Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 13. 6. 2025 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 13. 6. 2025

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 02. června 2025 - 20:07:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2465
vasekj: Jř linky 911 od 28.6. je označen klikyhákem, tedy jako výlukový. Obdobně je označen i jř linky 136 v jiné než pravidelné trase. Lze tedy soudit, že tamní změny mohou být vyvolány nějakou dosud nezveřejněnou výlukou.
Pondělí, 02. června 2025 - 22:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 534
Kid:
"Zachy: Vám přijde můj zcela normální příspěvek ohledně přejmenování zastávky tramvaje jako trollení? To máte asi hodně smutný život, když se takhle potřebujete navážet do slušně diskutujících. [uhoh]"
Jediný, kdo si o Vás myslí že jste slušný diskutující, jste Vy sám Kide. Takže chyba je jistě v druhých, počítám. [lol]
Úterý, 03. června 2025 - 08:28:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 155
Jbb: Mohl byste se laskavě věnovat tématu - optimalizace linkového vedení v Praze a přestat se navážet do mé osoby? Děkuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kid.)
Kinder vajíčko
Úterý, 03. června 2025 - 10:28:14  
Neregistrovaný host
Kid furt něco kydá. 😁
Úterý, 03. června 2025 - 11:25:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1519
Podle trasy linek 136 a 911 to vypadá na nějakou výluku na přejezdu v Čakovicích. Nedojde k rekonstrukci kvůli přípravě zprovoznění vlečky do Čakovic?
Úterý, 03. června 2025 - 12:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2466
Paes:
"Podle trasy linek 136 a 911 to vypadá na nějakou výluku na přejezdu v Čakovicích. Nedojde k rekonstrukci kvůli přípravě zprovoznění vlečky do Čakovic?"
Objevil se výlukový jř trolejbusové 58 s ukončením v zastávce Nádraží Čakovice v ulici K Avii, což by uzavření přejezdu nasvědčovalo.
Úterý, 03. června 2025 - 14:52:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Kid:
"Jbb: Mohl byste se laskavě věnovat tématu - optimalizace linkového vedení v Praze a přestat se navážet do mé osoby? Děkuji.
"

Ne, nemohl. Už jste si zkusil vygooglit ten ŘP na tramvaj? A už jste si stěžoval moderátorům?
Úterý, 03. června 2025 - 16:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 162
Jbb: Prohrál jsem. Nechme už toho. Ostatní diskutující bych řekl, že nezajímají naše žabomyší války. Věnujme se raději tématu dopravy. Děkuji.
Úterý, 03. června 2025 - 16:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Kid:
"Jbb: Prohrál jsem. Nechme už toho. Ostatní diskutující bych řekl, že nezajímají naše žabomyší války. Věnujme se raději tématu dopravy. Děkuji."

Ostatní diskutující především nezajímá, když náhle po měsíci a půl zjistíte že se přejmenovaly dvě zastávky, trolle.
Úterý, 03. června 2025 - 17:03:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2802
Jbb:
"Ostatní diskutující především nezajímá, když náhle po měsíci a půl zjistíte že se přejmenovaly dvě zastávky, trolle."
Nějak tam Hellichova furt je.
https://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortalData/_22/20250614/22_(31_1)T.pdf
Úterý, 03. června 2025 - 21:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10213
Daarzyn67:
"Nějak tam Hellichova furt je..."
Však ještě nejsou prázdniny...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 03. června 2025 - 21:11:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2469
Daarzyn67:
"Nějak tam Hellichova furt je."
Hellichova se má přejmenovat až 28.6.
Středa, 04. června 2025 - 11:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 321
Vyšel JŘ linky 914 koho by to zajímalo. [wink]
Středa, 04. června 2025 - 19:50:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2599
Kid:
"Jbb:
"Kid:
"Jbb: Prohrál jsem. Nechme už toho. Ostatní diskutující bych řekl, že nezajímají naše žabomyší války. Věnujme se raději tématu dopravy. Děkuji."
