Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 07. 7. 2025 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 07. 7. 2025

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 01. července 2025 - 19:49:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Nezatelefonoval byste si. Ani železniční osobní vozy nemají pokovená okna.
Úterý, 01. července 2025 - 20:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4609
No, to právě mají...

A proto se u nich taky úprava mobilního signálu řeší, starší vagony s pokovenými okny se teď zkušebně laserem upravují, InterJety a ComfortJety pak mají speciální pokovená okna s úpravou pro lepší průchod signálu.
Úterý, 01. července 2025 - 20:58:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4610
* IJ a CJ je mají z výroby, to mi nějak vypadlo.
Úterý, 01. července 2025 - 22:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2506
To mě taky napadlo. Ta sálající okna efekt klimatizace opravdu o něco snižují. V Brně měly T3R a T6 determální tmavá skla a opravdu to bylo v létě v interiéru znát i bez klimy.
Středa, 02. července 2025 - 08:03:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4611
Třeba Bratislava už to používá delší dobu...
Strom
Středa, 02. července 2025 - 11:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1344
Třeba Bratislava už to používá delší dobu...

To je myslím pravda. Dokonce i jejich rekonstrukcí T3 a K2, které se nedaly s těmi pražskými srovnat. Moc se o to nezajímám, ale už před víc jak 20 lety tam byly ty rekonstrukce T s předsuvnými dveřmi, výklopnými a tmavými okny, kterými v zimě natáhne a ta skla byla tmavá. Interiér si nepamatuju, ale nebylo to tehdy ještě nízkopodlažní. O pracovišti řidiče tam nevím nic. Jo, ještě to mělo polopantografy.

V Praze se šlo cestou verze "socka" od roku 2001 (8211) a i bez klimatizace kabiny řidičů a ty se dosazují ve větším až poslední 2-3 roky, co si tak všímám. Akorát u těch prvních 35 van, tam už jí doplnili při vanizaci. Ale nějaký dvoudílný dveře, výklopný okna, polopantograf, ruční řadič, normální centrální stěrač s cyklovačem, to bylo pořád tady jen sprostý slovo. Ten centrální stěrač už tedy teď na ty novější vany dávají, ale to je vše. V Praze se to musí podobat legendě T3. O pohodlí pro tu obsluhu moc nejde...
Tedy aspoň mi to tak přijde z pozorování kaštana nebo chodce, když jsem v Praze. Možná mě někdo opraví.
Ale cpát klimatizaci pro řidiče na rekonstrukci T3R.P až v druhý půlce životnosti nebo dokonce už v poslední třetině...Co mají říct ti, co se s tím trápili 20 let bez klimatizace. A že u toho zaměstnání bude fluktuace vyšší, se ani nedivím...Provoz v ulicích narůstá, nepozornost pěších účastníků je taky vyšší, díky technologiím, cestující jsou náročnější, teplých dní nejen v Praze přibývá... A kdo je první na ráně?
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Středa, 02. července 2025 - 11:51:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Jako jo, ale znovu připomeňme, že Praha finančně vykrvácela na 15T. Jaké byly boje o to, z druhé poloviny smlouvy se vyvázat.

Ad polopantografy: Hlavní jejich výhoda je, co tak vím, že zabírají méně místa na střeše. Ale u RP je to dost jedno.
Středa, 02. července 2025 - 12:16:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2810
Změny orientace na tramvajích? Všiml jsem si zatím toho, že zmizely mašinky, ale konečně přibyly průběžné zastávky.
Strom
Středa, 02. července 2025 - 12:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Jako jo, ale znovu připomeňme, že Praha finančně vykrvácela na 15T. Jaké byly boje o to, z druhé poloviny smlouvy se vyvázat.

Ad polopantografy: Hlavní jejich výhoda je, co tak vím, že zabírají méně místa na střeše. Ale u RP je to dost jedno.

Ale ty T3R.P byly objednány dávno před tím než se objednaly 15T... Oteplování nejen ve městech, kde je to právě znát vůbec nejvíc je taktéž nepopíratelné...

Ty polopantografy jsou mj. díky tomu zase i lehčí a méně náročnější na údržbu.

Ale celkově vůbecbyla ta pražská T3R.P zoufale oholená a pokračuje s v tom dále.
Dávají se folie na okna proti poškrábání a ty mohly být tedy tmavé...
Nic z toho...
Přišlo mi, že někteří vysoce postavení chtěli v Praze "vydržovat" tramvajových skanzen (skanzen T3) a to se dlouhou dobu dařilo, daří. Viz novější vany...
Jva
Středa, 02. července 2025 - 13:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5252
Výklopný okna - všude řev, že to nevětrá...
Dvoudílný dveře - není přes ně vidět zrcátkem na další dveře (takže se zavírá nadvakrát - nejdřív předek kvůli výhledu, pak zbytek, spolu s pomalejším zavíráním zdržení), mnohde kolize s ostrůvkem (i když to by asi v Praze plné T6 nehrozilo)
Polopantec - zbytečná drahota nemající při městských rychlostech přínos
Takže snad jen ten řadič a možná stěrač.

