Diskuse » Archiv 2018 » Železnice » Ostatní úzkorozchodné dráhy » Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 22. 03. 2018 předcházející | další

Archiv diskuse Ostatní úzkorozchodné dráhy do 22. 03. 2018

dolů
   autor příspěvek
Středa, 28. února 2018 - 01:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 1-2005
Ono to lze pojmout víceméně takto:
§ 2 je generální klauzulí a stanoví obecné pojmové znaky dráhy, a to i ve vztahu k dráhám, jež nespadají do věcné působnosti zákona o dráhách; v dalším pak určuje (§ 3) znaky drah železničních, kdy jedním z nich je i formální (označení u celostátní dráhy - zde je to tautologie, celostátní dráhou je to, co je tak označeno, avšak o označení rozhoduje např. při změně kategorie drážní správní úřad...) a materiální znak (znaky - technické podmínky, účel, význam). Nelze opomenout, že podmínkou zařazení dráhy do kategorie (vyjma některých drah, zde zejm. otázka dráhy místní - naopak oddělení, je to domnělá vazba na kritérium funkční nezávislosti některé infrastruktury dle unijních právních předpisů, zejm. směrnice EP a Rady 2012/34/EU, spíše se ale jedná o hloupost legislativce, který nepochopil, že funkční odděleností není oddělení stavebně technické; spíše by se mělo jednat o dva nezávislé - z hlediska běžného provozu - systémy, jež však mohou být propojeny tak, aby např. umožňovaly plynulý přejezd vozidel z jedné sítě na druhou v souvislosti se zejm. přepravou "do dílen" aj.; ostatně i dráhy průmyslové a železniční dráhy jsou snad i stavebně propojeny) je zaústění do jiné dráhy (vlečka, regionální dráha).
Otázka rozchodu - 1435 mm a 760 mm jsou výslovně zmíněny ve vyhlášce č. 177/1995 Sb.; u stavebně technických parametrů (jeden z obecných znaků železničních drah jednotlivých kategorií!) nezapomínejte na odkazy na technické normy (o odkazu výlučném a závazném nebudu podávat sáhodlouhé výklady).
Všelijaké ty Zbýšovy, Rajnochovice aj. nejsou tedy dráhami, jež by bylo možné subsumovat pod shora uvedené kategorie (např. chybí znak zaústění do železniční dráhy); speciální dráhou nejsou proto, že tou se při zohlednění právě vyhlášky č. 177/1995 Sb. rozumí metro (část čtvrtá vyhlášky), zkušební dráhou také ne (ta z povahy věci slouží ke zkoušení zejména drážních vozidel pro ostatní dráhy) a místní také ne, zde je potřeba si pomoci přechodným ustanovením novely zákona o dráhách (je to trošku pravou rukou za levým uchem, protože hovoří o tom, které regionální dráhy lze překategorizovat na místní, neřeší poměr k ostatním dráhám a ani zřízení nové místní dráhy), neboť z něj plyne pravděpodobný úmysl zákonodárce v budoucnu umožnit zařazení do místních drah (rozhodnutím orgánu veřejné moci) některé ze stávajících drah regionálních.
Jste tedy "jinou" stavbou ve smyslu z. č. 183/2006 Sb. a nespadáte do působnosti speciálního stavebního úřadu, neboť nejste stavbou dráhy.
Vojtův příklad se čmelákem na zahradě je poměrně trefný, co takové "technologické koleje"...
Závěrem bych nicméně dodal, že drážní legislativa je absolutně zoufalá a každá další vypocená novela to jen zhorší (k tomu právo jezdit na vlečce s pouhou licencí strojvedoucího aj.).
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
dědek_hank
Středa, 28. února 2018 - 08:41:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 7-2017