Ostatní diskutující především nezajímá, když náhle po měsíci a půl zjistíte že se přejmenovaly dvě zastávky, trolle."Honzo, já chápu, že nyní řešíš jistou nepříjemnost s automobilkou Tatra, ale nechápu, proč si svoji frustraci vybíjíž zrovna zde a zrovna na mne. Pro ty, kdo neví o co jde tak vězte, že pan Jbb vyrábí papírové vystřihovánky nákladních aut a z velké části se jedná o značku Tatra. Problém je v tom, že pan Jbb se neobtěžoval s žádnou licencí a celé roky parazitoval na značce Tatra a okrádal ji tak o nemalé částky. Nyní to Tatra začala řešit a pan Jbb se cítí dotčen, že se automobilka domáhá svého duševního práva."
Kide, tak už dost! To, že si zjišťuješ k uživatelům jejich skutečná jména, je Tvoje věc.
Proč tady ti uživatelé to své skutečné jméno nepoužívají, je zase jejich věc. A bylo by dobře to respektovat.
Chápej to prostě tak, že Jbb je tady Jbb a žádný Honza.
To za prvé. A za druhé se mi nelíbí tvůj úhybný manévr v okamžiku, kdy Ti došly argumenty. Vytahování špíny, která se Tě netýká (a netýká se ani probíhající diskuze) je pouze podpásovka z Tvé strany!
Pajzák
Čtvrtek, 05. června 2025 - 08:49:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9557
Chudáčku maličký, ten svět je tak ošklivý...
Čtvrtek, 05. června 2025 - 09:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2472
Kid:
"5735: Ó, nikoli. Zjistit si skutečné jméno pana Jbb není žádný výkon hodný Sherlocka Holmese."
Zjišťovat si skutečné jméno přispěvatele a ještě ho tu zveřejňovat, to je především nebetyčná sprosťárna. Když už se náhodou či jinak něčí skutečné jméno dozvím, NECHÁM SI HO PRO SEBE. Obávám se, že tímto "výkonem" jste se vyřadil z těch, kteří si zaslouží nějakou další komunikaci. Být adminem, asi budu zvažovat nějaký zákrok.
Bylo Vám 5735 doporučeno, že byste měl respektovat určité meze. Místo toho jste je překročil ještě mnohem dál. Mezi slušné uživatele fóra Vás už po tomto bude počítat málokdo. Howgh.
Čtvrtek, 05. června 2025 - 16:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 176
pdk: Ano, uznávám, že jsem to dost přestřelil. Panu Jbb se tímto omlouvám a protože se k tomu umím postavit jako chlap, tak jsem se již sám nahlásil u adminů ve vlákně Sdělení pro redakci, abych nevystavoval ostatní členy fóra té nepříjemnosti, kdy by mě museli nahlásit a neměli pocit bonzáctví. Požádal jsem adminy o odpovídající trest a je možné, že dostanu ban, proto se s vámi na čas loučím.
Děkuji všem za slušnou diskuzi a děkuji i těm, kteří se tu do mě jakkoli naváželi a odpouštím jim. Všichni jsme bližní svý a Bůh nás miluje všechny bez rozdílu. [happy]
Bylo mi tu s vámi hezky, tak snad někdy nashledanou!
Čtvrtek, 05. června 2025 - 18:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Od července dojde také ke zřízení nové linky 219 v trase Jinonice - Malá Ohrada (v midibusech), zřejmě obsluha nějakých nových zastávek, kam se běžný autobus nedostane. Dále dojde ke zkrácení linky 137 jen do Jinonic.

Viz:
https://pid.cz/zmena/upravy-na-linkach-mhd-praha-40772-2/
Pechi
Čtvrtek, 05. června 2025 - 21:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 323
JŘ linky 219. Ze zastávky Jinonice bude pokračovat jako X137 na Farkáň.
Pátek, 06. června 2025 - 00:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 539
Kid:
"pdk: Ano, uznávám, že jsem to dost přestřelil. Panu Jbb se tímto omlouvám a protože se k tomu umím postavit jako chlap, tak jsem se již sám nahlásil u adminů ve vlákně Sdělení pro redakci, abych nevystavoval ostatní členy fóra té nepříjemnosti, kdy by mě museli nahlásit a neměli pocit bonzáctví. Požádal jsem adminy o odpovídající trest a je možné, že dostanu ban, proto se s vámi na čas loučím.
