Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 13. 6. 2022 | « předcházející | další » |
Archiv diskuse Předpisy do 13. 6. 2022dolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 329 Registrován: 5-2019 |
(btw. ty vámi vyjmenované věci nejsou vychytávky, ale běžná TZZ). Věta A musí strojvedoucí vědět, zda je mezi dvěma stanicemi HPB, RPB (bez mezilehlého oddílového náv.) nebo Autoblok bez oddílových návěstidel nebo jiná zabezpečovácká vychytávka? s vaším v závorce uvedeným tvrzením není v rozporu. :-) Musí, jinak tam nemá co pohledávat Určitě? Jste si tím jist? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3089 Registrován: 6-2019 |
Institut seznání zatím ještě nebyl vzrušen, stejně tak TTP.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy. |
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 330 Registrován: 5-2019 |
Ad frazeologie v D3: A přitom letecká frazeologie je pro inspiraci volně přístupná. A to podotýkám, že s touhle frazeologií celá bezpečnost letectví stojí a padá i na letištích s desítkama pohybů za hodinu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3090 Registrován: 6-2019 |
Nojo. Na letištích je spousta věcí jinak. Například nevyvěšují a nesundavají "Op" štíty (ani jiné štíty) na/z návěstidel podle toho, kdo je zrovna u vesla a jak kdo uzná za vhodné.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 331 Registrován: 5-2019 |
Institut seznání zatím ještě nebyl vzrušen, stejně tak TTP. Aha, takže strojvůdce pro všechny jím pojížděné mezistaniční oddíly (resp. mezistaniční úseky bez oddílových návěstidel) musí v TTP natudovat typ traťového zabezpečovacího zařízení? To aby v případě odjezdu na přivolácí návěst jel dle rozhledu buď k vjezdovému návěstidlu opačného směru zadní stanice nebo k vjezdovému návěstidlu přední stanice? |
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 332 Registrován: 5-2019 |
Nojo. Na letištích je spousta věcí jinak. Například nevyvěšují a nesundavají "Op" štíty (ani jiné štíty) na/z návěstidel podle toho, kdo je zrovna u vesla a jak kdo uzná za vhodné. No tak oni si tam letečtí odboráři nenechají jen tak měnit ředitel dle toho, komu se chce momentálně úřadující ministr dopravy pomstít. Ale fakt je, že zase nemají ty režijmky. :-) Okénko do historie. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3483 Registrován: 2-2010 |
ridic_vlaku: "A musí strojvedoucí vědět, zda je mezi dvěma stanicemi HPB, RPB (bez mezilehlého oddílového náv.) nebo Autoblok bez oddílových návěstidel nebo jiná zabezpečovácká vychytávka?" Musí (protože se podle toho musí chovat nejen v níže uvedeném případě) a pozná z TTP typ TZZ. A buď v TTP ta návěstidla uvedena jsou, pak jsou tam i fyzicky, anebo v TTP uvedena nejsou, pak tam ani fyzicky nejsou. Tak si to trochu rozeberme právě na příkladu jízdy ze žst. Dasnice do Kynšperka. Napřed tedy obrázek z TTP a konkrétní situace, kdy je na odjezdovém návěstidle PN. Od úrovně odjezdového návěstidla pojede PRP. Kam až? 1) - strojvedoucí v reálu vidí, že jede do Kynšperka po 2.TK (ve správném směru). V TTP, tab.9 vidí, že je na trati s AB/AH, která má bousměrně zabezpečené koleje (i v případě dvou druhů TZZ na koleji v různém směru). Současně v tab.9 vidí, že oddílové návěstidlo AB v tabulce uvedeno je (2-2189 a 2-2205), tedy ví, že je na trati s AB s