naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » zkoušky lokomotivy řady 189 na tratích sždc

Zkoušky lokomotivy řady 189 na tratích SŽDC

text a foto: Karel Zeman
vloženo: 10. 4. 2009

V dubnu letošního roku došlo na našich kolejích ke skutečně historické události – poprvé se na nich představila jízdou vlastní silou elektrická čtyřsystémová lokomotiva typu ES 64 F4 z produkce firmy Siemens. Samotný typ těchto lokomotiv je natolik známý a existuje k němu tolik informačních zdrojů, že jen jejich výčet by velmi přesáhl rámec tohoto článku (viz například zde). Ke zkouškám byla vybrána lokomotiva 189.150 z vlastnictví dispoloku MRCE v tradičním černém nátěru tohoto pronajímatele elektrických i motorových lokomotiv.

Zkoušky se konají v souvislosti s ukončováním schvalovacího procesu tohoto typu lokomotivy pro naše tratě a během nich bude mimo jízd s měřícím vozem použita k vedení pravidelných vlaků dvou dopravců. Vzhledem k tomu, že se jedná o lokomotivu určenou pro vedení především nákladních vlaků, jednalo se a bude se jednat o vlaky ČD Cargo (první fáze zkoušek) a OKD Doprava (druhá fáze, po Velikonocích).

První fáze zkoušek byla rozložena do tří dnů, úterý 7. dubna až čtvrtka 9. dubna. První dva dny se lokomotiva pohybovala po síti SŽDC pouze s měřícím vozem VÚŽ (Výzkumného ústavu železničního). V úterý jela z Děčína do Libčic nad Vltavou, zpět do Děčína a na závěr na odstavení do Prahy ONJ. Ve středu z Prahy ONJ přes Českou Třebovou do Břeclavi a odtud zpět po stejné trase přes Velim (kde byl odstaven měřící vůz) do Prahy a dále do Děčína, kde byla odstavena.

Nejzajímavější den zkoušek byl zatím čtvrtek 9. dubna, kdy byla lokomotiva nasazena na první pravidelné nákladní vlaky tohoto typu lokomotivy na kolejích SŽDC (pokud samozřejmě neuvažujeme zajíždění lokomotiv řady 189 Railionu/DB Schenker do Děčína, které má ovšem poněkud specifický charakter). Jednalo se o jednu a půl dvojici kontejnerových „nexáků“ Děčín – Praha-Uhříněves a zpět, s ukončením odstavením lokomotivy opět v Praze ONJ. Zde by měla lokomotiva „přečkat“ Velikonoce a po nich se vydat na trať Přerov – Břeclav, kde by měla být podrobena další fázi testů, tentokrát v režii OKD, Doprava.

První vlak z Děčína do Prahy-Uhříněvse byl zachycen při průjezdu zastávkou Praha-Horní Měcholupy.
Na postrku mu pomáhala lokomotiva 130.028. Třetí a zároveň poslední vlak toho dne byl zvěčněn při průjezdu novým tunelem u obce Vepřek.
Předchozí zpáteční vlak do Děčína byl mimořádně veden přes pražské hlavní nádraží a po Novém spojení


diskuse k článku

založit diskusi