Děkuji všem za slušnou diskuzi a děkuji i těm, kteří se tu do mě jakkoli naváželi a odpouštím jim. Všichni jsme bližní svý a Bůh nás miluje všechny bez rozdílu. [happy]
Bylo mi tu s vámi hezky, tak snad někdy nashledanou!"

No, snad je dotyčný pryč... Stejné je zvláštní že se vždy vyloupne nějaký exot a chvíli intenzivně kazí vzduch. Jako inženýr jedničkář, ale ten už je jen na zdopravy.
Pátek, 06. června 2025 - 08:49:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 178
Jbb:
"No, snad je dotyčný pryč... "
Zatím ještě nejsem pryč. Pokud nedostanu ban, tak tu budu i nadále, nicméně budu se zde chovat normálně a budu se snažit jít příkladem i ostatním diskutujícím.
Ještě jednou se vám omlouvám za mé nevhodné chování.
Pátek, 06. června 2025 - 09:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Kid:
"Jbb:
"No, snad je dotyčný pryč... "Zatím ještě nejsem pryč. Pokud nedostanu ban, tak tu budu i nadále, nicméně budu se zde chovat normálně a budu se snažit jít příkladem i ostatním diskutujícím.
Ještě jednou se vám omlouvám za mé nevhodné chování."

Pokud o mně někdo věřejně napíše že kradu, tak to určitě takováto dětská omluva nevyřeší... Takže si prosím zajistěte odstranění vašeho nactiutrhačného příspěvku, nebo si připravte slušnou právní analýzu (kterou advokáti Tatry zatím nemají a dost se s tím myslím trápí, tak jim můžete pomoci).
A jinak ne, špatně jste googlil - modely jsou jen takové občasné hobby, moje odbornost a skutečné zájmy jsou úplně jinde. Takže na Vás si nevybijim žádné frustrace krom té, že jeden exot prišel prudit na fórum - fakt nechápu kde jste byl doteď, tohle tu předvádí většinou uhrovití teenageři.
Pátek, 06. června 2025 - 16:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 184
Jbb: Ještě jednou se vám omlouvám. Moderátory jsem požádal, aby inkriminovaný příspěvek odstranili.
Jinak já samozřejmě vím, že papírové modely máte jako koníčka a že vaše povolání je ctihodné poslání, slovy Jana Třísky ve flimu Na samotě u lesa: Napíšu vám pudr a podepíšu se Mudr. [happy]
Sypu si popel na hlavu, opravdu jsem to přehnal, byl jsem rozrušený v emocích a nejraději bych to vrátil zpět. Každý někdy udělá blbost, která ho pak dlouho mrzí. [uhoh]
Pokračujte ve svém koníčku, modely děláte krásné a určitě to celé dobře dopadne. [happy]
Znovu se vám moc omlouvám.
Děkuji.
Ploki
Pondělí, 09. června 2025 - 12:52:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Jak se teď diskutují ty změny zastávek a hlavně naprosto ulítlý název Aréna Libeň, tak jsem přemýšlel, proč se některé zastávky pojmenovávají podstatnými a jiné přídavnými jmény?
Proč máme zastávky jako Dejvická nebo Radlická? Přeci podle ulice to není, protože Strašnická je nějaký ten kilometr jinde, Vysočanská mírně jinde a Hradčanská dokonce neexistuje vůbec. (O Vltavské prosím nediskutujme, to je zcela jiné téma).
Proč se ty zastávky nemohou jmenovat podstatným jménem? Strašnice, Dejvice, Radlice. A čert vem i ty Hradčany, i když jsou těsně za hranicí katastrálního území, protože v Praze je řada sídlišť mimo svoje katastrální území nebo z podstatné části mimo svoje katastrální území (Ďáblice, Lhotka, Bohnice). A dokonce i ty Stodůlky se svojí pěticí stanic metra.