Nicméně pražská wana-socka je za podstatně menší peníz (zvlášť při zachování podvozků) než třeba Vario se stejným komfortem pro cestující (třeba poslední pro OL se blížily 20M).
Cynik - tak říká optimista realistovi...
Pawel
Středa, 02. července 2025 - 13:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2720
Ústečák:
Vratislavské 16/19T mají klimu? I 14T by ji potřebovaly jako sůl. Nebo aspoň posuvná okna. Jak to vůbec vypadá s projektem rekonstrukce?
Středa, 02. července 2025 - 13:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9464
Jva: Tak Olomouc má poměrně velký atyp a navíc 85% platila EU ne? Takže "pohoda" :D
Středa, 02. července 2025 - 15:02:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16915
Jva:Takže snad jen ten řadič a možná stěrač.

Stěrač určitě. Není nic horšího, než sedět v ose vozu a koukat se přes nesetřenou část předního skla v ose vozu. Zejména, když svítí sluníčko, tak bych se přes takový humus dívat nechtěl [nene].
Středa, 02. července 2025 - 16:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4612
Pawel: Pokud si to dobře pamatuju, tak jednosměrné klimu neměly a byly jí vybaveny s generálkou, naopak obousměrné je měly už z výroby. Docela dobře si vybavuju, jak jsme ve velkých vedrech jeli plnou a vychlazenou 19T na Euro na zápas Polsko - Česko (2012), přičemž v ČR jsem si pak od různých "odborníků" četl, jak je klimatizace zbytečná a že se to na zastávkách stejně vyvětrá a nemá to smysl. [happy]
Středa, 02. července 2025 - 16:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10242
Bram:
"...sedět v ose vozu a koukat se přes nesetřenou část předního skla v ose vozu..."
A fakt tam sedíš v ose vozu ? [wink]
Strom:
"...Ty polopantografy jsou mj. díky tomu zase i lehčí a méně náročnější na údržbu..."
Přesně naopak, že jo...
Strom:
"...bez klimatizace kabiny řidičů a ty se dosazují ve větším až poslední 2-3 roky..."
Plošně se osazují od roku 2019, což je tak asi 6 let...
Pawel:
"Jak to vůbec vypadá s projektem rekonstrukce?"
Bohužel pokračuje a klima nebude. Ten werk má nejvyšší nápravový tlaky i bez ní...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 02. července 2025 - 16:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17783
Nějak před patnácti léty jsem občas pomáhal kamarádce s kočárem s dvojčatama k doktorům a pod. Tehdy byly np v podstatě jen poršešroty 14T kde jet s kočárem přes kterej se drali lidi z/do prvního článku bylo za trest i při normálním počasí. Ve vedrech jsme raději jeli "starou dobrou" T3 i za cenu tahání kočáru do schodů neb vzadu to větralo (i střešní klapkou) na rozdíl od té nové NP kde to připomínalo mikrovlnku...

Jinak dnes kolabovala při +35 klimatizace i na kole[biggrin] ale v šukafonu s polospouštěcími okny pohoda. V dobách klapaček průser...
Strom
Středa, 02. července 2025 - 16:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1346
Přesně naopak, že jo...

Ano, omlouvám se za neznalost. Nicméně, proč se tedy u nových vozidel tramvají i přes ty výhody pantografů používají a vyrábějí je mi taky záhadou...

Plošně se osazují od roku 2019, což je tak asi 6 let...

Nejsem řidič, ale mám to jen nakoukaný jako kaštan nebo chodec. A jsem mimopražský. V Praze se tak zdržuji 1x - 2x měsíčně na celkem max. 5 dní. Klimatizace kabiny řidičů v T3R.P jsem si tak opravdu víc všiml až před 3 roky. Vaše sdělení nepopírám.
Přesto všechno si myslím, že klimatizace kabiny řidiče toho T3R.P měla být řešena v Praze už dávno a ne někdy na poslední provozní dekádu...
Centrální stěrač s cyklovačem a ostřikovačem měl být taky hned, stejně jako ruční řadič.
Hlavně, že se vyřadily T6 s ručním řadičem. Minimálně u toho netrpí tolik nohy a záda...

