Diskuse K-report » Archiv 2016 » Autobusy a trolejbusy » Trolejbusy v Praze » Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 04. 03. 2016 | předcházející | další |
Archiv diskuse Trolejbusy v Praze do 04. 03. 2016dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6829 Registrován: 5-2002 |
tak tady nevím, zda to jsou šotóši nebo jen fotošmíráci. Datování snímku je tak rok 1970. Zdroj: www.ahmp.cz - katalog fotografií |
Klíček
|
|
Neregistrovaný host 89.177.158.194 |
A hele, další z plzeňských 3Tr, jejichž vraky se daly v Praze po jejich smrti nalézt. Na fotce jsou i různé podezřelé sloupy. Že by po manipulační trase do Libně? |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 154 Registrován: 7-2012 |
Ad 3tr: to jsou tedy paradoxy S trolejemi se tu minula o pár let Přiznám se, že se v té fotografii moc nevyznám, ale nic bych za to nedal, že tam ty sloupy po manipulační trati jsou |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6835 Registrován: 5-2002 |
Nejsou, ty sloupy jsou až o 2 snímky dál. |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 155 Registrován: 7-2012 |
Borovička: díky :-) |
Klíček
|
|
Dal jsem si práci a rychle prošel všech 10 tisíc fotek dle zdroje, který uvádí Borovička. A nalezl jsem tak několik dalších unikátů. Když pominu ty notoricky známé, jako např., obrázek číslo 30, pak doporučuji prohlédnout si třeba pozice 414, 761(!), 2383 a 6476. Mají tam sice v těch popiscích trochu čurbes, sem tam nesmyslné datování, ale jsou tam i perly z tramvajových tratí. |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 156 Registrován: 7-2012 |
Klíček: kolego, to se Vám povedlo! Krásné záběry |
Rob
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1247 Registrován: 1-2005 |
Klíček, Borovička: díky za odkaz!! Stojí to za to! |
George
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1153 Registrován: 5-2002 |
Klíček:mohl bych poprosit o přesnější návod? Nebo přímý link na obrázky? Děkuji |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6854 Registrován: 5-2002 |
Na tom odkazu www.ahmp.cz přejít na Sbírku fotgrafií. Ty jsou tam nasypané v zatím neměném pořadí. Tedy se tam dá nastavit pořadí snímku. Link je složitý a zřejmě se bude měnit s každou změnou databáze a není ani vyloučeno zamíchání pořadím snímků v budoucnu, už proto, že toto je bez ladu a skladu. Už jen podle nepřesných popisků je jasné, že zdigitalizované snímky jsou jen zběžně vyhodnoceny a nasypány do archivu. Jinak pro archiv digitalizuje ještě IPR. Tam jsou metadata mnohem pečlivěji zpracovaná, zato archiv není zatím přístupný ani badatelsky, mimo jiné i z důvodu těžko zjistitelných autorských práv. |
George
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1154 Registrován: 5-2002 |
Borovička: ach ták. Díky. Jak jsem zjistil část z toho již mám. Kdosi to vywebil na FB máme rádi Libeň. Tam jsou také poklady i když ne v tomto luxusním rozlišení. |
George
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1156 Registrován: 5-2002 |
Kolegové našel jsem tam tuto fotku s popisem Balabenka březen 1959. Je to opravdu Balabenka, Jedna kolej ulice do svahu, nesedí mi to nějak. Netuší někdo kde to ve skutečnosti je? Foto z obrazovky. A ještě našel jsem ikonku pro odkaz tak vyzkouším jestli funguje a obrázek vydrží. I 4796 • kol.1922 • Pohled na Hlubočepy s viaduktem v popředí. http://amp.bach.cz/pragapublica/permalink?xid=A0C5197FB67611DF820 F00166F1163D4&scan=1 (Příspěvek byl editován uživatelem George.) (Příspěvek byl editován uživatelem George.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 774 Registrován: 4-2007 |
No nejni, samozřejmě že ne. Je to Rudá armáda kousek před Sokolovskou, zhruba dnešní zastávka Palmovka směrem ke Švábkům/Krejcárku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6859 Registrován: 5-2002 |
Ty popisky jsou amaterské, ale kdo bude tím, kdo bude mít skutečně schopnost to odborně upřesnit. |
trpák
|
|
Neregistrovaný host 89.29.90.2 |
Moc se tam toho nezměnilo. Dřív tam stála polorozbořená barabizna, dneska tam stojí nedostavěná monstrbarabizna |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 157 Registrován: 7-2012 |
Asi tak, schválně jsme se na to teď díval a některé zdroje si pletou usedlosti Palmovka (původně místo komplexu budov na snímku) a Balabenka. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 416 Registrován: 6-2004 |
Vážení, popisek není nesprávný, je maximálně neúplný. Na Palmovce byla usedlost "Stará Balabenka" na rozdíl od "Nové Balabenky". https://czumalo.wordpress.com/2013/02/10/palmovky-a-balabenky/ |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1986 Registrován: 12-2008 |
Nevíte někdo výrobní čísla a roky výroby trolejbusů Tatra T 400 ev.č.9460, 9396, 9458, 9367, 9477, 9431, 9345, 9354, 9346, 9370, 9358, 9356, 9454, 9465, 9459, 9377, 9397, 9344, 9361 a 9384?
