Diskuse » Železnice » Trať Krásný Jez - Loket - Nové Sedlo » Archiv diskuse Trať Krásný Jez - Loket - Nové S... do 19. 4. 2024 | « předcházející | další » |
Archiv diskuse Trať Krásný Jez - Loket - Nové S... do 19. 4. 2024dolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1686 Registrován: 11-2006 |
dědek_hank: Přesně tak - ono jak na Slavkov nebylo žádné TZZ a ani KO, tak když vlak projel přes IK hned za krajní výhybkou (viz 4. fotka výše), tak došlo k rozpadu cesty, a vlak "zmizel" ze SZZ. Tedy bylo možné hned stavět vjezdovou cestu, až se bude vracet zpět z předměstí. A jelikož to výpravčí dělali většinou skoro hned, tak i vzhledem k té rychlosti 30 a 10 km/h 810-ka často nestihla ani projet tunelem, jako ve videu (kde jinak v čase 0:00 zhasíná spodní žlutá, čili cesta byla postavena jen zlomek sekundy před začátkem videa). Jinak ty kódy, resp. i slovně popsaný typ SZZ v pláncích často bohužel nemá s realitou ve stanici moc společného. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4282 Registrován: 4-2014 |
dědek_hank: "Luboš_3.21 4280: To je ještě starší? V mých pláncích je uvedeno "SZZ typ 19", je to totéž? Já bohužel klíč k těm číslům označujícím typ SZZ nemám..." Stav, který mám já, je z roku 2017. Vaše schéma je starší. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 604 Registrován: 11-2007 |
Ahoj, měl bych dotaz, nevíte v jakem stavu je areál Legiosu v Horním Slavkově? Kompletně chátra nebo jsou některé části využívány? Díky (Příspěvek byl editován uživatelem Peter_m.) (Příspěvek byl editován uživatelem Peter_m.) (Příspěvek byl editován uživatelem Peter_m.)
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 775 Registrován: 7-2017 |
Prosím věděl by někdo, kdy bylo zbouráno skladiště v Lokti? Na současných ortofotomapách už není, v roce 2018 je stále k vidění. Děkuji předem |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3587 Registrován: 2-2010 |
drake: Nikdo dosud neodpověděl, pokusím se tedy já: "Prosím věděl by někdo, kdy bylo zbouráno skladiště v Lokti? Na současných ortofotomapách už není, v roce 2018 je stále k vidění. Děkuji předem" Na ortofotomapách v roce 2018 je sic (kupodivu) skladiště k vidění, ale dle Smlouvy o dílo mělo být a bylo skladiště zdemolováno v období od 21.8.2017-15.9.2017. Dne 22.9.2017 uhradil MěÚ fakturu za demolici, čili předpokládám, že byla smlouva naplněna-viz stránky MěÚ Loket odkaz a faktura. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 794 Registrován: 6-2012 |
Haan: To že si na mapy.cz kliknete fotomapy 2018 neznamená že ty podklady jsou z roku 2018, ale že to je verze z roku 2018. Konkrétně v Lokti jsou snímky z 27.8.2016. Dočtete se to vlevo dole z jakého dne jsou ty podklady. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 778 Registrován: 7-2017 |
Haan, 751 364-1: Děkuji oběma za navedení k cíli. Byla to poslední památka na naši první lokálku. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3588 Registrován: 2-2010 |
drake: jj. Výtopna byla zbourána již v červnu 2015. 751_364-1: moc Vám děkuji za nápovědu . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 779 Registrován: 7-2017 |
Haan: Díky za info. Výtopna však nebyla památkou na původní lokálku, ale postavená až při přestavbě stanice Loket kvůli prodloužení do Slavkova a Krásného Jezu. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3589 Registrován: 2-2010 |
drake: zajímalo by mě, kdy byla výtopna postavena. Pokud víte, budu ráda za info . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 780 Registrován: 7-2017 |
