Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Železnice ve společenských souvislostech » Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 22. 04. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Železnice ve společenských souvi... do 22. 04. 2016

dolů
   autor příspěvek
Cogwheel
Sobota, 02. ledna 2016 - 22:40:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3850
Registrován: 1-2012
Mě zaráží toto: V roce 1968 podporovala vpád Sovětské armády do Československa pouze hrstka fanatických komunistů a nelidských papalášů, strachujících se o svá koryta. Přitom v té době bylo osvobození v roce 1945 ještě v živé paměti (od konce 2. světové války tenkrát uplynulo 23 let). Kdežto v dnešní době se vyrojilo (hlavně na netu) až absurdní množství rusofilů a putinofilů, kteří nekriticky horují pro Rusko a tamní režim. [crazy] Snad i zvací dopisy by psali, ruská okupační vojska by v ČR chlebem a solí vítali a na zavádění ruských pořádků by se "po bolševicku" s chutí podíleli. Možná to souvisí s tím, že nyní od roku 1968 a následného utužení totality uplynul už více než dvojnásobek (> 46 let). Takže události roku 1968 si z vlastního prožitku pamatují již jen ti, kterým je hodně přes 50 let – a pamětníci 2. světové války už téměř vymřeli.
Je to smutné - kdo se z dějin nepoučí, často bývá donucen si tu historii zopakovat na vlastní kůži. Kambodžané svého času také vítali Rudé Khmery jako "osvoboditele" - a během 14 dnů hořce plakali. Podobně nedávno v Sýrii místní vítali bojovníky Islámského státu, že konečně v zemi "nastolí pořádek" – a vbrzku to vedlo ke katastrofickému exodu obyvatelstva usilujícího za každou cenu dostat se odtamtud pryč.
ivy
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:04:57  
Neregistrovaný host
194.228.20.159
Kdežto v dnešní době se vyrojilo (hlavně na netu) až absurdní množství rusofilů a putinofilů, kteří nekriticky horují pro Rusko a tamní režim.

To je ale celkem logické. je proto dost objektivních důvodů

1) Okupaci v roce 1968 si doopravdy mohou pamatovat lidé ve věku +55, reálně +60. Těch je malé procento. Většina ostatních si morální bídu pozdějších let spojí spíše s KSČ, případně ji vůbec neřeší.

2) CCCP (později Rusko) navštívilo podle mého odhadu tak 2-3% Čechů. Ti většinou žádné iluze nemají.

3) V Česku je několik tisíc potomků ze smíšených manželství. Ti se často identifikují spíše s Ruskem a nikoliv s ČR a zcela nepokrytě tady ideologicky škodí. Toto pro mně byla překvapivá a dost negativní zkušenost už před více lety.

4) Je dost velká skupina lidí, kteří po sametu ztratili svá privilegia a touží po návratu starých pořádků

5) No a je dost lidí, kteří po špatných zkušenostech nevěří novinářům. Takže když napíše profláknutý novinář něco proti Rusku (byť pravdivě), část veřejnosti ho odsoudí a postaví se na druhou stranu.

Všechny tyto důvody tvoří dohromady nebezpečný koktail.

Bohužel většina lidí si neuvědomuje, že Rusko není žádný zachránce a spasitel, nýbrž pokořená mocnost, která chce získat zpět ztracené pozice.
Pružinskij
Neděle, 03. ledna 2016 - 11:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 398
Registrován: 4-2015
Podobně nedávno v Sýrii místní vítali bojovníky Islámského státu, že konečně v zemi "nastolí pořádek" – a vbrzku to vedlo ke katastrofickému exodu obyvatelstva usilujícího za každou cenu dostat se odtamtud pryč.
To myslím není dobrý příměr. Například Afghánci skutečně uvítali talibánský extremistický režim jako stabilizaci poměrů v zemi, to ano. Ale Dáiš v Sýrii kontroloval a kontroluje relativně omezená a roztříštěná území a ve zbytku země běží/už běžela (nejen) muslimská občanská válka.
snehulak666
Pondělí, 22. února 2016 - 15:02:57  
Neregistrovaný host
93.185.56.149
ještě že nám ta kapitalistická evropská unie plná komunistů odvržených z národních států nelže a dělá zákony, které znamenají osobní zodpovědnost jedince a né zákony, které usměrňují život jedince ve správných kolejích.

koukám že i na drahách je to samý inteligent :D
Pátek, 26. února 2016 - 12:07:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 5-2002
Karlovým Varům hrozí kolaps v dopravě
Úterý, 08. března 2016 - 01:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1398
Registrován: 1-2009
6.a 7.3.sa v slovenskom lyžiarskom stredisku Jasná konali po 30.r.preteky SP v zjazdovom lyžovaní.Neďaleko autobus.zastávky pútal pozornosť návštevníkov prezentačný stan Českých dráh.Hostesky rozdávali napr.aj slnečné okuliare s logom ČD,časopisy ČD pro Vás a cukríky.ČD sa stali partnerom tohto významného športového podujatia.Aj takto sa má prejavovať národný železničný dopravca[masinka]Regiočrep može prilákať cestujúcich na lacné cestovanie ale iba na maximálne 1 trati Praha-Košice.ČD za tento svoj stánok mimo územia ČR dostávajú [ok]
Viribus Unitis
Úterý, 08. března 2016 - 14:55:08  
Neregistrovaný host
194.228.32.99
Přílepy:
No, já to viděl v Brezně přesně ve vleku voleb. Hnusné počasí tomu dodalo: žádní turisté, zato mraky nasraných voličů na Ficka. Taky to tam číslo 19 pěkně vymetlo - zaplať pánbůh. Sluníčkáři se tam se součtem 3% hlasů mohli jít rovnou podívat do Jasné a neotravovat ve volebních místnostech. Ať žije Kotleba!

Dovolím si takovou malou parafrázi oblíbené železničářské:
"Ide z Bystrici vlak, ide na ňom Marián Kotleba, všeci cigáni utekajů, nebudú mít ani z dávek ani na chleba". Slovenčina určitě úděsná[biggrin], ale potřebu nejen Slováků zcela vystihující [kladivo].
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 17:07:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 989
Registrován: 4-2004
Nedávno se ve vysokorychlostním vlákně objevily konjunkturní výmysly (Cogwheel apod.), že šíření islámu znamená konec železnic, nejen vysokorychlostních. Což nedává smysl, když porovnáte situaci železnic za poslední léta v Turecku s okolními "křesťanskými" zeměmi (Řecko, Bulharsko, Gruzie), anebo když si přečtete o chystané stavbě dvou VRT v Íránu (španělsky, ale s pěknou mapkou) za účasti FS.

