Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 24. 07. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 24. 07. 2016

dolů
   autor příspěvek
Pružinskij
Sobota, 09. července 2016 - 11:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 887
Registrován: 4-2015
Co se bude "dít"? Hodíte to do kýble, no... Já mám svědomí čistý, klidně to odmejluju dvaceti lidem, který mě zrovna napadnou :-)
Waarschijnlijke Afstanden.
Mladějov
Sobota, 09. července 2016 - 12:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8397
Registrován: 3-2007
Pružinskij : Mně peachoviny neposílej, už mi jich posílaj jiní dost a dost. [proud]


Jinak ad 163054 : To já tady říkám furt, že řešit tenhle bordel může akorát paní gestorka, to, na čem se usnese parta lidí v hospodě, totiž nemá žádnou právní platnost, to je jen názor.
A mám dojem, že tyhle problémy by měli řešit především tvůrci. Zdejší diskuse je někdy silně kontraproduktivní (někomu vysvětlovat, proč si myslím, že to tak je a hádat se týdny s někým, kdo si myslí, že je to jinak).

Ono je hlavně důležité, aby provozní zamci uměli správně reagovat na vzniklé situace a ev. vždycky tím bezpečnějším způsobem.
Sami tady zjišťujete, že řadu problémů a otázek, na které D1 zadělal, prostě neřeší.
Bobo
Sobota, 09. července 2016 - 12:24:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13109
Registrován: 5-2002
gdyž mi náčelník depa řekl, proč píšu hlášení na blbě označenou pomalou, že mam přece V rozkaz, tak si o systému myslim své
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Sobota, 09. července 2016 - 12:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1201
Registrován: 10-2009
Pane kolego djst,
na příspěvek č. 426 by Vám (Tobě) odpověděla gestorka D1, že čtete předpis dogmaticky. Nevím, co to je. Mně to totiž řekla taky. Jenže já myslím, že čteme prostě to, co je tam napsáno. A za to, co je kde napsáno, nemůže přece čtenář.
Doufám, že na vjezdu do Maloměřic nikdy nebude RPN. Ale plní-li tato vjezdová návěstidla funkci odjezdových, pak i vypravují svou návěstí. Jelikož na návěstidle dovolující znak není, a ten kluk s RPN není součástí návěstidla, pak bych měl být ještě vypraven jiným způsobem. Pokud se to někomu zdá absurdní, pak s ním souhlasím. Absurdní však nejsou naše závěry z ustanovení SŽDC D1, ale právě ten předpis.
Na ten rychlostník se musím podívat. Jedu tudy v úterý. Všimnu-li si, napíšu na konci služby hlásání.
Řešíme v Brně další dilema. Jak mnozí víte, probíhá výluka některých staničních kolejí na roli i výluka 1. TK mezi odb. Židenice - Brno hl.n. Proto jsou některé vlaky končící v Brně hl.n. odkláněny z Odb. Židenice do žst Brno dolní. Na V-rozkazech jen text: V zastávce Brno - Židenice zastavte pro výstup a nástup cestujících. Nic víc. Postaveno není do Brna hl.n., tak, jak stanoví SJŘ, ale směrem na odb. Černovice a dále na dolní. Vlaky jezdí vesele, prý je to dle výlukového rozkazu.
Až tuhle zastavil na vekslech jeden z dobrejch Káčkařů (čímž jej zdravím a děkuji) a dál prý nepojede. Opravdu mu nadiktovali Pv rozkaz.
Jsem toho názoru, že se nejedná o nic jiného, než o jízdu na nesprávnou trať. Tedy v případě, že vlak nebyl zpraven o jízdě jinam a bylo mu postaveno návěstidlo. Že se jedná o průser zaměstnanců SŽDC. O průser zaměstnanců dopravce půjde, pokud strojvedoucí nezastaví, když zjistí, že jede na nesprávnou trať. Myslím, že výlukový rozkaz nemají strojvůdci ve znalostech a i kdyby měli, nestačilo by to. Jedná se podle mě o jízdu po odklonové (nikoli objízdné) trase a navíc se zastavením (ukončením jízdy) v jiné cílové stanici, než je uvedeno v SJŘ. Navíc není jasné, kde má strojvedoucí s vlakem na dolním nádr zastavit. U nástupiště? Nebo 10 metrů před hlavním návěstidlem? Jinak řečeno, strojvedoucí neví, zda veze ¨cestující nebo ne, zda mají na dolním tarifní bod, nebo budou sunuty cestou posunu do peronů na hlavním?
Já bych tedy ze Židenic na dolní nejel. Jedná se mi teď jen o oporu v předpisu. Tož, kdo jste na výši, poraďte.
Podobná situace může nastat třeba v Praze. Na nádraží císaře Wilsona bude oblíbená bomba a z Libně mně to nalajnují na Masarykovo. Rozdíl je jen v tom, že tam nebude žádný výlukový rozkaz. Je to vůbec dopravácky předpisově nějaký rozdíl?
Ta výluka na hlavním je vůbec podle mě dělána amatérsky. Byly vydány SJŘ, dokonce i s 2. změnou, které mají vyznačenu platnost po dobu výluky. Jenže teď existují dva platné SJŘ, oba na mašinách, každý jiný. Dva platné SJŘ na jeden a tentýž vlak. Strojvedoucí si mezi nimi vybírají dle údajů na Pragotronu. Pak je ještě prča, když některé vlaky mají vydány jen jiné SJŘ, ale nemají je k dispozici osoby řídící dopravu. Nebo jsou v odjezdech pro cestující jiné časy odjezdů, než stanoví SJŘ. Ještě, že jsou prázdniny a kontrolní údové jsou někde na Maltě. Prostě práce je nám zábavou. P.
Mladějov
Sobota, 09. července 2016 - 12:34:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8399
Registrován: 3-2007
A už to zase začíná :-))))

Popravdě neznám místní poměry, ale já bych nejel.
Jedině pokud by tam byla objízdná trasa a "bez zpravení" v SJŘ.
Odklon vždy "papír".

