Diskuse » Archiv 2017 » Železnice » Parní lokomotivy » Archiv diskuse Parní lokomotivy do 06. 05. 2017 | předcházející | další |
Archiv diskuse Parní lokomotivy do 06. 05. 2017dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Jaryssss
|
|
Neregistrovaný host 81.201.48.25 |
Pepa82: 101 |
Synek z Polanky
|
|
Neregistrovaný host 89.103.135.35 |
Tlačili to tímhle: Třeba 749.250, kterou už v Olomouci nemají, by se i přes svůj cirkusový háv hodila více… |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4492 Registrován: 5-2002 |
Boris - No tak to potom chápu, já o té jízdě nevěděl... Asi obvyklý problém na Moravě - není moc z čeho vybírat. E499.0085 byla na "RetroOstravanu" a jiných vhodných mašin kolem moc není
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně... |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3196 Registrován: 6-2002 |
No tady máme vůbec...(bohužel tu není smajlík s tím kulatým hnědým). |
Synek z Polanky
|
|
Neregistrovaný host 89.103.135.35 |
A ještě dvě z Jistebníku: |
KFNB170
|
|
Neregistrovaný host 91.187.38.202 |
No, snad mohli najít přece jen něco vhodnějšího. Třeba něco z Veselí (T478.1002, 4013), nebo snad z Brna - 1001 či jinou 40xx. Ono přece jen ta dvojka na prdeli není nejkrásnější v najbrtu, těžko soudit, jak by se to líbilo v původním modrožlutém... |
jistebnik
|
|
Neregistrovaný host 176.74.157.6 |
Co říkala četa tak ESO na vlaku být nemělo, z dopravních důvodů to nakonec bylo rozhodnuto. |
Jindřich Rosa
|
|
Neregistrovaný host 195.113.180.178 |
Boris: A já jsem si říkal, kdo se to tam tak drze uvelebil a promenádoval po tramvajové štrece... Pan Boris, ten může. Tomu se všichni ostravští tramvajáci uctivě vyhnou... No teď vážně. Za to zpoždění může hlavně ta vyloučená kolej Vítkovice - odb. Odra, kdy se opravuje Most mládeže. Pára byla z Kunčic zpožděna tak lehce přes 10 minut, ale to už stačilo, aby musela zůstat čekat, až ze Svinova dojede pravidelný osobák. Spíše nechápu, proč to eso museli tahat i po tom ostravském kolečku. |
tajemství příběhu
|
|
Neregistrovaný host 78.102.69.24 |
Co dnes čekat od současné ČD nostalgie. Místo zážitku z jízdy parním vlakem tradičně podvod v podobě parního řídícího vozu, sunutého tentokrát řadou 362. Jak jinak.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 121 Registrován: 2-2012 |
Chlapci koumáci všichni: ona ta sranda k výročí KFNB stojí peníze a ne malé, Eso mají doma a nežere naftu.Bylo na konci vlaku jako třinácté vozidlo za lokomotivou. Např. při vjezdu do Ostravy nebylo v obloucích vidět. Při rozjezdu do Bohumína měl sběrače dole, takže na háku bratru cca 400 tun a to už je na pětasedmu slušná zátěž a ono je to do Hrušova v mírném stoupání. Bylo to pěkné. Buďte rádi, že jste mohli nezúčastněně přihlížet. |
Tom99
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 101 Registrován: 4-2012 |
Eso bylo trochu rušivý element, ale myslím si, že většině lidí co se přišli podívat na páru to nějak nevadilo, a určitě byli s dnešní akci spokojeni. Při odjezdu do Přerova asi 362.002 trochu zatlačila, ale před opuštěním prostoru nástupiště měla sběrače dole. Dovolím si připojit i jeden obrázek z dnešní akce: |
Boris
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3197 Registrován: 6-2002 |
Jindřich Rosa: Já jsem komunální, já můžu |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 446 Registrován: 8-2013 |
Návrat 475.179 z Wolsztynu v úseku Turnov - Okna 1.5. 2017 VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=ofSYG1UA2NY foto - https://flic.kr/p/TNUR31 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4138 Registrován: 5-2002 |
140.004 je neprovozní ? Že musela jet na konci vlaku ta modrá hrůza . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4493 Registrován: 5-2002 |
Honza_o - Tak pokud to s tou 363 bylo něco operativního, nemá cenu nad 140 asi přemýšlet. Stačí "drobnost" typu, že na ní nebude znalý fíra a nejede se...
www.prototypy.cz - Stránky, které vytváříte Vy všichni!
