| Diskuse » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 21. 9. 2025 | « předcházející | další » |
Archiv diskuse Předpisy do 21. 9. 2025dolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
| autor | příspěvek |
|---|---|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5354 Registrován: 6-2019 |
Kulatý rychlostníky skončí všude, vždyť se o tom psalo, například v ŽM.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5046 Registrován: 6-2007 |
Však ano, kulaté rychlostníky už měsíc neplatí nikde. Fyzicky už jen čekají na demontáž. Tady jde o to, že jestli jejich absenci Dobrá správa chce nahradit prostým zrušením přechodnosti 3, tak je to vůči dopravcům docela nefér řešení. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 31963 Registrován: 5-2002 |
Vg: Tady jde o to, že jestli jejich absenci Dobrá správa chce nahradit prostým zrušením přechodnosti 3, tak je to vůči dopravcům docela nefér řešení. Ono je na tom seznamu docela dobře vidět, že jde o tratě, na které se v poslední době nijak zásadně nesahalo. Dále pak se v tom dopise píše, že na tratích "degradovaných" na dvojky lze přepravu projednat s Urmizou, tak se tam zkuste poptat na podmínky. Třeba tam v rámci povolení nafasujete soupis úseků s rychlostní omezenou na 40 resp. 70, s čímž sice budete mít voser, ale furt lepší, když ten voser má jen pár veteránistů, než aby měli přeplácané tabulky 6 všichni (tedy i ti, kdo investují dlouhé peníze do nových vozidel).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
|
Kočkopes
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1975 Registrován: 10-2017 |
zrušením přechodnosti 3, tak je to vůči dopravcům docela nefér řešení. Kolik dopravců používá kolik šestiosých trakařů dávno za zenitem na každodenní výkony? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5047 Registrován: 6-2007 |
To je snad jejich věc ne? Myslím že tady ještě nikdo nemá právo někoho posuzovat a nařizovat mu s čím může jezdit a co je, nebo není za zenitem... Lokomotivy se nekupujou jako housky v krámě, a ani peníze na jejich nákup nerostou na stromech (ač se tomu tak v dnešní dotační ekonomice může zdát). |
|
Kočkopes
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1976 Registrován: 10-2017 |
Ano, je to jejich věc. Ale určitě se pak nedá očekávat, že se bude SŽ řídit tím, že nějaký malý soukromník si půjčil na ježdění 2 šestikola a občas s nimi chce vyjet v rámci nějaké spotové přepravy mimo okruh jejich běžné působnosti. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5048 Registrován: 6-2007 |
AHA. Škoda že o takové nevyžádané rady nikdy není nouze, ale relevantní informace aby člověk se svíčkou pohledal. |
|
dany
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 335 Registrován: 8-2019 |
Neměl by někdo fotku „vykresleného“ Grafikonu splněné vlakové dopravy, co vede dirigující dispečer? Vcelku jedno z jaké trati, jde mi o způsob vyplňování. |
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3735 Registrován: 2-2010 |
Přeji všem krásný zbytek roku starého a mnoho zdraví, štěstí, pracovní a životní pohody v celém roce nadcházejícím. Současně děkuji DÚ a autorům za KONEČNĚ praktické a smysluplné otázky pro kandidáty na funkci strojvedoucí/ho ke zkoušce VOZ. ![]()
Mysl není nádobou, která má být naplněna, ale ohněm, který má být zapálen.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4990 Registrován: 4-2014 |
dne 23. dubna 2025 byl podepsán nový předpis SŽ D1, který bude učinný od 14. prosince 2025. Předpis je uveřejněn v záložce Provozování dráhy / Legislativa a předpisy / Předpisy / SŽ D1. To ta D1 platná od Července 2022 moc dlouho nevydržela. Opět jako vždy se nová D1 rozrostla o další desítky stránek, tentokrát o 65 stránek. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 29 Registrován: 8-2022 |
Co jsem zjistil, tak se mají zároveň od prosince sloučit všechny písemné rozkazy do jednoho. Nemá někdo ponětí, jak vypadá vzor? |
|
dany
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 408 Registrován: 8-2019 |
Nechceš to vidět. Prostě Pv-čko velikosti A3, oboustranný potisk, jednotlivé části odlišeny spoustou barviček. |
|
Paul2no
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3571 Registrován: 11-2009 |
