K-report
 

Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 18. 05. 2015  

Diskuse K-report » Archiv 2015 » Železnice » Fotografování + fotografové + fotografie » Archiv diskuse Fotografování %26%2343; fotograf... do 18. 05. 2015 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 850
Registrován: 8-2010

Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 11:27:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, oni někteří matláci mají příliš velký ego aby si nechali poradit od zkušenějších.[pozor]

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Balďas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1719
Registrován: 4-2009

Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 23:15:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

a ubrečenej, mindrákem posedlej klouček.
Jak může někdo něco takovýho napsat? Ale vlastně jo, když se mi něco nelíbí, tak jsem automaticky ukřivděnec. Až příliš logiky používáš. Já už se málem žp zastával, ale když si hledají složitější život... Na žp nahrávám, abych se nějako zlepšil, né abych měl každou vyfocenou fotku publikovanou a to je setsakramentský rozdíl. Existuje tolik webů, kam bych mohl nahrávat fotky, tak mi teda vysvětli, proč je dávám zrovna tam, kde mi je neschválí? Ne, opravdu to nedělám proto, abych na ně ukazoval jako na špatné. Bohužel lidi ze žp delí ostatní na žp a ne-žp. Pak se jedná s každým podle zažitých praktik. Nechtěl jsem kydat hnůj, ale když to tady čtu, tak mi to prostě nedá spát.
Měl bych to dělat, tak jako ostatní. Radši si vypíchnout oči.

No jo, oni někteří matláci mají příliš velký ego aby si nechali poradit od zkušenějších.[pozor]
Že zrovna ten, kdo tady má ze všeho [zadnice], by chtěl kázat o egu[lol]

Chary: K zamyšlení už jen jen to, proč je tohle vlákno vyhrazeno pro hádky mezi žp a ostatními. Začne to vždy nějakým normálním dotazem a vždy se k tomu přidá nějaký "mistr"(tím nejsi myšlen ty, a nemyslím tím ani sebe. Jen aby jsme se vyhli zbytečným komentářům a nepochopení) a zvrhne se to tu v bitvu. To, že si dělám ve vláknech motorových lokomotiv z šotoušů malinko srandu je jiná kategorie.

Opět kontextová souvislost, která ti unikla, že? Já tu taky motám různé věci a vyčítám někomu, že to nepochopil? Bavíme se tady psaným textem a to lze těžko posuzovat. Dokonce i z mluveného slovního spojení může člověk pochopit úplně něco jiného, než chtěl autor říci...

Třeba se na žp časem objeví zase nějaká moje fotka a jsem zvědav, jestli na ni bude zcela profesionální názor, nebo se bude zase nesmyslně plácat, že jsem ten "balďas" z káčka.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 5-2002

Odesláno Pátek, 15. května 2015 - 23:30:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - samozřejmě jsem rád, že jsem pobavil, nicméně si dovoluji připomenout, že máte v rukou masmédium, dokonce jedno z těch "šotoušských" nejsledovanější, takže opravdu můžete docela "snadno" s povědomím lidí hýbat. Pokud jako horkou aktualitu na ŽP napíšete, že se (např.) mění způsob posuzování fotek do galerie, že "staré struktury" jsou pryč a zavál nový svěží vítr v řadách hodnotitelských - piš si, že to bude mít nemalou odezvu [wink] Myslím tedy když napíšete cokoliv, ne toto, co jsem dával jako příklad.
Samozřejmě druhá věc už je, CO napíšete - protože jde o mocnou, ale i choulostivou zbraň a je zřejmé, že stejně jako vylepšovat si krédo, lze neopatrným užitím masmédia toto krédo i totálně zadupat...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2067
Registrován: 9-2006
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 00:37:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balďas: Co tady furt blábolíš. Před tou regínou jsi na žp nalil tři fotky. 754.048 - 4 naprosto věcné komentáře od 3 správců, dva zfušované edity a pak ses na to vybodnul. Další byla 754.030 - 10 zcela věcných komentářů od 4 správců, 11 zfušovaných editů a pak ses na to vykašlal. Další fotka 749.265 - 12 zhola věcných komentářů od 4 správců, včetně jednoho od Charyho, který obsahoval konkrétní hodnoty nastavení pro úpravu fotky, 11 zfušovaných editů a pak ses na další vyprdnul.
Všechny komentáře od správců pod těmi 3 fotkami jsou zcela korektní a týkající se pouze možných úprav fotek. Nebo to chceš zase popřít? To bys ovšem musel napsat jenom další lež.
Tak co tady meleš o posuzování tvých fotek na základě tvého vyjadřování na káčku.
Ty rejpeš do šotoušů v jiném vláknu, jak sám tvrdíš a když si někdo rejpne do tebe, můžeš se posrat do vejšky. Místo "rozebírání" fotek jiných autorů, který ti taky nejde, bys měl raději začít hejbat rukama. Planým kušněním a lhaním se toho moc nenaučíš.

(Příspěvek byl editován uživatelem Topič.)
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1585
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 01:59:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolmixi, ...mění způsob posuzování fotek do galerie, že "staré struktury" jsou pryč a zavál nový svěží vítr v řadách hodnotitelských...

No, fajn. Začneme tím nejjednodušším. Staré struktury.
Ze současného týmu jsem služebně nejstarší já, čili logicky jdu první ke zdi. O tom není pochyb. Beztak tomu prd rozumim, vedu to od pěti k nule, sám fotim blbosti, stejný blbosti chci po ostatních a můj způsob správcování není slučitelný s nějakým novým způsobem posuzování fotek, který bude zaveden, protože já chci, aby autoři fotili fotky, na který se dá koukat, který maj fotograficky "hlavu a patu" a zeditovali je v rámci možností co nejlépe. To je od podlahy špatný přístup, bude se muset vymyslet zhola nový.

Nemám přesně v hlavě, v jakém pořadí byli nabíráni další členové týmu, ale kdo všechno má jít podle tebe od válu? A otázka ještě důležitější, kdo má teda být v týmu novém? Máš o všem perfektní přehled, takže jsi ten nejpovolanější.

No a ten nový způsob posuzování. Jak jsem psal, v současné době tam máme ten naprosto závadný a pokřivený systém, že totiž chceme, aby autoři fotili nějak "příčetně", tedy nikoliv fotky do šotošturcu nebo to, co se zde na K často omlouvá "mám to jen dokumentačně". Jenomže, já to dělám blbě. Nechci, aby fotili z nenasvícený strany, když z tý nasvícený budou mít i tu blbou "dokumentačku" víc koukatelnou. Nechci, aby to měli nakřivo, neostrý a se sloupem přes čelo. To je kategoricky špatně, to je jasné. Chceme, aby ty fotky měly nějakou kompozici, no a to je kapitální zhovadilost. Je naprosto nevhodné chtít po autorech, aby fotili něco, na co se dá koukat. Nabádáme autory, aby se naučili ovládat svůj aparát, používali vhodné expoziční hodnoty s ohledem na situaci a rovněž vybírali ohniska tak, aby fotka byla ke koukání a nikoliv např. zdeformovaná širokým koncem*. Což je ovšem špatně a omezujeme tím autory v jejich tvůrčí svobodě a osobním rozletu. Taky chceme, aby to autoři trošku zeditovali, třeba aby neměli zelený nebo fialový oblohy, aby to bylo v rámci nějakého zavedeného standardu přiměřeně ostré atp. Tomu všemu bude muset bejt konec. Editace, která dělá vyumělkovaný omalovánky, jako například ta topičova orensteinka, která se probírala i v této debatě, to je prostě zhůvěřilost.

Jaký teda má být zcela nový systém posuzování fotek?

A než mě začneš chytat za slovo, změny zkrátka musej bejt cejtit. Žádná kosmetika. Pěkně pořádně. Prostě, aby se řeklo, že to, co bylo dosud, to všechno je pryč a ode dneška tu děláme úplně novej svět. Zpráva typu "vyhodili jsme Charyho a ode dneška můžete mít i fialový oblohy", to žádnou dramatickou odezvu nevyvolá.

