Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Předpisy » Archiv diskuse Předpisy do 30. 07. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Předpisy do 30. 07. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 21. července 2019 - 22:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2653
Registrován: 5-2008
Ivan_Horňak: 1) jedeš tak daleko dokaváť ti někdo dává návěst třeba "vzdálit " ( posunovač , signalista) nejdál po označník ,
2) zpátky obdobně ( třeba přiblížit).

3) záleží na tom co sis " objednal u výpravčího (bylo ti nařízeno).
např.a) objeddnal sis posun (byl ti nařízen) z koleje2 na kolej 4, tak máš souhlas i zpátky na 4
b) objednal sis (byl ti nařízen) posun z 2koleje do " výtažné koleje " a tam počkáš a pak na 4 kolej , tak potřebuješ nový souhlas k posunu od výpravčího na kolej 4 z výtažné koleje
4) zaměstanec obluhují výhybky ti dá návěst klaksonem (rozhlase, vysílačkou)"výhybky jsou přestaveny" . jestli nevíš jaká to je návěst si naštuduj v předpisu

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Neděle, 21. července 2019 - 22:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 4-2014
U nás na Plzni -Chebu za ruské DZZ to chodilo takto:
- Do stanice přijel manipulák
- Vlakvedoucí manipulačního vlaku se domluvil s výpravčím stanice na postupu posunu, tzn: co a kam se bude odstavovat a ze kterých kolejí se budou dobírat vozy, potřebný čas na posun atd.,
- Výpravčí určil dopravní a manipulační koleje, na kterých bude probíhat posun
- Vlakvedoucí poté udělil pokyny vlakové četě (posunovači + fíra)
- Výpravčí udělil pokyny vechtrovy, který se pak vydal na pomocné stavědlo odkud házel výměny
- A pak vechtr dal návěst souhlas k posunu + příslušnou návěst vzdálit, nebo přiblížit a posunovači to pak opět ručními návěstmi dávali fírovy na mašinu, nebo mu ty návěsti dávali ústně přes vysílačku.

Důležité bylo to, že vedoucí posunu v obsazené stanici výpravčím, byl vždy výpravčí a jen ten mohl vydat souhlas k posunu, samozřejmě po domluvě s dispečerem.
Pokud se posunovalo v neobsazené stanici bez výpravčího, kde byl přítomen jen vechtr, tak tam dispečer pověřil vedoucím posunu vechtra, který za celý posun zodpovídal, potom vechtr projednal s vlakvedoucím (popř. fírou) posun a pak postup nahlásil dispečerovi, který dal souhlas k zahájení posunu vechtrovy a také určil čas, do kdy má být posun hotov.


(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
djst
Neděle, 21. července 2019 - 23:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 8-2014
Parmezano: To snad ne?! Zaměňujete souhlas a svolení k posunu, což jsou dvě rozdílné věci, pro posunování je třeba mít obojí.
Svolení k posunu je jakási domluva s výpravčím na technologii posunu. Tam opravdu záleží, co si domluvíte, nesmíte dělat nic, co si nedomluvíte (zejména jezdit na jiné dopravní koleje nebo do jiného obvodu, jež vám výpravčí dovolil).
Souhlas k posunu platí jen pro jednu jízdu, na souhlas k posunu smíte jet nejdále k návěstidlu zakazujícímu posun nebo k hranici posunovacího obvodu. Pro jakoukoli další jízdu je třeba nový souhlas k posunu!
Souhlas k posunu se dává buďto návěstí Posun dovolen na návěstidle nebo tam, kde není ruční návěstí Souhlas k posunu (osmička) nebo rozhlasem/vysílačkou závazným slovním zněním, končím "posun dovolen". Souhlas k posunu dává zpravidla ten, pod jehož kontrolou jsou výhybky v daném obvodu.

Návěst Výhybky přestaveny slouží dnes k úplně jinému účelu, a sice ve stanici s ručně přestavovanými výhybkami, kde není pro odjezd odjezdové návěstidlo závislé na jejich poloze. Výhybkář jde přestavit výhybky pro odjezd vlaku a po jejich přestavení dá výpravčímu ruční návěst Výhybky přestaveny, čímž řekne výpravčímu, že vlaková cesta je postavena.
Pondělí, 22. července 2019 - 00:01:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2654
Registrován: 5-2008
djst: takže , když se "vytáhne kolej" , ze které , je 10 odrazů, tak dávám 10x souhlas k posunu ?
Don Parmezano
Pondělí, 22. července 2019 - 08:21:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9112
Registrován: 4-2003
který se pak vydal na pomocné stavědlo odkud házel výměny

Výměny se házely ze speciálních ovládacích skříněk umístěných přímo individuálně u každé výhybky. Aspoň ke konci na nich byly nápisy "neosbluhujte v rukavicích" (nebo podobně...), což bylo evidentně určený pro posunovače.

V předpise D46 bylo trochu jiné obsazení stanic dopravními zamci, než píšete.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

djst
Pondělí, 22. července 2019 - 10:20:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 951
Registrován: 8-2014
Parmezano: Ano. Takový souhlas (k dalšímu odrazu) můžete dostat:
1) Návěstí Posun dovolen na návěstidle platném jen pro vaši (výtažnou) kolej. Pokud už svítila při prvním odrazu, musí zhasnout a znovu se rozsvítit.
2) Ruční (osmička), slyšitelnou (jednou krátce houkačkou - pouze pokud nehrozí záměna s jiným posunovým dílem) nebo ústní návěstí Souhlas k posunu danou výhybkářem, v jehož obvodu posunujete.
3) Vysílačkou/telefonem/rozhlasem se závazným zněním.

Souhlas k posunu vám říká, že ze strany výpravčího/výhybkáře je všechno zajištěno - posunová cesta postavena a kolizní jízdy vyloučeny. Vaše posunová četa vám potom může dát návěst Odraz - tím zase říká, že jsou připraveni oni - vozy rozvěšeny, žádný posunovač mezi nimi, zarážky položeny apod. a posunovou četou ručně přestavované výměny ve správné poloze.

