K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 03. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 09. 03. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3798
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 14:49:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby šlo o pravidelnou linku o které lidi vědí, tak by jich určitě bylo daleko víc.

Nejezdila cca před 3 (?) lety takto z Barrandova ve směru Košíře v ranní špičce linka 13? Pokud si to dobře pamatuju, tak se to na Andělu ve směru ze Smíchova vyprazdňovalo skoro úplně. Kdy ale tato linka zanikla, netuším, neb pak jsem se přestěhoval.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 624
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 16:05:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: pamatuju se, tak tři roky nazpět, končila 13ka na Smíchovském nádraží.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5510
Registrován: 9-2007
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 16:25:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Buď by se ta linka hodila z hlediska celkových kapacit jak do úseku Anděl-Košíře, tak i Smích.n.-Barrandov, nebo nemá smysl o ní uvažovat. Aby jezdila jen Košíře-Smích.n., to se mezi Andělem a nádražím samozřejmě nenaplní.
Peva
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1276
Registrován: 5-2002
Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 19:44:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad 074: Jen to ne, SDC Praha se v takovýchto věcech musí učit od SDC Liberec!
Protože kdyby se neratovičtí "učili" v MB, pak budete mít kvůli blbým pár větvičkám, pár pytlům odpadků a hromádce hlíny dvě pětihodinové výluky s NAD (MB hl.n. - MB město 21. a 22.3.).

V Liberci se základní prořezávka (a že to berou zgruntu) dělá za provozu a odvoz dřeva ve vlakových přestávkách...
PEVA
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 625
Registrován: 4-2004

Odesláno Pondělí, 07. března 2011 - 20:22:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Peva: no tak to by na přiučenou do Libera mohlo i pár lidí z Rakovníka...
Na prořez Nižbor - Hýskov osmihodinová výluka. A to byla vždycky jednou za dvě hodiny hodinová díra. A jako třešnička na dortu byla přítomná ještě služební avia...
No jo, topná sezóna...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4985
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 00:58:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek: Rakovnická je teď hodně prořezaná a co vím, tak se to dělalo za provozu, na rozdíl od 173.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 03:52:16    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9776 a následující:
Docela mě udivuje, že s Vámi musím tentokrát v mnohém souhlasit ...
Kromě toho mě překvapilo, že se v této sekci tak zuřivě (a mnohdy se zcela scestnými vývody a názory) debatuje o tramvajích a autobusech, ačkoli to sem vůbec nepatří, ale když sem někdo napíše něco o smysluplnosti maximálního zapojení železnice do MHD, mohou se všichni ti zaslepenci protrhnout.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 03:53:01    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9784 + ostatní debata o suchdolských autobusech:
Byť sem tato debata vlastně nepatří, něco k ní přidám, protože to tam trochu - "Bručounovi" a jemu podobně "ujetým" zaslepencům zjevně uniklo třeba to, že mezi "kulaťákem" a "hnojárnou" jsou už všechny zastávky, které nemají zásadně u všech spojů nějakou aspoň minimální frekvenci (většinou navíc v praxi vůbec nikoli "marginální"), převedeny do režimu "na znamení", a ve většině případů se skutečně projíždějí. Navíc v obratišti na "kulaťáku" je málo prostoru na to, aby tam dělení frekvence na "skrzovou suchdolskou" a "nácestnou nepůsobilo zbytečný zmatek a vzájemné překážení si různých "kategorií" cestujících.
Údaj "interval 2 - 6 minut" v jízdním řádu vznikl tak, že nějaký nedokonalý SW "CHAPSu" zřejmě neumí vytvořit do pravé spodní části tabulky pro pracovní dny rámeček nadepsaný "Platí jen v noci z pátku na sobotu", který by ohraničoval tu hloupě zorganizovanou Bémovskou anomálii spočívající ve zbytečně drahém prodloužení denního provozu, takže původní tabulka s konkrétními časy odjezdů v pracovní dny musela být celodenně rozdělena na dvě (zvlášť pro pondělí až čtvrtek a zvlášť pro pátek), a do tak zúžených tabulek se už 15 či 16 konkrétních časů v jedné hodině pochopitelně nevejde, jízdní řád je ovšem ve skutečnosti pro všechny pracovní dny v týdnu jednotný.
(dokončení v dalším příspěvku)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 03:53:30    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
I pouhé náznaky úvah o tom, že by bylo "ekonomické" pokusit se lépe přizpůsobit jízdní řády poptávce, protože se někdo bláhově domnívá, že to něčemu pomůže a přinese nějaké významné úspory, jsou naprostou a nehoráznou pitomostí: variabilita zájmu o VHD je v případě takového komplexu, jako je "hnojárna", skutečně obrovská, takže by to znamenalo, že by v podstatě pro téměř každý den v roce musel být vydáván jiný jízdní řád. Smysluplné "ekonomicky" není dělat více alternativ jízdních řádů, než v průběhu roku pro období výuky ("semestrů"), pro období celostátních prázdnin všech stupňů škol, a možná maximálně ještě pro období "bezvýukových" zkouškových období, a v průběhu týdne pro pondělí až čtvrtek, pro pátek (= obdoba alternativních odpoledních jízdních řádů metra, které také zjevně ovlivňují týdenní cykly mimopražských zaměstnanců a studentů), pro sobotu a pro neděli - a je otázkou, zda i úspory vzniklé existencí páteční alternativy jsou tak významné či nezbytné, aby kvůli nim musel vznikat zbytečný "guláš" v jinak jednotných jízdních řádech, a zda by třeba nebylo vhodnější řešit situaci nasazením menších než kloubových vozů, jsou-li v tu dobu k dispozici, protože suchdolských autobusů nevyužívají ani zdaleka pouze frekventanti ČZU.
A jen jako zajímavost, která sem naopak patří: vysokoškoláků (a nejen jich), kteří k dopravě do a ze Suchdola využívají železnici (zastávku Praha-Sedlec) a suchdolským autobusem jezdí ve skutečnosti jen kousek, stále přibývá - odhaduji, že jen počet takových studentů už o hodně překročil stovku denně: zdánlivě to sice není příliš mnoho, ale do vzniku "městské linky" byl ten počet v podstatě úplně nulový ...
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 06:07:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: Sto studentů denně na zastávce přestupujících mezi busem a vlakem je kolik procent z celkového počtu dojíždějících studentů? Pokud vím, tak jich je několik tisíc, nejde řádově o stovky. Já nijak přestup mezi vlakem a busem bagatelizovat nehodlám, není důvod, ale jde maximálně tak několik málo jednotek procent studentů z celkového počtu, možná třeba jen to jedno procento.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 166
Registrován: 10-2010
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 08:11:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

=>Pražan: a jaktože na Volhu to jde (a špičky poptávky, tedy začátky a konce hodin, se taky moc nerespektují), ale ke hnojárně ne?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5524
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 08:15:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"počet takových studentů už o hodně překročil stovku denně: zdánlivě to sice není příliš mnoho"

Jeden natřískaný kloubák, v případě Suchdola kolikrát "našlapaný po střechu", veze běžně 150 lidí. 18x za hodinu = okolo 3000 lidí za hodinu v největší studentské špičce. Za celý den to bude, včetně 147, řekněme zhruba 20 000 lidí jedním směrem. Ta stovka není zdánlivě málo, nýbrž je to směšně málo, protože činí asi 0,5% cestujících.

