K-report
 

Archiv diskuse Doprava na Vysočině do 12. 10. 2012  

Diskuse K-report » Archiv 2012 » Autobusy a trolejbusy » Doprava na Vysočině » Archiv diskuse Doprava na Vysočině do 12. 10. 2012 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Kuzl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1263
Registrován: 9-2006

Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 10:51:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

po desetiletí domyšlené do posledního detailu
Ano přesně tak. To se netýká ovšem jen MHD v Třebíči, ale i jř busů a vlaků. Dnes se prostě žije trošku jinak než za perestrojky


To bylo směřované právě na autobusovou regionálku
C734.1340
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 365
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 16:21:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy: podle velmi negativních reakcí starších cestujících, kterým se některé zastávky přesunuly od 50 do 200 m docházkové vzdálenosti, myslím, že nějaké zvětšování docházkových vzdáleností v Třebíči za cenu zhušťování intervalů nepřichází v úvahu. Na druhou stranu myslím, že z Karlova náměstí nám v hlavních směrech (Poliklinika, Borovina, Hájek) jezdí ve špičkách spoje v intervalech do 10 minut, což není špatné na tak malé město.
Samozřejmě nové JŘ se potýkají se spoustou problémů, které se ale snažíme rychle řešit.
Víc než 900 tis. km ročně nám ale podle mého názoru nikdo neschválí.
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 602
Registrován: 11-2009
Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 18:47:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Napadla mě kacířdká myšlenka - prosím neukamenujte mě.

Co trochu zvednout jízdné, a za ty peníze navíc zajistit lepší spoje, třeba tu linku 4, nebo více spojů do Starče? Současné ceny byly co vím zavedeny v roce 2004. To je už 8 let. Mezitím určitě proběhla inflace. Pár MHD jsem projel, a všude byla o poznání dražší...

Kdyby byly ceny:
- poloviční 5 Kč, dospělá 10 Kč (kartou)
- poloviční 7 kč, dospělá 12 kč (hotově)
- přiměřeně zvednout cenu předplatních jízdenek
tak myslím, že pokud by se za ty peníze navíc udělala lepší obsluha, lidé by to pochopili...
http://www.youtube.com/paul2no
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 366
Registrován: 7-2006
Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 20:09:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Paul2no: se zpracovatelem optimalizace jsme se shodli, že ze zastávky linky 4 na Míčově ulici jsme taky nebyli nadšení, ale šlo o to vyzkoušet, jak se bude chovat přestup mezi návaznými linkami, šetřili jsme více kilometrů, které jsme měli v rezervě pro jiné problémy. Teď víme, že nefunguje, nebo, že ho cestující velmi špatně přijali. Na řešení se již pracuje.
Otázka zvýšení tarifu je věc politická.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8011
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 23:14:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

poznámka je to určitě podnětná, do jízdního řádu garanci nízkopodlažnosti sice dát lze, ale vzhledem k tomu, že turnusy se budou ještě přeskupovat, tak by to na zastávkových JŘ nemuselo být vždy aktuální, rád bych tyto poznámky upravil až od 1.3. 2013 kdy skončí zkušební provoz.

Jinými slovy: uvedené skupiny lidí se do 1. 3. 2013 nebudou moci spolehnout na to, že na tom kterém konkrétním spoji opravdu pojede nízkopodlažní bus???

(Jestli je to tak, napadá mě jediná věta - to snad nemyslíte vážně.)

Jestliže by se přeskupovaly turnusy a tím pádem měnily spoje, u kterých je nízkopodlažnost garantována, tak by se to dalo předělat alespoň na internetových stránách. (Ale ono ani to převěšení jízdních řádů by zase tak drahé jistě nebylo, že.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8012
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 23:38:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(pokračování)

Baile_Atha:

Jestli máte zájem, kontaktujte mě, dáváme dohromady změny, které budou platné od 1.10. a docela bych ocenil Váš názor. Možná dojde i na linku č.4, pokud nám budou vycházet bezpečnostní přestávky.

Děkuji, nemám zájem.

Všiml jsem si, že jste nevzali v úvahu např. jednu z mých připomínek (psal jsem vám to v mailu koncem června t. r.), že linka č. 4 má v úseku Samešova - ZŠ Na Kopcích stanovenu jízdní dobu 3 minuty (zřejmě opsáno z dřívějšího stavu).
Viz http://autobusytrebic.blog.cz/1209/kterak-autobusy-ne-ujedou-370- m-mezi-zast-samesova-a-zs-na-kopcich-za-3-min-v-7-4-km-h

To se ty autobusy opravdu musejí na tom úseku tak šourat, anebo nějaké 2 minuty prostát na zastávce ZŠ Na Kopcích (anebo, když si toho řidič nevšimne, odjet z této zastávky až o 2 minuty dříve)?

O "neuvěřitelném natažení" jízdní doby Karlovo náměstí - ZŠ Na Kopcích (zvládnutelná za 5 - 6 minut, avšak stanovena na 8 minut) bylo psáno již zde: http://autobusytrebic.blog.cz/1206/setkani-dvou-spoju-linky-c-5-v -obratisti-zs-na-kopcich-trikrat-jinak

Ti, kdo jedou z odpolední směny v Nové průmyslové čtvrti do Boroviny, dnes přijedou domů o půl hodiny (!) později než do 3. 9. V případě cesty od Jitony (či jiné zast. obsluhovaných pouze linkou č. 13) v dalších čtvrtích (Nové Dvory, Týn, Podklášteří) činí prodloužení jízdní doby (oproti dřívějšku) v pracovní dny pozdě večer 10 - 30 minut...

Co na to lidé říkají, že po příjezdu tím pozdně-večerním spojem linky č. 13 (dříve č. 8) musejí čekat na Karlově náměstí na nejbližší přípoje 12 - 25 minut, zatímco dříve tam byly okamžité přestupy?
http://autobusytrebic.blog.cz/1209/pozdne-vecerni-spoj-linky-c-13 -jede-o-5-minut-pozdeji-nez-predtim-ale-nema-navaznosti-na-karlov e-namesti

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8013
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 08. září 2012 - 23:58:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(ještě pokračování)

Jak jsem psal, v 7/2012 bylo v MHD Třebíč 25 autobusů, z toho 15 nízkopodlažních.

Mám ale dojem (nejsem si jist, leč jisté indicie tomu napovídají), že v tuto chvíli jich je jen 24, z toho 14 nízkopodlažních.

Tedy - statisticky vzato - stále je (průměrně) 40% - 42% pravděpodobnost, že na náhodně zvoleném spoji NEPOJEDE nízkopodlažní autobus. Průměr je zde o to ošidnější, že pokud např. do Ptáčova jezdí během toho kterého dne pořád stejný autobus, tak to znamená, že tam buď celý den jede "nízkopodlažák", anebo to znamená, že tam celý den jede vysokopodlažní autobus.

A to je už zatraceně velký rozdíl.

Mimochodem - v provozech (např. v rámci IDS JMK), kde dopravci mají např. okolo 60% vozidel nízkopodlažních, ta garance nízkopodlažnosti samozřejmě uvedena (u vybraných spojů) bývá. A byla uvedena např. i při spuštění nové etapy IDS, kde třeba po pár týdnech došlo k úpravám jízdních řádů a změnám oběhů (blahé paměti linka č. 104, kde se záhy zjistilo - a po měsíci se kvůli tomu upravovaly jízdní doby a časové polohy spojů - že původně stanovené doby jsou vyloženě vylhané, ale úprava jízdních dob znamenala potřebu vozidla navíc a tím pádem změnu oběhů. A šlo to i s tou garancí.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8014
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 00:11:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Happy:

Těch 58 Kč/vlkm (ach, přepočítávání všeho na vlkm či buskm... ) tuším platilo v době podepsání smlouvy (konec r. 2009), avšak s klauzulí "zvyšování o iflaci". Takže dnes by to číslo mělo být o něco vyšší (a samozřejmě nejde o úplnou výši úhrady, zbytek činí "ministerský dosyp", že).

