Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Stavby v síti TEN-T » Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 13. 07. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Stavby v síti TEN-T do 13. 07. 2019

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 07. července 2019 - 22:30:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2471
Registrován: 8-2010
ad Hroch:
Tak předně by mne zajímalo jedno - byla už někomu kapacita nepřidělena? Pokud se tak dosud nestalo, je zřejmě nadále dostatečná.
Já bych to s dovolením ty Vaše dvě věty rozdělil do dvou rovin - a) politické a b) technické.

ad a)
Co je to kapacita dráhy, co to znamená ji přidělit a co se má stát, když se nepodaří vyhovět všem zájemcům o ni řeší detailně Zákon o dráhách č. 266/1994 Sb. - mj. se tam v paragrafu 34a, odstavci 5 uvádí (= citace):

(5) Nepodaří-li se postupem podle odstavce 4 vyhovět všem požadavkům na přidělení kapacity dráhy, prohlásí přídělce dotčenou dráhu nebo její část za přetíženou. Na přetížené dráze nebo její části vyhoví přídělce přednostně žádostem o přidělení kapacity dráhy za účelem provozování drážní dopravy na základě smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících, kombinované dopravy a mezinárodní nákladní drážní dopravy. Přednostní přidělení kapacity dráhy přídělce s příslušnými žadateli projedná; v případě potřeby se přiměřeně použije postup podle odstavce 4. Nepodaří-li se ani po projednání vyhovět všem přednostním žádostem, přídělce přidělí kapacitu dráhy nejprve za účelem provozování drážní dopravy na základě smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících, poté kombinované dopravy a poté mezinárodní nákladní drážní dopravy, zbývá-li dostupná kapacita dráhy.

No a zde je dneska zakopáno v těch mnou podtržených pasážích toho odstavce 5 celé jádro pudla - na SŽDC, s.o. ví až moc dobře (= a ví to moc dobře mj. i na ÚPDI), že pokud by totiž dotčenou dráhu nebo její část prohlásili za přetíženou, tak se jako první do GVD zanese všechno, co je dneska v závazku a hned poté se na poli kombinované dopravy a mezinárodní nákladní dopravy- přesně dle doslovné dikce toho odstavce 5 - přihlásí všichni členové ŽESNADU se svými zákonnými požadavky na své trasy, což třeba v případě tratě Praha - Česká Třebová mohou být všechny jejich nákladní trasy až do úplného vyčerpání kapacity tratě tak, jak je definovaná přímo v tomto zákoně.

Co by to ale znamenalo pro ostatní komerční dopravu (= tj. provozovanou na vlastní obchodní riziko) ? Nic méně a nic více nežli toliko, že by okamžitě "padla" linka Ex1 mezi Prahou a Ostravou, kterou provozují ČD, a.s. na své triko, dále by padla SCP (= Pendolino) v úseku Praha - Ostrava, dále by se "vyzmizíkoval" LEO EXPRES a samozřejmě i REGIOJET - jak na potvoru tihle všichni by šli automaticky na dlouhé roky pryč (= čti do provedení příslušných stavebních úprav trati, což je věc na desítky let)..a to je asi stav, který nikdo nechce a je dnes politicky zcela neprůchozí nebo se snad pletu ?...[uhoh][sad]

ad b)
Čistě z technického pohledu (= když si tedy odmyslím ty právní žblebty v Zákoně od dráhách zmíněné výše) jsou důležité dvě věci - vytížení tratě (= souvisí s tzv. koeficientem využití praktické propustnosti - jinými slovy, udává se v % kolik z dostupných vlakových tras je využito) a kvalita provozu (= souvisí se stupněm obsazení, což je bezrozměrné číslo udávající - obecně - poměr doby, kdy je trať fyzicky obsazena vůči celkové výpočetní době - např. 2 hodinová špička nebo 24 hodin) - a právě tady to za poslední roky dost "zfialovělo a zčervenalo" - viz třeba níže screen z GVD 2017/2018


(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Pikehead
Neděle, 07. července 2019 - 23:46:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5250
Registrován: 3-2007
Hezkej dashboard. Tak a kdo vede pracovní skupinu co se s tím dá dělat? Mluví s objednateli nějaký seniorní technolog? Co si trochu víc nasekat nultou štíhlejma spojkama?

Pracuje někdo s dopravcem na zkrácení pobytů a jízdních dob? V návaznosti na to promítnout přesnost i do ceny dopravní cesty ve špičce? Zn. Japonsko?

A jaká je metodika za tou tabulkou, fakt je 10 vlaků za hodinu 120% kapacity?
Pondělí, 08. července 2019 - 18:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12912
Registrován: 8-2004
Npv_pvr:
"Když při sebemenším zpoždění rychlíků dostávají osobáky z výchozí stance (typicky z Kolína na Pardubice a Prahu) +5 až +20, úplně v pořádku to asi není, že?"
Však proto jsem také pokračoval dalšmi větami...[wink]

PRA:
[ok]
Myslím, že věci hodně pomohla nová směrnice zpracovaná Pavlem Krýžem.[ok][ok][ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pondělí, 08. července 2019 - 19:26:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2472
Registrován: 8-2010
ad Hroch:
Myslím, že věci hodně pomohla nová směrnice zpracovaná Pavlem Krýžem.
Ta je právě již aplikovaná v té výše zmiňované tabulce...[sad][smrt]
Pondělí, 08. července 2019 - 21:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 590
Registrován: 5-2013
Dopis společnosti METRANS k SP Plzeň - Domažlice z roku 2013 už sem kdysi Petr Šimral vyvěšoval, ale opakování není od věci. Je z něj totiž pěkně vidět, proč SP v roce 2015 dopadla tak, jak dopadla:
- METRANS deklaroval, že by přes FiW vozil cca 4 - 6 párů vlaků převedených ze silnic a 5 - 6 párů vlaků z jiných železničních přechodů, ale za podmínky mj. elektrizace a úplného zdvoukolejnění.
- pro "polovičaté varianty modernizace" s dlouhými jednokolejnými úseky pak prognózoval jen 1 pár (a ještě potenciálně přesunutý ze Summerau).

