Diskuse » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 15. 12. 2025 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 15. 12. 2025

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 18. listopadu 2025 - 12:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5783
Na snímku z roku 2011 mě hodně zaujal RICový vůz. Stojí v té nejbližší koloně vozů, viditelně odlišný od vozů sovětského profilu.

O někdejším rozdělení vozů do domovských stanic v Sovětském svazu si lze přečíst zde, nicméně dále se lze dočíst, že byly tyto vozy zařazeny jen u těch nástupnických drah, u kterých taková doprava přicházela v úvahu, jmenovitě Ruské železnice (RŽD), Ukrajinské železnice (UZ), Běloruské železnice (BČ) a Kazachstánské železnice (KTZ).

Vím, že se v zemích bývalého Sovětského svazu jezdily RICové vozy jako "SV", natvrdo se dvěma postelemi nad sebou v kupé; je možné, že ten vůz plnil stejný účel?

Domnívám se, že dnes už asi fyzicky neexistuje, ostatně ADY už mají minimum vlaků s klasickými vozy a k tomu mají poměrně hodně moderních klasických stodol typu 61-779 ukrajinské výroby.
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Ohledně otevření přechodu do Turecka to vázlo na podepsání mírové smlouvy s Ázerbájdžánem"
Může to znamenat, že by vlak Ankara – Baku teda konečně fakt někdy i vyjel?
Šari
Úterý, 18. listopadu 2025 - 20:04:04  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17405
Vantju:
"ADY už mají minimum vlaků s klasickými vozy"
Jen jeden, ne? Noční do Balakanu.
Vlarsky
Úterý, 18. listopadu 2025 - 21:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
V některých exponovaných dnech jezdí třetí pár vlaků Baku - Agstafa, na kterém jezdí klasika. Třeba 21.11. až 23.11.2025. Nejezdí to pravidelně.

(Příspěvek byl editován uživatelem vlarsky.)
Pad
Čtvrtek, 20. listopadu 2025 - 22:50:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 344
Vantju:
"Na snímku z roku 2011 mě hodně zaujal RICový vůz. Stojí v té nejbližší koloně vozů, viditelně odlišný od vozů sovětského profilu.

O někdejším rozdělení vozů do domovských stanic v Sovětském svazu si lze přečíst zde, nicméně dále se lze dočíst, že byly tyto vozy zařazeny jen u těch nástupnických drah, u kterých taková doprava přicházela v úvahu, jmenovitě Ruské železnice (RŽD), Ukrajinské železnice (UZ), Běloruské železnice (BČ) a Kazachstánské železnice (KTZ).

Vím, že se v zemích bývalého Sovětského svazu jezdily RICové vozy jako "SV", natvrdo se dvěma postelemi nad sebou v kupé; je možné, že ten vůz plnil stejný účel? "

Je to možné. Ta věta, že tyto vozy byly zařazeny jen u těch 4 železnic, není nejlíp formulovaná. Jen tyto 4 železnice provozovaly tyto vozy i v jejich původním účelu, tj. na na vlacích do Evropy. Ale jako vnitrostátní SV vozy se mohly zatoulat i do dalších koutů SSSR. Dokonce těch 24 vozů na Zakavkazskou dráhu bylo údajně dodáno už rovnou z výroby na zač. 80. let, ale celou dobu tam jezdily jen vnitro jako SV. Třeba je to jeden z nich.
Čtvrtek, 27. listopadu 2025 - 23:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Železná páteř Ruska praská, v Putinově válečné ekonomice tiká dluhová bomba

Ruská státní železnice má dluh 51 miliard dolarů

(odemknutý článek iDnes)
Statistik
Pátek, 28. listopadu 2025 - 11:47:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7785
Vantju Domnívám se, že dnes už asi fyzicky neexistuje
Hodně vozů do RICového profilu skončilo v ex-SSSR ve stavebních vlacích, případně po stanicích jako ubytovací a jiné zázemí. Nějaké fotky bych našel, ale cíleně jsem se tomu nikdy nevěnoval.
Středa, 03. prosince 2025 - 16:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5798
Pokud chcete, bude to rozhodně přínosem. [happy]

---

Vzhledem k tomu, že jsem se cítil poněkud nepříjemně, že většina mých přátel i mého okolí už na Kavkaze byla, koupil jsem si na konec března letenku a konečně se tam podívám.

Začal jsem trochu pátrat po fungování gruzínských a arménských železnic a mj. jsem našel fotku RICového vozu, který uvízl v Abcházii. Foto poctivě ukradeno odsud, za mě dost zajímavá záležitost.

Než si projdu archivy K-Reportu a cestopisy, máte někdo nějaká doporučení? Jak moc je realizovatelné projíždění v kombinaci s taxíky? Např. Batumi – Ozurgeti taxíkem, rychlíkem do stanice Samtredia, rychlíkem do Zugdidi, autobusem do Poti a ráno vlakem dál,...

A trochu hloupá otázka, ale stejně bych k tomu dříve či později došel – čím to, že je provoz oproti minulosti takto osekán? Na Vlaky.net se nachází krásné cestopisy, mj. i od zdejšího nejzcestovalejšího diskutujícího, a těch vlaků jezdilo více, nehledě na známou mapu tratí. Je nějaká šance, že se někam vlaky vrátí?

A co vůbec vlak Ankara – Baku? Někde jsem četl, že v souvislosti s politickým děním na Kavkaze začaly "tát ledy", takže pokud exsitenci vlaku bránila nějaká nevraživost v regionu, může být vlak o to blíže zprovoznění. ADY měly obdržet tři soupravy o 10 vozech, z nichž mnoho jich fyzicky existuje – co s těmi vozy je? Stojí v Baku bez využití?

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Šari
Středa, 03. prosince 2025 - 16:22:06  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17406
Vantju:
" čím to, že je provoz oproti minulosti takto osekán?"
Finance.
Čistý zisk kvůli rostoucím nákladům prudce klesl, vysoké mzdové náklady (přezaměstnanost 12 000 zaměstnanců), vysoké provozní náklady (spotřeba energie, údržba), vysoký poměr dluhů a aktiv.