Wool 1565: Děkuji. Takže jasno bylo tímto vneseno do základních pojmů a posuzování a povolování staveb. Co třeba obecný technický dozor nad provozem - tím teď myslím např. posuzování provozní způsobilosti vozidel a pracovníků? A co dozor nad bezpečností, hygienou a ekologií provozu především ve vztahu k cestujícím a obecně k okolí těch drah-nedrah? Do působnosti kterých úřadů spadají tyto záležitosti? Tedy pokud se o to vůbec někdo ze zákona stará - teď tím myslím preventivně, ne až se řeší konkrétní průsery.
D_k
Středa, 28. února 2018 - 08:48:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 151
Registrován: 6-2005
No právě,ono jde v základě o to, aby to "něco" někdo povolil, nebo alespoň nezakázal. Pokud seženete papír, že máte kolotoč a úředník Vám bude nakloněn, tak budete provozovat kolotoč. Když máte natolik štěstí, že máte něco společného s Báňským úřadem, tak budete provozovat důlní dráhu. Pokud máte živnostenský list na pilu, budete provozovat průmyslovou dráhu - vše mimo platnost Zákona o drahách, viz část první, paragraf 2 odstavec 2. A když budete chtít, tak se můžete pokusit provozovat i drážní dopravu s dohledem DÚ, ale jak psal Zdepa, je to ta nejposlednější a nejzoufalejší možnost.
Kdysi jsem si dal práci a vyhledal si na internetu všechny dostupné verze Zákona o drahách (v ČSR byl první zákon 86/1937 Sb., tam je pro nás zajímavý §177) a nikde nic o limitu 760 jsem nenašel. Zřejmě se tato informace udržuje v povědomí úředníků od dob monarchie, případně to souvisí s tím, jak psal Wool, že 1435 a 760 jsou "normalizované" rozchody pro Č(S)D.
DK
dědek_hank
Středa, 28. února 2018 - 08:49:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 7-2017
A ještě: Jestli tomu dobře rozumím, tak kdyby si někdo pořídil nějaké exotické vozidlo a chtěl si pro něj postavit dráhu o rozchodu mezi 760 a 1435 mm - třeba hutním 790 mm, skandinávském 891 mm, báňském 900 mm, metrovém nebo kapském 1067 mm, tak se na něj vyhláška 177/95 a působnost DÚ taky nevztahuje, pokud ta dráha z jiných důvodů a jinými znaky a parametry nespadá do jiných ustanovení té vyhlášky?
D_k
Středa, 28. února 2018 - 09:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 6-2005
Ad Dedek_hank: Pokud splni vetu zakona:
Paragraf 1 odstavec (2): Zákon se nevztahuje na dráhy důlní, průmyslové a přenosné.
tak to zadna vyhláška nezmeni.
O bezpečnost se staraji v tom pripade standardni postupy BOZP.
Aneb i kolotocar nejake kontrole podleha.
Ale muze se Vam stat, ze Vas patricny urednik z mistne příslušného referatu bezpecnosti práce posle na DU pro potvrzeni.
DK
Středa, 28. února 2018 - 11:57:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3130
Registrován: 5-2002
Kdysi se tu řešilo, že Milovice snad pod DÚ nespadají, rozchod nerozchod...
Co si matně vybavuji, tak snad pro účel dráhy.
Středa, 28. února 2018 - 16:18:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 477
Registrován: 12-2007
Existuje nějaká souvislost s typem BS-80 nebo čistě náhodně podobný design? [happy]
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 28. února 2018 - 16:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1419
Registrován: 8-2006
D-k: zde jste v režimu NV 378/2001 Sb. Za vše odpovídá provozovatel a vše musí doložit, že dělá. (I na ty kolotoče jsou normy). Pokud spácháte vlastní MPBP, pak se to dá s přihmouřením oka provozovat. Pozor ale na VTZ.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
dědek_hank
Středa, 28. února 2018 - 17:36:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 7-2017
Motoráček:
"D-k: zde jste v režimu NV 378/2001 Sb. Za vše odpovídá provozovatel a vše musí doložit, že dělá. (I na ty kolotoče jsou normy). Pokud spácháte vlastní MPBP, pak se to dá s přihmouřením oka provozovat. Pozor ale na VTZ."

