| Diskuse » Autobusy a trolejbusy » Autobusy v Praze | « předcházející | další » |
Autobusy v Prazedolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
| autor | příspěvek |
|---|---|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2627 Registrován: 4-2019 |
Ano, třeba na 125 jsem to zamrznutí pozoroval hned v několika různých spojích. Ale naposled ne, tak uvidíme. |
|
Kejvačka
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3566 Registrován: 10-2004 |
Takže zase jsou si soukromí dopravci versus DPP v "integrované" dopravě vzdálenější, ježto soukromí, pokud vím, "zvonečky" ani jiné upozornění na zastávky na znamení na digi orientacích (v Praze a Stč kraji, kde je to plošné) nemají. To jsem z toho velbloud.
Dějiny píší vítězové.
Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2628 Registrován: 4-2019 |
"Takže zase jsou si soukromí dopravci versus DPP v "integrované" dopravě vzdálenější, ježto soukromí, pokud vím, "zvonečky" ani jiné upozornění na zastávky na znamení na digi orientacích (v Praze a Stč kraji, kde je to plošné) nemají." |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6415 Registrován: 12-2007 |
Když jsem dnes viděl tramvaj od SORu tak mi Temsa přijde méně těžkopásná. Přiznám se že tomu rozumím jako koza petrželi tak by mne zajímal Váš názor. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9592 Registrován: 8-2003 |
Zahradní Město a-101 ► 2304 → 2/2026
World In My Eyes...
cestuji ekonomicky a to pouze první třídou |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 908 Registrován: 12-2010 |
Omlouvám se za dotaz člověka žijícího mimo PID, ale k čemu (pro koho) jsou určeny ty malé kurzovky v rohu čelního okna? Kdo tyto informace potřebuje/využije? Předem děkuji za vysvětlení. |
|
Smithers
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1056 Registrován: 12-2007 |
Tradičně to využívali třeba dispečeři při kontrole provozu, dnes taky ROPID. Hlavně u mimopražských dopravců je pořadovka docela důležitá, jak furt přejíždějí mezi linkami. |
|
Kejvačka
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3573 Registrován: 10-2004 |
Myslím, že dnes už je to trochu přežitek, protože na základě ev. č. nebo RZ vozu zjistí každý zájemce (dnes už dokonce nejen s patřičným přístupem do interního systému, ale leckdy i z veřejně dostupných zdrojů), kde daný vůz jezdí, ale dříve to usnadňovalo orientaci, když se při kontrole řeklo třeba že nějaký problém má "101/1" a nemuselo se v době před internetem složitě hledat, kde a jak jezdí takový spatřený vůz. Ovšem u soukromých dopravců byly papírové pořadovky často spíše dezinformační, neodpovídající skutečnému aktuálnímu pořadí, případně chyběly úplně. Nyní už jsou až na vzácné výjimky digitální, ale nejsem si jist, zda je opravdu potřebujeme a nedalo by se za ně jako za provozně už úplně zbytečnou věc ušetřit...
Dějiny píší vítězové.
Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 910 Registrován: 12-2010 |
Já právě nevěděl, jestli to není třeba pro cestující, nějaký "hack" ale přišlo mi divné že jsem to v zahraničí (a vlastně ani jinde v ČR) nikdy neviděl. Posun od papíru (který se zapomíná měnit) k (automaticky řízenému) displeji chápu, ale pokud je to jen pro ROPID a možná pár šotoušů tak je otázka jestli poměr užitná hodnota/cena odpovídá. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6417 Registrován: 12-2007 |
poradovku pouzivaji vsude ve svete, ze ji cestujici nevidi je druha vec to je stejne jako evidencni cislo vozu muze pripadat nekomu zbytecne kdyz mame RZ jedna vec je co vidi cestujici, druha vec je co potrebuje system aby fungoval, jizdni rady se delaji na obehy vozidel, evidencni cislo je identifikator dopravce a tak dale a dale |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1287 Registrován: 2-2012 |
DPP ve spolupráci s Operátorem ICT a organizací ROPID spouští od 17. února 2026 modernizované grafické rozhraní pro vnitřní LCD obrazovky v autobusech. Nové řešení přináší sjednocený vizuální styl, přehlednější dopravní informace a také nové funkce založené na datovém propojení s městskou datovou platformou Golemio, která poskytuje data o aktuálních polohách spojů napříč pražskou MHD. odkaz DPP |
|
Kejvačka
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3575 Registrován: 10-2004 |
Zase bez zvonečků? Vždyť na modré obrazovky (DPP) byly nedávno zvonečky po dlouhé době vráceny. To je bordel.