---
* pod čarou, tuhle sis někde stěžoval, že sis nechal blbě poradit a že sis koupil foťák, co ti deformuje na širokým konci. Když se podívám na tuhle fotku, co přesně ti bránilo popojít dozadu a trošku to přizoomnout, abys ses zbavil nejen deformace širokým koncem, ale i tý lahůdkový rybiny? Pokud se dobře dívám do mapy, tak nejbližší sloup máš asi 20 metrů za zády. Odpusť to starý struktuře, ale já když někde vidím, že se někomu něco nepovedlo tak, jak by přitom mohlo, tak se prostě snažím zjistit, proč a jak. V tomhle ve mně svěží vítr nezavane.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Balďas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1720
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 06:44:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: Nemám tolik volného času na editace fotek. Tu 048 tam už nenahraji, je to špatný místo. Réginu taky ne, proč taky. Ale na 265ce chci ještě zapracovat. Radami jsem se řídil, jenže to pak vždy dopadlo tak, že fotka vypadá uměle a chemicky. Já se z nějakýho plácání můžu posrat? [lol] Nene, mě je úplně šumák. Nemusím se zastávat nějakého serveru a ještě jeden rozdíl mezi námi je. Žádnej učenej z nebe nespadl, s vámi je to malinko jinak a dáváte to patřičně najevo. Prohlídni si seznam mých vložených fotek na káčko, od nejstarších a tvrď mi, že si nenechám poradit.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5321
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 06:47:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balďas - jak to můžu napsat ? Snadno, zkrátka jsem z tvých příspěvků nabyl takový dojem.
Jinak ani nelze - z fotek 1024x xxx nic nepoznám, myšleno technickou kvalitu.
Barvy už jsem ozřejmil, exify nestuduju, spoléhám na oko a svůj vjem. Na mém monitoru to může vypadat jinak než u ŽP a asi taky vypadá a navíc jsa odkojen filmem / barevným negativem/ vidím i barvy jinak než oko digitální.
U filmů bylo známo, že podle výrobce preferují a zvýrazňují barvy spektra rozdílně. Stejně jako existovaly filmy se studeným / namodralým / a teplým / do červena nebo do žluta/ podáním barev. Dalo se to i prakticky využít.

Možná proto jsem i tolerantnější k barevnému podání. Jediné, co mi vadilo velmi, a co jsem vždy reklamoval, bylo celkově nazelenalé podání fotek z některých minilabů.

A pokud by tě zajímalo co bych dělal já v tvém případě - pokud by výhrady byly jen k barevnému podání - zabejčil bych se a opravoval bych tak dlouho, až by proti fotce výhrady nebyly.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 851
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 09:16:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balďasi, odpovíš mi na to, co jsem se ptal? Byla by to konstruktivní diskuze o editaci.
Pro jistotu překopíruju:
Je zo z RAWu?
Víš, kolik je barevná teplota za denního světla? Je tam jistý rozměr, který se nejčastěji užívá.
Víš, jak se dá v RAW konvertoru vyladit odstín? Je tam na to šoupák.
Víš, jak se míchají RGB barvy ? Já se to učil na základní škole.
Víš, kde najdeš křivky a k čemu slouží?

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Balďas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1721
Registrován: 4-2009

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 11:49:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ano, vždy.
Beru jako základ 5300K.
Ano zelená a fialová. Rolna hned pod teplotou. Pak je tam ještě jedna záložka s celkovým laděním foťáku, ale do toho radši nerejpu.
Ne, nevím jaké barvy vznikají míchaním různých barev.
Ano křivky dělám rovnou v raw editoru, ale stejně se mi to pak nezdá, tak to ještě lehce upravuji v zoneru. Dalo by se říct, že porovnávám fotky ze žp, které jsou velmi podobné a ladím podle nich. Nikdy ale nejde o stejný záběr, tak to kde těžko. Každá fotka chce úplně jiné úpravy.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4075
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 13:37:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježkovyvoči, Chary, potrefená husa se vždycky ozve, fakt [happy]

Vždyť jsem to se "svěžím větrem" uváděl jen jako příklad (proto to "např.") informace, která si buď jist, že lidi zaujme, ne jako tip. co přesně máte napsat, tak se rozčiluješ úplně zbytečně. Nemusíš hned vše napsané brát jako osobní útok, nikde Tě přeci od "válu" nevyhazuje [wink]

Jinak co se týče té mé fotky Kyklopa, jestli myslíš teda zrovna tuhle, tam jsem si ani nějaké výraznější deformace nevšiml (jiné snímky z toho foťáku jsou podstatně horší). No, ale když se na to tak znovu dívám, ano, něco tam je taky [uhoh]
Blíž jsem v tu chvíli fotit nemohl, protože tam stálo dost lidí (teď jsem si všiml např. jedné obdobné fotky na plakátku - taky lehce barevně netrefeného)...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1587
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 14:14:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jaká potrefená husa zase, vždyť jsi mě vyloženě oslovil v příspěvku, nebo ne? Nebo, koho že jsi to oslovil ve svém příspěvku #4074? Třeba jen blbě čtu, to víš, stará struktura, dlouho nevětraná svěžím větrem.

Já se nerozčiluju, já chci konkrétní informace. Nějaký hospodský kecání, "já bych jim v tom parlamentě ukázal, jen kdyby mě k tomu pustili", to si nech pro svoje kámoše na jízdy a do pole.

Chtěl jsi vyhazovat staré struktury, nejstarší jsem tam já. Je to snad logické, ne? Nebo myslíš, že "vyhodili jsme staré struktury, totiž kolegy, kteří se k nám připojili v posledních dvou letech, jmenovitě Míša Hajn (2 měsíce působnosti) a BBvK alias Poljaq, (8 mesíců) zatímco zasloužilé umělce, jako třeba Charyho, kterej tam voxiduje už bezmála devět let, toho si tam necháme" by se setkalo s nějakou valnou odezvou? Asi sotva.

Na smetiště dějin s tou veteší!

No a dále, jaký jiný systém posuzování fotek si představuješ? Fakta, informace, konkrétní návrhy! A klidně se rozepiš, neupejpej se.

Nakousnul jsi to, tak to pěkně dotáhni do konce. Nepředpokládám, že bys jen plácal do větru.

Co se týče fotky z plakátku, tak její autor stál očividně na jiném místě a co se týče perspektivy a deformace rybinou, tak to má o řád lepší. Barvy jsou jen otázka editace. Každej by měl začínat s aparátem s ohnisky v rozsahu 50-100 mm ekvivalentu 35mm filmu. Cokoliv nad a hlavně pod, tam už musí vědět, co dělá. Nebo by to aspoň vědět měl... Ten tvůj kyklop je focenej na širokej konec, to je podle specifikace aparátu na 20 mm 35mmEQ. To je rybák jak hovädo [uhoh] na kreativní deformovaný fotky "celá kuchyně v jedný fotce" asi dobrý, ale na mašinky z "klasickýho úhlu" [ko] [uhoh] pamatuj na to, až to zas příště vytáhneš z brašny [kladivo]

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 642
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 14:14:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Balďas: Tak přijde mi dooost ubohé dokazovat jak jsou na žp všichni zaujatí pomocí snímku, který se neposuzoval a vytáhnout všechny komentáře k nepěkným editům dohromady. Hodně... [cunik]
A jinak, nějak jsem si nevšiml, že by někdo někdy tvrdil, že komentáře posuzovatelů mají být naprosto nestranné a konkrétní a citově nezabarvené. My nejsme městský úřad, kde se to ve správním řízení požaduje. My jsme obyčejný spolek dobrovolníků, kteří to dělají ve volném čase... A napsat něco pod fotku si právě díky systému, který je na žp, a který tady Rosťa považuje za špatný, právě dovolit můžeme (na rozdíl od jiných galerií, kde se posuzuje strohým jedno až dvouslovným textem bez dalšího... Třeba airlines jsou toho zářným příkladem, kde se po týdnu čekání ve frontě objeví jedno anglické slovíčko a za další týden po úpravě třeba jiné a autore snaž se...) Obzvlášť, když to na hodnocení nemělo vůbec žádný vliv...
A k Rosťovi, pokud jste si nevšiml žádné výrazné deformace, tak pak to dost vysvětluje a začínám trošku chápat. [crazy][andel]

"Nechápu vyhrazené pruhy pro autobusy, proč by měli být chudí lidé v cíli dřív než já?", Jeremy Clarkson
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1588
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 14:38:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak může někdo něco takovýho napsat?

Snadno, zkrátka jsem z tvých příspěvků nabyl takový dojem.

Ivane, u nás se říká "Kouknu a vidim, ne?" Máte u vás něco podobného?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4076
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 14:52:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - No vzhledem k tomu, že si tykáme, tak jsem mířil samozřejmě na všechny s jakýmkoliv administrátorským oprávněním na ŽP (nejen z galerie). Máte v rukou silnou zbraň a co napíšete, to si lidé přečtou - se vším pozitivním i (případně) negativním, co z toho plyne...

A znovu podotýkám, že výše napsané je jen příklad informace, kterou si každý rád rozklikne (minimálně už jen ze zvědavosti), ne že bych chtěl někoho vyhazovat - snad jsem výše už popsal dost o tom, že bych byl pro váš team spíše rozšířit o nové lidi, nové pohledy na věc. Ale vysvětlili jste mi, že není zájem z důvodu X, Y a Z, takže OK, beru to a netřeba to dále pitvat.

