Diskuse » Archiv 2020 » Modely a modelářství » Všeobecná diskuse o železničních modelech předcházející | další

Všeobecná diskuse o železničních modelech

dolů
   autor příspěvek
Mauricio
Úterý, 02. června 2020 - 13:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9476
Registrován: 4-2005
Pánové, zabýval se někdo modernizací kolejiště, konkrétně výměně kolejí BTTB za něco modernějšího? Je vůbec reálně možná pouhá výměna "kus za kus"?

Jde mi totiž o to, že staré kolejiště je samozřejmě už značně dosluhující, pokud jde o kolejivo, jinak plně funkční a pro příležitostné hraní stačí. Přijde mi zbytečné a prakticky nemožné stavět to celé od nuly, zabývám se tedy myšlenkou pouhé modernizace. Berme v úvahu následující:

- staré kolejivo je přilepené něčím, co po letech stejně povolilo (zde asi jeden ze dvou hlavních důvodu potřeby obnovy - když kolej nedrží na svém místě, no, víme asi všichni, co to dělá), tedy šlo by s minimalizací poškození okolí sundat,
- část výhybek je nefunkční (druhý hlavní důvod potřeby obnovy), mosty jsou položené víceméně "na sucho", demontáž tedy také jednoduchá,
- elektrika rovněž z roku razdvatři.

No a nyní, z čeho mám obavy. Celé kolejiště je dělané metodou "vem kus pěnové desky, vysochej z toho základ kolejiště, navri tam koleje a zdarec", tedy je postavené prakticky bez možnosti jakéhokoliv připojení dalších modulů a zejména veškeré zářezy, náspy, mosty, tunely, jsou dost natěsno a pokud jsem zkoumal po internetu správně, nové moderní koleje mají trochu jiné poloměry oblouků a celkově mírně jiné rozměry, než BTTB, a tedy mám zcela oprávněnou obavu z toho, že se to tam prostě nevejde.

Pak tu máme další věci:
- rád bych schované ovládání výhybek, aby to vypadalo věrněji - na trhu něco existuje, ale potřeboval bych lépe něco, co není třeba zahloubit, ale například na přestavník nacpat nástupiště, les, dům, cokoliv, prostě to nějak schovat "shora",
- náhrada žárovek za LED (domy, uliční osvětlení) - to samo o sobě asi nebude problém,
- celková revize elektriky (náhrada - vytrhat vše, co tam je, a nahradit) - tu mám trochu obavy, aby se to vlezlo do původního rozměru "elektrárny" a ovládacího pultu, neboť ten je prakticky nemožné rozšířit, a navíc elektrice absolutně nerozumím,
- drobné opravy různých součástí, co za ta léta odpadla, to je to nejmenší.

A nyní ještě dvě věci. Původní myšlenka stará asi dva roky byla koupit korek, nařezat ho na patřičné rozměry, na to posadit kolejivo, zasypat štěrkem a adios. To má jeden menší problém, a to podjezdy a tunely, který jsou, no... Už za současného stavu tam neprojede například Bobina BTTB, a to ani se složeným pantografem, naopak páry a diesely ano. Zde nutno podotknout, že vozový park se, i vzhledem k finančním možnostem, skládá výhradně z BTTB mašin a vozů, které prošli jedinou modernizací, a to výměnou kol za kovové a spřáhel za očková. Ten korek to ještě o nějakej milimetr zvýší, a nastane problém. Ale dejme tomu, že jet s elektrickou mašinou na kolejišti bez drátů je stejně nesmysl. Obchod, kam chodím nakupovat, disponuje také kolejivem vč. podloží, že prej se to jenom vezme, zafixuje, přilepí a zdarec. Neboť tomu moc nerozumím, rád bych se dozvěděl nějaké reálné zkušenosti z montáže a provozu obou variant, tj. korkové podloží a na tom flexikolejivo, a kolejivo s podložím již hotové.

Zabýval jsem se myšlenkou, zda při takovém velkém zásahu do kolejiště nevyužít možností digitálního řízení. Zde opět dva důvody, proč ne - nekamarádím se s elektrikou ani programováním, a staré BTTB mašiny na to stejně nejsou uzpůsobené. Dejme tomu, že bych toto řešil spíše při stavbě nového kolejiště. Předpokládám totiž, že problémy, které mám, a to zejména problémy s vyjetím kopců, jsou způsobeny stavem kolejí, nikoliv tím, že by to snad trafo neutáhlo.

Umí mi tedy někdo reálně poradit? Znovu opakuji - stavět to celé od znova je pro mne fyzicky, psychicky, finančně i časově nemožné. A aby to za mne dělal někdo jiný, to zase nechci.
Úterý, 02. června 2020 - 14:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 970
Registrován: 5-2003
Mauricio: Já jsem na kolejišti vyměnil část kolejiva bez problémů. Flexi kolejivo lze natvarovat do jakýchkoli poloměrů BTTB i jiných. Jen výhybky měly jinou geometrii, ale to nevadilo. Přestavníky mám Conrad ze spodní strany desky.
Úterý, 02. června 2020 - 19:13:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 399
Registrován: 1-2012
Mauricio-Stejný problem jsem řešil před několika lety. Potřeba jen začít a nebát se. Stojí to přece jen více peněz, ale výsledek bude vždy lepší, než staré koleje a staré výhybky. Hodně zdaru.
Úterý, 10. listopadu 2020 - 19:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 11-2020
jedno pěkné velké levné kolejiště TT na prodej: https://aukro.cz/modelove-kolejiste-tt-6977507644