Diskuse » Archiv 2018 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Ústí nad Labem předcházející | další

Trolejbusy v Ústí nad Labem

dolů
   diskuse  posl. autor příspěvků  stran  posl. příspěvek
Archivy starších příspěvků   
 
Archiv diskuse Trolejbusy v Ústí nad Labem do 20. 02. 2018 Ústečák 60 20-02-18  20:17
Archiv diskuse Trolejbusy v Ústí nad Labem do 17. 06. 2018 OKŽ 60 17-06-18  15:24
Archiv diskuse Trolejbusy v Ústí nad Labem do 16. 08. 2018 OKŽ 60 16-08-18  10:49
Archiv diskuse Trolejbusy v Ústí nad Labem do 02. 12. 2018 OKŽ 60 02-12-18  21:51
   autor příspěvek
Pondělí, 03. prosince 2018 - 06:38:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 297
Registrován: 5-2011
Urbanway 10,5 jako vůz, který splňuje požadavek zadavatele v podobě délky do 8m??? U trolejbusů vadilo 25cm, tady nevadí 2,5m??? Přičemž příloha smlouvy (odkaz) tento požadavek, tedy 8m, potvrzuje. Tak nevím...
Luky,ul
Úterý, 04. prosince 2018 - 10:41:52  
Neregistrovaný host
S kloubama se spis pocita az na novy rok z duvodu pripravy na ten novy odbavovaci system.
Jenki
Úterý, 04. prosince 2018 - 11:33:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5379
Registrován: 5-2002
OKŽ:
"Stejně mi řekněte, kam se dalo těch 6-7 milionů? Obyčejný Tbus stojí 13-14 M a baterky tak 3 M. Tak kde se to ztratilo?"

Ony zdražily i "normální" tbusy, akorát je nikdo v poslední době nekupoval, tak to není vidět.

Problémů je povícero :
1. není čas. Většina odběratelů "honí" nějaké dotace a tlačí do smlouvy klauzuli, že prošvihnutí termínu = propadnutí dotace = penalizace dodavatele. Takže si dodavatelé nechávají "vatu".
2. nejsou kastle. Solaris má vyprodáno, SOR má vyprodáno, proč by se namáhali s kusovou výrobou atypů, když můžou chrlit moře busů v sériovce (a i tak nestíhají). Alternativy moc nejsou - VanHool je daleko (a drahý), HESS je daleko (a ještě dražší), Bogdan je daleko (a rizikový). Irisbus svou spolupráci se Škodou zjevně pojal stylem "dokázali jsme, že to dokážeme". Nikdo jiný tbus kastle nedělá, nebo ne v dostatečném objemu (kusovka z Ekovy to nevytrhne).
3. nejsou lidi. Od dělníků přes technology a konstruktéry po manažery. Prostě nejsou. Aby byli je třeba těžce přisypat.

Řešení : v nedohlednu.
Úterý, 04. prosince 2018 - 20:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 10-2010
Mě by se 15m na lince 5 velmi líbili. Doufám, že si s kopcovitym profilem dokázali poradit bez problémů. Potom ještě stáhnout interval na logických 15 minut....
Pokud DP už vybral 10,5m tak jich mohlo být víc. Linka 2,13,16, noční linky tam všude by našli uplatneni.
OKŽ
Úterý, 04. prosince 2018 - 21:27:40  
Neregistrovaný host
Kolja: DP se zřejmě zhlédl v nasazování 15M na 17ku (1704 a 1702). Mně by se na 5ce taky líbily, ale současné intervaly bych tam nechal- je to JEDINÁ linka v DP, která má časové přizpůsobení poptávce (a navíc, když by se opakovala situace jako nedávno- že by nebyly klouby, tak se ty intervaly na odvoz lidí budou hodit). Koneckonců si myslím, že primární je stejně odvézt lidi do Brné (a tam nasazení kapacitních vozidel je opravdu znát). Takže suma sumárum...
6x KB na 11ku, 1x 1904, 6-7x do Brné, zbylo něco? KB+ 15M máme 18 (s 374kou 19) -> zbyly by 4x KB, které by mohly být na l5 nasazeny. Když už by sem byly nasazeny, tak nejspíš by jezdily na šejdrových kurzech linky 5.
A co si budeme povídat, nejlepší by na 5ce byl trolejbus!

Minibusy
Za mě jsou dobré- menší než 12M, ale s nasazováním do zdejšího prostředí bych byl skeptický (pokud se nechceme vracet do časů "sardinek", které tu máme bohužel ještě teď).
Linka číslo 2: v PD ráno by asi stačil, ale tak jako tak tam je přejezd a pokud se nepletu, tak zrovna tahle 13ka nebývá zas až tak prázdná. Odpoledne by to bylo dobrý (a dopoledne by mohl minibus jezdit na školních spojích). A o víkendu? Na těch pár spojů denně to tu není potřeba, stačí 12M.
Linka 13: Divil byste se, ale v PD bývá docela plná (pomineme-li večerní hodiny- 20:00- 23:00). Ten 12M je tam akorát (viz. ty sardinky). O víkendu je to různé- někdy by stačil minibus, jindy by byl optimální 12M, takže těžko říct (ale viděl bych tam taky minibus).
noční spoje: už vidím, jak s tím řidiči budou rádi jezdit[proud], navíc 1/41 má přejezd na 17ku a tam minibus opravdu vidět nikdo nechce. A 1/42? Možná, ale radši bych tu viděl citybusy[wink]
Úterý, 04. prosince 2018 - 22:19:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3003
Registrován: 3-2004
Ad linka 5: Stále jsme u toho samého, je třeba zadrátovat Výstupní a poslat pětku do trolejbusů. Jasně, nejde jen o tento úsek, bylo by třeba překopat Rokli, doplnit to v u Rondelu a domyslet Všebořice. Ale s tím by už mohly pomoct parciály, že. Navíc když by jízda mimo dráty byla vyloženě minoritní. Ale bez té Výstupní se to nehne. Smutné je, že doba už dost možná nikdy nebude tak příznivá, ovšem příležitost se promrhává. Neslyšel jsem, že by se tímto směrem něco podnikalo. Nebo se pletu? Navíc vzhledem k tomu, jak šíleně dopadly volby, se situace zjevně na další čtyři roky zakonzervuje. Nejsem moc optimistickej.

