Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 27. 6. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 27. 6. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 23. června 2024 - 15:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31068
Registrován: 5-2002
PŠ: Mám to chápat tak, že jsme prakticky rezignovali na rychlý rozvoj systému ETCS L2?
Já bych si to dovolil chápat tak, že SŽ by ráda nerezignovala, ale příliš striktní požadavky zajistit bezpečnost ji k té rezignaci donutit mohou.
Je to totiž jednoduchý jak facka: bezpečnost se nedá brát z ničeho ani není zadarmo - a zdroje jsou limitované. Jakékoliv zvýšení bezpečnosti v mezistavech tedy nutně povede ke zpomalení.

Tedy že je smysluplně možné jej instalovat pouze na souvisle zrekonstruované dostatečně dlouhé úseky v rozsahu minimálně jedné celé RBC?
Řekněme, že takto je to rozumné a flikovat to po kouskách by bylo násobně drahé.
Ono ale pokud budeš rekonstruovat trať po úsecích, bude na ní v místě stavby úzké hrdlo, které přiškrtí celou trať, takže v úsecích mimo stavbu bude slabší provoz, než jaký tam vypukne, až bude hotovo.

A dále na takový úsek už za žádnou cenu nešahat?
Místo "za žádnou cenu" bych asi napsal "bez dostatečně pádného důvodu"...

Integrální ZZ je pojem používaný ponejvíce u "železnice 4.0"
Jo, a kyselina je pojem používaný v chemii. To jsme se moc daleko nedostali...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 23. června 2024 - 19:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 10-2014
PŠ: Mám to chápat tak, že jsme prakticky rezignovali na rychlý rozvoj systému ETCS L2?

Petře,

to určitě ne. Nic takového jsem nenapsal. Určitě na L2 nerezignujeme. Staveb je v běhu a v přípravě dost.

ETCS je tím zabezpečovačem, který dokáže dohlížet dovolenou rychlost, generovat brzdnou křivku a dohlížet zastavení před koncem oprávnění k jízdě. Umí to i některé jiné zabezpečovače, ale ty nejsou perspektivní.

ETCS je tím zabezpečovačem, který dokáže eliminovat většinu omylů lidského činitele - strojvedoucího. Po tom se dlouho volalo, teď se to po Pardubicích opět připomnělo. Takže L2 určitě ano. A je třeba ho udělat co nejdřív.

Pravda je, že budování ETCS na souvislém úseku je výhodnější, ale kromě tratí jako je Uničovka bude samozřejmě docházet v čase ke změnám. Jde o to, jestli musí následovat změny tak rychle za sebou, zda je nějak lze spojovat, dělat s větším výhledem. Ale v tom je každá trať trochu jiná.

Napsal jsem předchozí příspěvek, abych upozornil, že zřízení nějakého "dočasného zabezpečovače" při stavebních postupech, ať L2,, L1 LS nebo ETCS STOP rozhodně není tak triviální a levné, jak si to mnozí mohou představovat. A bude to vázat kvalifikované síly.

Mně by se nejvíc líbilo aktivovat L2 co nejdříve po posledním stavebním postupu, možná by to šlo už po předposledním (podobně jako se zapíná SZZ). Na tratích "s benefity" to bude nezbytností. Ale vyžaduje to perfektní a důvěryhodné projekční podklady s potřebnou přesností a podrobností (vzdálenosti mezi prvky v kolejišti v ose koleje [v ose vlakové cesty]), situování návěstidel nikoliv až při stavbě, ale už v projektu se zohledněním všech v úvahu přicházejících překážek ve viditelnosti (stožáry, přístřešky, informační zařízení pro cestující, protihlukové stěny,mosty, jejich podpěry, jiná návěstidla, všechny budovy, ...). Jde o to, aby se vzdálenosti nemusely díky změnám při stavbě měřit až po položení kolejí, instalaci snímačů počítačů náprav a pak teprve tvořit (či jen dodělávat) adresný SW RBC. To nejvíc zdržuje.

Teď je to náročnější, protože kromě rekonstrukcí stanic a probíhají ještě stavby ETCS. Takže na těch "pár lidí", co mají potřebné znalosti a kvalifikaci, je toho moc. Ale o tom už psal Hajnej. Další kvalifikované lidi neseženete a nedostanete do nich potřebné znalosti ani za den, ani za týden, ani za měsíc.

