Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » 3. koridor » Archiv diskuse 3. koridor do 07. 10. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse 3. koridor do 07. 10. 2016

dolů
   autor příspěvek
Středa, 28. září 2016 - 09:01:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6350
Registrován: 4-2003
Pikehead:4 koleje jasně dobrý, ale jednokolejka se špagátem by pro začátek nestačila? Tu umíme i vytáhnout z klobouku,


Neumíme, neb hrbatá je zabitá (mimo jiné) svým provedením. Vyjma výhybny Prokopské údolí jsou všechny stanice s průjezdem na 50 km/h, přičemž to dopadlo vzhledem k tomu, že je tam dálkovina tak, že se vlaky proplétají přes stanice povětšinou odbočkou. Padesátku přes Řeporyje lze odstranit úpravou zabezpečovacího zařízení, do ostatních stanic, nad jejichž provedením si člověk div hlavu neukroutí, to ale bez stavebních zásahů nepůjde......... SŽDC tady holt spolu s projektanty zaperlila [crazy]
Středa, 28. září 2016 - 09:38:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 10-2012
Já jsem ale netvrdil, že o tom nic nevím či že se o kolejovou dopravu nezajímám a nemám odborné znalosti....
Mně tedy jen trochu přijde, že každý to těžiště té práce vidíme trošku jinde.
Myslím, že ten můj koncept by nestál na tom jestli ho vlak projede za 1:08 nebo 1:11. Cestujícím půjde myslím hlavně o to kolik jim toho pojede, kde to zastaví apod.

Takže to vidím trochu jako Mouser v příspěvku 712.
Pikehead
Středa, 28. září 2016 - 09:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2560
Registrován: 3-2007
Tak snad by se s dráty podobné úpravy svezly...

Stejně jako diskutovaná druhá kolej nad Řeporyjema. Mimochodem, od Smíchova by to šlo jednoduše zdvojkolejnit až po bod odchýlení od 171 (pláň tam na to je a donedávna tam "čtyřkolejka" byla), případně o pár set metrů dál křovím} a bordelem, pokud by se hodně chtělo.
Středa, 28. září 2016 - 10:16:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1466
Registrován: 11-2009
Bram: a proč se ty stanice na hrbaté vlastně udělaly tak, že "rovně jezdíme jen do odbočky"? Také jsem se nad tím podivoval, když jsem tam byl. To se argumentovalo tím, že osobní vlaky budou zastavovat vždy všude, takže je to jedno?
Středa, 28. září 2016 - 10:36:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6352
Registrován: 4-2003
Pikehead:Stejně jako diskutovaná druhá kolej nad Řeporyjema. Mimochodem, od Smíchova by to šlo jednoduše zdvojkolejnit až po bod odchýlení od 171 (pláň tam na to je a donedávna tam "čtyřkolejka" byla), případně o pár set metrů dál křovím a bordelem, pokud by se hodně chtělo.}

Ta druhá kolej na hrbaté u ze žst. Smíchov by šla nejspíš vybudovat až k místu, kde přes hrbatou přechází mostem tramvajová trať na Barrandov - získalo by se tím 2,5 km druhé koleje. Velmi dobrý nápad, který by kapacitně určitě pomohl a hlavě umožnil stabilitu GVD při odklonech. Obdobně druhá kolej Rudná - Řeporyje [wink].



Paul2no:a proč se ty stanice na hrbaté vlastně udělaly tak, že "rovně jezdíme jen do odbočky"? Také jsem se nad tím podivoval, když jsem tam byl. To se argumentovalo tím, že osobní vlaky budou zastavovat vždy všude, takže je to jedno?

