Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš » Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 20. 11. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Otázky - zodpověz, kdo víš a znáš do 20. 11. 2020

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 15:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4503
Registrován: 6-2016
Hajnej: Ohledně Antoníčka souhlasím s dobíjením 2 aut najednou. Více vozidel by znamenalo, že se nám budou "hromadit kabely na chodníku"[happy]

Ohledně času nabíjení doporučuji pečlivě kouknout na mnou uvedený čas (v 24 hodinové soustavě)[biggrin]
Když v těch 02:37 nabitý elektrohébl neodjede, tak si to sice majitel zaplatí, ale někdo jiný nenabije. I když uznávám, že by musel mít sakra důvod, aby vstal a v tu nelidskou dobu a v pyžamu přejel k Antoníčkovi[biggrin]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 15:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2845
Registrován: 7-2017
honzaklonfar 4502: Ono by možná pro začátek stačilo přestat na těch záchodech splachovat pitnou vodou...Ve velkých chemičkách (zevnitř jsem poznal Synthesii a Spolek) se na umývárnách a záchodech používala surová průmyslová voda už před 50 lety. Ale i ty suché záchody, pokud se správně provedou jako kompostovací, mohou být hygienicky nezávadné. Mohu dosvědčit ze zkušenosti z návštěv v rodinách některých ekoteroristů, že když se udělají pořádně, tak ani nesmrdí. A jako řešení jsou jistě použitelné spíš než splachovací např. pro těch 40% Indů, kteří dodnes nemají záchod vůbec...
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11668
Registrován: 4-2003
S4991023:Takže elektromobil si pořídím buď až to sám uznám za vhodné nebo až nebude zbytí a nepotžebuji k tomu analýzu z ČNB ani z Datarailu

Přesně tak. Až to JÁ uznám za vhodné, což je ten správný případ. Až nebude zbytí je nežádoucí případ a doufám, že k němu nedojde.

RadekŠ: Paříž 2030

V Paříži si klidně mohli odsouhlasit k roku 2030 cokoliv, ale mezitím proběhne ještě srážka s realitou...


dědek hank:Ono by možná pro začátek stačilo přestat na těch záchodech splachovat pitnou vodou...

Ono by to hlavně znamenalo natáhnout do bytových domů další trubky, čili zásah nejen do domů, ale i do silnic atd. pro instalaci trubek se surovou vodou všude tam, kde není přístupný kolektor. Nějak by to celou akci prodražilo a patrně by jí nikdo nebyl schopen zaplatit. Prostě nesmysl na kvadrát [crazy].

Ale i ty suché záchody, pokud se správně provedou jako kompostovací, mohou být hygienicky nezávadné.

Opět vhodné pro instalaci do bytového domu. Co s kompostem ve městě?!?
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7294
Registrován: 5-2002
Ono by možná pro začátek stačilo přestat na těch záchodech splachovat pitnou vodou...

Jestli žijete na poušti tak jo, no. U nás berem vodu z řeky, jestli do čističky těch 10 km dojde řekou, nebo přes mojí koupelnu - co přesně je to za rozdíl? Zmizet nemůže, tu vodu nevystřelujem na Mars...
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3853
Registrován: 5-2002
Ono by to hlavně znamenalo... A taky by to znamenalo menší průtok v trubkách s pitnou vodou, což údajně může být problém (je lepší, když voda proudí od úpravny co nejrychleji ke spotřebiteli).
M_g
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 6-2006
dědek_hankOno by možná pro začátek stačilo přestat na těch záchodech splachovat pitnou vodou...Ve velkých chemičkách (zevnitř jsem poznal Synthesii a Spolek) se na umývárnách a záchodech používala surová průmyslová voda už před 50 lety
Jestli to byla surová voda(?) asi názvem ano.
V každém případě dnes není možno použít jinou, než zdravotně nezávadnou, která je od pitné finančně i technicky již minimálně vzdálena. Takže snad nějaké extra velké koncentrované sídliště s vysokými domy a společnými sociálkami je schopno zaplatit dvojí rozvod studené vody. Obávám se, že do toho spousta lidí nebude chtít bez donucení.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 16:51:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11669
Registrován: 4-2003
Brr: A taky by to znamenalo menší průtok v trubkách s pitnou vodou, což údajně může být problém (je lepší, když voda proudí od úpravny co nejrychleji ke spotřebiteli).

Přesně tak [wink].

A jinak to není problém údajný, ale skutečný. Viz třeba dům, kde bydlím, kde nedávno na základě bakteriologického rozboru musely být dezinfikovány trubky s teplou vodu, kde je odběr vody relativně malý.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 17:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10477
Registrován: 5-2002
ad S4991023: PŠ: Ty bys ele klidně mohl mít služebáka třídy Enyaq. Akorát že ten výrobce se šípovým izubenín v logu asi nic takového nedělá a blbě by se do toho cpaly moduly (bacha, většina elektromobilů nemůže dostat kouli) [rofl] .

Ale já přece na svém autě kouli nemám ani teď a neměl jsem jí ani na předchozím...

Když jedu na malé setkání, tak se mi jedna stanice vejde do kufru a na zadní sedačky. Nijak jsem to nepoměřoval, ale to by se vešlo asi i do toho Enyaqa.

A když jedu na velké, tak si buď půjčuji auto s koulí a vozík nebo dodávku.

Základ, co mi na neCitroenovém autě vadí je kravský středový tunel mezi předními sedadly.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 17:09:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2846
Registrován: 7-2017
Tady je to údajně samej technik, ale když se navrhne jinde už používané řešení, tak se hned hledá, proč to nejde...

Bram 11669: I proti té legionelle se dá bránit preventivně.
https://legionella.cz/eliminace-legionell/

M-g 1303: Byla to surová voda. Na vstupu jenom česle a pískové filtry. (Dnešní stav samozřejmě neznám.)
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 17:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 5-2002
D-H poprvé: Rozdíly se neprohlubují, ale naopak smazávají. Za c.k. Rakouska se vetšina lidí podívala tak maximálně k příbuzným na venkov, za první republiky se do zahraničí dostalo jen horních pár tisíc, na letadlo měl málokdo, vlastnictví auta byl luxus nebo pracovní potřeba a dnes jezdí na dovolenou prakticky každý, kdo má pravidelný příjem a chuť.

