Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 10. 2025 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 24. 10. 2025

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 16. září 2025 - 23:05:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5
Ono je to také o tom, kde bydlí jaký vlivný politik. Jistá MČ si po prodloužení metra vydupala zachování všech tram linek a nyní si usiluje o druhou souběžnou trasu hloubeného "metra"...
Zatím co Praha 12 přichází o vše co je tangenciální - po 165 i o 190. Všichni zdejší občané totiž chtějí pouze do centra a radnice si neumí dupnout (nemá nikoho dostatečně vlivného) tak, jako jinde...
Středa, 17. září 2025 - 10:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1528
Pozn. Praha 12 si prosadila prodloužení linky 113 na Točnou. Občas se projeďte linkou 117. V pracovní dny večer a o víkendu by klidně mohla jezdit jen v úseku Labe - Čechova čtvrť.

Pak se bavme o souběhu linek 139 a 246 v úseku Zbraslavské náměstí - Na Havránce. Takže na jednu stranu se má zrušit linka 190, na druhou stranu tyto linky tady zůstanou. Z Modřan do Radotína vyjde spojení rychleji pomalu přes Lihovar než přímou linkou 246, která jezdí beztak jednou za hodinu.
Středa, 17. září 2025 - 12:43:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17178
Dj la défense:Nepřisuzuj si větší důležitost

Bylo by dobré, kdybys podle toho jednal a zbytečně ze sebe nedělal důležitějšího, než kým ve skutečnosti jsi [wink].

Je mi naprosto fuk, co 190 obsluhuje a jestli bude, nebo ne, dokonce i co píše Bram, odkud si z patrně z Modřan,

Dle tvých výlevů ti to jedno není ani trochu [nene]. Ba máš dokonce osypky z toho, že asociálům z ROPIDu jejich plány překazil jejich nadřízený. Musí tě to hodně svrbit, tak si to pořádně rozdrbej, pro mne za mne třeba do krve [biggrin].

Se tady furt tváříš, jak nejsi racionálně uvažující šotouš a pak se vyjadřuješjak různí zastydlí Džemové a Sudánci o leštění brk. Čekal jsem od tebe jistou úroveň, či elegenci a ta se nekoná.

V určitých případech velmi rád odstoupím od diplomacie, neb diplomacie má určité mantinely, které výstižný popis situace neumožňují [nene].

A neraduj se, první krok na vořez nastane evidentně...[lol] Tak když to dobře půjde, tak se třeba časem zadaří a půjde do kopru

Mne je naprosto jasné, že mi to pořád potřebuješ nandat. Jen nezapomeň, že já sice bydlím v Modřanech a dokonce na Beránku, ale s linkou 190 do práce nejezdím. Ovšem nechápu, jak může být někdo takový nepřející a chtít dopravu podělat zejména dopravu do/z práce ostatním. Hlavně, když se vymýšlí všechno možné jen proto, aby zcela zbytečná a hodně drahá tramvajová linka č. 2 mohla existovat i nadále [crazy].
Středa, 17. září 2025 - 15:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5962
Mne je naprosto jasné, že mi to pořád potřebuješ nandat. Jen nezapomeň, že já sice bydlím v Modřanech a dokonce na Beránku, ale s linkou 190 do práce nejezdím. Ovšem nechápu, jak může být někdo takový nepřející a chtít dopravu podělat zejména dopravu do/z práce ostatním. Hlavně, když se vymýšlí všechno možné jen proto, aby zcela zbytečná a hodně drahá tramvajová linka č. 2 mohla existovat i nadále [crazy].

Jasně, bydlíš v paneláku Na Beránku, 190 nepoužíváš, ale reaguješ jak upištěná hysterická holčička při pohledu na pavouka, když tu linku chtěli na ROPIDu říznout, evidentně se tě to vůbec netýká[crazy] Tak to ti nežeru...

P.S. Jsem ten největší podporovatel MHD, čim víc lidí v MHD, tím pro mě lepší cesta autem[lol]
A ani nejsem nepřející, prostě mi to je jedno, netýká se mě to. Jen mě královsky pobavila tvoje odhozená maska a průchod emocionálním projevům, pro mě doteď u tebe neznámým... To je vše. No a to bych ještě chtěl někdy zažít, tak proto by bylo fajn, kdyby se ta 190 řízla, věřím, že by ses tady na tomhle kolotoči vozil pořádně dlouho...[biggrin]
Čtvrtek, 18. září 2025 - 11:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10304
Bram:
"...uvědomil si to i Petr Tomčík, čili ředitel ROPIDu, který plány svým asociálním podřízeným zatrhl. Jenže jeho podřízení stále nějak nemohou vydýchat, že jejich ředitel není naprostý asociál jako oni. Ale já jim ten pěkný náraz do zdi velmi přeji. Říká se tomu srážka asociálních tramvajových šotoušů s realitou..."
Omlouvám se, že se zrovna vám dvěma do přehlídky vašich znalostí invektiv pletu, ale jak vznikla tahle pohádka ?
Nějaké delirium, chvilkové pominutí smyslů nebo snad drogy ? [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pechi
Čtvrtek, 18. září 2025 - 15:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 349
Podle zveřejněných JŘ od 1.10. by už měl být zprovozněn úsek Výstaviště - Nádraží Holešovice.

