Diskuse » Archiv 2019 » Železnice » Tratě kolem Pardubic a Hradce Králové » Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 02. 09. 2019 předcházející | další

Archiv diskuse Tratě kolem Pardubic a Hradce Kr... do 02. 09. 2019

dolů
   autor příspěvek
Úterý, 20. srpna 2019 - 11:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 10-2005
signalista1:
"Dnešní Jaroměř:"

Mohl by někdo povolaný vysvětlit pro lamu, která pozoruje míru rozkopanosti jaroměřského nádraží (především v části k budově) a současně binec a zoufání cestujících v HK hl. n. (zejména díky souběhu s výlukami na silnicích), a železničnímu stavitelství nerozumí, proč není možné po většinovou dobu výstavby vytvořit v Jaroměři co nejdále od budovy "objízdnou kolej", kterou by se bez zastavení protáhly alespoň vlaky od HK na Trutnov (případné rozbočení na StP bych očekával spíše nemožným)? Prostě by se tam nestavělo a šlo by jen o to, jak to byť pomalu projet.

To fakt nejde, neumíme to, nebo se to nikdy nedělalo?
Úterý, 20. srpna 2019 - 11:11:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2149
Registrován: 12-2009
Viajero: Je to trochu složitější než se na první pohled zdá, díky současné modernizaci, je tam poměrně značný pohyb lidí a stavebních strojů jezdit kolem toho s vlaky není úplně nejlepší. A pak jsou drobné problémy, které by se musely řešit poměrně nepříjemnými (a asi i nákladnými provizorii).

1) jsou rozkopaná obě zhlaví, část za nástupištěm byla dlouhou dobu a tuším, že ještě je bez napojení.

2) výrazný zásah do kolejiště víceméně zrušil současné zabezpečovací zařízení a vzhledem k předělání na JOP jdou stavědla do budoucnu k zemi. Tudíž ovládání výhybek (ty se dají zamknout) ale převedevším návěstidel a řízení dopravy (výpravčí by musel chodit s výpravkou přes stavbu do dopravní kanceláře komunikovat s ostatními stanicemi) jako takové by bylo velmi obtížné. Rozbočka Paka - Trutnov by pak znamenala nějaké provizorní napojení a minimálně jedno ruční stavění. Problém by taky byly přejezdy jejichž kontrola je v DK v Jaroměři. Při předělávání se bude určitě měnit i kabeláž. Tím pádem několik přejezdů by pravděpodobně nemělo kontrolu = pomalá 10...

3) systém ježdění vlaků přes Jaroměř s nemožností se zde vyhnout by byl vzhledem k dlouhému mezistaničnímu úseku (Smiřice - Česká Skalice) velmi nepříjemný a přenášel by zpoždění, které by zároveň se asi muselo i generovat. Jelikož zde vlaky vcelku s železnou pravidelností nějak potkávají. Systém něco jede vlak, do Jaroměře vždy bus a něco taky bus by byl navíc pekelně nepřehledný.

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Honnzok.)
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 20. srpna 2019 - 11:41:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 10-2005
Honnzok:
"Viajero: Je to trochu složitější
"
To samozřejmě věřím a dovedu si představit, ale kdyby to bylo tak, že na zhlaví by se bez ohledu na současný stav maximálně uhnulo k Labi, pak by to nebránilo veškerým ostatním stavebním činnostem ve zbylém prostoru a pokud si odmyslíme odbočku na StP pak by přece po dobu takového provozu Jaroměř formálně nemusela být stanicí (analogie, jako když se něco dělá na širé trati). Je to asi drážně nepředstavitelné, ale mé zvědavosti zrovna v tomto případě nepřipadá ta analogie se silnicí až tak nemyslitelná; jako přijatelné provizorium v porovnání s tím, co se děje při náhradní přepravě?
Úterý, 20. srpna 2019 - 15:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8991
Registrován: 5-2007
Viajero: Tak ja Honnzoka zopakujem. Keby tam takto vznikol medzistaničný úsek Česká Skalice - Smiřice, tak by sa dialo ešte väčšie dopustenie, než to, čo sa deje pri náhradnej preprave.
Úterý, 20. srpna 2019 - 19:26:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 1-2006
Viajero:

Jde cokoliv - za peníze v Praze dům... - ale otázkou je smysl té investice (náklady versus počet ovlivněných cestujících) + bezpečnost všech zúčastněných po dobu provizorií. To, že chceme za každou cenu pořád jezdit, zásadně protahuje dobu výstavby a je to spojené s náklady, které jsou v některých profesích často podobné tomu, jako kdyby se to stavělo dvakrát. Je to o politice, kdy jsou některé věci (úplné zastavení provozu) neakceptovatelné. Kéž by to tak bylo možné v nějaké omezené míře i na koridorech - stavby by šly podstatně rychleji.

V Jaroměři je zásadní to, že se hrabe tam, kde byla/bude kolej.

Na jižním zhlaví v kombinaci s obloukem v záhlaví a ještě s přejezdem není to, že by se to nějak zkroutilo a zapíchlo do potenciální budoucí druhé koleje na HK, úplně rozumně řešitelné.

Pokud by se udělalo, znamenalo by, že při zřízení i při odstranění provizoria bude přejezd stavebně upravován, což by znamenalo zbytečné dvojí uzavření jak dráhy tak silnice. V kombinaci s tím, co už je v Jaroměři zavřené, to nepovažuji za úplně rozumný nápad z hlediska silniční dopravy a NAD. Je taky otázkou na jak dlouho by se dělalo... Dva týdny na úpravu na začátku i na konci (a to jsem optimista), takže měsíc v háji a v provozu to bude jen dva měsíce? Kvůli tomu budete místní zatěžovat víc než je nutné? Nemají už tak stavby a z ní plynoucích omezení plné zuby?

Ani provizorní nástupiště u přejezdu, aby se dalo jezdit aspoň osobáky, nemá smysl, protože stejně tam na nějakej kus musí být autobus, kterej už ze Smiřic pro většinu vlaků stačí jedinej. Když už je, pak do Smiřic je to vhodné. Zejména po nehodě na Černožicích (kontext v možnostech provozování přejezdů bez traťoviny)...

Na severním zhlaví se dělá podstatně víc (od rušeného stavědla až po přejezd včetně). Navíc tuším že tam nebyl jen průzkum archeologů, ale také nějaká stará ekologická zátěž. Nevím, ale pokud ano, znamená to odvézt všechno kontaminované (např. vybrat do pěti sedmi metrů do hloubky) v prostoru, kudy by se případně dalo natáhnout nějaké provizorium.

V neposlední řadě se tam motá poměrně dost lidí a techniky a chyba kohokoliv může mít fatální následky jak pro toho, kdo udělá chybu, tak pro toho, kdo se snaží projet. Líp je to na nezbytně nutnou dobu (tady limitováno archeology a případně tím, co se vlastně dělá) zavřít a udělat si potřebné i na přilehlých traťových úsecích.

Lidé budou při výlukách nadávat vždycky. Silniční uzavírky tam mají spíš psychologický vliv než to, že by to nějak zásadně nefungovalo. Můj pocit z toho co používám (osobáky) je, že to funguje víceméně hladce a NAD v dobách, kdy jezdím, nevázne.
Úterý, 20. srpna 2019 - 20:57:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12973
Registrován: 8-2004
Fascinuje mne, kolik různých důvodů se dá vymyslet proč něco nejde. Největší perla asi toto: To, že chceme za každou cenu pořád jezdit, zásadně protahuje dobu výstavby a je to spojené s náklady ... jako by v těch měsících a letech zpoždění celé stavby kvůli archeologům hrálo jakékoliv provizorium nějakou roli, jako by ta NAD nestála desítky milionů.