(Příspěvek byl editován uživatelem Strom.)
Smithers
Středa, 02. července 2025 - 16:58:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Půlpantografy nám nějak padají - nedávno ten pokusný na 9104, o víkendu na Smíchovském nádraží, dneska nad Tylákem. Je to vedrem, třeba v kombinaci s mírně prověšenou trolejí?
Středa, 02. července 2025 - 17:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1217
Když už je řeč o 9104, mohl by někdo o tom jejím sběrači napsat pár chytrých vět? Nevím o té věci nic, jen jsem si všiml, že vypadá neobvykle.
Středa, 02. července 2025 - 17:21:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 444
Polopantografy byly prvotně vyvinuty pro lokomotivy, kde jsou na střeše dva, někdy i čtyři, je tam mnohem víc výstroje a o místo je tam boj. Na tramvajích se používají nejspíš proto, že vypadají tak nějak "moderně", věcné důvody moc nevidím. Ani nepozoruju, že by staré pantografy odskakovaly nebo něco takového.

Plzeň se přednedávnem rozloučila s posledním svým RP, má polopantograf, mít ho asi nemusí a vypadá pro Pražáka tak nějak divně. Ale lehčí bude.
Středa, 02. července 2025 - 17:31:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Důvodem pro polopantografy je nižší hmotnost (a zejména její dynamické projevy) a lepší aerodynymika. Obojí je samozřejmě významnější při vyšších rychlostech. V době nástupu polopantografů byly lokomotivy s více než dvěma sběrači vzácné.
https://fr.wikipedia.org/wiki/CC_40100
Paul2no
Středa, 02. července 2025 - 19:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3586
Ještě zpátky ke klimatizacím - já nerozumím tomu, proč v autobusech je zapínání a vypínání klimatizace na libovůli řidiče. To má fungovat tak, že jakmile je nastartováno, klimatizace (vzduchotechnika) běží a stará se o dobré klima ve voze - chladí, topí, případně odvlhčuje. A vypnutí je možné jen v nouzi zaplombovaným vypínačem. Jako u železničních vozidel.
Středa, 02. července 2025 - 20:02:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10243
Strom:
"...proč se tedy u nových vozidel tramvají i přes ty výhody pantografů používají a vyrábějí..."
Jsou modernější, dražší, komfortněji se ovládají, budou mít nejspíš větší přesnost přítlaku...
Na hmotnost se schválně zítra kouknu, každopádně klasický KE13 mi prostě přijde výrazně subtilnější, každopádně na menší provozní nároky u poloptg zapomeň.
V některých provozech s pantografy manipulují každý den po zatažení, tam asi dává elektropohon smysl, v Praze nikoliv - osobně jsem pantograf (vyjma KT) stahoval asi 5x za kariéru.
Já jsem pro klimatizaci všema deseti, ale spousta kolegů jim nemůže přijít na chuť, totéž ručnímu ovládání, takže pod tohle se vyjma finanční náročnosti podepsala i vůle jízdního personálu. Použití centrálního stěrače si vyžádalo změnu v provedení čelní zásuvky, takže díky tomu máme atypické vozy v rámci jedné série a pro nic jiného než pro wany to nedává smysl.
Smithers:
"Je to vedrem, třeba v kombinaci s mírně prověšenou trolejí?"
Přesně tak, bohužel...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 02. července 2025 - 20:09:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10244
P.L.:
"Když už je řeč o 9104, mohl by někdo o tom jejím sběrači napsat pár chytrých vět? Nevím o té věci nic, jen jsem si všiml, že vypadá neobvykle."
Na vozech KTN od čísla 9104 výš je použit poloptg. Secheron SPL26, který byl sedm let před tím zkoušen na voze 9054.
Kvalitativně by měl být na stejné úrovni jako hojněji zastoupený Stemmann, jen je pomalejší, ale hlavně je výrazně levnější.
P_v
Středa, 02. července 2025 - 20:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3639
Ad stěrače - nevíte proč v ČKD stále montovali dva krátké, které setřou půl skla a zaclánějí, místo jakéhokoli jiného lepšího provedení, např. jako v autobusu? Od zrušení půleného čelního skla to ztratilo smysl, a u KT8 a starších verzí T6 už to nemělo smysl od počátku.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
Strom
Středa, 02. července 2025 - 20:50:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1347
Já jsem pro klimatizaci všema deseti, ale spousta kolegů jim nemůže přijít na chuť, totéž ručnímu ovládání, takže pod tohle se vyjma finanční náročnosti podepsala i vůle jízdního personálu. 