Dotazy směřuj na SŽDC, případně projektanty této rekonstrukce, na toto nejsem schopen odpovědět, byť v tom možná sehrála změna normy a nepřípustnost úrovňových přechodů na nástupiště přes kolej s větší rychlostí než 50 km/h. Vzhledem k tomu, jak se modernizace hrbaté dlouhá léta vlekla, tak bych se tomu ani nedivil. Ale i kdybychom toto odseparovali, tak tu ještě zbývají Řeporyje se zmršeným zabezpečovacím zařízením, dále třeba Vráž, kde je otázka, proč nebylo nástupiště u vedlejší koleje vybudováno z opačné strany a přístup na něj by byl přes přejezd atd.. Celkově jde prostě o zmršenou rekonstrukci, kdy i ti, co stavební práce realizovali, se nad tím, co vlastně dělají, dost pozastavovali.
Luboš_3.21
Středa, 28. září 2016 - 11:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 878
Registrován: 4-2014
Proč ta rekonstrukce hrbaté v četně prapodivného rozvětvení kolejišť ve stanicích dopadla jak dopadla, tak odpověď spíše hledejme u technologů SŽDC, kteří celý projekt takto navrhly a vypracovali.
Projektant to pak musí vyprojektovat a nakreslit tak jak to dostane od technologů SŽDC nařízeno, a když si tam technolog SŽDC navrhne a je mu ředitelstvím SŽDC schváleno, to, že se přes některé výhybky bude jezdit třeba 10km/h., tak projektant to musí tak namalovat, a moc pravomocí ke změně projektu nemá, vše záleží pouze na technologovi a vedení SŽDC, jestli jsou ochotni akceptovat pozměňovací návrhy, které případně projektant při finálním zpracování projektu navrhne.
Také se na tomto stavu podepsala i ta nová norma, že kdyby se ta rychlost ve stanicích navýšila a nešlo by udělat přístup na protější nástupiště formou přejezdu, tak by se tam museli budovat nákladně podchody, takže se prostě vymyslel kompromis všude ve stanici 50km/h ,aby se ta norma dala obejít a papalášům, kteří tu normu vymysleli se zavřela tlama. Jednoduše řečeno vlk se nažral, koza zůstala celá. Bohužel tento kompromis se bou přinesl snížení rychlosti a také pravděpodobně i snížení kapacity dráhy.
Středa, 28. září 2016 - 11:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7018
Registrován: 5-2007
Luboš_3.21: Dlžno podotknúť, že tá norma mala svoj dôvod a nevznikla len pre to, aby sa mohli realizovať papaláši. Keď už, skôr sa mohlo uvažovať s preskladaním zhlaví tak, aby sa dorovna jazdilo napr. na koľaj najďalej od výpravnej budovy. Otázka znie, či na to bolo dosť peňazí a ako by to skrátilo dopravné koľaje.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Středa, 28. září 2016 - 14:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11151
Registrován: 8-2004
Předpokládám, že podstatný vliv na podobu Rudenky mělo též rozdělení na část realizovanou z národních prostředků na opravy a provozuschopnost - tedy obnova striktně v podobě "kus za kus" ve shodné poloze (traťové úseky, podstatné části kolejišť stanic) - a část realizovanou z prostředků na investice a spolufinancovanou z OPD (nová nástupiště, zab. zař. a sděl. zař.). Tím netvrdím, že nešlo něco udělat jinak.
Na druhou stranu se, pokud vím, neuvažovalo nikdy o ničem jiném než o S6 a odklonech Švejků. S ohledem na směrové poměry, sklonové poměry a délky dopraven si myslím, že nikdy nebylo ambicí dělat z tratě rovnocennou třetí kolej tratě kolem Berounky.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
749.243-2
Středa, 28. září 2016 - 15:08:49  
Neregistrovaný host
37.188.130.94
ythomas: etalon cestování na t171 je bohužel takový, jaký je a otázka je, co bude, až tahle časovaná [bomba] z minulosti, přiživovaná čekáním na Godota, vybuchne. Menší výbuchy s provozovatelem tolerovaným katastrofálním stavem svršku, byly např. mezi Velkým Osekem a Lysou/Dřísy. Souvislá 50 byla kvůli rozpadu svršku (možná ještě je) třeba i z Kutné Hory do Čáslavi. Viděl jsem na vlastní oči zbytky hmoždinek, které byly tahány z pražců mezi Mstěticema a Čelákovicema letos v lednu-impregnované dřevo neshnije na hnojivo během měsíce, ani během půl roku.
Ovšem krajně smutné je, že co se svršku a spodku týká, bez vazby na chybějící těžkou údržbu minulých let, nově stavěný úsek 3.TŽK z Plzně do Chebu je na tom s pomalýma jízdama hodně bídně. Přitom v tomto úseku je těžké nákladní dopravy pomálu, takže svršek by neměl podléhat zvlášť velkému opotřebení. Ostatně dosud nerealizované 3.podbití z Rokycan do Ejpovic, to je kapitola sama pro sebe.
Luboš_3.21
Středa, 28. září 2016 - 15:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 879
Registrován: 4-2014
Přátelé - mohu vám říci, že od plného zprovoznění koridoru Pl - Cheb v roce 2011 jsem na úseku Pňovany - Planá podbiječku neviděl. od května 2011, kdy došlo k plnému zprovoznění koridoru se opakovaně znovu kompletně podbíjeli akorát Pňovany a ten znovu opravovaný úsek v žst. Kozolupy. Jinak opakovaně se už nepodbíjelo asi nic.
Když byla stará trať, tak se na trať každou chvíli podívala čistička s podbíječkou, aby se to udrželo sjízdné bez pomalých jízd vzhledem k těžké nákladní dopravě, která zde v minulosti jezdila.
Nevím, ale podbiječka je asi v současné době pro SŽDC velmi nedostatkové a drahé zboží. Otázka je jestli ještě SŽDC nějakou podbíječku vůbec vlastní.
Pokud i na tuto práci musí volat soukromníkovi aby, to podbil, tak je to smutné, že SŽDC vlastně bez soukromých firem, kteří opravují koleje místo SŽDC,nedokáže dnes už nic.