Také by měla vzniknout nová příměstská linka 423 v trase Prosek - Mšené-lázně, u kapličky s jedním ranním spojem z Prahy a jedním odpoledním do Prahy.
Čtvrtek, 18. září 2025 - 15:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17180
Demon3:Omlouvám se, že se zrovna vám dvěma do přehlídky vašich znalostí invektiv pletu, ale jak vznikla tahle pohádka ?
Nějaké delirium, chvilkové pominutí smyslů nebo snad drogy ?

S vozovenskými zamci typu Demon3 záležitost linky 190 zjevněnikdo neprobíral, zejména určitě ne komunální politikové z Prahy 12 a ředitel ROPIDu nejspíš také ne:

https://www.metro.cz/praha/dvorecky-most-zrychli-spojeni-ale-muze -znamenat-konec-linky-190-na-smichov.A250806_164508_metro-praha_m bena

[biggrin][biggrin][biggrin]
Čtvrtek, 18. září 2025 - 16:43:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 258
Na Tomčíkovi lautr nezáleží, záleží čistě na tom, na co Praha ... rada a zastupko ... dá peníze. Ani v jenom Tomčík nesedí, takže je v poho, vyslechne, řekne, že není proti zachování stávající trasy a počká, jestli na to dostane prachy. Když ano, tak fajn a v Rytířské to namalují, když ne ... tak holt nedali, nedá se nic dělat, jděte si stěžovat na Marnáměstí.

Dvanáctka je na tom lautr stejně, buď ty peníze z Kováříka vyrazí, nebo ne ... a pokud ne, tak jim bude sděleno, že si ten provoz mohou zacálovat sami a ať se rozhodnou.

123 byl a je úplně stejný případ. A ne, 190 fakt oproti ní není nic světoborného.
Čtvrtek, 18. září 2025 - 17:17:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17181
Pozorný čtenář:Na Tomčíkovi lautr nezáleží, záleží čistě na tom, na co Praha ... rada a zastupko ... dá peníze. Ani v jenom Tomčík nesedí, takže je v poho, vyslechne, řekne, že není proti zachování stávající trasy a počká, jestli na to dostane prachy.

Financování linky 190 na příští rok už je zajištěno. Už to dokonce proběhlo i tady [wink].

123 byl a je úplně stejný případ.

Přesně tak.

A ne, 190 fakt oproti ní není nic světoborného.

Sice se ROPID zaklínal nemožností získání dotace na Dvorecký most kvůli údajnému souběhu linek 190 a 20, ale ani tato berlička nevyšla [nene].

Dj la défense:Jasně, bydlíš v paneláku Na Beránku, 190 nepoužíváš, ale reaguješ jak upištěná hysterická holčička při pohledu na pavouka, když tu linku chtěli na ROPIDu říznout, evidentně se tě to vůbec netýká

Až si vezmeš pilulku na uklidnění, necháš jí působit, tak pak už v klidu vstřebáš to, že jsem před více než deseti lety hájil ze stejného důvodu nezkrácení linky č. 123 o souběh s tramvajemi. Jistě si to v archivu k-reportu rád dohledáš. Přitom na Cibulce jsem nikdy nebydlel, jen kritizuji absolutní nesmysly. ROPIDu nesmysl s linkou 123 nestačil, už si mysleli, že se na něj zapomnělo. Přeci jen, už je to více než deset let [proud].
Čtvrtek, 18. září 2025 - 22:12:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10305
Bram:
"S vozovenskými zamci typu Demon3 záležitost linky 190 zjevněnikdo neprobíral, zejména určitě ne komunální politikové z Prahy 12 a ředitel ROPIDu nejspíš také ne..."
Neprobíral, protože patrně neměl důvod, každopádně otázka na pohádku zůstává nezodpovězena, ale můžeš zkusit nějaký další nicneříkající odkaz a třeba budeš tentokrát úspěšnější...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 19. září 2025 - 00:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1139
Bram:
"123 byl a je úplně stejný případ.
Přesně tak."
Jen technická, principiálně 190 podobný případ jako 123 je, ale musím znovu podotknout, že závažnější. Jednak protože jí jezdí víc lidí, a druhak protože na Kavalírce byl přestup na 4-5 tram linek, zatímco u vazby 190/20 je přestup na linku jedinou. Což je intervalově dost rozdíl.

Taky to bude vyhánět lidi ze 190 do ostatních linek přes Palačák. Takže úbytek lidí v Podolí, které 20 odsaje na most, se zase částečně vykompenzuje tímhle. Ve výsledku zbytečná škatulata, jen aby se dal platit tramvajodrom u vodárny, na úkor třeba spojení Modřany - západní B, které rozumnou alternativu nemá.

Placení výkonů městskými částmi je Pandořina skříňka, které bych se ze všech sil snažil vyhnout. Náklady jsou stejnak jen zástupný důvod. Kde je psáno, že nárůst 60 milionů je OK, a 70 už ne? A jaktože se tedy našly peníze na posilu 118, která původně nebyla v plánu? Kdyby šlo jen o náklady, šlo by omezit 170, o tramvajích nemluvě.