Jenki: Pro mě je lehce zmíněná Ekova furt takový trochu zjevení. Tuší se, jaké jsou cíle rozvoje firmy, kam to může jít? Je to konkurenceschopné? Jak ty jejich t-busy vypadají v provozu? A kde vůbec dělají kastle?
Úterý, 04. prosince 2018 - 23:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 10-2010
Obsazenost linek se tady řešila mnohokrát, nicméně bohužel vždy jenom subjektivním pocitem.
l.č.5 její frekvence zažívá setrvalou klesající tendenci. Skončilo Tesco, máme tady slabší školní ročníky, neustálé kvrdlání s přestupovou vazbou v KB se také podepsalo na frekvenci cestujících... Z mého pohledu je 15 min interval zárukou zajištění přestupních vazeb v KB na TR, nasazením 15m se pokryje zvýšená poptávka, a možná odpadnou názory, že bus je plný při počtu 40 cestujících (kterých tam v exponovaných časech jede) ačkoliv kapacita 12m je o dost vyšší. Zároveň se vyřeší problém s vyšším výskytem přepravy kočárků, což udělá s 12m i při relativně málem množství cestujících plný bus.
Jinak s souhlas se snem o TT Výstupní ☹️
L.č.17/27 zde bych hájil nasazení kloubů v případě, že bychom na Klíši nevedli l.č.9, a že na dolní Střekov by byl pravidelný poklad linek 7(resp.8)minut. Jinak jsou klouby jenom do Brné naprostá zbytečnost(aby mě někdo nenapadl, v letní sezóně kvůli koupališti jo).
Ad10,5m: samozřejmě když se chce tak pomocí různých přejezdů lze vymyslet různé alternativy využití kapacity(viz Teplice), a tím i zlepšení oběhu, ale tady se radši přidá kurz, aby řidič nemusel přemýšlet, zdali má na Předmostí odbočit doprava nebo jet rovně...
L.č.13 zde je na poklesu frekvence vidět posílení intervalu u krajských linek a integrace jízdních dokladů. Zde je 13-tka důležitá jen pro stanice Svádov obec a Olešnice.
Noční linky: zažíval jsem ty víkendové pěkně narvaný, ale vzhledem k tomu, že DP drží dobrých 20 let pořád stejný JŘ a nemá potřebu se ničemu přizpůsobit, tak je to vidět i na nočních linkách. O víkendu v exponovaných časech 15-20 cestujících, jinak je to bída o jednotlivcích(kdy už tam nasadí tr21?) ☹️
Středa, 05. prosince 2018 - 09:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3004
Registrován: 3-2004
Kolja: Ta pětka mi furt nedá. [happy] Její kardinální problém odjakživa byl, že se násilně roztrhla a vytvořila se umělá přestupní vazba v Krásném Březně. Chápu motiv, ale doteď si myslím, že to byla vůči cestujícím trochu podpásovka. Pokud máte jet přímo nebo s nejistým přestupem v KB (kde nebyl podnik dlouhá léta s to vytvořit rozumnou přestupovou vazbu odkudkoliv), je sakra velký rozdíl.

Kdyby TT Výstupní stála, tak máme s příchodem parciálů vyřešeno. Ale dlouhodobě se mi zdá, že DP po trati touží pouze ústně. Kdyby byl vyvíjen kontinuální tlak na to, že trať je potřeba (a ona je), třeba už mohla stát. Ale já nic takového nepozoruji. Jako kdyby to odpovědným bylo trochu jedno, přece tu máme důležitější úkoly, tak co se tím zabývat. Jenže tohle přezírání provozních potřeb a vývoje dopravní situace se samozřejmě pomalu a jistě v negativním smyslu vrací.

Mimochodem, pětce se blíží další darda - přesun gymnázia na Terase ke středním školám pod Hotelákem. Ono to bude mít vcelku šílené následky, hlavně tedy v podobě prázdného baráku uprostřed nejlepšího ústeckého sídliště, to ještě bude humus, navíc za přesun paradoxně kope ředitel, který se "udělal" na protestech proti spojování gymnázií, to jsou takové klasické ústecké paradoxy, pro pětku to však bude znamenat další citelný úbytek cestujících ve špičkách pracovních dní.

Obecně tu však sledujeme obrovskou nepružnost DP reagovat na vývoj přepravních proudů a nezájem města to jakkoliv řešit. Mnoho let jsme četli a slýchávali, že výraznější reorganizace provozu přijde. Nejdřív to mělo být po průzkumu, kterých bez výstupů směrem k veřejnosti proběhlo hned několik. Pak se hovořilo o tom, že se čeká na rekonstrukci obratiště Mírová tak, aby bylo komplet průjezdné z/do všech směrů. No a stále se nic neděje. Poptávka přišla, ale se zbytečnými porodními bolestmi a za dost umrlé kampaně směrem k cestujícím. Odbavovací systém už se montuje, ale cestující opět neví vůbec nic - kdy to bude, co jim to přinese, jaké s tím má podnik dlouhodobě plány. Prostě nic. Nemluvě o tom, jak tristní je komunikace DP k veřejnosti v obecné rovině. Ono ostatně stačí otevřít FB dopravního podniku, aby si člověk udělal obrázek.

K tomu mám mimochodem osobní připomínku. Dlouho se mi velmi nelíbí, jak komunikace DP probíhá, či spíše neprobíhá. Je vidět, že občas do toho ukápne trocha upřímného nadšení od pár jednotlivců, ale ve výsledku působí nesmírně amatérsky, zejména na největší městskou firmu, byť ostuda by to byla i na řádově menší podnik. Když jsme si o tom povídali s kamarády nad pivem, jeden z nich se mě zeptal, co jsem se s tím tedy pokusil udělat. Že kecáním se to v Ústí opravdu nezlepší. Nějakou dobu mi to docela vrtalo hlavou, a když DP úspěšně odignoroval i třicetileté výročí trolejbusů (přestože jsem o nějakých pěkných dílčích plánech jednotlivců slyšel, zjevně se nepotkaly s vůlí na patřičných místech), řekl jsem si, že je čas pokusit se něco udělat.