UPOZORNĚNÍ: Pokud najdete na stránkách O prototypech chybu, opravdu nepomůže, když budete po diskuzích šířit, že Kolmačka má toto a tamto špatně. Pomoci může jedině to, když mi napíšete CO je špatně a JAK je to správně... |
Oslavan
|
|
Neregistrovaný host 37.48.40.203 |
Pokud vím, tak tam jelo eso pro jistotu, neboť byly technické problémy na lokomotivě a když už tam jelo, proč by nemělo při rozjezdech pomoct? |
Schotouschus obecnus
|
|
Neregistrovaný host 83.167.225.161 |
Jé, šotoušci mají probík s Esem? To mají ale blbý Normálním lidem totiž nevadilo |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4141 Registrován: 5-2002 |
60Karel: "V tomto roce se opravuje lokomotiva 310.0134, více informací je v odkazu https://hithit.com/cs/project/3209/oprava-kotle-lokomotivy-310-01 34 kde jsou podrobnosti k této opravě a také možnost přispět na opravu této mašinky." Radši vytáhnu na světlo potřebnější příspěvek . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 816 Registrován: 9-2013 |
Parní kráska 431 029 alias 93 1360 na horním Pacifiku a trati 222 do Postupic |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 580 Registrován: 6-2010 |
Video: Nákladní foto-vlak v čele s parní lokomotivou 431.029 na trati Benešov u Prahy - Postupice https://youtu.be/9VRAqmidYJ0 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10695 Registrován: 4-2003 |
Proč se při házení uhlí do kotle vždy zavírají ty dvířka ?? Asi hloupý dotaz,ale když hážu dřevo do kamen tak dvířka otevřu ,naházím polivo a zavřu .. u parních mašin je vždy i na těch pár vteřin zavírají ...
http://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6957 Registrován: 9-2003 |
Na kotli většiny lokomotiv u nás najdete takovou hezkou tabulku kde se píše Pozor!Ocelové topeniště vyvarujte se náhlých změn teplot!Jde o to ,že při přikládání se do rozpáleného ocelového topeniště(kotel je ve výkonu) dostává chladnější okolní vzduch který tak způsobuje rázem změny hoření spolu s přikládaným palivem a stěny topeniště se tak můžou teplotně značně namáhat stejně jako konce trubek zaválcované v pecní trubkovnici,ty jsou ale víceméně chráněny klenutím z šamotových cihel které je rozpálené a jistou tepelnou setrvačností je chrání,nehledě na to že klenutí prodlužuje dráhu hoření kouřových plynů atd.Takže je snaha při přikládání tyto vlivy pokudmožno omezit a tak pokud to jde četa spolupracuje a dvířka topeniště se přivírají .U starších lokomotiv s topeništěm měděným nejsou tyto jevy tak markantní neb měď má jinou tepelnou vodivost a vlastnosti než ocel.Lokomotivy s ocelovým topeništěm by se měly navenek poznat i dle modrého proužku pod číslem na budce,ale není to už striktně dodržováno..Znalejší mne jistě doplní..
..pořádná mašina má kotel a komín..
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10696 Registrován: 4-2003 |
Dík za info
http://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
22michal
|
|
Neregistrovaný host 82.117.159.151 |
Já na tohle nejsem odborník, ale zavírání dvířek kotle jde vidět i na lokomotivách s měděným topeništěm. Osobně bych problém hledal i v tom, že při otevřených dvířkách nejde vzduch do topeniště přes rošt odspodu, ale nad roštem. Což asi taky není to pravé ořechové. Ale třeba nás doplní někdo, kdo sem chodí a na parní mašině topil/topí? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 232 Registrován: 7-2013 |
V Británii se se zavíráním dvířek moc nemažou... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6959 Registrován: 9-2003 |
Ono těch měděných topenišť v provozu moc není,hned mne napadá příklad 310.006 v Jaroměři..Obecně při stáří kotlů je myslím přirozené je technologií topení chránit a šetřit aby nám ještě dlouho vydržely.. povinné černé uhlí materiálu některých z nich zrovna nesvědčí.. A Británie a mnohá zahraniční videa jsou kapitola sama o sobě..proč to tam dělají netuším,vycházím z našich reálií..topím i jezdím,tak jen za sebe.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4393 Registrován: 5-2010 |
Bobinka 140 004 veze do Vršek z východu Papoucha 477 013. |