Úplné zdvoukolejnění znamená v ČR i v Německu. Nicméně MD získalo v roce 2014 z Berlína jen obecné odpovědi typu "absence pokroku je zapříčiněna zejména ze strany SRN" a "relevantní sekce BMVI je spíše zdrženlivá, neboť CBA dlouhodobě nevychází" s tím, že Německo prověřuje vlastně jen jednokolejku s elektrizací. SP Plzeň - Domažlice tak sice mohla porovnávat různé varianty na české straně, ale v Bavorsku uvažovala jednotně s jednokolejkou. Slovy dopisu METRANSu zůstaly na stole jen "polovičatá řešení", v nichž "se nedá uvažovat o tranzitní dopravě kromě vyloženě nezbytně nutné": i v nejvelkorysejší variantě 5 zůstala jednokolejka z Pasečnice do Schwandorfu, tedy na mnohem delším úseku než na alternativní trase z Chebu do Marktredwitz.

Proč MD striktně odmítalo společnou mezistátní studii proveditelnosti se můžu jen domýšlet. Mohlo v tom být rozčarování z neochoty Berlína se tratí přes FiW vůbec zabývat, ale i nechuť nechat si německou stranu jakkoliv kecat do infrastruktury na české straně.
Bugear
Pondělí, 08. července 2019 - 21:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3758
Registrován: 8-2005
Nic méně a nic více nežli toliko, že by okamžitě "padla" linka Ex1 mezi Prahou a Ostravou, kterou provozují ČD, a.s. na své triko, dále by padla SCP (= Pendolino) v úseku Praha - Ostrava, dále by se "vyzmizíkoval" LEO EXPRES a samozřejmě i REGIOJET - jak na potvoru tihle všichni by šli automaticky na dlouhé roky pryč (= čti do provedení příslušných stavebních úprav trati, což je věc na desítky let)..a to je asi stav, který nikdo nechce a je dnes politicky zcela neprůchozí nebo se snad pletu ?
Myslím, že dotlačení MD ke koncesnímu modelu by mnoha lidem tady nevadilo. S politickou průchodností to je o dost horší, ale za vhodného nastavení podmínek by to asi úplně neprůchodné být nemuselo.

@Hajnej: U Praskoles. Ale nechal jsem se nachytat, neověřil jsem si výškové poměry na kolmé spojnici současné a případné trasy a podle nich by byl násep při fixní nadmořské výšce krajních bodů úseku hrubým odhadem o 3 m vyšší. Co by z toho vylezlo s případnými úpravami okolo už si netroufám odhadovat.
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pondělí, 08. července 2019 - 22:55:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8847
Registrován: 5-2002
ad K.A.F: S Vaším příspěvkem plně souhlasím.

Ale: místo toho, aby nastalo jednání, co je ještě pro MT snesitelné, aby ty vlaky tam mohly jet, již nic nenastalo a přišlo 4E a nechvalně známá neexistence D5...
Pondělí, 08. července 2019 - 23:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6961
Registrován: 5-2002
Myslím, že dotlačení MD ke koncesnímu modelu by mnoha lidem tady nevadilo.

To je pravda - tady by to vadilo málokomu. Cestující by sedli do aut, RJ by třeba zase obnovil bus linku, vždycky to bez té železnice jde... Politicky by pak byla menší podpora sypat do té dráhy takové peníze, když by volič ztratil možnost jí rozumně využít - a to by bylo asi i dobře.
Bugear
Úterý, 09. července 2019 - 00:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3760
Registrován: 8-2005
Cestující by sedli do aut, RJ by třeba zase obnovil bus linku, vždycky to bez té železnice jde...
Chápu, na všech jiných tratích zejí vlaky prázdnotou, akorát netuším, proč je tedy MD stále ještě objednává. Nicméně spíš by to dopadlo po vzoru LE+PcK, takže výraznější změny.
Brání vlastně něco SŽDC zavést další složku ceny, která by v přetížených úsecích penalizovala soupravy s nízkou obsaditelností/zvýhodňovala ty s vysokou?
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Úterý, 09. července 2019 - 00:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8849
Registrován: 5-2002
Brání vlastně něco SŽDC zavést další složku ceny, která by v přetížených úsecích penalizovala soupravy s nízkou obsaditelností/zvýhodňovala ty s vysokou?

Brání.

Potřeba i regionální dopravy (organizované pod Memorandem)...
Úterý, 09. července 2019 - 10:54:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4101
Registrován: 5-2004
Otázka pak je, proč by se „šukecy na koridoru“ měly dotovat zrovna tímto způsobem.
Bkp
Úterý, 09. července 2019 - 21:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8103
Registrován: 8-2003
Proč je (byla) v zadání SP jen linka Praha - Mnichov, když k ní by bez problémů byla obhajitelná i linka ICE Praha - Frankfurt (- Kolín), a EC Praha - Stuttgart? Kvůli čekání na bájnou VRT?
Kolik vlastně SP ještě bude muset být zhotoveno, než na obou stranách dojde k pochopení, že řešením je NBS pro 200 - 220 km (navazující na domažlickou trať)…?
Bkp
Úterý, 09. července 2019 - 21:47:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8104
Registrován: 8-2003
Závěr zjišťovacího řízení trati z Velkého Oseku do Chlumce je taky docela komedie... Kdy už konečně někomu dojde, že koncept studie proveditelnosti musí být nahrazený jiným dokumentem, který (v dalších etapách) přinese dostatečné průzkumy, vyjádření a vyjádření veřejnosti, než se po x letech zjistí, že MŽP v problematickém místě nechce povolit ani průzkum?
Bugear
Úterý, 09. července 2019 - 22:08:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3761
Registrován: 8-2005
@PŠ: Kolik takových je a neplatí je Praha (která má zjevně v tomto směru peněz na rozdávání)?

@H_k a případně další odpůrci koncesního modelu: Problém s ním máte kvůli tomu, že čím víc spojů ve dvouhodině, tím víc adidas, nebo proto, že si nedokážete představit rozumné nastavení soutěžního konceptu? (Což může být třeba definování požadovaného počtu linek, základních parametrů (zastávková politika, minimální špičková kapacita, čas prvního a posledního spoje, interval, ideálně i uznávání státního tarifu tak, aby se současná chromá verze dala postavit na nohy) a o vítězi bude rozhodovat soutěž krásy.)

@Bkp: Na to by musel Žesnad garantovat kopii děčínského vlakodromu, aby to mělo aspoň teoretickou šanci vyjít. A stejně pochybuji, že by to následně Němci byli ochotni na své straně financovat.