D-H Podruhé: Přirovnání s Marií A. kulhá na obě nohy - já se (narozdíl od jiných tady) neposmívám lidem, kteří mě živí, že jsou kvůli mé nadutosti chudší a chudší. A těch politiků, kteří skončili pod sekyrou/na hranici/na šibenici už bylo, od Caesara až po Kennedyho, takže M.A. mohla klidně trochu předvídat.

Jinak polopatisticky ještě jednou - pokud mám nějaké vzdělání, nějakou praxi a nějaké schopnosti, tak si ve všech těch uvedených zemích pravděpodobně najdu takovou práci, abych se uživil a ještě mi zbylo dost volného času a peněz, abych dvakrát do roka vzal svojí rodinu na výlet do hor/k moři. Jen v Evropě se RadekŠ a jemu podobní Janičáři budou snažit sápat se mi po těch posledních zbytcích svobody, peněz a volného času a ještě mi budou drze do očí tvrdit, že se vlastně vůbec nic nezmění, protože SWARMovi nevadí, že cestou prostál pětinu času u nabíjecích stanic a zaplatil mnohem víc a když ho tady veřejně usvedčím ze šíření fake news, tak mi nejprve zkomolí jméno, pak se ze mě pokusí dělat blbce a nakonec (když se za něj nepostaví dost zdejších diskutérů) se urazí jak malé děcko (chybí jen Bramova poznámka o "dupání nožičkou a hrození pěstičkou").

D-H potřetí: aha tak nejenom mobilita a volnej čas, ale už i splachovací hajzlíky. 40% Indů nemá záchody, tak to bychom se jich asi taky měli vzdát v rámci tzv. rovnoměrné distribuce bídy, jak to řekl Churchill. A vlastně proč ne? Když můžou pritáští radní v Praze zcela vážně navrhovat lidem, aby používali rikši.

Igor poprvé: Tlačítkové telefony a normální funkční auto z roku 2002, co na jednu nádrž ujede 1200 km, tj třeba přes Tarvisio do Benátek a zpět[ok].
Igor podruhé: Proč nemůže mít EV kouli? Já bych si - pokud už by mi byla vnucená nevnucená EV-mobilita - třeba na tu kouli dal vlek s elektrocentrálou a fertig.

Ještě k diskuzi o antoníčcích: A vy si jako dokážete představit, že si tu věc dáte na nabíječku a půjdete si lehnout? Vždyť i blbá powerbanka je tak nebezpečná, že se nesmí vozit letadlem. Nabíječky na mobily, vysílačky, holicí strojky a notebooky se stokrát nižším příkonem se nesmí nechávat bez dozoru (čtete vůbec návody?), aby nezpůsobily požár a věrchuška za podpory Janičářů střihu RadkaŠ si tady lajnuje krásný nový svět, kde po příjezdu večer z práce píchne 48 partají svoje EV do zásuvky a půjde si lehnout, ono se to přes noc možná z něčeho nabije (a nebo taky ne, když zároveň zruší uhlí i jádro).
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 17:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4504
Registrován: 6-2016
dědek_hank: To už bylo za mého mládí v Budějcích!!! Pekárenská 6, v bytě dědy nebyla pitná voda (jen užitková), takže mládežník na prázdninách (já) měl povinnost chodit s konví do Fráni Šrámka před školu, kde byl hydrant s pitnou vodou[biggrin]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2847
Registrován: 7-2017
Petr Barchánek: Svět už opravdu nekončí na Gibraltaru ani na Bosporu. Ti, kdo žijí za těmito hranicemi, jsou - pro někoho kupodivu - taky lidi, které náš životní styl a naše spotřeba o leccos připravuje a právem nasírá. A ty rozdíly se nejpozději od nástupu thatcherismu a reaganomiky už jenom prohlubují. Ještě nikdy v moderních dějinách nevlastnilo 10 nejbohatších lidí světa víc majetku než chudší polovina lidstva. To, že zrovna my máme kliku a do té chudší poloviny nepatříme, není žádná naše zásluha. Svou prací vytváříme a svými postoji a životním stylem podporujeme růst bohatství, které stejně dřív nebo později z větší části skončí u někoho z těch deseti.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 119
Registrován: 7-2012
RadekŠ:
"Zákaz vjezdu aut se spalovacím motorem v roce 2030 prosadila legitimně zvolená politická reprezentace obyvatel Paříže. Například.

Má být ve Fracii nějaká diktatura, která takovouhle volbu místním obyvatelům zakáže - zatne jim tipec? To znamená že místo respektu k většinovým přáním budete svoje spoluobčany utlačovat a nutit jim něco, co většinově nechtí. "

Jenom poznamku k te vetsinove reprezentaci ( umyslne vynechavam diskuzi o jejich narizenich ), ziji ctryricet let v Parizi a tak snad trochu vim o volebnim systemu pro parizskeho starostu, madame Hidalgo byla zvolena diky systemu "velkych volicu" - obdobny americkemu volebnimu systemu se 17% hlasu. Jeji odpurkyne mela hlasu vic, ale system volicu podle arrondissement zvyhodnil kandidata s mensim poctem volicu,protoze ne kazda ctvrt ma stejny pocet "velkych" volicu. V prime volbe by nevyhrala - takze mluvit o vetsinovem prani parizanu je silne zavanejici.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2848
Registrován: 7-2017
Ještě ad Amper 989+990.
V roce 2004 se v jednom filosofickém sborníku vydaném Akademií věd (Hrubec, M.: Globální spravedlnost a demokracie. Praha: Filosofia, 2004. ISBN 80-7007-210-5) objevilo toto shrnutí:

„...[N]ové elektronické technologie již samotným svým vznikem byly úzce spojeny s mocenskými zájmy: počítač, systémová analýza a komunikační systémy byly jako produkty vojenského výzkumu a vývoje postupně nasazovány ve státní správě a ve vědeckém výzkumu a konečně aplikovány v průmyslové sféře výroby, služeb i masové kultury, zábavy i veřejné komunikace v širším prostoru občanské společnosti... [J]ak ve vojenství, tak v průmyslu šlo od počátku především o mocenské zájmy využívání techniky... [R]ozvoj IT byl nesen nikoliv zájmy vědců a nadšených zlepšovatelů[...]o ušlechtilé cíle zlepšení lidského údělu[...], ale především manipulací vojenského velení a průmyslových podniků.“
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 6-2016
Pro přátele elektromobility:

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/logistika-kuryr-kolo-elek trokolo.A201118_150054_automoto_fdv

Myšlenka dobrá, provedení se mi dobré nezdá. V zimě, za sněžení s deštěm a potmě bych s tím fakt nechtěl jezdit...
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2154
Registrován: 12-2007
Petr_barchánek:
"A vy si jako dokážete představit, že si tu věc dáte na nabíječku a půjdete si lehnout?"