Jelikož jsem se v oboru poměrně dlouho pohyboval a myslím si, že bych měl ohledně zlepšení komunikace co přinést, na konci prázdnin jsem se podniku ozval. Vysvětlil jsem, v čem vidím nedostatky, naznačil mou vizi možného zlepšení a nabídl se, že bych přiložil ruku k dílu, a to klidně v symbolické rovině, klidně na zkoušku - a zejména za symbolickou odměnu. Odpověď od srpna nepřišla. Za více než čtvrt roku to nestálo nikomu z DP ani za to, aby napsali, že nemají zájem. Původně jsem ještě vyčkával, zdali se něco nezmění po volbách, ale vzhledem k zakonzervování či snad ještě zhoršení stavu, kterého jsme se po volbách dočkali, jsem ztratil víru, že bych se jakékoliv reakce vůbec měl dočkat.

A ono to takhle funguje nejen v podniku (či třeba v hokeji), ale v celém městě. Chobotnice má chapadla všude a panuje naprostá shoda na udržování neměnného stavu. Vše tak jede jaksi setrvačností, městu i podniku chybí jasná koncepce představená veřejnosti (která by se s ní mohla ztotožnit), ale proč by taky měla existovat, když se zjevně většina spokojí s tím, že si mohou k večeru zajít do Fora. V Ústí sice existuje mnoho nadějných lidí, kteří jsou schopni svou aktivitou vytvořit neskutečné věci, ale zjevně jich stále není tolik, aby vládnoucí Nihilismus v koalici s Arogancí a Podnikatelským projektem dokázali porazit. Kéž by se jednou situace změnila a já se mohl do Aussig natrvalo navrátit. Zatím to ale zjevně nepůjde.

No nic, to jsem se trochu planě rozkecal, tak zase vzhůru pod trolej [tramvaj]. A bacha na [satan].
nereg.pozorovatel
Středa, 05. prosince 2018 - 10:26:49  
Neregistrovaný host
Základní problém je, že lidem, kteří se mají optimalizaci a vůbec námětům věnovat, prochází šaškárny s nákupními vozíky, barvičkami na panelech, změny Hlavní nádraží ČD na Hlavní nádraží .... Dokud to budou jeho nadřízení tolerovat a dovolovat, že dělá to, co dělá, je cokoliv zbytečné. A to, že oslavy dopadly tak, jak dopadly. Bylo by stačilo, kdyby se do toho ona osoba opět necpala, bohužel.
Luky,ul
Středa, 05. prosince 2018 - 16:39:25  
Neregistrovaný host
Zde neni vubec problem v tech "saskarnach" . Nejvetsi problem je mesto, ktere proste schvali jednoduche zmeny, ale pretrasovani linek, pridani vice zastavek na znameni apod. uz ne. Stezujte si na mestu. To je jediny problem a uz delsi dobu. Proste DP si bez nich ani neuprdne. Nejaky zajem by tu na ty zmeny byl, ale mesto proste dava STOP a bez nich to nejde!
OKŽ
Středa, 05. prosince 2018 - 18:01:15  
Neregistrovaný host
Ad 5: Přesun gymnázia bude mít veliký vliv a dopad... Když už se to bude přesouvat, tak co místo části spojů l5 zavést (i) ve špičce linku 23 (která by neobjížděla ST- nejela by přes Mírovou- ale z Orlické rovnou kolem Albertu)? Začínat to může na Doběticích (nahoře) a ať si kdo chce co chce říká, problém by byl (skoro) vyřešen. Takže by část spojů (jen linka 5) mohla jezdit okružně (přes Mírovou) a část by z Orlické jela dolu kolem Albertu. Navíc pod dráty, takže pro parciály jako dělané [wink]. Tím by byl problém Dobětice-gympl vyřešen. A pak už ty 15/20 minutové intervaly na 5ce stačí. Ale ne, tady se už nic dít nebude, Ústí se stává bezcitným městem (dá- li se ještě nazývat městem).[sad]
Dráty na Výstupní chybí, co dodat.

Ad minibus a linka 2: Když by se minibus nastálo přiřadil na jedno pořadí l2, které by nově obsluhoval šejdrový oběh, tak je vše vyřešeno- pracovní doba ok, přejezdy a trasování- ok a od 7:30 může minibus na návoz dětí na plavání! Nic složitého (teda jak pro koho) [wink] Samozřejmě by se to dalo vymyslet lépe, ale za současných provozních podmínek mě nic jiného nenapadá.

parciály: Proč se jich kupovalo jen 9? Nebyla dotace na více kusů? Nebo se město chystá pořídit ještě další?[happy]
teec
Středa, 05. prosince 2018 - 20:42:11  
Neregistrovaný host
S parciály se počítá až se uzavře benešák, tudíž na nějakou linku 23 zcela nemožné. A pochybuji, že se v nějaké dohledné době budou kupovat další, když nejsou peníze...
Karosa10
Středa, 05. prosince 2018 - 22:32:37  
Neregistrovaný host
Kamaradi, jakou prevodovku ma nase 10? Pragu nebo ZF?
nereg.pozorovatel
Středa, 05. prosince 2018 - 22:54:04  
Neregistrovaný host
Město je vždy a všude problém. Ale jde o to, jak se mu to podá. Pokud se mu šaškárny podají "vhodně", jako to nejlepší možné řešení, protože to lépe nejde, tak to město posvětí, bo město do toho nevidí... Pokud na šaškárny nikdo (z DP) nedohlíží, tak jsme u toho, že jsou šaškárny hore dole, co se dá.
VH
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 12:50:15  
Neregistrovaný host
Karosa10: Pokud to říkám správně, tak vaše 10 by měla mít 6-kvalt ZF s retardérem, protože je to podtyp 1718. U B952/B952E by měly být celkem 4 podtypy:

1712: 5-kvalt Praga, jenom motorovka
1714: 5-kvalt Praga, motorovka i retardér
1716: 6-kvalt ZF, jenom motorovka
1718: 6-kvalt ZF, motorovka i retardér
Phd
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 21:55:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 643
Registrován: 2-2007
Ústečák: Stejně jsem ke svému postoji dozrál i já. Na nějaké zlepšováky ohledně organizace dopravy tady bohužel není nikdo zvědavý. Oni jako praktici to zvládnou líp, protože razí názor, že co fungovalo před 20 lety, bude fungovat i teď.
Comquaaq
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 21:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Registrován: 2-2018
Ahojte, chtel bych se vas zeptat, jestli nekdo z vas nema schema napajeci site. Jde mi o to, kde jsou menirny, kde jsou delice, kde jsou napajeci body a ktere useky jsou kterymi menirnami napajeny. Dik za cokoliv. [happy]
OKŽ
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 22:43:15  
Neregistrovaný host
Comquaaq: Něco je tady, ale ne všechbo. http://vlcoun.cz/index.php/ustecka-doprava/trolejbusove-tratě
Napájecí body- nejlepší by bylo si projet celou TT 😁.
OKŽ
Čtvrtek, 06. prosince 2018 - 22:49:00  
Neregistrovaný host
Omlouvám se za nefunkční odkaz- automatická kontrola a oprava prravopisu (odesíláno z mobilu). Tohle by už mělo fungovat:
http://vlcoun.cz/index.php/ustecka-doprava/trolejbusove-trate
Comquaaq
Pátek, 07. prosince 2018 - 23:27:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 2-2018
Diky za odkaz. Podival jsem se na to a prostudoval. Ale moc uzitecnych informaci tam neni. Ja vim, ze bych mel byt rad i za tohle, aspon vim, kolik je v Usti nL menirem a jejich vybaveni. To je rozhodne skvele. Ale potreboval bych vedet kde jsou usekove deleni, napajecove body a ktery usek kazda menirna napaji. Zbytek jsou jen takove sotousske zajimavosti, ktere si muzu zjistit ze schematu. Nemam moc cas projizdet po googlu cele mesto.
Sliks
Sobota, 08. prosince 2018 - 16:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 693
Registrován: 8-2009
Buďte rádi, že 5 jezdí v takovém rozsahu, jakém jezdí, a že se do ní v pohodě vejdete. A co se týká nabízené kapacity a jejím využívání, tak je na tom Ústí velmi dobře oproti jiným městům.
Zajeďte se někdy podívat na ranní špičku do Pardubic na linky 3+33, nárazově i odpoledne, nebo do Liberce na linky 12 nebo 15. Potom si budete vážit toho, co ústecký DP na lince 5 nabízí za luxus.

A jestli chcete optimalizaci, tak ta by podle reálných dat přinesla do autobusové dopravy spíše omezení než rozšiřování provozu. Kromě špiček pracovních dní všude plně dostačují 12M autobusy s výjimkou dopravy do Brné na koupaliště a i 12M jsou v některých případech zbytečně velké.

Comquaaq: Obraťte se na DP oficiální cestou, požadované schéma by Vám snad mohli poskytnout.
Sobota, 15. prosince 2018 - 17:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 1-2011
Tak ono spousta výkonů vznikla v roce 2015 jen proto, aby měli řidiči práci po opuštění ZDO kraje. Sóla by stačila prakticky všude, upřímně nechápu nákup 18m Uwaů. Na linkách 17 a 27 se též začaly vypravovat dlouhé vozy jen proto, aby měly využití po překročení stáří.
OKŽ
Sobota, 15. prosince 2018 - 19:44:32  
Neregistrovaný host
Milý pane Husáku,
Chápu váš pohled na věc. Ale to, že jeden něco nechápe a NEDÍVÁ SE KOLEM SEBE! ještě nic neznamená. A že pár spojů za den je méně obsazených lidmi ještě neznamená, že na celou pracovní směnu vypravíme autobus s nižší kapacitou. Nebo si snad máme raději počkat demonstraci zdejších "občanů", že se nevešli do autobusu? Nestačil nám tady Pan Palach v 69tém (ikdyž to nebylo kvůli dopravě)?

,,Na linkách 17 a 27 se též začaly vypravovat dlouhé vozy jen proto, aby měly využití po překročení stáří."
Mohl bych se Vás zeptat, kde jste tuto informaci a jak starou získal? Jestli mluvíte o posledních měsících, dobrá, ale všichni moc dobře víme, co VŠECHNO TOMU PŘEDCHÁZELO. A to, že se nedokážou Někteří podělit o přebytek peněz, trochu smutné nemyslíte?

A mohu Vás ujistit, že se stejným přístupem vedení města a DP se těch "krátkých autobusů" na linkách 17 a 27 již brzy dočkáte. Snad budete spokojený.

Hezký večer,
OKŽ
Neděle, 16. prosince 2018 - 11:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3006
Registrován: 3-2004
Abus klouby opodstatnění mají. Nejen na některé špičkové výkony; těch pár kusů je i dost podstatných kvůli případné NAD. Tady kritika dle mého skutečně není na místě, provozně mají opodstatnění.
Pondělí, 17. prosince 2018 - 19:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Registrován: 10-2010
OKŽ : proč se navažíte do Husáka, vždyť má pravdu. Doprava MHD se přizpůsobuje počtu řidičů!!! Proč si myslíte, že se u autobusových linek vymýšlí linka 2 nebo 12 minutový interval. Protože, je autobusáků relativně dost (jasně dělají se přesčasy, ale když jsou v rozumné míře, rodinný rozpočet to jen potěší). A když se řekne politikům:"posílíme provoz na vytížených linkách", co myslíte, že asi odpoví. Zatímco rozšíření trolejbusových linek by již neměl kdo odřídit tak se kvrdlá jen s jízdními dobami.
A linka 17/27: pokud tato linka potřebuje klouby, tak proč je DP nekoupí jako na l.č.11? Vždyť se podívejme co tam jezdí dnes. Někdy 961, Irisbus, Citybus, Urbanway, Solaris, Mercedes. Nasazováno tak jak je co provozuschopné nikoliv podle obsazenosti spojů. Tato linka je prostě odkladištěm kapacitních vozů, protože 961 na linku 5 nikdo nepošle a jinam je to nesmysl. A upřímně s tím nemám problém, protože ten 12m ve většině případech stačí.
Sliks : ano, optimalizace by přinesla ve většině případech omezení, ale mám se spokojit s tím, že 57 jezdí do Předlic s hloučkem lidí v zadní části vozu, kteří stejně neplatí. A naproti tomu do Dobětic jezdíme po 20 minutách kde by lepší nabídka mohla zvýšit poptávku.
luky,ul
Pondělí, 17. prosince 2018 - 20:36:45  
Neregistrovaný host
Ty linky se vymysleli v době, kdy začínalo DÚK a v té době byl relativní dostatek řidičů, nyní je nedostatek i řidičů autobusů... odchází dost lidí.