Viajero:
"To fakt nejde, neumíme to, nebo se to nikdy nedělalo?"
Pokud si vzpomínám, původně měla tato etapa trvat asi tři neděle. Na takovou dobu skutečně nemá smysl jakékoliv provizorium vytvářet (jeho zřízení a rušení by v sumě trvalo spíš ještě déle). Pak přišli do rozestavěné stavby archeologové, každá výluka se přifoukla několikanásobně (jak jedna, tak druhá staniční skupina, tak i výluka na zhlaví) a žádné provizorium se už neřešilo.
Pokud má průzkum probíhat / probíhá i v místech zhlaví, tak tomu rozumím a nemá cenu se čímkoliv zabývat. Nicméně ty předřečníky zmiňované důvody jsou spíš úsměvné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Ešus
Úterý, 20. srpna 2019 - 22:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 9-2013
Mně se hlavně nelíbí organizace NAD. Daleko lepší by bylo nechat JŘ na zbytku trasy Česká Skalice - Trutnov (a zároveň i JŘ autobusů v kraji), rozvázat přípoje v Hradci a zavést NAD Česká Skalice / Dvůr Králové - HK - Pardubice (pro rychlíky). Vše by jezdilo daleko spolehlivěji, výluka by neměla dopady na cestující HK-Pce a HK-Praha a lidi by do Prahy dojeli přes Pardubice. Už to tu jednou bylo (výluka Předměřice - Smiřice), lidé hodně nadávali, ale zvládnuté to navzdory obrazu v médiích bylo dobře. Za tohoto stavu odnesou výluku i ti, kterých se vůbec netýká. Třeba autobusu z Dvora do Trutnova teď ráno ujíždí přípoj do Pece...
Petr_hradecký
Úterý, 20. srpna 2019 - 23:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3222
Registrován: 4-2015
A protože předsunutý odjezd večerního Os 5107 z TU do Starkoče, musí lidi z hor jet do HK místo 19:50 z VR už 19:06 a čučet potom tři čtvrtě hodiny na TU hlavním, protože Os 5107 byl předsunutý tak šikovně, že odjíždí tři minuty před příjezdem Os 5751 (na který nečeká, lidi s přestupem dál na S, ČK, HK, PCE mají jet Os 25727). [uhoh]
Na K-Reportu od 2012.
Modely amerických trucků - dcp.wz.cz
Středa, 21. srpna 2019 - 06:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1887
Registrován: 11-2009
Já u té Jaroměře zase nechápu, proč alespoň některé trutnovské rychlíky nejedou odklonem přes Týniště a Václavice.
Středa, 21. srpna 2019 - 07:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19838
Registrován: 5-2002
P2no: nechápu, proč alespoň některé trutnovské rychlíky nejedou odklonem přes Týniště a Václavice
Stálo by za to se podívat, jak na tom byly s přípoji ve Starkoči a ty zas ve Václavicích(nezkoumal jsem, jen naznačuju směr pátrání).
Pokud totiž ty přípoje existovaly, tak by odklony jely celkem blízko jejich trasy. A jestli se ty přípoje někde mezi Václavicemi a Týništěm s něčím křižovaly, tak by další (až tři) křižování nemusela tak úplně vycházet, což by spolu s úvratí v Týništi (a nedejbože s dalším křižováním mezi Týništěm a Hradcem) dalo tak šílenou jízdní dobu, že je to NAD prostě lepší.
Tož rozbal plachty 505 a 506 a zkoumej...
Středa, 21. srpna 2019 - 08:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1888
Registrován: 11-2009
Hajnej: jen tak zběžně jsem koukal a zdá se mi, že jediná zásadní kolize by byla mezi Hradcem a Týništěm, kde v čase toho potenciálního odklonu jede Os stejným směrem. Přípoj ve Starkoči by se dal vyřešit zastavením R ve Václavicích a přípoj by byl pak odtud. Nevím teda jak dlouho by trvala úvrať v Týništi, ale v Jihlavě tenhle úkon zvládají bez problému za 6 minut.
Středa, 21. srpna 2019 - 09:22:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 10-2005
Děkuji za věcnou diskusi.

K té poznámce, že je lepší to udělat z gruntu bez provozu (Vhd_sl), tomu bych velmi rozumněl. Ale sečtou-li se doby vyloučení Jaroměře (to bude dohromady tak rok, ne?), pak by opravdu nebylo lepší celý jeden JŘ na Jaroměř rezignovat a komplexně jízdním řádem Trutnov řešit, jak je shora navrženo přes Týniště a Liberec např. přes Ostroměř. Náhradní doprava by zbyla jen na Os, kde to tolik nevadí.

Jinak děkuji za věcnou diskusi. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí.[wink]
Středa, 21. srpna 2019 - 13:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 1-2006
Hroch:

Lze s Vámi souhlasit v tom, že z třítýdenní výluky je kvůli archeologům výluka výrazně delší, což mohl při zpracování projektu těžko někdo předpokládat. Jsou-li dané náklady stavby, vypapírovaný postup (stavební povolení) a se zhotovitelem dohodnutý rozsah, těžko do toho cpát nějaká šílená provizoria. Občas se to děje (a jsou z toho zvěrstva, o kterých se radši mlčí), ale při frekvenci jako je přes Jaroměř?

Náklady na NAD jsou pěkná argumentace a chápu váš pohled směrem dopravní technologie, pro kterou jsou (od určité úrovně pozice - rozhodně ne na úrovni PO, které to má řešit...) určité problémy a finance banalitami. Při každém provizoriu se ale potkáte s tím, že je potřeba nějaký čas (omezení dopravy, snížení úrovně bezpečnosti, a případně zátěž místních, zavře-li se kvůli tomu přejezd) na zřízení provizoria i na jeho odstranění. Na to provizorium potřebujete jak materiál, tak lidi, a při každém přechodu z jednoho do druhého snižujete bezpečnost, protože např. nefunkční ZZ nahrazujete zámkovým hospodářstvím s lidmi.

Za peníze materiál seženete, i když je to občas trochu problém, jak se toho staví hodně a některé věci jsou na trhu nedostupné ihned. Problém je s těmi lidmi. Nejen s těmi na stavědla, kteří od zahájení stavby mají celkem jasnou představu kdy se zavírá, a, jsou-li schopní, nečekají, až se stanou nezaměstnanými, ale hlavně s těmi nedostatkovými, kteří zařízení aktivují za dráhu. Za poslední dva roky zejména v jedné oblasti v republice klesl početní stav jedné pobočky s aktivujícími o 75 procent. Jak jsou na tom ostatní nevím, vnímám to ale jako významné ztráty a obrovský tlak na pozůstalé. Při svých technických a organizačních schopnostech ti lidé dostali zajímavější nabídky a šli, protože byla možnost nebýt přetížený a dostat víc. Každým provizoriem navíc dále přetěžujete lidské zdroje, které často už ani nemáte. Fascinujem mě, že tyto věci, ve prospěch jezdění všeho za každou cenu, banalizujete.

Proč? Proto, že tu není nikdo ochoten politicky vzít na své triko rázné bouchnutí do stolu s tím, že s ohledem na stavbu se kapacita dané trati snižuje na tolik a tolik. Snažíte se provozit úplně všechno, dokonce do rozestavěných staveb přicházíte s dalšími novými vlaky - konkrétně západní a jižní Expresy nebo neregulovaný rozmach PIDu v okolí Prahy. Snažíte se všem vyhovět a pak skuhráte, že NAD stojí strašný prachy a je problém sehnat řidiče. Jenže ono to třeba na koridoru takhle nepůjde. Dvoukolejka je kapacitně vyčerpaná a jednokolejné provozy se nevyjezdí. Všichni to ví, ale k omezení nabízené kapacity (dohoda s objednateli, že přechodně objednávku poníží a něco bez náhrady poškrtají) ani na připravované stavby nedochází. Naopak, přibývají další nové spoje. Nějak se to udělá, no možná neprojede nákladka, která nikoho politicky nedojímá...