Bram:
"Financování linky 190 na příští rok už je zajištěno. Už to dokonce proběhlo i tady [wink]."
Podle odkazu z FB výše je zajištěné financování provozu jen ve špičkách. To aspoň vykryje většinu poptávky, ale zhoršení mimo špičky bude o to větší. Nejhorší to bude v sedle, kde mezi intervaly 10 a 15 ani nejde zřídit návaznost. Adekvátní by tak bylo nechat 190 na Smíchov právě aspoň v sedle. A o víkendu a večer striktní návaznosti 20/190, i za cenu porušení vazeb jinde. (Ale jak to dopadne v reálu vidíme hned nedaleko u 154 a 193. [lame])
I am the passenger, and I ride and I ride...
Pátek, 19. září 2025 - 08:44:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1529
Jen takový malý detail k lince 190 (253), tak součástí tohoto experimentu mělo být vybudování zastávky Šifařská (mezi zastávkami Černý kůň a U Belárie/Belárie) pro pohodlný přestup mezi linkou 190 a 20 a pro obsluhu přilehlého bytového komplexu. Součástí by snad mělo být i vybudování přechodu. Nevím, v jaké je to nyní fázi.

Jinak docela zajímavě řešená výluka ve Vinohradském tunelu. Náhradní autobus je odkloněn na Pražského povstání, odkud vám stejně metro nejede do centra, protože je výluka na metru C.
Pátek, 19. září 2025 - 09:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2841
No já se nedivím s tím jak "vyšly" přestupy ze 154 nebo 193 při výstavbě nových tratí, že se tomu brání. Primárně si to nepohlídal ROPID, ale asi DPP mu to taky baští (zajímalo by mě, jestli by skutečně nebyl brán v úvahu za "čekání na přestup") . No a že se kvůli nové infrastruktuře něco ruší, to vypadá, že Praha postavila opici a na banány nezbylo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
vasekj
Pátek, 19. září 2025 - 09:52:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Mouser:
"Přesně tak."Jen technická, principiálně 190 podobný případ jako 123 je, ale musím znovu podotknout, že závažnější. Jednak protože jí jezdí víc lidí, a druhak protože na Kavalírce byl přestup na 4-5 tram linek, zatímco u vazby 190/20 je přestup na linku jedinou. Což je intervalově dost rozdíl. "
Ještě je tam jeden podstatný rozdíl, z té Kavalírky jede ta tramvaj přímo k metru, možná i rychleji, než ten bus, tak linka 20 pojede podstatně déle, než 190. A taky ten přestup na Kavalírce je kratší.
Pátek, 19. září 2025 - 11:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17183
vasekj:Ještě je tam jeden podstatný rozdíl, z té Kavalírky jede ta tramvaj přímo k metru, možná i rychleji, než ten bus, tak linka 20 pojede podstatně déle, než 190. A taky ten přestup na Kavalírce je kratší.

Na tento rozdíl jsem zde nejednou narážel. Mne to vychází, že prodloužení jízdní doby kombinace 190/20 oproti přímé 190 bude o deset (!!!) minut. Jednak je tramvajová trať po Dvoreckém mostě delší než trasa linky 190 po Barrandovském mostě a za druhé bude mezi Pobřežní cestou a Lihovarem pro tramvaj o dvě zastávky více a samozřejmě jízda po tramvajových křižovatkách na obou koncích mostu rychlostí 10 km/h bude mít svůj nemalý vliv. Dále na Černém koni je třeba ujít při přestupu z autobusu na tramvaj cca 120 metrů a navíc částečně i po schodech, což je tak na dvě minuty určitě, pro pomalejší spíš tři minuty. Takže jen přestup samotný z linky 190 s přiměřenou dobou na čekání na linku 20 je pět minut. Abych s těmi deseti minutami rozdílu kombinace 190/20 oproti přímé 190 nebyl ještě moc velký optimista [proud].

Paes:Jen takový malý detail k lince 190 (253), tak součástí tohoto experimentu mělo být vybudování zastávky Šifařská (mezi zastávkami Černý kůň a U Belárie/Belárie) pro pohodlný přestup mezi linkou 190 a 20 a pro obsluhu přilehlého bytového komplexu. Součástí by snad mělo být i vybudování přechodu. Nevím, v jaké je to nyní fázi.

Vzhledem k tomu, že zastávka Šífařská se nedá vybudovat tak, jako je například zastávka Biskupská, kde přestup mezi autobusy a tramvajemi je obousměrně pohodlný a rychlý, tak netuším, co má mít přestupní experiment Šífařská za plusy oproti Černému koni. Že by zastávka na tramvajové trati byla rozhodně přínosem pro obsluhu oblasti, je ale nepochybné. Ale že by pomohla s přestupem mezi linkou 190 a 20, to rozhodně ne. Skoro si říkám, že by to situaci ještě zhoršilo, protože by to znamenalo jen další omezení provozu na Modřanské, protože na Černém koni je alespoň mimoúrovňový přechod přes Modřanskou. Osobně nejsem moc kámošem silně využívaných úrovňových přechodů přes takto frekventované komunikace, viz zrušení podchodu pod Legerovou u Muzea. Vždy jsem raději v tomto místě raději vlezl do podchodu, než abych musel přes přechod...

Mouser:Podle odkazu z FB výše je zajištěné financování provozu jen ve špičkách.

Ano, jde jen o špičky, ale alespoň to nebude tak velký průser...

