Autor |
Příspěvek |
Indian
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24 Registrován: 1-2013
| Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 10:10:30 |
|
ad přerovský přejezd: Híhou má pravdu, vlasak je mimo. A neví náhodou někdo z místních, jak tato kombinace AŽD s výstražníky VUD historicky vznikla? |
Ostravské_tornádo
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1652 Registrován: 4-2011
| Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 14:40:33 |
|
To že jsou u Prechezy AŽD 71, tu už zaznělo, takže kdo sleduje, ví. |
vlasak
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 580 Registrován: 10-2011
| Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 21:26:51 |
|
OSTRAVSKÉ TORNÁDO Cože je u Prahy?? |
Vagoňák Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124 Registrován: 8-2013
| Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 21:46:28 |
|
Zeptám se zcela laicky, ale proč už není samotný stožár výstražníku natřen červeno-bílou jak tomu vždy bylo? Já si pamatuju že to bylo i u nás a teď je to natřené šedou... Např. o něco výše jak jsou fotky z odvážení, tam jsou ještě červenobílé. (Příspěvek byl editován uživatelem Vagoňák.)
|
Zdroj
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 287 Registrován: 9-2009
| Odesláno Čtvrtek, 12. prosince 2013 - 22:31:26 |
|
To: Vagoňak změna normy |
Noltha
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 775 Registrován: 11-2005
| Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 19:44:20 |
|
Vagoňák: Po důvodu nutno zapátrat v zákoně o provozu na pozemních komunikacích. Přenosnou svislou dopravní značkou se rozumí dopravní značka umístěná na červenobíle pruhovaném sloupku (stojánku) nebo na vozidle. Jelikož výstražník není přenosný, tak už nemá červenobílé sloupky. |
Číslo příspěvku: 128 Registrován: 8-2013
| Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 21:04:58 |
|
Zdroj, Noltha - díky za vysvětlení.
|
Tajemný_em Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2581 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 22:03:29 |
|
Jelikož výstražník není přenosný, tak už nemá červenobílé sloupky. Což je pěkná hovadina (nemyslím Nolthova, ale zákonodárcova), protože červenobílé sloupky si naši předkové nevymysleli jen tak zbůhdarma, ale nejspíš proto, aby to bylo vidět. Leč zákon je holt zákon a musí se ctít, i když někdy odporuje zdravému rozumu.
Spolehlivý prostředek ke snížení nehodovosti na našich silnicích? Fyzické tresty pro narušitele předpisů! Pokuty a nesmyslné body to nevyřeší... |
|
Číslo příspěvku: 129 Registrován: 8-2013
| Odesláno Pátek, 13. prosince 2013 - 23:32:42 |
|
Tady ještě další fotky z přejezdů a vleček z Přerova. Taková zákoutí mám rád K těm sloupkům - přesně tak, vidět to bylo lépe, ta šedá (kor v této doběm kdy je zataženo a mlhavo) se hezky přehlídne resp. není to tak zřetelné jako když to bylo červeno bílé. A mám dojem, že jsem někde viděl ještě kříž na čb sloupku.
|
Bulterier47
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1 Registrován: 12-2013
| Odesláno Sobota, 14. prosince 2013 - 10:14:05 |
|
Kde se nachází to VÚDčko, co má jako avatar uživatelka VÚDfan??? Existuje ještě, nebo už tam jsou plasťáky??? Moc děkuji za odpověď... Bulteriér47 |
Plešoun
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3376 Registrován: 9-2005
| Odesláno Neděle, 15. prosince 2013 - 16:21:15 |
|
není to tak zřetelné jako když to bylo červeno bílé Což nestačí 3x upozornění velkou dopravní značkou na blížící se přejezd? Není to o tom, že by 15cm široký sloupek výstražníku byl líp vidět: je to o tom, že některým nestačí ani dvé velká blikající červená světla, ba někteří nevidí ani sklopená červeno-bílá břevna. Je to o kázni a respektování základních předpisů. Nikoliv o tom, jestli ta roura, na které ke výstražník je šedá či pruhovaná.