Vozidla.
Nedostatek kolejových vozidel (lokomotiv), nákup nových elektrických lokomotiv kvůli sankcím proti ruským výrobcům a geopolitické situaci byl kontrakt zrušen.
Středa, 03. prosince 2025 - 17:00:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4479
Mezi Tureckem a Ázerbajdžánem žádná nevraživost nebyla, naopak, to jsou bratři.
"Nevraživost", tedy přesněji řečeno krvavá řež, byla mezi Arménií a těmito dvěma bratry. To je nepřátelství už dlouhodobé.
Všechny ty státy asi mají jiné starosti, než železniční osobní dopravu, která tam nikdy moc významná nebyla.
Já bych spíš řekl, že dřív se o nějaké finance nikdo moc nestaral, dráha byla strategická záležitost, tak se prostě jezdilo, navíc její úloha byla především pro nákladní dopravu. Teď to celé krachlo. Třeba v takovém Jerevanu se jede za městem kilometry mezi ruinami podniků, které dřív (především) zpracovávaly nerostné suroviny. Tak se nic nemusí vozit v nákladní dopravě, a osobku samu o sobě nikdo držet při životě nebude. V případě té Arménie k tomu přistupuje izolovanost - hranice s Azerbajdžánem i Tureckem byla donedávna uzavřená, Gruzie zas má problémy s Abcházií...
Kromě toho, mají tam levné taxíky, autobusy a maršrutky taky nějak jezdí a dotace nepotřebují... Tak na co vlak.
Středa, 03. prosince 2025 - 20:28:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6513
AV:
Tak to mám pro tebe dvě zprávy, dobrou a špatnou.
Ta špatná je, že ideální doba pro návštěvu Jižního Kavkazu z dopravního hlediska (či Zakavkazska, pro více rusky založené) byla tak před 10 - 15 lety, případně po rozpadu SSSR do vypuknutí války v Abcházii.
Ta dobrá je, že to stále není špatné rozhodnutí a je to dost pohodlná a relaxační dovolená. Stačí nevidět ty tisíce turistů, hledat jiné než nejznámější cíle a dá se tam strávit pár pohodových týdnů.

Rad a doporučení najdeš tisíce různě po netu. Je to podstatně bezpečnější než nějaký Londýn nebo Paříž. Určitě si vzpomeň co tě všechno Val naučila rusky a ruštinu používej jako hlavní jazyk. Anglicky se domluvíš samozřejmě taky, jen zaplatíš dvojnásobek za totéž. Gruzíni nejsou blbí a chápou, že ze zemí prvního světa k nim míří především hejlové, tak proč je neoškubat. I s ruštinou se ti to stane, když ti přepálí cenu, prostě to neplať a jdi pěšky, stopem, jakkoli.
K dotazům.
- taxi: jo, bez problémů, my takto jeli např. z Poti někam na stanici na trati do Batumi. Jsou všude, jako všude v Asii. Z Batumi do Ozurgeti ti pojede hafo maršrutek, tam je to zbytečné.

- šance na návrat některých spojů je hodně malá. Možná na koridoru, ale jinak se vše rozpadá.
- Ankara - Baku. To ví jen Alláh v Baku. Projeď co jde, jak je správně výše popsáno, osobní žel. doprava je tam relikt minulosti, fungující ze setrvačnosti s tím co zbylo.

Už nejde přejít pěšky ze Zugdidi přes Inguri do Gali a dál na sever Abcházie. Poděkování do Moskvy.
Úplně stejně nelze překročit hranice do Jižní Osetie (jen z RF Rokským tunelem ze Severní).
Otevřené hranice jsou mezi Arménií a Iránem, Nachičevanskou oblastí a Tureckem, Ázerbájdžánem a Ruskem a samozřejmě RF a GR po Gruzínské vojenské silnici. S českým pasem je to samozřejmě poukázka k FSB.

Stojí v Baku bez využití? Na 99 % jo. Občas je možná proženou, ale je to totální diktatura, v mnoha směrech i přes nerostné bohatství zaostávající za vyspělým světem. Na venkově mimo Baku často ještě najdeš esprit po Sajuzu (ale taky totálně uzavřenou společnost).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 03. prosince 2025 - 20:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6514
Z hlediska přípravy nastudovat mmj. dílo Slavomíra Horáka (https://www.slavomirhorak.net) (krom dopravních infos, ty jsou neaktuální), nejen to co má na netu, ale načíst knihy, publikace a vše dostupné. Žil tam, žije i tady, vzal si Gruzínku (mimochodem kdysi nám připadaly velmi krásné, dnes už tedy ne, nepoznáš je od jiných národů) a vidí do života a historie kavkazských, turkických a středoasijských národů podstatně více než jen běžný turista či tytrubkář. Ideální samozřejmě je tam nějakou Gruzínku či Arménsku sbalit (*), pořádně voprcat, klidně dovézt k nám do Čech a tak se integrovat přímo mezi ně.

* není to vůbec složité. Známý z Becherovky tam byl na služebce a během večeře v Jerevanu ho sbalila místní Arménka a vůbec jí nevadilo, že je ženatý.

Čtvrtek, 04. prosince 2025 - 09:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5799
Musím říct, že staré archivy K-Reportu jsou super. [biggrin] Jo a, OT, ty papírové jsem doma našel. Nevím, kdo se na to kde ptal (AŠM? Mladějov?), ale pokud si vzpomínáte, co jste chtěli najít, můžu se podívat.

Šari:
"Čistý zisk kvůli rostoucím nákladům prudce klesl, vysoké mzdové náklady (přezaměstnanost 12 000 zaměstnanců), vysoké provozní náklady (spotřeba energie, údržba), vysoký poměr dluhů a aktiv."
Díky, to jsem tak nějak tušil. Takže to skomírá, no snad se nezahájí provoz na nové přeložce do příštího března...

Brr:
""Nevraživost", tedy přesněji řečeno krvavá řež, byla mezi Arménií a těmito dvěma bratry. To je nepřátelství už dlouhodobé."
To tak nějak tuším, ale právě že i tady dochází ke změnám (viz podepsání míru), ale teda po důkladnějším prostudování to na mě stejně budí dojem, že si jen nejmenovaná hlava světa chtěla připsat nějaký mír.

Brr:
"Tak na co vlak."
To je mi jasné, ostatně to platí takřka všude, krom střední a západní Evropy. Můj dotaz skutečně vycházel jen z toho, že v mnoha dohledatelných vlakových cestopisech, které pochází z let 2018 a 2019, byl provoz snad dvojnásobný oproti dnešku, nicméně i v tom březnu bych mohl mít o zábavu postaráno.

Ahmad_Šáh_Masúd:
"ideální doba pro návštěvu Jižního Kavkazu z dopravního hlediska (či Zakavkazska, pro více rusky založené) byla tak před 10 - 15 lety, případně po rozpadu SSSR do vypuknutí války v Abcházii"
To platí asi pro celý svět, na druhou stranu... lepší někdy, nežli vůbec. Ono všechno bude jednou minulost, třeba má cesta vlakem Latvijas ekspresis už je s jistotou neopakovatelná. Těch 10 let je ale pravda, když jsem začal působit ve své první práci v pozici průvodce lůžkových a lehátkových vozů, tak jsem nastoupil přesně to léto, kdy už bylo letních výkonů jak šafránu, žádné každodenní Bc Praha – Bar nebo šílenost v podobě Bc Praha – Thessaloniki, které do Řecka přijelo o půl dne zpožděné.

Nicméně i ona jízda v roce 2019 z Prahy do Rigy a opačně byla něco dnes neopakovatelného, DR1A přes Daugavpils už se nesvezu, normálněrozchodným motorákem do Kaunasu také ne a rychlík Riga – Kyjev už se také nevrátí. Každá doba má něco svého. [happy] Jen teda Kukuška už asi také nevyjede nikdy, co?