oddílovými návěstidly. Proto pojede PRP až k prvnímu oddílovému návěstidlu AB. 2) - strojvedoucí v reálu vidí, že jede do Kynšperka po 1.TK (proti správnému směru). V TTP, tab.9 vidí, že je na trati s AB/AH, která má bousměrně zabezpečené koleje (i v případě dvou druhů TZZ na koleji v různém směru). Současně v tab.9 vidí, že v 1.TK v jeho směru není uvedeno žádné oddílové návěstidlo AB ani AH, tedy ví, že je na trati s AB nebo s AH bez oddílových návěstidel. Proto pojede PRP jen do úrovně vjezdového návěstidla pro opačný směr jízdy. Současná D1, čl. 967, 3.odst. (v nové je to stejné): "PN na odjezdovém návěstidle přikazuje jízdu podle rozhledových poměrů od tohoto návěstidla až k vjezdovému návěstidlu pro opačný směr jízdy; při odjezdu na trať s AB (kromě AB bez oddílových návěstidel) musí strojvedoucí dodržet podmínky jízdy podle rozhledových poměrů až k prvnímu oddílovému návěstidlu AB." (Příspěvek byl editován uživatelem Haan.) (Příspěvek byl editován uživatelem Haan.) |
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 333 Registrován: 5-2019 |
Haan, díky. Zejména tahle citace z D1 při odjezdu na trať s AB (kromě AB bez oddílových návěstidel) je odpovědí, kterou jsem hledal. Pane učiteli, vím, že jsem se měl do D1 podívat dřív, než jsem započal tuto debatu. Kaju se a zpytuju svědomí. Ale že se polepším, to vám slíbit nemůžu. :-) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3091 Registrován: 6-2019 |
Pro zjednodušení předpisů se jízda kolem krycích návěstidel bude od července jinak zpravovat na D1 a jinak na D3. Logické. A pro urychení posunu se bude na D3 zneplatňovat písemně a ne ústně. Vtipný je nový pojem Místo s kolejovým rozvětvením. To je použité písemných rozakzech ztrátě hlavního klíče. Ovšem závazný text písemného rozkazu už toto místo nezná a operuje jen se subjektem Dopravna D3, čím celý tento text ztrácí smysl (tedy mně ztrácí smysl, autorovi možná ne). Nová D3 zná i neexistující profese - návěstní technik již neexistuje. Přesto má tu čest a do předpisu D3 se dostal! A to v textu závazného slovního znění. Tak to se asi nedomluvíme nikdy. Dirigenti nafasují hnědé fixy - evidence PMD, Pom a Služ je totiž povolena jen hnědou barvou. A hnědé propisky nejspíš nejsou, takže hnědé fixy a budeme doufat, že do doby použití nevyschnou. Potom bychom totiž také mohli spáchat jedno velké hnědé... A dál jsem to nebyl schopen číst. Pozdravujte autora, je to určitě hlava.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12204 Registrován: 4-2003 |
nemám zájem. Přezkoušky nevykonám Holt jihočeská tvrdá palice, ony ty sochy na Lannově třídě před 1/1 nejsou jentak pronic zanic. "Naši furtanti" by si před jejich příchodem na jinou lokalitu jiné skvadry měli prostudovat ZP. Nejdříve si zažádá zda si může zažádat. A kolik daleko pomazanějších hlav říká třeba "chtěl bych poděkovat"?? (tak teda poděkujte...). ------ Jinak takovýhle nedodělky bych v mém oboru nepustil já a nepustili by to ani lidi nade mnou. Stejně tak si třeba nedovedu představit, že když někam dávám obrázek, tak jednou bude a podruhý nebude mít nadpis a hlavně ne něj nikde nebude (!!) odkaz v textu. A nemyslím si, že na tohle zrovna mají nějak zásadní roli peníze -esli se někde bere 40 a jinde 80. To přeci není vizitka nějakýho gestora, ale hlavně jeho bezprostředních nadřízených.
