Diskuse » Železnice » Filmy, klipy, hudba, poezie a próza | « předcházející | další » |
Filmy, klipy, hudba, poezie a prózadolů |
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři |
diskuse | posl. autor | příspěvků | stran | posl. příspěvek | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Archivy starších příspěvků
|
|
|||||||||
Předchozí roky: 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | ||||||||||
![]() |
Archiv diskuse Filmy, klipy, hudba, poezie a próza do 01. 2. 2020 | Blanka | 60 | 1 | 01. 2. 2020 18:56 | |||||
![]() |
Archiv diskuse Filmy, klipy, hudba, poezie a próza do 25. 11. 2020 | Doktor | 60 | 1 | 25. 11. 2020 21:37 | |||||
![]() |
Archiv diskuse Filmy, klipy, hudba, poezie a próza do 06. 9. 2021 | mašinka | 60 | 1 | 06. 9. 2021 15:09 | |||||
![]() |
Archiv diskuse Filmy, klipy, hudba, poezie a próza do 23. 3. 2022 | Bílý_petr | 60 | 1 | 23. 3. 2022 18:29 | |||||
![]() |
Archiv diskuse Filmy, klipy, hudba, poezie a próza do 06. 10. 2023 | Jnd | 60 | 1 | 06. 10. 2023 18:06 |
autor | příspěvek |
---|---|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8717 Registrován: 3-2006 ![]() |
Vršovice 1981 Korn + Uhlíř Parní tramvaj Brno
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí. Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř. Myosotis. |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4853 Registrován: 7-2017 |
Na serveru ČT jsou pořád ještě dostupné některé díly kdysi populárního seriálu ostravského studia o technických památkách Za svědky minulosti. Jeden z dílů natočený v r. 1986 pod názvem Příběh staré lokomotivy pojednává o parních lokomotivách. Tak si užijte živých obrázků lok. 354.1, mladějovské pětky s 200 tunami lupku nebo brněnské parní šaliny Karolíny. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4594 Registrován: 4-2014 ![]() |
![]() "Na serveru ČT jsou pořád ještě dostupné některé díly kdysi populárního seriálu ostravského studia o technických památkách Za svědky minulosti. Jeden z dílů natočený v r. 1986 pod názvem Příběh staré lokomotivy pojednává o parních lokomotivách. Tak si užijte živých obrázků lok. 354.1, mladějovské pětky s 200 tunami lupku nebo brněnské parní šaliny Karolíny." Perfektní seriál. Škoda, že místo dnešních slátanin z výrobny ČT, ČT nenatočí opět stejný seriál i dnes. O některých stejných památkách by šlo točit znova i dnes, bohužel o něktrých už ne, tím mám na mysli třeba JHMD. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 8721 Registrován: 3-2006 ![]() |
Aktuýlně zrovna opakují Putování s párou Dnes byl díl o Moldavské dráze. Jinak, kdopak se nám tady veze v krátkém Balmu. Pokud bude tento kanál, dále pokračovat, asi se máme na co těšit. ![]() Z Ružomberka do Korytnice | 1.časť (km 0,0 – 8,0) (Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí. Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř. Myosotis. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1926 Registrován: 8-2006 ![]() |
Na CS filmu dnes Černá dynastie. Docela hezké obrázky, ale co si vybavuji, tak jinak film je takový depresivní.
Zachrochtám, zavrčím, zahalím se do oblaku dýmu a zmizím jako červený sršeň! www.pshzd.cz
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 967 Registrován: 10-2011 ![]() |
Kladenské nádraží ve filmu Zlaté ptáče (1932) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 969 Registrován: 10-2011 ![]() |
Kladenské nádraží ve filmu Jak básníkům chutná život (1987) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 971 Registrován: 10-2011 ![]() |
Kladenské nádraží v seriálu Chlapci a chlapi (1988) Na Kladně asi všeobecně známá věc, ale veškerý komparz železničního personálu v seriálu jsou skuteční místní železničáři. To platí i pro filmy o Básnících atd. |
Mirek_2037
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1005 Registrován: 5-2012 ![]() |
Ve filmu "Rychlík do Ostravy" z roku 1960, je záběr s lokomotivou 317.019 v ostravských hutích. (Příspěvek byl editován uživatelem Mirek_2037.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11405 Registrován: 6-2006 ![]() |
Sháním slovenskou 5. epizodu Utajeného šéfa III - Cargo. Má někdo kopii? Když tak koupím![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5543 Registrován: 11-2006 ![]() |
A která to je? Na YT nebo v archívu Markízy máš hned dvě ukázky k dispozici. (Příspěvek byl editován uživatelem E499001.)