Ano, dokážu. Máme v podniku elektrobus. Řidič ho večer přiveze k nabíječce, zapojí a …
… jde domů. Ráno přijde k elektrobusu kolega, odpojí nabíječku a jede. Nebo také nejede - to když se něco pokazí (nestává se to často) a vypadne jistič. Jó, takovou tam máme vymoženost.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 18:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2849
Registrován: 7-2017
honzaklonfar 4506: To už přece dávno zjistil Zdeněk Svěrák ve Vratných lahvích... A to měl to kolo jenom šlapací. [rofl]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1237
Registrován: 5-2002
Jedno video vydá za tisíc slov:
https://www.youtube.com/watch?v=u2F9HKZ5VzA
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2155
Registrován: 12-2007
Inu Čína a jiná bezpečnost. Ale zeptám se: jak by v tomto odkazovaném případě pomohla přítomnost člověka na místě? K zahoření by došlo tak jako tak. Možná menší následky, ale to už je jen spekulace.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:24:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1238
Registrován: 5-2002
Třeba, že by shořelo jen jedno auto a ne postupně na každou stranu další a další od sousedního?

Jinak by mě zajímalo, kdo a kdy zaplatí za vzniklou škodu. Provozovatel, majitel nebo výrobce? A čeho: auta, nebo nabijecího stojanu? A co ta škoda na sousedních vozech - povinné ručení přece hradí škody vzniklé provozoem vozidla, nabíjení určitě není provoz. To je jen jeden z mnoha nepodstatnách detialů, které RadekŠ a jemu podobní nezohledňují.

Inu Čína a jiná bezpečnost.
Však jsou přeci podle RadkaŠ před námi, tak to tam asi mají lepší, než my teď. Tedy pokud se na to dívám prizmatem toho, že nové = lepší než předchozí a ne oknem levicových teoretiků "v Indii nemají záchod, ale mají rikši, zavedeme u nás taky povinně rikši a zrušíme záchody", v tom případě uznávám, že "být napřed" by vlastně znamenalo mít to horší, než my tady a nestydět se za to.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:31:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1135
Registrován: 8-2011
Tady je to údajně samej technik, ale když se navrhne jinde už používané řešení, tak se hned hledá, proč to nejde
Přesně, už asi třetí den.

věrchuška za podpory Janičářů střihu RadkaŠ
On Vám ten elektromobil vážně nutí, nebo jen má na věc jiný názor než Vy,což nemůžete překousnout?
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 120
Registrován: 7-2012
Hroch.R420:
"On Vám ten elektromobil vážně nutí, nebo jen má na věc jiný názor než Vy,což nemůžete překousnout?"

Dnes jeste ne, ale vzhledem tomu, ze podle nove euronormy Euro 7, kterou nam nastoli od roku 2025 nebude temer mozno vyrabet automobily se spalovacim motorem tak fakticky ano. A vzhledem k tomu, ze valna vetsina starych (spinavych!) aut mizi z Evropy ( zejmena Francie, Italie, Spanelsko) do Afriky ( oficialne konstatovano ) , kde budou jeste drahne let jezdit a nikdo se nebude zabyvat nejakymi fitry ci katalyzatory, mam pocit, ze nas nekdo bere za blbce. A o nejakych Euro normach tam uz vubec nestekne pes a sit rychlonabijecich stanic (ona uz jen obycejna spolehliva elektricka sit ) jsou v techto krajinach vrcholne sci-fi.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 19:58:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 6-2016
Hroch.R420: "On Vám ten elektromobil vážně nutí, nebo jen má na věc jiný názor než Vy,což nemůžete překousnout?"

On přímo ne, jen ta zmíněná "věrchuška" (zákaz spalovacích motorů do roku 25 - 30)!!! Aneb "dohnat a předehnat", jako komanči před 60 - 50 lety.

Jezdí ekosoudruzi z MŽP na služební cesty (včetně agroministra) v elektromobilech? Zatím jsem to nezaznamenal, ale mohu se mýlit. Třeba s tím z vrozené skromnosti nelezou na veřejnost[rofl] Reálné video z cesty Praha - Břeclav -Praha v polovině února bych velmi pečlivě sledoval!!! Srovnával bych to s cestami služebním Moskvičem kombi v první polovině 80. let. A že jich bylo[biggrin]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:05:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 5-2002
Á, další advokát dorazil.
On Vám ten elektromobil vážně nutí, nebo jen má na věc jiný názor než Vy?
Nadšeně tady adrouje kliku, která se snaží zakázat prodej motorových vozidel, aniž by za ně měla adekvátní náhradu ve shodné cenové hladině a prosazuje to kombinací lží a arogance. To mě na něm vadí.
A shodou náhod také nadšeně podporuje kliku, která ke stejnému datu prosazuje faktický zákaz provozu parních lokomotiv na hlavních tratích a na tratích k těmto tratím přiléhajícím (tedy überall) - vizte debata v jiné části k-rep.



Ohledně dozoru nad nabíječkama:
https://www.hzscr.cz/clanek/upozorneni-na-nebezpeci-pri-nabijeni- akumulatoru.aspx

ale když se navrhne jinde už používané řešení, tak se hned hledá, proč to nejde
Jako, jasně, navrhnul jste v roce 2020 zrušit WC a používat kadibudky, aby se necítili dotčení soudruzi z Indie. Přitom veřejnou kanalizaci a vodovody měli před 2000 lety v Římě. Sorry, ale na tohle nemusím být ani historik, ani technik.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:05:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2156
Registrován: 12-2007
Petr_barchánek:
"Třeba, že by shořelo jen jedno auto a ne postupně na každou stranu další a další od sousedního?

