K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 31. 03. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 31. 03. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 886
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 00:21:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jelikož to jsou prasátka přímo od světel ve fotce, tak nějaký štelování směru objektivu je tak trošku zbytečný, protože tohle je kompozice, kterou chceš fotit, tohle je scéna, ve který máš bodový zdroje světla. Posunem kompozice jen přesuneš prasátko na jiný místo ve fotce, čili... vlastně by to pak šlo preretušovat, kdyby to bylo šikovně nafocený :-D

Kdyby to byly prasátka od lampy nad tebou, pomohla by sluneční clona nebo její náhražka i třeba jen rukou. Prostě zaclonit vstup ostrého bodového světla z úhlu na vstupní pupilu objektivu.

Bohužel, na tohle neexistuje jednoduchá rada, protože odlesky jsou "součástí designu objektivu" a některý skla jsou odolnější než jiný, třeba to kamarádčino. Ty máš zjevně objektiv 35/1,8DX a ten jak vidíme není zrovna žádnej borec :-( Já teď včera fotil pod lampama sklem 18-105vr a mám tam jen dva "duchy", který šli krásně překrejt. A taky od lampy ve scéně a nebylo kam jinam moc švenkovat, kompozice byla daná.

Intenzita výskytu prasátek rovněž roste se clonou, ale zase potřebuješ clonit kvůli hloubce ostrosti, čili...

Ještě se podívej, jestli nemáš na vstupní (i výstupní) pupile nějakej bordel nebo nedejbože škrábanec. Protože podle severu lenstip je tohle sklo údajně docela odolný na odlesky. Ale je fakt, že prase z bordelu (kapka v dešti např.) vypadá jinak, tohle je interní konstrukční odlesk.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Aresák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 1-2007

Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 07:07:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Díky moc. Čistit jsem čistil jak urvaný, sluneční clona nasazená... S 18-105 jsem s tímto neměl problém, myslím s pouličníma lampama. Jediné, kde se mnou vydrbal, byly tramvaje se zapnutými reflektory, tam se krásně "překopírovaly". Třeba na tédle fotce do pantografu... Ale jak říkate stačilo, změnit kompozici a prasátka byla v "černé", takže po odjetí tramvaje jsem vyfotil druhou fotku a složil do jedné. Jenomže u té "35" mě štve, že to háže prase rovnou přes kasli a todle retušovat neumím...
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 887
Registrován: 3-2010
Odesláno Úterý, 25. února 2014 - 08:05:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Čistit jsem čistil jak urvaný - na to pozor, s citem! Páč "šikovným" čištěním mohou naopak vznikat šmouhy a rýpance.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Petr47
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 678
Registrován: 4-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. února 2014 - 01:19:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenki: A65 má GPS
intelpetr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 12-2011

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 14:04:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jakou formou provádíte zálohu svých fotek? Uvažuju o koupi nějakého externího disku za tímto účelem.

FabLok
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1570
Registrován: 8-2008

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 14:49:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr: Po zkušenostech mam zazálohováno na diskcích stolního pc (2+1 TB uložný prostor) a 2x na externím disku (2TB + 500GB). 500GB disk nosím sebou, druhý je v klidu doma. V minulosti jsem ještě pálil na DVD, ale od toho jsem upustil.
Lopik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 514
Registrován: 9-2004
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 15:00:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

intelpetr - já osobně zálohuji na dvoudiskovém NAS s disky zapojenými do RAID 1. NAS je pěkně doma (takže ho nikde neztratím, ani mi ho nikdo neukradne) a v případě, že jeden disk zhavaruje, identická data jsou stále na druhém disku a po výměně vadného se opět automaticky obnoví.

