K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 02. 12. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 02. 12. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 434
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 16:17:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Martyss: Nejde ani tak o technický stav trati (i když ten je velmi tristní), ale spíše o její propustnost a počet mimořádných událostí a výluk. Myslím, že tlaky dopavců a jiných organizací (Ropid) tu nepopiratelně jsou.
Viz momentální výluka ŘE-ZT-KA kde se vyjezdí jen půlka osobních vlaků a okolo 16.00 když nemůže jet žádný švejk odklonem tak to je chuťovka. Cargo stojí a osobka zpoždění v řádu 5-20 min.
Myslíte, že někdo opravdu stojí o to aby na jedné z nejvytíženějších příměstských tratí panoval takovýto zoufalý stav ještě deset let?
Myslíte, že Ropid a ČD (potažmo tím méně cestující) stojí o totální nabourání GVD několika týdenními (a vícedenními) výlukovými JŘ ročně? Myslíte, že Cargo nebo AWT jsou nadšeni z toho, že jejich vlaky projedou v tom případě jen v noci nebo si o ně musejí žebrat?
A to nemluvím o počtu mimoř. událostí. (mimo plánovaných výluk).
Zkrátka normový stav a to co nejdříve. Nebo se z toho brzy zblázní jak dopravci a jejich zaměstnanci, cestující, tak i SŽDC a jejich zaměstnanci.
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 938
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 17:26:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Ghost: Přesně tak. Ta trať je v okolí Prahy druhá nejvytíženější díky tomu, že neexistuje rozumná gumokolní alternativa, jinak by se (kvůli mimořádnostem i plánovaným špekům) většina substrátu na nějakou dráhu vytento. Z Berouna alternativa existuje, a proto odtud vlakem do Prahy skoro nikdo nejezdí.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 17:36:57    Odkaz na tento příspěvek  

ghost: o tom, ze by 171 zaslouzila "uvest do normovaneho stavu" samozrejme zadna. ale to nic nemeni na faktu, ze jakasi pofiderni druha trat udolim je jen a jen vyhazovanim penez.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 17:42:51    Odkaz na tento příspěvek  

Mam dojem že o žádný "druhý dráze údolim" nebyla řeč .. to je totiž přes místní obyvatele nehlasovatelný. Spíš jen o nějaké 4-5 km tunelové přeložce tratě stávající.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3657
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 18:02:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takže ty omyly poněkud napravíme:
Trať do Berouna nevytěžují cestující z Berouna a větších vzdáleností od Prahy, ale cestující ze stanic mezi Berounem a Smíchovem. Je tedy žádoucí, aby sloužila ve dvojkolejné podobě příměstské dopravě i nadále. Zkrátka pro příměsto je tahle trať trasovaná ideálně. Naopak pro dálkovou dopravu je tahle trať trasována úplně debilně. Krom toho je tak vytížená příměstskou dopravou, že pro dálkovku, pokud by byla dálkovka nějak urychlena, nebude stačit kapacita. Proto je nezbytné pro dálkovku postavit trať paralelní. Otázkou není tedy zda, ale kdy a kudy tu paralelní trať pro dálkovku postavit. Dálkovkou v tomto případě myslím veškerou přepravu, která nezačíná a nekončí v úseku mezi smíchovem a Berounem.

Podobných situací, se stejnou závažností, je v ČR několik.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Slídil
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 939
Registrován: 7-2002

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 18:13:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Qěcy: Je to přesně tak. Pokud by se povedlo postavit de fakto nové 2 koleje ze Smíchova do Karlštejna, novej, tunelovej úsek z Radotína na 120 až 140, mezi Karlštejnem a Berounem úprava trasy (místy i s "přisekáním" skály) zvednout rychlost na 100 až 120, tak je to rozumný řešení, adekvátní potřebám a možnostem tohohle státu.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 18:27:08    Odkaz na tento příspěvek  