Počet linek MHD Třebíč - když jsem nad tím uvažoval, tak jsem došel k tomu, že za určitých podmínek by v Třebíči stačilo jen 4 - 6 linek (pouze s tím, že špičkové posily vedené expresně kratšími trasami než spoje základního taktu by měly na displeji poznámku "EX"); ta otázka 5. linky by byla o tom, jestli by spoje vedené k Jitoně byly brány jako samostatná linka či větev jiné linky; otázka 6. linky by byla o tom, jestli do Ptáčova jezdit jako MHD, nebo to ponechat linkovým busům (ze systémového hlediska je obsluha integrovaných obcí městskou dopravou velmi nevhodná, ale zase v případě Ptáčova by to tak nevadilo, protože tam končí silnice, takže se nedá argumentovat, že "systémově vhodný je linkový bus, který kromě integrované obce obslouží i další obce, které již nejsou součástí města").
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 367
Registrován: 7-2006
Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 20:38:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: "Děkuji, nemám zájem", jak jsem již psal dříve, ono jen kritizovat je moc pěkná a bezpečná pozice. Ale nevyčítám Vám to. Jinak to čekání spoje z Jitony na Karlově náměstí je samozřejmě špatným řešením, to se změní také.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8019
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 09. září 2012 - 21:23:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile_Atha:

"Jen kritizovat" = nepřinášet konkrétní návrhy na zlepšení. To není můj případ. (ani v otázce MHD Třebíč, ani jiných dopravních řešení).

Kdybych (pravdivě) napsal "nemám zájem zejména z toho důvodu, že nebudu mít čas, resp. se budu věnovat jiným věcem" (platí minimálně pro určité následující období; neříkám, že v jiné době by to možné nebylo), bylo by to pochopitelnější?

Ta otázka nezohledněné mojí připomínky k těm jízdním dobám - opravdu si myslíte, že na ujetí těch 370 metrů v úseku Samešova - ZŠ Na Kopcích jsou potřeba 3 minuty?)

Proč bylo to špatné řešení s tou situací ve 22:15 - 22:20 h na Karlově nám. (nepřípoje od linky č. 13) vůbec realizováno?


Jinak, trocha primitivních statistických počtů - řekněme, že z Boroviny jede k nemocnici někdo, kdo ze zdravotních důvodů nemůže nastoupit do vysokopodlažního autobusu.
Sice je tedy 60%-ní šance, že u náhodně zvoleného spoje pojede nízkopodlažní autobus. Ale lidé musejí (kromě 6 párů spojů linky č. 14) na Karlově náměstí přestupovat, takže šance, že oba autobusy budou nízkopodlažní, je jen 36%.
A pokud zohledníme, že lidé se potřebují dostat tam i zpět, tak jsme přibližně na nicotných 13% pravděpodobnosti, že se tam i zpět dostanou bez prostojů (= všechny 4 autobusy budou nízkopodlažní)...

(platí pro kteroukoliv cestu "tam i zpět", kde na trase je 1 přestup; samozřejmě nejen pro trasu Borovina - Nemocnice).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8020
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 00:32:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě upřesnění:

Zrovna v té relaci "Borovina - Nemocnice" ta pravděpodobnost, že náhodně vybranými spoji se člověk, kterému zdravotní stav nedovoluje použít jiného vozidla než nízkopodlažního; je o něco vyšší, neboť (uvažuji stav v pracovní dny dopoledne):

- Jede linkou č. 5 na Karlovo náměstí (jet jedničkou se mu nevyplatí, protože by na náměstí stejně neměl přípoj jedoucí k nemocnici). Pravděpodobnost uvedeného je 60%.

- Zde může přestoupit buď na linku č. 2, nebo na linku č. 4 (ano, zároveň jedou 2 spoje k nemocnici, aby pak půl hodiny - údaj platný pro pracovní dny dopoledne nejel žádný). Zde mu stačí, aby alespoň jeden z uvedených spojů byl nízkopodlažní. Pravděpodobnost uvedeného je 84%.

- Celková pravděpodobnost, že se dostane bez prostojů k nemocnici, tedy je 50,4%, tedy více než uvedených 36%.

Naopak ale v případech, že cestující používá linku č. 1, je pravděpodobnost nasazení nízkopodlažního vozidla menší, neboť na této lince nesmějí jet autobusy s plynovým pohonem (nedostatečná průjezdná výška podjezdu pod vlakovým nádražím), tudíž se nedá uvažovat o 15 nízkopodlažních vozidlech z 25 celkových, nýbrž jen o 10 nízkopodlažních vozidlech z 20 celkových. Pravděpodobnost, že na náhodně vybraném spoji pojede nízkopodlažní vozidlo, zde tedy není 60%, ale jen 50%.

Při cestě s 1 přestupem, kde cestující použije i linku č. 1, tedy je pravděpodobnost, že na obou spojích pojede nízkopodlažní vozidlo, jen 30% (místo 36%); při cestě "tam i zpět" klesá pravděpodobnost "cesty bez prostojů" z necelých 13% na pouhých 9%.

Hodně smutná vizitka toho, že odpovědní lidé nedali k adekvátnímu počtu spojů příslušnou poznámku o garanci nízkopodlažnosti.

Mimochodem, jestli od 1. 10. dojde hned k některým úpravám jízdních řádů, tak to mj. znamená, že jízdní řády na jednotlivých zastávkách se stejně budou muset přelepovat. Takže i kdyby se k danému datu měnily oběhy a turnusy (a tím pádem by došlo i ke změně spojů s garancí nízkopodlažnosti), nebylo by to o tom, že "musíme přelepovat jízdní řády na zastávkách jenom kvůli údajům o nízkopodlažnosti".

P. S. Uvedených 60% ale platí pouze v případě, že nyní jezdí 25 autobusů. Tím si ale nejsem jist, protože jisté indicie napovídají, že dvoudvéřák už nejezdí (vlastně, po provedených změnách v linkovém vedení by musel stejně být vybaven displejem - šlo o poslední autobus MHD Třebíč, který nebyl vybaven alespoň venkovními displeji - nebo by se musely vyrobit nové cedule s novými čísly; obojí je u tak starého a provozně nepříliš vhodného autobusu neefektivní). V opačném případě by počty vycházely ještě o něco nepříznivěji (15/25 = 60%, 14/24 = 58,33%; 10/20 = 50%, 9/19 = 47,37%).
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8022
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 03:07:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár námětů, dosti vzdálených od postoje "jen kritizovat":

- Jestliže od 1. 10. dojde ke změnám v jízdních řádech byť jen některých linek, stanou se údaje v knižních jídních řádech již neaktuálními. Nejvhodnějším řešením by bylo zveřejení nového jízdního řádu na intenetu v podobě PDFka s jednotlivými stránkami tak, aby fakticky šlo o elektronickou podobu jízdního řádu tak, jak je nyní znám v knižní podobě. Mj. by bylo jednoduché si jej vytisknout.

- V JŘ v (jakékoliv, nejen upravené na verzi uvedenou v předchozí odrážce) elektronické podobě mohou být spoje s garantovanou nízkopodlažností uvedeny, aniž by se zde dalo argumentovat "nutností přelepu jízdních řádů na zastávkách" apod.

- Zde dříve zmíněný argument o tom, že nízkopodlažních autobusů je v MHD Třebíč velký počet (pomíjím teď ošidnost takového argumentu, což jsem snad dostatečně prokázal v předchozích příspěvcích), není argumentem pro to, aby se spoje s garantovanou nízkopodlažností v JŘ neuváděly, ale je argumentem pro to, aby takových garantovaných spojů byl relativně velký počet.

- Stále mi není jasné, z jakého důvodu je ta garance nízkopodlažnosti nulová. To se již od začátku počítalo s tím, že "stejně se budou měnit oběhy a turnusy, takže údaje v JŘ vyvěšených na zastávkách by stejně nebyly aktuální"? Může být něco takového dostatečným argumentem pro to, aby garance nízkopodlažnosti byla nulová?