EDIT : Ajo, dva SJŘ, oba platné ? Zase nedotaženej alibismus, fakt by byl takovej problém mít v rozkaze "V" i ten SJŘ (teda příslušný TJŘ) ? Wono by to tak bylo "čisté" a asi pro strojvedoucí moc jednoduché.

Tady je to fakt jen o tom, jak ten předpis přiwohnout, aby nemusel někdo někam nosit rozkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pružinskij
Sobota, 09. července 2016 - 12:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 888
Registrován: 4-2015
Já myslím, že to co popisuje kolega Podroužek je celkem srozumitelné.
Pokud se nejedná o objízdnou trasu (s vysokou pravděpodobností asi ne), tak musí být zpraven rozkazem "V" (čl. 3281 odstavec m) a navíc jet podle odklonového TJŘ, případně tabulky 5 SJŘ. Navíc v tomto případě si musí dopravce zpracovat a dostat přidělené odlonové trasy pro vlaky končící na dolním (opět platí jen, pokud to podle tamních poměrů není objízdná trasa).

Kde zastavit je to nejjednodušší - P. píše, že "V" čko na zastavení pro nástup a výstup dostal, čili vždy u nástupiště, nikdy ne 10 před klackem. To by platilo v případě, že by tam měl zastavení jen z dopravních důvodů.

Bobo: Jestli odpověděl přesně takhle, tak je to hlupák, nic víc a míň.

Zdejší diskuse je někdy silně kontraproduktivní

Já se sem chodím odreagovat a ne něco řešit za někoho jiného. Až z toho budu něco mít, tak možná.
Waarschijnlijke Afstanden.
Mladějov
Sobota, 09. července 2016 - 13:04:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8400
Registrován: 3-2007
Já se sem chodím odreagovat a ne něco řešit za někoho jiného.

Ale jo, já taky. Já to píšu proto, aby si něteří uvědomili, že řešení v D1 třeba ani nenaleznou.
Totiž tyhle partyzánštiny (chce se mi napsat ala Brno, ale neudělám to [proud]),vedou přímou cestou k průseru, kdy do toho někoho "zavařej", že se bude divit.
To je totiž i věc a neřešená věc dopravců o délce a zrušení platnosti různých vyhlášek a rozkazů. Tohle je chlív, kterej by bylo potřeba vyřešit, jinak to vypadá třeba jako v tom Šalingradě - tedy svévole a cohcárna.
Ach jo.
Sobota, 09. července 2016 - 13:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 11-2012
Mladějov:Já neměl na mysli že si uděláme nový předpis, ale upozornit že tyto, tyto, tyto pasáže jsou nepřehledné a hrozící průserem a dát gestorce návrh na řešení a pokud nebude mít námitek, dát jej tedy do předpisu.

Já jsem signalista, jsou tu výpravčí, strojvedoucí a každý máme své povinnosti, ale tím spíše se mužeme třeba dohodnout všichni ze všech profesí a pokusit se ten předpis zjednodušit. Vzít stávající a zpřehlednit.
Sobota, 09. července 2016 - 14:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2837
Registrován: 7-2006
Mno vyluky se zpravuji dle ptatnych VR, kde jsou uvedeny i odklonove JR vlaku a mimoradnosti ..jak ze strany SZDC, tak ze strany Dopravce .. Je tam zanesena i pripadna odkonova ci objizdna trasa vlaku .. Takze co tam zpracovatele techto elaboratu napisou, to je /melo by byt/ i v rozkaze .. Toz asi tak, bo napr. na Wilsonu neznam pomery /poznani/ v Brne .. [vypravci]
ICQ 237-113-861
4581111
Sobota, 09. července 2016 - 22:59:40  
Neregistrovaný host
37.221.251.249
No,když už se tu v úterý po 230 budete prohánět,můžete se zaměřit i na umístění rychlostníků před stanicí Vlkaneč,mezi vjezdem a zhlavím,při zpáteční cestě k Brnu:-) Někomu to vyšlo na papír takhle,sprejem udělal čáru, ,,černej" to zakopal a výsledek krásně umístěný rychlostník(v obouch kolejích),těsně v zákrytu za sloupem,byl na světě.Doufejme jen,že řešením,případného zápisu,nebude dodatečné poposazení,,mřížáku":-)Foto ve Vysočině,20.3.16.Dobrou.
Priapos
Neděle, 10. července 2016 - 10:25:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 10-2012
Pružinskij:
Pokud se nejedná o objízdnou trasu (s vysokou pravděpodobností asi ne), tak musí být zpraven rozkazem "V" (čl. 3281 odstavec m) a navíc jet podle odklonového TJŘ, případně tabulky 5 SJŘ. Navíc v tomto případě si musí dopravce zpracovat a dostat přidělené odlonové trasy pro vlaky končící na dolním (opět platí jen, pokud to podle tamních poměrů není objízdná trasa).

V příloze č.2 k ROV 33104 jsou všechny změny (časových poloh i tras) zapracovány. Pokud strojvedoucí příslušný TJŘ pro takový vlak nemá, musí být o jízdě přes Brno dolní zpraven. Jinak podle SJŘ 316/320 resp. 325/326 se jedná o objízdnou trasu C 5 dle Tabulky 3 (nikoliv Tabulky 5).
Priapos
Neděle, 10. července 2016 - 10:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 10-2012
Pružinskij:
Podle článku 264 SŽDC D1 by se zachoval, pokud by pro něj tento platil (ovšem ten se na strojvedoucí nevztahuje).

Vztahuje se na všechny, protože každý zaměstnanec, vykonávající dopravní službu, je plně odpovědný za zajištění bezpečnosti provozování dráhy a drážní dopravy v rozsahu své odborné způsobilosti.
Pružinskij
Neděle, 10. července 2016 - 12:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 890
Registrován: 4-2015
On strojvedoucí vykonává dopravní službu?
Čl. 260 - 291 jsou platné pro zaměstnance SŽDC, nikoliv jiných subjektů.

