| Diskuse » Železnice » Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší » Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 06. 1. 2025 | « předcházející | další » |
Archiv diskuse Tratě v Českém ráji a Podkrkonoší do 06. 1. 2025dolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
| autor | příspěvek |
|---|---|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11403 Registrován: 5-2007 |
mot: Naopak, nech tam to ETCS a ideálne L2 je čo najskôr. Práve s ETCS si totižto viem veľmi dobre predstaviť nadstavbu nad tou elektromechanikou, ktorá by s tým vedela koexistovať bez narušenia pamiatkovej ochrany. A ani to nebude nový vývoj, niečo podobné sa používa na Brno - Třebová a bolo to aj v Brandýse a Pardubicích. K výhybkám sa toliko doplní nejaký dohľad polohy (ani sa nemusia rušiť páky), počítač náprav je pomerne neinvazívny (ak sa vyberú nejaké pekné liatinové káblové objekty podľa historickej dokumentácie), balízy sa nejak umelo zaserú aby tam tak nesvietili a jediný pamiatkový prehrešok budú lokalizačné značky a TAF na mechanických návestidlách. Výpravca akurát dostane o pár monitorov naviac, riadiaci prístroj bude zachovaný a ani by sa neprekopával postup obsluhy, len po závere vlakovej cesty by ešte raz postavil cestu na monitore, nadstavba by skontrolovala voľnosť, traťovinu a dala povel do RBC. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 32404 Registrován: 5-2002 |
M742: Německo náš vzor. Směřoval bych otázku tam, protože oni ho na mnoha místech udržují. K tomu a) je ovšem potřeba říct nejen b), tedy že ty německé mechaniky na sobě mívají motory a LEDky, ale i c), a sice že německé mechaniky mají trochu jinou návěstní soustavu, takže není nutné si jako u blbejch pamatovat, co bylo na vjezdu. mot: Jsem zvědav, jak si jednou Martinice poradí s ETCS. Spíš naopak, jak si ETCS poradí s Martinicemi. A vidím to velmi podobně, jako Asdf.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 370 Registrován: 11-2010 |
Jedna otázka na znalé. Mluvil jsem s jednim známým a řeč se dostala i na vlakovou dopravu. Pán (ročník 1940) tvrdil, že jako kluk když byl s tátou na poli, napočítal na nákladním vlaku 33vagonů. Je možné, že na trati mezi Chlumcem nad C a Ostroměří (nejsem konkrétní, ale v tomto úseku viděn vlak) jezdili tak dlouhé vlaky??? P.S. Oponoval jsem zda se nespletl a nemohlo to být 13 ale byl skálopevně přesvědčen. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11411 Registrován: 5-2007 |
Libor169: Ak to bolo okolo roku 1950, tak to možné je, po regiónoch sa vozilo ďaleko viac (neboli kamióny) a hlavne, nákladné vagóny boli polovičné proti dnešným. |
|
Pikehead
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9838 Registrován: 3-2007 |
40-50 vozů jsme uměli napočítat i v Radotíně v 80. letech. A to už byly ve vlacích i větší vozy typu cibule, čtyřosé cisterny, Hadgs... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17374 Registrován: 5-2004 |
jeste v sedmdesatkach se na 042 vyskytovaly naklady o 13-15 vozech. Tak proc ne 33 na hlavni trati. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1927 Registrován: 3-2011 |
I já jako malý kluk jsem počítal vozy na nákladech v Dohalicích a byli na tom všemožné vozidla od 735,742 či 753 a i 041 se vozili vlaky o 30 vozech a více převážně písek Libuň,obilné vozy a i Wapky+ cisterny někdejšího cukrovaru Dobrá Voda u Hořic(Bašnice),dost se vozidlo i Jičína,bohužel ty časy jsou nenávratně pryč![]() ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13105 Registrován: 5-2002 |