"v obratišti na "kulaťáku" je málo prostoru na to, aby tam dělení frekvence na "skrzovou suchdolskou" a "nácestnou nepůsobilo zbytečný zmatek a vzájemné překážení si různých "kategorií" cestujících."

Přeháníte. Při loňské současné výluce na Hradčanské a na Horoměřické bylo vidět, kolik se toho na Dejvickou ještě vejde.

Ve Vašich příspěvcích se sice dočtu, jak blbě jsem to navrhnnul, ale není mi jasné jak chcete odvážet lidi jako lidi, aniž byste významně navyšoval finance a počet vypravených spojů.

Navíc mám za to, že jste nepochopil princip zastávkového jízdního řádu měněného 4x ročně, a více verzí spojení v IDOSu a více vozových jízdních řádů. U velmi vytížených linek s velmi rozdílnou frekvencí během týdne i během roku by to každý soudný organizátor ve špčkách použil, ať se Vám to líbí nebo ne. Pozdě večer a po většinu víkendu je samozřejmě lepší měnit JŘ jen na studentské prázdniny. V případě intervalu do 5 minut ale nechápu, proč Vám vadí že nejsou, respektive vůbec by nebyly vypsané konkrétní časy. Těch 6 je totiž jen kvůli současnému prokladu se 147 ....

Dále jste asi přehlédnul, že pro případ trvající šotopotřeby vypravovat špičku i nadále nezávisle na předpokládané potávce toho kterého dne se dá plýtvat úplně stejně jako třeba na tramvajích do Kobylis, a vozit ve dnech nižší poptávky vzduch. Do Kobylis se vozí spousty vzduchu každý den, do Suchdola by to bylo "jen" většinu dnů.
V každém případě je nejhorší opakované přetěžování v určitých dnech a měsících neřešit, a tvářit se, že je všechno v pořádku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 60087
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 09:30:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen aby to nezapadlo...

Včera - http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=2971:

Trať č. 171
Název tratě: (Souhrnná doprava Praha - Beroun (a zpět))
Úsek: Praha-Smíchov - Praha-Radotín - trať 171
Datum a čas: 07.března 2011 07:15 - 07.března 2011 09:00

Příčina mimořádnosti: technická závada na trati

Opatření v dálkové dopravě:
Provoz omezen.

Všechny vlaky v tomto úseku mohou být vedeny pouze po jedné traťové koleji.
Vlak R 751 (Cheb - Praha hl.n.) pojede mimořádně mimo stanici Praha-Smíchov. Vlak mimořádně bude stavět ve stanicích Řevnice, Dobřichovice a Praha-Radotín.
Vlak R 1243 (České Budějovice - Praha hl.n.) pojede mimořádně mimo stanici Praha-Smíchov. Vlak mimořádně bude stavět ve stanicích Řevnice, Dobřichovice a Praha-Radotín.
Vlak R 823 (Klatovy - Praha hl.n.) pojede mimořádně mimo stanici Praha-Smíchov. Vlak mimořádně bude stavět ve stanicích Řevnice, Dobřichovice a Praha-Radotín.

Opatření v regionální dopravě:
Provoz omezen.
Vlak Os 9908 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 9910 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 9912 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 9921 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 9923 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 9925 bude odřeknut v celé trase.
Vlak Os 8813 pojede mimořádně mimo stanici Praha-Smíchov.
Vlak Os 9915 pojede mimořádně mimo stanici Praha-Smíchov.
Vlak Os 8814 bude se stanice Praha Smíchov asi 25 min opožděn.
Vlak Os 8815 bude se stanice Praha Smíchov asi 5 - 10 min opožděn.

Poznámka:
Technická závada na koleji v jedné traťové koleji (ze dvou).



Dnes - http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=2976:

Trať č. 171
Název tratě: (Souhrnná doprava Praha - Beroun (a zpět))
Úsek: Dobřichovice - Řevnice - trať 171
Datum a čas: 08.března 2011 06:35 - 08.března 2011 08:10

Příčina mimořádnosti: technická závada na trati

Opatření v regionální dopravě:
Z důvodu technické závady na trati jsou odřeknuty vlaky:

V úseku Dobřichovice - Řevnice:
Os 9904
Os 9906

V úseku Řevnice - Dobřichovice:
Os 9913
Os 9917


A co bude na 171 zítra?


Veselo je i na jiné „lokálce” - http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=2977:

Trať č. 231
Název tratě: (Praha - Lysá nad Labem - Kolín (a zpět))
Úsek: Lysá nad Labem - Kostomlaty nad Labem - trať 231
Datum a čas: 08.března 2011 07:35 - 08.března 2011 09:59

Příčina mimořádnosti: technická závada na trati

Poznámka:
Všechny vlaky osobní dopravy mouhou mezi stanicemi Kostomlaty n/Labem a Lysá n/Labem zvýšit zpoždění asi o 10 minut. Na opraavě tratě SŽDC intenzivně pracuje

Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Xexer
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.103.86.130
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 09:40:49    Odkaz na tento příspěvek  

Zdravím ze 171. Ráno slušnej masakr na 8815, pouze jedna souprava, zpoždění 15 min., už v Černošicích se lidi nedostali do vlaku !
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 09:52:53    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bram" = 2549:
Jistě, je to minimum, ale do vzniku "ML" nebylo ani to - a to jsem přece také uvedl!
A propos: kdyby třeba existovala nějaká cca "dvouvozová" autobusová linka spojující přímo sedleckou železniční zastávku a Suchdol, bylo by těch "suchdolských" uživatelů železnice určitě výrazně více - možné využití připravovaná železniční zastávky v Podbabě přitom (vinou délky přesunu mezi zastávkami MHD a plánovanými peróny nové železniční zastávky) žádnou velkou časovou úsporu v celkové cestovní době proti současnému využívání sedlecké zastávky nepřinese ...