Vemte si, že máme něco pod 10 000 km tratí. A už cca 1000 jich má vybudované ETCS L2 (a to se podařilo za pár let). Přitom jde většinou o dvoukolejky.
Neděle, 23. června 2024 - 19:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8954
Registrován: 9-2005
Mak: děkuju za podrobný věcný popis situace o nástin možného řešení.
♥UA
Neděle, 23. června 2024 - 20:15:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 5-2018
Nehoda os.auto x Kokořínský rychlík - Malý Újezd
Neděle, 23. června 2024 - 20:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 230
Registrován: 10-2014
Qěcy

Rádo se stalo.
Neděle, 23. června 2024 - 20:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3700
Registrován: 12-2007
Ale vyžaduje to perfektní a důvěryhodné projekční podklady s potřebnou přesností a podrobností …
Tomu by mohlo pomôcť projektovanie v BIM, nie?
Neděle, 23. června 2024 - 21:26:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 3-2016
kajman004:

Teď jsem to četl. Řidič prý objel závory...
Ach jo, to ta ušetřená minuta těm lidem za to fakt stojí...??
Neděle, 23. června 2024 - 22:27:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 1-2006
Tratovak:

Asi jako realizace v BIM nebo doplnění modelu stavbou před realizací do detailů... dá se situovat návěstidla dříve než jsou koleje, tedy bude kdokoliv z te komise ochoten říct závazně ano z 3D modelu? Bude model projektu pro neznámého zhotovitele v takové podrobnosti, aby šlo učinit relevantní závěr?

Navíc, ač má mak v lecčem pravdu, rozhodující je detail, který často investor ladí až v průběhu szavby.

Také bych rád věřil tomu, že to půjde, ale na jazyk se vkrádá slovo iluze... ta cesta je pouze v tom, že všichni pochopí, že přizpůsobovat nebude zabzař...
Pondělí, 24. června 2024 - 07:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3701
Registrován: 12-2007
tedy bude kdokoliv z te komise ochoten říct závazně ano z 3D modelu?
Čo bude kto ochtný ťažko povedať, ale je fakt, že nie som jediný, kto sa obáva, že možnosti BIM sa v podmienkach SŽ budú využívať tak na 10 %…
Napr. nám bola prezentovaná možnosť rozšírenej reality, kde si nasadím 3D okuliare kdekoľvek na stavbe ešte pred výkopom a uvidím kde čo bude a čo je s čím v kolízii. Povedal by som, že drvivá väčšina prípadov by šla určiť aj z modelu a o tej menšine sa bude vedieť včas - a tomu sa potom HMG prispôsobí.
ridic_vlaku
Pondělí, 24. června 2024 - 14:18:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 532
Registrován: 5-2019
Asdf: tak NIČ. Resp. to NIČ bude závisieť na tom, či v tej dobe bude väčšia politická vôľa tú stavbu realizovať, alebo snaha sa pokryť pred prúserom.

Ještě by do toho mohla vstoupit razantní akce strojvůdců. Kdyby namísto hejtování soukromých dopravců a boje za nekonečné turnusové volno opravdu začali bránit své zájmy...
Pondělí, 24. června 2024 - 15:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31081
Registrován: 5-2002
ŘV: Ještě by do toho mohla vstoupit razantní akce strojvůdců. Kdyby namísto hejtování soukromých dopravců a boje za nekonečné turnusové volno opravdu začali bránit své zájmy...
Takže taky nevstoupí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 24. června 2024 - 19:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1857
Registrován: 1-2006
Čo bude kto ochtný ťažko povedať,...
Zde je to jednoznačně o jednání Správy železnic jak interně tak s Federací strojvůdců, která tam zástupce má po dlouhém období, kdy se fírové odmítali účastnit (z logických důvodů - ten, kde řekne za fíry, že jo, může být pranýřován, což mu, ani jeho firmě, za to nestojí). Problém je zejména v nestálosti názoru v čase. Odsouhlasíte předběžně, při finálním staničení přijde někdo jiný a je všechno jinak. Dlouhodobá bolest znamenající, že dokud neleží kolej, prostě to nejde bez ohledu na kvalitu výstupu projektu (mak). Ano, je to příležitost k narovnání prostředí...

... možnosti BIM sa v podmienkach SŽ budú využívať tak na 10 %...
Procento je přímo úměrné počtu lidí, kteří s modelem budou ochotni a schopni pracovat. Kvalifikovaná lidská kapacita, která na všech frontách prostě není. Moc by se mi líbilo, kdyby dráha byla schopná parametry z modelů přenášet do své jediné databáze napříč profesemi, tedy kdyby BIM dokázal odstartovat i změny v archivaci dat na straně správce. Jsou pro to podmínky?

