K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 05. 04. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 05. 04. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 764
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 00:12:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pro úplnost je vhodné dodat, že jednorázový doplatek do 1. třídy není možný ke všem jízdenkám ČD, jsou jízdenky (např. žákovské jízdné), kde to možné není a cestující při přesunu do 1. třídy zaplatí (podobně jako s PID jízdenkou) plné jízdné a pisné.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10004
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 09:25:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No že by se nevydrželo stát z Kárlštejna, tomu nevěřim.
A to je ještě supr, to si tu jedničku mužete dokoupit, ale co ti nešťastníci na Kladno, kde v Sp musej stát a dokoupit si nemaj co, neb regina jedničku nemá a nemá.
Jsem oběť, ne viník.
osme pendo
Neregistrovaný host
Odeslán z: 78.102.60.148
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 10:26:11    Odkaz na tento příspěvek  

Babilon:
1. ke studentské jízdence doplatek do první třídy možný je, jen je do obyčejného jízdného v první třídě, tudíž je drahý... Nejde např. k jízdence SONE.
2. k doplatkům do první třídy se manipulační přirážka neúčtuje.
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 147
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 11:54:40   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Káem, čelakovčan, -aa-, Zapa a další: Já moc nechápu tu logiku "kdo chce jednorázově, musí si sraze připaltit, dobře mu tak", "no tak budou stát, z karlštejna to není žádná hrůza", "jednou jim to napíšu, pak je to už navždycky přejde", "opencard je produkt Prahy".

Znova, naposled opakuju, protože to tu asi zdejší zabejčenci nikdy nepochopí:
Na 171 JE poptávka po ad hoc doplatku do první třídy k OpenCard. Je poptavka = lidi CHTEJI takto doplacet. Chtějí doplácet = nesou ČD peníze na stříbrném podnose. Co dělají ČD? Říkají ty vaše mimoidnosti. Kolik na té poptávce ČD vydělají? Nic. Mohly by? Ano. Proč nechtějí vydělat? Protože se to tak nedělalo, OpenCard je věc Prahy, předplacená první je na jiné kartě (co na tom, že po předplacené první ta poptávka není), takové jsou předpisy, ostatní se s klientama taky nemažou a vůbec, stejně jsou to všechno podvodníci a dobře jim tak. Racionální důvod, který by klenti pochopili, žádný.
Nedochází vám, že příplatek za komfort je příjemná přidaná hodnota, kterou by klienti ocenili a zaplatili, a která vlak odlišuje od ostatních prostředků dopravy? Nedochází vám, že klienti nechtějí podvádět, ale třeba opravdu netuší, že taková trivialita nejde? Nedochází vám, že přístup "jednou jim to napíšu na plnej prápor a pak už mi do jedničky nepáchnou, chacha" je přesně ten důvod, proč ČD opravdu nepatří mezi oblíbené firmy?
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1767
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 12:48:56   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč chtějí DENNĚ DOJÍŽDĚJÍCÍ lidi platit doplatky ad hoc? Tomu nerozumím. A mimochodem, jak víte, že by na tom ČD vydělaly?
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 12:57:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Otázka je, zda by ČD díky tomu nepřišly o stálé zákazníky v 1.třídě. Dejme si příklad. Máme prázdný vlak. Cestující P. nastoupí v Řevnicích, sedne si spokojeně se svým kuponem PID do 1.třídy. V Černošicích nastoupí cestují H. s In-goldem a sedne si do své jedničky. Leč máme tu druhý den a vlak je v Řevnicích plný. Cestující P. si řekne - jak já na Vás vyzraju! Sedne si do 1.třídy, zaplatí průvodčímu pár korun a poveze se v klídku pohodlně do Prahy. Leč v Černošicích přistoupí H. se svým In-goldem. A hle, 1.třída plná různých P. a jemu podobných, kteří se tam výjimečně nacpali, protože byla plná 2.třída. H. je naštván, má předplaceno, 1.třídu si kupuje právě proto, aby v těhle plných vlacích si pohodlně sednul (v prázdných klidně jezdí v 2.třídě). Ale teď je plná 1. i 2. třída, on má zaplacenu celoroční 1. třídu a stojí někde namáčklý na schodech. Nebo ještě provokativněji se kymácí v chodbičce v 1.třídě. Takže H. si řekne - takhle teda ne, kašlu jim na In-gold a příště jedu z Černošic autem.
Čili ČD získají pár korun od pana P. a jemu podobných, leč přijdou o slušnou roční částku od pana H. Které peníze jsou pro ČD důležitější? 22,5 tisíce zaplacených ještě pěkně rok předem nebo pár korun, které přitečou ale jen v případě, že vlak bude už tak narvaný (tudíž těch pár korun navíc bude v jeho tržbách činit zanedbatelné promile)? Kdo je chytřejší podnikatel? Ono někdy pustit deset malých kšeftů může znamenat neztratit jiný daleko větší. Ono je pro ten byznys potřeba přemýšlet komplexněji. Takže se zkrátka nedivte, že ten Váš "doplatek" (přesněji nutnost zakoupit novou jízdenku) je tak drahý. Staňte se pravidelným zákazníkem!
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2716
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 12:59:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: Protože jsou vychcaní jak mraky.... A myslí si, že jsme tady všichni tak blbí, abysme jim to sežrali.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 188
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 13:29:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Tuším, že na business modelu 1. třídy je něco špatně, jestliže se pracuje s předpokladem, že vždycky volné místo bude, a tudíž se vždycky musí vozit vzduch "kdyby náhodou". A přitom to vlastně ani takhle není. Co když pan H. nastoupí v Černošicích do vlaku, kde je první třída plná držitelů In-gold, a on, přestože si zaplatil stejně poctivě jako oni, se teď tísní někde na schodech?