No vod toho je tam ta druhá dráha přes kopec, která by zasluhovala optimalizovat (nějakym tunelem cca za Holyni) a zdvojkolejnit. Ale i s tou jednou kolejí to tamtudy bylo kdysi rychlejší než oudolim. Na nějakou "paralelní trať" v úplně nový stopě doporučuju zapomenout, frustrace jsou jinak hrozný.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3279
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 18:47:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Situace ohledně Praha - Beroun je poněkud složitější. Poté co byl tunel Praha - Beroun poradenskou firmou radící EIB označen jako neefektivní, SŽDC byla nucena se upnout na rekonstrukci stávající tratě. Ta přitom musí začít nejpozději 2013, aby mohlo být alespoň zčásti využito financí z OPD1, který toho roku končí. Navázat by měl OPD2, ale nikdo neví zda bude a kolik v něm bude, naopak OPD1 se nám zřejmě ani nepodaří vyčerpat. Kromě toho hrozí velký malér, neboť pokud se Praha - Beroun nepodaří postavit včas, pak nebude dokončena spolufinancovaná stavba Praha - Plzeň a ČR hrozí vrácení dotace za celý tento úsek čili včetně již prostavěných úseků. Kromě toho dle vládního usnesení má být III. koridor dokončen do roku 2016.
Zhruba na jaře se proto rozjela příprava stavby Praha - Beroun po stávající trati. Hned na počátku příprav projektu narazila na závažný problém v projednání, neboť starostové všech obcí od Černošic po Srbsko jasně deklarovaly a MD potvrdily své rozhodnutí, že nepovolí žádné protihlukové zdi na svém území (+ bylo stanoveno ještě několik dalších podmínek). Protože projednání stavby spěchá, SŽDC rozdělila přípravu trati na tři stavby. První se jmenuje Smíchov - Černošice a prakticky končí na hranici Prahy. Druhá nese jméno Karlštejn - Beroun, ale prakticky zahrnuje jen stanici Beroun a úsek do Králova Dvora. Příprava těchto relativně "nekonfliktních" úseků je nyní ve stádiu zpracovnání přípravné dokumentace a tyto stavby by měly být realizovány jako první. Příprava a projednání "problémového" úseku Černošice - Karlštejn (přesněji tedy spíš Beroun) by měla navázat následně.
K celé trati je zpracována také provozně-ekonomická studie, která sama o sobě je velmi zajímavým dokumentem. Kromě tradičních akcí typu reko svršku, troleje, kolejové úpravy stanic, plná peronizace apod. obsahuje také dvě novinky. Tou první je zřízení jakéhosi čtyřkolejného úseku Radotín - Velká Chuchle zřízením spojek v Chuchli. Druhou je zřízení obratové koleje v Černošicích-Mokropsech. Tato opatření jsou reakcí na požadavky objednatelů dopravy. Dálková doprava totiž požaduje prostor pro vznik třetí linky dálkové dopravy, kterou by měly být vlaky rychlé vrstvy (Ex) do Plzně, které by po dokončení stavby měly být postupně zaváděny dle aktuálně disponibilních financí. Regionální objednatel zase požaduje vedení všech osobních vlaků jako zastávkových (včetně stávajících zrychlenek, na něž jsou dlouhodobě požadavky především na zastavení Mokropsy a Všenory) a dále na prodloužení intervalu 10 min. Současně si dálkový objednatel nepřeje zbytečné brzdění svých vlaků regionální dopravou a naopak regionální objednatelé zbytečné pobyty při předjíždění regionální dopravy dálkovou dopravou.
Bohužel je ale nutno konstatovat, že tyto otázky nebyly v příslušné studii dostatečně zohledněny. Navržená čtyřkolejka je pro bezkolizní předjetí velmi krátká a tak projektant připustil nutnost prodloužení pobytu předjížděných osobních vlaků v Radotíně z 1 na 3 minuty. Samozřejmě vlivem taktové dopravy by se toto prodloužení pobytu týkalo i osobních vlaků ve skutečnosti nepředjížděných. Kromě toho dalšími nectnostostmi na území Prahy je, že projektant nedokázal do projektu začlenit umístění zastávky Praha-Radotín sídliště a nepodařilo se mu realizovat ani přesun zastávky Velká Chuchle blíže zástavbě. Oba tyto požadavky přitom jsou uplatňovány regionálním objednatelem i městskými částmi.
V budoucnu by měla přitom prostorem Radotín sídliště procházet čtyřkolejná trať, a to poté, co tudy povedou dvě nové koleje do budoucího tunelu. Podle mínění projektanta však zastávku Praha-Radotín sídliště definitivně nelze do tohoto prostoru umístit, protože při dvoukolejném provedení nevyhovuje z důvodu dopravní technologie, při čtyřkolejném provedení se údajně nevejde prostorově, byť se to zdá téměř neuvěřitelné, protože v daném prostoru je dnes místa evidentně dost (při zahrnutí prostoru předávacího kolejiště cementárny).
Logicky se nabízí tedy myšlenka zřídit již nyní čtyřkolejný úsek až dále cca na konec Radotína a na tomto úseku zřídit novou zastávku, kde se "utratí" ony přebytečné 2 minuty na relativně bohulibý účel a nikoli postávání s otevřenými dveřmi v jedné stanici. Toto řešení by si však vyžádalo řešit náhradu předávacího kolejiště cementárny. A to se neobejde bez záboru cizích pozemků. Vzhledem k tomu, že ale projednání stavby značně spěchá, tak SŽDC uvádí, že není schopna toto stihnout.
Výsledek je tedy zřejmý. Stavba za 8 miliard po svém dokončení v zásadě neumožní navýšení rozsahu dopravy bez negativních dopadů na regionální dopravu. Skoro to působí dojmem "hlavně prostavět evropské peníze". Vlastně již nyní v roce 2011 víme, že stavba po dokončení nevyhoví nynějším výhledovým představám rozsahu provozu.
Těm by mělo vyhovět až cílové řešení, kterým je nová trať. Po zamítnutí původního dlouhého tunelu bylo vyhledáváno několik dalších tras, z nichž většina začínala právě v Radotíně. Některé vedly tunelem do Berouna, jiné až kamsi ke Zdicím soustavou několika teunelů. U všech však existuje na první pohled i laické podezření, že jejich efektivita bude silně konvergovat k efektivnosti původně navrženého tunelu.
Zbývá tedy nyní prezentovaná varianta. Ta začíná čtyřkolejkou z Radotína, trať pak stoupá estakádou po poli mezi Radotínem a Černošicemi a nad starou tratí vstupuje do prvního cca 5 km dlouhého tunelu. Následně pokračuje povrchově mezi Dobřichovicemi a Karlíkem do druhého tunelu, který vyústí na estakádu přes Berounku pod Karlštejnem, kde by měla být trať zapojena přímo do stávající stanice. Výhledově pak může navázat další tunel z Karlštejna ke Zdicím, ale s tím se nyní příliš nepočítá.
Je samozřejmé, že taková stavba bude asi obtížně projednatelná, není zanesena nikde v územním plánu a vzhledem k existujícím potížím s projednáním už stávající tratě s obcemi (a to ještě nezačali do akce mluvit obyvatelé!) nelze očekávat, že nová trať jen tak projde (pokud ji někdo projedná za stávající legislativní situace, tak před ním opravdu hluboce smeknu!). Například takové Dobřichovice by byly z obou stran obklíčeny dvoukolejnými tratěmi. Jistě i estakáda pod Karlštejnem v sousedství hotelu umístěného v mlýně by asi byla velmi kontroverzní a její projednání bych přirovnal projednání rekonstrukce mostu pod Vyšehradem. Určitě by se vytahovala různá pohledová panoramata apod. Ono i estakáda mezi Radotínem a Černošicemi by asi budila kontraverze. Kromě toho připočtěme, že takové uspořádání čtyřkolejné tratě údajně definitivně znemožní Radotín sídliště.... Nic proti, ale můj osobní názor je, že takto koncipovaná trať je poněkud chiméra. Podobně by na tom byly i případné další částečně povrchové varianty, a to ať vedoucí údolím Berounky nebo po stále více zastavěném Rudensku. Osobně si myslím, že poradenská agentura JASPERS radící EIB možná ne úplně správně dokázala zhodnotit, že sice varianta tunelu Praha - Beroun v původně navržené podobě možná není zrovna zázračně efektivní, ale nejspíš byla jedinou reálně projednatelnou. Tedy pokud se do téhle země zase nevrátí nějaký nedemokratický režim.... A tak nám tady s velkou pravděpodobností asi ještě dlouho zůstane jen stávající trať, byť v modernizované podobě a tedy snad i s vyšší provozní spolehlivostí. Zkrátka taková lepší údržba za 8 miliard
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 435
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 19:24:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A tak nám tady s velkou pravděpodobností asi ještě dlouho zůstane jen stávající trať, byť v modernizované podobě a tedy snad i s vyšší provozní spolehlivostí. Zkrátka taková lepší údržba za 8 miliard
- To bych považoval pořád za lepší řešení, nežli se donekonečna zabývat zmíněnými chimérami a nechat 171 zmítat se v současném opravdu fatálním stavu.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4629
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 20:21:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jak to tak pozoruju tak to bude asi tak na 20 let v .

Reálně jsou tyto možnosti:
1) nepostaví se nic, tu a tam se opraví ta nejhorší shnilotina jako letos
2) udělá se "reko" podle vody a nazve se opravou aby se nemuselo jebat se zazdíváním. Neboli nový trakční vedení, zabzař a svršek (+ možná i ten propustek v Řevnicích...). V ideální podobě by přibyla zastávka R-sídliště, spojky a obratová kolej v Suchofenách (i když - naco obratová kolej kdy Stč stejně nedá prachy na prodloužení Radotínů...) lehce by se srovnalo mezi mostem a Břichovicema. Zabzař by mohlo umožnit úsekově zvýšit vmax na 120. Možná i na 140 leč to by bylo k hovnu neb osobáky to nezrychlí a tudíž by se muselo předjíždět...

3) jakýkoli paskvil mezi 1) a 2).