Haan: K prodloužení tratě z Lokte do Krásného Jezu došlo v roce 1901 a v rámci přestavby celé stanice Loket byla postavena nová remíza a výpravní budova, staré byly zbourány. Pouze skladiště pamatovalo původní lokálku z Nového Sedla do Lokte. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3590 Registrován: 2-2010 |
drake: díky . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 585 Registrován: 7-2011 |
Dráha N.Sedlo - Loket, jejíž slavnostní otevření se uskutečnilo 15.10.1877. Výstavba trvala necelých 9 měsíců i s remízou a dalším příslušenstvím. Trať byla dlouhá 5,3 Km. Remíza byla přestavěna až v rámci prodloužení trati do Krásného Jezu, jak již bylo napsáno. Zdroj: Dráhy Slavkovského lesa, kterou vydal Železniční spolek Klub 131.1 a město N. Sedlo v r.2007 Mohu posloužit i mnohými dalšími, velmi zajímavými informacemi z této publikace. |
Haan
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3591 Registrován: 2-2010 |
frako: taktéž Vám děkuji za zajímavou info o existenci této publikace. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12347 Registrován: 5-2002 |
ad frako a Haan: No, ona ta publikace moc podrobná nebyla... Například historii přeložek v prostoru se moc nevěnovala. Našel jsem ve svém "archlívu" jízdní řád z léta 1900, tedy z posledního roku, kdy se ještě nejezdilo do Krásného Jezu. Frako: Bruckstrasse mohla být Sklárna, tedy původní nádraží? A Helenenschacht, to mohlo být kde? Takto nějak to vedlo, přes šachtu přímá čára oproti skutečnosti a prostor staré stanice Nové Sedlo drsně odhadnut...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 781 Registrován: 7-2017 |
frako: Jenom podotýkám, že jsem nepsal o přestavbě, ale o zbourání a postavení nové. V tom vidím trochu rozdíl Petr_Šimral: Helenenschacht je tehdy Siemensova sklárna, Bruckstrasse se nacházela cca 400 m za ní směrem k Lokti. Hned za zastávkou Bruckstrasse odbočovala vlečka do Granesau (Chranišov), z ní krátká vlečka k šachtě Julie, na druhou stranu cca v 2,5 km zase vlečka k dolu Kateřina. Dnes přibližně v ose vlečky do Chranišova vede ten oblouk ze sklárny do Nového Sedla, jestli úplně přesně to nedokážu říct. Zastávky na trati existovaly v místech odboček vleček, protože tam potřebovali lidé za prací. Helenenschacht se zastávka u skláren jmenovala proto, že šachta Helena byla první, sklárny přišly až skoro dva roky po zahájení provozu. Naklikáno to máš dobře, bohužel průběh v km 0,0 až 1,8 neumím spřesnit, protože i v archivech situační plány s průběhem první části ke sklárnám chybí. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 961 Registrován: 5-2013 |
Takto nějak to vedlo Když přepnu mapu na "z 19. století", tak původní trasu Neusattl (ze severního zhlaví) / Nové Sedlo - Grünlass / Loučky vidím trochu přesněji . Těleso z jižního zhlaví Neusattl stejným směrem by měly být vlečky dolu Vincenzi. Přesnější průběh je v stabilním katastru, třeba: a oblouk v Grünlass čili Loučkách je patrný i v současné katastrální mapě, např. dnešní ulici "U trati" objížděl východně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 962 Registrován: 5-2013 |
Ve speciálce je zakreslená Helenen Sch. (šachta; zastávka zakreslená není), Bruckhof mohl být u Bruckstrasse (ulice; zastávka taky zakreslená není). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 782 Registrován: 7-2017 |
