Diskuse » Archiv 2020 » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 23. 10. 2020 předcházející | další

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 23. 10. 2020

dolů
   autor příspěvek
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:31:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13499
Registrován: 5-2004
" Takže v létě budou děti vzhůru v půl čtvrté...)"

A v 7 večer se budou na kolech a pěšky hemžit potmě venku koncem prázdnin.
Racek
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 5-2004
No už jsem se bál, že snad letos nedojde na střídání času ...
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:47:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15526
Registrován: 10-2004
Alex7: Z Hlediska poptávky jsou vlaky ve 4 z Hradce a o půlnoci s přijezdem do Hradce na poptávkově podobně. Havlíčkův Brod analogicky. Ale rozdíl tu je. Havlíčkův Brod nemá alternativu, ale Hradec se dá objet přes Pardubice.
Čas je jenom číslo a vaše tělo neoblbnete. Zkuste zapomenout na to číslo a představte si, že v zimě vstávate o hodinu dřív, než dneska, tedy ne podle čísla, ale podle slunce. Děti budete tahat o hodinu dřív s postele, ty budou o 2 měsíce déle vstávat za tmy, ještě hodinu mít tmu va škole a budou ospalé. Mně se třeba vstává za tmy podstatně hůře, než do světla a celoroční letní čas mě k tomu donutí a přidá mi 2 měsíce vstávání za tmy navíc, protože v práci potřebuju být v některé dny na osmou. Naproti tomu to, že je v zimě tma od 4 mě fakt nepálí. Stejně jste doma, tak je buřt, jestli svítíte, nebo ne. Celoroční standardní čas by dal více svobody co se volby vstávání týče, zejména pro lidi z volnou pracovní dobou. V létě byste podle slunce mohli chodit úplně stejně do práce, jako dneska, jen byste neotvírali dveře kanclu podle čísla 9 ale podle čísla 8 a v zimě si to buď posunout o hodinu dřív, abyste měli přes den o hodinu víc světla a nebo nechat jako dnes. Provozu na směny 6/22 by to dokonce asi vyhovovalo víc. Celá podpora letního času je na poměrně hloupém argumentu, přece nebudu vstávat v létě v 6, když teď vstávám v 7. Budeš vstávat úplně stejně, jen číslo bude jiné.

T.H.: Děti budou vzhůru podle toho, kdy je dáte nebo necháte spát. Dětem, zejména těm malým, je nějaký čas u [zadnice] a kdyby to bylo jen na nich, řídí se podle přírody a ne podle rozumu či spíš nerozumu dospělých a jejich potřeby 3 měsíce v roce pařit na zahradě do čísla 22 na hodinkách a mít světlo.
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:57:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15206
Registrován: 12-2007
ještě hodinu mít tmu va škole a budou ospalé

Ne že bych byl pro celoročně letní čas (pozn. při uvědomění si, že všechny tři varianty mají svá "pro" i "proti", mi dlouhodobě vychází, že pro české území je nejvhodnější zachování střídání času), ale dodám, že i v mnoha dalších zemích jsou děti za tmy tak jako tak, mj. v zemích severských (ale i na severu Německa).

Plus tak jako tak i u nás v prosinci v 7:30 h, když do školy jdou, je ještě skoro tma, mj. s ohledem na různé mlhy/inverze atd.

Celoroční standardní čas by dal více svobody co se volby vstávání týče, zejména pro lidi z volnou pracovní dobou. V létě byste podle slunce mohli chodit úplně stejně do práce
A pokud tu volnou pracovní dobu nemají, tak i na tu (Zárubou kritizovanou) šestou by vcelku dlouho chodili zcela za světla. Ostatně, 20. 6. by slunce vylezlo nad obzor už ve 4 h ráno (tzn. už ve 3 h ráno by nebyla úplná tma). Ale zato hned po 20. h by za ten obzor zalezlo.

a jejich potřeby 3 měsíce v roce pařit na zahradě do čísla 22
Jé, ta pitomost ve smyslu "kdo souhlasí se zachováním letního času (přinejmenším v létě), má tento názor (mj.) kvůli grilovačkám na zahradě" se objevila i tady. [lol]

Jenom pro pořádek:
- tuhle blbost podsouvají i jiní zastánci celoročně "zimního" času i v různých dalších diskusích, mj. ji podsouvají i těm nositelům jiného názoru, kteří se v životě žádné takové grilovačky neúčastnili

(+ protože jsem se takové akce nikdy neúčastnil + alkohol nepiju, tak můžu jenom odhadnout další protiargument k takovému podsuvu, totiž že v chlastání a s tím spojené "náladě" není časový úder 22:00 h ani příchod úplné tmy nějakým "okamžikem ukončení + rozpuštění celého srocení".)

- v tomto konkrétním případě tento podsuv došel do dalšího "levelu", protože má-li být argumentem o délce slunečního svitu či alespoň "ne úplné tmy", tak ve 22 h u nás není úplná tma jen cca 1,5 měsíce v roce (tzn. rozhodně ne 3), resp. i tento údaj se výrazněji liší od Chebu (kde to je pochopitelně déle) po Jablunkov (kde úplná tma pochopitelně přichází celoročně dřív).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 08:59:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23143
Registrován: 5-2002
Vlčoun: A v 7 večer se budou na kolech a pěšky hemžit potmě venku koncem prázdnin.
Pokud je počasí na kolo, potažmo na hemžení venku vůbec (= není zataženo), tak koncem prázdnin v sedm večer žádná tma ještě zdaleka není. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 22. října 2020 - 09:00:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15207
Registrován: 12-2007
koncem prázdnin v sedm večer žádná tma ještě zdaleka není.
Při trvale "zimním" čase již bude (přinejmenším ve východní části republiky).

Plus k předchozímu příspěvku jsem ještě zapomněl dodat, že argumentaci zastánce celoročně "zimního" času lze interpretovat i opačné - komu vadí přetáčení času s tím, že např. koncem března přišel do kanclu v 8 h ráno (SEČ) a o týdne později to bylo také (dle hodinek) v 8 h ráno (SELČ), ale "de facto teprve v 7 h (SEČ)" a vadí mu to, může si při své flexibilní pracovní době dojednat, že při letním čase bude do práce přicházet o hodinu později (např. 8 h SEČ v "zimním" čase vs. 9 h SELČ během letního času).

Tzn. argumentace s flexibilní pracovní dobou se dá použít úplně stejně i z pohledu těch, kteří zachování střídání času považují za nejméně špatnou (nikoliv ideální) ze tří nabízených variant.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 09:35:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15208
Registrován: 12-2007
A ještě "grilovačkové" doplnění:
tak ve 22 h u nás není úplná tma jen cca 1,5 měsíce v roce
Přičemž to cca 1,5měs. období, kdy ve 22 h ještě není úplná tma, je vymezeno termínem cca 1. 6. - 15. 7., tzn. ze 2/3 zasahuje do mimoprázdninového období, tzn. do období, které ještě asi není tolik nakloněno (skrz volný čas všech zúčastněných apod.) konáním takových akcí.

A jiné doplnění:
Spíš bych diskutoval o termínech střídání časů,
...)
Řešení konec března–konec září se mi jeví jako nejlepší.

Mimochodem tento stav tady do roku 1996 býval.

Lze namítnout, že právě (teď) v říjnu je ta odpolední "hodina navíc" dost viditelná (západ slunce v 17 vs. 18 h), tzn. přítomnost letního času ještě v říjnu považuji za správné (s tím, že koncem října už není zbytí skrz přetočení na "zimní" čas skrz to, aby přece jen v 8 h ráno ještě nebyla úplná tma).
----------------------------------------------

Další moje případné reakce asi až později večer; odcházím na pracoviště s flexibilní pracovní dobou, jejíž začátek jsem si pro dnešek flexibilně stanovil na 10:30 h. [satan]

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
M_g
Čtvrtek, 22. října 2020 - 09:37:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 6-2006
Inženýre lidských duší...
může si při své flexibilní pracovní době dojednat, že při letním čase bude do práce přicházet o hodinu později (např. 8 h SEČ v "zimním" čase vs. 9 h SELČ během letního času).