http://www.zelfoto.cz
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 559
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 17:36:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotky mám uložené na interních HDD. Na Macu Pro mám 4 disky, systém je na svém. Zálohování fotek provádím tak (pokud vůbec provádím), že jednou měsíčně nastartuji starý počítač (G4 či G5) a přes firewire propojím a na jeden z jeho disků přetáhnu složku s fotkama z posledního měsíce (třídím většinou po měsících). Otisk systému mám přes Time Machine na externím USB disku. Kdyby S.M.A.R.T. Monitor napovídal, že se něco děje s diskem, tak mohu použít jakýkoliv další volný prostor ma jiném disku a data přetáhnout ručně. Jako například minulý týden, odešel mi jeden disk (WD 320 GB, vyroben u šikmáču, kde jidne, že), o nic jsme nepřišel, ani o jediný bit. Měl naběháno 9 měsíců a měl totálně poškozenou servisní stopu, mohlo to být i nárazem. Mám nejstarší disky s dobou provozu 45 měsíců a 22 měsíců a nemají jediný vadný sektor, což považuji za velký úspěch.
Když to shrnu, kdyby cokoliv naznačovalo, že se s diskem něco děje, okamžitě dávám data na jiný disk.
Doporučuju používat nějaký S.M.A.R.T. monitor a pravidelně sledovat hodnoty, jestli třeba rapidně nepřibývají špatné sektory nebo neroste teplota apod. Při minitorování těchto životních funkcí disku se dá zamezit ztrátě dat. Nutno podotknout, že ne každý SMART monitor zobrazuje detailní informace ze všech senzorů. Používám jeden sw pro OSX, který to podle mě ukazuje nejpřesněji, na Wokna tento není, ale určitě bude existovat nějaká alternativa..
Pro úplnost ještě dodávám, že doba provozu v měsích je skutečná doba provozu disku, tedy doba běhu počítače. Ne doba, kdy byl disk zakoupen a vložen do počítače!

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7673
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 20:13:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zálohu dělám ne externák který připojuju ke kompu akorát ve chvíly kdy stahuju fotky z fotáku nebo jinak hýbu se složkama atd.

Asi to dělám dost složitě,ale představa že bych přišel o fota na jednom z disků i s popiskama u fotek je dost hrozná pač bych ty tisíce železničních fotek těžko popisoval.

Tak,že zálohuju jak originály tak i fotky popsané a rozložení všech složek s fotkama mam na záloze stejně jako kompu.
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 449
Registrován: 7-2010

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 00:27:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

já mám zálohu na jednom 1TB externím a na druhým 2TB externím disku
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 560
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 09:00:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Zálohovat, zálohovat… no.. SMART monitor někdo nepoužíváte? Ne že by byl uplně všemocnej, ale může hodně napovědět a varovat. Že by moderní disk odešel jen tak z minuty na minutu bez varování je málopravděpodobné. Je potřeba s počítačem hezky zacházet a pokud máte noťas, netřísknout s ním a nenechat ho spadnout. [crazy]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1572
Registrován: 8-2008

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 11:33:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus: mě se povedlo, že odešel externí disk bez jakýchkoliv náznaků. Právě proto, že jsem měl zálohu na jiném disku, přišel jsem pouze o jpg soubory, raw soubory zůstaly. Disk byl odpojen od stolního pc, zapojen do ntbk a nic. Po připojení zpět do stolního pc disk nenaběhl. Firemní IT inteligent prohlásil, že pokud mám zálohu, ať to zformátuju a bude klid.
Jenki
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4275
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 11:51:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

K těm zálohám - pokud to jen trošku jde mějte záložní disk fyzicky jinde než u sebe doma (u kámoše, v práci...) - může vám do baráku vlítnout blesk, můžou vám tam vlézt zloději a vše vybílit...

Já to řeším tak, že vše je doma v PC + v práci na serveru + na 1TB disku, který nosím furt ve svém batůžku. Havárii disku už jsem zažil (doma) - sice SMART monitor zahlásil včas že se něco děje, ale při pokusu o stažení všeho se začal disk před očima hroutit, takže rychlejší varianta byla nákup nového, starý do popelnice a obnova ze zálohy.

Horší je, že zatím nemám nijak zálohované analogové věci (diáky, negativy), protože není čas a jsou jiné priority (rodina apod.). No a vůbec netuším, jak zazálohovat několik papírových sešitků zapněných daty, názvy míst, názvy ulic a křižovatek, čísly zadních vozů v soupravách apod. Kdybych to dal přepsat sekretářce do Wordu tak by na tom makala tak měsíc a ještě by mě umlátila židlí, protože např. lokality z východu jsou v zásadně v azbuce, v textu používám různé vlastní zkratky a tak podobně.