Oprava: v příspěvku 3760 na konci druhého řádku přelepte text "takže výraznější změny" textem "takže bez výraznější změny".
»Online výpočet kontrolní číslice« »Výpočet kontrolky na mobilu (Java)«
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Bkp
Úterý, 09. července 2019 - 22:13:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8105
Registrován: 8-2003
Koncesní model má jeden velmi vážný problém - fixuje situaci a zabíjí snahu o inovaci, zejm. na straně linkového vedení a jízdních řádů.
V současné době je potěšitelné, jak se železniční dopravci snaží rozvíjet spojení do Polska a do exSSSR. Být dneska někdo pro ostravskou linku vysoutěžený, je to stále království autobusů. Stejně tak musím uznat, že se mi líbí snaha Leo Expressu o spojení do Bratislavy (a Vídně) přes Přerov, i to by při koncesním modelu sotva vzniklo.
Ythomas_ct
Úterý, 09. července 2019 - 23:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2765
Registrován: 10-2009
Ad Bkp:
...se mi líbí snaha Leo Expressu o spojení do Bratislavy (a Vídně) přes Přerov...
Sice to souvisí jen okrajově, ale mám jeden aktuální postřeh ze soboty, který se týká jízdní doby Břeclav-ČT přes Přerov. Potřeboval jsem jet z ČT do PCE a časově nejlépe vycházel railjet (rj72(?) tuším). Po zkušenosti z předchozího dne, kdy byl půlhodiny seklej, jsem se radši před odjezdem díval na babitron. Ale tam jsem nemohl ten vlak (na předpokládané trase) najít. Kouknu tedy do idosu, kde bylo psáno cosi o mimořádnosti (přejetej(?)) mezi Břeclaví a Brnem, ale "můj" rj měl stále psáno něco kolem 20 minut. Při opakovaném pohledu na babitron jsem si tedy všiml, že si to valí přes Přerov a Olomouc. Výsledek: v ČT na příjezdu +15 minut, do PCE stáhnul na pouhých +10 minut. Na to, že je to o nějakých 60 km delší......
[ok]
Středa, 10. července 2019 - 00:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8851
Registrován: 5-2002
Výsledek: v ČT na příjezdu +15 minut, do PCE stáhnul na pouhých +10 minut. Na to, že je to o nějakých 60 km delší......

Tak tomu bych nevěřil...

blbé je, že SŽDC za odklonovou trasu začala účtovat odklonové trasné (nikoliv přímé). Docela to leze do peněz [sad]
Středa, 10. července 2019 - 11:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 7-2017
Koncesní modely bych přirovna k situaci ve Velké Británii koncem 90. let po reformně tamních železnic. Jeden monopol se nahradí řadou o něco menších monopolů. Vede to k tomu, že si společnosti vzájemně nekonkurují a nerozvíjejí se nové trasy a služby, protože každá nové společnost má svůj segmenet trhu jistý a často i chráněný smlouvou proti konkurenci open access dopravců.
Středa, 10. července 2019 - 12:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 11-2009
Ad koncese: problém železnice je to, že má poměrně omezenou kapacitu (alespoň u nás) a open access vede k jejímu neefektivnímu využívání. Podobný problém se už projevuje i v letecké dopravě (místo jedné A380 letí několik B737), a koneckonců i na silnicích. Koncesní systém by tohle mohl částečně řešit. Holt by na Ostravu/Brno nejezdily vlaky tří dopravců (ČD, RJ, LEO) s čtyřmi nekompatibilními tarify (ČD_Ex, SC, RJ, LEO) po dvaceti minutách, ale jednou za hodinu (zdvojený) railjet, kde by současně byla i možnost státního tarifu.
Středa, 10. července 2019 - 13:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6965
Registrován: 5-2002
No on je tam problém že tam teď jede za hodinu třeba 5 vlaků, a krom pinďy a Lea mají 8-10 vozů... Vzhledem k tomu že jednou za hodinu 40-vozový vlak neuděláte, tak to budete regulovat cenou a vyženete lidi do jiných druhů dopravy.

Jak by se koncese poprala z poslední nedělí (celodenní) a pondělí (taky) z Ostravy na Prahu a z Brna na Prahu?

Vzhledem k dodržování JŘ u nákladních dopravců by byla kolikrát pak půlhodiny prázdná trať na atraktivním koridoru a podnikat v osobce by tam bylo zakázáno - to by bylo to "optimum"?


Mě to nepřestane fascinovat, kolik lidí na drážním diskuzním fóru by kapacitní problémy železnice řešilo zákazama, koncesí pro jednoho dopravce a podobně, místo aby se jásalo že modernizace tratí do atraktivních koridorů zabrala, železniční doprava místo chcípání roste, a je třeba stavět další koleje a tratě.
Středa, 10. července 2019 - 13:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 11-2009
H_k: jenže stavět novou trať v našich podmínkách (holt nejsme v Číně) je operace na dlouhé roky, ne-li desetiletí. Rád bych se alespoň dožil plnohodnotné dvojkolejky Choceň - Hradec - VOsek, která by koridoru mohla ulevit i od osobní dálkovky.
Středa, 10. července 2019 - 13:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19458
Registrován: 5-2002
H_k: a je třeba stavět další koleje a tratě
A neméně třeba je ty stávající umět efektivně využívat.
Středa, 10. července 2019 - 13:44:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6966
Registrován: 5-2002
Paul: To je pravda - ale redukce dopravy akorát způsobí že nic dalšího se stavět nebude, protože stávající stav bude stačit.

Jestli u Velimi v 19. století stačily dvě koleje, a v 21. století to SŽDC investiční výstavbou opět zakonzervuje na 2 koleje a ještě to nazve "odstraněním úzkého hrdla", tak je třeba vyměnit vedení SŽDC, nikoliv řešit jak vyhnat cestující a podnikatele z železnice.

@Hajnej: Baba. [happy] Nicméně u veřejně přístupné dopravní infra to bude vždy s otazníkem, ať už to bude letiště, dálnice nebo trať, co je "efektivní využití". (Pro někoho to bude maximalizace provozu na krev, pro někoho nejplynulejší jízda toho vlaku který má rád on /ve kterém sedí on / který patří jemu...)
Středa, 10. července 2019 - 15:01:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19461
Registrován: 5-2002
H_k: Nicméně u veřejně přístupné dopravní infra to bude vždy s otazníkem, ať už to bude letiště, dálnice nebo trať, co je "efektivní využití".
No tak třeba v případě dálnice je to dopravní telematika místo budování N+1 pruhu, ať už má podobu proměnného omezení rychlosti nebo puštění provozu odstavným pruhem (nebo obojího, jako třeba v okolí Mnichova).
Podobně u železnice to znamená, že vlaky se budou držet čáry - tedy třeba to, že už nebude existovat, že se nějakej náskokář někam přiřítí, zůstane viset u vjezdu a pak zazdí zhlaví pomalým rozjezdem.
Středa, 10. července 2019 - 15:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3661
Registrován: 5-2002
Mě to nepřestane fascinovat, kolik lidí na drážním diskuzním fóru by kapacitní problémy železnice řešilo zákazama, koncesí pro jednoho dopravce a podobně, místo aby se jásalo že modernizace tratí do atraktivních koridorů zabrala, železniční doprava místo chcípání roste, a je třeba stavět další koleje a tratě.