P. S. Aby bylo jasno - minimálně 1 x ve svém životě jsem byl po několik týdnů odkázán na to, že použít mohu VÝHRADNĚ nízkopodlažní autobus (v dalších minimálně 2 situacích mi nízkopodlažní vozidlo výrazně pomohlo, i když i do vozidel se schody jsem se tehdy nakonec nějak dostat musel - to bylo v době, kdy jezdily v TR snad jen 2 nízkopodlažní busy). V tom období, kdy jsem "nemohl jinak než v nízkopodlažním", v MHD Třebíč jezdilo jen 8 nízkopodlažních autobusů. Přesto jsem se mohl vždy spolehnout, že u spojů s tou garancí opravdu nízkopodlažní vůz pojede. Nikdy se tehdy nestalo, že by tomu bylo jinak.

(Dodržování této služby jsem sledoval samozřejmě i jindy; za několik let takového pozorování jsem se setkal jen jednou s tím, že by nebyla dodržena.)

Netuším, jak bych takovou situaci řešil v těchto dnech. Napadá mě jedna věta - byl bych pěkně v , protože bych si nemohl nic ani konkrétně naplánovat. Tehdy to možné bylo. Dnes nikoliv.

Jak bych takovou situaci měl řešit podle názoru těch, kteří dopustili existenci jízdních řádů bez spojů s touto garancí?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 368
Registrován: 7-2006
Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 21:16:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: pokud bude dopravce schopen (což opravdu nemohu teď garantovat)do JŘ informaci o nízkopodlažnosti doplnit, nechám ji tam od 1.10. dodat. Přijde mi to jako dobrý nápad.

Změny od 1.10. dostávají konkrétní podobu. Ještě nevím, jestli se s tím podaří svézt konkrétně linku č.4 (u 2 spojů nevychází bezpečnostní přestávky), ale změna by byla pro mnoho cestujícíh pozitivní, tak se budu snažit, aby se to podařilo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8024
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. září 2012 - 23:27:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozhovor s jednou pracovnicí a jedním pracovníkem Jitony, kteří jeli v pondělí 10. 9. 2012 po 22. hodině z odpolední směny. Ještě před 2 týdny by na Karlově náměstí "přeskočili" z linky č. 8 na linku č. 4 nebo 5 a hned pokračovali domů. Nyní museli čekat 25 (ve skutečnosti dokonce asi 28, protože linka č. 13 přijela na Karlovo náměstí přibližně ve 22:17 h - na Komenského náměstí byla již ve 22:15 h) minut, resp. paní tak dlouho čekat nechtěla a nakonec použila linku č. 11, i když pak musela jít několik set metrů pěšky navíc:

http://www.youtube.com/watch?v=QfvyAYp57M8

Takže ještě 3 týdny to budou muset překousnout a takto čekat?
(Odpověď na otázku, jak něco takového vůbec mohlo vzejít v platnost, mě pořád zajímá.)

Mimochodem, o objízdné trase linek č. 4 a 13, začínající již zítra brzy ráno, se kromě tohoto článku daly (v době psaní tohoto příspěvku, tedy asi 4,5 hodiny před zahájením uzavírky) najít informace na kterých stránkách (např. www.tradomad.cz, www.trebic.cz apod.)?

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
občan Třebíče
Neregistrovaný host
Odeslán z: 194.213.39.46
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 00:34:56    Odkaz na tento příspěvek  

David: Hlavně, že je na tradomad.cz uzavírka A. Kratochvíla a točny Za Rybníkem, které již nejsou dávno aktuální. Proč nemůže mít Třebíč dopravní web, kde nejsou informace aktualizovány.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 369
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 18:54:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: to, že za sebou jezdívali spoje 4 a 5 Vám přijde v pořádku? Samozřejmě, že "čekání" na odjezd spoje č.11 ve 22:30 není v pořádku, ale z toho důvodu dojde k urychlení odjezdu. To, že linka 11 nezajede všude je pravda.
Nedostatek v informovanosti napravím, nicméně v autobusech by informace měli být.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 370
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 19:46:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: sám jste několikrát kritizoval, že večerní linka č.8 nedodržuje jízdní řád, což se opravdu, díky nutnosti dojet 22:15 na Karlovo náměstí stávalo. Mnoho lidí také rozjezd 22:15 nestíhalo a jezdilo automobily nebo chodili pěšky, ne všude končí odpolední směny 21:45. Byly časté připomínky o rozšíření posledního rozjezdu na 22:45, ale ve starém systému na to nebyly rezervy! Vím, že píšete, že pokud nám politici nenavýšili finanční rozpočet na MAD, tak jsme to raději měli nechat jak to je, ale čísla hovoří jasně. Neustále klesal počet cestujících, významně rostl příspěvek města, zdražovala se nafta a jízdné zůstávalo (zůstává) stejné. Teď nás všichni kritizují, jaká je to po změně katastrofa, ale v systému je prokazatelně o 15% výkonů navíc. Nedostatky, v tuto chvíli subjektivně vnímané jako velké z valné většiny postupně odstraníme. Od toho je tady zkušební provoz. Kámen úrazu je v tom, že velká skupina cestujících v MAD jsou senioři, kteří změny obecně špatně přijímají a není u nich tolik ochota přestupovat (což jim samozřejmě nezazlívám), ale jinak než bez většího množství přestupů z dostupných kilometrů nezískáme. Volá se například po obnovení přímého spojení Boroviny a Kauflandu, ač to bylo pouze pár spojů denně, ale skutečně je tak nemožné přestoupit na Karlově náměstí? Jinde to běžně funguje.
Vím, že Jitoňáci jsou naštvaní, protože pro sebe měli ráno komfort 4 autobusů, ale přijďte a ukážu Vám data z května a června, součet cestujících v ranních spojích mezi 5 a 6 nikdy nepřekročil číslo 80 (alespoň doufám, projížděl jsem to podrobně).
Pokud nebudeme optimalizovat a snažit se nabídnout alternativy (např. rychlé spojení centra a čtvrti Horka-Domky), budeme jen škrtat, pár spojů upravíme a jednoho dne to dopadne tak, že politická reprezentace bude muset přiznat, že na 900 tis. km ročně město finanční prostředky nemá.
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 371
Registrován: 7-2006
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 19:50:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: a večerní odvoz zaměstnanců Jitony na Hájek.. 22:03 bylo opravdu brzo, chtěli ho využívat i z jiných firem. Když ho o 10 minut urychlíme je skutečně takový problém se zastávek Modřínová, hotel Atom, Poliklinika Hájek a M.Majerové dojít? Třebíč je relativně malá a např. svoz pracovníků z z Jihlavy probíhá po stejných zastávkách, myslím, že autobus TREDOSU jede po M.Majerové a dále na Atomhotel.
Aleš26
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 8-2011
Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 21:16:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile atha:

Dobrý den, jsem rád, že se po mnoha letech slibů začalo konečně něco dít. I když chápu, že se nikdy všem lidem nezavděčíte. Taky nemám rád lidi, kteří jenom nadávájí a vídí ve všem jen to špatné a pozitivních věcí si nevšímají. Městskou dopravu v Třebíči využívám denně, tak bych si dovolil pár poznámek k novému systéme MHD.

Linka č.1: Na rozdíl od většiny lidí si myslím, že vedení linky kolem nádraží je dobrá varianta, protože zastávky typu Kosmákova a Březinova nejsou cestujícími tak hojně využívány. I když se mě tato změna zásadně dotkla, neboť jsem využíval hlavně zastávku Kosmákova, tak chápu, že bylo zbytečné sem zajíždět tak často. A navíc teď, když jsou zavedené pravidelné intervaly, tak dobře navazují i přípoje na Karlově náměstí, takže bych v tom neviděl až takový problém. Teď jde jen o lidi z Boroviny, kteří se potřebují dostat k nemocnici. Musí přestupovat na Karlově náměstí, ale v tom už nevidím takový problém.