Nastala někdy v reálu tato situace? Pokud ne nebo opravdu jenom výjimečně, pak průměr obsazenosti 1. třídy musí být opravdu nízko a je otázka, jestli se ČD vůbec vyplatí kvůli těm pár lidem vozit půlku vagónu prázdného.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1768
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 13:39:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-:

Lukfi: Situace, kdy je 1.třída plná držitelů In-gold nejspíš nastat může ve chvíli, kdy místo dvoješusu jede sólo ešus. Potom klidně může dojít k tomu, že ve vlaku je třeba 26 lidí s doplatkem na 23míst... Zatímco u dvoješusu by toto samozřejmě nenastalo a těch 26 lidí by si v pohodě sedlo.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2718
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 13:50:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Pak je třeba řešit kapacitní problém. Kvůli užibvatelům takto "levné" jízdenky se to vyplatí. A jestli to nastalo. Nevím, ale osobně bych byl radši, kdyby to skutečně nenastalo.
A jestli se to ČD vyplatí? Dlouhá léta se ČD nadávalo (a mnozí ještě nadávají), že jsou "socka" a pro lepší klientelu nic nenabízejí. Najednou je tady 1.třída, dosti zajímavá nabídka i pro lepší klienty ... a zase je to špatně. Zase se vyskytují tlaky, jak sem s co nejnižším příplatkem pustit v okamžicích, kdy je 1.třída pro lepší klienty nejpotřebnější, kohokoli.
To bych teda rád věděl, jestli by se stejní lidé dožadovali v případě, že je narvaný autobus povinnosti taxíku vzít s příplatkem pár korun všechny cestující, kteří by v autobuse stáli a jsou ochotni ten příplatek dát. Nebo by se tato povinnost mohla vztahovat na řidiče osobních automobilů projíždějících okolo.... Zkrátka podmínky pro 1.třídu jsou nějak stanoveny a je na každém zda je využije nebo ne.
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 148
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 14:00:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Rozumim. Prvni trida je tedy neco jako exkluzivni klub; neco jako "otevrel si hospodu, ale chodili mu tam lidi". Bezny substrat si zaslouzi vozit namackany ve dvojce a ti, kteri by si radi priplatili za alespon trochu dustojne podminky, jsou potencialni podvodnici, a jen at koukaji, jak nahore vozime vzduch pro vyvolene. Inu, takhle bude VHD porad za 'socku' a potencialni zakazniky do jednicky nikdy neprilakame... A vydelavat? Proc? Prazdne sedadlo v jednicce je zrejme idealni investice. A vyuzit prilezitost pro vylepseni obrazu CD v ocich klientu? Proc? Podminky jsou nastaveny; zrejme je vytesal Hospodin do kamenne desky. Klienti jsou stejne predevsim vychcankove, proc je do vlaku lakat. Radsi budeme v jejich ocich za nenapravitelne zkostnatele debily ohanejici se predpisy bez logiky pochopitelne pro nekoho, kdo se v zakulisi masinek neorientuje, jen jimi chce jezdit a za snesitelny komfort si priplatit.

V podminkach dobytcaku na 171, ktere vznikaji vlivem odreknutych nebo kracenych vaku, je to krasna ukazka toho, cemu CD rikaji 'zakaznicky pristup'.

Lamu nad CD hul.
Pankreas
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 149
Registrován: 9-2003
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 14:04:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Lepsi klienty neprilakate, protoze jim jednicku nedovolite vyzkouset tak, aby to pro ne bylo prijatelne. Sdeleni CD budiz: "Jen malo staci a pojedete pohodlneji". jenze jim bud napalite plne jizdne (drahe = mimo akceptanci), nebo jim doporucite prvotricdni predplacenku, kdy se bezny cstujici ztrati uz po druhem ukonu, ktery by pro jeji ziskani musel ucinit (slozite = mimo akceptanci, navic jsme mimo princip try&buy).

A jedine, co zanechate, je pachut drahy coby spolku fachidiotskych blaznu zijicich mimo bezne principy poptavky a nabidky, beznadejne ztracenych v housti predpisu a tarifnich tabulek, ktere si sami na sebe prichystali.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 189
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 16:14:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To, o čem píše Pankreas, je taky problém. Člověk nemá možnost si 1. třídu vyzkoušet a rozhodnout se, jestli si koupí drahou In-gold, nebo ne. Tam, kde nějaký čas jezdily ešusy negarantovaně a do 1. tř. se mohlo bez příplatku, tam si to lidi zkusit mohli. Jinde ne.

Chápu, že "lepší zákazníci" si předplácejí In-gold, aby se nemuseli mačkat s plebsem a že ad-hoc doplatek, ke kterému se rozhodnu, když je dvojka nacpaná, je s tímhle principem v rozporu. Jak už jsem ale napsal, ten byznys model jedničky je takový pochybný. Věřím ale, že by se to s ad-hoc příplatky dalo skloubit.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 17:33:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pokud se nepletu, tak třeba na S4 jezdila 1.třída negarantovaně (=bez doplatku) docela dlouho. A dost možná, že u nás na S2/S20 taky. V době, kdy ešusy a žáby jezdily tak 50:50. Takže možnosti si to vyzkoušet tady byly. A dost možná, že na S9 jezdí ešusy negarantovaně nyní. Pokud tam teda ešusy jezdí.

Proč by člověk s In-gold měl být nějaký "lepší zákazník"? Já tohleto rozdělování lidí nechápu. To jako člověk s Octávkou je "lepší" nežli člověk s Fabií? Nebo proč tohleto dělení lidí?
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 190
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 17:44:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To je mi platný jak mrtvýmu zimník. Pokud jsem se právě dnes rozhodl, že budu jezdit vlakem, a jsem natolik majetný, že uvažuju o In-goldu, tak kvůli testování první třídy nebudu jezdit někam do Říčan, co bych tam asi tak dělal. Chci si to vyzkoušet, až v pondělí pojedu do práce, na "své" trati a na cestě, kterou budu absolvovat každý den.

