K-report
 

Archiv diskuse Pražské autobusy do 06. 03. 2014  

Diskuse K-report » Archiv 2014 » Autobusy a trolejbusy » Pražské autobusy » Archiv diskuse Pražské autobusy do 06. 03. 2014 « Předcházející Další »

Autor Příspěvek
RequestStop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.58.148
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 12:41:06    Odkaz na tento příspěvek  

Ad mačkání tlačítek ve všech zastávkách: Dělám to často taky a nenapadlo by mě, že s tím můžu přivodit řidičům nějakou psychickou újmu. Co Vám vadí na tom, když to někdo s úmyslem vystupovat zmáčkne i když nemusí? Jezdím jako cestující různé trasy po celém městě, různými vozidly, kdo si má pořád pamatovat která zastávka je na znamení a která ne? V zahraničí se taky mačká všude, tak proč by to měl tady být problém? V Sorkách si musím zmáčknout čudl pokaždé, jinak nevystoupím. Borci na nočkách jsou rovněž schopni projíždět stálé zastávky, pokud se jim nedá významně najevo, že vystupuju (často v úseku 510 Strahov - Arbes bez zastavení). Jednou pro změnu borec na 188 v zastávce zastavil, ale neotevřel a hned se zas začal rozjíždět. Asi si myslel, že ve vleku nikoho nemá. Tak jsem si hned zmáčknul čudl, řidič zastavil a otevřel.

Pak se taky podívejte, jak ty čudlíky vypadají, a srovnejte ten vyfocený v Ciťáku s čudlíky v tramvajích, kde tyto fungují jako poptávkové otvírání. A podobně to tak funguje v ciťácích i v jiných městech a kdysi to tak bylo i v Praze. Pak v tom má mít cestující jasno?

Mám ze zahraničí zažitý systém, kdy je na znamení všechno a mačkat se musí vždy. A fungovalo to perfektně. Měl jsem dojem, že u nás mačkáním i na stálých zastávkách dělám něco nad rámec své cestující povinnosti, ale fakt jsem netušil, že tím řidiče obtěžuju. To jako proboha proč?
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 5-2012
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 13:12:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Nevím jak jsi/jste na tom se sluchem, ale je jasně slyšet nepříjemné zvukové znamení, které je slyšet přes celý Sd. U SORek máte pravdu, ale to pištění na každém druhém rohu mi rve uši a to nemusím řídit. Doslova kravka tohle dělala na 303, rozjel se ze Sibřina, Stupice a "příští zástávka - Sibřina" (toho času ještě bez Sibřina, Říčanská) a ona to musela zmáčnout, přestože to byla vždy pro toto pořadí konečná. Občas jsem prohodil nějakou větu (ne jako řidič) a na ten její tupý výraz se nedalo koukat.

Všeho s mírou, od toho je hlášení "Příští zastávka je na znamení". Evidentně jste vzdělán v dopravním oboru, takže Vy byste si to plést neměl
Mr_proper
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1379
Registrován: 11-2006

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 13:43:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Loni se mi na jedné lince asi třikrát stalo, že zastávku, která je na znamení od 20:00, řidič projel bez zastavení už někdy před 18. hodinou. Takže se ani moc nedivím, že někteří to mačkají vždy. Na druhou stranu jsem viděl i případ, kdy dal někdo znamení v okamžiku, až když vůz míjel záliv zastávky, přitom ten člověk stál už od minulé zastávky s prstem připraveným na tlačítku [crazy]

www.doz.estranky.cz - opravy pražských autobusů
RequestStop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.58.148
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 14:07:47    Odkaz na tento příspěvek  

Tak to, jaký kravál to má nebo nemá dělat, by se mělo dát někde nějak nastavit, ne? Nevím jak to je, nejsem z branže, ale očekával bych že by se to nějakým kroutítkem mělo dát upravit. Jestli ne, pak je to trochu smutné, ale je to věc, co by se měla řešit technickými prostředky a ne přihazováním zodpovědnosti na cestující a řidiče.

Já se v tom, jak to u nás funguje, vyznám a kdysi mi na tom nepřišlo ani nic divného. Pak jsem ale strávil půl roku v Norsku a denně jsem cestoval MHD. Všechny zastávky byly na znamení, po stisknutí tlačítka se ozvalo hlasité, ale docela příjemné cinknutí do celého vozu (něco jako když doběhne kuchyňská minutka), cestujícím se rozsvítila stopka a řidiči oranžová kontrolka. Řidič i cestující hned věděli, že se v další zastávce zastaví. Platilo to pro zastávky v polích i klíčové uzly v centru. Hlášení zastávek se omezovalo na název příští zastávky. Současná se nehlásila, protože kdo do té doby nedal znamení, tak už by stejně nevystoupil, a zastávky na znamení se taky nehlásily, protože to byly všechny.

Od té doby nějak nechápu, proč se u nás všechno dělá tak složitě. Tam platilo, že když chci vystupovat, dávám signál a hotovo. U nás musím vědět, jestli je další zastávka na znamení nebo ne a když, tak v jakém časovém rozsahu. To naše "příští zastávka je na znamení" slyším za jednu jízdu tolikrát, že ho už ani nevnímám, navíc jsou na znamení zastávky s velkým obratem (Dvorce) a naopak stálé, kde skoro nikdo nenastupuje (Zelená liška), takže ani odhad nepomůže. Pak musím vybrat ten správný čudl, abych nezmáčknul kočárek nebo vozík. Obzvlášť v citybusech je krásné, že stopky jsou modré a kočárky červené, ale jakýkoliv symbol tam chybí, jelikož se po patnácti letech používání opotřeboval a zmizel. Norové měli čudlíky pro kočárek umístěný na stěně vozidla s obrovským piktogramem, aby ho omylem nezmáčknul někdo jiný, a hlavně hned vedle byl klasický stop čudlík. U nás v citybusech je tlačítek pro kočárky víc než normálních stopek a jakékoliv označení často chybí. (pozitivním příkladem budiž Solarisy např. na lince 205.)

Když to shrnu, tak tady když zmáčknu čudlík ve stálé zastávce, je to špatně. Když ho nezmáčknu v zastávce na znamení, je to špatně. Když zmáčknu jiný čudlík, je to taky špatně. Čudlík musím mačkat vždycky v jednom typu vozidel, ale už ne v jiném. Za každou chybu mi hrozí, že mě řidič seřve, co mu to tam mačkám.

Urážet cestující proto, že mačkají čudl když nemusí, se mi fakt příčí. Takoví borci zajisté vždy vědí, které tlačítko zmáčknout na výdeji pořadových lístků v bance nebo na poště, nikdy si nezvážili v obchodě jinou odrůdu jablek než ve skutečnosti mají... On má být celý ten systém co nejjednodušší a intuitivní, a dokud takový nebude, budou lidi vždy mačkat čudly i když by neměli. Smiřte se s tím...
7036
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 669
Registrován: 7-2003

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 14:09:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

je jasně slyšet nepříjemné zvukové znamení

a s ostatními, nepoměrně četnějšími zvuky, které se s autobusovým provozem neodmyslitelně pojí, jako např. zvuky během rozjezdu, akcelerace, brzdění, volnoběhu, otevírání dveří, zavírání dveří, hlášení zastávek, gong před hlášením zastávek, otevírání oken, zavírání oken, otevírání střešních poklopů, zavírání střešních poklopů, stěračů, cinkání blinkrů, klaksonů, hovoru cestujících uvnitř autobusu, pískání kasy při přikládání openkarty, signalizace před zavíráním dveří, problém nemáte? osobně by mě tohle na vašem místě asi štvalo nepoměrně víc, než jednorázové sporadické písknutí znamení k řidiči

Velká verze obrázku již prošla K-reportizací? Nevěš hlavu!
"pro tebe nejsem Plačko když už tak Martin Plačko nebo pan Plačko.. "
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1037
Registrován: 5-2012
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 15:32:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7036: Vtipné, velmi. Narážím na určitou skupinu autobusů z řady 900 a SOR, která opravdu nesnesitelně piští.
jednorázové sporadické písknutí znamení k řidiči jenže ono to jednorázové znamená asi 5s... Opravdu mluvím o úzké skupině a jak je to nastavitelné,to jsem zatím nezkoumal.