Ad "Lukfi" = 166:
Já přece netvrdím, že "to nejde", ale jen to, že by to vytvářelo zbytečně komplikace: Suchdol není je ČZU, ale i cca 6000 stálých obyvatel, z nichž valná část v různých denních dobách využívá MHD k cestám do a z Prahy, navíc kromě zastávky u "Internacionálu" (v blízkosti jsou m.j. i další studentské koleje) je po výstavbě "ruského" sídliště v Podbabě podstatně více frekventovaná i zastávka "Ve struhách" - a všechny ostatní zastávky jsou v režimu "na znamení" ("Kamýcká" už běžně slouží i pro obsluhu areálu "hnojárny"), takže nechápu, co a hlavně jak lze řešit skutečně inteligentněji, než jak je to řešeno nyní.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 09:53:10    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 5524:
Zdá se, že máte zase nějaké to svoje "menstruační" období a "matláte hrušky s jablky": obratiště na "kulaťáku" využívané suchdolskými autobusovými linkami nejen nemá potřebně kapacitní nástupiště (umožňující oddělit cestující do nácestných zastávek čekající na pouze vybrané "zastávkové" spoje od těch "přímých suchdolských"), ale je bohužel už tak přetížené vozidly, že neumožňuje ani v něm plánovat jejich patřičně dlouhé obraty, takže nelze například dosáhnout takových skutečných (a nikoli jen Vámi navrhovaných zcela formálních) optimalizací, jakými by bylo třeba "polookružní" vedení linky č. 107 bez obratového pobytu na Suchdole, nebo podobné "polookružní" vedení linky č. 160 (Lysolajemi "na kopec" až k SIC ČZU a přes Kamýckou zpět do Prahy) - tyto změny by přitom měly podstatně větší efekt a význam, než komplikování obsluhy formálním dělením linek na "zastávkové" a "rychlíkové", když téměř "rychlíkové" jsou díky zastávkám na znamení v podstatě všechny už dávno a MHD (její rychlosti a spolehlivosti) mnohem víc než občasné zastavení na zastávce na znamení negativně ovlivňuje a překáží jí silný provoz jiné silniční dopravy v té trase (a to ještě ani není vybudován a zprovozněn "okruh" ...).
Proti tvrzení, že "V každém případě je nejhorší opakované přetěžování v určitých dnech a měsících neřešit, a tvářit se, že je všechno v pořádku.", netřeba samozřejmě nic namítat, Vy ovšem k přizpůsobování nabídky poptávce přistupujete úplně opačně, než jak je to logické: skutečný smysl má přidávat posilové spoje nad rámec pravidelného jízdního řádu podle aktuální situace v době, kdy jsou některé spoje přetíženy, ale frekvenci odvézt běžně stačí i bez posily, a nikoli v pátek odpoledne vidět jen v tu dobu už poloprázdné autobusy směřující do Prahy v době, kdy v opačném směru jsou spoje stále "k stání" plné suchdolskou "nestudentskou" frekvencí. Nebo se snad domníváte, že legalizace jednosměrných "soupravových" jízd by v takových případech měla takový efekt, aby stálo za to štvát uživatele MHD čekající na spoj tím, že kolem nich projede prázdný autobus a oni musejí čekat na ten "správný" dalších několik minut?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5525
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 10:01:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan, 9:53: "máte zase nějaké to svoje "menstruační" období a "matláte hrušky s jablky": obratiště na "kulaťáku" využívané suchdolskými autobusovými linkami nejen nemá potřebně kapacitní nástupiště (umožňující oddělit cestující do nácestných zastávek čekající na pouze vybrané "zastávkové" spoje od těch "přímých suchdolských")"

Názorná ukázka, že lze použitím povolených slov urážet úderněji, než pomocí sprostých.
Co se týče optimalizace, hledáte jen důvody proč to "nejde", ale způsob jak optimalizovat celou Dejvickou nehledáte.
Mimoto, dokážete mi vysvětlit, proč by v případě přiměřené kapacity všech spojů měl někdo ze studentů potřebu lézt do zastávkové 147 jedoucí oklikou, kdyby 107 jezdila jako expres? Diskuse s Vámi je mimořádně na hovno, melte si klidně dál svou.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 626
Registrován: 4-2004