A čelakovičane, ty snad nesdílíš názor, že řidič oktávky je lepší člověk, než řidič fábie?
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10008
Registrován: 8-2005

Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 17:57:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No upřímně řečeno, myslím že to co popisuje -aa-, tedy přecpaná jednička na ešusech nehrozí. Ani nějaký masový odchod klientů. On si inGold každodenní dojíždějící programátor, sekretářka nebo pojišťovací agent hned tak nepořídí. Ono 22 litrů je téměř průměrný měsíční plat Jinak bych připomněl, že jízdenka první třídy je právo cestovat v první třídě, nikoliv sedět. Od toho je místenka, prosim pěkně.
Jsem oběť, ne viník.
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1770
Registrován: 8-2006
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 18:09:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jestli jsem to pochopil správně, tak In-gold NENÍ JEDINÁ MOŽNOST, jak jet 1.třídou. Těch možností je víc, ale základem je In-škrabka. A In-karta a In-gold je rozdíl. Co se týče toho přirovnání s autama, tak takovej Trpišovský se svejma 2222 na SPZ by musel bejt mezi nejlepšíma lidma světa...

P.S. Teď mne napadá. Jak je to s 1.třídou řešený třeba v Ově a okolí? Když budu dojíždět z Opavy do Havířova a budu jezdit ešusama, tak jak je to tam? Nebo třeba z Roudnice do Ústí?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5046
Registrován: 10-2003

Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 18:10:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan: To jako člověk s Octávkou je "lepší" nežli člověk s Fabií?

Nevím jak teď, ale finanční úřad takhle kdysi lidi podle aut dělil, na ty chudáky s českými auty za 500 000,- a na ty bohaté se zahraničními ojetými za 100 000,-. Zkušenost z rodiny.


Pankreas:Radsi budeme v jejich ocich za nenapravitelne zkostnatele debily ohanejici se predpisy bez logiky pochopitelne pro nekoho, kdo se v zakulisi masinek neorientuje, jen jimi chce jezdit a za snesitelny komfort si priplatit..... Nedochází vám, že přístup "jednou jim to napíšu na plnej prápor a pak už mi do jedničky nepáchnou, chacha" je přesně ten důvod, proč ČD opravdu nepatří mezi oblíbené firmy?

Milej pane, pokud mi cestující nastoupí v Radotíně do jedničky, přičemž mine u schodů dvě volné sedačky a ve spodním oddíle se ani nerozhlídne, a pak mi do očí tvrdí, že nebude stát na Smíchov na jedné noze, tak mu to s chutí za těch 65,- napíšu i když má tramvajenku, chacha. Přesně o tomhle ten příklad totiž byl. To není žádné zkoušení možností 1.tř., to je zkrátka vychcanost národa.
Kromě opravdu pár vyjímek, které se dají napočítat na prstech jedné ruky pracovníka obsluhy pily, se na 171 dají najít vždy volná místa k sezení. Stejně tak si 1.tř mohli cestující vyzkoušet bez placení několik let předem, takže fakt nevidím důvod, proč zřizovat jednorázový doplatek, který tady víceméně požaduje jen "jirka z...". Že by byl požadavek od cestujících jsem si nějak nevšiml, protože většinou se to točí jen na výmluvách "já si toho nevšiml", nebo "kde jste to viděli dávat 1.tř. na osobáky" apod.
Ten kdo opravdu chce cestovat 1.tř, tak už se "nějak" zařídil, i když souhlasím, že to není optimální. Ale jsou, přibývají a jsou někdy hodně nároční. Ono když si k vám po výstupu přijde dotyčný stěžovat, proč jste tam byl jen 2x a proč jste to neuhlídal a vyhrožuje stížností, tak vám opravdu není do smíchu. Jasně, je to věc dráhy jak si to ohlídá, ale právě proto možná nepřistupuje na takové nápady s jednorázovými doplatky k PIDu.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Vozejk78
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 60
Registrován: 6-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 18:51:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

1. třídu lze otestovat s traťovou jízdenkou, která je pouze o 20 % dražší než v 2. třídě. Tuto možnost využívám - mám jistotu, že si ve špičce v Esku sednu.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 191
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 18:55:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jo, ale proč bych platil těch 100 %, když už mám zmrdikartu a na ní kupón PID?
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 765
Registrován: 12-2007
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 19:52:53   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

k doplatkům do první třídy se manipulační přirážka neúčtuje
Ano. Ovšem pokud mám jízdenku, kde doplatek možný není, pak si musím koupit novou jízdenku, a tam se pisné účtuje. Jestli průvodčí má možnost ho odpustit, to netuším.

Jinak - nepleťte tady InGold (tj. roční síťová jízdenka do 1. třídy za 22 kKč) a časový doplatek do 1. třídy (týdenní za 200 Kč až roční za 3500 Kč), který platí v kombinaci s čímkoliv.

Jak je to s 1.třídou řešený třeba v Ově a okolí?
Stejně jako kdekoliv jinde.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3667
Registrován: 5-2004
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 21:26:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Chci si to vyzkoušet, až v pondělí pojedu do práce, na "své" trati a na cestě, kterou budu absolvovat každý den."

A oni vám nechtěj prodat do jedničky ten den jízdenku?

Jinak potvrzuju fakt že až na výjimky typu něco nejelo není na 171 asi moc vlaků kde by se nenašlo místo k sezení. Samozřejmě v tom smyslu že když se lidi nacpou do prvního vozu který je shodou okolností motorák aby to měli blízko ke shodům tak se tam stojí - v ostatních vozech ale málokdy.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 192
Registrován: 10-2010
Odesláno Neděle, 03. dubna 2011 - 23:00:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A oni vám nechtěj prodat do jedničky ten den jízdenku?
To byl hypotetický příklad (viz mé předchozí příspěvky). Od nás jednička nejezdí, i v ranním vlaku si v pohodě sednu a cesta trvá jen 20 minut :-)
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2147
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 08:24:02   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden můj kamarád si na trase z Prahy do Kralup tak v 50% případů kupuje jízdenku na 1.třídu, přestože disponuje průkazem ZTP a za 1.třídu tak zaplatí 48,-Kč místo 8,- Kč za 2.třídu ZTP (tj. 6x tolik).
Co tím chci říct? Že kdo tou jedničkou z nějakého důvodu chce jet a má na to, tak s ní prostě jede bez ohledu na to, kolik to stojí. Kdo na to nemá, tak bude jen hledat výmluvy, proč by tam měl jet za cenu dvojky a proč si tu jedničku nemůže koupit.