ad Libor169: Jedna otázka na znalé. Mluvil jsem s jednim známým a řeč se dostala i na vlakovou dopravu. Pán (ročník 1940) tvrdil, že jako kluk když byl s tátou na poli, napočítal na nákladním vlaku 33vagonů. Je možné, že na trati mezi Chlumcem nad C a Ostroměří (nejsem konkrétní, ale v tomto úseku viděn vlak) jezdili tak dlouhé vlaky??? P.S. Oponoval jsem zda se nespletl a nemohlo to být 13 ale byl skálopevně přesvědčen. 33 vozů opravdu není nic moc, jak již psal kolega "asdf". Nákladní vozy byly většinově dvounápravové, nápravová hmotnost byla na těchto tratích snad i 16 tun a takové vozy měřily do deseti metrů. Takže 330 metrů + loko a tak nějak 700 tun hmotnosti (ne vše bylo ložené na maximum). Ještě za mě, když jsem se naučil počítat nebylo problémem napočítat na hlavních tratích 60 - 70 nákladních vozů za lokomotivou. Dvounápravový vůz
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 371 Registrován: 11-2010 |
Tak děkuji za odpovědi. No neznám detaily, ale co mě hned napadlo, jak to šplhalo z Ostroměře do N. Paky. Ale je možné že to v Ostroměři roztrhli a na kopec to jelo "poloviční". |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 495 Registrován: 8-2019 |
No a právě v této době probíhá výměna vozů s uhlím mezi EPO a Bílinou. Na Pn 52726 který má délku 398 m jede dvojče zamračených 751.232+749.247 od VDA. Třetí zamračená 749.251 pomáhala vlaku dostat se z areálu elektrárny. Naproti do Smiřic míří od Bíliny Pn 52997 s 184.503. Ten má délku 399 m. ![]() ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5154 Registrován: 11-2006 |
Na 040 ještě v devadesátkách jezdilo 30 vagonů docela běžně, a to se bavím o horní části. Když jel náklad od Roztok ve stoupání na Martinice, to nám panečku rachotily okenní tabulky a dům se otřásal. Když se vozily kastle pro Felicie do Vrchlabí, byly to pořádně dlouhé soupravy. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 54 Registrován: 1-2022 |
Já pamatuju nejdelší manipulák v Novém Bydžově v roce 1988 62 vozů+ 2x735. |
|
Ládik
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 476 Registrován: 11-2006 |
z Chlumce se jezdilo občas do Bydžova s postrkem,tzn.2x735,hodně vozů se vozilo pouze po Ostroměř - dál to bylo slabší a ta 735 toho z Bělohradu do Paky moc neodvezla.Ucelenky Dobrá Voda uhlí - většinou z Chlumce nadvakrát a písek z Libuně do Chlumce pod dráty...většinou jičínská dispečerka 478.3 s přípřeží jičínské 735(na písku se nejezdilo s postrkem),občas obilí z Ostroměře. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 55 Registrován: 1-2022 |
Foto jen dokumentaačně písky v Novém Bydžově v roce 1998 brejlovci 753.3. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 21276 Registrován: 3-2005 |
MŠ-NB Bohužel, to už 753.3xx nebyli a rok 1998 také ne, ale typuji 2003 První 750 349 a druhý je 750 077 ![]() ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 56 Registrován: 1-2022 |
Manemb:děkuji za doplnění. |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5403 Registrován: 7-2017 |
Už je to jen hluboká vzpomínka, ale mezi Ostroměří a Pakou toho moc nákladního nejezdilo, tuším jeden pár Mn denně. Začátkem 70. jsem chodil hlídat obilí a žádná hitparáda to nebyla, spíš nuda. Převážně se vozilo uhlí ve V, možná nějaké Z či oplen/klaničák. Nepamatuju, že by kdy na pravidelném vlaku jely dvě loko. Velké náklady jezdily přes Jaroměř. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 372 Registrován: 11-2010 |