Neříkám, že něco nejde. Jen začíná být problém s dostupnými zdroji a protahování staveb proto, aby se za každou cenu jezdilo, stojí nezanedbatelné finance a dál kazí dráze pověst. Nemyslím si, že to tak, jak se to praktikuje, bude dlouhodobě udržitelné. A pokud to myslíte vážně, zřejmě je i problém s zavíráním očí nad některými technickými detaily...

Proto možná dobře že se Jaroměř dělá takto, bez snah za každou cenu jezdit. Jen ta nákladka tam bolí - naštěstí tam žádná silná vlečka není...
Středa, 21. srpna 2019 - 13:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3932
Registrován: 1-2010
A co udělat řešení tak že případný odklon by ten pravidelný OS vlak pustil před sebe? Nebo by se tím rozházela celá trať 020 mezi Hradcem a Týništěm?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Středa, 21. srpna 2019 - 15:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8997
Registrován: 5-2007
Adalbertinum: Pozrite sa na 020, keď po nej jazdia odklony s prednosťou pred Os (typicky medzinárodné Nex). Väčšinou je ten rozvrat značný.
Šmajchl
Středa, 21. srpna 2019 - 20:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 814
Registrován: 9-2011
Nic proti nepřetržité výluce, má-li svůj význam a je náležitě využívána stavbou. Jen mám pocit, že v případě Jaroměře se nějak nechce, nebo to je úplně jedno.

Aktuální příklad - Hroch uváděl uvažované tři týdny na stavební postup, od 26.8 se na skoro 6 týdnů úplně zavírají velké závory. Buď nemůžu dopočítat, nebo snad měly vlaky přeskakovat díru v přejezdu?

Loňskou výluku nemá cenu zmiňovat; první týden letošní mi připadalo, jako by tam dráteníci pracovali v přestávkách mezi vlaky.

Na mostě k dálnici byly za den snesený koleje, druhý den se začal likvidovat násep, třetí den mizel původní most. Aktuálně se staví šalování opěr mostu.
Středa, 21. srpna 2019 - 21:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19841
Registrován: 5-2002
Já bych z té Jaroměře hlavně nedělal žádné obecné závěry, protože to je (kvůli těm archeologům) stavba, která běží výrazně odchylně od toho, jak byla vymyšlena.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 08:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 10-2005
Hajnej:
"Já bych z té Jaroměře hlavně nedělal žádné obecné závěry, protože to je (kvůli těm archeologům) stavba, která běží výrazně odchylně od toho, jak byla vymyšlena."

Sorry Ivo, ale já tam mám trvale z pracovních důvodů velmi on-line linku, a podle podání těch, co tomu na rozdíl ode mne rozumí, jsem naprosto přesvědčen, že ti archeologové se strašně hodí. To je super vrtěti psem.
Ostatně viz shora.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 09:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 160
Registrován: 5-2015
A to buďte rádi že k Jaroměři toho moc neleze ven. Archeologové tam prakticky ještě nebyli (jako na zhlavých) a dorazí nejdřív v září. Údajně mají souběžně více práce, tak tam moc nepobudou a jako bonus dostalo nádraží status velmi cenného naleziště. A SŽDC po poradě výluku plánuje od HK do konce listopadu a od Skalice/ Dvora by měla výluka být až do konce března. [cunik]
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 09:58:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19845
Registrován: 5-2002
Via: jsem naprosto přesvědčen, že ti archeologové se strašně hodí
Sorry Libore, ale pro mě je mnohem víc vypovídající tahle věta: "z třítýdenní výluky je kvůli archeologům výluka výrazně delší, což mohl při zpracování projektu těžko někdo předpokládat".

podle podání těch, co tomu na rozdíl ode mne rozumí
To, že někdo něčemu rozumí, ještě nemusí nutně znamenat, že má přesné informace.

K6S: Archeologové tam prakticky ještě nebyli (jako na zhlavých) a dorazí nejdřív v září
Tady někdo něco zjevně nepochopil...
Stavbu přece nezdržuje to, že se tam archeolog motá, ale to, že s tím ještě není hotovej.

jako bonus dostalo nádraží status velmi cenného naleziště
Pravděpodobně jde o součást onoho výše zmiňovaného vrtění psem. [biggrin]
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 10:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 5-2015
Hajnej: Však já proti archeologům nic nemám. Pokud tam jsou/ budou a něco najdou, je to dobře že tam kopou. Ale vadí mi právě že výluka je měsíc a po těch, na které se čeká tam prostě nejsou a celá akce se protahuje.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 10:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3933
Registrován: 1-2010
Pokud kouknu do JŘ trati 020, a vezmu konkrétní vlak jako příklad, myslím že teoreticky by se to vyjezdit mohlo.
Sp 1865 křižuje pouze v Třebechovicích s Os 5204.tudíž rychlík by vlak 1865 předjel na Slezském Předměstí a 5204 by vyčkala v Třebechovicích. O víkendech by to bylo snazší protože většina posilových vlaků nejede.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 10:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1487
Registrován: 7-2017
Ale vadí mi právě že výluka je měsíc a po těch, na které se čeká tam prostě nejsou a celá akce se protahuje.
Ale za to přece nemůže SŽDC. A nejspíš to nelze ani sankcionovat. Pod koho vůbec spadají archeo? MK?
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 13:35:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 10-2005
Hajnej:
"Sorry Libore, ale pro mě je mnohem víc vypovídající tahle věta: "z třítýdenní výluky je kvůli archeologům výluka výrazně delší, což mohl při zpracování projektu těžko někdo předpokládat". "
Sorry Ivo, ale s tímhle na mne nechoď. Loni tam byli archeologové v červnu a červenci a sprasený to bylo pro to, že SŽDC nesplnila oznamovací povinnost, kterou má již v průběhu přípravy stavby. Ono hulit na zákony se totiž nevyplácí. Pokud by to ohlásila včas, mohl se harmonogram upravit, stejně, jako je na to zvyklé a respektuje to ŘSD. Pokud se o tom archeologové dozvědí z nějaké tiskové zprávy, sorry jako, ale je to problém projektové přípravy a investora.
Že tam půjdou letos, toho jsou plné reportáže z loňskýho roku, takže co? Zase chudák projektant.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 16:58:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1284
Registrován: 1-2006
Viajero:
"Zase chudák projektant."
To už zřejmě začínáte proplétat několik věcí. Hledáte viníka nebo se ptáte proč to nelze nějak elegantněji vyřešit?

Pokud jste v rovině řešení, pak je na investorovi co si u projektanta objedná (to už není autorák, ale nový obchodní případ, protože mluvíte o tom, že by se to stavělo zcela jinak), má-li na to (resp. jsou-li obhajitelné) prostředky. Ve většině případů na kompletní přeprojektování nedojde - tipl bych že by se to muselo znovu soutěžit, na což není čas... -, čímž je to mezi investorem a stavbou a projektant na to, co se děje, nemá vliv.