(Příspěvek byl editován uživatelem livingproof.)
Stránky o mém modelovém kolejišti
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 12:32:32    Odkaz na tento příspěvek  

hroch: nejsme si kvit. protoze zatimco ja akorat tvrdim, ze system, kdy si nemohu koupit doplatek 1. tridy k nejpouzivanejsimu jizdnimu dokladu na trati, je na palici, zatimco vy jste neuveritelne jelito, ktere mi na vetu "chci si koupit listek" neustale odpovida "a proto jste cerny pasazer".

jinak, dnes jsem opet jel jednickou bez listku, a protoze jedna fotka v tomto pripade vyda za vic, nez pul tuny kecu ruznych mimo realitu zijicich sotoblbu, prosim, zde se podivejte, jak vypada ta "dvojka, co se v ni vzdycky najde volne misto, takze pokud lezete do jednicky, jste vyzirka". ale co, treba se nekterym sotochlapcum takove cestovani libi, neb je to jedine misto, kde se maji moznost primacknout na divku.

http://csla.negercity.cz/krep/poloprazdna_dvojka_na_171.jpg

(coz je treba i odpoved na celakovicanuv dotaz
1767)

-aa- : prosimvas, a co takhle prestat fabulovat a podivat se na vvec realne? kolik lidi s in gold se asi po 171 prohani? pocitam, ze mezi vsemi temi tisici majitelu opencard bude majitelu ingoldu max nekolik kusu. cili vami popisovane situace jsou pravdepodobne zhruba stejne, jako ze ve vsenorech bude bastupovat nekdo se stadem mamutu. zatimco mnou vyfocena situace je velmi bezna, presto mam diky "pruznosti" cerne diry legalne moznost maximalne tak vlat na tyci jak v simkove povidce, neb ad hoc doplatek k emvajence "nejde " (rozumej banda tupcu z ceskych drah radeji bude 100 000 hodin hledat duvod, proc to nejde, nez aby venovala 10 minut uvazovani, proc by tonaopak jit mohlo).

zapa: koukam, ze stale ze vsech sil odolavate pochopeni faktu, ktere ze penize vam to cinkaji kazdy mesic o ucet (pokud si tedy jako spravne zkostnately zamestnanec spravne zkostnatele firmy nechodite k okynku pro pytlik).
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 12:42:36    Odkaz na tento příspěvek  

livingproof: dalsi sotousek, co nedokaze cist? poctive si platim openkartu a pasma, tedy 2. tridu, ovsem tak dvakrat tydne se mi stane, ze je dvojka tak narvana, ze bych uvital moznost legalne si koupit doplatek do jednicky, abych nemusel cestovat jak dobytek.

dnesni "moznost", kterou mi cerna dira pro tento pripad nabizi je: koupit si znovu listek na celou cestu (tedy zaplatit jeste jednou druhou tridu) a zaplatit 40 czk "pisne". tedy nejakych 100 czk, coz je veru zvlastni pristup k nekomu, kdo si chce kvuli narvanemu vlaku koupit nadstandard a tedy zaplatit ceskym draham penize navic.

argumentace vasim kamaradem je zcestna, vas kamarad se rozhoduje, esli si koupi jizdenku 1 ci jizdenku 2, coz nema nic spolecneho s moji situaci, kdy mam celoroícni jizdenku na druhou tridu a nekolikrat tydne bych chtel dle okolnosti vyuzivat jednicku.

ja uz fakt nevim, jak to napsat pochopitelneji, kdyz i pankreasova polopaticka a zdanlive naprosto blbuvzdorna vysvetleni jsou nad chapani vetsiny sotomamlastva.
Sants
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 520
Registrován: 5-2002

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:06:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: co si proforda chcete vyzkoušet?? Přínos 1. třídy není v lepších sedačkách, ale v menším obsazení salónu a ve složení spolucestujících (= menší koncentrace různých obtěžujících typů).

Káem: ano, pořizovat si místenku na každodenní dojíždění, to je fakt geniální nápad. Sleduju tady to vaše kočkování se schotouschema a fandím vám, ale tohle jste pfepífk.
Jo a ten Ingold si ti "programátoři, sekretářky nebo pojišťovací agenti" fakt kupujou - ono je to v některých relacích NEJLEVNĚJŠÍ nabídka...
Pajas2
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 115
Registrován: 10-2009
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:10:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z ...: Pokud je to obsazenost celého vlaku jako na obrázku, tak se obávám, že doplatit si jedničku k Opencard by chtělo více lidí. Takže by se klidně mohlo stát i první třídě. A jsme zase tam kde jsme byli, no ne? K nespokojeným by se poté zařadili tedy i ti, kteří jedou první třídou a nyní jsou v pohodě. Nebyl by ten efekt ve výsledku záporný? Těch 23 míst k sezení totiž není mnoho ... (z celkového počtu sedících to není ani 8 % a když vezmeme i na stání tak pak méně než 4 %)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:23:52    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "jirka z ..." = 04.04.2011 - 12:32:32 + 12:42:36:
Já Vám nerozumím (a jak je zřejmé, jistě nejen já): několikrát zde různí přispěvatelé vysvětlili, že OPENCARD a na ní nahraná aplikace umožňující s ní už dále bezplatné používání OSOBNÍCH A SPĚŠNÝCH VLAKŮ + VYBRANÝCH A kompetentními institucemi PŘEDEM STANOVENÝCH RYCHLÍKŮ v rámci PID VE 2. TŘÍDĚ VOZOVÉ byla zařazena do kategorie jízdních dokladů, k nimž NENÍ UMOŽNĚNO PŘI PŘESTUPU DO 1. TŘÍDY VOZOVÉ DOPLATIT POUHÝ ROZDÍL JÍZDNÉHO, a "-aa-" se dokonce pokusil logicky vysvětlit, proč DOPRAVCE NEMÁ ZÁJEM pouhý doplatek umožnit, ale Vy tady pořád dokola omíláte něco, co vypadá jako kdyby těch cca 25krát cca 20 Kč rozdílu jízdného ve třech či čtyřech ranních plných vlacích mělo zachránit České dráhy a potažmo snad dokonce české železnice před krachem!
Nikdo (ČD, ROPID, ani nikdo jiný) přece nebrání žádnému cestujícímu, který chce použít první třídy vozové, aby si do ní koupil jízdenku podle platného a předem řádně vyhlášeného tarifu a SPPO - pokud ovšem tyto podmínky nechce dodržet a je přitom přistižen, je to jeho problém, a já nechápu, co na tom pořád hledáte za "vši": když si jdete koupit jakékoli zboží (a osobní doprava jako služba je z pohledu "obchodu" také v podstatě "zbožím"), záleží jen na Vás, zda si je koupíte, ale za podmínek, které stanovuje obchodník - můžete sice nadávat, že ty podmínky jsou (pro Vás) špatné, a nákup nerealizovat, ale to je jediné, co můžete. Ke každé smlouvě (a tou je i nákup a využití jízdenky) je vždy potřeba nejméně dvou subjektů, a pokud se vzájemně nedohodnou na nějakých předem daných pravidlech, smlouvu obvykle neuzavřou, což je jejich právo - pokud si ovšem myslíte, že železnice zkrachuje proto a jen proto, že ji opustí třeba i několik desítek dosavadních pravidelných cestujících na berounské trati, jimž nedovolila doplácet si použití 1. třídy vozové případ od případu za podmínek, za kterých o to dopravce nemá zájem, tak jste, myslím, zcela "mimo mísu". A pokud to nejste schopen pochopit, dám Vám tip: jezděte ráno o 1 vlak dříve, a když zjistíte, že je plný, vystupte v nejbližším (obsazeném) místě zastavení a kupte si tam jízdenku 1. třídy bez přirážky - další vlak a 1 třída v něm pak přinesou splnění Vašich představ = cestu "Vaším" vlakem v 1. třídě vozové ...
(dokončení v dalším příspěvku) }
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:24:06    Odkaz na tento příspěvek  