NV 378/2001 je v podstatě implementace evropského práva do našeho. Když se uvádělo do praxe, dost lidí, aniž by si to pořádně přečetli, panikařilo, že se tím odstaví celý český průmysl... [rofl] Nevšiml jsem si, že by se českému průmyslu v důsledku jeho zavedení něco vážného stalo. [rofl] (Čímž netvrdím, že v tom nejsou žádná úskalí.)

Těch VTZ zas tolik nebude: Kotle, vzduchojemy a podobné tlakové nádoby, některá elektrická zařízení. Ale to není nic, co by nebylo obecně známo z jiných oborů, včetně řízení průměrné české domácnosti a/nebo výrobně-provozní živnosti.

Pokud jde o místní provozně-bezpečnostní předpisy, tak dnes už je dost živnostníků, kteří to sepíšou "na kšeft". A zase: Kdo dělal někdy ve fabrice třeba technologa a sepisoval technologické reglementy nebo kdo psal návody k obsluze strojně-technologických zařízení i v jiné než dopravní branži, měl by být schopen po nastudování příslušných právních předpisů poradit si s tím. Pak je ale užitečné dát to někomu, kdo se tím živí a drží krok s legislativou, aspoň přečíst a opravit.
Středa, 28. února 2018 - 21:19:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 2-2018
Vážení, již několik dnů sleduji vaši diskuzi o různých šestistovkách, sedmsetšedesátkách atd. Předpokládám že nikdo z vás nemá nějaké zlé úmysly, ale většina z vás dráhu nemá a neprovozuje ji. V zájmu těch druhých, kteří tyto dráhy mají a provozují vás prosím: omezte a ukončete tuto veřejnou diskuzi. Pokud vás to baví, najděte si jiné fórum, ale hlavně neveřejné. Jak již psal ,,Zdepa" neserte se do toho, nebo nakonec vyprovokujete nějakého státního úředníka k činnosti, ze které nám všem bude na blití. Díky za pochopení.
Středa, 28. února 2018 - 23:19:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 1-2005
důlní_železnice: Petře, zcela zbytečná předposranost. DÚ rozhodně nemá zájem subsumovat kdejaký cirkus pod ZoDr, tím spíše pak ovál někde v Kořenově.
Na okraj - Bez ohledu na DÚ - pokud tam někoho žvejkneš a nebudeš mít na stavbu anebo její provozování papíry, tím hůř pro Tebe. Raději si přečti názory shora uvedené a řádně se pojisti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Wool.)
Jediné slušné vlakové spojení z Prahy a Severních Čech do Polska a Vy ho chcete zpochybňovat. Ekonomie zničí vše užitečné s šetřily jako jste Vy. - M. Š., obhájce rychlíku Praha - Jelenia Góra a zpět.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 06:12:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 299
Registrován: 7-2006
Pro pány PKol a Ondras 888.Zatím teoreticky studuju staré mapy a k té drážce na Brněnské je výsledek nula.V mapách se potvrdila drážka v cihelně v Držovicích a dokonce je zakreslená drážka i v cihelně ve Vrahovicích.Je to zajímavé,že pár metrů v cihelnách zakresleno je a po té na Brněnské ani stopa.
www.rlz.bilysklep.cz
Nech vzkvétá Rajnochovická železnica pod vedením najvětšího ogara, milovaného ředitela Tomáša Hegara.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 11:49:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 342
Registrován: 3-2010
Ad Vlasta 227: Mohu poprosit nějaké info k tomu vozu, co byl přepravován s mašinou? Předem moc děkuji za odpověď.
Čtvrtek, 01. března 2018 - 20:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2528
Registrován: 7-2005
Mám od dědi v paměti zastrčené přísloví "nejhorší smrt je z leknutí". Tak se nelekejme a řešme to jak nejlépe umíme. Myslím, že až začnou někde rejpat, tak si to úzkorozchodníci řeknou a vznikne sdružení "úzkorozchodkáři všech lomů, dolů a zahrad, spojme se"
Chápu i uvedený názor, protože "na opasku měl nápis -Buď připraven-, a on nebyl připraven. No nemá to inzerovat..... Dobrej opasek, ještě ho mám schovanej....."[andel]

(Příspěvek byl editován uživatelem zdepa.)
Neděle, 04. března 2018 - 10:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2017
Do Zbýšovského vozového parku osobních vozů,letos přibude další přírustek Ci/ú-2,na kterém se momentálně pracuje souběžně z Deutzem [kladivo]
Neděle, 04. března 2018 - 11:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 7-2017
Cisalpino: Pokoušeli jsme se lokomotivu udělat pokud možno v co nejpůvodnějším zbarvení,tak jak opouštěli výrobní závod v Casselu v roce 1913. S lokomotivou BS-80 to určitě nemá nic společného!!

