Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » Tarif » Archiv diskuse Tarif do 16. 06. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse Tarif do 16. 06. 2020

dolů
   autor příspěvek
Neděle, 31. května 2020 - 14:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 3-2011
David: Vidím, že Vám ty rezervace vyloženě leží v žaludku, když si ani teď neodpustíte to neustále komentovat slovy typu buzer(v)ace a podobnými. Já nikde neříkám, že se to má takto zavést, ale dle dlouhodobých zkušeností by to minimálně na těch třech vyjmenovaných linkách smysl mělo. K situacím, že je 1. třída vyprodaná, a ještě se do ní cpe dalších X lidí s jízdenkami bez místenek, docházelo zejména v sezoně zcela běžně, a povinná místenka by tomu v pohodě předešla.

Na Slovensku jsem nehledal inspiraci, pouze jsem zmínil holý fakt, že to vůbec bylo zavedeno; sice tam vládne v řadě ohledů na železnici středověk, ale zrovna tento krok má logiku - i vzhledem k tomu, co jste napsal, tedy výrazně delším intervalům mezi spoji. Navíc ZSSK neprovozují 1. třídu v regionálních vlacích, jako je tomu u ČD, ale pouze v dálkových spojích. Vaše nářky o "omezení" a "buzeraci" nedávají smysl, evidentně asi vlakem moc nejezdíte, nebo se nedokážete vžít do kůže reálných zákazníků (nikoli šotoušů, kolenovrtů a spol.). Drtivá většina cestujících, kteří chtějí 1. třídu, chtějí automaticky místenku (o to víc jsou teď překvapeni a rozhozeni tím, že se místenky neprodávají), a vůbec neřeší, jestli to stojí +35 Kč, nebo kolik, protože zkrátka chtějí mít při cestování klid a pohodlí; cena a to, jestli mají 1 nebo 2 doklady, je pro ně až druhořadá záležitost. Koneckonců ta povinná rezervace do 1. třídy klidně může být zdarma.

Nikde netvrdím, že se nenajdou tací, kterým povinná místenka nebude vyhovovat a budou to brát jako blbost, zejména v okrajových časech dne (evidentně patříte k nim - nemusíte se za to stydět), ale minimálně by tím měli cestující opravdu jistotu místa a třídy, kterou chtějí dostat. A když se změní plány, jak tu tak významně zmiňujete? Už dneska jde rezervace jednoduše změnit přes web/aplikaci Můj vlak, navíc ceny jízdenek 1. třídy jsou striktně fixní, takže nehrozí situace jako třeba u vázaných, že by změnou vlaku hrozilo navýšení ceny za přepravu (někdy i docela výrazné). Když si náhodou cestující jako "nový" spoj vybere ten, kde už je jednička vyprodána, automaticky by ho systém upozornil, že už je možnost cestovat pouze 2. třídou (nebo rj business), a nestávaly by se přesně ty běžné situace, které jsem zmínil výše, kdy cestující na poslední chvíli změnil jízdenku na jiný vlak a tam pak najednou zjistil, že už v jedničce není místo. Nic příjemného ani pro cestujícího, ani pro vlakový personál.

(Příspěvek byl editován uživatelem Matijak.)
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Neděle, 31. května 2020 - 14:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6858
Registrován: 8-2006
PV: Tak ono záleží, kdy člověk jezdí. Při sobotních výletech si sednu vždycky. Ale při dojíždění do práce už jsem v ešusu zažil plnou obsazenost 23/23, takže smolík ( stav před pandemií ). A to při ježdění na Masaryčku chodím záměrně do ZADNÍHO ešusu, protože až tak nepospíchám.
Pajas2
Neděle, 31. května 2020 - 14:41:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1101
Registrován: 10-2009
Obsazenost 23/23 při ranní cestě do Prahy před covidem zase tak výjimečná nebývala. A to zejména ve spojích s jednou 471, jako např. Os 9115. Už se ale zase začíná plnit a v tomto týdnu jsme na 15-18 lidech z 23. Pokud jsem viděl, tak při 23/23 jsem viděl poptávku i dalších 5-8 lidí kteří měli smolíka.
Také jsem ale viděl, že sedící cestující, který si chtěl doplatit 1. třídu, musel uvolnit místo jinému cestujícímu, který ji již měl zaplacenu.
Neděle, 31. května 2020 - 14:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15057
Registrován: 12-2007
buzer(v)ace a podobnými.
Jde o moji vlastní jednoslovnou zkratku slovního spojení "rezervační buzerace".

K situacím, že je 1. třída vyprodaná, a ještě se do ní cpe dalších X lidí s jízdenkami bez místenek, docházelo zejména v sezoně zcela běžně, a povinná místenka by tomu v pohodě předešla.

Stejně jako by tomu předešlo, pokud by dopravce zvládal řadit takový počet vozů (nejen) 1. třídy, aby uspokojil poptávku všech cestujících (viz jedna ze tří odrážek.

Na Slovensku jsem nehledal inspiraci srov. se zabarveným (nikoliv neutrálně-popisným) výrokem V čem nás spíš bratia teď předběhli.

Drtivá většina cestujících, kteří chtějí 1. třídu, chtějí automaticky místenku (o to víc jsou teď překvapeni a rozhozeni tím, že se místenky neprodávají), a vůbec neřeší, jestli to stojí +35 Kč, nebo kolik
= ČD vyinkasují vyšší jízdné (1. třída dražší než 2.), pro svoji neschopnost řadit odpovídající kapacitu 1. třídy vydyndají od lidí dalších +35 Kč/os. a ještě řadí (viz vaše vyjádření) vozy 1. třídy s kolísavou kvalitou + existencí místenky fixují ty lidi na jeden konkrétní spoj a běda když ho nestihnou.

Koneckonců ta povinná rezervace do 1. třídy klidně může být zdarma.
= o to menší motivaci ji zrušit bude mít ten, kdo nakonec využije jiného (eventuálně nakonec vůbec žádného, přinejmenším u dotyčného dopravce) spoje = příslušné sedadlo bude zarezervované ("prodané"), aniž by na něm vůbec kdo seděl.

Už dneska jde rezervace jednoduše změnit přes web/aplikaci Můj vlak
"Jednoduchá" (pře)buzer(v)ace zejména pro ty cestující, co prostě jednou zaplatili předplatné na X týdnů/měsíců dopředu (v případě roční jízdenky jde o předplatbu směrem k dopravci v řádu desítek tisíc Kč!) najednou mají u každé jednotlivé jízdy řešit další nákupy/storna.

"Jednoduchá" (pře)buzer(v)ace podmíněná povinností mít u sebe Smartphone s funkčním internetovým přípojením.

