K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 25. 09. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 25. 09. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5670
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 18:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Druhá zastávka má smysl tam, kde by výsledkem byla možnost omezení souběžné dopravy a to v Počernicích není. Já jsem ani drouhou zastávku nenavrhoval.
Naproti tomu zrušení zastavování v třítisícové Zelenči je konina. Ano, dostupnost vlaku je delší, ovšem v době, kdy Vás autobus vysadí na Čerňáku, vlak vjíždí na zhlaví Masarykova nádraží. Vlakem jste v centru města za 20 minut, autobusem a metrem za 40, tj. dvojnásobek.
Pokud se zadívate do JŘ, tak zjistíte, že pokud umožníte následné jízdy na 231 mezi Vysočany a Lysou po 5 minutách, umožníte bez problému průjezd 4xR + 4xOs bez předjíždění:
R Pha 0:00 - Ly 0:24
Os Pha 0:05 - Ly 0:34
R Pha 0:15 - Ly 0:39
Os Pha 0:20 - Ly 0:49
R Pha 0:30 - Ly 0:54
Os Pha 0:35 - Ly 1:04
R Pha 0:45 - Ly 1:09
Os Pha 0:50 - Ly 0:19
Co získáte tím, že projedete Zeleneč? Skoro nic. Do těch 10 minutových děr musíte ještě našlapat vlaky z 070, i když tam pro ně máte ještě 3. kolej.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 465
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 18:34:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

odpověděl jste si sám..

1) technicky: nejde o autobusy, ale o jízdu bez ovlivnění na 3 oddíly.. získám tím 2-3 minuty rezervy na případné nepravidelnosti, aby R za Os nemusel jet na výstrahu k následujícímu návěstidlu..

2) marketingově: zvýším cestovní rychlost mezi uzly a zkrátím jízdní dobu Os o další 2-3 minuty na zastavení... takže konkurenceschopnost vůči IAD.. zároveň pomocí 353 zlepším plošnou obsluhu území s tím, že nemám problém svážet to na HPočernice, odkud bude vlak za podobnou dobu (napojím tak na vlak Čertousy a část HPoč)..

3) marketingově: srovnatelnou jízdní dobou s R dám brouka do hlavy Lysé, zda je v ní opravdu nutné zastavování R ve špičkách, kdy jsou Os na 15 min, čímž na R zlepším cestovní rychlost, zkrátím jízdní dobu a omezím přetěžování R frekvencí Praha - Lysá..

ale o to nejde, problém s kapacitou tratě bude v okamžiku, kdy tam pojedou odklony z 011, takže se nebavíme o současném stavu, ale o stavu + 2-3 roky..

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5672
Registrován: 10-2004
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 18:47:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Pokud by byly odklony provedeny tak, jak jsem načrtl, tak po 011 procpeme zhruba polovinu dálkové dopravy. To stačí až nad hlavu. Přes Klánovice by snad měly zůstat vždycky 2 koleje v provozu, takže zbytek by se tam měl procpat. Víc to navýšit stejně nemůžete, protože mezi Lysou a Kolínem se Vám do toho začnou cpát ještě náklady. Proč tedy (byť výlukově) rušit 15 minutové osobáky? Nebude třeba. I pokud by to potřeba bylo, tak zkrátka v Čelákovicích a v Zelenči zastavím vybrané rychlíky, a každej druhej osobák zruším.
A to bude při výluce, po výluce očekávám, že tam budou maximálně 2 rychlíky a 4 osobáky mezi Skálami a Lyso do hodiny. To je dost místa i pro nějaký ten náklad a rozhodně ne důvod rušit zastavování osobáků, které by smetl ze stolu ROPID i středočeský kraj.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 466
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 19:01:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

postupy na Běchovice - Úvaly jsem neviděl, takže nemohu vědět, jestli se tam nešlo pouze na jednu kolej s tím, že zůstanou vybrané Os a SC a ostatní půjde na 231.. jen bych to tak z hlediska přístupu k rekonstruovanou kolej předpokládal.. možná jste Vy viděl, i když si je dodavatel může předělat..

čímž frekvence získaná přímými vlaky z Milovic odpadne.. jinak je rozdíl v době zastavení R a Os? jeden by řekl, že díky automatickým dveřím by i mohl být a dost podstatný..
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1394
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 19:18:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Já už moc nevím, co bych ještě psal. Je samozřejmé, že z hlediska infrastruktury je v budoucnu cesta v co největší separaci kolejí pro příměstskou a dálkovou dopravu (a víceméně u všech hlavních tratí se s tím vcelku počítá). Ovšem i dnes, kdy ještě separování neproběhlo, bychom se již do některých úprav mohli pustit. Typickým příkladem by byla právě ta Uhříněves, kde by kapacitně problém nebyl (opravdu nebyl, propustnost trati by i po tom byla dostačující) a kde máme jistotu, že koleje budou jednou sloužit výhradně příměstské dopravě (a to v tomto případě máme). Byla velká chyba, že se to nestalo.
A plány naopak na rušení zastávek nebudu s dovolením vůbec komentovat, to je samozřejmě naprosto mimo realitu.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 467
Registrován: 1-2006
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 19:40:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš:

Máte právo si myslet cokoliv, ale domnívám se, že ve výhledové dopravní technologii problém byl a že šlo jak o VRT, které v době zpracování projektu byly jinak, tak o R a Sp na stávající trati. Pokud to chcete interpretovat jako chybu, měl byste to globalizovat a tvrdit, že bylo chybou stavět čtvrtý koridor bez jasného trasování VRT, resp. že se měla udělat nejdříve VRT a teprve pak stavět trať pro příměstskou dopravu. V tom bych s Vámi do jisté míry i souhlasil, ač ve VRT na nevěřím a jsem rád, že se dalo dohromady alespoň něco.

O rušení nikdo nepsal. Psáno bylo o projíždění v dobách, kdy trať dosáhne kapacitního maxima, a o plošné obsluze Zelenče bus PID v rozumném intervalu, který to sveze o stanici dál nebo na metro. Otázka, která je tu vnímána jako ohrožení třítisícové vesnice, proti kterému je třeba jít do boje, zněla "Kde je hranice počtu cestujících, pro které se vyplatí omezovat kapacitu tratě + cestovní rychlost mezi uzly zastavením?". Můj osobní názor je, že Zeleneč je polohou i počtem cestujících oproti uzlům jako jsou Nymburk, Lysá + Milovice, Čelákovice zastávkou, která se nevyplatí a mohla by být za určitých okolností řešena jinak.
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7564
Registrován: 8-2004

Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 20:29:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl, Orky:
Projíždět Zeleneč opravdu nevidím jako moc dobrý nápad. Jezdím tudy teď takřka denně a těch lidí ve špičkách není málo a ty 2 minuty navíc mě v tomto případě jako tranzitujícího neuráží. To mě daleko více uráží zastavování ve Mstěticích, kde je i špičková frekvence spočitatelná na prstě jedné ruky (a to ještě můžu mít několik prstů amputovaných). Mstětice také podvazují kapacitu tratě více, neb liché Os ovlivňují i sudé rychlíky, nejen liché.
Pokud by mělo dojít někdy kvůli odklonům z 011 k ořezání zastávek, tak prvořadé jsou Mstětice, pak dlouho nic a pak snad tedy Jiřina a po ní Zeleneč (frekvence nejsou příliš rozdílné), nicméně si nemyslím, že by to bylo potřeba.

Při modernizaci úseku Běchovice - Úvaly by měl být vždy zachován dvoukolejný provoz alespoň v části úseku. Mají být vybudovány odbočky Klánovice a Štramberk a jediný vyloženě probleamtický moment bude podle mě období, kdy bude jednokolejka právě mezi těmito odbočkami, kde je i zastávka Klánovice. To bude ale záležitost dvou-tří měsíců. Další jednokolejné úseky už jsou kratší a bez zastávek.

Vhd_sl:
Na jednu stranu urychlovat spojení pro Čelákovice projetím Zelenče o nějaké 2 minuty a na druhé straně ho zpomalovat pro Lysou zrušením zastavení rychlíků se mi nezdá moc konzistentní (viz příspěvek 465, body 2) a 3) ).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1395
Registrován: 9-2008
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 20:41:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: O tom, jestli stavba koridorů byla či nebyla chybou (kór bez jasného trasování VRT), o tom by se dalo debatovat jistě dlouho (já myslím, že ano). Každopádně v tomto konkrétním případě se jedná o situaci, kdy bylo možno důležitou a velmi prospěšnou úpravu udělat a přesto by trať mohla bez problémů sloužit pro všechny typy dopravy i bez postavení VRT, tudíž šlo o chybu jednoznačnou. Uznávám, že HP jsou poněkud jiný případ.