(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 28. září 2016 - 16:32:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8181
Registrován: 10-2003
Tak ona ta podbíječka by byla potřeba už i na 173, když se tady zmiňuje. Třeba křivost svršku mezi Rudnou a Nučice je místy podobná tomu co tam bylo před rekonstrukcí. Tam to asi drtí šutry z Mořiny.
Proti lži se člověk strašně špatně brání, protože když se lež pěkně řekne, tak vypadá jako pravda, a někdy je problematika tak složitá, že lidé nevědí, co je pravda a co ne.
Radim Jančura ...asi o sobě...
Středa, 28. září 2016 - 16:53:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10561
Registrován: 5-2004
Ta 171- jak si vlastne predstavujete ze bude fungovat? Letos v lete 2 mesice flikovacek, k tomu dalsi ca mesic ruznejch vyluk behem roku. Kdyz pak zapoctu "neplanovane" prusery typu lom, padly draty etc tak cela expresni vrstva i s tim zbytkem je v prdeli 4-5 masicu z 12-ti. Kazda vyluka totiz vede k chaosu i pri vydanem vylukaci protože kdyz do toho nehodi vidle pendo tak mnichovak. A kdyz ani ten tak plzni zdechne na necem eso. Do tohohle bordelu davat nejaky dalsi vrstvy "aby se vyuzil koridor odnikud nikam je kokotina.
Luboš_3.21
Středa, 28. září 2016 - 17:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 880
Registrován: 4-2014
Ta 171 je v současné době za hranou kapacity, takže o nějakém přidávání dalších vlaků osobní dopravy nemůže být řeč. Náklady by šli přidat, ale pouze v noci. V současném stavu by mohlo trochu pomoct, že se zruší hradlový poloautoblok a dá se tam klasický autoblok a tím by se všechny mezistanční oddíly rozdělily na více oddílů a navíc by zmizeli jednooddílové mezistaniční úseky mezi žst. Dobřichovice - Karlštejn. Tím by se tam mohlo nacpat víc vlaků než pouze jeden.
Ale, bohužel autoblok se tam podívá až po optimalizaci celého úseku. Do té doby tam bude stále fungovat jeho starší důchodový kolega HPB a to havarijní trolejové vedení, je bohužel kapitola sama pro sebe.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 28. září 2016 - 18:44:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11152
Registrován: 8-2004
Luboš_3.21:
"Otázka je jestli ještě SŽDC nějakou podbíječku vůbec vlastní."
Ne.

Luboš_3.21:
"V současném stavu by mohlo trochu pomoct, že se zruší hradlový poloautoblok a dá se tam klasický autoblok a tím by se všechny mezistanční oddíly rozdělily na více oddílů a navíc by zmizeli jednooddílové mezistaniční úseky mezi žst. Dobřichovice - Karlštejn."
To, že by pomohl autoblok, máte nějak podložené? Nedomnívám se, že by z hlediska konstrukce GVD náhrada HPB autoblokem něčemu moc pomohla. S HPB může být díky samostatným předvěstem skutečně v každém oddíle vlak (reálně tak oboddíl). Při autobloku je třeba mít dva oddíly volné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
M250.0
Středa, 28. září 2016 - 20:48:39  
Neregistrovaný host
78.80.31.145
Já hlavně nechápu, proč se v případě 171 pořád čeká na nějakou bájnou optimalizaci. Dejme tomu ještě v úseku Praha Smíchov - Černošice, kde má jít o nějaké zlepšení parametrů (částečná čtyřkolejnost v podstatě za hubičku).
Ale Černošice - Beroun? Co se tam vlastně zlepší? Přejezdů má většina zůstat, rychlost není jak zvyšovat.
Tady se už dávno mělo začít opravovat salámovou metodou. Souvisle vyměnit svršek. Vyměnit trakční vedení & spol. Vyměnit SZZ. Nainstalovat autoblok. Opravit nástupiště. A je tu trať v parametrech devadesátkovýho koridoru. Jediný, co tomu chybí k dokonalosti je plná peronizace, což je ovšem věc přinejmenším sporná (buď se všichni ženou do podchodu, nebo chybí předjízdná kolej s hranou, nebo často obojí).
Ale neni to zlepšení parametrů (možná kromě ZZ?), unie na to nic nedá a co bychom to platili z národního, žejo. [crazy]
Středa, 28. září 2016 - 20:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10562
Registrován: 5-2004
Tak obousměrnej by asi dost pomoh.
Luboš_3.21
Středa, 28. září 2016 - 21:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 881
Registrován: 4-2014
Také si myslím, že by ten autoblok pomohl, protože v současné době mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní může jet pouze jeden vlak. Pokud by tam byl zřízen autoblok s jedním oddílovým návěstidlem tak, do traťového úseku Karlštejn - Zadní Třebaň můžu z Karlštejna pustit dva vlaky, při současném stavu pouze jeden. A v dalších úsecích za Třebaní až do Dobřichovic také.
Takže autoblok by byl pro tuto trať přínos.

Co se týče toho, že SŽDC už nemá ani podbíječku a volá soukromníkovi aby jí podbil koleje, to je asi také důvod, že ještě není finálně podbit úsek Rokycany - Ejpovice, asi SŽDC čeká až soukromník vypíše slevu dne /Dnes podbíjení kolejí se slevou 20%/, pak možná SŽDC podbíjení objedná.
Středa, 28. září 2016 - 21:28:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11153
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Já hlavně nechápu, proč se v případě 171 pořád čeká na nějakou bájnou optimalizaci."
Myslím, že poslední větou jste si dost jasně odpověděl. O ničem jiném to v podstatě není.

