Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » „Vlára“ a okolí » Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 17. 02. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse „Vlára“ a okolí do 17. 02. 2016

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 26. ledna 2016 - 18:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3699
Registrován: 12-2004
znalec poměrů: To s tou rukou, tj. jak z nějakého vrcholného díla socialistického realismu...fakt děs.
Říkal sem si, co je to tu za nekonečné přzpěvky, ale přečetl jsem to na jeden nádech[ok]
znalec poměrů
Středa, 27. ledna 2016 - 22:10:51  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Zdravím. . . Horrorové příběhy už máme za sebou, tak ještě aspoň jeden veselejší z doby parní éry a kupodivu i z Vlárské tratě. To že Teplani vozili Mn.vl. do Veselí n/Mor. a zpět už jsem zde psal, ale na téže trati se vozily z T.Teplé po žst.Bylnice a zpět i tzv."obsluhy" které vykonávaly obsluhu stanic Nemšová-H.Srnie-Vl.Průsmyk a zpět které Veselský manipulák projížděl jsem zde asi ještě nevzpomenul ?
Tyto Mn.vl jsem neměl nevím proč rád, snad to bylo tím že se s nimi jen motalo "kolem depa"? Asi tím to bylo, i když výkon na nich byl 15-16 hod.
Protože, jak jsem už před nedávnem popisoval, jako motoroví fíři jsme brigádnicky topili na parách dostal jsem lístek že příští den mám Bylnickou obsluhu nástup okolo oběda?
Na druhý den jsem se zahlásil u strojmistra i se svým fírou Lacom který byl stejně starý jako já. Možná jsme byli stejní i povahově ,jen v jednom byl mezi námi rozdíl ,zatímco já jsem byl abstinent, což mi mezi kolegy vynášelo velmi nelichotivé poznámky a přezdívky, tak Laco ve svém turnusovém volnu pil dá se říct "první ligu". Měl jsem ale jednu výhodu, strojmistři ráno dávali známým firmám foukat, ale když některý uviděl mě řekl jen že na mě si trubičku kazit nebude, takže i kdybych něco v sobě měl nic by se nestalo.
Nachystali jsme si mašinku "Štokra" a vyrazili z depa na šestnáctou kolej na vlak.Tehdy se nevozil jen hytlák a za ním jeden,dva tři vozy jak je tomu nyní ale většinou se vozila "norma" a to zhusta i nějaká zátěž ještě ve výchozí stanici i zůstala. Za půl hodinky jsme odjeli a za chvíli zastavili v Nemšové.Už z T.Teplé jsem pozoroval že Laco jaksi není ve své kůži. Dostal jsem nápad že bych si mohl splnit svou tužbu. Řekl jsem Lacovi "Laco pusť mě k tomu na chvilku", a on na to že "čo Ti šibe?" A já jsem mu na to odpověděl " Ty nevíš že jsme včera udělali zákonité(zkoušky na páru)?", což ale pravda nebyla. A Laco je řekl "Ale čo,to som nevedel?!" Vyměnili jsme se a já jsem usedl na jeho místo, on se pro změnu uvelebil na levé straně. Vyposunovali jsme v Nemšové i v Hornom Srní. Přejeli jsme přes hranici,ve Vláře vzali pár vozů se dřevem . Dojeli jsme do Bylnice, posunoval jsem celkem v pohodě, jen neustálá manipulace s regulátorem a rozvodem vyžadovala větší námahu jak s kontrolerem na motorové mašince takže mě trochu bolela ruka. Laco ale na můj výkon neříkal nic a posunovačí též. Pošibovali jsme v Bylnici,za půl hodiny jsme měli nachystaný zpáteční vlak. Posunovači i s gazdou-vlakvedoucím šli jak měli ve zvyku po dobře vykonané práci k "Rufrovi" na jedno a na jedno či dve poldeci tehdy velmi oblíbené žluté podle nich "moravské borovičky", připojil se k nim i Laco,zůstal jsem na mašince sám, asi za čtvrt hodiny se četa i s Lacom vrátili zpět k vlaku. . pokr.zítra.. . . .[masinka]
znalec poměrů
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 19:29:59  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Pokr. . . Po doplnění vody do tendru jsem vrátil "chobot" hydrantu na své místo vyhrabali jsme se s Lacom do kabiny. Neptal jsem se ho co si dal u "Rufra", nakonec byla to jeho věc. Po pár minutách ,okolo 19 hod. se nám na návěstidle objevila "zelená". Přijeli jsme do Vlárského Průsmyku pro který jsme měli pár prázdných uhláků na ranní nakládku dřevem. Odstavili jsme je na manipulační kolej, při posunu zpět na vlak nás u dopravy lampou zastavil už noční výpravčí který bydlel v drážním domku blízko odjezdového zhlaví. Řekl nám : "kluci prosím Vás neshodili byste mně trochu uhlí, nemám už čím topit, však se s Vámi nějak vyrovnám". Do Laca "vjel život" a řekl mi "potiahni po ten domček" to jsem i učinil. Laco otevřel dveře a za chvilku byla dole vedle lokomotivy ve sněhu celkem slušná kopka uhlí. Výpravčí vběhl do domu a podával Lacovi půllitr tak oblíbené "žluté borovičky",vzájemně si za ty "dary" poděkovali a po chvíli jsme odjeli do Horního Srní.
Tam bylo vždy práce "neurekom" ,tehdy cementárna ložila dennodenně stovky tun cementu do vagonů, což se sice děje i dnes, ale bohužel už jen kamiony po silnici.
Posunovali jsme tam asi 40 minut,já jsem se věnoval posunu a návěstem mi dávaným a Lacka jsem si nevšímal. Po ukončení posunu se mi zdál nějaký povadlý ,ale přičítal jsem to večernímu času i příjemně vyhřáté kabině lokomotivy.
Přijeli jsme do Nemšové, Laco slezl beze slova z lokomotivy,za jakým účelem nevím. V tom mě napadlo ,že jsem si vůbec nevšiml kde odložil tu láhev z borovičkou, posvítil jsem baterkou na jeho místo pomocníka v prostoru pro nohy stála mezi nějakými táhly láhev, na dně zůstalo s bídou dvě deci tohoto tak ceněného nápoje. Laco se za chvilku vyškrábal zpět do kabiny, jen tak jsem se ho zeptal: "Laco,kde si dal tu flašu?". Laco neomylně sáhl pod sebe,vylovil láhev a pravil: "Aha, pozri tu je, dáš si?" Když jsem s díky odmítl lokl si tak, že na dně zůstal už jen žalostný zbytek.
Vyposunovali jsme v Nemšové s tím že jsem vlak. četě řekl ať dávají návěsti jen na mé straně, že pomocníkovi je poněkud nevolno. Ponechali to bez komentáře. Ve sklárně jsme vzali asi dvacet vozů a na Lacovi se naplno projevil účinek lihového nápoje. Do T. Teplé nám už ale chyběly jen 4 km. Jen jsem se modlil aby nás někde v stanici či v depu při odstavování mašinky nenavštívil nějaký cvičný strojvedoucí, ale blížila se 23 hod, dost sněžilo když jsme s vlakem zastavili v T.Teplé. Po volné koleji jsme projeli do depa, Laco statečně podřimoval. Dozbrojili jsme uhlí,vodu, na kanále jsem velmi pracně "udělal oheň", popelář vybral dýmnici a vysypal popelník. Přesunul jsem se k olejárně , dobral do konviček a do mazacího lisu oleje a pomalu se sunul za chumelenice na točnu. . . . . . . . .[masinka]
znalec poměrů
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 20:10:10  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Pokr. . .Mašinku jsem potichu odstavil vedle depa na "Sibír" , a co teď se spícím Lacem? Naštěstí tehdy měl noční protáčení motorů můj kolega krajan a kamarád, vedle odstaveného "Štokra" stála "Honda" M.240.0 se zapnutým topným agregátem ,která měla jít na vlak až někdy v ranních hodinách. Kolik tolik jsme Laca probrali a uložili ho do příjemně vyhřáté "Hondy". Já jsem dokončil papíry a i s klíči od mašinky jsem u strojmistra ohlásil konec služby. Ten byl rovněž naštěstí plně zaměstnán psaním rozvrhů na příští dny,tak mě ani snad nevnímal, raději jsem se rychle vypařil a šel si pospat na nocležnu. Ráno o půl sedmé jsem se brněnským rychlíkem mírně odpočinutý přesunul domů. Jak "ukončil službu" Laco netuším ?