Ruštinu naštěstí relativně zvládám, z výletu do Podněstří jsem si už jako nezadaný přivezl kontakt na jednu servírku. [biggrin] Spíš se trochu obávám, aby to neevokovalo souvislost s ruskem a nebylo tak praktičtější mluvit anglicky... asi jak kde.

Podle pana inženýra jsou na prvním místě ázerky, nicméně já už nezadán nejsem, takže si domů nic vozit nemůžu.
Čtvrtek, 04. prosince 2025 - 09:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5800
Co se potom týče nového GVD a spojení Ukrajiny s Evropou, nabídka spojení se rozšiřuje:
- z Maďarska dva páry IC Budapest – Mukačevo/Boržava (!), v obou případech Bpee + pár EC Wien – Budapest – Užhorod + dva páry nočních rychlíků, jeden Budapest – Kyjev a jeden Wien – Budapest – Užhorod/Kyjev, sedačka v podobě rakouského Bmz a dvou lehátek, do Kyjeva pak trojice klasických uhláků UZ; nadto několik osobáků Záhony – Čop, jeden veden až do Užhorodu a jeden do Mukačeva/Boržavy (návoz soupravy)
- ze Slovenska stále dvakrát denně bageta do Mukačeva, RegioJet z Čopu a dvojice Bpeerů Užhorod – Bratislava, ty nově zrychlí, v Čopu by měly stát 8:30 – 8:59, do Košic příjezd ve 12:18
- z Polska nabídka tak nějak neměnná, denní a noční IC Przemyśl – Kyjev, různé stodoly Przemyśl – Kyjev/Oděsa/Charkov, Chelm – Kyjev – Dnipro a rychlík Varšava – Rava-Ruska s přestupem na regionálku do Lvova.

Už aby se tam zase dalo s klidným pocitem zajet...

(Příspěvek byl editován uživatelem vantju.)
Čtvrtek, 04. prosince 2025 - 10:47:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75615
Vantju:
"Spíš se trochu obávám, aby to neevokovalo souvislost s ruskem a nebylo tak praktičtější mluvit anglicky... asi jak kde."
Opravdu jak kde a s kým. Většinou v pohodě oba jazyky, starší anglicky často neumí. Dobré je aspoň pár slov ale umět v jejich jazyce. To ale platí (taky) všude.

Vantju:
"šílenost v podobě Bc Praha – Thessaloniki, které do Řecka přijelo o půl dne zpožděné."
Náhodou, pamatuju jednu jízdu, kdy jsme dorazili dokonce před odjezdem. [proud]

O to víc mě štve, že Silvestr do Baru nezvládnu. [sad] Tak snad to půjde nějak použitelně i pravidlem, jezdit na otočku měsíc napřed do Bělehradu, abych si tam koupil dopředu lůžko do Baru, fakt nebudu. [crazy][angry]
Spíš třeba risknout, že tam bych to vzal přes den a že pár dní dopředu na noční zpáteční cestu ještě nějaké volno bude.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Vlarsky
Čtvrtek, 04. prosince 2025 - 18:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Pokračování cyklu ze Zakavkazska. Po Arménii přichází na řadu Ázerbájdžán.
Článek se nevěnuje jen železnicím. Vlakem jsme cestovali po trase Baku - Seki - Balakan a pěšky přes hranice do Gruzie.

Zakavkazsko, 1. část: Ázerbájdžán [2025]
Mladějov
Čtvrtek, 04. prosince 2025 - 21:52:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25837
Vantju:
"Musím říct, že staré archivy K-Reportu jsou super. [biggrin] Jo a, OT, ty papírové jsem doma našel. Nevím, kdo se na to kde ptal (AŠM? Mladějov?), ale pokud si vzpomínáte, co jste chtěli najít, můžu se podívat.

"

Já se ptal na cestopis předčasně zesnulého Mirka K., který v tom papírovém K-R prý vyšel - o cestě zájezdovým vozem ČD do Číny.

M.K. jsem znal velmi dobře, byli jsme léta kamarádi, jen jsme se už v té době nestýkali kromě pár náhodných setkání - prostě nebyl čas, klasika a škoda. S jeho synem jsem v kontaktu.

Můžu poprosit Tebe a i o zaslání scanu na SZ (mail). Rád se nějak revanžuji finančně, lahví atd., mne tahle dost ojedinělá cesta zajímá.

Byl tam i jiný můj známý, Rosťa L., a tehdy jsem uvažoval se tam (s nimi) vypravit, ale časově a z rodinných důvodů to tehdy nebylo možné.

Díky moc.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 05. prosince 2025 - 08:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5802
Čínu bohužel nemám. Kolega se papírových K-Reportů nepochopitelně zbavoval, já zachránil jen část z let 1998 a 1999 a je tam mj. cesta do Indie, která je ale i zde na K-Reportu, ale cesta do Číny tam není.
Pátek, 05. prosince 2025 - 09:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6517
Tak ono tam toho moc není. Prostě si koupili zájezd a týdny seděli ve vlaku, s tím, že občas byli vypuštěni ven na procházku :-)
Zajímavé to je vlastní realizací, to šlo jen tehdy a už nikdy nepůjde. (a upřímně - podobných zájezdů je na netu plno, jen cílovka jsou převážně důchodci, co daleko sami nedojdou)

O to víc mě štve, že Silvestr do Baru nezvládnu.
V čem je to zajímavé? Budou tam pochlastávat lidi o půl či celou generaci mladší a ani instradace mi až tak zajímavá nepřijde.
jezdit na otočku měsíc napřed do Bělehradu, abych si tam koupil dopředu lůžko do Baru, fakt nebudu. [crazy][angry]
To je právě ten filtr na blbé, něco jak víza [biggrin] (kdo to nezvládne, tak nejede :-) ). Proto jsou zajímavé ty nerezervovatelné spoje (i když dnes vám agentury udělají cokoli podle přání, stačí jen zaplatit. Vzpomínám si když končila osobní doprava na přechodu Bieniakonī - Stasylos, tak jsem prostě vyplázl několik tisíc navíc za vyřízení víza a mohl se svézt. Kdybych váhal, tak o to přijdu).
Já bych tedy tu Černou horu zkombinoval s nějakými zajímavými lety v ex. Jugo, ale chápu, že na letadýlka není každý, než se plácat tam a zpět po stejné trase.

odle pana inženýra jsou na prvním místě ázerky, nicméně já už nezadán nejsem, takže si domů nic vozit nemůžu.
To tak bude. Gruzínky nic moc, Arménky výrazně hezčí. Ázerek jsem za deset dní viděl asi pět (nepočítám neprcatelné bábušky na trzích apod.).

nicméně já už nezadán nejsem, takže si domů nic vozit nemůžu.
Můžeš mít tolik žen, kolik dokážeš uživit, máme svobodu :-) Ovšem řezat už tam, nikoli až doma, abys pak nebyl nepříjemně překvapen. [biggrin]

šílenost v podobě Bc Praha – Thessaloniki,
Dnes by v sezóně byla vyprodaná, bez ohledu na nástup revenue managementu. Ono, kdyby Srbsko nebyl takový chudobinec a dali do kupy alespoň jednokolejně celou trasu z Bělěhradu až na madekonské hranice, tak věřím, že třeba MÁV či někdo podobný zavede noční skok Bp - Bělehrad - Skopje - Soluň (třeba s vyloučením úsekovky), ideálně s autovozy, a bude to mít půl roku vyprodaný (otázka je samozřejmě s jakou kapacitou a retabilitou, ale na ziskovost se v tomhle oboru nikdy moc nehrálo).

