K-report
 

Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 04. 05. 2011  

Diskuse K-report » Archiv 2011 » Železnice » Tratě a lokálky v okolí Prahy » Archiv diskuse Tratě a lokálky v okolí Prahy do 04. 05. 2011 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3826
Registrován: 5-2004
Odesláno Úterý, 03. května 2011 - 22:22:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No jestli to je akce choromyslná by se asi měli vyjádřit hlavně Chýňové. Vy jste Chýň?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6202
Registrován: 9-2007
Odesláno Úterý, 03. května 2011 - 22:49:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Člověk který bydlí 300 m od uvažované zastávky určitě bude mít odlišný názor od člověka, který by to měl na vlak 1,5 km, a na autobus to má 300 m.

Chýně na rozdíl od Radotína není ani nebude tak velká, aby tam jezdily dva druhy dopravy zhruba stejným směrem. Vlak by řešil s bídou třetinu obce, pro zbytek by dál jezdil ropidovsky oslabený a zaklikacený autobus. Vlak by cestou prakticky neobsloužil žádnou jinou obec, čili by by vlastně byl jen pro Chýni. Vlak do Chýně je opravdu blánivý nápad.
Pro rozrostlou Chýni by byl přiměřený autobus do Zličína, všechny spoje se závlekem na "sídlištní" zastávku, interval zhruba 10/30/15/30/60. Řešilo by to celou obec. Byl by interval kterého tam vlak nikdy nedosáhne. Rychlost do centra je srovnatelná s vlakem, a na rozdíl od vlaku by to zároveň fungovalo jako spojení do nejbližšího nákupního centra.

Od poslední diskuse přibylo na Zličín několik meziměstských linek, je vidět, že když se chce, tak se tam nějaký ten autobus ještě vejde. Vlak do Chýně je především politicko-ideologická záležitost. Málokterý politik si uvědomí, že důsledkem vlaku by bylo neposilování autobusu, tudíž navždy mizerný interval obojího. Ropidí ideologové tuto informaci samozřejmě nijak nezdůrazní, aneb když kolejošotouši ptáčka lapají, tak mu hezky zpívají. A když ho lapnou, tak řeknou máte kapacitní vlak jednou po hodině, tak pořádný autobus nepotřebujete. Kdo to má daleko tak si dokluše na nádraží. A vůbec, teď už vás máme na lopatě, trhněte si nohou.
Babilon
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 788
Registrován: 12-2007
Odesláno Úterý, 03. května 2011 - 23:45:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevyhovující je pro někoho i 5 minut.
Při jízdě 120->231 je pro mne nevyhovující i minuta a půl. A včera by byl pro mne u Ex 144 nevyhovující i dvouminutový náskok (když má běžně -5 až -8). Ale zpožděnku by mi asi nikdo nedal. :-)
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2691
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 06:08:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr Vlček: V Chýni nejspíš ani nevědí, která bije, takže chtít od nich nějaké rozumné vyjádření, asi nejde.

V podstatě navážu na Bručouna, který to již nakousl:

Především ROPID by měl sebrat odvahu a říci: Ano, když si postavíte zastávku, budete mít vlak. Ale budete ho mít v lepším případě celý den po hodině (těžko dojde díky neobsazeným Jinonicím k půlhodině). No a jestli někoho napadne povýšit celou choromyslnou akci Chýně tak, že vlaky od Smíchova skrz Řeporyje otočí do Hostivic, tak fakt nemám slov. I když by se tak nejspíš vyhovělo nějakému zatemněnci z Rudné, co chce, aby osobní vlaky mezi Rudnou a Nučicemi nebyly nadále objednávány (pískají a musí kvůli nim zastavit na přejezdu). No a pak by vlastně byla zbytečná i zastávka v Rudné u přejezdu, v případě přestupu v Rudné by ztratila smysl.

Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a výše uvedené se nestane.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2843
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 06:29:45   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z...: Ano, minulý týden byla prezentace připravované studie starostům. Situace je asi taková. MD poté co v superstrategii stanovilo termín Praha - Beroun stará trať na 2017 - 2019 (nová trať ještě později), přišlo na to, že je to součást III. koridoru a na ten jsou peníze z OPD do roku 2013. Pokud se tedy mají použít tyto peníze, pak musí být stavba zahájena nejpozději 2013 a dokončena 2015. Sice existuje určitá dokumentace pro starou trať, když se uvažovalo o velkotunelu a staré trati pro příměstskou dopravu. Jenže tato studie byla dělaná v tučných časech, tedy i v úsporné variantě se dnes jeví celkem velkorysá a nadto při projednání narazila. Proto se nyní začala urychleně dělat dokumentace nová a ta byla starostům prezentovaná v zárodku, aby mohli uplatnit své připomínky. Pokud se realizace nestihne v termínu 2013 - 2015, pak bude nutno financovat nějak jinak, ale zda bude nějaký další OPD v tomto okamžiku je zatím pouze mlhavé, neví se kolik tam bude apod.

Osobně vidím nadále určitý problém v projednatelnosti stavby. Starostové Černošic a Dobřichovic (dle mého názoru správně) a asi by se přidali i jiní kategoricky odmítají na svém území protihlukové zdi (jediný kdo je aspoň někde chce je Radotín). Legislativa je však požaduje. Pomohlo by, kdyby se změnila legislativa na úroveň evropské (která je měkčí, než naše), ale k tomu se nikdo nemá (byť v parlamentu nějaký návrh leží).
Druhým problémem můžou být mimoúrovňová křížení. V tomto případě je obce chtějí, na základě zkušeností s projednáním předchozí studie lze tvrdit, že proti tomu bude značný odpor od obyvatel, a to i v Černošicích, kde mají nadjezd v územním plánu.

Celkově je dokumentace navržena tak, že Velká Chuchle navržena (zatím?) ve stávající podobě, Radotín sídliště zcela chybí (nejen možnost obratu, ale i nástupiště), v Mokropsích uvažována obratová kolej a spojky, v Karlštejně zvažováno vysunutí nástupišť na dnešní přejezd (daní za to je, že na třebaňském zhlaví nejsou spojky, které by byly až v Třebani na karlštejnském zhlaví), v zadní Třebani lokálka zapojena jednostranně na karlštejnské straně a celá trať trpí jasným nedostatkem předjízdných kolejí pro nákladní dopravu.
Výhledový tunel (dojde na něj ale někdy?) se uvažuje v trase oblouk za Radotínem - oblouk před Karlštejnem, tunely by měly být dva, a to tak aby žádný nepřesáhl 5 km (což je dáno zase nějakou normou předepisující pro tunely nad 5 km tvrdší podmínky). Výsledkem je, že mezi Dobřichovicemi a Radlíkem je kus trati po povrchu, což si osobně myslím bude velmi těžko projednatelné, neboť zejména Dobřichovice by byly svázány z obou stran železničními tratěmi. Úsek Smíchov - oblouk za Černošicemi by zřejmě vypadal tak, že do Chuchle jen dvoukolejka, tam spojky do nákladních kolejí a pak už čtyřkolejka až k tunelu.