Měl bych otázku, jak je to u nás s pravidly co se dvouzdrojových vozidel (bateriový Panter) týče? Na ostravsku Panteři přecházejí z troleje na baterie normálně za jízdy. Jak je předpisem ošetřený takovýhle přechod mezi závislou a nezávislou trakcí? Nebo u takového vozidla se bere že je formálně vždy v nezávislé trakci? V Německu prý když má duální Vectron změnit režim, tak musí zastavit a strojvedoucí si od výpravčího musí ke změně trakce vyžádat saouhlas |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11611 Registrován: 5-2007 |
Paul2no: Principiálne sa to rieši ako vlak, na ktorom je jedna loko v závislej a jedna loko v nezávislej trakcii. Takže sa to musí spravovať o návestiach pre elektrickú prevádzku, ak je niekde algoritmus čo upozorňuje na jazdu vlakov v závislej trakcii, tak je potichu, pri napäťovkách to môže jazdiť, atď. Za to, že nedôjde šťava, ručí fíra. Špeciality typu "musí na koľaj so zosilneným vedením pre nabíjanie" sa riešia individuálne poznámkami. |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 705 Registrován: 5-2019 |
Dovolte takový dotaz: Lze nově osazené světelné návěstidlo zneplatnit pouhým přetažením igelitového pytle přes svítilny nebo jeho otočením kolmo ke koleji, aniž by byl osazen bílý kříž? |
|
dany
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 420 Registrován: 8-2019 |
Pokud ještě není uvedeno v TTP, pak ano. Neplatné návěstidlo je návěstidlo, a) označené návěstí Neplatné návěstidlo a o jehož neplatnosti jsou zaměstnanci, kteří se musí návěstmi tohoto návěstidla řídit, zpraveni písemným rozkazem, nebo b) které je zakryto, otočeno (vyjma již aktivovaných návěstidel uvedených v TTP, popř. v ZDD), nebo c) o jehož neplatnosti jsou zaměstnanci, kteří se musí návěstmi tohoto návěstidla řídit, zpraveni písemným rozkazem. (Příspěvek byl editován uživatelem dany.) |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 706 Registrován: 5-2019 |
" b) které je zakryto, otočeno (vyjma již aktivovaných návěstidel uvedených v TTP, popř. v ZDD), nebo " Díky, pane Dany. Mohu tedy větu b) přeložit do lidského jazyka třeba takto? "b) které je zakryto nebo otočeno a přitom není uvedeno v TTP popř. ZDD" |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 24913 Registrován: 3-2007 |
Jako skoro vždy úprava předpisu znamená úlevu pro SŽ - když tohle budete mít na paměti, tak budete předpisové změny lépe chápat. ![]() |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 707 Registrován: 5-2019 |
"Jako skoro vždy úprava předpisu znamená úlevu pro SŽ - když tohle budete mít na paměti, tak budete předpisové změny lépe chápat. "No ano, je to určitá odpověď na vtírající se otázku, proč na návěstidle zneplatněném dle bodu b) nemusí být umístěn bílý kříž. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4156 Registrován: 12-2007 |
"Jako skoro vždy úprava předpisu znamená úlevu pro SŽ - když tohle budete mít na paměti, tak budete předpisové změny lépe chápat. " |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33760 Registrován: 5-2002 |
ŘV: Lze nově osazené světelné návěstidlo zneplatnit pouhým přetažením igelitového pytle přes svítilny nebo jeho otočením kolmo ke koleji, aniž by byl osazen bílý kříž? Že by Závodiště...? ML: Jako skoro vždy úprava předpisu znamená úlevu pro SŽ Pokud má ta úleva spočívat v tom, že v některých případech nemusí mít neplatné návěstidlo kříž, pak doporučuji vylovit z paměti případ, kdy se návěstidlo autobloku nahrazovalo vjezdovým návěstidlem provizorní výlukové odbočky, které bylo jen o pár metrů před nebo za ním. Tehdy tím křížem označeno být muselo, ale zdálky šlo jen obtížně poznat, na kterém z obou stožárů je ten kříž připevněn a které z těch návěstidel je tedy vlastně neplatné. Vytočení a zapytlení je v takovém případě IMHO mnohem srozumitelnější.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6404 Registrován: 9-2003 |
Hajnej: ŘV pravděpodobně na takové nevykřížované návěstidlo vyleze, strhne z něj pytel a otočí ho a pak se řídí jeho návěstmi. A kdyby třeba jel v pátek večer autem po staré benešovské nebo po silnici z Popovic do Mirošovic, kde se taky kope a jsou tam semafory ale v období menšího provozu a nevýskytu oranžových mužíčků se prostě vypnou a otočej od silnice, tak to tam zaparkuje a počká do pondělního rána, až se mužíci vrátěj, semafory zapnou a otočej paralelně se silnicí.