BPS M7, Giesecke & Devrient Currency Technology GmbH
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3092 Registrován: 6-2019 |
A kolik daleko pomazanějších hlav říká třeba "chtěl bych poděkovat"?? (tak teda poděkujte...). V běžné řeči mi kondicionál nevadí, navíc tam nějaká ta podmínka skutečně může být, nebo je to jen zažitá fráze. Na nějakých 50 km D3 s více vlaky či posuny to bude zdržovat a znepřehledňovat situaci (pokud to tedy někdo bude dodržovat, na což mám názor už teď). Tak toho gestrora taky, ale spíš to vypovídá cosi o (ne)nastavených procesech uvnitř.
Pikehead
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8361 Registrován: 3-2007 |
Sledování tohoto vlákna je pro mě fakt neuvěřitelné. Pokaždé si říkám kdo proboha na SŽ ty předpisy píše, asi chápu, že ti lidi neberou kilo a nepracujou v McKinsey, školení na procesní analýzu v životě neměli, ale přesně jak píše RadekŠ - pokud toto je výstup jejich dlouhodobé práce, tak je jasné, že oni i jejich nadřízení jsou naprosto nekompetentní k vykonávání své práce, možná k vykonávání jakékoliv práce mimo státní sektor. A fakt nejde o pravidla k fasování propisek, ale o dopravní předpisy, kde jde o životy... A přitom je to tak hezkej úkol - nějaká tradice je u nás, nějaká v Německu a Rakousku, další principy vznikají harmonizací na úrovni ETCS. Zajímavé safety principy se dají najít všude možně - různá pravidla čtyř očí, pointing and calling, studnice dopravní bezpečnosti je letectví... Z toho by se v užším odborném kruhu dal udělat seznam požadavků a kostra jednotlivých oblastí a nějakým systémem RFC (používá se pro definici internetových standardů od roku 1969!) to vypustit do světa k další diskusi. (A samozřejmě že to někdo musí trochu moderovat a samozřejmě někdo - třeba odborná skupina nepocházející jen z dráhy - musí dělat konečná rozhodnutí.) Nicméně nemůžu se zbavit dojmu, že potenciál k tomu vyrobit výrazně pochopitelnější, srozumitelnější atd. předpisy je už několik desetiletí systematicky a zcela zbytečně projebáván... Vznikají paskvily a k nim "gestorské výklady", Balkán hadr... Fakt to vyházet a začít jinak - jsme před prázdninami, ale do Vánoc je s šikovnými lidmi možné mít nesrovnatelně kvalitnější materiál, včetně školících pomůcek a všeho, co k tomu patří. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5013 Registrován: 9-2003 |
RadekŠ: A kolik daleko pomazanějších hlav říká třeba "chtěl bych poděkovat"?? (tak teda poděkujte...). Mám tady jednoho bázlivého strojvedoucího. Ten nejprve poslal tatínka, zda by mohl dostat nový telefon. Tak jsem tatínkovi řekl, že může ale musí si o něj požádat osobně. Přišel mi email ve znění "Chtěl bych se zeptat, zda bych mohl požádat...". Tak jsem ho trošku potrápil a v prvním kole jsem mu odpověděl, že se může zeptat, ve druhém, že může požádat a ve třetím jsem mu ho schválil.
NOBLE BRICKS
|
Pikehead
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8363 Registrován: 3-2007 |
Nějak takhle? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6347 Registrován: 7-2007 |
Radek Š: Bez zkoušky D30, jezdit mohu dále, já ji k životu nepotřebuji. A c Lannovkou mám společného, hodně málo. Jo takhle s jednookým lapkou, to docela dost.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26389 Registrován: 5-2002 |
ŘV: vím, že jsem se měl do D1 podívat dřív, než jsem započal tuto debatu. Já se do ní taky nekoukal, jen jsem se na to podíval očima osoby mající ponětí o funkci ZZ. Kaju se a zpytuju svědomí. Bohatě by stačilo, kdyby sis nechal ty pitomý vysírky. Pike: nějakým systémem RFC (používá se pro definici internetových standardů od roku 1969!) No jo, ale to provozujou lidi, kteří neznají §1...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26390 Registrován: 5-2002 |
Pike: studnice dopravní bezpečnosti je letectví To nepochybně, ale funguje to nejen díky propracovanosti předpisů, ale i díky určité kvalitě lidí, kteří se jimi řídí. A železnice prostě nemá prostředky na to, aby lidi v takové kvalitě sehnala a zaplatila.
