Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Autobusy v Praze | « předcházející | další » |
Autobusy v Prazedolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
autor | příspěvek |
---|---|
Petr_k
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14370 Registrován: 4-2003 ![]() |
Někde jsem viděl číslo kolem 150 Kč/km - malý výkon (asi 110 km, z toho 80 km na lince a 30 km manipulací), na který je nutno rozpočítat skoro dvojnásobné personální náklady (řidič+průvodčí), trasu se znatelným vlivem na spotřebu (průměr nebude pod 50 l/100km, i když JŘ není psaný tak ostře jako na běžných linkách) a nutnost krýt odpisy a údržbu všech retrovozů (bez ohledu na to, který z nich zrovna jezdí). Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2598 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "Zxs91: "Věděl by někdo - případně dokázal nějak kvalifikovaně odhadnout - náklady na jeden vozokm linky K?" Nebude se to lišit podle toho, co tam jezdí? Jinou spotřebu bude mít RTO a jinou zase Citybus, nebo devítková Karosa." Spotřeba PHM je jen malá část celkových nákladů na provoz - srovnatelné s ostatními vnitroměstskými linkami. Další část nákladů je na posádku. Ta je oproti jiným linkám vyšší, protože navíc je průvodčí. A pak jsou fixní náklady, které jsou nezávislé na odjetých km. Ty jsou opět s jinými vozy srovnatelné, ale jen do doby než je začneme přepočítávat na ujeté km. Vozů je 6 (RTO, C734 - v opravě, B951, B961, Citybus, Citelis), na provoz je potřeba jeden a to ještě jen na dva dny ze sedmi. Když si tohle uvědomíte, tak ta částka uváděná Petrem_k není až tak zlá. P.S.: náklady na takovou operativní zálohu mohou být podobně vysoké. Je to vůz "navíc", který má fixní náklady a náklady řidiče. Ovšem km výkony mohou být také nulové. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 171 Registrován: 5-2025 |
5735: Děkuji za objasnění. Tak nějak jsem žil v domnění, že novější vozy mají nižší spotřebu, než třeba staré RTO. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 339 Registrován: 5-2007 ![]() |
Kid: celá problematika je vůbec zajímavá k přemýšlení nad náklady. Dejme tomu, že RTO bude mít o 1/3 vyšší spotřebu než NB12. Pokud teď spotřeba NB12 dělá 9 Kč / km, u RTO budeme třeba na 12 Kč / km, takže máme rozdíl 3 Kč / km. Když srovnáme rozdíl ve fixech, budeme úplně jinde. Plně provozní auto v mojí firmě sebere na fixech třeba 2000 Kč denně / 14000 Kč týdně (náklady mimo šoféra a naftu - všechno včetně pojistek, parkování, odpisů, údržby atd.). Při představě, že Sorka u DP to má podobně (ona nemá, ale zjednodušuji), vytočí za týden třeba optimálních 2000 km a na těchto nákladech je třeba na ceně 7 Kč / km. Když srovnáme vozovou potřebu historické linky, máme tam tedy 6 vozidel, co dohromady udělají 220 km týdně. Nižší nájezd se částečně projeví v nižších fixních částkách na údržbu, odpisy jsou u historických vozidel taky jinak, opět velmi zjednodušeně řekněme, že takový autobus stojí polovinu, tedy 1000 Kč denně, i když se nepohne. Pak jsme u 6 vozidel na částce 42 tisíc Kč, když to podělíme počtem km, pohybujeme se okolo 20 Kč / km. Jsem ještě hodně při zemi, ale na příkladu jde krásně vidět, proč fixní náklady hrají násobně jinou roli než nafta, pokud tedy velmi zjednodušeně můžu doplnit info od 5735. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2474 Registrován: 4-2019 |
Ví někdo, proč ode dneška došlo k úpravě 156? Místo přes U Průhonu jezdí přes Tusarovu a Dělnickou (oboje jako X25). Je tam nějaká nová stavba nebo je to kvůli přestupu na tramvaj? Skoro to vypadá, že na Dělnické bude stavět X25 na zvýšené části zastávky a 156 na kolejích. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 27 Registrován: 6-2018 |