to mot: Jojo o tom hlídání obilí taky povídal, a dozvěděl jsem se, že táta dostával echo,(vedoucí pracovník v zemědělství) sice na jiném místě ale stejná trať, když měl jet parní vlak. Začátek 70. let![]() ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 373 Registrován: 11-2010 |
to mot: Ještě musela být docela slušná zátěž do Bělohradu do ACHP ne??? Nebo zda to byli jen nárazovky. |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5404 Registrován: 7-2017 |
ACHP? To vzniklo později, někdy koncem 70. a nebyla to žádná "Spolana či Syntezia". Takže spíš nárazovky. To už tuším v režii Pílštyků. (Příspěvek byl editován uživatelem mot.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2209 Registrován: 1-2010 |
Dnes se nakládal písek v Libuni - dopravu do stanice Libuň obstaral stroj 743.004, dále se toho zhostily stroje 753.763+753.751. Ještě bych měl jeden dotaz - nepochopil jsem poznámku o tom , že v roce 2003 již 753 nebyly? Přikládám foto z roku 2005, kdy pokud si dobře pamatuji probíhala rekonstrukce mostu přes Jizeru a písky jezdily odklonem cca 2.měsíce. |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5405 Registrován: 7-2017 |
Sato: tipuju, že se to týkalo těch dvou konkrétních mašin, nikoliv celé řady. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 21277 Registrován: 3-2005 |
Sato Myšleno řada 753.3 Turnusová v Turnově na pískách. Tam byli tenkrat už jen v dení parádě 750 077,139,235,334,348,349 a různě se i točili jiné 750 z Lbc, Lípy..335,336,403 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5156 Registrován: 11-2006 |
mot: a kudy jezdily Škodovky? To nejelo z Paky dál po 040? Stejně tak vápenky? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17375 Registrován: 5-2004 |
Z paky to jezdilo vesmes na turnov. Ostatne ty skodivky jezdily z/do boleslavi... Neco na vychod jelo pres jaromer. Oboje je sklonove priznivejsi nez belohrad. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 496 Registrován: 8-2019 |
Tak ale i v časech minulých museli být nějaké výluky ne? Tedy nějaká odklonová vozba po 040 musela taky být? Mám dokonce pocit, že jsem viděl na fotografii soupravu prázdných lešení na vjezdu do Lomnice nad Popelkou od Libuně, tedy návoz vozů po 046/064. Působí to až sci-fi dojmem, když si člověk vybaví stoupání z Cidliny na Kyje u Jičína, hádám dvojče na čele a dvojče na pk. Pamatuje někdo tyto odklony? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17377 Registrován: 5-2004 |
Tak ono se hlavne nevylukovalo dnesnim stylem "na tenhle propustek 2 mesice na jare a ten druhej 2 mesice na podzim". Kdyz odplul u kostalova propustek tak jak dlouho trvalo vybudovani drevvenyho prrovizorria vedle? Ctvrt roku to nebylo... Pres lomnici projel i odklonovy brnensky rychlik. Tak tam naklad jiste protahli taky. Pravidelne pokud vim nakladni doprava libun lomnice nebyla. Zato z paky do lomenice jel 3xdenne pv s prepravou cestujicich a 10 vozu to taky mivalo. Sedmdesatky. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1384 Registrován: 1-2021 |
Je potřeba se uvědomit, že dnes jedním ze škodičů je skáza železnic, ať už vyluky, alibismus nebo postoj vypravcich ve směně. Názorná ukázka písky z Libuně do Polska nebo odklony přes kopidlno. Co odklon, to nějaké scény od místních vypravčích. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1385 Registrován: 1-2021 |