|
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3484 Registrován: 2-2010 |
ridic_vlaku: Ale kdeže "pane učiteli". Jen baba z lampárny se učí ze všech vašich dotazů a diskuzních námětů zde, aby té šlamastice porozuměla a dokázala si ji představit v reálu. "Pane učiteli, vím, že jsem se měl do D1 podívat dřív, než jsem započal tuto debatu. Kaju se a zpytuju svědomí. Ale že se polepším, to vám slíbit nemůžu. :-)" |
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 334 Registrován: 5-2019 |
Hajnej: jen jsem se na to podíval očima osoby mající ponětí o funkci ZZ Jenže přesně touhle osobou bežný strojvedoucí není a ani nemusí být. On je totiž fígl v tom, co pod pojmem autoblok vnímá strojvedoucí a co pracovník obsluhující nebo udržující zab. zař. :-) A železnice prostě nemá prostředky na to, aby lidi v takové kvalitě sehnala a zaplatila. Ale kdeže. On dobrý pilot nebo řídící nemusí být nijak zvlášť velký myslitel. A o platech nemějte přehnané představy. Každý nemá to štěstí, aby pracoval jako pilot Lufthansy nebo British Airways. Poznámka k předpisům: existuje profese Technical writer a je potřeba na ni mít talent. Kdyby předpis D1 napsal někdo s tímto talentem, možná by to pak nebyla taková katastrofa. Ono je docela těžké napsat srozumitelný návod/předpis pro kohokoliv, pokud jste sám dlouhodobě v nějaké problematice ponořen. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12210 Registrován: 4-2003 |
propracovanosti předpisů, ale i díky určité kvalitě lidí, kteří se jimi řídí. Dopručuju si občas přečíst i svodky ÚZPLN. Povětinou je to na úrovni členů venkovkýho mysliveckýho sdružení a na to navázené filmové tvorby. existuje profese Technical writer a je potřeba na ni mít talent. Podpis. Ale tohle začíná právě tím řízením lidí a personální politikou.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26410 Registrován: 5-2002 |
ŘV: Ono je docela těžké napsat srozumitelný návod/předpis pro kohokoliv, pokud jste sám dlouhodobě v nějaké problematice ponořen. No, o tom mi chvíli vyprávěj...
|
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 335 Registrován: 5-2019 |
Dopručuju si občas přečíst i svodky ÚZPLN. [wink] Povětinou je to na úrovni členů venkovkýho mysliveckýho sdružení a na to navázené filmové tvorby. Určitě? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12213 Registrován: 4-2003 |
Třeba tohle je naprosto výmluvný.
|
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 336 Registrován: 5-2019 |
Třeba tohle je naprosto výmluvný. A co konkrétně v této zprávě vás vede k vašemu názoru? Poznámka pro neznalé. Že se u leteckých nehod zkoumají i (řekněme) morálně volní vlastnosti aktérů, jejich mentální nastavení, nálada, praxe, únava, sklon k letecké nekázni - to je naprosto standardní. A k tomu směřují i ty RadkemŠ pravděpodobně vysmívané výpovědi svědků.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12214 Registrován: 4-2003 |
pravděpodobně vysmívané výpovědi svědků.... Že to chování pilota byla cochcárna a amatérismus nejhrubšího zrna.. to přeci není obrázek nějakýho náročnýho prostředí zodpovědných a soustředěných lidí, ale něco, co známe z dřevních dob KŽC.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26414 Registrován: 5-2002 |
RŠ: Třeba tohle je naprosto výmluvný No, zrovna tohle je z trochu jinýcho sektoru letectví, než kterej jsem měl na mysli. Moje chyba, měl jsem to upřesnit.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12216 Registrován: 4-2003 |
To jsem pochopil, nicméně ty sektory se silně prolínají.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!
