Diskuse » Archiv 2018 » Tramvaje a metro » Metro a spol. » Archiv diskuse Metro a spol. do 18. 03. 2018 | předcházející | další |
Archiv diskuse Metro a spol. do 18. 03. 2018dolů |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 45 Registrován: 8-2017 |
My zase budeme mít nákladní metro ... https://www.facebook.com/iprpraha/photos/a.678649078835933.107374 1828.676720845695423/1788775324489964/?type=3&theater ... když jsem si v té diskuzi četl, tak BTW ... s FB moc neumím, takže na ten obrázek je potřeba kliknout a zobrazí se komentáře. Omlouvám se, pokud jsem jedinej blbej co mu to není předem jasné:-). |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 31 Registrován: 7-2017 |
Skutočná rarita sa podarila v Jerevane: v úseku Šengavit - Čarbach začal jazdiť sólo vagón metra, prerobený z klasickej 81-717. odkaz |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 580 Registrován: 3-2009 |
Jeden vůz jezdil v Berlíně v roce 1914 na části dnešní linky U3 (viz foto)
Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4362 Registrován: 5-2002 |
Setkání minulou sobotu na Kačerově: |
Jarmil
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 300 Registrován: 6-2013 |
krásné |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 62 Registrován: 1-2011 |
No to vskutku. Co je krásnýho na starejch popelnicích ? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1197 Registrován: 2-2011 |
Pěkný článeček o tom, jak automatizace metra zrychluje provoz: http://www.metro-report.com/analysis/single-news/view/automation- speeds-up-metros.html V kostce pro anglicky nehovořící: Pařížská linka č.1 po automatizaci v letech 2007-2012 zrychlila z průměrné rychlosti 24,4 km/h na 30 km/h. Člověk obvykle pro jistotu brzdí o trochu dřív než počítač. Počítač se neunaví a řídí přesně celý den. Dveře ve stanicích zrychlují příjezdy a odjezdy do/ze stanice. Celkem tak automatizace může uspořit až 20 s na každý mezistaniční úsek.
thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyristorek |
Jirka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 414 Registrován: 5-2002 |
Hmm. Na trase B, kde se zatím jezdí stále jen na ruku, je průměrná rychlost 36,5 km/h.
Jirka.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1199 Registrován: 2-2011 |
A jak je na tom A + C? pro srovnání.
thriller.borec.cz
pár mých fotek hlavně tyristorek |
čítatel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 181 Registrován: 4-2012 |
Thriller: Díky zajímavé čtení. Nicméně zrychlit provoz v Praze lze i se současným vybavením celkem bez větších obtíží (pravda asi ne o tolik na každé stanici), ale zkrácení doby sebou nese vyšší energetické nároky - spotřebu elektrické energie. Už se to tady řešilo vícekrát a to včetně poměrně podrobných výpočtů - ale teď to nemůžu v archivu najít. EDIT: Tak tady je jedna zmínka, ale někdy ještě dřív to zde podle mě bylo i s tím výpočtem. (Archiv 2015 - ten čas letí začal jsem to nejdřív hledat v loňském archivu ) (Příspěvek byl editován uživatelem čítatel.) |
čítatel
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 182 Registrován: 4-2012 |
Konkrétněji zde. (Pardon za dvojpříspěvek, nestihl jsem druhý edit asi o 10 sekund ) |
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1701 Registrován: 10-2002 |
Pro srovnání: Linka 1 v Paříži má provozní délku 16,5km a má 25 stanic, jízdní doba je okolo 35min, metro jezdí na pneumatikách. V článečku se píše, že průměrná mezistaniční vzdálenost je 700m a minimální poloměr oblouku 40m. Oblouky tam způsobují značné propady rychlosti, zvláště gumování u Bastily je kvalitní. Provozní délka trasy B v Praze je 25,7km a má 24 stanic, jízdní doba okolo 43min. Průměrná mezistaniční vzdálenost je 1118,5m a minimální oblouk je jeden 315m a pak až několik 350m. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 256 Registrován: 7-2014 |
Drak: A když už jsme u toho, kde máme ty 315/350 m oblouky? Za sebe osobně tipuju úseky KN - NA a NA - MU-B. Jinak srovnávat hluboké pražské metro ruského typu a Paříž....jabka a broskve... (Příspěvek byl editován uživatelem tommyx.)