Souhlas k posunu od výhybkáře/výpravčího naopak nepotřebujete, pokud posunujete v obvodu, kde si přestavujete výměny (zavíráte PZZ) ručně nebo z PSt. Tady stačí svolení k posunu.
Pondělí, 22. července 2019 - 11:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 4-2014
RadekŠ- na tom Pst. se tlačítkem zvolila zvolila skupina výhybek, které se budou přestavovat. Vyjímkou bylo Stříbro - Pst.4 tam všechny řadiče od výhybek byli vytaženy do jednoho místa -na ovládací desku (která byla umístěna v bývalém St.2), ze ktreré se ty výměny přehazovali. V ostatních stanicích to bylo jak píšete, ale zase vyjma Křimice, Kozolupy, Mar.Lázně - tam se při posunu dali výměny házet z pultu, nebo řadiči, které byli umístěny ve skřínce Pst.

Ke konci ty nápisy neobsluhujte v rukavicích tam skutečně byli, to platilo zejména pro posunovače od Mn 87023 Planá - Plzeň a Mn 87022 Plzeň - Planá, protože ty Mn jezdili v noci, kdy už se vechtr v noci na většinu stanic neobsazoval.To platilo pro všechny stanice vyjma Žst. Stříbro, tam vechtr sloužil od 4:00 - 24:00 a Planou kde byl vechtr nepřetržitě i v noci. V Mar. Lázních - tam nevím jak to vechtři ke konci měli.


(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 22. července 2019 - 19:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19551
Registrován: 5-2002
L3.21: Chlape nešťastnej, výměny jsou ženskej rod, nápisy a manipuláky mužskej neživotnej, takže oboje byly (s tvrdým y). Z toho úplně bolej´ oči... [uhoh]
Pondělí, 22. července 2019 - 20:46:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8883
Registrován: 5-2002
L3.21: Chlape nešťastnej, výměny jsou ženskej rod, nápisy a manipuláky mužskej neživotnej, takže oboje byly (s tvrdým y). Z toho úplně bolej´ oči...

Až sejdeš mezi dělnický lid, obzvláště mladší, tak si velmi rychle zvykneš...
Pondělí, 22. července 2019 - 21:46:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19554
Registrován: 5-2002
PŠ: tak si velmi rychle zvykneš
Ale hýkat nadšením nad tím ještě pořád nemusím - nebo snad už ano...? [uhoh]
Pondělí, 22. července 2019 - 22:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8887
Registrován: 5-2002
Ale hýkat nadšením nad tím ještě pořád nemusím - nebo snad už ano...?

Nemusíš každého upozorňovat, jaký je blbec.
Je to marné a zbytečně kazíš odvahu sem něco psát.

Jde vidět, že nemáš Ksichtoknihu nebo Ti třeba nechodí hlášení strojvedoucích ze směn. A není to problém jen mladých, abych z toho neudělal generační problém.
Pondělí, 22. července 2019 - 23:32:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3539
Registrován: 9-2003
PŠ: Ale Hajnej má pravdu. Já furt přemýšlím, jak odměňování té negramotnosti vtěsnat do prémiového řádu. Je pozoruhodné, že s počítáním (třeba cesťáku) zrovna ti negramotní problém nemají.
NOBLE BRICKS
Mladějov
Úterý, 23. července 2019 - 06:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13987
Registrován: 3-2007
Petr_Šimral:
" k Hajnýmu:

Nemusíš každého upozorňovat, jaký je blbec.
"

Tak on to dělá rád a má to v povaze..ovšem mne taky dostává, jak tady někteří radílkové přispěvatelé kritizujou zeširoka kdeco, resp. všechno, ale sami neuměj ani pravopis třetí obecné.

Holt to o nich něco vypovídá, to sorry (a tady jsem na straně Hajného a Laminátky). Jestli to svým podřízeným toleruješ..ono je blbý, když se stydíš za ně - a oni jsou "fpoho".
Inteligentní člověk na tom odstraňování svých nedostatků taky trochu pracuje.
Úterý, 23. července 2019 - 10:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19561
Registrován: 5-2002
PŠ: Jde vidět, že nemáš Ksichtoknihu
Budeš se divit, ale mám.

ML: Tak on to dělá rád a má to v povaze
Aby ses neposral...
Kdybych chtěl z Luboše mermomocí dělat blbce, tak mu to řeknu natvrdo a nezačínám "člověče nešťastná". Ale jeho #1834 byl fakt už zu moc...
Úterý, 23. července 2019 - 12:56:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1676
Registrován: 10-2009
A úplně se ztratil původní dotaz a perfektní odpověď od djst. Posun u SŽDC je docela komplikovaná věc. Myslím, že málokdo v tom má naprosto jasno. Když do toho ještě zamontujeme jako nedílnou součást radiostanice, pak už skoro nikdo. Lidé z provozu si často pletou pojmy "svolení k posunu" se "souhlasem k posunu", "zaměstnance řídícího posun" s "vedoucím posunu". A nejen tohle. Z vlastní zkušenosti vím, že ani mnoho výpravčích, o strojvůdcích nemluvě, neví, že výpravčí už není tím, kdo může nařídit nějaký posun. Nejprve musí být o něj zaměstnancem řídícím posun požádán. To vzniklo z důvodu přesunu odpovědnosti za posun na zaměstnance dopravce. Tím, že se osoby řídící drážní dopravu zdegradovali, ztratili vyšší hodnost (aspoň pro posun) a důsledkem je, že už má strojvedoucí při posunu víc hvězdiček na náramenících. Aniž by tito z toho měli nějakou radost, spíš naopak.
Posun byl vždy rizikovější pohyb drážních vozidel než jízda vlaku. Ovšem od 1.7.2013, kdy začal nový předpis SŽDC platit, je to vstupenka do průseru skoro vždy. Došlo to tak daleko, že ani výpravčí ani vedoucí posunu nesejme ze strojvedoucího - zaměstnance řídícího posun odpovědnost téměř za cokoli. Ani věta "jedete po volné koleji" neznamená, že tomu tak musí být. Tož taky pokrok, že?
Úterý, 23. července 2019 - 13:23:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5603
Registrován: 9-2005
Se těšte. Výpravčí opět nabude pravomoci nařizovat posun. Nynější ustanovení pro posun nehodnotím, musel bych být sprostý.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Úterý, 23. července 2019 - 15:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13991
Registrován: 3-2007
Červená čepice chyběla..a možnost nařizovat, tak se paní gestorka postarala [biggrin]
Úterý, 23. července 2019 - 15:37:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5604
Registrován: 9-2005
Tak to nejspíš ne-e, Mladějove.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 23. července 2019 - 15:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3074
Registrován: 7-2006
Červená čepice chyběla..a možnost nařizovat, tak se paní gestorka postarala