U hledání viníka by to bylo na dokazování před soudem. Co měl projektant za instrukce ví jen on a investor a nesluší se takovéhle věci tahat po veřejnosti - ani jedna strana to neudělá, čímž, nedojde-li na soud, nedozvíte se kdo chyboval. Mohlo to být tak i tak. Nevím, nesoudil bych...
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 18:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1089
Registrován: 8-2017
Adalbertinum: No a ta zpožděná 5204 by předala své zpoždění na Slezském 5615, která by tím zpozdila 1954, který by se už sám o sobě tloukl s dalším odklonem. Na HK-TnO se prostě další vlaky ve špičce nevejdou.
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 10-2005
Vhd_sl:
"Viajero:
"Zase chudák projektant."To už zřejmě začínáte proplétat několik věcí. Hledáte viníka nebo se ptáte proč to nelze nějak elegantněji vyřešit?
"
Viníka vůbec nehledám, avizoval jsem původně, že se ze zvědavosti ptám na možnost nějakého bypassu, když celkově ta odstávka Jaroměře dá pomalu na jeden JŘ. Nic víc. Byla z toho docela zajímavá debata.
Projektantů si vážím, to mi věřte.
Jen mi vadil ten Ivův asertivní vstup blazeovaného technika, kdy se o ty archeology otřel, ač musí vědět, že máme v tomto směru nějakou legislativu a její nerespektování (někde na lince projekce - investor) má samozřejmě důsledky.
MartinM
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 12-2017
Viajero:
""Sorry Ivo, ale s tímhle na mne nechoď. Loni tam byli archeologové v červnu a červenci a sprasený to bylo pro to, že SŽDC nesplnila oznamovací povinnost, kterou má již v průběhu přípravy stavby. Ono hulit na zákony se totiž nevyplácí. Pokud by to ohlásila včas, mohl se harmonogram upravit, stejně, jako je na to zvyklé a respektuje to ŘSD. Pokud se o tom archeologové dozvědí z nějaké tiskové zprávy, sorry jako, ale je to problém projektové přípravy a investora.
Že tam půjdou letos, toho jsou plné reportáže z loňskýho roku, takže co? Zase chudák projektant."

Tomu nějak nerozumím jakože kdyby to SŽDC oznámila dřív, tak by tam nic nenašli a nebo by to vykopali rychleji? To je nějaký nesmysl ne?
MartinM
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:34:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 169
Registrován: 12-2017
Jinak pro upřesnění jak to s archeology funguje.
Stavba se ohlásí, v případě zájmu archeologů pak SŽDC podepíše smlouvu ,SŽDC má vyjímku, že může podepsat smlouvu o AV bez veřejné soutěže, přímo s územně příslušnými archeology. Následně archeologog kontroluje průběh zemních prací a případě nálezu se stavba pozastavuje a nastupují archeologové.
V případě Jaroměře bohužel naši předci postavili nádráží přímo na základech pevnosti, které se ani neotěžovali zbourat, jak se předpokládalo a tak se nálezali prakticky hned pod štěrkovým ložem. Tak nastoupili archeologové, jenže záhy zjistili, že toho tam je mnohem víc než na co jim stačí kapacity a tak bylo nutný jejich počet rozšířit, jenže na to už se vyjímka nevztahuje tak bylo nutný vyhlásit na to veřejnou soutěž, to samo o sobě samozřejmě všechno prodlužuje
Čtvrtek, 22. srpna 2019 - 19:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 10-2005
MartinM:
"Tomu nějak nerozumím jakože kdyby to SŽDC oznámila dřív, tak by tam nic nenašli a nebo by to vykopali rychleji? To je nějaký nesmysl ne?"
Kdo nechce rozumět, nerozumí, že? Oni to asi ti, co zapracovávají archeologický průzkum na staveništi do harmonogramu a koordinace a podle toho ladí termíny na stavbě to dělají úplně blbě a improvizace z překvapení, že legislativa něco takového ukládá, a že teď holt budeme muset počkat, až se ten průzkum provede (poddodavatelé, zákazníci, trhněte si), je lepší.
Na tyhle vlně končím, protože vámi nadhazovaná polemika naprosto nemá smysl.
Pátek, 23. srpna 2019 - 00:09:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19857
Registrován: 5-2002
Via: Jen mi vadil ten Ivův asertivní vstup blazeovaného technika, kdy se o ty archeology otřel
Ale houby, pouze jsem konstatoval, že se z důvodu archeologického průzkumu delšího než se předpokládalo totálně zbořil harmonogram, a to v míře jindy neobvyklé.
To "kvůli" přitom mělo význam příčinné souvislosti (zkoumá se => nestaví se), ale nějakej nedůtklivej právník (když už se tu teda vzájemně nálepkujeme) v tom viděl nějaké obviňování, to je pak těžký...

Ono hulit na zákony se totiž nevyplácí ... máme v tomto směru nějakou legislativu a její nerespektování ... improvizace z překvapení, že legislativa něco takového ukládá
Koukám presumpce viny jako [cunik] - zejména srovnáme-li to s MartinemM, který (ve shodě s jinými mými zdroji) píše "nastoupili archeologové, jenže záhy zjistili, že toho tam je mnohem víc než na co jim stačí kapacity a tak bylo nutný jejich počet rozšířit, jenže na to už se vyjímka nevztahuje tak bylo nutný vyhlásit na to veřejnou soutěž".

Zdá se, že někdo z dvojice investor + projektant má mít rentgenový oči a vidět pod zem, aby předem věděl, co se objeví a jestli na to stačí těch archeologů parta nebo celej regiment.
Občas připraví na stavbě překvápko příroda, tady holt pro změnu naši předkové před 160 lety.
Pátek, 23. srpna 2019 - 10:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 10-2005
Hajnej:
"Ale houby, pouze jsem konstatoval, že se z důvodu archeologického průzkumu delšího než se předpokládalo totálně zbořil harmonogram, a to v míře jindy neobvyklé.
"
Ivo, já si Tě velmi vážím jako odborníka ve svém oboru, ale tady tancuješ za každou cenu na tenkým ledě.

Podle tisku:
Realizace stavby "Rekonstrukce žst. Jaroměř" měla původně celá proběhnout v termínu od 13. 2. 2018 do 10. 12. 2018. Dle aktuální situace na nástupišti a kolejišti se tak nestalo. Jak nám sdělil zástupce SŽDC, v průběhu stavby bylo SŽDC osloveno zástupcem Muzea Náchod, že se jedná o archeologicky významnou lokalitu, což výrazně zpomalilo stavební práce.

Podle zákona č. 20/1987 Sb. o státní památkové péči, ust. § 22odst. 2 Má-li se provádět stavební činnost na území s archeologickými nálezy, jsou stavebníci již od doby přípravy stavby povinni tento záměr oznámit Archeologickému ústavu a umožnit jemu nebo oprávněné organizaci provést na dotčeném území záchranný archeologický výzkum.

Co jsou archeologicky významné lokality je známo a v řádné přípravě stavby se s touto zákonnou povinností včas pracuje i proto, aby harmonogramy stavby byly reálné. Umí to ŘSD, umí to soukromí investoři.

Takže uveďme to na pravou míru, nepředpokládalo se nic, a ani nemohlo, protože se na to v přípravě stavby vykvajzlo.

Tím fakt končím, protože v atmosféře, zde nastavené, nemá další diskuse smysl.

Jinak, když ty doby sečtu, tak možná úvaha tu Jaroměř na jeden jízdní řád zavřít a (při řádné přípravě stavby) to vyřešit komplexně jinak, nevypadá optikou řešení po dvě léta tak blbě.
Pátek, 23. srpna 2019 - 11:40:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 7-2017
Tú kašňu zbúrať a tie duby popíliť. Nejlepší řešení.
Pátek, 23. srpna 2019 - 13:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3934
Registrován: 1-2010
M250.0: Čistě teoreticky. Pokud by se prohodily soupravy z tratě 040 a 032, mohly by Trutnovské Sp jezdit spojené s Letohradem, a v Týništi by se rozpojovalo. Otázka je jestli by prošla souprava 854+054+954, k tomu 163+2*Bdmtee a 854+954 (Trutnov) na konec vlaku.
Navíc nebyla původní myšlenka že by se odkláněly pouze rychlíky?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Pátek, 23. srpna 2019 - 16:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19860
Registrován: 5-2002
Via: Provizoria se na stavbách dělají spíše na zatíženějších tratích, kdežto ty méně zatížené se většinou na nějakou dobu zavřou. Dělicí čára mezi nimi je přibližně totožná s dvou- a jednokolejnými tratěmi, což vychází z toho, že ze dvou kolejí mi po odečtění jedné ještě pořád jedna zbude, kdežto v druhém případě jsem na nule.
Docela ilustrativní je podívat se "plachtu" a srovnat hustotu čar. A tak zatímco dvojkolejky zejména okolo Prahy připomínají síť proti mouchám, leckterá jednokolejka vypadá spíš jako lesní obora - a z toho plyne i možnost to odvozit NAD.