|
Paul2no
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2713 Registrován: 11-2009 |
To nepochybně, ale funguje to nejen díky propracovanosti předpisů, ale i díky určité kvalitě lidí, kteří se jimi řídí. A železnice prostě nemá prostředky na to, aby lidi v takové kvalitě sehnala a zaplatila. Jenže železnice si zase může pomoct zabezpečovacím zařízením. Letectví dodnes ze 100 % stojí na lidském faktoru. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26418 Registrován: 5-2002 |
P2no: no ale existence ZZ přece neospravedlňuje nekvalitu předpisů...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3100 Registrován: 6-2019 |
ale něco, co známe z dřevních dob KŽC.[crazy] Nejen dřevních a nejen KŽC. Dopravce, který chtěl posunovat jen se strojvedoucím, jsem zažil nedávno.
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 337 Registrován: 5-2019 |
Jenže železnice si zase může pomoct zabezpečovacím zařízením. Tak při posunu si nepomůže ani s tím nešťastným ETCS. Tam to bude napořád na 100% na lidském činiteli. (Příspěvek byl editován uživatelem ridic_vlaku.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6348 Registrován: 7-2007 |
Spoludiskutéři, donesl se mi drb?, že snad by se měla konat 1. změna ještě neplatného D1 a mj. to podkládání uzamčubama (ev. uzampodložkama) by mělo být zrušeno. Je to pravda? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3103 Registrován: 6-2019 |
Áááá, to je škoda, mohla být legrace na účet daňových poplatníků :-)
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2098 Registrován: 11-2005 |
Sakra, už jsem zakládal BSP na jejich výrobu...
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3204 Registrován: 6-2019 |
Ópé štíty nikdy více, radši gestora do palice! (nebo po palici?). Za dva týdny sbohem, určitě se to bohatě vyplatilo, přiště můžeme experimentovat s něčím jiným, ono se už něco najde.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3811 Registrován: 4-2014 |
Ahmad_Šáh_Masúd - Celkový konec všech štítů OP?, i nový předpis D1 platný od 1.7.2022 stále se štíty OP na stránce č. 494 počítá, ale už pouze na návěstidlech AB. Takže konec štítů OP se týká jen vjezdových a odjezdových návěstidel. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3494 Registrován: 2-2010 |
AŠM: co se Vám na tom nelíbí, když ještě není 1.7.2022? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3205 Registrován: 6-2019 |
Ono je rozhodných těch 14 dní?
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3495 Registrován: 2-2010 |
AŠM: řekla bych, že ano. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3208 Registrován: 6-2019 |
Dobrá... Nemyslel jsem zrovna žádné konkrétní časové období, jen tak obecný povzdech.
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 339 Registrován: 5-2019 |
Ad AŠM číslo příspěvku: 3204 Tak pokud dobře chápu stávající D1, on ten Op štít na návěstidle Sk2-3 nedává smysl ani při současném znění předpisu. :-) |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3496 Registrován: 2-2010 |
ŘV: protože nevíme, co říká současně platný Rozkaz o výluce dopravní služby, těžko lze z toho "smyslu" dělat závěr. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3497 Registrován: 2-2010 |
ŘV: doplňuji: "...Rozkaz o výluce dopravní služby, nebo Prováděcí nařízení k D3,...". Pan AŠM nenapsal, z jaké trati snímky pocházejí. |
ridic_vlaku
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 341 Registrován: 5-2019 |
Haan: No jo, asi máte pravdu. To je tím, že já prosťáček si komplexní problematiku Op štítu, nemožného dorozumění, jízdy se zvýšenou opatrností a návěsti stůj zjednodušil na poučku: "za červenou, poblíže které je nějaká výhybka, při nemožném dorozumění nikdy nejedu". A adrenalinové zážitky na tratích s výlukou dopravní služby nechávám statečnějším. :-) |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3498 Registrován: 2-2010 |
ŘV: od platnosti nové D1 to budete mít jednodušší-u (nejen) krycích návěstidel (viz všechna na fotkách AŠM) vždy absolutní význam. Bez domluvy nikde a nikdy ani metr za. To je dobrý, ne? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3212 Registrován: 6-2019 |
PND3 se to netýká. Postaru i ponovu vždy +"Op", jen zmizí ty cedule s kilometrickými polohami.