Ironií osudu ale bylo, že "spravedlivý trest" jej neminul? Za pár týdnů jsme měli úplnou náhodou stejný vlak znovu spolu. Už při nástupu mi řekl: "Ale si ma vtedy s tou zákonitou pekne ojebal" a ke "kopytu už mě celou šichtu nepustil. Já jsem o to už ani velice nestál. Celá směna do Bylnice probíhala v pohodě. I na zpáteční cestě se nic zvláštního nedělo ,ani výpravčí už uhlí na Vláře nechtěl.
Přijeli jsme ve dvaadvacet hodin do Nemšové, vyposunovali jsme zátěž, ale T.Teplá nás nebrala protože neměla volnou kolej. Laco pěkně zadřímal a s otevřenými ústy i poměrně slušně chrápal. Z T.Teplé přijel Mos.vl.na Lednické Rovné z kterého vystoupil cvičný strojvedoucí. Já jsem ho ale neviděl, byl jsem na opačné straně. Cvičný když spatřil nehybného Laca vyškrábal se opatrně na mašinu a stejně tak i otevřel za Lacem dveře. Vtom jsem ho spatřil, ale on mi dal gestem najevo ať jsem potichu.Stoupl si vedle něj a potáhl za táhlo parní píšťaly. Laco otevřel oči a hned "Ja som nespal,ja som nespal", cvičný mu říká : "Dobre, keď si nespal, tak mi ukáž D/2",do tohoto předpisu vyšla před asi 14-ti dny obsáhlá oprava a Laco při svých aktivitách něměl na něco takového čas. Cvičný mu děl: "Tak vidíš,nespal si a aj tak to máš za 50 korun".
Tož tak, nevím jak by nás to obešlo o pár týdnů spíš ,když jsem na Štokru "mistroval" já ? ! Lacko za pár měsíců odešel sloužit do Trnavy do vozební stanice ale mám dojem že za pár roků odešel do "železničářského nebe"? A mně na něj zůstala hezká vzpomínka. . . dobrou noc . . .[masinka]
znalec poměrů
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 21:03:49  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Zdravím ještě jednou a . . . . Až teď jsem si všiml, že v záhlaví vlákna stojí "Sledovačka 750.7 a 754 (TS 702,703 a 706). Omlouvám se že jsem zde "zaplevelil" vlákno,už se to nestane, promiňte a dobrou noc . . . [masinka]
Starý Hanák
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 21:10:31  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
znalec poměrů: Ale, to je jen odkaz. Možná nevhodně umístěný. Pro podobné příspěvky je zde stále místa jistě dost....
JVM
Čtvrtek, 28. ledna 2016 - 21:19:18  
Neregistrovaný host
88.102.63.151
znalec poměrů: na to nekoukejte. Vaše vyprávnění je podstatně zajímavější než nějaká sledovačka.
Pátek, 29. ledna 2016 - 14:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 744
Registrován: 3-2013
znalec poměrů - Je to omyl, Vaše příspěvky jsou perfektní a umístěny zcela správně. Celé vlákno je o vláře a sledovačka pouze mapuje pohyb vozidel po tratích pod které vlákno spadá [happy] Takže pište jen houšť a větší kapky...
JVM - taky by to šlo napsat jiným způsobem než aby to vyznělo tak, že je celá sledovačka stojí na pi.u, někdy stojí docela dost práce všechno dopředpu pozjištovat aby to bylo všechno reálné tak jak je to napsané... Tak co neshazujte [ok]
JVM
Pátek, 29. ledna 2016 - 16:06:44  
Neregistrovaný host
88.102.63.151
matijoso: nemám nic proti sledovačce, chtěl jsem jen podpořit znalce poměrů v pokračování jeho kouzelného psaní. Aby se na to nevykašlal, byla by to škoda. Pro všechny.
Pátek, 29. ledna 2016 - 17:18:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 745
Registrován: 3-2013
742 452 na Kyjovu...
Pátek, 29. ledna 2016 - 17:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4556
Registrován: 12-2011
Bude nocovat na pondělní 4146?
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Sobota, 30. ledna 2016 - 00:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 746
Registrován: 3-2013
intelpetr - Ano, pokud se nestane něco zcela neočekávaného tak pojede v pondělí na 4146 zcela určitě...
JVM - ano to s Vámi souhlasím, jen výraz "nějaká" sledovačka, je zcela výmluvný a jasně říká jaká asi je, konkrétní slovo si tam dosadí každý sám...
Ale ani v nejmenším se nechci nějak hádat, beru tedy situace tak, jak jste popsal, ale bylo to napsáno dost nevhodně [happy]
Sobota, 30. ledna 2016 - 18:38:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 1-2011
a přes den má nějaký turnus? přeci jen Rákosníček kolem Brna už dlouho nejel [vypravci]
Sobota, 30. ledna 2016 - 21:23:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 748
Registrován: 3-2013
Přes víkend dodržuje turnus v kterém dojel z pátku a v turnusu pokračuje i v pondělí, přesně podle turnusu [proud]
Sobota, 30. ledna 2016 - 21:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1600
Registrován: 1-2011
Co já vím, co má za oběh v pondělí, teď to tam na sledovačce není takovou odpověď sis mohl nechat a nepsat sem radši vubec nic [kladivo]
Sobota, 30. ledna 2016 - 21:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 749
Registrován: 3-2013
už snad 10 let je obrat vlaků do Kyjova takový, že loko která tam v pátek dojede tam stojí až do pondělí kdy jede zpátky, tudíž na dementní otázku rovnaká odpověď.
Housenka1
Neděle, 31. ledna 2016 - 10:13:14  
Neregistrovaný host
88.146.208.62
Matijoso, chlapče, radím ti dobře, zklidni svoje emoce. Prospěješ tím nejen sobě, ale spoustě zdejších uživatelů. Reaguješ zbytečně podrážděně, řekl bych až hulvátsky. Ne každý má takové informace jako ty, ne každý má takové znalosti. Tak když někdo něco neví, zkus odpovědět slušně, věcně a jasně. A pokud ti to dělá problém, tak raději mlč. Chápeš, že ty tvoje neustálé urážky tu nikoho nezajímají??? Takové namachrované borečky jako jsi ty opravdu nemusím.
Neděle, 31. ledna 2016 - 10:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 1-2011
Asi ti nedošlo, že jsem z Kuřimi a ne z Kyjova, abych znal a sledoval motoraky, to mě fakt nebere, tudis to nevím. Ptal jsem se na to, jak dojede do Brna ráno, tak jestli přes den něco točí? Ne, ze jede v pátek do Kyjova a v pondělí zpět do Brna [happy]
Neděle, 31. ledna 2016 - 12:11:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 8-2007
Haribo7: Prosím tě, pokud dobře vidím, tak sem Matijoso psal (příspěvek 746), že to v pondělí pojede 4146 do Brna, tak se hned neurážej.
810.520-7 ... KuTomka
http://www.flickr.com/photos/43388201@N02/
4146
Neděle, 31. ledna 2016 - 13:48:44  
Neregistrovaný host
82.117.130.25
Housenka1 - chování některých je jedna věc, ale neznat Kyjovský obrat kterej je stejný co pamatuju (díky 754 012) je věc druhá, chování některých mě tu sice taky rozčiluje ale ještě více přiblblé dotazy některých...
Neděle, 31. ledna 2016 - 16:34:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4558
Registrován: 12-2011
Ale notak, chlapci, na světě jsou i horší věci. Například když měla jet 754.013, a místo toho vám do záběru vjede katr.