Luboš_3.21:
Děkuji, je mi již zcela jasné, že nic podložené není.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 29. září 2016 - 05:47:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 6-2016
"bájná optimalizace" je naprosto skvostný termín, plně vystihující desítky let trvající stav.
Čtvrtek, 29. září 2016 - 10:05:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4439
Registrován: 9-2005
Včera jsem dostal fotky z nedávného DOD v Ejpovickém tunelu, udělal jsem tedy ještě jedno ohlédnutí za touto akcí.
Den otevřených dveří Tunelů Ejpovice se vydařil
Čtvrtek, 29. září 2016 - 11:49:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2871
Registrován: 5-2002
Honzaklonfar > Mi mimoděk na mysli vytanulo : "...až bude trati 171 nejhůře, vyjede SŽDC z hory a trať zachrání..." [lol]
Jenže jak poznat, že už to nastalo...[rofl]
Racek
Čtvrtek, 29. září 2016 - 12:15:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1637
Registrován: 5-2004
SŽDC těžko někdy něco zachrání. Ve skutečnosti bylo v sebraných spisech Aloise Jiráska takhle vlevo dole napsáno, že až bude nejhůř, vyjedou ze starého tunelu ve Slavíči bratři Kleinové na stříbrné drezíně [wink]
749.243-2
Čtvrtek, 29. září 2016 - 17:57:54  
Neregistrovaný host
141.0.15.173
Racek: to je docela trefné! Z tunelu vyjedou bratři Kleinové a za rok nám rukama, krumpáčema, kolečkama a dynamitem vystřihnou 40km festovní novostavby s logem BWB s max 80-100km/h ;-)
Čtvrtek, 29. září 2016 - 18:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2874
Registrován: 5-2002
Je smutné, že by to byl pořád pokrok proti současnému stavu ...
Čtvrtek, 29. září 2016 - 19:47:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7022
Registrován: 5-2007
749.243-2: Ak na to zoženú dosť ľudí, budú mať stavebné povolenie, a nezavrie im to inšpektorát bezpečnosti práce, tak prečo nie [biggrin]
Pátek, 30. září 2016 - 13:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 12-2007
Metrostav a.s. přidal 3 nové fotky.

Poslední pohled na Viktorku...

...než zmizí v hoře. Takhle to vypadalo v pátek 30. 9. v poledne v kyšickém vjezdovém portále. Na viděnou za pár měsíců v Doubravce.

https://www.facebook.com/Metrostav/posts/10153837322645913
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Neděle, 02. října 2016 - 09:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1167
Registrován: 12-2007
malcait sekeremetenec nahrál video Rekonstrukce Plzeň hl.n. - 1.10.2016

https://www.youtube.com/watch?v=Gn93S9BnlRc


foto https://www.facebook.com/Rekonstrukce-trati-Rokycany-Plze%C5%88-7 87837897971446/
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Neděle, 02. října 2016 - 12:38:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1168
Registrován: 12-2007
Rychlovlak do Bavorska bude „courák“, místy pojede jen šedesátkou:

http://ekonomika.idnes.cz/redir.aspx?c=A161002_090848_eko-doprava _pku&x=socialky_android_z
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz
Luboš_3.21
Neděle, 02. října 2016 - 13:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 882
Registrován: 4-2014
Pokud by to tak mělo být podle toho článku realizováno, tak ať SŽDC se radši do žádné optimalizace tratě z Plzně do Domažlic nepouští, protože vznikne další paskvil, jelikož na to budou čerpány dotace z EU, tak nějaká předčasná přestavba nebude možná z důvodu ochranné časové lhůty, až se zjistí, že na té trati je potřeba tu rychlost navýšit a přidělat druhou kolej.
Úředníci SŽDC, potažmo i na MD jsou asi najivní, protože takovýto připravovaný paskvil na 100% žádné další navýšení nákladní dopravy nepřinese. Přinese to akorát další úbytek nákladní dopravy, z důvodu rozsáhlých výluk během přestavby.

Připomíná mi to obdobnou situaci jak teď vznikla na Plzni HL.n., jelikož SŽDC nevěděla zrozmaru co se současným ranžírem, jestli stěhovat nebo ho nechat na místě, tak se ta optimalizace Plzně dělá bez přestavby ranžíru - tedy bez relačních kolejí. Bohužel rozhodnutí ponechání ranžíru na současném místě přišlo pozdě, takže se v Plzni bude kopat znova, někdy cca po roce 2020 po tomto roce SŽDC plánuje v Plzni kompletní přestavbu současného ranžíru. Bohužel tady je vidět přemýšlení úředníků SŽDC,vše se řeší pozdě a za podstatně dražší peníz. Kdyby se SŽDC rozhodlo včas, tak se celý ranžír mohl udělat souběžně se současnou revitalizací Plzně a odpadlo by další zbytečné výběrové řízení na zhotovitele, který potom provede přestavbu ranžíru. Takže proč kopat jen jednou levnějš, když to jde kopat dvakrát a za dražší peníz.
Neděle, 02. října 2016 - 13:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 185
Registrován: 9-2008
Ten návrh optimalizace do Domažlic vypadá strašně. Nerozumím tomu, jak je vůbec možné, že něco takového spatří světlo světa. Kdo za tím stojí, proč to dělá, kdo tohle může schválit?

ad Luboš_3.21 - naprostý souhlas, ať se tedy radši nic nedělá. Než zakonzervovat na dlouho dobu takový paskvil, nepochybně s dlouhými km PHS, kterí zničí krajinu a pohled z vlaku, ať to nechají být jak to je.
J. Kučera nereg.
Neděle, 02. října 2016 - 14:45:34  
Neregistrovaný host
89.203.212.123
Já teda nevím, jestli mi to už nějak nesplývá, ale neřeklo se teď nedávno, že hlavní trať do Německa bude zase přes Cheb?
Pružinskij
Neděle, 02. října 2016 - 14:55:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 4-2015
jelikož SŽDC nevěděla zrozmaru co se současným ranžírem, jestli stěhovat nebo ho nechat na místě
ÍÍíí ááá! Představujete si to jako hurvajz válku.
A mimochodem přijde mi velmi, velmi podivné na nutnosti a potřebě ČD-C zachovat ranžír v Plzni, kde se toho rozřadí, prosím pěkně, kolik? Před pár lety vyšla jedna pěkná analýza, ze které vyplynulo, že tyhle "státní" ranžíry jednou zhruba na nějakých 40 % .
Co se konkrétně řadí v Plzni? A víte jakej je trend, že jo.
West code was broken.