Možná proto, že sem nechodí jen fantici a snílci? A že se diskutuje = hledají se řešení možná i nemožná, vhodná nebo méně vhodná? A že diskusní fórum není místo, kde se rozhoduje, pouze diskutuje.
Co se třeba zamyslet nad elementární otázkou, pro ta kapacita nestačí? Před 30 lety se kritizoval tehdejší režim, že se vozí věci zbytečně sem a tam. Je dneska skutečně veškerá nákladní, ale i osobní přeprava racionální?
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Středa, 10. července 2019 - 15:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2700
Registrován: 3-2004
Mě to nepřestane fascinovat, kolik lidí na drážním diskuzním fóru by kapacitní problémy železnice řešilo zákazama, koncesí pro jednoho dopravce a podobně, místo aby se jásalo že modernizace tratí do atraktivních koridorů zabrala, železniční doprava místo chcípání roste, a je třeba stavět další koleje a tratě.
§ č. 1?
Žádný div státě, kde se poslední pořádná trať stavěla na zelené louce před 80 lety, a to ještě z donucení... (Nové spojení je - pro rejpaly - jen bodová záležitost)
Středa, 10. července 2019 - 19:55:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 8-2009
Johny 11Je dneska skutečně veškerá nákladní, ale i osobní přeprava racionální?
Dokud bude existovat DPH tak nákladní určitě ano[satan]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Středa, 10. července 2019 - 20:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12916
Registrován: 8-2004
Paul_red_adair:
"Ta je právě již aplikovaná v té výše zmiňované tabulce..."
Tak jest.[happy]
Paul2no:
"jenže stavět novou trať v našich podmínkách (holt nejsme v Číně) je operace na dlouhé roky, ne-li desetiletí."
Asi tak, realismus neškodí.
A dodal bych: Zaplaťpánbůh nejsme v Číně.

Johny11:
Naprostý souhlas.[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 10. července 2019 - 22:19:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5596
Registrován: 9-2005
Kulové, pánové, problémem jsou dotace v osobce. Pokud bychom všechny ty dotace a dorovnání ztrát v provozu odobky bez náhrady zrušili, tak i osobní dopravci budou vytěžovat svoje vlaky. A ty nedostatečně využívané zruší. I na trati z Třebový do Prahy.
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 10. července 2019 - 22:26:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6967
Registrován: 5-2002
No to by dojezdil i leckterý nákladní dopravce.:-D

Jinak by to odstřelilo osobáky, u dálkovky je otázka jestli by se nezačala záhadně vyplácet, jako Ex1 blahé paměti, max by se něco pospojovalo...

Babišné pomíjím pro debatu o kapacitě, to nové dopravce nezaložilo a snad zase brzy zmizí.
Priapos
Středa, 10. července 2019 - 22:41:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 10-2012
Petr_Šimral:
"Výsledek: v ČT na příjezdu +15 minut, do PCE stáhnul na pouhých +10 minut. Na to, že je to o nějakých 60 km delší......

Tak tomu bych nevěřil...

"
Pokud nezastaví v Přerově a nebude nikde přibržděn, tak se to opravdu dá zajet stejně jako přes Brno dolní za 1:35, i když je to skutečně o cca 58 km delší trasa. Osobně jsem nevěřil pouze tomu, že zkrátil z ČT do Pardubic 5 min. A v tom jsem se samozřejmě nemýlil, z ČT +15, v Pardubicích +13.
Pátek, 12. července 2019 - 10:18:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 8-2017
Paul2no 1874:
Pokud tu má někdo problém s efektivním využíváním kapacity, tak je to provozovatel oněch legendárních čtyřvozových expresů. Koncese to řeší jen částečně, navíc kombinuje to nejhorší z více dopravců a nekompatibilních tarifů, dále to není řešením situace Choceň-Třebová. Nebo se nakáže jednomu dopravci jezdit vrchem přes Brod? Nebo se to nakáže oběma? A nemluvě o nebezpečí pokračování pouze krátkých vlaků, do kterých se ale bude muset nacpat více cestujících. Koncese jsou, s dovolením a podle mého skromného názoru, modrogumí šotosen, nic co by dráze pomohlo.

Tady je třeba někde získat nějakou kapacitu navíc, kdekoliv na síti, takovou aby se po ní dalo jezdit s nákladními vlaky, což bohužel prý vrchem přes Brod moc nejde. Pak je tedy otázka proč se nepřipravuje výstavba nějaké nové tratě, nebo rekonstrukce, která by tento problém vyřešila, nebo proč nebylo součástí nedávných úprav tratě v Ústí i její zkapacitnění o jednu či dvě koleje. I pokud se postaví tunely v maximální variantě (což si nemyslím že by se kdy stalo), tak se stejně jen posune úzké hrdlo. Stejně tak je otázka proč se do rekonstrukce současné tratě v údolí Orlice nepřidalo položení 3. koleje z Chocně, sice by to nepřidalo asi moc, ale mohlo by to klidně být na úrovní vyhnání těch tří vlaků za hodinu z koridoru.

Případně by možná stačilo do Letohradu dotáhnout drát i od Týniště a položit 3. kolej jen po Dlouhou Třebovou, kde by se ta zastávka asi také dala udělat lépe.

Pak se dá samozřejmě přijít s různými nápady jako nová trať z Rudoltic na Dolní Dobrouč, nebo snad velká rekonstrukce tratě z Pardubic do Znojma a dál na Břeclav, nebo nějaká trať na Litomyšl. Taky můžete vyhrabat historická trasování, která se nevyužila. Ale to byste o tom musel vůbec přesvědčit úředníky, že to má smysl. Asi by se to dalo uhrát tak aby to vyšlo i po finanční stránce, ale přesvědčujte o tom úředníky. Dá se třeba najít trasa kolem Svratky od Nedvědice taková, že tam sklony budou kolem 10 promile a pak z Olešnice se můžete stočit na Žďár, nebo můžete postavit trať na Jimramov a nastoupat si nad Vírskou přehradu, otázka je jestli by z toho nebyla omezení pro nákladní dopravu skrz zdroj pitné vody... Dá se toho v investiční oblasti vymyslet hodně zajímavého i bez předpony šoto, ale kolik z toho je realizovatelného?