Teploty stoupají ..a rozum klesá .. [vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
djst
Úterý, 23. července 2019 - 17:43:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 954
Registrován: 8-2014
Nuže, dám takový příklad, ať máme na téma posunu nad čím diskutovat.
Běžná mezilehlá stanice s elektromechanickým zabezpečovacím zařízením, jakých máme na síti stovky. Přijede vlak dopravce A, který hodlá provést posun - odstavit 5 vozů na určenou manipulační kolej (VNVK). Na této koleji již stojí jeden vůz, který sem odstavil dopravce B, ale oněch 5 vozů by se sem odhadem mělo vejít. Zaměstnanci dopravce sjednají s výpravčím posun, výpravčí s posunem souhlasí s tím, že po zasunutí posunového dílu na manipulační kolej bude posun přerušen, protože pojede vlak. Suneme na manipulační kolej, jenže ouha. Vozy se tam opravdu ještě vešly, ale mašina už ne - stojí nad výkolejkou. Námezník je sice volný, ale SZZ neumožní bez výkolejky na koleji postavit vlakovou cestu. Co teď?

Může výpravčí v zájmu zastavení rušícího posunu nařídit dopravci A, aby pohnul vozem dopravce B?
Může vůbec dopravce A hýbat s vozem dopravce B?
Pokud ne, jak byste vyřešili tuto situaci? (pokračování v posunu = zpoždění osobáku)
Kdo za tuto situaci může?

Jedno řešení bych v tomto konkrétním případě měl. D1 zakazuje přestavovat výměny pod vozidly, ale u výkolejek nic takového neříká... [wink]
Úterý, 23. července 2019 - 21:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5605
Registrován: 9-2005
Netřeba souhlasu. Každý vůz jiná ves. To by se z toho dopravci zbláznili. Pouze pokud je vozidlo zrovna manipulováno, nebo k něčemu připojené kabelem, aktivně odstavené a podobně, musí se zajistit bezpečný a nepoškozující posun.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 23. července 2019 - 22:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 7-2010
Kde je, prosím, v současné době napsáno, že výpravčí nesmí nařídit posun?
Úterý, 23. července 2019 - 22:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19566
Registrován: 5-2002
Podr: To vzniklo z důvodu přesunu odpovědnosti za posun na zaměstnance dopravce.
Spíš bych jako primární důvod viděl to, že ten fíra je tam vždycky, zatímco o tom, co staví posunové cesty, to s ohledem na rostoucí počet DOZ půjde říci čím dál tím méně.

Posun byl vždy rizikovější pohyb drážních vozidel než jízda vlaku. Ovšem od 1.7.2013, kdy začal nový předpis SŽDC platit, je to vstupenka do průseru skoro vždy.
To je dost jednostranný pohled zpoza kontroléru. Když se to ale vezme trochu víc celkově, tak těch rizik naopak spíš ubývá, a to zejména tím, že dnes jsou posunové cesty většinově zabezpečené.
Když si vzpomenu na dobu před cca 30 lety v Semilech, kdy posunkové od manipuláku mávali odraz ještě předtím, než jsme doběhli otočit výměnu...
Úterý, 23. července 2019 - 23:25:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5607
Registrován: 9-2005
Trumbera: nikde. A nikde není popsáno, jak se sjednává posun na požadavek výpravčího. Takže blbější školaři tvrdí, že výpravčí nařídit posun nesmí. Jiní se řídí tím, že co není zakázáno je dovoleno. A tak tedy jsou tací výpravčí, dokonce i chytřejší školaři, kteří si umějí legálně posun zařídit.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 23. července 2019 - 23:53:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2478
Registrován: 8-2010
ad Hajnej:
...tak těch rizik naopak spíš ubývá, a to zejména tím, že dnes jsou posunové cesty většinově zabezpečené...
Hm, tak tady s tím bych byl asi opatrnější pane...[wink]..jasně..pokud někdo někde potřebuje objet s mašinou a staví se to centrálně někde z JOP-ky/RZZ nebo CDP-čka tak souhlas, ale pak máš rozprostřenou ESU (= traťové stavědlo), kde můžeš jenom předávat do pomocných stavědel a místní obsluhu to neumí a pak máš stanice s velkým objemem místní práce, kde se taky běžně předává do pomocných stavědel - třeba Otrokovice, co jsou zaDOZ-izované z Přerova a tam ti svítí normálně bílé proti sobě - nezabezpečeně.

Čili pokud tvrdíš, že rizik ubývá, tak já naopak tvrdím, že bys tohle musel podložit nějakejma konkrétníma číslama a vzhledem k počtu rozposunovaných vozů na pomocných stavědlech versus individuálně stavěných zabezpečných posunových cest bys třeba došel k faktu, že to tak není, že ten počet nezabezpečených průserů na Pst-čkách ti spolehlivě ty zabezpečené individuálně stavěné posunové cesty "zabije"...[smrt]
Středa, 24. července 2019 - 02:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 7-2010
Qěcy:

Asi tak nějak. V předpisu se jasně píše, že před svolením k posunu musí být známa jeho technologie - tedy že dopravce uvede, jak tento posun provede. Na tom, zda se bude posun provádět z popudu dopravce nebo obsluhy dráhy, přece vůbec nezáleží. Jsem zvědav, o kolik stran na toto téma bude nová D1 tlustší.