dokončení:
A ještě bych dodal, že "pláčete sice dobře, ale na špatném hrobě", protože žádné příspěvky na žádném DF samy o sobě žádnou (pozitivní) změnu podmínek vyhlášených dopravcem nezajistí: pokud Vám ta situace skutečně vadí, napište to náměstkovi GŘ ČD Blažkovi a náměstkovi pražského primátora Březinovi - třeba se někdy někde dohodnou a "zaúkolují" své podřízené, aby podmínky, které (zřejmě) ČD stanovily a ROPID akceptoval, změnily podle Vašich představ, a na DF aspoň zbude prostor pro debaty o smysluplnějších tématech: v těch podáních ovšem raději vynechejte různé hulvátské výrazy, jež se ve Vašich příspěvcích objevují v míře nikoli příliš často vídané a rozhodně nevítané ...
Karel123456789
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:25:37    Odkaz na tento příspěvek  

vy chytri modri vojacci, co byste radi rozdelili 1. tridu na dve - predplacenou a doplacenou - pricemz predplacena ma prednost... (naprostej nesmysl, pocet mist 1. tridy se nevydava na spoj, takze se muze uplne jednoduse stat, ze se na peronu sejde tolik lidi s 1. tridou, ze se tam proste nevejdou)

Reknete mi jak se pak takova situace zaplneni prvni tridy resi u bezneho R ci EC??? Co kdyz mam InGold a pristoupim do vlaku, kde je jednicka plne obsazena - co se pak deje? Budu se snad jak dement dozadovat po pruvodcim nejakeho lejstra, kde by bylo zaznamenano, ze byla jednicka plna a tudiz jsem mel smulu a chci vratit takto vznikly "preplatek"???? NE (ac se to muze zdat nelogicke), holt kdo driv prijde ten driv sedi pokud nema mistenku. Nemam mistenku, mam smulu i s prvni tridou, presto ze ji mam predplacenou. Opravte mne pokud se pletu, ale prosim vecne s odkazem do prepravniho radu kde je toto jednoznacne stanoveno

Neodpustim si reagovat na hlupaka, co tu zvani o tom, ze si na rakovnicke trati nemuze cestujici prikoupit priplatek do 1. tridy protoze ji regionova neobsahuje... - kolik ti je??? Ano neobsahuje, fazole ji taky neobsahuje, vetsina osobnich vlaku ji neobsahuje. O tom se tu ale nebavime! Znamena to snad, ze kdyz ji nekde i osobni vlak obsahuje, tak je potreba (zcela v ramci modreho mysleni) zamezit pripadnym zakaznikum, kteri by ji radi vyuzili nesmyslem - dirou v tarifnich podminkach (vytvorenou tim, ze vlak je min. ze 70% vyuzivan cestujicimi s jizdnimi doklady PID)?
Karel123456789
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:32:22    Odkaz na tento příspěvek  

PRAZAN: "Vy tady pořád dokola omíláte něco, co vypadá jako kdyby těch cca 25krát cca 20 Kč rozdílu jízdného ve třech či čtyřech ranních plných vlacích mělo zachránit České dráhy a potažmo snad dokonce české železnice před krachem!"

Zachranit urcite ne, ale prispet k lepsimu obrazu ano. A sice treba malo v meritkach nakupu ci oprav souprav, ale odstranenim nesmyslneho byrokratickeho problemu velice mnoho v ocich zakazniku!!!! A zkuste si to spocitat - nejde o jednoho cloveka, ale za rok jde o XXXXXX x 25 x 20. Na kolika tratich s IDS jezdi Elefant? Kolik jezdi Elefantu? Kolik to vychazi}???
Karel123456789
Neregistrovaný host
Odeslán z: 77.240.96.2
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 13:41:04    Odkaz na tento příspěvek  