Neděle, 02. října 2016 - 15:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7030
Registrován: 5-2007
ohľadom ranžírov
Mladějov
Neděle, 02. října 2016 - 19:39:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8751
Registrován: 3-2007
Z rozmaru ? A není to spíš tím, že jí to až tak moc nezajímá, neb ho využívá ČDC ?
Zaplaťpámbu, že se nečekalo a Plzeň se "zESovalA", ten kočkopes už chtěl reko jako sůl a výsledky čekání na Godota známe třeba ze 120 či 171.
Nečetl jsem tedy onu studii od PíEjčDý Brejchy, ale uložil, ovšem co jsem zahlédl před dvěma týdny v Plzni, tak se rekonstruuje odjezdová skupina, která bude potřeba a využitelná i bez třídících prací, řekl bych, že minimálně dalších 20 let tam ranžír potřeba bude, ovšem velikostně je poněkud naddimenzován, Praze stačí Libeň a obřím ranžírům s několika desítkami potřebných lidí ve směně, tuplem gravitačním typu Praha Vršovice je jaksi odzvoněno a trend je jasný, i když toho teď jezdí vcelku dost.
Mmch jsem si oddychl, že je znovupostavena i spojka 190/170 pro bezúvraťový tranzit Plzní.

Edit, pan Kučera : Ano, Němec chce zadrátovat dvojkolejku Ng-Hof, neboli dokončit, co začal, údajně jsou tam problémy s profilem po elektrizaci v tunelech. Každopádně by tohle rozhodnutí ušetřilo české straně dost peněz.
Ono

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Luboš_3.21
Neděle, 02. října 2016 - 20:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 883
Registrován: 4-2014
Mladějov - já tu studii četl, jen tak v rychlosti, je tam zajímavá informace, že Ranžír Cheb a Ústí nad Labem jsou označeny jako nepotřebné, takže až dožije technologie tak provoz obou ranžírů podle té studie by se měl ukončit. Naopak s Plzní se počítá i nadále a bude se na něj připravovat projekt přestavby jako 4. stavba v rámci přestavby Plzně.
Mladějov
Neděle, 02. října 2016 - 20:15:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8753
Registrován: 3-2007
Děkuji, celkem očekávatelná info, poměry v Chebu neznám, jen si dovolím tipovat, že nic moc a v Ústí v podstatě stačí Vnější n. a jeden hrb tamtéž a obsluha Spolchemie,ostatní celý zbytek je na zrušení už dnes.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Luboš_3.21
Neděle, 02. října 2016 - 20:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 884
Registrován: 4-2014
Mledějov - není zač. Až budete mít volnější chvilku, doporučuji tu studii pročíst, jsou tam i další zajímavé info o ranžírech, které jsou navrženy buď na zrušení, nebo k omezení provozu.
U té Plzně je škoda jen to, že se nikdy nepodařilo postavit přímou spojovací kolej, která by z pražské tratě vedla rovnou na ranžír ( stejně tak jako je to u budějovické spojky)a nákladní vlaky z a do Prahy by nemuseli zajíždět přes úvrať osobního nádraží na ranžír. I když dnes při tom razantním poklesu dopravy by to budování této koleje by ta kolej už neměla smysl.
Neděle, 02. října 2016 - 20:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5620
Registrován: 8-2007
Mladějov: jen si dovolím tipovat, že nic moc a v Ústí v podstatě stačí Vnější n. a jeden hrb tamtéž a obsluha Spolchemie,ostatní celý zbytek je na zrušení už dnes.

V Ústí žáden ranžír nefunguje již několik let,žáden "hrb" už tam také není.Řazení skupin vozů se provádí na vnějším najížděním,případně posunem odrazem.

Luboš: nákladní vlaky z a do Prahy by nemuseli zajíždět přes úvrať osobního nádraží na ranžír. I když dnes při tom razantním poklesu dopravy by to budování této koleje by ta kolej už neměla smysl.

To nemělo smysl ani v minulosti,natož v současnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Apollo 17.)
Mladějov
Neděle, 02. října 2016 - 20:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8754
Registrován: 3-2007
Pardon, řadící práce, jasně, posun odrazem..koukal jsem na to na Vnějším před pár dny a napsal jsem to, nevím proč, blbě. Vedoucí posunu byl obtloustlejší asi padesátník, Cikán, a makal jedna báseň, jen se z Bangle i fíry kouřilo [proud]
balik
Pondělí, 03. října 2016 - 12:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 11-2002
Luboš_3.21, Mladějov:
...jen tak v rychlosti, je tam zajímavá informace, že Ranžír Cheb a Ústí nad Labem jsou označeny jako nepotřebné, takže až dožije technologie tak provoz obou ranžírů podle té studie by se měl ukončit...