Nepíšu to sem proto, abych vyjadřoval podporu některé z jmenovaných zemí, ale aby bylo zřejmé, že o rozvoji nebo zániku železnic rozhoduje něco úplně jiného než náboženství.
Čtvrtek, 14. dubna 2016 - 20:05:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 550
Registrován: 9-2014
[masinka]V novom magazíne ČD pro vás bola reklama na požičovne bicyklov ( aj elektro ). Kedy takáto ponuka bude na Slovensku ? Aspoň v horských turistických oblastiach ? V r. 25.., alebo vôbec ![masinka]
Pátek, 15. dubna 2016 - 09:47:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5628
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Už dávno zanikla, spolu v ruce s deindustrializací Evropy, nejméně před 10 - 15 lety.


Má li někdo místo mozku ocelový ingot, vidí to takto jednoduše a hlavně zcela nesprávně [wink].


Vtip:Tohle myslíte vážně nebo to je žert? Tak mají vlaky vozit cestující nebo za těžké prachy objednatelů vzduch?

S tratí do Dobříše je to bohužel pravda - tam se vozí převážně jen vzduch. Jen o víkendech se tam vyskytují cestující ve větších počtech. Pro cesty do škol a zaměstnání trať pozbyla smyslu již před dvaceti lety.
Pružinskij
Pátek, 15. dubna 2016 - 10:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 664
Registrován: 4-2015
Jistě, že je úplná náááhoda, že denně dojíždí první ranní šichťák do okresního města poloprázdnej a osazenstvo zůstává většinově v obvodu nádraží...[biggrin] Totéž sledováno u sousedních dvou ex. okresních měst a to pravidelně, dlouhodobě a v průmyslové oblasti sousedního kraje. A to jsme nejprůmyslovější zemí EU.
Ale klidně si myslete, že to se strukturálníma změnama v průmyslu nemá nic společného, za wola budete stejně.
Waarschijnlijke Afstanden.
Martinmarilynmanson
Pátek, 15. dubna 2016 - 10:33:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10090
Registrován: 12-2007
Tzv. "šichťáky" dnes jezdí režisti do depa, páč železnice si ještě hraje na systém od šesti do dvou...
Nemyslím si, Plzeň je stále ještě docela průmyslové město, navíc je tu silná frekvence na Borská pole. Sice už to není jako za největší éry Škodovky, ale pořád těch lidí jezdí dost.
Be clever - use public transport!
Pátek, 15. dubna 2016 - 10:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5629
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Ale klidně si myslete, že to se strukturálníma změnama v průmyslu nemá nic společného, za wola budete stejně.


Za wola jsi především ty - potřeba lidí díky robotizaci a náhradě obstarožního strojního vybavení silně poklesla. A nejen to - dnes není možné udržovat přezaměstnanost zaměstnáváním lidí jinde nezaměstnatelných. Ale chápu, že z dopravní kanceláře nejde do průmyslového podniku dohlédnout [biggrin].

Mne také vadí, že zanikla třeba ČKD lokomotivka. Ovšem i bez přispění nějakých Maroušků by zanikla stejně, byť asi o pár let později, neboť stamiliony (či spíše miliardy) do obnovy strojního zařízeí by nikdo soudný nedal.


Jistě, že je úplná náááhoda, že denně dojíždí první ranní šichťák do okresního města poloprázdnej a osazenstvo zůstává většinově v obvodu nádraží...

Milej zlatej, ráčil ji vzít v úvahu také nezájem lidí o dojíždění do zaměstnání? Zejména v okolí Chebu a Karlových Varů velmi četný jev. Raději sedět doma na podpoře a nedojíždět nikam.

Průmysl hledá neustále lidi a lidi ne a ne sehnat. Kde je tedy chyba? V údajně neexistujícím průmyslu?
Pružinskij
Pátek, 15. dubna 2016 - 10:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 665
Registrován: 4-2015
potřeba lidí díky robotizaci a náhradě obstarožního strojního vybavení silně poklesla. A nejen to - dnes není možné udržovat přezaměstnanost zaměstnáváním lidí jinde nezaměstnatelných. Ale chápu, že z dopravní kanceláře nejde do průmyslového podniku dohlédnout
Tvrdím totéž, naučte se nejen číst, ale i chápat psaný text.

Zejména v okolí Chebu a Karlových Varů velmi četný jev.
Účelová lež. Dokažte.

Kde je tedy chyba? V údajně neexistujícím průmyslu?
Třeba v mizerném platovém ohodnocení, he? (pokus o podsuv o neexistujícím průmyslu jsem jako přehlédl)
Waarschijnlijke Afstanden.
Pátek, 15. dubna 2016 - 13:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 8-2014
Z okolí Chebu a KV spousta lidí jezdí makat do Reichu.
Pátek, 15. dubna 2016 - 13:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 427
Registrován: 12-2007
Průmysl hledá neustále lidi a lidi ne a ne sehnat. Kde je tedy chyba? V údajně neexistujícím průmyslu?

Broblém je spíš v tom, že ten průmysl se čím dál více vzdaluje od nádraží.

v úseku Plzeň - Rokycany trochu těmi os. vlaky přeplácané
Nechte Os na pokoji, je to příměsto a celkem funkční, po dostavbě tunelu s potenciálem růstu. Doporučuji dodržovat heslo "Funguje to? - Tak se v tom nešťourej."
Pátek, 15. dubna 2016 - 14:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5630
Registrován: 4-2003
Žíža:Broblém je spíš v tom, že ten průmysl se čím dál více vzdaluje od nádraží.


To ale není problém pro průmysl, to je tak maximálně problém pro dráhu [wink].

Nechte Os na pokoji, je to příměsto a celkem funkční, po dostavbě tunelu s potenciálem růstu. Doporučuji dodržovat heslo "Funguje to? - Tak se v tom nešťourej."


Přesně tak. Ovšem musí to fungovat, ne že to umírá na ignoranci zákazníků.



Pružinskij:Už dávno zanikla, spolu v ruce s deindustrializací Evropy, nejméně před 10 - 15 lety.