Čl. 24 D1.
Dopravní služba je souhrn činností, vykonávaných podle vnitřních předpisů SŽDC, popř.
dalších řídících aktů pro zabezpečení jízd vlaků, posunu v obvodu dopraven s kolejovým rozvětvením,
posunu mezi dopravnami a jízd vozidel na vyloučenou a z vyloučené koleje, včetně organizace
a kontroly této činnosti.

To strojvedoucí není ani omylem.


(Příspěvek byl editován uživatelem Pružinskij.)
Waarschijnlijke Afstanden.
Haan
Neděle, 10. července 2016 - 17:23:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2176
Registrován: 2-2010
Pružinskij: "On strojvedoucí vykonává dopravní službu?"
Bych řekla, že ano: souhrn jeho činností je vykonáván (mimo jiných) také podle vnitřních předpisů SŽDC, kterým je i předpis D1 a proto má dopravce a i strojvedoucí (včetně dalších čl.D1) čl. 24, 260-291 v rozsahu znalostí.

"Čl. 260 - 291 jsou platné pro zaměstnance SŽDC, nikoliv jiných subjektů."
Dovoluji si s Vámi nesouhlasit a doplním p.Priapose:
čl.24: "Dopravní služba je souhrn činností, vykonávaných podle vnitřních předpisů SŽDC, popř. ..."
Strojvedoucí vykonává souhrn činností podle vnitřních předpisů SŽDC (tedy také vykonává dopravní službu) a proto je z nich také zkoušen.

čl.56: "Zaměstnanec je společný název pro všechny osoby, pro které je tento předpis závazný..."
Předpis SŽDC je pro strojvedoucího závazný v rozsahu stanoveném dopravcem.

čl.264: "Ve smyslu předpisů pro provozování dráhy a organizování drážní dopravy je nutné jednat i v těch případech, které v nich nejsou výslovně uvedeny, a to podle nejlepšího vědomí a svědomí tak, aby byla zaručena bezpečnost, pravidelnost a plynulost provozování dráhy a drážní dopravy..."
A mimo jiné-právě tento článek bývá strojvedoucím od nepaměti vtloukán do hlavy. Proč asi?
Haan
Neděle, 10. července 2016 - 17:37:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 2-2010
Mladějov 8397: "Zdejší diskuse je někdy silně kontraproduktivní (někomu vysvětlovat, proč si myslím, že to tak je a hádat se týdny s někým, kdo si myslí, že je to jinak)."
Nikdo netvrdí, že tyto diskuse mají nějakou váhu-jde jen o výměnu pochopení psaného textu předpisu.

"To já tady říkám furt, že řešit tenhle bordel může akorát paní gestorka,..."
Ano třeba ho už řeší, nebo jej třeba už vyřešila... A třeba proto je tady o tom řeč. Uvidíme časem. Věřím, že byl/bude vyřešen dobře a pochopitelně tak, aby byl v souladu s dalšími souvisejícími články předp.D1 a aby nebylo možno dívat se na psaný text odlišnými způsoby-jak zde vidno.
Pružinskij
Neděle, 10. července 2016 - 18:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 892
Registrován: 4-2015
Haan, 2176:
To Vám první právník shodí ze stolu - vybrat jen část souvětí z celé věty.
Význam té věty je: "...souhrn činností pro zabezpečení jízdy vlaků..."
Jediné, kde je strojvedoucí nějak součinný na zabezpečení jízdy vlaků je D3/D4 (a to ještě jen někde).
Vždyť také všechny ty navazující články jsou vztažné k výkonu dopravní služby obsluhou dráhy, ne provozovatelem drážní dopravy (a to je prosím elementární dělení dle ducha Zákona o drahách).

Připomíná mi to právní nevědomí kolegy, který si z celého bloku článků z D1, týkajících se mimořádného zastavení na trati, implikoval povinnosti chování strojvedoucího pro zastavení pravidelné.
A takhle to prostě nefunguje. Sice se tím můžete řídit, ale je to v rozporu s celkovým pojetím předpisu. A při prvním průseru to prostě schopný advokáti rozstřílej na cucky (možná i včetně pí. Gestorky :-)).
Waarschijnlijke Afstanden.
Priapos
Neděle, 10. července 2016 - 19:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 10-2012
Pružinskij:
On strojvedoucí vykonává dopravní službu?
Čl. 260 - 291 jsou platné pro zaměstnance SŽDC, nikoliv jiných subjektů.


Takže třeba čl. 285 a 286 se týkají jen zaměstnanců SŽDC? Jste úplně mimo.
Pružinskij
Neděle, 10. července 2016 - 19:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 893
Registrován: 4-2015
Ano, ty se týkají provozovatele drážní dopravy, souhlasím. Ovšem tím jste nevyvrátil tvrzení, že strojvedoucí nevykonává dopravní službu.