Dějiny píší vítězové.
|
Ralfík
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 60 Registrován: 5-2023 |
Kejvačka: Dnes ráno jsem na 138 viděl tu novou grafiku naživo a zvonečky tam jsou. Narozdíl od soukromých dopravců, kde zvonečky doteď chybí a několikrát do týdne jsem svědkem nějakého konfliktu řidič x cestující. To mi přijde jako horší bordel. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2635 Registrován: 4-2019 |
Jenom mi pořád připadá nesmyslný ten směr jízdy shora dolů. Vždyť na monitor všichni koukají zdola, tak by nejbližší zastávka měla být dole, tedy na místě k pozorovateli nejbližším. Ostatně ani ta proměnná velikost písma nebyla od věci - co je blíž, jeví se při pohledu jako větší (na tom jsou založeny mnohé optické klamy). |
|
Petr_k
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14530 Registrován: 4-2003 |
? nahoru zdola čtete Vy ![]() ![]() ![]() Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
|
snoopy
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 120 Registrován: 5-2013 |
Já bych byl hlavně pro, aby se ten směr v informačním systému nějakým způsobem sjednotil. Tímto prohozením se opět rozhodil vztah interiér/exteriér, kdy na vnějších bočních tablech je směr zdola nahoru (cílová nahoře, nácestné zastávky blikají dole), uvnitř člověk nyní musí cílovou hledat naopak dole. Alespoň to ale je (bude) jednotné v rámci celé PID, taková IDS JMK jde ještě dál. Linkové autobusy mají vnější tabla vzor PID (cílová nahoře), vnitřní LCD jdou shora dolů (tedy opačně). DPMB potom vnější tabla naopak, cílová je dole a nahoře se ukazuje nejbližší směrodatná nácestná zastávka (což považuji mimochodem za výrazně lepší než přehrávání několika zastávek ve smyčce), interiérových LCD jsou dva typy dle vozů, starší jde zdola nahoru (tedy naopak než vnější tabla), novější už shora dolů. |
|
KarelNetman
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 18 Registrován: 3-2022 |
Za mě nejhezčí rozhraní vnitřních panelů bylo tohle. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9601 Registrován: 8-2003 |
SU8,9 LE ► 2066 na karláku
World In My Eyes...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1922 Registrován: 3-2004 |
V aktuálním čísle časopisu DP-kontakt vyšla informace o nákupu nových autobusů v roce 2026 |
|
Ralfík
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 61 Registrován: 5-2023 |
Těch 30 urbanwayů je ta již dodaná aktuální dodávka, nebo nová várka, která teprve dorazí? |
|
Petr_k
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14533 Registrován: 4-2003 |
Není, loni bylo milfhybridů objednáno 50. Co se týče stavu přebírání vozidel, je to asi ještě horší než turky, asi neexistuje vůz, který by nedisponoval alespoň jednou nedořešenou výrobní Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9607 Registrován: 8-2003 |
3954 na a-207
World In My Eyes...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1477 Registrován: 4-2006 |
Nejsou standarty PID moc přísné? Nepřišly v době, kdy (i trochu setrvačně) měly za účel "definitivní deKarosizaci" vozového parku a dnes jsme v situaci, kdy morální zastarávání je až nicotné? Dodnes si pamatuju, jak jsem v roce 2018 jel 3024 tehdy 20 let starou, bez žádné ČO/SO/GO a přišlo mi to v poho. Stejně tak by mi asi přišlo v poho jet dnes 6599 nebo 3510... Nicméně - ideální to není a nebylo, 20 let starý bus bez zásahu, to je jasné. Ale tedy počítejma - pokud by se u 12 letý NB 12 / NB 18 udělala SO na dalších 8 let, vešlo by se to třeba do 1/3 pořizovací ceny nového busu, třeba do 2,5 mega? Případně třeba udělat dvě ČO za mega každá, první po 8 letech a další po 6 letech? Co vlastně upí nejvíce? Pokud jde o korozi - lze jí předcházet nějaký odstojením, zabroušením/vyvařením a obnovou různých antikorozních nástřiků? Co motor? Rozborka, dekarbonizace atp. - pomohla by? A nebo ještě jinak - co dnes má SORka z let 2012-16 už měněno, opravováno? Přiblížily se některé (ne ty, co měly bouračku) ČO, co třeba mívaly kolem roku 2008 Karosy B931, když se zkrouhly peníze na regulérní SO? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6748 Registrován: 11-2007 |