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 10:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MZl: zítra mám po třech dnech volna směnu, očekávejte pád letadla někde v okolí Dobřichovic (samo že do kolejiště...)
PS? co chcete, když se od velké modernizace v 70.letech na štreku pořádně nesahalo?
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9791
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 10:14:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: 150 lidí je po střechu našlapanej SD, po střechu našlapanej kloub je 200 lidí, udělejte si v tom pořádek. Dále, vy chytráku, nepředpovídejte tu do čeho studenti vlezou (107,147) - tady ste se chytil do vlastní pasti: Na Strahově je desítkami let prokázáno, že lezou do prvního co přijede, a to i když byla 143 a 149 rychlíková a 217 zastávková. Tak laskavě nevytvářejte šotofikce a teorie. Podobný je to toiž se všema vašima teoriema - nefungovaly by.
Pražan: Děkuji hned dvakrát. Podruhé za tu zmínku o Sedleci. Tušil jsem to, aleneodvážil jsem se to sem ani napsat.
Jinak řešení Suchdola bude prosté - až Praze, Praze 6, Ropidu a DPP dojde trpělivost, požádá to nejtěžší gymnázium v Praze, aby si laskavě trochu rozložilo začátky vyučovacích dob a nenabíralo tolik lidí, který po druháku stejně vyhází a požadalo si EU o dotaci na další ubytovací kolej v kampusu. A na oplátku se zavede bus 599 zast. sedlec-vysoká škola. To bude celý, ne tam furt cpát další a další a další kloubusy.
Velmi silná omluva všem lokálkářum za tenhle bordel.
Žádám zřízení diskusní skupiny "Organizace dopravy" a v ní jednotlivá vlákna pro jednotlivé oblasti a druhy dopravy, když muže mít každej koridor svý vlákno!!!
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 12:04:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Bručoun" = 5525:
Názorná ukázka, že lze použitím povolených slov urážet úderněji, než pomocí sprostých.
Děkuji za uznání: já skutečně nerad používám vulgarismů s cílem urazit, ale naopak k pochvalám, a urážím inteligentně rád právě naopak výrazy slušnými - v tomto případě jsem ovšem ani neměl v úmyslu Vás urazit, ale jen vydráždit k tomu, abyste zase chvíli myslel pozitivněji a s větším nadhledem, ale "kdo se cítí, ten se vtípí", a to já ovlivnit nemohu ...
Co se týče optimalizace, hledáte jen důvody proč to "nejde", ale způsob jak optimalizovat celou Dejvickou nehledáte.
Já vůbec nehledám důvody proč to "nejde" (protože ty už dávno našel ROPID, kde o něčem podobném, co navrhujete, pochopitelně už dávno uvažovali také), já jen od samého počátku tvrdím, že to, co navrhujete, je naprostá a nehorázná pitomost jak obecně s ohledem na rozložení a typy frekvence, tak i a zejména v "technických" podmínkách, které "kulaťák" v současné podobě poskytuje - a jakákoli významnější změna uspořádání infrastruktury pro autobusovou MHD na "kulaťáku" směrovaná k jejímu rozšíření okamžitě narazí přinejmenším na neprostupný odpor radnice Prahy 6, která tam autobusy nechce pokud možno vůbec žádné (to Vám garantuji na tisíc procent).
A pokud jde o mé (podle Vás) "nehledání způsobu, jak optimalizovat celou Dejvickou", tak Vás ubezpečuji, že i debatám s leckterými zaměstnanci ROPIDu na toto téma jsem už v minulosti věnoval nemálo času - ke skutečně schůdnému a smysluplnému řešení jsme sice zatím nedospěli, ale "flintu do žita" přesto neházím ani teď a do budoucna: přeřešit by totiž potřebovala MHD i ostatní PID v celé té severní oblasti, ale to by zase už a priori narazilo na nechuť Středočeského kraje ke spolupráci na vylepšování PID s ROPIDem.
Mimoto, dokážete mi vysvětlit, proč by v případě přiměřené kapacity všech spojů měl někdo ze studentů potřebu lézt do zastávkové 147 jedoucí oklikou, kdyby 107 jezdila jako expres?
Vám to asi vysvětlit skutečně nedokážu, ale normální člověk, který tam byl aspoň jednou v životě, ví, že naprostá většina těch, kdo k cestě do areálu ČZU použijí autobusu linky č. 147, vystupuje v zastávce "Kamýcká", odkud to pěšky není leckam v areálu o mnoho dál, než od zastávky ČZU (což si lze ověřit třeba i jen pohledem na plán Prahy) - záleží samozřejmě na konkrétním cíli cesty. Ale i ve vztahu k ČZU a jejím frekventantům naprosto jednoznačně platí to, co napsal "Káem" ve svém příspěvku č. 9791 o situaci na Strahově.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 12:37:36    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9791:
Jak už jsem naznačil: v odpoledních "špičkových" hodinách bývá v sedlecké zastávce ve směru do Prahy běžný nástup (především do "tangenty") 10 - 20 osob na každý vlak, z nichž je většina studentů ČZU, takže v součtu za pracovní den ve "studentské" části týdne to určitě vydá dost přes stovku (studentů). A kdyby tam byla až co nejblíže k zastávce natrasována nějaká polookružní linka provozovaná nějakým "malým SORáčem", objíždějící Suchdol i tudy a tam, kde by "velký" autobus sám měl a jiným zbytečně vytvářel problémy (oběžná doba do cca 20 minut, ve špičkách 2 vozy), tak by to určitě úspěch mělo už hned po kratším "záběhu": problém by ale asi byl (i v případě využití jen "krátkých" vozidel) s umístěním nějakého použitelného obratiště u sedlecké železniční zastávky a s výjezdem autobusů od "mrazíren" na Kamýckou ulici, kde jsou dost nepříznivé zejména sklonové poměry ...
Vaši představu o tom, že situaci lze významněji pomoci tím, že "... až Praze, Praze 6, Ropidu a DPP dojde trpělivost, požádá to nejtěžší gymnázium v Praze, aby si laskavě trochu rozložilo začátky vyučovacích dob ...", rozhodně nesdílím: výuka funguje už dávno v rozmezí od cca 7 hodin ráno až skoro do 21 hodin večer a nedovedu si dost dobře představit, jak by bylo možno její začátky v průběhu dne ještě více rozložit: zatím jen s potěšením a uznáním kvituji, že ROPID konečně přidal jeden spoj do Prahy v cca 20:45 hodin, kdy při v tu dobu už delším intervalu autobusy dříve skutečně nepobíraly - jinak se ovšem ty katastrofické scénáře, které popisuje "Bručoun", v praxi vyskytují jen výjimečně = autobusy jsou sice "narvané", ale "nepobírání" je jen nárazové, když se najednou "vyrojí" studenti ze současně ukončených přednášek a cvičení, a týká se vždy jen prvního takového spoje (čímž nechci ani náhodou tvrdit, že ani současný stav není třeba vylepšit, a že snad stačí "tvářit se, že je všechno v pořádku", jak mi neoprávněně přisuzuje "Bručoun").
A jen "Bram" a jemu podobní teď opět začnou zuřivě "řičet", že tady zase prosazuji (nebo prosazujeme?) smysluplnost "ML" a většího zapojení železnice do systému MHD ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9795
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 13:47:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

pražan: "prosazujeme" je správně. Kdyby se povedlo ještě rozložit odjezdy S4 a S41 přesně po 15 minutách, byl by bus k zast. Sedlec hitem. My tady Bručounovi cpeme autobus (sice k vlaku, ale autobus) a uvidíte, že zase nebude spokojenej . Znám několik studentů na suchdolské univerzitě a určitě nevnímají 107 jako katastrofu, maximálně jako jisté nepohodlí, ke studiu patřící. Doufám že tu nikdo nenapíše, že studenti by taky mohli "hlasovat volantem" jak tu mnozí maj ve zvyku, když obsazenost VHD překročí st. 2

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Žádám zřízení diskusní skupiny "Organizace dopravy" a v ní jednotlivá vlákna pro jednotlivé oblasti a druhy dopravy, když muže mít každej koridor svý vlákno!!!
Jbr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 511
Registrován: 8-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 14:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Offtopic pro Kaema: Studenti uz volantem hlasuji davno. Prijedte se nekdy podivat, jak jsou v dobe vyucovani obsypane ulice okolo CZU zaparkovanymi auty. Parkoviste uvnitr uzavrene casti kampusu stezi vystaci pro zamestnance. Nez jsme se prestehovali mimo Prahu a okolnosti me tim padem donutily do zamestnani na to jak vy rikate "nejtezsi gymnazium v Praze" (vtipne je, ze to same se rika o VSE) jezdit autem, bylo vcelku bezne, ze kdyz jsem jel ucit na sedmou rano, tak jsem se kolem pul sedme dostal treba az do treti ctvrte 107ky.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 14:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbr: Klasika, místo dalších kloubáků se zavede nějaká midibusová linka a vše se bude považovat za vyřešené.

Pražan: Ale jdi ty brepto. Když něco není náhodou po tvém, tak začneš dštít oheň a síru.

Já linku ML kritizuji zejména proto, že jí je přisuzován smysl daleko větší než má a může mít.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5527
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 14:26:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"autobusy jsou sice "narvané", ale "nepobírání" je jen nárazové, když se najednou "vyrojí" studenti ze současně ukončených přednášek a cvičení, a týká se vždy jen prvního takového spoje"

Tak to vyprávějte své babičce. Přetěžování sice není celý den ani celý týden, ale v určitých dnech a časech se pravidelně opakuje. Když nepobírá výhradně autobus po ukončení přednášky, tak to znamená, že přednášky VŠZ končí i ráno na Dejvické?