Historie má zelenou.
Klub historické techniky Praha, o.s. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5028 Registrován: 6-2005 |
Marek Kubík: Když už pokládám podobný dotaz, není od věci čísla sepsat chronologicky... A na roky výroby je několik knih, co zkusit hledat tam? Případně existuje taky jiná super věc- internet, zkoušel jsi hledat i tam?
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1987 Registrován: 12-2008 |
Chápu, trolejbusy jsem vypsal jak jsem je našel v knihách Trolejbusy a trolejbusové tratě. Totiž jsem prohlížel jednu evidenci a zjistil jsem že tyto trolejbusy (možná i další) v ní chybí, proto jsem se na ně ptal. Pro Ladislava Podivína: Za váš email moc děkuji.
Historie má zelenou.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 777 Registrován: 4-2007 |
Ladislav K.: díky, člověk objevuje stále něc nového... Marek K.: máš už ta čísla k dispozici nebo ne? |
Ikarosa
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 901 Registrován: 12-2007 |
ad M-K : Tady to máš se "fším fšudy": http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Wp_28qoW6tAJ :www.spvd.cz/cz/praha/mestskadoprava/tbus/seznam.xls+&cd=1&hl=fr& ct=clnk&gl=fr nebo tady : http://www.spvd.cz/cz/praha/mestskadoprava/tbus/seznam.xls |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1988 Registrován: 12-2008 |
Chmelda: Ano již mám. Ikarosa: Děkuji, máš pořád ten email s koncovkou fr?
Historie má zelenou.
Ikarosa
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 902 Registrován: 12-2007 |
Marek_kubík: Ano pořád mejl končí "éfér"... |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 158 Registrován: 7-2012 |
Se zájmem jsem si prohlédl evidenci pod uvedeným odkazem a zaujaly mě dvě věci - jednak prototyp 460 - on stále existuje? (nestál by za záchranu?) a jednak ta buštěhradská historie, o 412 jsem vždycky četl, že byla "ztracena", "devastována", ale tady vidím "nevydána", "ukradena"...to je dost rozdíl :-) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 778 Registrován: 4-2007 |
Ad 460: jo, existuje, je pod střechou a nic mu nehrozí. Ale co s ním, to nikdo neví... Ad 412: všechny ty termíny které máš v uvozovkách v podstatě odpovídají pravdě a myslím si, že po těch letech už nemá smysl se k tomu vracet. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1232 Registrován: 8-2006 |
Kouknul jsem do té tabulky též a když jsou pod x... uvedeny zkoušené vozy ze škody, tak jak to bylo s vozy pro Zlín v zimě 1943 / 1944? Mám z toho pár fotek a těžko posoudit, zda to bylo v jeden den či ve více dnech. Je to ale na trase k Waltrovce. Předpokládám, že někteří zde diskutující to vědí.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 779 Registrován: 4-2007 |
Tu tabulku neznám, ale vzhledem ke zdroji se domnívám, že ji má svědomí Jirka Hertl - tzn. že vznikla před rokem 2002. A v té době ještě zdaleka ne všechny informace byly známé či ověřené. Zlínský trolejbus se na jinonické trati zkoušel z prozaického důvodu - v Praze byl totiž vyroben, resp. jeho elektromechanická část. |
Trolleybus
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2572 Registrován: 5-2002 |
Ta tabulka je 100% dílem Zwýřete. Jednak ji mám někde uloženou, jelikož Jirka se rád podělil o to, co měl, a jednak je jeho jméno ve vlastnostech souboru.
