Autor |
Příspěvek |
hank Neregistrovaný host Odeslán z: 91.228.45.252
| Odesláno Neděle, 28. prosince 2014 - 19:42:02 |
|
Borovička 6275: Tomu rozumím, ale brát peníze za něco, co je k mání zdarma... A dávat razítko se svým jménem na každý list takového dokumentu mi připadá taky dost chucpe. |
Borovička
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6277 Registrován: 5-2002
| Odesláno Neděle, 28. prosince 2014 - 19:56:18 |
|
On vytvořil nové autoeské dílo se všemi právy. Ale ty mu nezaručí ani vodotisk ani vyznačený copyright kdesi v knize. A pokud do toho díla použije díla jiná, autorská práva na ně navlastní a tedy takové dílo mohu volně použít. Jen tu vznikbe problém, pokud to dílo neupravil třeba skenováním a následnou úpravou. |
kecy v kleci Neregistrovaný host Odeslán z: 89.177.68.114
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 08:56:50 |
|
Borovička: Kecáte bludy. Pokud někdo pracuje u firmy XY jako konstruktér (má to uvedeno v pracovní smlouvě), vývojový pracovník apod., tak jím vytvořená díla jsou zaměstnanecká bez dalších smluv a veškerá práva k nim patří zaměstnavateli, potažmo jeho právním nástupcům. Samostatnou smlouvu by s ním musel zaměstnavatel uzavřít leda v případě, že by se dohodli na tom, že napíše knihu "Jak jsem konstruoval něco". |
Borovička
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6278 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 09:18:32 |
|
kecy v kleci: za prvé si přečtěte co píšu. A za druhé veškerá práva zaměstnavateli nepatří a patřit nemohou ani ze smlouvy. Viz autorský zákon a ten §5. Například zánikem zaměstnavatele mi vznikne jako autorovi opět právo na výkon majetkových autorských práv (§58). |
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5018 Registrován: 2-2009
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 10:06:06 |
|
Borovička - nejsem si jist Vaším výkladem zákona. Chtělo by to nějaký precedens. Maluji li součástku, stroj, cokoli na příkaz a podle zadání zaměstnavatele ,protože to mám v pracovní náplni dané smlouvou a dostávám za to mzdu , tak se mi to nějak nezdá, stejně jako Váš výklad paragrafů. Máte nějaký důkaz, že je vykládáte správně v duchu zákona ? Třeba soudní rozhodnutí ? Nebo úřední výklad zákona ? |
Borovička
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6279 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 11:52:00 |
|
Mad_noodle2: Majetková práva k autorství jste jako zaměstnanec podstoupil uzavřením smlouvy a máte za to mzdu. O to se soudit prostě nebudete a tedy těžko najdete někde nějaká rozhodnutí. Zda někdo řešil zánik takových práv po zániku zaměstnavatele, netuším. (Příspěvek byl editován uživatelem Borovička.) |
Borovička
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6280 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 12:12:19 |
|
Zažil jsem už hodně dávno, kdy kolega v práci, co psal knihovny sw (a ostatní pak pomocí nich aplkace) se rozhodl při skončení pracovního poměru své dílo zaměstnavateli prodat a uspěl. Tehdy platil zákon č. 35/1965 Sb. Co se týká namalované součástky, pak to dnes posunuje trochu počítačová technika, kdy takové věci se ukládají do databází a tu by si měl chránit právě ten zaměstnavatele, aby taková data nebyla lehce zcizena zkopírováním a použitelná jinde. To u klasického výkresu nešlo a zřejmě takový výkres nebyl a ani dnes nebude předmětem autorského zákona. Ale jinak je to asi opravdu právnický oříšek. Mne zajímají ty zde zmíněné fotografie, kartografická díla a pak profesně software a sw licwnce. A těch se zákon jasně týká. |
Bobo Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12220 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 12:48:22 |
|
já gdyž ve škodofce kreslil t-busy tak sem běžně vzal již hotový výkres někoho jiného a ten jsem upravil dle zadání. co jsme tim porušil, netušim.
kolisti = piráti chodníků neosvětlený cyklista = žádný cyklista jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno http://www.stopkoureni.cz/ |
|
Borovička
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6284 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 13:44:02 |
|
Bobo nic. Majetkový výkon práv by vlastnil zaměstnavatel. Ale na výkresy se zřejmě autorský zákon ani nevztahuje. Problém by byl, když to uděláš u tebou vyvinutého software nebo mapového díla, kde jsi kus kódu či díla prodal (i jen odvedl zaměstnavateli) a vzápětí použil znovu pro někoho jiného. To nesmíš, pokud jsi si to šikovně neošetřil smlouvou. |
Colonel32
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 949 Registrován: 10-2007
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 13:50:41 |
|
Bobo - pokud ty výkresy nebyly ukradené konkurenci a tys o tom věděl, tak nic. |
Rak-Prot Neregistrovaný host Odeslán z: 85.71.8.157
| Odesláno Pondělí, 29. prosince 2014 - 16:01:54 |
|
tady už 70 let uplynulo, kdoví jak a kde to skončilo ? |
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5037 Registrován: 2-2009
| Odesláno Úterý, 30. prosince 2014 - 20:35:49 |
|
Dobrý večer pánové, Tak mi také přistál na mailu balíček fotek z Jihlavy, Který tady vyvolal menší flame. Pane BW Ig, kde berete tu drzost, dovolávat se jakýchkoliv práv když jednotlivé fotky dělí desítky let a jen já sám jsem tam identifikoval minimálně tři autory ? Minimálně dva dosud žijící. Ti vám taky postoupili autorská práva ? Oba znám a nejsou si ničeho takového vědomi. Co vy nato ? |
Rak-Prot Neregistrovaný host Odeslán z: 85.71.8.157
| Odesláno Středa, 31. prosince 2014 - 16:03:10 |
|
Tady sice autor cosi naznačuje, odkud opisoval, i když to vztahuje (jen?) na písečníky, ale opisuje špatně, s chybama, a zapomíná opsat všechna čísla. Ale vzhledem k tomu, že těch chyb v článku je asi 20-30, tak těchto pár se mezi nimi ztratí. |