Tak já kolegy nechápu. Jsem strojvedoucí a na transverzálce kde jezdím je rychlost max 65 km/h. V těchto vedrech se Stadler RS1 cca od 10 do 17 hodin na přímém slunci už bez klimatizace a jen otevřenými okénky stanoviště nevyvětrá na přijatelnou teplotu, ani když projíždím zastíněnými úseky v lesích nebo údolím řeky.
Do 10 hodin dopoledne to ještě jde a klimatizaci nepoužiju a později po 17 hodině už to též zvládnu bez klimatizace. Ale v tomto vedru přes poledne je vhodným pomocníkem. Aspoň trochu si přichladit. Ve městě to je mnohem horší...
A neshody ohledně instalace klimatizace nechápu. Však mohla být od rekonstrukce na T3R.P a těm komu nevyhovuje, tak si mohl větrat jen otevřeným okénkem a dveřmi do salónu, když by chtěl.
Ale v tom Vašem podniku byly odbory jen kvůli kariéře a zajištění pro předáky...
Středa, 02. července 2025 - 21:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10245
Proč by si soudruh lámal hlavinku vyvíjením něčeho, co reálně nikdo nepožaduje a stávajícího řešení má naplněný sklady na dvě následující pětiletky ?
Středa, 02. července 2025 - 21:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10246
Strom:
"Ale v tom Vašem podniku byly odbory jen kvůli kariéře a zajištění pro předáky..."
Nevšiml jsem si, že by odbory někdy měly tu moc nařizovat zaměstnavateli technická řešení jeho produktů, každopádně při 350+ vozech si takové řešení vyžádá nějakých 50 mega, kterýma magistrát musí přikrmit investiční měšec.
Udělá to pro 2500 voličů, když něco obdobnýho není ochoten udělat pro voličů milion ?
Strom
Středa, 02. července 2025 - 21:47:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Nevšiml jsem si, že by odbory někdy měly tu moc nařizovat zaměstnavateli technická řešení jeho produktů

Minimálně jako zástupci zaměstnanců, volení a placení zaměstnanci by kecat mohli...
Ale nechtěli nebo to nedělali, nevím. Jsem odtamtud pryč už 5 let a nestýská se mi.
Středa, 02. července 2025 - 22:16:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1219
Město opravdové investice neumí rozjet, tak může nakupovat klimatizace ostošest. Kdo klimatizaci miluje, ten se může radovat.
Petr_k
Čtvrtek, 03. července 2025 - 01:07:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14393
Paul2no:
"Ještě zpátky ke klimatizacím - já nerozumím tomu, proč v autobusech je zapínání a vypínání klimatizace na libovůli řidiče. To má fungovat tak, že jakmile je nastartováno, klimatizace (vzduchotechnika) běží a stará se o dobré klima ve voze - chladí, topí, případně odvlhčuje. A vypnutí je možné jen v nouzi zaplombovaným vypínačem. Jako u železničních vozidel."
Ono to není na libovůli... Klima v autobusech je hnaná od motoru (resp. nejdůležitější část klimatizace - kompresor výparníku), což je zároveň systémová slabina. Vzhledem k tomu, že se nikdo doposavaď neobtěžoval zamyslet se nad tím, co neustálé startování a vypínání motoru (dané předpisem déjednatřetina - na konečných se povinně musí motor zdechnout, aby okolí "netrpělo nadměrným hlukem", bez ohledu na potřeby techniky; že na to drtivá většina logicky uvažujících řidičů dlabe, na tom nic nemění, taky to občas někoho doběhne postihem za nedodržování pracovní kázně) s kompresorem dělá, tak prostě nelze vymyslet nic lepšího, než kombinaci otvíracích oken a HVAC s manuálním ovládáním. Spíš by se mělo konečně stanovit, že autobus, který je vybaven klimatizační jednotkou salonu, je při denních teplotách nad 24 °C v případě poruchy HVAC nezpůsobilý k provozu a je nutné jej vyměnit. A možná teprva tohle by přineslo kýžený tlak na JSVA ohledně zajištění adekvátní údržby a oprav klimaagregátů (a nákup kvalitní techniky, na strýtvejích jde klima bez výpadků tak na třetině vozového parku).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 03. července 2025 - 06:29:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10247
Strom:
"Minimálně jako zástupci zaměstnanců, volení a placení zaměstnanci by kecat mohli... "
Rozdíl mezi kecat, chtít nebo něco dělat a mezi reálně NAŘÍDIT nebo VYMOCI je pěkně velký, to by mělo jít pochopit.
A pokud ani zaměstnavatel na takovou investici nemá, jsou manévrovací schopnosti dost omezené.
Takže jsme se dostali k tomu, že do toho zástupci odborů kecali, chtěli, prostě v tomhle směru něco dělali, ale k realizaci došlo, mimo wan, což byla zvlášť investiční akce, až v roce 2019.
Čtvrtek, 03. července 2025 - 09:55:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16920
Demon3:Použití centrálního stěrače si vyžádalo změnu v provedení čelní zásuvky, takže díky tomu máme atypické vozy v rámci jedné série a pro nic jiného než pro wany to nedává smysl.