Jinak by mě zajímalo, kdo a kdy zaplatí za vzniklou škodu. Provozovatel, majitel nebo výrobce? A čeho: auta, nebo nabijecího stojanu? A co ta škoda na sousedních vozech - povinné ručení přece hradí škody vzniklé provozoem vozidla, nabíjení určitě není provoz. To je jen jeden z mnoha nepodstatnách detialů, které RadekŠ a jemu podobní nezohledňují. "

Takže vlastně měli sedět řidiči v těch sousedních autech. Těžko by někdo odjížděl s tím hořícím, že?
Proč by škoda provozem vozidla nemohla vzniknout při nabíjení? Já bych tak kategoricky netvrdil, že se nemůže jednat o provoz. Už jenom proto, že to tankování (v tomto případě ee) je pro provoz nezbytné. Ostatně, jak to bude u "běžného" vozidla při závadě elektroinstalace.
Řidič odtaví vozidlo, vše vypne a dobré víře odchází domů. Přesto tam zůstalo něco sepnutého (nebo uvolněný kabel) a později dojde k požáru nejen vlastního vozidla, ale i čehosi okolo (nemusí to být jen auto) . Kdo a z čeho zaplatí škodu? Na vlastní vozidlo asi z havarijního pojištění a ostatní právě z pojistky na škody způsobené provozem vozidla. Myslím, že není nutné, aby ke škodě došlo jen během jízdy.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1240
Registrován: 5-2002
By mě zajímalo, kde najdete nabíječku a bateriový spotřebič, na kterých je výrobci napsáno, že garantují nabíjení i bez dozoru uživatele a že se o případnou škodu bez obav šábnou do 5ti pracovních dní a pro Vás jako pro poškozeného to nebude znamenat 15 let soudních tahanic s nejistým výsledkem.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:23:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 12-2007
Petr_barchánek:
"By mě zajímalo, kde najdete nabíječku a bateriový spotřebič, na kterých je výrobci napsáno, že garantují nabíjení i bez dozoru uživatele a že se o případnou škodu bez obav šábnou do 5ti pracovních dní a pro Vás jako pro poškozeného to nebude znamenat 15 let soudních tahanic s nejistým výsledkem."

By mě zajímalo, zda při nabíjení mobilního telefonu sedíte u přístroje a nepřetržitě kontrolujete nabíjení. Petře, Vy možná jo. Ale většina určitě ne - prostě ten čas využijí smysluplněji. Takže se běžně nabíjí vše od telefonů až elektromobily bez trvalého dozoru. Dnes je taková divná doba, kdy se výrobci (čehokoli) snaží vyvinit už dopředu. Proto dostáváme všechna ta varovná upozornění, která se mnohdy ani nedají dodržet. Ledaže by se výrobek vůbec nepoužíval, ale to už zas bude pohádka o tom jak ho ekologicky zlikvidovat (jiná spousta varování a doporučení kterak postupovat v souladu s národními předpisy).
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1241
Registrován: 5-2002
Vzhledem k tomu, že známým kompletně shořela prvorepubliková vila v širším centru Prahy od nabíječky na Nokii 3210 a spoluštudákům vyhořela třetina patra VŠ koleje od notebooku, tak já ano. Tedy nejsem u nabíječky trvale, ale mimo byt/dům jsem se od zapnuté nabíječky nevzdálil a totéž se snažím naučit i potomky.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Paul2no
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2208
Registrován: 11-2009
5735: tak ono to nejsou jen přístroje s baterií, ale všechno co je ve stand-by módu připojeno do proudu bez dozoru. Počítač, televize, lednička,...

Petr_barchánek: není rozdílu mezi nabíječkou a zdrojem který vám napájí třeba WiFi router - a ten by vás předpokládám ani nenapadlo vytahovat ze zdi kdykoli někam jdete. Nebo napájecí modul v televizi, to je to stejné, jen vestavěné do té televize.

(Příspěvek byl editován uživatelem paul2no.)
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:38:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 994
Registrován: 2-2010
dědek_hank:
dědek_hank:
"Ještě ad Amper Hrubec, M.: Globální spravedlnost a demokracie"
To je fascinace tématem....
Za prvé nevím, proč by nějaký levičácký pseudovědec měl být etalonem pravdy.
Za druhe nevidím, že by nějak vyvracel to, co jsem říkal: Válkou vyostřená konkurence donutila dokonce i stát k efektivnímu fungování a k soustředění rozsáhlých výzkumů aplikované vědy. Základní výzkum stál.
Za třetí nevím, jak souvisí válečná podpora vědy s dotacemi spotřeby, které jsou tady předmětem (nejen) mé kritiky.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 5-2002
Televizi nemám (poctivě a vážně fakt nemám ani černobílou ani barevnou), router ze zásuvky vytahuju.

Taky mě napadlo, že originální nabíječka k notebooku Lenovo mi začala hořet přímo před očima, najednou jsem cítil smrad, pak se začalo dýmit, vytáhnul jsem to ze zdířky, jističe zůstaly nahozené, proudový chráníč taky. Rok stará nabíječka, origo dodaná k notebooku legálně na fakturu firmě Metrans, rozvody doma v mědi včetně chrániče a jističe.

Máte, prosím, někdo nějaké další dotazy, nebo ukončíme výslech, zaprotokolujeme odpovědi účastníka a přejdeme k výslechu protistrany?

Dostanu od zdejších advokátů protistrany odpověď na to, kdo a kdy uhradí škodu, když mi začne hořet Bruselem vnucené elektroauto za milion a půl od nabíječky a kdy dostanu od viníka škody náhradní vozidlo, když už jsem doteď nedostal odpovědi na předchozí dotazy? Připomínám se, třeba s dotazem: co zlevní když skokově zdraží doprava, nebo proč zrovna ausgerechnet my v Evropě se máme vzdát dostupné dopravy a ostatní ne (děkuji Jirkovi Heráčkovi, že se mě zastal, tohle jsem tady psal už dřív) a spoustu dalších?

Tvl, už to chápete? To není jen vyžblebtnout "elektroauta zachrání svět a kdo to nechápe je vejce, co poučuje slepici", ono je potřeba se na to podívat ze všech stran a fakt dobře zvážit možní nevýhody pro koncového uživatele.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 20:56:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 12-2007
Paul2no:
"5735: tak ono to nejsou jen přístroje s baterií, ale všechno co je ve stand-by módu připojeno do proudu bez dozoru. Počítač, televize, lednička,..."