Flexibilní pracovní doba má také svoji pevnou část, například 8 - 14.

Prostě to střídání někomu nevyhovuje. TEČKA.

(Příspěvek byl editován uživatelem M_G.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 09:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15209
Registrován: 12-2007
Flexibilní pracovní doba má také svoji pevnou část, například 8 - 14.
No vida, dokonce sám zaměstnavatel tedy souhlasí s přetáčením času, kdy těch 8 - 14 h vymezuje bez ohledu na to, zda jde o údaj dle SEČ či dle SELČ.

Asi není na takovém pracovišti dostatečný počet odpůrců přetáčení, aby si vyjednali to, že ta fixní část bude při "zimním" čase 8 - 14 h SEČ, ale při letním čase 9 - 15 h SELČ.

No, každopádně bez ohledu na předchozí: O. K., tak tedy při letním čase holt na 8 h SELČ, ale tím pádem během "zimního" času v práci na 7. hodinu SEČ; a bude to pro dotyčného (kterému střídání nevyhovuje) pořád "ve stejný čas".

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 09:57:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4461
Registrován: 5-2004
Portáš:
"Pokud bych si mohl vybrat, vyberu si letni cas, coby sova. Nevim komu by melo vadit ranni sviceni v praci, jsou pracoviste, kde je treba svitit i cely den a nikdo to neresi."
Není to o sově a letním čase v rozporu? Letní čas posunuje při stejných nominálních začátcích aktivit věci na dřív, člověk dřív vstává a dřív jde spát. [happy]

Jinak doufám, že vybraný jednotný čas bude stejný jako u sousedů.

Hajnej:
"Protože by klid v noci chtěli mít i ti, kteří nejsou se zaměstnavatelem ve vůbec žádném vztahu...?"
V noci jako po odpolední, kde už ten běžný „noční život“ ani teď neutichá s desátou nebo před ranní, kdy by liberalizace posunula některé provozy do pozdějších hodin a zbytek by pak měl větší klid na dospání? [happy]
Pezos
Čtvrtek, 22. října 2020 - 10:11:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 4-2014
T_._H_.:
"údajně v roce 2021, blíží se to, ale asi se to ještě hodí na COVID"
Vypadá to, že už se stalo [proud]
Konec střídání času? Těžko. Evropa zaspala, státy ani netuší, jaký čas by radši
Čtvrtek, 22. října 2020 - 10:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15527
Registrován: 10-2004
David: Zapomeň na čísla a mysli: Když nebudu přetáčet, což je vizí, tak při variantně celoroční letní čas vnutíš všem zimní vstávání o hodinu dřív: je nějaký rozvrh hodin, jednání apod., který respektuje povinnou hodinu klouzavé pracovní doby. Celoroční standardní čas ovlivní zvyky a potřeby podstatně menšího množství lidí, neboť v zimě se nezmění a v létě se budeš moci řídit podle světla. Rozdíl by byl v tom, že pevně rozvrhované věci by byly v létě o hodinu později oproti současnosti. Jenže co by to ovlivnilo? Když bys podle světla vstával stejně, tak by holt pracovní porada reálně začala o hodinu později, ale ty by sis mohl dělat věci, které reálně řešít po ní.
Čtvrtek, 22. října 2020 - 10:45:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12988
Registrován: 8-2012
kdyby to bylo jen na nich, řídí se podle přírody
No právě - začnou se budit s rozedníváním. Takže vstanou "podle přírody", čímž rodičům způsobí výron nadšení, protože bude "podle rozumu" půl čtvrtý ráno.
(Vono to stačí v půl pátý při "letním čase".)
jejich potřeby 3 měsíce v roce pařit na zahradě do čísla 22 na hodinkách a mít světlo
Nemám takovou potřebu, nemám zahradu a nemám hodinky [happy]. Každopádně tu máme něco, čemu říkám "sociální půlnoc", tzn. jakási společenská polovina noci. A to je v nejlepším případě v jednu, ale spíše ve dvě ráno (BĚŽNĚ se spí cca 22:00 až 6:00, akceptuji argument 21:00 - 5:00, ale normální není spát 20:00 - 4:00, aby to lícovalo s "přírodou", to dělala naposled moje prabába někdy ve dvacátých letech 20. století). Čili pokud jsou pro vás hodinky jen číslo, tak proč na nich nemít třeba zrovna těch 22?

P.S. Zas když se nebude qedlat časem, co budou sociální inženýři dělat?
電車オタク
Čtvrtek, 22. října 2020 - 11:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 726
Registrován: 2-2011
T_._H_.:
"ale normální není spát 20:00 - 4:00, aby to lícovalo s "přírodou","
Kdo určuje tu "normalitu"? Vy..?[rofl]
Saul_Goodman
Čtvrtek, 22. října 2020 - 11:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 11-2019
Zdenek102:
"Kdo určuje tu "normalitu"? Vy..?[rofl]"
Tak na prvním místě to neurčuje nějaký šotoonanista [wink]
Čtvrtek, 22. října 2020 - 12:06:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13500
Registrován: 5-2004
"Kdo určuje tu "normalitu"?"

Příroda. Spí se převážně za tmy. Když se tedy dřív setmí a dřív rozednívá tak to je o chození i vstávání dřív.

No zas někdo bude moct mektat jak mají lidi žít zdravě a sportpvat když budou o 2 měsíce dýl v roce chodit domů z práce za tmy.
Čtvrtek, 22. října 2020 - 12:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 727
Registrován: 2-2011
Hroch:
"Zdenek102:
Z102:Ptám se Vás uplně stejně: kde v současné době veznete řídící vozy/el. jednotky abyste stabilizoval věčně zpožděnou R16 při obratech v Praze?
Zkusil bych je poptat u nějakého toho výrobce kolejových vozidel.[biggrin]"
Zkuste. Dejte nám pak, prosím, vědět, jak jste dopadl, za jak dlouho ty řídící vozy přijdou a kolik budou stát.[wink]
Hroch:
"Zdenek102:
Z102:Jak zajistíte to, aby na současné infrastruktuře a v současném GVD jezdily renesance včas?
V prvním kole bych upravil GVD a v druhém kole třeba tu infrastrukturu."
1) Mohl byste detailněji popsat Vaše úpravy GVD?
2) Na té ifnrastruktuře byste upravil co + mohl byste dát dohromady časovou a finanční náročnost?
Hroch:
"Zdenek102: Ne, na Vaše nesmyslné omezující podmínky fakt nehraju. Není důvod."
Jestli oni to spíš nejsou moje omezující podmínky ale omezující podmínky dané současným stavem a omezující podmínky reflektující problémy reálného provozu.
Čtvrtek, 22. října 2020 - 12:30:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15210
Registrován: 12-2007
Krátký čas něco napsat se u mě najde i v rámci flexibilní pracovní pauzy určené na oběd, takže:

1) Mohl byste detailněji popsat Vaše úpravy GVD?
Zejména takové, že MD přesune taktové křižování R11 z Krahulova do Okříšek, čímž se napnutost celého konceptu "Renesance honem honem odjíždějící z HB už v S:03 h, pak 3min. přestup na R11 v Jihlavě, protože R11 honem honem spěchá do Krahulova na L:00 h, pak analogicky totéž v opačném směru, kde 4min. přestup v Jihlavě a pak honem jako k ohni do HB na L:57 h, kde pak 4min. přestupní doby na rychlíky + jen 6min. obratový čas" eliminuje.