Ale připouštím, že pokud je polovina a kolikrát ne nejlépe vybraných zastávek na znamení, bylo by dobré je mít všechny.

Co dále mate veřejnost, jsou "řidiči", lépe řečeno pánové na sedačce za volantem u společností jako je Štěpánek a Arriva. Já sám jsem byl kolikrát seřván, že mačkám signalizaci, protože mi tu zastávku projel. Já osobně narážím na mačkání tlačítka vázané na konečnou. To mi hlava nebere.

Že je tady v tomto ohledu špatně (piktogramy,cinknutí na celý vůz, to jsem viděl u Mercedesů a Crosswayů),s tím musím souhlasit s RequestStop.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4879
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 18:22:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7036: Máme. Proto jsem občas jezdil jsem se sluchátky a je mi to u prd*le, co si kdo o tom myslí, nebo fotí. Rozhodně se při tom lépe soustředilo a vnímalo provoz, než když někdo neustále za kabinou huláká do telefonu, nebo práská se střešním poklopem, případně vám tam celou cestu žvatlá a vříská dítě. To jsem se vždycky akorát lekl. Nejlépe, když s tím poklopem někdo práská několikrát za sebou, protože stále nemůže trefit tu "jeho správnou" polohu. Nejlépe to zahamtnout.

Request stop: Zahraničí je něco jiného, Čechy jsou něco jiného. Proč se neustále srovnávat s tím, co je v zahraničí. Tady mi taky neprodají chleba, když to na ně vybalím Norsky. Budou si myslet, že chci ponožky a pošlou mě vedle do Jitexu.
Ostatně, já jsem už dlouho pro, aby zastávky byly na znamení všechny.
510 se bez projíždění zastávek nestíhá vyjet včas. Kdo si to ohlídá, nemám s tím problém. Pravda, u kloubáků se to hlídá mnohem hůř než u klasiky. Jestli jim nechali stejné časy jako s krátkými, tak to mají řidiči ještě horší.
------------------------------
Signalizace se nastavit normálně nedá. Konstruktéři autobusů totiž zpravidla nikdy za těmi volanty neseděli. Mejtští tátové fachaři málo, (kór když kreslili devítikilo), zato žabožrouti už vůbec ne. Existují proto způsoby alternativní medicíny: V Citybusu se do toho lilo kafe nebo utrhly dráty. Karosy mají v rozvaděči, snad to správně otermínuju, "Relé přidržování signalizace zastavíme".
Tohle relé když se odpojí, zvonek a bzučák by měl znít jen při tisknutí tlačítka.
Ale nezůstane svítit nastálo. Nemám teď u ruky schémata, ale snad by se mělo nějakou úpravou dát udělat, aby signalizace zůstala svítit, ale bzučák zněl jen při tisknutí tlačítka.
Zřejmě přepojením napájení bzučáku do větve tlačítka, ještě před přídržné relé.
Pokud ovšem ten časovač bzučáku není přímo v něm. To by nepomohlo.
Já to měl vyřešené tak, že jsem měl otvor membránky přelepený elektroizolační páskou. Blinkry zněly příjemně potichu a znamení také. Nerušilo mě to.
Některým kolegům ovšem vadilo i to, a proto jsem na svém voze během několika let fasoval cca 4 nové bzučáky.[crazy] Ten poslední jsem tam prostě natvrdo přilepil k patici. Dotyčný by to musel urvat i s drátama, aby se bzučáku zbavil.

Některé "E" měly šikovně udělanÉ, že bzučák skutečně jen kvíknul a pak bylo ticho. Také měly odlišený zvuk znamení k zastavení a znamení pro kočáry. Nevím, jak to bylo řešeno tam. Jiné naopak řvaly ještě déle a nepříjemněji, než devítistovky "ne-E". Zažil jsem to i na některých Citybusech, tuto úpravu. Tam vedl do "jednotky" bzučení svazek drátů. Většinou oprávněně urvaný. Ale tahle úprava byla dobrá. Houklo to jednou a ticho.

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
RequestStop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.58.148
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 18:46:43    Odkaz na tento příspěvek  

Proč se srovnávat se zahraničím? Protože život je moc krátký na to, abychom všechno stihli vyzkoušet sami, tak je lepší poučit se ze zkušeností jiných. A hlavně to dost pomáhá odrazit argument "nejde to, protože se to tak nikdy nedělalo". Udělalo, ne tady, ale jinde, a funguje to tam, tak proč se tím neinspirovat?

Zastávky na znamení všude bych u nás bral, ale prvně by se měla dovybavit vozidla větším množstvím tlačítek, neboť pobíhat po jedoucím voze není v kombinaci se stavem vozovek a stylem jízdy některých řidičů příliš komfortní ani bezpečné.
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1039
Registrován: 5-2012
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 19:00:32   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RequestStop: Hele, vzdej to [lol]. nejde to, protože se to tak nikdy nedělalo. Na tohle naražíš vždy. Tolik projektů jsem nakreslil, s takovou energií jsem chodil na zastupitelstvo. Sešktají to jen kvůli penězům a co zbyde, to nestojí za to. A co se prosadilo, zničili spoluobčané s čokly. Byl jsem ve straně a věřil, že něco dokážu změnit. Nic. udělal jsem si papíry na D a začlenil se do stáda. Jinak jsem slyšel "nejde to, protože se to tak nikdy nedělalo"...

S počtem tlačítek u linkáčů je to na houby, ale taková katastrofa to není. V tomhle jsou po všech směrem dobré podnikové SORky
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4582
Registrován: 4-2005

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 19:49:25   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

7036: Věř tomu že všechny zvuky z provozu jsou podřadné (mimo signalizace blinkrů u city [angry]), oproti tomu když se někdo zády opírá o signalizaci tlačítka STOP nevědomky zádama..

Jen ať jsou všechny zastávky na znamení (mimo terminálu typu Kačerov atd.), bez nutnosti hajlovaní na stanicích a při výstupu s tlačítkem signalizace - jeho nepříjemný zvuk sice nikdo mimo řidiču upravovat nebude ale věřím tomu že se ušetří jak čas tak amortizace válců a systému dveří a nemálo nafty.

ML: to já zažil jedno É bez jakékoliv zvukové signalizace blinkru, a věř tomu že se na ní našlo dost exotů, kteří pak blikali 90% služby.