Také jsou mi proti srsti tendence Martina Šubrta na přejmenování Nádraží Rajská zahrada. Pod nádražím si většina lidí představí nějaký velký železniční uzel. Místo, kde zastavuje spousta vlaků z různých směrů a případně také jiné druhy místní či dálkové dopravy. Je tam i nějaká poměrně velká nádražní budova. Vždy si vybavím jméno dnes již zaniklé autobusové zastávky Nádraží Kbely (202) a do toho ten sto let starý motorák (S34). A prosím ne Nádraží Vysočany!
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Pondělí, 09. června 2025 - 13:54:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2475
Ploki:
"Pod nádražím si většina lidí představí nějaký velký železniční uzel. Místo, kde zastavuje spousta vlaků z různých směrů a případně také jiné druhy místní či dálkové dopravy. Je tam i nějaká poměrně velká nádražní budova."
To jsem původně předpokládal taky, ale v současné době se v názvosloví pražských zastávek MHD dodržuje a postupně rozšiřuje zásada, že se podle tarifních bodů železnice pojmenovávají zastávky MHD jako "Nádraží X". Když se objevilo Nádraží Horní Měcholupy, přišlo mi to dost strašidelné. Ale zásadně to překonaly dvě zastávky, jejichž názvy začínají "Nádraží Žvahov".
Je to dost divné, ale pokud se nenajde nějaký jiný sjednocující název, jiné řešení nevidím.
Pondělí, 09. června 2025 - 14:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2803
Já zas právě nemám rád ta podstatná jména, pokud se nejedná o zastávky někde přímo v centru. Což u železničních hrozí málo, a ani ne u metra. Takže Nádraží Smíchov ok, protože samotné Smíchov by bylo nic moc. Ta Rajská zahrada mi přijde sama o sobě dost vypovídající.
Pondělí, 09. června 2025 - 14:34:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 340
Systém by mohl být ten, že u nádraží (či zastávek) s názvem původní obce by vlaky jako dosud používaly Praha-* a návazná doprava Nádraží *, zatímco u zastávek s místním názvem (Kačerov, Eden, Rajská zahrada, Cibulka apod.) by vlak užil Praha * a návazná doprava jen *. Jenže mnozí netuší, které názvy v Praze patří celým územím někdejších obcí, a které jen jejich částem (osadám, čili koloniím).
vasekj
Pondělí, 09. června 2025 - 14:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 423
Bylo by také dobré, aby to bylo konzistentní s meziměstskými busy, které mají název obce také v názvu. Takže autobusové "Praha,,Smíchov" by mohlo být tam, co železniční "Praha - Smíchov", z čehož vyplývá, že v MHD by měl být název "Smíchov". A "Praha,,Zličín" by neměl být úplně jinde, než železniční "Praha - Zličín". A kdyby se ještě sjednotily i ty oddělovače...
Pondělí, 09. června 2025 - 15:31:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2476
vasekj:
"Bylo by také dobré, aby to bylo konzistentní s meziměstskými busy, které mají název obce také v názvu. Takže autobusové "Praha,,Smíchov" by mohlo být tam, co železniční "Praha - Smíchov", z čehož vyplývá, že v MHD by měl být název "Smíchov". A "Praha,,Zličín" by neměl být úplně jinde, než železniční "Praha - Zličín". A kdyby se ještě sjednotily i ty oddělovače..."
Názvy zastávek VHD mají zásadně tři složky - obec, část obce, rozlišovací prvek. Linky mimo MHD povinně začínají názvem obce, část obce taky nemusí vůbec existovat. V tom případě jsou v názvu dvě čárky po sobě, čímž se avizuje, že příslušná složka názvu je prázdná a to další je až následující složka.
Vyhláška o jízdních řádech výslovně stanoví, že u linek MHD není povinné uvádět na jř název příslušného města. Jelikož v Praze se složka "část obce" v názvech nepoužívá, je celý název zastávky MHD jen ta třetí složka. To znamená, že název zastávky nesmí obsahovat čárku, která má funkci oddělovače v databázi. V případě potřeby se místo ní použije pomlčka, např. Stodůlky - Bavorská.