Na té ifnrastruktuře byste upravil co
Spolu s aplikací předchozího bodu by pro začátek stačilo mít automaticky stavěné výhybky v žst. Třešť.
(na což mimochodem měla Dobrá správa dost času už před pár lety, protože koncept s taktovými křižováními v žst. Třešť zveřejnil Kraj Vysočina již cca v roce 2015, tzn. Dobrá správa měla čas na příslušné konání cca 4 roky času tak, aby od 12/2019, po příslušné změně konceptu, mohlo křižování v Třešti probíhat rychle a ne stylem "jeden z vlaků si počká, než výhybkář dojde přehodit výhybky; stejně tak případná zpoždění se v takové situaci eliminují o to hůře").

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 12:49:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12989
Registrován: 8-2012
Kdo určuje tu "normalitu"? Vy..?
Chápu, že je to akorát vysírka, ale odpovím vám: to už dávno určil společenský konsenzus, a ten ovlivnilo zejména zavedení elektrického proudu + kodifikovalo to třeba už zahájení pravidelného televizního vysílání (proč by se asi 20:00 říkalo "hlavní čas", když by šli všichni spát?). Ne, opravdu jsem to "neurčil" já - to neurčil nikdo jednotlivě, to se prostě stalo běžnou normou - s čímž máte očividně největší problém, když to není (jednotlivě) podle vás.
Dnes už opravdu téměř nikdo nechodí spát tzv. "se slepicema". Osmiletý děti jdou "spát" v osm téměř násilím a v půl desátý ještě "žijou". Tak to prostě je, to je prostě bežné a normální, ačkoli to nezapadá do nějakých šotoschémat (možná spíš "právě proto, že to nezapadá").
電車オタク
Čtvrtek, 22. října 2020 - 15:16:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3959
Registrován: 5-2002
T.H.: Dnes už opravdu téměř nikdo nechodí spát tzv. "se slepicema". Osmiletý děti jdou "spát" v osm téměř násilím a v půl desátý ještě "žijou". Tak to prostě je, to je prostě bežné a normální, ačkoli to nezapadá do nějakých šotoschémat
Checht. Je to kolik, dva dny, jak se tu zuřivě obhajovalo vstávání na šestou, a nemohl sis na mě neplivnout, že to považuju dnes už za nevhodné?[biggrin]

David: To řešíte zas jaký virtuální problém, snad ne tu bezproblémově jezdící Renesanci? Já jen, že ta žádná zpoždění negeneruje (max. občas zaskřípe přivěšování/odvěšování Znojma). Problémem je leda tak R11 a dost často bohužel i R9 (od Křižanova), takže to pak opticky vypadá jako "problémová linka". Neříkám, že by nebylo vhodné SZZ v Třešti, ale jeho absence není zdrojem problémů, jen snížením (i tak výrazně nenulové) schopnosti problémy (cizí) stabilizovat. Neboli ne každý pozdní odjezd z HB je důkazem "nedostatečnosti obratů".[wink]
Čtvrtek, 22. října 2020 - 15:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15211
Registrován: 12-2007
Je fajn si najít krátkou pauzu mezi pracovními úkoly i v odpoledním čase; hezky flexibilně, takže:

Je to kolik, dva dny, jak se tu zuřivě obhajovalo vstávání na šestou
- Ovšem ne v kombinaci s usínáním "se slepicemi".

- Plus rovněž nutno dodat konsekvence typu "vstávání na sedmou namísto na šestou" v podobě "konce odpoledních směn až ve 23 h" a s tím spojených jevů typu "v městech menších než velkoměsto se už předchozí cca 2 h nic moc neděje, MHD je vytížená spíše méně, ale musí držet svůj provoz až do cca 23:30 h kvůli tomu, aby pak odvezla odpolední směnu (kde mimochodem o to pozdější by pak bylo usínání lidí).

Problémem je leda tak R11 a dost často bohužel i R9 (od Křižanova)
V části případů i od Prahy. Ovšem - ať už tedy od Prahy či od Křižanova, tak přenesení zpoždění na Renesanci tímto prostě vzniká = vlivem okolností typu (zejména) JŘ napnutý jak kšandy kvůli křižování v Krahulově + (sekundárně; tam určitá "vata" na zkrácení intervalu křižování v Třešti je, tzn. v takové situaci pak i sudá Renesance čeká v Jihlavě na sudý R11, který předtím čekal v Krahulově) archaické zab. zař. v Třešti se to zpoždění přenáší.

takže to pak opticky vypadá jako "problémová linka".
V kontextu na dvě rychlíkové linky, na které je navázané, JE problémovou linkou (resp. v "epidemiologické" terminologii: je značným přenašečem, byť ne původcem).

Problémem je leda tak R11
O důvod víc ji (po vykřižování v S:00 h v Kostelci) honem honem nehnat na L:00 h až do Krahulova, ale jen do Okříšek (ruku v ruce s tím, že stabilnější "smyčkou" se tím pádem stane i kombinace S:00 HB + L:00 h "Okříšky namísto Krahulova).

A jen tak mimochodem - právě na Renesancích (resp. obecně dopravě okolo Jihlavy, ale totéž by se dalo připodobnit i k okolí dalších krajských měst v Čechách) se ukazuje další úskalí Zárubovic představy "ať ranní šichťácké směny začínají až v 7 h (= tím pádem ať odpolední směny končí až ve 23 h), to vše v zájmu (dle Záruby tímto proveditelného) "zkrácení provozního dne", kdy tím pádem by provozní den Renesancí začínal o hodinu později = první vlak od Telče by do Jihlavy přijel ne v cca 5:20, ale až v 6:20 h = rychlé spojení od Jihlavy do Prahy na 8. h (resp. tedy s příjezdem před 8. h) by bylo v čudu.

Zato by naopak musel jet ještě vlak z HB ve 23 h (bez návaznosti na R od Prahy, pokud by kvůli tomu nebyl zaveden), následně z JI okolo 23:30 h, tzn. tak, aby byl zajištěn odvoz lidí z odpoledních směn.

(Resp. aby se tedy z Jihlavska dalo do Prahy či kamkoliv tím směrem dostat na 8. h ranní, musel by být spoj/přípojová skupina "okolo půl šesté v Jihlavě" zachován, čímž pádem by se provozní den - ruku v ruce s vynucenou existencí spojů okolo 23:30 h - naopak o hodinu PRODLOUŽIL).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 18:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12992
Registrován: 8-2012
jak se tu zuřivě obhajovalo vstávání na šestou, a nemohl sis na mě neplivnout, že to považuju dnes už za nevhodné?
Já tu jsem dlouhodobě konzistentní v tom, že (BĚŽNĚ [happy] ) se v půl čtvrté nevstává (konzistentně s tím tvrdím, že "sociální půlnoc" není o půlnoci a tudíž se nelíhá se slepicema a nespí 20:00 - 4:00) a jestli se cítíš poplivanej, tak si to utři kapesníkem.
Na šestou se vstává (a už to dávno není standard), ale ne o půl čtvrté. (Ššššš, lavina nesouhlasných příspěvků o sestrách etc. se valí podruhé.)
電車オタク
Priapos
Čtvrtek, 22. října 2020 - 20:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1858
Registrován: 10-2012
David_jaša:
"Jinak doufám, že vybraný jednotný čas bude stejný jako u sousedů.