Káem, Pražan: Odmítám s Vámi o detailech "projektu optimalizace" Suchdola diskutovat. Váš razantní nesouhlas mě vlastně těší, protože oba jste pověstní svým nesprávným pozorováním čehokoli mimo koleje, svým umanutým zastávkovým kolejošotoušismem a častým pobytem v alternativní realitě. Přečtěte si co vám píše Jbr, na rozdíl od vás ví přesně o čem mluví.

Jo a k té vaší vizi autobusu k sedleckému nádraží: to by sice byla zajímavá nadstavba a snad i mírné ulehčení 107, ale větší procento lidí ze 107 nikdy nebude schopen převzít. Račte spadnout ze šotovětve na zem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 14:43:34    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Káem" = 9795:
Jak jsem už napsal, problémy v Sedlci by byly spíše "technického" rázu, ale pro skutečně krátká vozidla (SOR 8,5) by se možná obratiště vešlo do závěru Přerušené ulice a "spodní" brány a parkoviště u mrazíren - pak už by zbyl jen ten problém s dost příkrým výjezdem na křižovatce ulic V Sedlci a Kamýcké (= dávání přednosti v jízdě a rozjezdy do příkrého stoupání). Druhá možnost je objíždět tou linkou přes rozcestí Kamýcké a Roztocké silnice a obratiště zřídit v prostoru Přerušené ulice, kde je nyní i parkoviště náležející k "Rriverside School" = viz:
http://www.firmy.cz/detail/636665-riverside-school-praha-sedlec.h tml
- to by sice bylo "technicky" příhodnější, ale "uživatelsky" ovšem už podstatně méně "zajímavé".
Jinak si klidně dovedu představit kromě té "midibusové" linky obsluhující Suchdol třeba ještě i další "midibusovou" linku PID v trase Sedlec, žel.zast. - Kamýcká - Sídlištní - Areál ČZU (= nová zastávka někde u SID ČZU) - Štěpnice - K Horoměřicům (nová zastávka na hranicích Prahy u pokračování výhledské ulice téhož názvu) - Bicanova (nová zastávka u nové obytné zástavby na okraji Horoměřic) - Horoměřice (ObÚ) - Horoměřice, V lipkách (a případně třeba až ještě dále, nejspíše třeba asi někam do Statenic, nebo zřeba aspoň někam k supermarketu řetězce "Lidl" u křižovatky Kamýcké silnice a spojnice Horoměřic a Únětic).
Přesný patnáctiminutový "proklad" vlaků osobně nepovažuji za bezpodmínečně nutný: důležitější jsou vzájemné přípoje vlaků, protože jízdní řády autobusů tvořících jejich "napaječe" lze přizpůsobit relativně snadno a jejich nerovnoměrný interval není v takovém případě striktně "likvidačním" nedostatkem, pokud je navázán na jízdní řády vlaků - čekat pravidelně 15 minut na vlak, který má sloužit jako MHD, nikdo nikdy chtít nebude.
Je samozřejmé, že nárazové kapacitní problémy suchdolských autobusových linek pouhé "midibusy" nevyřeší, ale každá pomoc je dobrá: proto třeba prosazuji to "zpolookružnění" linky č. 160, jejíž současná pravidelná frekvence je logicky zcela "opačná", než převládající frekvence "hnojařská", a tak by byla aspoň smysluplně vytěžovaná i v "prázdném" směru (ráno na okraj Suchdola a odpoledne naopak do Prahy) - a i o víkendech, kdy jsou intervaly mezi autobusovými spoji dlouhé, by toto řešení také významně přispělo ke zlepšení nemalé části obsluhy Suchdola ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9799
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 16:20:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jbr: Je tam 10 000 automobilů? Ale jděte, počet studentů jezdících autem se nijak významně neliší od zbytku populace. Tedy platí že kolem 65 % studentů přijíždí VHD, a 35 % jich pojede autem, i kdyby VHD byla zadarmo, ze zlata a prázdná. Jinak čoveče, vyste 20 let pozadu - to se ŘÍKALO o VŠE v osmdesátých letech. Od té doby zemědělka svou touhou být obrovská a největší ztratila na kvalitě. To se všeobecně ví. Jak vám pak mužu věřit údaj o autech?
Bručoune, vaše kydy mě nenaserou, protože praxe se vyvíjí podle mě a ne podle vás. myslím že to je váš hlavní problém. naučte se s nim žít. Mohl byste mi eště nějak vysvětlit mé padesátileté pozorování chování studentů na Strahově? Vy totiž dycky elegantně utečete od tématu, když jste usvědčen z keců. Srabe.
Žádám zřízení diskusní skupiny "Organizace dopravy" a v ní jednotlivá vlákna pro jednotlivé oblasti a druhy dopravy, když muže mít každej koridor svý vlákno!!!
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3660
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 16:22:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Příští mimořádné zasedání Zastupitelstva HMP bude jako jeden ze dvou bodů (první je nesplněný slib Kalouska při přerozdělování státního rozpočtu obcím) projednávat superstrategií pana ministra Bárty. Zřejmě stejně jako dnes Rada materiál odmítne, protože neřeší v dohledné době silniční okruh a tratě Praha - Kladno, Praha - Beroun.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5528
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 16:27:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: S tím Strahovem máte pravdu sotva ze třetiny. Praxe se vyvíjí podle Vás jen v "království Ropid", protože Ropidí mamlasové jsou stejní tramvajošotouši jako Vy.
Dokážete rozložit a rozhádat každou debatu. Kam nepíšou umanutci typu Káem, Orky, Mašotouš, Pražan, tak to bývá docela v klidu.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 17:08:43    Odkaz na tento příspěvek  

mohl by nekdo brucounovi a jeho ideovym (no, to je silne slovo) nohsledum povedet neco o tom, ze autobusy jsou pohaneny spalovacimi motory, ktere by se melo kazde trochu inteligentnejsi mesto snazit omezovat? a mohl by mu k tomu nadavkem povedet i neco o velmi nevyzpytatelnych cenach ropy (ktere asi tezko v budoucnu pujdou jinam, nez nahoru)?. pac cist tu ty jeho vyvody, naprosto ignorujici vetsinu kriterii, nutnych brat v potaz pri planovani vhd a volbe jejich prostredku (nechme ted stranou, ze na teto planete zrejme neexistuje jedina linka vhd, o ktere by nevedel vse nejlip), to uz neni ani trochu zabavne. pripadne, je-li mezi pritomnymi lekar, at posoudi, zdali je sotoimbecilita lecitelna, ci jedna-li se uz o naprosto ztraceny pripad.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 17:12:16    Odkaz na tento příspěvek  

kaem: mate pravdu, VSE se v soucane dobe prezdiva "lihen tragedu a vseho nestesti". coz se mi potvrdi pokazde, kdyz musim pracovne cokoli resit s jakymkoli absolventem. globalne se da rict, ze takovy clovek by byl v drtive vetsine pripadu prilis blby i na to, aby dokazal byt alespon masokostni mouckou.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5529
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 18:45:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"mohl by nekdo brucounovi a jeho ideovym (no, to je silne slovo) nohsledum povedet neco o tom, ze autobusy jsou pohaneny spalovacimi motory, ktere by se melo kazde trochu inteligentnejsi mesto snazit omezovat?"