Mch o jaké třetí lince v podobě Ex je řeč? Po letošní redukci tam zbejvá jedna linka R Plzeň + několik náhodných výstřelů v dálkovce a ty nejspíš zhynou na nezájem v příštím GVD. Tudíž 2 vrstvy do Plzně - na ty by mohlo zbejt když je na 12 min. interval Praha - Třebová... A představa že v hroutící se ekonomice v dohledné době ca. 10-20 let budou na něco peníze je iluzorní.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7726
Registrován: 8-2004

Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 20:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
A tak nám tady s velkou pravděpodobností asi ještě dlouho zůstane jen stávající trať, byť v modernizované podobě a tedy snad i s vyšší provozní spolehlivostí. Zkrátka taková lepší údržba za 8 miliard
I to bych považoval v úseku Černošice - Karlštejn za úspěch, případné spojky v Mokropsech (neřku-li obratová kolej) by byly skutečně nadstavba.
Radotína je rozhodně škoda (ne až tak té zastávky jako té prodloužené čtyřkolejky).

Qěcy:
Ano, takové tratě jsou minimálně v okolí Prahy další dvě, spíš tři a další dost pravděpodobně v okolí Brna nebo i Ostravy. K nějaké brzké realizaci jsem ale dost pesimistický.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 216
Registrován: 1-2011
Odesláno Středa, 30. listopadu 2011 - 22:02:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

to -aa-: díky za vyčerpávající přehled

a existuje ještě možnost návratu k dlouhému tunelu, až se zjistí, že údolím to opravdu nepůjde, nebo je to úplně pryč?

příjde mi, že nechat trať údolím chátrat a zaměřit se na tunel nebylo úplně šťastné rozhodnutí, logičtější by bylo opačné pořadí
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 741
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 09:00:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: bohužel se opětovně ukazuje, že nejsme schopni přemýšlet konstruktivně, nedej bože dopředu na více roků. Přirovnal bych to asi k trojkolejce Libeň-Běchovice-Úvaly (na co nějaká čtvrtá kolej, co je nám po tom, že se tam další vlaky nevejdou!). Byl by až takový problém trať pro příměstkou dopravu zahloubitv úseku Malá Chuchle - Radotín, sídliště? Ano, stálo by to prachy, ale ty se stejně budou tlačit do různých úprav, dodělávek, předělávek a studií o možné proveditelnosti zvýšení kapacity. Zahloubená trať by mohla mít v klidu novou zastávku v Malé Chuchli, Velké Chuchli, Radotíně a R-sídlišti a na povrchu by mohlo dojít k předjetí dálkovou (nákladní) dopravou.
Aby třeba nedošlo k úplně jiné variantě... nenajde se třeba projekt metra do Radotína? A metro je přece fajn, lepší něž nějaké vlaky, na co zahlubovat nějaký blbý vlak, když se to tam před pár rokama předělávalo...
Na základě těchto poznatků navrhuju změnit název státu, po vzoru přátelských asijských republik, na Čechostán. Zakoupením několika vozů "dlabaný ingot", několik čmeláků a bude idea pokroku dokonalá.
Bohužel, i když je evidentní, že chybějící techniku je třeba nahradit personálem, dochází naopak k omezování personálu na trati 171. Není to tak dávno, co se někde rozhodovalo o zrušení druhého výpravčího v Radotíně. Dnes, když by jeh přítomnost znamenala při každé (ne)mimořádnosti úspora 1-2min./vlak. Proč nejsou na hradlech oddíly i pro jízdu po nesprávné kolej? Proč nemájí stanice vjezdy z nesprávných kolejí (stůj/PN)? Proč byl zrušen signalista v ZTřebáni? Proč není v Dobři a Řevnicách druhý výpravčí přes den (úspora cca. 1-2min/vlak/mimořádnost)? Všechno to jsou proveditelné úpravy (možnosti), které tato trať postrádá. Ale koho zajímá minimalizace dopadů mimořádností, když už dvacet roků je jasné, že "to" příští rok "započne"?
Třeba kdyby se zrušilo osum nepotřebných dozorčích/IŽD/náměstků/ekonomů/jiných popisovačů papíru, bylo by možné zaplatit osum v provozu potřebných výpravčích, alespoň do doby započetí modernizace (nehledě na vyšší bezpečnost a plynulost provozu při modernizaci).
O trati 171 by se už nikdy nikde psát nemělo. Co když přijede někdo z UNESCOa a celou trať prohlásí za evropskou kultůrní památku... a bude po srandě.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 436
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:21:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třeba kdyby se zrušilo osum nepotřebných dozorčích/IŽD/náměstků/ekonomů/jiných popisovačů papíru, bylo by možné zaplatit osum v provozu potřebných výpravčích,
S tímhle souhlasím. I v současné době by se pro 171 dalo udělat víc a to i za minimálních investic. Jenže kde není vůle není ani cesta. Už nejméně poslední čtyři roky se argumentuje brzkou rekonstrukcí tratě jako důvodem proč se do ZZ nedá ani koruna (jedná se i o blbé telefony, když se nám rozbije MTZ ze sedmdesátých let tak nám sdělovácí přinesou jako náhradu polní telefon z padesátých let ) - my nic nemáme a peníze nejsou a nikdo nedá, říkají vždycky.
Je to všechno začarovaný kruh, už aby tahle agónie skončila.
Jinak k tomu signalistovi v Zadní Třebáni, ten je tam potřeba skutečně jen při mimořádkách jinak ne. Ale ještě zhruba rok po zrušení této pozice bylo dobrým zvykem je tam posílat právě na plánované výluky. A teď? Zdvižený prostředníček.
Ovšem když se pak výpravčí ozvou jako teď při nepřetržité výluce, že nestíhají večer a v noci prodávat lístky (když jede vlak po nesprávné koleji z Řevnic je třeba držet namáčknutou PN na vjezdu a poté hned na odjezdu - což zabírá cca asi 5 minut držení tlačítek a když jedou třeba tři vlaky ve sledu tak se patnáct minut nemohou hnout z místa) tak je pak haló po celém PO a KCOD Beroun jaktože výpravčí nestíhají prodávat lístky a celý den mají všichni přednostové, náměstci a dozorčí co řešit. No jo je jiná doba, platěj se za to tvrdý prachy, tak nedej bože aby výpravčí chvíli neprodával a KCOD o tom nevědělo.
Třeba u nás na Karlštejně se tím ale nikdo ani nezabýval, výluka nevýluka pokladnu musíme stíhat také. Nejlepší je to ráno v šest (pokladní dělá až od půl sedmé) kdy se my ještě navíc střídáme. To bych někomu přál zažít.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 742
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:35:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ghost: naše ústředna z let 60. to už nevydržela. Máme novou. Levnějíší se sehnat nedá
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 675
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 10:46:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Osobně si myslím, že poradenská agentura JASPERS radící EIB možná ne úplně správně dokázala zhodnotit, že sice varianta tunelu Praha - Beroun v původně navržené podobě možná není zrovna zázračně efektivní, ale nejspíš byla jedinou reálně projednatelnou.
Osobně si kladu otázku na co je potřeba tato poradenská firma, když lidé v SŽDC jsou dostatečn oborně vzděláni. Nu takto to dopadá, když se do technických věcí cpou čistí ekonomové.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 217
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:07:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se taky nabízí otázka, zda SŽDC dostatečně zdůvodnila, proč byla trať v údolí v devadesátých letech opuštěna, pokud ne, tak to na neznalé úředníky muselo působit jak rudý hadr na býka.
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 676
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 11:50:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono se taky nabízí otázka, zda SŽDC dostatečně zdůvodnila, proč byla trať v údolí v devadesátých letech opuštěna, pokud ne, tak to na neznalé úředníky muselo působit jak rudý hadr na býka.
Obávám se, že šlo hlavně o pana ABL ministra....
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:14:45    Odkaz na tento příspěvek  

Ten projekt přece padnul dávno předtim, než někdo vůbec tušil o ABL. Stejně jako "nechcem metro, ale rychlodráhu" odkaz
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:54:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ghost 435: S tím naprostý souhlas. Se stávající tratí se něco udělat musí. Pouze původní záměr byl nejdřív vybudovat novou trať a odklonit tím z výlukové činnosti na staré trati dálkovou dopravu. Za této situace budou koridorové výluky na 171 totál masakr.