Co to byla, ta deindustrializace Evropy? Zavření podniků, které byly dotovány a jejich další existence nebyla do budoucnosti bez dotací možná?
Pátek, 15. dubna 2016 - 15:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5631
Registrován: 4-2003
Pružinskij:Třeba v mizerném platovém ohodnocení, he? (pokus o podsuv o neexistujícím průmyslu jsem jako přehlédl)


O podhodnocení zaměstnanců v průmyslu diskutovat nebudu, to je bohužel fakt. Ne všude je to jako v koncernu VW, tedy ve Škodě Mladá Boleslav, kde platy jsou velmi dobré.



Ovšem o tom řeč nebyla, byla o údajné deindustrializaci Evropy. To jen pro připomenutí údajného podsuvu [wink].
749.243-2
Sobota, 16. dubna 2016 - 12:07:39  
Neregistrovaný host
37.188.230.217
Bram se asi při vyslovení slova dělník otřepe hnusem a nejraději by propustil z práce jako zbytečné všechny dělníky. Výrobu plně ovládly bezobslužné robotické systémy, dělníky nepotřebujeme, stačí prosklená budova plná manažírků okresního kalibru, kteří právě přišli z módní přehlídky. Pane řiditeli, už jsme propustili všechny dělníky a pořád nejsme v zisku, co máme dělat dál?. Asi je na téhle Keynesiánské teorii něco špatně, protože u nás citelně chybí nejen dělníci a kvalifikovaní zaměstnanci obecně, systém jejich přípravy se rozpadl, ale začíná se nám vážně hroutit zdravotnictví, nemá kdo učit ve školách a o kritické personální situaci například v linkové veřejné dopravě autobusové(dotované-Brame-jak je to možné, něco dotovat?), ví asi každý, kdo se o veřejnou dopravu aspoň trochu zajímá. Že řešení nespočívá v zániku (hnusné, dotované, nepokrokové) veřejné dopravy a její náhradou IAD, už se naštěstí v okolí větších měst začíná ukazovat prakticky celodenně.

Jinak doporučuju se zajímat o strukturu zaměstanosti na těch slavných Borských polích a v lidojemech v tzv. průmyslových zónách, obecně. Je to dosti neveselé bádání.
PeM
Sobota, 16. dubna 2016 - 12:34:35  
Neregistrovaný host
89.102.186.108
veřejné dopravy a její náhradou IAD, už se naštěstí v okolí větších měst začíná ukazovat prakticky celodenně.
Mnohde už to do úpadku dospělo, nevím jak třeba v plzeňském kraji, ale třeba v některých oblastech středočeského kraje nejsou vyjímkou jízdní řády zredukované na 3-4 páry školně-dělnických spojů v kladiva vozící proti špičce i 0 osob, ale na silnici je rušno pořád...
Strom
Sobota, 16. dubna 2016 - 12:36:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 393
Registrován: 7-2008
749.243-2 - 100% souhlas[pozor]

Jinak doporučuju se zajímat o strukturu zaměstanosti na těch slavných Borských polích a v lidojemech v tzv. průmyslových zónách, obecně. Je to dosti neveselé bádání.

Víc čínských investic to určitě spraví, jak hovoří vidláci a veksláci z hradu, nejdříve cca 45 mld a po návštěvě soudruha Si-Ti... až cca 90 mld. Samé lepší vyhlídky a mnoho nových hal a průmyslových zón vznikne na ubývající zemědělské půdě. Pokrok nezastavíš...
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Sobota, 16. dubna 2016 - 14:12:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5779
Registrován: 5-2002
Jinak doporučuju se zajímat o strukturu zaměstanosti na těch slavných Borských polích a v lidojemech v tzv. průmyslových zónách, obecně. Je to dosti neveselé bádání.

Co konkrétně je neveselého na BP? Co jsem dělal v JTEKTu, tak tam bylo cca 80 lidí v kanclu a asi 400 ve výrobě - tak to má být, podle mě. V kanclu samozřejmě krom vedení i vývoj, logistika, kvalita... 95% lidí češi, rozdíl mzdy mezi makáčem a člověkem v kanclu (na běžné pozici) asi 2 - 3 tisíce hrubého, ovšem v kanclu bez šance na příplatky za kde co.

Panu bratru doporučuju sledovat "deinstustrializaci" ráno v 5 v Plzni na Americké, když jede jeden narvaný trolejbus na BP za druhým a neustále se tam musí přidávat spoje.
lůůza z montoven
Sobota, 16. dubna 2016 - 17:48:00  
Neregistrovaný host
37.188.133.179
Kdepak asi většina lidí co jsou v Plzni na ubytovnách dělá? Ano na BP, Jtekt je asi lepší oddíl, bohužel v ostatních fabrikách to už tak veselé není. A když už tu zmiňujete narvané trolejbusy na BP, tak se nedivím, že určitá sorta lidí jezdí i na ty BP IAD, protože jet MHD je fakt k pláči, ale to už patří do tykadel..
Sobota, 16. dubna 2016 - 18:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1996
Registrován: 5-2002
údajné deindustrializaci Evropy

Podle Eurostatu se snížil mezi lety 2005 - 2011 v EU 27 zaokrouhleně o 900 tisíc , tj. cca 5 % z clekového počtu, počet podniků(právnických osob v průmyslu a stavebnictví, které někoho zaměstnávaly). Připadá vám to málo?

dělníky nepotřebujeme
Zrovna dneska jsem poslouchal na západočeském Blaníku reklamu, že někjaká montovna na BP hledá "operátory výroby" [crazy]. Holt je dělník sprosté slovo stejně jako prodavačka, takže máme samé "Shop-asisstant" za minimální mzdu.
Sobota, 16. dubna 2016 - 18:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5780
Registrován: 5-2002
Se snížil počet podniků - no, se mohly slučovat kvůli konkurenci, zvyšovat efektivitu ( tak jich stačí méně), a podobně, ne? Firma kde pracuju teď tomu taky pomohla koupí mnoha dalších...

Jestli takové BYD v Číně vznikne v roce 1995 a roce 2008 už má 130 tisíc zaměstnanců, tak to se musí konkurence - i v EU 27 - sakra snažit, aby aspoň neztratila stopu...



Samozřejmě trend je nezdravý, státní správa (včetně té evropské) raší extrémně, pro úředníky se dělají už přímo i střední školy, aby nebyli postižení praxí, je to děs, no...