AV 15-30

Stop šotokindermafii!!!
Krutas57
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 24
Registrován: 10-2011

Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 20:02:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

BTW jak někdo zmiňoval to "mikrovlnkový cinkání" siznalizace zastavení, tak to máme u ČSAD SČ na těch MANech právě z Norska. A je to NESKUTEČNĚ HLASITÝ. Nejsem řidič, připadá mi to nechutně hlasitý i jako cestujícímu zpravidla v přední části vozu. Strašnej zvuk, hlavně večer v prázdnějším voze. Navíc se aktivuje i tlačítkem u dveří, který se tváří, že ty dveře otvírá => lidi to mačkaj i u stálejch zastávek. Na Karosách B961 je zase taková pitomá "samo domo" úprava, že to řve jako klakson z auta. Jak zvukem, tak jeho hlasitostí. Příšernej zvuk. A pískání u Citybusů trvající tejden je podobná kravina. Vůbec se nedivim, že to řidičům vadí.

A takovejch zvuků je ale dost. Není to zrovna třeba kasa (ta mi přijde relativně tichá), ale u některých typů třeba blinkry slyším zřetelně i u druhých dveří... Ani nemluvě o vrzajícím interiéru. Perfektní to je u SORů EBN, nejdřív jsem málem užasl, že ten motor není vůbec slyšet (hurá!), ale pak to rychle přejde - najednou si všimnete, jakej hluk dělá klima, vzduchový dveře a především nepřipevněné plasty v interiéru a to je snad horší, než to brumlání motoru. Chtělo by to, aby někdo udělal elektrobus pořádně, ale zatim se nikdo asi nechystá a pár nadšenců to těžko prosadí. [sad]

Ostatně většině řidičů by asi stačila dobře udělaná kontrolka na dobrém místě, aby šla vnímat periferním viděním. Nastavení hlasitosti by snad taky nebyl problém. Máte pravdu, že konstruktéři ve svých výtvorech asi nikdy nejeli ani za volantem ani jako cestující, jinak by některé věci nemohli pustit do světa...

Jako cestujícímu mi nevadí mačkat tlačítko vždy, pokud bude dobře označené, dostupné ze všech míst a pokud možno ve všech vozech stejné. Také bych preferoval, aby byly všechny zastávky na znamení. Jen je třeba "ošéfovat" případná předjetí spojů, ale to nebude problém.

Osobní kanál: http://www.youtube.com/user/Krutas57
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4880
Registrován: 11-2006
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 23:39:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Předjetí spojů bych ošéfoval jednoduše. V jízdních řádech uvedený interval, případně zakotvit a upozornit cestující veřejnost, že čas uvedený na jízdním řádu je s výjimkou garantovaných přestupů v toleranci plus minus 2 minuty. To by mělo stačit.
Například by nemuseli ve směru do centra řidiči na Lihovaru či Na Padesátém apod., kde jezdí autobusy skoro co půlminutu, čekat do pravidelného odjezdu - mohli by dříve dojet do konce.
Na těchto zastávkách už jsem s vatou v zádech nečekal a frčel na metro. Nikdy jsem tam nikomu neujel a bylo příjemné občas slyšet pochvalu, že si lidi stihnou koupit noviny a nemusí sprintovat na metro a já trapně čekat na odjezd poslední zastávku před koncem. Kolikrát to mně samotnému teď jako kaštanovi pomůže, když někdo nesedí na káčatech do poslední vteřiny a vyrazí. Způsob provedení neprozradím, ale už brzo s ním bude konec s inovací OIS.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
RequestStop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.58.148
Odesláno Sobota, 01. března 2014 - 23:54:51    Odkaz na tento příspěvek  

Je otázkou, jestli je lepší tolerance plus mínus dvě minuty nebo jen plus čtyři minuty, což je fakticky totéž, jen jinak napsané. Já preferuji variantu bez předjetí, protože prostě vím, odkdy mám čekat. V koncových úsecích by šlo upravit jízdní doby, aby tam průměrně ta jedna až dvě minuty zpoždění byly a je po problémech, střelci to vyjedou na čas, ostatní s tou jednou nebo dvěma minutami. Jinou možností by bylo označení Lihovaru jen pro výstup, takže by nebyl problém odjet dříve, ale to je zas zavádění dalších poznámek a vysvětlivek a celkově se mi to moc nelíbí.

Jen mi prosím vysvětlete, proč někteří trváte na tom, aby vybrané zastávky nebyly na znamení? Které ty vybrané budou? Třeba jako zastávky u metra? A když už ty u metra, tak proč ne třeba taky Nemocnice Krč? A když ty u metra a Nemocnice Krč, tak proč ne třeba taky některé další? A jsme u dnešního stavu.

Já bych ten zásadní efekt viděl právě až ve chvíli, kdy na znamení budou všechny a tím pádem vlastně žádná, protože prostě bude normální před vystoupením stisknout tlačítko. Odpadne hlášení, která zastávka je na znamení a která ne, odpadnou starosti s tím kdy mačkat a kdy ne. To, že se u metra zastaví vždy, může být dáno nějakým vnitřním předpisem nebo vozovým jízdním řádem, ale pro cestující bych to nijak nerozlišoval, proč taky?
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3891
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 07:16:48   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Jenže když povolíte nadjetí 2 minuty, tak se najdou experti, co budou schopní jet takto nadjetí nikoliv jen z těch zastávek, kde "to nevadí", nýbrž celou trasu. A v těch zastávkách, kde se dnes nadjíždí o minutu, protože to tak vychází, budou nadjetí klidně o 3 min. To už by mi jako cestujícímu pořádně vadilo...
Jenda_z_hk
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 3892
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 07:58:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ani tolerované zpoždění podle mě nemá smysl - když je autobus zpožděný, musí k tomu mít nějaký objektivní důvod, který se na toleranci stejně neptá. A pokud dovolíme řidičům odjíždět jen tak z plezíru se zpožděním, tak se určitě najdou tací, co odjedou +2 klidně už z výchozí v ranní špičce, kdy nic nestáhnou (spíše naopak) a cestující budou oprávněně naštvaní.

Tyhle tolerance jsou použitelné jen pro řidiče, kteří mají dostatek rozumu a soudnosti na to, aby je využili pouze v případech, kdy tím nepoškodí žádné cestující. Jenže bohužel je tu dost takových, kteří když dostanou trošku volnější pole působnosti, tak nám tady zavedou balkánské standardy...

A intervalové JŘ? To bychom se dostali na úroveň Ruska nebo ČSSR 80. let.
Tučňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 710
Registrován: 6-2013

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 08:08:00   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Teď jsem zrovna četl rozhovor s Drápalem, zase tam potvrdil, že by chtěl Ropid všechny autobusové zastávky na znamení. Do konce tohoto roku se to už prý nestihne, také kvůli volbám jsou zdrženliví, ale pořád je to jejich cíl, takže otázkou není jestli, ale kdy.
Od března teď budou na znamení nově pouze tramvajové Na Homoli, Malešická továrna a Depo + ještě druhá zast. Vozovna Kobylisy.
Já bych byl taky docela pro, ten současný polovičatý systém mi nedává moc smysl, přijde mi, že některé ty zastávky tam tahali snad z klobouku, viz třeba Kolovraty na znamení, ale Tehovičky stálá, přitom obrat cestujících bývá vyšší v zast. Kolovraty, takže sjednotit by to rozhodně chtělo a já to vítám.
S tím nadjetím při všech zastávkách na znamení, aby to pak ale na některých spojích proti proudu špičky nebylo jako kdysi na benešovsku, minus 10[biggrin]

Jinak, kdo chcete lovit Tourismo kolovratského Josefa Hofmana, zítra máte šanci, po desáté hodině se razí zase na pohřeb, takže Uhříněves, Měcholupy, nebo Černokostelecká to jistí[fotic]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tučňák.)

