naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


6. 4. 2008, Jan Bonev
Konec obratiště Laurová

Konec obratiště Laurová Na jaře letošního roku postoupila stavba prodloužení tramvajové tratě v pražských Radlicích natolik, že si vyžádala zastavení provozu na stávajícím úseku. Tato informace by snad nebyla ani tak zajímavá, kdyby současnou trať nezakončoval poslední tramvajový triangl v ČR, na kterém se obracely pravidelné linky. Odjezdu poslední tramvaje z trianglu v prvních minutách dne 5. dubna 2008 předcházela poměrně zajímavá historie.


4. 4. 2008, Vít Hinčica
Tramvaje ve městě Vélez-Málaga

Tramvaje ve městě Vélez-Málaga Na jihu Španělska, v Andalusii, jezdí od 11. října 2006 tramvaje. 4,7 km dlouhá trať spojující města Vélez-Málaga a Torre del Mar byla stavěna mezi léty 2003–2005, většinu roku 2006 pak na ní probíhaly ověřovací zkoušky. Otevřena měla být sice už v roce 2005, testování nového systému ale nebylo dlouhou dobu uspokojivé. Není divu, když Vélezané začínali od nuly.


24. 3. 2008, Jaroslav Hofmeister
Kyrill neznamenal jen dvojčata „bardotek“ ve Volarech...

Kyrill neznamenal jen dvojčata „bardotek“ ve Volarech... Je 19. ledna 2007, 8 hodin, vyrážíme vyfotit Mn ze Sušice, který už od začátku zimy vozívá pěkný hádek vozů. Již na plzeňském hlavním nádraží je vidět, že se něco děje. Odjezdová tabule je na pravé straně doslova ověšena zpožděními. Vlaky z jihu mají zpoždění přes hodinu, ve směru na Šumavu se jezdí jen do Nýrska, od Chebu od noci nepřijelo vůbec nic. O rozsáhlých škodách nejen na železnici zatím nejsou zprávy...


19. 3. 2008, Lukáš Soukup
ČD Cargo v Reportérech ČT

ČD Cargo v Reportérech ČT Dne 3. března ve 21:30 odvysílala veřejnoprávní Česká televize na svém programu ČT 1 v pořadu Reportéři ČT materiál pana redaktora Havlíka nazvaný „Nákladní doprava Českých drah“. V reportáži zazněla řada mylných, resp. nesprávně interpretovaných informací. Následující text si klade za cíl tyto informace uvést na pravou míru, tak aby bylo možné celou situaci nákladní železniční dopravy zasadit do správného kontextu a přesněji pochopit.


17. 3. 2008, Vít Hinčica
Alaris

Alaris 16. února 1999 začaly španělské železnice RENFE na trati z Madridu do Valencie provozovat svůj nový komerční produkt nesoucí jméno Alaris. Tímto krokem společnost definitivně zakončila éru, ve které následovala jednoduchý model založený na přejímání nebo odvozování názvů svých produktů podle typů nasazovaných vlaků (TER, Expreso, Rápido, Intercity...).


9. 3. 2008, Vít Hinčica
Rozmach vysokorychlostních tratí ve Španělsku

Rozmach vysokorychlostních tratí ve Španělsku Od uveřejnění minulého článku se ve Španělsku na poli vysokorychlostních drah událo mnohé, proto se podívejme slovem i obrazem na aktuální a budoucí dění kolem rychlovlaků AVE. Je tomu teprve několik týdnů, co byl mezi stanicemi Antequera-Santa Ana a María Zambrano v Málaze zprovozněn nový 54,5 km dlouhý úsek, jenž náleží vysokorychlostní trati Madrid – Córdoba – Málaga.


5. 3. 2008, Antonín Němeček, Jan Bonev, Petr Kapoun
Vzpomínka na „bertovce“

Vzpomínka na „bertovce“ V únoru 2008 byl definitivně zpečetěn osud jednoho zajímavého prototypu – lokomotivy 752.001 – která v posledních letech byla často vyhledávaným objektem fotografů. V první části textu se podíváme na provozní nasazení lokomotivy, v druhé části se zaměříme na popis její rekonstrukce a další souvislosti. Lokomotiva byla po rekonstrukci z ŽOS Česká Třebová předána na podzim roku 1996 do tehdejšího depa Louny.