| Diskuse » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 03. 3. 2026 | « předcházející | další » |
Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 03. 3. 2026dolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
| autor | příspěvek |
|---|---|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7 Registrován: 2-2024 |
Ahoj, dokáže mi někdo prosím napsat, jaké výkony jezdí u ČD strojvedoucí pod Šumperkem? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 829 Registrován: 10-2010 |
Dobrý den. Je to jen můj dojem, že Esoidní loko mají svižnější odpych než Vectrony? Samozřejmě beru totožnou hmotnost soupravy.. ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17357 Registrován: 4-2003 |
Krimitz:Je to jen můj dojem, že Esoidní loko mají svižnější odpych než Vectrony? Samozřejmě beru totožnou hmotnost soupravy.. Jsou to pyšné lokomotivy ze Škodovky, takže mají odpYch . |
|
Paul2no
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3780 Registrován: 11-2009 |
Pomalejší převod = vyšší tažná síla v malé rychlosti? (Jako se v autě rozjíždět na dvojku.) Jen tak hádám. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4399 Registrován: 3-2006 |
Na AFB nebo na ruku? AFB omezuje tažnou sílu a hlavně její nárůst.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9566 Registrován: 8-2007 |
Pomalejší převod = vyšší tažná síla v malé rychlosti? (Jako se v autě rozjíždět na dvojku.) Jen tak hádám. Max. tažná síla Esa 362 je 260 kN, Vectron má 320 kN(i v malé rychlosti). Takže převodem to není. Je to jak píše Mikulda. Eso ihned po najetí do výkonu tahá přes 200 kN, Vectron v AFB má pomalejší nárůst tažné síly a AFB omezuje tažnou sílu (zkouší, zda nestačí tahat na 3 trakční motory, někdy na 2). |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2950 Registrován: 11-2012 |
Vyplatí se vůbec to nerovnoměrné "ojíždění" trakčáků a výzbroje při jejich vypínání vs. ušetřená spotřeba? Z logiky věci mi dává smysl při jízdě ustálenou rychlostí vypínat jedním směrem půlku a druhým tu druhou, ale takto po čtvrtkách?
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 830 Registrován: 10-2010 |
Bram - panebože to jsem debil. Omlouvám se za hrubku....ochh Mikulda - rozjezd Esa na ARR. PT 7. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3855 Registrován: 2-2007 |
Vyplatí se vůbec to nerovnoměrné "ojíždění" trakčáků a výzbroje při jejich vypínání vs. ušetřená spotřeba? O nerovnoměrnosti nemůže být řeč, protože počítač si ty trakčáky během jízdy přehazuje sám, jak počet motorů v trakci, tak i který si zrovna dá pauzu... Já jen na displeji můžu sledovat, jak si je postupně přehazuje snižováním výkonu některého motoru a postupným náběhem jiného motoru do výkonu a ani to nepoznám nějakým zakolísáním ve výkonu. |
|
Moderátor Číslo příspěvku: 4123 Registrován: 12-2009 |
Dobré odpoledne, zajímalo by mě jaká je běžná technologie posunu s vozem z EC 113 na EC 213 v Bohumíně? Ten vůz (vůz č. 346 Praha - Krakow) je z Prahy (Ec 113) na začátku a jde na konec IC 213. Do toho vlak 113 mění směr jízdy. Napadá mě snad jen varianta, že po příjezdu 113, odstoupí HDV (ř. 384) a následně je nasunuta celá souprava vlaku 213 a tím dojde k předávce vozu mezi vlaky 113 a 213. Následně dojde z obou stran k najetí Taurusů (jednoho polského a jednoho ČD) Nebo se to provádí jinak? Děkuji moc!