Nové náměstí, příští zastávka Picassova.
Upozornění pro cestující: Tento autobus končí jízdu v zastávce NÁDRAŽÍ UHŘÍNĚVES.
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9742
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 08:51:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dovolená tolerance pozdního odjezdu je u výchozí zastávky +1 minuta, u nácestných zastávek +3 minuty, u konečné -1 minuta, zaokrouhluje se na celé minuty dolů. Drobné nadjetí (do minuty) dispečerský systém ohlásí až po průjezdu/odjezdu ze čtvrté zastávky v řadě s nadjetím, takže kde to nedělá zlou krev, tak se toho využívá.

Na druhou stranu mimošpičkové jízdní doby jsou často tak zkrácené, že ačkoli se z výchozí zastávky vyjíždí v přesně-padla, už na další je zpoždění přes minutu a dál se to kupí, takže není nic neobvyklýho třeba z Přední Kopaniny na Dejvickou přivézt pětiminutový zásek i přes to, že se celkem po trase posbírá 8-10 klientů. A samozřejmě tito klienti si stěžují, že "nestíhají" метрополитен nebo že jedu "nebezpečně"... Někdy to řeším projíždění vybraných stálých zastávek s minimální frekvencí, ale to už mi bylo taky vytknuto jako příliš velká ČSADizace provozu (bo DP je přece něco víc, než vidláci od česanů ze sedlákova).

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 5-2012
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 09:14:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

(bo DP je přece něco víc, než vidláci od česanů ze sedlákova)

Tak to máš pravdu. Jezdíval jsem s ČSAD z Mělníka do Kly,vinice. Jeden to projel a to i přes to,že jsem stál u schodů s paní, druhý mě seřval, že jsem zmáčkl tlačítko na výstup. Třetí byl jako druhý a čtvrtý s pátým jako první. Další přijede o 15 minut na odjezd později a pak to dohoní do Prahy. Další to zahamtne v polích a jde seřvat slečnu, že má batoh na sedačce. Že tam ten batoh nemá být je jasné, ale řvát "Co si ta osluchátkovaná pizda myslí"... Je to občas problém
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9744
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 09:24:41   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

...je zajímavý, že každej správnej šotouš si ze sdělení vytáhne tu nejmíň podstatnou chujovinu a začne se v ní nimrat [biggrin]

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1047
Registrován: 5-2012
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 10:03:06   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo [biggrin], protože ČSAD SČ se mi v mládí tak znechutilo, že na něm nenechám nit suchou, skoro jak Arriva.
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9968
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 10:37:23   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ad zastávky na znamení: Kdyby se komunikovalo a naslouchalo, dalo by se najít optimální řešení tak, aby i pro řidiče bylo co nejmíň obtěžující. Myslím si, že by nemělo být tak drahé zařízení, které by umožňilo nastavit zvuk uživatelsky.

Ad tolerance nadjetí: Myslím si, že nadjetí by se tolerovat nemělo, tohle by se mělo řešit vhodným stanovením jízdních dob, což by v dnešní době, kdy se jízdní doby dají celkem snadno sledovat, neměl být problém.
mufiklo
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 18
Registrován: 2-2014
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 10:45:30   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je pravda že arriva praha koupila cup tour bus?
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9746
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 11:09:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Orky - zastávky na znamení mají v různých místech různý smysl - někde je zastávka na znamení v zálivu, jinde jen u kraje silnice u provizorně naskládaných panelů (které tam provizorně leží dočasně nafurt), někde je na zastávce na znamení vyšší obrat, než na následujících stálých zastávkách, na některých nastupují tři lidi do měsíce (a zároveň si taky hned kupují lístek)... Uvítal bych třeba zastávky Roztoky,,U rybníčku nebo Jenerálka jako zastávky na znamení, protože a) nemají záliv ani pořádné nástupiště, b) mimo špičku (i v protišpičkovém směru) mají minimální obrat, c) jsou na poměrně dost frekventované silnici, která neoplývá přebytkem šířky. Ale někdo někde od stolu stanovil, že budou jako stálé...

Jízdní doby - buď budou nastaveny tak optimálně, takže průměrný řidič je projede s průměrnou odchylkou pár jednotek s a v toleranci, nebo budou nastaveny tak optimálně, že žádný řidič nebude mít problém s nadjetím, ale ti pomalejší nebo ti, kdo vyžírají problémové spoje (silnější výměna klientů, častý nástup klientů kupujících si lístky, silnější provoz na komunikaci/křižovatkách po trase), budou mít problém se zpožďováním nad 3minutovou toleranci. Vyhodnocování se děje průběžně a dělají ho lidi s řidičskou zkušeností (zlé jazyky o nich tvrdí, že to jsou největší piloti v dý pý), takže se spíš potvrzují stávající jízdní doby, než aby se s tím neustále nějak zásadně míchalo. (Třeba v poloprovozech pohrobků ČSAD bys s jakýmkoli zkracováním jízdních dob velmi tvrdě narazil, protože plat řidiče je závislý na době řízení a ne na době přítomnosti v zaměstnání, jako v DPP.)

Zkus se někdy svézt 355kou, kde jsou jízdní doby stanovené poměrně volně, ale která díky výměně klientů přesto nestíhá, a díky povinným čekačkám kvůli úzkému hrdlu v Lysolajích) se zpožďují i protijedoucí spoje.

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9969
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 11:27:01   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Já jsem mluvil spíš o tom, jak řešit signalizaci v kabině. A u jízdních dob nevidím až takový problém v tom, aby v dobách palubních počítačů byl nějaký velký problém sledovat jízdní doby všech a ty pak analyzovat. Podobně mě fascinuje, že na vstupech do metra máme počítadla, ale v 21. století s počítačovou technikou se ta data neukládají a neanalyzují.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4881
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 13:03:54   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Některé trasy zase podle mého vyhodnocovali největší hrabalové a to bylo pak teprve utrpení. Mně naopak připadá, že hodně jízdních dob i mimo špičky je hrozně roztažených. Naopak by mohly chybět tam, kde přibyla na křižovatkách světla.
Třeba taková 124. Nevím jak teď, ale za mě se vyjelo ze Dvorců a až na Ryšánku se na každé zastávce čekalo minutu při relativně pomalé jízdě, jinak to ani v těch uličkách nešlo... Když se vydařilo, počkal jsem ještě na Kavkazské, jenže mezi Bělocerkevskou a Želivského jsem stíhal vyjet jen pod podmínkou že bude zelená vlna a autobus dobře tahá do kopce.
Jinak se tam přivezly dvě minuty a pro mě je to prostě nespokojenost. Lidi nezajímá jak má řidič napsané jízdní doby, chtějí dojet včas a já taky, když se s tím dřu celou cestu, ale na posledním úseku zkrátka ta minuta nebo dvě nestačí ani s vrtulí v prd*li. Už nevím kolik tam bylo, ale nestačilo to.