Teoreticky mám vymyšlenou strukturu seznamu fotek do Excelu, aby v tom šlo vyhledávat, ale jestli se k tomu dostanu dřív než v důchodu to teda nevím [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem Jenki.)
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 561
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 12:59:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Na externích HDD SMART Monitor normálně nefunguje, musí se něco nainstalovat do systému. Tak je to tedy na OSX, na Win nevím..
Pokud někdo vezme extení disk a třískne s ním a zasekne hlavu do plotny, tak pak mu nepomůže nic.. [proud]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 873
Registrován: 12-2007

Odesláno Pondělí, 10. března 2014 - 19:29:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

SMART se nedá brát moc vážně. Disk může umřít velmi náhle, nebo nemusí vůbec, je to jen takový mírně kvalifikovaný odhad. U externích disků (připojených přes nějaký mass storage nebo něco) je pak navíc velmi populární, že údaje ve smartu jsou blbě nebo nesmyslné, nebo znamenají něco úplně jiného než disk tvrdí, takže to už je tak opravdu jenom pro parádu.

Východní Evropa jste vy.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 562
Registrován: 8-2010

Odesláno Úterý, 11. března 2014 - 20:00:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jasně, je potřeba si dávat bacha. Když disk začal zlobit a mizet z mého Maca Pro, měl jsem jeden SMART reporter, ten nic neukázal. Stáhnul jsem druhej, taky nic. Až třetí, o kterém jsem si našel, že byl vyhodnocen jako nejdetailnější a nejpreciznější, mě okamžitě varoval! A měl pravdu! Následnou profesionální analýzou v servisu se zjistilo, že má disk poškozenou servisní stopu a tudíž že je to vážné! Takže letěl do koše! O nic jsem nepřišel, byl to disk, na kterém jsem měl systém OSX, takže jako první jsem přetáhnul složku Mail, vyexportoval záložky ze Safari a ještě nějaké předvolby; následně jsem na nový disk udělal čistou instalaci a věci vytáhnuté ze starého disku jsem překopíroval do nové domovské složky; dále ručně doinstaloval několik aplikací, moc jich nemám, nejsem zvyklý mít v počítači bordel, mám tam jen to co potřebuju. Nechtěl jsem použít automatické klonování (migrování přes Migration Assistant), protože hrozilo, že vadná servisní stopa se posunula dál a poškodila některé důležité systémové soubory či další data, následné chyby by se pak mohly zkopírovat na nový disk, což by mohlo způsobit horší funkci systému či prostě cokoliv dalšího. Takže jsem vše udělal ručně, trvalo mi to asi půl dne, nyní již vše chodí jak má. Vzhledem k tomu, že jsem na OSX, tak to bylo snadné, vám Woknařům opravdu nezávidím. [proud]
Teď vzpomínám, že jako první mě varovalo pomalé nabíhání počítače. I když mám řadu věcí připojených k systému - USB midi interface, Audio FW interface, hw klíče, HDD disk, slušnou grafárnu, hodně paměti, 4 disky, 1:30 mi přišlo fakt dlouho. Teď mi počítač nabíhá 48 s…. Je potřeba sledovat vše, i to divné hlasité hrabání značilo problém… [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Thingie
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 874
Registrován: 12-2007

Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 11:56:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Točící se disk v počítači? To je dneska stejný retro jako gramofon.

Východní Evropa jste vy.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1799
Registrován: 9-2006
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 21:11:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Thingie: Gramofon, že je out? To snad ne.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 913
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 13. března 2014 - 21:39:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ono je to vůbec takové dosti troufalé tvrzení, které jaksi ne zcela reflektuje realitu a ani jako analogie dvakrát zrovna moc nefunguje.

Nejsem zrovna odborník na audiotechniku, a rozhodně nemám v úmyslu srovnávat technologie, ale od doby gramofonu (když to vezmu pořádně, tak od Edisonova fonografu) jsme už zažili různé vymoženosti, a zdůrazňuji, že nemám v úmyslu dělat nějakou vývojovou řadu, ale spíš přehled - magnetofonová páska analogová (kotouče a kazety) a digitální (DAT), CD, MD, DVD(-A), Blue-ray, HD/flash-MP3... a to je několik "generací" od gramofonu a určitě jsem na něco zapomněl.

Plotnové HD jsou v dnešní době stále ještě nosnou záležitostí a s ohledem na dostupnou kapacitu a poměr cena/MB ještě asi hodně dlouho budou, viz

http://www.theregister.co.uk/2013/05/09/ihs_on_pc_hdd_ssd_units/

jinak bychom taky mohli říkat, že SSD na SATA je muzeální záležitost, to jediné pravé je na PCIe. Páč 500 MB/s na SATA je dobrý tak možná na sekretářčin kancelářský počítač, na Word a Acrobat reader, ale pro aspoň trošku vážnou práci (zmenšování fotek v irfanu) je potřeba alespoň 1400 MB/s na PCIe.