"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
znalec poměrů
Neděle, 31. ledna 2016 - 20:45:12  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Dobrý večer. . . Přidám něco na zklidnění rozbouřené diskuze ohledně obratů strojů ?
V PLD. Trenč Teplá tak jako asi i v jiných depech se obsazovala funkce "posun depo", obsazovalo se to ale jen přes den od 7:00-19.00 hod. Strojvedoucí který měl "posun depo" byl takové "děvče pro všechno". Přistavoval mašinky do a z oprav, periodického ošetření, sušil v pískovně písek, občas když někde "vykapala" mašinka jel ji vyměnit.
Dva zážitky na můj "posun depo" mi utkvěly v hlavě nejvíc. Ten první se udál někdy o vánočních svátcích. Strojmistr mě zavolal do kanceláře a řekl mi "choďte do dediny a kúpte tam 20 deko slaniny, ale ponáhlajte nazad". Kolega který měl tehdy protáčení nastartoval avizérské auto "GAZ". Jeli jsme do T.Teplé.´GAZ měl jen plachtu navíc trochu děravou, ale do Teplé to bylo asi kilometr . Přijeli jsme k mäsiarstvu ale to bylo bohužel zavřené. Vrátili jsme se na stanici ,volal jsem strojmistrovi že slaninu nemáme a že obchod je zavřený. Nezaváhal a nařídil : " Bohyňu tak choďte do Dubnice,ale ponáhlajte". Blížila se sedmnáctá hodina a do Dubnice to bylo asi 4-5? km. Kolega Jožo "kopl do vrtule", hnali jsme do Dubnice, v GAZ-u byla neskutečná zima. Přijeli jsem před řeznictví těsně před 17 hod. Vběhl jsem tam a vzal 20 deka slaniny, prodavač asi nechápal co se děje protože se slaninou jsem vyběhl ven, naskočil do GAZ-u a v neskutečné kose hnali zpět do depa.
V depu jsem ještě za jízdy vyskočil z auta ven a promrzlý spěchal za strojmistrem, bylo okolo 17:30 hod. Strojmistr měl v kanceláři v jídelním koutku nachystané prkénko a nůž . Když mě uviděl řekl jen "No konečne", zapl vařič, dal na něj kastrol, zručně nakrájel slaninu na drobné kostičky , hodil je do kastrolu a chvilku je nechal smažit. Po chvilce tam přisypal něco cukru, zamíchal to spolu a až cukr trochu zhnědl otevřel lednici a vytáhl z ní litrovku nějakého řepáku či "kvitu" ? no v každém případě slivovice to nebyla. Vylil obsah láhve do kastrolu a soustředěně a s láskou celý obsah míchal až do doby kdy se kanceláří nesla opojná vůně odpařujícího se lihu. Potom mi řekl "Zavolaj dozorcu depa a Jožu(toho co jel pro slaninu)". Svolal jsem je, strojmistr už měl nachystané hrnečky. Kolegové se posadili a strojmistr každému podal hrnek "hriatého",zeptal se i mě jestli si nedám, jen jsem si trošku lízl, špatné to nebylo, ale vymluvil jsem se na to že sami toho mají málo i když. . . "nápoj" mohl mít okolo 50%, byl toho litr a byli na to tři. No ale "fajront" se pomalu blížil , v depu o svátcích žádného pána nebylo a nakonec byly vánoce, tak proč je trochu neoslavit že ? ! Ale na to jak jsme jeli GAZem pro dvacet deka slaniny si i po těch víc jak dvaceti letech vždy velmi rád vzpomenu . . . .pokr. příště . . . [masinka]
Starý Hanák
Neděle, 31. ledna 2016 - 21:51:17  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
intelpetr: Každá fotka se zhodnotí a celočervená souprava zvlášť...
znalec poměrů
Pondělí, 01. února 2016 - 19:03:05  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Pokr. . .A tak běžel čas. Přišel rok 1993 a další,do T.Teplé začaly zajíždět zbrusu nové Veselské mot.vozy ř.842 které vynikaly svým celkem futuristickým krabicoidním vzhledem ,ale na Teplanské stanici vzbuzovaly zpočátku obdiv, ba dá se říct že trošku i závist.
Na své zpáteční cestě vozil tento motorový vůz podle tamní Teplanské operátorky "medzištátny rýchlik 722" s odjezdem z T.Teplé v 19:20 hod. Při oznamování stanic v staničním hlášení kde tento mezistátní rychlík na své trase zastavuje se mezi stanicemi Bylnice a Slavičín ještě objevilo sdělení že zastavuje v Popově, tak to mě dokázalo vždy rozveselit. Zastávka Popov, zcela bezvýznamná byla známá spíš pod názvem Ježov, proč tomu ale tak bylo netuším, a že v ní zastavoval "medzištátný rýchlik" tak to byl v síti ČD zřejmě unikát.
Tento rychlík ještě nějakou dobu fungoval, ale ostatní vlaky byly nemilosrdně likvidovány počínaje nákl.dopravou , později Mos.vlaky mezi nimi i další legenda Mos. vl. 14118 do Luhačovic s odjezdem z T.Teplé ve 21:40 hod.
Tak se stalo že pro nás ,žalostný zbytek Moraváků kteří dříve v počtu okolo 20 fírů "okupovali" Teplanské depo se tento rychlík stal poslední možností jak se dostat z denní směny domů na Moravu, jinak hrozila noc strávená na nocležně v depu což jsem nenáviděl, ale o tom další vyprávění...[masinka]