Pondělí, 05. března 2018 - 10:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9371
Registrován: 5-2002
Malé Svatoňovice 13.12.1985 z archivů páně Motoráčka vywebeny na našem webu:
http://www.pshzd.cz/galerie/category.php?cat=319

Ukázka


(Příspěvek byl editován uživatelem 353.)
Cogwheel
Pondělí, 05. března 2018 - 10:51:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5339
Registrován: 1-2012
Tento vrak el. lokomotivy sovětské výroby se snad dostal do Drásova, ale jestli tam dosud existuje, mi není známo.
Pondělí, 05. března 2018 - 19:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1421
Registrován: 8-2006
Máte-li někdo z této úzkokolejky v M. Svatoňovicích nějaké fotky, plánky, atd. a ochotu poskytnout, rádi příspěvek rozšíříme.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
Úterý, 06. března 2018 - 00:03:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2531
Registrován: 7-2005
Povrchová úzká dráha dolu Nejedlý v M.Svatoňovicích oficiálně ukončila provoz k 1.3.1982.
K tomuto datu byly oficiálně zrušeny i poslední 3 sovětské lokomotivy typu II TR-2G dodané v roce 1950 jako původně důlní lokomotivy. Budka a úprava na povrchové provedena na dole. Celkem 4. Ještě v roce 1934 sloužily na povrchu jen 2 lokomotivy
Cogwheel
Úterý, 06. března 2018 - 10:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5340
Registrován: 1-2012
O tuzemské úpravě svatoňovických důlních ellok na povrchové jsem již někde slyšel, ale ta kabina vypadá docela stylově "sovětsky". [lol] I nátěr byl rudý, pokud se pamatuji.
Úterý, 06. března 2018 - 11:32:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7202
Registrován: 9-2003
Svatoňovická úzká byla tuším popsána v časopise Tulák po drahách,spolku Dráhařů.. Cogwheel ,nevíš náhodou?nejsem si úplně jistý..V oblasti jsem párkrát byl,nějaké zbytky v terénu byly ,dokonce kdesi pod cestou v lese mi známý ukazoval zbytky nějakého vozíku..někdy 1994..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Cogwheel
Úterý, 06. března 2018 - 14:37:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5343
Registrován: 1-2012
Prošmejdili jsme to tam dosti důkladně, ale až v tomto století. V Tulákovi vyšla snad jen zpráva z výletu (dříve ale něco napsal kolega Vagonet). Pro komplexní pohled na historii uhelného revíru doporučuji publikace od Jiráska (ale ne toho spisovatele historických románů, nýbrž tamního bývalého důlního měřiče). [wink]
Cogwheel
Úterý, 06. března 2018 - 14:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5344
Registrován: 1-2012
Ještě ad Motoráček: Koukám, že obec se loni taky pídila po památkách: http://www.velkesvatonovice.cz/windex.php/male-svatonovice-vyzva- uzkokolejka-konska-draha-parni-i-elektricky-provoz/
Úterý, 06. března 2018 - 21:25:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 12-2010
Články k Malým Svatoňovicím vyšly v časopisu Dráha č.2/99: "Od koní k volům" a v Dráze č.4/2001:"Svatoňovická dráha ještě jednou". Dvě zachráněné lokomotivy byly posléze sešrotované.
Cogwheel
Středa, 07. března 2018 - 11:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5348
Registrován: 1-2012
Od výše zmiňovaného montanisty Jiráska (na ukázku obálka jedné z jeho dnes již těžko dostupných publikací)

si dovolím reprodukovat schematické "bokorysy" zaniklých úzkokolejných koňských a svážných drah vzhledem k pohoří (masiv Žaltmanu).

Nahoře zleva od Velkých Svatoňovic resp. Markoušovic po štolu Ida, dole pak systém vedoucí k nákladišti u nynější zastávky Rtyně v Podkrkonoší.
Všechny koněspžežky a svážnice ("bremsty") od malých dolů zanikly do konce 19. století. Parní provoz a později ve 20. století elektrický zůstal jen na úseku od štoly Ida (která převzala drtivou většinu těžby Svatoňovické oblasti) nad nádraží Malé Svatoňovice.
Středa, 07. března 2018 - 12:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 52
Registrován: 10-2008
Mohl bych mít nápravy a vozíky . Kdyby byl zájem tak mi napište. Rozchod asi 700 mmm .děkuji



(Příspěvek byl editován uživatelem vizour.)

