naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » „vlak času – stifter“/“zug der zeit – stifter“

„Vlak času – Stifter“/“Zug der Zeit – Stifter“

text a foto: Milan Smrčka
vloženo: 16. 8. 2005

O víkendu 12. – 14. srpna se v jižních Čechách uskutečnila neobvyklá kulturní akce, připomínající dvousté výročí narození německy píšícího básníka Šumavy, rodáka z Horní Plané, Adalberta Stiftera. Střediskem oslav, uskutečněných formou série netradičních happeningů, byl Vyšší Brod. Akce, pořádaná mnoha českými i rakouskými organizátory, si dala za cíl konfrontaci někdejší Stifterovy tvorby s realitou. Podrobnosti o akci se dají nalézt například zde nebo zde.

Významným „happeningovým“ prvkem těchto akcí byl takzvaný „vlak času“, který v sobotu i v neděli projížděl po nedávno reelektrizované trati Vyšší Brod klášter – Lipno (viz článek “Lipenka“ po reelektrizaci), který tak vytvářel zvláštní kulisu celých oslav. Již poněkolikáté se tak česko-slovenská železnice zapojila do aktuálního kulturního dění, nejdříve se na Slovensku objevil Coca-Cola Music Train, následován lokomotivou Čechomor 740.898, která v sobotu 30. července jezdila na pravidelných osobních vlacích na trati Stará Paka – Turnov při příležitosti festivalu „Benátská noc“ v Malé Skále.

Vlak byl tvořen rakouským vozem řady Kbs, na kterém byla naložena konstrukce z trubek, na níž byla upevněna zesilovací aparatura, umocňující zvuk tikajícího budíku, čímž byla vytvářena iluze „vlaku času“.

Doprovod z Prahy cestoval v salonním voze, zázemí bylo tvořeno ještě vozem Ds. Vůz Kbs přijel do Prahy v pátek, odkud se se zmíněnými dvěma vozy s účastníky akce z Prahy vydal na jih Čech v sobotu dopoledne na závěsu rychlíku 635 do Českých Budějovic,

kde byla celá tato skupina vozů přepojena na konec vlaku Sp 1635.

Zde byly již kromě pravidelných vozů přivěšeny vozy Ds a Bmto, na konec této soupravy byla přidána postrková lokomotiva 210.003 pomáhající vlakové 340.062. Tato „žehlička“ pak jezdila s „vlakem času“ po celý víkend.

Celý vlak takto dojel až do Horního Dvořiště, kde se setkal s „delegací“ z Lince, se kterou sjel zpět do Rybníka, odkud se vydal na Lipenku. Zde jezdil podle tohoto jízdního řádu. Vlastní vlak byl tvořen „tikajícím“ vozem, „patrem“ a „salonem“, oba vozy Ds byly odstaveny ve Vyšším Brodě.

Na několika snímcích je „vlak času“ zachycen při pobytu v Loučovicích v neděli odpoledne, kdy se kulturní akce přesunuly na Lipno, a z důvodu umožnění objíždění pravidelných vlaků v této stanici sjela čekající souprava do Loučovic.

Odtud se po vykřižování s pravidelným osobním vlakem 20909 (v čele lok. 210.037) vrátila zpět na Lipno pro účastníky akce.

V neděli večer se vozy vrátily zpět do Prahy resp. Lince, tak jak je uvedeno v jízdním řádu.



diskuse k článku

založit diskusi