K Zelenči: V okolí Prahy je opravdu pouze několik případů, kdy má zastávka natolik mizivou frekvenci, že můžeme hovořit o nějakém zdržování (Mstětice, Velká Chuchle), a tam už obvykle staví jen některé vlaky. (Mohli bychom uvažovat ještě o některých zastávkách na 091, ale tam Kralupy zas nejsou tak velké sídlo). Ale u nějakých standardně velkých obcí (Světice, Zeleneč, Všenory apod.) opravdu není sebemenší důvod, proč tamním obyvatelům výrazně zhoršovat dopravu a platit navíc nějaké autobusy, abychom ušetřili 2 minuty u vlaku. Takové uvažování jsem naštěstí na oficiálních místech ještě nezaznamenal, zaplaťpámbu za to.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3599
Registrován: 9-2005
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 20:55:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VHD_SL zřejmě nechápe, že v praze není S-Bahn, ale jen příměstská železnice. Parametry S-Bahnu splňuje pouze metro. A protože v Praze i StČ kraji je potřeba mít příměstskou železnici, která je zastávková a přesto je rychlejší než metro, je krajně nevhodné prodlužovat průměrné vzdálenosti mezi zastávkami. A nevhodné je je i zkracovat. To by se musely postavit extra tratě pro městskou železnici. Zkrátka StČ kraj je rozlehlý a Praha je velkoměsto. V obojím je potřeba mít rychlou i zastávkovou dopravu. Ve velkoměstě plní roli rychlé dopravy klasická příměstská železnice, roli středně rychlé dopravy plní metro a S-Bahn a roli pomalé zastávkové dopravy plní tramvaje, trolejbusy a autobusy. Tramvaj může mít v určitých oblastech parametry S-Bahnu/metra.
V kraji kolem Prahy plní roli pomalé zastávkové dopravy busy, roli středně ryhlé dopravy zastávková příměstská železnice a roli rychlé dopravy rychlíkové busy a spěšné vlaky.
Co se týče Zelenče, tak tam je zastavování příměstské železnice žádoucí. Nejhorší, co můžete obcím velikosti Zelenče a větším udělat, je, že jim zrušíte rychlou železniční linku do centra (případně přes centrum velkoměsta) a budete obyvatele nutit courat se busem po okreskách na okraj města k nejbližšímu metru. Na to není zvědavej nikdo.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2812
Registrován: 2-2004
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 21:46:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předpokládám, že termín zastavovat méně vyplývá z prostého zhodnocení stavu sítě a jejího prognózovaného vývoje. Takže to není o tom, co by bylo vhodné a správné, ale co je/bude možné. Již delší dobu komentuju návrh architekta Lejčara na Nové spojení 2 vždy tím, že dodávám, že na interval, pro který obětuje Masaryčku a na nové diametrále chce inetrval ze všech tratí někde hluboko pod 10 minut (známý z ciziny), absolutně nemá připravené tratě na vjezdu do města, kde S-bahn není segregovaný od nákladní a dálkové dopravy. Čímž se složitě dostane do centrálního taktu na nové diametrále. Tzn. pokud se snažíme parametry S-bahnu přibližovat metru, měli bychom se vnějším tratím věnovat daleko pečlivěji. VRT jsou v nedohlednu a ani s nimi problém zdaleka vyřešen není. Protože na nich nepojede částečně ani rychlíková doprava nadregionální do bližších měst. Optimalizaci zabezpečovacíxh zařízní je fajn navrhovat, ale někde skutečně jsou problémy nesouvisející s technologií.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 5-2006

Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 22:04:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Nechci vám brát iluze, ale Kralupy jsou v okruhu 20 km od Prahy druhé největší sídlo hned po Kladně. Taková Lysá je proti nim vesnice.
Stránky o mém modelovém kolejišti
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 10-2009
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 22:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak ona hlavně Lysá není 20 km od Prahy, že.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4340
Registrován: 5-2004
Odesláno Sobota, 24. září 2011 - 23:19:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak když vemu tarifní km tak Kralupy maj do centra 27, Kladno nějakejch 31-2, Lysá 35 a Beroun třeba 36 (přímo po hrbatý). Takže to je prakticky totéž a to včetně třeba Neratoviců.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1396
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 00:22:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: To bylo myšleno tak, že zatímco v osobáku na 011 bych nějakou zastávkou "zdržoval" Pečky, Poříčany, Český Brod, Úvaly, na 221 Čerčany, Senohraby, Mnichovice, Strančice, Říčany atd., na 091 jde v podstatě jen o ty Kralupy, to je vlastně jediné větší sídlo na trase (pak je až Štětí, odkud už se do Prahy fakt osobákem nejezdí), takže v součtu to hodí nejméně.
A jestli je Lysá proti Kralupům vesnice, tak Kralupy jsou proti Kladnu samota. Je Kladno, pak dlouho dlouho nic a pak všechna ta podobně velká drobotina kolem dokola Prahy.

MŠ: Souhlasím, než se bude stavět nějaký megatunel pod centrem (mimochodem, jak jsme probírali všechny možné i nemožné trasy metra, NS II vidím jako ze všech nejnepravděpodobnější a nejproblematičtější podnik), bude nutné segregovat dopravu na tratích na periferii. Před výstavbou VRT nepřipadá takový projekt vůbec v úvahu.
Nicméně po ní už bych to tak tragicky neviděl. 221 bude moci být plně segregována (v úseku centrum - odbočka VRT není problém s čtyřkolejkou), 171 též (právě kvůli kapacitě trati pod Vyšehradem stále opakuji, že VRT to jednou vezme přes most Inteligence), 091 zcela. Krizová bude 011, kde skrz Kyje a Dolní Počernice budou nadále jen 3 koleje (na druhou stranu VRT směrem po D11 na HK by neměla být zas tak velevyužívaná). U 231 je do budoucna řada variant a u ní těžko předjímat (např. jestli někdy bude či nebude V. koridor atd.).
Pokud se nepletu, na žádné z tratí (231 pro tuto chvíli nepočítám) by v příměstském úseku ani žádné nadregionální rychlíky zůstávat nemusely, tudíž by bylo umožněno přejít na provoz bližší spíše metru než železnici, leda s možností nějakých zrychlených (ale stále příměstských) vlaků.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2932
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 07:39:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: S tou segregací trati 221 je to míněno v úseku hlavní nádraží - Vršovice jak? Jen kvůli tomu, aby se mohlo s osobáky jezdit třeba po deseti minutách, tak se zahltí prostřední tunel??? Co jízdy na ONJ, trať 210, vlaky z trati 070 a rychlíky z trati 220? Já jen, aby pak v prostředním tunelu nebyl náhodou větší provoz, než v tunelu vyhraženém pro osobáky z trati 221.....