Ostatně lze doložit další důkaz sporem - "Výluka dopravní služby". Mohou jezdit vlaky za VDS? Mohou. A ufoni je asi neřídí.
Waarschijnlijke Afstanden.
Haan
Neděle, 10. července 2016 - 19:40:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2179
Registrován: 2-2010
Pružinskij: safra pane, já nevybírám jen část souvětí, já vidím za textem čl. 24:
"Dopravní služba je souhrn činností, vykonávaných podle vnitřních předpisů SŽDC, popř. ..." hlavně to popř., které souvětí rozšiřuje o další možnosti.
Pružinskij
Neděle, 10. července 2016 - 19:58:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 894
Registrován: 4-2015
Po tom slově aktů by měla být čárka, jinak to skutečně vypadá, že dopravní službu vykonává kde kdo - a to si troufám tvrdit, že je hloupost. To by v limitním stavu znamenalo i to, že ekoložka, co si kontroluje růst ekosmrčků (to je nová eurozásněžka), vykonávala také dopravní službu a to se všemi důsledky (např. seznání).
Waarschijnlijke Afstanden.
Haan
Neděle, 10. července 2016 - 20:11:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2180
Registrován: 2-2010
Pružinskij: jenže ta čárka za slovem "aktů" není, neb je před slovem "popř." [wink]
Pružinskij
Neděle, 10. července 2016 - 20:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 895
Registrován: 4-2015
Jo, tak až přijde ekoložka zkontrolovat jestli nám nekapou baterky, tak se jí zeptám, zda má platné seznání místních poměrů dle D1 ...[biggrin]
Waarschijnlijke Afstanden.
Haan
Neděle, 10. července 2016 - 20:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2181
Registrován: 2-2010
Pružinskij: Vy si děláte srandu(podle smajlíka), že jo? No, ale ta musí také být.
Pokud bude ta Vaše ekoložka zaměstnancem SŽDC nebo dopravce, viz čl. 279:
"Znalost traťových a místních poměrů je součástí odborné způsobilosti k výkonu pracovní činnosti všech zaměstnanců, kteří vykonávají na trati a v dopravnách s kolejovým rozvětvením jakékoliv činnosti, související s výkonem dopravní služby.
Není-li způsob a rozsah poznání traťových a místních poměrů stanoven předpisy, určí jej vedoucí zaměstnanec příslušné OS."
Já být Vámi, tak bych ji raději doprovodila, navigovala, ohlídala a podržela kabelku. A procházka smrčky (uerozásněžkami) může Vašemu zdraví jen prospět [biggrin]
Neděle, 10. července 2016 - 22:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 5-2008
Samozřejmně , že strojvedoucí vykonává dopr.službu, vždyť se musí řídit všemi návěstmi , který jsou jeho vlaku dávány , sám je taky dává, po stráínce dopravní je nadřízený vlak. doprovodu jeho vlaku , při posunu je vedoucím posunu, atd .
Pružinskij: a hlavně ji musíš požádat o služební prúkaz , a jaký oprávnění má v tom průkaze napsaný
Starý Vlk
Neděle, 10. července 2016 - 23:34:54  
Neregistrovaný host
90.178.49.205
Strojvedoucí vykonává dopravní službu. Protože dělá činnost (souhrn činností) podle vnitřních předpisů SŽDC a dalších řídících aktů pro zabezpečení jízd vlaků, posunu v obvodu dopraven s kolejovým rozvětvením,posunu mezi dopravnami a jízd vozidel na vyloučenou a z vyloučené koleje, včetně organizacea kontroly této činnosti.
Takže jak předpisy SŽDC, tak další řídicí akty slouží pro zabezpečení atd, přičemž stanovují podmínky pro to, jak to dělat. Ale v těch předpisech SŽDC a dalších řídicích aktech je přece pro strojvedoucí stanoveno, jaké činnosti má ve své funkci dělat. To, že sám neorganizuje ani nekontroluje nic neznamená.
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 11. července 2016 - 12:52:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 264
Registrován: 2-2016
ad Podroužek : dokud se jezdilo z Hrabovky na císařské nádraží, tak cca od roku 1983 bylo možné poslat vlak z/do Libně libovolně horem nebo dolem bez zpravení rozkazem (ustanovení místního významu v SJŘ 525 a 526)... rychlíkové zastavení v Libni bylo v té době kacířstvím, takže strojvedoucí jedoucí z "východu" se až podle postavení jízdní cesty v Libni dozvěděl, kudy vlastně pojede ...
Pondělí, 11. července 2016 - 13:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 10-2009
Ahoj Mirku,
jo, mám ty časy v paměti. Stávalo se dokonce, že třeba pondělní 910 z Jihlavy vezla 13 vozů a potřebovali vlak protáhnout přes Hrabovku. Tak volávali výpravčí na tu mizernou dederonskou vysílačku, zda to vytáhnu. Nevím už ani, jaké stoupání tam bylo. Byl to pořádnej hang.
K tomu ježdění na dolní místo na hlavní ještě tolik. Objízdná trasa přes dolní smí být použita jen pro vlaky, které nemají pobyt na hlavním. Jinak řečeno, pro pravidelný vlak osobní dopravy ani jeden. Je to tedy zcela bez pochyb jízda odklonem. Což znamená V rozkaz. Přesto, že nějaký ROV, sestavený předpisovým analfabetem, říká něco jiného. P.
Pondělí, 11. července 2016 - 14:22:44  
Neregistrovaný host
90.179.59.58
Z Hrabovky na Wilson to bylo trochu hrbatý, ale maximum bylo 30 promile, běžně tam jezdily rychlíky s osmi vozy. Viděl jsem na této trase uváznout Vindobonu M296 + 3 vozy + M296 přesně u mostu U Bulhara. Pan vlakvedoucí šel pěšky na Wilson žádat přípřež, myslím že to byla T435 nebo T458.
Haan
Pondělí, 11. července 2016 - 15:04:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 2-2010
Podroužek: TJŘ 326 - tab.3 poznámka b) "…objízdnou trasu lze použít pouze v případě, že v ŽST Brno hl.n. není stanoven výstup nebo nástup cestujících."
Jenže, když tam ten vlak s cestujícími ani podle ROV nedojede (protože končí i s cestujícími v Brně na dolním) a vyloží je tam a dál je veze NAD, tak proč by ta objízdná trasa do Brna dolního nešla použít-když to tak ROV u některých vlaků stanovuje a odkazuje u určitých (ne u všech) vlaků na C5-tab.3 TJŘ, která žádná omezení pod tab.3-C5 nemá? [coze]
Pondělí, 11. července 2016 - 16:37:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1209
Registrován: 10-2009
Paní Haan,
v tom případě k čemu je ta tabulka 3, která neumožňuje použít ji pro vlaky směřující na hlavní? A navíc: Jak a čím je strojvedoucí obeznámen s faktem, že jede na dolní místo na hlavní, když písemným rozkazem ne? To je přece odjezd na nesprávnou trať! S nějakým ROV se mohou jít vycpat, podle něj se mají vlaky zpravovat, ale nejezdí podle něj dopravci. To by přece muselo platit u každého vlaku, že hodí-li jej veksle na Odb. Židenice doleva, jede jinam a je to v richtiku. Pořád prostě nevím, jak se to ten strojvedoucí dozví, že je to tak v pořádku. A pokud by to tak mohlo nebo mělo být, tak proč by zastavoval na nějakém dolním nádraží u peronu. To přece neví a ani se to z tabulky 3 nedozví. Je to objízdná trasa, která objíždí Brno hl.n. přes Heršpice. Neříká nic o tom, že vlak na dolním končí a zastaví u nějakého peronu pro výstup (a nástup?) cestujících. To neinformování způsobí, že strojvedoucí vlaku poté, co jej výhybky nasměrují jinam než do cílové stanice vlaku podle platného SJŘ nalistuje tabulky a bude pátrat a hádat, která tabulka je momentálně asi pro něj? Je to přinejmenším divné. P.
Haan
Pondělí, 11. července 2016 - 18:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2186
Registrován: 2-2010
Podroužek: pouštím se na tenký led, asi mě utopíte:
"k čemu je ta tabulka 3, která neumožňuje použít ji pro vlaky směřující na hlavní?"
Možná proto, že se s tak obsáhlou výlukou počítalo předem už při konstrukci GVD 2015/16, vědělo se, že ne všechny vlaky mohou dojet na hlavní a proto se v tab. 3 objevilo dost objízdných tras, kde by mohly vlaky v nácestných stanicích svoji jízdu mimořádně ukončit. Píšu možná, nemusí to být pravda!