Jo, to je přesně ono. Asi nikdo nevypíná ledničku, když jde do práce. Riziko tam samozřejmě je. Avšak ke škodním událostem nedochází tak často, tedy to je riziko přijatelné a řešitelné právě tím pojištěním.

P.S.: ona to nemusí být jen elektrická energie. Klidně to může být voda. Třeba u pračky mnoho lidí nechává puštěnou vodu, i když zrovna neperou (a jdou z domu pryč). Tady jsem zas opatrný já.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 21:01:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10478
Registrován: 5-2002
Tak koukám, že přepínáme na další level.

Bude zakázáno při nabíjení opustit elektromobil [biggrin]
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 21:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2850
Registrován: 7-2017
Amper 994: "...levičácký pseudovědec..."

No jo no, tak dva takové režimy už v Evropě ve 20. století byly. Jeden posílal ty levičácké pseudovědce do plynu a druhý do gulagu.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 21:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1136
Registrován: 8-2011
Dnes jeste ne, ale vzhledem tomu, ze podle nove euronormy Euro 7, kterou nam nastoli od roku 2025 nebude temer mozno vyrabet automobily se spalovacim motorem tak fakticky ano. 
Jaký vliv na to má RadekŠ?

Nadšeně tady adrouje kliku, která se snaží zakázat prodej motorových vozidel, aniž by za ně měla adekvátní náhradu ve shodné cenové hladině a prosazuje to kombinací lží a arogance
Mít jiný názor a dostatečně neoštívat elektromobilitu znamená adorovat kliku kombinací lží a arogance? No nevím, zatím jste tady chytil hysterák a ženete to do absurdních rozměrů kombinací lží a arogance hlavně Vy.
Á, další advokát dorazil
Advokát koho nebo čeho? Elektromobility? Můj názor sice neznáte, ale dle hesla " kdo nejde s námi, jde proti nám " jste si ho jistě udělal.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 21:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 995
Registrován: 2-2010
dědek_hank: A jaký byl mezi nimi rozdíl?
Jeden byl nacionální socialismus a druhý internacionální socialismus
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 21:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1243
Registrován: 5-2002
Nezlobte se, ale Trolly krmit nebudu. Jestli máte názor na spásu světa pomocí establishmentem vynucené elektromobility jen v malé části světa, tak ho sem hoďte a nebo se na to vykašlete. Buďto s tím totiž můžete souhlasit a pak tady asi dostanete řadu protiargumentů nejen ode mě a nebo s tím nesouhlasíte a pak vítejte v klubu.

Dtto Petr - nikde nepíšu, že je povinnost sedět v autě během nabíjení, jen píšu, že riskovat zahoření u nabíječky je další z mnoha nevýhod.

Věta pana 5735 (volně) "ono se to sice takhle dělat nemá, ale skoro každý to tak dělá" je hezká, ale zcela irelevantní. Přeci se nemůžete mylset vážně to, že někdo něco nařídí a my to hned z kraje ojebeme tím, že nebudeme dodržovat instrukce v návodu.


Jeden byl nacionální socialismus a druhý internacionální socialismus A oba vznikly v oblasti, kde se Německo láme do Francie a oba byly uvedeny do praxe za nadšeného hýkání právě obou zmíněných států stejně jako vynucená elektromobilita. Mimochodem, v jednom z těch států naštvala vrchnost poddané natolik, že byla o hlavu kratší. Ve druhém z nich zavedla vrchnost svůj národ 2 x za 25 let do pozice viníka světové války. Na náhody nevěřím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:01:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2851
Registrován: 7-2017
Amper:
"dědek_hank: A jaký byl mezi nimi rozdíl?"
To teď není podstatné. Podstatné je, že do obou bys se svým názorem na pseudolevicové filosofy evidentně dobře zapadl.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1244
Registrován: 5-2002
Amper napsal
nevím, proč by nějaký levičácký pseudovědec měl být etalonem pravdy.
DH píše, že jeden režim posílal ty levičácké pseudovědce do plynu a druhý do gulagu

Sice máte pravdu oba, leč D_H reakce na Ampérovu poznámku je úplně ale úplně mimo.

Milý D_H, kdybyste u těch svých ekokamarádů s kadibudkou a kompostem vykonával potřebu tak jak reagujete na Ampéra ( = úplně mimo mísu, resp bych si dovolil tvrdit zcela mimo k tomu určenou místnost), tak by to tam u nich doma muselo vypadat.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:24:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10479
Registrován: 5-2002
Už bys Petře ten "hysterák" mohl zklidnit.

Ujíždíš do absurdna.

Petr
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:42:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2159
Registrován: 12-2007
Petr_barchánek:
" Věta pana 5735 (volně) "ono se to sice takhle dělat nemá, ale skoro každý to tak dělá" je hezká, ale zcela irelevantní. Přeci se nemůžete mylset vážně to, že někdo něco nařídí a my to hned z kraje ojebeme tím, že nebudeme dodržovat instrukce v návodu. "

Ty instrukce v návodu by měly mít nějakou logiku. Přeženou-li se do absurdna, tak se buď nedodržují nebo se ten výrobek nedá používat. Tedy upozornění na možná rizika a doporučení sjednat si pro takové případy pojištění (není potřeba vše hned od zakázat). Pak bude svět zase trochu v pořádku.
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23352
Registrován: 5-2002
PB: Jen v Evropě se RadekŠ a jemu podobní Janičáři budou snažit sápat se mi po těch posledních zbytcích svobody
Prosím Tě, prober se...
To, co tady předvádíš vůči Radkovi, je jako vyčítat meteorologovi předpovídajícímu déšť, že Tě chce připravit o slunce.

Vždyť i blbá powerbanka je tak nebezpečná, že se nesmí vozit letadlem.
Smí, ale v kabině.
Co se nesmí, je vozit ji v kufru, kde jí hrozí, že se při naštosování kufrů na sebe zmáčkne a šlusne (totéž se kdysi dělo nějakejm smártfounům i bez presování, protože někdo neuměl spočítat tolerance).

Jedno video vydá za tisíc slov
No a? Benzíňák nikdy nechytnul? Parní mašina nikdy nevybouchla?

Nadšeně tady adrouje kliku
Vážně? Neprojektuješ si jen do něj nějaký svoje frustrace...?