"Jednoduše" ve chvíli, kdy (jak sám tvrdíte) 1. třída má tendenci být vyprodaná, tzn. v okamžiku přání po přebuzer(v)aci na jiný spoj už nemusí být v 1. třídě onoho "náhradního" spoje volné místo.

Drtivá většina cestujících, kteří chtějí 1. třídu, chtějí automaticky místenku
Což může být naopak důsledek neschopnosti dopravce řadit takový počet vozů 1. třídy, o který je reálně zájem. Nikoliv něco, co by si ti cestující přáli sami od sebe, bez ohledu na vnější okolnosti.

Když si náhodou cestující jako "nový" spoj vybere ten, kde už je jednička vyprodána, automaticky by ho systém upozornil, že už je možnost cestovat pouze 2. třídou (nebo rj business),
... takže předem zakoupená jízdenka 1. třídy je taky k ničemu a musí se řešit i její stornování + nákup nové, 2třídní jízdenky. Opravdu, Nic příjemného ani pro cestujícího.

A to všechno kvůli "rovnáku na ohejbák", kdy "řešením" přeplněnosti nějakého vlaku či jeho části je regulace (srov. i s předchozí diskusí o tomto vlákně o zpříplatkovatění expresních spojů), nikoliv logické kroky jako počet vozů (potažmo počet spojů) odpovídající poptávce, potažmo odpovídající zastavovací koncepce u jednotlivých linek.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 31. května 2020 - 15:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2685
Registrován: 3-2011
Pokud dopravce bude mít dostatek vozů odpovídající kvality, které budou mít dostatečné vytížení, pak proč ne. Ale řadit třeba na expresu Ex1 další vůz první třídy jen proto, že je v úseku Praha - Pardubice, nanejvýš Česká Třebová vyšší frekvence lidí, co chtějí jedničku, je ekonomická sebevražda. Kdyby se podobný postup měl praktikovat i u dvojky, pak by podle Vás musel mít každý vlak ideálně 2-3x více vozů, než má teď. Kdo by v nich seděl? Vzduch? Povinná rezervace by snížila počet cestujících s 1. třídou v daném vlaku, a kdo chce přesto jet, půjde do dvojky. Kdo chce i přesto jet jedničkou, tak holt dalším vlakem, do Pardubic jede další vlak podobné kvality o cca 20 minut později (rj/EC Budapešť), nebo o 35 minut později (luhačovický R). Že holt dráha neuspokojí požadavky všech, to je normální, taky se Vám určitě stane, že jdete nakoupit do krámu a ne všechno, co máte v nákupním seznamu, zrovna mají.

Kolísavá kvalita vozů 1. třídy je problém, ale ani na jedné z předmětných linek (Ex1, 3, 5) nejsou turnusově nasazovány vozy A a jejich deriváty. O jiných linkách, kde by nějaká povinná rezervace teoreticky připadala v úvahu, jsem nenapsal ani slovo, protože je to nesmysl.

Heleďte, vím že své "rady" myslíte dobře, ale musíte taky umět je převést do reálné podoby a vžít se do reálných zákazníků. 90% cestujících (nejen) 1. třídy uvažuje úplně jinak, než se tu snažíte nastínit. Když zaplatíte za jízdenku z Prahy do Ostravy 650 Kč, vůbec vlakům nerozumíte (nedejbože jste třeba nějaký "manažer" a jízdenku Vám koupila a dala sekretářka) a před odjezdem vlaku zjistíte, že je vyprodáno a nemáte žádnou možnost si dokoupit místenku, je to průser pro Vás i dopravce a přesně takto vznikají ty nejhorší situace. Zní to jako klišé a klidně ať mi to někdo omlátí o hlavu, ale na to bohužel opravdu nepřijdete jinak, než že s těmi lidmi roky děláte. Každý, kdo má trochu více inteligence, nějakou výměnu rezervace prostě zvládne, nemusíte z lidí dělat neschopné idioty. Papírová jízdenka se vymění na kase, elektronická elektronicky. Ano, pro někoho to může být otrava, ale dostane vždy to, co si zaplatil a požaduje, dopravce může i na základě těchto dat provádět monitoring zájmu o jednotlivé spoje a předejde se podobným situacím, které bývají zvlášť v sezoně na denním pořádku.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Neděle, 31. května 2020 - 15:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15058
Registrován: 12-2007
Ale řadit třeba na expresu Ex1 další vůz první třídy jen proto, že je v úseku Praha - Pardubice, nanejvýš Česká Třebová vyšší frekvence lidí, co chtějí jedničku
Přičemž povinná buzer(v)ace v této věci neřeší prakticky nic, protože se samozřejmě může stát, že místa v 1. třídě si ve větší míře zarezervují lidé jedoucí z Prahy právě do Pardubic či ČT, přičemž už se nedostane na část lidí, kteří jedou z Prahy do Olomouce ci ještě dál.

Kdyby se podobný postup měl praktikovat i u dvojky, pak by podle Vás musel mít každý vlak ideálně 2-3x více vozů, než má teď. Kdo by v nich seděl? Vzduch?
Taková situace by se měla primárně řešit těmito třemi odrážkami, v tomto případě tou třetí z nich.

Kdo chce i přesto jet jedničkou, tak holt dalším vlakem
= aneb "prvotřídní" připlacení si za reálně delší cestovní dobu (prodlouženou o čekání na další spoj).

Že holt dráha neuspokojí požadavky všech, to je normální, taky se Vám určitě stane, že jdete nakoupit do krámu a ne všechno, co máte v nákupním seznamu, zrovna mají.
Trapný úhybný podsuv - mj. nesouměřitelnost nedotovaného s objednávaným "ve veřejném zájmu" (+ několik dalších výrazných rozdílů).

Pomíjím, že v obchodě, kde běžně nakupuji, nakoupím mnou požadované potraviny i další potřeby s pravděpobností cca 99,9 %, tzn. zjevně výrazně vyšší % než zjevně platí pro vyprodanost 1. třídy (která je dle tvrzení předřečníka tak častá, že pro ni navrhuje povinnou buzer(v)aci).

vžít se do reálných zákazníků
Vžívám se sám do sebe, kdy jednou z mnou uvažovaných možností je pořízení IN100 (resp. od příštího roku by v úvahu připadala celosíťová SJT) a neměl bych problém s připlacením pár tisíc Kč navíc i za 1. třídu. V poslední době si však uvědomuji (a předřečníkovy příspěvky jsou mi toho dalším důkazem), že vůbec nejde o "jednou zaplatit 20000+ Kč a pak už celý rok nic dalšího neřešit", ale před každou jízdu ještě vůbec řešit nějakou (pře)buzer(v)aci.