Obdobně jako nedávna jízda vda přes Paku. Hrozný problém dát k soupravě 750, protože by to bylo delší než říkají ttp. Alibismus, neschopnost sž... Ten blbec s delkem na hlavě tam bude i když pojede jen osobka, takže snaha o cokoliv je nula. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5366 Registrován: 11-2008 |
"Je potřeba se uvědomit, že dnes jedním ze škodičů je skáza železnic, ať už vyluky, alibismus nebo postoj vypravcich ve směně. Názorná ukázka písky z Libuně do Polska nebo odklony přes kopidlno. Co odklon, to nějaké scény od místních vypravčích." Jaké scény ? Můžete uvést příklad ? Klidně do soukromé zprávy. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2211 Registrován: 1-2010 |
V brožuře o trati 064 je ta fotografie s vlakem autovozů v Lomnici nad Popelkou a text je tam následující: "5.4.2005 Nex 54307 čeká na křižování s osobním vlakem. Poslední vůz tohoto 460m dlouhého vlaku, taženého dvěma lokomotivami řady742 stojí až u vjezdového návěstidla od Libuně." Co si pamatuji, tak před pár lety probíhala nákladní obsluha Lomnice z Libuně, mam foto z Ploužnice a z Kněžnic, musím pohledat |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1386 Registrován: 1-2021 |
Sato: to byl tehdy odklon prázdných pater přes Sobotku, 742.132 a druhou už si nepamatuji. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1387 Registrován: 1-2021 |
Vyprxy: to není nic tajného. V létě odklon 62405 skončil v Kopidlně, protože vypravčí z Rožďálovic těsně předtím ve 14,30h ukončil směnu s tím, že jde domů a přesčas nedělá. Jiný příklad z nedávných odklonů, kdy vlak Kopidlno nebere, protože co kdyby se nevešel proti OS. Písky PKP první jízda scény, že vlak je moc dlouhý a Butoves nebere. Při druhé jízdě vlak rozdělen a opět scéna, že vlaky jedou dva a výhybkař nemůže házet vexle, protože má potíže a ať jede jeden vlak, byť předtím to sž nedovolilo a proto to následně nařídilo. Podobných historek mám kýbl. (Příspěvek byl editován uživatelem Modely742.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 497 Registrován: 8-2019 |
Ad Sato: A ano. Tuším jakou brožuru myslíte. Díky. Na ty náklady Lomnice-Libuň si vzpomínám taky, je to pár let zpět ale jezdilo to tak, dokonce si myslím, že v roce 2023 to jednou tak i jelo (i když to běžně už jezdilo od Paky) s Bizonama. Já s těmi vlaky mám spojenou tuto fotografii od dnes již děčínského fíry. Co si vzpomínám maximálně 6 vozů a dvě 742/743 na tom . Pražská 742.405, prostě paráda, já mám na ty Mn vzpomínku díky této fotce. https://www.flickr.com/photos/164194795@N03/49742062118/in/photol ist-2iMx55E-2ouqFCM-2ng2Bug-2kB84jb-2oiZ12V-2kDpuB8-2hzqJBH-25L54 dX-2qaYdP8-2mFbgKV-2pTkb2W-2kNPjJV-2p1DW41-2kMo71i-2gBCU5s-2kMpaW s-2kCBDeE-2qf7RMy-2nxNwor-2kCw3UH-2e7xkCB-24HVM14-2pz1neE-2nqdJKB -2q7DrGc-2gAUBst-2q8SfPM-2q1P2Fq-2qnJmqG-2gBtenF-2kC4cS5-L7UQo1-2 kC4Jpd-2p2TutQ-2p3ERLu-2q5huiL-2kMpatV-2qap69N-2mTPK8r-2pam6fN-2m YAPHx-2o7kmMs-2puAt8r-2qbdx4i-2q54cqa-2npEfVU-Lmc9jL-2nxR2dv-2gBG 5vv-2mWL8fa Co odklon, to nějaké scény od místních vypravčích. Já jsem zase slyšel (pochytil jsem při čekání na VDA v Pilníkově od fotografů) o scéně kvůli kotlům do Rotterdamu z Liberce přes Novinu, jak to jelo před Vánocemi (na Mikuláše?). Prej tam vzniklo nějaký zpoždění, pár minut nějakýmu Rku asi...děsnej problém, prej ve zprávě za to nakonec mohli šotouši. To tam prej bylo oficiálně napsané, zpoždění vlaku kvůli neukázněným šotoušům, šotouši na kopci desítky metrů od trati ![]() . Včera kotle z Liberce přes Turnov s 2*743 a do Jeřmanic postrk 2*743 v podobě 743.008+743.003. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1388 Registrován: 1-2021 |