Celkem živě si umím představit jak by dopadla stavba přeložky z Poličky do Žďárce u Skutče s podmínkou aby měla sklon do 8 promile, nebo klidně i do 10 promile. Polovička lidí by protestovala proti tomu aby se stavěla nová dráha protože se pak zruší ta stará a turisti zmizí, druhá půlka protože se postaví nová a turisti zmizí.
Pátek, 12. července 2019 - 13:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 1-2014
K.S.:
Případně by možná stačilo do Letohradu dotáhnout drát i od Týniště a položit 3. kolej jen po Dlouhou Třebovou, kde by se ta zastávka asi také dala udělat lépe.

Nebo z Letohradu natáhnout dráty až do Hanušovic a Šumperka, když už se bude dělat ten Uničov.

Z Pardubic do Znojma a dál na Břeclav, nebo nějaká trať na Litomyšl.

Proč až z Pardubic, když se dá jet na Znojmo přes Jihlavu už z Kolína? Cokoli přes Litomyšl naráží na propustnost trati 260.

Celkem živě si umím představit jak by dopadla stavba přeložky z Poličky do Žďárce u Skutče s podmínkou aby měla sklon do 8 promile, nebo klidně i do 10 promile.
[crazy]

Pokud by měli ND dopravci o něco bojovat, tak o urychlenou výstavbu VRT v první řadě v úseku HB/Jihlava-Brno, jež by uvolnila severní tah a která by trati přes Vysočinu ukousla 1h JD, takže by bylo možné tady převést linku Ex3 a většinu vlaků soukromníků.

(Příspěvek byl editován uživatelem Portáš.)
Pátek, 12. července 2019 - 14:03:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4114
Registrován: 5-2004
H_k:
"Babišné pomíjím pro debatu o kapacitě, to nové dopravce nezaložilo a snad zase brzy zmizí."
Čím dýl bude existovat, tím hůř se bude rušit, protože s časem bude růst počet studentů, pro které bude jeho zrušení de facto vykopnutím z VŠ.

Portáš:
"Nebo z Letohradu natáhnout dráty až do Hanušovic a Šumperka, když už se bude dělat ten Uničov. "
Sedlo Dobrouč-Ostrov je o dobrých 170 m níž než Červený Potok.
Pátek, 12. července 2019 - 18:43:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 8-2017
Portáš 751:
VRTka tomu nějak moc nepomůže, kilometricky to bude delší přes Brno, cca o 80-100km, hodinový rozdíl pak oproti jízdě 160-200 polabím nebude zase tak závratný. A obecná skrblivost lidí stejně povede k tomu že na koridoru bude počet vlaků +- stejný. Navíc pokud bude cena údržby VRT promítnuta do cen za dopravní cestu, tak to bude ještě o fous dražší. Jak se budou lidé rozhodovat mezi tím zaplatit třeba X00, nebo X00+126Kč? Pokud bude jízdní doba do Brna cca hodinu a do Přerova bude také cca 45 minut a po zrychlení by to vrchem bylo o 126Kč levnější a časově zhruba shodné, mám tak vážnou pochybnost o přesunu lidí na VRT. Navíc tato mine Hradubicko, mine Olomoucko, což není zase moc ideální. Pokud bude navíc nějaký rychlý výjezd do Polabí, tak se zase jízdní doby posunou a asi v neprospěch Brna.

Nebo z Letohradu natáhnout dráty až do Hanušovic a Šumperka, když už se bude dělat ten Uničov.

Není snad ani tak problém na koridoru přes Zábřeh, ale na trati přes Ústí nad Orlicí, takže i současný stav by asi vyhovoval, ale problém je že z Hanušovic je do do Králiků dost do kopce, není tam ani moc místa na to to nějak zakroutit. pořád je to asi 150m výškových na 9 kilometrech. To už je větší šance snížit sklon prvního úseku za Tišnovem na asi 1-13 promile, pak jsou takové střídavé sklony přes mosty a tunely a od Louček po Vlkov
udělat dlouhou nákladní přeložku.

Nebo pak je tedy možnost zkusit jít přes Štíty, ale jde to vůbec rozumě protáhnout kolem Březné? A ještě je nutné dráhu tahat takto všude? Navíc pokud se půjde přes Dobrouč, tak můžete buď udělat ovál kolem kopce u Rudoltic, nebo rozplet u Lukova a zatáhnout hlavní trať do Lanškrouna, což přidá potenciál pro osobku. Pak je ale třeba tunel pod Lískovým kopcem.


Portáš:
"Proč až z Pardubic, když se dá jet na Znojmo přes Jihlavu už z Kolína? Cokoli přes Litomyšl naráží na propustnost trati 260."

To ano, ale i tam dostanete poměrně dost vlaků, když se na to podíváte jako na graf spojení, tak do Třebové jdou z jedné strany dvě dvoukolejky a jedna jednokolejka, vystupuje jedna dvoukolejka, pokud tedy půjdeme od Svitav na Litomyšl, třeba i se závlekem do Poličky (Proč ne když už se to staví?) a udělá se trojúhelník a k tomu ještě jeden před Třebovou, tak ten limit nebude tak kritický. Pak také existuje od první republiky idea přestvaby tratě přes Konice, tím by v oblasti Třebové vznikla situace "multiplexoru" 6 na 2.

Možná si to pamatuji špatně, ale dokud na gvd cz byly tabulky s normativy, tak trasa přes Žďárec měla o 200t víc než přes Světlou. Ale je možné že se pletu.

Portáš:
"Celkem živě si umím představit jak by dopadla stavba přeložky z Poličky do Žďárce u Skutče s podmínkou aby měla sklon do 8 promile, nebo klidně i do 10 promile.
[crazy]"

