Diskuse » Archiv 2020 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy a autobusy v Hradci Králové » Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 03. 02. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Trolejbusy a autobusy v Hradci K... do 03. 02. 2020

dolů
   autor příspěvek
Středa, 01. ledna 2020 - 22:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 706
Registrován: 10-2011
Připadá mi jako dost špatný nápad zdražovat jízdné na noční lince, když není levnější varianta pro nákup dopředu nebo z karty a při současném stavu noční dopravy. Takhle už se skoro vyplatí pro 3 lidi vzít si taxi. Platit 30 korun za to, že pojedu od Aldisu na Slezské hodinu a to nemluvím o tom, že je to nepřestupní tarif, což je ale teda skoro jedno při tom, jak to jezdí ... takhle tím bude jezdit ještě méně lidí a časem se přijde na to, že noční linky vlastně vůbec nepotřebujeme...
Ešus
Středa, 01. ledna 2020 - 23:36:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 439
Registrován: 9-2013
Holt DP uvažuje stylem, že když tím nikdo nejezdí, náklady jsou vysoké, a proto je nutné zdražit jízdné. Jenže tato myšlenka je úplně lichá, protože se tím odradí ten zbytek cestujících, co tím jede. Současná noční doprava má smysl pouze jako spojení nádraží a Moravského Předměstí + Nového Hradce (kam je to pěšky na hodinu a více), o víkendu ještě má možná smysl napojení Plačic. Jenže rozsah dopravy je už několik let tak malý, že se téměř vždy vyplatí jít pěšky (cenově citlivé povahy), případě si vzít taxi (ta stovka člověka jednou za čas taky nevytrhne). Za zmínku také stojí, že taxi mají pré už cca od 20. hodiny, protože mizerný rozsah spojení (interval cca 44,4 periodických minut), chaotické linkové vedení a absence návazností odrazují cestující (protože kdyby šli na zastávku, beztak tam budou čekat půl hodiny, případě popojedou někam, kam nechtěli). Reorganizace noční dopravy je nezbytně nutná pro její zachování, současný stav by se dočkal úspěchu snad jen tehdy, když by na palubě autobusu byla pípa a autobusy na linkách 51 a 52 by sloužily jako pojízdná hospoda...
Čtvrtek, 02. ledna 2020 - 08:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 707
Registrován: 10-2011
No to už se tady kolikrát řešilo ... navíc ještě fakt, že zlevněné časové jízdné neplatí (nevím, jak obyčejné časové) a když pro držitele městské karty stojí noční linka 2x toho, co běžná jízda (navíc ani nemá vliv to, jestli tu kartu má, nebo ne) a ještě fakt, že by tam byl dřív pěšky ... to se vyplatí maximálně tak v zimě, kdy člověk nechce mrznout ...
Mimochodem nikde jsem neviděl napsáno, že na nočních linkách neplatí časové jízdné (narozdíl třeba od Pardubic, kde to tam mají vysloveně napsáno) a slyšel jsem na to nejednu stížnost.

Navíc tu ještě je ta věc s II. pásmem pro držitele časových jízdenek pro I. pásmo ... sice se to často ignoruje, ale i tak mi přijde 15 Kč dost za doplatek, když se člověk podívá po okolí. Jednotlivá jízdenka pro obě pásma stojí z karty 14 Kč, ale doplatek pro časovou jízdenku 15 Kč? To jako vážně?
Ešus
Pátek, 03. ledna 2020 - 01:11:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 440
Registrován: 9-2013
Venda_Voltr: Obyčejná časová v noci platí, studentská nikoli. Také jsem tím byl poprvé zaskočen a od té doby jsem noční MHD nevyužil.
V zimě se spíše projdu, než abych mrznul na zastávce, byť i jen 10 minut.
Ten bordel s pásmy je důsledkem nových palubních počítačů, které měly s doplatky problém - jednotlivé jízdenky jsou od té doby oboupásmové. Avšak řešení je to polovičaté a zmíněný doplatek 15 Kč je jen špičkou ledovce. DPMHK prostě problémy odbavovacích systémů neřeší. Úplně stejně si ale počíná i Oredo, takže si vlastně nemají co vyčítat... V tom případě ale nechápu, proč tady vůbec nějaké elektronické jízdenky máme...
Pěškobus
Pátek, 03. ledna 2020 - 10:39:44  
Neregistrovaný host
Předně by si měli Hradečáci volit pořádné radní nebo alespoň dávat nějak více vědět, že s prací radnice nejsou spokojeni. Po naprostých politických amatérech, kteří v souvislosti s MHD řešili pouze "linku zadarmo", MHD na Plachtu, obnovu vozidlového parku jen za dotace, a to tak, že se na výsledek raději nehledělo, se povedlo na radnici instalovat správu snad ještě neviditelnější/neschopnější.
První výsledek je již na světě. Opět jen jednodušší řešení[angry]!! Pro systém MHD se ze strany radnice opět nedělá nic pořádného! Proč si lámat hlavu s pořízením nového odbavovacího systému, kde lze např. uplatnit i platební karty. Vždyť je přeci jednodušší zdražit jízdné u řidiče (30 Kč je fakt hodně) ve jménu motivace cestujících k většímu používání zastaralé BČK! Co naplat tomu, že dobíjecích míst s lidskou obsluhou je málo, automatů také málo a ty co jsou, "berou" jen bankovky/mince. Proč berou v ""? Člověk totiž nemá jistotu, že od automatů v MHD HK získá co očekává! Nezřídka se mi stalo, že automat (pokud tedy fungoval) nepřijmul ani jednu ze 6-ti bankovek, kterou jsem se do něho snažil "nacpat". Čili v denní době, kdy si již není možno opatřit předem "lístek" nebo dobít E-peněženku je platba 30 Kč opravdu úžasná věc[angry][kladivo]!!
Pátek, 03. ledna 2020 - 19:08:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2018
To je keců ohledně nového odbav. systému.... ale to že už poběží snad 3 nebo 4 kolo jelikož slavný em test neunesl že prohrál.. a tak se musí furt odvolávat a napadat výsledky VŘ. Tento problém není jen u nás... v nejbližší době se vypíše další a doufejme poslední VŘ které snad již bude úspěšné. Pokud vše dopadne, tak se razantně změní doprava v HK. Jelikož na novém IS stojí hromada věcí... Jak tarif, uznávání IREDA, platba kartou, pásma, inteligentní označníky, JŘ, dobíjení karet atd... dokud ale prostě nebude nový IS tak se opravdu nikomu nechce nic změnit a investovat zbytečné peníze... Protože jsme rádi že ty počítače alespoň nějak fungují.. Každý zásah do úprav znamená dost komplikací... jelikož systém je natolik starý a neschopný... Ani DP není rád za aktuální stav... jelikož se potýká s hromadou závad čteček atd... stávalo se že auto stále jen proto... že nebyly náhradní funkční čtečky. Takže běžte poděkovat emtestu.
Ešus
Sobota, 04. ledna 2020 - 02:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 441
Registrován: 9-2013
Stejně jsem zvědav, jak ta slavná integrace jednou bude vypadat. Pokud se totiž pouze změní matice tarifních jednic Iredo, brutálně se tím zdraží jízdenky na regio autobusy a vlaky z/do Hradce, což by nesli nelibě zejména cestující, kteří vystupují na okraji města (Na Brně apod.). Takto je totiž konstruován IDS BK (Bratislava) a cestující, kteří MHD do té doby nepotřebovali, nesli výrazné zdražení dost nelibě. Chyba je v tom, že zóna 100 (centrum Bratislavy) se počítá dvakrát, ale jen při přepravě z regionu do Bratislavy. Výsledkem je, že dvouzónová jízdenka region platí i jako jednotlivá jízdenka pro 100+101 (celá Bratislava). Jenže pokud jedu z Bratislavy do regionu, zóna 100 se počítá dvakrát, pak 101 a v první vesnici za Bratislavou jsem už na 4 zónách. Zato před hranicí města jsem byl vlastně jen ve 2. zóně...