A tahle je taky dobrá z nedávné doby: V žst Růžodol se nemůže posunovat, protože vedle do Liberce od Růžodolu přijel OS. Ten OS zpět skrz Růžodol se bude vracet za 20min a proto raději posun nebude, protože co kdyby....třeba jel OS s náskokem nebo přistáli marťani? Jaké co kdyby? Nebo je třeba to 2 cigary rozkouřit a přečíst si pár stupidních článků z předpisů? Jiné vysvětlení není, proč se na 20min nedá posunovat. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5367 Registrován: 11-2008 |
ad Modely742 : Teď nevím jak odpovědět, neb nevím s kým mluvím. Jestli s fírou, dispečerem ( majitelem ) dopravce, sotoušem ....... ? Můžete napsat do soukromé zprávy ...... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1389 Registrován: 1-2021 |
Jo to bylo taky dobrý. Cisterny z Lbc -60 min protože se tam motala pára. Jestli to zdrblo R nevím, ale odůvodnění: šotousi na viaduktu. Docela by mě zajímalo, jak ten chlapec z Křižan s deklem na hlavě mohl vidět sotouse na viaduktu, když reálně nikdy, nikdo na mostě nefotí. Ale on je nejen na mostě viděl ale dokonce i přes tunel nebo kopec...což reálně nelze ani dronem |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1390 Registrován: 1-2021 |
Vxy: a jaký to má význam? Defekto od každého zmíněného trochu, jen rozprostřeno v čase. Se stalo, čas nikdo nevrátí a mnohé přepravy také ne. Obdobně nevěřím, že by někdo, někdy byl adekvátně potrestán, protože podobné pochybení dopravce stojí víc než 500 nebo snad 1000kč na prémiích onoho vypravčího. Historek je víc než mnoho a i z jiných lokalit. Takže to berte jako příspěvek do debaty na téma: jak bylo a jak je a z jakého důvodu. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 498 Registrován: 8-2019 |
A pak si dávajte náklady na dráhu, když k tomu má SŽ takovej přístup. Jiný příklad z nedávných odklonů, kdy vlak Kopidlno nebere, protože co kdyby se nevešel proti OS. Přeci jen to se dá řešit jednoduše ne, vezmu si OS na bližší kolej ke stanici a po vzdálenější nechám náklad projet ne? Se divím, že někdo nahoře u Carga neudělá trochu ,,průvanu,, u SŽ a nepřijde a nebouchne do stolu. Todle by si neměli řešit provozní zaměstanci ale vyříkat si to ty nahoře. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1391 Registrován: 1-2021 |
Na téma alibismus se stačí podívat do předpisů sž. Změny změn, jeden rok se vozy podkládají do kopce, protože strůjkyně na ZŠ ve fyzice nedávala pozor. Za rok ji to někdo vysvětlil a zase změna, kdy to jde na vrub dopravce. Sunuté vlaky je a svícení je další výživná kapitola. Nedávno blikající modrá nebo jízda až 100 proti stůj...atd. Vypravci co neumí sepsat rozkaz na D3, aby záhy nadiktovala bkaf o ukončení jízdy v dopravně XY na k1. Jak jinak, když je to šturc a pokud vlak má určenou k1, tak těžko vjede na uzamčenou k2. Anabáze na 20min. Ovšem po přezkouškách se dáma nezapomněla pochlubit, že je dala na poprvé. Ano, když se někdo test naučí jak básničku a prakticky ví stále stejný prd. (Příspěvek byl editován uživatelem Modely742.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1392 Registrován: 1-2021 |
Jara: díky alibismu to dnes nejde, proto třeba nebyl ten pk 750 na wapech. Půlka sž to neumí a druhá vyjmenuje čísla článku z předpisů, aniž by znala obsah. A pak se odkaží na ttp a tím to hasne. Bojovat s větrným mlýnem nelze. Jediné řešení, dalkovina, konkurence sž v podobě jiných správců infrastruktury, vyhodit lidi co neznají učivo zš a pak dělají nesmyslné články do předpisů...atd. To vše nereálný.... |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5406 Registrován: 7-2017 |