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11415 Registrován: 6-2006 ![]() |
To bude obojí z jedné epizody. Na reklamy na Markýze nemám nervy![]() ![]() |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5094 Registrován: 7-2017 |
Tohle znáte? https://www.youtube.com/watch?v=b9Uq1oWqGNM |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 702 Registrován: 7-2017 |
V podstatě kravina, ale jsou tam hezky vidět záběry z ovládání DOZ Plzeň - Cheb a něco z ciziny, včetně praTRANSRAPIDu: https://www.youtube.com/watch?v=rFQtiB9Ya8s |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9187 Registrován: 3-2006 ![]() |
Ad Bobmaster: Na konci jsou záběry Alwegu. ![]() Tady je původní pořad, odkud jsou záběry. https://youtu.be/eOiu16iw6CM A sbírka na ALweg v Tatrách. https://youtu.be/m53jWCnsU8Y
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4693 Registrován: 4-2014 ![]() |
![]() "V podstatě kravina, ale jsou tam hezky vidět záběry z ovládání DOZ Plzeň - Cheb a něco z ciziny, včetně praTRANSRAPIDu: https://www.youtube.com/watch?v=rFQtiB9Ya8s" Tak o Plzni - Chebu jsou tam nepřesnosti, celá trať má pouze 106 km a dispečer z Plzně nikdy žádné závory na této trati s tímto zařízením neobsluhoval. Závory mohl zavírat pouze vlak svojí jízdou a nebo výpravčí z ovládacího pultu náhradní obsluhy a nebo z pomocných stavědel na zhlaví stanice. V začátcích provozu toho to prvního DOZ dispečer v Plzni na tablu vůbec žádnou indikaci o stavu přejezdů ani neměl, to se tam dodělávalo postupem doby dodatečně a ta indikace ho informovala jen pouze o tom jeli přejezd v bezporuchovém či poruchovém stavu. Dále to mělo další omezení, dispečer vlastně ovládla stanice, když bylo vše v pořádku a vše fungovalo- tedy mohl stavět jen vlakové cesty nic víc. Nemohl ovládat přejezdy, přivolávací návěsti a nemohl stavět posunové cesty, proto ve všech stanicích byla 24 hodin nepřetržitá služba dopravního zaměstnace. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 4694 Registrován: 4-2014 ![]() |
A ještě takové zamyšlení. U celého zařízení byla předpokládaná doba životnosti cca: 20 let, tedy do roku 1987, s tím, že se pak nahradí modernější tipem. Jenže v tédobě, kdy končila životnost bohužel na instalaci nového tipu zabezpečovacího zařízení v tak velkém rozsahu nebyly peníze, takže se ta životnost postupně prodlužovala, až do roku 1998, kdy vzhledem k velkému množství poruch zvláště autobloku (to byl každodení seriál, kdy na některém úseku byl autoblok kaput), tak bylo rozhodnuto o generálce celého zařízení. Od roku 2006 se postupně v rámci otimalizace ta ruská dálkařina vypínala a poslední úsek Svojšín - Ošelín - Pavlovice byl vypnut až na začátku srpna 2010. A teď to zamyšlení s otázkou: pokud by nedošlo k optimalizaci na 3. koridor, byla by dodnes ta první ruská dalkařina stále v provozu, nebo by došlo k instalaci nového a modernějšího typu zabezpečovacího zařízení? Já typuji první možnost, stále by fungovala ta první ruská dálkařina s tím, že by možná došlo k nějaké inovaci a kolejové obvody by byly nahrazeny počítači náprav. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 9193 Registrován: 3-2006 ![]() |
MDŽ na rumunských železnicích, před skoro sedmdesáti lety. Aneb fíra i topič v ženském vydání. odkaz
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5572 Registrován: 9-2003 ![]() |
MP: Ale pěkné.