IDS JMK má také zóny 100 + 101, ale každá se počítá jen jednou. Stejné jako v Bratislavě, ale s tím rozdílem, že jízda z regionu do města není tak drahá. Naopak MHD ve městě působí docela levně, ale tento efekt má i Bratislava.

Naopak v PIDu se projevuje snaha zdražit MHD, pročež je Praha rozdělena de facto na 4 pásma. Při přepravě v rámci města se Praha chová jako čtyřpásmo, ale při cestě z regionu do města (bez využití MHD) se počítají pouze dojezdová pásma (pokud vystupuji na okraji Prahy).

Srovnatelně velká města (Liberec, Ústí n. L.) v zónově-relačním tarifu to mají vyřešené tak, že hrany vedoucí do krajského města mají o něco větší ohodnocení. Něco takového bych v HK asi viděl nejradši, ale integrací by se muselo zdražovat jen nepatrně, nejlépe vůbec. Jenže to znamená, že by ty výpadky tržeb v MHD musel někdo zaplatit. Navíc je třeba řešit poměrně drahé dojíždění na okraj města, tady by se asi hodila jedna dojezdová zóna po vzoru Prahy... Dále je třeba si dávat pozor na to, aby cesta skrz Hradec nebyla příliš drahá (jen kvůli zdraženým cestám do/z HK kvůli integraci MHD), protože přes HK se dojíždí třeba do Pardubic.