Ta trať se tam dá nakroutit, otázka je jak moc velké trefování je požadováno, tedy jestli třeba je nutné jít i do Pusté Kamenice, nebo ne. Trať by se musela natáhnout z Borové na Proseč (Paseky) s vrcholovým tunelem někde na 630-640m.n.m. Ano, bude to o tunelech a mostech, ale na to právě můžete lidi utáhnout aby byli pro a prošlo to. Samozřejmě, má to být hlavně nákladní trať, ale chcete-li pro ni veřejnou podporu, tak je třeba aby to mělo podporu lidí, tak se jim to musí prodat jako rychlá trať která splyne s krajinou a otevře oblast lidem a spojí je s centry. Takový "program rozvoje vnitřních periferií", jenže to by bylo třeba sehnat nějakého nového Gočára na mosty a portály, ne na to aplikovat soudobý SUDOPIsmus. Navíc i při delší trase by byla doprava mezi Pustou a Borovou časově kratší. Pak se musí trať dostat na Korunu, dolů se pak už dostane.
Pátek, 12. července 2019 - 20:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12922
Registrován: 8-2004
K.S.:
"Tady je třeba někde získat nějakou kapacitu navíc, kdekoliv na síti, takovou aby se po ní dalo jezdit s nákladními vlaky"
To je sice možné (nesouhlasím s tím "kdekoliv" - kdekoliv rozhodně ne). Nicméně krom situace za 10+ let je zcela legitimní se také zabývat otázkou, co "zítra", za rok, za dva.
K.S.:
" je tedy otázka proč se nepřipravuje výstavba nějaké nové tratě, nebo rekonstrukce, která by tento problém vyřešila"
Z čeho vycházíte, že se nepřipravuje? VOChoc nic? Souhlas, pořád se neřeší nijak úsek ÚnO-MuN.
K.S.:
"Stejně tak je otázka proč se do rekonstrukce současné tratě v údolí Orlice nepřidalo položení 3. koleje z Chocně, sice by to nepřidalo asi moc, ale mohlo by to klidně být na úrovní vyhnání těch tří vlaků za hodinu z koridoru."
Jestli myslíte tu rekonstrukci chystanou na zahájení za rok-dva, tak ta je přesně důsledkem (i na řadě jiných míst sítě bohužel obvyklého) kolečka: málo ambiciózní-příliš drahé-neprojednatelné s veřejností. Tohle kolečko se už točí desítky let bez úspěchu a pokud se nemá časem jezdit po pražcích a pak po štěrku (obdobně třeba stran TV), až je s podivem, že to ještě drží. A nakonec nezbývá nic moc jiného než alespoň obnovit SQ (ideálně najednou bez opakujících se výluk), ať je vůbec po čem jezdit. Jakékoliv úvahy nad rámec obnovy SQ by opět sklouzly k onomu zmíněnému kolečku a k zvyšujícímu se riziku červeného terče.
Bohužel neschopnost nalézt shodu nad řešeními jak uvnitř resortu dopravy, tak případně uvnitř celé společnosti, postihuje takto řadu míst na síti a obávám se, že chiméra VRT tuto nákazu po síti významně rozšíří.[sad]
K.S.:
"Dá se toho v investiční oblasti vymyslet hodně zajímavého i bez předpony šoto, "
Můžete začít u sebe.[happy]
Portáš:
"Pokud by měli ND dopravci o něco bojovat, tak o urychlenou výstavbu VRT v první řadě v úseku HB/Jihlava-Brno, jež by uvolnila severní tah a která by trati přes Vysočinu ukousla 1h JD, takže by bylo možné tady převést linku Ex3 a většinu vlaků soukromníků."
Už se to tu několikrát řešilo - nedomnívám se, že s VRT přes Vysočinu by mělo dojít k nějakému významnějšímu úbytku počtu vlaků přes Pardubice - MuN. Tudíž si myslím, že by nákladní dopravci měli věnovat svoji energii (když už jí mají věnovat) poněkud jiným směrem.[wink]
David_jaša:
""Nebo z Letohradu natáhnout dráty až do Hanušovic a Šumperka, když už se bude dělat ten Uničov. "Sedlo Dobrouč-Ostrov je o dobrých 170 m níž než Červený Potok."
Zase na druhou stranu přes Hanušovice by to (společně s uničovskou) alespoň byla paralela k celému úseku přes MuN až do Olomouce.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 12. července 2019 - 21:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8855
Registrován: 5-2002
Zase na druhou stranu přes Hanušovice by to (společně s uničovskou) alespoň byla paralela k celému úseku přes MuN až do Olomouce.

K ničemu. V bezvýlukovém stavu zdlouhavé a drahé. Ve výlukovém stavu to ucpe osobka sama o sobě.

Už se to tu několikrát řešilo - nedomnívám se, že s VRT přes Vysočinu by mělo dojít k nějakému významnějšímu úbytku počtu vlaků přes Pardubice - MuN. Tudíž si myslím, že by nákladní dopravci měli věnovat svoji energii (když už jí mají věnovat) poněkud jiným směrem.[wink]

Přesně tak.

A nakonec nezbývá nic moc jiného než alespoň obnovit SQ (ideálně najednou bez opakujících se výluk), ať je vůbec po čem jezdit. Jakékoliv úvahy nad rámec obnovy SQ by opět sklouzly k onomu zmíněnému kolečku a k zvyšujícímu se riziku červeného terče.
Bohužel neschopnost nalézt shodu nad řešeními jak uvnitř resortu dopravy, tak případně uvnitř celé společnosti, postihuje takto řadu míst na síti a obávám se, že chiméra VRT tuto nákazu po síti významně rozšíří.[sad]


Podpis bez výhrad.

Akorát by to obnovování SQ po letech malé činnosti nemělo být tak hrr najednou na všech rozhodujících tratích naráz.
Pátek, 12. července 2019 - 21:23:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12924
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"Akorát by to obnovování SQ po letech malé činnosti nemělo být tak hrr najednou na všech rozhodujících tratích naráz."
Rovněž podpis bez výhrad. Jen se obávám, že už je to natolik rozjeté, že to nepůjde moc zastavit (možná při velké snaze přibrzdit).
Petr_Šimral:
"Ve výlukovém stavu to ucpe osobka sama o sobě."
Pomoc osobce snad není zakázaná, ne?[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 12. července 2019 - 22:15:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 581
Registrován: 8-2017
Hroch 12922:

Hroch:
"Z čeho vycházíte, že se nepřipravuje? VOChoc nic? Souhlas, pořád se neřeší nijak úsek ÚnO-MuN. "
Pokud jenom posunete problém o X kilometrů, tak jej to neřeší. Nehledě na to je tam pořád problém v tom že... No prostě je už v konjunktuře zatnutá sekera 40 miliard a jestli dojde krize, hádám 2-3 roky (Už jsem pomalu jak Kodet v Pelíšcích), tak ty tunely půjdou k ledu první.


Hroch:
"
K.S.:
"Stejně tak je otázka proč se do rekonstrukce současné tratě v údolí Orlice nepřidalo položení 3. koleje z Chocně,..."

Měl jsem na mysli rekonstrukci někdy kolem roku 2003, už tehdy, pokud někdo nepoužil "kreativní účetnictví", muselo být jasné že to bude natěsno. Současné reko je samozřejmě dobře a je třeba je provést bez odkladu, ale, doufám že na to nejsou €urofondy, krom těch tunelů by se měly připravit i ty 3 koleje. Chápu že by to bylo složité na prosazení, ale přesvědčit o tom veřejnost jít musí. Spíš mi přijde mi že to ani nezkusili.