Čili jak to dopadne je podle mého ve hvězdách, snad se budu moct dodatečně označit za zbytečného pesimistu a něco se nějak vymyslí. Třeba že se povolí místo modernizace udělat jakousi rekonstrukci, kde nebudou potřeba zdi a postačí přejezdy apod.

A ještě jedna provozní věc. Aby se mohlo jezdit dnešních radotínských 10 min. už z Mokropes, pak je bezpodmínečně nutné někde zajistit předjíždění. Dtto platí pro obcemi žádnou zastávkovou 15-timinutu ve směru z Prahy. Nabízí se dle mého možnost předjíždět rychlíkem na čtyřkolejném úseku Radotín - Chuchle. Pokud by se podařila realizace zastávky Radotín sídliště, pak by v tomto úseku čítajícím tři zastávky myslím předjíždění mohlo velmi slušně proběhnout a pak by zřejmě technologicky nemusel být problém jezdit ráno 10 min. z Mokropes a odpoledne zastávkových 15 min. do Řevnic. A i když jsem nad tím zatím detailně nerozmýšlel, skoro bych tipoval že by z Berouna do Prahy mělo jít provézt víc rychlíků než dva za hodinu. Uvidíme co vykoumá projektant.

Chýně: O významu či bezvýznamu Chýně tu nemíním diskutovat. Myslím že odpůrci si zde již argumenty řekli kdysi před časem, pokud touží svá stanoviska zopakovat, budiž jim to přáno. Pro mě musí být rozhodující stanoviska obcí a kraje, jejichž představitelé legitimně zastupují všechny obyvatele, která zkrátka musím nadřazovat nad stanoviska Bručouna či Brama.

Babilon, Zapa: To je pravda, ale zase na druhou stranu někdo, kdo při takovém šéfovi jede do práce přesně na čas, to musí být učiněný sebevrah. To nefunguje ani autem. Zkrátka kdo si nedá rezervu aspoň 10 minut, pak ať si nese následky. A je fakt, že v dominantním směru "do práce" na tom Smíchově vždy do 10 min. něco jede (tedy pokud nemá trať 171 black out).
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3827
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 07:05:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad Chýně - třeba se jednou uskuteční moje vize kterak se v Litovicích křižuje linka od Smíchova Prokopákem a pak do jenče a Kladna a linkou od Hostivic (Dřep, Semeringu) po obnoveným trianglu do Rudné a berouna.

Pak by totiž měly Chýně tak luxusní dopravu jakou jim nezajistí jakejkoli bus do pustiny na přestup se stylem "všude přes Zličín"... A vlaky by též rozhodně nebyly "jen pro pár lidí v Chýni".
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6203
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 08:11:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Pro mě musí být rozhodující stanoviska obcí a kraje, jejichž představitelé legitimně zastupují všechny obyvatele"

Na začátku byl ropidí šotouš, který tu pí.ovinu vymyslel, nevýhody pro občany bydlící dál od trati taktně zamlčel, politiky přesvědčil, a teď se zaklíná jejich vůlí.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6204
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 08:36:38   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"Aby se mohlo jezdit dnešních radotínských 10 min. už z Mokropes, pak je bezpodmínečně nutné někde zajistit předjíždění. Dtto platí pro obcemi žádnou zastávkovou 15-timinutu ve směru z Prahy. Nabízí se dle mého možnost předjíždět rychlíkem na čtyřkolejném úseku Radotín - Chuchle."

Hodím sem nástřel taktového schématu pro dostavěný koridor. Otázka totiž je, jestli rychlý celotýdenní Beroun navždy jen autobusem, nebo jestli by neměla příměstská trochu ustoupit vzdálenějším cílům.
application/x-msexcel
preference_vlaku_Beroun_2016.xls (103.9 k)

Berte to prosím jako námět k diskusi o přepravních potřebách na 3.koridoru a v okolí. Věcné technologické připomíky velmi uvítám.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3828
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 09:09:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Inu ten JŘ začíná pak trochu přiopomínat 80-tý léta. Ani ne tak hustotou jako že to jede pokaždý jinak. jednou z Řevnic 12-18, jindy 14-16. Z Plzně zas je do Chrástu "takt" 25-35.

Prostě a dobře se narazí na celkem zřejmej problém - po dvoukolejce 171 se nedá procpat žádoucí takt 15 minut v příměstě a současně "vlakodrom" v dálkovce od Plzně.

Časem by si to zasloužilo model Sp/R z Hořovic ve špičce po půlhodině. Na superrekonstruovaný 171 je místa hafo, jenže na 171 jaksi není a ani nebude. Pokud tedy nebude provedeno:
- zprasení příměsta náhodnými nezapamatovatelnými intervaly
- zprasení dálkovky zpomalením za osobákama

Prostě koncepce že stejná kapacita trati u Prahy jako u Pňovan nějak nevychází....
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10238
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 09:21:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dnešní hlášení Zelené vlny už v 7,30: Kolona na Strakonické dc už od Lahovického mostu. I když 172 na ní najíždí až v M.Chuchli, i tak je to peklo. O 244 ani nemluvě. Komentář jistě nekdo doplní, jako u 200.
P.Vlček: Ještě budou v Litovicích předjíždět expresy z letiště, nezapomínat na to.
Jsem oběť, ne viník.
Bram
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 4-2003
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 09:23:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: O významu či bezvýznamu Chýně tu nemíním diskutovat. Myslím že odpůrci si zde již argumenty řekli kdysi před časem, pokud touží svá stanoviska zopakovat, budiž jim to přáno. Pro mě musí být rozhodující stanoviska obcí a kraje, jejichž představitelé legitimně zastupují všechny obyvatele, která zkrátka musím nadřazovat nad stanoviska Bručouna či Brama.