Petr vlček: Ohledně záměrů MD vycházím z jejich dopravního plánu, který uvádí omezení Švejků víceméně jako náhodný jev vycházející z aktuálního stavu financí pro rok 2012. A ve výhledu po dokončení infrastruktury je plánováno postupné zavádění Ex asi coby konkurence k D5

Hroch: Jediný povzdech je nad tím, že vlastně 2 roky před začátkem stavby víme, jak bude nedostatečná a upínáme se k chimérickému řešení, které je reálné přinejlepším za desítky let. Čili víme, že stávající provozní koncept budeme provozovat ještě dlouho. Nebo počet vlaků navýšíme, ale zároveň je bez přidaného užitku zpomalíme. Trošku rozporuplný výsledek koridorizace....

Petr Šída: Možnost je vždy, dokud to územně půjde. Musí být ale finance a politická vůle.

Jezisek: Psal jsem, že SŽDC je omezena časem. Kromě toho asi ani finanční balík není bezedný.

Martyss: Tato poradenská firma nemá nic společného se SŽDC. Tohle je záležitost EU. Berte to jako prodloužený pařát Evropské investiční banky, zkrátka je to její poradenský, odborný a nezávislý (aspoň teoreticky, blíže tu firmu neznám a nevím jaká je její úroveň) orgán ve věci projektů předkládaných k spolufinancování. Tedy ten, který má vlastně posudit, jestli ti "dostatečně odborně vzdělaní" lidé ze SŽDC (mimochodem, to byla ironie nebo to bylo myšleno vážně?) jsou opravdu dostatečně odborně vzdělaní, ale hlavně jestli nekecají a nevěší EU bulíky na nos s cílem získat prachy na úplnou hovadinu.

prag: Přesně tak, ona vídeňská poradenská firma EIB je jedna z poboček poradenské firmy JASPERS. A právě její vídeňská kancelář má na starosti mimo jiné projekty v ČR. VV-ABL v tomto případu optravdu nefigurovala. Jinak je ale zajímavé, že už na podzim 2009 byly známy výhrady Evropy k neefektivnosti nového řešení, ale zuřivé projektování využívající stávající trasu započalo až někdy na jaře 2011. A samozřejmě se "nevědělo", že OPD1 končí 2013. Pak nemá být málo času na přípravu....
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:01:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Pokud při té modernizaci, která se má uskutečnit v příštích šesti letech, se postaví spojky v Chuchli a především obratiště a spojky v Mokropsech, bude to velmi výrazné zlepšení. Především pro provoz při průserech. Zároveň to nijak nebude bránit ani tunelu Smíchov - Beroun, ani tunelu Černošice - Karlík, ani 4kolejce Chuchle - Radotín.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Martin_zlivský
Administrátor

Číslo příspěvku: 63517
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:36:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen trochu vyruším a zase zmizím...

http://www.cd.cz/cd-online/vyluky/mimoradnost.php?mimo=4412:

Trať č. 171
Název tratě: (Souhrnná doprava Praha - Beroun (a zpět))
Úsek: Praha-Radotín - Dobřichovice - trať 171
Datum a čas: 01.prosince 2011 10:55 - 01.prosince 2011 14:30

Příčina mimořádnosti: technická závada na trati

Opatření v dálkové dopravě:
V úseku Praha-Radotín - Dobřichovice je provoz veden po jedné ze dvou traťových kolejí, mohou vznikat zpoždění cca 5 - 15 minut.

Opatření v regionální dopravě:
V úseku Praha-Radotín - Dobřichovice je provoz veden po jedné ze dvou traťových kolejí, mohou vznikat zpoždění cca 5 - 15 minut.


Poznámka:
Technická závada na trati v úseku Praha-Radotín - Dobřichovice.


Jen ta opatření a vliv mi přijdou poněkud "optimistická", když o kus vedle se nejezdí taky (a ten kousíček z Dobřichovic do Řevnic to asi moc nespasí).
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Hledáte nejlepší zvuk na síti? www.danceradio.cz


Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4630
Registrován: 5-2004
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:45:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak vliv dělal samosebou nějakej mimoň. Protože pokud se narvou 3 vlaky do půl hodiny za sebe do svazku tak se tak akorát protáhnou....

-aa- no pokud něco před 2 lety zavedu a letos zruším tak i při zcela nereálné situaci že za pár let budou love asi nebude moc ochota zas na 2-3 roky něco zavádět...
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 218
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 13:54:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak jsem teď procházel ty starší články, tak Berounský tunel by měl mít územní rozhodnutí, jak dlouho vlastně platí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3288
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 14:03:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Bude to bránit pouze plnohodnotnému využití modernizované trati, především pak těch Mokropes. Ale samozřejmě (aspoň doufám) trati i to výrazně pomůže, především v oblasti spolehlivosti. Jen mám tak trošku obavy z reakce EU, protože ta deklaruje, že údržbu neplatí. Tak abysme pak zase nevraceli.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 219
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 14:03:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potěšující je, že Berounská varianta je v územním plánu na Berounské straně



na pražské snad taky

to se o přeložce u Karlštejna říci nedá, jenom změna územního plánu je tak na rok, a to jenom, když tam nebude žádný problém

takže na přeložku u Karlštejna v roce 2013 zapomeňme
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3662
Registrován: 9-2005
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 14:29:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: to je jasný, dokud projížďáky budou jezdit přes Všenory, tak plně využít trať 171 nepůjde.

P. Šída: a on snad tady někdo psal, že do roku 2016 se začně dělat nějaká tunelová varianta, nebo přeložky? Krom toho se o přeložce nedá mluvit, pouze o dalších kolejích.
V podstatě se plánují dvě věci:
1) modernizace trati 171 (stávající stopa, jiná konfigurace stanic, nějaké spojky na trati)
2) další dvě koleje, kudy, to je otázka. Buď tunel Smíchov - Beroun, který má územní rozhodnutí, nebo tunely Černošice - Karlštejn, nebo někudy jinudy. A to až někdy za deset let nejmíň.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 743
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 14:30:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přeložka v Karlštejně by stejně neprošla. Estakáda v údolí pod hradem...hahaha...