Jinak souhlas s tím co píše Qěcy, protože na nějaký S-bahn se může díky současnému, ale i výhledovému stavu infrastruktury zapomenout.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2195
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 08:29:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pajas2: Praha-Horní Počernice - Lysá nad Labem = dokonce přesně 20 tarifních km

Mašotouš: V součtu to sice hodí nejméně, ale Úholičky a Žalov jsou (místa, kde staví vlak a širokodaleko od nich) takové díry, že stavět tam ve špičce po 15 minutách vlak se stovkami cestujících z nichž nikdo nevystupuje, je slušně řečeno na hlavu. Škoda, že výlukový jízdní řád, který platil na 091 v srpnu, neplatí stále.
Ráno z Kralup jezdily Os stavějící jen v Libčicích, Roztokách a Bubenči a odpoledne kralupské "posily" mezi Roztokami a Libčicemi nestavěly. Ta babka, co vystupuje v Úholičkách, si holt počkala na další a stovkám lidí se zkrátila JD o 6 minut.
Stránky o mém modelovém kolejišti
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11237
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 08:40:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, to střídavé zastavování je cesta jak vyhnat lidi z vlaku. Na to muže přijít jen šotouš. Lidi těma příměstskejma vlakama jezděj proto, že jsou příMĚSTSKÉ - tedy blíží se charakterem MHD. Příklad: Přijede S4 a každá S4 zastaví všude. Cestující nemusí přemýšlet že v celou mu to nestaví tady a v půl onde. Párkrát přijde na nádraží a pojede ten druhej vlak a kaštan přejde do busu.
Argumenty o 6 minutách na 40 minut cesty jsou směšné, když každý druhý vlak má sekyru jak hrom. Nejdřív se naučte jezdit přesně a pak hovořte o významu 6 minut.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2025
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 09:23:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak jinde, ale na S2/S20 jezdí ešusy celkem v pohodě. Výjimkou sou právě situace, kdy hradecký R na Prahu má při průjezdu Čelkou +13, takže ešus na S2 má bohužel nějakou tu minutku k dobru. Ale že by byly zpoždění kvůli chcíplejm ešusům či spadlejm drátům, to tady naštěstí moc není. Tím zase netvrdím, že se to nikdy nestalo, či nestane.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 09:26:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ano, je potřeba zastavovat často i tam, kde to nemá díky mizivé frekvenci cenu. Přesně to je ta nejlepší cesta, jak se kvůli pár lidem zbavit násobně většího počtu zákazníků.

Káeme, jen tak mimochodem, vleklé problémy jsou pouze na 171, které ROPID díky své průjezdné koncepci (zbytečnost při současném stavu infrastruktury) nechá přenášet i na trať 011. Jinde problémy takového rázu nejsou.
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1397
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 09:39:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: Právě proto existují integrované rychlíky R4.

Bram: Segregace logicky znamená, že tam, kde jedou S-Bahn i dálkovka společně, musí být koleje rozděleny a pokud nestačí, případně přistavěny nové. To v případě úseku HN - Vršovice neznamená nic jiného než skutečně nový, S-Bahnový tunel, ovšem mnohem mnohem skromnější než nějaké Nové spojení II přes celé město. Pouze nový tunel Vršovice - Negrellák s S-bahnovou stanicí pod Wilsoňákem.
O mnoho dražší vedení tunelu až někam na Smíchov není třeba už proto, že tato trasa sama o sobě zůstane (i s celým západním vinohradským tunelem) vyhrazena pouze pro S-bahn; tím se také podstatně zvyšuje naděje pro realizaci.
Ale jasně říkám, že dokud nebudou VRT, nemá vůbec cenu s něčím takovým začínat a snažit se měnit dnešní železnici v metro. Jen jsem reagoval na MŠ, který psal, že ani VRT to nevyřeší, já myslím, že z 95% ano.
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 09:57:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Takže stavět po 15 minutách i ve Mstěticích?
Spíš v tom případě zrušit zastavování v Úholičkách a Žalově úplně, protože tam za celý den nastoupí do všech vlaků tolik lidí, jako v Kralupech do jedněch DVEŘÍ jednoho vlaku (a to ještě možná přeháním). Nejde o 40 minut, ale o 29 (bez zast.) resp. 35 minut (s), resp. za den o 58 resp. 70 minut. Aby stovky cestujících ztrácely denně 12 minut kvůli jednotlivci, je prostě na hlavu a právě to je ta cesta jak vyhnat lidi z vlaku. Protože v Žalově a Úholičkách jaksi není koho vyhánět.
Osobní zájem však na tom nemám, couráky využívám jen v krajní nouzi, volím R z Holešovic s JD 19 minut.
Stránky o mém modelovém kolejišti
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 468
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:00:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy:

Vhd_sl v tuto chvíli neřeší S-Bahn ani příměstskou železnici a to, jak by měla ideálně fungovat, ale řeší konflikt představy o ideální funkci s kapacitou infrastruktury, a ptá se na to, zda by pro atraktivitu cestovní rychlosti příměstské železnice z lokalit typu Benešov, Beroun, Nymburk, Kralupy nemělo být s intervalem 15 min zavedeno projíždění typových zastávek na širé trati, které je současně pozitivní z hlediska ovlivnění následných vlaků. Dál se ptá, jak by taková projížděná zastávka měla vypadat frekvencí (viz příspěvek Livingproof k Žalovu a Úholičkám) a možností obsloužit danou vesnici ve špičce PID, pokud je to tak zoufalé, že tam nemá smysl ve špičce zastavovat vůbec.

Za příklad dává líbivý model Glasgow - Edinburk http://www.scotrail.co.uk/timetables-routes/411/431/2011/summer , u kterého jako cestující oceňoval to, že vozidlo v první části letělo nějakých 160 km/h a nahnalo čas, což většině cestujících zkrátilo jízdní dobu.

Dále dává k diskuzi, zda by místa zastavení na širé trati typu Rajská Zahrada, Vyšehrad, Krejcárek (pokud to někoho ještě nepustilo), Mašotoušova vize nerealizovaných HPoč a Uhříněvsi, neměly být řešeny dopravnou s předjízdnou kolejí, kam uklidíte Os v případě, že je z provozních důvodů ovlivnění nevyhnutelné.

Dál dává propagátorům S-Bahnu a příměstské ve městě podnět k zamyšlení co se zřizování zastávek týče, aby se bralo v úvahu, že dokud není provoz segregován, mohou vznikat komplikace..

MŠ: díky za tlumočení, naprosty souhlas..

Káem: zvláštní, že to za čárou funguje a lidi z vlaku nevytahuje.. můj názor je, že je to o zvyku stejně jako pásmový provoz metra, což je to samé, jen v kratším intervalu..

Hroch: kolik je Lysá na rychlíky bez Milovic? Nezdá se mi, že by samotná Lysá byla tolik, proto před Lysou preferuju krácení jízdní doby pro Nymburk, stejně jako Čerčany pro Benešov. Pokud mi pojede 4x za hodinu Os s rozdílem jízdní doby 5-10 min, na R se vykašlu (pokud nemířím na Smíchov). Tím spíš, pokud mi někdo místo Masaryčky nabídne hlavák, Vršovice a další lokality v průjezdném modelu, což je podle mého názoru otázkou času..

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 469
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:05:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: cpát Kralupy a podobně do R4 je o zbytečném naddimenzovávání souprav, jejichž nabízenou kapacitu na zbylé trase nikdo nevyužije..
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3600
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mašotouš: Znova opakuju, že S-Bahn není v Praze vůbec možné vybudovat. S-Bahn je městská železnice, je to nadzemní metro. Tak je toi chápáno a bylo a je to tak budováno. Protože však je Praha zastavěná, nikdo tam nadzemní S-Bahn budovat nebude. Proto se buduje od 70 let podzemní S-Bahn, neboli metro. Takže v Praze i dobudoucna bude jen metro, busy, tramvaje a příměstská železnice, která bude na území Prahy částečně jakoby plnit roli městské železnice. Ale protože jde o železnici příměstskou (jiné intervaly mezi zastávkami, patrové soupravy, dvoje dveře na vagon, čili dlouhá výměna cestujících (a změnit to nelze!), nebude nikdy moct plnit plně roli S-Bahnu.) Zkrátka železnice na území Prahy bude mít vždy charakter rychlé dopravy, se všemi výhodami a nevýhodami. Mená žádný smysl to měnit. A i proto je NS2 naplánováno jako průjezd pro městskou železnici a nikoli S-Bahn nebo metro. A Praha i StČ kraj právě takovéto rychlé linky přes Prahu a po Praze potřebují, protože kromě současné železnice a busu 125 a třistaněco do Jesenice NEMÁ a obyvatelé si tyto rychlé linky žádají a jsou velmi silně využívány.