Na stavbách to může být přínosem - jsou pěkné navazující nástroje, které umožňují nejen PR výstup (animovaný film o postupech) -, ale opět, je to o tom, kolik lidí ochotných a schopných pracovat s modelem zhotovitel má.

Takže o generaci dál asi ano, budou-li kapacity a prostředky na víc než na základní fungování všech.

Napr. nám bola prezentovaná možnosť...
K čemuž ale potřebujete model, do kterého zhotovitel doplní detaily (proč by to dělal?), a který zadá někomu (proč by to dělal?), kdo to přechroupe do podoby, kterou ty brýle odprezentují. Osobně to vidím jako výborný nástroj pro architekty na ladění barev, k čemuž detail není až tak potřeba. Dělat něco takového kvůli situování návěstidel je dobrej, a zejména drahej, úlet. Ale pokud to investor zhotoviteli zaplatí, třeba jako výstup pro mediální prezentaci stavby v rámci PR, pak proč ne. Uplatnění bych viděl u VRT...

Časem to asi bude více smysluplné. Dnes si práci jednotlivých profesí zhotovitele moc neumím představit. Problém (mimo čistě stavební profese) bývá i pochopení 2D a řezů. Otázkou je, jestli je to o chápání nebo o něčem jiném - koordinace stojí čas.

Takže za mne BIM a 3D x situování = spíše iluze... V ETCS s benefity navíc, kupodivu, problémy s dohledností nemizí. Čímž se důrazu na situování (a změn z něj ve stavbě) nezbavíme.
Pondělí, 24. června 2024 - 19:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8955
Registrován: 9-2005
DNS ale nepotřebuje takovou dlouhou dohlednost, jako hlavní návěstidla, ne?
♥UA
Pondělí, 24. června 2024 - 20:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3702
Registrován: 12-2007
BIM vyžaduje legislatíva. Projektanti sa s tým natrápia, stojí to prachy, SŽ si spraví čiarku, že má splnené - a v momente, kedy by sa investované prachy mali začať vracať, hlavne po dobu životnosti stavby, tak ten BIM odfajčíme… Ta dráha si sama pod sebou reže konár…
Pondělí, 24. června 2024 - 20:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 1-2006
Q: Pokud připustíme, že brzdné křivky vlak zastaví někde před, je pro to, co má být návěstěno DNS (ale i pro Lokalizační značku), potřeba dohlednost...
Pondělí, 24. června 2024 - 20:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31084
Registrován: 5-2002
Vhd: Procento je přímo úměrné počtu lidí, kteří s modelem budou ochotni a schopni pracovat.
Ono to bude dost záviset i na kvalitě vstupních podkladů.
Třeba na excelových pláncích je hodně znát, jestli jsou nakresleny podle skutečného provedení stavby (sedí prakticky všechno), podle projektu (sedí všechno kromě toho, co se přesituovalo) nebo podle starých staničních řádů (tam nesedí skoro nic).

Obecnou bolestí kilometrických poloh čehokoliv v podobných dokumentech je to, že se někde cestou ztratila informace, od čeho byly změřeny. On totiž občas nějaký ten hektometrovník vychází do mostku nebo do přejezdu, tak se posune vedle, a hned máme třeba 94+106 m. U cedulí na sloupech trakce jsou mnohde doměrky (občas i s číslem tratě), ale bohužel ne úplně všude.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 24. června 2024 - 21:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 1-2006
Hajnej:

Jedna databáze, x různých údajů/duplicit. To nemůže vycházet...

Chlapy s plánky upřímně obdivuju za to, kolik do toho dávají. Jediný údaj, na kterém se všichni shodnou, v jediném společném řádku databáze by pomohl i jim. V tom je BIM pro dráhu příležitost.

Novostavby by měly být finálně změřeny od nové kilometráže ze zaměření (ne od kamene v kolejišti). Není problém mít v databázi km prvků mimo ZZ a polohu od něčeho co je vidět dopočítat.
Pondělí, 24. června 2024 - 21:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3703
Registrován: 12-2007
Na ekektrizovaných tratiach sa už nejakú dobu “kamene” do koľajiska nedávajú 😉
Pondělí, 24. června 2024 - 21:43:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31087
Registrován: 5-2002
Trat: Na ekektrizovaných tratiach sa už nejakú dobu “kamene” do koľajiska nedávaj
Často je to tak, že jsou sudé na cedulích a liché na šutrech.
Ještě Uničovka to tak má, ale nevylučuju, že to někdo mezitím "zoptimalizoval"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Úterý, 25. června 2024 - 11:17:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 533
Registrován: 5-2019
mak: Děkuji za věcný příspěvek a vysvětlení. Už jsem tady z některých těch básnických hyperbol, jinotajů a nedokončených vět propadal malomyslnosti.