Samozřejmě, protože naštěstí už není tak daleko doba, kdy jediné soupravy s T3 budou ty, kde bude wana v čele soupravy. Protože nízká podlaha v každém spoji je standard dnešní doby. V soupravě s wanou jí sice moc velký podíl není, ale přesto tam je, stejně jako v KT8.
Čtvrtek, 03. července 2025 - 10:29:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 445
Petr_k: Tak. Před pár týdny někdo na Facebooku postoval (bez kontextu) stížnost, že na lince 200 "řidič nezapnul klimatizaci". Neodolal jsem a reagoval, že 200 jede z konce na konec 9 minut a na konečné se zhasíná motor. Ještě lepší je souběžná 144, která jede z konce na konec 7 minut. Spolu se 102 jsou to jediné autobusy, které pravidelně používám a vnímám, že investice do klimatizovaných vozů by byla lépe využita jinde.
Čtvrtek, 03. července 2025 - 11:04:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10248
Bram:
"...naštěstí už není tak daleko doba, kdy jediné soupravy s T3 budou ty, kde bude wana v čele soupravy..."
Čas je sice relativní, ale těch 15 let je pro mě ještě celkem daleko, protože tolik mi tak nějak zbývá do důchodu... [proud]
Čtvrtek, 03. července 2025 - 11:51:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16923
Demon3:Čas je sice relativní, ale těch 15 let je pro mě ještě celkem daleko, protože tolik mi tak nějak zbývá do důchodu...

Vzhledem k tomu, že se dá oprávněně předpokládat, že bude vyčerpána i celá opce na 52T, dodány další wany, tak máš smůlu. Provozovat dvojici vysokopodlažních T3 se stává postupně politicky neprůchodnou záležitostí.

Aby se něco v síti zásadně změnilo a byla potřeba další dodávka nových tramvají, tak by musela vzniknout tramvajová trať z Podbaby do Suchdola a ta má na svůj vznik ještě času dost. Jeremenkova jakbysmet.

Ale chápu, že šotouši by chtěli provoz dvojice vysokopodlažních T3 až do nekonečna. Tak si budou muset vystačit se stovkou dvojic, kde bude vždy jedna z T3 právě wana [proud].
Smithers
Čtvrtek, 03. července 2025 - 12:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 973
Politická reprezentace se průběžně mění, jedna z těch minulých slibovala třeba kompletně np provoz do roku 2025.[proud]
Čtvrtek, 03. července 2025 - 12:50:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2500
Uacs495:
"Neodolal jsem a reagoval, že 200 jede z konce na konec 9 minut a na konečné se zhasíná motor. Ještě lepší je souběžná 144, která jede z konce na konec 7 minut."
Mám za to, že rekord asi bude linka 249 - celé kolo trvá 6 minut (Zličín - Nový Zličín - Zličín). Ale tam bych čekal poněkud odlišná vozidla.
Pawel
Čtvrtek, 03. července 2025 - 14:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2721
Pár různorodých dotazů/postřehů:

1) Proč řidiči 15Tf běžně používají otvírání všech dveří i při poloprázdném vozu a na nevytížených zastávkách? Neekonomické, neekologické, nepřívětivé k cestujícím uvnitř vozu.

2) Na nových orientacích (typ "26 NÁDR. HOSTIVAŘ") nefungují boční panely při otevření dveří (15T). Číslo linky vidět je, ale konečná se roluje ve třetině transparentu, která je schovaná za dveřmi.

3) Na zastávkách nám přibývají panely s odjezdy. Super. Ale systematika distribuce je dost zmatená a působí naprosto nahodile. Taky nechápu, podle jakého klíče se volí řešení instegrace do přístřešku / gilotina. Například na supervytížené HR jsou odjezdy schované v přístřešku, na Vin. vodárně zc nebo Veletržním paláci dc, což nejsou úplně klíčové lokace, je gilotina.

Ústečák: Jo - a takhle si tu žijeme. :/
Smithers
Čtvrtek, 03. července 2025 - 16:32:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 974
Pawel - ad 1) - Tohle začalo za Covidu a někteří řidiči u toho už jaksi zůstali. U klimatizovaných SORek je to někdy vysvětlitelné polofunkčností těch "bezdotykových" tlačítek na dveřích.
Čtvrtek, 03. července 2025 - 16:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 248
šotouši by chtěli provoz dvojice vysokopodlažních T3 až do nekonečna

Zcela upřímně, šotouš nejsem ani omylem, ale pro cestující, kterým ty schody nedělají nějaké jooo problémy je tohle furt zejména ve špičce furt ta nej volba. Prvním důvodem je, že na většinu cestujících sesle nevyjde ani v té T3, ani v nějaké 1XT a když už musím stát, tak T3 je oproti zbytku zlatá. A když je vedro jako například teď, tak 15T s klimou sice rulezz, ale ta T3 je hned za ní, bo posuvná okna a střešní světlíky.

Kachny jsou takový kompromis, nenadchne ani neurazí, větrá to stejně jako ta T3 a i když se v tom o něco hůř stojí, tak to furt jde. V 15T se stojí blbě, 14T je esence neštěstí, obé jsou nevyvětratelné a ve vedrech okolo 30 je v nich doslova na chcípnutí.