Ostrava/Pardubice/Praha
|
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1702 Registrován: 10-2002 |
Ten 315m oblouk je asi chyba v podkladu ze kterého jsem včera čerpal, navíc byl chybně umístěný v 1.koleji při vjezdu do tubusu mezi HU a LZ. V dalších materiálech mají vnější oblouky z obou stran tubusu 356,8m a vnitřní 350m, což je reálnější. Další 350m oblouk je před SN v 2.koleji. Zde je zajímavé že vnitřní oblouk v 1.koleji má 375m. Potom obě dvojice oblouků AN - KN, oblouk NA - MSB v obou kolejích, zde i se sníženou rychlostí 65km/h, a obě dvojice oblouků MSB - NR. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 257 Registrován: 7-2014 |
Drak: Takže jsem se částečně trefil "Se sníženou rychlostí 65 km/h" > No, takže pokud se v Praze považuje vmax=65 za sníženou, tak asi nezbývá než výše diskutujícím doporučit mrknout na TyTrubku, kde jsou celé pařížské trasy z pohledu řidiče a koukat na rychlostníky > gumová kola se s obrovskými náklady na části sítě nezaváděla "jen tak" a u automatizace platí to samé V Praze je prostor pro úspory tohoto typu násobně menší, než v Paříži.
Ostrava/Pardubice/Praha
|
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1703 Registrován: 10-2002 |
Průjezd oblouky u Bastily Z venku |
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1704 Registrován: 10-2002 |
TommyX: Podle mě ale zde není rychlost snížena kvůli oblouku, ale oblouk převýšen na reálně dosažitelnou rychlost kvůli krátkému mezistaničnímu úseku. Nebo se pletu? |
Jahu
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 732 Registrován: 8-2005 |
Na trase B jezdí již několik dní ve večerních hodinách jako služební jízda souprava 3135+3222+3272+3234+3123. Jestli jsem dobře viděl, je bez udíren. Má to souvislost se změnou zabezpečovacího zařízení? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2040 Registrován: 12-2007 |
Nevíte někdo prosím, proč dnes ráno nejezdilo skoro půl hodiny metro C? Dpp píše technická závada, ale už ne, jestli na ZZ, tunelu nebo vozidlech. Moc děkuji :-)
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
|
njmk
|
|
Neregistrovaný host 62.141.0.146 |
Porucha zabzař, metro stálo cca 0810 - 0830, více nevím... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2041 Registrován: 12-2007 |
Díky moc za odpověď
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2366 Registrován: 12-2007 |
https://www.novinky.cz/ekonomika/463436-tri-stanice-metra-do-cako vic-maji-stat-16-miliard.html |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11263 Registrován: 4-2003 |
Jahu Souprava s LZA jezdí na trase B podstatně déle ,řekl bych minimálně už rok. Většinou jezdila po ukončení provozu a zatahovala na depo před začátkem denního provozu. Ale zda to je ta co píšete nebo už jiná nevím ... určitě doplní někdo znalejší ... já jí z toho depa akorát vyhnal na trat
https://www.k-report.net/diskuse/prohlizec-obrazku/?autor=Jnd
|
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1705 Registrován: 10-2002 |
Já jí viděl minulý týden v úterý kolem 14:00 při průjezdu Karlákem. |
Jahu
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 737 Registrován: 8-2005 |
Jnd, Drak: Díky za odpovědi. Jestli jezdila po ukončení provozu, tak jsem ji neměl šanci potkat. V posledních dnech jsem ji opakovaně potkal v cca 21:15 na Nám. Republiky směr Černý Most. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 155 Registrován: 7-2017 |
https://praha.idnes.cz/prodlouzeni-metra-motol-letiste-miliardy-a nalyza-fs3-/praha-zpravy.aspx?c=A180215_120053_praha-zpravy_rsr |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7107 Registrován: 1-2007 |
Jahu Souprava s LZA jezdí na trase B podstatně déle ,řekl bych minimálně už rok. Většinou jezdila po ukončení provozu a zatahovala na depo před začátkem denního provozu. Ale zda to je ta co píšete nebo už jiná nevím ... určitě doplní někdo znalejší ... já jí z toho depa akorát vyhnal na trat [happy] Je to souprava z trasy A zapůjčená na Zličín pro testování LZA. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2448 Registrován: 9-2003 |
Jirkas 414: Na B se jezdí na ruku? Já myslel, že na ARS-ku.