Napsal jsem předchozí příspěvek, abych upozornil, že zřízení nějakého "dočasného zabezpečovače" při stavebních postupech, ať L2,, L1 LS nebo ETCS STOP rozhodně není tak triviální a levné, jak si to mnozí mohou představovat. A bude to vázat kvalifikované síly.

Tomu rozumíme. Jen by nás zajímalo, zda existuje analýza nákladů na instalaci dočasného zabezpečovače versus náklady na likvidaci případných mimořádných událostí, které s určitou pravděpodobností mohou nastat, a které jsou způsobeny absencí zabezpečovače? A jak by tato analýza zpětně vyšla např. v případě Pardubic, kdybychom připustili premisu, že by LVZ nehodě zabránil?
Úterý, 25. června 2024 - 12:06:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 8-2019
ridic_vlaku: Ještě bych do toho připočítal taky opatření ve formě výpravčího, který by musel vlak vypravit.
To by nehodě taky velmi pravděpodobně zabránilo a stálo by to nejméně.

Trochu mne tady fascinují ty 2 extrémy - Mám LVZ/nemám LVZ a všechno je na strojvedoucím. Nic mezi.
Úterý, 25. června 2024 - 12:07:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3704
Registrován: 12-2007
A čo si predstavujete pod mimoriadnou udalosťou? Napr. plný dvoješus vrazený do cisterien s benzínom, od ktorého sa chytí zásobník plynu vedľa trate a vzplanie aj autobus so školským zájazdom na vedľajšej ceste?
Úterý, 25. června 2024 - 12:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11105
Registrován: 5-2007
Poskok: Ja sa trochu bojím, že ten vonkajší výpravca by v tých Pardubicích, pod dojmom, že sa bude popoťahovať, mával na fíru výpravkou jak o závod a ešte by ho možno utvrdil, že ide preč...
Úterý, 25. června 2024 - 12:39:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9802
Registrován: 1-2007
Výprava vlaku na opakovanou výstrahu přece není zakázaná.
Úterý, 25. června 2024 - 12:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14553
Registrován: 4-2003
že ten vonkajší výpravca by v tých Pardubicích, pod dojmom

To taky, ale hlavně - kde byste ty lidi chtěli brát a kolik by to stálo?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 25. června 2024 - 12:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 8-2019
RadekŠ: Stálo by to určitě méně, než výstavba provizorky.
ridic_vlaku
Úterý, 25. června 2024 - 13:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Registrován: 5-2019
A čo si predstavujete pod mimoriadnou udalosťou? Napr. plný dvoješus vrazený do cisterien s benzínom, od ktorého sa chytí zásobník plynu vedľa trate a vzplanie aj autobus so školským zájazdom na vedľajšej ceste?

Ale no tak, pane traťovák, to na mne nezkoušejte.:-) Že jste o risk analýze nikdy neslyšel, neznamená, že risk analýza neexistuje. Já pořád doufám, že pánové přes ETCS ji někde mají.
Úterý, 25. června 2024 - 13:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11107
Registrován: 5-2007
Poskok: Ako v Pardubicích? Tam by ste bez provizórky potreboval ešte tak 6-8 výhybkárov do smeny (takže krát 4).
Úterý, 25. června 2024 - 13:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9222
Registrován: 9-2011
Poskok: vnější výpravčí by ničemu nezabránil a proti opakované výstraze by vlak vypravil.
Dělo s děje se to tak mhohokrát denně.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 25. června 2024 - 13:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3705
Registrován: 12-2007
Ale no tak, pane traťovák, to na mne nezkoušejte.:-)
Aká otázka, taká odpoveď…
Úterý, 25. června 2024 - 13:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14554
Registrován: 4-2003
Stálo by to určitě méně

Zjevně ošetřujete nějaké parciální riziko v jednom místě a konkrétní situaci a čase, ale takhle přeci nelze systematicky uvažovat.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

ridic_vlaku
Úterý, 25. června 2024 - 14:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 5-2019
Aká otázka, taká odpoveď…

Promiňte, vás jsem se neptal. Natolik vás nepřeceňuji.
Úterý, 25. června 2024 - 14:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31092
Registrován: 5-2002
ŘV: A jak by tato analýza zpětně vyšla např. v případě Pardubic, kdybychom připustili premisu, že by LVZ nehodě zabránil?
Analýza tohoto typu se dělá dopředně a proto počítala s tím, že to, co se tam stalo, nastane s určitou pravděpodobností, a předpokládané škody vzniklé při MU se tou pravděpodobností násobily. Velmi zjednodušeně řečeno, jestliže mám odhad, že s 10% pravděpodobností vznikne škoda 100 mega, pak je opatření za 20 mega drahý.
Analyzovat to zpětně na jediné události už nedává smysl, protože už pracujeme s jistotou, že se něco stalo. Místo toho se upraví statistika MU při rekonstrukcích a v příštích analýzách se už pracuje s jinou pravděpodobností.