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3499 Registrován: 2-2010 |
AŠM: měl by zmizet i Štít Op. Ten zůstane jen na klacíkách AB s permisivním významem Stůj. Doufám ... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8092 Registrován: 9-2005 |
Op-štíty zmizí ze všech pruhovaných návěstidel. Logicky. Za jízdu na obsaženou kolej, kolej s porouchaným PZZ ručí výpravčí a musí na to vždy vydat rozkaz. Já teda uchcávám z toho ohlašování uchylným závazným zněním do všech druhů telekomunikačních zařízení. Jako u simplexu to dokážu pochopit. Ale u mobilů, gsm-r a duplexů s adresami?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3218 Registrován: 6-2019 |
Eh, to jsem ještě nepobral... I v D1 režimu? Na D3 je to taková pakárna, že strojvedoucí z toho už dnes brečí štěstím... Haan: no, já spíš narážel na to, že do letoška to nevěděli?
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8093 Registrován: 9-2005 |
Jo, všude, bez výjimek. Chtěl bych vidět Štrinclovou, jak takhle komunikuje, když D1 je hlavně její dílo.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
djst
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1026 Registrován: 8-2014 |
Qěcy: Samozřejmě. Vždyť Op štíty na pruhovaných návěstidlech byly vždy jenom tam, kde za návěstidlo s návěstí Stůj mohl strojvedoucí pokračovat v případě, že se s výpravčím nemohl spojit. To zahrnovalo: "Op-štíty zmizí ze všech pruhovaných návěstidel. Logicky. Za jízdu na obsaženou kolej, kolej s porouchaným PZZ ručí výpravčí a musí na to vždy vydat rozkaz." - oddílová návěstidla automatických hradel, - oddílová návěstidla hlásek a hradel (pro případ nepřítomnosti nebo neschopnosti strážníka oddílu), - návěstidla dopraven s výlukou dopravní služby (blíže vždy popsáno v Rozkaze o VSDZ), - krycí návěstidla pro krytí přejezdů na tratích D3 (blíže vždy specifikováno v PN D3). Změna spočívá pouze v tom, že se nyní v rámci zjednodušení porucha spojení nepřipouští a pokud ano, zůstává se stát. Místo toho máme jinou novinku - oddílová návěstidla autobloku s pruhovanými pásy v případě, že kryjí výhybku na širé trati. Vím akorát o dvou takových místech: vlečka TONASO Neštěmice (Ústí n. L. hl. n. - Povrly) a Karviná-Darkov (Karviná hl. n. - Louky nad Olší). Víte ještě o nějakém? Jenom nevím, proč se to nemohlo dát dohromady s "dopravnou Portál". Nejspíš jen proto, že už se "dopravna Portál" udělala nějak a nikomu se to nechtělo předpisově předělávat. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3220 Registrován: 6-2019 |
krycí návěstidla pro krytí přejezdů na tratích D3 (blíže vždy specifikováno v PN D3) Ano. Jenže sama o sobě jízda za nemožného dorozumění na D3 je hazard ad absurdum (až na velmi jednoduché poměry) a řekl bych, že na většině tratí D3 byla PND3 přímo zakázaná. Čili tam to ani nemělo význam instalovat. Víte ještě o nějakém? Nebanice, ale to je normální AB s nákladištěm na trati, záleží na definici.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8094 Registrován: 9-2005 |
V Praze a Stčk prý žádný pruhovaný klacek AB nebude. Má jich byt12 v celé síti.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8095 Registrován: 9-2005 |
V Praze a Stčk prý žádný pruhovaný klacek AB nebude. Má jich být snad 12 v celé síti. Nákladiště krytá klackem AB by měly být právě takové případy. Ještě mne zajímá, zda přemění odbočku České Zlatníky na něco jiného, když ta má staniční kolej a odbočky podle nové definice mají být dopravnami s kolejovým rozvětvením bez staničních kolejí.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8096 Registrován: 9-2005 |
AŠM: a co kdybychom hromadně zatlačili na radikální zjednodušení komunikace po adresném duplexu a všech druzích telefonie?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3221 Registrován: 6-2019 |
Povinnost používat volací značky je už dnes a taky to nikdo nedodržoval/nedodržuje (naštěstí, protože pak bychom se už nedomluvili vůbec; výjimky typu magor se nudí raději zanedbáme).