Livingproof: příměstská doprava na trati 231 díky sockám vládnoucím v kraji není dodělaná. Nikdo nežádá stavět každý vlak ve Mstěticích. Tam to stačí tak, jak to je. Až se bude zahušťovat takt na 15 minut ve špičce, opět bude stažčit Mstěticím jeden vlak za hodinu. Kralupy, Beroun, Benešov, Říčany, Lysá, Kladno, Kolín, Nymburk a možná Č. Brod mají být alespoň ve špičkách obslouženy spěšnými vlaky, které se právě v žádných zastávkách zdržovat nebudou. Jenže na to většina tratí nemá kapacitu. Pak to lze řešit zaintegrováním rychlíků, ale to obnáší posílení těch rychlíků (jenže já si myslím, že má existovat celostátní nadřazený integrovaný systém, takový systém, aby rychlík Praha - Ostrava mohl být integrován ve všech krajích po trase, tedy aby měl jednotné karty, jednotný odbavovací systém (označování jízdenek a podobný kraviny, pak enbude potřeba posilovat rychjlíky jen kvůli PIDu, protože jimi bude jezdit více úsekové frekvence ve všech krajích).
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 720
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:25:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Přijede S4 a každá S4 zastaví všude. Cestující nemusí přemýšlet že v celou mu to nestaví tady a v půl onde. Párkrát přijde na nádraží a pojede ten druhej vlak a kaštan přejde do busu.
Od toho lze ale jeden vlak označit jako Os a druhý jako Sp. Nebo pokud má být řešení takové, že jeden vlak zastaví v jedné díře a druhý vlak v jiné, aby JD do Kralup byla ve výsledku stejný, tak S4a, S4b.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4346
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:29:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"trať 210, vlaky z trati 070"

tak zrovna tyhle by mohly být docela hezky propojeny do jedné linky. Přibyly by jen Tanvaldy...

Ad Žalov a Ouholičky - zajímavý že že kdykoli tam jedu a to "proti srsti" tak tam vždy nějaká frekvence je. A protože na Žížalově stávaj u zastávky i auta tak bych se hodně divil že by se vocamcaď nedojíždělo do Prahy.

Ono to projíždění není samospasitelný protože obvykle vyžaduje stejnou jízdní dobu u zastavujícího i projíždějícího. Jinak totiž nadělám mrdník v okolí a tím že to jede "každou minutu jinak" znemožním použití jak MHD v Praze tak i návazné busy ve Stč. Pokud se to tak vůbec dá udělat vzhledem na trasy dálkovky.

Ad průjezdný model 011/171:
tam krom excesů na začátku roku na 171 hrají daleko největší roli vozidla v podobě chcíplej ešus/neskuplovanej-rozkuplovanej ešus.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3601
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:29:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_Sl: Mně vyhovuje systém zastavování takový, jaký je na 231 a 171. Na jedné trati bydlím, na druhé pracuju. Ale aby se Mstětice, nebo dokonce Zeleneč odstřelily úplně, s tím nemůžu souhlasit. Ještě tak s odstřelením Chuchle, protože tam už busy jsou dávno a busama se dá dostat na Smícháč (což je širší centrum jako Vysočany pro Zeleneč, ne nějaký periferní sídlák typu Černý Most) velmi rychle a velmi často. Chuchle a Zeleneč jsou diametrálně odlišný.
Co se týče výhyben a spojek na širé trarti: Ano, tam je pořád zásadní chyba v úvaze. Dneska, kdy denodenně jezdí sudé rychlíky na trati 231 o 5 až 15 minut pozdě (nevím proč, asi jednokolejka HK-VO, ale prostě jezděj), není možné si myslet, že když trať postavím přesně bez rezerv na plánovaný GVD, že se to vyjezdí. Na všechny dvojkolejky kolem Prahy patří jednak spojky v mezistaníčních úsecích (pro případ výluk na vlastní trati) a jednak na některá místa předjízdná kolej, ¨na trať 231 jedině na Rajskou, jinde je jich dost. Na trať 171 do Mokropes (ale tam spíš teda asi obratový šturc jako v metru) a spojky. Na 091 někde u Řeže samozřejmě spojky. V Klánovicích taky spojky a dál na trati 011 rovněž. Na Benešovské jakbysmet, tam je to asi nejhorší.

Jinak tady nikdo inteligentní nemůže propagovat S-Bahn, protože ten je v Praze NEVYBUDOVATELNÝ! Na to je v Praze pozemní S-Bahn, kterému se správně říká U-Bahn, neboli Metro.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 470
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:30:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy:

pak je otázka, jestli Mstětice ve špičce neprojíždět zcela s tím, že to do Zelenče bude svážet minibus jednou za půl hodiny, který zároveň zkrátí docházkovou vzdálenost Zelenči.. zastavování jednou za hodinu, které ve směru od Prahy zablokuje trať a ve směru do Prahy prodlouží cestovní dobu většině, je nesystémové, i když ušetří vozokm minibusu...

Pokud se ze Zelenče udělá místo svozu z okolních vesnic, na což potenciál polohou je, má smysl tam zastavovat všechno.. ale je to o úpravě buslinek PID..
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2197
Registrován: 5-2006

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:30:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: To je ale problém dopravce, který má prehistorický vozový park neumožňující operativní připojování/rozpojování souprav ve stanici s nejvyšší přepravní poptávkou. Tento problém vyřěší až VŘ na R Praha-Děčín od GVD 2014.
Stránky o mém modelovém kolejišti
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5674
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:44:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Řekl bych, že tento "líbivý model" se na současné okolí Prahy nehodí prakticky nikam. aby to význam mělo, musí takových projetých zastávek být více a ty nastřídačku projížděné zastávky by měly být relativně malé obce. V okolí Prahy si to snad umím představit jen na 091, kde by se na střídačku projížděly Žalov+Úholičky a Řež+Letky.
Dnešní rozdíl R vs. Os Nymburk Praha je 10 minut. Zeleneč je poměrně rychle se rozvíjející obec, a minimálně půlhodina by tam měla být dneska samozřejmostí.
Než takové střídavé zastavování, tak jako budocnoust spíš vidím rozvoj spěšných vlaků, než rozšiřování valků zastávkových. Taková 15minuta na 091 ráno je už zbytečnost a měly se místo toho zavést zrychlenky stavící jen v Bubenči a možná Roztokách.
Zastavení ve Mstěticích jednou za hodinu Vám trať nějak tragicky nezablokuje, obzvlášť pokud zastavení nakreslíte tak, že Vám za osobákem nebude supět rychlík. A to možné bude, neboť v nevýlukovém stavu tam vždycky osobáků bude více než rychlíků.

Qěcy: Ano, příměstskou na vzdálenější relace by měly zajistit spěšné vlaky. Pokud by se měl podívat na pražské dvoukolejky, tak to vidím takto:
011 - Tady problém s kapacitou bude a je jen blbostí investora, že se nepostavila alespoň do Úval 4. kolej. odborníci na to upozorňovali. Tady bych rád, co se příměstké dopravy týče, viděl ve špičce jako základ osobáky po 30 prostřídané spěšňáky po 30. Pokud by osobáky byly doplněny nějakou městskou linkou alá dnešní S7 ukončenou v Úvalech, tak bych spěšňáky zastavil poprvé až v Brodě, jinak asi navíc v Klánovicích a Úvalech.
091 - osobáky maximálně 30 špičky a 60 sedla, zbytek zrychlené a spěšné vlaky ve špičkách do Kralup po 30.
171 - Tady asi do tunelu nic lepšího vymyslet nepůjde, tedy 2 rychlíky do hodiny + dnešní stav osobky.
221 - Dva spěšňáky pro Benešov do hodiny by měly ve špičkách naprostou samozřejmostí i na úkor půlhodiny osobáků do Benešova. U Prahy podobné schema jako dnes.
231 - Podobně jako Benešov, opět zrychlenka z Poděbrad po půlhodině by měla být samozřejmostí, do toho přímsěstká 15 minuta do Lysé, zastávky všude krom Mstětic, tam zvážit smysluplnost zastavování.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 11242
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:49:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bram: To je věc názoru. Já souhlasím s Ropidem. Jinak tě Brame ostatní sami usvědčili z toho, že problémy nejsou jen na 171. Ani jsem se nemusel snažit.
Livingproof: A ještě si myslím, že R do 50 km by měl být za příplatek.
Vhd sl: Ale tady jsme v Praze a SČ kraji. Co je kolem Berlína mě řekněme nezajímá. Nevyužitelná zkušenost.
Jinak obecně ty Kralupy nepřeceňujte. V Luně se třema vagónama celkem pro 240 lidí je kolem 80 lidí. Ty by opravdu snesli jet tim osobákem o 10 minut pozdějc. Za Kralupy s tim nejede už vůbec nikdo. Stovky pasažérů do Kralup už jsem několikrát prokázal, že nejsou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Káem.)
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 471
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 10:49:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: Ale také problém kapacity dráhy, protože kvůli rozpojené soupravě budete muset zbytečně do druhé kolejové skupiny (nebo přejíždět mezi skupinami s odpojeným dílem), čímž na určitou dobu zbytečně zablokujete obě zhlaví a pravděpodobně omezíte jízdu jiných vlaků. Leda tam udělat konfiguraci s krátkou výtažnou v místě nulté, nicméně to je zas nebezpečná prasárna, kde je škodlivá výhybka a nevleze se výkolejka.