jara_h Tak ale i v časech minulých museli být nějaké výluky ne? Tedy nějaká odklonová vozba po 040 musela taky být? Pochopitelně že výluky přes Bělohrad byly. Naposled před pár lety, když rozkopali Jaroměř. To Mn (ten odklonový) tahaly 2x 74x nebo 75x. Ráno nahoru, odpoledne zpět. A v 80. tady pamatuju odklony těch mezinárodních R Lipsko(?) - ... a taky se tudy proháněly "Rekreanty". Ale původně byla řeč o pravidelné vozbě. Ona ta dolní 040 byla kdysi nějak omezená. Rychlík tady byl jeden, Krakonoš přes Jičín. Přes Chlumec nic, R do hor jezdily Praha - Turnov - Paka... Až teprve začátkem 70. tudy začala jezdit víkendová Úpa. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 499 Registrován: 8-2019 |
Ty mezinárodní rychlíky tu má někdo zdokumentované? O rychlíku do Lipska jsem neslyšel zatím, znám jen R Kriváň, ale fotka daného R mi zatím uniká. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1393 Registrován: 1-2021 |
Přes Lomnici se odkláněl R Nisa s 750 a např. Pardubickou 751 na pk. To v případě, že byla vyluka z Paky na Turnov. Mn se v předchozích letech přes Cidlinu odkláněl z důvodu výluk kolem Paky. S omezením os od Libuně se logicky vrátil zpět na trs přes Paku. |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5407 Registrován: 7-2017 |
jara h: ano, Kriváň. Ne z Lipska, ale z Drážďan (paměť po těch letech...) R481/480 Drážďany-Žitava-Liberec-HK-Ostrava-Košice, 1986-1990 Fotka asi nebude, tak alespoň řazení(odkaz níže) (Příspěvek byl editován uživatelem mot.) |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23468 Registrován: 3-2007 |
Tak ke Kriváni krátce jezdil přes Hrádek-Liberec-Pardubice ještě letní R Lipsko-Margecany, zvaný železničářskou obcí Pershing. Převážně pro soudruhy z NDR do Tater. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 32439 Registrován: 5-2002 |
ML: Tak ke Kriváni krátce jezdil přes Hrádek-Liberec-Pardubice ještě letní R Lipsko-Margecany, zvaný železničářskou obcí Pershing. Na Semilsku, kam jsem tehdy jezdil, se Pershing přezdívalo tomu Kriváni R480/R481, kdežto letnímu R1480/R1481 se přezdívalo SS-20...
|
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5408 Registrován: 7-2017 |
Fungující odkaz na řazení https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=%C4%8CSD&kategorie=& cislo=481&nazev=Kriv%C3%A1%C5%88&rok=1987 |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23469 Registrován: 3-2007 |
Tak to je jistě možné. Nebyla to tak rozšířená přezdívka. Třeba ve vždy komunisticky korektní České Třebové říkali taky po ofiko zákazu Pershingům (E499.3) Peršan. Nicméně Kriváň se nějak jmenoval, 1481/1480 nikoli, tak mu nějak začali lidi na dráze říkat. Stejně jako křídlu Slovakie Milovice-Púchov (to fakt mot na vagonwebu nenajde ). (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5409 Registrován: 7-2017 |
To po 040 nejelo, tudíž nevidím důvod to hledat. Jinak to byl expres Milovice-Moskva, ne? V "Úpě" jsme často čekávali před Poděbrady než projede. (Příspěvek byl editován uživatelem mot.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 500 Registrován: 8-2019 |
O tom R 1480/R 1481 jsem nevěděl, díky. Náhodou někdo fotodokumentaci nemá? Je jedno jestli Kriváně nebo jeho letní verze. Rko se čtyřkou a vozy z NDR, to muselo být něco. V zimě jen na jednu 754, nejezdila ještě druhá přípřežní 754? Že by jedna topila a druhá táhla. Přeci jen je to docela dlouhý R. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17379 Registrován: 5-2004 |