Můžeme to vidět i ve veřejné dopravě (zpět k tématu), jak fungovala během devadesátých let - taky to byla dotovaná doprava, jak bus tak vlaky, a kam to dospělo teď, v roce 2016. Obslužnost furt stejně mizerná, "integrovaný systém" se rozvíjí tempem že celý kraj pokryje asi za 50 let a stejně si člověk v busu nekoupí jednu jízdenku na celou cestu. A začít soukromě podnikat v dopravě? Předotovaný systém mi nasází všude paragrafy, aby "ochránil tok dotací", místo aby se dotovala jen obsluha malých prdelí typu 2000 obyvatel, třeba tak že by se tam šlo dostat i o víkendu, v roce 2016, v době kdy peněz z daní máme hodně... [sad]
Sobota, 16. dubna 2016 - 18:59:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1997
Registrován: 5-2002
A vy si fakt myslíte, že soukromník bez dotací zajistí hromadnou dopravu z okresního města do Horní dolní, kde bydlí 200 lidí (menší ani uvažovat nebudu) šesti páry spojů v pracovní dny a čtyřmi o víkendech??
A kdyby stát (to jsou pro mne i kraje a obce) nezaměstnával ty statisíce doktorů*), zdravotnického personálu, učitelů, knihovníků, herců,... a taky těch úředníků, tak by je zaměstnal soukromý sektor? Myslím ten, který funguje čistě na byznys základu bez dotací a státních/veřejných zakázek?
Paradoxní na tom je to, že systém všch těch různých certifikací, osvědčení,záruk, kaucí, EIA, REACH a podobných nesmyslů prolobovávají (často prostřednictvím idiotů z NGO) nadnárodní korporace, aby zlikvidovaly menší konkurenty, kteří prostě nemají na to, aby tohoto šimla přemáhaly...
Finis mundi, barbare ante porta.

*) v jisté, tehdy okresní, dnes krajské, nemocnici ve vašem kraji bylo před 30 lety na chirurgii asi 6 doktorů včetně primáře. Teď jich tam je asi 25 a stejně mají podstav...
Sobota, 16. dubna 2016 - 19:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5781
Registrován: 5-2002
A vy si fakt myslíte, že soukromník bez dotací zajistí hromadnou dopravu z okresního města do Horní dolní, kde bydlí 200 lidí (menší ani uvažovat nebudu) šesti páry spojů v pracovní dny a čtyřmi o víkendech??

No vždyť píšu, že by bylo dobré mít dotovanou dopravu jenom do malých sídel - ale zato kvalitně. Dneska když si koupím bus, tak dostanu paragrafy i mezi okresními městy, aby mohl jet dotovaný bus souběžně dál. A pak na obsluhu prdelí peníze "nejsou"... :/
Martinmarilynmanson
Sobota, 16. dubna 2016 - 20:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10091
Registrován: 12-2007
No vždyť píšu, že by bylo dobré mít dotovanou dopravu jenom do malých sídel - ale zato kvalitně. Dneska když si koupím bus, tak dostanu paragrafy i mezi okresními městy, aby mohl jet dotovaný bus souběžně dál.
Pokud by kraj dotoval jen linky do úplnejch děr, tak a) to bude šíleně drahý, protože tržby dopravce budou takřka na nule, takže toho bude jezdit stejně méně, protože dotace dopravci bude vysoká b) ten soukromník bez paragrafů bude jezdit jen ve špičce a večer se nikam nedostaneš, o víkendu skoro taky ne. Už vidím, jak jezdí linky bez dotací mezi okresními městy [lame]
Be clever - use public transport!
Sobota, 16. dubna 2016 - 21:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5632
Registrován: 4-2003
749.243-2:Bram se asi při vyslovení slova dělník otřepe hnusem a nejraději by propustil z práce jako zbytečné všechny dělníky.

Bram s těmi dělníky dělá. Nesedí celou dobu na zadku v kanceláři, ale občas oblékne montérky a maká na dílně. Bram se totiž montérek neštítí a do zaměstnání v kvádru nikdy pracovat nepřišel.

Nevím, proč je mi tedy podsouváno, že bych chtěl propouštět dělníky. Já bych byl naopak rád, kdyby odborně zdatných manuálně pracujících bylo daleko více, než dnes [wink].
Neděle, 17. dubna 2016 - 17:40:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6191
Registrován: 4-2003
do zaměstnání v kvádru nikdy pracovat nepřišel.

Já tedy jo a zrovna zejtra pudu:-). Kvádro je kus sešitý látky, fakt nevím co je na tom jako špatně.[uhoh]

Představa, že tzv. "kravaťáci" nenávidí dělníky je taky docela...no... zvláštní. Nositele těchto myšlenek spíš podezřívám z toho, že mají jakýsi mindrák či pocit sociální nedostatečnosti.

kdyby odborně zdatných manuálně pracujících bylo daleko více

To se samozřejmě nestane, ledaže by tu byl nastolen nějaký budovatelský režim ti odborně zdatní lidi se museli povinně živit relativně špatně placenou manuální prací.
Makat je fakt na ...
Neděle, 17. dubna 2016 - 18:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6193
Registrován: 4-2003
Samozřejmě trend je nezdravý, státní správa (včetně té evropské) raší extrémně, pro úředníky se dělají už přímo i střední školy, aby nebyli postižení praxí,

Klasická urban legend....státní správa v ČR zaměstnává míň, lidí, než před 10 lety (což platí i pro řadu jiných zemí)a obecně v tomhle sektoru pracuje pár % lidí. Uvědomte si, že tzv. nepodnikatelská sféra (krom klasických úředníků sem patří i učitelé, vojáci, policajti, vědci, doktoři a sestry, atd) zaměstnává pouze 18 % lidí. Z toho část z nich jsou obyčejný soukromí podnikatelé či zaměstnanci soukromých firem.