znalec poměrů
Pondělí, 01. února 2016 - 20:08:23  
Neregistrovaný host
5.104.21.85
Pokr. . . . .Někdy v tom vzpomínaném období jsem měl opět mnou celkem oblíbený "posun depo" s nástupem v 7:00hod. Celá směna probíhala v naprostém klidu a pohodě ,přistavoval jsem mašinky do a z oprav, poobědě jsem v pískárně nasušil dostatečnou zásobu písku, pomalu se blížil konec směny. Protože bylo poměrně teplo uvažoval jsem o tom že se půjdu za chvilku osprchovat. Bylo po sedmnácté hodině, motal jsem se někde okolo točny když jsem uslyšel strojmistra jak mě shání. Šel jsem za ním, podával mi klíče od 742.368 po RM opravě s tím že ji mám zavézt strojně do N.Mesta nad Váhom, tam ji nechat a zpátky vzít 742.339. a řekl mi že je mu to líto že nechytnu poslední vlak domů. Bylo okolo 17:20hod,když jsem si to trošku srovnal v hlavě napadlo mě a je to v hájí,rychlík domů je v čudu a budu místo doma v posteli na nocležně v depu. Okolo 17:35hod hod odjížěl z T.Teplé do Bratislavy R702? Pokud bych se dostal za něj neměl jsem už šanci stihnout vytoužený rychlík domů protože bych se zpátky z Mesta dostal za R703 a za ním jel hned Os.2809 který do Teplé přijížděl na odjezd rychlíku do Brna.
Tehdy jsem mašinku moc nekontroloval a nakonec byla po RM opravě. Bleskově jsem ji nastartoval ,točna už byla postavená pro mě, točnař mě otočil a já ne zrovna předpisovou rychlostí jsem se sunul na hranici depa kde už byla postavená seřaďovačka.Vpálil jsem do stanice kde mě čekal výpravčí s vlakopisem a koncovkami. Rychloměrné pásky se po takovýchto výkonech neodevzdávaly , tyto mimořádnosti nebyly na žádném rozvrhu. Před rychlíkem do Blavy jsem měl náskok deset minut. Vyrazil jsem ze stanice a za výměnami už tančila ručička rychloměru na stovce. Projel jsem tak Trenčín, Zlatovce, Melčice i Trenčianské Bohuslavice. Do N.Mesta n/Váhom to bylo 32 km, já jsem to zvládl za necelých 25 minut.Vjel jsem do stanice. Naproti dopravní kanceláře postávala nastartovaná 742.339 na které seděl kolega,vyměnili jsme se, zaběhl jsem do dopravy, do odjezdu rychlíku 703 do Žiliny zbývalo opět deset minut. Výpravčí mi podal vlakopis a říká mi "hybaj šikovno na rušeň" a za okamžik mě vypravil. Vypálil jsem z Nového Mesta modlíc se aby nikdo z výpravčích nezaváhal a brali mě až do T.Teplé před rychlíkem. Štěstí mi tenkrát přálo. Do T.Teplé jsem přijel 7-8 minut před ním asi v 18.25hod. Zajel jsem do depa,odstavil mašinku a šel okolo točny do depa. V depu jsem potkal strojmistra a ten na mě hned spustil "Ale Ivan, Bohyňu kedy pojdeš do toho Mesta vymeniť tie mašiny?". Já jsem mu řekl "ale Jožo já už su z Mesta zpátky" .Chvilku to trvalo než mu to došlo, potom obrátil oči v sloup, zakroutil hlavou a šel k sobě do kanceláře. Já jsem mu za chvilku donesl klíče od mašinky a odevzdal papíry. Stihl jsem ještě i rychlo-sprchu a vytouženým "medzištátným rýchlikom" s odj.19:20 hod.jsem ujížděl na rodnou Moravu domů. . . .[masinka]
1720
Středa, 03. února 2016 - 08:20:14  
Neregistrovaný host
90.178.87.188
http://www.hzscr.cz/clanek/ridicka-se-z-vozu-dostala-driv-nez-ho- z-prejezdu-smetl-vlak.aspx
kryspin
Středa, 03. února 2016 - 09:38:40  
Neregistrovaný host
176.74.129.122
To asi vysvětluje dnešní ranní podivnosti. Na 1722 místo brejlovce našlapaná regionova a 754.013 spatřena v Brně v závěsu za jedním z explzeňských bleskovců.
Petr Tenzor
Středa, 03. února 2016 - 14:57:30  
Neregistrovaný host
80.65.176.20
Nevi nekdo, proc se po rekonstrukci (nebo spis novem postaveni) trate a zvyseni tratovych rychlosti nezkratily jizdni doby? Podle jizdniho radu se jezdi porad stejne - napr. Brno-Slavkov spesny 25/26 minut (prijezd/odjezd), na stare trati to slo zvladnot za 24 minut, kdyz jel fira na hrane, osobni bez zastavky v Cernovicich 35/36 minut (uz se kdysi jezdilo i za 34, ostatne se to da zvladnout i za 31). Ani nemam pocit, ze by se nejak moc vyuzivaly 90/95, ostatne asi ani neni proc, kdyz tou osemdesatkou to dojedou podle jizdniho radu na cas.
Slanour
Středa, 03. února 2016 - 15:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 525
Registrován: 6-2008
Petr Tenzor: Tipuju, že důvodů, proč se tak letos neděje, je víc:
1) výluka bude letos pokračovat
2) Jízdní doby sou nastaveny podle jízdních řádů autobusů zapojených do IDS
Slaňour
Vlárský zvídavec
Středa, 03. února 2016 - 19:22:11  
Neregistrovaný host
88.101.146.195
To první zdůvodnění jsem už někde slyšel. Mělo by to snad vlakům poskytnout časovou rezervu pro další plánované práce na Vláře.