Jako beru, že když někdo může ve vedru jet něčím jiným než [tramvaj] a když navíc jezdí většinou mimo špičku, kdy je to fakt masovka, tak bude mít jiný názor. Ale já ani v jednom případě takovou kliku bohužel nemám.

A jako perlička na závěr ... zejména v 9 člověk občas ocení dva vozy, bo pobývat v jednom "vzduchoprostoru" s některými houmáči je opradu něco.
Petr_k
Čtvrtek, 03. července 2025 - 18:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14394
Uacs495:
"Petr_k: Tak. Před pár týdny někdo na Facebooku postoval (bez kontextu) stížnost, že na lince 200 "řidič nezapnul klimatizaci". Neodolal jsem a reagoval, že 200 jede z konce na konec 9 minut a na konečné se zhasíná motor. Ještě lepší je souběžná 144, která jede z konce na konec 7 minut. Spolu se 102 jsou to jediné autobusy, které pravidelně používám a vnímám, že investice do klimatizovaných vozů by byla lépe využita jinde."
Ono by se to dalo vymyslet tak, že by autobus jezdil třeba v kuse 4 kola jen s vyrovnávacími časy na konečných, čímž by se krátká doba oběhu kompenzovala, ale a) §1 praví, že se to nikdy tak nedělalo, a b) vybraní odborářští ultras by to stejně nepochopili.

V tomhle mají výhodu trolejbusy a elektrobusy - klima je nezávislá na trakci. Ale zase budou chodit stížnosti, že dělají kravál jako vysavač [lol]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 03. července 2025 - 21:36:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10249
Bram:
"Vzhledem k tomu, že se dá oprávněně předpokládat, že bude vyčerpána i celá opce na 52T, dodány další wany, tak máš smůlu. Provozovat dvojici vysokopodlažních T3 se stává postupně politicky neprůchodnou záležitostí."
Nerad ti šlapu do hraček, ale bude-li vyčerpána celá opce, dojezdí zhruba v té době poslední vysokopodlažní RP, které letos prochází PO s doplněním klimy a ta doba nastane právě někdy za 15 let, protože právě na takovou dobu je tahle investice plánovaná.
Wany jsou primárně plánované na noční linky, ale to jistě víš...
Čtvrtek, 03. července 2025 - 21:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10250
Pawel:
"1) ...řidiči 15Tf běžně používají otvírání všech dveří i při poloprázdném vozu a na nevytížených zastávkách?"
A kdyby jen to. Zcela nepokrytě na konečných větrají salon otevřenými dveřmi, přestože byli opakovaně upozorněni na poškozování zařízení zaměstnavatele...
Pawel:
"2) ...konečná se roluje ve třetině transparentu, která je schovaná za dveřmi."
Přece bys nechtěl aby se to povedlo na první dobrou...
Pawel:
"3) ...systematika distribuce je dost zmatená a působí naprosto nahodile."
Záleží na získání povolení k instalaci, natažení přípojek, kolaudaci...
Čtvrtek, 03. července 2025 - 21:58:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Uacs495:
"Petr_k: Tak. Před pár týdny někdo na Facebooku postoval (bez kontextu) stížnost, že na lince 200 "řidič nezapnul klimatizaci". Neodolal jsem a reagoval, že 200 jede z konce na konec 9 minut a na konečné se zhasíná motor. Ještě lepší je souběžná 144, která jede z konce na konec 7 minut. Spolu se 102 jsou to jediné autobusy, které pravidelně používám a vnímám, že investice do klimatizovaných vozů by byla lépe využita jinde."

To je úplná blbost, jezdím 200 denně, to je narvanej bagr na metro. Pokud jede vůz bez klimatizace, jsem na konečný zpocenej až bůh ví kde a otrávuje mě to ještě v metru na nuselským mostě. Pokud by to byl setrvalý stav, radši bych jezdil autem.

Klimatizace je naprostý standard a nějaké diskuse o tom že by snad nemusely být tak potřeba, když jde o krátkou linku, vůbec nejsou na místě. Teploty ve stínu jsou běžně nad 30 stupni, často okolo 33-35 a zřídka i 37. Vozidla MHD fakt nejezdí převážně ve stínu, fakt nemají krytá stání na konečných a fakt se s průměrnou rychlostí jízdy 15km/h jízdou neochladí.

