naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » odklony v roce 2009: od ploučnice k jedlové a zpět

Odklony v roce 2009: Od Ploučnice k Jedlové a zpět

text a foto: Antonín Němeček
vloženo: 18. 11. 2009

Podobně jako v nedávném článku o výluce na trati Liberec – Turnov, která probíhá každoročně, určitě též stojí za zmínku výluková činnost na tratích kolem České Lípy. Jedná se především o běžnou údržbu spojenou často s většími opravami mostních objektů, přejezdů nebo částí kolejiště, která si zpravidla jednou do roka vyžádá mimořádnosti ve vedení nákladních vlaků.

Například v loňském roce na konci dubna šlo o výluku na úseku tratě mezi Českou Lípou a Jedlovou a letos o čtyřdenní výluku Benešov nad Ploučnicí – Police-Žandov, která proběhla ve dnech 14. 9.-17. 9. Náplní výlukových prací byla v tomto případě zejména úprava a čištění štěrkového lože a výměna kolejnic.

Při nepřetržitých výlukách musí ČD Cargo odklánět pravidelný Pn 66617/6, resp. Pn 66619/8, vedený v trase Děčín hl. n. – Česká Lípa – Rybniště a zpět. Minulý rok při výluce a nemožnosti jízdy z České Lípy na Jedlovou byla trasa Pn upravena následovně: z Děčína do České Lípy jel vlak ve své pravidelné trase, z České Lípy odjel s náskokem mezi 10. a 11. hodinou do Benešova nad Ploučnicí, kde stroj objel soupravu a v 11.30 pokračoval v trase Benešov nad Ploučnicí – Jedlová – Rybniště. Při překročení normativu hmotnosti bylo nutné z Benešova zajistit postrkovou lokomotivu. Vypomohl stroj od tzv. „boletického manipuláku“. Zpět z Rybniště se vlak vracel ve 14 hodin opět přes Českou Kamenici a z Benešova ve své trase do Děčína. Tím bylo dosaženo obsloužení České Lípy i Rybniště. Při troše štěstí bylo možné na zpáteční cestě „péenka“ z Rybniště do Děčína zachytit i ucelenou soupravu „wapek“, tedy vozů od nočního Pn 67681, které jezdí z Nového Sedla u Lokte s uhlím pro varnsdorfskou Velvetu, tradičního výrobce tkanin. Po dobu této výluky se na vozbě odklonového vlaku vystřídali „brejlovci“ 750.222 a 235, postrk obstarával „kocour“ 742.135.

750.235 veze 24. dubna 2008 krajinou pod Českou Kamenicí směsné Ps spolu s vyrovnávkou „wapek“ z Varnsdorfu.

Téhož dne ráno projíždí „brejlovec“ krátce po opuštění Děčína údolím Ploučnice kolem hradla Soutěska.
Na stejném místě jako na prvním snímku se o čtyři dny později představuje 750.222. Za pozornost stojí krytý vůz v soupravě, který po bizarní trajektorii veze náklad z Kořenova do Německa.

O několik hodin dříve byl nad Veselým pod Rabštejnem zachycen ve stoupání k České Kamenici vlak v opačném směru.

Letošní výluka byla ve znamení stavební činnosti na úseku tratě mezi Benešovem a Policí. Proto bylo nutné Pn 66617 odklonit už z Benešova přímo do Rybniště. Opět jako v loňském roce musel být zajištěn postrk. Tentokrát však šlo o lokomotivu „navíc“, která jela už z Děčína a v celé trase Pn, jelikož stoupání do stanice Jedlová je ze všech tří směrů.

Ze stanice Rybniště se vlak vracel opět po svojí trase do Jedlové s dvouhodinovým náskokem a dále přes Svor do České Lípy. Zde došlo k výměně zátěže a před 15. hodinou se vlak opět rozjel ve směru Jedlová. Díky postrku vlak mohl z Jedlové během pár minut pokračovat přes Českou Kamenici do Děčína. První den se vedení vlaku zhostila lokomotiva 750.222 s postrkem v podobě 742.252, při zpáteční jízdě z České Lípy ještě navíc s lokomotivou 742.130. Druhý den už „brejlovce“ suplovala 742.135 a postrk dělala 742.252. Větší překvapení přišlo den třetí. Po rozplynutí ranní mlhy na Českokamenicku se z údolí ozýval burácivý hluk „třistadesítkového“ motoru, který předznamenal premiérové nasazení „berty“ 751.354. Krátké nasazení této, ale i jiných „zamračených“ na Děčínsku souvisí se zajížděním těchto strojů na větší opravy do Ústí nad Labem. Poslední den se odklonu zhostili opět „kocouři“ 742.252 a 130.

Zátěže odkloněných vlaků tvořily převáže vozy Eas pro dřevo na nakládku do Šluknovského výběžku nebo pro kovošrot v České Lípě, dále vozy Es s uhlím pro místní maloodběratele. Také se pak jednalo o jednorázové zásilky, jako například nafta pro PP Rumburk a nebo vozy Faccs pro přepravu štěrku na výluky. Jelikož byla zátěž vlaku limitována sklonovými poměry tratě, musela být případná přetěž z České Lípy odesílána manipulačním vlakem do Bělé pod Bezdězem a dále do Nymburka, resp. opačně. Vyrovnávka od uhlí z Velvety byla odvezena v noci se stroji od „uhlí“ a druhý Vn vlak jel zařezen do kmenového Pn, který poslední den výluky projel již ve své pravidelné trase. Ukončením výluky provoz nákladních vlaků nad Českou Kamenicí opět utichl, resp. se omezil pouze na noční pár uhlí do Varnsdorfu.

První den v deštivém počasí projíždí odklon staničkou Mlýny v čele s 750.222 a na postrku 742.252. Odpoledne déšť na chvilku ustal a právě tou dobou přijížděl zpáteční vlak do Benešova nad Ploučnicí.
Stejný vlak od postrku u vjezdového návěstidla do Benešova, na závěsu stroje 742.252+130. Druhý den se počasí vylepšilo. Na záběru 742.252 kousek za zast. Markvartice.
Třetí den po rozplynutí ranní mlhy projíždí odklon před Českou Kamenicí se stroji 742.252 a 751.354.
751.354 od postrku pod siluetou českokamenických vrcholků. Po výměně zátěžě v Rybništi Pn vyráží tentokrát s přípřeží do České Lípy.
Přípřež na posledním snímku těsně před cílem cesty v České Lípě. 751.354 na postrku zdolává náročné stoupání ze Svoru na Jedlovou.
O něco dříve projel vlak se „zamračenou“ na postrku Skalicí u České Lípy.
Při cestě z Jedlové do Benešova nad Ploučnicí vidíme vlak nejprve nad Kytlicí.
Na posledním obrázku se s odklonovým vlakem loučíme za zastávkou Markvartice.

Nepřetržitá výluka v úseku Benešov nad Ploučnicí – Česká Lípa je v plánu i na příští rok, konat by se předběžně měla v průběhu září.



diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

Tratě pod Jedlovou