https://www.cs-dopravak.cz/v-praze-se-testuje-95m-elektrobus-ivec o-e-way/ |
|
Jahu
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1259 Registrován: 8-2005 |
Nejsou standarty PID moc přísné? Nepřišly v době, kdy (i trochu setrvačně) měly za účel "definitivní deKarosizaci" vozového parku a dnes jsme v situaci, kdy morální zastarávání je až nicotné? V některých krajích (např. Ústecký, Moravskoslezský) jsou ještě přísnější, co se týče max. stáří vozidel. Proto byly v nedávné minulosti u některých dopravců přesouvány autobusy z uvedených krajů (kde již nevyhovovaly standardům) do Prahy a středních Čech "na dojetí". |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6424 Registrován: 12-2007 |
"Nejsou standarty PID moc přísné? Nepřišly v době, kdy (i trochu setrvačně) měly za účel "definitivní deKarosizaci" vozového parku a dnes jsme v situaci, kdy morální zastarávání je až nicotné?" |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1478 Registrován: 4-2006 |
15+ je rok 2010... snad kromě a/c v salónu u městských NP, nemá člověk pocit, že tehdy nově dodané busy bylo něco starého. Proto jsem se zeptal, kde je zásadní problém stran stárnutí. Před 15-20 lety to byl fakt, že z VP Karosy moderní NP BUS neuděláš. Ale samozřejmě, třeba moderní kaštan chce úžastný Urbanway 18M se 2 bezbariérovými sedačkami v přední části vozu místo 10, jako měl 18M Citybus, s úžasnou bednou místo dalších dvou sedaček v přední části a se dvěma sedačkami v zadní části, kam se musí jít po horolezecké stěne. Ale je to "mild-hybrid", takže na papíře ušetří 20g CO2/km, díky čemuž bude v zimě sníh i v dalších letech. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1479 Registrován: 4-2006 |
Obecně tedy možná jsem věkově v pasti toho, kdy nový bus byl modernější než starý bus a kdy doba dodávání dnes vyřazovaných nových busů mi přijde příliš málo vývojově vzdálená. Možná starší generace 45+ mají výhodu, kdy B 732 z roku 90 za B 731 z roku 1983 byla prostě normálkou a nikdo neřešil, že je to pořád stejnej bus? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 663 Registrován: 2-2014 |
Tak dneska je to stejný ne? Akorát crossway za crossway
SWAGER
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2901 Registrován: 8-2020 |
Ono asi bude těžké najít nějakou jinou objektivní metriku, aby se neukázalo, že ji nesplňují ani některé nové busy. |
|
vasekj
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 485 Registrován: 9-2017 |
Podle mě je to jakési zjednodušení si práce ropidu. Z hlediska cestujícího je spíš důležité, jestli je to nízkopodlaha, klimatizuje, počet a kvalita míst (ty sedačky naklopené dopředu, aby se vešly, co umí Iveco, jsou ), a že se to nerozpadá, neklepe nadměrně, nedělá nadměrný hluk, nechcípne v půli cesty, nezačne hořet. Pak z hlediska města asi nějaké ty emise (ne CO2, ale hlavně jedovaté látky a pevné částice). Pokud tohle vše bude ok, tak snad žádnému cestujícímu nebude vadit, pokud ten autobus bude třeba 30 let starý (jasně, tolik fyzicky žádný nedá). Ale objektivní hodnocení "nerozpadá, nerachotí" se špatně dělá nenapadnutelným způsobem. A případný upgrade standardů je také obtížně proveditelný, protože dopravci budou argumentovat náklady na přechod. Když je limitovaná životnost, tak se nový standard zavede nejpozději prostou obměnou vozového parku. Ale jinak mě tohle taky vadí, mnohé vyřazované vozy DPP jsou (z pohledu cestujícího) v lepším stavu, než některé 5 let staré vozy u Arrivy (a dokonce i třeba u Stenbusu některé nové Sorky vykazují známky rozkladu - vibrace, uvolněné plasty, ...), nové vozy jsou vybaveny klimatizací, kterou mají i za vedra vypnutou, a uspořádání vozu je tragické (Urbanwaye a trochu i streetwaye). Já osobně raději cestuji 15 let starou sorkou NB18, než novým Urbanwayem. |
|
Ralfík