R v PID lze využít, ale vozba Kralup, Benešovů ap. by měla být realizováná spíše Sp nebo Os se zrychlením od místa, kde je 15min.
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 11:10:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Livingproof: Zaprvé to zas tak tragické není, zadruhé jde o další příklad, jak se při modernizaci trati otrocky přebírají stávající zastávky a neuvažuje, jak je zlepšit. V případě Žalova to chtělo přesun někam pod Levý Hradec a lávku do Husince a hned by význam stanice výrazně vzrostl. A u Úholiček je to pravda slabota, ale z Podmoráně se zase nijak jinak rozumně dostat nedá (ostatně kdyby i tady byla lávka, hned je to jinačí).

Vhd_sl: A Mašotouš proti dopravnám s předjízdnou kolejí vůbec nic nemá. Když někde budeme chtít zřídit zastávku a půjde tam předjízdné koleje vybudovat (a bude to účelné) - třeba v těch HP, proč ne?
Snaží se ovšem říct, že v místech, kam se předjízdné koleje nevejdou a přitom by tam přesun zastávky výrazně pomohl velkému počtu lidí, přičemž víme, že do budoucna budou koleje sloužit jenom příměstské dopravě, je nepřesunutí zastávky hloupou chybou. Musíme vše posuzovat případ od případu, nedělat žádné dogma "Zastávky na širé trati jsou přípustné/nepřípustné". Jeden případ je Uhříněves, jiný případ je Výtoň (v tak kritickém místě pražského uzlu by umístění zastávky na širé trati bylo dost velký risk).
A k tomu skotskému modelu - je moc pěkný, ale vhodný pro Skotsko. Já proti němu nic nemám, ale to neznamená, že ho budu slepě přenášet na tratě v okolí Prahy, kam se nehodí.

Qěcy: Musím říct, že ve Vašem handlování s pojmy S-Bahn a U-Bahn, městská a příměstská železnice, nenacházím špetku smyslu. Vůbec jsem tak říkajíc nepochopil, co jste vlastně měl na mysli a co jste se snažil dokázat. Existují spousty nejrůznějších typů S-Bahnu a U-Bahnu, pod zemí / nad zemí, rychlý / pomalý, říkejte si jim jak chcete. Někdy je S-Bahn rovnocenný metru, někdy je tak na půl cesty, někdy je to úplně normální příměstská železnice. A pořád se tomu říká S-Bahn.
Já osobně z těch systémů, které znám osobně, preferuju hamburský model, kdy S-Bahn je tak na půl cesty. V centru jede pod zemí, ale nemá tolik zastávek jako U-Bahn.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2935
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 11:11:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Fakt? Mne přijde, že dokážeš akorát zdatně překrucovat vyřčené či napsané. V tom jsi opravdu mistr.

Jinak blbosti typu příplatek na rychlík do padesáti kilometrů si tu nemyslí NIKDO. To já jen, až zas někde budeš čmárat, že nepíšeš hlouposti. Minimálně tahle jedna tu je a je to opravdu blbost kolosální.

Qěcy: Přesně tak. Praha má S-Bahn v podobě metra. Takže jelikož vývoj železnic v Praze nešel třeba jako v Berlíně přibližně s vývojem města, tak se dá na sto procent říci, že navždy bude v Praze a okolí železnice krom dálkové (z pohledu ČR spíše meziregionální) osobní dopravy a nákladní dopravy plnit pouze roli příměstské dopravy s vedlejším efektem tam, kde jsou k tomu vhodné podmínky, i roli městské dopravy. Nic nového pod sluncem, já už to tvrdím také delší dobu, jen pořád někteří nehodlají tento fakt akceptovat.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 472
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 11:32:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

někdo tu zmínil dva důvody proti zastavování ve Mstěticích..

1) při průjezdu se v případě zastavování jediného vlaku v následujícím místě zastavení čeká, aby nebyl narušen takt

2) díky HK - VO nejste schopen zaručit fungování nakresleného, takže pravděpodobnost toho rychlíku na zadku tam je..

Obecně začínám docházet k přesvědčení, že oba říkáme vlastně to samé, jen já chci pro Vaše Sp využít část Os, protože se mi zdá 10-15 min pro některé zastávky luxusem, ač to nějaké klienty přináší.

Na 231 bych si 30 min dokázal představit pro Jiřinu, Zeleneč, HPočernice, hodně přemýšlím i o Čelákovicích a u Mstětic pořád ve špičce přemýšlím o projíždění. Tedy:

S2 30min: Kolín - Lysá zastávkový, Lysá - Zeleneč mimo průjezd (je nutné zastavení v Čelákovicích?), Zeleneč - Praha zastávkový; předpoklad stažení jízdní doby o 5-6 minut průjezdem Jiřiny, Mstětic (7-8 minut v případě průjezdu Čelákovicemi)

S20 30min: Milovice - Čelákovice zastávkový, Čelákovice - Vysočany mimo průjezd; předpoklad stažení jízdní doby o 7-8 minut průjezdem Mstětic, Zelenče a HPočernic

Hm, asi máte pravdu, když na to tak koukám, je to křeč.. Na Sp tam zase nevidím prostor bez autobloku, který tam podle mne nikdy nebude.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vhd_sl.)
Katalog veřejné hromadné dopravy :: http:://doprava.vhd.cz
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2813
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 11:51:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěci: Ale protože jde o železnici příměstskou (jiné intervaly mezi zastávkami, patrové soupravy, dvoje dveře na vagon, čili dlouhá výměna cestujících (a změnit to nelze!), nebude nikdy moct plnit plně roli S-Bahnu.) Hmm, tak jak to dělají v Zurichu a v okolí (Kloten apod.), kde dopravu ve stylu U-bahnu zajišťuje S-bahn (metro nemají), který má patrové soupravy, dvoje dveře na soupravu, jiné vzdálenosti mezi zastávkami, dlouhou výměnu cestujících... Pochopitelně to lze. S-bahn není vůbec tak ostře vymezen jako vlakové metro, v řadě měst funguje zcela samozřejmě jako příměstská železnice. Jen předpokladem jízdy přes centrum je pravidelný neovlivňovaný provoz. Říkat, že S-bahn v Praze nejde vybudovat je házení flinty do žita. Samozřejmě, že jde - jen s větším důrazem na souvilosti, které jsou zatém pomíjeny. Nejde budovat stylem, že namaluju někam linku přes město a dám jí číslo a někde na ní postavím novou zastávku, to ne...
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1399
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:01:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Přesně tak, do slova a do písmene.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3604
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

VHD_SL: A proč doprčic? Ve špičce přijíždí do Mstětic nejvíc lidí. A že to vím, to si buďte jist, hádejte proč.
Co tady honíte jednu a půl minuty kvůli Mstěticím, porád? A kolik tahle vaše sranda stojí?

Šubrt: Anol ze všechno možné. Lze mít i parní S-Bahn. Nebo ve vysokopodlažních klasikách. Pak ale nečekejte krátké intervaly a rychlou výměnu cestujících. Švýcarské vlaky mám proježděné hodně a tak vím, jak dlouho postávají ty dvanáctivozové patrové soupravy v každé zastávce, než se substrát vymění. Nemusíme se vopičit i v tom špatným, že? A taky ve Vídni je krásně poznat na pobytu, kdy přijel taurus s patrákama a kdy přijela jednopodlažní jednotka.