(Příspěvek byl editován uživatelem vizour.)
Středa, 07. března 2018 - 15:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 563
Registrován: 10-2003
600 mm
a neměl by tedy být Henšlík spíš žlutý??[rofl]
Středa, 07. března 2018 - 21:46:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11323
Registrován: 4-2003
Copa to je za uzké koleje v Bošicích ??




https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Středa, 07. března 2018 - 21:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 2-2011
Ad Kořka: Moje řeč, já bych se s tím moc nes**l [biggrin]
Středa, 07. března 2018 - 22:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1496
Registrován: 5-2009
Místo určování barvy z černobílého snímku pomocí té utility, by bylo spolehlivější věštit z křišťálové koule [happy].
Hloupý, kdo nebyl na Fuji.
Ještě hloupější, kdo tam byl dvakrát.
Japonské přísloví
T_m
Čtvrtek, 08. března 2018 - 00:03:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3287
Registrován: 5-2002
Jnd:
"Copa to je za uzké koleje v Bošicích ??
"

Vjezd drážky do dvora https://mapy.cz/s/2rVEv
Dopravní web ® informace a publicistika z oboru dopravy, se zvláštním zřetelem na dopravu veřejnou
To se pak sevře v krku, když ukáže třeba na Tebe... A pak "Chraňte naše duše!", často zaznívá do nebe... - Daniel Landa
Nejdřív přicházejí úsměvy, potom lži. Poslední je střelba. – Roland Deschain z Gileadu
Cogwheel
Čtvrtek, 08. března 2018 - 08:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5350
Registrován: 1-2012
Prý tam působil obchodník s uhlím (pro malospotřebitele).
Čtvrtek, 08. března 2018 - 11:15:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1365
Registrován: 3-2006
Cog. - Potvrzuju, obchod uhlím, dřívím, palivy a hospoda. Vše přivezla velká dráha a malodrážkou si to jen navozili do zadní stodoly a sudy s pivem spustili do sklepa. Vlevo vedle dveří do baráku je ještě na zdi hák i kladka pro spouštění sudů a na zemi velkej poklop do sklepa. Mockrát jsem v tom baráku byl na kus řeči a na kafe, bydlí tam kamarád s rodinou a zvířectvem [satan]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 11:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11325
Registrován: 4-2003
Dík za info [ok]
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
Čtvrtek, 08. března 2018 - 23:43:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 2-2007
Ondra770: zatím se soustředíme na lokomotivu, ale v úvahu přichází i prodej, vagon má na naše koleje dost velký rozvor.

Golemklusacek: bohužel zatím žádné informace nemáme, ale budeme pátrat. čitelné údaje na rámu po zbežné prohlídce pouze dva: rozvor 3,7m a nápis ÖBB

Cogwheel 5327: lokomotiva má skutečně rozchod 760mm, vzhledem k tomu že naše dráha má rozchod 600mm se zásahu do rámu nevyhneme




Úzké koleje na jihozápadní Moravě = Železnice Plná Páry [masinka]
Čtvrtek, 08. března 2018 - 23:50:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 67
Registrován: 2-2007