Jinak z toho citovaného § ze zákona o státní památkové péči je vidět, že je psanej hlavně na situaci, kdy se staví na zelený louce. To jsem nakonec i viděl na vlastní oči v Bylanech, kde známejch syn staví barák: prostě se nejdřív rozkopala louka (a bylo to zajímavý pokoukání, co všechno tam je) a teprve po "vytěžení" mohl začít stavět. Jediná újma tedy byla, že on musel čekat a ostatních se to nedotklo už prakticky vůbec.
Ale držet se toho doslova i v případech, kdy je budoucím staveništěm provozovaná dopravní cesta, to už trochu pokulhává. Tam má totiž dopad na dopravu už sám průzkum, protože už v tuto dobu se nejezdí. Újma se tedy týká mnohem většího množství lidí a v mnohých případech je už na místě diskuse, který z veřejných zájmů je silnější.
A teď přichází otázka, jak dlouhou dobu si na to naplánovat: když pesimisticky dlouhou, tak v případě, kdy se nic nenajde, už nejspíš nepůjde zkrátit, protože stavební kapacity na stromě nerostou, a nastane řev o neschopném plánování a zbytečném otravování lidí. Když optimisticky krátkou, tak sice hrozí posunutí termínu, ale furt se na place něco děje a ty uvolněné kapacity se většinou vždycky někam upíchnout podaří. Co z toho si vybereš, budeš-li investorem...?

No a na závěr malá formální poznámka: z toho, že (dle tisku) byla SŽDC oslovena Muzeem Náchod až v průběhu stavby, ještě nutně neplyne, že Archeologický ústav předtím osloven nebyl - aspoň podle názvu jde o dva různé subjekty. Nebylo by to poprvé, co spolu dvě různé pobočky téže branže nejlépe komunikují přes třetí firmu...
Pátek, 23. srpna 2019 - 17:39:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 460
Registrován: 10-2005
Hajnej:
"Via: Provizoria se na stavbách dělají spíše na zatíženějších tratích, kdežto ty méně zatížené se většinou na nějakou dobu zavřou. Dělicí čára mezi nimi je přibližně totožná s dvou- a jednokolejnými tratěmi, což vychází z toho, že ze dvou kolejí mi po odečtění jedné ještě pořád jedna zbude, kdežto v druhém případě jsem na nule."

Ale já s tím zavřením souhlasím, vysvětlili mi tu, že nějaký bypass na místě by asi nebyl dobrým řešením, a jak správně připomíná Adelbertinum, řeč byla o rychlících - TU přes Týniště a Václavice a Lbc přes Ostroměř a StP. Zůstal by Dvůr obsloužitelný vhodně busem a Česká Skalice, která by mohla mít pendl do Starkoče. Ty osobáky jsou bez problému na bus, běžně to jezdí 810.
Jen poznamenávám, zda by nebylo lepší lépe plánovat včetně té archeologie, nota bene, když lokalita je známa nálezy již z výstavby, tuším, výtopny a je takto vedena, a třeba rozvrhnout stavbu po dobu platnosti jednoho JŘ, kdy by ty R jezdily úplně okolo (Lbc by sice muselo dvouhlavově).

Hajnej:
" :
Újma se tedy týká mnohem většího množství lidí a v mnohých případech je už na místě diskuse, který z veřejných zájmů je silnější."
Diskutovat můžeš, ale zákon je zákon.

Hajnej::
"
A teď přichází otázka, jak dlouhou dobu si na to naplánovat?"
No určitě jinak než se stalo.

Hajnej::
"
No a na závěr malá formální poznámka: z toho, že (dle tisku) byla SŽDC oslovena Muzeem Náchod až v průběhu stavby, ještě nutně neplyne, že Archeologický ústav předtím osloven nebyl - aspoň podle názvu jde o dva různé subjekty. Nebylo by to poprvé, co spolu dvě různé pobočky téže branže nejlépe komunikují přes třetí firmu..."
Tomu sám nemůžeš věřit. Mmch, zrovna tahle část státní správy (Akademie věd je v tomto případě nadána vrchnostenskou pravomocí) funguje nebývale hladce (což ostatně vyplývá i z různých judikátů na téma neoznámil jsem záměr), to by ses divil.

Přeju Ti pěkný víkend[wink]
Pátek, 23. srpna 2019 - 17:39:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1285
Registrován: 1-2006
Adal:

Místo teorií zkuste čistě praktickou úvahu.

Ve stávajícím stavu jeden R mezi HK a Skalicí nahradíte třemi autobusy, z nichž dva namísto hodinového prostoje (kvůli stabilitě u NAD nedáte ostrý obrat) pošlete do Náchoda, čímž suplujete případnou Vysokovskou spojku a zatraktivňujete spojení VHD mezi HK a Náchodem.

Odklonem ušetříte kolik autobusů? Maximálně jeden, protože Jaroměř a Skalici, které jsou satelity HK z nichž se dojíždí ve větších počtech, méně než dvěma busy neodvezete. Co s úsekem Skalice - Starkoč, pokud odklon Skalici mine? Není jen vztah HK - Starkoč a dál, jsou i vztahy Jaroměř/Skalice - Starkoč a dál, čímž ty autobusy místo do Náchoda potáhnete do Starkoče. Ve Starkoči budete muset držet přestup z NAD na Trutnov, čímž vlak stejně na ten bus stojící v uzavírkách bude muset počkat.

Proti tomu stavíte náklady na jízdu pětivozové soupravy v rozsahu 54 km na vlak jen kvůli tomu, aby jel odklonový R.

Doby jízdy? Bezvýlukově HK - Starkoč cca 35 minut, s NAD cca 40 minut. Odklonem přes Týniště ne pod 60 minut. Čímž ujeté přípoje zcela jistě a síťový charakter VHD v háji totálně.

Hledám přínosy... Bezpřestupové spojení? Mlhavě si z nějaké tabulky zveřejněné zde pamatuji, že Dobrošov míval ráno ve Starkoči kolem 30 lidí a od Trutnova jich přibývalo kolem dvaceti. Kolik z těch dvaceti jelo dál než do HK? Kolik lidí z úseku Trutnov - Starkoč ve vlaku vůbec přímé spojení využije?

Když to položíte na váhy z hlediska cena x výkon, co Vám vychází krom toho, že je to dobrá šotoušská úloha? Kdo by to měl pro ty jednotlivce platit?

Když odhlédnu od toho všeho, nástupiště v Novém Městě n.M. mají 90 metrů + Václavice je 180 metrů jen jedna hrana - další dvě mají také pouze 90 metrů... na zastavení pětivozové soupravy nic moc... Oběhy vozidel? Souprava navíc? Jasně, vymyslet se dá leccos...

Jediné o čem bych možná uvažoval by bylo, jestli třetí bus NAD (nenáchodský) neposlat místo hodinového stání do Nového Města nad Metují výměnou za vozbu Starkoč - Václavice - Náchod (smyslem odvézt ty, kteří jedou od Trutnova na Nové Město). Tam je to ale za cenu toho, že bez přípoje dál + navíc to dost poškozuje Václavické směrem na 032. Otázkou také je kolik by toho takto jezdilo...