Podroužek: ... a důsledkem je, že už má strojvedoucí při posunu víc hvězdiček na náramenících.

Spíš bych řekl, že má ty hvězdičky každý jiné. O množství to úplně není.
zOboru
Středa, 24. července 2019 - 06:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 7-2018
Nová D1 má řešit posun na základě požadavku provozovatele dráhy. Jsem na to zvědav...

Qěcy: Netřeba souhlasu. Každý vůz jiná ves. To by se z toho dopravci zbláznili. Pouze pokud je vozidlo zrovna manipulováno, nebo k něčemu připojené kabelem, aktivně odstavené a podobně, musí se zajistit bezpečný a nepoškozující posun.
Tak bezpečný a nepoškozující posun se musí zajistit tak jako tak. Dokud legislativa nebude řešit spojování vlaků více dopravců s vrcholovou odpovědností jednoho dopravce, bude toto nejen předpisové, ale především legislativní vakuum i při posunu. Minimálně s tím bude muset být dopravce předem obeznámen. V současné chvíli bych tento dotaz proto spíše směřoval na Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, který by měl vydat nějaký metodický pokyn. Od toho by se to pak mělo odvíjet dál. Ale určitě si nedokážu představit, že by někdo schválil manipulovat s cizím vozem bez jeho vědomí a svolení, samozřejmě mimo případy odvrácení hrozícího nebezpečí.

V dotazu je zmíněna VNVK. Zde si dovolím připomenout ještě jednu relativně novinku, zavedenou právě na popud již zmíněného Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. V testovacím provozu (od prosince 2019 v plném provozu) běží aplikace KaZaS - kapacita zařízení služeb. Pokud by se jednalo o VNVK vedenou jako zařízení služeb, vstupuje do toho ještě další faktor - kolej je na určité období rezervována pro určitého dopravce. Pak by se ale nemělo stát, že by si dva dopravci na jedné koleji překáželi. Pokud je kolej vyhrazena pro dopravce A, nelze tam pustit dopravce B, dokud ji dopravce A nevyklidí. Pokud tuto dobu překročí, je to řešeno pokynem k poskytování zařízení služeb.
Středa, 24. července 2019 - 08:19:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9126
Registrován: 4-2003
Jedno řešení bych v tomto konkrétním případě měl. D1 zakazuje přestavovat výměny pod vozidly, ale u výkolejek nic takového neříká.

Řekl bych že nebudou splněny podmínky volnosti vlakové cesty.[biggrin]

Ale je to zajímavá exkurze do něčího myšlení.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Středa, 24. července 2019 - 10:31:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1677
Registrován: 10-2009
Dle čl. 1692 nesmí výpravčí dát svolení k posunu, není-li mu známa dopravcem požadovaná technologie posunu. Je pravdou, že pracovník řídící posun není dopravcem. Jen zaměstnancem dopravce. Ale myslím, že ten především by měl znát dopravcem požadovanou technologii. Takže např. Přijede panťák (Os) do stanice, za 40 minut jede zpět. Požadoval v této době dopravce svou technologií přestavit (uklidit) ten panťák na manipulační kolej a zpět? Asi ne, když strojvedoucímu do tohoto mezivlačí zapracoval přestávku na jídlo a oddech. Přestávka znamená žádný pohyb vozidel a žádný styk se zákazníky. Výpravčí nemá žádnou možnost posun nařídit. Tak jsme také školeni od DVI, ve shodě s mým názorem. Jediná možnost by byla, požádat strojvedoucího, aby požádal o mimoř. posun výpravčího a ten mu vyhoví. A otevřte si Z 11. Jak se obsluhuje RDST po ukončení jízdy vlaku, který pak přejde v posun a jak , nepřejde-li v posun, jen v jiný vlak? Také tento předpis nepočítá s tím, že by výpravčí mohl chtít nějaký posun po dopravci. Tedy pokud se toto zruší, pracovníkem řídícím posun se opět stanou výpravčí, je to na oslavnou báseň.
Pane Hajnej, výpravčí jsou ve všech stanicích, kde by jakýkoli posun mohl nastat. Lhostejno zda 25 metrů, nebo 250 km. Tohle předpis v Posunu nerozlišuje. Já měl v náročnosti a průserovosti posunu na mysli nikoli zab zař, ale tu předpisovou stránku věci. A právě ta degradovala i tu návěst Posun dovolen v něco ještě míň zajištěného než do 1.7.2013. Stav, kdy vedoucí posunu není tím, kdo řídí posun, považuji za výplod šílence. Strojvedoucí by měl být tím, kdo určuje, co a jak se bude dělat, přestože ten ví hovno. Ostatně ani strojvedoucí - pracovník řídící posun, není svým zaměstnavatelem informován o této technologii. Aspoň u nás tomu tak je. Prý strojvedoucí má být natolik inteligentní, aby si to někde zjistil. Tož to je pak těžká práce. Zdravím, přeju hezký letní den. P.
Středa, 24. července 2019 - 10:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 6-2019
Podroužek: dnes nemáte nejlepší den, že? [wink]
احمد شاه مسعود
Středa, 24. července 2019 - 18:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1343
Registrován: 1-2013
Když sleduji diskusi o posunu, musím říci:
Zlatá D3!
Středa, 24. července 2019 - 23:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19570
Registrován: 5-2002
PRA: a tam ti svítí normálně bílé proti sobě - nezabezpečeně
Bílá na Pst svítí, jen když je to někam postaveno. Sice je jedno kam, ale výměna musela dojít do konce.
Další věc je, že když stojíš u kolonky, tak se tak snadno o nic nepřerazíš nebo pod něco nepřipleteš, jako když Tě parta kvaltujících magorů honí po place s ručně házenejma výměnama jako nadmutovou kozu.

já naopak tvrdím, že bys tohle musel podložit nějakejma konkrétníma číslama
S ohledem na výše uvedené se Ti na nějaká čísla můžu víš co...