Názvy zastávek MHD se používají především pro konečné uváděné na orientacích, což má však smysl spíš mimo centrum Prahy a u těch čtvrtí, kde se dá aspoň zhruba poznat, kde tato zastávka může být. Rozhodně ne u zastávek poblíž nádraží, neb železniční zastávky často nebývají v místech charakteristických pro dotyčné čtvrti a jsou tam zastávky důležitější než vlakové nádraží - např. u Jinonic je podstatnější stanice metra. Použití názvu Smíchov pro zastávku MHD by bylo naprosto matoucí a nikdo by nepoznal, kde to je. Praha-Zličín je dokonce těsně u hranic katastru a před nádražím je konečná tramvají Sídliště Řepy. Tato vlaková zastávka nemá s MČ Zličín kromě katastrálního území prakticky nic společného, bohužel přejmenování na Praha-Řepy MČ Zličín odmítla a vynutila si návrat ke "svému" názvu.
Takže systém, kdy tarifní body na železnici mají název Praha-X a příslušné zastávky MHD "Nádraží X" (pokud slovo "nádraží" už není obsaženo v onom X (Hlavní, Masarykovo)) se jeví jako zcela konzistentní. Jiná otázka je, zda striktně trvat na jeho uplatńování vždy a za každou cenu.
Někdy host
Pondělí, 09. června 2025 - 17:56:42  
Neregistrovaný host
Občas se tady lidi ptají, kde se vzaly názvy jako Strašnická, Radlická, Hradčanská. Takže od pamětníka: bylo to podle vzoru tehdejšího Sovětského svazu, protože pražské metro bylo STAVBA CESKOSLOVENSKO - SOVĚTSKÉHO PŘÁTELSTVÍ 😁
Pondělí, 09. června 2025 - 22:49:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 380
Co se týče názvu stanic, razím tezi, že by měl být co nejvíce uplatňován konzervativní přístup, tedy tradice by měla mít přednost před logikou a stanice metra by se měla přejmenovávat jen z opravdu vážných důvodů, ne kvůli takovým maličkostem, že ulice stejného jména je o kus jinde. Na rozdíl od autobusových a tramvajových zastávek, které mají lokální význam, stanice metra jsou významné orientační body, o kterých podle názvu snad každý (nejen) Pražák ví aspoň přibližně, kde jsou, a proto jsem proti přejmenovávání. Jasně dává smysl změnit název v případě, že stanice metra označuje něco, co již neexistuje (takže pokud by se přemístilo depo metra A někam jinam, tak nemá smysl, aby se stanice dále jmenovala Depo Hostivař), ale to jsou víceméně asi všechny relevantní důvody pro přejmenování. Proto jsem taky zastáncem, aby byly železniční stanice Praha-Vltavská, Praha-Hradčanská a do budoucna samozřejmě Praha-Depo Hostivař, jakkoliv je takové pojmenování místopisně nepřesné, protože název stanice metra má mít přednost.
Pondělí, 09. června 2025 - 23:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1181
1) Já naopak doufám, že k přejmenování stanic podle zastávek metra nedojde. Praha-Vltavská a Praha-Hradčanská se mi hrubě nelíbí (viz též ad 2).

2) Byl bych rád, aby se z názvů místních železničních zastávek (kde nestaví žádné dálkové, zejména mezinárodní vlaky, ale jen couráky a spěšňáky), bylo slovo Praha spíše odstraňováno. Třeba Modřany, Radotín, Uhříněves - vypadalo by to o moc lépe. (A hlášení by zněla o jednu akustickou konstantu méně otravně.) Možná si to neumíte představit, ale když se nad tím chvíli zamyslíte, sami uznáte, že neustále opakovaná "Praha" je tam naprosto naprd.
Petr_k
Úterý, 10. června 2025 - 00:46:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14373
Vltavská by se měla IMHO přejmenovat až v okamžiku otevření budovy filharmonie, do té doby není k takovému zásahu důvod
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Úterý, 10. června 2025 - 08:34:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2478
P.L.:
"Byl bych rád, aby se z názvů místních železničních zastávek (kde nestaví žádné dálkové, zejména mezinárodní vlaky, ale jen couráky a spěšňáky), bylo slovo Praha spíše odstraňováno. Třeba Modřany, Radotín, Uhříněves - vypadalo by to o moc lépe. "
Což se téměř jistě nestane. Názvy železničních stanic a zastávek jsou vytvářeny tak, že v případě více tarifních bodů v jednom městě se jako první složka názvu uvádí název příslušného města. To není specialita Prahy, viz např. Ostrava-Svinov nebo Brno-Královo Pole.