NOBLE BRICKS
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6982 Registrován: 6-2004 |
S4991023: ARS je ve zkratce jenom omezovač rychlosti, který zasáhne pouze pokud má důvod, jinak je to v rukou fíry . |
Jirka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 415 Registrován: 5-2002 |
Přesně tak. ARS je "jen" zabezpečovač, nemá AVV. Na ruku tedy znamená, že fíra plně ovládá soupravu.
Jirka.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7110 Registrován: 1-2007 |
VIDEO: Muž si na Budějovické hrál na karatistu, kopem rozbil dveře metra |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1162 Registrován: 11-2005 |
Já si myslím, že automatizace a rychlost spolu nutně nesouvisí, třeba automatické metro v Římě je rychlostně tragické, hlavně dojezdy do stanic a značně předposrané brždění, a to i přes to, že tam nástupiště oddělují stěny s dveřmi. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11281 Registrován: 4-2003 |
M1 bojující se sněhovou kalamitou ...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 372 Registrován: 8-2017 |
Stanice metra na Žižkově? Praha by ho měla zanést do Metropolitního plánu Radní Prahy 9 Tomáš Holeček (ODS) řekl, že by trasa měla končit nikoli na Vysočanské, ale až na Proseku, kde by se propojila s trasou C. ->->-> Budou volby, tak takovýchhle srandiček bude asi přibývat. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8116 Registrován: 5-2002 |
Tak samozřejmě téma bylo Kam vést déčko za Náměstím míru? Jenže pokud to půjde na Žižkov a do Vysočan, tak to jaksi mine centrum a k tomu to možná bude light, tedysoupravy kratší a méně kapacitní. Pokud to zakoupou málo, bude to taková podzemní dráha, ale pokud to půjde do hlubin Žižkova, tak to víceméně Žižkov mine víc než ve stejné trase o víc jak padesát let dříve vedený trolejbus. |
Malý_fotograf
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6530 Registrován: 5-2002 |
Dneska jsem měl tu čest se svézt na Béčku se soupravou bez ARS (oběh 38, hlavový vůz směrem na Černý Most č. 3119). Zjistil jsem to vlastně náhodou, když mě při ranním poklimbávání došlo, že jsem v prvním voze a že bych mohl hledat udírnu. Od 19. února se totiž dle facebooku dopravního podniku začalo jezdit s cestujícími (na fotkách na facebooku DP je ale oběh 37, možná je jich tedy pro testování vyhrazeno víc, ostatně by to i dávalo smysl). Souprava nebyla nijak prázdná, ale zároveň velmi dobře držela jízdní doby. Na většině stanicích prodlužovala pobyt za účelem udržení intervalu. Ale to mohlo být dáno třeba i zpožděným vlakem před námi.
Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7116 Registrován: 1-2007 |
Malý fotograf: Na trase B jezdí od 19.2. dva vlaky s LZA. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1666 Registrován: 11-2009 |
Mouka: a jsou to soupravy zličínské, nebo půjčené z Hostivaře? |
Jirka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 418 Registrován: 5-2002 |
Jsou to hostivařské a naopak na A jezdí ty první dvě předělané zličínské. Je to proto, že novou mobilku musíte zkoušet na schválené stacionárce a naopak.