A co se týče mé fotky Kyklopa a fotky z plakátku, chtěl jsem Ti jen (alespoň letem světem) ukázat, že za mnou stála v půlkruhu skupina fotografů (toto byl jeden z nich), "papalášů" a dalších lidí, proto jsem v tu chvíli nemohl jít od mašiny dál, to je celé. Pak už jsem šel provádět zájemce o exkurz po halách a další možnost si Kyklopa toho dne nafotit už nebyla...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5322
Registrován: 2-2009
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 15:13:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - u nás je to stejný, nebo se říká oko není blbec ,oko vidí.

Balďas - místo dotazníků mám pro tebe návrh, jehož výsledek zůstane mezi námi dvěma.
Pošlu ti na mail syrový sken /y/ z negativu a ty je, až se budeš nudit, zkusíš upravit.
Protože se sám považuju za neumňouse v oblasti editace, je pak možné porovnat moji snahu a tvoje výsledky. Obojí ti pak pošlu zpět abys měl možnost srovnání i ty. Plus třeba nějaký slovní doprovod. Zůstane to mezi námi a publikovat nikde nic nebudu. Uvidíme, co uvidíme.
Nehledej za tím žádnou podlost, jen snahu o pochopení problému.
Pokud máš zájem to zkusit dej vědět.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 852
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 15:37:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Balďasi, ono to míchání kanálů barev je totiž dost podstatné. Vysvětlené je to třeba zde.
Pak bych si ještě zktonroloval, zda máš ve fotce sRGB profil, tento profil by měl být i v pracovním prostředí, rovněž to chce mít dobře nastavený monitor.

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 15:40:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ježišmarjá, přestaň se chovat jak žencká. Chtěl jsi vyhazovat starý struktury, chtěl jsi měnit schvalovací proces. Tak konkrétní příklady, konkrétní návrhy. Napište něco, naberte někoho, udělejte to nějak. Dokud budeš jen vágně chodit kolem horký kaše, tak tě nikdo vážně brát nebude. Ani jako návrh ke zvážení.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4077
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 16:49:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - Dyď už jsem to tu psal (minimálně) jednou. Můžu sice udělat Ctrl+C a Ctrl+V z toho, co jsem tu napsal dříve, ale příde mi to už poněkud zbytečné, když jste se k tomu dostatečně vyjádřili.
Staré struktury OSOBNĚ vyhazovat nechci (narozdíl od jiných), já bych byl pro to ROZŠÍŘENÍ teamu, jak jsem už psal.

Z mého pohledu by bylo divné, kdyby se najednou vše změnilo od základu - to už by nebyla ŽP. Za mně (= můj názor, který nikomu nevnucuju) by ŽP nejvíce prospělo ono navrhované rozšíření týmu hodnotitelů více do řad "běžných smrtelníků", kteří nad fotkami nesedí od rána do večera - tj. přimíchání do současného systému trošku více "hlasu lidu". Zbytek už jsem snad dostatečně popsal na předcházejících stránkách.

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1590
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 17:09:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jenomže styl a způsob schvalování souvisí se složením týmu.

Jakým způsobem bys změnil systém posuzování fotek?

Pokud se nechceš zbavit současných lidí, jak chceš udělat, že se změní systém posuzování, když tam zůstanou ty samý starý struktury, který nad fotkama proseděj dny a noci a vyžadujou od autorů to, co od nich vyžadujou, omezujíce tím jejich individualitu? Pokud tam budu já, pořád budu od autorů chtít, aby fotky měly hlavu a patu a aby edit byl ke koukání. Pořád se mi nebudou líbit fialový nebo zelený oblohy atp. Čo s tým?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 18:03:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - No jak jsem psal, navrhoval bych zřízení nějaké čekací stránky, kde by měli přístup jen registrovaní členové ŽP a před zveřejněním fotky by fotka musela dostat např. 30 nebo 50 "plusek", třeba... Tedy styl kdo dřív příjde, ten dřív mele. Kdyby ale fotka dostala např. 10 mínusek, tak by "propadla".
Jiná je např. možnost "dvoukomorového" hodnocení, tedy zachovat současný systém, ale s možností přehlasování "plénem" z řad registrovaných. To už by ale zas chtělo stránku pro propadlé fotky (opět viditelnou jen registrovaným), odkud by se fotka po třeba 20-ti či 30-ti "plusech" mohla také dostat do galerie [wink] Třeba...

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 853
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 18:33:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Sodoma Gomorra… [kladivo] Podobně to dělal dnes již ukončený Vlaksim. Tamní admin se snažil pořád vymýšlet nějaké různé systémy, které nefungovaly. Nakonec jsem byl z rozpadu Vlaksimu obviněn já. Větší hovadinu jsem v životě neviděl. [kladivo] [kladivo] [kladivo] [kladivo] [kladivo] [kladivo] [kladivo] [kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem Honzinus.)

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1591
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 18:33:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, takže vlastně udělat z tý želpage kopii vlakpage tak, jak jsme se tu o tom bavili, se všemi důsledky. Aha. Čili, plénum by pustilo zmršenou fotku výjimečný mašiny jen proto, že je na tom výjimečná mašina, i když fotka stojí zpracováním za vyliž.

Tak nic, já myslel, že vymyslíš něco zajímavějšího.

Nicméně, máš tam záblesky, jen nevím, jak to zrealizovat tak, aby se udržel kompozičně-editační standard galerie. To by se vlastně neudržel, z principu, a šlo by to celý do kopru.

Mimochodem, tohle je podle tebe to hlavní, co všechny trápí? Že je laťka relativně hodně vysoko a kdo je línej nebo nešikovnej se naučit pořádně fotit, tak ji nemůže překonat, i když mu tam přesně popisujeme, co je za závadu na fotce a když chce a neví si sám rady, tak mu dáme návod, jak to napravit. Konkrétně třeba pod fotkou, kdo se zeptá, ten se dozví, a já třeba s pravidelnou nepravidelností vydávám různý články fotoškoly atp. No a mezi náma, když je ta fotka něčím zajímavá a autor sám na to nemá, tak to třeba ve výjimečných případech i zeditujeme za něj? (Nedávno jsem jednu takovou dělal...)

Tím, že by se jim dala možnost do nějaký takový druhý vlakpage procpat fotka i bez toho, aby se chytili za nos a udělali to pořádně, bez toho, aby na sobě pracovali a chtěli se tak nějak jako zlepšit v tom našem společným koníčku, tak tím by se docílilo čeho přesně? V dlouhodobém horizontu?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1592
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 18:37:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzine, pozadí Vlaksimu v posledním období před zavíračkou neznám. Víš víc? Jak to tam přesně probíhalo? Nebyla tam taky nějaká taková ta sekce nazvaná "aktualita", a v tom prakticky šotošturc? Prostě, když to není dost kvalitní na "galerii", tak to dáme do "aktualit" a je to. Peršing na korytě blbě vyfocenej, aktualita. Hotovo dvacet. Nebylo to nějak takhle? Nebo si to pletu s nějakým jiným webem? [uhoh]

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 854
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 19:16:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jardo, co vím já, tak údajně problémy s VS začaly v roce 2010, když jsem tam přišel já. Napřed jsem byl obviněn z toho, že jsem svou náročností vyštval uživatele a že se tak nesmím chovat, protože to je web pro začátečníky. Úžasná věc byla, že tam bylo několik článků typu fotoškola, přičemž obsahovaly kraviny. Když jsem na to poukázal, tak mi admin sdělil, že se to vyvrátí v diskuzi. Jenže do té diskuze neviděli neregistovaní uživatelé, což mě štvalo, protože se akorát šířily nesmysly. Pak jsem dostal prvního banána, vrátil jsme se tam pod jiným nickem, a když se to provalilo, dostal jsem znovu banána. Pak admin vymýšlel systémy aby web udržel - rozesílal hromadné maily s žádostí o hodnocení, tím se mělo dosáhnout vyselektování nehezkých fotek (fotek, které nikdo nechtěl, protože je nehodnotil). VS se mezi tím stal odkladištěm výcvaků, kvalita šla dolu. Když nikdo na ty maily moc nereagoval a fotky se hromadily, tak admin web ukončil. Z toho obvinil mě, že jsme výrazně napomohl k jeho propadu. Jenže nutno dodat, že k tomu došlo rok či více po mém odchodu, já už s tím neměl nic společného. On to tam šotošturc byl skoro pořád, pár fotek tam bylo pěkných, ale celkově nic moc.