To aspoň vykryje většinu poptávky, ale zhoršení mimo špičky bude o to větší. Nejhorší to bude v sedle, kde mezi intervaly 10 a 15 ani nejde zřídit návaznost. Adekvátní by tak bylo nechat 190 na Smíchov právě aspoň v sedle. A o víkendu a večer striktní návaznosti 20/190, i za cenu porušení vazeb jinde. (Ale jak to dopadne v reálu vidíme hned nedaleko u 154 a 193. [lame])

Mám obavy, že máš pravdu. Ty návaznosti nejdou mezi 190 a 20 zřídit, to bude hodně zlé. Adekvátní řešení by bylo zrušit linku č. 2 alespoň mezi Braníkem a centrem Prahy, protože objektivně nebude po zavedení linky 20 potřeba a za ušetřené peníze provozovat nezkrácenou linku 190 po celý týden, tedy i mimo špičky pracovních dní. I dnes je v celé trase linka č. 2 navíc, nejednou jsem se s ní svezl v různé denní doby a využití má opravdu minimální. Jestli někdo tak moc trvá na jejím zachování z Petřin do centra Prahy, tak by bylo dobře, kdyby byla ukončena v centru Prahy například jednosměrným objezdem Národní třída - Karlovo náměstí - Palackého náměstí - Jiráskovo náměstí - Myslíkova - Národní třída.

Taky to bude vyhánět lidi ze 190 do ostatních linek přes Palačák. Takže úbytek lidí v Podolí, které 20 odsaje na most, se zase částečně vykompenzuje tímhle. Ve výsledku zbytečná škatulata, jen aby se dal platit tramvajodrom u vodárny, na úkor třeba spojení Modřany - západní B, které rozumnou alternativu nemá.

Vcelku souhlas, jen jsem přesvědčen, že by to dopadlo trochu jinak: Z linky 190 by se do linky 20 přesunulo minimum lidí, protože by už si spočítalo, že se jim spojení pomocí MHD do práce značně zpomalilo a znepohodlnělo a přesedli by do aut. Což by vyvolalo redukci intervalů u zkrácené 190 a opět další přesednutí lidí do aut, protože tohle spojení by pro cestu do práce využíval už jen vyložený chuďas, kterých v Praze ale moc není [nene].

Placení výkonů městskými částmi je Pandořina skříňka, které bych se ze všech sil snažil vyhnout. Náklady jsou stejnak jen zástupný důvod. Kde je psáno, že nárůst 60 milionů je OK, a 70 už ne? A jaktože se tedy našly peníze na posilu 118, která původně nebyla v plánu? Kdyby šlo jen o náklady, šlo by omezit 170, o tramvajích nemluvě.

Je to Pandořina skříňka, ale občas je to tak na ROPIDu zaseklé, že to minimálně na přechodnou dobu nejde jinak [nene]. Oni si na ROPIDu časem najdou jinou šotohračku a dají s linkou 190 pokoj. Minimálně dvě velké berličky (nemožnost získání dotace na Dvorecký most a údajná nemožnost zastávky + odstavu na Smíchovském nádraží pro linku 190) jim k likvidaci linky 190 v úseku Nádraží Braník - Smíchovské nádraží nepomohly [nene].

Bohužel, nejen v případě linky 190 nejde o finance, ale o hrátky šotoušů na ROPIDu s tím, co jim ještě projde [crazy].
Pátek, 19. září 2025 - 17:23:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2543
Paes:
"Jinak docela zajímavě řešená výluka ve Vinohradském tunelu. Náhradní autobus je odkloněn na Pražského povstání, odkud vám stejně metro nejede do centra, protože je výluka na metru C."
Vyšehradském. A ten odklon na PP bude až v neděli, kdežto výluka na céčku je jen v sobotu.
Pátek, 19. září 2025 - 18:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18027
Tou 190 se třeba ale nedojede k Andělu, neboli přestup tak jako tak. A do centra asi netřeba čekat na 20 aůe jet první co jede na Palačák. To zas o tolik delší nebude než přestup na SN. Čili je to o lidech co přestupují směr Zličín a S7 k Radotínu. To davy nebudou.

Léta letoucí nejezdilo nic ze sídlišť kolem Zelený Lišky a chodilo se hnedle kilák pěšky na metro, jedoucí výhradně do centra nebo na Jižák. Na Smíchov nejelo nic. Léta letoucí to nikomu nevadilo a těm co to vadilo to bylo hovno platný.

Podobně se po zrušení tramvají na Václaváku v podstatě nedalo dostat MHD do oblasti Václaváku a třeba Náměstí Republiky nebo Masny z Vinohrad a širšího centra. O spojení z Novýho města na Žižkov po zrušení 140 z Míráku nemluvě.

Těch míst kde se nějakou novou stavbou zařízne jedna místní pohodlná vazba je mraky. Akorát se u toho tolik neřve protože tam nebydlí bram.
Pátek, 19. září 2025 - 19:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17185
Petr vlček:Tou 190 se třeba ale nedojede k Andělu, neboli přestup tak jako tak. A do centra asi netřeba čekat na 20 aůe jet první co jede na Palačák. To zas o tolik delší nebude než přestup na SN. Čili je to o lidech co přestupují směr Zličín a S7 k Radotínu. To davy nebudou.

To davy jsou, protože v Modřanech na sídlištích pracovních příležitostí moc není, ale lidojemy jsou na většině stanic metra B mezi Smíchovským nádražím a Zličínem. Hele, když nevíš vo co go, tak bys mohl pomlčet. Nejezdíš náhodou po Praze už jen autem?!? Jezdíš, viď. A to jen proto, protože si PHM napíšeš na firmu a dáš do nákladů [biggrin].