V plné nahotě se tady ukazuje i jen omezená platnost tvrzení zastánců systému "všechny vlaky ať jsou vedeny Českými dráhami; jen díky tomu bude platit, že na jednu jízdenku můžete jet jakýmkoliv spojem", když samy ČD směřují svými postoji své cestující k postupu, při kterém nestačí ta "jedna (byť dlouhodobě předplatní) jízdenka na jakýkoliv spoj" (ba ani na to nebude při tomto přístupu stačit ta síťová SJT).

Papírová jízdenka se vymění na kase
= další zdržení (+ vůbec vyřizování nadbytečné nad rámec "jízdenku už mám, tak pojedu čímkoliv nejbližším), které může mj. znamenat ujetí dalšího vlaku (do kterého by ale dotyčný potřeboval mít zabuzer(v)ováno). Navíc, jde-li o storno místenky na poslední chvíli, pak se už dost možná stejně nenajde nový zájemce o totéž místo = sedadlo bude prázdné (protože do poslední chvíle bylo "vyprodané").

dopravce může i na základě těchto dat provádět monitoring zájmu o jednotlivé spoje a předejde se podobným situacím
- rozpor s tvrzením, že dopravce nemá čím posílit
- jestliže dopravce má (dle předřečníkova tvrzení) v některých vlacích (resp. vozech 1. třídy) opakovaně vyprodáno, tak to posílení by už mělo přece nastat (= dopravce už uměl vysledovat potřebu toho posílení)
- šlo by eventuální důkaz neschopnosti dopravce zjišťovat obsazenost spojů jinak (pozn. samozřejmě že ji lze sledovat i jinak, viz veškeré spoje nepodléhající jakékoliv buzer(v)aci - tzn. Os/Sp vlaky atd.).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 31. května 2020 - 15:39:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 334
Registrován: 1-2019
Myšlenka, že 1. třída by měla být povinně místenková, je dobrá. Ovšem ŽSSK to zvorala, jako vždy. Za místenku si účtuje příplatek 1 €.

Když už je 1. třída povinně místenková, měla by být místenka v ceně jízdenky.

Stejně tak, kdyby se podobné opatření zavedlo u nás, měla by být rezervace místa v 1. třídě pro majitele IN 100 zcela zdarma.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pan_Hloupej.)
Neděle, 31. května 2020 - 16:44:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2686
Registrován: 3-2011
David: Nejsem žádný předřečník, tak mě tu laskavě netitulujte, pouze jsem vyjádřil svůj názor. Můžete s ním nesouhlasit, snažit se mi to všemožně vyvrátit a u toho si tu přihřát svoje, ale to je tak všechno.

Jen se Vám snažím naznačit, že Vaše myšlenky (byť v principu dobré a v řadě ohledů s nimi souhlasím) zkrátka z mnoha důvodů realizovat nejdou, nebo jen omezeně. Teorie je zajímavá, ale realita je věc druhá. Holt jsem asi víc praktik a snažím se tyto problémy řešit primárně v praxi. Musíte si uvědomit, že zdaleka ne každý cestující holt má IN100, spousta lidí jezdí vlakem jenom několikrát ročně a když už jedou, tak chtějí mít maximální pohodlí a jistotu místa, zvlášť v jedničce. Paradoxně právě těchto lidí jezdí nemalé množství a na ně musí dopravce taky nějakým způsobem cílit, jinak se vrátí do aut, busů, ...

Mimochodem, že je nákup IN100 "jednou zaplatit 20000+ Kč a pak už celý rok nic dalšího neřešit", to nikdo nikde netvrdil. IN100 je v podstatě jízdenka jako každá jiná, rezervace se k ní vždy musí dokupovat (ať už za 0, nebo nějakou nenulovou částku). Kdo je chytřejší a kamarádí se trochu s mobilními technologiemi, tak si je krásně může spravovat přes eshop/Můj vlak, kdo ne, tak holt papírově. Věřte tomu, že skoro každý, kdo si rezervace kupuje dodnes papírově, ten proces přijít na přepážku a zakoupit/vyměnit/vrátit jako žádnou buzeraci, jak tu naříkáte, nebere. Kdo to jako buzeraci bral, už to dávno řeší elektronicky.

A jak tu podotkl Pan Hloupej, že by k IN100 měly být rezervace vždy zdarma, to také funguje elektronicky už nějakou dobu, ale to je asi všeobecně známo.
Nevědět je špatné. Nechtít vědět je mnohem horší.

Vítejte v zemi neomezených možností.
Neděle, 31. května 2020 - 19:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13264
Registrován: 5-2004
To není o rezervacích zadarmo ale o opruzu a to i online.

Reaálně se bqavíme o nějakých 4-6párech vlaků v síti denně - resp. 5 dní v týdnu. A to jen v menší části trasy.

Přičemž pokud by to bylo v modu povinné rezervace tak v momentě kdy se cestující dozví že jedničkou nelze protože vyprodáno, koupí dvojku a u peronu uvidí při příjezdu vlaku v jedničce nejmíň 3-5 volnejch míst těch co z nějakýho důvodu (zaspali, ujel přípoj, zrušená služebka telefonem večer "jede se až pozejtří, direktor chyt sračku" atd) nejedou a neobtěžovali se znova surfovat při rušení si pomyslí o "dráze" že je to smečka debilů co ani nechce jeho peníze...

No a třeba na R16 jednička snad ani rezervovat nejde (minimálně "hák na kolo" v jedničce nešel a vůz 1/2 třídy nebyl v plánku) neb zcela náhodné řazení ABpee/ABmz/AB, přičemž to AB se vedle dvou Bmz dobře vyjímá...

AB jsem tam viděl dokonce i v době koronoomezení R16.
Neděle, 31. května 2020 - 19:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2092
Registrován: 7-2017
Petr_vlček:
"zcela náhodné řazení ABpee/ABmz/AB, přičemž to AB se vedle dvou Bmz dobře vyjímá...
"
Naštěstí je plánován přesun všech 12 ABmz na R16 + posily Ex6 (po dodání minirailjetů), tak by tahle šaškárna měla skončit. [vypravci]
Neděle, 31. května 2020 - 21:12:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2710
Registrován: 8-2010
ad David:
Kdyby se podobný postup měl praktikovat i u dvojky, pak by podle Vás musel mít každý vlak ideálně 2-3x více vozů, než má teď. Kdo by v nich seděl? Vzduch? Taková situace by se měla primárně řešit těmito třemi odrážkami, v tomto případě tou třetí z nich. - odpovídající zastavovací politika těchto spojů

To opravdu je jedna z možností - například já osobně nevidím absolutně žádný důvod vyjma mohutného lobbingu..[nene], aby linka Ex3, Ex2 musela nutně zastavovat v Pardubicích tak, aby spojení Pardubic - Praha v běžný občanský den mezi 5:00-20:00 (tj. v časovém rozpětí 15 hodin) disponovalo celkem 60 přímými spoji (41 dopravce ČD, a.s., 10 spojů Regiojet, 9 spojů LEOEXPRES), tj. celodenním průměrným intervalem mezi dálkovými spoji 15 minut [pozor].