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 62 Registrován: 5-2023 |
Fricoolinek: Ono je to vždycky strašně těžké stanovit globálně nějakou hranici stáří, do kdy je bus ok a kdy už ne. Je pravda, že je to vždy kus od kusu, faktem ale zůstává, že udržovat v provozu zejména ty první ročníky sorek už bylo opravdu náročné, navíc po uplynutí deklarované životnosti (12 let) výrobce některé specifické náhradní díly už ani nedodával a musely se řešit náhrady (ne vždy zcela uspokojivé a ne vždy úplně levné). Navíc vše, co se dnes vyrábí, směřuje k trendu spotřebního zboží, takže nikdo už ani nepředpokládá, že by ty auta ve velkých počtech sloužily třeba 20 let, protože by za tu dobu najely třeba 2 miliony kilometrů a dnes už to není o životnosti motoru, převodovky nebo rámu (byť sorky uměly mít rám v katastrofálním stavu už po 7 letech provozu), ale o životnosti elektroniky, řídících jednotek, odbavovacího systému a dalších součástí a materiálů. Sám to vidím doma na svých autech - mám kodiaqa z roku 2019 a absolutně nic na něm nemusím řešit a jezdím denně a bez problémů. U druhého auta, audiny z roku 2004, neuplyne téměr jeden nebo dva měsíce, abych na ní nemusel něco vyměňovat nebo opravovat. A ještě k tomu srovnání urbanway x citybus: kloubovej ciťák uměl jezdit v pražském provozu i za 80 l / 100 km. Urbanway, pokud řidič není úplnej lobotom a využívá alespoň částečně výhod toho mildhybridního systému, umí jet třeba i za 35 l / 100 km (obojí vlastní zkušenost). |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1480 Registrován: 4-2006 |
No ona je možná spíše otázka, kdy/kde se městské busy dělaly, aby vydržely dlouho. Za socíku tedy rozhodně ne. Tak že by před 25-30 lety fakt u Rendlíků nabízely svůj Citybus jako moderní stroj za vyšší cenu, co ale vydrží opravdu dlouho? Nebo fakt, že některé Citybusy z let 1998-2000 dotáhly dvacetiletku bylo opravdu jen dílem z nouze ctnosti z důvodu nedostatku nových vozů...? Či zřejmě překvapily všechny kolem sebe svou kvalitou výroby a odolností? A právě příklad těchto Citybusů je u mě mementem toho, zda se zbytečně životnost netlačí dolů, i v kontextu toho, že rozdíly mezi novým a (třeba) 18 let starým busem jsou menší a menší. Možná se stačí podívat do Bratislavy, kde zřejmě pořád tim nejlepším z kloubových busů je Citaro Capacity, jehož takovým nemalým mínusem je to, že jsou až 16 let staré. |
|
Peta303
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2704 Registrován: 6-2005 |
Spíš se "jen" povedly, sešlo se několik šťastných faktorů - několikátá generace průběžně vylepšované konstrukce, odladěné motory...a hned následující citybusy Euro4 z roku 2004(?) se kvůli rozlámanému zadku vyřazovaly i po šesti letech. Snížila se podlaha vzadu a poddimenzovaný rám na to nestačil. Nebo kloubové citybusy a požáry motoru - to nemohlo být "jen" neúdržbou. I SORy NB se po zkušenostech s prvními ročníky musely upravovat. Osobně se netajím krajní neoblibou Citelisu a Urbanwaye a naopak se mi jako cestujícímu líbí interiér NB, který mi přijde logický a celkem přátelský na jakoukoli linku (a asi nejpřátelštější ke stojícím cestujícím a nevadí mi, že to je lowcost, aspoň si na nic nehraje), ale je mi naprosto jasné, že řidič to může mít úplně naopak, protože naopak může mít v blbě řešeném busu dobře udělaný svůj prostor a naopak příjemný vůz pro cestujícího pro něj může být tortura. On v tom sedí osm hodin, já, když chytím Stau, hodinu. Na druhou stranu aktuální nákup Iveca pořád nedokážu pochopit, Urbanway je krok úplně mimo (a třeba na 197 je vyloženě trest pro lidi, kteří mají tu "drzost" ji používat na té polovině spojů, která pokračuje i za Plísnici) a vidím v tom zase rozhrkaný Citelis, snad i ještě víc nekvalitní. Streetway je nesrovnatelně kulturnější, ale zase k čemu dva velké taneční parkety, když se není kde pořádně chytit svislé tyče... Z Plzně mám oblibu Solarisů, ale stav silnic v Praze nesvědčí ani těm krátkým, tak těžko něco vybrat.