RequestStop: To je přesně to, o čem píšu. Špatně. V koncových úsecích bych naopak přidal vatu, aby dojezd na konečnou, kde jsou povětšinou další přestupy, byl dojezd s vatou, nebo nejpozději papírově včas.
Střelci taky nemají vždycky svoje dny kdy se jim chce lítat, nebo nejede autobus a pak by to zpoždění akorát narůstalo a je to ke vzteku. Potom se vata docela hodí. Z pohledu cestujícího, který si přečte dojezd v tu a tu dobu a přijede o pár minut později a už mu to ujíždí, protože nelze donekonečna natahovat přestupní doby, aby se ten grafikon nerozpadl.
Co bych ale určitě netoleroval, jsou ty plusové časy na konečných. +1 minuta v pořádku, pak se to dá trochu pokrátit, ale když jsou jisté linky, kde řidiči permanentně dojíždí už po několika málo vytížených zastávkách třeba s +2, to bych se systémově nechal zaměřit na jednotlivé řidiče a kdo by tyhle problémy měl pořád a neustále se vymlouval na použití WC, pak by bylo asi na místě přehodnotit jeho vztah k jízdním řádům. U některých řidičů mi připadá, že si z těch časů skutečně dělají jenom srandu a ještě mávají rukou. Ideální a pro včasnou jízdu důležité, je nakládat ještě před časem odjezdu, -0.10 začít zvonit, zavírat a -/+0.00 tradá do ulic.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4882
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 13:21:21   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimochodem, není důvod kvůli ČSAD SČ, nesnášet, nebo mít předsudky vůči ČSAD. Podniky, které dnes provozují dopravu pod logem ČSAD-něco, už s ČSAD nemají absolutně nic společného. To definitivně zaniklo s novým zákonem o silniční dopravě tuším roku 1994. Kdybych nebyl nostalgik a dostal se k tomu do vlády, tak všem těmhle podnikům název ČSAD nařídím odstřihnout, protože ho víceméně používají neoprávněně. Pochybuju, že by jediný z nich zaplatil státu za autorská práva k používání názvu ČSAD, popřípadě dokonce k použití jeho originálního loga.

Nicméně, jsem rád, že ta značka i logo existuje a stále se používá. Pár dopravců si ji zaslouží. Například takovému ČSAD České Budějovice to i přeju. To je vcelku solidní firma. Naopak, pro ČSAD SČ mám několik poznatků a důvodů, abych se držel zpátky. Ale kdoví, třeba se už zlepšili a změnili i svoje chování k zaměstnancům...

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
James7
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 21
Registrován: 9-2013
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 14:09:42   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

RequestStop: Ad mačkání tlačítek ve všech zastávkách: Dělám to často taky a nenapadlo by mě, že s tím můžu přivodit řidičům nějakou psychickou újmu. Co Vám vadí na tom, když to někdo s úmyslem vystupovat zmáčkne i když nemusí?
Tak to je typ lidí co to pořád mačkají, jak d.menti, potom ještě to pravidelně mačkají vietnamci, občas důchodci a lidi evidentně bez mozku:-) Jednou na 183, ve večerních hodinách mi tam jel jen kluk s holkou, blíží se stanice stálá a frajer mi to zmáčknul, tak sem mu zastavil, ale tak, že letěl málem až na čelní sklo a vůbec se za to nestydím, kdo to má pořád poslouchat!!!
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9749
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 14:51:36   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Pochybuju, že by jediný z nich zaplatil státu za autorská práva k používání názvu ČSAD, popřípadě dokonce k použití jeho originálního loga.

Od státu tohle logo někdy v druhé půlce 90ek koupil jistý JUDr. Zemek, dneska k tomu vykonává práva ČSAD autobusy Plzeň.
---

Mě mačkání stopek víceméně vůbec nevadí, alespoň je jistota, že má smysl na zastávce stavět a začít rovnou hledat tlačítka na otevření dveří [wink] [biggrin] Ale chápu řidiče SORek, kde se někdy na podzim přehrával SW a každé zmáčknutí tlačítka znamená bzučení a pískání, že po pár hodinách z toho mají hlavu jak pátrací balón a každý jantar, který zmáčkne předvolbu nebo stopku dřív, než na zastávce, znamená další nárůst nepohody a nasertivismu. Ale prý to jde i vypnout...

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
RequestStop
Neregistrovaný host
Odeslán z: 89.176.58.148
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 15:19:18    Odkaz na tento příspěvek  

Milý Jamesi7, jak má cestující tušit, že dělá něco špatně? Proč a hlavně jak by měl cestující vědět, že to pípání řidiče obtěžuje? Cestující je informován, že pořád musí něco mačkat - tuhle poptávku dveří, tamhle zastávky na znamení, jindy když vystupuje s kočárkem, pak taky když vystupuje s vozíkem. Vzato kolem a kolem, prostě skoro vždycky. No řekněte, napadlo by Vás z toho, že jsou naopak situace, kdy se to mačkat nesmí?

A pak se objeví individuum, které se ještě chlubí, jak takové chudáky trestá pomlácením o interiér busu. Kolegové na Vás musí být hrdí, jen tak dál! ("Rád jezdil s autobusem, ale vadilo mu, že mu tam pořád lezli lidi...")
81-71
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 5-2012
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 15:30:43   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

že letěl málem až na čelní sklo

To už je trochu moc kolego, to bych se bál průseru a já osobně nemám důvod takhle někoho trestat. Od toho bychom měli býti profesionálové.

Ml: Já myslel konkrétní ČSAD SČ, nikoliv plošně. Ono to "vesnické" je pro mě takové jiné a řekl bych příjemnější. Ale záleží na lidech, ne značce
Orky
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9970
Registrován: 10-2004
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 16:14:37   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Někteří nadávají na pásmované linky, že podle čísla nepoznají konečnou, ač mají ten název napsaný hned vedle čísla. Ale upřímně, s otvíráním dveří a zastávkami na znamení ještě ve třech variantách je to mnohem horší. Někde je potřeba mačkat vždycky, protože člověk jinak nevystoupí. Někde jenom zastávky na znamení, bordel s tlačítkama v citybusech... A nikde kousek samolepky s tím, jak se v tom vyznat. V tam aby se [cunik] vyznalo. Jak má normální smrtelník poznat, kdy má mačkat tlačítka a kdy ne? Tady je potřeba to řešit se zaměstnavatelem, aby se případné otravující zvuky řešily vhodnými úpravami a ne se mstít na cestujících, kteří za to nemůžou.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4883
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 18:39:22   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr_k: Díky za info. Mrknu se na podrobnosti.
------------------------
Zrovna u těch SORek předvolbu dveří já osobně mačkám taky několikrát, protože už se mi mnohokrát stalo, že tlačítko bylo po prvním dotyku prosvětlené zeleně - to jest předvolba aktivní a mělo by se otevírat, dveře se přesto neotevřely a pomohlo až druhé a někdy i třetí zmáčknutí. Ostatní dveře už otevřené byly. Takže řidič je už odblokoval.