Závěr? Dopravce se dohodl s objednatelem a prostě to tak je. Efektivní z hlediska nákladů to je (proti jiným variantám rozhodně), zpoždění do 10 minut, která se po většinu týdne rozvážejí z HK dál, tak dramatická nejsou.
Pátek, 23. srpna 2019 - 20:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12978
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"Já bych z té Jaroměře hlavně nedělal žádné obecné závěry, protože to je (kvůli těm archeologům) stavba, která běží výrazně odchylně od toho, jak byla vymyšlena."
Přesně tak.
Na druhou stranu v obecné rovině nelze vyloučit ani možnost změn "za pochodu". Nakolik ta možnost byla v tomto případě je příliš málo informací.
mot:
"Ale za to přece nemůže SŽDC. A nejspíš to nelze ani sankcionovat."
Hajnej:
"Ale držet se toho doslova i v případech, kdy je budoucím staveništěm provozovaná dopravní cesta, to už trochu pokulhává. Tam má totiž dopad na dopravu už sám průzkum, protože už v tuto dobu se nejezdí. Újma se tedy týká mnohem většího množství lidí a v mnohých případech je už na místě diskuse, který z veřejných zájmů je silnější."
Obé souhlas.
Viajero:
"jak správně připomíná Adelbertinum, řeč byla o rychlících - TU přes Týniště a Václavice"
Řeč sice byla, ale současně byla řeč o tom, že se na potenciálně odklonovou trať ty R nevejdou.
Viajero:
"A teď přichází otázka, jak dlouhou dobu si na to naplánovat?" No určitě jinak než se."
Slovo "určitě" bych nepoužil.[nene]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. srpna 2019 - 20:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12979
Registrován: 8-2004
Vhd_sl:
Mám dojem, že máte problém s chápáním psaného textu.
Vhd_sl:
"váš pohled směrem dopravní technologie, pro kterou jsou určité problémy a finance banalitami"
Na to jste přišel jak? (Že jsou finance banalita...) Bych si takové podsuvy vyprosil.
Vhd_sl:
"Proč? Proto, že tu není nikdo ochoten politicky vzít na své triko rázné bouchnutí do stolu s tím, že s ohledem na stavbu se kapacita dané trati snižuje na tolik a tolik. Snažíte se provozit úplně všechno,"
A proč by to ten politik dělal? Proč by páchal politickou sebevraždu? A proč se má zákazník přizpůsobovat poskytovateli služby? A jaké náhradní řešení máte pro ty lidi z těch vlaků? Já bych tomu naprosto rozuměl v případě vlakodromu prázdných vlaků, ale píšete o okolí Prahy, kde to většinově fakt nehrozí.
Vhd_sl:
" dokonce do rozestavěných staveb přicházíte s dalšími novými vlaky"
Koho myslíte tím přicházíte? Já třeba s ničím nepřicházím.
Vhd_sl:
" Jenže ono to třeba na koridoru takhle nepůjde. Dvoukolejka je kapacitně vyčerpaná a jednokolejné provozy se nevyjezdí."
Ono by to šlo - netvrdím, že vždy, ale většinově. Má to i jiná řešení než jen omezování kapacity. Chce to trochu fantazie.
Vhd_sl:
"Jen začíná být problém s dostupnými zdroji. Nemyslím si, že to tak, jak se to praktikuje, bude dlouhodobě udržitelné."
V tom se určitě shodneme. Ale rozhodně si nemyslím, že problém je v provizorních stavech. Problém je, že je staveb moc na to, kolik lidských zdrojů je k dispozici (o finančních bych nepsal, pořád ještě se hrnou peníze do staveb radlicí). Ale věřím, že to nebude trvat zas až tak dlouho a i finančních zdrojů ubude a nalezne se mezi financemi a lidmi nová rovnováha.
A problém také je, že se v řadě případů vracíme do stejných úseků pořád dokola. Pak se zdá, že je toho rozdělaného spousta, ale pokaždé se udělá jen kousek.
Vhd_sl:
"Proto možná dobře že se Jaroměř dělá takto, bez snah za každou cenu jezdit. Jen ta nákladka tam bolí - naštěstí tam žádná silná vlečka není..."
Však ano. To přeci nikde nezpochybňuji.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 23. srpna 2019 - 22:09:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1288
Registrován: 1-2006
Hroch:

Máte pravdu v tom, že čtením/psaním v okrajových dobách dne, kdy to člověk už tak nějak láme přes koleno přes vědomí, že to, co je schopen, prostě nestačí, přichází spousta nepochopení a nesrozumitelných vyjádření. Omlouvám se, pokud se Vás dotkly + zkusím to tu z mé strany trochu redukovat.

Fantazie mi ve chvílích, kdy se má říct kdy se za daného provozu mají udělat konkrétní kroky, tak nějak dochází. Jsou jiná řešení, ale jejich politická průchodnost rovněž není nejlepší. Možná jsem jen prostě utavenej konkrétním případem...

Obávám se, že Vaše vidění dostupnosti lidských zdrojů, v dobách kdy dráha nemá peníze na investiční činnost, je zjednodušené. Má zkušenost z podobných let je o redukci stavů pro nadbytečnost, o redukci prostředků na mzdy a s ní souvisejícími odchody klíčových lidí do jiných oborů nebo ke konkurenci, o ztrátě znalostní báze v oboru ztrátou kontinuity i tím, že se mladí nemají na čem učit. Nejsem si jist zda se státnímu sektoru podaří přetáhnout na pocit jistoty a stability ty, kteří by byli potřeba zrovna na ty pozice, o kterých jsem psal... Ale třeba to tak bude.

mot:
"Tú kašňu zbúrať a tie duby popíliť. Nejlepší řešení."
Néééé, duby nééé - kaštany přeci... [happy] Ať se to trochu pohne...
Sobota, 24. srpna 2019 - 11:29:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19868
Registrován: 5-2002
Via: Tomu sám nemůžeš věřit.
Však píšu, že je to malá formální poznámka. Vzato přísně z hlediska matematické logiky je tvrzení, že když něco nevěděla osoba A, tak z toho plyne, že to nemohla vědět ani osoba B, pravdivé pouze v případě, že existuje pouze jednosměrný přenos informace z A do B (kdežto tady zrovna předpokládáme směr opačný) a nebo jsou obě osoby totožné (což zde nejsou).