Úzké koleje na jihozápadní Moravě = Železnice Plná Páry [masinka]
Pátek, 09. března 2018 - 06:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4659
Registrován: 7-2011
Umyli jste rez, mech a lišejník a našli lokomotivu, gratuluju. [proud] Akorát s tou wapkou opatrně, aby ještě něco zbylo...[andel] [biggrin]
Tak ne, vážně - ta zelená je "originál" (včetně dýmnice a komína [coze]), nebo se pod ní ještě něco skrývá?
Pátek, 09. března 2018 - 09:33:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 10-2017
I když to skoro vypadá, že se někdo hodně snažil, aby lokomotivu trvale znehodnotil, jako se to dělá s historickými zbraněmi, oprava není nereálná, viz. Henschel MPŽ. Zúžení rámu a opravy plechů lze v nouzi dělat klidně "pod širákem". Mechanické díly zvládne průměrně vybavená strojní dílna. Co "doma" nelze udělat, je změna rozchodu náprav a výroba nového kotle (opět viz MPŽ), domnívám se, že oprava původního kotle není reálná. Ani nová výroba chybějících dílů (hlava, výronky) není utopií. Ovšem chce to rozbít pořádně vykrmené prasátko, čím tlustější, tím dříve lokomotiva vyjede...V každém případě přeji novým majitelům tohoto pozoruhodného stroje úspěch.
Pátek, 09. března 2018 - 12:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7204
Registrován: 9-2003
Též držím palce, a praktická drobnost - dobře děláte že demontované díly označujete,moje osobní zkušenost nejlépe plechové štítky na drátu.A doporučil bych vše před demontáží fotit a některé díly měřit např.matice nastavení šoupátek a pod. To focení se mi mnohokrát osvědčilo.Ať se daří.[masinka]
..pořádná mašina má kotel a komín..
Pátek, 09. března 2018 - 19:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 702
Registrován: 7-2009
Rovněž já, ač neúzkorozchodný, přeji do Dačic hodně úspěchu a vytrvalosti při sestavování kostiček lega do finální podoby, která jistě usadí některé bezvěrce na svalstvo v příslušných partiích !!!
Pátek, 09. března 2018 - 19:58:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 846
Registrován: 10-2006
Henschel ve Zbýšově, OaK v Žamberku, Krausska pro Solvaye (Lužná též) a Maffei v Dačicích, nemohu si pomoci, ale po letech BSkové nadvlády to na Českých ouzkých začíná opravdu stát za to (pozn. nechci BSky dehonestovat). Všem co těm mašinkám věnujete péči velký palec nahoru [ok][jidlo] Takovej sraz párovek by potom bylo žrádlo [jidlo]
Sobota, 10. března 2018 - 04:36:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4663
Registrován: 7-2011
Nyplzet:
"Takovej sraz párovek by potom bylo žrádlo [jidlo]"
"Putovní výstavka" každej rok jinde mě už napadla taky. Jen ten sponzor jaxi chybí, jen ten sponzor.... [biggrin]
Sobota, 10. března 2018 - 09:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 7-2017
Čtvrteční závaz převodovky a motoru 4 S 100 do rámu Deutze 46786/1944 ve Zbýšově.

Pondělí, 12. března 2018 - 09:23:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 10-2017
Mohu-li mít drobný dotaz, odkud pochází spojka namontovaná na motor řady S110 ? Také mne zaujala (alespoň na první pohled) značná mezera mezi motorem a převodovkou. Bude zde umístěno ještě nějaké zařízení nebo je to dáno rozdílem v konstrukci původního motoru a S110?
Pondělí, 12. března 2018 - 14:35:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2017
dv.r. - Spojka je použitá z traktoru MAJOR a mezera vznikla podle nově uloženého motoru.Hlavní hřídel která vede ze spojky na převodovku,bude ještě procházet jedním ložiskovým domkem,právě v této mezeře.
Pondělí, 12. března 2018 - 15:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 10-2017
Ještě mne při prohlídce posledního obrázku napadlo, jestli bude dost místa pro chladič? Ale možná je to jen optický klam, jen to vypadá, jako by před motorem bylo místo tak na dlaň + palec a to by u těchto motorů obvykle používané chladiče čněly před rámem, jedině že by se použil modernější úzký hliníkový chladič. Jak jsem již podotkl, třeba je to jenom klam...
Pondělí, 12. března 2018 - 16:27:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 7-2017
dv.r. - máte pravdu,místa tam skutečně není moc,ale vychází to!!
Pondělí, 12. března 2018 - 16:47:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 8-2015
V Tatrách budou nové zubačky: http://www.podtatranske-noviny.sk/2018/02/po-50-rokoch-sa-dockame -novych-zubaciek/
Pondělí, 12. března 2018 - 19:41:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 9-2015
Vlasta227: Máte prosím k nej aj nejaký základný továrenský výkres ? Ako sa pozerám tak búdka a vodné vane budú byť asi nové [happy]. Smiem sa prosím opýtať čo zostane pôvodné a čo nie ? Ďakujem a držím vám palce [vypravci].
Adam Barbuščák [masinka].
Středa, 14. března 2018 - 14:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 68
Registrován: 2-2007