Radek: Ale je to zajímavá exkurze do něčího myšlení.
Asi tak. Prostě RZZ/ESA je na howno, protože se nedá tak snadno ojebávat...

Podr: výpravčí jsou ve všech stanicích, kde by jakýkoli posun mohl nastat. Lhostejno zda 25 metrů, nebo 250 km.
Tady někdo něco nepochopil. Otázkou je, zda není ochoten nebo schopen...
Mladějov
Čtvrtek, 25. července 2019 - 08:03:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13996
Registrován: 3-2007
Podroužek: Jestli by nebylo lepší jít makat do Lidlu [biggrin]
Čtvrtek, 25. července 2019 - 09:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3548
Registrován: 9-2003
Koukám, že někteří by se tady nejraději dopracovali k balkánskému ŽSR-modelu "každý dopravce v každé stanici vlastní technologické postupy". Ale už se od toho ustupuje i tam.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 25. července 2019 - 09:31:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2655
Registrován: 5-2008
Takže trošku teorie:
Napěťová výluka mezi A-B, ROV stanoví , že v žst.A přivěsí nezávislé HV na vlak XXXXX,
vlak XXXXX má v ISOŘU v rozboru , v rubrice "Mimořádná manipulace " napsaný: v A přivěšení nezávislého HV . Lze to považovat za "objednávku posunu dopravcem "? Jak teda postupovat , když to tam nebude? Dtto , přidání přípřeže
Don Parmezano
Čtvrtek, 25. července 2019 - 10:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3075
Registrován: 7-2006
Ad absurdum .. [kladivo] Ale ani v tom zmiňovaném Lidlu to není žádná hitparáda ..[crazy]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
Čtvrtek, 25. července 2019 - 10:55:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 6-2019
každý dopravce v každé stanici vlastní technologické postupy
Technologické postupy úkonů stanice a technologie posunu jsou rozdílné věci.

Parmezano - čemu zase nerozumíte? Je to tam napsané jako pro retardované z pomocné ZDŠ. Má tam úkon, nemá souhlas k jízdě, musí úkon vykonat nebo třeba zrušit a nějakou objednávku na to snad nepotřebujete, ne?

Strojvedoucí by měl být tím, kdo určuje, co a jak se bude dělat, přestože ten ví hovno.
Tak co potom dělá v práci, když ví hovno?

není svým zaměstnavatelem informován o této technologii. Aspoň u nás tomu tak je. Prý strojvedoucí má být natolik inteligentní, aby si to někde zjistil. Tož to je pak těžká práce.
Co je zase těžká práce? Snad je střízlivej, aby si rozhodl jak (stanovil si sám svojí technologii posunu) se bude posunovat, ne?

Když sleduji diskusi o posunu, musím říci:
Zlatá D3!

Ne.
احمد شاه مسعود
Čtvrtek, 25. července 2019 - 14:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1678
Registrován: 10-2009
Ahmáde Šáhu, ó pane!
Trošku jsme si nerozuměli. Ve stanici jsou dvě soupravy. Strojvedoucí neví, zda bere zpět tu první, nebo druhou, nebo jen objíždí tu, se kterou dojel. Zaplať pámbu, že to většinou vědí výpravčí, kteří by mohli (plným právem) říct, že je po tom nic není. Žádný pomůcky nebyly pro strojvedoucí vypracovány, prý si máme ty informace někde sehnat. Vám to přijde jako normální?
Parmezano taky strefil na jeden příklad. Jen doplním, že ROV má v rozdělovníku obsaženy sic všechny dopravce, ale strojvedoucí už se to oficiálně nedozví. Ba naopak, zastavím někde v mezilehlé stanici a najíždí na mě motor. To bývá první indicie, že je něco jinak.
No a že bych kvůli tomu měl jít dělat do Lídlu? Asi ponechám bez reakce, když to je jediné, co může autor poznamenat.
Mmch, původně šlo o dotaz kolegy Horňáka, nikoli blbý dotaz, zda pro jízdu zpět od vekslu je třeba nového souhlasu k posunu. Vy, kteří se jen posmíváte nevědomému, neb nezkušenému, jste hodni opovržení. Chytrýho ze sebe umí dělat každej blbec. P.
Čtvrtek, 25. července 2019 - 23:13:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19573
Registrován: 5-2002
Podr: ROV má v rozdělovníku obsaženy sic všechny dopravce, ale strojvedoucí už se to oficiálně nedozví.
Tak to je snad bordel dopravce, ne...?
Pátek, 26. července 2019 - 10:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 2-2019
Podroužek: Pane kolego, koukněte se do ZPD část B, jsou dostupné i online, jsou v nich popsány povinnosti a úkony v jednotlivých stanicích včetně manipulací se soupravami (obraty, zajištění, označení), kdo sjednává posun apod. Na portálu SŽDC je dostupné řazení vlaků včetně oběhů souprav i jednotlivých vozů. V případě výluk bývají všechny mimořádnosti součástí OOPJŘ (aspoň v Praze).
Pátek, 26. července 2019 - 11:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1679
Registrován: 10-2009
Pane Hajnej, rád bych to svedl třeba na počasí nebo Severní Koreu, ale jistě, že je to bordel dopravce. Koho jinýho.
Pane kolego Rookie, něco v ZPD napsáno je, něco není. Něco je opsáno z loňska a už neplatí, něco se změnilo a už nebylo opraveno. Ve stanicích, kde pravidelně dochází k objíždění souprav, je v odstavci, který má určovat způsob zajištění obvykle napsáno "neobsazeno". Ve stanicích se stavebním spádem kolejí vyšším než 2,5 promile vlastně u všech, kam jezdíme. Ve stanicích, kde ZPD zpracovává nějaký nepostradatelný důchodce ze ZPD střed, je ve všech stanicích odpovědnost zaměstnanců v případě odstavení soupravy do 30 minut vypracována tak originálně, že člověk žasne. Strojvedoucí urychlí posun, případně odstaví HV a běží zajistit soupravu. Na studium oběhů vozů nemá strojvedoucí čas. Musel by to udělat ve svém volnu. A myslím, že ne všechno by bylo k pochopení. To není vůbec starost strojvedoucího.
Výluková opatření se objevují pozdě. Tak pozdě, že mnohdy ani nepřijde strojvedoucí na dřívější nástup, neb o něm nemohl vědět. A pak následuje štrůdl strojvůdců u strojmistrova okýnka, aby jim vysvětlil, co tím chtěl básník (zpracovatel výluky) říct.
Jsou-li povinnosti v ZPD popsány slovem "neobsazeno", je vidět, jak závažný dokument to je a jak leží papalášům od ČD na srdci. To srdce je jistě blízko řitního otvoru.
Tož asi tolik k teorii a praxi. Ale děkuji Vám za reakci. P.
Stenly
Sobota, 27. července 2019 - 07:54:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 2-2016
Podroužek má ve všem pravdu. [kladivo]
Sobota, 27. července 2019 - 11:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1680
Registrován: 10-2009
Halo Stenly!
"Mejlit se může každej, vzdělanej i nevzdělanej blbec". Tolik náš Švejk. Zatím pocit neomylnýho nemám, ba naopak. Ale pravdou je, že šedivá je teorie a zelený strom života. Hlavně zdraví, řekl bych. To je důležitější, než mít vždy pravdu. Všem hezký víkend. P.
Sobota, 27. července 2019 - 11:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 109
Registrován: 6-2019
Strojvedoucí neví, zda bere zpět tu první, nebo druhou, nebo jen objíždí tu, se kterou dojel.
To je výhradně věc dopravce. Pokud to neví, normální to není a musíte honit tu úřednickou elitu, která neumí zprocesovat ani toto.