Argument s rozhodujícími stanoviskami obcí a krajů bych bral, kdyby platil beze zbytku vždy a všude. Jenže tenhle arument je momentálně platný jen proto, protože se nerozumný požadavek Chýně kryje s názorem pracovníků ROPIDu, kteří jsou zároveň železničními fanoušky a kteří si návrat osobních vlaků v pracovní dny na trať Hostivice - Rudná přejí. To jim na zachování možnosti šotoprojetí si této trati nestačí ty dva páry vlaků o víkendu? To tam musí jezdit i během pracovní doby? Bohužel od odborníků na ROPIDu se čeká i něco více, než prosazování šotoušských představ. Třeba i rada tápající obci, kterou je momentálně Chýně a osvětlit jí, jak bude situace s dopravní obslužností vypadat po dokončení zastávky a zavedení vlaků. Jak často bude vlak jezdit, kolik procent lidí bude mít vlak v docházkové vzdálenosti atd.. A přijít také s alternativním návrhem posílení autobusové linky a úpravy jejího vedení v Chýni tak, aby obsloužila větší část obce. To je přesně to, co by měl ROPID také poskytovat - fandovstvím nezatížené poradenství.

Petr Vlček: Ad Chýně - třeba se jednou uskuteční moje vize kterak se v Litovicích křižuje linka od Smíchova Prokopákem a pak do jenče a Kladna a linkou od Hostivic (Dřep, Semeringu) po obnoveným trianglu do Rudné a berouna .

Pak by totiž měly Chýně tak luxusní dopravu jakou jim nezajistí jakejkoli bus do pustiny na přestup se stylem "všude přes Zličín"... A vlaky by též rozhodně nebyly "jen pro pár lidí v Chýni"
.

Opravdu by to byl pro Chýně ten pravý luxus? Vezmi konečně v potaz, že skoro všichni obyvatelé Chýně pracují někde v Praze. Pracovní příležitosti na Praze 5 jsou třeba již na tebou nenáviděném Zličíně (obchody), ale také Stodůlkách a Butovicích (kanceláře). Ani jedno z těchto tří míst vlak po Semmeringu neobsluhuje a obsluhovat nikdy nebude. To pomíjím ještě takovou drobnou lidskou potřebu, zejména pokud má děti, při cestě ze zaměstnání párkrát do týdne nakoupit. Rohlíky a chleba povětšinou nevydrží čerstvé celý týden:-).

Bohužel, jediné plus pro Chýni, přesněji její menší část, by bylo bezpřestupové spojení na Anděl. Kolik procent obyvatel Chýně má uvažovanou zastávku v přijatelné docházkové vzdálenosti a kolik procent z těchto lidí míří pouze na Anděl a nikam jinam? Pokud je to někam jinam, další přestup bude vždy. Jenže pak už je jedno, zda bude na Andělu (Na Knížecí), nebo na Zličíně. A jentak mimochodem, ať si kdo chce co chce říká, tak prostě Zličín není pustina. Jsou tam právě obchody, což je evidentně pro skalního šotouše totéž, co červený hadr pro býka. Šotouš své potřeby v pohodě uspokojí párkem v rohlíku a pivem v plastovém kelímku zakoupeném ve stánku na nástupišti. Běžný člověk nikoliv.

O nesmyslu tahat vlaky od Berouna přes obnovenou spojku v Rudné do Hostivic a dál na Smíchov raději nebudeme uvažovat, takhle by se zcela ztratil význam uvažované zastávky v Rudné u přejezdu. Pak by celá Rudná jezdila do Prahy i nadále busem. To by pak byl ten pravý luxus, vlaky jen pro šotouše.
Lukfi
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 281
Registrován: 10-2010
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 09:56:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_vlček: po dvoukolejce 171 se nedá procpat žádoucí takt 15 minut v příměstě a současně "vlakodrom" v dálkovce od Plzně.
Hele a proč se nezkapacitní 173 a část dálkovky se nepřesune tam (i za tu cenu, že na ten úsek se k vlaku bude připřahovat dieselová lokomotiva)? Jestli se na 171 bude dělat nějaká větší rekonstrukce, tak by to bylo žádoucí alespoň na období výluk. A namísto toho se ruší výhybna v Loděnici.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3831
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 09:58:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No pokud pokládáte P5 za pupek světa... Celkem nedávno se tu řešilo - a že to mělo zastánců - že z Kladna nemá smysl jet jinam než na P6 protože "jinam se vocamcaď nejezdí".

Jinak jet dnes třeba z Loděnice nebo i Berouna na P6 jest poněkud opruz. Buď courákem na Zličín a pak ještě větším v podobě metra dál přes Můstek nebo se nějak dostat ke 180. Přes Butovice totéž.

Chýně by vlakem získala spojení: - přímo na SN prokopákem (s tím že i s přestupem na S7 by to bylo nejkomfortnější spojení na C)
- přímo na Řepy a Knížecí po Semeringu
- s přestupem v Hostivici na P6, Buben a Masnu (bejt konečně perony ne v prdeli ale u viaduktu tak další vazba na C)
- přímo na Loděnici/Beroun
- přímo/s přestupem na Kladno

Bus nabídne cestu na Zličín.

Nakoupit se samosebou dá i na Andělský ba i na tom SN. Asi líp než na Zličíně kde se musí jít kilák od metra nebo tam dokonce dojet Šrotlinerem. Neboli nákup "rohlíků a chleba" cestou z práce, přičemž taková prodejna na Zličíně mezi metrem a autobusákem žádná není. Na velkej nákup stejně pojede každej autem.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 10:46:53    Odkaz na tento příspěvek  

krasa, clovek, ktery splnuje definici slovnikoveho hesla "naprosty sotokreten" jako nikdo jiny (krom este jednoho exota teda), tady bude nekoho obvinovat ze sotousstvi :-) jasne, cela chyne maka jako namezdni prodavaci na zlicine a rohliky jdou zakoupit pouze v jednom ze zlicinskych mordoru a nikdo z chyne samozrejme nejezdi nakupovat autem jednou za tejden. to je bezny vsude krom chyne. koukam, ze dopravni pozadavky chynskych znans stejne dobre, jako dopravni pozadavky radotinskych, sanghajskych ci betelgeuze-7-skych.

kaem 10238: jste sprosty lhar!!!! :-)))

petr vlcek: tak

-aa-: ano, cernosice a dobrichovice jsou naprosto kategoricky proti dvojite berlinske zdi prostredkem obce a co vim, z tohoto pozadavku nehodlaji uspoupit ani o milimetr. samozrejme zcela spravne.

co se tyce toho vedeni, vidim problem nejen mezi dobrichovicemi a karlikem, ale i u toho karlstejna - jednak je tam chko, druhak je to na tusistice zavisly karlstejn, ne nejaka indiferentni horni dolni, cili urcite bude i problem s pripadnym narusenim razu okoli hradu.