NOBLE BRICKS
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11689 Registrován: 5-2007 |
A presne kvôli takejto sorte ľudí sú tie predpisy potom tak podivne zložité. |
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3756 Registrován: 2-2010 |
"Hajnej: ŘV pravděpodobně na takové nevykřížované návěstidlo vyleze, strhne z něj pytel a otočí ho a pak se řídí jeho návěstmi." D1, čl.168, odst.12: U nově zřizovaných hlavních návěstidel, seřaďovacích návěstidel a návěstidel samostatných předvěstí, která nebyla ještě aktivována, nesmí být umístěn označovací štítek a označovací pás, nebo musí být zakryty. Návěstní štít musí být otočen nebo zakryt, tak aby strojvedoucímu nebyly tímto návěstidlem návěstěny žádné světelné návěsti. Takto upravená návěstidla nemusí být označena návěstí Neplatné návěstidlo a strojvedoucí nemusí být zpraven písemným rozkazem o neplatnosti návěstidla. ŘV nenapsal o jaké návěstidlo se jedná. Návěstidla v obvodu stanice se v TTP neuvádějí. A ZDD ve stanicích, kde s vlakem nemanipuluje, znát nemusí. Ale která návěstidla pro něj platí vědět musí. Takže chápu, že spatří-li návěstidlo zakryté pytlem, není to pro strojvedoucího zrovna komfortní situace, není-li o neplatnosti návěstidla zpraven.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6406 Registrován: 9-2003 |
Co je na tom nekomfortního? ŘV akorát rejpe do Hajného, na víc nemá.
NOBLE BRICKS
|
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3757 Registrován: 2-2010 |
V tom případě jsem dotaz ŘV špatně pochopila.![]()
|
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 708 Registrován: 5-2019 |
Ale já jsem Hajného v tomto vlákně o zakrytí návěstidel vůbec nezmiňoval, vážená lokomotivo. Zřejmě jen Hajného neustálé nutkání dělat ďáblova advokáta jakémukoliv SŽ rozmaru ve vás vyvolalo tuto asociaci. |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 709 Registrován: 5-2019 |
"S4991023: "ŘV akorát rejpe do Hajného, na víc nemá."V tom případě jsem dotaz ŘV špatně pochopila. "Pochopila jste mi velmi dobře, paní Haan. Nepochopila střídavá lokomotiva - auto po staré benešovské i jinde totiž jede vždy dle rozhledu. To se o vlaku říci nedá. Černý návěstní štít zakrytý černým plastovým pytlem opravdu není v rekonstrouvané stanici za tmy a deště pro strojvedoucího komfortní. A je-li mezi platným a neplatným návěstidlem vzdálenost cca 100m, pak by byl bílý kříž opravdu na místě. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 590 Registrován: 7-2010 |
ŘV: Černý návěstní štít zakrytý černým plastovým pytlem opravdu není v rekonstrouvané stanici za tmy a deště pro strojvedoucího komfortní. A je-li mezi platným a neplatným návěstidlem vzdálenost cca 100m, pak by byl bílý kříž opravdu na místě. A Vám osobně někdy chyběl? |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 710 Registrován: 5-2019 |