Domníval jsem se, že po prvním zmáčknutí předvolby SORka zatroubí a potom už ne, jakékoliv další zmáčknutí u jiných dveří jen změní indikaci na displeji.
Každopádně konkrétně na těch SORkách mně osobně zvuk toho znamení nepřijde nepříjemný, ani hlasitý. Naopak bych se bál, že ho přeslechnu a malý symbol zvonečku a probarvených dveří na displeji za jízdy přehlídnu.
Vypnout to určitě jde. Dostaly se mi do ruky zajímavé a podrobné materiály a na SORce jde víceméně jakoukoliv rukou, když se zná správný postup, nastavit obrovské množství věcí. Musím se tím ještě prohrabat, co všechno se tam dá udělat. Ale prý i prodleva zavírání dveří se tam dá nastavit. Jenže... Kdo se s tím má po každém přebírání vozu patlat a pak to zase vracet nazpátek, aby náhodou kolegové nejančili, pokud to není zrovna můj bus.[crazy]
Jako jsem jančil sám, když jeden nejmenovaný Citybus měl oficiálně tiše tolerovanou úpravu zastávkové brzdy, která odfukovala hned po zavření dveří, bez "odentrování" pedálem plynu. Potom, co jsem s tím během šichty několikrát málem naboural, protože jsem zvyklý páku uvolnit během zavírání dveří a po zavření se už jen odentrováním plynu rozjet, byl jsem dotyčné partě skutečně "vděčný", co mi přivezli do střídání.[crazy] Takovýhle tuning tedy neberu...
To už jsem mohl dopadnout jako T***ek s 5849, kterému autobus při výměně ujel a narazil pod Krčí do sloupu, jak jistě známo z článků. Neřeším, kdo z nich zapomněl odjištěnou ráčnu, ale asi po roce jsem mluvil s kolegou, co nadával, že mu zrušili 5849, protože jí blokovaly klíče. "Ále to bylo v pohoděěě, to se ti kouslo, taak jsi to vyšlapal a bez vzduchu to povolilo, mohl jsi jezdit dál..." Jojo, to bylo opravdu v pohodě, provozovat autobus v tomhle stavu, vážnou závadu zřejmě nepsat, případně neopravovat a čekat, až se v tom někdo vykoupe, komu to dáme zaplatit.

(Příspěvek byl editován uživatelem ML636.)

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9752
Registrován: 4-2003

Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 18:55:15   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Domníval jsem se, že po prvním zmáčknutí předvolby SORka zatroubí a potom už ne, jakékoliv další zmáčknutí u jiných dveří jen změní indikaci na displeji.

Právěže teď je to při každém zmáčknutí tlačítka, protože antidebil-systém a reakce na loňskou zimu, kdy se neustále řešilo, jestli a jak klienti mačkají tlačítka otvírání dveří a jak moc blbě to reaguje přes který rukavice... některý nápady JSVA jsou fakt hovězí.

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4884
Registrován: 11-2006
Odesláno Neděle, 02. března 2014 - 19:02:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Protože tam dřepěj hovězí lidi. Už několikrát jsem psal, že snad ani jednou nebyli v provozu z těch svých proprděných prohulených vyhřátých kanceláří.
Komunikace tímhle směrem byla vždycky tragická a odezva, která by v dnešní době mohla být nejvýše několikadenní, trvala rok i déle. Než to všechno projde osmi referenty, schválí se to přes 5 náměstků, z nichž 2 jsou na obědě, 2 se právě chystají a ten zbývající z něj zrovna přišel a je pátek 11:50, za 10 minut konec pracovní doby, tak co bychom řešili.
Vypráskat ty budižkničemy do provozu, a komu smrdí práce, tak šup na pracák. Vůbec bych se s nima nesr*l. Buzerace a vymýšlení p*čovin jim vždycky šla. Vymyslet něco inteligentního a potřebného, to už bylo mnohem horší, zpravidla úplně nemožné po nich chtít.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
František_Levota
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 12-2012

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 08:36:50   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mimo to, máte nekdo skušenost s uděsným randálem, který se ozve při zmáčknutí stopky v nekterém z Ikarusu E 91? , ev. číslo si přesně nepamatuju, ale ten snad deset vteřin trvajicí rachot byl neskutečný. Dále jsem zvedavý jak si chtejí střešovice udelat renovaci té 2004, vetší popelnici si snad vzít nemohli, byl z nich snad nejhorší...

Hrdý člen Kladenského MHDT.
Tučňák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 711
Registrován: 6-2013

Odesláno Pondělí, 03. března 2014 - 11:49:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jo, jo Zdeněk Zemek, ČSAD Invest - Doprava třetího tisíciletí. Vlastnil dříve i Benešov, Slaný, Jindřichův Hradec a Ústí nad Orlicí, pak je prodal Kratochvílovům a od té doby se až na malé výjimky šlo cestou totální Mercedesizace.

Jinak, takovéhle příšerné znamení je, nebo bylo, i v jednom vršovickém Ciťáku.

Nové náměstí, příští zastávka Picassova.
Upozornění pro cestující: Tento autobus končí jízdu v zastávce NÁDRAŽÍ UHŘÍNĚVES.
Mart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 13
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 16:49:57   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636 - Zrovna u těch SORek předvolbu dveří já osobně mačkám taky několikrát, protože už se mi mnohokrát stalo, že tlačítko bylo po prvním dotyku prosvětlené zeleně - to jest předvolba aktivní a mělo by se otevírat, dveře se přesto neotevřely a pomohlo až druhé a někdy i třetí zmáčknutí. Ostatní dveře už otevřené byly. Takže řidič je už odblokoval.

Buď se potvrdí předvolba u všech zmáčknutých dveří, nebo se otevřou 1*3 přes dvě tlačítka.
Pokud to bylo jak říkáš, tak na 99% se otevřou, nikdy se mi nestalo že ne, dokonce když mám čas a dobrou náladu říkám jim vepředu, ta stopka stačí, vidíte tlačítko svítí, oni teda čumí jak puci, málokdo poděkuje za novou info :D

(Příspěvek byl editován uživatelem Mart.)
Mart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 14
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 17:03:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jinak tady nejsou lidi schopní ani na stavájících naznamení zastávkách dávat signál, kolikrát na poslední chvíli a pak ještě vyleze 20 lidí najednou, jako dnes v 8h na 267, blanická, no ta před vrchama :D
nebo jeden stojí v zastávce, tak najedu, on nic, chci jet a najednou že výstup, je to marné ..
Marek_kubík
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 1456
Registrován: 12-2008
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 19:18:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Neuvažuje se o stavbě terminálu autobusů v blízkosti plánované stanice metra trasy A Bílá Hora? Dosud jsem o této stavbě nic neslyšel a nevíte kde bylo autobusové nádraží Nový Hloubětín zprovozněné v roce 1970? Pátral jsem v současných leteckých mapách ale žádnou stavbu připomínající toto autobusové nádraží jsem nenašel.

Karosa - to nejlepší na trhu autobusů :-)
ČD a ZSSK - dva nejlepší železniční dopravci
Moje ICQ: 639-165-615
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4885
Registrován: 11-2006
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 19:21:18   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Včera opět jedna babka pokřikovala, že nejdou dveře. Schválně jsem se hned ohlédl na tlačítko. Svítilo zeleně - babka zmáčkla správně. Ten krám prostě nefunguje jak má. Teď je otázka proč, když předvolba byla potvrzena. Dvořákova pomsta, pomníky značky SOR, vyšla dokonale.
Stalinův pomník by stál dodnes, ty krámy po stejném, byť lehce demokratičtějším troubovi, snad shnijou dřív.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Karlis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 2391
Registrován: 1-2010

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 19:32:34   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marku, pokuď mě paměť neklame, autobusák Nový Hloubětín byl, když bys jel po Kolbenově z centra kolem bývalých ČKD, tak přejedeš tram. koleje, které odbočují k vozovně a když se koukneš vlevo, než dojedeš na křižovatku s Kbelskou, je tam autobazar a plno karavanů, tak tam.

Bardotky na mém kanálu youtube : odkaz [vypravci]
Mé fotky na K-Reportu: odkaz [fotic] Mé fotky na rajčeti: odkaz [fotic]

Petr_k
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 9758
Registrován: 4-2003

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 20:53:19   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

ad dveře - nedávno se kvůli otevírání dveří na poptávku měnil soft jejich řídící jednotky (zmáčknutím opačného konce tlačítka odblokování předvolby na palubce se mají otevřít doposud neotevřené dveře, někdo se ohání story, že s tím mají problém slepci) a protože provozovatel zastoupený JSVA neví, co vlastně chce, řidičů se nejspíš stydí zeptat, jestli to funguje správně. Před touhle vyfikundací s tím totiž problém nebyl.