cynický škarohlíd
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1481 Registrován: 4-2006 |
Ano, pozdější Citybusy byly obětí honby za 100% NP. A k čemu? Ubyl vzadu jeden nízký schod, ale zvýšily se podesty se sedačkami, takže dostat se na ní bylo složitejší. Paradoxně by ta 100% měla smysl jen pro případ, že by omezeně pohyblivý senior nastoupil do zadních dveří, a dobelhal by se doprostřed vozu k sedačkám v NP části. Ale už logicky ve voze, co by se třeba rozjížděl, takže benefit veškerý žádný. Místo plochy se dvěma sklopnými sedačkami, kde se dalo krásně sedět, když bylo sedlo nebo ve špičce se tam mohlo naskládat množství stojícíh (i když nevím, zda by třeba velké množství stojícíh kaštanů u motoru za nápravou taky nevadilo konstrukci - byť té původní), tam byla čtveřice sedaček na vysoké podestě s mizerným místem pro nohy. Starší NB 12 moc dobré nebyly - v NP části nebyla žádná pevná NP sedačka, jen šest sklopek. U těch novějších to vyřešili slušně. A samozřejmě nezapomenout na pořád unikátní konstrukci 4 dveří. Takže nakonec dojdou k tomu, že Streetway Otokar Turek je dobrej? Jaký to paradox. Ale jako opravdu zajímá, jak moc dozadu je NP. Sedačky bez podest za druhými dveřmi jsou rarita. Daní jsou ale ty velké boxy nad předními koly. Je to pořád o kompromisech. A je paradoxní, že nejlépe to zvládaly 26 let staré Citybusy s "Hradčany" 3251-3330 |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2965 Registrován: 9-2005 |
Našel bych někde reálné (ne papírové) jízdní doby linky 195 z konečné na konečnou v obou směrech? Jde mi především o to, jak moc se liší během dne.
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 640 Registrován: 12-2007 |
"Našel bych někde reálné (ne papírové) jízdní doby linky 195 z konečné na konečnou v obou směrech?" |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1925 Registrován: 3-2004 |
"Koukni během dne na mapu pid a tam to vidíš. Můžeš se vracet až cca. 4 hodiny do minulosti, takže třeba v 10 dopoledne můžeš kouknout na všechny spoje jak jely během ranní špičky." Já tam vidím jen aktuální spoj a aktuální zpoždění... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5 Registrován: 6-2024 |
Vlevo dole je tlačítko "Čas". |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5107 Registrován: 4-2003 |
Ad životnost vozidel a limity stáří - ono to do značné míry souvisí s tím, že se velká část výkonů soutěží a tlačí se na co nejnižší cenu. Jakmile některý objednatel povolí starší vozy, dopravci mu okamžitě "nadělí" ojetiny z jiných oblastí, které mají přísnější podmínky. Tzn. vozy v jiném laku, s jinou výbavou, leckdy "každý pes jiná ves" - a to objednatel nechce. Takže objednatelé logicky dělají vše pro to, aby se tohle nedělo. Jenže požadavky na nové vozy a nízkou cenu vedou k tomu, že jde dolů kvalita těch vozů. Tzn. čím dál víc se nakupují různí Turci a je jen otázka času, kdy se sem dostanou elektrobusy z Číny. Zavedení výrobci této konkurenci zkoušejí čelit tím, že se potichoučku snižují na její úroveň. Se zhoršující se kvalitou vozidel jde dolů i jejich životnost, takže vše spěje k tomu, že se budou vyrábět (resp. někde se už vyrábějí) vozy, které po 10 letech služby budou zralé na šrot. Zkrátka odjezdit jeden kontrakt a hodit to ze skály. Objednatelé budou spokojení, ovšem jestli je to to pravé ořechové z hlediska ekologie a udržitelnosti, toť otázka... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1482 Registrován: 4-2006 |
No a teda kde/kdy byl teda ten "peak" co se týče délky životnosti těch vozů? Na přelomu století, kde měl být ten moderní NP vůz skutečně tou drahou hračkou, co ale oproti Karose vydrží až 2x déle? A pokud ano, jak se to projevovalo? Lepší antikorozní úpravou? Neměla ale ta se mezi roky 2000 a 2025 zlepšit díky vývoji technologií? Nebo naopak díky tlaku na cenu se nějaké anitkorozní technologie zrušily a byly nahrazeny levnějšími? Případně si něco vymysleli eko-teroristé a nějaká účinná antikorozní úprava byla zrušena, protože nebyla zrovna úplně zelená? Nebo to bylo jen o péči v garáží, kde si před 20-28 lety toho NP busu vážily a třeba jednou za čase se hloubkově čistily různé dutiny atp? |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9629 Registrován: 8-2003 |
5561 ► Spořilov 3/2026
World In My Eyes...