Jinak o názvech železničních stanic a zastávek rozhoduje celostátně Drážní úřad, o názvech zastávek silniční dopravy pak příslušný silniční správní úřad, tedy v Praze příslušný odbor magistrátu.
Úterý, 10. června 2025 - 08:41:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2479
Petr_k:
"Vltavská by se měla IMHO přejmenovat až v okamžiku otevření budovy filharmonie, do té doby není k takovému zásahu důvod"
Důvod by k tomu byl už ve chvíli otevření nového nádraží Praha-Bubny s bezprostředním napojením na stanici metra. Lze však předpokládat, že k přejmenování jediné stanice spíš nedojde a bude snaha provést ke stejnému (třeba pozdějšímu) datu změn víc, např. Nádraží Smíchov, aby se nemusely vícekrát předělávat orientační prvky.
Úterý, 10. června 2025 - 09:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Pdk, nemám iluze o tom, že je to vše zkostnatělé, stejně jako to uctívání nedotknutelného systému s trojsložkovými názvy zastávek. Bude to nějaké nepřekročitelné ideové dědictví Rakousko-Uherska, na tom druhém zas vidím vzpomínky na dobu prvních počítačů a tehdejších přístupů k databázím, na časy, kdy se s ohledem na paměťové kapacity šetřilo každým písmenem. Co nadělám.
Úterý, 10. června 2025 - 09:44:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 187
A opravdu je takový problém, když jsou u přestupu např. tramvaj-metro, nebo vlak-metro dva různé názvy stanic? Třeba budoucí Nádraží Bubny a Vltavská? Někde je to dokonce nevyhnutelné, třeba u metra Anděl máme hned dvě přestupní tramvajové zastávky a to Anděl a Na Knížecí. Nebo Karlovo náměstí - Palackého náměstí, atd. Takových případů je více a žádný problém to není. Podle mne není třeba neustále hledat problémy tam, kde nejsou.
Úterý, 10. června 2025 - 10:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17702
Nojo, tak přejmenujem metrický Karlák na Karlopalackého nebo Palackokarlovo náměstí[rofl]

Přejmenováním zastávek, změnama linkovýho vedený a výrazným zdražením učiníme MHD ještě atraktivnější.
vasekj
Úterý, 10. června 2025 - 10:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
pdk 2476: Ve svých příspěvcích přesně konstatujete, jak to nyní je. Ale diskutovat má spíš smysl o tom, jak by to mělo být. Mně přijde nesmyslné, že o těchtýž věcech týkajících se hromadné přepravy osob, rozhoduje v případě železnice a v případě autobusů (nemluvě o metru a tramvajích) někdo jiný a podle úplně jiných pravidel (dtto třeba chování tlačítka dveří). Pro to, aby se název obce u železnice odděloval pomlčkou (nebo spojovníkem, nebo mínusem, nebo co to tam vlastně je), zatímco u autobusů čárkou, jsem zatím neslyšel žádný rozumný důvod. A když už tedy máme situaci, že o tom rozhodují jiné úřady, měla by být alespoň snaha, aby rozhodovaly podobně.
Úterý, 10. června 2025 - 11:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2804
V Praze je taky v železniční dopravě často vidět, že se město od místní části oddělují jenom mezerou.
Úterý, 10. června 2025 - 11:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2480
vasekj:
"Pro to, aby se název obce u železnice odděloval pomlčkou (nebo spojovníkem, nebo mínusem, nebo co to tam vlastně je), zatímco u autobusů čárkou, jsem zatím neslyšel žádný rozumný důvod."
Ta čárka je oddělovač jednotlivých složek hesla v databázi, proto se taky při vypuštění některé ze složek lze setkat s těmi dvěma čárkami po sobě. Naopak u železnice se pravděpodobně v databázi název nedělí na složky (u naprosté většiny hesel není co dělit), takže se čárka jako oddělovač nepoužívá. V každém případě to, co kritizujete, při používání včetně elektronického zpracování ničemu nevadí a v praxi problémy nepřináší.