"Jak a čím je strojvedoucí obeznámen s faktem, že jede na dolní místo na hlavní, když písemným rozkazem ne?"
Tak jste mě donutil si to vše 10x přečíst.
čl.3093: "O jízdě vlaku po objízdné trase musí být (pokud není v tabulce 3 SJŘ stanoveno jinak) strojvedoucí informován jedním z následujících způsobů:
a) písemným rozkazem při předpokládané jízdě po objízdné trase podle VR; ..."
V tab. 3 SJŘ326 pro tuto objízdnou trasu je uvedeno následující: " O jízdě vlaku po objízdné trase nemusí být strojvedoucí informován v těchto případech:
- u vlaků bez přepravy cestujících po objízdných trasách Odb Brno-Židenice z – Brno hl.n.– Brno-Horní Heršpice modřické zhlaví a opačně;
Takže to shrnu - jste-li vlakem s přepravou cestujících:
1) o tom, že končíte jízdu v jiné stanici (či jejím jiném obvodu) máte být zpraven písemným rozkazem,
2) o tom, že jedete jako vlak s přepravou cestujících po objízdné trase Odb Brno-Židenice z – Brno hl.n.– Brno-Horní Heršpice modřické zhlaví a opačně máte být informován. Nejste-li, máte pravdu v tom, že je to odjezd na jinou trať. Takže zastavit.

..."tak proč by zastavoval na nějakém dolním nádraží u peronu..."
Jste-li správně informován a proto jste do Brna dolního dojel, zastavíte s vlakem u peronu proto, že jste vlak s přepravou cestujících a nejste zpraven o pobytu z dopravních důvodů.

"To neinformování způsobí, že strojvedoucí vlaku poté, co jej výhybky nasměrují jinam než do cílové stanice vlaku podle platného SJŘ nalistuje tabulky a bude pátrat a hádat, která tabulka je momentálně asi pro něj? Je to přinejmenším divné."
Téma je velmi vážné, proto na mě nedejte-prvně jsem to napsala pro tento konkrétní případ špatně. Bylo by dobré, kdyby se k tomu vyjádřili odborníci, za což jim předem děkuji.
Tabulky SJŘ
Pondělí, 11. července 2016 - 19:17:54  
Neregistrovaný host
46.135.88.252
Jen píši, že velice podobný maglajz je při jízdě po hlavním měste, kde tabulky informují o možnosti objízdné trasy a dokonce stanovují vlakům, povinnost zastavit v projížděné stanici u peronu pro výstup a nástup cestujících.

Osobní zkušenost: ikdyž nemusí, dal mi dispečer vysílačkou vědět, že pojedeme jinudy, z důvodu poruchy zab.zař v plánované trase vlaku po hlavním městě. Poděkoval jsem a zmínil se, zda je počítáno s prodloužením jízdní doby o pobyt pro výstup a nástup cestujících v mezilehlé stanici. Odpověděl, proč bych tam stavěl, že o to nikdo nepožádal a jsem z několika první co se ptá. Tak jsem mu vysvětlil, že nikdo žádat nemusí, že je to nařízeno tabulkou v SJŘ, načež jsem obdržel vágní sdělení, ať si dělám co chci, že "postaveno" bude. Super!
Souhlasím s tím, že v okamžiku, kdy zjistím, že vlak jede zjevně jinam je pozdě hledat v tabulkách SJŘ, jenže jako strojvedoucí mám vědět, že tato možnost informování a stanovení trasy je, ale nemám povinnost se s touto tabulkou (dopředu) seznámit, mám jen povinnost mít "před sebou" SJŘ pro vedený vlak, ne ty všechny tabulky.
Pondělí, 11. července 2016 - 19:26:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1210
Registrován: 10-2009
Paní Haan, děkuji za názor. Já si tam přečetl právě tohle. Totiž, že po objízdné trase nemusí být informován strojvedoucí u vlaků bez přepravy cestujících. A taky to, co jsem již psal, že TATO objízdná trasa smí být použita pro vlak s cestujícími jen tehdy, nezastavuje-li v Brně hl.n. Ta zmatenost korensponduje s tím, že existují dva různé SJŘ, každý jiný a oba platné. Jinak řečeno, strojvedoucí by měl být prokazatelně zpraven i o tom, který jízdní řád má použít. Ač tohle není přímo vyjmenováno v čl. 3281. On s takovou bejkárnou asi nikdo nepočítal.
Nedá mi to, abych tohle všechno nespojoval se stále rostoucí svévolí ve vztahu k dopravcům. Vy, zaměstnanci SŽDC v provozu se proto na mě nezlobte, není to rejpanec do Vás. Když k tomu přidáme servilnost papalášů od ČD, výsledky prožíváme my, lidi v provozu. Tož asi tolik. P.
Pondělí, 11. července 2016 - 21:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2838
Registrován: 7-2006
dokud se jezdilo z Hrabovky na císařské nádraží, tak cca od roku 1983 bylo možné poslat vlak z/do Libně libovolně horem nebo dolem bez zpravení rozkazem