hank
|
|
Neregistrovaný host 91.228.45.252 |
vonschirz 232, Alf 6959: Tam to má své důvody, ale to už se tu jednou rozebíralo. (Nemám teď čas to hledat. Byl tam i odkaz na moderní britský instruktážní film pro topiče muzejních lokomotiv komentovaný starým strojvůdcem-párařem na youtube.) Ona je hlavně jiná jejich technika topení; práce s horním a spodním vzduchem, tj. s dvířky topeniště a hradítkem ve dveřním otvoru, je její součástí. |
Ventilovka
|
|
Neregistrovaný host 37.188.176.106 |
Jestli mohu....Konkrétně topím onu Ventilovku.Ano zavírání dvířek je kvůli zamezení vnikání nasávání studeného vzduchu dvířky místo roštem a ochlazování proudu hořících plynů.Jen pro představu,tah ve výkonu je tak velký,že je to bez problémů schopno Vám z ruky vysát onu lopatu!Tento postup je i hodně popisován v Příručce pro strojvedoucí parní trakce. Měděné topeniště má správně jinou tep.vodivost,tak mu to tolik nevadí.Měděné jsem topil jen malou na ČHŽ,ale to nejde s tímto výkonově srovnávat... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1708 Registrován: 8-2006 |
Alfe- 310.006 má měděné topeniště,ale tady jsi musel být velice optrný na změny teplot, to mě říkali staří pardálové ,když jsem topil. Taky chudinka 006ka dopadla ,jak dopadla. Docela si pamatuju slava velkého topiče , pana Pavla Vaníčka, když varoval ,jak zacházet s měděným topeništěm. Já jsem měděné topeníště nikdy nezažil a tedy netopil. Ale co si pamatuju ,tak na zácviku mi nikdy topič neříkal o vzduchu spodem ,vrchem atd. , ale měj otevřené topeniště co nejméně ,aby jsi zbytečně neochlazoval kotel. Pořádně založ kouty a uhlí musí šustit o stěny topeníště, kolem stěn se ochlazuje kotel nejvíce, založit za dvířka a prostředek jen cukrovat. Vodu začni táhnout až ručička začne stoupat. Např. ,když měl čtyřkolák dvířka na šlapku ,nebylo co řešit. Ale 434.2332 je měl kulatý,2195 šišatý ,2188 se sklápěly dovnitř atd. Jen 279 a 2228 je měly na šlapku. Kremáci i 464.0 je měly na šlapku. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 29 Registrován: 4-2009 |
V sobotu má je 477.013 Děčín - Česká Kamenice. Neví někdo kdy pojede a v kolik 477.013 návoz do Děčína? Děkuji. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 17 Registrován: 8-2010 |
Podívej se na "Tratě pod Jedlovou" |
vlečka
|
|
Neregistrovaný host 185.15.111.26 |
...a letos má také BNB 150let!!ale zatím ne nic neprosáklo,zda někdo něco chystá..... |
WLAB 160
|
|
Neregistrovaný host 84.242.77.38 |
Ventilovlka:Pět lidí v kuchyni? Nebylo Vás tam nějak moc? |
hank
|
|
Ještě k těm otevřeným dveřím do pece: Ten britský instruktážní film na youtube pořád visí a je to tady https://www.youtube.com/watch?v=NHo860Q66Gw Probíralo se to tady skoro přesně před rokem - 5. a 6. května 2016. |
mirek55
|
|
Neregistrovaný host 85.132.166.252 |
Ano při otevřených dvířkách do pece dochází k velmi rychlému ochlazování spalin a tím poškozování nejen trubek, ale i vnitřního pláště topeniště, nýtů, rozpěrek, bez rozdílu zda se jednalo o měďák nebo železňák. Naopak u měděného topeniště docházelo k rychlejšímu ochlazování z důvodu větší tepelné vodivosti. Co se týká 310.006 již při zprovoznění docházelo k rosení na levé straně v místě kovářského spojení bočnic a stropu topeniště. Každoročně se toto temovalo, bohužel po určité době již to bylo neudržitelné. Nebylo to špatným zacházením, ba naopak. U železňáků se muselo dávat především pozor na prudký pokles tlaku, například při dobírání vody neměl tlak poklesnout o 1 atp. |
Ventilovka
|
|
Neregistrovaný host 46.135.223.6 |
WLAB 160- já tam vidím čtyři....Ale jinak jo,vešli jsme se😎 |
jk
|
|
Neregistrovaný host 195.113.171.206 |
hank: To mi připomnělo mého prastrýce, strojvůdce BMB/ČSD v.v., který mě jako děcko vzal zkraje devadesátých let k širé trati "kouknout se na parní mašinku". Fotogenický kouř,šustění dopadajících sazí, cvakání spouští..."Ta teda kouří, že strejdo?" Jen tak zavrtěl hlavou, zvedl obočí a ucedil "Na kouř to nejezdí..." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 584 Registrován: 6-2010 |