K.A.F: Bruckhofem vede skutečně Bruckstrasse, tam kde se kříží Bruckstrasse a trať byl nultý kilometr vlečky do Chranišova a tam byla zastávka Bruckstrasse (2,326 km tratě). Ještě předtím cca v km 2,2 odbočovala vlečka k dolu Vincent (ten byl připojen chvíli z obou stran), cca v km 2,5 byla odbočka k dolu Kateřina. Takže kousek za přejezdem, na speciálce je o notný kus dál, ale proč to nevím. Vlečka dolu Kateřina se používala i pro důl Anna, ze které k vlečce vedla důlní drážka nebo lanovka. Za Loučkama vyznačená chemička (Chem.Fb.) sdílela vlečku s parní cihelnou v Loučkách. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 783 Registrován: 7-2017 |
Konečně jsem něco našel. Situace z roku 1879, Bruckstrasse (km 2,326 tratě) je u přejezdu ani tady není značená, lze ji lnalézt jen v soupisech. Vlečka do vápenice zanikla po pár letech provozu, vlečka do dolu Kateřina existovala déle. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 963 Registrován: 5-2013 |
drake: takže zastávka Bruckstrasse byla zhruba u kruháku. V mapě stabilního katastru je vidět i pozemek vlečky do Granesau / Chranišova, její oblouk stáčející se k severu ležel o nějakých 60 m jižněji než dnešní vlečka, která leží už na katastrálním území Nového Sedla. Orientovat se lze v KN jak podle (zhruba zachované) hranice katastrálních území, tak podle pozemku bývalé loketské lokálky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 586 Registrován: 7-2011 |
Petr 12347: Bruckstrasse je pozdější "Loučky zastávka" a kdybychom ji hledali tak si spojíme střed kruhové křižovatky s původním, historickým komínem sklárny no tak je to 40 m od středu. Blahé paměti jsem na této zastávce nastupoval směr LOket. Tehdy jsem měl dilema nastoupit na této zastávce, kam jsem to měl z domova dál a motorák jel později, nebo nastoupit na nádraží N.S.,kam jsem to měl blíž, ale vlak jel zase dřív. Helenenschacht je pozdější N.S.předměstí, odkud vedla vlečka do sklárny a právě na tu šachtu Helena. Pozůstatky koleje na Helenu byly patrné ještě v r. 1988, rovněž i kus původní koleje na nádraží do N.S. která se používala jako výtažná pro posun na vlečce sklárny, to už po komplexní přestavbě vlečky. Takový malý relikt. Budovy HELSCH využívala sklárna, kde byly kanceláře pro provoz vlečky a odd. zásobování. Kdy byla stržena nevím, snad někdy v devadesátkách? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 587 Registrován: 7-2011 |
drake 781: výstavba nové, s tím se dá souhlasit, pro Haan, remíza byla dvoukolejná, obě koleje měly prohlížecí jámy. První kolej do remízy měla odpopelovací kanál, zauhlování mašinek bylo zprvu šikmým výtahem s ručním pohonem, po přechodu k ČSD přestavěno na el. pohon- výtah systém Vosáhlo, obsah vozíku 0,625m/3. Vozík se plnil ručně lopatou, obsluhoval topič (pomocník strojvedoucího).Vodárna, klasika el. čerpání do vodojemu pak do do vodního jeřábu. Předcházelo ruční čerpání do dřevěných sudů a pak přepouštění do tendru, nebo vodojemu mašinky. |
Alex_74
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 831 Registrován: 5-2009 |
Pár obrázků z úseku Kounice - Krásný Jez s T444.030 se soupravou KHKD 20.5.2023 |
Bardotka_749
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2017 Registrován: 10-2008 |
Alex_74: luxus a velký dík za fotky. Vzácné a pěkné.
Bardotky - they are back
|
Alex_74
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 832 Registrován: 5-2009 |
Bardotka_749: Díky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2244 Registrován: 11-2005 |
Nádhera
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
MJ + DM = Black Celebration |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2249 Registrován: 11-2005 |
Když už jsem u toho byl...Nehoda kamionu v Lokti přerušila provoz na trati do Krásného Jezu 30.5.2023, další řidič umělec...