Ano tam byla cílová stanice stejná,tudíš typická jízda objízdná o které jej informuji .. v Brně je to ale jiné cílové nádro o kterém musí být fíra zpraven .. [vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Láďa.)
ICQ 237-113-861
Priapos
Pondělí, 11. července 2016 - 21:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 10-2012
Haan:
Téma je velmi vážné, proto na mě nedejte-prvně jsem to napsala pro tento konkrétní případ špatně

Pokud chcete znát můj názor, viz Neděle, 10. července 2016 - 10:25:48
Haan
Pondělí, 11. července 2016 - 21:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2187
Registrován: 2-2010
Priapos: děkuji. Podle tam Vámi zmiňovaného ROV (který jsem přehlédla) se jedná o 3 vlaky s přepravou cestujících (2x Ex, 1x Sp), které jedou po objízdné trase do Brna dolního, kde svoji jízdu končí. Ostatní vlaky s přepravou cestujících, kterých se výluka týká, jsou vedeny odklonem včetně zpracovaného ad-hoc JŘ.
Ale dát tahle obrovskou výluku dohromady muselo dát hodně práce mnoha lidem - jak provozovatele dráhy, tak i dopravce. I přes všechny složitosti, které nejen na strojvedoucí číhají, patří všem obdiv.
Pondělí, 11. července 2016 - 22:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 5-2008
Haan: objízdný trasy jsou prastarý "Brněnský " vynález ( který vznikl z potřeby , v případě potíží v uzlu provést vlak jinudy než byl trasován , tehdy se tomu ještě říkalo odklony . Jak spoupala potřeba použít pro vlak "objízdnou trasu" , tak naráželo na nedostatek "volných čísel " pro tyto vlaky i následy nestačily . Tak se vypracovaly zvláštní TBJŘ pro tyto vlaky (na obr. je ukázka ze SJŘ 321 "Brněnské spojky " 1988 pro rychlíky do /z Bohumína (Olomouce) přes "Kopec" (Blažky)Holubic do Brna hl. n. Po roce 1992 se to zjednodušilo tak , že vlaky jedou po jiné trati pod svým původním číslem a proto se v SJŘ zavedla tabulka 3 a povolilo se to v celé síti.
Pondělí, 11. července 2016 - 22:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2111
Registrován: 5-2008
Haan: a v nouzi se dá použít i tabulka "Z" , párkrát sem ju potřeboval
Neděle, 17. července 2016 - 15:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 9-2010
Měl bych jeden dotaz ohledně nového předpisu V15. Je nutné v případě přechodného odstavení soupravy s HV, které není v činnosti delší dobu (v řádech hodin) vykonávat JZB? Děkuji
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 18. července 2016 - 12:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 285
Registrován: 2-2016
Podroužek & VŠ (11.7.2016) - 30 promile z Hrabovky na HLN je "nesmysl". Výškový rozdíl mezi Masaryčkou a HLN je 15 metrů (Masaryčka 195, HLN 210), kilometricky to bylo cca 800 metrů, takže to tam bylo ke 20 promile ... Vítkovem od Libně to nebylo o mnoho méně, ale dalo se tam rozjet z Libně a traťová byla 50 ... (tabulky z roku 1999)
Podle GVD tam jezdila Silesie s "ostravskou nulkou" a přerovským strojvedoucím, kámenem úrazu byla jedna jízda odbočkou na Hrabovce rychlostí 40, nicméně traťová rychlost byla 30 (most u depa).
Ta Vinda tam mohla "chcípnout" protože jedna M 296.1 mohla být v "poruše" a vlak jel jen na jeden motor, pokud fungoval zadní, fungoval přední motor jen jako "řídící" vůz ...
Haan
Pátek, 22. července 2016 - 10:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2191
Registrován: 2-2010
Měla bych opět dotaz ke znalým a případně těch, kteří se na připomínkování při vzniku předpisu podíleli-tedy spolutvůrcům předpisu SŽDC D1 (účinnost od 1.7.2013):
čl.2954: "Žádný vlak nesmí odjet ze stanice (projet ve stanici) obsazené výpravčím bez výpravy. Výpravu vlaku provádí výpravčí podle ustanovení následujících článků."