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1593
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 20:19:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No mne by spíš zajímal ten systém "dvouvrstvé" galerie. Nebo to fakt bylo jinde?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 643
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 20:28:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A plusy si budou dávat všichni autoři, aby jim ty ostatní příště nedali mínus, to je naprosto jasné, takže projde úplně každá fotka. takže jak píše Chary... Konec výběru ...

"Nechápu vyhrazené pruhy pro autobusy, proč by měli být chudí lidé v cíli dřív než já?", Jeremy Clarkson
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 857
Registrován: 8-2010

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 20:28:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to bylo asi to jak říkám - fotky měli schválit všichni uživatelé, proto se rozesílaly ty hromadné maily, jmenovalo se to "Rozhodni se" pokud si pamatuju...

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4081
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 20:34:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - já neříkám, že to musí být PŘESNĚ tak, prostě jsem jen NAVRHL, co mně napadlo jako řešení. Samozřejmě se dají vymyslet i jiné věci - přidat do hodnocení ryze jedné strany "právo veta" pro druhou stranu (stranami myšleni admini vs. "plénum"), nebo to různě kombinovat s dříve napsaným. Anebo co třeba nechat "plénem" bodovat fotky samostatně po stránce tech. kvality / námětu / kompozice (s tím, že by ale bylo trošku "volnější" přijímání snímků do galerie) - a uživatel by si mohl filtrovat fotky dle toho, které kritérium preferuje, nebo mít to kritérium napevno pro stránku nastaveno (třeba já bych tam měl jistojistě námět, jestli je obloha skoro neznatelně do fialova, nebo do zelena, je mi víceméně jedno).

tohle je podle tebe to hlavní, co všechny trápí - Já myslím, že to hlavní, co "obec šotoušskou" trápí, je právě to, že fotky do galerie propouští úzká skupina podobně smýšlejících "filtrů", což (i když to není záměr) až neakceptovatelně zužuje námětový rozsah vpuštěných obrázků.
Jakákoliv forma zapojení "široké veřejnosti" do připouštěcího procesu - a nemusí to být ani 50 procenty, klidně i méně, ale aby mohl kdokoliv hodnocení alespoň malinko ovlivnit (např. 1 hlas admina bude mít váhu 10 hlasů běžného registrovaného uživatele) výrazně zvedne jakousi tu "věrohodnost" serveru a omezí narážky na "nadutost" a "panovačnost" stávajících hodnotitelů. A přiznejme si, určitě je pro hodně lidí zajímavé se podílet na hodnocení, takže by to bylo i pro registrované návštěvníky stránek více motivující a zajímavé.
Možná by jen stačilo mít někde zpřístupněnou stránku s třeba 50-ti posledními "propadlými" fotkami, které by registrovaní ještě mohli znovu adminům "vyhlasovat" k přehodnocení, nebo tak něco. Protože by uživatelé měli přehled, jaké fotky a proč vlastně propadly - takže by se ani nevytratil ten "výchovný efekt", o kterém tu často píšete.

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 644
Registrován: 6-2006
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 21:00:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to marný, je to marný, je to marný. Všichni by dali plus, aby příště plus dostali.
A neschválené fotky máme, šotošturc, tam je výběr dost reprezentativní.
A pak k-report, velká spousta fotek, co neprojde cenzurou se objeví zde, viz třeba Balďas, ten jí vlastně ještě upravil...[wink] PS: jen rýpnutí je jich to podstatně víc...

"Nechápu vyhrazené pruhy pro autobusy, proč by měli být chudí lidé v cíli dřív než já?", Jeremy Clarkson
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1594
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 21:03:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, zase máš záblesky. Škoda, že tě k tomu musim vyloženě nutit.


Problém je v tom, že už teď lidi hodnotěj fotky na jednu stranu relativně nahodile, na druhou stranu skoro vše je 4-5* z pěti. Navíc, široká veřejnost to má jako chléb a hry, při vší úctě k registrované i neregistrované veřejnosti a i k autorům, třepení hodnotících kriterií by bylo děsně fajn, pokud by hodnoticí skupina měla nějakou zaručenou úroveň. Ale lidi stejně nejvíc hodnotěj, jestli mašina má blesky nebo naopak nemá fousy a jak moc dobře jde přečíst číslo.

Já myslím, že to hlavní, co "obec šotoušskou" trápí, je právě to, že fotky do galerie propouští úzká skupina podobně smýšlejících "filtrů", což (i když to není záměr) až neakceptovatelně zužuje námětový rozsah vpuštěných obrázků.

Ach jo, furt? To je krásně ohranej kydanec [wink]

Prosím pěkně, co jsou to náměty, které se v příslušně poměrném počtu na ŽP neobjevují a přitom se v nějaké větší než zanedbatelné míře objevují jinde, aby se mohlo udělat srovnání?

Mám ti tu copypaste, že správci pouští (vybírají) do galerie jen to, co sami autoři předloží, a dokud budou autoři předkládat nasvícený brejláky ze stromu a fialový peršingy z Blatova, tak mezi tím se ten umělecký odraz slunce před západem a zachmuřená tvář průvodčí po těžký šichtě těžko udělá.

Jo a proč fotky propadly, hele to přece řešíme s konkrétníma autorama pořád. Máš to tmavý, máš to nakřivo, máš to utopený, neostrý, fialový cojávím. A nic to s nima nedělá, vůbec nemaj problém přijít za měsíc znova s další fialovou fotkou. Tobě třeba fialová obloha nic neřká nebo nevadí, ale v rámci laťky na žp je fialová obloha na závadu, snadno pojmenovatelná a snadno vyřešitelná. Řešíme podobné věci dnes a denně v množství větším než malém, s různou úspěšností.

V rámci "výchovného efektu" jsem se snažil už o ledasco a nemám pocit, že by to mělo nějaký větší dopad. Skoro naopak. Já že mám fialovou fotku? To vy jste kreténi a jdu to říct Kolmačkovi na pole a všude to namažu, jaký jste blbci, že se vám nelíbí moje parádní fotka. Vždyť je na tom kyklop a to vaše "neostrá nudle s fialovou oblohou" si strčte vítekam. Kyklop, kurva!

Co se týče vyhlasování k přehodnocení - fotky bývají zamítnuty na subjektivně-objektivní kriteria, např. ta fialová obloha. Nevím, kdyby mi padesát lidí řeklo, "hele, mrkni na tu fotku znova, podle nás by se ten verdikt měl zrevidovat", jestli bych řekl "nojo, furt fialová" nebo "hm, stále fialová", případně i "fialová, pořád".

Na druhou stranu, už dnes má autor možnost tu fotku vzít, odblohu odfialovět (což nám zde ve své eškapádě předvedl i Balďas) a potom by fotka prošla, samozřejmě za předpokladu, že by měl v pořádku i zbytek fotky, že.

JO a ještě k těm námětům omezovaným úzkou skupinou filtrů - dívám se na trainweb, a tam je největší vybočení od zajetého standardu "nasvícenej vlak v poli" nějaká noční fotka, tak jednou za týden. Proti tomu jsou v galerii ŽP sekce "umělecká a tvůrčí" a "život kolem železnice" plejádou pestrosti ne-polních námětů. Japato, že se to omezování řeší u ŽP a nikoliv u TW?

Dívám se na lokomotivy.net a dnes je tam po víc jak 14 dnech něco jinýho než vlak v poli. Předtím taky týden díra a prakticky to tam zachraňuje odchovanec ŽP, zirecek. Doufám, že mi nalinkuješ, kde podobným způsobem řešíš omezování výběru fotek "malým počtem filtrů" na těchto dvou galeriích. Nerad bych nabyl dojmu, že věc, která je naprosto běžná napříč spektrem a zcela logická ze své podstaty (vem z dlaně chlup), je ve tvých očích dávána za vinu výhradně správcům ŽP a týká se výhradně galerie ŽP.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4083
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 21:32:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - ono to má všechno svou logiku (jen nevím, zda ji vždy chápeme správně):

teď lidi hodnotěj fotky na jednu stranu relativně nahodile, na druhou stranu skoro vše je 4-5* z pěti - Sami tvrdíte, že galerie je jakousi přehlídkou těch nejlepších fotek. Tak bych snad ani jiné hodnocení než 5 či v krajním případě 4 ani neočekával, ne? To je jedna z věcí v galerii ŽP, jejíž význam jsem dodnes nepochopil - k čemu hodnocení 1 až 5, když už je fotka předem vybraná z těch "nejlepších"? Ano, pokud pustíte na "vstupní listinu" každou fotku a u na ní necháte známkování, pak ANO, nemám nejmenších námitek a jsem plně spokojen jak já, tak "obec šotoušská", neb bude zřejmé, že volba byla "volbou národa"...