Jak se prosím pěkně omezují spalovací motory na frekventované trase, kde žádné koleje nevedou? Tím že omezím autobusy až k příležitostnému nepobírání, a motivuju lidi k použití auta? Nebo snad tím, že je z kloubu plného skoro celou trasu z části převedu do midibusů a následně do motorové městské linky, co tahá vzduch z Roztok a do Libně?

Přijde mi to tady jako líheň mimoňovitých teoretických kolejových fanatiků (Káem, Pražan, jirka z ...). Hoši, vy 3 (5) hoříte touhou se mi pomstít za všechy vaše šotopitominy, na kterých jsem vás kdy nachytal. Ale nějak se v tom utápíte, a jste stále víc mimo.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 18:46:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: Zrovna takový poloblázen jako jsi ty, má co vykládat o šotoimbecilitě.

Kdybys byl inteligenčně na výši, tak bys věděl, že když je někde silná poptávka po přepravě, tak je jí poptřeba dostatečně uspokojit. A dostatečně je míněno tak, že nebude obsazenost osm lidí na metr čtvereční v každém spoji.

Do Suchdola zatím busy, časem snad bude tramvaj, i když to nebude vůbec levná záležitos a hlavně to nebude ani zítra, ani příští rok. Takže do té doby je jediné možné řešení - přidat autobusy. Nějaký midibus navázaný na linku ML to opravdu nevytrhne, to může fungovat jako doplněk pro pár desetin procenta lidí z celkového počtu do Suchdola jezdících........
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3552
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 18:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: faktická poznámka k ML - žabotlamy nebyly rekonstruovány na diesely.

Jinak když můžou bejt účelový linky pro kdejaký obchodní centra tak nechť si ji zařídí a platí i univerzalita. Možná pak i zjistí pozoruhodnou skutečnost že vyjde levnějc rozházet začátky a konce výuky tak že stávající rozsah provozu to pobere než organizovat na osmou vláček deseti kloubů z Dejvický. Kdykoli jedu vlakem směr 091 a vidím dole busy tak vždy jsou tyto "průhledný". Tudíž předpokládám že problém s nepobíráním se koná na "společnej začátek" a pak na 2-3 společný konce.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5531
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:05:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PV: Od kdy tam jezdí žabotlamy? Ještě koncem loňského roku jsem několikrát jel regionovou.
A jsou ty žabotlamy opravdu ekologické při tom bídném vytížení? Sice smrdí jinde než jezdí, ale kolik jsou emise na jednoho skutečného cestujícího a kilometr?
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2552
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: Jako vtip dobré. Na vysvětlenou: Univerzita narozdíl od obchodních center není výdělečný podnik.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:12:37    Odkaz na tento příspěvek  

Mno kdyby třeba jezdil pendl k zastávce v Sedlci (6 min) a tam byla návaznost na vlak na Masnu (13 min) tak by to mohlo i s tim přestupem konkurovat busu na Kulatý náměstí a povinnýmu metru A (cca 25 min do centra, rovněž s přestupem) už teď i bez městských linek, a do některých směrů mimo centrum tuplem. Pokud je teda substrát naší zemědělský university schopen takovou divokou kombinaci spojení, při kterym navíc neni naváděn tunelem metra, vůbec zvládnout.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5532
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:13:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"předpokládám že problém s nepobíráním se koná na "společnej začátek" a pak na 2-3 společný konce."

Na VŠZ žádný společný začátek není, ani 2-3 společné konce. Rozházet hodiny křížem přes sebe by asi nešlo, protože nestudují všichni stejné předměty.

Teda, když to tady všechno čtu, tak zírám, co všechno kdo nevymyslí. Kdyby tam jezdila tramvaj, tak by se posílila trochu víc a mimo návaly by s klidem vozila vzduch. Ale když je to ďábelský autobus, tak posílení "nejde", protože ropidím odporným tramvajošotoušům by se zřítil svět. Být to v jiném městě, tak se to vhodnou formou posílí a optimalizuje, a pomatení tramvajotouši by si mohli trhnout.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5533
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

prag: Problém je za á v přístupu na sedleckou zastávku. Za bé v tom, že celkové jízdní doby se započtením čekání na vlak a přestupu "na mýtince" vůbec nejsou tak optimistické. Za cé, rozdílné odjezdové zastávky v Praze jsou pro městské použití vlaku dost diskvalifikující. Za dé, v pracovní den není přesný proklad. Za é, dopoledne není dostatečný interval, a je otázka, zda se vyplatí jeho zahuštění. Za f, v Praze mají studenti různé cíle. Zatímco bus na Dejvickou je univerzální, tak vlak není použitelný pro všechny.

Opravdu má smysl vymýšlet převedení linky z místa tak daleko od kolejí na koleje za každou cenu? Opravdu není lepší přizpůsobit varianty vozových JŘ, ukončení a zastávkovou politiku 107+147 reálné poptávce, a tím zvládnout funkční posílení se stejným počtem vozů a téměř bez navýšení km?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2553
Registrován: 4-2003
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:28:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také mi vstávají hrůzy nad kreativitou některých jedinců (nejen) v případě Suchdol. Zejména se mi líbí úporná snaha velmi draze vyhovět zájmům velmi malému procentu (či spíše jeho desetinám) lidí. Ptám se, co ta převážná většina, ta se má přeorientovat na IAD?
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:50:56    Odkaz na tento příspěvek  

No když to vlakem nepude, tak si přesedněte do správnýho fóra. Nejlíp na nějaký vlákno Prahy 6, "chceme metro, ne autobusy". Potenciál železnice tu holt neni a nedá se z "fyzikálních důvodů" využít, tak co se dá dělat
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5534
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 19:55:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Potenciál železnice tu holt neni "
Vy si myslíte jaký jste vynesl trumf, ale ze Suchdola a Roztok potenciál železnice opravdu není příliš velký. Raději většina v autobusech a menšina v autech, než menšina na dráze a většina v autech.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:06:26    Odkaz na tento příspěvek  