To je trochu nepřesné.
1) Hlavně je vytipovaná perspektivní skupina hlavních ranžírů (forever, investice do technologie ke zvýšení efektivity a do odhlučnění, nerušit koleje): Maloměřice, Ostrava levé (resp. v rámci modernizace uzlu bude po přestavbě nahrazeno pravým přednádražím), Třebová, Nymburk, Most nové a Budějovice.
2) Dál se do budoucna tutově počítá s "přechodovými" ranžíry: Břeclav, Valmez, Děčín hl., Cheb (u St.1), zatím i Těšín.
3) Zachovány s "regionálním" významem, investice pouze v případě nutnosti nebo v souvislosti s reko stanice: Kunčice (měly posílit - pomáhají i po zrušení O.pravého, ale kdož ví, co AMO), Olomouc (spolkne Přerov), Hradec (spolkl Pardubice), Kolín (auta), Libeň (nahradí Kralupy a později možná Beroun), Lovosice (bedny a chemie), Havlíčkův Brod (i namísto Jihlavy), Plzeň (rozhodnuto, že na Doubravce), Nové Sedlo (místo Varů a Sokolova).
4) Jednoznačně dožívají nebo končí Vrbice, Přerov, Kralupy, Liberec, Turnov, Ústí západ, Beroun. Zmínka o rušení v Chebu se týká jen severní skupiny (u St.2).
Pondělí, 03. října 2016 - 21:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 164
Registrován: 6-2016
Jen pro informaci - spádoviště Ústí n/L sneseno již 2015... Fotky mám kdesi v počítači.
Luboš_3.21
Pondělí, 03. října 2016 - 21:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 886
Registrován: 4-2014
Balík, díky za doplňující informace.
Úterý, 04. října 2016 - 15:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12082
Registrován: 5-2002
Hroch: s HPB může být díky samostatným předvěstem skutečně v každém oddíle vlak
To prosím pěkně ne-e, aby plynule jel, tak v době, kdy kouká na předvěst, už musí být následující oddíl celý volný. V podmínkách 171 tak rozestup mezi vlaky nejméně 1,5 oddílu.
Naopak v případě AB s VZ mám možnost reagovat na "obarvení" návěstidla i v hloubi červeného oddílu.
djst
Úterý, 04. října 2016 - 18:51:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 528
Registrován: 8-2014
Naopak v případě AB s VZ mám možnost reagovat na "obarvení" návěstidla i v hloubi červeného oddílu.
Jde o to, co máte tím červeným oddílem na mysli.
Pokud ten, do kterého vjel vlak na Výstrahu a na jehož konci je Stůj, pak ano.
Pokud ten, do kterého vjel vlak na Stůj, pak nikoliv, protože je tu článek 2572 D1, který nařizuje strojvedoucímu ignorovat návěstní opakovač a jet až k následujícímu návěstidlu podle rozhledu.

Dál pozor na následná mezidobí, jimiž by se výpravčí měli řídit.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Úterý, 04. října 2016 - 20:17:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11156
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Hroch: s HPB může být díky samostatným předvěstem skutečně v každém oddíle vlak
To prosím pěkně ne-e, aby plynule jel, tak v době, kdy kouká na předvěst, už musí být následující oddíl celý volný. V podmínkách 171 tak rozestup mezi vlaky nejméně 1,5 oddílu.
Naopak v případě AB s VZ mám možnost reagovat na "obarvení" návěstidla i v hloubi červeného oddílu."
Kdybyste dokopíroval do svého příspěvku i to, co jsem psal hned následně v závorce (cit. "reálně tak oboddíl"), protože na 171 jsou oddíly dost krátké, tak byste si první dvě věty ušetřil. (A mě také.)[happy]
Co se AB týče, viz též djst. Grafikon se - podle toho, co jsem se kdysi učil - má (pochopitelně) konstruovat na jízdu na volno. K tomu potřebuji dva volné oddíly. A propustnost též počítá s touto podmínkou.
Takže pěkně prosím ano-o.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 04. října 2016 - 22:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12085
Registrován: 5-2002
djst: Jde o to, co máte tím červeným oddílem na mysli.
Oddíl mezi výstrahou a stůj - podle toho, že je v něm vysílán červený kód. Ten následující už není červenej, ale obsazenej...
Středa, 05. října 2016 - 10:06:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12090
Registrován: 5-2002
Jo, ještě jedna poznámka ke srovnání HPB versus AB. Ona ta úžasná propustnost vychází z předpokladu, že fíra začne něco řešit, až když z místa viditelnosti zahlédne na předvěsti výstrahu a do tý doby je mu celý hradlo ukradený. Jenže potom už musí brzdit jako [cunik]...
Velmi názorně je to vidět u AVV tam, kde je traťová 100 km/h a předvěst vidět až na poslední chvíli - stačí chvilku zaváhat a vlak už začíná brzdit.

Aneb ta vypočtená vyšší propustnost HPB má mnohem "papírovější" charakter a je oproti AB výrazně citlivější na nepravidelnosti - pokud minu výstrahu, musím chtě nechtě brzdit až do doby, než vidím na návěstidlo.
Mladějov
Středa, 05. října 2016 - 14:24:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8770
Registrován: 3-2007
Aneb ta vypočtená vyšší propustnost HPB má mnohem "papírovější" charakter a je oproti AB výrazně citlivější na nepravidelnosti - pokud minu výstrahu, musím chtě nechtě brzdit

Tohle někdy vysvětli panu Zappovi, prosím tě.

pokud minu výstrahu, musím chtě nechtě brzdit až do doby, než vidím na návěstidlo.