Mašotouš: Asi jste fakt jen šotouš. Protože VHD se plánuje. Každý druh VHD má jiné intervaly, je schopen dosahovat jiných rychlostí, jiné rychlosti výměny substrátu. A pokud to nebudete respektovat a budete v zavedeném systému míchat dohromady různě rychlé/systémy s různými parametry, dočkáte se velkých komplikací. Na dopravkách se učí, jaké rozsahy rychlostí jsou schopny různé druhy VHD, jakých rychlostí výměny substrátu jsou schopny, čím vším je to ovlivněno. Záleží na počtu dveří, na výšce podlahy vozidla nad peronem, na šířce dveří, na patrovitosti vozidel, na akceleraci, na rychlosti na dané infrastruktuře, na tom, zda infrastruktura je využívány pouze vlastním druhem VHD (čistý S-Bahn, Metro), nebo ještě nějakými jinými druhy dopravy (příměstská železnice, tramvaje, aautobusy, trolejbusy), na shopnosti stanic naráz zvládnout davy cestujících (eskalátory) a podobně. Jakou kapacitu dokáže zvládnout nejkapacitnější ZZ. Zda hrozí štrůdly.
Jestli výše uvedené nechápete, pak snad radši ani nediskutujte. S-Bahn zkrátka není příměstská železnice, i kdybyste se posral. S-Bahn je nadzemní metro, přestože se za S-Bahn vydává mnoho různých paskvilů, včetně těch švýcarských. Funguje to dobře, ale S-bahn to není.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:34:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Šubrt: S-Bahn v praze vybudovat nejde. Jde v Praze vybudovat to, co mají v Curychu. Ale to není S-Bahn, protože zkrátka a dobře to parametrům S-Bahnu nevyhovuje. Nazývat si to mohou jak chtějí. Když dojede na budoucí Operu dvoješus od Berouna, tak tam bude muset stát aspoň tři minuty, než se vymění substrát i s byciklama a malejma dětma (z horního patra). Tohle v S-Bahnu nehrozí, protože nemáte patráky a místo dvou dveří na vůz máte 4.
Koncept curyšský je dobrý, ale není to S-Bahn.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2937
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:41:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Šubrt: A není náhodou ten Zuerich poněkud menší než Praha, ovšem s daleko lepší infrastrukturou? Dále je otázka, co si každý pod S-Bahnem vybaví. Qěcy si pod tím evidentně vybavuje berlínský S-Bahn.

Položím otázku jinak: Co si pod S-Bahnem v Praze představuješ ty, popřípadě třeba Mašotouš.

Zatím jsou to jen představy typu segregace osobní dopravy a pod., které ovšem bez rozsáhlých investic jsou nereálné. Takže prosím lehce konkrétněji a v souvislosti s reálným výhledem v nejbližších dvaceti letech. V těchto letech lze očekávat maximálně optimalizaci trati 171 a 231 a koridorizaci úseku Vršovice - Hostivař. O trati na Kladno raději nepíšu, tam bude nejspíš zakopán dlouhodobě stávající stav, maximálně s tím, že se dočkáme nového zab. zař. v Ruzyni a Veleslavíně. Bubny jsou otázka........

Tak by mne zajímalo, jak chcete na takto extenzivně rozvíjené infrastruktuře (dá li se o rozvoji vůbec mluvit) intenzivně budovat S-Bahn. Osobně to vidím tak, že bude více méně zachován současný stav, za který už moc dál jít nelze.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 4-2003
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:46:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Koncept curyšský je dobrý, ale není to S-Bahn.

Tohle by si MŠ a Mašotouš měli konečně uvědomit.

Dvoupatrová souprava s dvěmi dveřmi není tím optimálním dopravním prostředkem do městského provozu.

Pročpak takovou soupravu neuvidíme na většině skutečných S-Bahn v Německu?
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5675
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 12:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Na 231 neušetříte 7-8 minut průjezdem Počernic, Zelenče a Mstětic. zastávky jsou daleko od sebe a ke koridorové rychlosti to tam má daleko. Zkuste se podívat do JŘ. Dnešní rozdíl projetím 4 zastávek je 5 minut. No a nápad projíždění příměstskou dopravou véc jak 10 tisícové město, že jste vůbec sebral odvahu se na takovou pitomost zeptat.
Mezi Vysočany a čelákovicemi jsem ochoten diskutovat o četnosti projíždění Mstětic, o ostatním spekulovat nehodlám, v Zelenči a Počernicích bych zastavil příměstské osobáky po 15 minutách komplet. V HP je obrat přes 1700 osob/den, což je půlka obratu ve Vršovicích.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1400
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Aha. Tak víte co, prostě v Praze by mělo být něco takového jako jsem popsal, každý normální člověk tomu bude říkat S-Bahn (či Esko) a Vy si tomu říkejte pro mě za mě "příměstská železnice ve vybraných úsecích s městskou frekvencí, odlišná od S-Bahnu i U-Bahnu".
Obávám se, že všichni kromě Vás tu řeší trochu důležitější věci, než jak se to bude jmenovat.
A prosím všechny, aby ty řady nejrůznějších typů a kombinací metra, městské a příměstské železnice co nejdůsledněji rozlišovali, aby pak rozčílený pan Qěcy nemusel zase používat vulgarismy. Že to všechno se obvykle shrnuje pod pojem "S-Bahn" budeme před ním diskrétně zatajovat.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 473
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:07:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy:

OK, vyčíslím (8km/kolo, kol cca 10 pro stávající stav, Kč/km=30, Xdní/rok=250, tedy cca 600 tisíc Kč/rok s tím, že v hluchých místech může minibus schopen svážet např. Šestajovice nebo můžeme posílit na i=30min), výměnou za vyčíslení nákladů toho zastavení vlaku. Poprosil bych Vás i o započtení nákladů na zdržení cestujících ve vlaku. Ekonomika věci je svinstvo, kterým se dá prokázat cokoliv a záleží pouze na tom, co všechno (jaké odhady) do toho započítáte.

Ptal jsem se kde je hranice frekvence, pro kterou má smysl na této trati zastavovat (zastavovat s i=15min) a pro kterou nemá smysl zajišťovat jiné řešení buslinkami PID. Zatím jsou odpovědí emoce ke konkrétním zastávkám a pocity, že tam toho vystupuje hodně. Nic konkrétního. Své konkrétní argumenty (zkrácení cestovní doby pro zvýšení konkurenceschopnosti a omezení následujícího vlaku a potřebu prodlužovat jízdní doby i u R) jsem zde uvedl a do podrobna rozvedl. Pokud chcete do ekonomiky, čekal bych čísla a zdůvodnění jimi..
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5677
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přidám ještě odkaz s průzkumu z loňského března, který byl na loňském Dni PIDu:
http://www.ropid.cz/download.php?s=1&idg=106&i=1&id=845&file=%2Fd ata%2FGalleries%2F70%2F105%2F106%2Fd845_1_08_statistika.pdf&Lang= cs
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 474
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:14:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky:

zase ten obrat.. co je těch 1700/den? sorry, ale podle počtu vlaků a se znalostí toho, že se jezdí do obou směrů to vypadá, že jsou HPoč slebší než Zeleneč..

z čeho berete jízdní dobu při projetí těch zastavení? byla to jízda bez ovlivnění nebo doba, ve které je vata na to, že R pojede něčemu na zadku?

k čemu je potřeba v Zelenči 15 minut interval?
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2814
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:19:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Já s vámi souhlasím, jen říkám, že "S-bahn" můžeme mít i v patrácích, když zapracujeme na tom, aby jezdily segregovaně a pravidelně. Rovněž o NS 2 tvrdím, že je nesmyslem, protože takové pravidelnosti, kterou pro něj potřebujeme nedosáhneme.

Jinak řečeno. Pro mě je S-bahn v Praze co nejpřesnější příměstská železnice na vnějších tratích pokud možno více segregovaná. Lišíme se v tom, že vy pravidelné méně kapacitní příměstské železnici nechcete říkat S-bahn, protože S-bahn berete jako "vlakové metro" segregované zcela. Tomu rozumím, ale osobně S-bahn vnímám i jednodušeji jako termín pro pravidelný vlak zapojený do integrovaného systému, olinkovaný a plníci úlohu MHD. Bez ohledu na interval, kapacitu a počet spojů. Moje míra otitulovat něco jako S-bahn je prostě níže. To, co máme dnes, S-bahn není. Ale pokud zapracujeme na té pravidelnosti a vnější segregaci, myslím si, že jej v mém pojetí vybudovat můžeme. Ve vašem pojetí samozřejmě ne. Ale chci směřovat alespoň k tomu mému pojetí a neházet flintu do žita větami, že něco nelze a smiřovat se se současným stavem.

Bram: Zurich nemá metro. Kapacitně je jeho "S-bahn" (budu tedy dávat do uvozovek, protože vámi zdůrazňovanému rozdílu rozumím) daleko zatíženější než by kdy byl ten pražský. V Zurichu je "S-bahn" páteř. V Praze vždy bude doplňkem a na stavu vnějších tratí bude záležet jak výrazným.