Že jste o risk analýze nikdy neslyšel, neznamená, že risk analýza neexistuje.
Jestli tu na nás zkoušíš machrovat, že Tys o ní něco slyšel, pak to nějak nejde dohromady s Tvojí výše citovanou otázkou, která je v kontextu risk analýzy naprosto hloupá.

Už jsem tady z některých těch básnických hyperbol, jinotajů a nedokončených vět propadal malomyslnosti.
Jen jestli to nebylo tím, že ses omylem podíval do zrcadla...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 25. června 2024 - 15:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3706
Registrován: 12-2007
ridic_vlaku:
" vás jsem se neptal. Natolik vás nepřeceňuji."
Je vám odpustené.

pak to nějak nejde dohromady s Tvojí výše citovanou otázkou, která je v kontextu risk analýzy naprosto hloupá.
Asi tak.
Úterý, 25. června 2024 - 15:12:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3707
Registrován: 12-2007
V kontexte priecestí, ale v zásade je to o tom istom, si dovolím oprášiť jedno staršie pojednanie a dať do pozornosti tabuľku podľa ČSN EN 50126 cca uprostred:
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/6913-Priecestia-a-tratova- rychlost-160-kmh/
Úterý, 25. června 2024 - 15:14:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14555
Registrován: 4-2003
Analyzovat to zpětně na jediné události už nedává smysl, protože už pracujeme s jistotou, že se něco stalo...v příštích analýzách se už pracuje s jinou pravděpodobností.

Přesně.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Chlap
Úterý, 25. června 2024 - 16:42:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 237
Registrován: 12-2009
Porovnání nákladů na prevenci (zabránění škodě) s výší škody je ošidné.
1) Náklady na zabezpečovačení často hradí někdo jiný než ten komu je způsobena případná škoda.
2) Škoda (při nehodě) je často kompenzovaná poškozeným z pojistky (uhrazena pojišťovnou). Taktéž náklady (např. hasičů) se hradí z pojistek. Při dopravní nehodě se z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla hradí náklady hasičského záchranného sboru nebo jednotky sboru dobrovolných hasičů - zákon č. 30/2024 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, v platném znění, § 18 písm. c). Viz. Za úklid hasičů po nehodách platí pojišťovny miliony
3) Jaká je hodnota zmařeného života a komu škoda vznikla? Je stejná hodnota zmařeného života osoby tuzemce (platícího daně v ČR) a osoby cizince (ze kterého ČR odvody nemá)? V České republice je hodnota lidského života stanovena na 400násobek jeho průměrné mzdy za předchozí kalendářní rok, viz. Kolik stojí život lidskej?
Úterý, 25. června 2024 - 16:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3708
Registrován: 12-2007
Ešte by to ale chcelo vedieť kedy a kde koľko ľudí umrie…
Úterý, 25. června 2024 - 17:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31096
Registrován: 5-2002
Chlap: Porovnání nákladů na prevenci (zabránění škodě) s výší škody je ošidné.
V čem?
Prostě se do té škody zahrne všechno to, co objevuješ v bodech 1), 2) a 3)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Úterý, 25. června 2024 - 17:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 5-2019
Ad. Hajnej: 31092

Velmi sofistikovaný příspěvek, uznávám. Ovšem já vaši na české železniční poměry nadprůměrnou inteligenci nezpochybňuju. O to víc si vážím, kolik do mne, který si zde jen krátí čas, investujete energie. A to jen abyste mi vysvětlil fakt, který já přece dávno vím. Totiž, že jsem jen prosťáček. :-)

Jestli tu na nás zkoušíš machrovat, že Tys o ní něco slyšel, pak to nějak nejde dohromady s Tvojí výše citovanou otázkou, která je v kontextu risk analýzy naprosto hloupá.

Ale mám si tuto větu vykládat tak, že žádná risk analýza neexistuje? Tomu by odpovídalo i nekonkrétní básnění toho pana drážního vašnosty, který tak rád nechává věty třemi tečkami na konci plynout do ztracena.
Úterý, 25. června 2024 - 18:12:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14557
Registrován: 4-2003
Je stejná hodnota zmařeného života osoby tuzemce (platícího daně v ČR) a osoby cizince (ze kterého ČR odvody nemá)?