Jestli máte názor na spásu světa pomocí establishmentem vynucené elektromobility jen v malé části světa, tak ho sem hoďte a nebo se na to vykašlete
Hele, už mnoho let tady tvrdím, že EM je pro určitý segment přepravních potřeb ideální řešení, ale že prosazovat ho jako univerzální řešení je hlupost hraničící se zločinem.
Ale to neznamená, že když Bram napíše takovou píčovinu, že EM má jen a pouze nevýhody, tak se proti tomu neozvu.
On totiž ten EM dvě podstatné výhody opravdu má: 1) může při brzdění rekuperovat a 2) smrdí jinde, než kde jezdí. A má je nezávisle na tom, jestli je ausgerechnet Ty, já nebo Bram dokážeme dnes využít. A to, že je v určité míře mají tytéž výhody i různá hybridní řešení, není popřením toho tvrzení, ale jeho potvrzením.

DH: V roce 2004 se v jednom filosofickém sborníku vydaném Akademií věd
Připomíná mi to moji babičku, když říkala "je to pravda, hlásilo to rádio"... [crazy]

Podstatné je, že do obou bys se svým názorem na pseudolevicové filosofy evidentně dobře zapadl.
Aha, kdo se nemodlí k vašim věrozvěstům, ten je hned komouš nebo fašista.
Hele, zkuste mi někdy dát šanci nemít vás za rohaté zvíře...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 22:57:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1245
Registrován: 5-2002
mnoho let tady tvrdím, že EM je pro určitý segment přepravních potřeb ideální řešení, ale že prosazovat ho jako univerzální řešení je hlupost hraničící se zločinem.

Super, alespoň někdo. Tohle tvrdím taky hned někdy z kraje debaty.

Ty instrukce v návodu by měly mít nějakou logiku jenom říkám, že mi začal hořet zdroj k notebooku a znám ve svém okolí dva další podbné případy a že tedy dle mého názoru ne zrovna zanedbatelné riziko zahoření při nabíjení bez dozoru je další z nevýhod EV, které zakazovači a přikazovači zanedbali. Naložte si s tím, jak umíte.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 23:05:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2852
Registrován: 7-2017
Hajnej:
"..."je to pravda, hlásilo to rádio"..."

Jestli se ta zdejší uštěkaná smečka fachidiotů někdy zklidní a začne vnímat taky někoho jiného než sama sebe, možná s překvapením zjistí, že i v tom rádiu občas říkají pravdu... [crazy]
Čtvrtek, 19. listopadu 2020 - 23:36:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2853
Registrován: 7-2017
Vyloveno dnes z internetu:
Je-li zločin normou, pak je morální povinností stát se úchylem.
Vikijous
Pátek, 20. listopadu 2020 - 00:25:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1097
Registrován: 4-2003
Petr_barchánek:
"Tak větščina v právním světě nesmí nic nadiktovat menšině ani naopak. Od toho jsou zákony, které byly taknějak funkční, dokud se nezačly psát v Bruselu na objednávku jakýchsi nevolených zmetků"
Možná by v rámci diskuze stálo za připomenutí, odkud se bere základní surovina pro pohonné hmoty.
Jen si odložím: jen pár dnů před druhým kolem prezidentských voleb na Ukrajině, ruský premiér Dmitrij Medveděv podepsal dekret, kterým zakázal vývoz uhlí, surové ropy a ropných produktů z Ruska na Ukrajinu.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajina-usa-rusko-ropa-odesa -dovoz-obchod-tanker-spojene-staty_1907070646_lac}
Pátek, 20. listopadu 2020 - 05:38:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 6-2016
Já taky přidám "přehled tisku"[biggrin]:

"Potíž je ovšem v tom, že na rozdíl od osobních aut je nabídka elektrických nákladních aut a dodávek jen velmi omezená. Navíc mají jen velmi omezené využití v rámci městských aglomerací a příměstské logistiky kvůli krátkému dojezdu (čtěte zde). Ceny jsou také výrazně vyšší.

Symbolický je v tomto ohledu právě v Německu totální krach projektu výroby unikátní elektrododávky pro poštu. Konec obdivovaného StreetScooteru oznámili letos začátkem roku (čtěte zde)."

Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/srotovne-nemecko-elektrom obil.A201117_190503_automoto_fdv?zdroj=vybava_recombee

Aneb zůstat nohama na zemi a sklonit se před fyzikálními zákony. Ony ty trakční baterie za pár desítek let budou použitelnější. Pindy nějakých euroekohujerů vývoj ani náhodou nezrychlí. Graduovaný sociální ekolog je při vývoji trakčních baterií platný jako mrtvýmu zimník!
Pátek, 20. listopadu 2020 - 06:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4510
Registrován: 6-2016
V médiích přituhuje:

"Už to samo o sobě vypovídá o tom, jak tyto normy vyžadující vysokou úroveň technických znalostí zasazenou do dalších souvislostí v rámci Evropy vznikají. Tedy bez reflektování reality a technických možností, které nejlépe popíšou odborníci – a ti jsou samozřejmě v automobilkách nebo v konstruktérských kancelářích, nikoliv v ekoaktivistických skupinách nebo politických klubech (čtěte komentář zde). Bohužel, opravdoví odborníci schopni celou problematiku ve své komplexnosti popsat a vysvětlit mají povětšinou v Bruselu dveře zavřené, protože jsou dopředu odmítáni pro svou práci pro autoprůmysl, ekoaktivisté mají naopak dveře otevřené."
Zdroj: https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/euro-7-ekonorma.A201118_2 12525_automoto_fdv

Vytanula mi na mysl vzpomínka z mládí na "zúrodňovaní celin", které mělo zachránit sovětské zemědělství[rofl] Do brusele temný, proč se Evropa žene zase do zkázy kvůli pár pomatencům???
Pátek, 20. listopadu 2020 - 08:44:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13222
Registrován: 8-2012
je v horším socioekonomickém postavení než většina zdejší populace, o příslušnících této diskusní bubliny ani nemluvě. Rozdíly se prohlubují
Rozdíly se smazávají. Že by osoby v horším socioekonomickém postavení za Gibraltarem a Bosporem umíraly hlady a nemocemi tak jako ještě před sto lety jednoduše není pravda; a že jim "náš způsob života" dává krom medicíny a levných potravin i mnohé další vyplývá i z obrovského nárůstu počtu této většiny lidstva za posledních pár desítek let, kdy se ono "euroatlantické bohatství" začalo díky globalizaci přerozdělovat více i mezi ně. Tohle je spíš typická bolševická argumentace - absolutně se mají všichni (zcela nepopiratelně!) lépe, ale někteří mezi nimi se mají relativně ještě víc dobře, proto to stojí za ho*no a musíme se oikofobně sebemrskat jako viníci.