Linka č. 4: U této linky jsem rád, že je její stálá trasa vedena přes "Kopce" a polikliniku Hájek. Myslím, že je to pro většinu lidí přínosné. Pak už je tady několikrát zmiňovaný problém konečné zastávky na Míčově ulici. Není to ideální řešení, ale věřím, že už na změně pracujete a bude to lepší. Tento problém se týká hlavně lidí, kteří se potřebují v dopolední a odpolední špičce dostat ze zastávky Benešova a A. Kratochvíla na polikliniku Vltavínskou. Pokud by toto zůstalo při starém, tak by mělo být v jízdních řádech vyznačeno, že když autobus na Míčově ulici stojí do 4 minut, tak mohou lidé v autobuse setrvat a pokračovat dále směrem na náměstí.

Linka č. 5: Tady bych se vyjádřil k tématu zajíždění spojů ke Hřbitovu. Já osobně si myslím, že je tento počet spojů dostačující a když se přidají i spoje linky č. 10, tak je obsluha této zastávky dobrá. Zajíždění všech spojů linky 5 ke Hřbitovu by se podle mě nevyplatilo, protože tato zastávka není ráno a večer tak vytížená.

Linka č. 10: Tady bych navrhl změnu, aby spoje o víkendech odjížděli ze zastávky Hřbitov vždy v celou hodinu, a ne o půl, jak je to teď, protože o půl z této zastávky odjíždí i linka č. 5, a potom je zde hodinová pauza. Pokud by se spoje takto změnily, tak by byl nastaven interval půl hodiny o víkendech, který je přijatelný.

Linka č. 11: Tady bych si dovolil trošku zásadnější připomínku. Podle mě by měla linka č. 11 jezdit v opačném směru, než je teď. Jeden z důvodů, proč bych to takhle udělal je, že lidé z Podklášteří se vlastně nemohou bez přestupu dostat na "Kopce". Druhý důvod je ten, že lidé, kteří jedou od Kauflandu na město, musí jet mnohem delší cestu, než by bylo třeba. Ale to je můj názor.

Linka č. 12: Tady bych měl jen otázku: dojde k přidání ještě nějakých spojů do Ptáčova, jak bylo avizováno ?

Linka č. 13: Zde jde jen o ten poslední večerní spoj, který by měl mít návaznost na přestup na Karlově náměstí ve 22:15. Ale to je otázka jen úpravy času.

Linka č. 14: U linky 14 doufám, že dojde k navýšení spojů do Starče, protože už po týdnu provozu této linky jí využívá poměrně hodně lidí ze Starče. Ale chápu, že všechno závisí na financích a počtem kilometrů za rok. Možná by stálo za úvahu ubrat pár spojů na lince 1 a přidat je na linku 14 s tím, že by třeba nezajížděly do Poušova. Ještě si dovolím malou technickou poznámku: ve směru do města není na lince č. 14 uvedeno, že nejede do Starče, je zde pouze uvedeno, že nejede do Poušova. A ještě jeden malý dotaz: proč z Týna a Boroviny jede poslední autobus na náměstí v cca 23:00 a od Polikliniky cca ve 22:30 ?

Linka č. 21: Možná by bylo k zamyšlení, že by do Poušova jezdil hned první spoj od "Rybníka", protože děti, které jedou od "Rybníka" k ZŠ Bartuškova využívají většinou ten druhý spoj v 7:16, protože jim začíná vyučování v 7:45. Takže kdyby jezdil do Poušova hned ten první spoj, tak by to bylo pro děti, které jezdí ze zastávky Za Rybníkem, výhodnější.

Linka č.31: Zde bych si dovolil jen jednu otázku: kdy začnou jezdit spoje do Pocoucova ?

Nízkopodlažní spoje: V dnešní době to považuji skoro za samozřejmost, a proto bych byl rád, kdyby se v jízdních řádech objevily vyznačené nízkopodlažní spoje. Ale vím, že to nezáleží jen na Vás, ale hlavně na dopravci.

Zastávky na náměstí: Měl bych jeden návrh na přesun zastávek na Karlově náměstí. Linku číslo 10 ve směru do Týna bych přesunul až na tu poslední zastávku, kde jsou teď linky 1, 5, 14 a tyto linky by zastavovali na místě dnešní linky 10. O víkendech, kdy jsou přestupy ještě důležitější by se zkrátila vzdálenost, kterou musí lidé ujít během přestupů na jiný autobus.

Přestupní jízdenky: Jsem rád, že budou zavedeny už od 1. října, protože si myslím, že zde doposud velmi chyběly. Navrhoval bych zavedení tří přestupních jízdenek: 30-ti minutová přestupní jízdenka, 60-ti minutová přestupní jízdenka a případně i celodenní (ale to už je na nízoru každého) přestupní jízdenka. Ceny uvádět nebudu, protože to stejně závisí na zastupitelích města.


Doufám, že alespoň nějaké připomínky Vám budou ku prospěchu. Jsem rád, že už konečně někdo začal dělat něco pro zlepšení dopravy v Třebíči.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8026
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 23:40:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

sám jste několikrát kritizoval, že večerní linka č.8 nedodržuje jízdní řád, což se opravdu, díky nutnosti dojet 22:15 na Karlovo náměstí stávalo.
Jízdní řád nedodržovala proto, že nesmyslně bylo stanoveno, že v úseku Jitona - Nádražní se měla neuvěřitelně courat 11 minut, zatímco v úseku Nádražní - Karlovo náměstí měla zřejmě jet tryskem a stihnout to za 2 minuty.
Samotných 13 minut jízdní doby Jitona - Karlovo náměstí bylo dostatečných.

Ale na těch 22:15 h na Karlovo náměstí stíhala dojet - ovšem právě za cenu, že z Nádražní odjela (případně ji pouze projela) o 2 - 3 minuty dříve, než bylo uvedeno v JŘ.

Vím, že Jitoňáci jsou naštvaní, protože pro sebe měli ráno komfort 4 autobusů, ale přijďte a ukážu Vám data z května a června, součet cestujících v ranních spojích mezi 5 a 6 nikdy nepřekročil číslo 80 (alespoň doufám, projížděl jsem to podrobně).

Nejvíc jsou ale naštvaní proto, že cesta z odpolední směny domů jim trvá až o půl hodiny déle než ještě nedávno.

Mimochodem, ty spoje mezi 5. a 6. hodinou nebyly (ve směru jízdy k Jitoně) čtyři, bylo jich pět.

22:03 bylo opravdu brzo, chtěli ho využívat i z jiných firem. Když ho o 10 minut urychlíme je skutečně takový problém se zastávek Modřínová, hotel Atom, Poliklinika Hájek a M.Majerové dojít? Třebíč je relativně malá a např. svoz pracovníků z z Jihlavy probíhá po stejných zastávkách, myslím, že autobus TREDOSU jede po M.Majerové a dále na Atomhotel.


Co vyplývá z uvedeného?
- Ti lidé po 22. hodině nestíhali MHD a proto pořád jezdili autem. Neobsadili tedy ani spoje v ranní špičce. Pokud mají začít jezdit MHD z odpolední směny, tak začnou používat MHD zcela jistě i při cestě na ranní směnu a tím pádem je nesmysl argumentovat čísly, která platila "před optimalizací".

- Ti lidé okolo 22. hodiny si v zaměstnání vyjednali, že mohou skončit o pár minut dřív. Takže žádný problém.

- Lidé používali MHD pouze při ranní, nikoliv pak odpolední směně.

Jen pokud platí (z uvedených) třetí odrážka, pak mohou být obě tvrzení v souladu.

Samozřejmě žádoucím posunem okolo těch 22:15 h jsem neměl na mysli zpětné posunutí spoje linky č. 13 (ex č. 8) o 5 minut, ale naopak posunutí celého rozjezdu z 22:15 h na 22:20 - 22:21 h. Taková "výjimka z taktu" by ničemu neuškodila - koneckonců i ten spoj linky č. 11 jede v "netaktových" 22:32 h.