A jinak takový npor. Mazurek postižen praxí byl - to je naprosto dokonale popsaná postava dělnickýho kádra na úřednický pozici.
Makat je fakt na ...
Pružinskij
Neděle, 17. dubna 2016 - 19:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 666
Registrován: 4-2015
Panu bratru doporučuju sledovat "deinstustrializaci" ráno v 5 v Plzni na Americké, když jede jeden narvaný trolejbus na BP za druhým a neustále se tam musí přidávat spoje.
Hele, mně je úplně jedno čemu kdo věří nebo nevěří. Stačilo vidět Evropu devadesátých let, počátkem 21. st. a dnes. Porcelánky pryč, textilky pryč, cihelny, šamotky, cukrovary, briketárny, hlubinný doly, kdovícoještě a zůstává jen něco, něco jiného samože přibylo.
Ale holt už to není na narvaný šichťáky s rozstřely ve 4,30 ráno...A můžete vo tom točit donekonečna. Že to je u nás vidět méně, než jinde je snad taky jasný.
Waarschijnlijke Afstanden.
Neděle, 17. dubna 2016 - 20:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 911
Registrován: 10-2007
Průmysl hledá neustále lidi a lidi ne a ne sehnat. Kde je tedy chyba?

V platech a opravdu nic jiného v tom není. Jeden pán situaci velmi trefně přirovnal k hledání pěkného domu za 50 kkč a že zjišťuje, že ne a ne sehnat [happy]

Naopak za povšimnutí stojí, že když už někde pracujete, tak je celkem časty argument, že na dané místo venku čeká 10 další..[crazy]
Neděle, 17. dubna 2016 - 21:41:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6194
Registrován: 4-2003
V platech a opravdu nic jiného v tom není.

No jasně. Třeba některým diskutujícím jde o blaho kapitalistů a ne o blaho lidu, který se za daných podmínek uživí lépe jinde (hrůůza) a tomu je třeba učinit přítrž...
Makat je fakt na ...
Pondělí, 18. dubna 2016 - 07:44:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5637
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Kvádro je kus sešitý látky, fakt nevím co je na tom jako špatně.

Špatně je na tom to, že v bílé košili není radno chodit na dílnu a džíny vydrží více, než kvádro. Jednání je něco jiného, ale ani tam to není nezbytně nutné. Ovšem je potřeba dodržovat určitou úroveň - vytahané smradlavé triko v kombinaci s džíny se zapranou špínou akorát znamená neúctu k protistraně a krom toho dotyčný ze sebe dělá debila.


No jasně. Třeba některým diskutujícím jde o blaho kapitalistů a ne o blaho lidu, který se za daných podmínek uživí lépe jinde (hrůůza) a tomu je třeba učinit přítrž...


Není možné dále pokračovat v systému: Inteligenti do kanceláře, blbci k soustruhu a jedněm platit třicet tisíc netto a druhým polovinu.

Dokud si firmy neuvědomí, že s vidinou mála peněz inteligentní lidé vůbec nebudou mít zájem o technicky zaměřené střední odborné školy a tedy pak ani nebudou na trhu práce k dispozici, se nic nezmění.

A od začátku propagace stavu, že v průmyslu si lze vydělat slušné peníze k tomu, že skutečně budou na trhu práce kvalitní lidé, které průmysl potřebuje, uběhne nějakých minimálně osm až deset let, abychom neměli na trhu jen absolventy, ale také lidi, kteří už mají nějaké pracovní zkušenosti.

V lidech zakořeněné představy o situaci v průmyslu se budou měnit pomalu a než nějaký rodič bude sám od sebe své děti pošle místo na gymnázium raději na technicky zaměřenou střední odbornou školu, tak to bude znamenat hodně práce na nápravě pokřiveného mínění o průmyslu.......
Pondělí, 18. dubna 2016 - 09:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6195
Registrován: 4-2003
Není možné dále pokračovat v systému: Inteligenti do kanceláře, blbci k soustruhu a jedněm platit třicet tisíc netto a druhým polovinu.

To není žádný systém, ale trh, kde jsou dvě strany a kapitalistům přeci nikdo nebrání zaměstnat blbce v kanceláři za patnáct a inteligenty u pásu za třicet. Otázka, co na to ti blbci a ti inteligenti a kolik z nich si zvolí jiné působiště.

nějaký rodič bude sám od sebe své děti pošle místo na gymnázium raději na technicky zaměřenou střední odbornou školu

Já zase nevidím důvod, proč svoje dítě násilím rvát na SOŠ, protože to řekl nějaký potentát ze svazu průmyslu a nebo třeba i prezident. Já přeci optimalizuju svůj užitek a máim svůj vlastní rozum. Pokud dítě na ten gympl má, tak tím bude mít větší možnosti a víc otevřených cest.

----------------------------------------------
Mně tedy fascinuje, jak Vy - vobyčejný proletáři - jdete těm kapitalistům na ruku. Jejich péče aby lid nebyl příliš vzdělaný a pokorně fachal u pásu je přímo dojemná...
Makat je fakt na ...
Pondělí, 18. dubna 2016 - 22:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5638
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To není žádný systém, ale trh, kde jsou dvě strany a kapitalistům přeci nikdo nebrání zaměstnat blbce v kanceláři za patnáct a inteligenty u pásu za třicet. Otázka, co na to ti blbci a ti inteligenti a kolik z nich si zvolí jiné působiště.


Pokud nebude přidáno inteligentním manuálně pracujícím, tak se jejich počet NIKDY nezvýší. To je prostě trh [wink].


Já zase nevidím důvod, proč svoje dítě násilím rvát na SOŠ, protože to řekl nějaký potentát ze svazu průmyslu a nebo třeba i prezident. Já přeci optimalizuju svůj užitek a máim svůj vlastní rozum. Pokud dítě na ten gympl má, tak tím bude mít větší možnosti a víc otevřených cest.


Já o nějakém násilném rvaní dětí na SOŠ kvůli komukoliv nepíšu. Prezident svazu průmyslu si může přát cokoliv, ale pokud nebudou nastaveny podmínky v průmyslových firmách tak, aby o místa v nich byl zájem, bude počet zájemců o studium SOŠ malý. A netřeba připomínat, že rodiče coby poradci pro své děti prostě fungují.

Střední školy by měly poskytovat to, co gymnázium plus odbornost. Že tak tomu mnohdy (možná povětšinou) není, je i díky nezájmu o ně - musely snížit požadavky na studenty kladené jen proto, aby na škole vůbec nějaké měly. Obdobným vývojem prošly i technické vysoké školy, například ČVUT.
Úterý, 19. dubna 2016 - 08:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6196
Registrován: 4-2003
Pokud nebude přidáno inteligentním manuálně pracujícím, tak se jejich počet NIKDY nezvýší. To je prostě trh

A chápete to, že funguje trh práce a když přidáte inteligentnímu manuálovi Frantovi (a neřeším otázku, proč se intelignent živí manuálně, když..., ..což je z hlediska celý ekonomiky ztráta) ve výrobě, tak bude chtít logicky přidat i inteligentní nemanuál Jarda někde v konstrukci či prodeji a ty relace se nezmění?