Kdo se ve sporu odvolává na autoritu, bere si na pomoc paměť, a ne rozum.
Leonardo da Vinci |
Ikarosa
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 903 Registrován: 12-2007 |
Já tu tabulku mám taky od něho, ale z dob kdy ještě "Pankrácoval" takže na dírkovatem papíru... Ten odkaz je praktištější, pokrok má i své dobré stránky Ad ,460' : První z netu a druhá u víše zmíněné osoby (412) archiv j.Kvasil . |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 159 Registrován: 7-2012 |
Každý pozůstalý pražský trolejbus je svým způsobem unikátní, 460 je navíc prototyp. Jde o technickou památku, možná by jeho rekonstrukci podpořila nějaká nadace. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 781 Registrován: 4-2007 |
No jo, ale znovu: dokážeš si představit někoho, kdo by mohl být majitelem a zároveň provozovatelem? Výrobce? Muzeum výrobce? Muzeum provozovatele? Soukromé muzeum zn. Tatra? Nereálné... A nebo NTM? Polabský, halóóó, je tady dotaz... |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 160 Registrován: 7-2012 |
To znamená, že DPP, potažmo Střešovice o 460 nejeví zájem? Vím že je to sotva pár roků co dodělali 431 a pracují na 303, ale 460 by byl ideální kus do sbírky. Jsem si vědom toho, že muzeum není nafukovací a peněz není nazbyt, ale takový unikát by měl být zachráněn. |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11316 Registrován: 4-2003 |
Problém je v tom, že Muzeum DPP už tatru má a na další místo není (a to i v době, kdy počet klonů T3 k "zachránění" se limitně přiblíží nule). Stejně by ji nebylo kde provětrat, na podmínky muzea jen tak někdo nepřistoupí (pojištění apod.)... Nicméně každý se může stát zachráncem. Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1449 Registrován: 12-2007 |
Problém je v tom, že Muzeum DPP už tatru má a pořizování dalšího kousku by byla nechtěná duplicita. Z pohledu laika Tatra jako Tatra. Podívejte se v muzeu nyní: návštěvník přijde k 4881 a řekne "Hele, erťák" a vůbec netuší, že je to Jelcz. Nemluvě o tom, že málokdo i z odborné veřejnosti tuší jak mají prehistorická vozidla vypadat, natož pak rozdíly mezi seriemi. |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 161 Registrován: 7-2012 |
5735: Pří vší úctě pane, posláním muzejnictví a jakéhokoli podobného oboru je znalosti šířit, ne utvrzovat laiky v nevědomosti. Má snad každý návštěvník Národního muzea precizní znalosti o každém exponátu? Nemá, ale má-li oči a uši otevřené, může se poučit. Třeba i z drobných rozdílů, ostatně podstatou inteligence je schopnost rozlišovat. 460 není "duplicitním" exponátem vzhledem k 431 (a určitě ne "prehistorickým"). Máme snad koncipovat muzejní sbírky podle těch návštěvníků, kteří od sebe nerozeznají exponáty navzájem? |
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11320 Registrován: 4-2003 |
Furt máte možnost si tu hromadu rzi odtáhnout do vaší stodoly a zrenovovat sám. Samozřejmě my tady budeme požadovat 100% historickou věrnost stavu po vyrobení (protože to je vzácný prototyp) a běda, jak použijete špatné detaily a díly! A jelikož jste se právě morálně přihlásil k odpovědnosti, chcem vidět výsledky vaší trolejbusoveteránské péče, zda-li jste toho úkolu vůbec hoden Blít moudra na kreportu je strašně snadné, žeano? Muzeum DPP se prostě rozhodlo, že jedna tatra stačí, a dál bude pokračovat zajímavějšími exponánty. Třeba prototypovou pračkou, jedním z vozů, který zahajoval éru moderních trolejbusů v těchhle zeměpisných délkách. Nur selten kommt was besseres nach. (Franz Josef Karl von Österreich) |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 162 Registrován: 7-2012 |