(navic "reseni" pomoci soubezne trati pouze do karlstejna dosti zavani polovicatosti ve stylu "usetrime pulku penez a prijdeme o 80 % funkcnosti)


co se tyce tech "radotinu protazenych do mokropes" - tam pak krom resenite desetiminuty jeste vyvstava pravdepodobne sibovani s autobusy - "cernosicke" linky by uz nebyly vychozi od zastavky cernosice, ale z mokropes, pricemz kdyby se vhodne vedly, mohly by vcelku slusne plnit pro cernosice funkci mhd...
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10245
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 11:07:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z: myslel jsem si to, řikali to přeci v rádiu a tam lžou jako když kdysi rudý právo tisklo, něco o tom přeci musim vědět (o obojim ) Ta 244 by se mohla zrychlit tim, že by nezastavovala nikde po strakonický nebo aspoń jen na znamení aby se vykompenzovaly ty kolony.
Obec, jejíž jméno tak silně připomíná matku manželky si nezaslouží jakoukoliv dopravu vůbec. Ať se nejdřív přejmenujou.
Jsem oběť, ne viník.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 11:19:48    Odkaz na tento příspěvek  

kaem: navic je obecne znamo, ze v radiu sedi zakomplexovani magori, co chtej skodit autobusum.
jinak nevim, jake kolony ze byste chtel kompenzovat tim nezastavovanim, rekneme si jasne a jednou pro vzdy - na strakonicke nikdy zadne kolony nejsou!!!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10248
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 11:50:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jirka z... Možná by tedy aspoń pantografy mohly zastavovat i u vechtrů mezi radotínem a smíchovem (jsou tam tušim dva?), aby ten bus měl šanci, ne?
Jsem oběť, ne viník.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6205
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 11:51:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

""radotinu protazenych do mokropes" - tam pak krom resenite desetiminuty jeste vyvstava pravdepodobne sibovani s autobusy - "cernosicke" linky by uz nebyly vychozi od zastavky cernosice, ale z mokropes, pricemz kdyby se vhodne vedly, mohly by vcelku slusne plnit pro cernosice funkci mhd..." ....

... a znamenalo by to prodloužení jízdní doby z levobřežní části Dobřichovic do Prahy o nějakých 5-7 minut. Stěhování autobusů z Černošic do Mokropes nebrat, to by bylo další absurdní zaklikacování spojení. Jděte už všichni k šípku s tou ideologií zaklikacování a zpomalování všech autobusových linek. Mokropsy jako autobusový terminál, to je normální blbina.

Pokud si chtějí Černošice udělat vlastní minibusovou MHD výchozí z Mokropes, tak ať si ji klidně udělají, to je jejich věc. K tomu ale nepotřebují autobusový terminál.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10249
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 11:53:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jak se muže prodloužit jízdní doba z Dobřichovic do Prahy o 5-7 minut zaklikacením a prodloužením nějakých autobusových linek, když z Dobřichovic do Prahy jezdí vlak?
Jsem oběť, ne viník.
Petr_vlček
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3833
Registrován: 5-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:11:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

To ej asi myšlená nějaká 3xx z Kadlíku horem přes Vráš.

Ofšem - ta linka buď pojede "po silnici" klasicky dolů a pak stejně dojede k Černošický zastávce u hotelu Kozín. Nebo to nějak jde (jak u busu fakt nevím) projet zezhora z Vráže do Suchofen. Pak to ale sotva bude prodloužení o tolik ale max o 3 minuty jízdy vlaku Suchofeny - Černošice...
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 382
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:11:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

No ty výluky probíhají každý týden. Ale jde o úseku "pokaždé jinde." Minulý týden byly Karštejn/Třebaň - Řevnice a Řevnice - Dobřichovice. Tento týden jsou noční výluky Dobřichovice - Radotín (cca 20:45-4:10).

Co se Smíchova týče, tak výluka 3.-27.5. byla odvolána. Důvod, prý (JPP) kvůli špatnému počasí (noční mrazy).
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6207
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:19:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

V Dobřichovicích je běžná docházková vzdálenost na nádraží 1-2 km. Přibližovací autobus většinou nejede na dobřichovické nádraží, nýbrž přes Vráž na černošickou zastávku. A teď by ho někdo chtěl zaklikatit, přehodit do Mokropes, a tím prodlöužit celkovou jízdní dobu.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3410
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:27:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: A to je fyzikální vlastností Dobřichovic, nebo těch busů, že nelze míti v Dobřichovicích přibližovací linku MHD? Ono jet busem přes Vráž trvá o tolik déle, že stejně dlouho vyjde jet busem z nějakého místa v Dobřichovicích na nádraží v Dobřichovících a pak do Černošic vlakem. Taky proto sposta lidí jezdí radši na kole, nebo autem, či pěšky na nádr. v Dobřichovicích, než tím Busem přes Vráž do Černošic na vlak.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3411
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:28:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co se na tom Smíchově má dělat? KRŽS 1. a 2. staniční koleje?
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6208
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:30:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Z černošické Vráže do Mokropes to sice jde projet, nějaká linka už tam jednosměrně jezdí. Ty uličky ale pro autobus nejsou žádná sláva, nevím, jak by to vypadalo s obousměrným provozem. Určitě by to trvalo déle, než když se dneska jede po hlavní silnici.
Spelcr
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 383
Registrován: 5-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:39:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Výměna pražců a navařování srdcovek na Berounském zhlaví + defektoskopické závady.

A něco ještě na Pražské straně (jestli něco na mostě?).

(Příspěvek byl editován uživatelem spelcr.)
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6209
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:41:29   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: "A to je fyzikální vlastností Dobřichovic, nebo těch busů, že nelze míti v Dobřichovicích přibližovací linku MHD?"

Z hlediska jízdní doby i spolehlivosti vyjde černošická zastávka i dobřichovické nádraží zhruba nastejno. Mokropsy ale vyjdou zřetelně hůř. (Nevím proč ten nakvašený tón.)


"sposta lidí jezdí radši na kole, nebo autem, či pěšky na nádr. v Dobřichovicích, než tím Busem přes Vráž do Černošic na vlak."