Ať už to bude jakkoli, pro dobře fungující IDS se budou muset dosypat peníze. Jinak skončíme jako v poloIDS Rajec-Žilina, kde je MHD Žilina extra zóna. To je snad to nejhorší řešení...
pěškobus
Sobota, 04. ledna 2020 - 09:35:47  
Neregistrovaný host
Že EMtest ve finále může za to, že v HK stojí rozvoj MHD? To se pochopit dá. Ale že se kvůli tomu "buzerují" cestující, to nechápu[uhoh].
Martin Formánek
Sobota, 04. ledna 2020 - 13:12:24  
Neregistrovaný host
Ještě k 27, proč není skoro po roce plně trolejbusová a proč jsou na ní stále dva autobusové kurzy, když zájezd na kingspan by parciál zvládl. Dá se v souvislosti s pořízením dalšího parciálu z Prahy očekávat plné nasazení trolejbusů na 27? A ohledně stahování tykadel, je nutné stahovat v zastávce Garni, nebo je možné se rozjet ze zastavky a pak při jízdě samospádem stáhnout za jízdy před odbočením do Masarykovy? Obnovení točny Sever je reálné? Jaký byl důvod snesení stopy v točne , když měla příležitostné manipulační využití?
Sobota, 04. ledna 2020 - 14:00:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2018
Protože proto...prostě to tak je a bude... jelikož autobus co jezdí 27R nejezdí jen 27R a dost pochybuji o tom že by to zvládl kapacitně, nehledě na další papírování ohledně nově zavedené trolejbusové trati.. Dle příručky je možné stahovat klacky za jízdy do 30km/h. Ovšem moc se to nedoporučuje.. musí to být na rovince atd... nehledě na to že se tím brzdí provoz... ovšem možné to je. Kdyby se uvažovalo o obnovení točny sever... tak se asi nesundávají dráty..
Martin Formánek
Sobota, 04. ledna 2020 - 14:26:02  
Neregistrovaný host
Zajímavý přístup...Atobusy na trolejbusové lince, rušení manipulačních stop a točny. Jaká je výprava na 27 ve špičce (6 trolejbusů a jeden bus?)? Křižovatka u Fortny má být přestavěná objezd, tak snad potom půjde s trolejbusem objet malý okruh[happy]. A otázka pro pamětníky,měl by někdo fotky reklam Evropská Databanka(dvoubarevny trolejbus), Pneuservis Pirelli a Autofolie Šimek? Tyto byly na trolejbusech 14Tr v polovině 90.let.
Sobota, 04. ledna 2020 - 18:49:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2018
Ta linka je jen z části trolejbusová... ručení stop a točen.. pokud se s nima do budoucnosti neuvažuje tak na co mít zavěšený kusy zbytečných drátu na síti bez využití... někteří máte fakt starosti ...
Ešus
Sobota, 04. ledna 2020 - 22:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 9-2013
Až se u Fortny postaví kruhový objezd, tak tam doprava klekne a nikdo nepojede nikam. Stačí, aby v zast. Zimní stadion zastavil regio bus a štosovaly se za něj autobusy MHD - vytvoří se kolona až do kruháče a nepojede ani směr z mostu. Navíc hrozí, že se oproti dnešku prohodí kolony - nebude se stát v Komenského ulici, ale od pivovaru. Když vidím intenzitu dopravy od pivovaru, tak si troufám tvrdit, že okružní křižovatka to nebude zvládat minimálně stejně jako ta dnešní. Přínos by byl pouze ten, že by křižovatka byla přehlednější a bezpečnější. Ale kolony neodbourá.
Pondělí, 06. ledna 2020 - 16:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 8-2014
Martin Formánek: Něco jsem našel.
Martin Formánek
Pondělí, 06. ledna 2020 - 17:19:26  
Neregistrovaný host
Díky, našel byste reklamy Pivovar Regent, Mountfield a Sony?
Úterý, 07. ledna 2020 - 08:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18
Registrován: 8-2014
Martin Formánek: Pokud by se jednalo o trolejbusy, tak asi ano. Pomohla by mně evidenční čísla.
Martin Formánek
Úterý, 07. ledna 2020 - 09:41:31  
Neregistrovaný host
Ty byly na autobusech. Z trolejbusových byste měl Fernet, Victoria, Totina, Zűrich, Ekobanka, Česká pojišťovna a Rádio OK?
Martin Formánek
Úterý, 07. ledna 2020 - 18:51:19  
Neregistrovaný host
Ještě se zeptám, měl by někdo fotku trolejbusu č.79 v továrním nátěru, dále č.13 Salma Březhrad a č. 30 s reklamou Whirpool/M-Byt ? A autobus s reklamou IPB, a Xeron?
Úterý, 07. ledna 2020 - 20:13:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 8-2014
Martin Formánek: 14Tr a 15Tr


Martin Formánek
Úterý, 07. ledna 2020 - 22:02:20  
Neregistrovaný host
Díky, z trolejbusů je to vše. A ty autobusové reklamy byste měl?
Třeba Regiobanka, Tv Puls, IPB, Kuthan Pneu, Regent, Resl, Černá hora, Sony Hi-fi, Rádio OK(byla i na autobusu).
Středa, 08. ledna 2020 - 07:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 8-2014
Martin Formánek: Našel jsem i ty poslední 3 hledané trolejbusy. Autobusy nemám. Já bych uvítal fotky prvních čtyř dodaných 9Tr z výroby do Hradce, které byly v barevných kombinacích: ev.č. 86 modrá/žlutá, 87 světle fialová/tmavě fialová, 88 zelená/bílá a 89 modrá/žlutá.
Středa, 08. ledna 2020 - 22:09:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3963
Registrován: 1-2010
Narusim vám tu diskusi o CVR (ač taky jednu sháním) a trošku se zamyslím nad MHD u nás v Hradci.
Přemýšlel zde někdo o tom, že máme v našem městě zbytečně moc linek, a že by jich tu mohlo být méně ovšem za splnění podmínky vhodné náhrady či posílení?
Uvedu příklad. Teoreticky zrušíme linku 1. Úsek THD až Fakultní nemocnice by se dal vyřešit prokladem linek 9 a 24. Na Nový Hradec by jezdila posílena linka 2, a pokud by to bylo možné i linka 21 která by jezdila až do zastávky Kluky, Planetárium. Kolem zastávky Hotel Garni by se musely udělat proklady linek 2,18 a 27,tak aby bylo zajištěno spojení do všech směrů jako dnes. Variantou by bylo i pretrasovani linky 25, ale to mi nepřijde jako optimální
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
xx_xx
Středa, 08. ledna 2020 - 22:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Registrován: 9-2011
Tady se někdo inspiroval v sousední diskuzi. [proud] No uvidíme, jestli tě tu pošlou do háje tak rychle, jako poslali sousedi mě...
Ešus
Středa, 08. ledna 2020 - 23:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Registrován: 9-2013
Adalbertinum: Návrhy na vylepšení se tu objevují vcelku pravidelně. Uvedený návrh podle mě úplně šťastný není, protože by neexistovalo spojení mezi Hotelem Garni a Heyrovského. V důsledku toho by se nedalo nijak logicky dojet z Nového Hradce k Fakultní nemocnici (pokud odmyslím pochod z Mor. Předm. I na Masarykovu a ježdění devítkou po sídlišti, dalo by se vlastně jet jen přes Hlavní nádraží, což je už moc).