No a k té komunikaci přes třetí osobu: už jsem se s tím setkal mnohokrát, naposledy tento týden - řešila se situace, kdy výbor SVJ nemá kontakt na distributora novin, takže ho nemá jak aktivně vyrozumět o tom, že má pro něj připraven čip. Pracovník distributora nejenže nečte domovní "úřední desku", ale ani neřeší, že se najednou nedostane do baráku. Vyřešila to až třetí osoba, které přestaly chodit noviny... [wink]
Úterý, 27. srpna 2019 - 15:12:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1503
Registrován: 7-2017
Krakonoš:
https://zdopravy.cz/drahy-oprasuji-puvodni-nazev-vlak-z-prahy-do- trutnova-bude-opet-krakonos-33060/
(ale jen název, původní Krakonoš jezdil přes Jičín)
Pátek, 30. srpna 2019 - 22:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 82
Registrován: 10-2017
http://www.dnoviny.cz/zeleznicni-doprava/hejtman-chce-iniciovat-d iskusi-s-dalsimi-kraji-o-etcs?fbclid=IwAR1kRRzHTOx-qel_rEi3JV1hV- 2DDTGOwrXMiXc0S8F4ItGC9kUmc5BuTY4
Ešus
Neděle, 01. září 2019 - 01:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 407
Registrován: 9-2013
Místo toho, aby se hejtman zasadil o fungující IDS (nepodmíněný kartičkami), tak teď bude oslavovat státní tarif. Jenže ten od prosince ještě nebude. Chudáci pokladní a průvodčí, kteří budou muset pořád cestujícím vysvětlovat, že si mají koupit dvě jízdenky (a zaplatit dvě nástupní sazby). Neberte to tak, že kafrám na vstup nových dopravců (ti jsou potřeba, pokud si kraj napíše dobrou smlouvu), ale spíše mě nepřestává fascinovat rozpad IREDO.
Neděle, 01. září 2019 - 07:59:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 12-2018
Uvědomte si, že hejtman Netolický míří výš než jen na hejtmanství a musí to stihnout rychle, než socdem zmizí v propadlišti dějin.
Neděle, 01. září 2019 - 10:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7573
Registrován: 9-2003
Též nezazněla drobnost, že jednotný tarif nebude určitě nejlevnější druh jízdného..
..pořádná mašina má kotel a komín..
Neděle, 01. září 2019 - 11:00:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 574
Registrován: 4-2013
Ešus: jaky rozpad IREDa ten stav je již nekolik let stejný a od prosince se pry objevi opet nove zony mimo kraj kam budeme moci dojet na iredo
Neděle, 01. září 2019 - 13:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 577
Registrován: 4-2013
Nevím, jestli jste si někdo toho všiml a rozmáhá se nešvar v dálkových vlacích od Českých drah, v červenci jsem byl svědkem, kdy mladík vyhodil z místa muže. že tam má místenku a na malém displeji na sedačkou žádná místenka označená nebyla. A teď jsem jel vlakem v pátek rychlík jel víceméně poloprázdný a přistoupil v jedné stanici muž a začal mi tvrdit, že má na mé místo místenku přitom na displeji nic nebylo

A přistoupil k mému dvojsedadlu kde jsem seděl muž, že tam má místenku. Nacpal se k mě i když všude bylo místo, taky mě to nedalo a při výstupu v Pardubicích mu povídám, jo a kde máte místenku, když tam napsanou nemáte.... blbší výraz jsem neviděl dlouho. Akorát přes uličku a dvě řady dál o dvoj sedačku vedle byla nějaká dvojmístenka označená v úseku Choceň - Praha. Takže mám takový pocit, že se roztahoval kde neměl....
Neděle, 01. září 2019 - 13:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 7-2017
Že nejsou označená místa, to je obvykle neštěstí místenek na poslední chvíli. V každém případě by měl mít doklad a tím se prokázat. Jo kde jsou ty doby, kdy cestující ztrácel nárok, neobsadí-li místo...
Já jel v pátek Hradečanem a tam naopak platná cedulka byla, ale cestující nikoliv. Tak jsem čekal, kdy mě někdo vyhodí a ono nic. Nepřišel.
Osobně se domnívám, že 20-30 minut před odjezdem by měl být stop-stav na místenky, aby si to taky četa stihla připravit. Tristní je to třeba u těch Hradečanů, který přijíždějí leckdy opožděný, lidi vystupují a hned nastupují, mašiny se odpojí-připojí a hned se jede zpět. Nějaký úklid? Ne. Maximálně tak doplnění baru.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
MartinM
Neděle, 01. září 2019 - 14:12:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 173
Registrován: 12-2017
juki:
"Nevím, jestli jste si někdo toho všiml a rozmáhá se nešvar v dálkových vlacích od Českých drah"
Pokud si koupíte místenku po zavedení vlaku v počáteční stanici, tak už se na displeji místenka neobjeví, protože displeje jsou pouze offline a nejsou aktualizovány během jízdy. Nicméně se nejedná o žádnou novinku podobně to funguje i papírových značení. Spíše je mnohem běžnější kupovat místenku na poslední chvíli.
Neděle, 01. září 2019 - 18:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1289
Registrován: 1-2006
juki:

Pokud je sedadlo v systému Expresní rezervace (cca na 75 procentech sedadel ve voze - označeny většinou lístkem s červeným textem), měl jste stejnou šanci jako ten, kdo si místenku na to místo zdarma rezervoval. Ostatní místa místenkový systém tuším nenabízí - chápu to jako rezervu pro pravidelně dojíždějící.

V hradeckých rychlících to už ani nedělám jinak, protože mi není příjemné být někým vyhazován (např. v Nymburce cestou do Prahy - jsem k tomu motivován), a je to snadné. Pokud jedu bez místenky, jdu na sedadla, která v rezervačním systému nejsou.

Při neobsazení místa do 15-ti minut po odjezdu z výchozí stanice na místence ztráta platnosti místenky platí, je ale možné koupit si na hlavním místenku na kratší úsek, např. z Vysočan, a konkrétního člověka vyhodit na té následující stanici. Je-li plný vlak, chápu že touto cestou někteří za 35 Kč jít mohou a za určitých okolností (potřeba usadit dítě ap.) bych do toho šel + vybral bych si toho, kdo to místo mohl uvolnit automaticky z ohleduplnosti.

Prokazovat Vám nárok nejsem povinen - je to má dobrá vůle, dožadování se považuji za neslušné (není to Váš problém a můžete si to ověřit u průvodčího; ze zobrazení na mobilu stejně nebudete moudrej, nepoužíváte-li jej). Ano, je to prostor pro podvody, ale to není můj problém - místenku mám.

Neuvolníte-li místo, které mám rezervované, nechám Vás velmi pravděpodobně (jsou výjimky, kdy do toho nejdu...) vyhodit průvodčím ač bude v tu chvíli kolem volno - nestojím o to, aby mne přes to, že mám místenku, někdo z místa, kde jsem skončil kvůli tomu, kdo mi místo neuvolnil, vyhazoval. Není to o neúctě vůči Vám, je to o principu a o tom, že nerespektujete mne ani nastavení systému proto, že se Vám to právě nehodí.

Ano, přehlednosti by pomohlo, pokud by byl systém on-line a papírové označení neexistovalo. Právě označení papírky je předmětem sporů. K diskuzi pak je, zda některé vozy mají nebo nemají být pouze s místenkou - jako uživatel místenkového systému bych to uvítal, ale chápu denně dojíždějící, kteří možnost místenky zdarma nemají. Současné řešení vnímám jako kompromis, řešení tak napůl proto, že plná povinná rezervace není politicky průchodná (tuším že u MD ČR).

Nešvarem je spíše hledání viníka jinde než u sebe v případě, kdy jsem si místenku mohl zajistit (zdarma) a neudělal jsem to s tím, že to ukecám na to, že tam není papírek (on tam je, ale Vy hledáte jiný), čímž příchozího nemusím respektovat, případně rozladění a agresivita z toho, že jsem si nevšiml nebo že s daným systémem z nějakého důvodu nesouhlasím. To je nešvar silně rozšířený...
Pajas2
Neděle, 01. září 2019 - 19:05:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 10-2009
Vhd_sl:
"chápu denně dojíždějící, kteří možnost místenky zdarma nemají"
Pozor, neplatí pro dojíždějící s traťovou jízdenkou a IN100, ti tuto možnost mají.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pajas2.)
jitachru
Neděle, 01. září 2019 - 21:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1154
Registrován: 3-2017
budou muset pořád cestujícím vysvětlovat, že si mají koupit dvě jízdenky
Cestující to ten rok přežijí, budou rádi, že už nikdy neuvidí takovou hrůzu, jako je RegioMouse.