To jsou obdobné žvásty, jako když sem již nechodící samozvaný prorok Káem tvrdil, že na linku 253 (tak se kdysi jmenovala linka 190) určitě nepřestupuje nikdo z vlaků linek S8 a S88 v Braníku a všichni chtějí na tramvaj. Tak jsem asi měl halucinace, když jsem tyto lidi viděl, jak vybíhali od vlaků z nádraží a nastupovali do autobusu linky 253. Ono to kupodivu pokračuje dodnes, kdy lidé z vlaku v Braníku přestupují na linku 190.

Léta letoucí nejezdilo nic ze sídlišť kolem Zelený Lišky a chodilo se hnedle kilák pěšky na metro, jedoucí výhradně do centra nebo na Jižák. Na Smíchov nejelo nic. Léta letoucí to nikomu nevadilo a těm co to vadilo to bylo hovno platný.

Podobně se po zrušení tramvají na Václaváku v podstatě nedalo dostat MHD do oblasti Václaváku a třeba Náměstí Republiky nebo Masny z Vinohrad a širšího centra. O spojení z Novýho města na Žižkov po zrušení 140 z Míráku nemluvě.

Takže když se to některým konečně odhovní, tak je třeba to jiným na oplátku zahovnit?!? Proboha proč?!? [coze][crazy]

Těch míst kde se nějakou novou stavbou zařízne jedna místní pohodlná vazba je mraky. Akorát se u toho tolik neřve protože tam nebydlí bram.

Jeminkote, další chudák, který mi to chce nandat a poléčit si tak svou bolístku [crazy][uhoh][blush].

Přitom Kniebohrer Woelfchen nějak zapomněl, že je dobré, když hromadnou dopravou jezdí co nejvíce lidí a ne že se jich co nejvíce přesune do aut. Jestli Kniebohrer Woelfchen chce mít cestování autem po Praze pomalejší, stačí požadovat zkrácení linky 190 o úsek Braník - Smíchovské nádraží a další takové akce. Ale jak je ctěná libost. Někdy totiž lidi násilím přebouchat z autobusu do [tramvaj] nejde, lidé prostě pojedou rovnou z domova [auto]. A je to [satan].
Sobota, 20. září 2025 - 13:19:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18028
No čili když jde o lopaty do lidojemů na B směr Zličín tak bohatě stačí špičkový provoz[proud]

No a jízda přes Barranda a Ratlickou je IAD velmi pohodlná, zejména ve špičkách[biggrin]
Neděle, 21. září 2025 - 10:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2986
Bram: Ono to kupodivu pokračuje dodnes, kdy lidé z vlaku v Braníku přestupují na linku 190.
Ano, mohu potvrdit.
V Braníku přestupují lidi z vlaku na 190, na tramvaj většinou v Modřany zastávka.
Neděle, 21. září 2025 - 11:38:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 972
Jaroslav_T:
"V Braníku přestupují lidi z vlaku na 190, na tramvaj většinou v Modřany zastávka."

Rozhoduje procházková vzdálenost hrana-hrana. Bránickej parkovišťodrom s následnym podchodem moc k přestupu na tramvaj nemotivuje. Z busů 106/121 také radši přestoupím už na Černém koni.

Mmch když tam (asi DP) oplotil ty přístřešky, nikdo (asi TSK?) dosud neobjevil, že by bylo dobré v té svodidlové ohradě P+R prolomit průchody, které by pod ten přístřešek nevedly.
Pondělí, 22. září 2025 - 06:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10306
Bram:
"Určitě neměl důvod to probírat s vozovenskými zamci DP Praha a já se mu ani nedivím..."
Takže tebou komplet vymyšleno, ne že by to nebylo jasný rovnou, ale zeptat jsem se musel... [proud]
A tak je to s většinou tvých příspěvků... [wink]
Středa, 24. září 2025 - 17:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5990
Jaké je zdůvodnění pro linku 16 v sedle až do Řep? Teď tam jsou 4 linky, to jako nepobíraly ty tři předtím v 10 ráno?[lol]
To působí, jak uvolnění Kotlářky pro něco jiného.
Čtvrtek, 25. září 2025 - 14:44:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 259
Ještě je tam jeden podstatný rozdíl, z té Kavalírky jede ta tramvaj přímo k metru, možná i rychleji, než ten bus, tak linka 20 pojede podstatně déle, než 190. A taky ten přestup na Kavalírce je kratší.

Čistě technická ... u 123 není problém ve směru ze Šmukýřky na Anděla, bo kdy ta 123 jede si drtivá většina lidí najde a tím pádem nemusí stepovat na zastávce věčnost. A na Kavalírce je přestup celkem v klidu (dokonce myslím, že tam min dřív fungovala návaznost na 167 od Homolky, takže nebylo ani nutné přebíhat na tramvaj).
Brutální pakárna je ale opačným směrem, bo kdy přesně na Kavalírku člověk dorazí není do poslední chvíle isté ... ani v případě té 167, ani tramvaje ... a pokud mu ta 123 ujede před nosem, tak má skoro 20 min na to obdivovat odkrytí Motolského potoka (což je sice hezký počin, ale tak na 5 min max). Takže když se zadaří, tak ... tak se na to příště vysere a pokud to jen trochu půjde, tak pojede [auto], kterým je na tom Andělu za 5 minut.
Takže zatímco ve špičce 123 celkem smysl dává (taky bývá narvaná jak kráva), mimo ni je to spíš takové dopravní zoufalství.
Pátek, 26. září 2025 - 08:57:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Pozorný_čtenář:
"tak pojede [auto], kterým je na tom Andělu za 5 minut"
Mno, a kde to [auto] na tom Andělu zaparkuje?
Pátek, 26. září 2025 - 09:23:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18031
Nejspis v obchodaku pokud je cil andel. Pokud ne tak zaparkuje az v cili.
Pátek, 26. září 2025 - 10:01:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 260
Nejspis v obchodaku pokud je cil andel. Pokud ne tak zaparkuje az v cili.