"DIE VERGELTUNGSAFFE!"
Mart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 15
Registrován: 10-2009

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 22:52:17   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

jo ten soft říkali minulý rok tuším, ale co asi jediné vadilo, zavřeš první, tím předvolbu zrušíš všude jinde, ale je to furt stejné, zavřu přední, nebo zavírám ostatní a spáč najednou zmáčkne ty neotevřené, pak si dáme zase kolečko otevření a zavření [happy]
párkrát se mi stalo, že jsem zavíral třeba jedny, do toho se někdo vzbudil jinde, otevřel jsem, no postupně to je takový bordel, že do toho napotřetí nejdu :D
kubiqcz
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 39
Registrován: 4-2013

Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 23:43:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Marek_kubík: Na prvním obrázku (letecký snímek 1975, levý horní roh) v tomto článku je vidět umístění AO Nový Hloubětín.

Jinak dnes odpoledne na 383 směr Chocerady jako záskok 1256

[vypravci]: 6360, 4E7 2256, PIA 22-46
6285
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 69
Registrován: 12-2013
Odesláno Úterý, 04. března 2014 - 23:54:28   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám jeden malý dotaz; možná spíše šotoušského rázu(snad to omluvíte)ohledně sobot na lince 381. Jsou tam v sobotu nějaké Sd přejezdy, nebo jezdí celá linka v kloubech? Jde mi konkrétně o zkrácené spoje do Zásmuk.
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4886
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 01:07:31   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Hoši tak tohle už je na mě moc... Jak vás tak čtu, na SORku aby člověk s sebou ještě vozil operátora tlačítek a monitorovače provozních stavů.
Není té techniky už nějak zbytečně moc? Resp. nenavěsili na sebe Libchaváci až moc blbostí a JSVA ty p*čoviny ještě víc rozšiřuje aniž by rozuměla nějak do hloubky problematice?? [uhoh] Já jen, že mi už prošly rukama i Mercedesy, Scania Irizar apod. a tam rozhodně platí, že v jednoduchosti je síla a funguje to mnohem lépe a na palubovce přitom není tlačítek o nic moc méně než u SORu.[uhoh]
--------------
Každopádně, co bych udělal na své Sorce jako pvní, že bych si přendal tlačítko odblokování dveří těsně nad dveřní tlačítka, aby měl člověk všechno u ruky. Jedna záslepka je tam volná.
Taky kdyby v těch Libchavách nebo kde to programují, měl někdo mozek, tak první stisk odblokování předvolby = dveře pouze na tlačítka, druhý stisk = všechny dveře otevřít. Žádné překlikávání sem a tam a do toho se ještě starat, co mi dělají zvlášť přední dveře. To už je zbytečně moc věcí na takovou kravinu, jako je otevření dveří na zastávce. A to doslova. Ještě budou muset na školách zavést speciální obor ing. Otevírač dveří. Alespoň nebude moct už Petana držkovat do řidičů, že můžou mít jen základní vzdělání, tak co by si stěžovali na plat.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4887
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 01:21:14   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

řidičů se nejspíš stydí zeptat, jestli to funguje správně

Ale nestydí. Jenom zásadně nekomunikuje. Přece se SVA nebude ptát nějakých řidičů, co by jim práci usnadnilo, nebo jim vyhovovalo. Tam platí jediné - Oni rozhodnou, Oni mají pravdu a vy ostatní držte hubu a krok, ale hlavně tu hubu, za krok se kdyžtak něco srazí na platu.
Každopádně to ani tak neplatí na úrovni JSVA a JPA, jako na úrovni vedení SVA a jednotlivých garáží. Kolikrát si mně "méně loajální" manipuláci a dílenští stěžovali, jak by ta která věc šla udělat kvalitněji, levněji a lépe, kdyby se s nima někdo z vrchovaté vrchnosti uráčil někdy bavit a nastavit nějakou vzájemnou komunikaci. Ale to by se chtělo moc. Ten komunikační kanál je jednostranný. Asi proto, že by se tam nahoře muselo víc pracovat, víc myslet a hlavně občas zapomenout na různé výžerné. Strejčky a tetičky, kteří snad ten olej do diferáků po večerech chlastají, takže se "ušetří" a potom hučí půlka autobusů jako stará Rába. Například. Nebo zamrzá vzduch a nejdou dveře, protože přece máme vysoušeče a kvalitní repasované válce.
A přece se nebudou zajímat o názory řidičů. Co kdyby se našel někdo, kdo by problematice rozuměl lépe, než oni sami? To se přece nemůže dopustit. Do důchodu daleko a synáček co to po nás převezme, ještě neodrostl.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Chmelda
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 629
Registrován: 4-2007
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 08:54:46   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Jeden opožděný vzkaz pro jelita, která fotila v neděli večer na Proseku 7096 s BLESKEM: Jste normální? Příště zastavím a nacpu vám ty vaše foťáčky do prdele...
Petr03
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 139
Registrován: 1-2011

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 11:28:39   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Tak jsem koukal, ze na opatove probehla zmena usporadani sloupku ve smeru haje/seberov/chodov. Zrusen byl sloupek pro busy smer haje, vse presunuto na sloupek 177, tento sloupek mirne posunut vzad. Takze ted je jeden sloupek primesto, jeden sloupek mhd, kde stavi uplne vse (136,165,177,181 vystup,213 plus nocky). Posun vzad vidim z duvodu, aby se vesli 2 busy primesta (coz se stejne moc nepovedlo, rano tam stali dva, a stejne ten druhy byl cca 2 metry az za sloupkem ), a pak kdyz se sejde u druheho sloupku skoro vse ( napr. Rano 181, vzapeti 177, za ni uz 136, pak opet 177, 165, a taky i 213. Lidi se tam slusne motali. To zas nekdo myslel, az vymyslel. Ja vim, ze tento terminal je maly, ale toto.
František_Levota
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 40
Registrován: 12-2012

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 14:23:24   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Chmelda: příště ti rádím oplatit jim to dálkama ...

Hrdý člen Kladenského MHDT.
betakaroten
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 233
Registrován: 10-2012

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 16:16:04   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Petr03 ad Opatov: Dřív se stávalo, že se autobusy navzájem blokovaly. Přijela 213 ke svému sloupku, za ní 177 ji musela předjet, ale už se nesrovnala k obrubníku a bránila průjezdu čehokoliv ostatního. Ani po úpravě se tam bohužel všechno nevejde, ale aspoň budou stanicovat v pořadí, v jakém přijedou.
Proti motání lidí by možná pomohlo konečně postavit schodiště ze slepé terasy v koutě, ať nemusí všichni přes šneka.
Valis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2007
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 17:22:58   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Musím se SORek zastat. Mám SORku přidělenou 2 a půl roku. Za celou dobu jsem ji měnil pouze dvakrát. Jednou, když mi přestal fungovat OIS a podruhé, když mi vzadu někdo poblil sedačku. Nic lepšího, pro řídíče, ve vozovém parku autobusů DP není( mimo Solaris ten neznám, nehodnotím).
Add. dveře: nikdy se mi nestalo, že bych měl s dveřmi problém, kromě toho, že po cca. roce a pol provozu se postupně prodraly kabely od tlačítka poptávky otevření dveří (kabel vždy večer dílnou vyměněn). Pokud někdo zmáčkne tlačítko poptávky, tlačítko svítí a dveře se neotevírají tak to znamená z 99%, že autobus měl na začátku otevřené i přední dveře a zavřel je dříve, čímž odblokování zrušil. To, že se neotevřené dveře neotevřou po zmačknutí poptávky v čase, kdy probíha zavíráni ostatních dveří, popřípadě jeho signalizace je logické.
Takže poznámky o Dvořákově pomstě bych si nechal. Díky SORce mám poprvé aspoň trošku příjemné pracovní prostředí(v porovnání s tím co mi poskytují ostatní autobusy DP).