Dejte mi moc ovládat měnu národa a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. - M. A. Rothschild
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9333 Registrován: 1-2007 |
Miram: Tak vlaky nezajižděly na předměstí a končily v Lokti na nádraží? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2254 Registrován: 11-2005 |
Ano, akce ukončena po čtvrté odpoledne, myslím, že se to dotklo dvou vlaků.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9337 Registrován: 1-2007 |
Jezdí na předměstí vůbec někdo? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2611 Registrován: 8-2012 |
Mouka: no ono to vypadá, že tím vlakem nejezdí vůbec nikdo ani do toho Lokte. Už jsem mnohokrát viděl vlak jak směrem tam, tak směrem zpět, když přejížděl přejezd kde byl strojvedoucí a toť vše |
Lexa_karel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1186 Registrován: 12-2009 |
Mouka: já tam jedu tak 2-3x za kvartál a nikdy nejsem sám. Fírové poctivě kontrolují jízdní doklady. |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4928 Registrován: 7-2017 |
Z aktuálního plánu investic SprŽele se mi podařilo zjistit, že pro rok 2030 je plánována realizace TZZ ETCS Regional na trati Krásný Jez - Horní Slavkov. Že by se fakt počítalo s jejím zprovozněním? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 479 Registrován: 3-2016 |
dědek_hank: "Z aktuálního plánu investic SprŽele se mi podařilo zjistit, že pro rok 2030 je plánována realizace TZZ ETCS Regional na trati Krásný Jez - Horní Slavkov. Že by se fakt počítalo s jejím zprovozněním?" Já myslím, že pokud vůbec tam SŽ něco udělá, tak asi jen v úseku N.Sedlo - Loket. Že by se znovuzprovoznila celá trať, je asi sci-fi, ačkoliv i já bych si to samozřejmě moc přál. |
Adam_r
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1639 Registrován: 10-2003 |
dědek_hank Spis se uvazuje o ETCS regional na Karlovy Vary - Marianske lazne a provozni usek Krasny jez - Slavkov (Kounice) se do toho nejak nizkonakladove prida. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12604 Registrován: 5-2002 |
ad Adam_r: Ano, tudy vítr fouká... Včera byla vstupní úvodní porada.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17328 Registrován: 6-2003 |
VZ: Oprava mostů v úseku Loket předměstí - Nové Sedlo Stručný popis předmětu: Oprava mostu v km 16,775 dle zpracované projektové dokumentace v souladu se stavebním povolením včetně vypracování DSPS včetně geodetické části. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1341 Registrován: 11-2007 |
Tak zhruba poslední týden probíhají na trati ve směru Loket predmesti-udoli čistici práce na propustkach a mostech, zatím dorazili k viaduktu pred hs-zastavkou. Že by se fakt něco začalo dít? Dělá na tom cca 20lidi v oranžových vestach.
KAROSA ŠD11.2036 - královna silnic
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1195 Registrován: 4-2005 |
Stokr556: To už tady jednou bylo a dopadlo to snesením svršku. Odkud kam je to sjízdné kupříkladu pro drezínu? Děkuji Něco obrazem z 3.2.24
Brilantně distingovaná, z inertních sfér termicky vystresovaná, kauzálně symetrická, bázicky kubistická, senzitivně hyperaktivovaná. Áno, áno to je řada T478.1,2 ...
Evžene, stojíme u vjezdu! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1343 Registrován: 11-2007 |
No , co ubývají koleje směrem na loket, tak od toho ukradeného mostku v Údolí jsou koleje téměř až do Lokte, krom pár chybějících metrů v tunelu na konci lokte. Dnes jsem narazil na pěkné video od zastávky Údolí směrem k Lokti na drezíně. Už je to po vyčištění propustků, takže dýl jak měsíc to staré nebude. https://youtu.be/CtnA0zs2VRo?feature=shared
KAROSA ŠD11.2036 - královna silnic
|
Martass87
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1267 Registrován: 2-2011 |
To video je velice výstižné, co se týče sjízdnosti |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4993 Registrován: 6-2019 |
Však je to taky nejspíš příprava na snesení svršku - což je jediné racionální co se tím dá dělat.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12711 Registrován: 5-2002 |
ad Šejk: Však je to taky nejspíš příprava na snesení svršku - což je jediné racionální co se tím dá dělat. Nesmíš to brát z pohledu zaměstnance státního provozovatele dráhy... Pro umožnění potřeby svážení nákladních vlaků z Kounice je potřeba oprav prakticky na úrovni výměny části pražců a řádného dotažení upevňovadel... A to je to 27 let bez provozu.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3669 Registrován: 12-2020 |
A ty plány na obnovu trati? Je to reálné nebo z toho jako už poněkolikáté nic nebude? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12712 Registrován: 5-2002 |
ad J.M: A ty plány na obnovu trati? Je to reálné nebo z toho jako už poněkolikáté nic nebude? Ani 5 miliónů tun lithiového písku s tím nehne... Však se tá odvozit do ML nebo do KV...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3670 Registrován: 12-2020 |
No jenže z Kounice do Chodova je to většinou z kopce a výrazně kratší než to tahat přes rozvodí u Kladrub nebo dvojitou úvratí přes Jez a Vary. Takže zakletí stále trvá |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4706 Registrován: 4-2014 |
Osobně si myslím, že to dopadne jako se stanicí Horní Slavkov - kolejiště kompletně sneseno bez náhrady, ale uvidíme jak to nakonec dopadne. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12713 Registrován: 5-2002 |
ad J.M: No jenže z Kounice do Chodova je to většinou z kopce a výrazně kratší než to tahat přes rozvodí u Kladrub nebo dvojitou úvratí přes Jez a Vary. Takže zakletí stále trvá Dokonce by to šlo vozit zadarmo podle mých výpočtů. Dvojice akumulátorových lokomotiv s rekuperací by to dokázala odvozit s nulovým příjmem energie :-)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16690 Registrován: 5-2004 |
To asi nebude primarne otazka svrsku. Jak jsou na tom viadukty? Na druhou stranu vozba cehokoli kamionama je za trest pro okoli at uz zbytek namesti ve slavkove a prujezd loktem nebo totez pres krasno a tamni krpal a serpentiny. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2419 Registrován: 10-2005 |
Stokr556: Ta drezína vypadá dobře Kde se dá taková obstarat?