zda pro jízdu zpět od vekslu je třeba nového souhlasu k posunu.
OK
احمد شاه مسعود
Stenly
Sobota, 27. července 2019 - 15:20:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 124
Registrován: 2-2016
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Strojvedoucí neví, zda bere zpět tu první, nebo druhou, nebo jen objíždí tu, se kterou dojel.
To je výhradně věc dopravce. Pokud to neví, normální to není a musíte honit tu úřednickou elitu, která neumí zprocesovat ani toto."
Aneb první otázka výpravčího : Kam to chceš odstavit? "Na třetí před dopravu." Tam to nejde. [nene]

Ahmad_Šáh_Masúd:
"Strojvedoucí by měl být tím, kdo určuje, co a jak se bude dělat, přestože ten ví hovno.
Tak co potom dělá v práci, když ví hovno?"
Vyrazim s Mn, přijedu do první stanice kde se má konat posun, zajistím vlak, zamknu mašinu a půjdu obhlídnout plac kdeže vlastně jsou ty vozy co mám dobrat, po hodině courání a zjišťóvání se propracuju k vymejšlení posunu (támhle vemu, tohle zahodím) a pak zvednu posun že jdeme něco dělat.

takhle se to opravdu dělat nedá, tudíž nevidím důvod proč bych měl bejt odpovědnej za stanovení jakým způsobem budem posunovat [kladivo] takže tam asi nemám co dělat

Hajnej:
"Podr: ROV má v rozdělovníku obsaženy sic všechny dopravce, ale strojvedoucí už se to oficiálně nedozví.
Tak to je snad bordel dopravce, ne...?"
K čemu bude fírovy ROVčko ? Od toho jsou jiní u dopravce aby vybrali to nejdůležitější (hákovnice, neutrální pole) a hlavně fíru zajímá rozkaz.

(Příspěvek byl editován uživatelem Stenly.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Stenly.)
Sobota, 27. července 2019 - 16:43:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1682
Registrován: 10-2009
Ahmáde Šáhu,
obě věty se shodují s mým názorem, nejsme tedy ve při.
Stenly, to je přesný. Máš smysl pro humor, což je prima. P.
Sobota, 27. července 2019 - 17:31:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3714
Registrován: 5-2002
Stenly:
"
Hajnej:
"Podr: ROV má v rozdělovníku obsaženy sic všechny dopravce, ale strojvedoucí už se to oficiálně nedozví.
Tak to je snad bordel dopravce, ne...?"K čemu bude fírovy ROVčko ? Od toho jsou jiní u dopravce aby vybrali to nejdůležitější (hákovnice, neutrální pole) a hlavně fíru zajímá rozkaz. "


Hajnej nikde nepíše, že fíra má dostat ROV [wink].
Tím bordelem u dopravce je právě myšleno to, "ti jiní" nevybrali to nejdůležitější a nezpravili srozumitelým a stručným způsobem všechny dotčené strojvedoucí.
Takže nejste ve sporu. [vypravci]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 27. července 2019 - 23:05:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19588
Registrován: 5-2002
St: K čemu bude fírovy ROVčko ? Od toho jsou jiní u dopravce aby vybrali to nejdůležitější
No a to je právě ten bordel, že nevybrali - J11 to pochopil napro100 přesně...
Stenly
Neděle, 28. července 2019 - 01:00:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 125
Registrován: 2-2016
Má chyba.
zOboru
Neděle, 28. července 2019 - 17:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 7-2018
Vyrazim s Mn, přijedu do první stanice kde se má konat posun, zajistím vlak, zamknu mašinu a půjdu obhlídnout plac kdeže vlastně jsou ty vozy co mám dobrat, po hodině courání a zjišťóvání se propracuju k vymejšlení posunu (támhle vemu, tohle zahodím) a pak zvednu posun že jdeme něco dělat.

Světe div se, jsou dopravci, kteří na vlaku mají jediného člověka - strojvedoucího. Do poznámky v ISOŘi už předem napíšou, že v Horní odstaví dva vozy na kolej 4a, v Dolní dobere odstavenou lokomotivu z koleje 6b a v Prostřední přechází na vlečku mydlovaru. Strojvedoucí je obeznámen svým nadřízeným, ví přesně co se bude dělat a dokonce to ví dopředu i výpravčí, technologii dořeší když vlak přijede.