Když se podívám na interval 415, tak bych taky asi vzal kolo nebo "pěškobus". To snad ale není důvod tu linku zmrvit ohnutím do Mokropes.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10251
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:51:11   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Asi by ty Dobřichovice a Karlík měly být řešeny spíš linkou 448 (přidáním spojů Karlík - D.nádr.) než 415...
Jsem oběť, ne viník.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6210
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 12:59:10   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Přímé spojení z Dobřichovic ze vsi do Černošic se hodí.
Když bude každý cancourek končit na nejbližším nádraží, tak nebude žádná použitelná doprava mezi městečky v údolí.
Třeba z Let do Dobřichovic se za bolševika jezdilo přímo, šlo o pokračování linky z Černolic. "Osvícený" Ropid ovšem usoudil, že z Let do Dobřichovic mimo školáků dvakrát za den nikdo nepotřebuje. Zkrátka Ropid vylévá s vaničkou i příslovečné dítě. Chtělo by to první pražskou ropidí defenestraci.
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10252
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:08:08   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Určitě se hodí, ale nemělo by být používáno v přílišné míře pro cestu na vlak.
Jsem oběť, ne viník.
Qěcy
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3412
Registrován: 9-2005
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:10:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Proč nakvašenej? Vy tu popisujete, jak se zpomalí jízda z Dobřichovic. Podkládáte to argumentem, že bus k nádraží v Dobřichovicích jezdí málokdy. To ale je naprosto zcestný argument. Protože se holt celej systém může přeorganizovat úplně jinak.
Proti courákovému busu v dolním Poberouní souběžnému s vlakem nemám nic. Ale je třeba také zjišťovat, kolik lidí kam jezdí a chce jezdit. Pokud 90 procent Poberouňáků dojíždí za prací do Radotína, Smíchova a Hlaváče (vč. přestupů dál), pak nějaká souběžná celodenní vymetací busová linka je pouze okrajovou záležitostí. Naopak, pokud by většina dojížděčů jezdiola do sousední vesnice na trati, nebo ob jednu vesnici, tak tam už by toho přesedání bus-vlak-bus bylo příliš na tak krátkou vzdálenost. Podle mách pozorování, jakožto obyvatele a dojížděče v tomto údolí, se situace ale blíží tomu prvnímu uvedenému.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6211
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:12:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Když bude spojení mezi městečky nepoužitelné pro cestu na vlak, tak bude vozit jen pár děcek a důchodců, čili skoro vzduch. V daném případě je podle mě praktičtější odvézt jedním busem jak důchodce pro levnější máslo do sousední vsi, tak lidi na vlak.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6212
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Qěcy: "Podkládáte to argumentem, že bus k nádraží v Dobřichovicích jezdí málokdy. To ale je naprosto zcestný argument."

Místní dobřichovické busy nikdy nebudou jezdit tak často, aby někdo ohrnoval nos nad 415 do Černošic. Ráno by bylo nejvýhodnější, kdyby na polovinu vlaků byl přípoj 415 do černošic a na druhou polovinu místním spojem na místní nádraží.
Z černošické Vráže je lepší mít přípoj na hlavní zastávku, než do Mokropes.
Opravdu nevím o co Vám jde, co Vás nutí zastávat nedomyšlený postoj, že je 415 do Černošic zbytečná, a že je vhodné ji zmrvit.

Vaše pozorování beru, tím spíš ale není možné oddělovat od sebe bus pro spojení sousedních městeček od svozného busu na nádraží. Obojí by měl vždy zvládnout jeden spoj.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2849
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:26:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad Chýně: Jak jsem již řekl, nemíním zabředávat do nekonečných diskuzí, které zde již minimálně nedou proběhly.

Bručoun: Hodně Vám ten jízdní řád 171 kulhá. Řekl bych takový model ČSAD, návrat směr socialismus, byť v kratších intervalech.

K mokropeskému "terminálu". Ten by si budovalo město a nevím jestli byla řeč o autobusovém terminálu, ale zcela jistě řeč byla o parkovišti. A je zcela věcí obce a jejich obyvatel co si kde na svém území a za svoje peníze vybudují.

jirka z...: Můj osobní dojem je, že žádný tunel nikdy nebude. Cílem podle mého je dokončit III. koridor a zejména pak čerpání peněz z EU. A k tomu je třeba dokončit koridor celý. Po dokončení koridoru se nepochybně ukáže, že:
a) na tunely nejsou peníze
b) trasa je neprojednatelná
c) a ono to nějak projezdí i takhle, koridor je hotový, tak co ještě chcete.

Požadavek obcí na nezřizování hnusných zdí je samozřejmě z hlediska normálního člověka v pořádku, z hlediska zákona však bohužel ne. Dojde zde k velkému střetu a jaký má takový střet dopad na termíny realizace modernizačních staveb lze prakticky nejlépe sledovat na stavbě Běchovice - Úvaly. I zde se spor točí kolem toho, že obyvatel zeď nechce, zákon ano. Stavba už měla být takových 5 let hotová....
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6213
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:39:05   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: "Hodně Vám ten jízdní řád 171 kulhá. Řekl bych takový model ČSAD, návrat směr socialismus, byť v kratších intervalech."

To myslíte vážně? Na 171 mám prakticky všechno v přesném taktu. Jedinou vyjímkou jsou jendou za dvě hodiny dvouminutové odchylky 4 vlaků od přesného taktu, kvůli dvou rychlíkům bezprostředně po sobě. Nazývat to "modelem ČSAD", to jste hodně přepísknul.

Věděl jsem, že se Vám nebude líbit rozestoupení příměstské o 2x2 minuty, způsobující jednou za dvě hodiny změnu intervalu z 15-15-15-15 na 13-19-13-15.
Právě proto jsem to sem dal, kvůli diskusi, jak velkou posvátnou krávou má být vlaková obsluha Radotína, a jak moc velkou popelkou má být obsluha Berouna, Hořovic, Rokycan, Příbramska a Písecka. Mně se totiž abslolutizace ropidích požadavků na Radotín vůbec nelíbí, považuju to za nepřípustnou preferenci lokálních zájmů.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3838
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:41:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad -aa-:
a) na tunely nejsou peníze
b) trasa je neprojednatelná
c) a ono to nějak projezdí i takhle, koridor je hotový, tak co ještě chcete.


a dost pravděpodobně se ukáže i
d) systémová jízdní doba 60 minut do Plzně (tj. hranová jízdní doba maximálně 54 minut) bude i pro Ex zastavující toliko na Smíchově jen velmi obtížně dosažitelná.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6214
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:48:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Relace Plzeň-Praha více než z 50% žije z lidí, kteří jedou jen z Plzně do Prahy. Za této situace je docela velký rozdíl, jestli je jízdní doba 1:05 nebo 1:15. Má svou cenu snažit se i o těch 1:05, už jen pro to, aby nekolidovala dálkovka s příměstskou.
Aa-aa-
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 13:59:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun: Dobře, tak na 170. Bylo myšleno na celý JŘ a všechny tam obsažené linky. Ale ono i těch 13-19-13-15 je taková podivnost. Ale dál to komentovat nebudu.