Velký počet linek mi vadí hlavně o víkendu, kdy jsou intervaly šíleně dlouhé a nic na sebe nenavazuje. Dokázal bych si představit zrušení linky 1, ale pokud by se obnovila 28 a mezi Hotelem Garni a Heyrovského by jezdila jiná kapacitní linka. Ten úsek je totiž poměrně důležitý, bez MHD se neobejde a už dávno by měl být vybaven buspruhem.
Asi by nebylo špatné začít optimalizací víkendových jízdních řádů. Dovedl bych si představit nějakých cca 15 linek, které by jezdily v 15min nebo 30min intervalu (60 min za hranice města) tak, aby se dalo odkudkoli kamkoli dostat právě každých 15 nebo 30 min. Třeba na tom Hotelu Garni by mohl být systémový přestup mezi 2 a 28 a opačně (spoje by tam čekaly na sebe). Linky s 30- a 60min taktem by na nádraží s nějakou rezervou navazovaly na vlaky (uzly v celou a v půl), což se dnes vůbec neděje ke škodě lidí ze Svinar apod. Při konstrukci JŘ pro pracovní dny by se pak z tohoto linkového vedení vycházelo, ale místy by se přidaly další linky čistě kvůli tomu, aby někde nebyl 5min interval (to už je asi lepší zavést novou linku, která pojede v části trasy jinak a pojede v prokladu). Také by se musely rozvázat přestupní vazby, protože ve všední den by byly nereálné. Myslím, že při zavedení přestupního tarifu, nějakého použitelného vyhledávače a třeba i online polohy vozidel a dalších vychytávek by mohla být MHD daleko lepší než dnes, a to při stejném (ne-li menším) počtu vozokm. Při obsluze dopravně připojených obcí by ale bylo záhodno spolupracovat s krajem, aby se eliminovaly souběhy. Třeba 18 do Vysoké by mohla jezdit v prokladu s regionálkou do Pardubic. Kdyby se kraj náhodou rozhodl zvyšovat kvalitu v autobusové dopravě, klidně bych si dovedl představit, že do Slatiny nebo Ruseku by MHD nejezdila vůbec (podobně jako v Praze do Vinoře) a tyto městské části by byly odkázány na regionálku (samozřejmě tarifně integrovanou, o ničem jiném ani neuvažuji).
Kuba_j
Středa, 08. ledna 2020 - 23:36:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 8-2005
Adalbertinum: To už jsem tu loni napsal já, i když to byla spíše narážka, že se omezuje MHD od vytížených (kloubákových) linek (28) - zrušení linky 24 a posílení 4, 9 a 16. Trochu by se tím i zrychlila doprava ze Štefánikovky/Hvězdy do města a zpět. Zrušením linky 1 by toho jezdilo strašně hodně přes Zimní stadion (2, 4, 16, 18, 19, 21, 23, 27). Jak by sis představoval 21 do Kluků, to jako, že by z Brněnské udělala zajížďku na Plachtu a pak by se vracela zpět na Brněnskou a jela na NHK a do Kluků? Kdo by tím jezdil?


Co se týče prokladů, mohly by se proložit linky 13 a 14 na Pouchově. Často jedou odtamtud nebo tam přijíždí tyto linky těsně za sebou. Např. současné odjezdy od kostela do města 13:59 13, 14:00 14, 14:14 13, 14:15 14, 14:49 14, 14:51 13, 15:03 13, 15:04 14, 15:25 13, 15:26 14... totéž ráno tam přijedou 8:42 13, 8:43 14, 9:32 14, 9:35 13. Sice do centra jedou jinou cestou, ale jinak se jimi dá dostat v centru do podobných míst (Muzeum/Adal, Centrál/Ulrichák). Už jsem na to slyšel nadávat více lidí, že na/z Pouchov jedou autobusy za sebou a pak jsou někdy větší mezery.
Starej nádražák
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 07:46:37  
Neregistrovaný host
Kuba_j:
"Adalbertinum: To už jsem tu loni napsal já, i když to byla spíše narážka, že se omezuje MHD od vytížených (kloubákových) linek (28) - zrušení linky 24 a posílení 4, 9 a 16. Trochu by se tím i zrychlila doprava ze Štefánikovky/Hvězdy do města a zpět. Zrušením linky 1 by toho jezdilo strašně hodně přes Zimní stadion (2, 4, 16, 18, 19, 21, 23, 27). Jak by sis představoval 21 do Kluků, to jako, že by z Brněnské udělala zajížďku na Plachtu a pak by se vracela zpět na Brněnskou a jela na NHK a do Kluků? Kdo by tím jezdil?


Co se týče prokladů, mohly by se proložit linky 13 a 14 na Pouchově. Často jedou odtamtud nebo tam přijíždí tyto linky těsně za sebou. Např. současné odjezdy od kostela do města 13:59 13, 14:00 14, 14:14 13, 14:15 14, 14:49 14, 14:51 13, 15:03 13, 15:04 14, 15:25 13, 15:26 14... totéž ráno tam přijedou 8:42 13, 8:43 14, 9:32 14, 9:35 13. Sice do centra jedou jinou cestou, ale jinak se jimi dá dostat v centru do podobných míst (Muzeum/Adal, Centrál/Ulrichák). Už jsem na to slyšel nadávat více lidí, že na/z Pouchov jedou autobusy za sebou a pak jsou někdy větší mezery."

z Věkoš/Pouchova to takhle těsně po sobě jezdí odjakživa... asi po tom lidi toužej...
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 10:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 821
Registrován: 3-2009
Kdyby se kraj náhodou rozhodl zvyšovat kvalitu v autobusové dopravě, klidně bych si dovedl představit, že do Slatiny nebo Ruseku by MHD nejezdila vůbec (podobně jako v Praze do Vinoře) a tyto městské části by byly odkázány na regionálku (samozřejmě tarifně integrovanou, o ničem jiném ani neuvažuji).
To není vhodné ze dvou základních důvodů:
1) Regionální spoje jezdí ve špičkách plné a rozhodně nemají kapacitní rezervu na další lidi, spíše naopak se v poslední době potýkají i s kapacitními problémy.
2) To, že regionální autobus okrajové části Hradce projede víceméně bez zastávky (příp. tu a tam krátce zastaví a vypustí/naloží jednoho dva lidi z regionu) výrazně přispívá k jeho rychlosti, je to takový přirozený pásmový provoz.