Hodnota člověka pro společnost fakt nejsou jím zaplacené daně a rozlišovat tuzemce a cizince je hovadina.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

mot
Úterý, 25. června 2024 - 18:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4973
Registrován: 7-2017
Máte štěstí, že dráha nespadá pod EASU nebo FAA.
Úterý, 25. června 2024 - 19:45:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 6-2012
Chlap:
"Porovnání nákladů na prevenci (zabránění škodě) s výší škody je ošidné."
Ani nie, v konecnom dosledku jedno aj druhe zaplati cestujuci / zakaznik nakladnej dopravy a danovy poplatnik. Ci sa to preuctuje cez poistovnu pri skode alebo cez cenu za dopravnu cestu pri lepsej prevencii, ktora nehode zabranila, je viac-menej detail. Kvoli tomu detailu sa budu pochopitelne zucastnene organizacie hadat, ale porovnanie ako take - samozrejme brane statisticky - zmysel ma.
Středa, 26. června 2024 - 08:52:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9224
Registrován: 9-2011
Hajnej: Velmi zjednodušeně řečeno, jestliže mám odhad, že s 10% pravděpodobností vznikne škoda 100 mega, pak je opatření za 20 mega drahý.
V globálu samozřejmě souhlas.
Jen je velmi ošidné určit tu pravděpodobnost.
Od vypnutí kódování (v podstatě "od začátku stavby") Pardubicemi projelo (vjelo, odjelo) X vlaků, z nich to Y mělo postavené někam "k červené", Z jich tu červenou projelo a Ž se za tou červenou s něčím potkalo.
Ať to Ž či Z podělím Y nebo X, tak to bude vycházet hooodně malé, a tedy "hodně drahé" bude už v řádu třeba desítek tisíců.

Chlap. Náklady na zabezpečovačení často hradí někdo jiný než ten komu je způsobena případná škoda.
Pominu-li mjr. Vise a škody způsobené úmyslně (zloději apod.), tak snad o zabránění škody by se měl starat spíš ten, co škodu způsobí než ten, komu je způsobena.
Aneb když jdu čutat do míče, tak si hledám místo, kde nerozbiju žádné okno, a ne že majitel baráku, u kterého si já čutám, má ten barák postrčit o 20 m dál či si alespoň namontovat okenice.
Protože když to okno rozbiju, tak mu ho holt zaplatím.
Všichni jste volové. Servít
vasekj
Středa, 26. června 2024 - 09:58:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 9-2017
Aleš_Liesk.:
"Od vypnutí kódování (v podstatě "od začátku stavby") Pardubicemi projelo (vjelo, odjelo) X vlaků, z nich to Y mělo postavené někam "k červené", Z jich tu červenou projelo a Ž se za tou červenou s něčím potkalo.
Ať to Ž či Z podělím Y nebo X, tak to bude vycházet hooodně malé, a tedy "hodně drahé" bude už v řádu třeba desítek tisíců."
Tady ale nejde o pravděpodobnost, že se to stane jednomu vlaku (ta je skutečně zlomek procenta), ale že se tak za celou tu dobu stane jakémukoli vlaku. Takže relevantní by bylo si to Ž/Y odhadnout z jiného obdobného místa v minulosti, a to vynásobit odhadovaným Y za dobu, kterou by plánovaná investice pokryla.
Jo, a mezi škody je nutné počítat nejen přímé škody na majetku, ale i skutečnosti vyplývající z toho, že se daným místem nějakou dobu nedá jezdit a vozit náklad, a vůbec způsobený zmatek a zpoždění.
Aleš_Liesk.:
"o škodu způsobí než ten, komu je způsobena."
Já se tedy u svého majetku snažím v rámci možností zabránit i pravděpodobným škodám (i neúmyslným) způsobeným někým jiným. A kdybych byl tím majitelem baráku a musel dvakrát do roka vyměňovat okna a vymáhat škodu po nezletilých čutálistech, tak bych nějaké to opatření na okna instaloval (spíš než okenice asi mříže, aby přes to bylo vidět).
Středa, 26. června 2024 - 10:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9804
Registrován: 1-2007
Aleš Liesk:Pominu-li mjr. Vise a škody způsobené úmyslně (zloději apod.), tak snad o zabránění škody by se měl starat spíš ten, co škodu způsobí než ten, komu je způsobena.
Aneb když jdu čutat do míče, tak si hledám místo, kde nerozbiju žádné okno, a ne že majitel baráku, u kterého si já čutám, má ten barák postrčit o 20 m dál či si alespoň namontovat okenice.
Protože když to okno rozbiju, tak mu ho holt zaplatím.