Ad Botik Díky za zajímavou kalkulaci, ale máš tam chybu - týdně na údržbu, pojistky 42000 Kč /220 km je cca 191 Kč / km , nikoli 20 Kč za km. U 6 busů je to při nájezdu 220 km za týden opravdu zofalství Kalkulace je to zajímavá, asi platí u provozního busu, když budu počítat že bus vydrží 12 let, stojí 6 mio, jen odpisy budou cca 10 000 Kč týdně. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 340 Registrován: 5-2007 ![]() |
Hahaha, děkuji, Ondřeji. To je zajímavý početní poznatek, příště si asi budu muset vzít kalkulačku... Ano, pořád jsem si říkal, že nedává smysl, jak málo to je, že u nás podobné zakázky dělají nákladově na kilometry stokoruny, ne desetikoruny. No, tak teď už to vypadá všechno jasněji ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2477 Registrován: 4-2019 |
![]() "Ví někdo, proč ode dneška došlo k úpravě 156? Místo přes U Průhonu jezdí přes Tusarovu a Dělnickou (oboje jako X25)." |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2877 Registrován: 9-2005 ![]() |
Když jsem včera pozoroval nájezd odpolední půlky šejdra na 195, resp. zoufalé telefonování paní řidičky, zatímco stála na blikačkách před křižovatkou, za níž je zákaz vjezdu, říkal jsem si, jak vlastně probíhá seznámení s úzavírkou silnice, která se ale samotné linky vlastně vůbec netýká, jen jejího výjezdu?
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 628 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "jak vlastně probíhá seznámení s úzavírkou silnice, která se ale samotné linky vlastně vůbec netýká, jen jejího výjezdu?" |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2602 Registrován: 12-2007 ![]() |
![]() "Houmr: "jak vlastně probíhá seznámení s úzavírkou silnice, která se ale samotné linky vlastně vůbec netýká, jen jejího výjezdu?"Seznámení probíhá úplně stejně, tedy vlepka v deskách a v naší aplikaci o změně nájezdové či zátahové trasy." Když někdo udělá uzavírku stylem "tady linka nejezdí, tak to nemusím s nikým řešit", je na malér zaděláno. Stejně tak to může být i v DPP, pokud někdo přehlédne nějakou tu výjezdovku. Kdysi se mi stalo, že jsem věděl, že pro pravidelné linky je uzavřena ulice Hostivařská, ale na výjezdovku pro pár vyjíždějících 177 se zapomnělo. Do zákazu jsem také nevjel a zavolal Felixovi. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6601 Registrován: 11-2007 ![]() |
https://www.cs-dopravak.cz/flotilu-about-me-posilil-druhy-erduman / |
Martin_28
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 65 Registrován: 12-2024 |
Hlavně jsem rád, že flotilu O mě posílily dvě CN 9,5 od OAD Kolín, protože s těmi mrňavými utřesenými akvárky (BMC 8,5 ...), ve kterých se nedá pořádně stát natož sedět, bylo ježdění na 203/117 opravdu utrpení. Jen škoda, že narozdíl od originálních ebautích CN 8,5 tyhle dvě CNka už nemají ta krutě pohodlná měkká tlustá sedadla. ![]() |
Kejvačka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3427 Registrován: 10-2004 ![]() |
https://zdopravy.cz/praha-si-pripravuje-pudu-pro-zruseni-autobuso veho-nadrazi-florenc-radni-chce-znat-nazor-lidi-248377/ - Myslím, že zrušení ÚAN by bylo jedině rozumné. S ohledem na trvalé kolony v celém širším centru Prahy kdykoli mimo části víkendů a noci by bylo namístě dálkové a mezinárodní linky ukončit na významných přestupních terminálech na metro, případně železnici, a ať si milé kaštanstvo dále dojede MHD nebo vlakem. Beztak je blbost mít každou dálkovou či mezinárodní linku hned po výjezdu třeba o půl hodiny zpožděnou už na hranicích Prahy. Samozřejmě nutno brát v úvahu, že v příslušných terminálech musí být místo na poměrně dlouho trvalé odbavení včetně nakládky a vykládky zavazadel a místo na čekání většího množství kaštanstva s velkou bagáží, ne aby se to vykládalo do rušné vozovky jako na Černém Mostě.
Dějiny píší vítězové.
Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. |