Snad nechcete srovnávat cesty Praha - Třebíč nebo Jihlava - Třebíč (viz zmínka o zastávkách Tredosu) s cestami v rámci Třebíče městskou dopravou (s tím "lidi si můžou dojít"). Je jasné, že při cestách na delší vzdálenosti (= kde doba cesty je relativně dlouhá) je i větší ochota ujít pár set metrů pěšky.

Jinak, zde vidím zjevné "neměření stejným metrem" - padá zde argument, že "lidi můžou dojít z Modřínové na Benešovu či z M. Majerové na Míčovu" (anebo v pracovní dny dopoledne z Míčovy na "Majerku", že), stejně tak se dá přijít s argumentem, že stejně tak si lidi můžou dojít (a docházeli si) z A. Kratochvíla na sídl. Na Kopcích.

Napadá mě ještě jedno - zkuste to těm lidem vysvětlit, že zatímco dřív to měli na Karlově náměstí "na přeskok", tak nyní musejí pro směr jízdy na Podklášteří/Týn/celé Nové Dvory a Hájek čekat na Karlově náměstí 12 - 25 minut. I když - dnes by ani nebylo komu - pozdně-večerním spojem linky č. 13 přijelo na Karlovo náměstí 0 cestujících.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8027
Registrován: 12-2007

Odesláno Úterý, 11. září 2012 - 23:54:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aleš26:

- "Březinova a Kosmákova nejsou lidmi hojně využívány" - to je možné, ovšem zastávka Nemocnice ano. A i tu linka č. 1 míjí.
Pro cesty z Boroviny k nemocnici nejde jenom o ten přestup, ale i o tu skutečnost, že takto mohou jet (v pracovních dnech mimo špičku) pouze 1 h za půl hodiny - dřív to šlo 1 x za čtvrt hodiny (střídavě přímo a s přestupem).

- Byl a stále je nesmysl jezdit s linkou č. 5 ke hřbitovu ráno + později večer, ale ony tam nejezdí všechny spoje ani během dne. Přitom nedochází ani k úspoře vozidla - jen si to autobus prostojí o to déle v Týně.

"Nejroztomilejší" mi přijdou odjezdy od Hřbitova v pracovní dny mimo období školního vyučování (tedy např. o Vánočních prázdninách, kdy už v 16 h přichází soumrak a těžko bude někdo potmě chodit na hřbitov) - 8:43, 9:13, 10:13, 11:13, 12:13, 13:03, pak víc než 4 hodiny nic, ale pak 17:13, 18:13, 19:13...

- Pokud bude desítka (dřívější dvojka) u hřbitova v celou místo v dnešních půl, tak dojde ke zlepšení nabídky spojení (1 bus každou půlhodinu místo 2 busů najednou a pak hodinu nic), ale zase nebude možné přestoupit v Týně z 10 na 5 či naopak. Dřív bylo možné přestoupit z 2 na 4 či naopak, jenomže čtyřka už do Týna nejezdí a 10ka na Majerku taky ne, takže se tam nepotkají...

- Otázka nízkopodlažnosti závisí také na (ne)schopnosti objednatele. Někde (např. v IDS JMK) může být nízkopodlažnost vozidel a jejich garance přímo podmínkou, někde (kde jsou schopni podepsat s dopravcem cokoliv - ale to platí pro minulé vedení města) to neumějí...

- Jo, s těmi zastávkami na náměstí by to asi chtělo pořešit - hlavně po posunutí zastávky pro č. 1, 10 a 14 (dříve č. 1 a 2) je přestupní vzdálenost "linka č. 5 z Nových Dvorů -> linka č. 1 k Poliklinice" dost, dost velká.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8028
Registrován: 12-2007

Odesláno Středa, 12. září 2012 - 01:30:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pozn. ty 3 odrážky pod otázkou "co vyplývá z uvedeného" jsou ve smylu, že platí pouze jedna z možností (navzájem se vylučují).

A také je potřeba dodat, že i na ten spoj, kterým lidé "mohou dojet např. na Modřínovou a odtamtud dojít pěšky na Benešovu", je potřeba na Karlově náměstí 12 minut (22:20 - 22:32) čekat.

Ještě jsem neuvedl, že ti lidé z Jitony i jiných provozů sídlících v tzv. Nové průmyslové čtvrti se dostanou domů až o 25 minut později než dříve nejen pozdě večer, ale v následujících týdnech je podobné zpoždění dost možná bude denně potkávat i při cestách z denní směny: http://autobusytrebic.blog.cz/1209/udesna-dopravni-situace-na-hro tovicke-ulici-dnes-po-14-hodine-a-az-25-ti-minutove-zpozdeni-spoj u-linky-c-13

Chápu, že tady bohužel není žádná možnost, aby se autobusy té zácpě vyhnuly, ale čekal bych, že dojde k dočasným změnám v obězích, aby se nepřenášelo zpoždění ze spojů linky č. 13 na další spoje, na které přecházejí vozidla z těchto linek.

(Tedy - pokud vůbec problém existuje - oficiální stránky se stále tváří, jako by žádná jednosměrná uzavírka + objízdné trasy linek MHD neexistovaly.)

Video dokumentující, jak linka č. 5 ujíždí lince č. 13 jen asi o 4 minuty (ve 22:15 h), aby pak cestující museli čekat 12, resp. až 25 minut na nejbližší spoj jedoucí na Nové Dvory/Hájek/Týn: http://www.youtube.com/watch?v=YnqM174XKK0
(pokud by nějací cestující byli - jak jsem psal, tak žádní se v té 13ce nevyskytovali).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 372
Registrován: 7-2006
Odesláno Středa, 12. září 2012 - 16:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: pousunutí rozjezdu ve 22:15 mimo tak kvůli lince 13 je zajímavá myšlenka, rozdiskutuju s dopravcem a zpracovatelem JŘ.

Mám návrh nového JŘ linky č.4, ještě není projednáno s dopravcem, ale zájemcům, kteří uvedou alespoň jeden identifikační údaj (stačí existující a aktivní mobilní telefon) ho poskytnu k připomínkování.
Paul2no
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 607
Registrován: 11-2009
Odesláno Středa, 12. září 2012 - 21:36:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Baile_atha: e-mail by stačil? (když tak pod přezdívkou)
http://www.youtube.com/paul2no
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8032
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. září 2012 - 03:03:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě pár postřehů dosud nezmíněných:

- Tu nevhodnost přehození jednosměrné okružní linky (dříve zvané č. 3, dnes č. 11) lze spatřit i v jiné věci - z hlediska dojíždění lidí z Podklášteří na polikliniku Hájek bylo jistě lepší, když si vybrali konkrétní spoj, na který mohli jít. Vzhledem k tomu, že není možné předem určit přesný čas, kdy od lékaře odejdou, tak ani tolik nevadilo, že cesta zpět domů byla složitější - buď linkou č. 3 přes náměstí, nebo linkou č. 4 rovněž s přestupem na náměstí, nebo přes most na Majerku a odtamtud linkou č. 2.

Dnes je to naopak - k lékaři se dostanou složitě - musejí linkou č. 10 do Týna, tam někdy i jen za pouhé 2 minuty překonat tuto trasu (mimochodem, je garantováno čekání linky č. 5 na případně zpožděný spoj?) a pak linkou č. 5 na Majerku, odkud stejně přes most pěšky. Anebo přes náměstí v kombinaci linek č. 10 a 11.
Ovšem jak od lékaře? Linka č. 11 je v trase od polikliniky Hájek dopraví na Podklášteří bez přestupu, ale jezdí jen 1 x za hodinu. A zkuste si zařídit návštěvu lékaře tak, aby skončila v tu pravou chvíli, abyste na ten spoj (linky jedoucí jen 1 x za hodinu) nemuseli čekat příliš dlouho...
Anebo tedy zase přes most na Majerku na linku č. 5, jednu zastávku do Týna a tam zase během dvou minut překonat tuto trasu (opět zde je otázka garance návazností v případě byť malého zpoždění linky č. 5) a pak linkou č. 10.