Požární atest 477.013 Praha Bubny - Praha Veleslavín https://youtu.be/WhqQMpFzcbE |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 563 Registrován: 8-2015 |
SK Klub historických železničních vozidel Poprad: https://www.facebook.com/pg/Klub-železničných-historických-vozidiel-Poprad-120177178059848/photos/ ?ref=page_internal Mi se přípřeže různých trakcí líbí, fotky pocházejí z tohoto odkazu SK Košice Legiovlak: https://kosice.korzar.sme.sk/c/20520590/definitiva-130-metrovy-vl ak-pustia-na-hlavnu.html |
WLAB 160
|
|
Neregistrovaný host 37.188.144.251 |
Ventilovka:No já tam taky vidím jen čtyři lidi... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 605 Registrován: 3-2012 |
WLAB160-že jsi psal v prvním příspěvku PĚT.....že ty jsi do toho počítal i kameramana?Ne,kamera byla připevněna na okně přísavkou... |
Bilbo
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 97 Registrován: 5-2012 |
March 1943. "Santa Fe R.R. locomotive shops at Topeka, Kansas." 4x5 inch Kodachrome transparency by Jack Delano. March 1943. "Santa Fe streamliner Super Chief being serviced at the depot in Albuquerque. Servicing these Diesel streamliners takes five minutes." 4x5 Kodachrome transparency by Jack Delano for the OWI. (Příspěvek byl editován uživatelem Bilbo.) |
WLAB 160
|
|
Neregistrovaný host 37.188.155.250 |
Počítal.Tak pak Vám tam tak těsno nebylo. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2736 Registrován: 12-2006 |
Nevěděl by někdo z jake páry je v Jindřichově Hradci na nádraži osa? |
hank
|
|
Tom350 2736: A ono to není na té obruči vyražené? (Z fotky to nepřečtu.) |
hank
|
|
Ještě Tom350: A průměr toho dvojkolí tě náhodou změřit nenapadlo? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2738 Registrován: 12-2006 |
Hank: 1,na obruči to neni k přečteni, zkoumal jsem. 2,tohle je snad standard 1435 mm, takže co z toho mam jako zjistit? |
Statistik
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5433 Registrován: 6-2004 |
Tom350: Rozměr 1435 je snad rozchod toho dvojkolí, ne? Průměr kola dvojkolí je "krapet" něco jiného (viz učivo matematiky ze ZŠ). |
neregPetrS.
|
|
Neregistrovaný host 77.240.103.200 |
Na obruči to nebude, číslo lokomotivy je vyražné na nápravě. Jinak je to nejspíš ze štokra, případně z němky. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2739 Registrován: 12-2006 |
Statistik: OK,špatně jsem si to přečetl. Ten pruměr jsem nezjišťoval... |
22michal
|
|
Neregistrovaný host 82.117.159.151 |
Myslím, že mám fotku přímo toho, co tam vyražené je. Ale nemám ji u sebe, leží v jiném PC. Když si vzpomenu, pošlu. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6963 Registrován: 9-2003 |
Číslo lokomotivy najdete vyražené uprostřed "disku" v tom šedivě natřeném kolečku s důlkem .. měla by to být nějaká 556.0 Na obruči jsou vyražené údaje související s výrobou a materiálem.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3070 Registrován: 11-2007 |
Přátelé, které další lokomotivy řady 354.1 byly přeznačeny na řadu 77 301-307 a 312-349? Díky |
infodhv
|
|
Neregistrovaný host 82.202.112.230 |
Tak prý 433.001 do Valmezu ( když NTM zamítne opravu 002, ta půjde do Lužné) a výhledově 475.101 a T.478.1001 do Olomouce.. |
infodhv2
|
|
Neregistrovaný host 83.208.48.131 |
A co 556.0506? Zůstane v Budějovicích? |
neregPetrS.
|
|
Alf: Tomu šedivě natřenému kolečku s důlkem se obvykle říká čelo nápravy. |
hank
|
|
neregPetrS.: A jak se u loukoťových kol správně říká té části kola, na kterou se nasazují obruče? Já bych se totiž skoro vsadil, že u některých lokomotiv jsem jejich číslo viděl vyražené tam místo na čele nápravy - nesprávně jsem to označil jako obruč, ale myslel jsem to takhle. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 171 Registrován: 1-2011 |
Dnešní odemykání točny v Olomouci. |
neregPetrS.
|
|
U elektrik se tomu říká hvězdice, takže u parních to zřejmě bylo taky tak. A správně jsou to paprsková kola, loukoťová mají skládaný věnec, to jsou ty loukotě. Ta byla u žebřiňáků, ne u lokomotiv (možná u těch prehistorických). |