(Příspěvek byl editován uživatelem chary.)

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 563
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 14. března 2014 - 00:10:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rotační disky jsou standard. Až klesnou ceny SSD, tak si nějaký pořídím. Ne že bych na něj neměl už teď, ale prostě mi přijdou stále drahý.. rychlý ovšem budou hodně, to je fakt..
Gramofon nemám, ale mám kotoučový magnetofon Philips, akorát má popraskané řemeny, takže už nějak nejede…
Jinak všechno mám samozřejmě v počítači, včetně velké banky samplů (převážně bicích) z magnetofonových pásů a gramofonových desek. Z toho se dají složit různé beaty, je to fajn, prostě old school.. hodně se to dneska takto používá … Navíc digitální procesory umí emulovat zvuk gramce či magnetofonu, rozpoznat výsledek od skutečného přístroje je prakticky nemožné.. Ale gramec je gramec.. Vždyť i ta deska vypadá líp než nějaký mp3 přehrávač… [biggrin]

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.178.163
Odesláno Pátek, 14. března 2014 - 09:00:09    Odkaz na tento příspěvek  

Kdyby ty SSD byly tak spolehlivé, jak si většina lidí myslí...
Navíc- vstupuje do toho třeba i parametr TBW.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 564
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 14. března 2014 - 12:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Žádnej disk nebude stoprocentně spolehlivej.. u SSD jde spíš o rychlost..

Nadhled je lepší než podhled

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
22michal
Neregistrovaný host
Odeslán z: 212.96.178.163
Odesláno Pátek, 14. března 2014 - 13:11:58    Odkaz na tento příspěvek  

Honzo, pokud k tomu přistupuješ takhle, tak to beru. Ale spousta lidí co potkávám, si myslí že pokud se v disku nic netočí, vydrží navěky. A potom jsou zklamáni.
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 12-2008
Odesláno Sobota, 22. března 2014 - 19:01:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ahoj, kamarád tvrdí že můžu mít oplétačky se soudem kvůli zveřejnění svých fotek s cizími vozidly s nerozmazanými SPZ. Údajně proto že majitel nedal souhlas s focením, co je na tom pravdy a mohu se skutečně obávat?[uhoh]

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 918
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 22. března 2014 - 20:05:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemusíš, záleží na povaze fotky.

Podle nového Občanského zákoníku se jedná o § 89.

Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.

http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcansky-zakonik/ cast1h2d2.aspx#cast1h2d2o6

Nejsem odborník na právo, ale když si vyfotím vlak do fotky se přimotá auto s čitelnou SPZ, tak se nejedná o jednoznačné porušení zákona o ochraně soukromí, nýbrž o pořízení snímku z uměleckého hlediska. Samozřejmě, kdyby došlo na lámání chleba, tak bych se vydal nekonfliktní cestou, ale u fotek, kde je někdo vyfocen spíš pro to, že se tam přimotal, nebo pro to, že fotím člověka v práci za účelem umělecké tvorby a ne pana Nováka, jak pígluje paní Svobodovou, abych ho pak mohl vydírat, je takové focení v mezích zákona.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Gromit
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2482
Registrován: 1-2006

Odesláno Neděle, 23. března 2014 - 09:44:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

S těmi SPZ by podle mě neměl být problém, představte si, jak by ty fotky vypadaly, kdyby se všechno mělo retušovat při šotoušení MHD v ulicích, kde máte často okolo hodně osobních aut a taky lidí. Webů s fotkama z ulic je spousta a zatím jsem od nikoho z kolegů neslyšel, že by měl problém, nebo že by po něm někdo chtěl, aby něco odstranil. Teoreticky může dojít k tomu, že někomu bude určitá fotka vadit ale pravděpodobnost je mizivá. Pak bude vhodné dotyčnou fotku odstanít (upravit) ale na nějaký právní postih to určitě nebude.

www.fotodoprava.com
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 812
Registrován: 7-2012
Odesláno Středa, 26. března 2014 - 02:08:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Fotografoval někdo v poslední době most Inteligence od Barandova s vlakem? Nějak nemůžu najít místo kam se dá vylézt , aby měl člověk náklad s optimálním zoomem za tip předem děkuji.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7715
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 26. března 2014 - 11:17:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jednou jsem tam lezl,ale je to už déle a nikdy už takovou píčovinu neudělám. Bylo to hrozný ,šílený,nehorší plný klouzajích šutrů ,skal pod kterýma byla hromada akátů s bodláky. Dodnes mě děsí ta představa co by stalo kdybych se svezel po te stráni do těch akátů ...