Opravdu není rozumné zdržovat autobus např. linky Dobruška - HK tím, aby zastavoval po všech zastávkách. Už dnes ta regionálka není žádná rychlostní extraliga a zastavováním všude by se to ještě hodně zhoršilo.
Dokonce bych ani neřekl, že by se tím něco významně ušetřilo, ale čeho by se určitě dosáhlo, tak by byl odliv lidí ze vzdálenějších míst z veřejné dopravy.
Něco jiného by bylo, kdyby ty busy z regionu jezdily i ve špičce poloprázdné a stačilo by zastavit dvě tři zastávky navíc a díky tomu ušetřit MHD linku - tak tam potom je úspora zřejmá. Ale takové místo v Hradci nevidím.

Tím nejsem proti tarifní integraci, ta je samozřejmě důležitá, regionálka může pro ty okrajové části tvořit nějaký doplněk, popř. třeba pak MHD nemusí jet v nějakých okrajových časech (pokud tedy v těch časech jede regionálka), ale jako všeobecné řešení bych to určitě nedoporučoval.
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 14:34:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 9-2009
Zdravím, takže on už funguje doplatek pro druhé pásmo ke studentskému jízdnému pro jedno pásmo? Jel jsem do 2. pásma cca před rokem a půl a stále mi to hlásilo chybu. Chtěl bych se někdy podívat do Stěžer, tak to potřebuju vědět. Nechce se mi moc vystupovat u kravína, abych ušetřil 30 korun.

Edit: K tomu ježdění za sebou a potom vyplývajícím mezerám. Není to v Hradci nic neobvyklého, v Třebši to je to samé. Linky 24 a 16 i když obě jezdí k nádraží jedou většinou naráz.

(Příspěvek byl editován uživatelem mulu.)
Moje stránky: http://mhdsimulatory.blog.cz/
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 15:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 10-2011
Co se to tu řešilo posledně, tak stále podle mých informací nefunguje. Narážel jsem na paradox, že doplatek stojí 15 Kč, ale jednotlivé jízdné z karty 14 Kč ... což ukazuje asi na to, jak to nikdo neřeší.
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 19:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4446
Registrován: 8-2002
O víkendu za předpokladu, že by spoje nebyly zdržovány nástupem předem, tak proklady linek celkem jsou. Například z Benešovky do centra můžete o víkendu v xy:29 a 59 přímo, linkou 27, v xy:19 a 49 linkou 25 s přestupem na linku 7 na Náhonu (přijede o 4 minuty dřív než 27 k Magistrátu), v sobotu v xy: 10 a 40 od cca osmi do 15 hodin linkou 18 přímo.
Sedmičce o víkendu pro změnu dělá přípoj směr Labská a Farářství linka č.14 na Magistrátu (2 minuty na přestup) a pokud by se podařilo sedmičku uspíšit směr Terminál o dvě minuty, tak byť se sjede vždy 33 a 35 od Magistrátu k nádraží s trojkou, tak by pro změnu ale zajistila i přestup na 14 směr Slezské, Věkoše a Pouchov na Magistrátu a na 22 směr Farářství a Březhrad na nádraží.
Dále proklad THD - Labská: 00 a 30 linka 24, 11 a 41 linka 9, 21 a 51 linka 1, čili po deseti minutách spoj. K jedničce je provázaná dvojka v celou, 12, 31, 42, v prokladu tedy THD - Hotel Garni též po deseti minutách.
U Hvězdy se potkává o víkendu ve směru z centra linka 9 s linkou 33, opět, za předpokladu, že by nehrozilo, že se vozidla výrazně zpozdí, mohla by fungovat garantovaná oboustranná návaznost. Ale dokud bude nutný nástup předními dveřmi, tak to fungovat může pouze teoreticky, ale v praxi se obávám, že ne.
Ešus
Čtvrtek, 09. ledna 2020 - 22:25:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Registrován: 9-2013
Petr_nosek: Dvouminutové přestupy jsou nereálné nejen kvůli nástupu předními dveřmi, ale i stylem jízdy některých řidičů. I když je provoz minimální, některé spoje dokážou ty tři minuty úplně v pohodě vygenerovat (třeba když řidič vyjede záměrně s 2 min zpoždění s úmyslem předejít nadjetí). Nástup předními dveřmi je kapitola sama pro sebe, rekordně dlouhé pobyty (až 8 min) jsou vidět u nádraží nebo před Futurem. Pokud by se dělaly nějaké garantované vazby, musel by se nástup předními dveřmi odbourat. Ostatně v Pardubicích a Liberci se nastupuje všemi dveřmi i o víkendu, v Liberci dokonce i v noci.