NOBLE BRICKS
|
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5139 Registrován: 7-2017 |
Něco o té rumunské lokomotivě: https://cs.wikipedia.org/wiki/CFR_%C5%99ada_231 |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 10 Registrován: 2-2024 ![]() |
Jen tak projíždím S2-kou Vysočany a vidim že tu něco točí... Co to je, nevim... Tipoval bych nějakou reklamu na ČD... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 11 Registrován: 2-2024 ![]() |
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 240 Registrován: 8-2017 |
V nejnovějším POZOR VLAK krásný dokument z roku 1969 o jízdě po nesprávné koleji. Hora mechanických návěstidel na 250, Řikonínský viadukt ještě před nehodou, původní výložníky soustavy 20 na trati Přerov - Hranice, způlky elektrizovaná trať Opatov - Lačnov, atd. https://www.youtube.com/watch?v=ziyFU2cH5XY Taky mě zaujalo, že u nějaké zastávky (údajně Rokytnice u Přerova) byly tenkrát převěsy tak nejmíň pro pět drátů, ale nikde žádná další kolej. To tam v době elektrizace bylo nádraží, nebo se tam mělo něco přistavovat?
Rusko + Ukrajina + Bělorusko = bratrské země. Západe, dej od nich ruce pryč a přestaň je poštvávat proti sobě!
Sháním fotky a videa z tratí Kolín - Havlíčkův Brod - Brno a Brno - Česká Třebová z let 1966 až 1996, a také ze sídliště Brno Vinohrady z 80. a 90. let. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 360 Registrován: 8-2004 ![]() |
Ahoj...vrtá mi hlavou jedna věc. Letošní eurovizi vyhrál umělec ze Švýcarska, ale když jsem se koukal na jeho videoklip, nemůžu si pomoci, ale vypadá to jako by se to točilo v nějaké staré 020...možná znalejší poznají či vysvětlí... https://youtu.be/kiGDvM14Kwg?si=fedAaAiytuEXDwoR
Na přechodu pro chodce, drtí TATRA důchodce....
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12811 Registrován: 5-2002 |
Je to 020.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
|
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5332 Registrován: 7-2017 |
https://www.youtube.com/watch?v=fwIxKKgAc8I&t=69s Uherské Hradiště, červen 1953. Poslední minuta od 1:42 až do konce: Nejdřív je tam poválečné mostní provizorium přes Moravu (současný most pochází až z roku 1955) a na něm hradišťská Kača (aka kunovická Kača) a nakonec záběr rychlíku s mikádem - pravděpodobně na ferdinandce. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 6131 Registrován: 5-2007 ![]() |
Ještě jeden "klip" byl natáčen ve voze 020. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 3201 Registrován: 9-2003 |
https://www.csfd.cz/film/787757-po-kolejich-davnych-zeleznic-posl edni-albanske-vlaky/galerie/?page=2 Na Prima zoom zajímavý dokument z Albánie. Opakování zítra 9.35. Premiéra byla v pondělí 20.00. Další pondělky budou podobné dokumenty z Rumunska a Bulharska. Na csfd nesedí ten rok výroby. Na konci dokumentu byl rok 2023. Jde přehrát i přes internet. https://www.iprima.cz/serialy/along-ancient-tracks/along-ancient- tracks/1-posledni-albanske-vlaky#description (Příspěvek byl editován uživatelem Dave.) |
Blanka
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 1646 Registrován: 12-2014 |
Záběry z Dejvic, Žižkova a Hlavního nádraží ve filmu "Evžen mezi námi" (1981) ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 563 Registrován: 6-2023 ![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=0mUvpGCcjLs Úplná nostalgie. I když to je hodně nenáviděný seriál, tak já to vždy miloval. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 648 Registrován: 4-2010 ![]() |