No a za to, že SŽDC nemá čas taky někdo může. Ale na konkrétní, odpovědné se nic nezmění a vlstně nido za nic nemůže a ve finále se nic nezmění, jen se, jak jste psal, proinvestují prachy.
Mimochodem, pokud by se investovalo do obratiště v Mokropsech, bylo by asi výhodnějíší tam zřídit kolej vhodnou i pro předjíždění. Nějakých 700m by snad bylo reálných...
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3291
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 14:45:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: Já teď nevím zda jsem to v té dlouhé situační litanii nepsal. Nicméně je zřejmé, že pro vedení těch dalších dvou kolejí se nyní počítá prakticky výhradně s vedením z Radotína. To generuje nutnost řešit předávací kolejiště cementárny. Toto řešení by dle takového tichého předpokladu mělo být realizováno vytěžením ložiska v Radotíně. A k tomu má dojít cca za 20 let. Z toho můžeme soudit, kdy asi tak nejdřív můžeme alespoň hypoteticky s nějakou tunelovou tratí počítat.

Jezisek: Moje řeč. Pod hradem a v těsném sousedství romantického hotýlku s nejnižší cenou dvoulůžkového pokoje přes 2000 Kč/noc.
Obávám se, že v Černošicích by asi taková předjízdná kolej krutě narazila.
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 220
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:48:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To Qěci: aha, to je trochu nedorozumění

reagoval jsem na mediální výplesky správy SŽDC a dvě logické poznámky -aa-
Poté co byl tunel Praha - Beroun poradenskou firmou radící EIB označen jako neefektivní, SŽDC byla nucena se upnout na rekonstrukci stávající tratě. Ta přitom musí začít nejpozději 2013, aby mohlo být alespoň zčásti využito financí z OPD1, který toho roku končí. Navázat by měl OPD2, ale nikdo neví zda bude a kolik v něm bude, naopak OPD1 se nám zřejmě ani nepodaří vyčerpat. Kromě toho hrozí velký malér, neboť pokud se Praha - Beroun nepodaří postavit včas, pak nebude dokončena spolufinancovaná stavba Praha - Plzeň a ČR hrozí vrácení dotace za celý tento úsek čili včetně již prostavěných úseků. Kromě toho dle vládního usnesení má být III. koridor dokončen do roku 2016.

...do roku 2013 se stihne maximálně začít normovanou opravu...

Jen mám tak trošku obavy z reakce EU, protože ta deklaruje, že údržbu neplatí. Tak abysme pak zase nevraceli.

Jinými slovy, má-li být III koridor hotový někdy v roce 2016, jinak bude hrozit vrácení peněz za celý a prosté uvedení do normovaného stavu nemusí stačit, pak vcelku chápu, že někdo vyšiluje

o tom, že pokud se začne teď plánovat přeložka u Karlštejna, tak bude celý proces hotový někdy za 10 let vůbec nepochybuji, a proto mě právě překvapují výkřiky typu bude se stavět krátký tunel tak 4 až 5 kilometrů, jako by se mělo zítra kopnout, a mám pocit (možná neoprávněně) že má kdosi pěkně nahnáno

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_Šída.)
Petr_Šída
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 221
Registrován: 1-2011
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 16:58:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V podstatě se plánují dvě věci:
1) modernizace trati 171 (stávající stopa, jiná konfigurace stanic, nějaké spojky na trati)
2) další dvě koleje, kudy, to je otázka. Buď tunel Smíchov - Beroun, který má územní rozhodnutí, nebo tunely Černošice - Karlštejn, nebo někudy jinudy. A to až někdy za deset let nejmíň.


Toto by mě přišlo zcela logické s tím, že bych významně upřednostňoval tunel Beroun Smíchov s tím, že už má územní rozhodnutí a taky by to chtělo stavět celou souvislou trasu VRT

(takže za 50 let)
kutus
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.190.50.45
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 18:39:26    Odkaz na tento příspěvek  

Ale aspon se to podarilo rozmotat. Tohle zoufale reseni totiz opravdu mohl vyplodit jen zoufalec, kteremu povazlive tece Berounka do bot. Zacina to davat logiku...
Cekam, kdy konecne prijdou se spasnym napadem postavit 1 kolejny nebo 1x 2kolejny tunel Beroun - Praha a druhou rouru pripadne dodat, az na ni bude. To by se pri hodne rychlem tempu a zacatku nejdele r. 2012 mohlo neco stihnout. Porad lepsi postavit neco smysluplneho a doufat, ze EU na to nakonec neco da navrch, nebo povoli odklad, nez neudelat nic ci opicarnu, a prijit o vsechno. Pochybuji, ze nejakyho eurokomisare pak uchlacholi vyhlidkovou jizdou podel Berounky, poskakujíce za pantografem a dvema nakladaky. Nebo argumenty typu "my jsme nakonec v roce 2012 prisli s nejakou hovadinou a on to nikdo nechtel povolit, protoze to bylo hnusny a blby uz od pohledu".
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3293
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 18:53:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída 220: Na druhou stranu články s podobným vyzněním "výkřiky jako by se mělo zítra kopnout" jsem kdysi četl i o tunelu Praha - Beroun pod Barrandovem. Už několikrát jsem je četl o "rychlodráze" atd. atd. Zkrátka novináři mají takový zjednodušující styl rádi. Zaslechnou něco o záměru a uvádět ještě časový horizont realizace ... to by přece snížilo bombastičnost zprávy!!! A je fakt, že některá tisková oddělení některých firem této zkratky s radostí využívají. Prý se tomu říká marketing....
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7733
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 18:54:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek:
Třeba kdyby se zrušilo osum nepotřebných dozorčích/IŽD/náměstků/ekonomů/jiných popisovačů papíru, bylo by možné zaplatit osum v provozu potřebných výpravčích, alespoň do doby započetí modernizace (nehledě na vyšší bezpečnost a plynulost provozu při modernizaci).
Ach ta sladká nevědomost.
Rád bych stejně tak napsal: kdyby se raději postavilo osum dálkovin než aby se platili na osmi tratích výpravčí a signalisti. Ale vím, že to není tak jednoduché a tato mince má i svou druhou stranu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3294
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 18:57:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

kutus: Nápad s jednokolejným tunelem tu už byl. Akorát se tak nějak při sestavě GVD ukázalo, že když se postaví MD požadovaná a asi na rameni nejlogičtější přípojová skupina všech vlaků v Plzni .... co čert nechtěl, tak se ty taktové vlaky potkaly tak nějak zhruba uprostřed toho jednokolejného tunelu....
A ještě jedna poznámka - jen aby ona se nám ta EU tak nějak nerozpadla dřív, než se rekonsruuje i stará trať. Euro se hroutí a evropské fondy budou asi taky stále chudší a chudší. A taky ochota ekonomicky silných investovat do ekonomicky slabších bude klesat. Německo utratí všechny peníze za penze řeckých důchodců, tak kde by EU vzala na tunel kdesi v Barrandienu?
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3295
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:01:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Ještě aby ty dálkoviny nekolabovaly při každé bouřce ... a někdy i bez ní. Jak je to dlouho co se složil Kolín tak, že se do něj celou ranní špičku nedalo vůbec jezdit z žádné strany? Jak je to dlouho co se složila dálkovina na 200 a kolikrát za letošní rok se to stalo? Vůbec je zvláštní, že obvykle chodí zprávy o mimořádnostech s příznakem "porucha zabezpečovacího zařízení" nikoli z lokalit se zab.zař. z dob dávno minulých, nýbrž spíše z lokalit vybavených nejmodenější technikou. Skoro mi to tak nějak přijde, že někde se vloudila chybička a pořád se ji nedaří tak nějak odladit.
prag
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.223.130
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:06:59    Odkaz na tento příspěvek  