Dobrá otázka. Já osobně jsem tu noční vteřinovou zástavu srdce z hrůzy, že jsem cosi v TTP a rozkaze přehlédl, a proto projedu návěstidlo s prasklou červenou žárovkou, rozchodil. :-) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 591 Registrován: 7-2010 |
ŘV: Ok, dobře. Mě zatím žádné zapytlované návěstidlo srdeční diskomfort nezpůsobilo, takže mi to nikdy nepřišlo jako problém:-)) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33766 Registrován: 5-2002 |
Haan: Takže chápu, že spatří-li návěstidlo zakryté pytlem, není to pro strojvedoucího zrovna komfortní situace, není-li o neplatnosti návěstidla zpraven. Dovoluji si připomenout, že se citované ustanovení týká jen návěstidel nově zřizovaných. Pro někoho by zpravení o jejich neplatnosti mohlo být vítaným komfortem, pro jiného zas nevítaným balastem, který by při luštění rozkazu mohl odvést jeho pozornost od toho, co je opravdu důležité - například zrovna od jiných nově zřízených návěstidel, která již aktivována byla a jimiž se už strojvedoucí řídit má. ŘV: Černý návěstní štít zakrytý černým plastovým pytlem opravdu není v rekonstrouvané stanici za tmy a deště pro strojvedoucího komfortní. A je-li mezi platným a neplatným návěstidlem vzdálenost cca 100m, pak by byl bílý kříž opravdu na místě. Tady je to nejasný (jak by řekl divizní komisař Stanislav Borowitz)... Takže někdo aktivuje návěstidlo včetně přezkoušení, ale pak ho zase zamotá do černýho plastovýho pytle. Tomu návěstidlu praskne červená ausgerechnet někdy poté, cos minul předchozí návěstidlo, ale ještě předtím, než jsi k tomu nově aktivovanému návěstidlu přijel (úhybný manévr s přivolávačkou bude samozřejmě ozvláštněn předpokladem, že ten, kdo Ti ji rozsvítil, Ti o tom novém návěstidla zapomněl říct). Přijde mi to nějak moc vykonstruovaný, než aby to bylo reálné riziko... Já osobně jsem tu noční vteřinovou zástavu srdce z hrůzy, že jsem cosi v TTP a rozkaze přehlédl, a proto projedu návěstidlo s prasklou červenou žárovkou, rozchodil. Obava je docela oprávněná - pokud i ve tmě a v dešti vidíš skrz černej plastovej pytel, je nanejvýš pravděpodobné, že za dobrých podmínek budeš stejně dobře vidět i skrz černou barvu textu rozkazu a TTP, takže ve výsledku přehlédneš úplně vše, co je tam napsáno. ![]()
|
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 711 Registrován: 5-2019 |
Jen pro zajímavost aniž bych to chtěl nějak víc řešit - takhle pytlujou kdesi u Yorku. A jestli to tam nemají patentovaný, tak by na takovém "pytli návěstním zneplatňujícím" naši zabezpečovací kartelisti mohli i něco vyvařit. :-) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33769 Registrován: 5-2002 |
A to "pytlování tady" je tedy konkrétně kde...?
|
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 712 Registrován: 5-2019 |
Jižně od Cambridge South Jn. (York jsem uvedl mylně, zřejmě pod dojmem, že v Yorku sídlí jedno z ROC.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33772 Registrován: 5-2002 |
ŘV: Jižně od Cambridge South Jn. Na pytlování jinde se neptám, já se ptám na to pytlování tady z Tvých #709 a #710.