Jirka.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3337 Registrován: 11-2007 |
A z Motola se může udělat spojka do Nových Butovic a bude propojení mezi trasami A a B. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5378 Registrován: 9-2011 |
A z Hostivaře do Hájů a z Čerňáku do Letňan. A budeme to mít komplet . |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7121 Registrován: 1-2007 |
A vlaky budou jezdit Motol - Hostivař - Háje - Letňany - Černý Most - Zličín - Motol (až bude jednou LZA i na C). Na spojce Háje - Hostivař by se mohla udělat stanice Nádraží Hostivař a na spojce Motol - Zličín Sídliště Řepy. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3343 Registrován: 11-2007 |
Jasně } |
Drak
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1706 Registrován: 10-2002 |
Inspirací může být Sofie |
Jenki
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5262 Registrován: 5-2002 |
Prosba : moc rád bych si svůj příbytek vylepšil stylovým osvětlením z vozů řady E. V Praze už asi k sehnání nebudou, v Budapešti nikoho neznám a maďarsky neumím. Možná by to šlo v ex-SSSR, ale tam mám pár kontaktů jen v tramvajové oblasti a metro tam nepatří pod město, ale pod ministerstvo železnic a s tramvajáky se nebaví. Samozřejmě to nechci zadarmo a rád se odměním i tomu, kdo mi zprostředkuje vhodný kontakt. Pište na jenki zavináč post.cz. Dík za pomoc a omlouvám se za plevelení diskuze. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2853 Registrován: 5-2006 |
Včera večer jsem jel metrem z Ladvi do Holesovic a celou dobu bylo hlášení posunute o 4 stanice dopředu. Po odjezdu z Ladvi se ozvalo "příští stanice Florenc" a v Holešovicích "Hlavní nádraží-vystupuje vpravo" |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1803 Registrován: 9-2007 |
dotaz - na B jsem viděl soupravu v neobvyklém, převážně bílém, nátěru. Bez stříbrné a červené proužky jenom nějak na dveřích, co je důvodem? |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3346 Registrován: 11-2007 |
Bílý nátěr mají soupravy 3111 - 3225 - 3231 - 3230 - 3122 a 3153 - 3203 - 3209 - 3216 - 3154 a původně bylo zamýšleno, že ho po modernizaci budou mít všechny soupravy. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7608 Registrován: 8-2003 |
Janek_lemoch. + bílá byla 3138-3150 prototyp.. Livingproof: také jsem jel ve středu milimetrem na céééé a hlášení bylo v pohodě...
World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 7609 Registrován: 8-2003 |
Jenki: před x-lety toho byl full sklad, teď je vše v resp.kovošrotu..
World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou |
6563
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 91 Registrován: 8-2017 |
Livingproof: Kdysi se to řešilo na metroweb.cz - prý se to může stát, když vlak jede (v tomhle případě) z Letňan a strojvedoucí nastaví omylem hlášení pro vlak jedoucí z Ládví. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11316 Registrován: 4-2003 |
Zítra dopoledne by se mělo jezdit na kačerovské zkušebce .. kdyby třeba někdo šel kolem a chtěl fotku ...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 731 Registrován: 7-2014 |
metro zahraničné: jedno opravené z Ruska bielej farby stojí práve v Štúrove a bude smerovať do Budapešti žst. Kobánya Kispest, ide v poradí už o vyše dvadsiatu súpravu v poradí (cca. 23.), ktorá sa vrátila rekonštruovaná z Ruska...... |
Jan Bozděch
|
|
Neregistrovaný host 78.128.154.85 |
Ahoj, potřeboval bych do školního projektu vědět nejvyšší čísla oběhů na jednotlivých trasách metra. Kdysi to tu někdo psal, ale nevím jestli je to stále aktuální. Děkuji vám |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 943 Registrován: 10-2002 |
Jan Bozděch: https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=3815209 |
Jan Bozděch
|
|
Neregistrovaný host 78.128.155.254 |
Syrda: Děkuji, to jsem právě našel, jen jsem nevěděl zda je to ještě aktuální |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 50 Registrován: 7-2015 |
našel jsem ve skladu cca 6 světel ze salonu ečsky ale nevím jestli jsou funkční. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3357 Registrován: 11-2007 |
Jezdí vůbec prototyp 3138-3150? |
Jirka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 420 Registrován: 5-2002 |
Samozřejmě, že jezdí. Akorát už to není prototyp.
Jirka.
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 583 Registrován: 3-2009 |
V jakém skladu? Snad ne v nějakém skladu DP? Takovéhle věci by se měly zachovat pro příští generace jako náhradní díly na historické vozy, kdyby se náhodou nějaké rozbily (nebo kdyby je nějaký blbec rozbil schválně). Čili pro všechny a ne pro jednoho jelimana, který si jimi chce vyzdobit pokoj.
Videa z let 1998-2003: www.youtube.com/strassenbahnfahrer1
|