Ohranej kydanec, který tučně píšeš, opravdu má něco do sebe, zkus se nad tím zamyslet (a ne jako Topič hned pálit cosi ve smyslu, že to není pravda). Vzpomeň - ač ohlasů nebylo tolik, kolik jsem čekal, připomínek na šablonovitost obrázků bylo víc. Samozřejmě chápu, že právci pouští (vybírají) do galerie jen to, co sami autoři předloží, ale jestli ono to taky není tím, že "vkus" hodnotitelů už je natolik znám, že autoři prostě posílají jen (anebo především) to, u čeho ví, že se do tohoto "vkusu" trefí. Ne každý má čas a chuť chystat fotku, kde je vyšší pravděpodobnost, že je celá ta práce marná (ale jsou takoví, i na Prototypech mi přistálo několik desítek fotek, které na ŽP "prý" neprošly - a to jsem se určitě nedověděl o všech).

apato, že se to omezování řeší u ŽP a nikoliv u TW - No? To by mně taky zajímalo...

Doufám, že mi nalinkuješ, kde podobným způsobem řešíš omezování výběru fotek "malým počtem filtrů" na těchto dvou galeriích. A proč byste měli systém od někoho kopírovat? Na těch dvou to takto určitě není, ale dříve něco takového fungovalo v některých NEželezničních fotogaleriích. Zkusím pohledat, jedna bývala přidružená k serveru Atlas.cz, ale teď se mi ji nedaří najít. Pokusím se...
Poslední Tvou větu teď nějak nechápu.

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1595
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 22:07:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejprve si zaveďme termíny, ano? Můžeš s nimi nesouhlasit, ale abys věděl, o čem píšu já.

Fotky dělíme na:

1 odpad
2 atlasovky
3 šablonovky
4 tvůrčí

1 Odpad jsou všechny ty těsný neostrý křivý srajdy v protinásvitu se sloupem přes čelo, který se např. zde na K označují jako "dokumentační" a "jen jsem šel kolem s mobilem". Odpad je to především kompozicí nebo špatným rozhodnutím s ohledem na okolnosti.

2 Atlasovky jsou třeba nasvícený a přiměřeně zpracovaný fotky, kde jen prakticky jen o lokomotivu, uřezaná souprava není na závadu, naopak. Mašina musí bejt přes celou fotku, aby byla pěkně vidět.

3 Šablony jsou klasické fotky z pole, ze stromu, z nadjezdu atp. Normální krajinový fotky. Šablona není pejorativní označení! Postav se do pole, měj to s násvitem, oblouk, mašinu do zlatýho, horizont nahoru. Šablona.

4 Tvůrčí jsou pak fotky, kde kolikrát ani nejde o mašinu, ale o nějakou "umělečnost" na železniční tématiku. Cokoliv s lidma, šmouhy, panningy, siluety v protisvětle, prostě cokoliv, co bys asi nedal jako jedinou fotku do atlasu lokomotiv. Prostě fotky z těchto dvou kategorií - UTG a ŽKŽ.



Když dovolíš, hvězdičkou * označím otázky, na které bych se rád dozvěděl tvou odpověď, ano?

Takže tebe trápí, že se v galerii ŽP objevují jisté šablonoidní tendence a dáváš to za vinu (výhradně) správcům, kteří podle tebe mají omezovat individualitu autorů a přednastavovat mantinely. Já říkám, že se šablonoidní tendence objevují ve všech galeriích a není to problém jen ŽP a jejich správců, je to problém autorů, všech, nejen těch, co publikují na ŽP. Autoři, kteří nikdy na ŽP nepublikovali a nemají s ní nic společného, stejně fotí šablonovitě a dávají to třeba na lokonet. * Jakto? A tam šablonovitost nevadí?

Např. zde na K se v diskusích objevuje převážně odpad a atlasovky, sem tam šablony nebo aspoň pokusy o šablony. ŽP důrazně třídí odpad, atlasovky se vlastně taky třídí, to už musí bejt, aby se vzala atlasovka, a zůstávají šablonové a tvůrčí. Ale aby vznikla dobrá šablonová, mnohdy je nutno autorovi pomoci s polotovarem, někdy i opakovaně, někdy i na desetkrát, bohužel. Mezi historickými je spousta atlasovek a i pár odpadovek, ale u historických fotek je to trošku jinak a nemá smysl se o tom bavit, na tom se shodneme.

* Jakto, že na loko.net, kde je troufnu si říct zcela rozdílná skupina autorů, která nemá a nikdy neměla se ŽP nic společného, a skutečné minimum tvoří průnik, je ještě větší procentuální zastoupení šablonoidních fotek?

* Jakto, že i když má galerie ŽP dvě výhradní sekce na "jiné než polní fotky vlaků", když to tak nazveme, a je v nich v součtu přes pět set fotek, což je troufnu si říct zdaleka nejvíc ze všech tuzemských galerií, troufnu si odhadnout že i řádově, je právě ŽP tebou propírána coby šablonoidní omezovač individuality?

* Kolik myslíš, tak percentuelně (nebo aspoň rámcově), že je mezi zamítanými:

špatných odpadovek (pleonasmus)
špatných i dobrých atlasovek
špatných šablonovek
špatných tvůrčích

**A jaké by sis představoval jiné fotky než šablonové? Víc tvůrčích tak, jak je známe ze sekcí UTG a ŽKŽ, nebo nějakou uplně jinou kategorii?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 22:55:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - dělení bez výhrad přijímám, vpodstatě podobně to beru a vnitřně si dělím úplně stejně.

S dalším taktéž souhlasím, ale namítám (je to můj názor, ale obecně mám totéž vypozorováno i od ostatních), že ŽP není všeobecně chápána jako "obyčejná" fotogalerie, ale cca jako "o stupeň lepší" fotogalerie. Tedy je od ní také očekáváno "o stupeň lepší" kvalita, ale i námětovost fotek. To první platí a funguje naprosto správně, v tom druhém už méně.

Tedy ANO, šablonoidní tendence objevují ve všech galeriích a troufám si říci, že i převládají ve výsledcích focení každého z nás, nicméně stejně jako většina z nás, když se chce veřejně pochlubit nějakou fotkou, vybírá nějakou tu nevšední, stejně bych (a určitě nejen já) vybral pro zveřejnění v "o stupeň lepší" galerii nějakou tuto nevšední fotku. Myslím (= stále můj názor, ale i to, co mám vypozorováno od ostatních) , že od galerie ŽP se očekává výběr právě takovýchto snímků. A když už to tedy má být "klasická šablonovka", nechť vyniká alespoň zajímavým vozidlem. Třeba HA Kyklop / Asynchron / barvičky apod.

Ad jiné než polní fotky vlaků - jasně, ale jaké je to procento z celku?

Ad Kolik myslíš, tak percentuelně (nebo aspoň rámcově), že je mezi zamítanými - netuším, ale zkusím odhadnout dle toho, co mi chodí na Prototypy (bráno jako % z přijatého celku):

- špatných odpadovek (pleonasmus) - cca 20%
- špatných i dobrých atlasovek - cca 80% (20+60%)
- špatných šablonovek - teď je otázka, co je chápáno pojmem "špatných", to by bylo do 1. skupiny, ne?
- špatných tvůrčích - malinko až nula, zde už je to hodně o individualitě, tedy tím, co autor chtěl dokázat a jak to vidí hodnotitel...

A jaké by sis představoval jiné fotky než šablonové? - Jak už jsem psal, COKOLIV jiného (nechápej ale že VŠE jiné, to ne). Třeba ta sestava novinek, co je nyní na ŽP, je naprosto OK. Pestrá a vyvážená.

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1596
Registrován: 3-2010
Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 23:16:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nemám přesný čísla, ale co jsem tak vypozoroval, tak zamítáme cca:

odpady 3-5% - zcela výjimečně se někdo pokusí nahrát nějakou obludnost z mobilu atp.
atlasovky 5-7% - viz předchozí, je jich o chlup víc, ale ne moc
tvůrčí 1% - naprosto mizivá záležitost

šablonovky 87-92%

Prostě drtivá většina fotek, který zamítáme, jsou buď pokusy o šablony (je tam nějaká snaha vyfotit krajinovku, ale autor si neuhlídal konec soupravy, objekty, srostlice, násvit...), nebo jen nedotažený šablony - fialový oblohy a neostrý podexponovaný, který po troše peripetií mají šanci projít.

Co z toho plyne? Autoři sami nám předkládají především šablonovky.

Třeba ta sestava novinek, co je nyní na ŽP, je naprosto OK. Pestrá a vyvážená.