Pátek, 05. prosince 2025 - 09:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5803
Ahmad_Šáh_Masúd:
"ale chápu, že na letadýlka není každý, než se plácat tam a zpět po stejné trase"
Tak zrovna Praha – Beograd lítá jinak nepříliš rozšířený vrtulák (jasně, je to ATR 72, ale pořád víc šoto než tuctový B737 / A320), cena není nijak nepříjemná a navíc s kufrem (103 / 118 EUR celý leden na webu dopravce) a přílet v 11 znamená, že si člověk může udělat výlet, nakoupit rezervace, vyspat se a ráno VRTkou do Prahy. Extrémisti můžou ještě ten den večer, let z Prahy je v Bělehradu v 11:20 a v opačném směru to z Bělehradu letí v 15:40, ale vyhodit 200 EUR může mít přínos fakt jen pro statistiky. [proud]

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Dnes by v sezóně byla vyprodaná, bez ohledu na nástup revenue managementu. Ono, kdyby Srbsko nebyl takový chudobinec a dali do kupy alespoň jednokolejně celou trasu z Bělěhradu až na madekonské hranice, tak věřím, že třeba MÁV či někdo podobný zavede noční skok Bp - Bělehrad - Skopje - Soluň (třeba s vyloučením úsekovky), ideálně s autovozy, a bude to mít půl roku vyprodaný (otázka je samozřejmě s jakou kapacitou a retabilitou, ale na ziskovost se v tomhle oboru nikdy moc nehrálo)."
Legendy praví, že by s tím chtěl jezdit nightjet (ÖBB). Řecko je turisty fakt milovaná destinace a pokud to dnes (od 20.02.2026) zvládne EC z Vídně do Bělehradu za šest a půl hodiny, s odjezdem z Vídně ve 20:40 (a z Budapešti ve 23:44) je vlak ve tři ráno v Bělehradu a v takových 7-8 v Soluni. Zbývá jen to jediné, aby si číňani, nebo kdo to snad už staví, pohli... my tam jezdit z Prahy nebudem, nemáme na to vozy, ale nightjet od včerejška jezdí Zürich – Hamburg s novýma soupravama (DANI) a do půlky příštího roku pokryje téměř vše, takže +-30 lůžek a 20 lehátek z let 2001 – 2004 nebude mít využití.
Pátek, 05. prosince 2025 - 10:45:24  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75627
Ahmad_Šáh_Masúd:
"V čem je to zajímavé? Budou tam pochlastávat lidi o půl či celou generaci mladší a ani instradace mi až tak zajímavá nepřijde."
Že se mi právě aspoň jednou nechce nic vymýšlet a zařizovat (tak jako třeba teď v listopadu Sicílii a v lednu Finsko) a jen zaplatit a ject.
Ale nevadí, zrovna do Baru jsem jel mockrát, ono se to tam (snad) moc nezměnilo a nechá se to odložit - hory neutečou.

Místo toho si asi sjedeme s Radanem v srpnu do Romanshornu, tam je toho taky spousta na projíždění a zároveň hor na procházení.
Karotenovič Carotsson s mrkvistorovou regulací z Mrkvanova: Nejdokonalejším geometrickým útvarem je mrkvoid!
Pátek, 05. prosince 2025 - 12:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6520
Náhodou jsem zrovna fotky jedné Ázerbájdžánky našel.
Nechala se fotit při příležitosti dnešního ukončení projekčních práci na Zangezurském koridoru. Stojí v místech, kde by měla stát stanice Salammalik.

Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 12:54:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25839
AŠM: Takže jsi to četl..
Takže já bych Tě poprosil (místo Vantjua) o oskenování. Pamatuji si totiž, že tev vůz nechávali někde v Mongolsku a dál jeli na sedačku a tak - mne zajímá ta cesta.
A myslím tady i víc lidí.

Nakonec tohle téma otevřel Adam a já na něj navázal, aby tady bylo o čem povídat.

Bc Praha-Soluň si pamatuji velmi dobře a jezdilo to beznadějně prázdné, občas nějaká parta mladých lidí.

A to bylo v dobách předlevnoletenkových, prostě žádný příčetný člověk neobětuje 3+3 dny dovolené navíc za to, aby se pekl v Bc napřed cestou, pak několik hodin stání v pustě na hranicích srbských, pak dvě hodiny v Bělehradě, mnohahodinové jízdy 20-40 km/h, platil vízum (OK, to Srbák zrušil), platil nemálo za cestu.

Ano, před 50 lety tomu bylo nepochybně jinak.

Ty už začínáš být hodně deformovanej [sad]. Masochistů vážně není tolik a docela signifikantní je, že o jízdu Bc či WLAB na FIPky do Řecka či Bulharska neměli tehdy už ani šetřiví železničáři - CK ČD už před nemnoha lety, kdy to ještě jezdilo, pro naprostý nezájem zrušila zájezdy vlakem do Řecka či Bulharska.

Všichni chtěli lítat.

Pátek, 05. prosince 2025 - 13:06:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6521
Psal jsem mmj.: kdyby Srbsko nebyl takový chudobinec a dali do kupy alespoň jednokolejně celou trasu z Bělěhradu až na madekonské hranice,
tak z toho plyne možnost nočního skoku z Budapešti k moři. A to už není 3 + 3 dny dovolené, ale v pátek v poledne hop do EC (ou šit, už jen CJ) do Budapeti, tam přeskok na noční Soluň, v sobotu dopoledne v Soluni. Teoreticky, samozřejmě, protože k tomu je ještě hodně daleko. Letecky je to rychlejší, až tedy na na nutnost prvního hotelu a dopravy někam, odkud to letí do Soluně, což nutně nemusí být Praha.
Jedna noc na lehátku se dá v pohodě, pokud to není to horní, tam se běžně vysoký člověk moc nevměstná. Třeba zítra jedu noční skok Praha - Vrútky a normálně jsem ráno v pět schopen fungovat.

Takže jsi to četl..
Takže já bych Tě poprosil (místo Vantjua) o oskenování.

Já to znám z vyprávění od jiného účastníka. Vzpomíná hlavně na žranice, nic moc víc už jeho mozek neudrží. A nejméně jeden díl (tuším ten první) mám v papírové verzi, všechny asi ne. Já dost těch starých K-repů zlikvidoval, protože tam skoro nebylo nic jiného než oběhy a co jsme kde vyfotili.
Dále mám nějaké kousky dílů o cestě vlakem do Sýrie a Indie (různí autoři), ale taky určitě ne celé.
Dobrá byla zvláštní čísla - ty mám asi skoro všechna.

Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 13:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25840
Jedna noc na lehátku se dá v pohodě, pokud to není to horní, tam se běžně vysoký člověk moc nevměstná. Třeba zítra jedu noční skok Praha - Vrútky a normálně jsem ráno v pět schopen fungovat.

Nojo, ale ty všechno posuzuješ jen podle sebe - usneš kdekoli jako špalek, stojí tě to jen lehátkový příplatek, je to pro tebe rutina.

Normální, byť mladá rodinka, se ti na nějaké cesty a "přeskoky v Budapešti" vykašle z mnoha důvodů a že to nejsi schopen pochopit ani v devětačtyřiceti je docela smutné [wink]

PS: V kterém roce tam přesně jeli? Salonem?

Pátek, 05. prosince 2025 - 13:40:12  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75629
Mladějov:
"Bc Praha-Soluň si pamatuji velmi dobře a jezdilo to beznadějně prázdné, občas nějaká parta mladých lidí."
Pokud se bavíme o tom samém období (tj. ke konci nultých let, kdy jezdilo lehátko brzy ráno na Avale, aby bylo druhý den k obědu v Soluni a třetí den večer se na Avale zase teoreticky vrátilo), tak musím absolutně nesouhlasit - ten kurz jezdil stabilně bez jediného volného místa navzdory tomu, že cestou zpátky se v lepším případě přijíždělo až třetí den ráno nebo k obědu (=Avala v Bělehradě ujela a obča se stihla až Avala z dalšího dne). A narozdíl od Burgasu s Varnou, kam to bylo dvě noce i dle JŘ, do Soluně nešlo pouze o FIPkaře.
V paměti mi uvázla jízdenka za 4723 korun, jen už si nepamatuji, zda to byla zpáteční a pro dva, ale tak nějak to vyšlo. Plus 14,40 € lehátkový příplatek do T4.

Nicméně bych si nebyl jistý, že současné zrychlení něco vyřeší, protože by přineslo akorát pozdější odjezd z Prahy (místo páté ranní někdy před oběděm) a vyšší pravděpodobnost včasného návratu.
Aby to mohlo fungovat nějak rozumně, musela by trať z Bělehradu do Idomene aspoň trochu zrychlit (=odstranit trvalé pomalé) a musely by odpadnout otravné, zdlouhavé a nepříjmené kontroly na hranicích (Kelabia, Subotica, Preševo, Tabanovce, Gevgelia a Idomene). Něco jako ve čtyři z Prahy, v noci z Budapešti a dopolodne Soluň, to už by snad větší počty uživatelů přinést mohlo. Jen mi teda nepřijde, že by přechod hranic chtěl někdo zrychlovat a že se tam něco změnilo k lepšímu, aby byla možná kontrola společná, nebo snad dokonce za jízdy... Na tom to celé nejspíš padne, i kdyby o to byla nějaká snaha, protože strávit jen na pasovkách třetinu dne, na to nikdo zvědaný nebude.
Pátek, 05. prosince 2025 - 13:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6523
Tak ten podsuv o normální, mladé rodince jako nevidím. O ničem takovém řeč nebyla, já psal o tom, že by se to (za podmínky dokončení transevropského koridoru) vyprodalo a ještě explicitně zmínil rentabilitu.
Je úplně fuk na co se mladá rodinka vykašle nebo nevykašle, irelevantní. Nakonec mladí lidé jezdí i těmi Nightjety, což asi jako důkaz sporem stačí.
A přestup na Keleti zvládne každý, kdo zvládne cestu do práce, je gramotný apod.

Dále sice nevím proč je tu řešen můj spánek, ale pro ujasnění - někdy usnu hned a někdy třeba až před Olomoucí. Špunty do uší jsou základ. Jinému zase pomáhá démon alkohol - pár piv a už zařezává.

Pátek, 05. prosince 2025 - 13:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1468
No jo, taky jsem koketoval několikrát s cestou vlakem do HR, ev letos baltikem přes noc na sever. Jenže jsem vždycky došel k tomu, že to je neúměrně drahé. Čas mi nevadí, přes noc se rád vyležím a jsem ochoten si za to i něco připlatit - ale cenu to má tak když za sebe platí jedinec. 4, 5 členná rodina = ekonomický nesmysl. Alespoň mi to tak vždycky vyšlo [uhoh]. Takže nakonec zakleknu k točícímu kolu a točím a točím až do cíle.
Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 13:49:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25841
Jo ty jseš ten Mister Podsuv a ještě ses koukám zase blbě vyspal, takže potřebuješ s každým zamést.

Tak promiň, snad aby sis, když máš "svoje dny" tady třeba změnil vyvěšenej praporek [biggrin]

Řešen..? Prostě se ti snažím dát příklad, že ne každý to má taky tak. Nic, to nemá cenu.
Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 14:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25843
Mrkef: No zrovna Baltik je při včasném nákupu docela zajímavý, tohle se našim a polským soudruhům docela povedlo [ok][wink]

Ale jinak souhlas.
Pátek, 05. prosince 2025 - 14:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6524
Ano, ne každý to má taky tak a přesto si troufám tvrdit, že se to vyprodá a dokonce si troufám tvrdit, že problém nebude v obsazenosti, ale rentabilitě. Víc laicky to snad napsat nejde.

Z té kalouskovo cesty mám jen díly 1,3 a 4:

(zbylá čísla jsem už vyházel, protože v nich nejspíš nic zajímavého nebylo)

Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 14:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25844
Děkuji!
Pátek, 05. prosince 2025 - 14:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5805
Jak už zde padlo, diskuzi o Bc z Prahy do Soluně je fajn vnímat dvěma úhly pohledu – já jsem existenci vozu kvitoval z pozice průvodce. Jak už jsem někde zmínil, nastoupil jsem první léto, co už se nejezdil Burgas ani Varna, takže jsem mohl legendární historky jen poslouchat a byť jsem stihl jet na WLABmee z Prahy do Baru i z Prahy do Splitu, z tohoto pohledu musela být jízda do Soluně zážitek ještě větší. Bez ohledu na relevantnost takového spojení, které, ano, trvá neúměrně dlouho.