Úterý, 10. června 2025 - 11:18:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2481
Daarzyn67:
"V Praze je taky v železniční dopravě často vidět, že se město od místní části oddělují jenom mezerou."
A to konkrétně? Zatím jsem v jízdních řádech a vyhledávačích viděl vždy jenom spojení s pomlčkou, pokud tedy to za ní je opravdu místní název, nikoli např. "hlavní nádraží".
vasekj
Úterý, 10. června 2025 - 11:54:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 425
pdk:
"Ta čárka je oddělovač jednotlivých složek hesla v databázi"
A má se funkčnost systému přizpůsobovat špatně navržené databázi, nebo naopak? (Mmch. myslíte ten slavný CIS, kde ten název je to jediné, co o té zastávce ví, a není ani poloha ani rozlišení stanovišť ?). Ale ano, ve veřené dopravě máme miliardu důležitějších problémů, než oddělovače názvů, tak už tuto debatu nebudu dále rozvíjet.
Úterý, 10. června 2025 - 11:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 341
Jak to tak pozoruji, tak se dostáváme do stavu, kdy už ani správa železnic neumí rozlišit část města (čtvrť, původně obec), která je logicky s Prahou spojena spojovníkem, od místního názvu určité oblasti v dané čtvrti, kde by se to dalo ještě pochopit, ale ani od názvů typu Výstaviště, Letiště/letiště apod. Skoro bych řekl, že nejjednodušší bude užívat spojovníku (klidně vydávaného za pomlčku, to už se ztratí) i takto: Praha-Masarykovo, Praha-hl. Nádraží už se může též vypustit. A proč ne rovnou třeba Praha-Šťastný hlavák. [wink]
Úterý, 10. června 2025 - 13:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2482
Frantisek:
"Jak to tak pozoruji, tak se dostáváme do stavu, kdy už ani správa železnic neumí rozlišit část města (čtvrť, původně obec), která je logicky s Prahou spojena spojovníkem, od místního názvu určité oblasti v dané čtvrti, kde by se to dalo ještě pochopit, ale ani od názvů typu Výstaviště, Letiště/letiště apod."
Drážní úřad (nikoli Správa železnic, ta názvy stanic a zastávek nestanoví) nemá důvod mezi nimi rozlišovat. Prostě v názvu stanic a zastávek uvádí název obce a v případě potřeby další rozlišovací prvek. Víc úrovní nepotřebuje a struktura je daná.
Úterý, 10. června 2025 - 13:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2483
vasekj:
"Mmch. myslíte ten slavný CIS, kde ten název je to jediné, co o té zastávce ví, a není ani poloha ani rozlišení stanovišť ?"
To záleží na tom, co všechno do CIS počítáte. Výstupů z CIS a systémů využívajících ho je hodně. Pokud se koukáte třeba na Vývěsné jízdní řády, tak tam polohu ani stanoviště k ničemu nepotřebují. Naopak vyhledávače (taky na bázi CIS) uvádějí jednotlivá stanoviště a mívají i možnost mapového znázornění. Mimochodem CIS je plným názvem "Celostátní informační systém o jízdních řádech". Dopravní úřady jsou ze zákona povinny do děj dodat každý jízdní řád, který schválí.
Úterý, 10. června 2025 - 14:15:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2805
Čárku samozřejmě v CSV uložit můžete normálně, pokud jsou pole uzavřena do uvozovek. Ale na nějaký standard se nehledí, v PDF výstupech z CIS někdy jsou městské dopravy bez názvu města (čili jenom třeba "aut.nádr."), protože dopravce asi nemá žádný post processing a tak to obchází tím, že celý název dá do prvního pole. V Praze je to velice jednoduché, Praha se vynechá a druhá část neni u žádné zastávky. Ve Zlíně je to složitější, tam u některých zastávek nechávají celé město, někde umístění zastávky (ale s prvním písmenem velkým), ale v obou případech je v CIS uveden celý název zastávky.
vasekj
Úterý, 10. června 2025 - 14:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 426
pdk:
"To záleží na tom, co všechno do CIS počítáte."