Vždyť jsou to samý šablony? Že ty do toho mícháš (ultra-)šotohledisko? Muzejní mašiny, muzejní artefakty, soukromníci, vymírající řada 749...

Bavíme se o tom samým? Šablonoidní kompozice bez ohledu na modelky (!) jako problém galerie?

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4085
Registrován: 5-2002

Odesláno Sobota, 16. května 2015 - 23:56:55   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No, možná špatně vidím, ale sám jsi přeci psal: Šablony jsou klasické fotky z pole, ze stromu, z nadjezdu atp. Normální krajinový fotky. Postav se do pole, měj to s násvitem, oblouk, mašinu do zlatýho, horizont nahoru. Šablona..

Nicméně já v tom vidím (odshora):
1) obraz ve vodě, barvy vycházejícího/zapadajícho slunce, nevšední mašina - to neodpovídá úplně Tvému popisu
2) ano, do jisté míry "klasika", ALE jen samotné mašiny - to neodpovídá úplně Tvému popisu
3) ano, šablonovka, ale hodnotná zachyceným vozidlem, jediným této řady a vizáže (4 světla)
4) fotka ze stanice, mechaniky, vlak skoro z čela - to neodpovídá úplně Tvému popisu
5) i ty modely jsou příjemným "vybočením" od klasiky - to neodpovídá úplně Tvému popisu
6) ano, šablonovka, ale hodnotná zachyceným vozidlem i datem vzniku, parádní dobová atmosféra
7) ano, do jisté míry "klasika", ALE zajímavé vozidlo a fotka ze stanice, doplněná o stavitelské retro a zase má nepopsatelně větší "šťávu" než fotka z pole - to bych úplně neřadil do Tvého popisu
8) totéž co 7)
9) řeka, krajina a vlak v roli téměř jako "připletl se do záběru", pěkné - to neodpovídá úplně Tvému popisu
10) noční pára u topírny, paráda ALE - to neodpovídá úplně Tvému popisu


www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5327
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 07:28:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

R.Kolmix - se mi zdá Rosťo, že se v tom začínáš ztrácet.....[uhoh]. Změny pro změny nejsou dobré - Honzinus naznačil, co by se mohlo, a co by se s velkou pravděpodobností i stalo při Tebou navrhovaných systémech. Výběr do galerie není všelidové hlasování ani volba poslanců. Stejně jako u těch voleb je v tom obrovská možnost manipulace, uvědomuješ si to ? A galerie se tak změní ve srajdu coby dup. Proto je kriteriem výběru posouzení, řekněme, porotou.

Dovedeš si představit fungování Tváho systému v galerii, která má být ukázkou solidní fotky nejen po řemeslné stránce ale i s nějakým výtvarným aspektem? Já ne.

Leda by se zavedla rubrika ,,co dokáže ulice",
kde by se publikovala ta největší zvěrstva, zaslaná k uveřejnění. Tedy ,,špičky" z kategorie odpad.

Zdá se mi, že stále zaměňuješ ŽP s kategorií jinou, třeba Tvým webem.
Jenže hodnota obou tkví v něčem zcela odlišném.

Tvoje stránky mají především hodnotu v obsahu textovém, jako rozsáhlý soubor informací o daných vozidlech a fotky jsou doplňkem - proto tam taky těžko obstojí fotky typu krajina s vláčkem, kdy lze stěží poznat, co to tam vlastně jede, byť nádherně a působivě vypadající. U Tebe musí být fotka dokladující vzhled vozidla.
Pokud nelze sehnat fotku lepší mají tam své místo i fotky nekvalitní, zvlášť jde li o vozidlo dávno neexistující.

Naproti tomu ŽP si zřejmě neklade za cíl stát se atlasem s vysokou informační hodnotou, nýbrž webem, kde se zveřejňují fotky ve většině případů snadno opakovatelné ale výtvarně pojaté, bez nároku na dokumentační hodnotu.

Proto tam patří ty vláčky s krajinou, krajiny s vláčkem. Na ŽP není postatné jestli tam jede např. 130.001 nebo 130.015. Důležitý je estetický vjem.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 858
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 08:48:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud by tu někdo měl problémy s tím, že mu nepřijmou fotky na ŽP, tak je tam dávat nemusí. Je dost jiných webů kam lze dávat fotky s železniční tématikou. A když mu je nepřijmou, proč se do ŽP následně naváží? Takže to dotyčnému vlastně jedno není, strašně chce fotky na ŽP, jenže na to nestačí, že? Ono plivnout si je snadnější než se něco naučit. [kladivo]

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 13:10:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolmixi, asi jsem se nevyjádřil úplně přesně. Šablonovka je všechno, co odpovídá nějaké, řekněme opakovatelné kompozici a přitom jde o zobrazení vlaku v poli (ve stanici, v lese atd.)

1 - Kojice s odrazem. Šablona jak prase. Máš vodu pod vlakem? Tak zkus, jestli se ti nebude zrcadlit vlak. Jen tyhle Kojice "tak nějak takhle" máme v galerii 13x. Dalších šest fotek jak přes kopírák najdu na TW. Jiných odrazů ve vodě na různých místech odhadem další tři čtyři desítky jen na ŽP. Hele, jede mi vlak z Pardubic a jsem u Týnce, co s tím? Tak to práskni přes vodu. Z hlavy mě napadá Olovnice, Křemže, několik různých fleků na JHMD, Veleslavín, Bystřice n. P. a určitě by se toho našlo víc, kdybych si to pamatoval :-)

2 Vlak ve vnějším oblouku přes louku u lesa, v pozadí kopec. To je prakticky definice šablony.

3 Vlak v zářezu z nadhledu v úhlopříčné kompozici. Šablona jak z učebnice.

4 Dvě mechaniky a vlak mezi nima. Janovice, Krupá, z hlavy nevím dál, ale určitě někde něco. Máš mechaniku před kolejí? Dej ji zhruba do prvního vozu za mašinou. Mechanika za kolejí? Dej ji před vlak. Máš dvě po obou stranách? Dej vlak mezi. Jak komponovat návěstidla na pět stále se opakujících způsobů, to jsou šablony č. 15 až 20 z katalogu šablon :-D

5 Model focenej z boku. S ohledem na fotogeničnost dioramat je jen omezený počet způsobů, jak to fotit, aby to nevypadalo jako model. Výrazný nadhled "jak to vidí káně". Boční pohled, který zamaskuje malou prostorovou hloubku modelu. Těch šablon na modely je taky asi pět až sedm, víc ne.

6 Nejobyčejnější kompozice, která tě napadne. Tady se není o čem bavit.

7 Vlak ve stanici focenej ze země přes kolej, případně přes dvě, přes tři, z vedlejšího nástupiště... Ve stanici toho moc vymejšlet nejde, tam těch šablon je taky asi pět.

8 Jednou z nich je třeba focení stanice z nějakého vyvýšeného místa za poslední staniční kolejí, nějaký domek, sloup, strom.

9 Speciální kategorií šablon jsou blechoidy. Prostě si najdeš nějaký hodně vzdálený místo a vyfotíš to velmi krajinově, ale pořád jde v té krajině nějak identifikovat vlak. Výborné jsou na to veliké kopce nad údolími, jako jsou třeba fotky "oblouky a roviky kolem Bezpráví shora", různé dálkové fotky v Alpách atp. V podstatě jakmile máš vlav v nějakém údolí a dokážeš se vysápat nahoru do krpálu, můžeš udělat parádní blechoidní šablonu. Výborné jsou na to namátkou tratě 090, 072, ale i 032, rozhodně pak 010, nějaký blechoidy jsem viděl i z 240, 340 a dalších. Já mám osobně blechoidy hrozně rád a ve svém portfoliu jich mám taky dost, hodně z Prahy, třeba. Mám focený blechy i z 210, kde všichni visívaj nahoře na skále nad hned vlakem. Ale furt jsou to šablony. Najdi si vzdálenej pohled a prásk.

10 Poslední kategorií jsou noční fotky, které jsou populární především v zimě, kdy už v pět je kvůli slunci padla, ale lidi nejsou ještě unavený. Dále pak různé akce s nostalgií, třeba večer po prvním dni vícedenní akce. Taky je to dobrý pro případy, že je delší dobu hnusně a člověka svrbí prst. Stačí jen najít vhodně nasvícenou "pohozenou" soupravu nebo mašinu. Přesto, noční fotky jsou v relativní menšině, z různých důvodů. Nicméně stále je to šablona. Najdi si vlak, na kterej ti svítěj lampy a když to je nějaká strojená akce, tak si posviť z generátoru. Svého času byl hrozně populární noční Turnov, alespoň u lidí z mého okolí. Noční Pardubice jsou notorické. Každá větší stanice s relativním nočním provozem skýtá možnosti.