|
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 713 Registrován: 5-2019 |
A jak já mám vědět, kde je pro vás jinde a kde je pro vás tady? :-) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33776 Registrován: 5-2002 |
ŘV: A jak já mám vědět, kde je pro vás jinde a kde je pro vás tady? No jestli si nepamatujou, že oni sami napsali do titulku fotky "jak pytlujou jinde", tak už se nedivím, že se jim onehdá za tmy v dešti zastavila pumpa, jestli nezapomněli na něco z rozkazu či TTP... ![]()
|
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 714 Registrován: 5-2019 |
Pane učiteli, to jste mi svým dotazem na "jinde a tady" připomněl legendární, inteligentní, avšak ke stáru již lehce popletenou gymnaziální matikářku zadávající úlohu slovy "úsečku veďte vocamcať pocamcať a semhlesem udělejte bod". Rád na její i Vaše přednášky a zašlou slávu vzpomínám :-). |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33785 Registrován: 5-2002 |
ŘV: Tvoje matikářka mě nezajímá, mě zajímá ono zákeřné místo, kde se Ti na vteřinu zastavila pumpa - abych si to mohl porovnat se situací kdysi u Kolína (nebo dnes u S2 na Závodišti), kde jsou stožáry těsně u sebe. Zatím mi Tvoje argumentace připadá poněkud nekonzistentní (a odskoky stranou tomu věru nepomáhají) a budící dojem vaření odborářské polívčičky *). Jinak v té Anglii podle fotky nemají označovací pásy, kdežto u nás je máme - a jejich absence je tedy dalším druhotným pohlavním znakem dosud neaktivovaného návěstidla. A štítky s názvem tam jak vidno zakrývají stejně jako u nás. *) Ještě k té polívčičce: zrovna nedávno jsem v Nářcích FS viděl článek o "zákeřné pasti" v podobě libeňského návěstidla Sc106a. Zajímavé na tom je, že na původní reléovce z osmdesátých let stálo v témže místě návěstidlo HSc, aby se dal stáhnout vlak blíž ke zhlaví a nezavazel zadkem na Rokytce. Jeho odstranění v nultých letech bylo z téhož důvodu velkým terčem kritiky - a ejhle, vrácení do předchozího stavu je o necelých dvacet let později opět masivně kritizováno. Jak je ta lidská paměť krátká...
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 592 Registrován: 7-2010 |
Hajnej: Ano. Zrušení holešovického v roce 2010 jsme nesli velmi nelibě a jsem rád, že byl instalován zpět. Nechápu, co se na něm komu nelíbí. Návěstidlo je vidět dobře na slušnou vzdálenost, ačkoli je v oblouku, a navíc k němu svítí na vjezdu dvakrát s bílou. (Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.) |
|
ridic_vlaku
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 715 Registrován: 5-2019 |
Což o to, bystrý jste. Čekal jsem, jestli si všimnete. Ale putující návěstidlo 4L (pro ty, kteří jsou v Chuchli je to tady, pro ostatní je to možná jinde) to jste přehlédl. :-) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33820 Registrován: 5-2002 |
ŘV: Opravdu přehlédl? A proč jsem se tedy hned na začátku ptal na Závodiště...? Mimochodem, tamní 2L jsem si byl zkontrolovat v týdnu a okolo 4L se na AVV zatím nejezdí.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3332 Registrován: 2-2007 |
Předesílám, že si uvědomuju, že nemám v předpisech hledat logiku, ale přece jen... SŽ D1, díl 14, čl. 157 "Předvěstníky": (11) Mezi předvěstníkem a příslušným předvěstěným rychlostníkem nesmí být umístěn jiný předvěstník nebo rychlostník. Jaký je pro to důvod? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6449 Registrován: 9-2003 |
Aby se to v hlavě fíry nepomíchalo.