Měl jsem tehdá jen pevnou 50 a 200mm tak by to tam šlo určitě fotit i lépe než co je na těhlech scanech ...



Viděl jsem snad fotku někde od těch baráků nahoře.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 920
Registrován: 3-2010
Odesláno Středa, 26. března 2014 - 12:19:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tohle bych tipoval, že je někde od té lesní zoo

http://www.zelpage.cz/fotogalerie/motorove-lokomotivy/750/750757. html

Tohle vypadá na svah přímo nad protálem nebo v jeho relativní blízkosti
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/motorove-lokomotivy/740/740312. html

Relativně bezpečně vypadá ten průsek u ohybu Filmařské ulice, z nějž bude nejspíš foceno toto
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/elektricke-lokomotivy/130/13024 4.html

Ale ostatní nevypadá jako průsek, ale spíš jak pěknej průser, aspoň na týhle fotce to tak působí
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/motorove-lokomotivy/740/740276. html

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7718
Registrován: 4-2003

Odesláno Středa, 26. března 2014 - 12:50:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ale ostatní nevypadá jako průsek, ale spíš jak pěknej průser, aspoň na týhle fotce to tak působí

A přesně nad těma barákama jsem byl ....
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 814
Registrován: 7-2012
Odesláno Středa, 26. března 2014 - 21:28:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Děkuji všem za náměty, velice hezké místo.
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 453
Registrován: 7-2010

Odesláno Středa, 26. března 2014 - 21:56:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Také sem plánuji výlet [happy]. Je to zde s nákladní dopravou ještě živé?
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 815
Registrován: 7-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 00:42:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud nechceš vlak číslo 59668 tak je to bez problémů. Vystačíš - li si s 130 OKD na vápenci nebo jiným běžným výkonem. lok řady 2016, 182 053-9, ET41 169 to tu prostojíš věčnost.
Deltacze
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 456
Registrován: 7-2010

Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 10:20:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda, že mi jde o most, ale něco dlouhého na něm by nezaškodilo [happy]. Takže cokoliv, neženu se za tabulkou [proud]
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 816
Registrován: 7-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 11:05:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A nebo se koukni do výluk Smíchov - Radotín máš tam potom osobní dopravu. Já se nehoním za tabulkou, ale ET41 nebo 182 053-9 je přece jen trochu kuriozita na mostu inteligence.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7719
Registrován: 4-2003

Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 12:44:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejsem odborník na dopravu,ale náklady na IQ bych hádal spíše o víkendu,protože přes den je problem procpat je mezi silnou osobní dopravou. A nebo nějak večer ... at doplní kdo ví více ..
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 921
Registrován: 3-2010
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 16:55:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dívám se do plachty a v denní dobu (resp. cca 8-18) je přes most natrasováno 10 nákladů a mezi 13 a 16 se tam nehne ani kolo. Ovšem jaká je realita. Je fakt, že osobka do Berouna je velmi hustá, ale jsou tam škvíry mezi čárama, kam by se něco vešlo, třeba i půlhodinový škvíry kolem jedný a třetí hodiny.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 818
Registrován: 7-2012
Odesláno Čtvrtek, 27. března 2014 - 19:13:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Realita je trochu jiná okolo 14 hodiny tam jezdí často SD řada 13O s vápencem z Berouna na Kralupy a dál. Pak tam jede VN Česká Kubice - Karviná

(Příspěvek byl editován uživatelem Marcel_Štancl.)
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 819
Registrován: 7-2012
Odesláno Pátek, 28. března 2014 - 19:52:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

tak tohle místo je Filmařská ulice mašinka 122 021-9 provoz tu celkem dnes byl.
Marcel_Štancl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 822
Registrován: 7-2012
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 01:56:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ještě tohle místo pro inspiraci,ale foceno krabičkou od mejdla dnes, je to na zrcadlovku
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 844
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 10:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Můžu mít nezkušený dotaz? Je možné, že při focení sérií vychází horší fotky než při focení jednotlivě? Je to, že nějak foťák nestíhá ostřit nebo tak něco?
Olympus SZ-30MR (Ultrazoom, jako žádná hitparáda,ale snad by i tohle mohlo být schopné pořídit slušnou fotku).
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 922
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 20:13:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tradiční odpověď na takový dotaz:

Uka dotyčný problematický fotky, ideálně tu dobrou a tu špatnou, a ideálně v režimu SOOC JPEG, neboli přímo z karty.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 845
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 20:53:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, tak to jsem smazal a jinak fotil spíš jednotlivě, ono za dobu co je ten vlak fotitelný je to buď hop nebo trop [crazy] Tak někdy pak ukážu [happy]

Tak jiný dotaz, spíš kompoziční, protože ať se snažím sebevíc, tak můj estetický cit je téměř záporný.