To je špičkový takt někam do příměstské regionálky v okolí měst Praha, Brno, Ostrava - třeba v příměstské regionálce v Brně se udává špičkový takt v délce trvání max. 2 x 3 hodiny = 6 hodin a to je metropolitní oblast s cca. 600 000 obyvateli, tj. cca. 3,2-násobkem aglomerace obsahujícími zejména města Pardubice + Hradec Králové, která má cca. 185 tis. obyvatel. A pořád se bavíme o délce trvání pouhých 6 hodinách a ne výše zmiňovaných 15-ti hodinách.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 31. května 2020 - 21:43:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15059
Registrován: 12-2007
když už jedou, tak chtějí mít maximální pohodlí a jistotu místa, zvlášť v jedničce
Ale vždyť tu jistotu stejně nemají, když může být vyprodaná.

Myšlenka, že 1. třída by měla být povinně místenková, je dobrá.
1. třídu využívají zejména ti, kdo jsou ochotni si připlatit. Např. lidé na pracovních/obchodních cestách. Tedy účel cesty, u kterého není zdaleka jasné, kdy přesně pracovní náplň skončí. Tedy osoby, u kterých je tím méně vhodné, aby byly předem fixovány na nějaký konkrétní čas odjezdu.

A také mj. osoby, pro které bývá osobní automobil běžným dopravním prostředkem, u kterého mj. vědí, že odjet s ním mohou kdy chtějí a že svůj čas odjezdu mohou dle svého uvážení byť na poslední chvíli změnit.

Jakákoliv fixace na konkrétní vlakový spoj (s o to složitější možností pak jet dřív nebo později) = o to větší složitost mj. oproti autu, do kterého "kdykoliv nasednu a jedu".

Kdo je chytřejší a kamarádí se trochu s mobilními technologiemi,
Ubohé předjímání, že kdo nemá Smartphone, tak "není chytřejší".
(paradoxně v situaci, kdy hloupost je na straně ČD nezvládajících řadit počet vozů odpovídajcících poptávce.)

N100 "jednou zaplatit 20000+ Kč a pak už celý rok nic dalšího neřešit", to nikdo nikde netvrdil
Vcelku okatě to tvrdí ČD, a. s. v prvních řádcích tohoto https://www.cd.cz/typy-jizdenek/vnitrostatni-jizdenky/-25943/
Ale O. K., konečně jasné slovo o tom, že IN100 nic neřeší, že když na to přijde, tak buzer s pořizováním/stornováním dokladů může i s IN100 přicházet i 2x denně, ne-li častěji.

(Načež nějaký průvodčí pak může psát na webu slova o tom, že jsem se s jízdenkou za 20000+ do 1. třídy "vecpal" atd.)

P. S. Napadá mě alternativní definice "drážního Brownova pohybu" (ta původní se týká přesunů vozidel mezi depy) - "procentem lidí využívajících buzer(v)ace, narůstá počet míst k sezení ve vlakových soupravách".

aby linka Ex3, Ex2 musela nutně zastavovat v Pardubicích
Ano, je to důležité mj. pro zajištění spojení Pardubic (potažmo čehokoliv k nim spádového včetně HK) s čímkoliv na jižní či střední Moravě.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Neděle, 31. května 2020 - 22:56:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2711
Registrován: 8-2010
ad David:
Ano, je to důležité mj. pro zajištění spojení Pardubic (potažmo čehokoliv k nim spádového včetně HK) s čímkoliv na jižní či střední Moravě.
Jasně..[wink], potřebu "zajištění spojení" (obecně) pochopitelně nerozporuji, ale rozporuji tu "četnost spojů", která je dneska u dálkovky pochopitelně v 15 minutovém "příměstském" intervalu zcela neobhájitelná a hlavně nesmyslná..[smrt][ko].

Když to vezmu třeba takhle - Praha (a obecně cokoliv od ní na severo-východ nebo jiho-západ) musí být taktéž propojeno s Ostravou a Brnem, a to dneska je, ale podívejme se schválně s jakým intervalem oproti Pardubicím:

a) Ostrava - cca. 288 tis. obyvatel/celá aglomerace cca. 1 mil - počet přímých dálkových expresních spojů s Prahou v běžný občanský den (5:00-20:00 hod,, tj. trvání 15 hodin) celkem 24 - SCP+Ex1 = 10 + 9 spojů Regiojet + 5 spojů Leoexpres (interval mezi spoji cca. 38 minut), kombinace 1 přestupu v Přerově s využitím linky Ex4 = celkem 26 spojů (interval mezi spoji 35 minut)

b) Brno - cca. 381 tis. obyvatel/celá aglomerace cca. 600 tis. obyvatel - počet přímých dálkových expresních spojů s Prahou v běžný občanský den (5:00-20:00 hod,tj. celkové trvání 15 hodin) - celkem 23 spojů (linky Ex3+R19).. (interval mezi spoji 40 minut)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 31. května 2020 - 23:43:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1598
Registrován: 11-2005
Matijak:
"K situacím, že je 1. třída vyprodaná, a ještě se do ní cpe dalších X lidí s jízdenkami bez místenek, docházelo zejména v sezoně zcela běžně, a povinná místenka by tomu v pohodě předešla."

Povinná místenka by tomu předešla tak, že by ti chudáci navíc s jízdenkou do první třídy byli vecpáni do chodbičky ve dvojce. To tedy není v pohodě ani náhodou!

Prostě se musí úplně opustit myšlenka, že povinná rezervace je řešením pro kapacitní problémy. Není a nikdy nebyla, ani ve dvojce, ani v jedničce, prostě ne. Povinná rezervace jenom vytváří falešný vizuální dojem, že se nápor cestujících nekoná.

Naopak, povinná místenkovost způsobuje plýtvání kapacitou, protože budou ve vlaku neobsazená místa, která z nějakého důvodu ujela těm, kdo je měli zarezervovaná. Povinná místenkovost tedy kapacitním problémům spíše přispívá.

Jediné řešení kapacitních problémů je posílení kapacity, a to buď zahuštěním taktu (což se snáze dělá lokálně, ale musí to dovolit kapacita dráhy, což by diskuzi převedlo k jinému chronickému problému české železnice), nebo doplněním vozů, u čehož by myslím i kravaťáci přimhouřili oko, jede-li v páteční špičce jako evidentní posila něco trochu retro, pokud je to aspoň čisté.