Asi tak ... ostatně, třeba o víkendech parkování ani na tom Smíchově není až takový Mordor (ať již v zónách, nebo podzemí) a pokud je cíl dál, tak už není vůbec o čem.
Sobota, 27. září 2025 - 00:46:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9481
Občasný_host: Praha 5 má zony Po-Pá, takže zdarma kdekoliv plus OC...

Jinak tyhle přestupy v pustině jsou největší zabiják MHD... Ono to se ukáže za pár let i ve Zdibech...
Pondělí, 29. září 2025 - 10:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 351
Zrovna Kavalírka by ovšem pustinou být nemusela, klidně by tam mohlo být místní centrum s obchůdky pro blízké okolí, nebýt to koncipováno jako dopravní stoka pro příjezd do 'hyper-super' u Anděla a k dalším městským dálnicím. Prostoru je tam venkoncem i celkem dost. Jenže to naráží na celkovou politiku založenou na podpoře spotřeby, s voláním po co nejlevnějších energiích. A důsledek - stále nehostinné okolí Anděla.
Úterý, 30. září 2025 - 15:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261
Obchůdky tam samozřejmě jsou, a ne málo, služby též, i nějaká ta restaurace/hospa. Někdo se drží déle, někdo to holt za pár měsíců zavře.
Jestli tam někomu něco chybí, může to zkusit sám, třeba mu to půjde.

Akorát fakt netuším, jak to souvisí s přestupy mimo špičku všedního dne, bo to je zrovna období, kde krom těch hospod, asijských večerek a Alberta je vše ostatní zavřeno ... překvapivě.

To jsou zase rady, tohle to ...
Sobota, 04. října 2025 - 12:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1533
Nějak zamrzla situace okolo nové (přemístěné zastávky) Zličín pro linku 180 (možná i pro další linky) v Řevnické ulici.
Petr_k
Sobota, 04. října 2025 - 14:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14443
Pravděpodobně se čeká na dobrozdání od PČR, která na to má móóóře času [lol]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Neděle, 05. října 2025 - 17:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1713
K čemu by mohlo.sloužit těch pár víkendových spojů, že by přejezd na jinou linku,.i když poněkud zdlouhavý?
Neděle, 05. října 2025 - 18:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Bylo by fajn k tomu aspoň připsat linku, zastávku a směr.
Neděle, 05. října 2025 - 19:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6036
Tipnu si 7, podle Jarouška to bude na Žižkově, takže Viktorka Žižkov, možná Lipanská směr Flóra, potažmo Radlická...[wink]
Neděle, 05. října 2025 - 19:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6037
Jinak si myslím, že to jsou kobyliská/hloubětínská pořadí na 7 a noční přejezdy 7 z Kobylis, nebo Hloubětína.
Neděle, 05. října 2025 - 21:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10313
Linka 7, zastávka Viktoria Žižkov ZC a ranní + večerní výjezdová Kobyliská 7/3, 7/6 a 95/61, Vokovické - 91/56 a Žižkovské pořadí 99/69.
Neděle, 05. října 2025 - 22:16:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1714
Děkuji za upřesnění a omluvuju za příspěvěk, který jste naštěstí rozluštili správně🙏
Pechi
Úterý, 07. října 2025 - 08:26:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 355
DPP chystá stavbu nové tramvajové tratě Malovanka – Strahov, hledá pro ni zhotovitele
Úterý, 07. října 2025 - 10:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2549
Ad Pechi: Mám silné podezření, že to plánované přerušení troleje na budoucí lince 53 v oblasti konečné na Strahově má být právě kvůli křížení s tramvajovou smyčkou.
Úterý, 07. října 2025 - 12:32:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
pdk: V projektu 53 snad ani prostor současné smyčky u stadionu nebyl řešen s tím, že se dráty vyřeší až v podobě přestavěného „terminálu” vč. tramvají a potřeb trolejbusifikace 191.
P_v
Úterý, 07. října 2025 - 13:12:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3755
z PD u veřejné zakázky:
"Nejprve bude provedeno provizorní ukončení trolejového vedení související stavby „Elektrifikace linky 176“ a demontáž TV vybudovaného v rámci SO654 uvedené stavby a zřízeno provizorní natrolejovací místo v zastávce U Palaty pro směr do centra. Po dokončení nutných prací souvisejících stavebních objektů v prostoru smyčky v zastávce Stadion Strahov bude vybudováno nové trolejové vedení TBUS"
Z výkresu definitivního stavu chytrý nejsem, protože jednak zachycuje stav s pokračováním na Vypich, a druhak mi není jasné, jak se bude pohybovat trolejbus končící zde. Do nabíjecího stání bude muset zacouvat nebo si dát kolečko kolem smyčky. Do společné nástupní zastávky s tramvají se podle mě nevytočí, ale hlavně tam nenatrolejí, když tam budou všechny dráty vedle sebe. Vzdušných křížení tam bude hodně, 6 tramvajových a 2 trolejbusové.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
Pátek, 10. října 2025 - 12:13:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6051
Pechi:
"ROPID se vyjádřil v komentářích na FB pod příspěvkem s dvoreckým mostem, jak by mělo vypadat linkové vedení, nebo alespoň co je jasné už teď (je tam i výsledek jednání ohledně 190):
"
Sleduje někdo PID na FB? Tady stále nic nového není? Obrázek v tomto příspěvku odkazoval na FB, kde bylo uvedeno, že počátkem října budou představeny změny ohledně linkového vedení nejen na (D)dvoreckém mostě.
Pátek, 10. října 2025 - 18:54:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7927
P_v: můžeš ta PDF prosím poslat mailem Teď to nerozbalím. Díky.
Makrelu neumeješ.
Pechi
Pondělí, 13. října 2025 - 13:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 357
Vznik zastávky Hodkovičky je na spadnutí.
Pondělí, 13. října 2025 - 14:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6066
A máme tu pvní hřebíček do rakvičky s názvem 190
Úterý, 14. října 2025 - 10:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1536
O zaříznutí linky 190 se mluvilo, ještě dříve než se začalo mluvit o nové zastávce Hodkovičky (Šifařská). Teď je naopak snaha, aby linka 190 zůstala v celotýdenním režimu. Na jednu stranu vznikly nové linky spojující Prahu 4 se Smíchovem a Andělem (21,118,134,196,17) snažící se odlehčit metru C, na druhé straně dojde k tomu, že část cestujících z Beránku se přesune zpátky k metru C.
Úterý, 14. října 2025 - 13:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6079
Paes: Tak 190 má zůstat snad jen ve špičkách, ale podle mě je to sálámová metoda na škrtnutí, obzvláště poté co chystaj přestup.
Takhle já bych 190 nechal jak je. Jen ji třeban nějak mírně říznul interval, myslím si zkrátka, že obsluhuje jiné území než případná 20.
Úterý, 14. října 2025 - 19:42:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1140
Dj_la_défense:
"Takhle já bych 190 nechal jak je. Jen ji třeban nějak mírně říznul interval, myslím si zkrátka, že obsluhuje jiné území než případná 20"
Samozřejmě, její zkrácení je jako utnout 172 od Chuchle u závodiště, protože na Smíchov už vedle jede 244 z Radotína. Stejná logika.