Nehledě nato, že zvyšování počtu manuálně pracujících je cesta do třetího světa. Vyspělej svět je o tom, že se lidi (zvlášť ti šikovní a chytří) uživí jinak a líp, než montováním ve fabrice s relativně malou přidanou hodnotou.

ale pokud nebudou nastaveny podmínky v průmyslových firmách tak, aby o místa v nich byl zájem

Tak ať si to ti kapitalisti nastaví. Proč to řešíte za ně? Co jim brání dát Vencovi u pásu 50 tisíc? Viz. první odstavec.


Střední školy by měly poskytovat to, co gymnázium plus odbornost.

To je naprotý nesmysl, to by tam museli lézt řádově lepší lidi, než na ty gymply a výuka by musela trvat o 50 % delší dobu.
Makat je fakt na ...
Středa, 20. dubna 2016 - 11:22:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 79
Registrován: 2-2016
"trh práce" - človíčku naivní. Nástroj majitelů, kteří tahají za delší kus špagátu je to. Běda jak se na opačném konci objeví náznak, pokus o narovnání svinstva, které bůhvíproč, eufemisticky zovete "trhem"- to je kraválu. Hlavně agentůry se můžou pominout a neví komu dřív za pravicující PR sypat. Pasák - bič - stádo ovcí, to je skutečný název Vámi popisovaného. Jo BRD, či FR, to je iné kafe!
Ve Škodovce je to hezký
Maj tam soustruhy a frézky
Zámečnící rovnaj plechy
A mistří si honí blechy
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 00:00:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2127
Registrován: 6-2011
deindustrializace Evropy

Evropa se bezpochyby deindustrializuje, v priméru a sekundéru lidí ubývá a v terciéru a kvartéru lidí přibývá. Průmyslové zóny tu jistě máme, ale těch je mnohem méně, než dříve bývalo továren. Zde zcela souhlasím s RadkemŠ zvyšování počtu manuálně pracujících je cesta do třetího světa

trh práce a zaměstnávání

To je krásně vidět na vývoji dětských pohádek (společnost je uvádí do sebe a výpráví jim příběh o sobě), v 90.letech jsme koukali na kačera Skrblíka. Skrze jeho bohatství nám společnost vyprávěla příběh jak, když se budeme hodně snažit, budeme jednou tím Strýčkem Skrblíkem my. Čas uplynul a moje sestra sleduje pohádku City Heroes (Hrdinná autíčka) - v této pohádce zastávají všechny role stroje, jedinou biologickou postavou je zde pták pohromák, který si vždy ublíží a auta mu pomohou z nesnází - to ukazuje dnešní situaci: kult práce (ještě lépe je to vidět na pohádce o mašince Tomášovi, kdy veze ryby, které smrdí a v tu chvíli má tu jedinečnou možnost, přemoci se a uspět skrze provedení té ještě horší práce). Závěrem je třeba zmínit televizní reportáže o Pepovi z horní dolní, který se svou pílí vypracoval z chudáka v zámožného podnikatele/hudebníka/etc. Jenže pak je těch 10 000 dalších, kteří ne. Pravdou je, že nemáme stejné příležitosti a možnosti

gympl vs. SOŠ

Velkou roli hraji společenská prestiž té které instituce

Malý_fotograf: Děkuji [happy]

edit. překlep

(Příspěvek byl editován uživatelem 6332.)
TC 51-80

*29.12.1986 †27.1.2014


Alan Walker - Faded
Malý_fotograf
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 08:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5881
Registrován: 5-2002
6332: Vidím, že si ze sestřičky vychováváš pěknou následovnici... Autíčka, mašinka Tomáš... Ještě jsem ti vygooglil něco abys s ní mohl řešit vrakosy. [wink]
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 09:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5640
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To je naprotý nesmysl, to by tam museli lézt řádově lepší lidi, než na ty gymply a výuka by musela trvat o 50 % delší dobu.

Kecáš nesmysly. Chodil jsem na střední školu, která byla (před dvaceti lety) na téže úrovni, jako gymnázia. Byla neoblíbená, protože byla i ve srovnání s gymnáziem velmi těžká.



Nehledě nato, že zvyšování počtu manuálně pracujících je cesta do třetího světa. Vyspělej svět je o tom, že se lidi (zvlášť ti šikovní a chytří) uživí jinak a líp, než montováním ve fabrice s relativně malou přidanou hodnotou.


Píšeš o lidech, o kterých nepíšu ani já, ani prezident svazu průmyslu.

Lidé, co jsou schopni dělat jednotvárnou jednoduchou práci najít pořád lze a najít půjde vždy. To nakonec mohou být uprchlíci, pokud by měli zájem manuálně pracovat. Že zájem nemají, je věc jiná a rozpitvávat to zde raději nebudu. Navíc u nás naštěstí téměř žádní nejsou.

Jde o úplně jinou sortu lidí - lidi, kteří budou schopni po určité době praxe vykonávat pozice mistrů, nebo šikovné řemeslníky, kteří jsou schopni samostatně pracovat - tj. ne být pod neustálou kontrolou svých nařízených. Těm pouze svojí práci odevzdají a ti si jí při převzetí zkontrolují.


Evropa se bezpochyby deindustrializuje, v priméru a sekundéru lidí ubývá a v terciéru a kvartéru lidí přibývá. Průmyslové zóny tu jistě máme, ale těch je mnohem méně, než dříve bývalo továren. Zde zcela souhlasím s RadkemŠ

Ani v zemědělství díky moderním technologiím není potřeba tolik lidí, jako před padesáti lety. Je na tom snad něco divného? Má snad průmysl jít směrem opačným? Potřeba menšího množství lidí v těchto odvětvích oproti době třeba před padesáti lety vůbec nic neříká o směřování těchto odvětví do věčných lovišť [wink].


Velkou roli hraji společenská prestiž té které instituce


Přesně tak. Jenže vykřenit představu lidí, že gymnázia jsou pro chytré a SOŠ pro ty ostatní bude znamenat mnoho práce (a přiznejme si to, že i financí) a ne jen planých řečí.
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 12:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6197
Registrován: 4-2003
Jenže vykřenit představu lidí, že gymnázia jsou pro chytré a SOŠ pro ty ostatní bude znamenat mnoho práce

Stát nemá co vykořeňovat nějaký představy svých obyvatel, ale má zpřístupnit informace. Nežijeme v nějaký absurdní diktaruře, kde je předepsáno, co si lidi mají myslet.