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3844 Registrován: 8-2010 |
Ano, ale až od SW verze "F1" (= dotykové DMI místo tlačítkových) a vyšší, zde se to zvedalo právě na F = 320 kN, původní "E1 žádných 320 kN nemá... (Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.) |
|
Black_Ritter
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3 Registrován: 2-2025 |
Ahoj, mám dotaz ohledně rozměrů výrobních štítků lokomotiv ČKD (753, 751...) - jaké jsou jejich rozměry š x v x t? Předpokládám, že byly jednotné, něco se mi podařilo dohledat na Aukru, ale moc konzistentní to není - údaje, když už jsou, tak se liší i o desítky milimetrů. A ohledně jejich obsahu, znak a název výrobce jsou jasné, výr. čís. a rok taky, pod ním obchodní forma podniku - národní x koncernový a bez - dá se říci, od kdy se psalo/odlévalo ještě národní a kdy koncernový? Případně, pokud byste někdo k nim měl jejich výkres, byl bych vděčen. Díky ![]() |
|
BmbČ
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9653 Registrován: 1-2007 |
Tenhle je z Brejlovce který zemřel celkem mlád }a jeho rozměry jsou 29,4 cm x 14,7 cm x 0,8 cm. } Edit: Těch 8 mm je obruba štítku. Samotný štítek je asi o 2 mm tenčí. (Příspěvek byl editován uživatelem BmbČ.)
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9568 Registrován: 8-2007 |
"Apollo_17: "Vectron má 320 kN(i v malé rychlosti). "Ano, ale až od SW verze "F1" (= dotykové DMI místo tlačítkových) a vyšší, zde se to zvedalo právě na F = 320 kN, původní "E1 žádných 320 kN nemá... " |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2951 Registrován: 11-2012 |
Rumek (3855): Děkuju za odpověď, to zní rozumně.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 34872 Registrován: 5-2002 |
PV: Vyplatí se vůbec to nerovnoměrné "ojíždění" trakčáků a výzbroje při jejich vypínání vs. ušetřená spotřeba? Ono to "buzení" (tokotvorná složka proudu) při malém tahu převládá nad "kotevním proudem" (monentotvorná složka proudu), takže je to docela znát. Z logiky věci mi dává smysl při jízdě ustálenou rychlostí vypínat jedním směrem půlku a druhým tu druhou, ale takto po čtvrtkách? To je přece jedno - pokud mašina jezdí oběma směry tak nějak stejně, vyrovná se to tak i tak.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26473 Registrován: 3-2007 |
No já bych tedy řekl, že to ty motory podle nějakého algoritmu střídá a že se to v manuálu popisuje, ale kdo dneska čte manuály Každopádně je lepší jet na dva motory pod polovinou regulace než na čtyři až u minima - i z hlediska energetického. Mně to tedy připadá chytré a vůbec neomezující a líbí se mi to, zvlášť když si vzpomenu, jak je tomu na "peršingoidních" lokomotivách, kde při jízdě Lv nebo malé zátěži jede lokomotiva na ARR donekonečna přískokem. Prostě možnost regulovat každý TM zvlášť je jednoznačně plus (i třeba z hlediska adhezního, že). |
|
Black_Ritter
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4 Registrován: 2-2025 |
"Tenhle je z Brejlovce který zemřel celkem mlád a jeho rozměry jsou 29,4 cm x 14,7 cm x 0,8 cm. Edit: Těch 8 mm je obruba štítku. Samotný štítek je asi o 2 mm tenčí. (Příspěvek byl editován uživatelem BmbČ.) " To je přesně to, co jsem potřeboval, ještě jednou díky, koukám, že se "oborový podnik" vyskytoval i u lokomotiv, zatím jsem to viděl na tramvajových štítcích...stále je se co učit. ![]() |
|
BmbČ
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9655 Registrován: 1-2007 |