Mibl: To samozřejmě.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4868
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 14:00:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Systémovou dobu do Prahy bych neřešil, stejně ta valná většina lidí vystoupí, tranzit je malý. A i ti, co tramzitují, většinou netranzitují pravidleně. Důležitější je zachování místních vazeb v menších uzlech.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6216
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 14:06:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

-aa-: Co tam mám na 170 "podle vzoru ČSAD"? To je naprosto nepravdivý komentář. Schéma je pro dvouhodinu, čili taktové. Navíc se v něm i na 170 většina vlaků opakuje prakticky po hodině.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bručoun.)
Zapa
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5149
Registrován: 10-2003

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 14:08:20   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Spelcr: Ona také JPP, že nějak nedorazily peníze od SZDC, takže se snad odvolala výluka na 200 a hrozí to i na 173. Ale tady už se toho nakecalo, tak se necháme překvapit.
Podporuji zřízení spojek traťových kolejí u Mokropes.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:21:26   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun 6241:
Což o to, já nemám nic proti segragaci dálkovky od zbytku a zrychlení vítám, ale i tak bych o tu SJD 60 minut usiloval.

Vzhledem k tomu, že v nějakém plzeňském koncepčním materiálu bylo napočítáno, že se SJD 60 minut při jízdě tunelem Smíchov - Beroun dosáhne i při zastavení v Berouně a Rokycanech, tak by to při troše štěstí mohlo bez těch zastavení vyjít i po této horší trase.

Ale pokud budou chybět 3-4 minuty na to, aby se chytal přestup z Plzně na rychlou Ovu (v klase, uzly 00 Wilson a Svinov, SJD mezi těmito uzly 3 hodiny), tak to bude na kšandu.

Pokud by chtěl někdo namítnout, že případná další rezerva se dá hledat v šířce uzlu v Plzni (bude 2. podchod), tak bych si dovolil upozornit, že už autoři studie šli velmi nadoraz (příjezd do Plzně od Prahy v 58).


Orky:
A i ti, co tramzitují, většinou netranzitují pravidleně. Důležitější je zachování místních vazeb v menších uzlech.

V kterých menších uzlech konkrétně?

Dle mého názoru (a nejen mého) by horní segment Pha - Plzeň měl ve výhledu jezdit v půlhodině, mít SJD 60 minut a mít Prahu i Plzeň jako uzly v 00 i ve 30. Rychlík pak stačí po hodině.

Mimochodem, plánovač tras na mapy.cz udává pro cestu Plzeň - Ostrava jízdní dobu 4 hodiny. Buď 60 minut SJD do Prahy chytneme nebo cestu vlakem prodlužujeme o 30 minut. Prostě bych si dovolil (konzistentně se svými názory z minulosti) nesouhlasit s tím, že Prahu jako uzel netřeba.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:27:09    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: z ceho vyvozujete ta prodlouzeni? jizdni doba transformator vraz - nadr. negercity je 4 minuty (realne bych teda ze zkusenosti rekl spis vic, v opacnem semeru teda urcite), jizdni doba od transformatoru k mokropeske zastavce je minut 5 (ovsem nehrozi tu stani v kolone za zavorami). to mame v soucasne dobe teoreticke 4 minutove prodlouzeni jizdni doby. ovsem nezapominejme, ze mezi prijezdem 415 a odjezdem s7 na prahu je zpravidla 10 minut, coz je vata nutna zejmena rano kvuli kolonam za zavorami. to by v pripade mokropes odpadlo, neb tam nic takoveho nehrozi.

navic v mokropsich se pocita s dalsim rozsirovanim "p+r" parkoviste a pokud by se tam skutecne prebudovavala zastavka tak moc, ja je v planu, sel by tam udelat prestup opravdu rychly (a to v obou smerech, viz niz). ono to neni jenom o honeni minut, ale o realnych moznostech kam co nacpat - a ktomu ukoli cernosicke zastavky uz prilis prostoru nenabizi.

no a ze by to mokropsama neprojelo? troufam si rici, ze to v mokropsich jakozto miste, kde jsem s ruznymi prestavkami stravil cca 25 let zivota, trochu znam. a reseni je vcelku jednoduche:

smer od dobrichovic: dve moznosti

a) u transformatoru bus uhyba dolu po slunecne, stejne jako jezdi "cernosicka" vetev 415 dnes, ovsem s tim, ze po projeti centrem mokropes neprejizdi zavory v dr. janskeho, ale pokracuje dal ulici zd. lhoty az k nadrazi.

b) bus uhyba az do mokropeske, pak pokracuje dal dolu ulici skolni az ke krizovatce s dr. janskeho a tam doprava k nadrazi.

v zavislosti na te ktere alternative by pak bus v opacnem smeru odjizdel bud z ulice dr. janskeho a pak ulici k lesiku, skolni a mokropeskou, v pripade druhem by odjizdel z pred nadrazi, pak ricni ulici pres zavory a nahoru skolni a mokropeskou.

samozrejme, ze se jedna zatim jen o nezavazne uvahy a cely ten system by samozrejme nemel zhorsit dostupnost vraze.

co se tyce te "cernosicke" mhd, to bude spise mysleno tak, ze 414 by pri ceste kolem trati sbirala lidi k vlaku a pak frcela na vonoklasy a byla by tim padem k necemu i cernosickejm, kdyz uz ji cernosice zcasti platej, a 415 by byla "druhou vetvi". ale rikam, todle je teorie, uvah "coby kdyby".
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4869
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:36:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: Do té doby, než se bude dát stihnout Plzeň Praha za cca hodinu, uplyne v Berounce ještě hodně velké množství vody! Navíc rychlá Ostrava od GVD 2012 v X:17 končí a jak budou položena nedotovaná Pendolina a Jančura, to nevím. A je tako otázka, kolik vlaků se vlastně udrží, a to je potřeba uvažovat ještě LeoExpresy. Předpokládám, že Pendolina se budou držet v cca X:13, tzn. příjezd do Prahy maximálně v X:05, spíš radši dříve. To je ještě hodně dlouho nedosažitelné.
Půlhodinu do Plzně vidím zatím dost černě, jestli, tak ve špičkách, spíš sázím na podobný model jako Ústí nad Labem.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3840
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:46:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Navíc rychlá Ostrava od GVD 2012 v X:17 končí a jak budou položena nedotovaná Pendolina a Jančura, to nevím. A je tako otázka, kolik vlaků se vlastně udrží, a to je potřeba uvažovat ještě LeoExpresy.

To, že jsou dneska trasy položené nějak neznamená, že tak budou položeny i za 5, 10 či 15 let (však já taky netvrdím, že to bude hned). Zájem o uzel na Svinově ale bude i v budoucnu a logicky od horní vrstvy (nebo má snad Opava jezdit z Prahy něčím pomalejším i přesto, že se SC a návazný R do Ovy na Svinově vidí). Navíc 00 v Praze a Svinově je poměrně čistých 00 v Pardubicích a směrové vazby v Olomouci.