NOBLE BRICKS
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 33987 Registrován: 5-2002 |
Pospec: Jaký je pro to důvod? Riziko, že 1) druhý předvěstník může vytěsnit z paměti strojvedoucího rychlost předvěstěnou prvním předvěstníkem, 2) první rychlostník může vytěsnit z paměti strojvedoucího rychlost předvěstěnou druhým předvěstníkem, v důsledku čehož může dojít k překročení některé z nich. (Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
|
|
dany
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 426 Registrován: 8-2019 |
Protože se vždycky předvěstí nejbližší následující návěstidlo. Přece to nejde dělat nějak „přes“ a je úplně jedno jestli je to plechová deska nebo světelné návěstidlo. Když minu návěstidlo říkající rychlost 100, tak mi je úplně jedno, že předním bylo očekávej 80, prostě jedu 100. To bychom taky mohli mít na předvěsti výstrahu, pak na vjezdu volno a za ním na cesťáku stůj. |
|
Administrátor Číslo příspěvku: 75264 Registrován: 4-2003 |
Důvod je poměrně prostý - aby si fíra nemusel pamatovat více rychlostních omezení naráz (=větší riziko, že něco podělá). Pokud je takové snížení rychlosti potřeba vynávěstit a není možná spodní varianta (krátiké vzdálenosti), dá se předvěstník umístit na zkrácenou vzdálenost, vždy však nejdříve na předchozí rychlostník (=pokud by byla vzdálenost mezi rychlostníky příliš nízká, než aby šlo spolehlivě zpomalit, musí se snížit rychlost již u předchozího rychlostníku na rychlost cílovou). Jak se to nemá dělat, předvedla SŽ u PJ u Chodové, kde byla přesně tahle kombinace - před rychlostníkem se nacházela předvěst pomalé jízdy, na níž pak (nejeden) fíra zapomněl, protože mu ten předvěstník v hlavě přebil rychlostník... ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3333 Registrován: 2-2007 |
Děkuji Vám za odpovědi, pánové. ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5488 Registrován: 11-2008 |
Návěst "Rychlost 80 km/h a výstraha" jsou vlastně dvě návěsti. První, ta spodní říká, že fíra může jet max 80 Km/h a ta horní říká, že na zábrzdnou vzdálenost bude "Stůj". Na mechanikách bývalo něco podobného. Třeba oddílová návěstidla poloautobloku. Hlavní návěstidlo ukazovalo "Volno" ( jedno rameno šikmo vzhůru ) a pod ním byla návěst "Výstraha" ( žlutá kulatá deska ). Například na hradle Strašnice, než bylo zrušeno, což není zase tak dlouho. ![]() A zásada je ta, že se takovéto návěsti čtou od spoda nahoru. (Příspěvek byl editován uživatelem VýpravčíXY.) |
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3758 Registrován: 2-2010 |
"Na mechanikách bývalo něco podobného. Třeba oddílová návěstidla poloautobloku. Hlavní návěstidlo ukazovalo "Volno" (jedno rameno šikmo vzhůru) a pod ním byla návěst "Výstraha" (žlutá kulatá deska). Například na hradle Strašnice, než bylo zrušeno, což není zase tak dlouho. ![]() A zásada je ta, že se takovéto návěsti čtou od spoda nahoru. " . Zajímá mě, jak se taková návěst na oddílovém mechanickém návěstidle poloautobloku četla odspodu ? Já bych to viděla jako pochybnou návěst.![]()
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5489 Registrován: 11-2008 |
ad Haan : Platí to samozřejmě pro světelná návěstidla. ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 25240 Registrován: 3-2007 |