Z obecnýho hlediska máš samozřejmě pravdu, jen si nedovedu představit, že sami fírové (tedy osoby, u kterých je riziko, že způsobí škodu projetím návěstidla) půjdou instalovat vlakový zabezpečovač. Sice mají odbory, které za to můžou lobovat, ale to už je trochu něco jiného.

Na druhou stranu ZP říká: Zaměstnavatelé jsou povinni vytvářet zaměstnancům pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce
Otázkou je, jestli se to vztahuje i na tento případ. Jenže většina fírů má jiného zaměstnavatele než SŽ.
Středa, 26. června 2024 - 12:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31099
Registrován: 5-2002
vj: A kdybych byl tím majitelem baráku a musel dvakrát do roka vyměňovat okna a vymáhat škodu po nezletilých čutálistech, tak bych nějaké to opatření na okna instaloval
No a to "dvakrát do roka" není nic jiného, že pravděpodobnost té události je už nějakým způsobem známá...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 26. června 2024 - 12:20:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9227
Registrován: 9-2011
Mouka: už jdeš moc do detailů.
Dřív byla "jednotná" dráha a ta si nainstalovala zabezpečovač, aby předcházela škodám, které by ona způsobila (převážně sama sobě, ale to není důležité. Důležité je, že chtěla zabránit škodám, které by ona způsobila).
Dnes jsou zvlášť kolejníci a mašinkáři, škody tohoto typu způsobují mašinkáři, tak by mělo být primárně jejich zájmem těm škodám předcházet. Bohužel ale zabezpečovač je jednak drahý (takže spoustu manažerů láká spoléhat se na to zbytkové riziko, že je dostatečně malé) a druhak technicky provázaný jak na mašinkáře, tak na kolejníky.

Hajnej
No a to "dvakrát do roka" není nic jiného, že pravděpodobnost té události je už nějakým způsobem známá...
Když si jako majitel baráku spočítám, že mi sice 2x do roka čutálista rozbije okno za 500, ale pokaždé mi ho zaplatí, tak se mi instalace mříží za 5000 nevyplatí (pokud nenaceňuji i svůj klídek a nerozčilování se s honěním harantů, zametáním skla a obvoláváním sklenářů)
Všichni jste volové. Servít
vasekj
Středa, 26. června 2024 - 12:51:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 367
Registrován: 9-2017
Hajnej:
"že pravděpodobnost té události je už nějakým způsobem známá..."
Když se nebudeme dívat specificky na Pardubice, ale na celou síť SŽ, tak už máme statistický vzorek pro určení pravděpodobnosti celkem velký, i vážných nehod bylo za posledních 10 let celkem dost. Otázka je, jestli dokážeme určit toho jmenovatele (celkový počet dojezdů ke stůj). A z té statistiky je zajímavé i to, kolik nehod se stává právě v místech různých rekonstrukcí.

Aleš_Liesk.:
"Když si jako majitel baráku spočítám, že mi sice 2x do roka čutálista rozbije okno za 500, ale pokaždé mi ho zaplatí, tak se mi instalace mříží za 5000 nevyplatí (pokud nenaceňuji i svůj klídek a nerozčilování se s honěním harantů, zametáním skla a obvoláváním sklenářů)"
To je právě ono. Sklo sice stojí 500, ale sklenář mi ho tam usadí za 1500, a to až za týden, do té doby mi dovnitř bude pršet a foukat, což nadělá další škody. Možná tam za tu dobu i snáze vnikne zloděj. Honění harantů, zametání skla a obvolávání sklenářů mi zabere 8 hodin práce správce, což mě bude stát další 2000. Abych se na výměnu skla dostal do bytu, bude si nájemník muset vzít volno z práce ...
Středa, 26. června 2024 - 13:19:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31101
Registrován: 5-2002
vj: A z té statistiky je zajímavé i to, kolik nehod se stává právě v místech různých rekonstrukcí.
To se právě celkem ví, akorát to bývají častěji nehody úplně jiného typu - projeté děliče, utržené sběrače, nesprávně postavené nebo podhozené výměny.
Ale takhle velkolepě projeté Stůj se stávalo spíš za běžného provozu.