PRA: nadstandardní obsluha Pardubic je jen zdánlivá. Jednak tam přestupují cestující na spoustu dalších směrů, druhak jsou vytížené úplně všechny vlaky tím směrem. Vyžeň je z Metropolitanů a budou vypadávat z oken různých těch rychlíků, přeplněných už cestujícími do Přelouče, Chocně, Svitav, Blanska, Luhačovic, Ex1+2... Schválně, představ si, že potřebuješ z Prahy do Pardubic a ohleduplně chceš jet spojem, kde nebudeš vyžírat kapacitu jiným, kteří ten konkrétní spoj potřebují. Kterým pojedeš?
Pondělí, 01. června 2020 - 08:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11887
Registrován: 8-2012
například já osobně nevidím absolutně žádný důvod
Tak z předpisů se něco jako "zákazník" ocitátorovat nedá (brzdí se brzděnkou, klimatizuje kódem 61 a zastavuje kvůli pobytu v TJŘ), proto ten důvod vidět nemůžete.
Ale vy o tom naštěstí nerozhodujete.
電車オタク
M_g
Pondělí, 01. června 2020 - 10:22:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 6-2006
Libcha: dovoluji si upozorniti, že mé "omístenkování" zhasíná 15minut po odjezdu z mé výchozí stanice, tak jak je to v nějakém řádu o místenkování. Alespoň v railjetu se tak děje pravidelně.
Proč to nedělá i v pomalých rychlících Praha-Brno a zpět nevím. Zadavatel je stejný (ČD).
A u lístečků by také nemusel být problém aby byly po daném čase odstraněny. Třeba na rychlících z Pardubic do Liberce to někteří původčí dělají.
Pondělí, 01. června 2020 - 11:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1599
Registrován: 11-2005
M_g: jak to souvisí s povinně místenkovými vlaky? Jako že 15 minut po rozjezdu z Wilsonu pozoruje v poli za Úvalama manažer v saku dalekohledem vlak, a spatříc volné místo se zhaslou rezervací, naskočí za jízdy a usedne spokojeně do sedačky, čímž naplní kapacitu povinně místenkového vlaku?

Jo a jen tak na okraj, bez hodnocení dobré/špatné a čistě pro inspiraci: třeba v USA zase i když bez místenky nastoupíš do vlaku, tak průvodčí nad místo, kam se rozhodneš usednout, naopak lísteček s tvojí cílovou stanicí vloží, aby kdybys třeba odešel na záchod nebo jinam, bylo jasné, kam až je místo tebou obsazené.
Pondělí, 01. června 2020 - 12:10:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11888
Registrován: 8-2012
mé "omístenkování" zhasíná 15minut po odjezdu z mé výchozí stanice
...takže pak už se nemůžu dojít ani vych...čůrat, natož do špajzáku, aby nehrozilo, že na svém sedadle najdu vetchou stařenku nebo jiný "neodstranitelný" subjekt? Tak to je fakt super.
電車オタク
M_g
Pondělí, 01. června 2020 - 12:39:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 6-2006
Já jsem zvyklý, že je to tak od nepaměti.
A i na nemístenkových spojích.
Pondělí, 01. června 2020 - 20:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3032
Registrován: 8-2004
Jen na okraj, plná jednička se děje, resp. před koronou děla, i na „mé oblíbené“ R13, pravda, jen u některých vlaků a zpravidla tam jedničku obsazují ti, kteří se nedostali do dvojky a jedničku si tak podle situace dokupují až ve vlaku (mě nevyjímaje, páč doplatek do jedničky z Brna do Hodonína vyjde levněji, než by mě vyšla místenka, která by mě svázala s jedním konkrétním vlakem, do kterého by se mi stejně většinou nepodařilo trefit). Pokud by jim průvodčí k příplatku napařil ještě pokutu za sezení na povinně místenkovém místě, nebo, jak tu také někdo navrhoval, by je z toho místa vyhodil stát na chodbičku dvojky, protože někdo jiný má předem koupenou jedničku, tak nejen že by to možná dotyčný průvodčí nepřežil (byť to vůbec není jeho vina a jen plnil špatné a nesmyslné příkazy shora), ale nejspíš by to bylo naposledy, kdy někdo toho člověka ve vlaku viděl. Toto tu prosazovači těchto nesmyslů chcete?
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Garfield
Úterý, 02. června 2020 - 11:45:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13167
Registrován: 10-2004
Konečně byl obnoven prodej místenek u ČD.
Úterý, 02. června 2020 - 13:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4026
Registrován: 9-2003
Tak na použití hajzlu/špajzáku se snad odjakživa používal institut "obložení" místa.
A vřele doufám, že technokratický aspik Vokoun, který se dokáže řídit tak Booleovou logikou (a to ještě nesprávně, plete si implikaci s ekvivalencí), nedostane NIKDY sebemenší příležitost vstupovat do zákaznických vztahů byť jen u stánku s hamburgery.
NOBLE BRICKS
Komis
Úterý, 02. června 2020 - 17:28:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 2-2019
Garfield: Zatím však rezervovati nelze.
Úterý, 02. června 2020 - 18:45:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3033
Registrován: 8-2004
S4991023: Bohužel, žijeme v době, kdy se lidé bojí nechat na sedačce bez dozoru byť i jen bundu s prázdnými kapsami, ne to ještě zavazadlo, ve kterém jsou nějaké cenné věci. A i samy ČD cestujícím radí, aby svá zavazadla nenechávali bez dozoru a brali si je sebou i jen na záchod. I proto také nefungují příliš ty úložné prostory na začátcích a koncích vagonů. Lidé tam prostě své věci bez dozoru nenechají. Doby, kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč a žádný soudný člověk něco takového dnes neudělá. Proto je dnes institut obložení místa jen utopie z lepších časů. Ano, je to špatně, ale v takové době žijeme a je potřeba se tomu podřídit, pokud nechceme o své věci přijít.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Středa, 03. června 2020 - 10:06:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1601
Registrován: 11-2005
Peno:
"Doby, kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč"

A můžete prosím přesně specifikovat, kdy ty doby byly?

Jo ve Finsku, to je jiná...
Pikehead
Středa, 03. června 2020 - 10:41:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6243
Registrován: 3-2007
Tak nechat na sedačce nějaký kus oblečení a noviny a poprosit vedle sedícího o pohlídání snad problém není ani ve dnešních dobách. Plus pokud uvažuju o návštěvě špajzáku, snažím naklikat místenku do vedlejšího vozu. Ve větším počtu se dá do špajzáku vyrotovat po částech, u kratších tras se dá rovnou do špajzáku nastoupit a strávit tam cestu (je na to nějaký modrý paragraf, ale pokud jíte a konzumujete, nikomu to celkem logicky nevadí).