Jen stručný postřeh ohledně možnosti zkrácení jízdní doby v úseku Brno-Slavkov, 754.059 zaskakující dnes v čele lichého Žuráně jej zvládla za něco málo přes 22 minut.
22michal
Středa, 03. února 2016 - 22:40:09  
Neregistrovaný host
82.117.159.151
Dnešní postřehy z auta- v Křenovicích na dolním něco kutili nějakým pásovým bagrem (bordel na přejezdu i za ním), šraňky stále nejsou, zábradlí na nástupiště stále provizorní. Mezi Křenovicemi a Slavkovem několik zelených mužiků něco dělalo kolem nově opraveného propustku (blíže ke Křenovicím).
A zkrácení jízdních dob asi taky bude teď padat na nedynamických soupravách (854 a dva vozejky).
Čtvrtek, 04. února 2016 - 08:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 1-2009
Letos se má dělat úsek Ponětovice - přejezd mezi Slatinou a Šlapanicemi. Počítá se i NAD mezi Brnem a Slavkovem, proto asi ty delší jízdní doby.
Po dodělání počítám se zkrácením jízdní doby Brno - Nesovice o 5 minut.
Trainweb.cz
Adamek
Pátek, 05. února 2016 - 19:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 831
Registrován: 10-2007
Částečná výluka už od února.
Sobota, 06. února 2016 - 18:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4572
Registrován: 12-2011
Jedna z pátku