Na délku spojení reagovala ta část diskuze, která se točila okolo nové infrastruktury – patří to sice vedle, nicméně domnívám se, že číňané staví (vylepšují) spojení z Bělehradu do Soluně (resp. doufám v to) a VRT z Budapešti do Bělehradu, díky které se půjde dostat z jednoho města do druhého za tři a půl hodiny už tady je. Stejně tak jsem zmínil, že po kolejích je Praha příliš daleko, ale při dokončené rychlé infra v celé délce (tj. včetně Bělehrad - Soluň) by nightjet z Vídně do Soluně jezdit mohl, není to doměnka, ale dozvěděl jsem se to od jednoho ze svých rakouských přátel. Protože, jak sám píšeš na Baltika, tohle se našim a polským soudruhům docela povedlo, stejně tak i vlak, odjíždějící z Vídně ve 20:40 a přijíždějící do Soluně druhý den v 8:00 ráno, by se určitě povedl. [happy] V rámci Evropy poptávka po nočních vlacích stále je, samozřejmě ne všude, proto - opakuji - nepředpokládám, že by ani v případě rychlé infra od Bělehradu na jih dokázal jezdit nějaký noční vlak od nás, ale z takové Vídně-Budapešti už to smysl mít bude, protože kdo fakt bude chtít, tak z té Prahy do Budapešti může dojet a turistů i lidí odjinud obě města dokážou vygenerovat dost, ostatně jen třeba do Bukurešti jezdí stabilně zvlášť noční vlak z Budapešti i z Vídně, z Budapešti dokonce dva. Stejně tak jezdí natřískané letní koupáky Bratislava-Vídeň - Split i Budapešť - Split, až půjde stejně rychle dojet přes (jednu) noc do Řecka, bude to fajn. [happy]

K tématu – v JŘ gruzínských železnic se mi špatně orientovalo, tak jsem si udělal JŘ vlastní.
application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
Gruzie_JR_2025.xlsx (34.1 k)

Chybí tam dva vlaky, Rioni – Kutaisi a jeden rychlík, nicméně v JŘ obsahující zastávky po trase jsem vlaky nenašel. Až bude GVD26, tak to upravím a pokud bude čas, chuť a podklady, klidně udělám celý Kavkaz. [happy]
Pátek, 05. prosince 2025 - 15:06:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1469
Mladějov:
"Mrkef: No zrovna Baltik je při včasném nákupu docela zajímavý, tohle se našim a polským soudruhům docela povedlo [ok][wink]

Ale jinak souhlas."

Jako ten Baltik se v nějakém rozumném počtu ještě celkem dal. Ale právě ten včasný nákup je taky někdy svízel - kolikrát vařím dovolenou ze dne na den a lístek 2 měsíce dopředu je trochu svazující. Navíc jsem narazil, že i při relativně včasném nákupu (nebo spíš brouzdání možností jízdenek) je to různě zabrané a čím více lidí jede tím je horší srovnat se žádoucím způsobem do kupé apod. Jak říkám, formou jedinec nebo nižší jednotky lidí je to naopak za mě fajn způsob cestování. Takhle občas jedem s kámošem a dá se. Naposled vloni Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko. Za jednu hlavu cca 900 Kč Kišiněv - Bukurešť je vlastně dobrá cena. Ale nahodit tam 4-5 ks už je to nemalý peníz. Další podobná částka do Sofie a jsme téměř na 10 000 Kč.
Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 15:14:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25847
při dokončené rychlé infra v celé délce (tj. včetně Bělehrad - Soluň) by nightjet z Vídně do Soluně jezdit mohl, není to doměnka, ale dozvěděl jsem se to od jednoho ze svých rakouských přátel. Protože, jak sám píšeš na Baltika, tohle se našim a polským soudruhům docela povedlo, stejně tak i vlak, odjíždějící z Vídně ve 20:40 a přijíždějící do Soluně druhý den v 8:00 ráno, by se určitě povedl.

No ono je to kromě nespolehlivosti balkánské infrastruktury (zpoždění, výluky) i o ceně v porovnání s jinými druhy dopravy.

A o ochotě "vypravující" společnosti takový vlak masivně dotovat - což je (zatím) určitě OeBB a (zatím) PKP.

Já tedy (ve shodě s MZ) moc optimista s balkánskými koridory a hlavně těmi věcmi okolo, jako celní a pasové prohlídky i v noci a podobně, nejsem. Balkánské železnice jsou prostě ve standardech a spolehlivosti i stálosti třeba obchodních podmínek hodně nestabilní a budou možná vždycky.

"Kdo fakt chce, může si do té Budapešti z Prahy dojet"

Tak já bych řekl, že úspěch (naplněnost) podobných spojů (vč. třeba krátce Jančury) je v tom, že zachycují třeba pár promile z těch davů k moři mířících a nejsou násobně dražší, pak se vždycky někdo najde.

Ale vidíme, že za cenu masivních dotací i za provoz.

Fakt chceme (jako společnost) dotovat přes ČD, OeBB, PKP cestu k moři pár tisícovkám lidí za sezonu jen pro naši radost, že jedou VLAKEM? A exotickým spojem?

Jiní (letecké, autobusové společnosti) na těch cestách vydělávají.
Mladějov
Pátek, 05. prosince 2025 - 15:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25848
M: Tak na 4-5 ks rodinu či známé už se "vyplatí" lehátko a to má na Baltiku nově jezdit také. Jestli pojede na nočním spoji i český restaurák (bistro), tak to vidím cekem bez chyby [wink]

No a obecně je holt na každém, čemu dá přednost včetně řízení auta nebo stále populárnějšího leteckého spojení.

Když chci něco vidět, cestou se někde stavit, tak pojedu klidně autem, ale nonstopy "Praha - Gdyně/Split" prostě absolvovat nechci.

Já jsem třeba zvědav, jak se "po válce" vyvine Kyjev a obecně Ukrajina (vlak)- měli jsme tam letenky z Pardubic a uřízly to týden předem covidová opatření a ještě to tenkrát asi měsíc vypadalo, že je to věc přechodná [sad]

Jedna cesta vlakem a opačně letecky by byla ideální.
Pátek, 05. prosince 2025 - 18:00:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6525
že číňané staví (vylepšují) spojení z Bělehradu do Soluně (resp. doufám v to)
Obávám se, že ne. A EU nejspíš přispívá jen sousedům na osmý transevropský koridor, tedy spojení Makedonie a Bulharska Kumamovo - Beljakovce - Kriva Palanka - Deve Bair.

Fakt chceme (jako společnost) dotovat přes ČD, OeBB, PKP cestu k moři pár tisícovkám lidí za sezonu jen pro naši radost, že jedou VLAKEM? A exotickým spojem?
Jiní (letecké, autobusové společnosti) na těch cestách vydělávají.

No a proč myslíš, že vydělávají? Protože se tam lejou dotace horem dolem, pod nejrůznějsími záminkami. A to nejen ty zjevné a přiznané, ale mnoha různými způsoby podpory. Jinak by nejspíš nikdo normální se ztrátou ty stovky obskurních letů a letišť nedotoval (pozdravujeme do Bratislavy, aktuálně).
Čili je dobré to vidět oboje.
Autobusové společnosti jistě vydělávají, ovšem třeba k moři bych fakt autobusem jet nechtěl, to je asi rozumnější dosypat konkurenci ve vzduchu či na kolejích.