Co kdybyste radši odpověděl na mou otázku.
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
Káem
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 10258
Registrován: 8-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:51:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Máte jirko z... pěkný archiv ve Sdělení redakci
Jsem oběť, ne viník.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6222
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:53:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: "horní segment Pha - Plzeň měl ve výhledu jezdit v půlhodině, mít SJD 60 minut a mít Prahu i Plzeň jako uzly v 00 i ve 30. Rychlík pak stačí po hodině."

Mně tedy přijde jako vrchol optimismu celotýdenně každou hodinu jeden Ex a jeden "pomalý R", což by byla pro Plzeň pseudopůlhodina. I to by bylo víc, než je dneska na 090. Současný model hodinových Rokycan a Hořovic by ale byla škoda zbourat.
Ani nemám pocit, že by se sedm vlaků za dvouhodinu z Prahy tímto směrem někdy naplnilo.

Jestli se Vám chce, tak se kdyžtak mrkněte do toho mého schématu. Přijde mi, že by se tím za relativně rozumné peníze získalo hodně pro jak pro Praha-Plzeň, tak pro všechny větší mezilehlé stanice. I tak mám obavu, jestli by MD dalo peníze na tolik vlaků, a jesli by měly šanci se opravdu vytížit. Pomalejší vrstva R by bez zabudování do krajských IDS asi hodně zela prázdnotou.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4870
Registrován: 10-2004
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 15:59:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Co kdybyste radši odpověděl na mou otázku.
Účast ve zdejší diskusi mě skutečně nečinní povinným odpovídat na všechny položené otázky. :-)
Musím říct, že radši budu sledovat těsné uzly v Berouně, Zdicích a Rokycanech než dělat těsný uzel v Praze. Tady je pravděpodobný poměrně vyšší přestupní a denně pravidlený vztah. Naopak v Praze si umím představit vztah mnohem volnější a řádově delší než v uvedených místech. Radši tedy vztah Plzeň-Ostrava 20 minut než podobný čas ve Zdicích.
Leonardo da Vinci: „Nikdy nevysvětlujte. Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám stejně neuvěří.“
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6223
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:13:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"mezi prijezdem 415 a odjezdem s7 na prahu je zpravidla 10 minut, coz je vata nutna zejmena rano kvuli kolonam za zavorami"

A odpoledne je tam ta vata proč? Odpoledne by se to dalo řešit delšími čekačkami na vlak, a důsledným hlídáním jejich dodržování. Navíc, ve směru do města musí být nějaká vata vždycky. Na 171 si ani výhledově nelze představit čekání vlaku na autobus, a autobusy nikdy nebudou zcela dokonale pravidelné.

"jizdni doba transformator vraz - nadr. negercity je 4 minuty (realne bych teda ze zkusenosti rekl spis vic, v opacnem semeru teda urcite), jizdni doba od transformatoru k mokropeske zastavce je minut 5 (ovsem nehrozi tu stani v kolone za zavorami)."

Pak ale neobsloužíte zastávku "u samoobsluhy", která je nesrovnatelně potřebnější, než jízda Slunečnou ulicí po okraji Černošic. V jednom směru by celková jízdní doba tedy snad zůstala, v druhém směru by se ovšem vůči možnostem prodloužila, a "získala" by se neobsluha nejvýznamnější zastávky horních Černošic. Zkrátka hodně špatný kauf.

Spíš mi přijde, že někdo vlivný chce "vymístit" autobusové zastávky od hlavní zastávky. Mám to za hodně blbý nápad, jak kvůli neobsluze zastávky "u samoobsluhy", tak kvůli Vonoklasům a Roblínu, které stejně musí zůstat tam kde jsou.
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3841
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:20:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Mně tedy přijde jako vrchol optimismu celotýdenně každou hodinu jeden Ex a jeden "pomalý R", což by byla pro Plzeň pseudopůlhodina.

Dnes ano, ale třeba takové Hořovice nabíhaly hádám cca 4-5 let, v případě Plzně lze čekat dobu náběhu ještě delší (rozdíl v ceně dojížďky je o poznání větší). Navíc bych o té rychlé půlhodině uvažoval v situaci, kdy ze Smíchova do Plzně pojedu cca 47 minut a zároveň bude platit, že Plzeň - Kubice se sjede za 30 minut a tedy se domažlická linka přepne do "skupin" v Plzni ve 30. Tedy se s rychlou půlhodinou bavíme o horizontu 2025+, ale i později. Ovšem NBS-171 by měla být projektována už s tímto výhledem, abychom pak honem nemuseli stavět NBS Zdice - Cerhovice vedoucí kolem D5.

Co se týká vašeho schematu, tak se mi celkem líbí, ale napadá mě k němu následující:
1) jak moc bude rozkopaná Plzeň, resp. nebude už hotová aspoň od mostů na jižní předm. + pražské zhlaví, abychom si mohli dovolit v Plzni užší skupiny kolem 00
2) nestálo by za to systémově projet Chuchli a 15 minut takt mít jen do Mokropes s tím, že Břichovice a Řevnice se v obrácené čtvrthodině budou řešit jen autobusem z Černošic
3) opravdu ty přímé Klatovy v navržené podobě stojí za to nemít skupiny 30 v Rokycanech? Nebylo by lepší přijíždět s Klatovami od Prahy do Plzně později a tam počkat na dojetí Ex do Domažlic a ihned po přestupu odjet? Chápu, že přímé Klatovy jsou inspirace poznámkou pryže zde před časem.

Orky:
Je to otázka pohledu. Jestli ono není lepší rezignovat na na zárohák ve Zdicích (busy Lochovice - Hořovice i Jince - Hořovice jezdí) a radši si sáhnout na cestující v páteřní celorepublikové trase.