Hm, u AB ovšem taky. Jen blázen by se spolehl JEN na kód VZ, překvapuje mne, že o téhle zásadě jsi nikdy neslyšel (nebo nechtěl slyšet ?).

Jinak HPB má nižší propustnost především tím, že se vždycky najde někdo (hradlář, výpravčí), kdo nestaví hned, když má odhlášku. Z tohoto důvodu bych nesankcionoval zapínání releovky/křemíkovky "do bloku", protože tenhle kapric stál už statisíce rozjezdů. Wono když (pár dní staré) zastavíš s Nex s 1000t u klacku v Poříčanech směr Kolín a paní výpravčí tě chce nacpat mezi předjíždějící R a osobák, co jsi právě předjel po nulté, vyhovíš, krásně jedouce za ním vidíš, jak se R vzdaluje a pak..není schopen v Pečkách postavit, takže brzdíš od předvěsti ze 100 km/h "po uchu", protože pořád čekáš, že se to rozsvítí..to jsou holt ty grafistické teorie a praxe.
Středa, 05. října 2016 - 16:18:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12097
Registrován: 5-2002
ML: Jen blázen by se spolehl JEN na kód VZ, překvapuje mne, že o téhle zásadě jsi nikdy neslyšel
Pokud jsem vjel do oddílu na volnoznak a pokud je kód stabilní, tak proč ne? Oč je změna z červeného kódu na žlutej (čtyřnásobek frekvence) míň důvěryhodná, než znovurozsvícení zeleného za dalším návěstidlem (oproti možné žluté jen jedenapůlnásobek), se kterým se spokojí každej?

Tyhle "zásady" přičítám velkou měrou tomu, že se v minulosti jen málokomu podařilo pořádně vysvětlit onen článek v D1 citovaný kolegou Djst. Hodně lidí si to totiž vykládá tak, že je potřeba porovnat kód s návěstidlem - místo toho, že je potřeba nabýt jistoty, že jsem před návěstidlem fakt první a kód je tedy opravdu můj (viz "TAF" na ETCS).
Mladějov
Středa, 05. října 2016 - 16:31:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8777
Registrován: 3-2007
Oč je změna z červeného kódu na žlutej (čtyřnásobek frekvence) míň důvěryhodná, než znovurozsvícení zeleného za dalším návěstidlem (oproti možné žluté jen jedenapůlnásobek), se kterým se spokojí každej?
Tak frekvence bych uměl..ale tady jde o něco jiného : o to, že pokud pojedu ke Stůj a projedu ho proto, že jsem poslechl VZ, které mi ukazovalo na opakovači žlutou, půjdu (dle předpisu oprávněně) sedět, neb jsem jel okolo výstrahy.

Znovusvícení zelené - no z hlediska návěstní soustavy tam může být nejhůř výstraha, tedy zcela jiná situace.

Jako jestli budeš po někom chtít, aby po minutí výstrahy a jízdě dál při změně kódu z červeného na žlutý povolil brzdy a nebyl schopen u červené zastavit, tak to rozhodně nedělej, protože tím někoho dostaneš do neštěstí, možná i pod drn.

Odcerry by asi napsal "holt vědátoři".
djst
Středa, 05. října 2016 - 17:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 531
Registrován: 8-2014
místo toho, že je potřeba nabýt jistoty, že jsem před návěstidlem fakt první a kód je tedy opravdu můj
Jak se může stát, že chytím kód někoho před sebou? Já měl ten dojem, že při styku KO uvnitř oddílu je kódování řešeno tzv. fiktivním návěstidlem, tedy že kód následujícího návěstidla se nevyšle, pokud nejsou úseky mezi příslušným stykem a návěstidlem volné (a nebyla v nich porucha blokové podmínky). Pakliže jsem na stejném KO jako předchozí vlak, kód by se měl uzavřít přes jeho první nápravu a já bych ho neměl chytit.
Takže jedině bych mohl chytit kód cizího vlaku, kdyby se onen vlak odpískoval od kolejí.

Jako jestli budeš po někom chtít, aby po minutí výstrahy a jízdě dál při změně kódu z červeného na žlutý povolil brzdy a nebyl schopen u červené zastavit
Protože jsou předpisy takové, jaké jsou, neodporuji vám, ale na druhou stranu se podívejte na dva články D1, a sice 2979a) a 2574. Oba dva umožňují za určitých okolností jet "do neznáma" a věřit jen opakovači VZ. Tak proč mu nevěřit (nepředpisově) i za normální situace.

Co se případné omylnosti VZ týká, tak stejně špatně mohou být zapojena i návěstidla. A paradoxně - zatímco záznamem toho, co na návěstidle svítilo, jsou vybavena jen moderní elektronická stavědla, tak záznam toho, co svítilo na VZ si veze každá lokomotiva s sebou.
Mohu doporučit všem vlákno "Zab. zař. na železnici", kde se problematika špatného návěstění VZ právě probírá.
pokud mi chcete poslat mail, klikněte zde
Mladějov
Středa, 05. října 2016 - 17:22:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8781
Registrován: 3-2007
Ne, záznam všeho, co svítí na opakovači, mají jen některá vozidla a jinak, sorry, relativizujete úplně zbytečně (viz "mohou být špatně zapojena i návěstidla").