Vážený, neumím to a nemám k tomu ani páky ani prostředky, takže se na vlastní pěst opravdu do ničeho pouštět nebudu. To ale nic nemění na tom, čím 460 je, možná se muzeum "prostě rozhodlo" špatně a promrhá šanci, která se nebude opakovat. Mrzí mě Váš přístup. Odpovědnost nemá jenom ten, kdo se k ní přihlásí. Skoro si dokážu představit, že podobně mohla skončit 301: "je to hromada rzi, sešrotovat. Nelíbí se Ti to, tak si ji vodtáhni domu!" Kdyby se tohle aplikovalo do důsledků, tak jsou v muzeu dodneška tak dva tři kousky. Možná. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1450 Registrován: 12-2007 |
Nippy: Vážený, neumím to a nemám k tomu ani páky ani prostředky... Příteli, to muzeum také na to nemá ani páky ani prostředky. Nippy: Mrzí mě Váš přístup. Já ani Petr_k nejsme pracovníky muzea ani členy muzejní rady, která ovlivňuje výběr muzejních exponátů. Nippy: Nelíbí se Ti to, tak si ji vodtáhni domu!" Kdyby se tohle aplikovalo do důsledků, tak jsou v muzeu dodneška tak dva tři kousky. Takhle se to aplikovalo v minulosti již několikrát. Spoustu tramvajových exponátů nad kterými dnes slintáme tu máme jen díky snaze několika jednotlivců - členů pražského Kroužku přátel městské dopravy. Máš-li dojem, že prostě rozhodlo špatně, tak opravdu jedním z řešení je pořídit si vlastní stodolu, kde může 460 vydržet až do doby dobrých rozhodnutí. Ostatně podívej se kolik je dnes soukromých sběratelů, kteří zachraňují to co dnes ještě nedokážeme docenit. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 782 Registrován: 4-2007 |
Nippy: tvůj pohled na věc je takový, řekněme, jednoduchý. Tak za prvé - nikde není psáno, že současný majitel se bude s muzeem vůbec bavit (už jen získání TOT od té samé persony před více jak dvaceti roky bylo poměrně náročný, něco málo o tom vím). Za druhé - náklady na opravu. Tady už končí prdel, neboť by se jednalo, podobně jako u pragovky, o novostavbu. A byť režie ledacos pokryje, tak se budeme potácet v poměrně značných částkách (vím, na cenu jednoho metru 15T se i tak nedostaneme). Za třetí - na rozdíl od autobusů a tramvají jsou tyto stroje odsouzeny k pasivnímu lelkování na páté koleji, a to i v době výročí. Venku je prostě nikdy neuvidíš (tedy pokud si je vyjímečně nevyžádá nějaké město na trolejbusové oslavy). Z čtvrtý - místo ve vozovně. Suma sumárum: nevím, proč se čílíš, když je někde výše napsáno, že vraku nic špatného nehrozí (stejně jako mu ale od současného vlastníka nehrozí ani oprava). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5030 Registrován: 6-2005 |
Nippy: ale Vámi zmíněné šíření znalostí se nerozporuje se současným postojem muzea. Muzeum vystaví jednu Tatru a na panely může dát popis v čem se tento protoyp lišil od té vystavené. To už by v muzeu mohly být všechny 4 série a k čemu 4x stejný vůz, který se liší (vyjma 460) v detailech. Srovnání s 1Tr není správné, 1Tr neměla v té době zachráněný, nebo alespoň zachránitelný ekvivalent. Obdobně můžeme nesouhlasit s postupem TMB, které zrušilo 1. protoyp 22Tr s odkazem, že vůz se od sériových liší a zachová se později ten sériový, který skutečně cestující vozil.