Haan: ???? Nějaký vtip? Samozřejmě to návěstidlo i ta předvěst měly své označení i nejspíš svůj stožár(ek), třeba někdo najde fotku. Takže se dá pro slovíčkáře říct, že stály vedle sebe (což kupodivu nikdo nezakázal) Edit: Ono to bylo komplikované celkem pochopitelnou snahou nedávat návěstidla hradel a hlásek před nástupiště zastávek, ale až za ně, aby zmatení cestující neskákali z vagonů do tmy. Mmch celkem zajímavou kuriozitou byly Mnichovice do Prahy, kde bylo oddílové asi ve 3/4 peronu a krylo zároveň přejezd (též skrz zastávku). To se ještě neprojektovaly úmyslně nástupišté na knop, takže se i při zastavení před návěstidlem k peronu ty dva pantografy (8 vozů) nebo podobně dlouhá klasa i s bobinou,spěšninovou Zetkou a Da vešly. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5060 Registrován: 4-2014 |
"Návěst "Rychlost 80 km/h a výstraha" jsou vlastně dvě návěsti. První, ta spodní říká, že fíra může jet max 80 Km/h a ta horní říká, že na zábrzdnou vzdálenost bude "Stůj". Na mechanikách bývalo něco podobného. Třeba oddílová návěstidla poloautobloku. Hlavní návěstidlo ukazovalo "Volno" ( jedno rameno šikmo vzhůru ) a pod ním byla návěst "Výstraha" ( žlutá kulatá deska ). Například na hradle Strašnice, než bylo zrušeno, což není zase tak dlouho. ![]() A zásada je ta, že se takovéto návěsti čtou od spoda nahoru. (Příspěvek byl editován uživatelem VýpravčíXY.)" To bylo i za elektromechaniky v Kařízku, kdy vjezdové náv. od Zbiroha mělo předsebou umístěnou předvěst. A bylo to tam kvuli tomu, že odjezdové náv. do Holoubkova bylo v oblouku, takže bylo velmi špatně vidět, takže ta předvěst před vjezdovým návěstidlem byla hodně velké zlepšení pro strojvedoucího, který již na vjezdu do Kařízku od Zbiroha krásně věděl, jeli postaven odjezd do Holoubkova či nikoliv. Celé to tam bylo k vidění do roku 1985. V Německu naprosto běžný jev, že před hl. návěstidlem byla i předvěst, bohužel u nás to moc rozšířené nebylo. Existuje i černobílá fotka, kde je to vjezdové návěstidlo a ta předvěst předním vyfocena. Ale kde tu fotku hledat už nevim. |
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3759 Registrován: 2-2010 |
Vxy: děkuji za upřesnění. Mladějov: z příspěvku pana Vxy jsem bohužel vyčetla, že žlutá kulatá deska byla umístěna přímo na stožáru oddílového návěstidla (červeno-bílý klacík), neb píše: "Hlavní návěstidlo ukazovalo "Volno" (jedno rameno šikmo vzhůru) a pod ním byla návěst "Výstraha" (žlutá kulatá deska)." Pokud stála ta žlutá kulatá deska na svém samostatném stožáru, pak to byla klasická mechanická předvěst s patřičnou tabulí jejího označení-a tomu rozumím. (Příspěvek byl editován uživatelem Haan.)
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 25241 Registrován: 3-2007 |
Luboš: Já si mechanický Kařízek nepamatuji, nicméně německá snaha mít na nezávislých návěstidlech takovouto vazbu se mi jeví sympatickou. Jen to vaše vysvětlení je předpisově poněkud pochybné - u projíždějícího vlaku nesměl být stejně vjezd na "volno". (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 25242 Registrován: 3-2007 |
Haan: A to vás vážnê nenapadlo, že to bude nejspíš blbost? Korektněji, že to bude jinak? Samozřejmě to "čtení odspodu" to dorazilo ![]() |
|
Haan
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3760 Registrován: 2-2010 |
"Haan: A to vás vážnê nenapadlo, že to bude nejspíš blbost? Korektněji, že to bude jinak? "
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 25243 Registrován: 3-2007 |
OK ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4362 Registrován: 3-2006 |
"Třeba oddílová návěstidla poloautobloku. Hlavní návěstidlo ukazovalo "Volno" ( jedno rameno šikmo vzhůru ) a pod ním byla návěst "Výstraha" ( žlutá kulatá deska ). Například na hradle Strašnice, než bylo zrušeno, což není zase tak dlouho. ![]() "Jak se vlastně řešila situace, kdy předvěst měla ukazovat Volno a hlavní návěstidlo Stůj? Nebo se to neřešilo a tahle kombinace tam běžně byla?
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady. |