V letech 2003 - 2006 byly v Praze vlny veder, které měly vliv na úmrtnost, takže objednat v roce 2007 tramvaje za 65 milionů za kus s životností minimálně 30 let bez klimatizace, byla totální ignorace a blbost.
Čtvrtek, 03. července 2025 - 22:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10251
Dakob:
"...takže objednat v roce 2007 tramvaje za 65 milionů za kus s životností minimálně 30 let bez klimatizace, byla totální ignorace a blbost."
A přesto to Pavlík dokázal s odůvodněním, že nejsme na Sahaře. Jen to bylo ještě o dva roky dřív....
Pátek, 04. července 2025 - 07:30:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 446
Dakob: Téměř vůbec nevnímáte, co jsem napsal. Nenapsal jsem, že klimatizace není potřeba. Říkám, že protože vozy nejsou vybaveny klimou všechny, investice do ní by se lépe využila například - zůstaneme-li ve stejné oblasti - na 152 či 177.

Popis situace na krátké lince, kde nejsou krytá stání na konečných, je právě to, o co jde, totiž že se přesto musí vypínat motor.
Pátek, 04. července 2025 - 08:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Pozorný_čtenář:
"cestující, kterým ty schody nedělají nějaké jooo problémy je tohle furt zejména ve špičce furt ta nej volba. Prvním důvodem je, že na většinu cestujících sesle nevyjde ani v té T3, ani v nějaké 1XT a když už musím stát, tak T3 je oproti zbytku zlatá. A když je vedro jako například teď, tak 15T s klimou sice rulezz, ale ta T3 je hned za ní, bo posuvná okna a střešní světlíky. "

I když můžou schody nedělat problém, je stejně pohodlnější nemuset po nich lézt do T3.
Navíc čím víc se člověk blíží dvěma metrům výšky, tím horší pro něj T3 jsou, protože se pak už nevejde pod horní tyče a akorát se praští. V tom mají prostě 14T a hlavně 15T velkou výhodu, tam je místa až až.
Pátek, 04. července 2025 - 09:52:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16931
Demon3:A přesto to Pavlík dokázal s odůvodněním, že nejsme na Sahaře. Jen to bylo ještě o dva roky dřív....

V Ostravě něco takového tamní DP prostřednictvím svého ředitele hlásal v případě autobusů někdy ještě před pěti lety. Lze si to dohledat v plátku tamního DP, který je ke stažení na netu [biggrin].
Pátek, 04. července 2025 - 10:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4777
Matěj_P: Mi vyprávěj, mám 190 cm
Pátek, 04. července 2025 - 11:42:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16935
MatějP:I když můžou schody nedělat problém, je stejně pohodlnější nemuset po nich lézt do T3.
Navíc čím víc se člověk blíží dvěma metrům výšky, tím horší pro něj T3 jsou, protože se pak už nevejde pod horní tyče a akorát se praští. V tom mají prostě 14T a hlavně 15T velkou výhodu, tam je místa až až.

Souhlas. Ona ta tétrojka pro dnešní dobu už žádné plusy nenabízí.

Demon3:Nerad ti šlapu do hraček, ale bude-li vyčerpána celá opce, dojezdí zhruba v té době poslední vysokopodlažní RP, které letos prochází PO s doplněním klimy a ta doba nastane právě někdy za 15 let, protože právě na takovou dobu je tahle investice plánovaná.

Opce je do roku 2032, což je sedm let. A dá se předpokládat, že hned po čtyřiceti vozidlech jí bude zájem vyčerpat co nejdříve. Krom toho v roce 2040 už bude standardem Škodovky (která se v té době už bude nazývat jinak) zcela jiná tramvaj. Praha je dnes kupodivu velice bohatý podnik, který si může nákup nových tramvají dovolit a 52T se narozdíl od obstarožní vysokopodlažní T3 dá dobře prodat veřejnosti, což politikové rádi využijí. A po každé pražské T3.RP se na Ukrajině jen zapráší [wink].
Pátek, 04. července 2025 - 11:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 249
I když můžou schody nedělat problém, je stejně pohodlnější nemuset po nich lézt do T3.

Jenže jak dlouho lezu po schodech, a jak dlouho jedu.

Aby bylo jasno, já tu rozhodně netvrdím, že nízkopodlažnost je blbost a zbytečnost, ale jak jsem psal, pokud mi schody nedělají problém, tak na stojáka ... což je ve špičce min v širším centru drtivá většina případů ... je ta jízda v T3 podstatně pohodlnější (+ se 187 cm vertikální problém naštěstí nemám).

Samozřejmě, poloprázdná klimatizovaná 15T je win-win situace, ale to se mi povede tak 1x týdně (a i to spíš ráno, kdy ještě ta klima v zásadě není potřeba), zbytek bude vždy o nějakém kompromisu a osobních preferencích.
Pawel
Pátek, 04. července 2025 - 12:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2722
Nejhorší u T3/wan/KT jsou hůře mobilní lidé, kteří vy-/nastupují vysokopodlažním vstupem. Vidím to denně a jedná se o úplně zbytečné zdržování provozu, navíc o hubu, protože řidič na ty dveře často nevidí.