Tušíte někdo z Vás historii vzniku textu v závorce u čl.2954 a jaké důvody vedly k tomu, ho tam dopsat? Proč byl text v závorce do článku přidán a jaký problém měl vyřešit, když v předchozích předpisech-co já pamatuji-nebyl nikdy potřeba?
Děkuji předem za Vaše odpovědi.
Pátek, 22. července 2016 - 12:22:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 689
Registrován: 5-2002
Nejspíš se nějaký právní pozitivista točil na tom, že průjezd není odjezd.
Haan
Pátek, 22. července 2016 - 15:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 2-2010
Sants: děkuji. Je-li tomu tak, pak je mi podezřelé, proč si někdo někdy (třeba jiný právní pozitivista) může totéž vykládat a tvrdit jinak (v souvislosti s podmínkami výpravy vlaku - čl. 2977 a 3072). A to tak, že průjezd=odjezd. A tedy že vlak, který vjíždí do stanice se závislými návěstidly s "pohotovostí zastavit" a zastavení není zapotřebí, je vypraven návěstí cestového návěstidla (je-li tam) a okolo RPN projede ven ze stanice, aniž by zastavil, když nedostal svolení k průjezdu návěstí Odjezd, nebo rdst. - viz diskuse výše.
Pátek, 22. července 2016 - 17:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 10-2009
To by bylo moc jednoduché. Jak jsem již napsal jinde na Káčku, jsou lidi, co něco dělají a jiní, kteří jim dokazují, že tak jednoduše to nepůjde.
Ne snad, že bych chtěl na všechno navlíct cizí zkušenosti, ale ono je docela poučné kouknout taky do cizí zahrádky. Když člověk od dráhy vidí, že všechna odjezdová návěstidla v Rakousku se jmenují AS (Abfahrtsignal), je z toho jasné, že strojvedoucího sotva bude zajímat, jak se ta kolej jmenuje. U nás ano, neb to návěstidlo vypravuje, které je příslušné ke koleji, na které se nachází čelo vlaku. Jinak řečeno, pro strojvedoucího to znamená, že musí znát nápisy na označovacích štítcích návěstidel a musí vědět, na které koleji jeho čumák stojí. Před 1.7.2013 projíždějící vlak (pravidelně nebo mimořádně) stanicí projel, dnes musí být vypraven. Co se změnilo, že to bylo zavedeno? Nevím, asi nic. Výsledkem však je, že k předpisům jsou podávány návody, jak je správně chápat. Navíc, tyto návody, byť jakkoli dobře míněné, jsou jakýmsi samizdatem bez právní a předpisové síly. Je asi nemožné chtít po lidech, kteří zaplevelují předpisy dalšími a dalšími komplikacemi, aby naznali, že to posrali. Proto vedle jednoho lejna vyroste vždy další. Obávám se paní Haan, že na Vaši otázku, jaké důvody vedly autory předpisu dopsat tam ta dvě slova do závorky, jakož i jiná "vylepšení", Vám tady nikdo neodpoví. Pámbu ví, zda tohle je známo autorovi. P.
Haan
Sobota, 23. července 2016 - 09:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2194
Registrován: 2-2010
Podroužek: děkuji za reakci.
Jen ještě dodávám k mému příspěvku 2193, že mi tam v textu vypadlo za RPN její umístění. Upřesňuji tedy:
... "a okolo RPN u odjezdového návěstidla projede ven ze stanice" ...
znovu a lepe
Neděle, 24. července 2016 - 12:11:32  
Neregistrovaný host
89.203.221.50
Ahoj.
to co uvadi Haan je trosku pomotane s praxi u vlozenych navestidel. Zde si dovolim tvrdit, ze navesti odjezdove navestidlo dovoluje jizdu vlaku vas ze stani skutecne vypravi bez dalsich opatreni i kolem odjezdoveho navestidla kryteho RPN. Nicmene cestovym navestidlem vas obdobne nevypravi, neb na nem bude vzdy navest prikazujici ocekavat na nasledujicim hlavnim navestidle stuj a pohotovost pred nim zastavit. To je potreba znovu zrusit, a to RPN samostatne nejde a vlak je potreba nejakym zpusobem k te RPN vypravit. Nelze si predstavit dituaci, kdy by na cestovem bylo volno a na odjezdu RPN, coz by slo projet, ale odporuje to pravidlum zavislosti navestidel.
Haan
Neděle, 24. července 2016 - 12:45:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2196
Registrován: 2-2010
znovu a lépe: pane, nedá mi to. O vložené návěstidlo v tomto případě nejde. Můžete sdělit k níže uvedeným situacím, kdy byste stanicí projel bez svolení k průjezdu návěstí Odjezd, nebo dané rdst.?

1) Stanice se závislými návěstidly, výprava vlaků je dovolena návěstí hlavního návěstidla, podle TJŘ jsem vlak pravidelně projíždějící. Na vjezdovém návěstidle je návěst: 
a) Výstraha, na cestovém návěstidle je Opakovaná výstraha, odjezdové je v poloze „stůj“ a před ním stojí človíček s RPN. 
b) Volno, na cestovém návěstidle je Výstraha, odjezdové je v poloze „Stůj“ a před ním stojí človíček s RPN (pozn.: návěstidla jsou mezi sebou umístěna na ZV). 

2) Stanice se závislými návěstidly, výprava vlaků je dovolena návěstí hlavního návěstidla, podle TJŘ jsem vlak pravidelně zastavující z dopravních důvodů. Na vjezdovém návěstidle je návěst: 
a) Výstraha, na cestovém návěstidle Opakovaná výstraha, odjezdové je v poloze „Stůj“ a před ním stojí človíček s RPN. 
b) Volno, na cestovém návěstidle Výstraha, odjezdové v poloze „stůj“ a před ním stojí človíček s RPN (pozn.: návěstidla jsou mezi sebou umístěna na ZV). 
Bobo
Neděle, 24. července 2016 - 15:28:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13125
Registrován: 5-2002
dovolím si pochybovat, že lze rozblikat vložák při nepostaveném odjezdu
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Neděle, 24. července 2016 - 15:44:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2828
Registrován: 11-2008
Nechci do toho kecat, o "vložáky" (vložená návěstidla) se nezajímám, neb za celou dobu co dělám výpravčího (dispečera), což je už 37 let, jsem se s nimi nesetkal a už asi nesetkám. Ale není to náhodou tak, že RPN se dává jen u vloženého návěstidla a u odjezdového už ne a jízda kolem něj je tím pádem povolená ? [andel]
Bobo
Neděle, 24. července 2016 - 15:58:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13126
Registrován: 5-2002
je
kolisti = piráti chodníků
neosvětlený cyklista = žádný cyklista
jsem nucen používat automobil. na chodníku díky kolistům není bezpečno
http://www.stopkoureni.cz/
Mladějov
Neděle, 24. července 2016 - 16:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8466
Registrován: 3-2007
Ano, je, jistě, ovšem tady jde diskuse o cesťákách, ne ?
Haan : A co myslíte vy ?
Já nikdy, i když 1b) by asi paní gestorka jela [wink]
Haan
Neděle, 24. července 2016 - 16:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2197
Registrován: 2-2010
Vxy: i to víte, že máte pravdu-čl.4239. Ale mně jde o svolení k průjezdu v případě, že vlak vjíždí s "pohotovostí zastavit" (ať už podle TJŘ, nebo návěstního znaku vjezdového náv.) a zastavení není zapotřebí tam, kde jsou ve stanici cesťáky. A tedy jakým způsobem to svolení k průjezdu vlak dostane-návěstí hlavního návěstidla (a kterého), nebo a pouze jen návěstí Odjezd, nebo rdst, aby mohl stanicí projet v případě, že u odjezdového je RPN?