Nikoli za penze řeckých důchodců, ale za mejdan svých vlastních privátních banksterů, kteří proti tomu řecku spekulovali, protože věděli, že ožebračit německý důchodce stát nenechá ;-)
Ale jinak bych celkem souhlasil, optimismus těch co čekaj na ten tunel nebo dokonce nějaký zárodky VRT tratí v česku je zjevně bezbřehej a můžu ho akorát obdivovat, jó mladický nadšení, to by se to rozorávaly meze .. ostatně ten tunel byl co vim jako dva jednokolejný navrženej, protože profil a tlakový vlny při míjení ve dvěstě padesáti .. akorát se to nikomu nechce stavět ani po částech.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7735
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:07:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:
Tak ony ty peníze z EU jsou z velké části naše vlastní, jen klasicky socialisticky přerozdělené přes bruselskou pokladnu.

Však píšu, že ty dálkoviny mají i druhou stranu mince ...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hroch.)
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 590
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:10:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Víte jak dlouho vydrží náhradní el. zdroj u elektromechaniky a jak dlouho třeba u ESY. Sám jsem byl svědkem při bouřce v žst. Stará Boleslav..... .

A mmch.: Garantovaná životnost elektronických stavědel se pohybuje od 20 do 25 let. Elektromechanika vydrží klidně 100 let, když se bude udržovat. I v Německu je hafo tratí i hlavních, kde do dneška ve stanicích fungují stavědla... I na Semmeringu to tak v některých stanicích je (Rakousko).

Spíš bych hledal problém v mnohdy katastrofální infrastruktuře, zkrátka stavíme barák od střechy.

Pro doplnění: Stará Boleslav bude muset být v dohledné době modernizovaná, protože ESA je již v druhé polovině své životnosti (1997).
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 437
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:14:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hroch: Však píšu, že ty dálkoviny mají i druhou stranu mince ...
No ano to nikdo nepopírá, ale v tomhle případě jsme se s Jeziskem o nějaké dálkovině nezmínili ani slovem. Mluvili jsme o druhém výpravčím v Radotíně popř. jiných stanicích, signalistech či minimálních vylepšeních SOUČASNÉHO ZZ. Což by opravdu nemusel být takový problém, který by nešel řešit hned.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4060
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

či minimálních vylepšeních SOUČASNÉHO ZZ

Dalo by se do současného SZZ Dobřichovic a Řevnic s nějakými rozumnými náklady zavázat AHr, které by bylo cca v polovině úseku?
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 591
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:28:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Čemu rozumíme rozumné náklady, připište čásku do...
K. A. F.
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.117.130.3
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:35:07    Odkaz na tento příspěvek  

Petr Šída:
Aby bylo možné vydat územní rozhodnutí na tunel Praha - Beroun, musel by se nejdříve změnit pražský územní plán. Příslušná změna Z2247/00 ale ještě není vydaná.

Termín dokončení III. koridoru k roku 2016 se podle zatím posledního usnesení vlády z letošního léta týká trati podél Berounky. Jak píše -aa-, měly by to být celkem tři stavby: dvě v OPD (nutné zahájení v roce 2013) a jedna v "OPD2". Nová tunelová trať je v UV uváděna s termínem "2018 a další roky".
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4061
Registrován: 6-2005

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:46:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074:
Do 5-10(?)% nákladů na komplet nové zabzař v obou stanicích.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 592
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 19:59:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Ta horní hranice by šla.... Hradláři by měli patřit do muzea..... . Ve stanicích by byla za potřebí akorát adaptace elektromechaniky na AHRčko, jako se v současné době bude dít na 231.
Ghost
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 438
Registrován: 1-2011

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 20:05:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

adaptace elektromechaniky na AHRčko, jako se v současné době bude dít na 231

Tyjo tohle se tam fakt děje? Takže tam elektromechaniky zůstanou i po rekonstrukci?
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7736
Registrován: 8-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 20:07:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ghost:
Já ale nepíšu o výpravčích na 171, ale narážím na úplně jinou část Jeziskova příspěvku (viz výše) a dálkoviny jsem použil jen jako (vám snad blízké) přirovnání.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3297
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 21:52:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K.A.F.: Sakra, SŽDC už má svoje ÚV? To by taky lecos vysvětlovalo

074: Jen jestli oni ti hradláři neumějí vyšší propustnost než ty současné superhypermoderní automatiky. A to nemám zrovna na mysli za bouřky, tam je to obvykle jednoznačné. Aneb už na vysoké škole v 1. ročníku nás učili, že poloautomatika má vyšší propustnost než autoblok. Do krve jsem se tehdy zhádal, nicméně musel jsem dodatečně uznat, že zkoušející měl pravdu. Byť na vině je především poněkud natvrdlá metodika výpočtu. Ovšem tato metodika při sestavě GVD platí. A platí i nyní, skoro 20 let po oné vysokoškolské události (kurňa, to ten čas letí...).
Martyss
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 677
Registrován: 10-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:14:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Trať do Berouna nevytěžují cestující z Berouna a větších vzdáleností od Prahy
Otázka je, jaká bude situace za několik let až se dokončí Beroun-Plzeň, kdy dosti vzroste atraktivita spojení Praha-Plzeň.

Tedy ten, který má vlastně posudit, jestli ti "dostatečně odborně vzdělaní" lidé ze SŽDC (mimochodem, to byla ironie nebo to bylo myšleno vážně?) jsou opravdu dostatečně odborně vzdělaní, ale hlavně jestli nekecají a nevěší EU bulíky na nos s cílem získat prachy na úplnou hovadinu.
Bylo to mysleno vážně. Neznám výše zmíněnou poradenskou společnost. Záleží, zda je to ražení KPMG a dalších či opravdu problematiku znají.

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 12:54:53 Poslat uživateli soukromou zprávu Editovat příspěvek Smazat příspěvek Vytisknout příspěvek Odkaz na tento příspěvek Přesunout příspěvek (jen Moderátoři/Administrátor) Zobrazit příspěvek/IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor) Zakázat IP adresu (jen Moderátoři/Administrátor)
Ghost 435: S tím naprostý souhlas. Se stávající tratí se něco udělat musí. Pouze původní záměr byl nejdřív vybudovat novou trať a odklonit tím z výlukové činnosti na staré trati dálkovou dopravu. Za této situace budou koridorové výluky na 171 totál masakr.