Black_Ritter: NMTZČ. Snad ještě na doplnění - Štítek je z loko T 478.3085, která měla velkou nehodu v květnu 1979 v ŽST Kájov při sjíždění z hrotové úvratě papírenské vlečky Větřní. Strojvedoucí srážku s posunujícím dílem ve stanici seskokem z lokomotivy bohužel nepřežil, ostatní členové manipuláku byli zraněni. Loko, která při nehodě zahořela, byla ještě téhož roku zrušena a později sešrotována. Oborové podniky vznikaly někdy v pol. 60. let min. stol. Blíž třeba zde: https://www.cojeco.cz/oborovy-podnik
|
|
Pikehead
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10467 Registrován: 3-2007 |
Byly Hlubočany taky odborový podnik, nebo až poté, co je sloučili se slévárnami v Bakově a strojírnami v Lomnici a Toužimi do koncernového podniku? |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26479 Registrován: 3-2007 |
Černý rytíř se dověděl, co potřeboval a může se směle pustit do výroby padělků . Řekl bych, že na Aukru mu to vydělá na krásný auťák Pike: Hlubočany? To byly ty strojírny, kde řediteloval Kostka a na pézetce jim pomáhal textilní stavy prodávat mladý Dočolomanský, takový Babiš ještě plný ideálů? ? Jeho protřelý šéf Adamíra byl bezva ![]() ![]() (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4518 Registrován: 5-2002 |
Aby nebyl jak ten týpek, co odléval pětikoruny a měnil je v metru za pravé koruny. Na kriminálce mu pak spočítali, že ho jedna pětikačka přišla na sedm korun v nákladech…
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26482 Registrován: 3-2007 |
Tak se koukněte, kolik jsou lidé ochotni platit za štítky z lokomotiv. Tisíce i víc. A padělání mincí a uvádění do oběhu posuzuje stát poněkud jinak, než odlití kopie výrobního štítku lokomotivy, její veřejné nabídnutí a prodej tomu, kdo ji chce. Mne poněkud udivuje, že jsou tam lidé schopni zaplatit i třeba přes 10 000.- za knižní jízdní řády třeba ze 70. let, když jich byly vydány statisíce a jistě existují minimálně stovky. No ale podle vkusu každého soudruha. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 831 Registrován: 10-2010 |
Mladejov. Souhlas. Dá se padelek tabulky rozeznat od originálu? Ještě k formám podinků Státní podnik, národní podnik, oborovy podnik, koncernový podnik. To vše byla také Škoda Plzeň. I komousi se snažili o transformaci... 🙂 |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26484 Registrován: 3-2007 |
Domnívám se, že pokud se provede pečlivě, tak jedině porovnáním rozboru té litiny. Což nikdo příčetný platit nebude, dal by za to víc, než za celý štítek. Ale třeba mne někdo opraví. Obejít se to ovšem dá poměrně snadno. Totiž získáním jiných litinových odlitků z loko či bezcenných štítků (třeba z vagonů) a jejich roztavením. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Pikehead
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10470 Registrován: 3-2007 |
A když už se bavíme o tom plzeňském pivu, tak zmíněná hrotová úvrať se právě vysekává a poslední dubnový víkend na ní budou jízdy pro veřejnost. Teda asi ne brejlovcem, ale i tak dobrý, ne? |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26485 Registrován: 3-2007 |
No dobrý, mne by zajímalo, jaké jsou tam plány a koho, také mne to láká si ji projet, ale jindy, ten poslední víkend to budou davy lidiček, to není ono, pouť. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 13719 Registrován: 9-2002 |
A co to vlastně je ta hrotová úvrať ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...
Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6832 Registrován: 6-2019 |
jistě existují minimálně stovky. To jo, ale volně se ve stovkách neprodávají, nejspíš je každý syslí doma. Ono to má logiku - tím, že tvoří jednoduchou řadu, dá se snadno poznat hodnota, opotřebení, úplnost, je to velmi jednoduché na sbírání. A na ceně to s léty jen nabyde, takže kdyby se jich někdo chtěl zbavit, může prodávat třeba po desetiletích za hromadu peněz. Třeba u známek je asi složitější poznat falzifikát, u KJŘ to pozná skoro každý.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26486 Registrován: 3-2007 |
Tak já posledních pár týdnů to začal na Aukru kapku systematičtěji sledovat a s většinou tam obchoduje jeden člověk z Hulína a ani mu to lidi moc nekupujou, on to dává po týdnu a s poslední cenou zase znova, přičemž to hodně lidí zřejmě na poslední chvíli stáhne - nebo tam jako falešný kupující šponuje cenu. Koukám, že by asi nebyla taková práce mít souvislou řadu třeba od 50s po dnešek, ale jednak mi připadá šílené do toho vrazit jen za 1950 - 1970 třeba 150 či 200 000.-, a pak jak to smysluplně jednou prodat? Jako celek to těžko někdo koupí a po kusech to může být práce na léta. A nějak to ani není moc zábava. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26487 Registrován: 3-2007 |
Dej si do Map "Vlečka Větřní" a asi ve třetině délky uvidíš úvraťovou dopravnu. Je to prostě název té dopravny (co se používal i v SJŘ, když tam ještě zajížděly ČSD, ČD a ČDC). Obrat 28 000 vozů ročně ještě v 80s. Moc pěkná je tam hned první fotka z 9.11. 2024 - podzim, stará AŽD "jakoby CCCP" návěstidla atd. Jezdit se má zřejmě jen na tu úvrať, dál je to už totální džungle? Jinak vážně zajímavá dráha, ve fabrice byl el. provoz od 1903 a dokonce tam Škoda po válce (1954) dodala dvě "koloběžky" dnešní řady 103 (103.001 posunovala coby akumulátorová v depu na Masaryčce v posledních letech jeho provozu místo řady 703). Pokračování třeba ve Vlečkách? (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Black_Ritter
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5 Registrován: 2-2025 |
"Černý rytíř se dověděl, co potřeboval a může se směle pustit do výroby padělků . Řekl bych, že na Aukru mu to vydělá na krásný auťák " Pěknou neděli, nemějte starost, že by se teď Aukro zaplavilo, podle vašeho slovníku, padělky - na to Černý rytíř fakt nemá čas, chuť a energii. Ale vaše rozvíjení teorie slévání možná ukazuje ,že... Ne, mám to pro něco, co se padělkem označit nedá, bude vyhotoveno v jednom kuse ((s)litina to nebude) a bude umístěno v nedrážním prostředí. Jo, a krásnej auťák už mám... ![]() ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26488 Registrován: 3-2007 |
Nemám starost, mám tam smajlíky a směju se tomu - zvláště dychtivosti lidí, co za to jsou ochotni dát takové prachy.. A nabídnout výrobní štítek, který jste "někde koupil", zdědil, dostal atd. ani snad není podvod. I krásný auťák je potřeba zase za x let vyměnit za nový, pokud to není opečovávaný veterán jen na ukazování Podle "mého" slovníku? Jak tomu říkáte vy? (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4519 Registrován: 5-2002 |
"Tak se koukněte, kolik jsou lidé ochotni platit za štítky z lokomotiv. Tisíce i víc. A padělání mincí a uvádění do oběhu posuzuje stát poněkud jinak, než odlití kopie výrobního štítku lokomotivy, její veřejné nabídnutí a prodej tomu, kdo ji chce. " Pointa byla samozřejmě někde jinde - že někteří lidé ve snaze vydělat nejsou schopni ani základní ekonomické úvahy. A v tomhle případě by se to mohlo stát docela snadno, přeci jen slévárenství není laciný koníček. Výroba kopií štítků a jejich prodej z lokomotiv určitě trestná není. A slovo padělek zde není na místě. Vydávání takové kopie za originál už ale by mohlo být podvodem. Pěknou neděli.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26490 Registrován: 3-2007 |
Koukám že 28 000 vz. ročně je asi blbost. Reálné může být o nulu méně. |
|
Pikehead
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10471 Registrován: 3-2007 |
Mám to od kolegy, který tam šel po modré značce do Malotína. Lidí na práci tam bylo hafo a z úvrati hlásil vozy Gags a Has. |
|
BmbČ
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9656 Registrován: 1-2007 |
Mladějov: Koukám že 28 000 vz. ročně je asi blbost. Reálné může být o nulu méně. Možná, že tolik bylo vozových jednotek, nikoliv vozů.