Iredo - hlavně by do něho chtělo zaintegrovat všechna MHD v obou krajích.
Neděle, 01. září 2019 - 22:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1522
Registrován: 7-2017
budou rádi, že už nikdy neuvidí takovou hrůzu, jako je RegioMouse.
A budou jezdit na kolech [biggrin]. Nebudou Myši, nebude regionálka.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Tass
Neděle, 01. září 2019 - 22:55:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 668
Registrován: 10-2006
jitachru:
"Iredo - hlavně by do něho chtělo zaintegrovat všechna MHD v obou krajích."

Což ovšem znamená dohodu na jednotné elektronické platformě a výměnu odbavováku v DPMP a DPMHK. A to ani pro jeden podnik není klíčový problém, stávající systém sice má své mouchy, ale funguje. Plus samozřejmě mají oba podniky jeden dost zásadní protiargument: My už v IDS jsme, ke všeobecné spokojenosti cestujících jsme už skoro 20 let zapojeni do VYDISu. Že si kraj vymyslel druhý IDS, s vlastním nekompatibilním odbavovákem, to je jeho problém a jeho starost.
TASS je zplnomocněn prohlásit, že 3x3 je 9, pakliže Nejvyšší sovět nerozhodne jinak...
Ešus
Neděle, 01. září 2019 - 23:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 9-2013
Troufám si tvrdit, že OneTicket bude levnější než jízdenka podle kilometrického tarifu ČD + tarifu LEO. OneTicket totiž bude v podstatě kopírovat současný kilometrický tarif ČD.

Místenku lze obvykle koupit na jakékoli místo ve vlaku, takže se může stát, že bude do posledního místa vymístenkovaný (výjimkou je např. R14, kde lze místenku koupit pouze do rakve). Některá místa jsou trvale označena jako expresní rezervace, takže se vám tam může stát, že si někdo koupil místenku po odjezdu vlaku a vyhodí vás. Jistotu místa k sezení bez místenky máte tam, kde není ani místenka, ani čerevný papírek o expr. rezervaci.

Bezplatné místenky mě dovádějí k úvahám, zda je to vlastně dobrý produkt. Jednoznačným důsledkem je, že lidé si vyzvedávají místenky zbytečně (i když daným vlakem s vysokou pravděpodobností nakonec nepojedou), vlak se rychle vymístenkuje a pak jsou cestující pod tlakem, že pokud nestihnou vlak, na který mají místenku, už si nesednou. Masové rozšíření bezplatných místenek pak hází klacky pod nohy uživatelům jízdenek IDS v rychlících, protože ti pak mají problém si sednout i ve výchozí stanici. A nejhorší důsledek podle mě je, že železniční doprava se uzavírá vůči novým cestujícím, protože když dnes nový cestující přijde na nádraží, koupí si lístek v pokladně a pak je během cesty několikrát vyhazován z místa, než mu někdo vysvětlí, že se má dívat na lístečky, uvědomí si, že jako nový element není v systému žádán. A to je chyba. "Vázané" jízdenky a povinné místenky sice mají nějaké výhody (hlavně pro dopravce), ale podkopávají zásadní myšlenky VHD jako uceleného systému. Rychlík není letadlo - jezdí ním občasní cestující, ale i takoví, kdo na poslední chvíli nevědí, čím pojedou, nebo denně dojíždějící.
Pondělí, 02. září 2019 - 04:38:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1290
Registrován: 1-2006
Pajas2:

U IN100 je to logické - tvůrce nebude komplikovat život sám sobě. U traťových jsem si toho nevšiml - díky za rozšíření obzorů. Zbývají IDS...

Ešus:

To je jeden úhel pohledu. Druhým úhlem je to, že možnost bezplatné místenky vyvažuje integraci rychlíků pro cestující mimo IDS. Integrací Nymburka a Poděbrad na hradeckých rychlících došlo na úseku Praha - Nymburk na velkém počtu vlaků ve vozech vyšší kvality (čti klimatizovaných velkoprostorových) k atakování hranice kapacity pro sedící. Např. u plzeňských bývaly obdobou Rokycany při cestě z Plzně, u budějovických Benešov ap.. Dokonce natolik, že se silně plní poděbradskými (předpokládám že tam už se vyplatí na dojíždění IN100) i první třída.

To, že nemám garantované místo ve voze, o který mám zájem, mne osobně z vlaku vyžene - patřím mezi klientelu, která má možnost služební cestu (většina mých cest) jet autem a má v Praze kde parkovat. Jsou-li z Vašeho pohledu důležitější uživatelé IDS, budete se muset smířit s tím, že o cestující jako jsem já na méně vytíženém koncovém úseku (zde Poděbrady - HK) přijdete. Zda je bezplatná nebo ne pro mne nehraje roli - neplatím to ze svého a narozdíl od první třídy mi místenku zaměstnavatel proplatí. Zde se domnívám, že místenky pomáhají regulovat bezhlavý nárůst IDS, který není ochoten financovat vlastní rychlou vrstvu, a že je to tak správné a dlouhodobě udržitelné.

Jsem-li motivován mít místenku, pak se v situaci kdy nestihnu vlak chovám tak, že 15 min před odjezdem stornuji jízdenku i s místenkou a koupím si jinou. V tomto je špatně offline systém - papírek na místě u zrušené rezervace zůstává. Pod tlakem se necítím, mám přehled o obsazenosti toho kterého vlaku a na HK ani na Plzeň se nesetkávám s tím, že by místa k rezervaci nebyla. Je jich míň vybookováním části vozu pro IDS. Tenhle problém bude spíš na Praha - Pardubice a je důvodem k přesunu jednorázových cestujících ke žlutým a černým.

To zlo nejsou bezplatné místenky jako spíše bezhlavá integrace dálkových spojů záplatovaná následně vznikem expresů tam kde je kapacita. Na HK kapacita není.

Spíš by měla být diskuze o tom, zda má být zpoplatněna místenka při nákupu u okýnka. Zde je ale místenka zdarma jednoznačná motivace k nákupu jízdenky elektronicky a současně výběr místa u přepážky zdržuje, čímž se efekt úspory personálních nákladů stírá. Můj názor je, že u přepážky zdarma by být neměla, jde-li o motivaci k přechodu na elektronické odbavení, ač by to mohlo být řešením - místenka ke každé jízdence.
Pezos
Pondělí, 02. září 2019 - 04:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1479
Registrován: 4-2014
Pajas2:
"
Pozor, neplatí pro dojíždějící s traťovou jízdenkou a IN100, ti tuto možnost mají."
Chápu motivaci paragrafem 7 (cestující by to zneužili), ale to, kolik místenek zdarma možno koupit k traťovce, je napsáno v SPPO jako u hotentotů.

Princip má asi být "jen jedna jízda denně každým směrem", ale co v případě přestupu - je tam za 0 do každého vlaku zvlášť, nebo jen jedna a druhá bude placena?

(Příspěvek byl editován uživatelem pezos.)
hrejzadarmo
Pondělí, 02. září 2019 - 18:33:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 2-2014
mot:
"Tristní je to třeba u těch Hradečanů, který přijíždějí leckdy opožděný, lidi vystupují a hned nastupují, mašiny se odpojí-připojí a hned se jede zpět. Nějaký úklid? Ne. Maximálně tak doplnění baru. "

Úklid probíhá v Praze u každého obrazu lehkou formou, hlavně vysypání bordelu z košů. Místenky se řeší po ukončení revize po stanici Nymburk, seberou se staré a nasadí místenky na obrat, jinak to udělat nejde. Ano, ve špičce a se sekerou je to na nádraží sranda, ale žádná stížnost od cestujících k četě většinou není.
Pondělí, 02. září 2019 - 20:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 7-2017
Ano, dnes dopoledne jsem zažil dvě paní v oranž. vestách, kterak vysypávají koše. Času bylo dost, příjezd na čas [ok]. (To bylo před tím hradeckým kolapsem)