se na umývárnách a záchodech používala surová průmyslová voda už před 50 lety
Do Ústí i Pardubic je to u nás sto kilometrů, vyplatilo by se tahat trubky? [happy] Ale vážně, znamenalo by to dvojí rozvody v domě, další čerpadla a filtry, mikrobiologické riziko. (Ovšem daly by se na to určitě vyvařit nějaké dotace na poradenství a mediální komunikaci!)
Obecně tu přitom od dob bolševika plýtvání vodou pokleslo velmi razantně a není to zrovna problém, který by zásadně tlačil bohyni Gaiu (no jo, ale co by nám její věrozvěsti jinak omlacovali o hlavu, že). A fakt nevím, jak to Indům pomůže k hajzlíku... taky bychom si mohli udělat slabší trubky odpadní a použitý hajzlpapír dávat do pytle vedle, abychom nebyli tak rozežraní a soucítili s nimi.
i ty suché záchody, pokud se správně provedou jako kompostovací, mohou být hygienicky nezávadné
Tak si to užijte. To je opravdu zvláštní úvaha, že 40% Indů nemá ani suchý záchod, a tak s nimi budeme držet basu tím, že si ho pořídíme taky... Mimochodem, latrína přece není žádná zásadní investice, aby se s ní i ten chudý Ind nedokázal popasovat (a místo toho chodí ochcávat železniční koleje, které pak rezivějí - v Indii reálně řešený problém [happy] ), takže tam bude chyba v něčem úplně jiném, že.
Víte, problém ekologismu je v tom, že se ve těhle extrémistických pozicích ekodobroserů ztrácejí myšlenky rozumné...

totální krach projektu výroby unikátní elektrododávky ... sklonit se před fyzikálními zákony
V jakých fyzikálních zákonech byl podle vás v tomto případě problém? Ten projekt skončil jednoduše z ekonomických důvodů (ano, můžeme je považovat za "fyzikální zákony", protože platí všem lidumilům navzdory a každé sociální inženýrství končí průserem [happy] ). Prostě se ta auta nevyplatilo vyrábět (zejména kvůli vysoce konkurenčnímu prostředí v automotive segmentu) a DHL bude kupovat běžné elektrododávky.
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:23:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23354
Registrován: 5-2002
DH: zdejší uštěkaná smečka fachidiotů
Argumenty došly, začínáme nálepkovat...?

i v tom rádiu občas říkají pravdu...
...přičemž "pravda" je to, co konvenuje Hankovi, a všechno ostatní je propaganda.

HK: Navíc mají jen velmi omezené využití v rámci městských aglomerací a příměstské logistiky kvůli krátkému dojezdu
To by s ohledem na trend urbanizace až zas tak nevadilo - ono totiž půjde využít synergie s existencí logistických center na periferii těch aglomerací, které ten potřebný dojezd fakticky určují.
Je teda fakt, že "krabice od bot" na poli za Prahou mě jakžto selskýho vnuka na první pohled zrovna nenadchne, ale stačí si vzpomenout na těch iks aviatiků, co museli k našemu "obchodu na rohu" jeden po druhým přismrdět a vyložit kus tý svý komodity.

TH: problém ekologismu je v tom, že se ve těchhle extrémistických pozicích ekodobroserů ztrácejí myšlenky rozumné
Kde se to podepisuje...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. listopadu 2020 - 09:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10814
Registrován: 4-2003
eré nejlépe popíšou odborníci – a ti jsou samozřejmě v automobilkách nebo v konstruktérských kancelářích,

Ti odborníci to zhmotnili, takže si letos/přístí rok můžete u některých značek pořídit elektromobil střední třídy, který dojede 500 km,další km se dají rozumně rychle dobít, nikomu se nepropadne podlahou v garáže jeho celkové provozní náklady jsou srovnatelné s turbodieselem.

Největší firma v zemi do toho nacpala nepředstavitelné peníze, nikdy v historii této země nešel takový cash do nějaké technologie (vyjma JE). A počítá s tím, že někdy příští rok každý cca pátý-šestý zákazník v tomhle segmentu koupí elektromobil (a celkově každý dvacátý).

Došlo ke zlomu a hlavní problém už u téhle kategorie už pomalu někde jinde - aby si to lidi reálně odkoušeli. Čímž nemám na mysli hodinu na parkovišti, ale třeba půl roku a tuhle informaci mohli sdílet se vým okolím (kolegové, kamarádi, širší rodina), protože takhle se s novýma technologiema seznamuje většina lidí. Plus to že poradenský firmy řeší třeba daňové aspekty nabíjení doma u zaměstnaců.


------
A ještě jedna věc - když nechcete vnímat co se děje a zůstat ve své ulitě nevědomosti a kolovrátkovat klišé platná před 5 lety, tak tak dál čiňte.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:13:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4512
Registrován: 6-2016
"V jakých fyzikálních zákonech byl podle vás v tomto případě problém?"

V tom základním - zachování hmoty, setrvačnosti a energie. Těleso zůstává v klidu, dokud na něj nezačne působit vnější síla. Těleso je elektrododávka, síla je její motor. A jelikož hmotnost dodávky je díky baterii "poněkud větší", tak dodávka jede buď pomalu a relativně dlouho, nebo rychle a velmi krátce (spousta jízdních odporů a navíc svinská gravitace). Ani jedno (nejen poště) nevyhovuje... Možno vyzkoušet naložením 4 urostlých lidí a 10 pytlů cementu do FABIE[biggrin] Nabíjecí problémy jsou taková třešnička na dortu (DP jistě má dobíjecí stanice vymakané, ale realita všedního dne v automobilovém provozu se nevyhne ani jí).