Proč by měl kupovat na linku 17 klouby, když tam postačí starší kusy, protože to není krajská linka? DP nemá moc na rozhazování. Teď přišli klouby nové, ty se dají na l. 11 a zbytek KB patrně na 17/27. Navíc kraj má určeno i jak moc kapacitní spoj tam pojede.
Za mě bych ty autobusy nechal, tak jak jsou, není to až tak špatně vyřešené, ale co je největší průser jsou trolejbusy. Od roku 2012/2013 se na JŘ vůbec nešahá a upravují se pouze minuty, koupily se 15 metry, které jsou tu úplně na nic. Ve špičce plné, v sedle plné hrůza tím cestovat. Ono je sice hezké, že uvezou podobný substrát jako klouby, ale přeci nebudeme porovnávat jen dle papíru, ne? Prostě se tam lidi mačkají a pak se ani nedivím, že radši lidi jezdí auty. Fiasko s 21 Tr na 56 netřeba zmiňovat. 15 m se hodí na víkendový provoz tam je to celkem uplatnitelné ale v PD to stojí za houby kolikrát i v 18 m.
Jinak je jasné, že se provoz upravuje dle počtu řidičů, ale mám tak nějak pocit, že se počítá s nějakým stavem řidičů a ten je udělán právě na ty intervaly jako je teď a silně pochybuji, že až bude dostatek řidičů, tak se na ty JŘ sáhne.
Úterý, 18. prosince 2018 - 00:21:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 10-2010
15m tu jsou a ještě několik let budou, ale při troše chtíče, by se uplatnili na méně vytížených linkách, ale proč pro ně hledá DP uplatnění na všech TR linkách ví asi jen on. Asi jako když měl substrát ocenit nizkopodlažnost TR21 na 56ce. Že se tam jaksi kočárek nevešel byla věc druhá. Líbí se mě v tomto přístup kraje, který má na konkrétní spoje určenou kapacitu vozu a přes to nejede vlak. Na 17ce můžete na konkrétním spoji narazit na 3 různé délky vozu a tím samozřejmě kvalita cestování silně kolísá(no na 11ce je poslední dobou také zázrak když jedete něčím delším).
Obávám se, že stav řidičů bude mít už jen klesající tendenci.
Ad nereg. Pozor
Úterý, 18. prosince 2018 - 13:47:47  
Neregistrovaný host
Ad nereg. pozorovatel
Přesně moje řeč, ten šašek v dp se do všeho jen montuje. Přitom nemá ani odpovídající vzdělání. I díky němu oslavy dopadly, jak dopadly. Hlavně, že se do všeho montuje, hraje si s barvickama a nazvama zastávek a neumí nic! Je to jen zhrzená b...... Snaží se konkurovat pánům Kobikovi a Wolfovi, ale jim se NIKDY nevyrovná. Ti pánové byli pojem!! Díky nim byly oslavy vždy krásné. Od nástupu toho saska do DP, tak 80% jízdních řádů zk*rvil, řidiči jsou na něj nasraný, hlavně aby byly barvičky a poznámek 3 pr.., ale jak sem psal, nemá ani odpovídající vzdělání na funkci, kterou vykonává, ale když to dp, potažmo městu nevadi, tak to vypadá, jak to vypadá...
luky,ul
Úterý, 18. prosince 2018 - 14:44:27  
Neregistrovaný host
S těmi JŘ je to krkolomné. Nejsou řidiči, tak se musí prostě ušetřit na obězích a sáhnout na přestávky. Dále je nutnost pokud chceme udržet přestupní vazby v centru, tak se to taky musí nějak pořešit apod. Takže tam zase on za to úplně nemůže, dodržuje ty příkazy ze shora. Když se tehdy točila 60/62 tak řidiči nadávali, že je to na nic apod., ale zase pauzy relativně už byli a 62 dost pomohly. Natahování jízdních dob je kvůli pomalejším řidičům apod., ale prostě je to tak, že se nezavděčí všem. Mně osobně by nevadily přejezdy mezi linkami, jako to bylo. Ta směna je alespoň trošku pestřejší, ale je nutnost holt myslet, že jedu už jinam. Neříkám, že je to naprosto bez chyb, ale spíše se nadává na to, co on neovlivní. Jinak komentuji spíše stav tbusů, než autobusů... tam se tolik neorientuji.