"

To je přece ale úplně jedno, jestli budeme nebo nebudeme mít stejný čas jako třeba Rakousko nebo Německo. Hlavní věcí zkrátka je to, aby si každý stát konečně už nějaký zvolil a tím přestaly v celé EU ty každoroční posuny.
Čtvrtek, 22. října 2020 - 22:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13806
Registrován: 8-2004
Zdenek102:
"Zkuste."
Já nic zkoušet nebudu, já tím dopravcem ani objednatelem nejsem.
Orky:
"Čas je jenom číslo a vaše tělo neoblbnete. Zkuste zapomenout na to číslo a představte si, že v zimě vstávate o hodinu dřív, než dneska, tedy ne podle čísla, ale podle slunce. Děti budete tahat o hodinu dřív s postele, ty budou o 2 měsíce déle vstávat za tmy, ještě hodinu mít tmu va škole a budou ospalé. Mně se třeba vstává za tmy podstatně hůře, než do světla a celoroční letní čas mě k tomu donutí a přidá mi 2 měsíce vstávání za tmy navíc, protože v práci potřebuju být v některé dny na osmou. Naproti tomu to, že je v zimě tma od 4 mě fakt nepálí. Stejně jste doma, tak je buřt, jestli svítíte, nebo ne. Celoroční standardní čas by dal více svobody co se volby vstávání týče, zejména pro lidi z volnou pracovní dobou. V létě byste podle slunce mohli chodit úplně stejně do práce, jako dneska, jen byste neotvírali dveře kanclu podle čísla 9 ale podle čísla 8 a v zimě si to buď posunout o hodinu dřív, abyste měli přes den o hodinu víc světla a nebo nechat jako dnes. Provozu na směny 6/22 by to dokonce asi vyhovovalo víc. Celá podpora letního času je na poměrně hloupém argumentu, přece nebudu vstávat v létě v 6, když teď vstávám v 7. Budeš vstávat úplně stejně, jen číslo bude jiné."
Úplně stejně se dá argumentovat i opačně. Při celoročním "letním" čase si můžete v zimě nařídit budík o hodinu později a holt místo v sedm budete v práci v osm. Svobodu vstávání máte i teď a není vůbec nijak vázána na to, kolik je hodin. Ani dnes vám nikdo nebrání vstávat v létě ve tři ráno.
Obhajoba standardního času stojí na naprosto ujetém argumentu "přírody", která ale žádné míry nemá, míry si zavádí pouze a jen lidé. Ono také to slunce v nadhlavníku je ve 12:00 jen pár dnů a to ještě záleží, zda jste zrovna v Jablunkově nebo v Aši (natož třeba v Čierné nad Tisou nebo v Santiagu de Compostela.
Viz.
David:
"mi dlouhodobě vychází, že pro české území je nejvhodnější zachování střídání času"
V zásadě ano.
T_._H_.:
"to už dávno určil společenský konsenzus, a ten ovlivnilo zejména zavedení elektrického proudu + kodifikovalo to třeba už zahájení pravidelného televizního vysílání (proč by se asi 20:00 říkalo "hlavní čas", když by šli všichni spát?). Ne, opravdu jsem to "neurčil" já - to neurčil nikdo jednotlivě, to se prostě stalo běžnou normou - s čímž máte očividně největší problém, když to není (jednotlivě) podle vás.
Dnes už opravdu téměř nikdo nechodí spát tzv. "se slepicema". Osmiletý děti jdou "spát" v osm téměř násilím a v půl desátý ještě "žijou". Tak to prostě je, to je prostě bežné a normální.
(BĚŽNĚ) se v půl čtvrté nevstává (konzistentně s tím tvrdím, že "sociální půlnoc" není o půlnoci a tudíž se nelíhá se slepicema a nespí 20:00 - 4:00).
Na šestou se vstává (a už to dávno není standard), ale ne o půl čtvrté."
Souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 22. října 2020 - 22:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23148
Registrován: 5-2002
David: Při trvale "zimním" čase již bude
Ale prdlajs...
Okolo rovnodennosti se svítání/soumrak mění rychlostí cca 2 minuty denně, takže koncem srpna zapadá Slunce někdy okolo tři čtvrtě na sedm (a týden před koncem srpna už v sedm) a pokud není pod mrakem, tak je ještě nemalou dobu světlo.

přinejmenším ve východní části republiky
Letmý pohled naznačuje, že je to cca čtvrthodina. To není nic tak hrozného.

TH: 20:00 - 4:00, aby to lícovalo s "přírodou"
A leedsuje se čistě podle světla nebo do toho mají co kecat i jiné veličiny, třeba teplota...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 22. října 2020 - 23:34:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15212
Registrován: 12-2007
Tak... a po návratu z flexibilního pracovního procesu, který jsem si dnes dle svého uvážení (mj. s ohledem na mé včerejší volno) flexibilně prodloužil na 12 h (a vracel jsem se z něj posledním spojem MHD jedoucím okolo 22:30 h, kdy dle Zárubovic představy by MHD v mém městě musela jezdit ještě o hodinu déle kvůli posunu konce odpoledních směn až na 23 h, tzn. buď rovněž prodloužení provozního dne o hodinu, anebo - aby se ten provozní den neprodloužil - začátek provozního dne MHD až před 6. h ranní namísto dosavadní 5. h ranní, což by mj. znamenalo, že mj. ani na Sp vlak znamenající dojížďku do Brna na 7. h ranní by se lidi nedostali MHDčkem, zato pak večer, kdy okolo 21. h těch lidí i v nenouzovém stavu jezdí lidí vcelku málo, by se provoz musel "násilně" držet až skoro do půlnoci namísto dnešních max. 23 h), můžu v okamžiku blížící se "nepřirozené, neastronomické a nepřírodní" půlnoci (protože ta "přírodní, astronomická a Bohem darovaná" půlnoc nastala již před 34 minutami) ještě něco napsat [happy].

Letmý pohled naznačuje, že je to cca čtvrthodina.
Jablunkov - západ slunce dne 31. 8. - v 19:30 h SELČ
Cheb - západ slunce dne 31. 8. - v 19:56 h SELČ
Tzn. rozdíl 26 minut.

Zkuste zapomenout na to číslo a představte si, že v zimě vstávate o hodinu dřív, než dneska, tedy ne podle čísla, ale podle slunce.
Vstávání podle slunce = stav, kdy naopak posun času o jedinou hodinu "sem a tam" v průběhu roku by byl těžce nedostačujícím posunem, protože (v českých zeměpisných šířkách) se čas východu slunce v závislosti na ročním období od sebe liší skoro o 5 hodin.

Vstávání coby převážně ranní akt má ve vztahu ke slunci jediný aspekt - a to VÝCHOD slunce (nikoliv okamžik jeho nejvyšší polohy na obloze).

natož třeba v Čierné nad Tisou nebo v Santiagu de Compostela.
Děkuji za zmínku Slovenska, kde při celoročně "zimním" čase by ve zmiňované Čierné nad Tisou bylo slunce nad obzorem v nejdelší den v roce, 21. 6., od 3:30 do 19:36 h (odkaz), kde mimochodem "středovou hodnotou" mezi těmito časy (tzn. momentem, kdy slunce je v nadhlavníku) je čas 11:33 h SEČ.

Španělsko (které již před několika desetiletími přešlo do středoevropského časového pásma) je vyloženým extrémem, nicméně i v dalších západoevropských zemích (Francie, Benelux) je rozdíl pozdějšího východu i západu slunce např. oproti Česku znatelný.

Není pak divu, že při výběru (má-li být zrušeno střídání času), zda ponechat trvale "zimní" či letní čas, by se tyto západoevropské země rozhodly třebas spíše pro "zimní", zato Česko + další země umístěné na východě středoevropského pásma (tím více pak např. Slovensko) pro celoročně letní.

Nicméně, když na to v příslušné době padla řeč, tak český premiér řekl něco ve smyslu, že chce celoročně "zimní" čas, protože jeho vnoučatům (na která nedlouho poté sám od sebe napráskal, že jejich matka trpí duševní poruchou) se v létě za světla špatně usíná (pozn. zatímco spát se jim nad letním ránem bude dobře, když slunce vyjde nad obzor už před 4. hodinou ranní SEČ?)...

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 23. října 2020 - 00:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15213
Registrován: 12-2007
Edit (resp. oprava chyby) po povolených více než 30 minutách - samozřejmě že do té "přirozené, Bohem darované a přírodní" půlnoci v tuto chvíli ještě skoro hodina času zbývá (tzn. v okamžiku napsání mého předchozího příspěvku do ní zbývalo ještě skoro 1,5 h, nikoliv že již uplynula více než půlhodina od ní).