Rosťav: Měl jsem na mysli do značné míry neuskutečnitelnou situaci, kdy by regionálka kolem Hradce jezdila např. v hodinovém taktu o víkendu a v půlhodinovém taktu v pracovní dny. Pak by to asi šlo, byť ve špičce bychom se bez MHD asi neobešli. Ale stejně by pak byl problém s nástupem předními dveřmi do regionálky... Holt Švýcarsko u nás nikdy nebude. Za současného stavu je to samozřejmě nereálné.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ešus.)
xx_xx
Pátek, 10. ledna 2020 - 18:39:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 350
Registrován: 9-2011
Dnes jsem v Hradci viděl kloubový autobus SOR. Ten je nový?
Pátek, 10. ledna 2020 - 19:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 6-2012
xx_xx:
"Dnes jsem v Hradci viděl kloubový autobus SOR. Ten je nový?"
Zapůjčený na testování - http://www.hkcity.cz/2019/12/30/po-hradci-jezdi-testovaci-kloubov y-autobus-z-libchav/


(Příspěvek byl editován uživatelem sirsi.)
Martin Formánek
Pátek, 10. ledna 2020 - 20:11:14  
Neregistrovaný host
Měl by být v Hradci do konce tohoto zatím nezimniho teplého ledna. Snad se už nějaké kloubové vozy koupí, nejstarší klouby mají skoro 17 let a Euro 3!!! Klidně třeba 5 kousků NS 18 a alespoň 4 kloubové parciály, na vytlačení busů z 27! Je hezké že se letos pořídí 10 sólo Urbánků, potřeba je taky řešit přestárlé klouby.Nemůžu si pomoct ale autobusy na tr. linkách mi lezou na nervy, pokud se tedy nejedná o ND. Jenže 27 pořád není čistě trolejbusová, přitom zajižďku na Kingspan by parciály zvladly, jde jen o pár spojů v prac.den.
Kuba_j
Pátek, 10. ledna 2020 - 22:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 8-2005
Já jsem spíš proti pořízení nových kloubových autobusů. Je tu 25 kloubových autobusů a v pracovní dny je potřeba myslím 18 vozů, čili skoro všechny Euro 3 můžou být jen na záloze a případně na krátkých šejdrech typu 11R+25+23 a ranních šejdrech na 24 a 9 co končí v 10h. Stejné autobusy jezdí v Praze, Zlíně, Ústí, Liberci a Mostu, tak nevím proč tady tolik vadí, vždyť i tak máme jeden z nejnovějších vozových parků [wink]. Radši bych viděl zatrolejování úseku Palachova-Hvězda a pořízení kloubových parciálních trolejbusů pro linky 23 a 24, třeba nějak postupně... nějaké dotace by nešly ještě sehnat? EU přeci stále pořád dost podporuje elektromobilitu. Narozdíl od kloubových autobusů, by se ty trolejbusy mohly využít i o víkendu kromě 24 (na které by tím došlo ke zvýšení komfortu) i na 1 a 2, přecijenom většině 31Tr bude příští rok už 10 let. Ač by bez dotací byly pořizovací náklady vyšší, provozní by předpokládám byly nižší vzhledem k vysoké spotřebě kloubových autobusů. Třeba by to v dnešní době, kdy se řeší ekologie, vytáhlo i nějaké lidi z aut, do zastaralých naftových autobusů se lidi moc nenalákají.
Neděle, 12. ledna 2020 - 10:01:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 122
Registrován: 9-2009
Kuba_j: já si myslím, že se stále čeká na Miletu a na to, jak bude řešena linka 1 v úseku Mileta - Futurum. Tuším, že to bylo v návrhu. Pokud zde vyroste trolejové vedení nebyl už by zas takový problém napojit Třebeš a Mor. předměstí.
Moje stránky: http://mhdsimulatory.blog.cz/
Pondělí, 13. ledna 2020 - 21:41:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3964
Registrován: 1-2010
Velky pocet linek,ktere jezdi v kratkem sledu za sebou a potom dlouho nic, to je bohuzel velky nesvar co tu v Hradci mame. Ten interval 15 minut bych videl na linkach 2,3,7,16 (po Hradci) a linky 24 a 27. Toku bych prizpusobil i cekaci body ve meste aby nedochazelo k ucpavani ulic vetsim mnozstvim autobusu co by na sebe cekaly. Druhou moznosti by bylo mit o vikendu jen vybrane linky ale s pasmovanim.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
J.Panák
Neděle, 19. ledna 2020 - 11:24:05  
Neregistrovaný host
Svijanský: nemáte tam ještě náhodou foto tr11 s reklamou na Infotech? Případně, pokud měla ještě jiné reklamy. Děkuji
Hajný Kořán
Neděle, 19. ledna 2020 - 16:18:04  
Neregistrovaný host
Fotka se tu objevila již před dvěma léty:https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=1233372.jpg&styl= 2 Tr 11 měl potom reklamu Rádio OK. A měl by někdo reklamu Rádio Černá hora z 90. let? (ne tu co byla v letech 2010-16 na jednom dnes již nejstarším kloubáku)
sev
Pondělí, 20. ledna 2020 - 18:21:32  
Neregistrovaný host
Na 11 a 17 už několikátý den odpoledne minimálně jeden kloubák.
Host z hk
Středa, 22. ledna 2020 - 16:22:23  
Neregistrovaný host
Tak parciální bílá 30Tr už je v HK.
Sobota, 25. ledna 2020 - 14:51:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2018
Bílá 30 co nevidět v provozu a 63 s novým polepem na hokejový klub
Za čistý vzduch!
Neděle, 26. ledna 2020 - 19:37:33  
Neregistrovaný host
Ahoj, tak jak dopadlo testování kloubového SORu? Budou se pořizovat jako náhrada za dosluhující kloubové agory s E3? A kdy se počítá s ukončením provozu E3? S nasazením dalšího parciální skončí nasazování nafťáků na 27?
sev
Neděle, 26. ledna 2020 - 21:10:08  
Neregistrovaný host
Ev.č.30 dnes na 7. Se stažením klasických busů z 27 se zatím nepočítá, myslím že to není ani technicky možné. Klouby by měly jezdit dál, stejně jako v jiných městech, jejich nájezd a stav není zdaleka takový jako v třeba v Praze.