ROV má v rozdělovníku obsaženy sic všechny dopravce, ale strojvedoucí už se to oficiálně nedozví

SŽDC pošle dopravci finálně zpracované ROV. Tomu finálnímu zpracování ale předchází to, že dopravce (v případě ČD je to tuším odpovědný pracovník ROC) předtím pošle zpracovateli ROV své opatření k výluce. Kde jsou zmíněny právě oběhy souprav, organizace NAD, ... Pak by to samozřejmě měl poslat i uvnitř své organizace dalším složkám (u ČD ZAP, OCP, u malých dopravců si to může zpracovávat všechno sám - záleží na interním postupu), které si pro to např. naplánují nástupy čet a vytvoří si vlastní opatření (ČD - Pokyn manažera ZAP, Upozornění oddělení přípravy JŘ OCP, Cargo - Operativní příkaz, GWTR - Vyhláška, ...). A ty pak dají na vědomí už vlastním pracovníkům v provozu (strojvedoucí, vlakové čety, posunovači, vozmistři, ...). Jestli písemně, nebo elektronicky (ČD Dokumenty k seznámení), to už záleží na interních postupech. Ano, vím, že do DkS se dává kdejaká kravina, takže ty důležité věci v tom zapadnou (to do EKN SŽDC taky, buďte v klidu, Pravidla pro vzhled, správu a rozvoj všech webových stránek SŽDC výpravčí k životu také nepotřebuje, přesto musí podepsat seznámení). Při některých posunech ten posunovač není (i u ČD - lokomotiva vyjíždí z depa na konkrétní vlak, kdo ten posun má řídit?) a i strojvedoucí si sám může určit, jestli bude posunovat s četou nebo bez ní (čl. 1969 SŽDC D1). Tedy kdo jiný by ten posun měl řídit? Ano, připouštím, že SŽDC D1 by měla umožnit předání řízení posunu ze strojvedoucího na nějakou jinou odborně způsobilou osobu (nejčastěji asi vedoucího posunu), jako to umožňuje u sjednávání posunu, ale to je asi tak všechno. Dopravce by si následně již vlastním pokynem (jestli to nazve D2 nebo lhostejno jak je celkem jedno) měl určit, za jakých podmínek a kdy bude posun řídit strojvedoucí a kdy někdo jiný.

Máme totiž i dopravce, u kterých sjednává posun strojvedoucí a to, že se posunuje s posunovou četou, zjistí výpravčí až poté, co vidí na vagonu někoho s vysílačkou. Co má naladěno není poznat (třeba u TSS pamatuji že to byla vysílačka naladěná na VOS, která ale nevysílala subtón, čili nebyla slyšet na základnovkách*, jiní dopravci mají na lokomotivě dvě radiostanice - jednu pro spojení s výpravčím, druhou pro spojení s posunovačem), spojení je jenom se strojvedoucím (posunovač, pokud je na stejném kmitočtu, jen bez subtónu to slyšet může a nemusí, záleží jestli má příjem otevřený, nebo pod subtónem - obvykle otevřený, čili slyší; pokud je naladěn na jiný kmitočet tak to neslyší určitě) a přesto tlačí vozy před sebou. Tudíž to nemůže být šmahem pro všechny dopravce striktně nařízeno.
*) Tam je pak to "nebezpečí", že posunovač není slyšet na základnovce a tedy není nahráván REDATem, který je připojen na ni, tedy komunikace mezi ním a strojvedoucím (pokud nemají nějaké vlastní nahrávací zařízení) není nahrávána, ale to už je opět věcí dopravce a ne SŽDC, protože komunikace výpravčí - strojvedoucí nahrávána je).

Obratem se vrátím zpět k předchozímu odstavci, protože posun, kdy neexistuje přímé spojení pracovníka v čele sunutého dílu s výpravčím, se může vyskytnout i u ČD. Mimořádný posun na trati, není tam nikdo jiný než strojvedoucí a vlakvedoucí. Posunuje se na mobilní telefon, spojení je jen se strojvedoucím (teoreticky by to šlo vyřešit nějakým konferenčním hovorem, ale nedokáži si to příliš v praxi představit, výpravčí nemá na starosti jenom je a ne všechny telefony konferenční hovor umožňují). Souhlas k posunu informuje zaměstnance řídícího posun. Čili nějaké spojení s ním být musí. Zde tedy opět zaměstnanec řídící posun těžko může být ten vlakvedoucí.


(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Stenly
Neděle, 28. července 2019 - 19:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 126
Registrován: 2-2016
zOboru:
"Světe div se, jsou dopravci, kteří na vlaku mají jediného člověka - strojvedoucího. Do poznámky v ISOŘi už předem napíšou, že v Horní odstaví dva vozy na kolej 4a, v Dolní dobere odstavenou lokomotivu z koleje 6b a v Prostřední přechází na vlečku mydlovaru. Strojvedoucí je obeznámen svým nadřízeným, ví přesně co se bude dělat a dokonce to ví dopředu i výpravčí, technologii dořeší když vlak přijede."
Světe div se, já jsem ten poslední co se dozví co má dělat pokud se nejedná o pohyb vlaku. Jako poslední se dozvím že to mám odstavit do 4a, že mám jet do depa, že budem posunovat. A když už píšete A napište i B, ano jsou dopravci co mají na vlaku jednoho člověka, ale když přijde na posun, vždy tam někdo číhá z auta. Nejčastěji vozmistr.