Dá se ten rychlostní brát jako doplněk nebo fakt překáží? A jaké jsou nejlepší způsoby jak poznat jestli se fotka "klátí". Ta Regionova mi totiž přijde nahnutá, ale zas ten sloup rovně[crazy]

Díky
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 923
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 21:01:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mně to přijde, že jsou vzadu nějaký světle zelený roury, jakoby dilatační koleno nebo přemostění parovodu či co. Když to srovnám na to, tak kupodivu je rovně mašina, světla jsou vodorovně, zadní hrana je svislorovně, ale všechny ostatní krámy na fotce (rychlostín, stožár, svislej námezník?) letěj doprava.
Skoro bych čekal, že se spíš strojně upravuje poloha koleje než poloha sloupu, aby byly rovně.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 846
Registrován: 4-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 21:35:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to branka od jednoho areálu http://fii.cz/dxaypud
Rovně by být mohla, zajímavě to zkresluje, on i ten horizont je takový zvláštní jak kdyby ty koleje byly každá jinak vysoko [biggrin]
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 924
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 29. března 2014 - 21:47:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No tak jestli je to ta samá věc na jedný i druhý fotce, tak jedna z těch fotek je ohavně nakřivo.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 847
Registrován: 4-2010
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 08:53:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ooops, to je fakt [andel]. Já to v Zoneru vyrovnával podle sloupu a asi mi to nějak zprasilo perspektivu. Zkusím to pak znova [happy]
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 925
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 30. března 2014 - 22:35:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No já bych hlavně lampy, značky a cedule nebral jako nějaký extra berný materiál.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1800
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 09:24:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: A jak jsi to v Zoneru vyrovnával? Pokud to fotku pootočíš, tak by se perspektiva zprasit neměla.
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 11:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hele lidi, cvaká někdo (krom mne) na Foveon? Zvláště na Merrilla? potřeboval bych se na něco optat a porovnat toho nejlepšího od "údajně" zpraseného nového Foveona... [wink] pořád pátrám a hledám no a nedávno jsem narazil na engliš článek, kde popsal, že SD14 má nejlepšího Foveona vůbec, taky tedy DP1, DP1s a DP2... (to jsem zvědav jakej bude Quattro ale to už je silně OT...), chtěl bych to porovnat se horšími DP1x,DP2x, SD15 a zpraseným Merrill... něco mi tu zkrátka dlouhodobě neštymuje...

Jen aby jste byli někteří v obraze co umí ten Foveon a o co mi jde, alespoň jsem našel dvě přibližné podobné fotografie k porovnání, takhle fotí běžnej jakejkoliv CMOS (i ty top FullFrame)... (foto Vladan)
http://www.vladanfoto.cz/files/uo_mendrik_4/14-03-30-usti-nad-orl ici-005.jpg

Takhle Foveon... (foto Já)
https://www.k-report.net/discus/obrazky/92/47/929247.jpg

ale pravděpodobně moc lidí s Foveonem a zvláště pak Merrillem necvaka, takže srovnat relevantněji verze X3 půjde velmi těžko... [uhoh] tak co? má někdo SD14, SD 15 či něco od Merrilla?

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
http://martynko.rajce.idnes.cz/
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 856
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:09:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Vzal jsem takovou tu linku (srovnat horizont), dal ji podél něčeho co má být rovně a kliknul na použít.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 926
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:18:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad foveon:
nemám žádný přístroj s takovým čipem, ale předložené srovnávací obrázky nejsou vůbec vypovídající, rozdílné světlo, rozdílné počasí, co mi ty fotky maj říct? Že to běžnej jakejkoliv CMOS vyfotí ostřejc? :-D

Co teda ten foveon má umět, co běžnej cémos neumí, páč z těch fotek to nepoznám.