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26491 Registrován: 3-2007 |
"Mladějov: Koukám že 28 000 vz. ročně je asi blbost. Reálné může být o nulu méně. Možná, že tolik bylo vozových jednotek, nikoliv vozů." Hm, tak ono i údaj z wiki "v roce 1974 200 vozů denně" je asi chybný - kam by se tam vešlo 200 nebo jen 100 vozů (za předpokladu, že se všechny za 12 hodin odvezou, dvě obsluhy denně?) Kolik je přepočet voz. jednotek na vozy? (Jsem si nějak vzpomněl na Džema a jeho vyčtené počty vozů v ČKD Lokomotivka) (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4520 Registrován: 5-2002 |
28000 vj je cca 76 vj denně v průměru, tj. 38 čtyřosáků se dřevem, uhlím* a odvozem výrobků**. Nic, co by bylo mimo realitu. Po silnici se tam nevozilo a odsud neodváželo v podstatě nic. *plynem se začalo topit v roce 1994 **údaje o objemu výroby se hledají těžko, ale ilustrativní je 1300 tun v roce 1978 jen pro časopis Květy…
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26497 Registrován: 3-2007 |
Hm, jak píší na Wiki, v 50s 2 vlaky se dřívím o 14 vozech a jeden s uhlím, to by mohli se 3 obsluhami denně dát, ale asi to byla dost práce stihnout mezi obsluhami vyložit. K tomu zetky na papírenské výrobky, no.. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6902 Registrován: 12-2020 |
Mladějov: kam by se tam vešlo 200 nebo jen 100 vozů (za předpokladu, že se všechny za 12 hodin odvezou, dvě obsluhy denně?) Kolik je přepočet voz. jednotek na vozy? (Jsem si nějak vzpomněl na Džema a jeho vyčtené počty vozů v ČKD Lokomotivka) Vy jste fakt velice nevěřící Tomáš . Dvě , tři obsluhy? To myslíte vážně? Víte kolik tam bylo obsluh? GVD 1987/88 - 17 obsluh hrotové úvratě denně. NAhoru 250 tun, dolů 700 tun. Tak počítejte. Pro zajímavost si zkuste tipnout počet naložených/vyložených vozů v žst. Třebušice roku 2003, včetně tržeb za tuto stanici. |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26498 Registrován: 3-2007 |
Dva tři vlaky do Kájova. Což odpovídá. Kolik bylo jízd po vlečce neřeším. Jinak v SJŘ byla vždy hromada vlaků pp. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6903 Registrován: 12-2020 |
Vy neumíte číst? 17 obsluh denně, pp vlaky byly navíc. A pravdu nemáte ani s Kájovem. Č. Budějovice - Kájov 5 Mn vlaků denně Kájov - Č. Budějovice 6 Mn vlaků denně Vše s postrkem nebo přípřeží. Pořád nevěříte? |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26501 Registrován: 3-2007 |
Už se zase chováte jako toxický debil? A mícháte všechno dohromady? Já píši o 1974. Kolik tam tedy skutečně chodilo v tom vašem GVD 87/8 denně vozů? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6905 Registrován: 12-2020 |
Vy to nevíte? Hm, hlavně, že všechno zpochybňujete Jako debil se tu chováte leda vy. Zpochybňujete i přesná čísla. Tak si zameťte před vlastním prahem. |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26507 Registrován: 3-2007 |
Já se tady bavím s J11, BmbČ a dalšími a snažím se pochopit jakto fungovalo reálně, v to patří treba i pochyby nad údajem 28 000 vozů ročně i nad údajem z 1974 200 vozů (ne vozových jednotek) denně. Prostě se o tom bavím, od toho tady to DF je. Třeba kde vyložili 200 vozů denně. Jestli vás to tak moc irituje a máte potřebu na mne poštěkávat docela drzými kecy typu "neumíte číst", tak se nenechte tou vaší záští tak unášet. Zpochybňovat si budu s dovolením co chci a jak chci, a konzultovat s kým chci, do toho je vám akorát velké hovno. Čest. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6906 Registrován: 12-2020 |