"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Neděle, 07. února 2016 - 08:25:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7877
Registrován: 6-2004
Mimořádná změna jízdního řádu od 8. února 2016, ve které se mj. píše:

Ve Zlínském kraji na trati 341 nastává změna u přípojných vlaků na Slovensku v úseku Vlárský průsmyk – Trenčianska Teplá, kde stávající přípoje u vlaků 1727 a 4380 pojedou pouze do 26. února. S platností od 4. března budou tyto přípoje vedeny v upravené časové poloze od vlaku 1727, resp. nově místo k vlaku 4380 k vlaku 4382.
Neděle, 07. února 2016 - 13:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 12-2011
V průsmyku se prodlužuje čas na přestup o dvě minuty (pokud ho někdo vůbec využije).
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Petr Tenzor
Úterý, 09. února 2016 - 09:57:39  
Neregistrovaný host
78.45.97.124
Zjevně už se něco dělá, včera měl vlak 4110 zpoždění prý kvůli výluce na trati - asi tajné, protože ho hlásili až v čase odjezdu a na stránkách také žádné informace nejsou [happy] Ve Slavkově zpoždění 8 minut, do Brna to stáhl na 5, což bylo ve finále stejně houby platné těm, kteří chtěli přestupovat na osobák směr Tišnov/Žďár s odjezdem v stejném čase, někdo hluboce inteligentní jim to nechal ujet před nosem.
Úterý, 09. února 2016 - 11:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1008
Registrován: 8-2010
Pár fotek z mého tehdejšího rajónu v Brně-Černovicích.
Úterý, 09. února 2016 - 12:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4577
Registrován: 12-2011
Petr Tenzor: Ujíždí to, bo kolečko v jízdním řádu. Na Prahu mi to taky ujíždí (jednou to neujelo díky zpoždění z Rakouska), začnu zase jezdit z Brna autobusem [sad]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Petr Tenzor
Úterý, 09. února 2016 - 16:35:47  
Neregistrovaný host
80.65.176.20
Ja moc nechapu tu logiku, nekdy se ceka i 10 minut kvuli malo pravdepodobnemu prestupu, ktery pak vyuziji v lepsim pripade 1-2 lide, jindy je problem pockat minutu, aby prebehli lidi z vlaku do vlaku (pritom ta minuta by se v pohode dojela). Jestli teda neni smyslem "koordinovane" dopravy maximalne nas...tvat cestujici.
Úterý, 09. února 2016 - 17:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7881
Registrován: 6-2004
Ano, třeba minuta, dvě by pomohla i o víkendu v žst. Hulín.. Rx od OL má 15:34 příjezd a odjezd Os směr Kojetín je 15:31... teď v sobotu "potkávačka" téměř na zhlaví... Copak si asi cestující řekne?