|
Indian
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25 Registrován: 1-2013
| Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 08:03:24 |
|
to Vagoňák: Noční fotky Přerova jsou opravdu poetické . Ty dva výstražníky přes most nad Bečvou budou za chvíli minulostí. Přejezd je již legislativně zrušen a je jen otázkou času, kdy dojde na demontáž... |
Číslo příspěvku: 132 Registrován: 8-2013
| Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 09:51:11 |
|
Indian: dík za info. To tam ještě určo zajedu udělat pár fotek (chtělo by to alespoň půlmetru čerstvého sněhu ). Nevíš jak často tamtudy něco projíždí? V areálu té Prechezi nějaké vagony jsou.
|
Indian
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26 Registrován: 1-2013
| Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 10:54:19 |
|
Pravidelná obsluha jezdí z Prechezy na předávkové kolejiště určitě někdy mezi devátou a desátou dopoledne. Kdy je to odpoledne nemám tušení. Ale ten přejezd přes most je už vypnutý, takže ten si už nenatočíš. Můžeš si ale vyfotit raritku ve formě různých evidenčních čísel na výstražníku a na křížích. Ono se totiž z jednoho přejezdu vyrobily teď přejezdy dva (na každém břehu jeden), a proto bylo pro nový přejezd přiděleno nové evidenční číslo (to na kříži), ale výstražník se starým číslem (ale platným pro přejezd na druhém břehu) ještě nikdo nesundal. |
Honza_o
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2741 Registrován: 5-2002
| Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 12:38:21 |
|
Precheza: Ranní obsluha někdy bývá už v 9 zpátky, odpolední obsluha je mezi 13-15 hodinou. |
Číslo příspěvku: 134 Registrován: 8-2013
| Odesláno Pondělí, 16. prosince 2013 - 13:07:37 |
|
Indian, Honza_o: díky za tip. Určo tam zajedu i přes den se mrknout.
|
Martin_kašpar
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1038 Registrován: 9-2005
| Odesláno Sobota, 21. prosince 2013 - 02:49:10 |
|
K článku v dráze 12/2013 o výstražnících (resp. zařízeních) typu SSSR by se slušelo doplnit několik skutečností, které nemusí být zcela zjevné: Výstražníky typu SSSR bylo možné původně směrovat každou svítilnu svým směrem, tehdy pro varování silničního uživatele stačilo jedno červené světlo - je to patrné i z propagačního snímku v článku. Traťové PZS se původně zřizovaly zcela bez kontrolních prvků (pár se jich v provozu ještě najde), kde toto částečně zastupovala četnější údržba. Slabým místem výstražníků byly houkačky, jednak trpěly vandalismem a problematické bylo i napájení - některé na 220 nebo 120 V. Časem se houkačky stěhovaly do sloupku výstražníku, kde sice byly v bezpečí, o to méně slyšet, případně se přidělávaly rovnou na reléovou skříň. Červená světla na břevnech byla původně nasazována i na zařízení AŽD71, zde opět byl slabým místem pohyblivý přívod mezi pohonem a břevnem, který trpěl jak vlastním pohybem, tak vandalismem. Na některých pohonech jsou pozůstatky dodnes, zpravidla ve formě "vodovodního" kolínka. Jedním z důvodů výměny výstražníku za klasický plechový AŽD71 nebo plastový 97 je také nedostatek původních žárovek. Zařízení typu SSSR se nepřestala nasazovat ihned po výrobě zařízení typu AŽD71, montovala se v souběhu obvykle už v provedení s malorozměrovými relé a to až do osmdesátých let. Zajímavé jsou i tzv. bateriové studny, jedná se o betonový prefabrikát, který se "zakopal" u reléové skříně a umožnil uložení akumulátorových baterií pod zámrznou hloubku. Uložení ve skříni baterie trpí velkými rozdíly teplot (v létě i 70°C), komplikovaný je ovšem přístup. Studny byly rovněž náchylné na vlhkost a z toho vyplývající snížení izolačních stavů. Vzhledem k příznivé energetické bilanci (nulové) se při použití bezúdržbových akumulátorů a nových izolačních materiálů studny v inovované podobě znovu zkouší. Stáří zařízení je opravdu uctyhodné, alespoň u nás jsou stále v provozu zařízení z roku 1959 a je téměř jisté, že se z nich dost dožije šedesátky. |