Máte pravdu, že ideálně to vyřešené není (ale to asi nebylo nikdy), ale cesta se dá najít.
Středa, 03. června 2020 - 12:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 9-2003
Peno: Tak je snad jasné, že baťoh s notebookem, tabletem, čtečkou a dalšími věcmi si odtáhnu s sebou i kdybych se šel jen vychcat. Ale svetr tam klidně nechám, kdo se bojí, nesmí do lesa.
NOBLE BRICKS
Středa, 03. června 2020 - 23:01:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7889
Registrován: 1-2007
Věděl by, prosím, někdo, kolik stojí globální jízdné v nostalgickém vlaku na Bechyňce?
Kůň
Čtvrtek, 04. června 2020 - 18:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1999
Registrován: 1-2012
Bobinka jezdí za normální jízdné (je to obyč Os) a Elinka nejezdí a možná ani nebude.
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Pátek, 05. června 2020 - 10:02:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7890
Registrován: 1-2007
Kůň: Díky. Ovšem v JŘ platném od 14.6. jsou uvedeny nostalgické vlaky. Co na nich tedy pojede?
Kůň
Pátek, 05. června 2020 - 21:00:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2000
Registrován: 1-2012
Aha, tak to nevím. Není to plánováno pro Elinku? Nicméně poslední informace, co jsem viděl je, že se čeká s opravu kvůli případnému přepojení na střídavinu... (článek na ČD - Léto na Bechyňce 2020)
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Sobota, 06. června 2020 - 23:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15067
Registrován: 12-2007
Jediné řešení kapacitních problémů je posílení kapacity, a to buď zahuštěním taktu
Nebo zrušením podbízivě nízkého jízdného pro široké skupiny lidí (ostatně - to je asi jediné jakž takž přiléhavé přirovnání mezi "nepobírajícím" vlakem a vyprodaným konkrétním druhem zboží v supermarketu, s kterýmžto zavádějícím srovnáním přišel předřečník; tou jakž takž sedicí paralelou je, že jestli se sem tam setkám s nějakou vyprodanou komoditou v supermarketu, tak je to něco, na co byla sleva 50 % nebo i větší).

Taky není náhodou, že ČD přišly s buzervační motivací (místenka zdarma při pořízení on-line aneb od té doby zabuzervovány i krátké úseky, na které by si předtím nikdo místenku nekoupil; navíc od té doby o to větší % nevyužitých rezervací) pouhých pár měsíců po zavedení oněch slev.


i na „mé oblíbené“ R13, pravda, jen u některých vlaků a zpravidla tam jedničku obsazují ti, kteří se nedostali do dvojky
O důvod víc proč by měly IDS jízdenky platit i v EC mezi Brnem a Břeclaví - zatímco pro EC je tento úsek z principu méně vytíženým, tak pro R13 je naopak tento úsek vytíženým silně = vhodné přemístění určité části cestujících z jedné linky do druhé.

(Plus samozřejmě dalším řešením - žel již na "delší lokte" - je samozřejmě realizace druhého bodu z odrážky.

Schválně, představ si, že potřebuješ z Prahy do Pardubic a ohleduplně chceš jet spojem, kde nebudeš vyžírat kapacitu jiným, kteří ten konkrétní spoj potřebují. Kterým pojedeš?
Hlavně - čím méně by v Pardubicích zastavovalo "koridorových" vlaků, tím více cestujících by v úseku Praha - Pardubice použilo každý jeden ze zbývajících vlaků.

kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč
Lze namítnout, že hodinová nepřítomnost na konkrétním sedadle (neboť dotyčný je v jídelním voze) je neefektivním využitím onoho sedadla, na kterém po tu dobu mohl někdo jiný sedět.
-----------------------------------------------------

Píšu tyto řádky dva dny po návratu ze čtyřdenní cesty mimo on-line prostor (ačkoliv někteří předřečníci mě "mezi řádky" zařadili do kategorie "ne chytrý člověk", protože nemám potřebu a vůbec chuť být on-line kdekoliv na cestách a přistoupit mj. na buzervační hru, protože z logiky věci jde o hezký mikroekonomický příklad z témat jako teorie her či dominantní strategie s absurdními důsledky, kdy někteří v této diskusi si ještě pochvalují jevy jako "koupím si místenku pár minut před příjezdem mého vlaku", aniž by si snad uvědomili, že tohle můžou jen díky tomu, že je dostatek volných míst, čímž pádem je ale celá buzervační hra zbytečná; pokud by počet míst byl nižší než počet zájemců o přepravu, pak by už těch pár minut před odjezdem měl smůlu).

Na začátku celé cesty mě potkalo jedno "jednoduché storno" - žel jsem si při pořízení jízdenky "nepřekontroloval údaje na jízdence; na pozdější reklamace nelze brát zřetel" nevšiml, že pokladní ručně zadala (kdy já jsem požádal o ruční změnu začátku platnosti jízdenky z okamžiku vydání až na 6:30 h téhož dne) nikoliv stejný den, ale až den následující; a až za H. Brodem, před kontrolou jízdenek (kdy jsem měl jednorázovou jízdenku platnou do Golčova Jeníkova + spolu s tím pak tu PIDovou) jsem si té chyby všiml, takže vydání nové, správné jízdenky od průvodčí s tím, že u pokladny v Kolíně pak "jednoduché storno".



Mmch. až teď koukám, že jsem si v Kolíně nepřekontroloval ani ten storno-lístek, protože srážka činila 24 Kč; já jsem dostal zpět 216 Kč. Ovšem na lístku je uveden přesný opak. [blush]

Oprava popisku u fotky se správnou vs. chybnou jízdenkou - samozřejmě naopak; vlevo správná verze, zato vpravo chybná verze.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Sobota, 06. června 2020 - 23:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 8-2017
Peno:
"S4991023: Bohužel, žijeme v době, kdy se lidé bojí nechat na sedačce bez dozoru byť i jen bundu s prázdnými kapsami, ne to ještě zavazadlo, ve kterém jsou nějaké cenné věci. A i samy ČD cestujícím radí, aby svá zavazadla nenechávali bez dozoru a brali si je sebou i jen na záchod. I proto také nefungují příliš ty úložné prostory na začátcích a koncích vagonů. Lidé tam prostě své věci bez dozoru nenechají. Doby, kdy jste mohli na hodinu odejít do jídelňáku, nechat batoh na sedačce a mít jistotu, že ho tam pak najdete jsou už nenávratně pryč a žádný soudný člověk něco takového dnes neudělá. Proto je dnes institut obložení místa jen utopie z lepších časů. Ano, je to špatně, ale v takové době žijeme a je potřeba se tomu podřídit, pokud nechceme o své věci přijít."
Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne.
Neděle, 07. června 2020 - 08:04:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 6-2019
Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne.
Tak ono záleží i na tom, jaké trasy jezdíte. Já bych podobný přístup zvolil maximálně někde ve Skandinávii a to ještě po důkladném očním rozboru spolucestujících.
Jinde se taky můžete dočkat i jiným překvapení než jen ztráty zavazadel (známý například nůž na krku hluboko v noci někde na Sibiři...).
doch liebe keinen von der Eisenbahn
doch liebe keine ausm Tagebau