|
Administrátor Číslo příspěvku: 76061 Registrován: 4-2003 |
Nin: Jako vždycky krása. Fricoolinek: Já bych si teda skoro myslel, že z hlediska výdrže na tom byly nejlíp všelijaký sedmikila a atmosféráky, v trolejbussech pak 14Tr a 15Tr, které v pravidelném provozu obvykle přežily nejen své přímé následovníky (21Tr a 22Tr, ale často i odvozeniny z Citibusů a spol.). |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5108 Registrován: 4-2003 |
Jak kde... Myslím, že městské vozy s nejdelší životností byly vysokopodlahy ze Švýcarska a Skandinávie z 80. let. Ty si odsloužily 20 let ve své domovské zemi a pak ještě dalších až 20 někde na Východě. Nízkopodlahy jsou konstrukčně složitější, a tedy ani ty relativně zdařilé se tomuhle rovnat nemůžou. Tam si myslím, že 25 let je maximální životnost, které dosáhly nejúspěšnější modely z období řekněme 2000-2005 - starší série Citybusů/Agor, MB Citaro apod. Od té doby to jde pomalu, ale jistě z kopce... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5109 Registrován: 4-2003 |
"Já bych si teda skoro myslel, že z hlediska výdrže na tom byly nejlíp všelijaký sedmikila a atmosféráky, v trolejbussech pak 14Tr a 15Tr, které v pravidelném provozu obvykle přežily nejen své přímé následovníky (21Tr a 22Tr, ale často i odvozeniny z Citibusů a spol.)." To bych neřekl - tyto vozy byly na silnicích dlouho jen proto, že se dlouho vyráběly a pak dlouho generálkovaly, přičemž ty generálky často byly novostavbami... |
|
Smithers
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1065 Registrován: 12-2007 |
Jistěže - v 90. letech nebyly peníze a "byli lidi" na dílnách. Dneska je dražší ta pracovní síla... |
|
Administrátor Číslo příspěvku: 76064 Registrován: 4-2003 |
A je lepší, když ty lidi něco opraví (i třeba zásadně) nebo vyrobí znova? I když u novovýroby asi bude podíl lidské práce výrazně nižší. U autobusů asi „vany” nikdo nevymyslel, takže novovýroba má i přidanou hodnotu, jež by se generální opravou těžko doháněla, ale u tramvají to úplně nereálné není (nebylo). Vše má samozřejmě své meze a držet prastarý diesel jen proto, že ještě dokáže fungovat, asi smysl nemá z jiného než historického hlediska. Ale jak bylo naznačeno, tak vyrábět něco, aby se to po minimální životnosti rozsypalo, taky nezní jako optimální. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5110 Registrován: 4-2003 |
"Vše má samozřejmě své meze a držet prastarý diesel jen proto, že ještě dokáže fungovat, asi smysl nemá z jiného než historického hlediska. " Držet prastarý diesel může mít smysl jedině z hlediska ekonomického. Pokud mám vůz, který už se dávno zaplatil, a přesto dokáže spolehlivě a s rozumnou spotřebou dál jezdit, je to ekonomická výhra. Mnozí dopravci v chudších zemích na tomhle stavějí - už mají vyzkoušené, které typy vozidel tohle splňují, a cíleně je skupují. Samozřejmě je to za předpokladu, že objednatel neřeší stáří vozidel či emisní normy, nebo jde o komerční provoz. Tedy v podmínkách ČR celkem marginální část trhu. Ovšem až se ve větší míře rozšíří elektrobusy, teoreticky by se éra generálek mohla vrátit - elektromotor vydrží dlouho a nízkopodlažní už je beztak všechno, takže by stačilo opravit kastli, přečalounit sedačky a vyměnit baterky... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5583 Registrován: 7-2003 |