Popsaný jev (tedy změna červeného kódu na jiný, i když na návěstidle bylo stále stůj), jsem zažil na mašině mnohokrát, takže klidně to převracejte, jak chcete, ale rozhodně nikomu prosím strojvůdcům neraďte, spolu s Hajným, aby tak činili.
Děkuji.

P.S. Kód někoho před sebou v jednom oddíle chytit můžete též raz dva, především, je-li první vlak krátký ("mandelinka")a druhý dlouhý. Kódovací proud se rozdělí přece podle pana Ohma..a průser je hotov. I proto platí přes 50 let zákaz při jízdě proti stůj na AB řídit se v dalším oddíle kódem VZ.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 05. října 2016 - 20:13:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11159
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Aneb ta vypočtená vyšší propustnost HPB má mnohem "papírovější" charakter a je oproti AB výrazně citlivější na nepravidelnosti"
Já ale přeci nezpochybňuji výhodu AB proti HPB při mimořádnostech a operativním řízení.
Vy (i Mladějov) reagujete na něco, co nebylo meritem debaty.
Tím byla 171 na hraně kapacity a nedostatek tras pro nákladní vlaky (viz). A já nepíšu nic jiného než, že AB tomu nijak zvlášť nepomůže. Jeho nasazení nepovede k vyřešení kapacitního problému 171. Současně ale samozřejmě umožní ten stávající rozsah dopravy provézt kvalitněji, zejména třeba při výlukách.
Mám z debaty pocit, že nejsme navzájem "[cunik]", jen je to trochu "jeden o voze a druhý o koze".
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba špatným zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Mladějov
Středa, 05. října 2016 - 20:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8784
Registrován: 3-2007
AB tomu nijak zvlášť nepomůže. Jeho nasazení nepovede k vyřešení kapacitního problému 171.

Souhlas.

Jinak ovšem jsem pro AB všema deseti aneb částečná eliminace lidského faktoru.
Středa, 05. října 2016 - 20:58:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6383
Registrován: 4-2003
Hroch:Já ale přeci nezpochybňuji výhodu AB proti HPB při mimořádnostech a operativním řízení.

Ovšem mimořádnosti a operativní řízení jsou na trati 171 jevy, které se vyskytují převážnou část roku......
Čtvrtek, 06. října 2016 - 10:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12105
Registrován: 5-2002
djst: Jak se může stát, že chytím kód někoho před sebou?
Péčí pánů Ohma a Kirchhoffa.
Stačí, když ten přede mnou bude mandelinka a já povezu pořádnej vlak - kdysi to tu popisoval Fýra.

ML: Jako jestli budeš po někom chtít, aby po minutí výstrahy a jízdě dál při změně kódu z červeného na žlutý povolil brzdy a nebyl schopen u červené zastavit, tak to rozhodně nedělej, protože tím někoho dostaneš do neštěstí, možná i pod drn.
No po AVV to chci a ještě jsem ho tím pod drn nedostal, dokonce si nepamatuju, že by mi kvůli tomu někdo z fírů nadával. Ovšem je potřeba zároveň dodat, že AVV ty kódy bere z LS90 nebo z Mirelu, které ten kód dešifrují přece jen o dost pečlivěji, než analogovej VZ.

Popsaný jev (tedy změna červeného kódu na jiný, i když na návěstidle bylo stále stůj), jsem zažil na mašině mnohokrát
A bylo to na jakém typu VZ a o jakej jinej kód šlo...?
749.243-2
Čtvrtek, 06. října 2016 - 16:23:40  
Neregistrovaný host
141.0.14.184
Citelné snížení propustnosti bábobloku na t171 během výluk jedné TK je dáno i tím, že po nesprávné jen mezistaničně a ještě na Op přes některé přejezdy...
Čtvrtek, 06. října 2016 - 18:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 486
Registrován: 11-2007
749.243:Citelné snížení propustnosti bábobloku na t171 během výluk jedné TK je dáno i tím, že po nesprávné jen mezistaničně a ještě na Op přes některé přejezdy
===================================
Pokud jsem ještě za aktivní služby (ještě zhruba před půl rokem) po t171 jezdil, tak při jízdě po nesprávné koleji se v 99% případů jezdilo na oddíly, protože oddílová návěstidla správné koleje pro jízdu vlaku po nesprávné koleji PLATILA (fíra zpraven rozkazem V)!}
749.243-2
Čtvrtek, 06. října 2016 - 19:57:12  
Neregistrovaný host
37.188.149.29
Aha...při té poslední opičárně, co byla v rámci lepení t171, byly oddíly při jízdě proti srsti na stůj. Stejně se ale do stanice jede z nesprávné na PN, takže i při platnosti oddílů, je při jedné vyloučené koleji, propustnost méně než 50% a nastává to, co nastává.
Pátek, 07. října 2016 - 08:14:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1173
Registrován: 12-2007
PRORÁŽKA PRVNÍHO EJPOVICKÉHO TUNELU na trati Rokycany-Plzeň
Jiří Velebil a Michal Gramblička / foto autoři

http://www.sudop.cz/o-nas/sudop-e-revue?download-id=1159&do=downl oad-force
Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz