Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » Doprava v Moravskoslezském kraji » Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 05. 07. 2016 | předcházející | další |
Archiv diskuse Doprava v Moravskoslezském kraji do 05. 07. 2016dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1 Registrován: 9-2014 |
Omlouvám se za dotaz, moc to tady nesleduju, ale - včera jsem po celkem dlouhé době zavítal do rajónu někdejšího BUS Slezsko, do Jablunkova - a tam ČSAD Vsetín Arriva to pustila, nebo o co tam jde? Dík |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9969 Registrován: 4-2006 |
Bylo tam Vř a to vyhrál ČSAD Vsetín. Další bylo na Těšínsku a to vyhrál ČSAD Havířov. Začne jezdit od nového roku.
pyrotechnik:uvidíte-li m? utíkat,snažte se m? p?edb?hnout....
www.mhdvmb.wz.cz doprava v severovýchodních ?echách a nejen tam |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 267 Registrován: 2-2011 |
Platí Technické a provozní standardy ODIS i u oblastí, kde neproběhlo VŘ? (konkrétně Frýdecko-Místecko) Přidám aspoň dnešní fotku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11 Registrován: 12-2014 |
Na spoji z Visalají po 11.hodin+ě vždy jezdí něco jiného,než příměsto. Možná pak jede kolečko ještě na 8čce a pak do města. V sobotu jsem také zahlédl Urbanway ale i v jiných víkendových dnech jsem potkával třeba BNG 12,Citelis a před 3 lety i B952. Když jede z Visalají plný nebývá,ale když jede tuším v 9h. nahoru,tak jezdí hodně lidí. Když 18ka jezdí pořád plná,nebylo by od věci zavést MHD i přes Vyšní Lhoty,protože jezdit o víkendech přes Skalici je za trest a při doprošování jestli nemůžeme jezdit Morávkou je zbytečné. Radši si připlatím 26 Kč a pojedu prázdnějším busem,než jezdit zadarmo,mačkat se a potit se. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 272 Registrován: 8-2013 |
Já nechápu,proč se na ty 18tky nevyužívájí například Axery z Havířova a Karviné.Ale né,radši je sešrotujeme a na Visaláje budeme vesele jezdit "měšťákem"...
Jejich revírem jsou vesnice, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou uživatelé čínských mopedů,skůtrysti a simsoňáci, muži v garážích na nich pracují ve dne v noci, jejich úkolem je dráždit Veřejnou bezpečnost=PIONÝR
*********************** ESMERALDA (2003-2015) *********************** |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1043 Registrován: 6-2009 |
Že těch Axerů je . Ještě navíc, v jiném podniku . |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 268 Registrován: 2-2011 |
Radši pojedu Urbanwayem, kde je spousta místa, než se doslova probíjet uličkou v C954E. Podle mě je "celonízkopodlažní" vůz nejlepší volba, co se týče kapacity. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1044 Registrován: 6-2009 |
Havířov aktuálně (nebudu dávat Urbino moc, to ukáže hádám někdo jiný, ani žádné běžné Citelisy): Jezdí klouby: Jezdí přežitky A jezdí i něco nového, co není hrbaté. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11161 Registrován: 11-2002 |
Banan151: ale že dnes těch šotičů v Havru bylo. Jen mezi Náměstím a rodelem jsem jich po půl páté zaznamenal při přesunu do kroužku kolem 10. Já o fotce váhal, ale nepřálo buď slunce, nebo čas, tak jsem ani nezapínal krabičku. Třeba jindy, pokud to vyjde.. (Příspěvek byl editován uživatelem jena.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5887 Registrován: 2-2006 |
Autobus ČSAD Havířov u Shopping Parku |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5891 Registrován: 2-2006 |
Linka č. 000 083 v relaci Ostrava - Kraków: |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 269 Registrován: 2-2011 |
Frýdecká 603 po nehodě: odkaz |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 394 Registrován: 7-2007 |
Výhledový návrh dopravní obslužnosti oblasti Frýdlantsko, Karvinsko a Orlovsko |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 395 Registrován: 7-2007 |
zajímavostí jsou u linky FM-Bílá navržení spojů na zavolání. |
Luky89
|
|
Neregistrovaný host 37.188.238.47 |
Na http://portal.idos.cz/ už jsou havířovské jízdní řády od 12.6. Co jsem postřehl tak na 440 nové spoje dopoledne v sobotu a neděli, 441 o sobotě a neděli jenom co půl hodiny, 442 NEJEDE O PRÁZDNINÁCH! místo toho 443 bez omezení a 445 taky bez omezení! a přibyly zastávky. Docela dobré, že bude zajíždět k nádraží, aspoň nebudu muset ráno vždycky až nahoru MHD. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 742 Registrován: 4-2006 |
Luky89: Jen krátce, jak říká pan Havlík. 440 - přidán spoj o víkendu 8:46/11:14 pro zacelení linky, když jezdily spoje 4,12,16,20. Linka 440 je prespektivní, ale interval 4 hodiny je stále o ničem. 441 - půl hodinový interval o víkendu a večer, taktově do Ostravy, netaktově z Ostravy, jednou čekání ze 101, jednou na rychlo ze 101. Jednou trnout z linky 4 se 4 minutama, podruhé čekat 6 minut z linky 12. 442+443 - největší překvapení jízdních řádů kraje a KODISu. Přiznání, že Hranečník není dobrý a raději necháme plný provoz linky 443 o letních prázdninách a budeme jezdit prázdní na Hranečník courákem. Nešlo vymyslet něco lepší? 445 - zastávka Město, žel.st. je určitě ve směru Ostrava plus, naopak na 443 je zastávka Frýdecká, což je minus. Stejně tak další přidávání zbytečnější zastávek na lince 445. To jen tak zběžně. Samozřejmě lepší než drátem do oka, hlavně ta 443. Škoda ovšem té 442 (mohl být jeden 441 a dvě 442, místo tří 441, či to střídat v hodinách tak, že budou 1-2 441, 1-2 442 v poměru 1/2, 2/1. To už nezmiňuji ústup od taktových JŘ v lince 443, například 14:10, 14:30, 14:50, ale 15:10,15:25,15:40 z Havířova. Či 17:10, 17:40, ovšem 18:15 a pak 19:10. Nebo z ÚANu 15:10,15:30,15:50,16:10,16:30, ale 16:55,17:25,17:55 a 18:20,19:20 atd.
Když jeden hlupák hodí do moře kámen, ani sto moudrých ho nevytáhne.
Stránky spolku zabývající se veřejnou hromadnou dopravou v Havířově a okolí |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1922 Registrován: 1-2005 |
Tak nějak nemůžu přijít na logiku toho Frýdlantska: 1) V Raškovicích každý den začínají 2 autobusy, ale vrací se tam pouze 1 autobus. 2) Do Kozlovic přijíždí každý den 3 autobusy, ale odjíždí od tama jenom 2 autobusy. 3) Do Frýdku-Místku přijíždí každý den 9 autobusů, ale odjíždí 10 autobusů. Trochu mi to připomíná Cimrmanův bezmotorový důlní výtah.
"MHD zdarma" ve Frýdku-Místku ... a okolí.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3193 Registrován: 11-2004 |
Tak nějak nemůžu přijít na logiku toho Frýdlantska ... Ale ona v tom logika je, takzvaně pověstná Logika FrýdeckoMístecká ... tedy čím absurdnější scénář si pro danou věc dokážeš představit, tím více je pravděpodobné, že právě tento se vybere jako ten jediný správný Pokud se na to ale díváš pouze z pohledu nové oblasti, tak se o logiku ani nesnaž, zapomínáš totiž na fakt, že autobusy se vracejí po zcela jiných linkách (mimo uvažovanou oblast), nezřídka s 10ti, 20ti i více kilometrovými přejezdy. To, že autobus někde bydlí nebo začíná ještě přece vůbec nic neznamená. Kolik bys rád příkladů? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5922 Registrován: 2-2006 |
Sobotní odjezdy ve 12 hod. z těšínského autobusového stanoviště: |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 396 Registrován: 7-2007 |
Novinky z novojičínské MHD. Po zvažování, zda dopravu získá vítězný dopravce vysoutěžený krajem se město rozhodlo i nadále autobusy provozovat samo, neboť se zřejmě městu podaří získat dotace na obnovu vozového parku. Město tímto již nemá zájem o vlastní CNG busy, proto nakoupí 4-5 autobusů na elektrický pohon, 1ks za 10 mil.. Výhodou bude zřízení nabíjecích stanic, které budou veřejně přístupné. Zdroj: Novojičínský zpravodaj - Slovo starosty |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 397 Registrován: 7-2007 |
Na fóru Dopravci a linky jsem objevil zajímavý obrázek: https://www.k-report.net/ukazobrazek.php?soubor=1129858.jpg&httpre f=2484/14482 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3199 Registrován: 11-2004 |
A co přesně je zajímavého na obrázku, který již, jen tak mimochodem, okolo dvou a půl let visí na seznamu v kartě vozu? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10006 Registrován: 4-2006 |
hlásím se, můžu já odpověděti?
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3200 Registrován: 11-2004 |
To záleží, jak moc si ve věci zaujatý ... ... ale pokud hodláš poukázat na ten papír v obalu za sklem, to mi nijak zajímavý nepřijde, viděl jsem ten nápis v daném voze několikrát psaný i rukou. A že_by to bylo zrovna nějak dvakrát neobvyklé se taky říct nedá ... jen se zřejmě našel již spolehlivější dopravce. Nedávno si třeba na RegioJet hrálo ... Avšak pokud někomu přijde, že jsem vůči nejprestižnější dopravní skupině v MoravskoSlezském kraji nějak zaujatý, zcela jistě bude mít pravdu! Zjevně to bude z důvodu, že jsem si ještě nezvykl, že zaměstnanci ČSAD Karviná běžně oslovují cestující Hele, vole ...; zaměstnanci ČSAD Havířov okřikují mladé maminky s kočárky ať se jim na zastávce laskavě neserou do vozu, přičemž obsazenost čítala na 12m autobus celých 6 cestujících a v rámci snažení byl jeden z vystupujících přivřen do dveří a dalším dvěma nebyl umožněn výstup; no a nakonec ČSAD Frýdek-Místek, kde se garantovaná nízkopodlažnost v zásadě turnusově obsazuje 10m zájezdovým vozem, jízdní řád se dodržuje +- 20 minut, pokud tedy vůbec a linková orientace se vypíná v zásadě 6 - 10 zastávek před konečnou a jezdí se kam zrovna řidič potřebuje ... patrně proto se cestování s takto úžasnými dopravci vyhýbám jako čert kříži! Ovšem o čem se nemluví, to se nestalo ... kecy, ono se to nestalo ani když se to stalo, nám rozhodně NE! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10007 Registrován: 4-2006 |
vzal si mi moji myšlenku.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3201 Registrován: 11-2004 |
Pardon. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12 Registrován: 12-2014 |
Včera na spoji č.25 z Hukvald jela řidička se sídliště dolů na rozc. k VP.Zdálo se mi to divné,protože právě toto je jediný spoj (jeden ze tří jedoucích spojů za sebou v pořadí 5,1,5) který jezdí přes Lískovec s klasickým vozem 8329. O 2 minuty později se zpět vracela nahoru a ten Lískovec s 1 člověkem ve voze objela. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 398 Registrován: 7-2007 |
fma: problém je v tom, že já ten obrázek ještě neviděl. Jinak co se týče chování některých řidičů, to je bohužel ve všech firmách včetně DPO, DPMB, aj. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 273 Registrován: 8-2013 |
Dnes na lince č.8 ve 12:38 spatřen zřejmě zkušební Urbanway 10m ve dvoudveřové variantě RZ:5E6 4931
Jejich revírem jsou vesnice, jejich tempo je vražedné, jejich protivníci jsou uživatelé čínských mopedů,skůtrysti a simsoňáci, muži v garážích na nich pracují ve dne v noci, jejich úkolem je dráždit Veřejnou bezpečnost=PIONÝR
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 354 Registrován: 8-2010 |
Jedná se o Urbanway 10.5M CNG ve dvoudveřovém provedení, který jezdí od dnešnho dne místo vozu 4T9 6594. Zapůjčen by měl být týden. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 781 Registrován: 7-2003 |
to parkování na trávníku, to je tam jako něco obvyklýho?
Buduj PID – posílíš mír!
Velká verze obrázku již prošla K-reportizací? Nevěš hlavu! |
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 270 Registrován: 2-2011 |
Článek 3CSAD. Oceňuju nějakou snahu nasadit vhodnější vozidla na tyhle "městské" linky. Akorát nechápu, proč je takový problém zprovoznit panely, když je má většina vozidel...ale on to snad někdo dřív nebo později udělá, když tady bude "na neurčito". (Příspěvek byl editován uživatelem mhdfmov.) (Příspěvek byl editován uživatelem mhdfmov.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 274 Registrován: 8-2013 |
Ten 10,5m Urbanway má malou kapacitu a myslel jsem si,že omyl typu BN 8,5 už ČSAD stačil.Jediné pozitivum spatřuji v převodovce s delšími převody a celkově jízda je taková plynulejší,ale na to,že se jedná o nový vůz to vydává pazvuky,jakoby to jezdilo už minimálně 15let... (Příspěvek byl editován uživatelem Jawa21.)
Mhdfmov
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 271 Registrován: 2-2011 |
Na některých spojich linky 18 bohate postačí. Nevím, kolik lidi jezdi do Kozlovic... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 355 Registrován: 8-2010 |
Několik fotek z provozu zapůjčeného Urbanwaye + foto interiéru |
Mirek
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2265 Registrován: 5-2002 |
Zapůjčený, ale má vhodné barvy uvnitř. Já už bych ho nikam nepřevážel... |
Garfield
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11826 Registrován: 10-2004 |
Ve službách Midibusu v Karviné jezdí žlutý neoplan 7B5 2926. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 81 Registrován: 7-2015 |
Chci se zeptat. Prošly karosy C934E co měly jít v květnu na TK??? Konkrétně OSB 62-14,OSB 62-83 a OSB 62-85 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8287 Registrován: 12-2009 |
Linka 783 vyjela z nejvýchodnější konečné ČR U další zastávky Konkurence směřující k hr.přechodu na vedlejší komunikaci, kousek za hranicí v Polsku. |
A_d_a_m
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 132 Registrován: 1-2011 |
vlakar467: OSB 62-14 jsem viděl minulý pátek, OSB 62-85 včera (ve čtvrtek), takže asi prošly. Místo OSB 62-83 jezdila minulý týden SORka OSC 31-01... |
A_d_a_m
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 133 Registrován: 1-2011 |
vlakar467: Po dnešku můžu potvrdit i OSB 62-83, takže všechny tři zmíněné C934E jsou stále v provozu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 82 Registrován: 7-2015 |
Tak to je dobře že se ještě mohou prohánět po našich cestách. Až dodají nové busy tak tam nezbyde ani jedna 934. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 151 Registrován: 11-2012 |
Malý dotaz Bude 3 ČSAD v letošním roce ještě nějak obnovovat vozový park ? Vím že do Orlové dorazily Crossway LE LINE 10.8 M s klimou a v Havířově jsou Urbanway 12M CNG |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 152 Registrován: 11-2012 |
Pokud vidim dobre na obrazku tak to jsou SORky pro 3ČSAD a pokud vidim hodne dobre tak maji i klimu ze bychom se konecne dockali ? (Fotka neni moje, ale je vyfocena Martinem Plačkem MHD Zive) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 356 Registrován: 8-2010 |
lukas5: co se týče nákupu vozů, tak koukni na 3csad.cz, kde jsou uvedeny veřejné zakázky na nákup autobusů pro jednotlivá ČSAD. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10021 Registrován: 4-2006 |
ad lukas5 kdyby ses podíval pořádně tak zjistíš, že jsou určeny na Těšínsko. Leda že bys bydlel na Těšínsku.
3503
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 159 Registrován: 6-2011 |
Něco z dnešních Událostí z regionů - MHD v Třinci by měla být příští rok zajištˇovaná jen elektrobusy . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5957 Registrován: 2-2006 |
Ekologičtěji: Cestující v Novém Jičíně mají vozit elektrobusy |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 84 Registrován: 7-2015 |
To jsem zvědav jestli se tak stane. Ilustrační foto lépe vystihnout nemohli |
Host1
|
|
Neregistrovaný host 82.117.130.25 |
Zdravím, neví prosím ze zdejších odborníků, jaký typ autobusů jezdí mezi Frýdkem Místkem a Krásnou Vyšní Mohelnicí? Jsou nízkopodlažní, tedy bez zavazadlového prostoru nebo se zavazadlovým prostorem? Díky moc |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 357 Registrován: 8-2010 |
Host1: jezdí tam jak částečně nízkopodlažní busy (crossway le, sor cng, urbanway), tak i vozy s vysokou podlahou (crossway 10.6 a 12M, Karosa). A to jak v prac.dny na lince 356, tak o víkendech a svátcích na mhd 18. Takže záleží, kdy a kterým spojem člověk jede. |
Host1
|
|
Stabusi, moc Vám děkuji. Konkrétně mi jde o spoj 865018 18 (asi Vámi zmiňovaná mhd 18) v neděli. Kdyby tak existoval nějaký spoj se zavazadlovým prostorem, kam je možné uložit složený kočárek... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 358 Registrován: 8-2010 |
Host1: na spoji 18 v neděli sice nevím, co teď konkrétně pojede, ale myslím si, že kočárek je možné nechat i v buse v prostoru pro něj vymezeném, navíc odpoledne směrem nahoru již tolik lidí nejede, takže by s místem uvnitř neměl být problém. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3234 Registrován: 11-2004 |
Ano, já bych ti Stabusi taky neskonale chtěl poděkovat, Děkuji, Děkuji, Děkuji, Děkuji, Děkuji, Děkuji ... málo? Tak ještě jednou Děkuji! Kdyby tak existoval nějaký spoj se zavazadlovým prostorem, kam je možné uložit složený kočárek... Už vidím, jak Vám někdo bude otvírat kvůli golfáči kufry ... jako pobavení před spaní výborný. Většina řidičů neumí ani odpovědět na pozdrav a ani neví kde je od kufrů klika a k čemu tam vůbec jsou ... na spoji 18 v neděli sice nevím, co teď konkrétně pojede, ale myslím si ... Stabusi, tak prostě nemysli, stejně ti to nikdy moc nešlo, ale jako cvičená opička / papoušek / hlásná trouba jsi vždycky fungoval více než dokonale ... já bych ti osobně doporučil napsat meilík řediteli, nebo SMSku, kdo ví jak velcí už jste teď kámoši a možná nám zase osvětlíš nějaké tajemné informace, jako třeba naposled když jim chudákům nikdo na celém světě nedokázal vyrobit ten správný autobusek (a oni se souhlasem EU museli velmi neochotně tedy pořídit jiný), na který stejně znovu vypsali výběrové řizení, u kterého raději přidali "vzor olakování SOR", to asi aby to přece bylo naprosto transparentní. Sice nevím, kdo a proč by s kočárkem jel v neděli ve 4 odpoledne na hory, ale spoj je zpravidla zajišťován Crosswayem Low Entry, který rovněž následně jede ve 20.05 dolů. Mimochodem, ten Urbanway na té 356tce bych vstkutku rád viděl, opět nějaká neoficiálně oficiální informace, jako když ze 14ti denního testu byly test souhrnně 4 denní? No jo, asi se tady zase trošičku v budoucnu rozepíšu s těma "skvělýma" zkušenostma a zážitkama s tímto neskonale dokonalým dopravcem ... |
Host1
|
|
Děkuji i Vám fma_0526, děkuji, děkuji. Ještě jednou děkuji! Málo?:-) Jedeme na týden do Beskyd. Na infolince nám z ČSAD sdělili, že přepraví maximálně jeden kočárek. Nicméně vrtalo mi to hlavou, proto jsem se pídil po typu autobusu. Jak jsem pochopil, autobus Crossway Low Entry zavazadlový prostor obsahuje, ale řidič od něj nemá klíče, neumí pozdravit, tudíž sbohem veřejná dopravo, auto opět zvítězí. Složený kočárek zabírá cca stejně místa jako větší krosna, ale chápu, není zájem, není ochota nalézt řešení. Prostě cestující je obtížný hmyz. Jo, kdyby se jednalo o rodinu ředitele ČSAD, vsadím basu plzní, že by najednou šlo přepravit třeba deset kočárků. Jsem rád, že se fma_0526 dobře před spaním pobavil, smích je zdraví velmi prospěšný. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 359 Registrován: 8-2010 |
Host1: Podle smluvních přepravních podmínek 3čsad smí být ve vozidle přepravovány dva dětské kočárky a pokud to provozní poměry umožňují, výjimečně i více. Viz zde (čl.11, písm.c) http://www.3csad.cz/pagedata_cz/tpp/Smluvni_prepravni_podminky_HA _KA_FM_od_01-07-2013.pdf Takže podle mě by problém být neměl. Navíc v odpolední méně exponovanou dobu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 153 Registrován: 11-2012 |
http://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000004614 /mesto-fm-chce-zridit-vlastni-dopravni-podnik#.V3Jq7K0GOLY.facebo ok |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 360 Registrován: 8-2010 |
Crossway 10.6M 8T4 4196 na lince 356 v obci Krásná, Vyšní Mohelnice, 29.6.2016 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8318 Registrován: 12-2009 |
Krásný zážitek si z Beskyd odneslo i asi 30 lidí, co se nevešli na trase do busu linky 781 10:58 z Návsí ,žel.st. a nechápavě se dívali na projíždějící, či lidi neberoucí bus. |
Morrison
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 480 Registrován: 12-2008 |
Když tak vidím tu fotku toho busu od Ohl, tak mi to připomíná, že by mě zajímalo, který pošahanec vymslel, že to usrané logo bude i přes okna a když už to tak je, tak který ještě větší pošahanec ty fólie nechal minimálně na část busů udělat úplně neprůhledné |