Jestli jsem něco vynes, tak doufám že to nebylo tajný. Jen upozorňuju, že tu vedle soustavy "bus a koleje" přes Dejvickou existuje i možnost paralelní soustavy "bus a koleje", s menší spotřebou nafty a za rozumnýho uspořádání stejnou dojezdovou dobou do centra, diverzifikovaně o kousek vedle, takže nabízí jiný přestupní vazby a pro Holešovice či Libeň může být daleko výhodnější než násobný přestupní fárání. Berte to jako rozšíření nabídky, ne jako likvidaci vašeho jedinnýho správnýho řešení ;-)
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ale ze Suchdola a Roztok potenciál železnice opravdu není příliš velký. Raději většina v autobusech - asi moc do Roztok nejezdíte. Ano, kdo jede na kulaťák (a metro a), tak volí bus. Ale vlak jede do Holešovic (a metro c) a Masaryčku (a metro b) a to už se vyplatí jet z/do Roztok vlakem.
Vlakoň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 346
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:14:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem ten studující na ČZU třikrát týdně do 107 se rvoucí:
1. Ta hrstka lidí přestupujících na vlak jsou většinou ti, kteří jedou směr Kralupy, případně dál pokračují vlakem z Masaryčky nebo šotouši :-)
2. Časově nemůže přestup na vlak navíc konkurovat busu na Dejvickou. Vlakem to do centra vychází pomaleji (zajížďka a hrkání přes Bubny a Negrelák). Jediné plus by bylo spojení na metro do Holešovic, ale třeba z Holešovic zastávky nicmoc.
3. Dle mě opravdu chybí rychlé autobusy na Dejvickou. Při intervalu 3 min ve špičce by snad polovina, možná i 2/3 mohly jezdit přímo. Ale ROPID je proti... (myslím, že by to udělalo radost i obyvatelům Suchdola, nejen studentům)
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5536
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:23:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Berte to jako rozšíření nabídky, ne jako likvidaci vašeho jedinnýho správnýho řešení"

Mého řešení? Sorry, já jsem VŠZ, metro A, ani linku 107 nevymyslel. Já jen kritizuju, že šotoRopid nechá lidi vozit hůř než dobytek. Kdyby se takhle nacpaný vozil dobytek, tak přijde pokuta od státní veterinární správy.

Řešení reálně existujícího problému navrhuju takové, které prakticky nezvyšuje celkové exhalace, je finančně nejvýhodnější, a bez ohledu na zdejší řeči by fungovalo.
No, vidím, že u šotosoudu jsem u některých šotosoudců neuspěl ani s popisem problému, a že návrh řešení bylo zamítnut téměř šotomyslně.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5537
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:31:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"asi moc do Roztok nejezdíte. Ano, kdo jede na kulaťák (a metro a), tak volí bus. Ale vlak jede do Holešovic (a metro c) a Masaryčku (a metro b) a to už se vyplatí jet z/do Roztok vlakem."

Tak proč z toho vlaku v Roztokách vystupuje tak málo lidí? Že máte tu drzost mně osočit z neznalosti, když sám plácáte takové blbosti? Viděl jste někdy kolik lidí vystupuje z vlaku a kolik jich přijíždí autobusem? Šel jste někdy od nádraží nahoru a pak třeba do vzdálenějších bytovek? On i ten autobus je z některých míst docela daleko, ale pořád je to blíž než na nádraží, a domů je to z autobusu po rovině a ne do krpálu jak kráva.

Myšlenkové schéma některých jedinců na tomto fóru je pozoruhodné:
Píše pro vlak = určitě je místní a zná to.
Píše proti vlaku = v životě tam nebyl, je mimo.
Hošánci, ono to je většinou právě opačně. Je snazší ordinovat vlak "na mýtince" do míst, kam šotouš sám nepotřebuje.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:35:25    Odkaz na tento příspěvek  

No když už jste si o to řek, tak "finančně nejvýhodnější" bude nesporně "radotínské řešení", zrušit polovinu spojů na 107 a z nich vyčlenit dva busy, který budou pendlovat Zemědělka-Sedlec zast., možná časem jako bonus se zplanýruje i nějakej nájezd blíž k peronu, aby se studenti neunavili. Ale 500 m je prej férová docházková vzdálenost.
A jako takovej mezistupeň se ukončí zatim 107 místo na Dejvický v Podbabě, aby se nová tramvajová smyčka řádně využila. To umožní bez finančních nákladů mírně zahustit interval a kultura bude dle vašeho přání navýšena .. jen tak čtu z logru.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5538
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:41:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vlakoň: Jasné jak facka, ale zde a na Ropidu to nevysvětlíte ...
Vlakoň
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 347
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 20:59:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale 500 m je prej férová docházková vzdálenost.
Chození je součást MHD, ale vocamcaď pocamcaď. 400m minimálně si dáte nahoře od ČZU k busu, pak 500m přestup, pak přestup z vlaku a další pěší pochod od navazujícího dopravního prostředku... A to máme jednu cestu. Prošlapaný podrážky a půl dne v háji.

Osobně jsem uvažoval o nějaké skládací koloběžce, aby se dalo sjet kopec dolů k vlaku. Bohužel, když byla dostatečně skládací, měla moc malá kola a naopak
”Je lepší držet hubu a nechat ostatní, ať si myslí že človek je idiot, než otevřít hubu a odstanit všechny pochybnosti.”
Alešt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2701
Registrován: 10-2005

Odesláno Úterý, 08. března 2011 - 22:03:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Stejně se divím, že se Cargu vyplatí si za těžký peníze pořizovat dvousystémovky z peršingů, když řešení vícecystmové lokomotivy se dá řešit během pár vteřin. Pravda má pak takové HV dvojnásobnou hmotnost i počet náprav. A když se ještě 4 nápravy přidají, zvládne to i nezávislou trakci Aneb můj úlovek v Kralupech nad Vltavou...123+240=363:

Pravda...v tohle případě spíš 353
Podbabák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.202.85
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 00:27:54    Odkaz na tento příspěvek  

Musím souhlasit s Bručounem. Káeme, jako studenta ČZU mě vaše představy a nápady o naší škole a dopravě k ní, docela baví. Hlavně vaše představy o možných úpravách rozvrhu podle MHD. :-) Co Vás občas čtu (někdy to musím přeskakovat), tak se považujete za velkého (teoretického - vy jste v těch místech nebyl!) odborníka, že? Jinak těch vašich 35% lidí v autech podle vás parkuje kde? V patrech na sobě? Odvážný odhad. Že je plné parkoviště ještě neznamená, že tam neustálě někdo odjíždí a přijíždí!