Návrh: o víkendech čekat, odj. Os 14224 z Hul 15:36, KM příj. 15:44, odj. 15:45 a průjezd obou následných zastávek.. V Kojetíně 15:55 (R 832 směr BRNO odjíždí 15:57)
Úterý, 09. února 2016 - 17:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 6-2007
Fany: Ten návrh by byl blbý už jen proto, že by přišli o možnost jet tímto vlakem cestující z Bezměrova a Postoupek, a taky tím, že by to nevyšlo v Kojetíně, když by tam ten rychlík a osobní byly téměř ve stejný čas a jejich vjezdové cesty se kříží
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Úterý, 09. února 2016 - 18:13:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2538
Registrován: 6-2007
Dneska jel po dlouhé době manipulák do Průsmyku, vezla to 742.139 a mělo by tam být 10 vozů.
[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

4110
Úterý, 09. února 2016 - 18:35:24  
Neregistrovaný host
85.207.61.170
Zdržet vlak na Tišnov mohlo znamenat komplikace, přenášení zpoždění (nebylo potřeba uvolnit peron pro jiný vlak?) a menším zlem bylo s Tišnovem ujet. Vzhledem k tomu, že další vlak jede za 30 minut, v tom nevidím narozdíl od Tenzora problém.
Úterý, 09. února 2016 - 22:08:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 11-2015
Další výluka na obzoru: https://www.cd.cz/cs/vnitrostatni-cestovani/jizdni-rad/tratove-ji zdni-rady/files/cz-k340-2016vyluka01.pdf
Sobota, 13. února 2016 - 11:50:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 9-2005
Nevíte někdo, jestli se v rámci této výluky, případně jindy během tohoto roku, má dělat nová zastávka ve Šlapanicích?
Od roku 1985 Za Moravu! Moravská národní obec
Sobota, 13. února 2016 - 11:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 1-2016
Jakožto výpravčí ze Šlapanic mohu snad věrohodně informovat: nebude!
Neděle, 14. února 2016 - 16:01:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4586
Registrován: 12-2011
Kousek za hranicemi, u skalických rybníků.


Existuje na štrece za Moravou a na Myjavskej nějaká nákladní doprava?

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Pondělí, 15. února 2016 - 13:19:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 6-2009
intelpetr
na Myjavskej štreke Mn vlaky cca raz za týždeň podľa potreby. Aj dnes išiel Mn po troch týždňoch až na Vrbovce so záťažou a pravdepodobne vo štvrtok pôjde pre prázdne vozne.
Pondělí, 15. února 2016 - 20:05:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4588
Registrován: 12-2011
Díky moc. Kdybys věděl nějaký konkrétnější čas toho čtvrtka, byl bych vděčný[andel]

V Novém Mestě jsem vždycky kolem deváté ráno viděl příjezd manipuláku od Leopoldova. Jeho lokomotiva zajíždí na Myjavu?