Tady Ropid prostě ustřelil, a teď se to blbě bere zpátky.

A nová zastávka na tom nic nezmění. Z centra zrychlí přestup o minutu, a do centra ani to ne. To už je v tom celkovém nárůstu cestovní doby skoro jedno. Její hlavní přínos bude obsluha nových bytů, ten bus by tam skoro stavět ani nemusel. Navíc půjde o krok dolů v bezpečnosti, protože lidi tam budou přebíhat semafor nesemafor.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Středa, 15. října 2025 - 12:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Někdy je v té 172 více lidí než v kloubové 190 (myšleno samozřejmě na spoj a hlavně ráno) [wink] Do 244 se leckdy nevejdete a S7 ráno je také často (nejen z hlediska kapacity) zážitek svého druhu.
Přesto nechci zpochybňovat význam 190 (jede jinam /Družná, Tylova čtvrť, Beránek/ než budoucí tram linka). Ptal bych se, jestli okolo Beránku se ještě staví. Protože zrovna obě tyto periférie vykazují přírůstky počtu obyvatel až k čtyřem procentům meziročně a asi by se na to mělo reagovat a hlavně nabídku ve směru SN (resp. Lihovar, jehož přestupní význam nejspíše ještě vzroste) nezařezávat.
Středa, 15. října 2025 - 16:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17195
Dj la défense:A máme tu pvní hřebíček do rakvičky s názvem 190

Nemáme žádný hřebíček do rakve, protože tento projekt je mnohem staršího data než výhra obyvatel Modřan nad ROPIDem [nene].

Nakonec, jak se hezky kysele pod diskusí v tomto článku https://zdopravy.cz/v-praze-vznikne-nova-tramvajova-a-autobusova- zastavka-radni-schvalili-prevzeti-projektu-od-dpp-262476 projevil Martin Šubrt, tak nebylo zažádáno o tu část dotace na most, která provoz linky 190 trvale umožňuje. Stačí to nějak takto?!?
Středa, 15. října 2025 - 16:45:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17196
Mouser:A nová zastávka na tom nic nezmění. Z centra zrychlí přestup o minutu, a do centra ani to ne. To už je v tom celkovém nárůstu cestovní doby skoro jedno. Její hlavní přínos bude obsluha nových bytů, ten bus by tam skoro stavět ani nemusel. Navíc půjde o krok dolů v bezpečnosti, protože lidi tam budou přebíhat semafor nesemafor.

Nová zastávka má jednoznačně smysl pro tramvajovou trať, ale pro autobusy je zcela zbytečná. Měl-li bych přestupovat z linky 190, jako že budu muset mimo špičky pracovních dní přestupovat, přestoupím ve směru do centra na Černém koni. Ve směru z centra se na přestup na autobus vykašlu a budu chodit na Beránek nejspíš pěšky ze zastávky Čechova čtvrť či ze zastávky Poliklinika Modřany, čili tak, jak to řeším dosud.