Dál obecně: Ten přestup na Podbabě bych řekl nebude tak zlý. Potenciál toho, že je vlak na mostě/náspu sice není využit, ale nebude tam ten šílený kopec a celkově to bude mít nějakých 200m chůze a ne 400+, jako Sedlec. Přirovnal bych to k takovým Vršovicím. Tam když vidíte přijíždět tramvaj, tak to v pohodě doběhnete. Potenciální cestující dostanou větší výběr a určitě to pár nových přiláká. (bohužel ale z Bubenče hodně místních odláká :-( )
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9802
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:24:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Podbabáku, v P6 jsem žil 25 let trvale a dalších 25 let tam denně dojíždím. Zrovna včera jsem hodinu pozoroval busy na Zelený (pokud jste podbabák, tak mi řeknete odkud), a řeknu vám, žádný drama. Sem tam 107 na st. 4, jinak st. 2 totál prázdný 160 a na 116 konečně pidibusy. 147 trvale plná na st. 3 Údaj o autech jste zjevně nepochopil - ale nebudu se o něm hádat, prostě to tak je, a na vás je abyste se s tím vyrovnal. zažil jsem i úpravy pracovních dob podle špičky - na gympl jsem vy chytrej chodil tři roky od 9,00 aby to MHD stíhala vodvozit. takže nic novýho nevymejšlim, jen to vy prostě neznáte. Jinak nevím přesně, s čím s bručounem souhlasíte, protže on zde v posledních letech kromě nadávek nepředložil nic.
Žádám zřízení diskusní skupiny "Organizace dopravy" a v ní jednotlivá vlákna pro jednotlivé oblasti a druhy dopravy, když muže mít každej koridor svý vlákno!!!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5540
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:25:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"faktická poznámka k ML - žabotlamy nebyly rekonstruovány na diesely"}
"Od kdy tam jezdí žabotlamy? Ještě koncem loňského roku jsem několikrát jel regionovou."

Co tam teda od nového GVD opravdu jezdí? Je ta faktická poznámka opravdu faktická?

"přestup na Podbabě .... bohužel ale z Bubenče hodně místních odláká"

Část lidí se hned po výstupu od Holešovic postaví na zastávku 131 a jede do zastávky v Zelené. Loni jsem to takhle x-krát použil, a nikdy jsem nebyl jediný. Jestli bude v Podbabě vzdálenost nástupních hran 200 metrů, tak sice nic moc, ale pro část dosavadních cestujících to bude plus mínus podobné jako ta Bubeneč. Mnohým ten posun sice vyhovovat nebude, ale těch nových bych hádal že opravdu bude víc.
Hlavně doufám, že nějakého umanutého ropido-šotouše nenapadne u nové železniční zastávky ukončit některé autobusové linky ....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5542
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:38:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "nevím přesně, s čím s bručounem souhlasíte, protže on zde v posledních letech kromě nadávek nepředložil nic."
Bez komentáře.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:47:17    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Vlakoň" = 346:
Ta hrstka lidí přestupujících na vlak jsou většinou ti, kteří jedou směr Kralupy, případně dál pokračují vlakem z Masaryčky nebo šotouši
Kolikrát jste si toto své odvážné tvrzení ověřil? Máte k tomu nějakou věrohodnou statistiku? Já mám totiž se skladbou frekvence co do jí volených směrů zkušenosti podstatně jiné - a z odposlechnutých hovorů mi nikdy nevyplynulo, že by mezi studenty ČZU využívajícími vlaků byli nějací "šotouši" (v tom smyslu slova, v jakém jej používají jeho pravého původu a významu neznalí, tedy ve smyslu "pochvalném") ...
Na "Bručounovu" slovní podporu nemá smysl spoléhat - ten ostatně sám přiznal, že ani neví, co tam kde nyní jezdí ...

Ad "Podbabák" = 09.03.2011 - 00:27:54:
Pro přestupy od Suchdola na vlak nebude zastávka v Podbabě ani zdaleka tak výhodná, jak by se zdálo: na pěší přesun při přestupu bude třeba počítat s dobou cca 2 minuty, zatímco v Sedlci je to ostrou chůzí cca 5 minut, ale jízdní doba autobusu je o cca 2 minuty delší, než jízdní doba vlaku, takže "pozitivní přínos" bude spočívat jen v úspoře cca dvou minut času - a pak v tom, že železniční zastávka se bude z autobusu "připomínat" tím, že bude vidět, což v případě sedlecké zastávky skutečně neplatí. Ve směru z Prahy je samozřejmě situace pro podbabskou zastávku příznivější, protože v Sedlci "sudé" vlaky zastavují na vzdálenějším konci perónu a k autobusu je to do kopce - i přesto zůstává otázkou, zda "daň" zaplacená za ten "přesun tarifního bodu" v podobě výrazně zhoršené dostupnosti Bubenče, Stromovky (včetně toho policejně sportovního zařízení v ní) a vlastně i ZOO a Trojského zámku, bude v případě, že ve Stromovce nebude vybudována zastávka ani pro "ML", tomu nepříliš výraznému přínosu adekvátní ...
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5543
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:52:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě takový nápad, možná úplně pitomý. Je technicko-předpisově možné nechat i po zprovoznění zastávky Podbaba současná nástupiště v Bubenči a Holešovicích zastávce? Co kdyby vlaky od Kralup stavěly jen v Roztokách, Bubenči a Bubnech, zatímco vložené vlaky začínající v Roztokách by stavěly v Sedlci, Podbabě, Bubenči a Holešovicích, případě v Holešovicích zastávce a Bubnech? Zatímco vlak z Kralup má těch zastávek až moc a spíš by se hodilo je omezit, tak u vlaku městské linky se hodí stavět spíš častěji.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9804
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:54:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoune, proboha aspoń se tak neodkopávejte. V kladiva žbtl, v so-ne plyšový krabičky. Čoveče kde berete tu drzost psát při stavu vašich znalostí o nějakejch změnách v dopravě v tý oblasti?
A váš návrh o rozdílnym zastavování svědčí už o úplném odtržení od reality. Běžte si stoupnout do Klánovic, jak tamní lidi milujou rozdílný konečný ešusů při pověstný přesnosti ČD. Si myslej že je to vlak v půl a ona je to teprve souprava ze čtvrt, což zjistěj až za Libní. Bní, bní, bní, čoveče.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Žádám zřízení diskusní skupiny "Organizace dopravy" a v ní jednotlivá vlákna pro jednotlivé oblasti a druhy dopravy, když muže mít každej koridor svý vlákno!!!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5544
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 10:57:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pražan: "Bručoun ..... ostatně sám přiznal, že ani neví, co tam kde nyní jezdí."
Co se od listopadu, kdy jsem změnil pracoviště, tak zásadního změnilo? Jezdí na ML opravdu ty vaše žabotlamy? Že byste místo těchle komentářů třeba odpověděl na věcnou otázku?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5545
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 09. března 2011 - 11:02:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: "proboha aspoń se tak neodkopávejte."
Co se za ty tři měsíce tak změnilo, kromě žabotlamů?

Mimochodem, proč žabotlamy, jak to bylo oficiálně zdůvodněno? Má to jiný důvod než další pražskou šotolinku S65?

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)