D3: Celkem zoufalost, že si DPP v tomto není schopen pohlídat vlastní zaměstnance - a že zaměstnanci si dovolí zcela ignorovat nařízení zaměstnavatele. Z podobného ranku - i když bez dopadu na ekonomiku a ekologii provozu - je také "východoevropský" tuning kabin řidiče. Nedávno jsem to viděl na Palmovce na lince 58.
Pátek, 04. července 2025 - 12:17:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 345
Někdy je nástup do vysoké části způsoben třeba tím, že člověk předem neví, kde ta nízká bude, neřku-li zda příslušná tramvaj zastaví jako první či druhá. On pohyb po ostrůvku, často ještě dost úzkém, také zabere čas. A cestu k doktorovi neplánujete zrovna na půl dne, při několika přestupech a zpoždění spojů automobily. Bohužel.
Pátek, 04. července 2025 - 19:01:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Proboha co se to tady sešlo, že v krátké době řešíme jestli náhodou není podlaha v metru výšky a třech schodech a vozidlo bez klimatizace furt v pohodě [crazy]

T3 je tak staré vozidlo, že průměrná výška populace byla v té době o pár čísel menší, proto to teď tak bolí [rofl]

Jinak co jsem si pořídil caparta a s ním i kočár, otevřela se úplně nová dimenze cestování. Lítání mezi lidma na ostrůvku, podle toho jestli přijede kačena uprostřed, T3 vzadu, 15t vepředu - ale často lépe spíš v půlce, kde nebývá tolik kočárků. Zajímavé je taky sledovat, jak už jen málokoho napadne se v T3 zeptat, zda nechci s kočárkem pomoct. Pozoruji to sám na sobě, že dřív jsem kočárky tak trochu vyhlížel, ale jak přibylo nízkopodlažních spojů, člověk na to úplně přestane myslet.
Jahu
Pátek, 04. července 2025 - 23:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Jinak co jsem si pořídil caparta a s ním i kočár, otevřela se úplně nová dimenze cestování. Lítání mezi lidma na ostrůvku, podle toho jestli přijede kačena uprostřed, T3 vzadu, 15t vepředu - ale často lépe spíš v půlce, kde nebývá tolik kočárků.

Nejjistější byla cca třetina délky soupravy. To bylo na začátek druhého článku 15T a relativně kousek do poloviny KT8, druhých dveří wany, nebo i do druhého článku 14T (tou jsem jezdil s kočárkem asi nejméně).

Pro mě byla v tomto směru nová dimenze výtahy v metru. Předtím jsem pomalu ani netušil, nebo jen matně, kde a ve kterých stanicích jsou. Natož abych s tím výtahem "pro kočárky a invalidy" vůbec jel, to by mě ani nenapadlo. Až s kočárkem jsem s překvapením zjistil, kolik lidí mimo skupinu uvedenou v uvozovkách je využívá. Zažil jsem i situace, kdy mě předběhla skupina mladších jedinců a do výtahu jsem se s kočárkem kvůli nim nevešel, nebo jeden jedinec, který mi s výtahem schválně ujel. Navíc mi to změnilo trasy podle toho, do jakých stanic nastoupím / vystoupím a kde ne. (Např. Anděl ano, Smíchovské nádr. - ne, díky.)
Nebo taky autobus bez problémů ano, tramvaj jak kdy (to dobou ještě běžně jezdila na 12 o víkendu při int. 15 min 3 vysokopodlažní pořadí za sebou). A v tramvajích to byla častá neochota pustit mě s kočárkem na plošinu pro kočárek...
Neděle, 06. července 2025 - 07:50:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Ústečák 4609, 4610: Včera jsem si konečně prohlédl okno u InterJetu. Pokovení se skládá z navzájem izolovaných obrazců nestejného pěti- a šestiúhelníkového tvaru o typickém rozměru 15 mm. Dráha je na to hrdá, informace o zlepšeném průchodu signálu je zahrnuta v cyklu, který běží na obrazovkách.
Neděle, 06. července 2025 - 08:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9260
[fotic] 9104 na lince 19 [wink]

World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou [kladivo]

Neděle, 06. července 2025 - 10:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 388
Ahoj chlapci, jsou uz nejake blizsi informace k oslavam 20. a 21.9. v Praze nebo je jeste prilis brzo?

(Příspěvek byl editován uživatelem SoudruhJan.)
Pondělí, 07. července 2025 - 19:34:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10255
Strom:
"Ty polopantografy jsou mj. díky tomu zase i lehčí..."
Košový ptg. KE13M - 135 kg, poloptg. Stemmann Fb800 - 160 kg, poloptg. Secheron SPL26 - 169 kg.
Takže vyvráceno, lehčí fakt nejsou. Pravděpodobně budou mít stabilnější přítlak a jsou konstruovány na vyšší rychlosti, díky tomu jsou náročnější na údržbu a seřízení a jsou dražší.