- Ten příjezd linky č. 13 na Karlovo náměstí až ve 22:20 h ruku v ruce s tím, že ostatní spoje odjedou už ve 22:15 h, je ještě o něco odpornější, než jsem si dosud myslel, neboť jsem zapomněl na existenci spoje linky č. 10. Podle JŘ si mají být ve 22:17 h spoj linky č. 13 se spojem linky č. 10 téměř na dohled, přesto si ujedou. Mimochodem, pokud někdo chce jet např. v trase Jitona - Na Příkopech, tak už se veřejnou dopravou na "svoji zastávku nedostane" - i když počká na 22:32 na linku č. 11, tak z ní musí vystoupit buď na zast. Týn, Jednota nebo na zast. Sýpky a dál jít pěšky. Anebo jet ve 22:45 linkou č. 31 a poprosit řidiče, jestli mu nezastaví u křižovatky Račerovické ul. a ul. Na Příkopech...

Omlouvám se za neodbytnost, ale stále by mě zajímala odpověď na otázku, jestli jsou ty pozdně-večerní několikaminutové nepřípoje s alternativou až 25-timinutového čekání (a pro "Příkopy" oficiálně bez alternativy) nechtěným a (při přípravě JŘ) nepostřehnutým nedopatřením, nebo úmyslným záměrem ve smyslu "ano, chtěli jsme, aby si to takto ujíždělo". (?)
jirka55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.128.235
Odesláno Čtvrtek, 13. září 2012 - 12:38:55    Odkaz na tento příspěvek  

Ve Žďáře od 19.9.2012 do 25.9.2012 pro autobusy uzavírka křižovatky Brodská-Revoluční, linka MHD 4C bude ve Žďáře 3 jezdit jinak. Bližší informace zatím nejsou.
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.213.74
Odesláno Pátek, 14. září 2012 - 22:42:28    Odkaz na tento příspěvek  

jirka: Bližší informace už jsou, někdo se na to ptal v Dotazovně na internetových stránkách města. Celá odpověď je takto:
Dobrý den, linkou 4C budou po dobu uzavírky křižovatky ulic Brodská a Revoluční obsluhovány pouze zastávky MHD Okružní, dolní a Okružní, rozc. Hamry. Autobusy se budou jezdit otáčet na čerpací stanici ÖMV a pak budou obsluhovat zastávky. Je to jediná možnost, jak alespoň v takto omezené míře obsluhovat sídliště Stalingrad. Na těch několik dnů nebudeme dělat objížďkový jízdní řád objížďkového jízdního řádu, jen se zruší zastávky Brodská, obch. domy (přesunutá) a Okružní, horní. Ihned po znovuotevření křižovatky budou tyto dvě zastávky znovu obsluhovány. Vzhledem k plánovanému dřívějšímu otevření ulic Žižkova a Brodská a při nutnosti dodržení legislativních kroků u veřejné autobusové dopravy přepokládáme návrat do běžného režimu k 1. 10. 2012.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8039
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 16. září 2012 - 22:41:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Oprava jednoho údaje z tohoto příspěvku - přestupní doba v zast. Týn při přestupu z linky č. 5 na linku č. 10, která v pracovní dny dopoledne a později odpoledne činí 2 minuty, musí cestujícím postačit k překonání nikoliv cca 150 metrů, jak jsem odkazoval v předchozím článku, nýbrž přibižně 250(!) metrů (tedy průměrnou rychlostí 7,5 km/h )
(i přes uvedenou vzdálenost, mají obě zastávky stejný název, což může být zavádějící).

http://autobusytrebic.blog.cz/1209/jak-se-dostat-v-tyne-z-linky-c -5-prij-v-x-30-na-zast-pred-billou-na-linku-c-2-odjezd-v-x-32-ze- zast-u-pumaxu
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3937
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 19. září 2012 - 21:49:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebíčská 32 stojí v garážích "ČSAD" v Jihlavě. Společnost ji dělají rozebraný "kozel", nabourané Intouro a Conecto...
Makrelu neumeješ.
Ты входишь в троллейбус с передней площадки.
319
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1095
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 10:11:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

AD Třebíčská 32: Už tak 14 dní, je bez funkční přední nápravy.
-SIS bus KAROSA B731.00 a Karosa B731.20 a ŠM-11 s automatickou převodovkou PRAGA 2M70
-30.5.2007 - 10 let od ukončení provozu posledního trolejbusu ŠKODA 9TrHT28 ev.č.11, tudíž i posledního trolejbusu typu 9Tr v pravidelném provozu s cestujícími v ČR.

WEB jihlavského OS Za záchranu hist. trolejbusů a autobusů
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8046
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 20. září 2012 - 15:53:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tady je důkaz, jak není možné (běžnou chůzí; ale při přestupu se nedá předpokládat nic jiného) dojít v Týně ze zastávky linky č. 5 na zastávku linky č. 10 za požadovaný čas 2 minuty: http://www.youtube.com/watch?v=6dEFbqnK8kw

Sleduje-li to zde vedoucí odboru dopravy, mám na něj dotaz: při konstrukci JŘ se s těmi návaznostmi z linky č. 5 na linku č. 10 (jediné spojení horní části Nových Dvorů z Podklášteřím a rozšíření spojení dolní a střední části Nových Dvorů s Podklášteřím coby proklad s linkou č. 11) vůbec nepočítalo, anebo tvůrci JŘ tu návaznost z pětky na desítku v Týně teoreticky předpokládali, ale překážkou se nakonec stalo zejména umístění zastávky pro linku č. 10 ve směru od Hřbitova?

Mohu se spoléhat na přestup v tomto směru jízdy alespoň o víkendu, kdy je čas mezi příjezdem linky č. 5 do Týna a odjezdem linky č. 10 ze stejnojmenné zastávky (vzdálené ale asi 250 metrů od zastávky pro "pětku) 4 minuty namísto dvou?

Děkuji za odpověď (která jistě nebude zajímat jen mě).
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8049
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 21. září 2012 - 18:16:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A mám zde něco ještě zajímavějšího:

http://www.youtube.com/watch?v=yvbxHg8GIwA

Rozhovor (+ dokumentace vjezdu vozíku do autobusu i výjezu z vozidla ven) s vozíčkářkou a jejím doprovodem, kteří jeli z Karlova náměstí na Koutkovu. Vzhledem k nulové garanci nízkopodlažnosti u autobusů MHD Třebíč byla otázka (ne)možnosti použití konkrétního spoje čistě otázkou náhody; nakonec čekali na náměstí více než hodinu (s tím, že kdyby čekali jen přes půl hodiny, tak sice nízkopodlažní vozidlo jelo, ale ten spoj zase míjí zastávku Koutkova; a vzhledem k tomu, že moje maličkost mezitím zjistila, že na tom následujícím spoji - jedoucím opět přes Koutkovu - pojede nízkopodlažní vůz, tak se paní s doprovodem rozhodli počkat až na vhodnější spoj, který je zaveze až na nejvhodnější zastávku, tedy na Koutkovu.

V relativně příjemném počasí hodinové čekání nevadilo. Horší by to bylo na mrazu, na sněhu či v dešti...
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8053
Registrován: 12-2007

Odesláno Sobota, 22. září 2012 - 21:17:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Namísto vyřazeného "dvoudveřáku", byl vozový park TRADO MAD doplněn o toto nové vozidlo: http://autobusytrebic.blog.cz/galerie/autobusy-mad-trebic/4j7-20- 33-man-lion-s-city
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 1-2006

Odesláno Sobota, 22. září 2012 - 21:37:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když jsem 19.9.2012 fotil v Pelhřimově, viděl jsem toto Intouro s číslem 3 za oknem. Vypadalo to, jak by zaskakoval na MHD, i čas průjezdu na druhé fotce by v podstatě odpovídal. Ale zase, proč by tam zároveň nechávali také linkové cedule, navíc s linkou do Prahy? A do třetice pod tím další cedule "Kamenice nad Lipou a.n.", tak ať si cestující vybere, kam to vlastně jede . Může někdo znalý tamních poměrů potvrdit že jde o spoj MHD nebo v opačném případě vysvětlit význam té číslice?


www.fotodoprava.com
Robert_08022
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4051
Registrován: 3-2004

Odesláno Sobota, 22. září 2012 - 21:58:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neřeš, řidič má vázanku, neposlouchá rádio, nemá ruku na šaltpáce a digitální klacek neobjevil nedostatek či přebytek nafty v nádrži...:-)
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
(Jan Werich)
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3944
Registrován: 6-2005

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 21:03:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kdo by měl zájem, tak mám oscanovaný j.ř. ČSAD n.p. Brno, d.z. 610 Třebíč
Prostě MHD v Teřbíči v roce 1988.