Já se tady taky bavím a budu se bavit s kým chci . Tohle fórum prostě není vaším majetkem. Vaše pochyby jsou zbytečné. Kdysi byl příspěvek ještě v papírovém K-reportu, hledat vám to nebudu, ale nechápu, proč se vám 200 vozů denně zdá moc. Když budete mít těch 17 obsluh, každá s 7 vozy, máte přes 100 vozů na jeden směr, tam a zpět přes 200. A kolejiště vlečky bylo obrovské, nevím co na tom hledáte za problém. Že třeba manipulák do Velvar jezdil taky s 50 vozy, tomu jistě taky nebudete věřit, že? ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3443 Registrován: 5-2008 |
Ani náhodou , před převratem , když vemene , průměrné obrat ve Vyškově 50 vozů za den tak to dělá 18 250 vozů za 365 dní
Don Parmezano
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10099 Registrován: 9-2011 |
Že třeba manipulák do Velvar jezdil taky s 50 vozy, tomu jistě taky nebudete věřit, že? Tak třeba já tomu moc nevěřím. 1. SK ve Velvarech má 75 m, kolej u budovy 100, délka býv. vlečky do cukrovaru je 700 m a vlečka do nějaké "průmyslové zóny" má 500 m. Jak by v těch Velvarech manipulovali s vlakem, co má 600 - 700 m? A kam by všechny ty vagony odstavili? (vlečka do cukrovaru křižuje silnici II/616, takže na vlečku to šoupnout nemohli, hned před stanicí jsou další přejezdy, takže nechat to trčet "do tratě" taky nešlo.) Dále: norma zátěže mezi Kralupy a km 5.3 je pro kocoura S 300 tun, pro zamračenou či brejlovce S 325 tun. Opačně, z Velvar do km 5.3, je to S 325 tun pro všechny. To je tak 5 vozů, ne 50. ![]()
Všichni jste volové. Servít
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16194 Registrován: 4-2003 |
Že třeba manipulák do Velvar jezdil taky s 50 vozy Tomu se znalostí místní situace a tehdejšího stavu trati zcela jistě věřit nebudu. S postrkem tak 10. V Bučině i ve Velvarech by se cokoliv delšho blbě manupulovalo. GVD 1987/88 - 17 obsluh hrotové úvratě denně. Máte na mysli asi pomůcky GVD, ale to neznamená že to jelo všechno. A na ceně to s léty jen nabyde, takže kdyby se jich někdo chtěl zbavit, může prodávat třeba po desetiletích za hromadu peněz. Šejku, Vy prodáváte cedule?? Ono to totiž může být přesně obráceně - ta generace co mají DNES emocionální vztah k cedulím (starým autům, ...) a jsou i ve věku kdy mají nějaké volné peníze prostě časem vymřou a cena klesne.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!
|
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26508 Registrován: 3-2007 |
Ono to totiž může být přesně obráceně - ta generace co mají DNES emocionální vztah k cedulím (starým autům, ...) a jsou i ve věku kdy mají nějaké volné peníze prostě časem vymřou a cena klesne. Tak to je možné, každopádně i ten trh je už teď poměrně úzký, hlavně na straně kupujících. Prodávajících "specialistů", co tříbí své sbírky ap. zase tak moc není, zato s úsměvem pozoruji, že řada lidí prodává kromě toho úplně všechno, co někde vyfasovali nebo ukradli - fasované zimní oranžové kalhoty SŽ v několika exemplářích, součásti uniforem, úplně cokoli, co se používalo na ČSD, ČD nebo SŽ. I zarážku jsem viděl Trochu legrační. Na druhou stranu už třeba kompletní uniforma ČSD z 80s je dneska docela cenná věc někam do muzea nebo na zvláštní jízdu. Mně je teda zle když si vzpomenu, že ještě koncem 80s rvali mladé lidi do silonu a textilu a úpletu a dlouhých kabátů "vzor ponocný 1890" a neuměli nechat udělat něco elegantního a příjemného na nošení, ale ono to tak nějak zčásti přetrvává dodnes, ta představa, že umělina jim stačí. Jinak KJŘ se v podstatě na rozdíl od různých cedulí nedají padělat a dáš je doma do tří kufrů - možná to tak pitomá investice není, když odhlédnu od toho, že je zajímavé se podívat, jak kde ta doprava vyvíjela. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1750 Registrován: 8-2006 |