Petr vlček: Ohledně záměrů MD vycházím z jejich dopravního plánu, který uvádí omezení Švejků víceméně jako náhodný jev vycházející z aktuálního stavu financí pro rok 2012. A ve výhledu po dokončení infrastruktury je plánováno postupné zavádění Ex asi coby konkurence k D5

Hroch: Jediný povzdech je nad tím, že vlastně 2 roky před začátkem stavby víme, jak bude nedostatečná a upínáme se k chimérickému řešení, které je reálné přinejlepším za desítky let. Čili víme, že stávající provozní koncept budeme provozovat ještě dlouho. Nebo počet vlaků navýšíme, ale zároveň je bez přidaného užitku zpomalíme. Trošku rozporuplný výsledek koridorizace....

Petr Šída: Možnost je vždy, dokud to územně půjde. Musí být ale finance a politická vůle.

Jezisek: Psal jsem, že SŽDC je omezena časem. Kromě toho asi ani finanční balík není bezedný.

Martyss: Tato poradenská firma nemá nic společného se SŽDC. Tohle je záležitost EU. Berte to jako prodloužený pařát Evropské investiční banky, zkrátka je to její poradenský, odborný a nezávislý (aspoň teoreticky, blíže tu firmu neznám a nevím jaká je její úroveň) orgán ve věci projektů předkládaných k spolufinancování. Tedy ten, který má vlastně posudit, jestli ti "dostatečně odborně vzdělaní" lidé ze SŽDC (mimochodem, to byla ironie nebo to bylo myšleno vážně?) jsou opravdu dostatečně odborně vzdělaní, ale hlavně jestli nekecají a nevěší EU bulíky na nos s cílem získat prachy na úplnou hovadinu.

prag: Přesně tak, ona vídeňská poradenská firma EIB je jedna z poboček poradenské firmy JASPERS. A právě její vídeňská kancelář má na starosti mimo jiné projekty v ČR. VV-ABL v tomto případu optravdu nefigurovala. Jinak je ale zajímavé, že už na podzim 2009 byly známy výhrady Evropy k neefektivnosti nového řešení, ale zuřivé projektování využívající stávající trasu započalo až někdy na jaře 2011. A samozřejmě se "nevědělo", že OPD1 končí 2013. Pak nemá být málo času na přípravu....

To sedí. Bárta dal definitivní stop v roce 2010.
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 593
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:19:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

aa: A já to obhajuju???
Naopak, nemám rád, když mi něco v krizovým stavu vydrží 15 minut... .Radši těch 6 hodin.

Ghost: Ano, V HoPo, Mstěticích a Čelákovicích.....
Pikehead
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 480
Registrován: 3-2007
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 22:47:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zasnu! Neposunout zastavku v Chuchli a neudelat Radotin-Sidliste je prasarna nejvyssiho kalibru, to by projit nemelo. Naopak ctyrkolejka by se tam mohla vejit (otaznik je cernosicke zhlavi) a to az do Cernosic.

Co se tyce predavaciho kolejiste vlecky cementarny, urcite uz davno neni nutne v rozsahu sedmi koleji, objem dopravy po zeleznici je proti dobe jeho vzniku zanedbatelny, vozi se spis ruzna svinstva (kormul) ke spalovani do cementarny nez cement v cibulich jako kdysi. Az tolik to nesleduju, ale vlak jednou denne az jeden za dva dny by mohl odpovidat situaci.

Napada me, proc je vlastne predavani nutne - zni mi to jako nejaka modrogumni pakarna zajistujici nekonkurenceschopnost zeleznice a co nejdelsi pobyty nakladu pri ruznych nesmyslnych ukonech a preprazich. Zaustit tu vlecku primo do trati mi neprijde uplne od veci.
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 744
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 23:08:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak první AHr. u nás bylo navázáno na jedné straně na ústřední mechanické stavědlo a na straně druhé na naší první číslicovou RZZ. A stále funguje, i když mechaniku nahradil TEST. Naše druhé AHr. bylo uvázáno na klasickou elektromechaniku na straně jedné a na RZZ na straně druhé, na dvojkolejce. A to tak, že vjezd z nesprávné byl jen stůj/PN (u RZZ samo plnohodnotné návěstidlo). Takže proč by mezi DBC a ŘEV nešlo nainstalovat (jednosměrné) AHr.? A dokonce by mělo značné uplatnění.

Hroch: To není nevědomost, to je zoufalý křik daňového poplatníka. Dálkovina, skvělá to věc...Ale napřed se ta dálkovina musí postavit. A než se postaví, věřte, že při souběhu výluk by mělo být zbožným přáním všech, kteří v inkriminovanou dobu pojedou (budou řídit) vlakem, obsazení stanic jako DBC, ŘEV a KRS druhým výpravčím.
Tak asi tak.
Mimochodem, jen tak... když výpravčí v DBC musí dát OPčko směr Praha, zastaví mu rychlík na izolačce. Tím je trať obsazena o cca 1-2min. navíc, u nákladů budeme mluvit o cca.3-4 min. To samé plat v KRS směr Beroun. Při obsazení dvěma výpavčíma toto odpadá. A další a další drobnosti...

Ehm... na Semmeringu je dálkovina už od 70.let, adaptovaná na drsné podmínky hor. V létě tohoto roku byl obsazen post výpravčích na Semmeringu (jeden čas nebyl) a ti řídí úsek Semmering - Payerbach (mimo). V samotném Rakousku už není mnoho hlavních tratí s elmech., ale pan výpravčí na Semmeringu nostalgicky vzpomínal na 5007 v Gloggnitz. To jen tak, mimo soutěž.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
Jezisek
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 745
Registrován: 4-2004

Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 23:15:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: no, tak ono je to trošku složitějíší. Občas se stane, že třeba náklad přiveze elektrická lokomotiva. To by se musela hodně rozfofrovat, aby dojela až do cementárny. A nedej bože, když ještě veze opravdový vlak. Další, taková nepodstatná věc je třeba to, že na vlečce je provozovatelem dráhy někdo jiný, něž SŽDC a z toho plynou nějaké nutné vztahy. Nebo třeba že vlečka není dráhou celostátní a tak. No prostě taková modrogumárna, jak píšete.
Pokud se zamyslíte nad obsahem Vašeho článku, možná dojdete k poznání, že by tam stačila jedna kolej a jedna výhybka, pro úvrať vlečkových vlaků a předávka by se mohla uskutečnit v Radotíně, ve stanici.
Podle toho, co se naváží do cementárny bych řekl, že nemáte tušení, co se tam vlastně produkuje.
Téměř jedno celé století již nejsme součástí Monarchie. Češi jsou již téměř celé století "svobodný národ". A kam svobodný národ český došel? Na prah nové Bílé hory...
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 595
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 01. prosince 2011 - 23:37:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jezisek: Koukněte se na youtube, tušim že EU railway..... . Jsou tam stanice dálkově ale i stanice řízené místně....
Bugear
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2451
Registrován: 8-2005

Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 00:23:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

@-aa-: UV neboli usnesení vlády. (Nebo jsem možná nepochopil, že jste pochopil.) Pravda, ÚV taky máme, jen není KSČ, ale ČR.