K tomu zbytku.
Nepotřebuju posunovače abych odjel z depa. Ale proč má mít strojvedoucí odpovědnost když předá plnění svých povinností např. vedoucímu posunu? Pořád já musím hlídat co tam ti lidi dělaj o 500m dál, kde nechali zarážky, jestli všechno utáhli. A na to konto je posun průserová akce. To je to na co Podroužek naráží.
zOboru
Neděle, 28. července 2019 - 22:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 7-2018
Ohledně odpovědnosti za zarážky a zajištění vozů souhlas. Ale opět "posun" je široký pojem a vztahuje se na to i právě ta jízda z depa. Proto jej řídí strojvedoucí. Je škoda, že řízením posunu (v některých případech - viz dále) nemůže pověřit vedoucího posunové čety. Ale ten vedoucí posunové čety právě z důvodu výše uvedených "primitivních posunů" (pouhý přejezd z depa do stanice a opačně) to nemůže být automaticky, protože pak byste jej potřeboval i na toto. Koho si dopravce pověří řízením posunu a za jakých okolností (kdy předávat, kdy ne, ...) by mělo být na něm a na jeho postupech a měl by si to upravit vlastním předpisem (včetně třeba té varianty, že se na tom strojvedoucí s vedoucím posunu dohodnou a výsledek oznámí výpravčímu). SŽDC D1 by toto měla respektovat (ano, souhlasím, bohužel nerespektuje a striktně vyžaduje strojvedoucího). Ale tento zaměstnanec by měl mít přímé spojení s výpravčím a výpravčí s ním, ne komunikovat přes prostředníka (viz ten posunovač na vagóně bez spojení s výpravčím v mém předchozím příspěvku). A samozřejmě je nutné i v takovém případě zachovat přímé spojení výpravčí-strojvedoucí, aby strojvedoucí mohl okamžitě reagovat na pokyn k zastavení.

(Příspěvek byl editován uživatelem zOboru.)
Pondělí, 29. července 2019 - 07:47:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 80
Registrován: 8-2017
Bohužel předpis D1 nerozlišuje posun "jednoduchý" ( jízda Lv do a z depa, objíždějí soupravy vlaku Lv ve vratné stanici, popotażení vlaku na dopravni koleji k návěstidlu ap. ) a ten ostatní ( šíbování manipulaku ve stanici, posun na svážném pahrbku ap. )
Pondělí, 29. července 2019 - 08:04:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 118
Registrován: 6-2019
Naštěstí nerozlišuje. Složitej je už dost.
احمد شاه مسعود
Mladějov
Pondělí, 29. července 2019 - 09:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14008
Registrován: 3-2007
Hm, tohle byla vždycky oblíbená výmluva při porušování předpisů: "To je přece jednoduchý posun, to nemusim" [wink]
Pondělí, 29. července 2019 - 09:59:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 81
Registrován: 8-2017
Jízda samotné Lv ( jednotky ) z/ do depa, nebo objiždění soupravy, popotaženi k návěstidlu lze snad jasně definovat. V některých stanicích to je klidně i 80 procent posunu.
Úterý, 30. července 2019 - 01:49:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 91
Registrován: 6-2016
Když už se tu řeší, že výpravčí nesmí nařídit posun (což se mi zdá minimálně zvláštní, ale nejsem tak znalý předpisů, abych to rozporoval, možné je všechno), tak jak by se potom řešila situace: strojvedoucí přiveze Os vlak do stanice kde z důvodu plánované výluky ukončí jízdu, dle obratů v ROV má soupravu odstavit na manipulační kolej. Ale strojvedoucí o tom nemá ani páru a o tom, že by viděl nějaký ROV si může nechat jen zdát, dostal jen ve zpravovací stanici rozkaz "Z důvodu výluky jízdu ukončete ve stanici XX". Za strojvedoucím přijde výpravčí, domluvit posun a strojvedoucí ho odmítne s tím, že on posunovat nepotřebuje a výpravčí mu to nesmí nařídit. Argument, že je to v ROV ho nezajímá, protože on žádný ROV neviděl a dopravce jej o tom neinformoval. Povinen volat svým nadřízeným, aby mu řekli "jak to teda je, že tady po něm nějakej Lojza chce posun" předpokládám není. Výpravčí s dispečery dopravce taky komunikovat nemá, takže předpokládám, že postup by byl - výpravčí zavolá provoznímu a ten následně bude volat dál a dál dokud se informace o plánovaném posunu nedostane ke strojvedoucímu. [crazy][crazy][crazy]
Úterý, 30. července 2019 - 08:37:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3079
Registrován: 7-2006
bude volat dál a dál dokud se informace o plánovaném posunu nedostane ke strojvedoucímu

A než to oběhne republiku,tak má fíra hodiny nebo přestávku .. [kladivo] Tady je jasně vidět,kdo TO sepisoval ..[sad]

[vypravci]
Zklamání změní člověka k nepoznání ..
zOboru
Úterý, 30. července 2019 - 15:25:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 69
Registrován: 7-2018
Bohužel ano, výpravčí správně nesmí volat dispečerovi dopravce přímo, ale prostřednictvím svého provozního. A ani dispečer dopravce by výpravčímu neměl volat napřímo, ale prostřednictvím jeho provozního (s jedinou výjimkou v podobě toho, že to bude připoslouchávat provozní, aby věděl, na čem se domluvili). V provozu se to takto neděje - jednak by se půlka věcí "ztratila v překladu", jednak by se všichni uvolali k smrti (on ten provozní dávno nemá jednu jedinou trať) no a především to všechno dlouho trvá. Ale ano, oficiální postup je takový.


S posunem bude problém, až se začne posun evidovat a začne se za něj platit. Při výlukách se to svede na výluku jako se už nyní svádí odklonové trasy, ale třeba popotažení k návěstidlu? Dopravce si zaplatil trasu A - B - C, proč by si měl ještě připlácet za posun ve stanici B týkající se popotažení od peronu k odjezdovému návěstidlu, vždyť je to přeci součást vlakové trasy A - C...
(posun je podle Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře služba dopravcům a tudíž má být zpoplatněna)
Úterý, 30. července 2019 - 16:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4032
Registrován: 11-2008
Proto bych třeba byl pro, aby se popotažení vlaku k odjezdu nepovažovalo jako posun.[andel][vypravci]