Zajímavé, rozhodně by to stálo za úvahu něco podobného uvést dnes v realitu...

Např. známé dost vadí, že dřívě měla bus na Palackého každých cca 30 min, dnes každé 2 h...
Makrelu neumeješ.
Ты входишь в троллейбус с передней площадки.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8059
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 23. září 2012 - 22:37:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9_tr:

Zájem bych rozhodně měl, můžeš mi to poslat na e-mail uvedený pod mým nickem? Děkuji.

Pokud si dobře pamatuji, tak ještě začátkem "devadesátek" jezdila linka č. 3 obousměrně, takže půlhodinový interval v obou směrech; a opravdu v časných 90. letech snad - ale ruku do ohně bych za to nedal - jezdila na Palackého o víkendech i linka č. 4 (alespoň některé spoje, prodoužené z Týna).
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3945
Registrován: 6-2005

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 08:15:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro ostatní, mám mail pod nickem, takže zájem hlaste tam
Zelený nick= uvedený mail.
Makrelu neumeješ.
Ты входишь в троллейбус с передней площадки.
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2961
Registrován: 3-2005

Odesláno Pondělí, 24. září 2012 - 21:38:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Gromit:
V Pelhřimově část spojů MHD obstarávají přejezdem linkové vozy. Číslo 3 je tedy číslem linky MHD. Tohle je ale nějaké "samodomorobo", oficiální jsou takové velké cedule s oranžovým číslem, které jsou v tom kterém voze prakticky neustále, i když na MHD jede třeba jen jeden spoj za den. Mám takhle vyfoceno povícero Intour i z dřívějška C734. To že tam jsou štítky i pro jiné linky je prostě tím, že jsou řidiči asi líní to vyměnit, aneb místní vědí a ostatní ať si políbí...
Na druhou stranu, u toho vyfoceného Intoura se dá skoro určit oběh: PE - Praha, potom jede do Kamenice a mezitím asi ještě zaskočí na městské trojce
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2365
Registrován: 1-2006

Odesláno Úterý, 25. září 2012 - 17:46:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R b: Děkuji za vyčerpávající odpověď.
www.fotodoprava.com
Jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.193.187.12
Odesláno Středa, 26. září 2012 - 10:04:27    Odkaz na tento příspěvek  

Chcem sa opýtať, ako to vyzerá s realizáciou návrhu na zmeny v linkovom vedení MHD Žďár? Štúdiu som si prezeral a páči sa mi. Ďakujem za odpoveď.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8071
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 28. září 2012 - 11:40:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Takto vypadá přestupní jízdenka MHD Třebíč (přestupný tarif sice platí od 1. 10., ale už včera ty údaje na jízdenkách byly):


Je zde limit 30 minut do okamžiku přestupu na jiný spoj, ale limit běží od času pravidelného odjedu spoje z té které zastávky, nikoliv skutečného odjezdu (viz ta jízdenka - uvedený spoj měl 5 minut zpoždění; např. spoj linky č. 5 v tu dobu měl minimálně 7 minut zpoždění).

P. S. O změnách, které (ne)vstoupí v platnost k 1. 10., aneb když opravný sešitek vydaný dopravcem neuvádí všechny změny, které město už před 14 dny slíbilo, že se k 1. 10. realizují: http://autobusytrebic.blog.cz/1209/komentar-k-obsahu-opravneho-se sitku-se-zmenami-mhd-k-1-10-2012

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Baile_atha
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 373
Registrován: 7-2006
Odesláno Pátek, 28. září 2012 - 22:00:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

David: v sešitku zvolil dopravce úspornější variantu a kvůli prodloužení 3 dopoledních spojů linky č.5 na Hřbitov netisknul nový kompletní JŘ. Tyto informace budou dostupné na IDOSu a na zastávkách. Nicméně uznávám, že je tam měl uvést v doplňkovém textu alespoň jednou větou. Tisk tohoto materiálu jde už tak trochu mimo nás. U linky 13 jsme slíbili urychlení odjezdu návazné linky č.11 na 22:20. O nesystémovém posunutí rozjezdu z KN u ostatních linek nebyla řeč, tím ale netvrdím, že o podobné změně neuvažujeme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Baile_atha.)
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.213.74
Odesláno Pátek, 28. září 2012 - 22:55:34    Odkaz na tento příspěvek  

Jano: To záleží na městě, jak se k tomu oni postaví. Čím dříve se tak bude jezdit, tím lépe,
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8076
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 10:06:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

O nesystémovém posunutí rozjezdu z KN u ostatních linek nebyla řeč, tím ale netvrdím, že o podobné změně neuvažujeme.

Aha, takže raději se lidé z Račerovické, Benešovy nebo Míčovy "systémově" dostanou domů o 15 - 25 minut později (a například na Příkopy vůbec).

"Nejhezčí" tam také je, že posunutý spoj linky č. 11 (ten, co z náměstí odjede ve 22:20 místo 22:32) přijede na Karlovo náměstí ve 22:46 h, aby mu - jako naschvál - přípoje "systémově" ujely o minutu dříve - ve 22:45 h....

Při přestupu na Komenského náměstí z linky č. 13 (čas příjezdu 22:17 h) na linku č. 14 (čas odjezdu 22:18 h) počítáte s tím, že lidé mají přebíhat přes čtyřproudou silnici; nebo mají spěchat na přechod (106 metrů za 60 sekund, to je průměrná rychlost 6,36 km/h, tedy docela rychlá chůze) a doufat, že jim to neujede?

http://www.youtube.com/watch?v=iDsM3IHXPnQ
Dojde k nahrazení chybných jízdních řádů linky č. 14 a linky č. 31 na všech zastávkách, nebo tam zůstanou matoucí (ne)informace, podle kterých si může někdo myslet, že spoj s odjezdem z náměstí ve 22:45 h jede přes Sokolí (což není pravda), nebo že spoj s odjezdem z náměstí ve 22:15 jede až do Starče (což také není pravda)?
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8078
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 12:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Doplnění předchozího:

K otázce chyb v jízdních řádech vyvěšených na zastávkách patří (kromě výše uvedeného odkazu) i tento odkaz (s chybami v JŘ linky č. 31): http://www.youtube.com/watch?v=fYWrtKg6mY0

V tom "lidé z Račerovické, Benešovy nebo Míčovy se dostanou domů o 15 - 25 minut..." jsem měl na mysli "pokud jedou z Nové průmyslové čtvrti, nebo (což jsem dosud neuvedl) pokud přijedou ve 22:09 osobním vlakem č. 4854".