M_Z > Ony ani ty wany nejsou nějakej zázrak. On ten metr navíc a kousek NP znamená nějaký 3-4 tuny navíc. A všechno je o tom, jak se při výrobě vyřešila antikorozní ochrana. POkud to bude jak u kovozemědělců z krno a bude to shnilý na prach, tak není co řešit. A pokud opískování/kontrola/vyvaření/ošetření vyjde na +- stejný peníze jak nová kastla. Ty starší vozy byly kolikrát postavený skoro odznova. Málokterej výrobce bude dneska dodávat celý bočnice, střechy, rámy. Postačí se podívat na fotky po opískování, kdy to drží pohromadě jen silou vůle. A zlomený 7xx/9xx vleky jsou všeobecně známý. Pokud vůz vydrží v městským provozu nějakých 13-15 let bez GO, tak bych to považoval za úspěch a splněnej cíl.
8bity vseho sveta spojte se .
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 475 Registrován: 2-2013 |
Tak v Budejcich se 20 dožili letos uz i 18m Citelisy i přes to že obnova probíhá v poslední dobou docela pravidelně, krátká a 15m Solárka taky jezdili skoro 23 let. 15tr sice jezdili některý kusy přes 30 let, ale tam proběhla v půlce provozu nebo za půlkou defakto novostavba. 25tr končili po cca 20 letech ty nejstarší. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 641 Registrován: 12-2007 |
Dnes proběhl test průjezdního profilu na novém Dvoreckém mostě. |
|
Jahu
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1265 Registrován: 8-2005 |
Jon_pimmon: To je fotka z místa, kde bude zastávka, nebo je to tak úzké v celé délce mostu? |
|
Smithers
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1066 Registrován: 12-2007 |
A je lepší, když ty lidi něco opraví (i třeba zásadně) nebo vyrobí znova? Hlavně ti novovýrobci houfně relokalizují do Turecka, kde je pracovní síla levnější. Modernizace by se musela řešit doma... |
|
Jahu
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1266 Registrován: 8-2005 |
Hlavně ti novovýrobci houfně relokalizují do Turecka, kde je pracovní síla levnější. Tento trend se začíná pomalu obracet (tzv. deglobalizace) a navíc "příliš chytré" výrobky (jejichž okruh se bude časem zvětšovat) ze zemí, jejichž okruh se bude časem taky spíš zvětšovat, mohou představovat bezpečnostní riziko. Zatím oficiálně pro kritickou infrastrukturu, viz článek z odkazu níže: https://zdopravy.cz/orlen-zakazal-vjezd-cinskym-automobilum-dispo nuji-systemy-sberu-dat-vysvetluje-276130/ |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 642 Registrován: 12-2007 |
Tohle je fotka z prostoru zastávky. Pak je po celé délce mostu +40cm na každé straně. |
|
Martin_28
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 97 Registrován: 12-2024 |
Takže Teplárna Michle 2.0. Člověk by si myslel, že to na tý Teplárně konečně rozšířej, aby to tam nebylo o prsa korejský ženy, ale ne, ono se postaví to samý v bledě modrým jinde. Btw. Je tam nějaký extra pruh pro IZS? Asi ne, že? To napravo vypadá jako chodník. Že teda ve jménu progresivity postavili most pro MHD a IZS, aby IZS mohlo s majáčkama v klídku čekat za tramvají/busem, než odstanicuje. (Příspěvek byl editován uživatelem Martin_28.) |
|
Petr_k
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14543 Registrován: 4-2003 |
40 cm na každé straně je v pohodě, to je pruh široký přes 4 metry... ![]() Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4719 Registrován: 3-2004 |