Argumenty o tom, že tam jede Lv jsou liché. Jako by tam jel motorák, nebo šoupák s jedním vozem. Stejně tak, že je tam "zajímavá mašina", no to je ultrašotoušismus nejhrubšího zrna. Na to nehrajeme. Soukromníci, "jediná čtyřvoká", "hodnotný historický kus", pseudomuzejní kus, či muzejní kus, parní muzejní kus. Docela mě překvapilo, že jsi jako pozitivní argument nedal fakt, že ty baruny táhnou náklad. To je taky populární ultra.

Pokud budeš stavět na ultrašotoušskej argumentech, tak se pak asi nedohodneme. Já za šablonovost beru "kompoziční styl opakovatelnosti".

A šablona není jen z 45° ze stromu v poli. Šablona je cokoliv, co je víc než jen katalog, a přitom na tom jde o vlak, i kdyby to byla jen blecha. I čelní fotka je šablona. Jsou lidi, kteří fotí téměř jenom z vnějšího oblouku přes kolej zespoda žabím pohledem na čelo. Pro někoho to může být zajímavé zpestření proti vnitřnímu oblouku ze stromu, ale v podstatě je to jen další šablona. Totální čelovka, jako třeba tato fotka, ta byla originální v době svého zveřejnění. Dnes už takových fotek najdeš v galerii daleko víc, už se z toho stala šablona. Návod na takovou fotku je v podstatě strašně jednoduchej a jakmile máš vhodné podmínky, můžeš to flákat jak Baťa cvičky.

Ovšem jestli ti jde skutečně o to, že se na žp objevujou "nudný modelky" (protože ty kompozice jsou všude tak nějak stejný), tak to jsem ti už taky vysvětloval. Pro mě je dobře udělaná šablonová fotka najbrtího peršingu z nadjezdu u Nový Vsi furt lepší než zprasená odfláknutá fotka kyklopa s pomerančem, jak táhnou Orient expres do Kouřimi.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
fotograf Mirek
Neregistrovaný host
Odeslán z: 94.112.30.226
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 15:47:49    Odkaz na tento příspěvek  

Zdarec fotografové,
můžete se prosím podělit o své post procesní know-how: Jakou používáte metodu při zmenšování fotek?
Nikdy jsem to moc neřešil a používal v Zoneru defaultní supersampling. Až teď jsem zjistil, že neprodukuje tak ostré fotky jako třeba bicubic. Tak by mě zajímalo, co používají ostatní. Díky.
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5331
Registrován: 2-2009
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 16:05:33   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Já v Zoneru to nejjednodušší - ,,pokročilá změna rozměrů " pro odeslání na K rep plně postačuje.
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8870
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 20:57:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix

Možná mi to uniklo,ale proč vlastně chceš měnit něco na ŽP když sám máš svoje dvě galerie ??
Rosta_kolmix
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4088
Registrován: 5-2002

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 22:04:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary - No, Zjevně jsem Tě opravdu nepochopil úplně přesně, nicméně určitě rozumíš, co jsem chtěl sdělit.
Problémem pestrosti obrázků v galerii není to, zda obrázek je či není "šablonovka" (teď opravdu taková, jak ji myslíš), ale prostě velmi často se opakující motiv "nasvícená nezajímavá mašina s celým vlakem z nadhledu na trati pod úhlem XYZ".
Chápu, že "ultrašotoušské" hledisko v podobě zachyceného objektu vám některým úplně nevoní, nicméně zde už jsme opravdu v (troufám si říct drtivé) menšině a dost možná je i v tomto "zakopaný pes" co se týče těch ne úplně dobrých referencí na galerii ŽP v řadách "širokého šotoušstva"...

Jnd - už jsem to tu párkrát uváděl. Nepotřebuju na ŽP vyloženě něco měnit (sám tam sice denně, ale obvykle jen kratičce nakukuji kvůli aktualitám, takže co tam je za fotky mi vůbec žíly netrhá), prostě jsem jen chtěl na základě stále se opakujících ne úplně lichotivých poznámek od lidí, které potkávám, trošku "nakopnout" adminy galerie ŽP k zamyšlení, zda opravdu je nastavený systém galerie OK.
Protože na jiné servery si opravdu nikdo nestěžuje (resp. jsem nic nezaznamenal).

www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!

Další stránky, na kterých pod hlavičkou KMD, o.s. dělám:
www.prototypy.cz/sergeje a www.prototypy.cz/tovacovka
Jnd
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 8872
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 22:31:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rosta_kolmix

Na názory ostaních kašli jseš tu sám za sebe a užívej si co se tobě líbí.
Mimochodem já tam chodím právě kuli těm fotkám a pro ty aktuality chodím denně sem na K-report ....

PS : Protože na jiné servery si opravdu nikdo nestěžuje (resp. jsem nic nezaznamenal).

Každý kdo něčím vybočí z davu je více vidět a proto více milovám a zároven nenáviděn ...
Poljaq
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 645
Registrován: 6-2006
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 22:35:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  


"Nechápu vyhrazené pruhy pro autobusy, proč by měli být chudí lidé v cíli dřív než já?", Jeremy Clarkson
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1715
Registrován: 8-2008

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 22:43:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No to máš těžké Rosťo. Já občas publikuju na Lokomotivách a když to tady pročítám, tak je tam stejný systém jako na ŽP. Naleješ fotku a čekáš jestli je OK, nebo edituješ jako vzteklej pokud se někomu něco nelíbí, ale námět foto je zařaditelný. Občas se mi něco povede ihned napoprvé jako třeba tento Hurvínek . Jindy mi editace nejde a mažu se s tím jako Balďas. Dost mi pomohl s editací Marek Cerman, Jirka Škalda a další. Kolikrát jsem nadával, že tamní správci nejsou féroví a že tam nic nepošlu a stejně tam pořád posílám... třeba tuhle Barču Tady mi pomohl Honza Šantrůček.

Ono si nevybereš, pokud se chceš zlepšit a máš zájem, tak to prostě zkoušíš. To že mi pustí průměrně každou desátou fotku mne nutí přemýšlet proč. Jenže čas být u trati a zkoušet není... a nebude to lepší.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 3-2010
Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 23:17:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Kolmixi, zdá se mi, že plavně přecházíš mezi dvěma nesouvisejícíma věcma, podle toho, co se ti zrovna hodí.

Buď je problém žp ve schvalovacím procesu, kde omezená skupina filtrů brutálním způsobem omezuje individualitu autorů.

Anebo je problém v nudnejch modelkách.

Možné je, že jsou to pro tebe problémy oba a já ani jedno jako problém nevidím, právě z podstaty galerie ŽP.

Ale to jsem ti už taky psal.

Pokud je problém v nudnejch herečkách, no tak to je teda problém no. Protože my nemáme problém vzít začínajícímu autorovi nějakou "nudnou" fotku, na který se naučí fotit a editovat. My totiž dáváme prostor každýmu, kdo má zájem, i tomu, kdo fotí peršingy a najbrtí brejle.

Představ si, že máš začínajícího autora, kterej se chce naučit fotit. Může se učit pouze na pro ultrašotouše zajímavejch modelkách, totiž na nostalgickejch fotkách a ultrašotoušsky zajímavejch jízdách typu 121 awt nebo 753 kds. Předpokládám, že se mu prvních dvacet fotek nepovede a to mu bude trvat tak asi půl roku, než tolik fotek nachytá, pokud nesedí na isoři.

Nebo se může učit na blbejch peršingách a najbrtích brejlích, který mu jezděj všude. Dvacet fotek má za tři odpoledna.

A nějak mi nejde dohromady to, jak dobrá galerie to má být a jak hrozně nevoní širokému šotouštvu nudná skladba fotek.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 861
Registrován: 8-2010

Odesláno Neděle, 17. května 2015 - 23:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mihyle, pokud Ti někdo pomáhal s editací té Barči, tak mu to upaluj vyreklamovat, protože ta editace je fakt totálně zprasená.[ko]

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 00:10:49   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Myhile, to je zajímavé. Takže na lokomotivách se taky brutálním způsobem omezuje individualita autora omezenou skupinou filtrů? No to jsou mi věci [happy]

Mimochodem, ta bardota by teda snesla zeditovat, pro začátek kontrast, sytost, ostrost a bordel. Teda podle měřítek ŽP.