Zde pár fotek ze situace, která letos nebude k vidění (a vlivem obdobných opatření nebyla k vidění ani "v opačném gardu" koncem března):

M_g
Pátek, 23. října 2020 - 01:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1280
Registrován: 6-2006
David:
Vy ste komik.
Naší zemí prochází 15. poledník, Aš je 3 stupně na západ a Jablunkov necelé 4 na východ a vy motáte o našem umístění na východě pásma.

A k tomuto
No vida, dokonce sám zaměstnavatel tedy souhlasí s přetáčením času, kdy těch 8 - 14 h vymezuje bez ohledu na to, zda jde o údaj dle SEČ či dle SELČ.
nemám slov. Snad jen, prostě geniální. Mě by taková konstrukce potvrzení střídání času zaměstnavateli nenapadla ani ve snu.
Pátek, 23. října 2020 - 02:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3961
Registrován: 5-2002
T.H.: Já tu jsem dlouhodobě konzistentní v tom, že (BĚŽNĚ [happy] ) se v půl čtvrté nevstává (konzistentně s tím tvrdím, že "sociální půlnoc" není o půlnoci a tudíž se nelíhá se slepicema a nespí 20:00 - 4:00)
Souhlas.

Na šestou se vstává (a už to dávno není standard), ale ne o půl čtvrté.
Taky souhlas. Je to tak o hodinu později. A teď počítejme, kolik je 4:30 bez osmi? Půl devátý večer. V předchozím odstavci potvrzuješ, že tou dobou chodit spát není rozhodně běžné. Dovozuji tedy, že nutnost vstávání na šestou je vhodné odstranit/výrazně omezit. A v tu ránu tady vykřikuješ něco jak tě donutím prohlásit DBL. Proč?
Pátek, 23. října 2020 - 06:37:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10994
Registrován: 6-2004
Postřeh do diskuse:
Spolužák vstává 2:55, to je de facto už 1:55 !!, aby byl na šestou (v provozu na železnici) v práci. Potřebuje déle než hodinu na ranní rituály... Čili celá tato problematika je ryze individuální.. některé učňáky učí od 7:10 denně, čili to je 6:10, ta první hodina... prostě ať tak, či tak, letní čas je třeba zrušit... To je můj názor
Pajzák
Pátek, 23. října 2020 - 07:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4391
Registrován: 6-2015
v létě za světla špatně usíná (pozn. zatímco spát se jim nad letním ránem bude dobře, když slunce vyjde nad obzor už před 4. hodinou ranní SEČ?)

Myslím, že něco jiného je usínání a něco jiného neprobuzení. Aspoň já to tak mám, usnout za světla mám velký problém, ale od 4 ráno už naštěstí nějaký ten rok být vzhůru nemusím a nebývám.
Pátek, 23. října 2020 - 07:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15529
Registrován: 10-2004
Hroch: Úplně stejně se dá argumentovat i opačně. Při celoročním "letním" čase si můžete v zimě nařídit budík o hodinu později a holt místo v sedm budete v práci v osm.
Jo a udělám to poprvé, dostanu vynadáno, udělám to potřetí a druhý den najdu na stole výpověď. Opačně to nehrozí. Jediné, co tam musíte vstřebat, že půjdete spát, když na hodinkách bude o 1 nižší číslo, jinak to bude úplně stejně.
Pokud se skutečně střídání zruší, tak zvítězí ta hloupá argumentace s číslíčky, protože ten názor je většinový. Důsledkem po pár letech bude, že škola bude začínat v 9 a celý život se opět posune víc do dopoledne. Ale večer na zahrádce bude světlo do desíti. Možná bych zvážil posun ještě o hodinu, aby bylo světlo do 11.

(Příspěvek byl editován uživatelem orky.)
Pátek, 23. října 2020 - 08:19:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12995
Registrován: 8-2012
Dovozuji tedy, že nutnost vstávání na šestou je vhodné odstranit/výrazně omezit
Prosím tě furt neblbni, žádné takové sociální inženýrství s "odstraňováním" potřeba není. Dílem se to upravilo samovolně, dílem to někomu vyhovuje a zbytek je holt o tom, kdo tahá za delší konec provazu, ale jakékoli vstupování do toho napáchá víc škody než užitku (cesta do pekla...).
Doprava se tomu musí přizpůsobit, dnes už to prostě není otázka akorát nějak odvézt tisíce strejců s rádiovkou na šestou do Kolbenky.
電車オタク
Pátek, 23. října 2020 - 08:27:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12996
Registrován: 8-2012
Spolužák vstává 2:55, to je de facto už 1:55 !!, aby byl na šestou (v provozu na železnici) v práci
Jenže tohleto převážení výpravčích, strojvedoucích apod. stovky kilometrů jen proto, aby jim České dráhy mohly platit "moravské peníze" za práci v Praze, není nic běžného a normálního.

Možná bych zvážil posun ještě o hodinu, aby bylo světlo do 11
No hlavně aby nebylo světlo už ve čtyři ráno, to je podstatnější.
電車オタク
Pátek, 23. října 2020 - 08:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3845
Registrován: 5-2003
Když už chceme sociálně inženýrovat,tak nejlepší by bylo,kdyby celý svět měl GMT a sociální půlnoc,ať si každý stát nastaví,jak chce,ale neplete do toho čas na hodinkách..[biggrin]
Tři vážnější poznámky:
-zrušení letního/standard času by stejně asi vyústilo v posuny začátku směn (např. zima 7/15/23, léto 6/14/22)
-kdybychom se chtěli řídit podle přírody,museli bychom hodinky šoupat ještě mnohem víc a častěji, a hlavně by bylo přirozeně pracovat v zimě třeba 6 h a v létě 10
- letní čas sám o sobě je v poho,ale demence je šoupat ho už v březnu/na konci října..kdyby byl cca 15.dubna-1.rijna,bude proti němu držkovat mnohem míň lidí..
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pátek, 23. října 2020 - 09:04:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 691
Registrován: 9-2015
>> Priapos: Je úplně jedno, jestli budeme mít stejný čas jako Rakousko.
No úplně jedno to není, časový posun je každopádně pruda. A jestli si Slovensko vybere stejný čas jako Německo a nacionalističtí Češi zase něco extra (jako kdysi měnu - doufám, že jste v obraze a sledujete kurz, jak vám vaše úspory mizí pred očima), tak to bude dost blbé.
Úplně nesnáším tohleto "každý stát si to rozhodne, jak chce, ale za všechno může Unie".
Samozřejmě, že toto se má určit centrálně, a zase tak ať od Portugalska po Maďarsko zůstane stejný čas.
Pátek, 23. října 2020 - 09:08:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10708
Registrován: 4-2003
TZ: Dovozuji tedy, že nutnost vstávání na šestou je vhodné odstranit/výrazně omezit.

Většině z těch lidí to nevadí. Seš schopnej to pobrat? Co je ti do toho, odkdy kdo pracuje??

To bys totiž musel začít NAŘIZOVAT pracovní dobu. (třeba v CEDOPu by se muselo pracovat od osmi, to byla [zadnice])

Mimochodem - moje manželka má pohyblivou pracovní dobu a má spoustu kolegyň, který dělají už od šesti. Aby mohly ve dvě vypadnout a mít reálně po příchodu domu 3 hodiny denního světla a nemusely ho proplejtvat v kanceláři.Sousedka zase šéfuje oddělení v jedný Bille na okraji Prahy a dělá od 5:30. A vyhovuje jí to tak, protože je reálně ve dvě doma. A vyhovuje to i tý Bille, ta by jinak musela odvírat až v 9.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 23. října 2020 - 09:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15214
Registrován: 12-2007
Aš je 3 stupně na západ a Jablunkov necelé 4 na východ a vy motáte o našem umístění na východě pásma.
Jistě že na východě.
Výrazně větší území Středoevropského času je na západ od nás než na východ, viz i


Mě by taková konstrukce potvrzení střídání času zaměstnavateli nenapadla ani ve snu.
O. K., o to víc jsem rád, že díky mě jste se to dozvěděl.