Doporučuju se tam jít podívat, je tam dost místa, žádná Plynárna II se nekoná. Ta fotka dost zkresluje, protože jsou oba busy mají od hrany docela fuku. Jinak já nevím, extra pruh pro tohle, extra pruh pro tamto, že bychom to koryto vydláždili? Zaprvé s těmi tramvajemi a autobusy vidíme, že se něco s majákem blíží, a většinou jsme i schopni adekvátně reagovat, zadruhé i kdyby to zrovna nevyšlo, přestože tam je dobře vidět, tak i s přihlédnutím k drobnému zdržení to bude v leckterých směrech o parník rychlejší než po Barrandovském (a naopak, Barranďák pro některé směry zůstane lepší). Fakt si nemyslím, že je ten most tak špatný, že se na něj od začátku a ve všem musí nadávat, ty socsítě nás fakt naučili, že základní reakcí na cokoliv je kritika a pochvala je slabost. Já jsem toho názoru, že se to povedlo. Ne úplně všechno a naprosto, ale je to pěkný most a bude nám dobře sloužit. Zaplaťpámbů, že jsme se dožili. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1140 Registrován: 8-2019 |
Martin_28: IZS neumí jet protisměrem? A přinejhorším i ten chodník bude dostatečně široký na to, aby tam IZS projel. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9634 Registrován: 8-2003 |
Elektrobus pod dráty 3025 na a-213
World In My Eyes...
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 922 Registrován: 7-2003 |
Osová vzdálenost obou kolejí vypadá že je 3,5 metru, což je oproti běžným třem metrům rozhodně viditelný rozdíl, takže bych se toho kdekoli jinde než v prostoru zastávky neobával. Spíš je skvělé sledovat, že ani v roce 2026 do hlavního města stále nedorazil výkřik moderní techniky, kasselský obrubník, který by se teda zrovna v tomhle případě, kdy je nutné přirazit bus co nejvíc ke straně, celkem hodil. Aspoň že v sebemenší díře ve Středočeském kraji už nějakou tu desítku let takové obrubníky zřizovat umíme a třeba to jednou dorazí i do města pod nadvládou ropidů a iprů a podobných společnosti užitečných organizací. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 2655 Registrován: 4-2019 |
"Spíš je skvělé sledovat, že ani v roce 2026 do hlavního města stále nedorazil výkřik moderní techniky, kasselský obrubník, který by se teda zrovna v tomhle případě, kdy je nutné přirazit bus co nejvíc ke straně, celkem hodil." |
|
Petr_k
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 14546 Registrován: 4-2003 |
Kasselský obrubník do Prahy dorazil, nicméně patrně nedorazil do myslí některým architektům. A jiní někteří architekti jeho existenci bojkotují, kvůli nedostatku krásna... Osovka na mostě je víc jak 3,5 metru (nechce se mi to hledat), nicméně vzhledem k šikovnosti některých tzv. kolegů bych si ani takhle nebyl jistý, že jsou zrcátka ve 100% bezpečí. Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava) |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1927 Registrován: 3-2004 |
Kasselské obrubníky jsou na Lihovaru v původních autobusových zastávkách (nyní pod mostem). Aktuálně jsou zalité betonem náhradních zastávek. Doufám, že se podaří je opět vyčistit... Zajímavé je umístění kasselského obrubníku v téměř nepoužívané zastávce Lahovská |
|
Pajzák
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10097 Registrován: 6-2015 |
A krásně zaasfaltovaný... |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6428 Registrován: 12-2007 |
Kasselský obrubník má nějaké negativum které jsem slyšel (jen si neumím vzpomenout jaké) tuším že něco s pneumatikami. |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9644 Registrován: 8-2003 |
3666 na a-232 ► Lihovar 3/2026
World In My Eyes...
|
Kejvačka
|
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3590 Registrován: 10-2004 |
V pondělí 16. 3. byl neplánovaně ukončen provoz vozů typu SOR BN 12 dopravce Arriva City. Posledním mohykánem se stal 9399 (4AH 4922), velmi dobrý a spolehlivý vůz. Zemřel na korozi na věku 14 let, v nedožitém 1 milionu km. Rád jsem jej řídíval. Čest jeho památce! https://seznam-autobusu.cz/vuz/27019
Dějiny píší vítězové.