Mladějov: jasněže od začátku zastávám "názor", že já taky nikdy. A možná jistě víte, proč jsem diskusi na toto téma rozvedla. Leč, po světě některých odborníků běhá i jiný názor. Takže co s tím budeme (budete) dělat? Nechtělo by si to ujasnit? [wink]
Priapos
Neděle, 24. července 2016 - 16:36:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 10-2012
Haan:
po světě některých odborníků běhá i jiný názor

Nevím, jaké odborníky máte na mysli. Už jsem to tu uváděl. Nechápu, proč to točíte pořád dokola.

Pro strojvedoucího není RPN nikdy rozkazem k odjezdu.
Haan
Neděle, 24. července 2016 - 16:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2198
Registrován: 2-2010
Priapos: třeba jednou pochopíte, až k Vašim uším (očím) donese, že ikdyž nejen my dva jsme v pohledu na tento oříšek ve shodě od počátku diskuse o něm, pořád jsme v rozporu s jiným "výkladem". [happy]
lépe a opakovaně
Neděle, 24. července 2016 - 18:46:42  
Neregistrovaný host
46.135.112.20
Je někde v předpise uvedeno, že na cestovém návěstidle znamená návěst výstraha něco jiného, než na jiném hlavním návěstidle? Nebo že by opakovaná výstraha byla rozkazem k odjezdu kolem následujícího hlavního návěstidla? Návěst výstraha na vjezdovém, cestovém jak se zdejiž opakovaně psalo má tu moc přikázat strojvedoucímu jednat jako u vlaku pravidelně zastavujícího, pokud nejsou splněny podmínky pro projetí vlaku. Podmínkou pro projetí vlaku zde je fakt, potřeba zrušit pokyn daný návěstí výstraha. Tento pokyn samostatná RPN nedává. V daném případě je lhostejné zda jste podle tabeláru vlak bez pobytu, či s pobytem.
S vložákama souhlas, jen nevím, zda by ten vložák šel skutečně rozblikat.
Ještě lepší
Neděle, 24. července 2016 - 18:55:11  
Neregistrovaný host
46.135.112.20
Apropo jak by jste potom do toho jiného výkladu zapracovala skutečnost, jak strojvedoucí pozná, zda je vypraven pouze do následujícího obvodu stanice, nebo z celé stanice na širou trať. A co teprve, když tam ty cesťáky budou postupně dva za sebou [biggrin]
Haan
Neděle, 24. července 2016 - 19:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 2-2010
Ještě lepší: ..."jak strojvedoucí pozná, zda je vypraven pouze do následujícího obvodu stanice, nebo z celé stanice na širou trať."
Neodjíždím, ale chce se po mně, abych projela. Je-li mi dovolen vjezd vlaku do stanice, tak v té stanici jedu tak daleko, dokud mě návěst Stůj nezastaví (bez ohledu na počet cesťáků s návěstí dovolující jízdu-včetně RPN). Ovšem nejdále k odjezdovému návěstidlu (nebo k tomu cesťáku, který plní pro odbočný směr, kterým mám jet, funkci odjezdového). Pokud u tohoto odjezdového bude RPN, tak budu chtít vždy svolení k průjezdu podle čl. 3072.
ZZ
Neděle, 24. července 2016 - 20:12:06  
Neregistrovaný host
185.22.125.244
Jak můžu ale vědět, že ten cesťák zrovna pro mou vlakovou cestu je návěstidlem "odjezdovým"? Pro některé vlakové cesty je to cesťák, pro některé sice také cesťák, ale rovnou platí pro odjezd na trať.
Zastávám názor (v předpise to tak ale není), že by mohlo stačit, aby u jakéhokoliv návěstidla ve stanici stál někdo s RPN (tím spíš, že to v poslední době už bývají výpravčí).
Nově cestová návěstidla i v případech,že jde z koleje rovnou odjet, musí být označená jako odjezdová, pak jsou ale v některých případech za sebou dvě odjezdová návěstidla (označená podle štítků).
Polepšeně
Neděle, 24. července 2016 - 20:45:13  
Neregistrovaný host
46.135.112.20
"Neodjíždím, ale chce se po mně, abych projela." Vy ale neprojíždíte, protože jste ve vlakové cestě měla návěst, která vám řekla že budete stavět.
Abych odpověděl, ani v jedné variantě od Vás navržené v některém předchozím příspěvku bych neprojel.
Ještě mne napadla věc, kdy něco takového mohlo být aplikováno. Naopak u nezávislých návěstidel, kde jsem viděl na vjezdu pro projíždějící vlak volno a na odjezdu stůj s RPN, zní to šíleně, ale je to realita, pak pokud nebyl u vjezdu zastaven a ve stanici je stejně všude 40 , pak ...
Mladějov
Neděle, 24. července 2016 - 20:56:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8480
Registrován: 3-2007
u nezávislých návěstidel, kde jsem viděl na vjezdu pro projíždějící vlak volno a na odjezdu stůj s RPN, zní to šíleně, ale je to realita

Hm, to bývaly horší pasti. Třeba Lv pod číslem zastávkového Os, na vjezdu volno, na odjezdu Stůj.
Dle předpisu zcela regulerní. Takové Říčany třeba.
Dneska jsou zase jiné pasti.