Makrelu neumeješ.
|
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 164 Registrován: 7-2012 |
Z jiného soudku: náhodou jsem narazil na tento obrázek, který by podle popisku měl být pořízen snad v roce 1955 v Podolí, ale nějak se mi nedaří to místo rozpoznat. Vidíte víc? http://farm6.static.flickr.com/5785/23024655899_87a1d8791e_m.jpg |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 326 Registrován: 1-2013 |
Nippy: domnívám se, že se jedná o zastávku Klikovka do centra. To potvrzuje i okolnost, že se jedná o zastávku na znamení. V té době byly na 55 a 61 pouze dve zastávky na znamení - Klikovka a Větrov. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 783 Registrován: 4-2007 |
No, člověče, škol nemaje, ale tipuju: Lomnického, pohled nahoru k soudu? |
Nippy
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 165 Registrován: 7-2012 |
No jo, to bude ono, já jsem tipoval křižovatku Sinkulova x Na Dolinách, ale ta samotná přímá stopa nahoru mě mátla. Vzhledem k tomu, že se na danou lokalitu dívám z okna je to celkem ostuda )) |
George
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1161 Registrován: 5-2002 |
Jak z téhle poštovní známky něco vyluštíte? Nedá se najít ve větším?Ď |
Trupman
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1364 Registrován: 12-2005 |
Kdo trochu zná Flickr, tak si poradí : http://farm6.static.flickr.com/5785/23024655899_87a1d8791e_c.jpg |
George
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1163 Registrován: 5-2002 |
Už to mám. Ale ve větším to tam neni.. Jinak on tam píše Praha, Podolí u koleje... A přijde mi že za druhým převěsem je vidět vyústění smyčky Děkanka. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 328 Registrován: 1-2013 |
George: Ano, je to vyústění smyčky Děkanka z ulice Dačického. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2114 Registrován: 9-2008 |
Zdravím, mám dotaz pro znalé, který mne nedávno napadl: Jak moc je klasický trolejbusový tyčový sběrač limitující pro rychlost? Pokud bychom chtěli např. chtěli elektrifikovat něco jako tohle, tzn. autobusy jezdící částečně po normálních komunikacích, ale částečně také po speciální dráze s pevným vedením, umožňující rychlost až 100 km/h, umožní tuto rychlost i klasický sběrač (který tam musí být kvůli tomu provozu na běžných komunikacích)? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5043 Registrován: 6-2005 |
Teoreticky ano, ale jsi limitován vedením, tzn. trolej by musela být ve stylu ČB-Borek, tzn. řetězovka jak na železnici. A bez výhybek, zatím na tuto rychlost není zaveden vývoj.
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2115 Registrován: 9-2008 |
Díky moc! |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5044 Registrován: 6-2005 |
V ČB při zkouškách údajně udělali s 15Tr něco přes 100km/h a mnoho řidičů 9Tr rádo vzpomíná, jak 80-90km/h ty vozy jezdily (na klasickém vedení)
Makrelu neumeješ.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2116 Registrován: 9-2008 |
Zajímavé! Já se na to ptal jen čistě akademicky, vzpomněl jsem si na návštěvu Mannheimu, kde takový Spurbus (autobus v části trasy v pevné dráze, přidržovaný kolečky) kdysi měli a že je to vlastně (jako rychlodrážní vozdilo) takový předstupeň elektrické trakce - a proto mě napadlo, jestli vlastně v případě elektrifikace (ale zachování klasických pneumatik) trolejbusy takovou rychlou jízdu zvládnou, jestli klasický sběrač v takové rychlosti nevypadne, čili jestli je třeba nějaké speciální řešení. A vida, zvládnou to! Ovšem zdali v praxi někde takový rychloprovoz existuje, o tom nevím, myslím, že ne. I když jsou ve světě všelijaké hybridní koncepty... |
Cogwheel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3945 Registrován: 1-2012 |