Kdyz si jdu koupit zbozi a to se mi nelibi, tak si ho nekoupim a koupim si jinou znacku. V nasem momentalne resenem pripade se ale zadna jina znacka nevyskytuje. Vse by bylo tak jak rikate, pokud by dopravci byli dva a mohl byste si vybrat ktereho pouzijete. Zdali toho, ktery nabizi bud ten, ten nebo ten listek, ale zkombinovat je nelze - nebo toho druheho, kde by stacilo na kartu nahrat dalsi bit jednoduche aplikace. Myslim ze vysledek je na snade
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 15:24:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: Tak proč si platíte tu OpenCard s pásmy, když chcete jezdit jedničkou? Jak jsem psal minulý týden, třeba na trase Praha-Kralupy s traťovou jízdenkou na 1.třídu v případě, že nejezdíte dál MHD dokonce oproti PID jízdnému ušetříte, pokud MHD používáte, zaplatíte měsíčně navíc pouze 359,-Kč (tramvajenka P+0 + traťovka centrum-Kralupy) V čem je problém?
Stránky o mém modelovém kolejišti
Poborskiii
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14052
Registrován: 6-2003
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 15:58:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

čelakovičan, Lukfi: ešusy na S9 jezdí pouze o víkendu a garantovaně. Potkat negarantovaný ešus v týdnu je čistá náhoda, pravděpodobnost je méně než 1 procento (od začátku roku nastalo 11 dní, kdy byl v týdnu nasazen nejvýše jeden ešus místo jedno ze 14 panťáků). Takže na S9 nezkoušet.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 767
Registrován: 12-2007
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 17:22:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

vy jste neuveritelne jelito, ktere mi na vetu "chci si koupit listek" neustale odpovida "a proto jste cerny pasazer" ..... jinak, dnes jsem opet jel jednickou bez listku
Evidentně vám to jelito odpovídá zcela právem. Vy si totiž nechcete koupit lístek, protože kdybyste opravdu chtěl, tak si ho koupíte, možností je hned několik. Vy chcete lístek za podmínek, které si sám stanovíte, a když tomu tak není, tak vztekle kopete nožičkami jak malé dítě. Já doufám, že se někdy potkáte ve vlaku se Zapou.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 193
Registrován: 10-2010
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 17:28:16   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Evidentně už jde diskuze do kruhu, takže nemá moc smysl pokračovat. Rád bych ale zopakoval dotaz, který tady už zazněl: jak se postupuje v případě, že se v jednom vlaku sejde více držitelů jízdenky do první třídy, než je v první třídě sedaček?
Livingproof
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 5-2006

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 17:37:13   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Lukfi: Průvodčí vypíše cestujícímu na kterého místo nezbylo "nevyužití 1.třídy" se kterým si zajde kaštan na pokladnu a tam dostane rozdíl mezi 1. a 2.třídou zpět. Samozřejmě, že v případě jiných jízdenek než jednorázových, nedostane nic.
Stránky o mém modelovém kolejišti
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5047
Registrován: 10-2003

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:22:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Babilon: Já doufám, že se někdy potkáte ve vlaku se Zapou.

Já se toho setkání začínám spíš obávat. Ale určitě jsme se už potkali, nejezdím prvním rokem.


jirka z...: koukam, ze stale ze vsech sil odolavate pochopeni faktu, ktere ze penize vam to cinkaji kazdy mesic o ucet

Jsou to peníze mého zaměstnavatele, akciové společnosti ČD, jejíž předpisy musím dodržovat. To že jsou mnohdy zkostnatělé je možné, ale moje pracovní smlouva je sepsaná na jinou činnost, než je jejich předělávání a úpravu.
A jesli jste těmi penězi myslel svoje, tak Vás musím upozornit na to, že skutečně nevozíme jen "jirku z...", ale také "pepu z..." a "ivetu z...", a plno dalších, kteří si byli ochotní tu 1.tř. nějak rozumně pořídit a chtějí jí využívat jako 1.tř a ne jako sběrné místo těch, kteří se nevešli v motoráku do spodního oddílu. A překvapivě i od nich mi jdou skrz ČD na účet prachy. To je překvapení, že?

Fotka je sice hezká (věřím, protože jsem to zažil minulý čtvrtek, nicméně v úterý byla volná místa ještě před Smíchovem, takže je to s frekvencí takové prapodivné), ale zkuste to poslat panu hejtmanovi & spol., to oni si objednávají dopravu a stejně tak bych jim adresoval rozhořčení nad nemožností dokoupit si doplatek k PIDu. Tady to fakt nevyřešíme, ač to vypadá, že v to doufáte.

Mmch, velmi mě zaujaly stránky kam jste vložil svojí fotku. Původně jsem sem hodil přímý odkaz, ale raději jsem to smáznul. Kdo chce, ten si to najde. Myslím, že těch pár slov vystihuje celou situaci....


(Příspěvek byl editován uživatelem Zapa.)
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 82.145.209.55
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:47:14    Odkaz na tento příspěvek  

babilon: kdyz mam to hafo moznsti, tak mi teda poradte, jak resit tu nejbeznejsi situaci, tedy prikoupeni jednicky k oc v pripade plne dvojky. ja v takovem pripade vidim moznost cerne jizdy nebo zaplaceni plne ceny a prirazky. a mam pocit, ze komukoli, kd neni postizeny tezkou sotoidiocii, musi byt jasne, ze tam jista vcelku logicka varianta chybi. /pozn. tohle pisu sedic ve dvojce, ac bych mel dle mistnich sotouchylaku sedet v jednicce a tetelit se blahem, jak jsem zase osidil cd o pul promile sveho platu/
čelakovičan
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1771
Registrován: 8-2006
Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 18:52:35   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jen malá poznámka. Cca 2 roky dojíždím do Prahy do práce. A ze začátku jsem také řešil místa ve dvojce. A PRÁVĚ PROTO, abych to místo nemusel řešit, jsem si zařídil PŘEDPLATNÉ do jedničky. A přiznám se, že mne nikdy nenapadlo v kontextu s PRAVIDELNÝM ježděním řešit JEDNOTLIVÉ doplatky ad hoc...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10016
Registrován: 8-2005

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 20:08:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Znovu připomínám, jízdenka pro 1. třídu nezakládá sebemenší právo na sezení. To si pletete s místenkou. Proto si nedovedu představit "nevyužití jedničky" když vlak jedničku veze. Holt se muže takový fajnovce stát, že se bude prostě jen tlačit s víc nóbl lidma než ve dvojce
Jsem oběť, ne viník.
Hroch
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 7270
Registrován: 8-2004

Odesláno Pondělí, 04. dubna 2011 - 22:40:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jirka Pankreas z...
Nechat si od Vás nadávat do jelit, to je přímo pochvala. Děkuji.