Pátek, 05. prosince 2025 - 21:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2604
Osobní železniční doprava je dotovaná obecně. Je opravdu tak z tohoto pohledu rozdíl, když k moři pojedu běžným EC nebo R třeba s přestupem v Záhřebu nebo Bělehradu?
Pokud se naplní přímý vlak z Prahy nebo Vídně, proč by, třeba i dotovaný, během sezony nemohl jet?
Sobota, 06. prosince 2025 - 14:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Panove, ze mi nekdo poradite? 😉 Tohle jsem koupil na webu Moldavskych drah (jizdenka Chisinau - Bucuresti) jedna se o jizdni doklad, nebo to musim nekde vymenit na nadrazi (jako treba u ŽFBH)? Narozdil od jidenek co jsem kupoval pres CFR to nema zadny QR kod ani carovy kod
Sobota, 06. prosince 2025 - 17:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6531
Evropský normální rozchod dosáhl až do multimodálního terminálu Kovel Port na Volyni. Prodloužení má být o 4,5 km, podle přiložené fotky má být splítka i v Kovelu na osobním, nicméně je to dost nekvalitní a podobu kovelského nádraží si už nevybavuju, je možné, že to je jinde, ani Google nepomohl.

Vlarsky
Sobota, 06. prosince 2025 - 20:37:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 301
AlpenFlair:
"Panove, ze mi nekdo poradite? Tohle jsem koupil na webu Moldavskych drah (jizdenka Chisinau - Bucuresti) jedna se o jizdni doklad, nebo to musim nekde vymenit na nadrazi (jako treba u ŽFBH)? Narozdil od jidenek co jsem kupoval pres CFR to nema zadny QR kod ani carovy kod
"
Jedete z Kišiněva, tak zajděte do pokladny a vyzvedněte jízdenky. Stačí předložit pas. Ráno si o ni nezapomeňte říct děžurnému, ať máte suvenýr.

Neděle, 07. prosince 2025 - 15:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
[fotic]Mockrat diky [ok] zbytek jizdenek mam na ten samy vlak pres CFR a ty maji normalne QR kod tak predpokladam ze ty se menit na pokladne nebudou. Ale kdyz uz tam budu tak se radsi poptam. Dalsi vec co me prekvapilo, ze zrejme jedou dva vozy 1.tridy (respektive double bed kupe) pres CFR nas to hodilo do vozu cislo 4 a pres CFM do vozu cislo 5.
Neděle, 07. prosince 2025 - 17:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1440
Lotyšsko - nový JŘ LDŽ 2025/26
https://vivi.lv/lv/informacija-pasazieriem/
Vlarsky
Neděle, 07. prosince 2025 - 21:21:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
S jízdenkou CFR jsem Prietenií jel tímhle směrem taky a nic se měnit nemusí. Jen číslo místa na jízdence vůbec nesedělo s číslováním míst ve voze, tak jsem musel zapojit děžurného. Jinak v pohodě. odkaz

Pondělí, 08. prosince 2025 - 12:32:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1470
My brali lístky na kase v Kišiněvu - asi den předem. Před nedávnem jsem tady dával lístky. Je to slušnej elaborát [proud]. Památka sama o sobě.
Pondělí, 08. prosince 2025 - 19:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2106
@MZ
Za 4700 se rozhodně dalo dostat tam a zpátky, ještě v době, kdy už nejezdil ten přímý vůz, a než to chcíplo definitivně.
1000 zpáteční Budapešť, 20+20 Eur Beograd Speciál z Budapešti, asi 83 Eur Balkán Flexipass, tak jsme jezdili do Volosu na Pelion.
Banan151
Středa, 10. prosince 2025 - 20:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1944
AlpenFlair:

Zcela náhodně jsem v posledních pěti dnech absolvoval již třetí výlet do Moldavska, takže nějaké postřehy.

Jízdenku z eshopu moldavských železnic není třeba měnit na pokladně, jedná se o plnohodnotný jízdní doklad, který se odevzdává průvodci ve stodolách. Jinak určitě stojí za to navštívit bistro, dneska nám udělali k večeři vejce a klobásky. Jen pozor na pivo, v Ungheni člověk nemá nějakou dobu možnost si zajít na WC [proud].

Aktuální provozní situace:
- Kišiněv - Socola jezdí jen Pá - Ne.
- Kyjev - Kišiněv jezdí obden
- Kyjev - Bukurešť jezdí denně
- Kišiněv - Bukurešť jezdí denně
- Kišiněv - Ungheni jezdí denně
- Iasi - Ungheni večerní jezdí denně

Vozidla
- Starý Ganz D1 je momentálně neprovozní, prý pro havárii na spalováku
- Kišiněv - Socola jezdí reko Ganz
- Osobního z Kišiněva do Ungheni jezdí podle všeho v úterky a středy modernizovaný Ganz, zbytek týdne čmelák se stodolami (časy se Socolou se překrývají)
- na Kyjev - Ungheni - (Bukurešť) podle všeho ukrajinská mašina, řady se ale střídají, dneska přijel celý Fantomas
- Pritenia jezdí ve směru z Bukurešti obden spojená s Kyjevákem, tam jezdí v čele dvojice TE33AC, pokud veze kurzy jen do Bukurešti, tak TE33AC jede sólo.

Závěrem jeden důkazní zcela dokumentační snímek z neděle.

Čtvrtek, 11. prosince 2025 - 18:10:13  
Administrátor
Číslo příspěvku: 75642
Krása. [fotic]

Mirek_Zv.:
Asi opravdu zpáteční pro dva (Citystar) - tehdy se to ještě dalo normálně koupit na celou trasu v Čechách na pokladně...
Pátek, 12. prosince 2025 - 11:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1472
Nevím jestli znáte, je to trochu k tématu [happy]

https://www.youtube.com/watch?v=bGNT5Uh-WKw
Vlarsky
Neděle, 14. prosince 2025 - 17:50:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Závěrečné pokračování cyklu ze Zakavkazska. Po Arménii a Ázerbájdžánu přichází na řadu Gruzie. Takhle země je top, pro obsáhlost je článek rozdělen na dvě části. Věnuje se pokud možno vyváženě železniční a neželezniční tématice.