Když už odporujete tak obecně, tak jsem si tu odpověď na otázku vyžádal.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:38:48    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: jako obvykle jste zcela mimo. nikdo vlivny nechce ublizovat vasim autobusovym milackum, proste jen cernosice chteji vybudovat "mestsky dopravni uzel" tam, kde na nej maji misto. nic slozitejsiho v tom netreba hledat.

co se tyce toho vynechani vraze, v tom mate pravdu, ovsem to by slo vcelku v klidu resit modelem "bus prijizdi po slunecne do mokropes, vyklapi substrat, udela kolecko pres vraz, opet vyklapi substrat u dalsiho vlaku a odjizdi smer dobrichovice.

co se tyce roblina a vonoklas - pro vonoklasaky by se nic nezmenilo, dale by jezdili od slanky, ale halt by byl bus vychozi z mokropes a mohli by ho pouzivat i cernosicti, kdyaz uz na nej doplaceji. u roblina nemlich to same

jinak teda, nazvat slunecnou, tedy oblast, kde za poslednich dvacet let vyrostlo nekolik set domu "okrajem cernosic", pripadne se ptat "proc je tam ta vata i odpoledne", to take vcelku svedci o znalosti mistni reality. posadte se takle odpoledne na slanku a uvidite sam.

nu nic, uz se tesim, az budu odhalen, ze jsem v cernosicich v zivote nebyl a ze sem vsechno vyguglil :-)

mibl: ad2 - hadam, ze by vam dobrichovicti i revnicti uprimne podekovali.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6229
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:43:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"jako obvykle jste zcela mimo. nikdo vlivny nechce ublizovat vasim autobusovym milackum, proste jen cernosice chteji vybudovat "mestsky dopravni uzel" tam, kde na nej maji misto."

A jak tam chce převést Vonoklasy a Roblín? Případná zastávka pro jednu návaznou linku přece nepotřebuje terminál.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:55:17    Odkaz na tento příspěvek  

pockejte, tomu zcela nerozumim... no jak, normalne po silnici, neasi?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6230
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 16:57:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mibl: 3) Jak byste dokázal udělat Rokycany ve 30?
Pokud zůstanou R na 190 v dnešní taktové poloze, a bude pořád nedostatek es, tak potřebujete chebské R v Plzni zhruba 55/05, jak kvůli přestupu 170-190, tak kvůli přepřahání.
Mnichovy ve směru na 180 ještě nějakou dobu asi budete potřebovat 59/01 nebo tak nějak, a taky se asi bude přepřahat. Pomalé R musí být na 171 v co nejlepším prokladu s rychlými kvůli příměstské. Pak ale těch 30 v Rokycanech nemá šanci vyjít. Je nějaký můj předpoklad pro rok 2016 špatně?

2) Zkrácení špičkových 15 minutových Řevnic do Mokropes mě sice taky napadlo, ale nenakreslil jsem to, pochybuju, že by to mohlo projít. Autobus by pomohl pro část Dobřichovic a pro Lety. Pro Řevnice a pro ty dobřichovické, co mají nádraží blízko, by bylo lepší počkat na další vlak, než jet autobusem.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:07:57    Odkaz na tento příspěvek  

to jako myslite fat vazne, ten napad rusit spickovou ctvrthodinu do revnic?
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6233
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:13:09   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

"tomu zcela nerozumim... no jak, normalne po silnici, neasi?"

Takže si představujete, že lidi dojedou vlakem až do Mokropes, tam přestoupí na autobus, a odtud pojedou zpátky kolem černošické zastávky do Vonoklas? Nebo chcete cpát autobusy do Vonoklas po nějaké polňačce?
Mibl
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3842
Registrován: 6-2005

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:16:52   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Bručoun:
Pokud zůstanou R na 190 v dnešní taktové poloze, a bude pořád nedostatek es, tak potřebujete chebské R v Plzni zhruba 55/05, jak kvůli přestupu 170-190, tak kvůli přepřahání.

Úmyslně jsem zmiňoval, že bude záležet na míře rozkopanosti/dokopanosti Plzně. Což je samozřejmě věštění z křišťálové koule.

Tedy postupně:
R-190: Zabzař z G. n. do Koterova (naivně doufám, že bude součástí přestavby pražského zhlaví) by mohlo hodit minutu až dvě, tedy by neměl být problém mít R-190 s polohami 57/03.
R-170: Celkem bych věřil tomu, že se 2 esa po nasazení řady 380 někde vyšetří.
R-180: Pokud dojde na stavbu průjezd uzlem Plzeň ve směru 3. tžk, tak by se mělo výrazně zrychlit po jižní předměstí a tedy bych polohu 57/03 od Domažlic viděl celkem reálně.

Bude-li 2. podchod (východní), tak bych se toho, že všechno bude 57/03 nebál.

Šířka uzlu od Prahy by pak byla dána především rychlostí přepřahu u R-180.

Vyjdeme-li z premisy, že soušasný ministr se hlásí ke kontinuitě Bártova ministrování, tak by pro 3 stavby v plzeňském uzlu mohly platit termíny z návrhu superstrategie a do roku 2016 by mělo být hotovo jak od mostů po jižní předměstí, tak pražské zhlaví a chybět by mělo "jen" osobní nádraží a tedy asi i 2. podchod, ale zároveň pokud by do té doby došlo na zabzař, tak by snad neměl být problém vozit rychlíky od Budějc až na úroveň existujícího podchodu, resp. neodjíždět ze šturcu. Na druhou stranu by příliš úzké skupiny na dobu rozkopání osobního nádraží (navrženo 2017-2018) nebyly úplně chytré řešení.

To, že jdou skupiny v Rokycanech ve 30 proti prokladu na 171, mi v první chvíli nedošlo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mibl.)
1899-2009 - 110 let blatenských lokálek!
8106668
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 19
Registrován: 2-2011

Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:21:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Os 6916 (Mas.n.odj.14:40 na Ústí)451.031+051.032+451.032
Sardinkoidní spoj pouze do Roztok u Prahy, tam se přestupovalo na ešus. Průvodčí osvětlil, že ešus z Ústí byl tak moc zpožděný, že mu museli s trojtlamou do Roztok naproti. Prý spadlá trolej někde nahoře na 090. Neví někdo, co v tu dobu jelo na S41 místo té vypůjčené trojtlamy?
The timetable is the most perfect manifestation of the human intellect.
jirka z ...
Neregistrovaný host
Odeslán z: 193.86.73.147
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:34:42    Odkaz na tento příspěvek  

brucoun: proc by meli jezdit do mokropes boha jeho?

viz "co se tyce roblina a vonoklas - pro vonoklasaky by se nic nezmenilo, dale by jezdili od slanky, ale halt by byl bus vychozi z mokropes a mohli by ho pouzivat i cernosicti, kdyz uz na nej doplaceji. u roblina nemlich to same"

opravdu sem pri psani teto vety necekal, ze by ji mohl nekdo nepochopit.
Bručoun
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6235
Registrován: 9-2007
Odesláno Středa, 04. května 2011 - 17:58:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

A proč by ten autobus jezdil kolem hlavní vlakové zastávky do Mokropes?
Od Vonoklas bude mít časovou polohu pro přípoj ke Praze, byla by velká náhoda, aby v jakémkoli GVD udělal zároveň přípoj od vlakové zastávky do mezilehlých autobusových. Spíš by šlo o vyhazování peněz "protože mokropeský terminál".