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Pondělí, 15. února 2016 - 22:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 6-2009
Ano HDV od Leopoldovského manipuláku ide na Myjavskú štreku na Mn. No časy sú podľa prevádzky ale zatiaľ vždy okolo 10:00 z Nového Mesta nad Váhom a o okolo 11:00 na Vrbovciach a z Vrboviec okolo 11:30.
Lofofor
Úterý, 16. února 2016 - 18:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 7-2010
Tie Vrbovce sú ako blesk z jasného neba. V úseku Myjava - Vrbovce boli nákladné vlaky už takmer len legendou a už som prestával veriť, že by sa tam nejaké ešte vrátili. Raz za čas sa nejaký manipulák objaví takmer všade, ale Vrbovce boli v posledných rokoch naozajstná železničná pustatina [happy] Ono ani úsek Stará Turá - Myjava nie je vlastne nejako exponovaný a náklad tu ide raz za uhorský rok. Takže mám veľkú radosť z tejto prepravy a hoci je to len malá omrvinka, treba oceniť aj to [happy]

Včerajší Mn 87870 som si počkal pod " Víťazným oblúkom" v Poriadi.



Inak minulý týždeň som si počas cesty do Brna všimol na Myjave dvojicu prasiatok - nie som si úplne istý, ale asi 702.615 a 703.605. Vyzeralo to tak, že tam stoja už dlhšie, nevedel by niekto o tom niečo viac?
742 125
Úterý, 16. února 2016 - 20:37:38  
Neregistrovaný host
85.207.61.170
Nejpozoruhodnější ale na tom všem je, že to dřevo se překládá na kamiony a pokračuje tak do Radomyšle, což jsou jihozápadní Čechy. Proč se to kvůli překládce na auta složitě tahá někam do kopců, kam se blbě jede vlakům i kamionům, to mi není známo. A asi by mě víc těšilo, kdyby to jelo přes málo atraktivní přechod Lideč, ale zato vlakem až do cíle...
Středa, 17. února 2016 - 11:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 6-2009
742 125
Prepravcovi sa to viacej oplatí po finančnej stránke aby nemusel počítať prepravné podľa medzinárodnej tarify. A pokial viem to drevo by sa malo voziť na pílu do Velkej nad Veličkou a nie do Radomyšle.
Středa, 17. února 2016 - 13:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2541
Registrován: 6-2007
Sice po bylnické jezdím často, ale vždycky jen v noci - nedávno jsem si všiml že byl zbořen jeden z nejhezčích strážních domků, ten na brumovské straně návojského tunelu... [sad] Naopak domek mezi Potečem a Příkazama se pomalu opravuje. Takže tady jedna vzpomínková fotka.


V Průsmyku je dnes už jen ticho, prázdno a betonová šeď


A když už jsem v tom prohrabávání disku, tak ještě pár nákladů


[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Ševčík
Středa, 17. února 2016 - 14:59:30  
Neregistrovaný host
46.33.112.73
Můj návrh komfortnějšího cestovaní do Luhačovic. http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CD&cislo=891&id=37383 &rok=scifi

Myslím ze by si Luhačovice zasloužili komfortnější vlaky[happy].
Starý Hanák
Středa, 17. února 2016 - 15:24:47  
Neregistrovaný host
77.242.90.180
Vojtag: Opravdu? To nemám slov... Trať postupně přichází o genius loci... Aneb zbourejme rychle vše, dokud to není památkově chráněno, protože pak s tím budou problémy. Komunisti se chovali stejně.
Středa, 17. února 2016 - 16:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2542
Registrován: 6-2007
Bohužel... [ko] Stejně tak na podzim padl strážní domek v Lidečku-vsi, Leskovec taky asi nevydrží dlouho a bývalá odbočka Bečva je jednak taky pomalu před likvidací (a to bylo ještě přes pár lety normálně obývané) a dva, že nedávno dostala novou stříbrnou "fasádu", takže na focení už nic moc.

Ten brumovský jsem si aspoň stylově vyfotil v létě

[new] www.rajnochovicka.cz - Rajnochovická lesní železnice

Středa, 17. února 2016 - 17:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4590
Registrován: 12-2011
Ty zítřejší Vrbovce platí? [happy]
"Je to vaše zadnice?" otázal se a ukázal fotografii Zdeničce.
"Je," řekla a usmála se.
"Kdo vám tam natiskl ta staniční razítka?" ptal se rada Zednicek.
"Pan výpravčí Hubička," řekla.
Vlárský zvídavec
Středa, 17. února 2016 - 23:07:31  
Neregistrovaný host
88.101.146.195
Neví někdo, proč dnes na spěšném vlaku 1722 jela po dvou týdnech opět místo brejlovce regionova?