Jo a udělám to poprvé, dostanu vynadáno, udělám to potřetí a druhý den najdu na stole výpověď. Opačně to nehrozí.
Velmi vratký konstrukt (mimochodem by bylo zajímavé zdůvodnění té výpovědi dle zákoníku práce, resp. bylo by zajímavé sledovat, pokud by někdo dal výpověď při trvale "zimním" čase, kdy by si dotyčný zaměstnanec myslel, že "opačně to nehrozí").

Spolužák vstává 2:55, to je de facto už 1:55 !!, aby byl na šestou (v provozu na železnici) v práci
Jestli (viz i jeden z jiných příspěvků), vlivem postupných společenských změn, kdy vstávání na šestou se stalo menšinovým, by nebylo taky lepší, aby se nádražácké dvanáctky změnily z 6 - 18, resp. 18 - 6, na 7 - 19, 19 - 7 či 8 - 20, 20 - 8.
Pátek, 23. října 2020 - 09:19:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 728
Registrován: 2-2011
T_._H_.:
"Kdo určuje tu "normalitu"? Vy..?
Chápu, že je to akorát vysírka, ale odpovím vám: to už dávno určil společenský konsenzus,......
Dnes už opravdu téměř nikdo nechodí spát tzv. "se slepicema". Osmiletý děti jdou "spát" v osm téměř násilím a v půl desátý ještě "žijou". Tak to prostě je, to je prostě bežné a normální, ačkoli to nezapadá do nějakých šotoschémat (možná spíš "právě proto, že to nezapadá")."
Společenský konsenzus si možná tak určil co je běžné. To, co je normální (speciálně v tomto případě) určuje příroda a ne nějaký společenský konsenzus nebo T.H.
Vskutku mě baví, jak tady šermujete pořád s výrazy co je normální a co není anižbyste se vůbec zamyslel nad slovy, která používáte. Zkuste rozlišovat rozdíl mezi tím, co je normální a co běžné. Nejedná se o tatáž slova.
T_._H_.:
"
Na šestou se vstává (a už to dávno není standard), ale ne o půl čtvrté. (Ššššš, lavina nesouhlasných příspěvků o sestrách etc. se valí podruhé.)"
Až vylezete z té vaší zlaté klece/sociální bubliny, tak možná, někdy, snad pochopíte, že neexistuje jenom Praha a homeoffice/kanceláře.
Pátek, 23. října 2020 - 09:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10709
Registrován: 4-2003
nebylo taky lepší, aby se nádražácké dvanáctky změnily z 6 - 18, resp. 18 - 6, na 7 - 19, 19 - 7 či 8 - 20, 20 - 8.


Tak ať si to ti zaměstnanci se zaměstnavatelem dohodnou - pokud budou mít pocit, že to je lepší. Nikdo jim v tom přeci nebrání. To my tady přeci nevyřešíme za ně.

Na to aby se dohodli existují i různá udělátka - například institut kolektivního vyjednávání.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 23. října 2020 - 09:32:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15215
Registrován: 12-2007
Tak ať si to ti zaměstnanci se zaměstnavatelem dohodnou
Ovšem, právě tak jsem to měl na mysli.

I když - zrovna u nádražáků si dost všímám toho, že brblají (teď myslím ty, kteří nemají "dvanáctky", ale různé začátky/konce směn) nad tím, jak jsou některé turnusy (z jejich pohledu) nevhodně rozdělené s ohledem na čas a místo začátku či konce směny, ale zůstává jen u brblání. Ale to je jejich mínus.

A teď počítejme, kolik je 4:30 bez osmi? Půl devátý večer. V předchozím odstavci potvrzuješ, že tou dobou chodit spát není rozhodně běžné. Dovozuji tedy, že nutnost vstávání na šestou je vhodné odstranit/výrazně omezit.
Zárubovic konstrukt/falešné dilema s vážnou trhlinou - nepočítá s tím, že přinejmenším části (dospělých) lidí stačí spánek kratší než 8 h, že jim postačí spát třebas "jen" 7 h.

P. S. ode mě zase (kromě nějaké kratší pauzy, během které bych ale napsal jen něco kratšího/rychlejšího) do večera nic dalšího; za chvíli jdu flexibilně pracovat, kdy i pro dnešek jsem si flexibilně stanovil začátek práce na 10:30 h.

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Mladějov
Pátek, 23. října 2020 - 09:52:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15242
Registrován: 3-2007
>by nebylo taky lepší, aby se nádražácké dvanáctky změnily z 6 - 18, resp. 18 - 6, na 7 - 19, 19 - 7 či 8 - 20, 20 - 8.

Tak s elektrárenskými šichtami jste se netefil (zdravím M-g !), s "nádražáckými" také ne.

A i kde dělají na nějakých pevných pracovištích vámi ideálních 7-19 (třeba i jen vrátnice), tak mají zaměstnanci snahu to dělat úplně jinak - ten noční přijde na 17h a odslouží to až do rána, protože stejně nemá z toho večera nic,a ten denní je do půl 17:30 - 18h doma a ještě se doma s rodinou navečeří a prožije večer.

Nehledě na to, že (spolu s dalšími, třeba TZ) nejste hlavně vůbec schopni pochopit takovou hlavní zásadu, když to řeknu jednoduše, nesrat se lidem zbytečně do života.

Víte, ono ty společenství, kde je na všechno předpis a všem se všechno diriguje, tam nebývají lidé spokojení.

Škoda, že jste (+ třeba TZ) nemuseli zažít třeba povinnou vojenskou základní službu, kde pečovali o dobu vašeho spánku, o jídlo ve správnou dobu, kulturu, volný čas, správné oblečení i podle venkovní teploty atd, atd., ale nikdo by tam nechtěl být ani o den déle.

Moc si tedy nejsem jist, zda to při svém poněkud autistickém přístupu pochopíte, ale Tomášovi Zárubovi by třeba mohlo svitnout.

No anebo "je to něco úplně jiného" a je to.
Jen mne s trochou hrůzy překvapuje, kolik lidí je ochotno těm druhým i proti jejich vůli (!!!!) organizovat život.

Za mne k tomuhle tématu vše, tahat se o slovíčka s vámi nemíním, to se nezlobte.
Pátek, 23. října 2020 - 09:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15216
Registrován: 12-2007
Tak, ještě rychle před odchodem na MHD:

Nehledě na to, že (spolu s dalšími, třeba TZ) nejste hlavně vůbec schopni pochopit takovou hlavní zásadu, když to řeknu jednoduše, nesrat se lidem zbytečně do života.

Takže pro pana Mladějova zopakuji text svého předchozího příspěvku:
Tak ať si to ti zaměstnanci se zaměstnavatelem dohodnou
Ovšem, právě tak jsem to měl na mysli.


Tzn. jestli nádražákům vadí začínat dvanáctky od 6 h ráno, tak ať si to sami dohodnou.

Ostatní Mladějovy odstavce tím pádem jsou irelevantní.

P. S. Stále čekám od p. Mladějova na odpověď na moji otázku, kolik cestujících v prvním ranním rychlíku jedoucím z HK do Prahy považuje na příjezdu do Poděbrad za dostatečný počet pro existenci takového spoje, přičemž 20 cestujících dotyčný označil za počet příliš nízký.