Kolja: Využít by se dali, ale měli se spíše prohodit počty kloubů/15 m. Nějakých 10 kloubů to bohužel nespasí. Alespoň, že ty bateriové už budou kloubové. Vadí mi, že když už tady byly 410, 411 tak se muselo vědět, že to úplně nepobírají a stejně se do nich šlo...
Úterý, 18. prosince 2018 - 15:22:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3007
Registrován: 3-2004
Když už se naťukly ty jízdní doby tbusů: To prodlužování moc nechápu. Hlavně o víkendu by to mohlo jezdit rychleji. Infrastruktura (aspoň ta nahoře [happy] ) se v posledních letech výrazně zlepšila, ovšem jízdní doby se spíš natahují. Mohly by být klidně delší pauzy na konečných - každá minutka dobrá.
Luky,ul
Úterý, 18. prosince 2018 - 16:49:02  
Neregistrovaný host
Hlavne novacci se boji jezdit rychleji a tak se potom nestihaji casy, tak se na zadost prodlouzili. Naopak se bohuzel nepridali tam, kde je to opravdu nutne. Dale i presto, ze jsou uz nekde lepsi vyhybky tak stale se nejezdi nejvyssi povolenou rychlosti stanovene vyrobcem ale mene. A nekteri instuktori uci novacky jezdit pres nove pomaleji. Takze jakoby zadna zmena nenastala. Bohuzel ta situace s ridici je takova jaka je.. a lepsi to nebude. Stari odchazi a bohuzel se sem dostanou i Ti, kteri zajem o obor nemaji a delaji to jen, protoze jim to dohodil pracak.
Úterý, 18. prosince 2018 - 17:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 3-2014
Ve vedlejším Děčíně jezdí běžně na páteřních linkách dvoudveřové příměstské autobusy (což je fakt děs) a nikomu to nevadí a tady se brečí kvůli 28Tr, které ve většině případů zvládají úplně v pohodě. Například zrovna včera pobírala 411 cestující i za odřeknutý spoj a všichni se vešli, tak nevím proč v tom stále hledáte takový problém...
Luky,ul
Úterý, 18. prosince 2018 - 17:34:16  
Neregistrovaný host
Jeden spoj nedela spoje vsechny, ze. Bavime se take o kulture cestovani a ta je samozrejme horsi s mensi delkou trolejbusu. Paklize pojedu dopoledne v pracovni den do mesta, tak radsi pojedu autem, nez se mackat v 28 Tr. Kolikrat kdyz jsem jel, tak uz i v 15 Tr byl problem. Lidi se vlezou, ne ze ne, ale ja osobne se nechci mackat jak sardinky v konzerve. Nakup tech trolejbusu byla chyba.
Na papire psana takova a makova kapacita, ale realne snesitelna je o hodne mensi. Lidi si zvyknou na kde co
Úterý, 18. prosince 2018 - 18:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 3-2014
To je asi věc názoru, někdo radši když mu přijede kloubák, klidně i 25 let stará 15Tr a někdo zase radši když mu přijede něco modernějšího, klidně i 15M. Konec konců obyčejní cestující, kteří s tím jezdí jen protože musí, stejně nesledují čím jedou, hlavní je, že je to doveze, tam kam potřebují...
Luky,ul
Úterý, 18. prosince 2018 - 18:29:40  
Neregistrovaný host
Jenze v dnesni dobe by se malo nalakat nejvice lidi na MHD. A tezko to nekdo bude pouzivat, kdyz to stoji za houby. Da se polemizovat o tom, jestli by to lidi nalakalo aale i tak...
A pevne verim, ze si radsi lidi vyberou kloub, nez nas slavny 15 metr.
Od te doby co mam auto vidim poradnej rozdil. Stacilo mi jet parkrat MHD v PD. Proste socka. Lidi namackany na sobe, bordel, lidi samy o sobe... no je to tema na dele. Ale s tema tbusama v PD by se uz neco udelat melo.
Úterý, 18. prosince 2018 - 18:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 3-2014
Až tak černě bych to neviděl, navíc 28Tr máme provozních aktuálně jen 16 (+2 nabouraný) a to je z celkového počtu 55ti v PD vypravovaných vozů celkem nízké číslo. Ve většině případů stejně přijede kloubák, co by za to jiná města dala, kde mají třeba jen 12M.
Luky,ul
Úterý, 18. prosince 2018 - 21:13:01  
Neregistrovaný host
Nevim ted presne pocty, ale na couracich jsou pomalu jen 15 Tr. To jsou dalsi vozy minus, pac v sedlu je to taky narvany.
A ja osobne mam skoro vzdy stesti na 15 m.
A tady by stejne melo dojit k nejakemu navyseni spoju na ukor jinych, ale bohuzel tech 5 let je to porad stejne na ho*no.
Zkraceni 57, optimalizace skolnich linek... kdyz jsem jeste jezdil na klis do skoly, tak si pamatuji, jak 58 jezdila od Miraku nacpana, 11 totez a pak kdyz prisli 21 Tr tak to byla chutovka. Polovina trasy prazdny, polovina natriskana k prasknuti. Hlavne ze to nesmyslne jelo dve minuty po 56 z Vyhlidky :D.
Tady se na to nesaha a je to porad stejne blbe udelane. Ale patrne se toho dockame tak za noveho vedeni ve meste a DP.
Středa, 19. prosince 2018 - 06:10:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 5-2011
Vypadá to na další várku UrbanWay. Zakázku na nákup 9ks nízkoemisních autobusů vyhrál Zliner. Viz odkaz
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 09:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 1-2011
Čest práci, soudruzi !
V době největší špičky v sólu na lince 11 do centra zhruba v půl osmé ráno mezi Štefánikova až Na Spálence cestovalo 42 cestujících. To je na kloub vážně hodně.
deváťák
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 09:56:02  
Neregistrovaný host
A co spoj poté? Navíc jsem slyšel od kámoše, že na ZŠ České Mládeže mají akce mimo školu (a nyní je předvánoční období, takže mnoho tříd chodí po trzích a výstavách, takže děti nemusí jezdit ke škole, ale mají sraz někde jinde). [wink].
luky,ul
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 11:09:47  
Neregistrovaný host
Tak, tak.

A největší nápor lidí je v úseku Mír.nám. - Klíše. Ten zbytek pak už moc ne. Ale pravidelně, když jsem čekal na bus do školy, tak bylo jedno co jelo. Plný bylo všechno. Když jsem třeba jel i kolem půl deváté, tak ta 11 a 52 byla natřískaná už citelně méně ale bylo to jen tak tak. A za celou dobu co jsem tam jezdil snad nikdy na 11 sólo nebylo. Pak to taky stálo za to jet ze školy, ta situace se znova opakovala..
Minimálně ta 58/59 by se trochu měla upravit.
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 11:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 3-2004
Ono by bylo nejlepší, kdyby se elektrifikovala Štefánikova, ale to jsme zase u toho. Je zajímavé, jak se jinde v ČR staví nové TT tratě, zatímco tady trochu spíme. Zajímalo by mě, jestli vůbec někdo vyvíjí činnost směřující k dalšímu rozvoji elektrické trakce, nebo se to neřeší. Protože momentálně jsou podmínky pro stavbu zejména ohledně dotací dobré. Ovšem je otázkou, jak dlouho tato příznivá situace ještě může trvat.

No ale když už nic jiného, možná by na krátkých 11 nebyly špatné parciály, když cestou nejsou žádné dramatické kopce bez trolejí. Byť bych tedy radši, kdyby skončily na 62 prodloužené do Trmic, pokud by se nalezla shoda s městem.
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 11:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 3-2004
Jinak mě fascinuje to informační ticho, které panuje kolem nového odbavovacího systému.