(Příspěvek byl editován uživatelem Valis.)
6120
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4584
Registrován: 4-2005

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 18:49:12   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Dám to i sem protože je to v rámci PID a řádně mě to zvedlo opět ze židle!

Řidič čsad telefonuje za jízdy čas 0:58-3:43- skandááál. Kdyby raději Nova informovala o běžné třinacti a více hodinové pracovní době, nutné šmelení s tacho kartama a kotoučema, "wc" řidiče na kole a další zajímavé věci které se okolo molochu typů ex "čsad" v dnešní době běžně dějí, možná by její investigativní královsky zaplacení a bezchybní reportéři zjistili, že vozy čsad kladno nejsou vybaveny jakoukoliv RDST a tu v podstatě nahrazuje soukromý mobil řidiče! Takže klidně mohlo jít o nutný pracovní hovor řešící překážku v provozu od dílenských, dispečerů, nebo dokonce toho pána v té slušivé bundičce čsad kladno, který zdatně vyhrožoval karným postihem finančním (to jde takovým nejlíp). Telefonovat za jízdy se nemá o tom žádná, ale opravdu by nebylo lepší podívat se trošku do hloubky problémů současných dopravních firem a pohrobků různých "čsad" když už má nova tu touhu odhalovat skandály a řešit autobusáky??!!
Tady v té debilní republice se řeší vše jen povrchně bez jakých koliv informací, dává se prostor k vyjádření nablblým feťákům a hrozí se neadekvátně vězením lidem kteří se snaží v tom všem ještě pracovat. Pokuď ovšem při vraždě pomáháte řezat patnáctiletou holku tak dostanete dva roky a po roce vás pustí za slušné chování, ale nedej bože řídit autobus za pár tisíc a u toho telefonovat!! [angry]
Čest udavačum a smrt ve vězení pracujícím, a nezapomeňte se ovečky dívat už v 19:30 na televizni noviny na TV Nova... Potravinový inspektor bude tentokráte radit co dělat na záchodě při průjmu. [lame]
A kluci kdo jezdíte - zvedejte si ty vnitřní zrcádka, ten udavačskej plebs rád sleduje co děláte a zítra v té televizi pro blbečky mužete být klidně vy, jako další případ potencionálního vraha za volantem.

(Příspěvek byl editován uživatelem 6120.)

AV 15-30

Stop šotokindermafii!!!
Pepa_103
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 5715
Registrován: 3-2005

Odesláno Středa, 05. března 2014 - 19:19:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

TV Hovna...už nemají co vysílat, tak se zabývají tímhle? Za chvíli aby se opravdu člověk bál v práci co udělá špatně, když bude mezi lidmi nějakej takovejhle blbeček s kamerou a bude si myslet, jakou natočil senzaci.[angry]

Plzeňští strojvůdci "rady-popisy-pomůcky-zajímavosti" vše nejen o českých lokomotivách
James7
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 25
Registrován: 9-2013
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 20:57:07   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Je to blbý, ale holt jsme jako řidiči na očích lidem, stejně jako když se na metro.cz objevují fotky policejních aut, která jsou zaparkovaná "nevhodně". O každým kdo si takhle stěžuje, bych chtěl vědět co dělá a jak dobrý je on v té svojí práci!!! Jestli nějakou má... Nedávno mi nějaká "klientka" babka říkala, že stojím moc daleko od chodníku, ale že na začátku zálivu je zaparkovanej taxík, to už si nějak nevšimla a když to tam zlomim,tak neuvidim na zadní dveře to už jí vubec nedošlo:-(
Ml636
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 4888
Registrován: 11-2006
Odesláno Středa, 05. března 2014 - 23:46:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Valis: Ty nemáš problémy s krkem od toho věčného zvedání očí k pánubohu do zrcátek trčících z nebe, nevadí ti každá sebemenší nerovnost do které kola z koloběžky zahučí a otřesou celým autobusem? Máš prima výhled a přehled s očima ve výšce nárazníku kdejakého SUV a nebojíš se o žebra při případné nehodě, o nohách nemluvě?

Pak je vše v pořádku a přeju další tisíce šťastných kilometrů. Kéž by nadšení ze SORek vydrželo, až budou mít po garancích a začnou se skutečně sypat. Proto já radši tu Karosu a snad i ten Citybus, pokud má v pořádku sedačku a náprava neklečí na dorazech.

Linka se flinká - má zpoždění pokoru, bez hmoždění motoru!
Urazil jsem tě mým názorem? To jsi ještě neslyšel, co si nechávám pro sebe...
Rebel Yell
Galanťák
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 136
Registrován: 1-2007
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 04:42:51   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ze souvisejícího vlákna o laku PID: https://www.k-report.net/discus/messages/2484/51222.html

80004 Galanta - Dunajská Streda - Györ - Sopron

Prepravu zabezpečuje: Galanta, tel.22-25
ČSAD, n.p., Bratislava
Amogh
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 513
Registrován: 9-2008

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 07:35:44   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

něco pro vášnivou diskuzi :-)

je logické zaparkovat dva autobusy přímo do jediného vjezdu na parkoviště a ještě vedle sebe? a to i v situaci, kdy je parkoviste tak velke ze by se na nej veslo malejch sorek klidně třikrát tolik ???

no nic tak jsem si ráno zahrál na popeláře a premistil jednu z popelnic, aby vzniknul aspon tento prujezd a mohl jsem na parkoviště já i jiní vjet(ani z jednim ze šoférů to nehlo) mám asi neviditelný auto a jsem neviditelný i já sám?

ps. mezi hlavní silnicí a parkovištěm je ještě v místě co na fotografii vypadá jako krásný průjezd obrubník (je špatně vidět - kdo místo zná asi ví o čem mluvím)


www.skodahome.cz www.octaviaclub.cz www.vw-club.cz
Bart
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 6163
Registrován: 5-2002

Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 09:16:27   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Mám dotaz, jakou spotřebu mají Solarisy Urbino 8,9?

MHD na Hané na Facebooku
www.agrolipka.cz - www.mhdnahane.net
tomas(zaviná?)olomoucan.eu
Valis
Registrovaný uživatel

Číslo příspěvku: 170
Registrován: 12-2007
Odesláno Čtvrtek, 06. března 2014 - 12:52:59   Poslat uživateli soukromou zprávu Odkaz na tento příspěvek  

Ml636: Nemám problém s jediným z tebou uvedených ,,problémů´´. Ale naopak mi vadí vždy topící Karosy 951 a 951E, popřípadě neskutečně hlučné 931 hlavně s motorem Liaz. Také bych si těžce zpětně zvykal na velké kormidlo místo volantu na Karosách a Citybusech a na obrovskou vůly v řízení. Dále bych nezvládnul fungovat v mini kabinách na Karosách, kde když je dostanu ze zálohy, tak běžně koleny zapínám různé osvětlení, popřípadě větráky.