Po delší odmlce přihodím něco z týdeníků. ![]() Akorát kvalita je horší, takže s omluvou. ![]() 1955 číslo 12: nová lokomotiva 498.107 1955 číslo 18: vývoz motocyklů a automobilů od zahraničí 1955 číslo 26: Varšava - nové patrové jednotky DR ![]() ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 203 Registrován: 7-2005 |
SprŽel zlikvidovala malby studentů v podchodu žst. Ústí nad Orlicí https://orlicky.denik.cz/zpravy_region/malby-usti-orlice-umeni-sv oboda-spravazeleznic-sz-skola-hajek2024.html |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 612 Registrován: 6-2023 ![]() |
Do Pardubic jede vlak, tak můžeme nasedat. Jedeme na dostihy, koně mám strašně rád. Jedeme na dostihy, koně mám strašně rád. A co centrum s perníkem, to nevynechámě, když potkám tu na kterou myslím, tak víš co uděláme. Čuku čuku čuku čú, čuku čuku čuku čú. Možná cesta dlouhá, když vjedeme do háje. Pak Úvaly Český Brod, v Poříčanech zatáčka je..... originál by byl takhle: Hay un tren a Pardubice, para que podamos seguir adelante. vamos a las carreras Me gustan mucho los caballos. vamos a las carreras Me gustan mucho los caballos. ¿Qué pasa con el centro de pan de jengibre? no nos lo perderemos cuando me encuentro con el que estoy pensando para que sepas lo que haremos. Chucu chucu chucu chu, chucu chucu chucu chu. Quizás el camino sea largo cuando conducimos hacia la arboleda. Luego Úvaly Český Brod, en Poříčany el turno es..... |
Jarmil
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 367 Registrován: 6-2013 ![]() |
Zajímalo by mě, kde se natáčely exteriéry Přednosty stanice. Jinonice to možná jsou jen v závěru při odjezdu, ale ta budova s dnešní budovou nemá nic společného. Její tvar je úplně jiný. Že by se přestavěla? To ale muselo být už hodně dávno. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 729 Registrován: 7-2017 |
Jedna lahůdka z dob, kdy na východě byli ještě kamarádi. Vůbec netuším o co ve filmu jde, ale je tam pár pěkných záběrů na provoz a tehdejší přezaměstnanost mě nepřestává fascinovat: https://www.youtube.com/watch?v=kYchfpbrakE |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5756 Registrován: 7-2017 |
Překlad textu na Youtube: Film se odehrává během 24 hodin na železnici (název dráhy je smyšlený, ale natáčení probíhalo na Krasnojarské dráze). Propustnost trati je nižší, než je potřeba. Továrny neustále nedodržují lhůty nakládky vagónů, čímž narušují GVD. Kvůli jiné nedbalosti dochází k malé nehodě. Vysokostěnný vůz v oblouku vykolejí. Dochází k obrovskému narušení grafikonu. Na bedra dispečera padá odpovědnost za to, aby odbavil vlaky nahromaděné v traťovém úseku a také aby nenarušil jízdní řád osobních vlaků včetně služebního vlaku č. 3 Krasnojarsk-Moskva. Po převzetí směny začíná dispečer obnovovat provoz na úseku a kvalifikovaně vede střídavě nákladní a osobní vlaky. Dostává vzájemně se vylučující příkazy od zástupců náčelníka dráhy: Nejprve zavést do jízdního řádu služební vlak, poté zastavit osobní vlak, aby mohl projet vlak prázdných vozů pro nakládku v jedné z místních továren. Dispečera kromě jeho nadřízených, napjaté dopravní situace v traťovém úseku a stanic, které mu neustále volají na selektor, ruší telefonáty jeho manželky, která se dožaduje, aby zašel za vedoucím oddělení správy dráhy a zařídil přidělení bytu. Stačilo, aby byla pozornost dispečera jednou rozptýlena, a