Měl jsem připraven ještě jeden argument, ale myslím, že již netřeba plýtvat řádky.

-aa-:
Věřím ve vítězství rozumu nad jedním uřvancem.

Babilon:
Já doufám, že se někdy potkáte ve vlaku se Zapou.
To bych docela i chtěl vidět.

Káem nepochopil smysl 1.třídy, ale u něj mě to nepřekvapuje. Je to sice také provokatér, ale alespoň se chová slušně a netočí se v kruhu.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla."
(S tebou mě baví svět)
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 02:30:27    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "Hroch" = 7270:
Káem nepochopil smysl 1.třídy, ...
Ba ne - "Káem" má v tomto případě naprostou pravdu a chápe to správně: jízdenka na 1. třídu vozovou skutečně není zárukou, že cestující musí nutně cestovat v 1. třídě vozové vsedě - tou zárukou je opravdu jedině místenka. A pokud jsou v 1. třídě vozové všechna sedadla obsazena, pak nastávají dvě možnosti: buď v ní cestující přesto zůstane a cestuje vstoje, a pak nemá nárok ani na žádný "návratek" části zaplaceného jízdného (protože jízdenky pro 1. třídu vozovou skutečně využil k cestě v 1. třídě vozové), nebo přejde do 2. třídy vozové a vyžádá si od průvodčího potvrzení o nevyužití jízdenky k cestě v 1. třídě vozové (z důvodu jejího "přeplnění") a následně uplatní reklamaci = viz:
http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/pravo-z-prepravn i-smlouvy/-4317/
(část "Nevyužití místa").
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2725
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 07:06:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Potvrzení o nevyužití jízdenky ... které se ale nevydává k jakýmkoli časovým jízdenkám pro 1.třídu, tedy k ani k In-goldu, ani k časovému doplatku pro 1.třídu, ani k traťovým jízdenkám pro 1.třídu (údajně proto, že ČD neumí u takových jízdenek stanovit výši návratku). Proto mají tyto skupiny pravidelně cestujících opravdu dvojnásobný zájem, aby to místo k dispozici bylo, protože jinak se na takové služby můžou dopravci opravdu vykašlat.
Ono ale teď se vrátím trošku zpátky na zem. Myslím si, že ČD to nedělají kvůli lidem platících jim za tyhle nelevné předplatní jízdenky, ale spíš kvůli tomu, že do skupiny beznávratkových patří také režíjky pro 1.třídu.... A co si budeme povídat, nádražáci stále ještě patří (byť spíše v dálkových vlacích, v regionálce to procento není tak vysoké - aspoň doufám že mě Zapa neopraví...) ke skupinám, které oddíly 1.třídy zaplňují poměrně často.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3674
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 07:36:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mch v tomto směru je na tom stejně "uživatelsky nepřátelský" dle některých zdejších diskutujících Německo. Aneb zkuste doplatek do jedničky k SWT nebo landertiketům.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5050
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 09:03:03   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Nemůžu porovnávat dálkovku a příměstskou, protože z těch R máme jen Švejky Praha - Beroun, kde ještě ani 1.tř není, ale u ešusů je to tak půl na půl, přičemž "opravdu" platících neustále přibývá, takže se možná z té půlky stanou časem 2/3. Asi si začnu dělat nějaké statistiky.
A jen tak na okraj, nemohl byste se podívat na obsazenost vlaku 8821 (kolem kterého se to celé divadlo točí), tedy pokud už přišly nějaké výsledky ze (bohužel prázdninových) sčítání?
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10020
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 09:48:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hrochu, ale vážně, pokud by byl smysl první třídy v záruce sezení, v čem by byl pak smysl místenky do první třídy? Něco jako sezení na druhou?
Jsem oběť, ne viník.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 12:09:28    Odkaz na tento příspěvek  

Jsem si vzpomněl, že jsem v sobotu jel R 818 z Prahy do Berouna. V souvislosti s tím, že jsem si dával kolo do služebáku, mi vlakvedoucí přikázala, ať si sednu do dvojky. Vyloženě jsem říkal, že mám IN-100. Proč si platím jedničku?
Chtěl jsem se věnovat svým věcem, ne poslouchat nějakého mamlase, který se s někým hádá po telefonu.
Borovička
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3707
Registrován: 5-2002
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 12:38:47   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V jedničce se netelefonuje?
JirikP
Neregistrovaný host
Odeslán z: 85.71.157.74
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 12:42:37    Odkaz na tento příspěvek  

Káem: Ty to prostě nechápeš. Místenka do 1. třídy zaručuje místo k sezení, to znamená, že přijdeš k vagónu, najdeš sedadlo, můžeš případně vyhodit někoho, kdo tam sedí a sedneš si. Naproti tomu každý cestující s jednotlivou jízdenkou v jedničce má právo odmítnout přepravu 1. třídou - a to z jakéhokoli důvodu, ať už proto, že vůz topí málo, že topí moc, že je příliš obsazen, že cestující potkal na nádraží nějakou roštěnku, co jede dvojkou, a chtěl by ji sbalit, atd. - a dostat poměrnou část jízdného zpět. Pokud 1. třídu přesto využije, nic nedostane. Můžeš se na to dívat tak, že 1. třída je prémiová služba, ne vězení.