Hroch:
"Zase na druhou stranu přes Hanušovice by to (společně s uničovskou) alespoň byla paralela k celému úseku přes MuN až do Olomouce."

Ta trať by nebyla ani rychlá, ani cargo-friendly. Místo na to tam postavit Hanušovický Semmering tam nějak není, leda tak s tím jít až ke Starému Městu pomalu a pak zase zpátky. Ale i tak bude na začátku tratě tak 15 či více promile. To není moc cargo-friendly.
Pátek, 12. července 2019 - 22:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1665
Registrován: 7-2017
KS: Tunely pokud k ledu půjdou, tak hlavně kvůli JASPERS. [angry][crazy]
Pátek, 12. července 2019 - 22:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 582
Registrován: 8-2017
Tantin27 1665:
Spíš bych sázel na politiky a jejich rozhazovačnost. U těch tunelů to zrušení veřejnosti nějak okecáte.
Pátek, 12. července 2019 - 22:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1667
Registrován: 7-2017
KS: Ne, největší problémy teď mimo CZ úředníky (SŽDC, MD) dělá JAPSERS. [sad]
Sobota, 13. července 2019 - 00:52:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8856
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Rovněž podpis bez výhrad. Jen se obávám, že už je to natolik rozjeté, že to nepůjde moc zastavit (možná při velké snaze přibrzdit).

Přibrzdit nelze. Pan první náměstek Čoček to řekl jasně. Buď budeme "čerpat" tak, jak to vyjde bez ohledu na cokoliv (byla námitka, že z Brna do Kolína zbyde ze čtyř kolejí jedna) nebo půjdeme čerpat jinam a železnice je pro nás v tu chvíli nezajímavá :-(

Pomoc osobce snad není zakázaná, ne?[happy]

To je trošku jinak. Když to nebude, dá se tlačit na spojování souprav a nebo NAD. Když to bude, bude teoreticky dostatek kapacity a bude se tam rvát vše. A nepravidelnostmi v provozu, obzvláště výlukovém (nezapomeňme, že je to jednokolejné s dlouhými mezistaničními úseky a nízkou rychlostí), nákladní doprava zase bude čekat do noci...

ad K.S: Měl jsem na mysli rekonstrukci někdy kolem roku 2003, už tehdy, pokud někdo nepoužil "kreativní účetnictví", muselo být jasné že to bude natěsno.

V roce 2003 si naprostá většina zodpovědných myslela, že železnice tu již dlouho nebude.

V roce 2005 jsem s lokomotivou o maximální rychlosti 60 km/h s vlakem, který snižoval rychlost do stoupání až na 30 km/h jel Plzeň - Čekačky (rozkaz) 1´ - Přelouč (vlastní žádost, mazání spojnic) - Olomouc (rozkaz) 1´- Horní Lideč.

Bylo prázdno a nikdo nikam nespěchal.

A dnes?

Zkuste nějaký z MULTIKONů [happy]
Bkp
Sobota, 13. července 2019 - 10:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8106
Registrován: 8-2003
Je škoda, že na mapách jsou - na rozdíl od silnic - všechny železnice značené stejně, koridor jako lokálka. To je potom těžké vysvětlovat, že prakticky není rozdíl mezi novostavbou na zelené louce a "rekonstrukcí", kdy výchozí je směrově i sklonově nepoužitelná lokálka, jedna kolej, malá délka staničních kolejí, mnohdy i celkově vyžilá, a kde výsledkem má být koridor.
Takže kéž už si někteří zapamatují, že trať z Týniště do Letohradu je vhodná pouze pro místní obsluhu, jako odklonová trasa rozhodně ne a žádný drát na tom nic nezmění. Pravda, taková trať z Lipky do Hanušovic se nehodí an pro tu místní obsluhu.
Sobota, 13. července 2019 - 10:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 57
Registrován: 6-2019
nebo půjdeme čerpat jinam
A jinde snad mají dostatek připravených projektů? Silně pochybuji. [wink]
احمد شاه مسعود
Sobota, 13. července 2019 - 10:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8857
Registrován: 5-2002
A jinde snad mají dostatek připravených projektů? Silně pochybuji.

To já taky silně pochybuji, ale tak to bylo řečeno.
Sobota, 13. července 2019 - 10:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 6-2019
Kulové, pánové, problémem jsou dotace v osobce. Pokud bychom všechny ty dotace a dorovnání ztrát v provozu odobky bez náhrady zrušili, tak i osobní dopravci budou vytěžovat svoje vlaky. A ty nedostatečně využívané zruší. I na trati z Třebový do Prahy.
Naprosto irelevantní argument. Tady téměř nikdo nechce žít v zemi, kde vyjede jen čistá komerce, bez podpory. To je absolutně politicky neprůchozí, čili nesmysl.
احمد شاه مسعود
Sobota, 13. července 2019 - 10:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 6-2019
PŠ: Vím, ale neberu to jako argument ani od toho pána. To je demonstrace síly, nic víc (čili mě to minimálně odborně neuspokojuje).
احمد شاه مسعود
Sobota, 13. července 2019 - 11:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 584
Registrován: 8-2017
Bkp 8106:
Tak kdyby se s tím něco začalo dělat, tak se to dá pojmout komplexně, velkoryse a ty délky kolejí tomu přizpůsobit. Ne?
Sobota, 13. července 2019 - 11:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12925
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"(nezapomeňme, že je to jednokolejné s dlouhými mezistaničními úseky a nízkou rychlostí), nákladní doprava zase bude čekat do noci..."
Tak jasně, že k lepší použitelnosti by bylo záhodno něco víc než jen zadrátovat SQ.
Bkp:
"Je škoda, že na mapách jsou - na rozdíl od silnic - všechny železnice značené stejně, koridor jako lokálka. To je potom těžké vysvětlovat, že prakticky není rozdíl mezi novostavbou na zelené louce a "rekonstrukcí", kdy výchozí je směrově i sklonově nepoužitelná lokálka, jedna kolej, malá délka staničních kolejí, mnohdy i celkově vyžilá, a kde výsledkem má být koridor."
Viz reakce na Petra Šimrala.
A pak praktická otázka - mělo by to značení vycházet ze stávající provozní podoby tratí? Pro osobku / pro nákladku? Nebo ze stavební podoby tratí? Stávající / potenciální? Zrovna trať z Letohradu přes Lichkov-Hanušovice-Šumperk je stavěna jako hlavní trať (před tzv. lokálkovými zákony).
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 13. července 2019 - 12:17:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 8-2017
Hroch; Bkp:

A jaký politický účel by ta mapa měla mít? Podle toho je třeba ji také navrhnout. Jestli je cílem získat podporu veřejnosti pro opatření zlepšující podmínky pro železnici, tak ta mapa musí být součástí nějaké širší kampaně. Takže ty mapy musí být dvě. "Nic moc stav" a "jak by to mohlo být". K tomu by se mohla hodit pro začátek knížka Proč mapy lžou od Marka Monmoniera.