Chodil jsem na střední školu, která byla (před dvaceti lety) na téže úrovni, jako gymnázia. Byla neoblíbená, protože byla i ve srovnání s gymnáziem velmi těžká.

To je klidně možný, ale proč to zobecňujete? Já jsem zase chodil na skvělý gympl (dnes tak skvělý zdaleka není, předběhl ho sousední konkureční ústav takových kvalit, že třeba kolegova dcera z něj jde bez přijímaček na Oxford) a obecně v Praze je tvrdá konkurence, což na "venkově" neplatí. Kluka jsem u nás na "venkově" na místní 8letý gympl nedal, protože výchovná činnost toho ústavu hraničí s genocidou národa (což ale neznamená, že okolní SOŠ jsou kdovíjaká výhra). To kam člověk půjde je snad indivindi věc na základě mnoha parametrů.

Jde o úplně jinou sortu lidí - lidi, kteří budou schopni po určité době praxe vykonávat pozice mistrů, nebo šikovné řemeslníky, kteří jsou schopni samostatně pracovat - tj. ne být pod neustálou kontrolou svých nařízených. Těm pouze svojí práci odevzdají a ti si jí při převzetí zkontrolují.

Po takovéto sortě samostatných a spolehlivých lidí je poptávka na jakékoliv pozici od metaře až po vývojáře raketoplánu.
Makat je fakt na ...
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 13:30:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5645
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Stát nemá co vykořeňovat nějaký představy svých obyvatel, ale má zpřístupnit informace. Nežijeme v nějaký absurdní diktaruře, kde je předepsáno, co si lidi mají myslet.

Stát je tu od toho, aby svými činy (například zkvalitněním středních odborných škol) v návaznosti na potřeby průmyslu zajistil podmínky pro dostatek kvalifikovaných pracovních sil. Stát tu není od toho, aby cokoliv komukoliv diktoval (ty půjdeš na tuto školu, protože prezident svazu průmyslu to tak chce) a nějakou absurdní informační kampaní vytvářel zdání, že situace je odlišná od toho, jak jí vnímají sami lidé.


Po takovéto sortě samostatných a spolehlivých lidí je poptávka na jakékoliv pozici od metaře až po vývojáře raketoplánu.

Metařovi stačí gramotnost. Není ani potřeba, aby dokončil základní školní vzdělání. U vývojáře raketoplánu je adekvátní vzdělání nutnou, nikoliv postačující podmínkou [wink].


To kam člověk půjde je snad indivindi věc na základě mnoha parametrů.


A toto rozporuji snad někde? Jedněmi z parametrů je také kvalita středních škol a následné možnosti dalšího uplatnění, včetně odpovídajícího platového ohodnocení.
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 17:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6198
Registrován: 4-2003
Stát je tu od toho, aby svými činy (například zkvalitněním středních odborných škol) v návaznosti na potřeby průmyslu zajistil podmínky

Potřeba průmyslu je asi tak pět let, dál kapitáni průmyslu nedohlídnou. Zatímco vzdělávací proces člověka připravuje tak na 40 let. Nehledě nato, že nežijeme v diktatuře a ten člověk má vlastní myšlení nezávislé na lobbyistech a politicích a není povinen sdílet představy kapitánů průmyslu o zářné budoucnosti a své účasti na tomto podnikání.

Krom toho průmysl není jediným odvětvím ekonomiky (naštěstí).
Makat je fakt na ...
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 17:09:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6199
Registrován: 4-2003
včetně odpovídajícího platového ohodnocení.

To dávno dělá trh a nikdo nebrání těm kapitalistům přidat a ty kvalitní lidi zaplatit.
Makat je fakt na ...
Luboš_3.21
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 17:21:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 715
Registrován: 4-2014
RadekŠ těm kapitalistům v to brání strach a jejich peněženka protože se bojí a by z ní moc neubylo, ale v každé firmě je to jinak, někde přidají peníze aby si ty lidi udržely, někde přidají bohužel jen práci a nejraději by byli kdyby těm lidem za odvedenou práci vůbec nemuseli platit, nebo jen minimální mzdu co ukládá zákon.


(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 19:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 6-2011
Bdtee276? [sad] Zlaté B-humanizace :/

taktak [ko]

Vidím, že si ze sestřičky vychováváš pěknou následovnici... Autíčka, mašinka Tomáš... Ještě jsem ti vygooglil něco abys s ní mohl řešit vrakosy. [wink]

Dívá se na leccos, ale z těchto je příběh, který o sobě společnost vypráví, nejlépe vidět

Jenže vykřenit představu lidí, že gymnázia jsou pro chytré a SOŠ pro ty ostatní bude znamenat mnoho práce (a přiznejme si to, že i financí) a ne jen planých řečí.

Čím víc lidí s diplomy s vysokých škol, tím nižší hodnota diplomů. Čím více vystudovaných manažerů, tím větší přebytek jich a tím větší poptávka po zručných manuálně pracujících - to tomu částečně pomůže, ale velkou váhu má, jak společnost o povolání vypráví

Nežijeme v nějaký absurdní diktaruře, kde je předepsáno, co si lidi mají myslet.

Určitě ne přikázáno, ale představme si situaci, kdy pětileté dítko řekne "chci být popelář" a "chci být právník". V prvním případě se babičky usmějí a řeknou "to ještě uvidíš, až vyrosteš" a v druhém mu začnou gratulovat a říkat "to určitě budeš"

To kam člověk půjde je snad indivindi věc na základě mnoha parametrů.

Do jisté míry, názory rodičů a společenská třída kam se dítě narodí mají také vliv

(Příspěvek byl editován uživatelem 6332.)
TC 51-80

*29.12.1986 †27.1.2014


Alan Walker - Faded
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 21:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6200
Registrován: 4-2003
Čím víc lidí s diplomy s vysokých škol, tím nižší hodnota diplomů.