Mla: ještě koncem 80s rvali mladé lidi do silonu a textilu a úpletu a dlouhých kabátů "vzor ponocný 1890" a neuměli nechat udělat něco elegantního a příjemného na nošení, ale tak si vzpomeň, v čem jsme jako záklaďáci chodili v těch osmdesátkách na vycházky - ten umělohmotnej mundůr byl podobně hnusnej na nošení, tehdy pro takový obrpodniky nic lepšího nebylo... ![]() |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26511 Registrován: 3-2007 |
Nojo, jenže vycházka byla jednou za uherák, kdežto ty silonové hadry nosily čety v létě v zimě.. Proto taky byl zvyk (ještě od časů páry), že lokomotivní čety (i třeba na šukafonech) nosily převážně montérky, bylo to pohodlnější a tolerované. Těch průvodčích mi bylo vždycky líto - a ještě si na nich s oblibou smlsávali různí buzeranti na výstroj. Jinak tedy saka, kalhoty ČSD byly podstatně "silonovější", než ty armádní. A "plášť" ČSLA byl tedy úplně jinde, než zimní kabát "vzor ponocný" se zlatými knoflíky ve dvou řadách, který se fasoval ještě někam do devadesátek. Na 7 let Samozřejmě si čety místo něj vzaly na sako radši třeba tmavě modrou nebo černou bundu. (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9378 Registrován: 3-2006 |
"Na druhou stranu už třeba kompletní uniforma ČSD z 80s je dneska docela cenná věc někam do muzea nebo na zvláštní jízdu. Mně je teda zle když si vzpomenu, že ještě koncem 80s rvali mladé lidi do silonu a textilu a úpletu a dlouhých kabátů "vzor ponocný 1890" a neuměli nechat udělat něco elegantního a příjemného na nošení, ale ono to tak nějak zčásti přetrvává dodnes, ta představa, že umělina jim stačí." Tak ono stačí vzpomenout na módní alternativu pro běžné nošení a to ještě v devadesátkách. Šusťákovky anebo kompletní zlatokopecké montérky (džíska a rifle). Ostatně šusťákovky se odrazily i v uniformě ČD.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis. |
|
Mladějov
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 26515 Registrován: 3-2007 |
Nojo, pro fíry džíska a rifle, málem bych zapomněl! První hadry v historii bez silonu (nebo kopřiváku). A dokonce bez označení ČD přes půl zad Šusťákovky nosil kdo? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 494 Registrován: 7-2017 |
Vzpomínám jak jsme někdy v polovině osmdesátek konečně fasovali a směli používat protisluneční brýle, dokonce na nich bylo logo ČSD. Do té doby to bylo minimálně o prémie. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9379 Registrován: 3-2006 |
Ad Mladějov: Koukám jak se zapomíná. To bylo řečí, že kalhoty kloužou po sedačkách a bunda je jak když jí přežvýká kráva. Ostatně někdo kdo má přístup k archivu Obzoru nebo Zájmů, může dodat články.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 16195 Registrován: 4-2003 |
Mla: možná to tak pitomá investice není Já bych se vyhnul slovu investice - ty JŘ jsou někde po knihovnách, někdo je časem zdigitalizuje a zpřístupní všem a najednou bude kufr po strýčkovi-podivínovi za 0,- odnesen do modrého kontejneru. Spíš se nemůžu zbavit dojmu, že ceny těchle artefaktů naší generace dost možná dosahují maxima a prodávající vyvolávají v hejlech představy, že to poroste napořád. Tím neříká že si to někdo nemá pořizovat, ale pravdivější by bylo přiznat že je to o emocích. Stejně jako lidi utrácí třeba za dovolenou a zůstanou z toho jen emocionální vypomínky.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6908 Registrován: 12-2020 |
Aleš Liesk.: Tak tomu věřte, mám tu informaci přímo od vlakvedoucího, co tam jezdil. Neříkám, že to bylo každý den. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12023 Registrován: 5-2007 |
J.M.: No keď si vezmem všetky zaručené informácie od drážnych zamestnancov, ktoré tu už šíril trebárs mirek55, tak by som bol s informáciou od vlakvedúceho, opatrný. ![]() |