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26647 Registrován: 5-2002 |
djst: Jenom nevím, proč se to nemohlo dát dohromady s "dopravnou Portál". Možná to nemá všechny vlastnosti úplně stejné...
|
djst
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1028 Registrován: 8-2014 |
Hajnej: Možná to nemá všechny vlastnosti úplně stejné... Vím, přivolávací návěst. Spíše historická otázka zní, proč se vlastně na oddílových návěstidlech hlásek, hradel a automatických hradel zřizovala, když na ni probíhá jízda vlaku stejně, jako kdyby tam byla normální návěst dovolující jízdu. Neboli proč se tím zaplombovaným tlačítkem nemohlo rozsvítit Volno (resp. Výstraha v případech, kdy je návěstidlo předvěstí dalšího návěstidla). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11901 Registrován: 5-2002 |
ad Šejk: Povinnost používat volací značky je už dnes a taky to nikdo nedodržoval/nedodržuje (naštěstí, protože pak bychom se už nedomluvili vůbec; výjimky typu magor se nudí raději zanedbáme). Dovolím si zásadně nesouhlasit. Vždy je zcela nezbytné mít jistotu, které dvě strany spolu vůbec hovoří. V simplexu to bylo zvykem, pak se na to nějak začalo zapomínat, vždyť je přece jasné, kdo komu volá. Úsměvné historky z Kolína: a) budoucí manipulaci vždy projednal náš dispečer s výpravčím a i s provozním. b) jako strojvedoucí jsem se hlásil cca dvě hodiny před plánovaným příjezdem a zopakoval jsem požadovanou manipulaci (nastalo divení). c) hodinu před příjezdem jsem hovor zopakoval (nastalo divení, že nic neví) d) při příjezdu ke stanici je postaveno do jiného obvodu stanice. Zastavuji, volám (ale nám to nikdo neřekl)... Komunikace, komunikace, komunikace a to řádná a s přesným vědomím, kdo s kým a bez spěchu a stressu... Jedna ukázka zde...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8097 Registrován: 9-2005 |
U simplexu jistě, Petře, ale proč u telefonů všech typů? A u adresných duplexů? To nechápu. Čl. 36 hovoří jasně. Pro všechna telekomunikační zařízení. Nejen, že se musíš představit, ale volajícímu musíš před svým představením ještě zopakovat jeho představení. Jako absurdní perlu pak uvedu, že mezi telekomunikační zařízení řadí tento článek i počítač a rozhlas. Takže se musí všichni zaměstnanci představovat i před dáním pokynů rozhlasem a počítačem. Tady myslel autor mozkem? A jako je dobré tohle nechat vyhnít, za současného obírání prémií, nebo je smysluplnější se proti tomu kolektivně postavit? Na co je GSM-R, když v praxi to bude muset být používáno jako primitivní simplex??
♥️🇺🇦 Слава Україні!