U nás se montuje do vozů předpokládám Vega CVB? Trochu jsem si s tím teď zablbnul v Ostravě a musím říct, že jsem z jejich systému lehce rozpačitej. Většina lidí tam platí platební kartou, čili ji mají někde po kapse a při nástupu si pípají. Pokud vystupují dříve a chtějí stihnout odečet levnějšího jízdného, pípají si i při výstupu. Nevím, jestli to byla výjimka, nebo vlastnost systému, ale s kartou se muselo k validátoru i při kontrole revizorem. Zároveň se avizuje konec automatů na jízdenky. Při větší výměně cestujících tedy kolem validátorů celkem bugr.

No musím říct, že bych raději speciální čipovou kartu, případně možnost kupon nebo určitý obnos na jízdné nahrát třeba na InKartu ČD. Takhle šaškovat s platební kartou mi nepřišlo šťastné. Hlavně bych ale opravdu už ocenil informace o tom, co se chystá.

Hlavně že nám společnost na FB přeje pěknou adventní neděli. Aby to zase nedopadlo jako s poněkud nezvládnutým přechodem na poptávkové otevírání dveří. Komunikace je základ! [kladivo]
Sliks
Čtvrtek, 20. prosince 2018 - 16:06:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 694
Registrován: 8-2009
Ústečák - ano, u prvních dveří pak Vega CVP.
Pokud se nemýlím, tak speciální čipové karty budou, ale od kdy je otázka.
Pátek, 21. prosince 2018 - 05:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5660
Registrován: 6-2005
Speciální karty jsou už dnes mimo. V Londýně nastoupíš, pípneš a tak pořád dokola, podobně jako v Ově, a system pak vybere nejlepší jízdné. Tzn. Po půlce měsíce třeba zdarma, neboť cena se vyrovnala měsíčníku.
Hlavně přikládat je možné už během jízdy k zastávce, tudíž po otevření dveří jen vystupuji, neřeším odbavení

A litačky mohou být klasický papírové, zatím nejrychlejší způsob ke kontrole.
Makrelu neumeješ.
Sobota, 22. prosince 2018 - 09:18:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 3-2004
9 Tr: No, mimo. Když už, tak by bylo dobré, aby fungovaly duálně oba systémy. Že je to mimo pro někoho neznamená, že je to mimo pro všechny. Neříkám, že ten ostravský systém nemá určité přednosti, ale zároveň tam shledávám několik nevýhod, které se ukáží zejména při dopravní špičce. Už jen ta představa, že během kontroly se bude muset řekněme třicet lidí v plném trolejbuse propracovat k terminálu, aby si znova odpípli. Což je samozřejmě řešitelné nějakým přenosným kontrolním terminálem v rukou revizorů, ovšem nesmělo by se to opomenout, no.

A já bych jako občasný, byť poměrně častý návštěvník zase ocenil možnost mít čipovku a na ní klidně nahrané nějaké peníze. Sice to je poněkud archaické řešení, ovšem fakt bych nerad při každém nástupu šermoval s platební kartou. Leda si udělat zvláštní kartu jen pro cesty MHD, no.

Každopádně by bylo pěkné, kdyby se konečně upustily nějaké informace.

Taky by mě zajímalo, zdali DP dokáže u nových autobusů a trolejbusů, no nebude jich dohromady v rámci našeho provozu úplně málo, zajistit tlačítka poptávky po obou stranách dveří. Ostatně hodilo by se tak doplnit i perspektivní vozidla z předchozích dodávek, když už se to dříve podcenilo. Jestlipak to někdo řeší...
Sobota, 22. prosince 2018 - 10:21:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5662
Registrován: 6-2005
Jenže to jsou úplně zbytečné náklady navíc. Karty, tiskárna, SW, automat na dobíjení milion, obyčejný do 200t.
Ano, revizor musí mít čtečku. Buď si čtečka nahraje při nástupu přítomné karty, nebo jako v Londýně, revizora nic nezajímá a večer při vyčítání dat se vše zpáruje. Kdo nebyl přítomen, tak se mu rovnou sebere z účtu i přirážka k jízdnému. Ostravský způsob je opravdu nepříjemný. Nebo se prostě vytiskne jízdenka a tou se bude člověk prokazovat, jako v Plzni.

Vždyť se dneska platí různými přívěsky a telefony, tak jaké šermování kartou?
Makrelu neumeješ.
nereg.pozorovatel
Sobota, 22. prosince 2018 - 11:07:37  
Neregistrovaný host
Ostravský způsob je opravdu naprosto zoufalý. Už jsem to psal před nedávnou dobou ve vedlejší diskuzi. Ačkoliv nejsem místní, mám ODISku. A, bohužel, ani s ní to není moc lepší. Zásadní problém je i v neznalosti řidičů, neintuitivnosti ovládání atd. Plat jsem se ho, poradil mi (bohužel špatně). Přikládat sem, tam, do toho spolucestující, kde se už pak ale přikládat nemá, takže mně to strhlo naopak další peníze, atd. Pokud jde o platební kartu, za zásadní průser považuji, že se nedá zjistit ani platnost jízdenky. Navíc je sice krásné, že mi to z účtu strhne částku, jež odpovídá maximálně celodennímu jízdnému, ale: kdy tedy začíná platit ta 24 hodinová jízdenka? Počátkem prvního přiložení a nebo dovršením hodnoty 24 hodinové jízdenky? Kde to pak zjistím? Jak se spolucestujícím? Bohužel na to, že systém je roky, je naprosto značně špatný. Opravdu nejlepší by bylo vytisknout lístek, kde je to černé na bílém. Cokoliv je neintuitivního, je špatné.
OKŽ
Sobota, 22. prosince 2018 - 13:20:54  
Neregistrovaný host
Pokud se nemýlím, tak DP několikrát avizoval, že s příchodem elektr. odb. syst. budou moci cestující používat krajské čipové karty.