Ohledně tarifu ČD se můžeme bavit o tom, jestli je srozumitelný a logický (IMHO není), ale obchodní (nikoli byrokratické) omezení "slev" platících v 1. třídě je spíš správné.
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5051
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:05:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

PID cestující: Přikázala? A to jste se nechal?
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:31:03    Odkaz na tento příspěvek  

Zapa: Jo nechal, ale jen protože jsem toho měl dost naplánováno a nechtěl se hned ráno rozčilovat.
Borovička: V jedničce se samozřejmě telefonuje, ale obvykle je tam menší obsazenost (vyšší komfort) a slušní spolucestující.
Pražan
Neregistrovaný host
Odeslán z: 83.208.181.23
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:33:24    Odkaz na tento příspěvek  

Ad "-aa-" = 2725:
Myslím si, že ČD to nedělají kvůli lidem platících jim za tyhle nelevné předplatní jízdenky, ale spíš kvůli tomu, že do skupiny beznávratkových patří také režíjky pro 1.třídu....
Poněkud tady ovšem uniká, že "bezplatné režijky" na 1. třídu vozovou už neexistují - je nutno připlatit si normální "roční" doplatek na 1. třídu vozovou za 3500 Kč jako ke každé (jiné) předplatní jízdence, a pouze jako "výsluha let" je nárok na 12 volných jednorázových jízdenek na 1. třídu vozovou ("leporelo") za 250 Kč - takže i v případě "režistů" jde de facto o cestující 1. třídu nějak (v nějaké míře) platící ...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10026
Registrován: 8-2005

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:35:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

JiřikP: Ale já se na jedničku tak dívám. prémiová služba, v níž ale není zahrnuto sezení. Ty důvody co vyjmenováváš jsou celkem přesvědčivé a nebudu se přít, zdali jsou to důvody někde vyjmenované nebo si může kaštan vymyslet cokoliv.
Je jisté, že by dráhy měly umět nabídnout v denšní elektronické době dokoupení čehokoliv k čemukoliv a bránit někomu s karatama do dvojky si koupit na jednu cestu doplatek na jedničku je prostě jen slabina nějakého programátora těch pokladen u průvodčích a neochota tariféra přidat jeden článek do tarifu, nic víc. Nicméně to taky nic nemění na tom, že jedničku pro cesty osobákem z Kárlštejna považuju za nesmysl.
Jsem oběť, ne viník.
PID cestující
Neregistrovaný host
Odeslán z: 88.100.212.36
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 13:45:04    Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, ono vůbec cestovat s kolem na trase Praha - Plzeň je poslední dobou katastrofa, například před týdnem v Plzni ode mě kolo do ÚBP přebírala Policie.
A to ani nemluvím o 12.3., kdy se mnou kolo cestovalo v bistrovoze!
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 14:15:52    Odkaz na tento příspěvek  

hroch: pouzivate nepresne vyrazivo. vetu "mam jeste jeden argument" byste mohl pouzit v pripade, ze byste jiz s nejakymi argumenty v minulosti prisel. obavam se, ze k tomuto stavu mame jeste daleko, zatim jste nebyl s to ani pochopit fakt, ze kdybych chtel byt cernym pasazerem, jak se vas zakrnely sotomozecek domniva, asi bych se tu nerozciloval nad faktickou nemoznosti koupit si doplatek do jednicky k jizdnimu dokladu, ktery pouzivam stejne jako dve tretiny cestujicich na trati.

ad vase domnenka o jirkovi pankreasovi z... : opet stojite na spatnem nastupisti, nejsme jedna a tataz osoba. halt se smirte s tim, ze nejsem jediny clovek na svete, ktery neni stizen tezkou sotodemenci a ktery se domniva, ze priobjednat si k pecene kachne s bramborovym knedlikem jeste knedlik houskovy by melo jit i bez toho, aby si clovek musel rovnou koupit gulas a zaplatit pokutu.

tecka, dale nehodlam ztracet cas neustalym opakovanim argumentu, ktery by pochopil i mlz. (nikoli vsak nablbly sotous, ktery se domniva, ze nasoupit do vlaku znamena pro cestujicihoh neco podobneho, jako nastoupit do koncentraku)
jirka z....
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 14:30:37    Odkaz na tento příspěvek  

zapa: opet mohu jen zopakovat, ze po vas necekam zmenu predpisu, ale jako cestujiciho (tedy jednoho z tech, z casti jehoz penez se pak stavaji penize ceskych drah, vaseho zamestnavatele) by mne vcelku potesilo, kdybych videl nejake uznani faktu "ano, dana vec je na hlavu postavena", namisto "ano, dana vec je na hlavu postavena a prave proto ji budem vymahat o to vic" a nasledujici radostne zateteleni se blahem nad tim, jak jste zase nasral dalsiho otravneho kastana, ktery proste nedokaze pochopit, ze tak nesmyslny befel muze vubec existovat.

a take prilis nechapu, proc na moje sdeleni, ze do jednicky lezu, kdyz ve dvojce neni k hnuti, reagujte historkami o lidech, kteri v poloprazdnem vlaku vlezou do jednicky a drzkuji, ze ji nebudou platit. dovolim si tvrdit, ze mezi mnou a takovym clovekem je diametralni rozdil - on platit nechce, ja bych klidne zaplatil, ale narazil jsem halt na hranice moznosti uvazovani ceskych drah (opet a naposledy pripominam, ze v takovem pripade je alternativou cerne jizdy pouze doplatek plneho jizdneho do jednicky plus "pisne", coz mi pride opravdu jako nehorazny ulet).
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 14:55:16    Odkaz na tento příspěvek  

zapa: pisete o pepovi z..., ivete z... atd.., co si poctive "rozumnym zpusobem (tedy ehm...:-) poridili jednicku...

muzete mi rici, kolik takovych lidi (tedy tech kteri byli ochotni podstoupit to martyrium s dvema kartami) na 171 dle vaseho odhadu realne je?
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5053
Registrován: 10-2003

Odesláno Úterý, 05. dubna 2011 - 15:29:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z...: muzete mi rici, kolik takovych lidi (tedy tech kteri byli ochotni podstoupit to martyrium s dvema kartami) na 171 dle vaseho odhadu realne je?

Moc ne, ale jsou. To že jich je málo, nebude ovšem většinou způsobeno tím vaším uváděným martyriem, ale třeba tím, že jim ta dvojka v současné podobě bohatě stačí, nebo mnohdy ani netuší, že za řekněme nepatrný příplatek, když si pořídí časový doplatek, by tu jedničku použít mohli.


by mne vcelku potesilo, kdybych videl nejake uznani faktu "ano, dana vec je na hlavu postavena", namisto "ano, dana vec je na hlavu postavena a prave proto ji budem vymahat o to vic"

A vaše řešení je pro mou osobu tedy jaké?
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.