Jestli ti aspoň napíšou, v čem přesně konkrétně je problém, tak editační věci můžeš zkoušet po dlouhých zimních večerech. Kompoziční musíš k pražci, to se nedá nic dělat. Na druhou stranu ty kompoziční bejvaj daleko víc binární, tam se to nasává daleko rychlejc.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Klokan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 81
Registrován: 11-2007

Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 00:15:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nejdu do archivu, abych zjistil, jak dlouho se o tomto tématu tady diskutuje. Mám de-facto obdiv k tomu, kolik se zde nad tímto tématem "utratilo" času...
Já osobně to vidím takto:
1) Šablonovitost - No ono je to napříč fotogalerkama vůbec - podívej se na letadla letadlo před přistáním, dosedající na runway, taxujícím, startujícím, podhled z 10 km... Modelky V ateleru - pózy, které se často opakují v různých modifikacích, jen je rozdíl v oblečení (totéž jako něco je v najbrtu a něco v historickém nátěru), někdy na černém pozadí, na bílém pozadí, na šedeém pozadí.. jiné než tyto 3 barvy je celkem výstřelek... Modelka v exterieru - rozkvetlá louka, řepka, zrající obilí, umazáná na skládce pneumatik, v dílně, ve vodě při zapadajícím slunci... a tak by se dalo pokračovat.
Z mého pohledu je ve fotografii už hodně vymyšleno a málo komu se podaří něco nového. Hele, Marco Polo našel cestu do Asie, Kolumbus objevil Ameriku a Cook Austrálii... Už není co objevovat.. a tady to podle mě do jisté míry platí stejně.

2. Správa galerie - systémů je mnoho, ale asi jedniné co zaručí nějakou kvalitu vkládaných fotek je moderování. Ostatní způsoby už se zkoušely - viz. Vlaksim, apod... Podívej se na servery, kde to nikdo neřídí... Viz. třeba modelky (fotoparta.cz/fotopatracka.cz/modelingway.cz) Najdeš tam slušné fotky, které mají potřebné atributy, ale většina jsou mobilem focené nekoukatelné fotky, protože to nikdo nehlídá a paradoxem je, že tyhle šitky mají většinou solidní hodnocení, protože na nich je hezká holka....

Možná by bylo fajn, kdyby bylo cenzorů třeba 30 nebo 50 a muselo by být 10 souhlasných hlasů. Ale kdo to bude dělat? Stěží najdeš 10 zodpovědných natož tak 30 nebo víc...

Není lepší místo této nekončící diskuse vzít do ruky foťák a něco nafotit a zeditovat a bavit se o tom, jak to udlěat lépe?

WWW.RAILGALLERY.CZ
Železnice Vaším objektivem
Mad_noodle2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5334
Registrován: 2-2009
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 05:16:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzinus - když si řekl A řekni i B.
Víš, že jsem starej, slepej, blbej fotista s neutuchající touhou se vzdělávat. Napiš tedy speciálně pro mě, co tam je špatně. Já nic, vyjma zvýšené saturace, neobjevil. Což samože neznamená, že tam nic není.
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 862
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 08:56:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

klokan: [ok]
Mn2: víš co, já jsme sice učitel, ale někdy i neustálé opakování nepomůže. Co mám říkat? Chary se obětoval a napsal to. Celkově šílený barvy, tvrdý kontrast, supermodrá haluz v obloze…. Má autor seřízený monitor pokud se mu toto zdá v pořádku? A ti správci na tom webu také? To dokázali usměrnit někoho do takové šílenosti? Proti podobným praktikám pořád bojuju, když chce někdo dělat řemeslo, měl by ho aspoň nějak obstojně ovládat. Když řídíš auto, musíš to taky prostě umět, jinak to hned někam pošleš a někoho zabiješ. Furt to samé, je to naprosto zbytečné… ale chlubit se takovouhle pomocí, to už je fakt něcíčko. Dobré jméno to dotyčnému webu dělat nebude. [pozor] [kladivo]

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2068
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 11:21:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mihyl: Michale, ta barča ve tvém odkazu má opravdu velmi nereálné barvy a přitom tvoje fotka stejného vlaku o den dříve http://www.lokomotivy.net/obrazky/749/dsc_0018_edit_1_smallb.jpg
je velmi dobrá a daleko věrohodnější. Dobrým "barometrem" je porovnávání fotek mezi sebou. Lehkým "dotažením" středních a tmavých tónů a eliminací trochu "tekoucí" červené na čele baruny by fotka od Kácova byla bezvadná.
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 11:29:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Honzine, já bych to zas tak tvrdě neviděl. Víš, ono s říká, ujdi v něčích botách míli, než začneš kritizovat jeho práci. Pak aspoň budeš míli daleko a jen tak ti nerozbije hubu.


Dobře vím, jakou práci to dá z některých autorů vytáhnou i podprůměrné výkony. To nemyslím konkrétně proti Mihylovi, aby si nemyslel, to píšu obecně. Taky vím, že prostě lidi jsou lidi a i mistr tesař se někdy utne. Kecal bych, kdybych řekl, že třeba nám na ŽP občas něco neujede. Ujede, stane se. Kvalitu na LN osobně považuji za dlouhodobě velmi dobrou a jestli ujede sem tam nějaká fotka, no ujede. Na duhovou plejádu jsou tu jiní.

Jenomže to je můj soukromý pohled někoho, kdo dělá něco podobného a ví, co to obnáší. Chápu, že někteří to mohou mít jinak.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2069
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 11:57:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hodím do placu jednu fotku a pokud se k ní diskutující vyjádří budu rád.
http://www.prototypy.cz/tovacovka/zobr_akce.php?obr=464202pavbib1
Mihyl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1716
Registrován: 8-2008

Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 13:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chary, Topič, Honzinus: Jo s tou fotkou mi bylo pomoženo, já sám jsem to editačně nedal. Večer Vám zkusím poslat raw a poprosím Vás o Vaši verzi editu.



Chary: nikde jsem neřekl, že jsem na Lokomotivách omezován já nebo někdo jiný. Jen jsem to Rosťovi popsal ze svého úhlu autora co tam něco pošle. Prostě to zkouším a když si nabiju nos, chvilku počkám a zkouším to znovu...
Chary
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 3-2010
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 13:44:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mihyle, nojo, promiň, tys k tomu přišel jak slepej k houslím. To bys totiž musel číst celou tuhle debatu od začátku. Je zde totiž Kolmixův názor, že správci na ŽP omezují individualitu autorů. Že to je celý jinak jsme se tu snažili probrat a rozebrat.

Raw pošli, mejl je chary pečenáč seznam. Uvidíme, co by se s tím dalo dělat.

Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Topič
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2070
Registrován: 9-2006
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 14:00:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

perník
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 152
Registrován: 8-2012
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 14:25:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič: ohledně té odkazované fotky Rosničky ti klidně řeknu (v tuto chvíli anonymizovaně) závěr jedné staré krátké diskuze, kde šlo o pohled na tuto fotku v podání "šablonovitý fotograf" vs. "běžná veřejnost".
Názor fotografa - "sloup přes mašinu vadí, je to naprosto elementární nedostatek a dalo se tomu v klidu vyhnout při naprosto minimální námaze nebo znalosti". (další technické a kompoziční aspekty nebyly řešeny)
Názor veřejnosti - "sloupu přes mašinu si nikdo ani nevšiml, resp. až po upozornění. Nikomu nevadil, naopak všichni byli nadšeni atmosférou fotografie. Proto se všem líbila."

(Příspěvek byl editován uživatelem perník.)
Bobik
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1673
Registrován: 7-2011
Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 19:07:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Topič - přesně jak píše perník. Že tam je nějakej sloup, jsem si uvědomil, až když o tom začal mluvit (psát). Do tý doby jsem ho přehlížel jak krajinu, resp asi bral jako součást dráhy, tedy něco normálního, čeho si člověk nevšímá. To mě víc trknul do očí (negativně) ten fotič uprostřed záběru. Ten na mě působí rušivě, ne nějakej sloup.
Spíš jsem hodnotil fotku stylem líbí/nelíbí taknějak celkově. A tedy nelíbí. Moc tmavá, není tam nic vidět, byť ta "dynamická atmosféra" [proud] rozjíždějícího se vlaku zaslouží malé bezvýznamné plus.

Ostatně soudím, že Ropid musí být zničen.....
Honzinus
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 863
Registrován: 8-2010

Odesláno Pondělí, 18. května 2015 - 20:30:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Perníku, to seš hodnej, že si nám řekl, co je na té fotce špatně! Ale já si původně myslel, že ta Topičova otázka byla spíše adresována zdejší komunitě a ne někomu, kdo už se považuje za lepšího a zkušenějšího fotografa.

Tohle je Apple , ty vole!

http://www.flickr.com/photos/honzinus/