Jinak už na radnici dostali při setkání s občany můj návrh na novou zastávku tramvají zde: https://mapy.com/s/nokohakose

Zlepší se tím přestup mezi tramvajemi a autobusy linek 150 a 190, nebude se muset odpornými podchody chodit do zástavby, která na jedné straně ulice Československého exilu už je a na druhé straně na pozemku bývalé teplárny sousedícího s radnicí začne brzy vznikat [wink].
Středa, 15. října 2025 - 18:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6083
Nemáme žádný hřebíček do rakve, protože tento projekt je mnohem staršího data než výhra obyvatel Modřan nad ROPIDem [nene].
A třeba jo, alespoň já v to doufám.[wink]
Ty můžeš doufat, že to je trvalá výhra[biggrin]
Pátek, 24. října 2025 - 11:37:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5756
Postupně se zabydluju v nové lokalitě v Nuslích a všímám si, že t-14 bývá ráno dost výrazně přetížená už od Spořilova, ačkoliv začíná na jeho okraji. Lze tuto situaci nějak řešit, anebo už není kapacita v centru a t-14 není čím posílit? Pokud se bude realizovat TT na "Chodovec", fakticky okolo spořilovského sídliště, počítá se s pouhým prodloužením t-11 a t-14, linka t-24 se do tohoto úseku už v období ranních špiček nevleze? Doteď jsem bydlel okolo Starých Letňan, kde je dnes po zavedení a-158 v podobě posily a-195 vytíženost ve špičkách PD takřka optimální a tak je to pro mě poměrně nepříjemný šok, že se okolo sedmé ráno do tramvaji kolikrát i stěží vlezu.
Pátek, 24. října 2025 - 12:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6157
Ale tak dala by se tam ráno protáhnout ta 24, že jo. Problém je maličko to, že by na Spořilově musely mít se 14 společnou kolej, a to pravda není úplně optimální, obzvláště, kdy 14 je a dlouho bude slepená v Holešovicích se 6. Ale zrovna ten Spořilov na nějaké předjetí je řešitelný. Prostě podjetou tramvaj by předchozí uvolnila tím, že by si najela na předjízdnou kolej v nástupní zastávce a svůj spoj by buď odstanicovala tam, nebo po odjetí podjeté tramvaje couvla zpět. Sice stanicovat tam není bůhví co, když tam není refýž, ale když to nevadí na Olšanských hřbitovech, nevidím důvod, aby to vadilo tady. Jenže to se takhle "nikdy" nedělalo a je to "komplikované". Ale souhlasím, že z toho Spořilova ten nárust cestujících jsem pozoroval i já před delším časem. On to asi neudělá Spořilov sám, ale spíš Nusle a Michle. Přijde mi, že ten zájem postupně narůstá od doby, kdy se na Spořilov přidala linka jedoucí na Karlák. Ať už původně sólo 6, nebo teď 14.
Jinak o Chodovci je podle mě ticho po pěšině a myslím si, jestli to není navázané na zakrytí Spořilovské.
Pátek, 24. října 2025 - 12:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4662
Na Spořilově se uvedené manipulace dějí a výjimečně se používá celá předjízdná kolej, pokud je třeba posílit kapacitu. Nicméně ta je na hraně, jakože opravdu na hraně, už nyní, další linka by to tam zabila zcela. Doporučuju to tam někdy během špičky sledovat, dlouhé čekání před výstupní a vexlí je standard a v případě podjetí 11 a 14 to dělá neplechu už teď.

Mimochodem, právě na spořilovské předjízdné mi jednou bylo vynadáno, proč s tou tramvají nezajedu blíž k obrubníku a co že jsem to za řidiče. [happy]
Pátek, 24. října 2025 - 12:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6158
Tak vida. No, tam je škoda, že se deaktivovala ta předjízdná kolej u výstupu. Dneska by se hodila, ale nikdy jsem nechápal, proč se tam neudělay dvě výstupní a dvě nástupní refýže, třeba jako je to částečně na Vozovně Kobylisy, že se s tím nepočítalo. To obratiště je takový zvláštní. Fakt je ten, a to má Ústečák pravdu, ten manipulační prostor není ani na vnější koleji pro tři soupravy a o vnitřní ani nemluvě.
Pátek, 24. října 2025 - 13:39:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17203
Ústečák:Mimochodem, právě na spořilovské předjízdné mi jednou bylo vynadáno, proč s tou tramvají nezajedu blíž k obrubníku a co že jsem to za řidiče.

To mi připomnělo situaci, kterou jsem jako cestující zaznamenal na dnes již neexistující železniční zastávce Praha-Strašnice (zastávka částečně v oblouku), kde si nějací postarší cestující stěžovali, že strojvedoucí je blbec, když s vlakem zastavil tak blbě, že musí přeskakovat takovou vzdálenost mezi hranou nástupiště a nástupním prostorem ve dveřích. Co na tom, že strojvedoucí zajet se soupravou blíž k hraně nástupiště nemůže...[crazy].
Pátek, 24. října 2025 - 14:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 104
Proč je na Spořilově problém podjetí 11 a 14? Myslel jsem, že má každá svoji kolej, tím pádem se zařadí do správné "fronty" tramvají a zase odjede.
Dlouhé čekání před výstupní právě během špiček pozoruji a není mi to jasné. :-D
Díky za vysvětlení!
Pátek, 24. října 2025 - 14:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6159
Nechci mluvit za Ústečáka, ale já to chápu tak, že má na mysli třeba situace, kdy tramvaj z centra jede pozdě a z Pankráce se před ní díky tomu vloží třeba šejdr a mají tím prohozená pořadí.