"To by s ohledem na trend urbanizace až zas tak nevadilo"

Možná. Zatím Česká pošta jede (podle mých informací) "drážním systémem" Pn a Mn. Pidiauta (cca DACIA DOKKER)vozí obsahy schránek do "první linie třídění", odtud jezdí větší (cca TRANSIT) do "spádovišť", kde se sestaví náklad pro "dálkovku". Totéž opačným směrem. Balíky na poslední míli vozí (u nás) TRANSIT.

Takže podle mě měly ty elektrohébly u DP nahradit TRANSITy. A evidentně se to nepovedlo...
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:32:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13224
Registrován: 8-2012
nikdy v historii této země nešel takový cash do nějaké technologie
A proč se to teda neprosadí "tržně" a není to životaschopné bez restrikcí, dotací a ohýbání reality, když je to tak skvělá technologie budoucnosti, bys vedle vysírek do zpozdilců a pomýlenců dokázal vysvětlit?

jelikož hmotnost dodávky je díky baterii "poněkud větší", tak dodávka jede buď pomalu a relativně dlouho, nebo rychle a velmi krátce
To je ale přesně to, co ta DHL neřešila, resp. jí to parametricky u "poštovní dodávky" nevadilo/vyhovovalo. "Totální krach" nebyl způsoben dojezdem, váhou ani dalšími "fyzikálními" charakteristikami, ale prostě jen tím, že se jim nepodařilo stlačit cenu na úroveň nabídky Nissanu, Renaultu apod. Pak to (konkrétní vozidlo) nemá smysl, ne že by neměla smysl (obecně) elektrická dodávka pro pošťáka.
Takže podle mě měly ty elektrohébly u DP nahradit TRANSITy
Nikoli, základní model StreetScooter Work byl spíš ten "Dokker" (samozřejmě s jednoduchou "krabicí" vzadu místo nějaké univerzální elegance). Ale stál dvakrát tolik (protože malovýroba oproti srovnatelné elektrokonkurenci a taky výroba v Německu s jeho cenou pracovní síly...). Větší "XL" verze vlastně byly elektrické Ford Transit a v nich se očividně pokračuje (ale až dnes, ne v roce 2016, a holt ne s pošťáckým logem na masce).

(Příspěvek byl editován uživatelem T_._H_..)
電車オタク
Mladějov
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15484
Registrován: 3-2007
honzaklonfar:
"dědek_hank: To už bylo za mého mládí v Budějcích!!! Pekárenská 6, v bytě dědy nebyla pitná voda (jen užitková), takže mládežník na prázdninách (já) měl povinnost chodit s konví do Fráni Šrámka před školu, kde byl hydrant s pitnou vodou[biggrin]"

Nojo, za císaře pána to byly časy [biggrin]
Mladějov
Pátek, 20. listopadu 2020 - 10:42:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15485
Registrován: 3-2007
T_._H_.:
"
Víte, problém ekologismu je v tom, že se ve těhle extrémistických pozicích ekodobroserů ztrácejí myšlenky rozumné...

"

Podpis !
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7149
Registrován: 9-2011
v Budějcích!!! Pekárenská 6
Vojákovav v Budějicích jsem tuhle ulici, kterou jezdil autobus ke kasínu, přejmenoval na Pakárenská [happy]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10815
Registrován: 4-2003
neprosadí "tržně" a není to životaschopné bez restrikcí, dotací a ohýbání reality

A ropou je to jinak? K čemu je asi US Navy?? K čemu asi dekády dotovali výzkum v oblasti frakování?? Proč se vedla válka v zálivu? Jejich prosperita stojí dekády právě na dostupnosti levné ropy. A jsou taky na ní daleko víc závislí a její zdražení je pro ně daleko větší náklad, než pro kohokoliv jiného.

Proč investuje do námořnictva Čína?? No protože si potřebujou zajistit ty svoje investice do zdrojů a trasy do Afriky. Nebo třeba do Indonésie. Proč asi investovali do baterií a obsadili podstatnou část zdrojů pro jejich výrobu?

Bze zdrojů a jejich zajištění pro budoucí generace můžeš o tržní ekonomice a prosperitě pindat, nejspíš s klackem a pěstním klínem v ruce.

USA a Čína ty zdroje mají zajištěný, Evropa tak úplně ne.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:26:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13226
Registrován: 8-2012
A ropou je to jinak?
Ano, s ropou je to jinak - tu naopak zdaňujeme (znevýhodňujeme) výrazně nad obecnou hladinu zdanění. Ale já jsem se neptal, jestli v Americe bijou černochy.
電車オタク
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5109
Registrován: 3-2004
Ale vážně, znamenalo by to dvojí rozvody v domě, další čerpadla a filtry, mikrobiologické riziko. (Ovšem daly by se na to určitě vyvařit nějaké dotace na poradenství a mediální komunikaci!)

Současné normy požadují, aby pro užitkovou vodu nebyl nikde k dispozici kohoutek v volným vývodem. Tj. reálně lze použít pro praní a splachování. Tj. hodně muziky za málo peněz, protože nepotřebuju hygienickou čistotu a ušetřím hodně vody. Prakticky to obnáší pouze extra rozvod a samozřejmě příslušný zdroj vody.

Při rekonstrukci jsem si trojtrubkový rozvod udělal, nádrž a čerpání dešťové vody nikoli, protože - a teď to přijde - pitná voda je prostě furt (tady na venkově) levná, aby se to zaplatilo rychle. Takže realizaci udělám protože chci, ale prostě někdy později.
Mladějov
Pátek, 20. listopadu 2020 - 11:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15486
Registrován: 3-2007
>Současné normy požadují, aby pro užitkovou vodu nebyl nikde k dispozici kohoutek v volným vývodem. Tj. reálně lze použít pro praní a splachování.

A je to tak hrozný problém ve vlastním domě si udělat přepínatelný přívod a mýt se v dešťové a drhnout s ní podlahy a mýt nádobí, když jí je dost ?
I když to nebude "podle normy" ?

Takže třeba zvenčí na baráku, na zahradě nesmím mít kohoutek užitkové na kropení zahrady a zálivku ?

Abychom si rozuměli - já vás nenutím k porušování norem, jen mi přísnost normy připadá poněkud na hlavu - to by se např. muselo zakázat v přírodě koupat, natož - hrůza - aby se dostala voda do úst. A když někdo zmokne, to by měl jít snad rovnou na vyšetření [proud]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)