Neděle, 07. června 2020 - 08:31:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 304
Registrován: 8-2017
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Tak ono záleží i na tom, jaké trasy jezdíte. "
Stredoevropsky prostor CR+sousedni staty - dalkove vlaky. To, ze se clovek musi ve vzdalenejsim zahranici chovat primerene je mi znamo, diky.
Úterý, 09. června 2020 - 09:17:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3034
Registrován: 8-2004
David:
"O důvod víc proč by měly IDS jízdenky platit i v EC mezi Brnem a Břeclaví - zatímco pro EC je tento úsek z principu méně vytíženým, tak pro R13 je naopak tento úsek vytíženým silně = vhodné přemístění určité části cestujících z jedné linky do druhé.
"
Neobracejte má slova proti mě a neignorujte co jsem napsal. Znovu opakuji a snad už to konečně pochopíte: těch pár lidí co by z R13 přešlo do Ex3 by vůbec nic neřešilo! Největší problém je mezi Brnem a Šakvicemi a ten by vyřešilo pouze nezastavování v Šakvicích, což je nereálné. Navíc, z osobní zkušenosti musím dodat, že klidně i dvě třetiny těch, co dojedou až do Břeclavi pak pokračuje dál za Břeclav a těm by uznávání IDS v Ex3 také nepomohlo. Snad už se konečně chápeme a přestanete mi podsouvat své nesmysly, když situaci na R13 evidentně vůbec neznáte a zjevně ani znát nechcete.

Nocni_spoje:
"Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. Ja nechavam veci vc. NTB, batohu, penezenky v bunde atd. na miste a jeste se mi nikdy nic neztratilo a to najezdim radove desitky tisic vlakokm rocne."
Hmm, tak to jste měl víc štěstí než rozumu. Můj otec takto přišel třikrát o foťák, jednou o mobil a dvakrát o peněženku. Ale říct si nedá a furt bude něco na sedačce nechávat, aby mu ji někdo náhodou nezasedl, i když jede v poloprázdném vlaku. Holt komu není rady…
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Rybák
Úterý, 09. června 2020 - 19:00:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1342
Registrován: 5-2008
Nocni_spoje:
"Uprimne si myslim, ze je to neni o zadne dobe a driv-bylo-lipu, kdyz mate smulu, tak vam nekdo neco ukradne, ale v 99 % se vam nic neztrati. "
Něco na tom přecijen je, dříve byla daleko přísnější výchova v rodinách i školách včetně nekompromisních trestů a na závěr přišla ještě povinná vojna, na konci pak byl na rozdíl od dneška mnohem vyšší podíl slušných a skutečně dospělých lidí.
Středa, 10. června 2020 - 09:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1603
Registrován: 11-2005
Rybák: WTF? Nepropadejte iluzi toho, že přísná výchova, tvrdé tresty a atmosféra strachu prospívají morálce. Spíš naopak. Co se týče zrovna krádeží, tak vidím dva motivující faktory: 1) chudoba, kdy vzniklá příležitost je poměrně hodně se obohatit, takže se jí nedá odolat a 2) patologické sociální vlastnosti jedince, vzniklé pravděpodobně nějakou újmou během mládí a dospívání. A s vojnou se běžte zahrabat, to je středověký přežitek (v podstatě se jedná o kriminál pro každého -- je nepopiratelné, že zkušenost z kriminálu člověka posílí [uhoh] ).
Středa, 10. června 2020 - 10:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13273
Registrován: 5-2004
Kecy. Pokud jedinec vi ze se mu nic nestane i pri pripadnem pristizeni tak proste zabrany nema. Zejmena pokud ma "liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci.
Středa, 10. června 2020 - 10:36:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7892
Registrován: 1-2007
mame demokracii tak si muzu delat co chci

Není demokracie něco trochu jiného, než že si mohu dělat vyloženě, co chci? Všechno má své hranice.
Středa, 10. června 2020 - 11:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13274
Registrován: 5-2004
To jiste je.

Ale napriklad existuje deklarace prav deti, obcas se o ni dost zvani a kdekdo se s ni ohani. Existuje i deklarace povinnosti deti? Ja o ni neslysel.
Středa, 10. června 2020 - 12:53:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 640
Registrován: 7-2017
To je práve ten problém, ze si ľudia pod demokraciou a slobodou predstavujú niečo iné, nez to v skutočnosti znamená a obnáša
Mladějov
Středa, 10. června 2020 - 13:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14697
Registrován: 3-2007
Petr_vlček:
"Kecy.Zejmena pokud ma "liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci."

Člověče, vyslovil jsi někdy slovo "demokracie" jinak, než v pejorativním smyslu ?
Středa, 10. června 2020 - 14:39:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11956
Registrován: 8-2012
V sousloví "lidová demokracie" (krycí označení pro reálný socík)? [happy]
電車オタク
Středa, 10. června 2020 - 15:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10320
Registrován: 4-2003
Existuje i deklarace povinnosti deti? Ja o ni neslysel.

Jako bezdětnej. To je fakt starost...

"liberalni" vychovu ve stylu mame demokracii tak si muzu delat co chci.

V tom případě nerozumíte slovu liberální.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Čtvrtek, 11. června 2020 - 10:53:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2020
Existuje ještě internetová stránka, která simuluje UNIPOK? Roky už jsem to nepoužíval a nemůžu najít na jaké adrese to bylo. Prosím případně o odkaz.
Čtvrtek, 11. června 2020 - 11:38:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7894
Registrován: 1-2007
misaknb: Bohužel to Chaps zrušil.
Pátek, 12. června 2020 - 06:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3035
Registrován: 8-2004
Nikoliv Chaps, ale ČD (dávno před tím, než Chaps koupily, to jen na doplnění). Chaps by to i provozoval, ale ČD neměly zájem, aby si každý mohl ihned zjistit správnou cenu bez složitého prohrabování se jejich eshopem.