Sklo sice stojí 500, ale sklenář mi ho tam usadí za 1500, a to až za týden, do té doby mi dovnitř bude pršet a foukat, což nadělá další škody. Možná tam za tu dobu i snáze vnikne zloděj.
To, že se do to té škody zahrne i toto všechno, jsem už jednou psal...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 26. června 2024 - 13:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9228
Registrován: 9-2011
Jak píše Hajnej, obrat "okno za 500" je třeba chápat jako veškeré finanční újmy vzniklé tím rozbitím.
Když bude sklo za 500, práce za 1000 a ztráta výdělku za další tisíc, tak po čutálistovi nebudu chtít 500, ale 2500.
Samozřejmě, všecko vyčíslit nejde, třeba stres a nasr*nost z rozbitého okna.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 26. června 2024 - 15:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12876
Registrován: 5-2002
ad A.L a ostatní: Dnes jsou zvlášť kolejníci a mašinkáři, škody tohoto typu způsobují mašinkáři, tak by mělo být primárně jejich zájmem těm škodám předcházet. Bohužel ale zabezpečovač je jednak drahý (takže spoustu manažerů láká spoléhat se na to zbytkové riziko, že je dostatečně malé) a druhak technicky provázaný jak na mašinkáře, tak na kolejníky.

A nyní do toho zapracujme, že mašinkáři na lokomotivách zabezpečovač mít budou prakticky všude a kolejníci budou mít traťovou část na dvaceti procentech sítě.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 26. června 2024 - 16:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31103
Registrován: 5-2002
PŠ: A nyní do toho zapracujme, že mašinkáři na lokomotivách zabezpečovač mít budou prakticky všude a kolejníci budou mít traťovou část na dvaceti procentech sítě.
Jenže na těch 20 procentech sítě se uskuteční 80 procent jízd vlaků. To do toho taky musíme zapracovat...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Středa, 26. června 2024 - 18:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4975
Registrován: 7-2017
AL: A to toho čutálistu taky nemusíte zjistit, neboť jste mimo domov. A třeba i pár dní.
Středa, 26. června 2024 - 18:54:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12877
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Jenže na těch 20 procentech sítě se uskuteční 80 procent jízd vlaků. To do toho taky musíme zapracovat...

Ano, ale chráněni chtějí být všichni, když už to tam za drahé peníze mají.

Poměrně mnoho zásadních nehod se děje na tratích, které vybaveny nebyly a s výjimkou Radonic jen tak nebudou. A jezdí tam již dnes nemálo vozidel, které mají.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 26. června 2024 - 20:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 286
Registrován: 6-2018
mot: Čutálistu? Vy jste nějakýho viděl? Já už snad léta ne. Kluci hrajou fotbal leda na počítači. [uhoh]
Středa, 26. června 2024 - 20:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 11-2012
A nebylo by uplně nejjednoduším a nejlevnějším začátkem k řešení to co zavedli ÖBB?

Když je průser, tak v něm automaticky jede i manažer?

Někde se začít musí.

Co na to občan (Otakar Černý)?

A co s tím budeme dělat(Karel Schwarzenberg)?

Tohle prvni opatření by moc nestálo a věřím že mnoho lidí z vedení by se začalo starat.

Právě proto jak výše je psáno, oni počitaji s tím zbytkovým rizikem a také vědí že jim moc nehrozí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Persink163054.)
Středa, 26. června 2024 - 21:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31105
Registrován: 5-2002
PŠ: Ano, ale chráněni chtějí být všichni, když už to tam za drahé peníze mají.
Jednak tím rozhodně netvrdím, že u těch 20 % sítě máme zůstat. Jenom nemám rád, když se to nedořekne celý.

Druhak jsem před tu před pár lety zmiňoval úvahy o ETCS s "radiodírama", které se opíraly o přesně týž argument - že ETCS budou mít dříve nebo později i vozidla z lokálek, pokud tam nechtějí být uvězněna (nepočítám-li procházky s vyvaděčem).
Docela jsem to tenkrát schytal a jsem proto rád, že s týmiž argumenty teď přišel někdo jako Ty.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 26. června 2024 - 22:15:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12879
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Docela jsem to tenkrát schytal a jsem proto rád, že s týmiž argumenty teď přišel někdo jako Ty.

Když jsem na nějaké první české konferenci o ETCS (tuším rok 2013 nebo 2015) nazval LVZ barvičkovačem, byl jsem málem vyveden ze sálu.

A dnes jsme na tom obráceně a to hlavně proto, že barvičkovač sice dovede pomoci, ale ETCS to umí na nějakých 98 - 99%. A současně jsme se v bezpečnostní kultuře přece jen posunuli dopředu, byť to tak někdy nevypadá.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 27. června 2024 - 12:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 7-2017
Srážka pracovních mechanismů u holubického nádraží: novinky.cz