Za moderní kloubáky!
Neděle, 26. ledna 2020 - 21:23:02  
Neregistrovaný host
A z jakého důvodu budou dál po Hradci čmoudit zastaralé, škubající kloubové agory E3, se schodem vzadu, rozvrzanou točnou, a naftou pahnoucim vnitřkem? Tyhle vozy tu boudou dunit a čmoudit ještě v roce 25?? Jako nic proti ale nejsou tyhle vozy už za zenitem? Proč se testoval SOR? Snad kvůli dosluhujicim kloubům, jak jsem četl. V HK je teď v módě nechávat jezdit vozy 20 let??
Ešus
Neděle, 26. ledna 2020 - 22:52:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Registrován: 9-2013
Osobně nechápu, proč se někteří aktivisté vymezují proti autobusům Euro 3 a míň. (Teď se nevyjadřuji ke kritice kloubového Citybusu jako takového, to je fakt nepovedené vozidlo). Vždyť MHD je ekologická už jen tím, že vozí přinejmenším desítky lidí v jednom vozidle a že tito lidé nejezdí auty. Ostatně by mě zajímalo srování E3 a toho "spásného" elektrobusu, který spaluje palivo v Opatovicích, přičemž jeho část je mařena na cestě z Ústeckého kraje do Opatovic, v distribuční síti a pak hlavně ukládáním energie v baterkách. Místo elektrobusu, který je 2× dražší než nafťák, bych raději viděl investice do provozu a kvality MHD. Jmenujme třeba elektronické odjezdové tabule (na více zastávkách a hlavně skutečně funkční a čitelné) nebo zástavbu klimatizací do vozidel mladších 10-12 let (tzn. všechny trolejbusy a některé Citelisy). Za těch 120 milionů (20 ebusů minus 20 busů) by se toho dalo udělat hodně a prostředky z EU by se na to daly čerpat úplně stejně.
Úřední analfabet
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:10:03  
Neregistrovaný host
Ešus: To chce klid, jde o další reinkarnaci místního trolla posedlého averzí k některým typům vozidel. Když se podíváte do historie, najdete ho tady povícekrát.
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:17:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1589
Registrován: 11-2007
Přátelé dotaz, neměl by někdo vozáky trolejbusů z Hradce? Není ani potřeba aktuální, v podstatě ani nemusí být komplet, klidně starší, rád bych doplnil sbírku. Můžu za ně nabídnout Jihlavu, Liberrc, Most atd... Kdyztak zdenekhu@email.cz. Ano, služební materiál, samozřejmě chápu, že na to jsou někteří alergičtí, nicméně opravdu stačí starší datum ☺️
sev
Neděle, 26. ledna 2020 - 23:38:24  
Neregistrovaný host
Ešus:
"Osobně nechápu, proč se někteří aktivisté vymezují proti autobusům Euro 3 a míň. (Teď se nevyjadřuji ke kritice kloubového Citybusu jako takového, to je fakt nepovedené vozidlo). Vždyť MHD je ekologická už jen tím, že vozí přinejmenším desítky lidí v jednom vozidle a že tito lidé nejezdí auty. Ostatně by mě zajímalo srování E3 a toho "spásného" elektrobusu,"
Elektrobus nemá a nikdy mít nemůže nižší ekologickou (uhlíkovou atd) stopu, než klasický naftový bus. Je o tom x studií, po jaké době se "vyplatí" elektromobily(busy). Níže vložím pár článků. Je to jen typicky evropská masírka lidí a jednou to evropu položí. Stejně tak platí, že čím menší částice automobily produkují, tím je to horší pro lidské zdraví, dostanou se mnohem dál v organismu... proto nevidím na E3 nic co by bylo špatně. A že duněj viz magor výše? Doporučuji se svézt třeba v Praze se SORy E6, právě kvůli té E6 jsou položeny otáčky díky naprogramování převodovky a celého systému hluboko pod optimum, že člověk má pocit, jak kdyby motor měl chcípnout při rozjezdu. A to že nejedou jak si řidiči stěžují, je přímý důsledek. Ale někteří to stejně nepoberou.....
https://www.auto.cz/dieselova-auta-jsou-ekologictejsi-nez-elektro mobily-tvrdi-nova-studie-125375
https://www.autoforum.cz/zajimavosti/nemci-spocitali-jak-moc-jsou -elektromobily-ekologicke-proti-dieselum-a-spol-vysledky-prekvapi ly-i-je-samotne/?fbclid=IwAR1_rckCW4UDbAClru9nPVREpgiuD6X2li8Xkj2 T1kswCPzH16SZ9Jp3sBI
Kuba_j
Pondělí, 27. ledna 2020 - 02:25:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4593
Registrován: 8-2005
sev: Ty studie jsou typicky blbě, do ekologie elektromobilu započtou výrobu elektřiny, výrobu a likvidaci baterií a u aut se spalovacím motorem započtou jen samotné spalování nafty/benzínu při jízdě. Ale jaksi zapomněli, že nafta/benzín se jentak neobjeví ve stojanu na čerpací stanici. Něčím se tam musí přepravit a někde se musí vytěžit a vyrobit, ale to je přeci detail... Vždyť se tvrdí, že nejvíc znečišťují živ. prostředí nákladní lodě a mezi nimi jsou tedy i tankery s ropou, která se vytěží (mnohdy s katastrofou) a pak se z ní vyrobí nafta/benzín a už na tu výrobu se využije elektřina, která by se jinak dala použít k pohonu vozidel místo k výrobě paliva, které se ještě musí převážet, aby se pak mohlo spálit ve vozech s malou účinností motoru. Další kapitolou je pak bionafta, kvůli které jsou pole zas*aná řepkou, na jejíž pěstování a sklizeň se opět spotřebuje další palivo nehledě na to jaký dopad to má na přírodu. Když srovnávat, tak na obou stranách stejně, ne? Pak je ještě dobré zmínit, že elektrovozy jsou o dost tišší, což se do měst přeplněných auty určitě hodí. Jinak se zbytkem příspěvku souhlas.