Jen dodám, že jsem měl přesně stejný názor na patráky a jejich úplnou nevhodnost pro "S-bahn". Jenže Zurich mě přesvědčil, že to v poměrně velkých kapacitách a krátkých intervalech jde. A to se do Klotenu jezdí částečně po jednokolejce. Ano souhlas, není to S-bahn dle "metro představy."

Bram: Osobně bych si představoval propojení Vršovic s Negrelliho viaduktem se stanicí pod Hlavákem, protože to je spojení které reálně chybí. To ale místo rozsáhlých investic do D z Vršovic tamtéž.

Dvojkolejnou trať na Kladno a letiště. Využití mostu Inteligence pro část osobních vlaků od Radotína (s efektem přestupu na C na Kačerově).

Převedení vypravování řady dálkových vlaků do prostoru Vršovic, kde zdůraznit přestup z D. Hlavní nádraží nastavit do převážně průjezdného modelu pro všechno, včetně dálkové dopravy.

Chybí mi vícekolejné stanice na obvodu Prahy. Lze počítat i s nárůstem nákladní železniční, zejména kontajnerové dopravy. Přitom je pravidlem, že si, s výjimkou Uhříněvse, děláme stanice max. čtyřkolejné, takže dopravny slouží max. k tomu předjíždění osobáků, ale už nemají kapacity na stání nákladních vlaků.

Nejsem železničář, spíš pozoruju problémy v okolí Měcholup, Uhříněvse a Říčan, kde už dnes je kolikrát složité protáhnout S-vlaky (byť dnes jejich titul je jen reklamní heslo).
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1401
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:36:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: Osobně bych si představoval propojení Vršovic s Negrelliho viaduktem se stanicí pod Hlavákem, protože to je spojení které reálně chybí. No vida, na tomto se shodujeme zcela. Zvážil bych, jestli vůbec bude potřeba i napojení na 171, protože ta i s celým západním tunelem v podstatě jednou plně segregovaná bude (po VRT). Čímž se dostávám k využití mostu Inteligence - já bych v tuto chvíli ponechal stávající stav a po VRT bych byl pro úplné rozdělení: osobka přes Smíchov a Jamrtál, VRT přes most, Krč a Kačerov do Vršovic. A o Buštěhradce radši začínat vůbec nehodlám.

Převedení vypravování řady dálkových vlaků do prostoru Vršovic, kde zdůraznit přestup z D. Hlavní nádraží nastavit do převážně průjezdného modelu pro všechno, včetně dálkové dopravy.
Taktéž naprostý souhlas.

Jinak do výstavby VRT pražská železnice podle mne bude muset zůstat na svém a žádný větší krok směrem k S-Bahnu (no tak dobře, "S-Bahnu") neudělá, to opakuji po několikáté.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ma(šo)touš.)
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 475
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 13:38:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: vícekolejné stanice pro náklady nejsou tím, co by tu chybělo.. náklad obecně by měl být z jednoho logistického centra do druhého, takže na odstavování ve stanicích zbývá místní zátěž (to, co se naloží ve stanicích - od toho je tam kolej manipulační) a vozy, které momentálně nikdo nepotřebuje a odložil si je tam (správkové vozy, kontejnerové kolem Metransu, vozy na auta kolem Škodovky u MB)..

problémem je spíš to, že nákladní dopravci nemají svá odstavná nádraží na vozy, které právě nepotřebují, a zneužívají na to předjízdné koleje.. dál je problém v neexistenci většího počtu logistických center s napojením železnice, kde by zboží čekalo na další zpracování mimo kolejiště SŽDC..

nejsme tak bohatí, aby se dělal nový spodek, svršek a zabezpečení pro koleje, na kterých pak bude něco odstavené.. v tomhle s rozsahem toho, co je projektováno maximálně souhlasim a domnívám se, že na odstavy by SŽDC měla spíš navýšit sazby, aby začlo docházet k využívání větších kolejišť vleček a seřaďovacích nádraží a podobných kapacit a nehromadilo se to na předjízdných na koridoru..
Martin_Šubrt
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2815
Registrován: 2-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: Souhlas. Jaký je tedy koncept pražských logistických center :-)? Kde budou ta seřaďovací kolejiště, byť mimo SŽDC?
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3606
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:01:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jsem rád, že jsem pojem S-Bahn, což je v překladu Městská železnice a vznikla právě v Německu, kde je jeho typickým zástupcem S-Bahn Berlin. To je zkrátka v podstatě pojem, takový terminus technikus. Proto se používá v učebnicích dopravy jako mustr a má stejné parametry jako učebnicové metro. Takže lze v pohodě napojovat S-Bahn na U-bahn (metro) aniž by vznikaly problémy s intervaly, jízdními dobami, výměnou cestujících.

Dále řešme jen Prahu. Inspirovat se v cizině můžeme, ale nesmíme to sprasit tím, že nebudeme chápat, jak kde který druh VHD funguje a jaký má účel.
Řešení Pražské VHD je víc a navíc nikdo přesně neví, co bude za dvacet let, natož za padesát. Přesto se VHD na tyto výhledy plánovat musí. Já si myslím, že vzhledem k tomu, že páteří Prahy je metro a bude ještě víc, až bude D, je třeba považovat železnici v Praze za doplněk. A to za doplněk rychlý, tedy se zastávkami daleko od sebe (2 kilometry), mimo jiné proto, aby se mohlo na tratích používat konvenční TZZ a SZZ a vozidla příměstské dopravy (méně přestupů, lacinější řešení, než dělat čistý S-Bahn).
Co se týče řešení VHD kolem Prahy, tak v podstatě souhlasím s Orkyho příspěvkem 5674. Honění minut u zastávkáčů, abych náhodou nezdržel cestující v tom zastávkáči je blbost, protože v těchhle zastávkáčích nemají co pohledávat lidi jedoucí z Lysé, Nymburka a podobných měst do Prahy. Tito mají jezdit Spěšnými vlaky (nebo těmi rychlíky). To bude ale až další fáze rozvoje PID. Především by ale měl být zrušen SID a řešit VHD obou krajů jako jeden IDS. Nejhorším problémem dneška totiž není to, že by se vlaky nevešly, ale že je socani nechtěj platit a vymýšlejí pěkný paskvily ve svém kraji.

Co se týče nákladů na busíky do Mstětic: helejte, ten bus bude stát kraj prachy navíc. Za vlaky bude platit stejně. A vo tyhle prachy de. Ne o nějaký náklady o minutu zdržených s¨cestujících, kteří to pak nikomu nevyúčtují.
Uvědomte si taky, že cestující mají především rádi krátké intervaly (max. 15 minut) a málo přestupů. To je typické pro městské a příměstské obyvatelstvo. Až dalekodaleko za tím jsou dvě tři minuty navíc každý den cestou do práce prošustrované v nějaké skorozbytečné zastávce. Napřed pohodlí, potom čas (do nějaké rozumné výše). I já mám radši metro a jeho intervaly, než příměstské velkokapacitní vlaky jedoucí jednou za půl hodiny, nebo dokonce za hodinu. A to přesto, že mám režijku na vlak.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3607
Registrován: 9-2005
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nezapomínejte, že v Praze je strašně důležité zvýšit průjezdnost uzlu pro nákladku. Když jí vyblokujete sloty (i při plném zdvojkolejnění a autoblokizaci trati Radotín - Krč - Malešice - Libeň) půlhodinovým taktem osobáků, nákladka bude mít problém ještě větší, než dnes. Protože úrovňové křížení v Malešicích. A to i tehdy, když bude nákladka používat vysoce výkonné lokomotivy.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 476
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 14:38:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z hlediska měšců, ze kterých to jde, souhlas. Ještě lepší při tomhle přístupu bude nahnat cestující do aut a rychlíků, aby problémy měla Praha a stát pod vedením pravice. Že se opotřebí komunikace? Alespoň bude další důvod řvát, že za to může stát. Holt demokracie..

Dokud to bude o politice a o tom jak druhému uškodit a sám ušetřit, jsou celospolečenské náklady jiná dimenze a krom zastavování v místech s minimální frekvencí budou bezhlavě vznikat další zastávky, aby se hrstka lidí přidala do stávajícího osobáku a nemusel se dělat svážející autobus.