V případě toho osobního vlaku by mohli teoreticky stihnout spoj linky č. 14 s pravidelným odjezdem ze zastávky Bráfova ve 22:12 h, ale to je dost "na knap" (nemluvě o tom, že může dojít k tomu, že ten autobus prostě pojede o něco málo dříve, protože si řidič nemusí vždy všimnout toho, že si časově nadjíždí - ani se tomu nedivím, když jsou i pro pozdně-večerní hodiny stanoveny stejné jízdní doby, jako pro období, kdy jsou třebíčské ulice plné aut a např. se čekává na semaforech atd.; ostatně - ta věc, že místo 11 minut byla vzdálenost Jitona - Nádražní ujeta za 8 - 9 minut a tím docházelo k předčasnému odjezdu spoje ze zastávky Nádražní o 2 - 3 minuty, byla problémem už u dřívější linky č. 8 a jejího pozdně-večerního spoje).
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Wencák
Neregistrovaný host
Odeslán z: 84.16.111.177
Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 14:18:32    Odkaz na tento příspěvek  

Jano: Mě se taky návrh změny linkového vedení MHD Žďár líbí, ale kdy se bude realizovat a jestli vůbec, to je ve hvězdách. Žďár je město, kde pořád nic nejde, pro dopravu a hlavně MHD to platí několikanásobně.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8079
Registrován: 12-2007

Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 20:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S tou linkou č. 14 to beru zpět, dnes jsem si všiml, že dopravce (oproti stavu ještě před cca 10 dny) již chybné JŘ přelepil (a v přelepených již údaje o tom, že část spojů nejede až do Starče, jsou). Na rozdíl od JŘ linky č. 31 - tam stále s chybou.

http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
W3C
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.80.213.74
Odesláno Neděle, 30. září 2012 - 21:12:20    Odkaz na tento příspěvek  

Pokud jste to někteří ještě nezjistili, tak kvůli ukončení uzavírky Žižkovy ulice už od pátku jezdí MHD ve Žďáře podle původních jízdních řádů. Na všech označnících jsou kompletně vylepený nově vytištěné zastávkové JŘ. Jenom si nějak nevzpomněli, že oznámení o změnách vylepovali i na čekárny zastávek, takže to někde ještě zůstalo.
David
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8080
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 01. října 2012 - 00:01:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem si ještě jednou ten sešitek s aktualizovanými JŘ MHD Třebíč pročetl a všiml jsem si, že ta "úspornější varianta dopravce" je také o tom, že kvůli zajíždění jednoho jediného spoje linky č. 10 přes zastávky Generála Svobody a Marie Majerové + s tím spojenou nutností posunu časové polohy jednoho protisměrného spoje o jednu minutu, byly otištěny rovnou 4 stránky jízdních řádů této linky (ve dvou případech zcela beze změny, ve dvou případech po jedné drobné změně popsané výše).

Ten zmíněný minutový posun mimochodem znamená posun odjezdu spoje linky č. 10 z Karlova náměstí ze systémových (s návaznostmi) 5:00 na nesystémový čas 4:59 h.

Jedna z (mnoha) věcí, na které jsem v nových JŘ upozorňoval, byla velmi dlouhá jízdní doba linky č. 1 v úseku Karlovo náměstí - Nádražní (5 minut). Tedy - v pracovní dny od rána do pozdního odpoledne to je akorát, ale např. o víkendových večerech ujede autobus tuto vzdálenost v pohodě za nějaké 3 minuty. Přitom zastávka Nádražní ve směru z centra není dobře situovaná (prakticky na křižovatce s ul. Dvořeckého a Litoltovou, bez samostatného zastávkového pruhu) a není vhodné, aby zde autobusy "čekaly na čas".

Na můj dotaz bylo tvůrcem JŘ odpovězeno, že se předpokládá, že ve večerních hodinách linka č. 1 raději odjede z Karlova náměstí tímto směrem o nějakou minutku později, aby už na dalších zastávkách byla akorát načas.

V tom případě se ale předpokládá (hovoříme-li o těch víkendových večerech) podobné zdržení každopádně i pro linku č. 4; a v případě, že do prostoru zastávek přijela linka č. 1 dříve než linka č. 5, tak ještě větší zdržení i pro linku č. 5 (v jejím případě takové, že až po - z důvodu toho "pozdního odjezdu, aby se dále už jelo načas" - odjezdu linky č. 1 může vůbec začít popojíždět ke "své" zastávce). Viz: http://www.youtube.com/watch?v=aP9yAYX6UUk

K popisovanému blokování průjezdu by nedošlo, kdyby zůstala zastávka linky č. 1 (+ i dalších linek) ve směru do Domků tam, kde bývala do 2. 9. Ovšem bohužel, došlo k jejímu posunutí, takže spolu s autobusem, který má v tu dobu pauzu mezi spoji linky č. 10, blokuje průjezd prostorem zastávek.
http://www.youtube.com/user/DavidDopravniVidea
Honza121
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 102
Registrován: 5-2011

Odesláno Středa, 03. října 2012 - 16:37:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Něco z léta z Havlíčkova Brodu
Autobusová galerie autobusy.g6.cz
jirka55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.128.157.50
Odesláno Pondělí, 08. října 2012 - 12:14:43    Odkaz na tento příspěvek  

W3C: Oznámení o změnách z čekáren už někdo strhal.

Od středy 10.10. budou zase spoje linek MHD Žďár nad Sázavou odjíždět na Autobusovém nádraží z rekonstruovaných stanovišť před budovou železniční stanice.
Jano
Neregistrovaný host
Odeslán z: 158.193.187.10
Odesláno Úterý, 09. října 2012 - 09:47:23    Odkaz na tento příspěvek  

Wencák: To je škoda, myslel som, že realizácia návrhu bude len otázkou niekoľkých mesiacov, najlepšie od zmeny cestovného poriadku. Zmena by MHD Žďár mohla veľmi pomôcť.
Ferniii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 6-2011
Odesláno Středa, 10. října 2012 - 13:50:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už i druhý z nových žďárských Mercedesů pro MHD se pyšní reklamním polepem. Viděno sice z dálky, ale na 99% je to na OC Žďár.
319
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 2-2005

Odesláno Čtvrtek, 11. října 2012 - 17:29:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Třebíčská (ex. pelhřimovská) vozidla Citaro JIJ 48-13 (TR-32) a 0405 N2 PEA 11-52 (TR-33, 3J9 1074) jsou odstavena v Pelhřimově. K tomu i B931 TR 99-90.
-SIS bus KAROSA B731.00 a Karosa B731.20 a ŠM-11 s automatickou převodovkou PRAGA 2M70
-30.5.2007 - 10 let od ukončení provozu posledního trolejbusu ŠKODA 9TrHT28 ev.č.11, tudíž i posledního trolejbusu typu 9Tr v pravidelném provozu s cestujícími v ČR.

WEB jihlavského OS Za záchranu hist. trolejbusů a autobusů
R_b
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2964
Registrován: 3-2005

Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 00:20:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Už i druhý z nových žďárských Mercedesů pro MHD se pyšní reklamním polepem. Viděno sice z dálky, ale na 99% je to na OC Žďár.

Druhý nový Mercedes je stále bílý. Tu reklamu má Citaro "dvoudveřák", mimochodem docela hezká. Viděno dnes na vlastní oči.
jirka55
Neregistrovaný host
Odeslán z: 195.113.129.206
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 08:00:53    Odkaz na tento příspěvek  

R_b: Viděno dnes na vlastní oči.
To nechápu. MHD ve Žďáře po půlnoci nejezdí.
Ferniii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 171
Registrován: 6-2011
Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 15:28:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R b : Jo, pravdu díš. Viděl jsem to jen z dálky a ze strany, kde nejsou dveře =) Až dneska jsem ho viděl zblízka. Tímto se omlouvám za špatnou informaci.
9_tr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3958
Registrován: 6-2005

Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 19:04:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

319- ta TR-99-90 nebyla spíš 932? Jen dotaz, pokaždé jsem tam potkal jen 932 a kdysi poslední 731.
Makrelu neumeješ.
Ты входишь в троллейбус с передней площадки.
Intouro
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 594
Registrován: 12-2007

Odesláno Pátek, 12. října 2012 - 21:46:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

9Tr: TR 99-90 byla skutečně B 931, jediná svého druhu v Třebíči. Původně se jednalo o Karosácký prototyp B02.
Moje alba na rajče.net
Stránky věnované Jihlavské městské dopravě
Občanské sdružení Za záchranu historických trolejbusů a autobusů

V Jihlavě se nenudíme