A ještě k těm krádežím, toto je podle mě, spíš než o demokracii, o pozůstatku minulého režimu. V mnoha liberálnějších zemích světa, se nemusíte bát nechat věci na sedačce ve vlaku, pokud zrovna neprojíždí nějakým ghettem. U nás se ale v minulém režimu zažila hláška: „kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu“ a mnozí si ji bohužel drží i třicet let po pádu komunistického zřízení a to včetně nejednoho českého politika. Ale to je debata, do které tady rozhodně jít nechci. Ale takový je prostě můj názor, že v naší české společnosti je to hlavně o dědictví minulého režimu.
Zákaz kouření není žádná sranda[pozor]

Ares: To nejlepší z Irisbusu [wink]
Pátek, 12. června 2020 - 20:43:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 6-2020
že v naší české společnosti je to hlavně o dědictví minulého režimu

To je neskutečné, pořád se budeme vymlouvat na dědictví minulého režimu. Tak šťastné a svobodné dětství jako jsem měl za socialismu dnešní děti již mít nebudou. Jak jsme si svobodně svoje mladé léta prožívali, to tom nikdo nevrátí. To o tom okrádání vlastní rodiny za socialismu je lež. V naší rodině jsme tu
to potřebu nikdy neměli. Ono tím Vaším tvrzení pane Peno může omluvit cokoliv.
Nechic
Neděle, 14. června 2020 - 08:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2706
Registrován: 4-2010
slovax: Myslíte jak dnešní děcka jezdí na jazykové kurzy do Británie či USA, na dovolené na Kanáry, v 16 stopem jedou třeba do Albánie a na brigádu do Holandska?

BTW. Myslel jsem, že s IDS se razí heslo, že je jedno čím jedu a platím furt stejně, nicméně už narážím na druhý rozdíl:
Třebčín - Olomouc stojí vlak víc než bus
Pavlov-Brno stojí bus do Břeclavi+vlak víc než bus do Mikulova+bus do Brna. Že mi dopravní plánovači v daný čas nedovolí využít nejkratší cestu by nemělo mít vliv na cenu přece!
Neděle, 14. června 2020 - 09:26:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11982
Registrován: 8-2012
Tak šťastné a svobodné dětství jako jsem měl za socialismu dnešní děti již mít nebudou
Jojo, dnes už ani nemusí šťastně a svobodně povinně do pionýra, ani nemají svobodně omezený výběr na rodičovskou dovolenou mezi Mácháčem, Balatonem, severním ledovým oceánem v NDR a ti šťastnější Bulharskem, kam se svobodně jelo tři dny vlakem [happy]
電車オタク
Voyageur
Neděle, 14. června 2020 - 10:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 43
Registrován: 5-2019
Omezení předprodeje vybraných druhů jízdného a přepravného pro vnitrokrajské relace na území Plzeňského kraje:
- traťové jízdenky zakoupené v předprodeji s prvním dnem platnosti nejpozději 30. 6. 2020 platí bez omezení ve všech vlacích na území Plzeňského kraje do posledního dne platnosti,
- ostatní adresné jízdní doklady zakoupené u pokladní přepážky nebo ve vlaku s prvním dnem platnosti 1. 7. 2020 a později neplatí na území Plzeňského kraje ve vlacích kategorie Os a Sp a rychlících v úseku Klatovy –Železná Ruda-Alžbětín; sleva Region na tratích č. 162 a 192 platí bez omezení,
- cestující s platnou aplikací IN 50 nebo IN 50 D budou na území Plzeňského kraje ve vlacích kategorie Os a Sp a rychlících vúseku Klatovy –Železná Ruda-Alžbětínodbaveni ve-shopu ČD jako cestující s platnou aplikací IN 25 1/1,
- celodenní jízdenku region Plzeňský a Skupinovou víkendovou jízdenku region Plzeňský lze v předprodeji zakoupit s nejpozdějším prvním dnem platnosti 30. 6. 2020,
- jízdenky za tarif Plzeňského kraje (tarif PLK) dle přílohy 3 tarifu TR 10 lze v předprodeji zakoupit s nejpozdějším prvním dnem platnosti 30. 6. 2020.

____________________
od 14. 6. 2020 jsou nové podmínky zapracovány do změny tarifu ČD TR10
Neděle, 14. června 2020 - 11:33:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1775
Registrován: 1-2013
T.H.: ti šťastnější Bulharskem, kam se svobodně jelo tři dny vlakem
Svobodně... Osobně jsem zažil na bulharsko-rumunských hranicích dost drsnou celní kontrolu, že současná kontrola na hranicích neEU-EU je proti tomu idylka.
Neděle, 14. června 2020 - 14:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13276
Registrován: 5-2004
No ja nejvetsi buzeraci zazil na ceskoslovensko velkonemecke hranici v lete 91. A pak asi pred ctyrmi lety na vnitrosengenske hranici v lichkove.
Neděle, 14. června 2020 - 14:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11992
Registrován: 8-2012
No jo, dřív bylo líp.
電車オタク
Neděle, 14. června 2020 - 20:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1654
Registrován: 2-2010
Jak se daji prosím koupit přes app Můj vlak síťové jízdenky. Nikde to nemohu najít, a nebo to jde jen přes pokladnu a e-shop?
Posláno z mobilu. 2.0
Posláno z mobilu. 2.0
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Neděle, 14. června 2020 - 20:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 967
Registrován: 11-2007
Podle mě to jde jen na In-kartu. A to klidně i tu virtuální.
Cestuji výhradně se psem v postroji :-).
!Nevykat! :-)
263.001-0 a 263.002-8 - nejkrásnější princezny z Brna
Z historie:
363.087-8, 362.165-3 - nejzajímavější nereklamní esa
Úterý, 16. června 2020 - 11:49:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 1-2020
Prosím znalé o konzultaci: Před časem jsem si za body pořídil aplikaci IN-25 na rok a zároveň požádal o novou kartičku, neboť původní skončila během dubna platnost. Začátek platnosti jsem stanovil na konec června a trochu to pustil z hlavy s tím, že to začnu řešit, až to bude aktuální. V pdf k té transakci je uvedeno, že duplikát karty si mám vyzvednout na příslušné stanici mezi 24.5. a 1.6., což jsem tedy prošvihl - mám v plánu se tam poptat, ale uvítám jakoukoli radu. (bez komentáře nechávám celý ten systém předběžných In-karet a podobně, přišlo by mi, že podobným praktikám už mělo odzvonit někdy kolem roku 2001 ...).
Komis
Úterý, 16. června 2020 - 15:36:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 761
Registrován: 2-2019
Hotovou In-Kartu máte šanci vyzvednout do 90 dní, potom se skartuje a musel byste žádat znovu. Aplikace se vám převádí na nový duplikát, případně i na další, pokud byste to nestihl do skartace. Ale musíte to celé stihnout nejpozději do 6 měsíců od konce platnosti té původní In-karty (nosiče).
Úterý, 16. června 2020 - 19:41:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7
Registrován: 1-2020
Komis - skvělé, moc díky!