Jo, pyramida potřeb v tomhle bude:

pohodlí
-------
rychlost
--------
interval
--------
dostupnost

a je fakt, že ve veřejné dopravě jsme rádi za to, že je alespoň ta dostupnost..

výkonné lokomotivy jsou další zadělávání si na problémy ohledně zpětnýho vedení trakčních proudů... otázkou je, jestli v Praze náklady nepatří a vždy nebudou patřit do slotů mimo špičky..
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 721
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:13:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martin Šubrt: Dvojkolejnou trať na Kladno a letiště. Využití mostu Inteligence pro část osobních vlaků od Radotína (s efektem přestupu na C na Kačerově).
To když jsem navrhoval jako opatření pro odlehčení mostu na Smíchově, tak mě vypráskali, že polovina lidí z vlaku chce jet na Smíchov.

Převedení vypravování řady dálkových vlaků do prostoru Vršovic, kde zdůraznit přestup z D. Hlavní nádraží nastavit do převážně průjezdného modelu pro všechno, včetně dálkové dopravy.
Ve Vršovicích ale nebude přestup na metro D, nebo jenom velice nepohodlný. S přestupem se počítá v Krči.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 15:44:28    Odkaz na tento příspěvek  

No právě, Vršovice jsou údajně na zrušení, dle diskuse v jiných vláknech ;-) -- osobně to považuju za stejnou blbost jako rušení Masaryčky. Kor když by to při mírně pozměněnym trasování D krásně vycházelo na luxusních sto metrů z vestibulu.
Jinak "S" jako Stadt nemusí bejt stejný "S" jako Schnell.
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 477
Registrován: 1-2006
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:35:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

MŠ: no, to záleží na nákladních dopravcích, ne? :-)

koncepce podle toho co víme?
- zachování spádoviště Libeň a související klem na malešickou trať,
- snesení Malešice - NNŽ (developer na NNŽ, tram po tělese, tunel okruhu Hrdlořezy),
- kontejnerové překladiště, které nikdo z bojovníků za životní prostředí nechce kvůli kamionům (Malešice, dříve Běchovice),
- lehké rozšíření METRANSu?,
- snesení Vršovic v rámci Hostivař - Hlavní,
- nějaká ta kolej pryč v rámci metra D na Krči,
- výhledově, dá-li osud, druhý tunel Táborem na druhou kolej Libeň - Malešice...

ze strany města v ÚP nebo státu v legislativě jedna velká nula, znáš to.. ;-) ze strany stavitelů log.center zatím celkem nezájem - nevyplatí se to?

Ještě že je na ty kontejnerový vozy místo v Modřanech.. :-P
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1402
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 16:41:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Jenom malou poznámku.
pojem S-Bahn, což je v překladu Městská železnice
S tím bych byl hodně opatrný. Městská železnice, čili Stadtbahn, to je pojem trochu jiný. Samotné slovo S-Bahn může pocházet i ze Schnellbahn či kombinace Stadtschnellbahn, dnes už nebývá zvykem zkratku jakkoli rozvádět, a toto označení se používá pro celou řadu nejrůznějších typů od běžné příměstské železnice po systém á la metro.
Naopak pojem Stadtbahn se dnes v Německu používá především pro nejrůznější typy dopravy, které nelze jednoduše zahrnout pod U-Bahn, S-Bahn nebo Strassenbahn. To je případ třeba metrotramvají ve Stuttgartu, kterým se říká prostě Stadtbahn a nezkracuje se to, totéž je příklad vlakotramvají v Karlsruhe, taktéž rozsáhlého systému v rýnsko-rúrské aglomeraci (i když tam jsem osobně nebyl, takže nemohu potvrdit výskyt slova Stadtbahn v terénu). Takže Stadtbahn je něco jiného než S-Bahn.
A z toho plyne to, že všechny tyto pojmy jsou dosti nejednoznačné (a přihoďme i U-Bahn, který jezdí třeba v Hamburku nad zemí) a těžko definovatelné. Proto spílat ostatním, že používají slovo S-Bahn pro něco jiného, než tím chápu já nebo nějaká učebnice, není vůbec na místě. Praxe hovoří jasně - za S-Bahn je označována prostě železniční doprava ve městě a jeho okolí s krátkým intervalem, ať už je technické řešení jakékoli.
Osobně se domnívám, že hledat vůbec nějaké pevné definice výrazu "U-Bahn" či "S-Bahn" je nesmysl. U-Bahny už jezdí nad i pod zemí, S-Bahny totéž, něco využívá starou dobrou železniční techniku, něco jezdí na pneumatikách, něco odebírá proud z troleje, něco z přívodní kolejnice. Prohlásit, že pojmem tím se bude označovat pouze systém v tom a tom městě, to nemá význam a rozčilovat se kvůli tomu je opravdu zbytečné, pane kolego.

Lukfi: Ve Vršovicích ale nebude přestup na metro D Nic není definitivní, mohl by být. Viz rozsáhlá diskuse o jeho vhodnosti v posledních dnech v Optimalizaci linkového vedení v Praze.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 722
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To že se o něčem diskutuje v Optimalizaci linkového vedení ještě zdaleka neznamená, že se bude měnit trasování metra. Mám dojem, že už se o tom diskutovalo taky na Metrowebu a došlo se k tomu, že pokud by měla být vazba na železnici, znamenalo by to obětovat (pohodlnou) vazbu na tramvaje a autobusy na Náměstí bratří Synků. Plus že prý vazba vlak-metro se výhledově chystá v Hostivaři. Jsem samozřejmě zastáncem toho, aby přestupní vazba na vlak byla, ale vypadá to, že i když se postaví podchod pod kolejema na druhou stranu, o moc lepší než Vysočany to nebude.
„Nu, tedy dobrá. Dostali jsme rozkaz zlikvidovat diverzanta, muže bez povolení ke vstupu do kolejiště. Zaujali jsme pozice na sedmém nástupišti a skryli jsme za služební budkou. No to mohlo bejt tak kolem půl třetí, přichází k nám muž s batohem…“ – „Jistě. Byl to narušitel a nejspíš vrah. A s takovými se musí jednat bez milosti. To není jako práce s buzolou, děti.“
Mašotouš
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1403
Registrován: 9-2008
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 17:55:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Mimo jiné se tam probíralo, že lze vcelku komfortně uspokojit obojí a že to, že řadu let před prvním kopnutím do země nějaký nákres něco ukazuje, neznamená, že stanice nakonec nemůže být o malý kousek vedle.
Jinak vazba vlak-metro se nechystá v Hostivaři, ale na Zahradním Městě, a to je tak výhledové, až tam člověk skoro nedohlédne.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5678
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 25. září 2011 - 18:39:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd_sl: k čemu je potřeba v Zelenči 15 minut interval?
K čemu je potřeba ve Štěrboholech 296?

z čeho berete jízdní dobu při projetí těch zastavení?
Z GVD.

zase ten obrat.. co je těch 1700/den? Suma výstupů a nástupů oběma směry. Je to rozhodně lepčí ukazatel než vazba obec-centrum, protože v tom máte kompletní pohyby cestujících.

Jo, pyramida potřeb v tomhle bude:
Bohužel v té pyramidě máte věci, které jsou proti sobě. Chtěl bych jenom upozornit, že fakticky Zeleneč je třetina Čelákovic. Žádná díra.


Ad S-bahn: nemá smysl se tahat o význam tohoto slova. V každém městě bude něco mezi příměstskou železnicí a metrem fungovat malinko jinak a mělo by být postaveno na základě specifik města a příměstské oblasti.

Qěci: To bude ale až další fáze rozvoje PID.
Další fáze rozvoje PID ve vnějších pásmech bude záležet hlavně na tom, co dovolí středočeský kraj a na jeho finančních možnostech a prioritách. Já se obávám, že ze středbědobého hlediska je pažská příměstská železniční doprava fakticky na maximu. Po skončení platnosti memoranda nebo jeho zrušení lze očekávat spíš snahu železniční dopravu redukovat, nikoliv rozšiřovat. Jakékoliv zde probírané vize jsou spíš snem než reálná možnost ke zlepšení.

prag: Vršovice jsou údajně na zrušení
Nejsou, ale rozhodně nejsou natolik významné nádraží, jak se mu většinou diskutujících podsouvá.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“