V Praze začaly jezdit jakési nové elektrobusy (jízdné zdarma): "Dva nové elektrobusy od českého výrobce SOR vyjely 3. 2. ráno na trasy pravidelných linek BB1 a BB2 spojující multifunkční areál BB Centrum a stanici metra Budějovická na trase C v Praze 4. Jedná se o první elektrobusy nasazené do ostrého provozu v pražské hromadné dopravě, které mohou cestující využívat bezplatně. Elektrobusy slavnostně pokřtili a uvedli do provozu zástupci developerské a investiční společnosti PASSERINVEST GROUP, Skupiny ČEZ a dopravní společnosti ARRIVA v rámci společného projektu směřujícímu ke snížení zatížení životního prostředí zejména ve městech. Cestující ocení kromě cestování zdarma i další benefity, mezi něž patří nízká hlučnost elektrobusu a zvýšení četnosti spojů." Kupodivu se tu (pokud vím) nevyskytl ani nějaký šotoreport z rutinního ověřovacího provozu elektrobusu SOR EBN 11, který má napájecí bod na autobusovém obratišti Želivského. Platí ještě údaje, uvedené na: http://www.dpp.cz/elektrobus-sor-zamiril-do-bezneho-provozu-s-ces tujicimi/ ? Zhruba před měsícem jsem toto vozidlo zahlédl při dobíjení na Želivského - a nikde žádný šotouš. |
Motůrek
|
|
9_Tr: Ano, svou latinu mají i trolejbusáci. Trolejbus s klasickým sériovým motorem bylo možné vydráždit na 75 km i víc, stačilo mít k tomu dostatečně dlouhou rozjezdovou dráhu. Zvuky pak ten vůz vydával takové, že si každý myslel, že jede nejmíň stovkou. A taky bylo potřeba: Dobrý povrch vozovky, malé průvěsy drátů bez pevných závěsů, nepřehnaný cikcak vedení, správný přítlak, funkční věžová ložiska ... Jenže takový experiment občas končí rozmotanou kotvou motoru. Asynchronní motor by dnes na řetězovce do Borku jistě předvedl divy. Jen vyřadit ten otravný omezovač nebo nepoužít plzeňský trolejbus, který svého pána při překročení rychlosti 50 km/h práskne na dispečink, ať je to v obci nebo mimo, ať se jede po drátech nebo momentálně na diesel. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1460 Registrován: 12-2007 |
Cogwheel: Platí ještě údaje, uvedené na: http://www.dpp.cz/elektrobus-sor-zamiril-do-bezneho-provozu-s-ces tujicimi/ ? Platí. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1933 Registrován: 9-2005 |
Sice to s trolejbusy nesouvisí, ale dlouho jsem uvažoval, kam tyhle fotky mám umístit a nakonec tohle vlákno mi paradoxně připadá nejvhodnější (často se zabývá starou Prahou). Bohužel nedatováno, nicméně kdyby někdo podle nějakého detailu určil, kdy bylo fotografováno, pomohlo by mi to v mé "badatelské" práci datovat jiné snímky na stejném filmu. Tyto snímky byly zřejmě vyfoceny, aby se film "dofotil" a nechal vyvolat. Předpokládám, že se jedná o nějakou konečnou autobusu někde v Čakovicích, která byla konečnou i v roce 1983 (3. fotka focená nejspíše z okna toho domu po zavedení filmu do foťáku).
Poslední celý týden v červnu roku 2016 s námi můžeš vyrazit na tématickou výpravu po slovenských MHD. Bližší informace pod nickem
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 801 Registrován: 4-2007 |
A víš že souvisí? Záběry jsou z bývalé trolejbusové konečné v Čakovicích, z dnešní ulice K Avii. Dům stojí stále a byť je dost přestavěn, tak hrubou fazonu si uchoval dodnes. A ohledně datace... Nějak se nemám čeho chytit. Snad jen to MTZ - tedy cca 1968 až 1976. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1879 Registrován: 12-2007 |
Zajímavý je ten zastávkový označník na bývalém trolejbusovém sloupu. Mám dojem, že ty modré tabulky s bílým nápisem "STANICE AUTOBUSŮ" se nepoužívaly déle než do roku 1974, protože už někdy od začátku 70. let se začaly měnit za modře orámovaná loga autobusu v bílém poli, podobná jako dnes, ale obdélníková. Je možné, že ty staré sloupky někde na periferiích přežívaly déle. Ale že by tam vydržel až do roku 1982, kdy se v Praze objevily první hranaté Karosy? Spíš bych řekl, že ta poslední fotka je z jiného filmu... (Příspěvek byl editován uživatelem antar.)
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
|