Zakavkazsko, 2. část: Gruzie [2025]

Zakavkazsko, 3. část: Gruzie dokončení [2025]
Neděle, 14. prosince 2025 - 18:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2108
@MZ - Citystar bylo pohodlí, ale asi trochu dražší než zmíněné rozdělené jízdenky.
Je docela možné, že existuje dodnes a že se dá na celou trasu koupit. Před asi rokem jsem se na to ptal v Praze na Hlavním, a horlivě přikyvovali, že ano. Jenže...
Tu jízdenku zabilo předražení slovenského a maďarského úseku. A už ji asi kupuje 0,0 lidí. Takže když jsem na tom Hlavním ptal na cenu pro Bulharsko, vůbec jí nedokázali během 20 minut zjistit.
Jó, kde jsou časy cestovní kanceláře ČD, kdy ještě někdo něco opravdu věděl.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mirek_Zv..)
Neděle, 14. prosince 2025 - 19:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 134
Zde par postrehu, kratičký report, z výjezdu na Spartu do Craiovy netradičně přes Kišiněv a zpět po kolejích

1)letěli jsme primym letem spolecnosti Flyone,ktera ma velmi spatne hodnoceni, nicmene az na to, že jsme nedostali zaplacená sedadla, ale lehce nás to rozhazelo, po letadle, se nic zavazneho neprihodilo

2) Odtud sme vzali Bolta do Podněsterské oblasti konkrétně Tiraspolu, kde nás lehce prekvapila takova lehce nepratelska pasovka s Kalasnikovem pres rameno. Napred si chteli pogavarit, ale nakonec vratili pasy i s vyjezdni dolozkou a mohli sme vyrazit. Tiraspol je komunistickej skanzen ale jinak pekne cistej a nevypada ani nebezpecne. Ubytovani sme byli v hotelu Russia a navstivili i podnik Back in the USSR, ktery mi zde nekdo doporucil. Ten byl skvelej tedy

3) Dalsi den presun do Kisineva (mnohem spinavejsi mesto) a pak navsteva vinnych sklepu Milestii-Mici (nejvetsi sklepy sveta) s ochutnavkou 7mi druhu vin a 4chodovym menu za cca 2200,-CZK na osobu - ale rozhodne stoji za to

4)Pak nasledoval presun na nadrazi a cesta nocnim rychlikem Pritenia do Bucuresti. Cesta byla paradni retrozazitek, v noci zmrna podvozku, vozy vytapene uhlym

5) rano sme stihli akorat prestup (dve hodky sekera) na interregio do Craiovy, kde sme navstivili utkani (vyhra 2:1)

6) po zapase odjezd nocnim IRN Muntenia do Budapesti, luzkovy vuz koncil v Timisoare, tak jsme vyuzili 1.tridu lehatka AcBcmee, ktera se krome konfigurace pouze pro 4 lisi i mnohem vetsi sirkou kupe

7) a finale v Comfortjetu z Budapesti do Prahy

Neumim psat ani fotit a pokud sem nekoho urazil navstevou Podnesterske oblasti, tak sorry jako[proud]
Neděle, 14. prosince 2025 - 20:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2109
@AlpenFlair
Díky za report. No, snad tady nejsou žádné děti, aby se urážely. Moc jim v Moldávii přeju, že tam mají zatím klid, a dalo by se to považovat za případ kultivovaného a šťastného rozdělení podobně jako odtržení Havla od Slovenska. Kdyby ovšem to mělo už tenkrát mezinárodní posvěcení.
To ale pochopitelně nebylo a není, takže je radost slyšet, že je ještě klid, protože ta země je bohužel stále větší kandidát na občanskou válku [sad]
Šari
Neděle, 14. prosince 2025 - 20:47:54  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17411
Vlarsky:
"Závěrečné pokračování cyklu ze Zakavkazska. "
Provoz za Borjomi do stanice Akhaltsikhe byl zrušen v roce 2010
Achalciche. Všechny ty názvy ve článkách strašně tahají za uši [yawn]. Do Achalciche jezdí nákladní vlaky, svršek je ježděný a výpravčí z Borjomi mi to potvrdil. Mimochodem Park je řízen dálkově z nákladní stanice [wink]

Jinak [ok].
Pondělí, 15. prosince 2025 - 08:34:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6561
Já to nechci pořád připomínat, aby to nevypadalo, že furt reju, ale ta transkripce je strašná a pachatel by zasloužil polní soud před všemi učitelkami češtiny, které se na jeho výuce kdy podílely. [angry][angry][angry] (netýká se to samozřejmě jen jeho)
Jinak my odjeli z původního nádraží v Batumi ještě v září 1996, čili pokud bylo v tom roce zrušeno, tak někdy mezi zářím a prosincem.
Achalciche bylo po válce a zastavení osobní dopravy bez provozu, před devíti lety zcela zrezlé koleje. Letos by tam mohl zavítat osobní vlak jedné nejmenované CK.

Mirek: nevím čemu přesně říkáte kultivovné a šťastné, ale byla tam válka úplně stejně jako jinde v ex. SSSR a hezký to určitě nebylo.

Mladějov
Pondělí, 15. prosince 2025 - 10:42:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25949
>podobně jako odtržení Havla od Slovenska.

To je super, jak u vás vždycky prosvítají ty notičky - Čech by to takhle sám nikdy nenapsal.

Ad transkripce - když tu zjevně lidi, co neuměj rusky ani slovo, nedávaj, už to tady bylo mockrát a to i s profláknutým Chopem a dalšími jmény měst, řek i lidí známých snad každému vzdělanějšímu Čechovi (já se tomu akorát směju) - asi se s tím budeš muset smířit, pane učiteli [wink]
Pondělí, 15. prosince 2025 - 11:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5813
To lehátko je původně Německé, pro cestovku. Historii úplně přesně neznám, ale zcela jistě bylo vyrobeno koncem 60. let a v roce 1981 zmodernizováno. Část vozů byla v minulosti prodána do Srbska foto, část v roce 1998 v Nizozemsku zmodernizována a vozy pak skončily u WSBA a v Rumunsku. To prostřední lehátko je otřesné, u stěny jsou tvrdé podhlavníky a jsou docela cítit. Trochu škoda, že nevyměnili lehátka... spí se na horních a spodních? Není na těch spodních méně místa, když tam je sklopené to prostřední?

Jinak hezký report z cesty, pobavilo mě, že jste se tam (nevědomky) sešli právě tady s panem Banánem151. [happy] Před pár lety se takto ve vlaku potkala parta mých přátel z Německa s kamarádem z Anglie, nicméně ti společnou řeč našli už v onom bufetovém voze.
Pondělí, 15. prosince 2025 - 11:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6563
A oni nemají gůgl nebo wiki nebo něco podobného? Mají, jen jsou líní jako vši. V diplomce by je za to hnali karabáčem.

Mladějov
Pondělí, 15. prosince 2025 - 11:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25950
To se jich zeptej.

Mimochodem ty zas používáš Wieny a Dresdeny - je to jiný?
Statistik
Pondělí, 15. prosince 2025 - 11:21:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7802
Asi za to taky dostanu bídu, klidně do mě, ale ta transkripce je fakt očirvoucí. A když tedy "netranskripce" u těch, co údajně neumí rusky ani slovo, tak by autor asi měl i ty čmeláky psát jako ChME 3. [happy]

Šari: mimochodem, to Borjomi tedy není Bordžomi, případně rusky Boržomi? Nebo přepisuješ jen to, co chceš?[happy]

Cesťáky samozřejmě pěkné.
Mladějov
Pondělí, 15. prosince 2025 - 11:48:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25951
No kdyby uměli, tak taky uměj transkripci, protože se v těch lekcích ta slova pochopitelně používají a překládají sem a tam. A slovanská transkripce je přirozenější - nejsme snad hotentoti s Chopem..

Jinak bych ale nerad, aby výsledkem bylo, že sem dotyční nebudou dávat radši nic - cestopisy a fotky jsou kořením tohoto DF.