E3 sice duní ale, že třeba Urbanwaye jsou momentálně tišší neznamená, že po pár letech provozu nebudou hlučnější taky, stačí někdy slyšet některé Citelisy (teď si nepamatuju konkrétní ev.č., ale něco z řady 234-236).

(Příspěvek byl editován uživatelem Kuba j.)
Pondělí, 27. ledna 2020 - 06:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6035
Registrován: 6-2005
Kuba j: cokoliv na baterie je blbost. Jen tím, že se dk baterií dodá více energie, než odevzdají.
Do VHD je nejlepší závislá trakce.

Zdenda999
Z Hradce se snad nikomu nic nepodařilo dostat.
Makrelu neumeješ.
pěškobus
Pondělí, 27. ledna 2020 - 10:21:14  
Neregistrovaný host
Kapitola bionafta; její "přínosy" jsou už známé, stejně jako začínají být obecně známé "přínosy" ekologické koncepce vzniklé na základě nějakého "momentálního zdání". Poslední dobou je "In" udělat dalekosáhlé opatření v expresně krátké době a debaty nepřipouštět. Protože má-li někdo pochybnosti, je to přeci škodič č.1. Navíc poslední dobou se objevilo velké množství manipulativních nástrojů (ty si lidé v zájmu zábavy a pohodlí, v současnosti frčí "moc nepoužívat mozek", velice rádi k sobě připouští), se kterými se celkem snadno podaří přimět veřejnost k tomu, aby výsledky různých "momentálních zdání" považovala za to nejlepší co nás může potkat. Je-li v tom navíc obecný ekonomický zájem, velice těžko bude tomuto vzdorováno[sad].

Stejná kapitola jsou bateriová auta, bateriové busy.

P.S. Jen tak mmch., už jsem i s někým shodnul, že ty zplodiny nových aut, o kterých je mínění, že jsou nejekologičtější a nejšetrnější pěkně nepříjemně smrdí[angry].
Ešus
Pondělí, 27. ledna 2020 - 21:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 9-2013
Mně na téhle klimatické hysterii vadí mimo jiné i to, že pravdu vlastně nemá nikdo. Nejdřív přijdou s nějakým názorem ekologičtí aktivisté, v horším případě totální šílenci jako Extinction Rebellion (teď už k nim tenduje i Gréta). Prezentují nějaký názor a samozřejmě mají odpůrce. Jenže aby tito odpůrci byli vidět, musí zvolit podobnou rétoriku a manipulaci, viz zanedbání přepravy ropy výše. Kdyby totiž vyváženě přiznali výhody a nevýhody obého, bylo by to dlouhé, komplikované a nikoho by to nezajímalo, protože dnešní člověk chce dostat jasnou (polarizovanou) odpověď. To znamená "elektromobilita je skvělá" nebo "elektromobilita je fuj" stejně jako na TV Barrandov.

Co se týče hluku, tak nejtišší mi přijdou Mercedes-Benz Citaro 1. generace někdy z přelomu století. Při rozjezdu vás to zamáčkne do sedačky, a přitom motor skoro ani neslyšíte. Zato Citelis je ohledně hluku naprostá katastrofa, motor hučí, syčí, a ani se nedivím, že si lidé bydlící kolem zastávek MHD stěžují. Zatímco Citelis je slyšet na dálku, elektrika není slyšet skoro vůbec.
Pěškobus
Středa, 29. ledna 2020 - 08:04:31  
Neregistrovaný host
Ešus. Ale to co jste napsal je pravda[ok].

Však např.:
bylo by to dlouhé, komplikované a nikoho by to nezajímalo, protože dnešní člověk chce dostat jasnou (polarizovanou) odpověď. To znamená "elektromobilita je skvělá" nebo "elektromobilita je fuj"

přesně zapadá do
v současnosti frčí "moc nepoužívat mozek".
sev
Středa, 29. ledna 2020 - 13:58:40  
Neregistrovaný host
Ev.c.166 je vyřazeno čistě pro účely autoškoly?
Celopolep i přes "displeje", vnitřní uspořádání (sedadlo instruktora) atd.
Čtvrtek, 30. ledna 2020 - 12:27:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2018
ano 166 je jen čistě pro autoškolu.
7777
Neděle, 02. února 2020 - 10:56:35  
Neregistrovaný host
Dobrý den,neví zde někdo jak ev.č.38??? Je odkoupené nebo v nějakém nájmu??? Byla popřípadě velká sleva na odkup,když je to starší vozidlo?? děkuji za odpověď.
Neděle, 02. února 2020 - 15:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 12-2008
7777: odkaz
Pondělí, 03. února 2020 - 12:29:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2011
Registrován: 8-2005
Koukám, že už jsou zase v "rekonstrukci" dráty v podjezdu u ZVU. [uhoh]
Co je vrchol mazlivosti? Malý bílý kocourek nalezený před dveřmi na rohožce :-)
Pondělí, 03. února 2020 - 20:44:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 6-2017
Jedním z autobusů jezdících dnes na 3 byla 234. To je zase nějaký nedostatek sólo vozů?