Já žiju v bludu, že hodnota jakýhokoliv vzdělání či kvalifikace je přímo úměrná poptávce po této práci.

ale představme si situaci, kdy pětileté dítko řekne "chci být popelář" a "chci být právník". V prvním případě se babičky usmějí a řeknou "to ještě uvidíš, až vyrosteš" a v druhém mu začnou gratulovat a říkat "to určitě budeš"

Nic si představovat nepotřebuju, protože jsem to opakovaně zažil. Už před 40 lety.
Makat je fakt na ...
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 21:41:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2131
Registrován: 6-2011
Já žiju v bludu, že hodnota jakýhokoliv vzdělání či kvalifikace je přímo úměrná poptávce po této práci.

Ano, ale počet lidí s vysokoškolskými diplomy (ne ze všech, ale z řady především humanitních oborů ano) stoupá rychleji, nežli poptávka po nich

2131
TC 51-80

*29.12.1986 †27.1.2014


Alan Walker - Faded
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 22:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6201
Registrován: 4-2003
vysokoškolskými diplomy (ne ze všech, ale z řady především humanitních oborů ano) stoupá rychleji, nežli poptávka po nich

To je klasický OOL - stejně jako že absolventi humanitních oborů a nebo gympláci mají horší uplatnění.
Makat je fakt na ...
Čtvrtek, 21. dubna 2016 - 22:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 6-2011
To je klasický OOL - stejně jako že absolventi humanitních oborů a nebo gympláci mají horší uplatnění.

To nemají, ale počet lidí s vysokoškolským diplomem v Čechách se zvyšuje a do nekonečna to nepůjde (Tady jsem našel i obrázek)
TC 51-80

*29.12.1986 †27.1.2014


Alan Walker - Faded
Faccs
Pátek, 22. dubna 2016 - 04:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 1-2010
Také jsem našel obrázek :D
Pátek, 22. dubna 2016 - 14:22:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5655
Registrován: 4-2003
RadekŠ:To je klasický OOL - stejně jako že absolventi humanitních oborů a nebo gympláci mají horší uplatnění.

Gymnazista je uplatnitelný na trhu práce velmi omezeně, odbornost je NULA.

Humanitně vzdělaných VŠ lidí je přebytek. Stát by to nikterak regulovat (například likvidací části humanitně zaměřených státních vysokých škol) neměl, měl by počkat, až si lidé uvědomí, že s humanitním zaměřením budou mít akorát problémy a podle toho se zařídí, respektive to zařídí až pro své děti. Pak teprve část kapacitně nevyužitých humanitně zaměřených vysokých škol zrušit. Ovšem tohle je běh na dlouhá léta, ale řešit to nějakými regulačními opatřeními ze strany státu by akorát vedlo k tomu, že by lidé byli naštvaní a to si nikdo nedovolí riskovat - projel by to ve volbách [wink].

Narážím zejména na případy, kdy absolvent gymnázia raději než na techniku šel studovat třeba PEfku na Zemědělskou univerzitu - bylo to pro něj řešení s očekávaným menším výdajem energie a s více času pro mimoškolní volnočasové aktivity, obdobně zafungovala Karlova univerzita.

Šlo přitom o lidi praktické, pro které by nebylo problémem techniku vystudovat a uplatnit se na technických pozicích [wink].
Pátek, 22. dubna 2016 - 14:39:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3701
Registrován: 9-2004
Přebytek humanitně vzdělaných VŠ lidí.. nevšiml jsem si, že by na pracáku stáli frontu. Momentálně (v ČR) je přebytek jediné skupiny lidí - těch reálně nezaměstnatelných.
Pátek, 22. dubna 2016 - 14:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2134
Registrován: 6-2011
měl by počkat, až si lidé uvědomí, že s humanitním zaměřením budou mít akorát problémy a podle toho se zařídí, respektive to zařídí až pro své děti.

Proměna se děje tak, že dostat se na některé fakulty se stává těžší a těžší. To lze kritizovat z pohledu nerovnosti šancí vůči dětem (studentům) s nižším ekonomickým, kulturním, sociálním a symbolickým kapitálem. Na druhou stranu, kdo říká, že je život fér? [happy]

Přebytek humanitně vzdělaných VŠ lidí.. nevšiml jsem si, že by na pracáku stáli frontu.

Sestupná tendence v předchozím obrázku ukazuje na nasycení poptávajících vysokoškolské absolventy. Nicméně tady je druhý obraz
TC 51-80

*29.12.1986 †27.1.2014


Alan Walker - Faded
Pátek, 22. dubna 2016 - 15:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3702
Registrován: 9-2004
6332: usuzovat z nenárůstu počtu absolventů VŠ v několika málo letech na nasycení trhu nelze - těch faktorů je tam víc. Nicméně jistě se shodnem, že ten obrázek počtu absolventů VŠ nemůže růst do nekonečna, ale že se ve společnosti časem ustaví nějaká rovnováha mezi VŠ, SŠ, základní vzdělání (z více důvodů).

(Příspěvek byl editován uživatelem Kubrt.)
Pátek, 22. dubna 2016 - 18:11:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10292
Registrován: 5-2004
No spíš by to chtělo nějak definovat že třeba Bc z roku 2015 je na tom asi jak maturant z roku 1975[rofl]
Pátek, 22. dubna 2016 - 20:46:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6202
Registrován: 4-2003
Gymnazista je uplatnitelný na trhu práce velmi omezeně, odbornost je NULA.

Realita & data ON: % nezaměstnaných absolventů gymnázií je třetinové ve srovnání se SOŠ.

měl by počkat, až si lidé uvědomí, že s humanitním zaměřením budou mít akorát problémy a podle toho se zařídí,

Jenže oni žádný problémy nemají a proto si nic uvědomovat nebudou. [kladivo]

Uplatnitelnost totiž vůbec nejde po dělící rovině humanitní/technický, ale po konkrétních oborech. Takže se dobře uplatňují IT, elektrikáři a někdy i strojaři, ale taky doktoři, právníci,učitelé a ekonomové (někdy), zatímco se hůř uplatňují nejen filozofové a ochránci životního prostředí, ale taky stavaři, architekti, zemědělci a nebo třeba chemici(někdy).
Makat je fakt na ...
Pátek, 22. dubna 2016 - 21:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5660
Registrován: 4-2003
RadekŠ:a někdy i strojaři

Akorát jsi opět ukázal sám na sebe coby kecala nesmyslů - strojařů středoškoláků i vysokoškoláků je silný nedostatek. Firmy by chtěly nabírat, ale tito lidé na trhu práce prostě nejsou [wink].