Punk's not dead!
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3673 Registrován: 12-2020 |
Petr Vlček: Jak jsou na tom viadukty? Ty jsou stavěné ještě za R-U, ty budou kvalitní a posledních 25 let žádný provoz. Ale analýza by asi byla zajímavá. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16691 Registrován: 5-2004 |
no ja ze z toho co se ve slavkove od krasna podjizdi solidne prsi a v zime z oblouku z klenby cnely rampouchy |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1 Registrován: 4-2024 |
Starosta Horního Slavkova opět usiluje o přebudování tratě na cyklostezku, a slavkovští obyvatelé tomu tleskají. Z obnovy nebude nic. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4717 Registrován: 4-2014 |
Montgomery: To se dalo čekat, že tento nápad přijde, protoze SŽ tuto trať znovu doprovozu nikdy už dávat nebude. Jediná možnost je odkup a pak tu trať obnovit a zahajit provoz, jenže do takového šíleného podniku nikdo peníze dávat nebude. Takže je třeba se pomalu smiřovat s tím, že z tratě bude jednou cyklostezka."Starosta Horního Slavkova opět usiluje o přebudování tratě na cyklostezku, a slavkovští obyvatelé tomu tleskají. Z obnovy nebude nic." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9743 Registrován: 1-2007 |
Co je lepší? Cyklostezka, která někomu poslouží, nebo chátrající trať, která nikomu neposlouží? Jinou možnost nevidím. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 117 Registrován: 3-2024 |
Nejlepší je samozřejmě opravená zprovozněná trať, která bude sloužit ekonomice a lidem. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12744 Registrován: 5-2002 |
ad Mouka a Hala_D: Sice je na Kounici 5 miliónů tun lithiového písku, kterého je potřeba se rozumně zbavit (nejkratší rozumné místo je žst. Nové Sedlo), ale s ohledem na to, že to nikoho nezajímá, tak zrušit současný neurčitý stav a z tratě udělat nádhernou cyklostezku. A majitel lithia sice postaví dvoukolejnou pseudovlečku a těch 5 mega tun odveze někam asi do Chodova kamióny, ostatně stejně, jako lom v Krásně...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3725 Registrován: 12-2020 |
To opravdu nelze v tomto státě zprovoznit 10 km trať do místa, kde je očekávaná větší nákladní doprava? To jsme vážně tak neschopní? A to i přesto, že to hlavní, tedy spodek tratě existuje a ještě se jedná o trať administrativně stále existující, která byla nezákonně odstavena z provozu? Někdy si říkám, že výrazem banánová republika urážíme některé mimoevropské země a sami nejsme lepší |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 124 Registrován: 3-2024 |
Ale šlo by to. Ale na zodpovědných místech jsou žáby na prameni, neschopní či nezodpovědní jedinci, jejichž hlavní heslo je #nejde. Někdy si fakt říkám jak je možné, že předci toho bez technologií tolik postavili, když dnes je problém zprovoznit 500 m koleje, mosty reznou a podobně. |