Tzn. jaký by to měl být dle jeho názoru počet?
Pátek, 23. října 2020 - 10:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9163
Registrován: 5-2002
Jsou na světe státy, které mají jednotný centrální čas a rozkládají se taky přes 5 časových pásem. V jednom z nich mají někde sluneční poledne v 11 nebo taky v 15 hodin (snad uhodnete). V dalším je jim to jedno, protože se jim tam v létě nestmívá a v zimě nerozednívá (taky jsou tam časová pásma nahuštěnější). Zažil jsem přechod z našeho letního času (poledne ve 13) do toho poledne v 11. To už je pecka, i když mezitím měníte 6 či 7 časových pásem. Naopak za tím polárním kruhem v létě je to taková spací nirvána. Spokojeně si spíte kdy chcete a bdíte, chodíte nebo zkrátka sportujete kdy chcete. To bylo vždy docela fajn. V zimě nevím, to jsem za polárním kruhem raději nebyl.
Mladějov
Pátek, 23. října 2020 - 10:13:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15243
Registrován: 3-2007
>Stále čekám od p. Mladějova na odpověď na moji otázku, kolik cestujících v prvním ranním rychlíku jedoucím z HK do Prahy považuje na příjezdu do Poděbrad za dostatečný počet pro existenci takového spoje, přičemž 20 cestujících dotyčný označil za počet příliš nízký.

Vy jste opravdu autistický demagog, pane.
Že se na takovéhle věci vždycky ptáte s oblibou mne, a ne třeba toho Zdeňka 102 ?

Opakuji - buďte rád, že to jezdí a myslel sem, že víte, že pro vedení či nevedení jiného vlaku je těch kritérií víc, než nějaké číslo 20, 12, nebo sedm. Přece velmi dobře víte, že ať odpovím cokoli, tak to rozcupujete.

Nesmyslné abstrahování se snahou dokázat mou pomýlenost a hloupost, to už se tady snažíte dávno.
S takovýmhle demagogickým stylem "diskuse", kdy si hrajete na "objektivního" a točíte se na slovíčku dva týdny, si jděte někam (já bych řekl k panu Jůzovi, ale to asi neznáte).

Čest práci.
Pátek, 23. října 2020 - 10:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15217
Registrován: 12-2007
Tak... i před prvním pracovním úkolem se chvilka času najde; hezky flexibilně (asi zase až do pozdního večera, jak sám flexiblině uvážím) a ne tak, jak by chtěl diktovat Záruba, přičemž jiná osoba mě nesmyslně "hodí se Zárubou do jednoho pytle".

Že se na takovéhle věci vždycky ptáte s oblibou mne, a ne třeba toho Zdeňka 102 ?
Takže kromě nepovšimnutí si mých názorů tu máme i nepovšimnutí si mých reakcí na Zdeňka-102 např. v otázkách Sp vlaků "Renesance".

Přece velmi dobře víte, že ať odpovím cokoli, tak to rozcupujete.
Chybné předjímání.

O. K., tak tedy bez odpovědi (nic jiného jsem nečekal; stejně tak jsem nečekal sebemenší sebereflexi, že minulý Mladějům příspěvek byl úplně mimo, resp. "reagoval" na přesný opak toho, co si myslím a co píšu, tzn. následek nepochopení psaného textu).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 23. října 2020 - 11:05:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3963
Registrován: 5-2002
Mladějov, RadekŠ: Jo bylo by to hezký, kdyby si to každý mohl dohodnout. S heslem nesrat se lidem zbytečně do života bych vřele souhlasil, kdyby ovšem platilo. Protože jaká je teď realita? Diktatura nedospavých (jen s mírnou nadsázkou). Brzký start je "implicitní nastavení", a vždy mě stálo neskutečných sil "si to prostě dohodnout" jinak. Běda, když se má něco pracovního řešit odpoledne...
A mnohdy je to úplně nemožné (prakticky jakékoliv kolektivní aktivity, takže to holt nejvíc odnáší děti). Třeba v MŠ "otevřeno musí být od 6:30, lidi přece chodí do práce - tak holt konečná v 5, protože aby učitelky taky někdy odešly". Neboli ranní vstávači mají přednost, "protože tak je to správne, tak to ma byt", že se "musí včas do práce" je jakoby jasný, ale že se dost často "nemůže předčasně z práce" už je váš problém. Proč ne naopak? Protože proto. A takových příkladů by se našlo, třeba skoro komplet zdravotnictví.

Takže to s těmi dohodami a vzájemným (?) necháváním žít je moc hezká teorie. A ten "celospolečenský posun" (jakkoli beru, že skutečně nastal) je houby platný, dokud těch brzy ranních začátků nebude opravdu úplné minimum, aby šlo říct "exotické požadavky neřešíme". A to, nezlobte se na mě, nějakou cestou individuálních dohod zařídit nelze, už proto, že jsou uzavírány v 99,999% mezi tzv. "třetími subjekty" a dopady na ostatní se v nich neřeší.
Ale to je asi moc složitá myšlenka, že, to budeme raději primitivně vyřvávat jak protržení něco o dobroserech a tak, protože si kdosi dovolil napsat něco, co by možná zavánělo jakousi regulací. Zřejmě budete i proti hygienickým předpisům, vždyť lehce zkažený jídlo přece může být pro někoho stravitelné a je levnější, tak je věcí individuální dohody s hospodským a co se jim do toho všichni (prostřednictvím státu) sereme, ono jim to tak ("nepochybně") vyhovuje, a tak dále.
Pátek, 23. října 2020 - 11:12:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12998
Registrován: 8-2012
Až vylezete z té vaší zlaté klece/sociální bubliny, tak možná, někdy, snad pochopíte, že neexistuje jenom Praha a homeoffice/kanceláře
PLUS
Ale to je asi moc složitá myšlenka, že, to budeme raději primitivně vyřvávat jak protržení něco o dobroserech a tak
OK, tady už je očividně po diskuzi. Jen ještě nějaký ten argument ad absurdum typu "Zřejmě budete i proti hygienickým předpisům, vždyť lehce zkažený jídlo přece může být pro někoho stravitelné a je levnější, tak je věcí individuální dohody s hospodským" a tak dále...
電車オタク
Priapos
Pátek, 23. října 2020 - 11:32:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 10-2012
Mirek_Zv.:
">> Priapos: Je úplně jedno, jestli budeme mít stejný čas jako Rakousko.
No úplně jedno to není, časový posun je každopádně pruda. A jestli si Slovensko vybere stejný čas jako Německo a nacionalističtí Češi zase něco extra (jako kdysi měnu - doufám, že jste v obraze a sledujete kurz, jak vám vaše úspory mizí pred očima), tak to bude dost blbé.
"


Žádná „pruda", jak to nazýváte, přece nebude. Každý stát si zvolí svůj čas, provede se poslední změna v celé EU a tím je hotovo. A proč by se měl měnit kurz koruny kvůli tomu, jaký čas bude v Rakousku a Slovensku, to tedy opravdu nechápu.
Pátek, 23. října 2020 - 12:55:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10710
Registrován: 4-2003
Třeba v MŠ "otevřeno musí být od 6:30,

Nemusí, ale lidi to tak v daným místě chtí a proto zřizovatel školky zvolil tenhle čas.To není nijak centrálně nařízeno.

Ale to je asi moc složitá myšlenka, že, to budeme raději primitivně vyřvávat

Složitý je tak maximálně pro Tebe pochopit, jak funguje nemalá část populace a jak fungují určité procesy. Tahle to mají autisti.

Nebo třeba lidi, který neprošli vojnou (například, viz Mladějov) a s jsou někdy od gymnázia zamčený ve svý sociální bublině. A nemuseli na tý vojně i jinde bejt pohromadě i s jinejma lidma.

Ale na to nemusíš na vojnu, stačí nějaký ten florbálek, kola, atd. a nebejt úplnej ignorant.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Pátek, 23. října 2020 - 13:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15218
Registrován: 12-2007
Tak, v rámci flexibilní práce mám pauzu na (zaměstnavatelem plně placený, mmch. velmi příjemný benefit) oběd, takže pár chvil pro napsání pár řádků se najde:

OK, tady už je očividně po diskuzi. Jen ještě nějaký ten argument ad absurdum typu "Zřejmě budete i proti hygienickým předpisům, vždyť lehce zkažený jídlo přece může být pro někoho stravitelné
Kromě naprosté mimoběžnosti (zdravotní škodlivost zkaženého jídla vs. žádná zjevná škodlivost typu "vstávání na 6. h namísto na 7. h") mimochodem Záruba ani nemá docela tak pravdu, protože je povoleno prodávat jídlo s překročenou dobou minimální trvanlivosti (pozor, netýká se jídla s údajem "spotřebujte do"), pokud je toto jídlo umístěné v samostatném regálu, viditelně označeném údajem o tom, že jde o jídlo s prošlou minimální trvanlivostí.