(Příspěvek byl editován uživatelem bugear.)
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3298
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 07:24:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pikehead: S tím předávacím kolejištěm je to složitější. Na vlečce je úvrať a určité sklonové poměry. Vlaky se tam nepletu-li se tahají po částech a teprve na předávacím kolejišti sestavují/rozřazují. Proto jsou potřeba dlouhé koleje a těch tam zas tolik není. A pro uspořádání 4 koleje + zastávka by zmizely pravděpodobně všechny dlouhé vyjma jedné. A na té se nic seřazovat jaksi nedá. Řazení v Radotíně taky nepůjde, protože když tam vznikne plná peronizace a šturc pro tangentu, kolejí pro cargo bude zase méně i tam. Můj nápad by byl předávací kolejiště v nejnutnějším rozsahu vyšťouchnout někam na stávající trať od Radotína do Černošic a trať ako takovou postavit nově vedle na přeložce. Jenže to je na dlouho (pozemky) i na draho (něco to stojí), nadto zřizujte nové předávací kolejiště pro podnik, který prý má před sebou necelých 20 let existence? I když na druhou stranu ono by to kolejiště pak mohlo sloužit jako odstavné pro nákladní vozy. Jak postupují celoperonizace stanic kolem Prahy, tak mizí jedna za druhou koleje, na něž se kdysi odstavovaly v dobách slabšího využití různé nepotřebné nákladní sopravy, především kontejnerových vozů.
Samozřejmě při uspořádání 4 koleje Radotín sídliště (včetně nové zastávky) - Chuchle se dostáváme na starou trať, která umí celkem no problem do Mokropes interval 10 (všechny Os zastavují všude), 4 dálkové trasy za hodinu (bezkolizně) a 2 cargo trasy za hodinu (bezkolizně). Což je tak zhruba vše co od té trati chtít. Tím pádem pak jediným argumentem pro chimérický tunel je úspora času a taky to, že při výše uvedeném rozsahu provozu a na koridoru obvyklým délkám přibližovacích úseků se celou špičku skoro nezvednou v Černošicích a před Radotínem přejezdy (poznámka: nadjezdy se zdají neprojednatelné, tak se s nimi teď spíš nepočítá)
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 486
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 08:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: vzhledem k tomu, že ROPID začíná neoficiálně na určitých místech mluvit o vizích s požadavky 7,5 min pro Os v okolí Prahy a počítá se s nárůstem jak v dálkové dopravě díky soukromníkům, tak na cargu díky různým vizím překlonů evropských koridorů nákladní dopravy, obávám se, že Vámi zmíněné "vše co od té trati chtít" bude trošku širší, je-li to míněno jinak než "co ta trať dá"... jestli na to někdy bude mít peníze je věc druhá, kterou neřešim.. už na tenhle interval je zřejmé, že přejezdy budou muset být vyřešeny mimoúrovňově ať tunel bude nebo nebude, ač se s tím ve stavbě samozřejmě asi nepočítá, protože kvůli tunelu zde bude cíl spíše proinvestovat minimum.. tunel Praha - Beroun považuji za chimerické z hlediska peněz a tím nešťastné z hlediska kapacity té trati do tunelu, ale rozumné řešení.. průjezd všeho Radotínem a spol není šťastné řešení - to snad už drátovat a zvoukolejňovat hrbatou, kde těch Os snad tolik nebude nikdy..
Vhd_sl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 487
Registrován: 1-2006
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 08:26:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

074: u jakékoliv ESy není až tak problém v životnosti jako spíš v potřebě výměny starších vnitřností (přechod z relátek na elektroniku) v okamžiku zapojení do DOZ, která si s nimi moc nevěděla rady - např. v Budějovicích radši strkají starší typ, aby to bylo možné rozchodit, protože se upravuje jen část zařízení a s DOZ se v dohledné době spíš nepočítá.. Do Staré Boleslavi a dalších, které nejsou řízeny dálkově, proto s klidem mohou v případě problémů přijít výzisky z koridorů napojovaných do DOZ..

Ghost: s 231 to není úplně přesné.. tahle stavba zvyšuje kapacitu kvůli odklonům za Úvaly - Běchovice a je předpoklad, že bude následovat ve velmi krátkém horizontu stavba další, která tam nafrká elektronická stavědla a umožní dálkové ovládání, proto se tam dělá provizorium a jen do Vysočan přijde ESA.. jestli tam ta další stavba dá i AB je otázka peněz..
074
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 596
Registrován: 3-2010
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 09:35:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd sl: Do Staré Boleslavi jít výzisky nemohou, ona ta Stará Boleslav je poněkut zvláštní stvoření.... . Dálkově je řízena, to ano, ale v některých situacích si Boleslav řídí zdejší výpravčí (posun, údržba vyhybek apod.) A hlavně je tady dosti velká již zastaralá releová místnost. Hlavně se plánuje DOZ celé trati v Kolíně.
Ja a ještě se zeptám: O jakých výziscích hovoříte? Před modernizací se na koridorech zpravidla nacházely reléovky a elektromechaniky.
K 231: Pán se ptal jestli zůstane elektromechanika, tak sem odpověděl a mezi námi se o žádné provizorium nejedná ře?? V tu chvíli třeba na trati 072 panuje již nějakej ten pátek v zapojení elektromechaniky do AB. V zab. zaři žádné provizorium neexistuje, buď to šlape a nebo to nešlape a jezdí se na přivolávačky a proti stůj.
-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3300
Registrován: 12-2007
Odesláno Pátek, 02. prosince 2011 - 10:19:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Vhd sl: Já bych to s těmi 7,5 min. neviděl zdaleka tak žhavě. Existují lidé, kteří toto říkají, ale když se podívám do novin (a nejen na ekonomické stránky), tak si nedělám zas až takové iluze, že 7,5 min. je reálných za mého života. Myslím že dožiju-li se 10 min. na nejvytíženějších úsecích, tak to bude zázrak. A ono to není o tom, že by snad nebyli cestující, ale spíš o tom, že nejsou koleje, nebude politická vůle ty koleje postavit (třeba na úkor něčeho jiného) a asi hned tak nebude ani vůle ani zadotovat v takovém rozsahu vlaky. Ledaže by se na nějaké hodně vysoké politické pozice dostali nějací šotouši nebo jejich velmi dobří přátelé. Pak by se samozřejmě mohlo dít lecos!

A ještě k té odklonové 231. Tam by mě zajímalo, jestli se někdo zabýval tím, kolik po té trati reálně těch odklonů projede. A to tak, aby to nezpůsobilo totální kolaps regionální obsluhy, protože tamní přepravní koncept je celkem dobře sestaven, ale jeho variabilita není velká. Samozřejmě, pokud bude S2/S20 v každé stanici nečím předjeta a cestovní doba z Lysé do Prahy se natáhne na dvojnásobek, pak se toho proveze hodně, ale je to zrovna ono??? Jako by nestačilo, že prchnou lidi z 011, tak ještě podělat zároveň i 231? To aby na Čerňáku vzniklo tak čtyřpatrové P+R....