Ne, počítám pochopitelně jen CIS samotný, protože to je to, co je veřejně dostupné např. pro tvůrce aplikací. Některé vyhledávače mapu umí, ale data o polohách mají z jiných zdrojů, než z CISu (a většinou tedy ani nejde o nějaká oficiální data). Vlastní informaci o poloze má PID, něco se dá asi vytáhnout z Openstreetmap, a firmy s mapovými aplikacemi (seznam, google) zas mají svoje data.
Že umí IDOS zobrazit (nepřesnou) mapu, je vývojáři konkurenčního vyhledávače, nebo i třeba nějakému státnímu úřadu, který chce z dat zjistit nějakou informaci, houby platné.
Úterý, 10. června 2025 - 15:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2484
Daarzyn67:
"v PDF výstupech z CIS někdy jsou městské dopravy bez názvu města (čili jenom třeba "aut.nádr."), protože dopravce asi nemá žádný post processing a tak to obchází tím, že celý název dá do prvního pole. "
Což souvisí i s tím, že podle platné právní úpravy se na jízdních řádech MHD nemusí v názvech zastávek uvádět název dotyčného města.
Úterý, 10. června 2025 - 18:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Petr_k:
"Vltavská by se měla IMHO přejmenovat až v okamžiku otevření budovy filharmonie, do té doby není k takovému zásahu důvod [wink]"
K přejmenování nebude (snad) důvod. Někdo totiž myslel a projekt té nové budovu pojmenoval "Vltavská filharmonie -národní hudební centrum", takže konečně bude zlegitimizován současný název Vltavská.
Pawel
Úterý, 10. června 2025 - 21:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2717
Buď Bubny (lepší) nebo Vltavská filharmonie. Ale Vltavská je totál mimo, už víc než půl století, co tam ta ulice není.
Středa, 11. června 2025 - 08:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2485
Pawel:
"Buď Bubny (lepší) nebo Vltavská filharmonie. Ale Vltavská je totál mimo, už víc než půl století, co tam ta ulice není."
Ulice tohoto názvu tam pokud vím nebyla nikdy. Název stanice metra vznikl bez jakékoli návaznosti na uliční názvosloví.
Za sebe mohu říci, že nádraží považuji za podstatně častější cíl cest než filharmonii.
Středa, 11. června 2025 - 08:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Také bych si přál, aby se ta stanice jmenovala Bubny, ale je třeba připustit, že ten název "Vltavská", má hlubší kořeny (hlubší, než jsem si sám roky myslel):

Každopádně lepší, než "Dopraváků".

(Příspěvek byl editován uživatelem P.L..)
historik
Středa, 11. června 2025 - 16:09:43  
Neregistrovaný host
Stávají Bubenské nábřeží a část Nábřeží Kapitána Jaroše neslo kdysi skutečně pojmenování Vltavská ulice, jak je vidět na výřezu orientačního plánu královského hlavního města Prahy a obcí sousedních z let 1909-1914.

Středa, 11. června 2025 - 18:10:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17707
Tak tu stanici přejmenujte na Bubnová. Bude to mít odkaz jak na čtvrť s nádražím tak i na tu disharmonii[proud]
Středa, 11. června 2025 - 22:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2257
A nebo "Vltavská filharmonie - Nádraží Bubny" podle vzoru "Slavia - Nádraží Eden" [happy]
Čtvrtek, 12. června 2025 - 10:34:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Dá se vymyslet i mnohem delší název!
Čtvrtek, 12. června 2025 - 11:05:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1683
P.L. - Je to tak, Vltavská filharmonie sever - Nádraži Praha Bubny jih.
Pátek, 13. června 2025 - 09:36:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 382
Nebude 13 v okolí Čechova náměstí (zvlášť o víkendu, kdy nejezdí 4) poptávkově chybět? Zvlášť když jde o výluku na 1,5 roku? Nešlo by tam alespoň poslat linku 23?
Pátek, 13. června 2025 - 11:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10222
Malatek: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4723853
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]