Jinak by pro začátek stačilo aby třeba mapy.cz zobrazovaly železnice podle úrovně detailu mapy. Připadá mi trochu hloupé že dálnice a jedničky jsou zobrazeny stále a železnice se objevují až o úroveň pod silnicemi II/třídy. Tak by se třeba daly zobrazovat prvně koridory, pak hlavní tratě a pak ostatní.
Sobota, 13. července 2019 - 12:45:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8858
Registrován: 5-2002
ad Hroch: Tak jasně, že k lepší použitelnosti by bylo záhodno něco víc než jen zadrátovat SQ.

Na to pozor. Když si představím, že cena za modré zábradlí je na 53 km 2 miliardy a to bez elektrizace, pak si nedovedu představit, kam by se dostala taková odklonová trať v běžném provozu obtížně využitelná a elektrifikovaná. Aby nevyšlo levněji komplexní tunelové řešení Choceň - ÚnO - Rudoltice [happy]
Sobota, 13. července 2019 - 14:17:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3672
Registrován: 5-2002
Jinak by pro začátek stačilo aby třeba mapy.cz zobrazovaly železnice podle úrovně detailu mapy.

Bylo by vhodné si uvědomit, že mapy.cz je soukromý projekt. Když pan K.S. přesvědčí pana Lukačoviče, že mu to přinese nějaký zisk, tak to jistě nechá takto naprogramovat.[vypravci]

Aneb facinuje mne, jak někteří podle svých aktuálních nápadů míchají argumenty etatistické se zcela liberálními. [satan]
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 13. července 2019 - 14:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 587
Registrován: 8-2017
Johny11

Tak napsat mu mohu, což o to, no když se hecnu, a domluvíme se, tak to možná i doprogramuji (byť si myslím že mapové podklady od někoho berou a nedělají je sami), ale zajímalo by mne jak jste došel na to že míchám argumenty liberální a etatistické.
Vikijous
Sobota, 13. července 2019 - 15:45:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 4-2003
Johny11:
"Jinak by pro začátek stačilo aby třeba mapy.cz zobrazovaly železnice podle úrovně detailu mapy.

Bylo by vhodné si uvědomit, že mapy.cz je soukromý projekt. Když pan K.S. přesvědčí pana Lukačoviče, že mu to přinese nějaký zisk, tak to jistě nechá takto naprogramovat.[vypravci] "

A nestačilo by používat open source projekt: https://www.openrailwaymap.org/
Sobota, 13. července 2019 - 16:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3673
Registrován: 5-2002
Jenže to zase posouváte problém někam jinam. Panu K.S. nejde o mapu železnic jako takovou, ale o to, aby konkrétní produkt, mapy.cz, zobrazoval v první úrovni přiblížení (všechny) železnice.

Samozřejmě, že nikdo nebrání ani vám, ani jemu používat cokoliv...
Ostatně soudím, že EU musí být rozpuštěna a nahrazena funkčním hospodářským společenstvím. Čím dříve, tím lépe...

Nejchráněnější organismus v Absurdistánu? Kůrovec - kvůli tomu obětovali celou Šumavu...
Sobota, 13. července 2019 - 18:19:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12927
Registrován: 8-2004
Petr_Šimral:
"kam by se dostala taková odklonová trať v běžném provozu obtížně využitelná a elektrifikovaná. Aby nevyšlo levněji komplexní tunelové řešení Choceň - ÚnO - Rudoltice"
Nikde nepíšu, že bude nějaká taková trat ekonomicky efektivní, natož že by se začínala stavět. Pouze bych osobně nepovažoval nějakou takovou trať za zbytečnou/nesmyslnou. Prostě za úsek Choceň - Olomouc (- Ostrava) neexistuje nějaká alespoň přiměřeně funkční alternativa. Na to, jak vytížená a "strategická" ta trať je - nic moc.
Pozn.: Tunelové řešení Choceň - ÚnO - Rudoltice je poněkud jiná trasa/úsek než ÚnO - Zábřeh - Olomouc.[wink]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 13. července 2019 - 19:09:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8859
Registrován: 5-2002
Pozn.: Tunelové řešení Choceň - ÚnO - Rudoltice je poněkud jiná trasa/úsek než ÚnO - Zábřeh - Olomouc.

Dovolím si s Vámi nesouhlasit. Po dostavbě VoChoc bude zásadní kapacitní problém v úseku Choceň - CETR, nikoliv v úseku ÚnO - Olomouc (https://mapy.cz/s/3vsGs).

Snění o takové odklonové trati je něco podobného, jako bychom chtěli nahradit chybějící kapacitu přechodu Děčín revitalizací trati přes Vejprty...

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Šimral.)
Sobota, 13. července 2019 - 19:56:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19479
Registrován: 5-2002
Viki: A nestačilo by používat open source projekt
No když myslíš, že na něj lidi začnou klikat raději, když potřebujou najít nejbližší ***market, tak proč ne...
Sobota, 13. července 2019 - 20:20:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 588
Registrován: 8-2017
Johny11:
Tak to už nám ta mapová otázka utekla úplně jinam.
Nahoře se Hroch bavil o tom jestli a jak by se mohly/měly, jestli by se měly, tratě v mapách odlišovat, k tomu jsem k dobru hodil knížku o mapách a návrh že by to nebylo špatné. Ne že by to pro mne bylo životně důležité. Já si data umím získat.

Hroch; Petr Šimral:
Tak to už snad by mělo cenu uvažovat tu přeložku z Dolních Louček do Vlkova. Přes Hanušovice snad leda tak postavit úvraťové nádraží pod Starým Městem a novou trať na Červený Potok. Ale pořád sklon minimálně 13 promile než se dostane vlak na to nádraží. Asi by to vyšlo rychlejší i pro rychlíky, staroměstským by se zlepšilo spojení, byla by to možná atrakce (když za ni považují plavební komory a lodní výtahy), ale ono to neklapne protože se to nezaplatí...