Co bych si představoval jako ideální, tak že při prvotním přiložení karty k terminálu si zvolím druh jízdného (nejlépe časovou jízdenku) a odečte se mi kredit. Když bych chtěl vědět, za jak dlouho mi končí platnost jízdenky, přiložil bych opět k terminálu (a pokud bych stále měl platnou jízdenku) a dostal bych volbu, jestli chci ukončit platnost jízd. (vrátil by se mi přeplatek), při přiložení karty bych na validátoru viděl, za jak dlouho mi vyprší platnost jízdenky. Trochu zdlouhavé (a do špičky neefektivní), ale snad lepší než v Ově.
Sobota, 22. prosince 2018 - 17:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5663
Registrován: 6-2005
Mělo by to být od prvního přiložení po dovršení ceny za 24h. Tzn. Během dne se třeba párkrát změní typ lístku a spolucestující má případně smůlu.

V Jihlavě máme, napřed se vybere co chceš, pak přiložíš, při odchodu zase přiložíš a přeplatek se vrátí, jinak se účtuje do konečné. Při nástupu do 30 min od posledního zaznamenaného výstupu je sleva na jízdném 70%, ale jen pro majitele karty, spolucestující má smůlu.
Makrelu neumeješ.
Neděle, 23. prosince 2018 - 15:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3011
Registrován: 3-2004
Pro představu:
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 17:03:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 9-2007
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288585-archiv-ct24/21741 1058210033/video/584439
nereg.pozorovatel
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 17:41:49  
Neregistrovaný host
[ok][ok][ok]
Škoda, že to není trochu delší. Ta 401 je krásná [happy]
Čtvrtek, 27. prosince 2018 - 17:49:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3013
Registrován: 3-2004
Vždycky si říkám, kolik asi zajímavého materiálu se lidem různě válí po domovech. Muselo se to dokumentovat i na tu dobu poměrně hojně, ale po těch 30+ letech už se asi taky dost fotek a videí různě ztratilo, spousta lidí nemá zájem pouštět to mezi lid, což je škoda... Ještě že nám tu ono takřka uplynulé letošní výročí zachránil alespoň Martin Kašpar tou několikanásobnou várkou klenotů, o které se před nedávnem podělil. [ok]
kakarlík
Sobota, 29. prosince 2018 - 11:22:40  
Neregistrovaný host
K optimalizaci. V letech 2011 až 2012 proběhlo sčítání cetujících na všech linkách, monitorovalo se konkrétně, které zastávky jsou v jakých časech nejvytíženější, přestupní vazby a konečně vytíženost jednotlivých spojů na linkách a jejich proudech. V roce 2012 po ukončení téhle akce, určitě ne první a u DP ani poslední, vznikla komise z řad zaměstnanců DP, vedení a zástupců města, která dala vzniknout čtyřem variantám optimalizace dopravy, včetně linkového vedení, oběhu vozidel a nájezdu km, rozpočtu jednotlivých variant a tím zatížení či ulevení městské kasy a návrhů jízdních řádů. Z těchto variant se měly vybrat dvě, které město a zástupci DP chtěli zveřejnit jako návrhy na optimalizaci veřejnosti, aby se k tomu vyjádřila. Tyto varianty byly tvořeny v rámci nastupujícího, respektive chystaného integrovaného systému dopravy v kraji. Nutno dodat, že schůzky neprobíhali v DP nebo na městě, ale na tzv výjezdních zasedáních po kraji v různých hotelích, jejichž pronájem včetně stravy a ubytování členů komise hradil DP v plné výši. Tyto dokumenty jsem získal s veškerými informacemi a je to docela zajímavé čtení, i když dnes by některé návrhy už nebyly žádoucí, o jiných zase do dnes slýchám nebo čtu. Dnes končí rok 2018, žádný návrh nikdy předložen nebyl a optimalizace se žádná nekonala. Pořád dokola se mele, jak DP nemá peníze na tohle a tamto, ale kolik stálo roční šetření? Kolik stálo kasu DP vytvoření a živení komise, od které se mnoho slibovalo a skutečná podstata nevzešla žádná? Neustále dokola se tady řeší, zda je vina na straně města či DP. Pánové, ta vina je na obou stranách, provázanost je obrovská. Město podepisuje a platí za to, co DP předloží a nabídne a samotný DP nenabízí nic nového z prostého důvodu. Těch několik vlivných lidí, kteří se drží na svých teplých místech totiž neumí a nechce nic vymýšlet, protože by nevěděli co stím a stálo by je to místo. Těch, co něco uměli a chtěli dokázat se zbavují, zatímco ti, kteří nic neumí nebo nechtějí se drží a platí zlatem. Znám osobně několik takových lidí a je mi to záhadou, ale takhle to prostě je. Klidně mě kritizujte, mám o svých tvrzeních jasné důkazy, leč jako mnohým z vás je mi kladení otázek DP či městu k ničemu, jelikož odezvy se nedočkám. To potvrzuje jen to, co jsem vám tady popsal. Držím vám palce...
Phd
Sobota, 29. prosince 2018 - 16:56:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 2-2007
kakarlík: To se dalo čekat. Typicky polovičaté. Jen aby bylo vidět, že se něco děje a nechat to vyšumět. [lol]

Podle mě vznikla chyba už na začátku. Sčítání cestujících na všech linkách je hloupost, protože nový systém by počítal s cestujícími, který ten dnešní už využívají a nezahrnuje nové cestující, kteří by jej mohli využívat. Optimalizace by tedy měla začít od podlahy, tedy zjistit, kolik lidí odkud a kam jezdí, kudy jezdí a kdy jezdí. Základní znalostí kteréhokoliv dopravce by měla být matice zdrojů a cílů cest s počtem lidí. Výsledek by mohl být takový, že vzniknou zcela nové zastávky, zaniknou nevyužívané či ty s nevhodnou polohou, vzniknou nové trasy, bude se možná jezdit i po jiných ulicích.

Že systém nutně potřebuje změnu, dokazují i data z výroční zprávy SDP:
Počet přepravených cestujících (tis. osob) - dopravní výkony (tis. místokilometrů):
2013 - 45 190 - 719 836
2014 - 43 162 - 733 999
2015 - 40 869 - 687 596
2016 - 39 408 - 706 098
2017 - 39 588 - 702 002

Dopravní výkony v místokilometrech zvláštně kolísají, ale počet přepravených cestujících až na to lehké poskočení v roce 2017 trvale klesá. Jsem zvědavý na letošní rok, ale vsadil bych si, že nepřesáhne 40 mil. osob.