Pene
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578 Registrován: 8-2009
| Odesláno Sobota, 21. prosince 2013 - 06:55:10 |
|
Dovolil jsem si pro představu vypůjčit pár fotek od uživatele Tbtom z vlákna mechanických závor. Výstražníky typu SSSR bylo možné původně směrovat každou svítilnu svým směrem tehdy pro varování silničního uživatele stačilo jedno červené světlo Tyto výstražníky se nacházejí u mechanických závor v Sušici. |
K6S310DR Neregistrovaný host Odeslán z: 90.183.64.242
| Odesláno Neděle, 22. prosince 2013 - 12:15:38 |
|
Jen malá zpráva od kámoše: Výstražníky vzor CCCP v Otradovicích zůstávají i nadále a jejich náhrada se zatím ani neplánuje. |
VÚdfan
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218 Registrován: 11-2007
| Odesláno Pondělí, 23. prosince 2013 - 21:54:05 |
|
To Pene: mám dojem, že stejně vypadají přejezd byl kdysy dávno na zrušené trati H.Týnec - Chrást u Chrudimi. Asi tak v roce 2005 došlo k náhradě za plasťáky. Zde malý důkaz: http://www.pshzd.cz/akt_chrast.html Ale určitě spousta z vás o tomhle ví. |
Adalbertinum
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3420 Registrován: 1-2010
| Odesláno Čtvrtek, 26. prosince 2013 - 18:40:23 |
|
Jaký typ PZZ je u zastávky Komořany v Praze? Pamatuji, když tam byl vlak, že podle zvuku mi to přišlo, jako přejezd v Sobíňově, ale zcela jist si nejsem... Děkuji za informaci
} 163 + Bdmtee + Bdmtee + Bdmtee jsou mé nejoblíbenější, s kterými je pro mě radost cestovat Osobní a Spěšné vlaky na trati 020
|
|
Bulterier47
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2 Registrován: 12-2013
| Odesláno Čtvrtek, 26. prosince 2013 - 18:55:03 |
|
Přímo u zastávky je jen výstražný kříž. Nejbližší světelný přejezd je v ulici U Soutoku, tam jsou AŽD 71 s elektronickým zvonkem I. generace (péblé). |
Martin96
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761 Registrován: 9-2011
| Odesláno Čtvrtek, 26. prosince 2013 - 23:14:11 |
|
|
Bulterier47
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3 Registrován: 12-2013
| Odesláno Pátek, 27. prosince 2013 - 08:37:12 |
|
1. V Komořanech, v Kyslíkové ulici jsem na StreetView našel vlečkový přejezd, který vypadá opravdu zajímavě. Netušíte, co je to za typ a jestli tam ještě je? Zde fotka: 2. Kde by se mohl nacházet přejezd VÚD z obrázku, který jsem našel na počítači? Fotka: |
Zeleznicni
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4233 Registrován: 10-2003
| Odesláno Pátek, 27. prosince 2013 - 11:08:47 |
|
Bulterier47: V Trutnově, trať do Svobody.
|
Adalbertinum
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3422 Registrován: 1-2010
| Odesláno Pátek, 27. prosince 2013 - 14:12:23 |
|
Bulterier: Měl jsem na mysli přejezd u zastávky MHD Komořany, omlouvám se za nepřesné vyjádření.... A přejezd, který je na fotografii pořád existuje, jen vlak tam nebyl už hoodně dlouho
} 163 + Bdmtee + Bdmtee + Bdmtee jsou mé nejoblíbenější, s kterými je pro mě radost cestovat Osobní a Spěšné vlaky na trati 020
|
|
Martin96
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763 Registrován: 9-2011
| Odesláno Sobota, 28. prosince 2013 - 20:34:45 |
|
Protože se teď budu mnohem častěji věnovat natáčení přejezdů, tak jsem v rámci úspory času na natočení jednoho přejezdu zkusil experiment (který se vydařil), kdy budu natáčet obě strany najednou (videa jsem dával na tento přejezdový web). Tak aspoň pro tuto diskuzi: AŽD 71 Hradec Králové (ul. Maxe Malého): https://www.youtube.com/watch?v=Hdxab6v1l8Y AŽD 71 Ostroměř s velkými kříži: https://www.youtube.com/watch?v=CtI0WJboywQ Brzy se těšte na: přejezdy v úseku Valy - Veselí u Přelouče (015), Vrbatův Kostelec (238), úsek Praskačka - Káranice (020).
|