Plus takové zboží pochopitelně bývá prodáváno za nižší cenu.

Třeba v MŠ "otevřeno musí být od 6:30, lidi přece chodí do práce - tak holt konečná v 5,
Čili školka přesně odpovídající (Zárubou podporovanému) trendu, kdy ti, kdo chodí do práce na šestou, své dítě předtím do takové školky nedovedou, tzn. tato školka je právě určená pro (Zárubou podporované) lidi chodící na sedmou (i když - i to může být jen tak tak, co se otevření školky v 6:30 h týče) + krom toho i lidí chodících na osmou.

Každý stát si zvolí svůj čas, provede se poslední změna v celé EU a tím je hotovo.
Omyl.

EU pouze dala ruce pryč od centrálního stanovování toho, jak to má být (tzn. centrálního stanovování, že čas se jednak přetáčí a jednak kdy se přetáčí).
Nyní si každý stát může stanovit, jak to bude mít, tzn. zda trvale letní, zda trvale "zimní" či ZDA NADÁLE S PŘETÁČENÍM ČASU.

A ještě k Mladějovic Přece velmi dobře víte, že ať odpovím cokoli, tak to rozcupujete.
Stejně tak si dovolím zaspekulovat o opaku, tzn. i pokud by zde onen jiný z diskutujících uvedl, že v tom prvním ranním rychlíku z HK přijíždívá do Poděbrad ne 20, ale např. 40 nebo 50 lidí, tak by Mladějov psal něco ve smyslu "to by se vešlo do autobusu" (srov. s jeho obdobnou argumentací u vlaků přes Horní Dvořiště bez pochopení dalších souvislostí).

(Příspěvek byl editován uživatelem David.)
Pátek, 23. října 2020 - 13:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3968
Registrován: 5-2002
lidi to tak v daným místě chtí
Tak určitě, akorát bych nesměl vědět, jak zhruba tam ty děti během rána postupně dochází. A že naopak během krátký doby před zavíračkou jich nemálo odchází "s jazykem na vestě včas". Ale klidně dál fabuluj o sociálních bublinách.
No nic nechme toho, stejně to celý byla spíš tak napůl vážně míněná odlehčovačka tématu (ne)efektivity ranních rychlíků, tak se k nim snad radši vraťme.[wink]
Pátek, 23. října 2020 - 14:05:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10711
Registrován: 4-2003
.bych nesměl vědět, jak zhruba tam ty děti během rána postupně dochází. A že naopak během krátký doby před zavíračkou jich nemálo odchází "s jazykem na vestě včas". Ale klidně dál fabuluj o sociálních bublinách.

Tak přesvědči své spoluvovčany v lokalitě kde bydlíš, zastupitele a ať to obec/město jako zřizovatel školky upraví. Já jsem taky vodil děti do školky, tak jsem tyhle debaty zažil, vč. ředitelů a zastupitelů. Ve svý podstatě to nemá žádný jednoznačný řešení.

Vono můžeš něco posouvat, ale pak zjistíš, že to v tom případě dají dvě učitelky výpověď a k tomu třeba ještě kuchařka. Protože za ty prachy a s tou odpovědností tam do šesti nebudou. A můžeš tu školku rovnou zavřít.

Nebo si dej děti do soukromý školky. Ty na to aspoň máš peníze, na rozdíl od někoho, kdo dělá od šesti u pásu a nemá ani jak ty děcka to tý školky dát.
obrázek - Drážní stupnice tvrdosti modrých gum.
citát - Harry Callahan: "Názory jsou jako díra do zadku. Má ji každý."

Mladějov
Pátek, 23. října 2020 - 14:10:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15253
Registrován: 3-2007
RŠ: Nojo, ale to by bylo individuální řešení [wink]
Pajzák
Pátek, 23. října 2020 - 14:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4392
Registrován: 6-2015
Loni u nás na dědině proběhla ve školce schůzka před zahájením školního roku. Z úst ředitelky zazněla výzva, jestli někdo má návrh, jak změnit provozní dobu, tak ať jej přednese. Návrh, aby se začínalo dřív jak v 6:30, byl obratem smeten, že tak brzo do školky žádná zaměstnankyně nechodí. Druhý návrh, jestli by nemohla být otevřená aspoň do 16:30 (místo do 16:00), byl rovněž odmítnut, že tak dlouho tam nikdo čumákovat nebude. Jestli tedy čekala, že zazní návrh, aby školka jela od osmi do dvou, tak se holt nedočkala.
Pátek, 23. října 2020 - 15:08:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4182
Registrován: 9-2003
David 15212: A jak vám do toho vašeho sociálního inženýrství pasuje, že v reálu je to přesně naopak, než vy teoretizujete - totižto zeměn a západě Evropy volí letní čas, na východě zimní. O tom, že my nejsme na východě časového pásma ale přesně uprostřed, vám už někdo napsal. To, že se to nekryje se skutečným používáním časových pásem, je úplně jedno - my jsme v ideálním prostředku. Ale vypovídá to o něčme jiném - že všechny země mají tendenci volit si časové pásmo, ve kterém je později, než je ve skutečnosti.
TH 12996: Já myslím, že Fany to myslel právě opačně - že prostě souvislost mezi dobou vstávání a začátkem pracovního dobu je volná a individuální. Já taky vstávám v půl šesté, abych zpravidla s odřenýma ušima v osm vypadl z domu. Akorát ten jeho závěr je zcela nesmyslnej.
Záhuba 3961: A proč furt kalkuluješ těch osm hodin spánku? Já chodím spát kolem půlnoci, když není lockdown, tak i později a vstávám v půl šesté. A hlavně - už Ti to řekli všichni - proč máš kurwa tu potřebu neustále se všem do všeho srát, se vším kvedlat, všem vnucovat své domnělé dobro?
NOBLE BRICKS
M_g
Pátek, 23. října 2020 - 15:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1281
Registrován: 6-2006
Pajzák: nevím, na schůzce jsem nebyl, ale nedošlo náhodou ke smetení, protože ty okrajové potřeby vyslovil nevýznamný počet dětí (ústy jejich zástupců)?
Pajzák
Pátek, 23. října 2020 - 16:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4393
Registrován: 6-2015
Vyslovil to jeden člověk. Ale bez jakéhokoli pokusu o zjištění, kolik lidí by to uvítalo, byl návrh smeten. Zájem mělo cca 10 lidí (ve školce je cca 50 dětí).
M_g
Pátek, 23. října 2020 - 16:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1282
Registrován: 6-2006
V takovém případě je asi škoda, že se "neozvali" i ostatní.
Ještě je druhá "kontraindikace", že někteří z těch deseti chtěli protáhnout ráno a někteří odpoledne.

No a natáhnout směnu pro zaměstnance školky dál než 6:30 až 16:00 taky není úplně jednoduché.
Potřebujete buď dalšího člověka na částečný úvazek nebo se se stávajícími domluvit, ale jste přes 48 hodin týdně a to může být problém i "úřední". Trvalé přesčasy nelze nařídit.

Nevím, třeba naopak všichni pracují na částečný úvazek, ale nemusejí chtít jeho rozšíření i za cenu výpovědi (ukončení prac. poměru).

Třeba s ohledem na zamce očekávala ředitelka návrh na mírné zkrácení. Ale o tom už psal RadekŠ
Pátek, 23. října 2020 - 17:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13501
Registrován: 5-2004
Vím o dost lidech co chodí do práce na 6-7 aniž by museli neb v klidu vyřídí záležitosti než je začnou otravovat oběžníkama kolem 8-9 ouřadové a je po práci.