došlo k neštěstí: Nákladní vlak zastavený pro předjetí osobním byl přijat na kolej kratší než je délka vlaku. Jeho konec zasahuje do traťové koleje. Elektrická lokomotiva (ve filmu VL80R) předjíždějícího zpožděného osobního vlaku narazí do konce nákladního vlaku. (Technická: Byl jsem línej překládat to celé sám, tak jsem to svěřil DeepLu a opravil jsem po něm v textu jenom mně zřejmé hovadiny. Nejsem si jistý překladem výrazu диспетчер, mohl by to být dispečer i výpravčí; chybí mi znalost sovětských metod řízení železnic té doby... Koukat kvůli tomu na celý film se mi nechce, když tak mě prosím opravte.) (Příspěvek byl editován uživatelem dědek_hank.) |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 263 Registrován: 12-2022 |
Bobmaster Tenhle film ( v češtině ) běžel i v čs.televizi v 80.letech - toho orosenýho dispečera po srážce si dobře pamatuju.... |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 264 Registrován: 8-2017 |
Tak to by ten filmík měli zopakovat - mně se líbil (už jen jako pohled na Transsib v osmdesátkách, a zápletka taky zajímavá), a jestli má i český dabing, sem s ním. Snad se nedozvíme, že se v archivu ČT nedochoval.
Rusko + Ukrajina + Bělorusko = bratrské země. Západe, dej od nich ruce pryč a přestaň je poštvávat proti sobě!
Sháním fotky a videa z tratí Kolín - Havlíčkův Brod - Brno a Brno - Česká Třebová z let 1966 až 1996, a také ze sídliště Brno Vinohrady z 80. a 90. let. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 265 Registrován: 8-2017 |
Mimochodem když už jsme u toho zahraničí, dostalo se mi do rukou DVD s jízdou po Westbahn v květnu 1999. Pro někoho, kdo zná videa až z posledních let (a sám projel část tratě až nedávno), je to šok. Mezi Innsbruckem a Wörglem žádný z těch dvou podlě mě docela megalomanských tunelů, stejně tak žádný megalomanský dvoj-tunel mezi St. Pöltenem a Vídní, z té (jednoznačně přínosné) čtyřkolejky mezi Lincem a St Pöltenem je rychlá dvoukolejka v provozu jen v jednom úseku za Ybbsem (a pomalá je na ni napojená provizorně), a na německé straně mezi Kufsteinem a Rosenheimem jsou ve stanicích mechanická návěstidla - v bájném Reichu, na trati, která je taky magistrálou Verona - Brenner - Innsbruck - Mnichov. Nářez.
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12042 Registrován: 6-2006 ![]() |
Nádraží ve filmu Housata (1979). Na mapách.cz jsem prošel několik uzlových stanic na severovýchodě, poblíž Krnovna, a porovnáváním snímků a detailů mi vyšlo nádraží Jeseník před rekonstrukcí. Stejné sloupky pod stříškou, stejné svahovité pozadí a přejezd na zhlaví: |
dědek_hank
|
|
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 5787 Registrován: 7-2017 |
![]() "Nádraží ve filmu Housata (1979). Na mapách.cz jsem prošel několik uzlových stanic na severovýchodě, poblíž Krnovna, a porovnáváním snímků a detailů mi vyšlo nádraží Jeseník před rekonstrukcí. Stejné sloupky pod stříškou, stejné svahovité pozadí a přejezd na zhlaví:" Důležitá indicie: Poštovní rybák od vlakové pošty Olomouc - Jeseník a zpět. Ten v těch dobách stával v Jeseníku u rampy celý den. |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12043 Registrován: 6-2006 ![]() |
Skvělé. A na webu ČT je k dispozici filmík Na západní frontě klid (1979) natáčeným u nás. A s původním českým dabingem ![]() |
Registrovaný uživatel Číslo příspěvku: 12083 Registrován: 6-2006 ![]() |
Nejspíš reklama: https://www.youtube.com/watch?v=PmIaaaB_v0g |