Zde jsem cosi našel
http://digiarena.e15.cz/sigma-dp1s-male-telo-s-velkou-dusou_3/ch- 52726#articleStart
dole třeba ten obrázek stromů v zasněženém parku, na jednom je paní s kočárem, já vidím jen rozdíl v kontrastu a vyvážení bílé, což může klidně být otázka nastavení aparátu.
Anebo poslední fotka, to dětské hřiště, foveon vyblitej do zelena, ccd docela sytej, ostrej, zřejmě barevně věrnější (podle oblohy).

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 927
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:20:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechici, ale to nedělá s perspektivou vůbec nic. To jen natáčí rovinu fotky ve smyslu "neumím držet aparát rovně".

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1090
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:28:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary: Jsi evidentně úplně mimo a nejspíše dost barvoslepý, když nerozeznáš cihlovou od návěstní červené... [crazy] takže jeden o voze, druhý o koze... snímky jsou sice v jiném násvitu atd, ale kdo není barvoslepý, pozná oč tu běží...

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
http://martynko.rajce.idnes.cz/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 928
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:44:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jojo, já jsem asi uplně mimo. Ono totiž posuzovat barvy na základě rozdílných světelných podmínek (směr světla, intenzita v denní době, rozptyl v atmosféře) a především rozdílných nastavení aparátu (AutoWB vs Manual WB bez přesnějšího určení) je přeci ten správný postup, jak barevnou věrnost posuzovat.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1801
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 12:52:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: To je jedna možnost, ale záleží podle čeho jsi ji dal, protože když chceš mít fotku rovně, měl bys ji dát podle něčeho co bylo při focení v úrovni očí, v tomto případě spodní hrana pluhu pluhu reginy, poněvadž když přímku proložíš nějakou hranou, která je výš nebo níž než byl pohled očí, tak už do hry vstupuje perspektiva. Myšleno v tom smyslu, že to nesrovnáš přesně.

Zřejmě lepší je rovnat pomocí funkce: Upravit - Otočení a převrácení - Přesně otočit. Najít nějakou svislici na snímku. Zde třeba svislou hranu pluhu na čele RN a pootočit o potřebný počet stupňů. Dá se to dělat po desetinách. U této fotky stačily 3 st. doprava. Svislou hranu najdeš na fotce většinou snadněji než vodorovnou v úrovni očí. Svislost zkontroluješ třeba posunutím fotky k okraji monitoru nebo tím, že ve fotce otevřeš funkci ořezu s zapnutými ořezovými značkami pro kontrolu.
Ani jedna z použitých funkcí nemění zobrazení perspektivy.

(Příspěvek byl editován uživatelem topič.)
Nechic
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 4-2010
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 14:11:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Aha, díky za info, asi mě mátl ten velký sloup, který pravděpodobně nestojí úplně rovně. No celkově tam toho harampádí je hodně, hlavně po otočení to usekne spodek výhybky. Příště bude prostě lepší volit místo s menším počtem harampádí a fotit rovně
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1802
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 16:01:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nechic: Tak, logicky to při narovnání osekne něco na všech stranách. Pokud fotíš častěji nakřivo, je dobré s tím počítat a nechat si trochu "masa" na ořez navíc a nebrat to moc těsně.
vrgada
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.108.164
Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 19:56:34    Odkaz na tento příspěvek  

foveon
zkusenosti: mam merril mne zklamal, vratil jsem ho, s klasickou Dp2kou jsem byl spokojen. Rozliseni mela sice Dp2m famozni, ale barvy nebyly foveon a nelibila se mi pletovka
Flaizer
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1091
Registrován: 10-2009

Odesláno Pondělí, 31. března 2014 - 20:25:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vrgada: přibližně takové porovnání jsem chtěl, ale je ještě dobré vědět jaké verze DP2, ony se ještě dost liší od DP1x, DP2x a SD15, neboli je to druhá verze s AFE, která prý Foveon jen a jen zhoršila, ikdyž se zlepšili vlastnosti jako citlivost/šum, takže souhlasí, že Merrill je "zprasený" Foveon? ikdyž je stále na velmi dobré úrovni (s přehleden natrhne perdel D800), předpokládám co do dynamiky a rozlišení barev se s DP1s,DP2s a samosebou SD14 ale nemůže rovnat...

http://www.youtube.com/user/MrFlaizer
http://www.flickr.com/photos/83767410@N06/
http://martynko.rajce.idnes.cz/