Foto nemam ale tou ss20 jsme jeli v lete 89 do madarska na cundr. Do vrutek, osobak zvolen pres kremnici a megeran do cize... Jely na tom. mitropi lehatka, sestimistny kupe a 2x libereckej odporak B. Krivan byl zpocatku bezejmenny persing. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4 Registrován: 7-2024 |
Mladějov: Rychlík do Milovic se dá najít na vagonwebu pod číslem R522/523 Buzuluk třeba zde.![]() |
|
mot
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5410 Registrován: 7-2017 |
Jo, to je on: ca 19:40 Poděbrady |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 23473 Registrován: 3-2007 |
Jo Buzuluk ![]() ![]() ![]() Takže ne, Buzuluk jsem neslyšel v provozu ani jednou (a všechny názvy vlaků byly v SJŘ pod číslem vlaku, ty SJŘ jsem sbíral a ani tam to nebylo (netvrdím, že jsem měl/viděl všechny za doby jízdy tohoto, jinak neveřejného křídla). To zas vymyslel nějaký korektní soudruh někde na MD nebo ČD ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17380 Registrován: 5-2004 |
Já jednou zaslech plechovou hubu tuším v Nbk "předjíždí vás okupant"![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 32440 Registrován: 5-2002 |
ML: Nicméně Kriváň se nějak jmenoval Jmenoval, akorát si nejsem jist, jestli úplně hned od začátku. Každopádně se mu Pershing přezdívalo, chodíval jsem tenkrát na kus řeči do Semil do dopravy nebo na "jedničku" a jednou jsem s ním jel i nach Dresden und zurück (ovšem z/do Brodu, v Semilech nestavěl). Z Liberce na Jeřmanice se to hrabalo dost pomalu, v Rajchu to táhla tuším V180. Stanice s "vařečkama" a s dvouramennejma odjezdama pro mě tenkrát byly docela exotika. A to nemluvím o angličanech s vnějšíma jazykama, z těch (a z kvality svršku vůbec) jsem měl oči navrch hlavy... Buzuluk jsem neslyšel v provozu ani jednou Já taky ne, zato Okupant nebo Pancéřák ano.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1040 Registrován: 9-2017 |
"Vyprxy: to není nic tajného. V létě odklon 62405 skončil v Kopidlně, protože vypravčí z Rožďálovic těsně předtím ve 14,30h ukončil směnu s tím, že jde domů a přesčas nedělá. Jiný příklad z nedávných odklonů, kdy vlak Kopidlno nebere, protože co kdyby se nevešel proti OS. Písky PKP první jízda scény, že vlak je moc dlouhý a Butoves nebere. Při druhé jízdě vlak rozdělen a opět scéna, že vlaky jedou dva a výhybkař nemůže házet vexle, protože má potíže a ať jede jeden vlak, byť předtím to sž nedovolilo a proto to následně nařídilo. Podobných historek mám kýbl. (Příspěvek byl editován uživatelem Modely742.)"
Není nad řádný štěkot Kylchapu, burácení Zamračené a dunění Brejlovce
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1394 Registrován: 1-2021 |
Pokud sž přidělí trasu a je na to op, je vrchol lemplovství ukončit dopravní službu dřív, než hovoří op a trasa přidělena sž. Takže viník je jasný. Pokud nejste schopni protáhnout delší vlak, pak nebrečte, že jde draha do kopru. Viz příspěvek výše. Zamknutí vlaku došlo 1x a v Kopidlně z viny vypravčího, který proti op opustil pracoviště a odešel domu. Je třeba si uvědomit, že odklony jsou z viny sž, nikoliv dopravce. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3220 Registrován: 12-2007 |
Buzuluk jsem neslyšel v provozu ani jednou Lidi z Milovic slyšeli...
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
|