Úzké koleje na jihozápadní Moravě = Železnice Plná Páry [masinka]
Středa, 14. března 2018 - 16:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 7-2017
Vlasta227 : Dobrý Borci,v jakém stavu je topeniště? Předpokládám že ocelové asi nebude,že? Ať se daří [ok]
Čtvrtek, 15. března 2018 - 11:27:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 2-2009

www.solvayovylomy.cz
Čtvrtek, 15. března 2018 - 23:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 7-2005
Maffei Dačice - kotlově to půjde "opsat" podle dokladů podobných lokomotiv, které zde někdy jezdily. Např. 2702/1907 - Bt, 750 mm - dodán 1908 stavební firmě Lebeda a syn Č.Budějovice na stavbu dráhy, 2862 (kotel 2829)/1909 - Bt, 760 mm - dodána 1909 stavitelům Kress & Bernard.
Obě výkon 50 koní, kotel výhř.pl. 17,74 m2. K obou v archivu existují popisy kotlů a prvopisy certifikátů-
Pátek, 16. března 2018 - 10:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 10-2017
No, neviděl jsem obrázky ze strany topeniště, ale v dýmnici je v trubkovnici namísto trubek vyřezaná škaredá díra, přinejmenším totéž bude i na druhé straně. Nožní rám po demontáži krycích plechů u podlahy budky taky nevypadá moc pěkně. Otázkou je, nakolik je zeslabené tzv. "břicho" válcového kotle, jak jsou na tom rozpěrky a vnitřní stěny topeniště. Měděné u nás asi nikdo opravit neumí, tato dovednost již zanikla, ovšem za provozu lokomotiv se často předělávalo na ocelové, zvláště kolem 2 sv. války. Takže i kdyby k tomu došlo u tohoto konkrétního kotle, a předpokládejme, že nenastaly další "průsery", je tady nutnost radikální opravy nebo výměny obou trubkovnic, možná vyříznutí a záplatování "břicha" , a určitě důkladná oprava, možná i výměna nožního rámu. K tomu nutno připočíst výměnu rozpěrek a zaválcování a zavaření trubek, pravděpodobně bude nutno opravit vnitřek topeniště a netušíme, v jakém stavu je rošt a popelník. Strašná piplačka, finančně náročná, nutno zainteresovat speciálně školené svářeče. Kotel je nýtovaný a svařování v blízkosti nýtů při výměnách větších celků by mohlo způsobit těžko řešitelné netěsnosti. Takže by možná bylo lepší nechat vyrobit nový kotel. Chce to sezvat odborníky, vzít tužku a počítat. Ale toto vše jsou jen úvahy, založené na několika obrázcích, a rozhodnout se musí majitel stroje.
Pátek, 16. března 2018 - 14:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 848
Registrován: 10-2006
Opět krásnej stroj a tentokrát i s podvozkem [ok] 2S110 https://stroje.bazos.cz/inzerat/86815526/Velky-stabilni-motor.php
Čtvrtek, 22. března 2018 - 19:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 8-2015
Došlo mi mailem, zajímavá splítka 750 a 1000 mm [happy]

unknown maybe D Nassauischen Kleinbahn : https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8501996
https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8498911
https://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?017,8499868
Komu se to neotevře, klikne na odkaz ještě jednou.
dědek_hank
Čtvrtek, 22. března 2018 - 20:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 7-2017
kwasi:
"
Komu se to neotevře, klikne na odkaz ještě jednou."

Omyl, na Drehscheibe se dostaneš přímo do odkazu jedině jeho zkopírováním do adresního řádku prohlížeče. Klikat nestačí.
Čtvrtek, 22. března 2018 - 20:28:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2500
Registrován: 1-2006
Mně to funguje bez problému z odkazů, používám Godzillu [andel]
dědek_hank
Čtvrtek, 22. března 2018 - 20:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 7-2017
Mixmouses:
"Mně to funguje bez problému z odkazů, používám Godzillu [andel]"


Já taky... [crazy]