Diskuse K-report » Archiv 2016 » Železnice » RegioJet » Archiv diskuse RegioJet do 14. 03. 2016 předcházející | další

Archiv diskuse RegioJet do 14. 03. 2016

dolů
   autor příspěvek
Desiro
Sobota, 12. března 2016 - 15:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3028
Registrován: 2-2004
Ono především žádný státní železniční dopravce už neměl existovat...
Sobota, 12. března 2016 - 15:58:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5440
Registrován: 4-2003
BoH:A co s tím? Myslíte si, že za těch 30 let by se nic nezměnilo, kdyby ta liberalizace neproběhla? Těžko. Bylo by to stejné, jako nyní, protože stejně žádná skutečná liberalizace (byla pouze úřední oddělením ČD od státu) do roku 2011 tady nebyla.

Já s tím nic. Já jen vidím, že bez příchodu strašáka v podobě výběrových řízení a tedy i soukromníků by na ČD proces modernizace vozového parku probíhal výrazně pomaleji. Standardní vozy by byly B, A, AB, BDs. Bez humanizace, pochopitelně. A nová vozidla by se kupovala jen tehdy, pokud by se stará rozpadala a bylo by těžce neekonomické je držet dále v provozu. Takže když to shrnu, vypadalo by to nějak takto: Elefantů by bylo tak o dvacet souprav méně, než dnes. Regiopanterů by také nebylo tolik a interpanteři by asi také nebyli žádní, jen by se o nich hovořilo a snad by se i začaly objednávat. Žádné nové motorové vozy či jednotky by pochopitelně nebyly, jela by jen modernizace řady 810.

Prostě by se dělalo jen to, co by z pohledu ČD bylo naprostou nutností pro udržení provozu. Nic víc. Nikdo by ČD ničemu jinému nedonutil. Objednatel by nic nezmohl proto, protože by nemohl říci: Bude výběrové řízení a můžete o kšeft přijít.

Takový pěkný začarovaný kruh, o kterém modří a jejich nekritičtí přitakávači velmi neradi slyší..........
Sobota, 12. března 2016 - 16:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 498
Registrován: 5-2014
Desiro: Není jediný důvod, proč by neměly neexistovat...

Bram: Souhlasím, pomalejší by obnova byla. Otázka je, jen moc pomalejší. A slovo výrazně bych zde nepoužil (Ampz, Apee, Bpee, Bmz, CityElefant, ...). Objednavatel do toho rozhodně mohl mluvit a to nejen proto, že objednavatel je zároveň vlastníkem. Záleželo pouze a jen na státu, jaké služby bude chtít poskytnout lidem. A stamozřejmě stát jsou politici. A politici jsou odpovědni voličům. Takže žádný začarovaný kruh zde nikdy nebyl.
Sobota, 12. března 2016 - 17:05:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5441
Registrován: 4-2003
BoH:Souhlasím, pomalejší by obnova byla.

No vida, i modří se mnou nakonec souhlasí [wink].


Otázka je, jen moc pomalejší. A slovo výrazně bych zde nepoužil (Ampz, Apee, Bpee, Bmz, CityElefant, ...).

Naopak, slovo výrazné je trefné. Ampz, Apee, Bmz, Bpee byly pořízeny proto, aby ČD měly čím vyrovnávat využívání vozů DB, OeBB, MÁV, PKP a ŽSR na vlacích EC a IC. Pro vnitrostátní dopravu vůbec nebyly uvažovány. Tam se tehdy počítalo se standardem A, B, AB, BDs [crazy].

Elefanty byly pořízeny hlavně kvůli neudržitelné situaci u žabotlamů. Ostatně ČD se kdysi nechaly slyšet, že jich nikdy více než padesát nebude.....

Obdobně řada 854 vznikla z důvodu zcela neudržitelné situace s motory K12 V 170 DR. A bylo li by to vše dle původních představ ČD, všechny rekonstruované vozy 854 by byly v podobě vozu 854.021 - tedy s původním interiérem.


Objednavatel do toho rozhodně mohl mluvit a to nejen proto, že objednavatel je zároveň vlastníkem. Záleželo pouze a jen na státu, jaké služby bude chtít poskytnout lidem.Objednavatel do toho rozhodně mohl mluvit a to nejen proto, že objednavatel je zároveň vlastníkem. Záleželo pouze a jen na státu, jaké služby bude chtít poskytnout lidem.

Tohle ale vůbec nefungovalo, respektive fungovalo tak, jak si představovaly pouze ČD. Státe, dosyp nám tolik, abychom byly na nule a nechtěj po nás vědět, co kolik stojí, protože to nejde (dle prastarých vyjádření ČD) vyčíslit.


A stamozřejmě stát jsou politici. A politici jsou odpovědni voličům. Takže žádný začarovaný kruh zde nikdy nebyl.

Jak moc jsou politici odpovědni voličům, bych raději nerozpitvával, různé penězovody (i v mimodrážních sférách) hovoří jednoznačně proti. Začarovaný kruh zde byl a jistí jedinci by byli velmi rádi, kdyby byl i nadále.

Jedině výběrové řízení dokáže (s určitými výhradami - například záměrné podstřelování ceny, různé tajné dohody mezi účastníky atd.) zajistit, že se alespoň ví, co za kolik lze pořídit a hlavně to také vlastně je jediná páka na toho největšího a nejsilnějšího na trhu, aby si nedělal jen to, co se mu zlíbí a nediktoval si podmínky [wink].
Jajdulak
Sobota, 12. března 2016 - 17:26:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 412
Registrován: 12-2007
Křivi - já když jsem ráno tu smlouvu zběžně proletěl, tak mně taky zarazilo, že je tam pár bodů, za které by se asi MD mohlo dožadovat pokuty.Ale nechtěl jsem tady zbytečne vyvolat další válku [wink] Vozidla mají být klimatizovaná, zatím to odevšad zní, že jsou spíš klimatizovatelná. S těma 15% procentama obsazenosti mně to taky napadlo.
Každopádně by bylo zajímavé se dozvědět pravdu - jestli RJ SK opravdu jedná o úpravě smlouvy s MD a kolik chtějí navíc. Pokud to stojí na straně MD, veřím že pan Jančura by to dal mediálně patřičně na vědomí. Navíc je to už dost dlouho, co ty problémy začaly a par dní zpět byly volby. Ideální šance nasbírat si voliče, pokud by to bylo jen na straně státu, aby to lehce změnili.
Každopádně je to dost zarážející, že se s tím stavem nic neděje. Chtěl jsem využít s dětma výhodný balíček RJ + termály v DS, ale asi na to nemám odvahu, nechat si zničit jinak prima den pošlapanýma nohama ve vlaku.
Sobota, 12. března 2016 - 18:12:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 499
Registrován: 5-2014
Bram: Nejsem modrý, jen nesnáším Jančuru, to je rozdíl [happy] ... Co píšete je pravda, nicméně někde se s tou obnovou musí začít. A začalo se tam, kde to bylo logické - v mezinárodní dopravě. Bohužel Žaluda tuto strategii dovedl k dokonalosti a snažil se jen vylepšovat kategorii IC/EC a na R kašlal (a to bylo i po nástupu konkurence).

A mýlíte se, že to fungovalo tak, jak to chtělo ČD. Fungovalo to stejně jako nyní, tedy rozhodoval stát (respektive ministerstvo dopravy).

Co píšete o penězovodech sice pravda být může, nicméně je neoddiskutovatelným faktem, že volič je ten, kdo rozhoduje, kdo bude stát. Nebo snad zpochybňuje regulérnost voleb v ČR? Začarovaný kruh zda žádný nebyl (snad jedině napojení ČD na Škodu, které se ale ani nyní nezměnilo).

S poslední větou souhlasím. A proto jak už jsem napsal 2x za dnešek, nejsem proti výběrovým řízením.

Celá ale naše diskuse je úplně na jiné téma, než jsem původně psal a to, že ČD je v současných podmínách proti soukromému sektoru právně znevýhodněna a proto nemůže těmto soukromým firmám efektivně konkurovat, což je špatně a může za to špatně nastavená liberalizace trhu.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Sobota, 12. března 2016 - 19:35:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5442
Registrován: 4-2003
BoH:jen nesnáším Jančuru

A co Ti provedl osobně tak špatného, že ho nesnášíš?

Já se jeho řečnění sice občas podivuji, ale to je asi tak vše. Nevím nic o tom, že by někomu provedl něco špatného......
Sobota, 12. března 2016 - 19:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 5-2014
Bram: Tak nic tak zásadního, jen jsem na něj alergický za jeho způsob vystupování (jak mu prý nejde o zisk, pořád jen vyhrožuje soudy, sebeschvástáním a pomlouváním ostatních) a za to, jak je nastavena společnost Student Agancy / Regiojet (celkový jeho byznys model - především chování k zaměstnancům). Uznávám, nikdy jsem to nezažil, ale jestli jen polovina z toho, co se o něm na různých médiích (není to tedy jen z jednoho zdroje), je pravdou, tak bych skutečně takového zaměstnavatele nechtěl. Samozřejmě, může mi to být jedno, ale já prostě nemám rád firmy, kde se svými zaměstnanci vymetají podlahy.

P. S. Ještě bych rád dodal, že naopak si u mě Jančura šplhl zastavováním v České Třebové, i když to podle mě bylo spíše na truc, aby to ČD ukázal (podle jeho nepříliš hezkým výrokům o tomto městě).

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Sobota, 12. března 2016 - 19:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3094
Registrován: 8-2012
cestující má u [zadnice], zda dopravce je dosazen či vysouložen, ale řeší cenu, rychlost, dostupnost, modernost
Jenže krom cestujícího je tu ještě jeden zákazník, že? Ten by taky měl řešit cenu (pokud nemá jiné úkoly, např. zaměstnávat jinak nezaměstnatelné), přičemž je vcelku zajímavé, jak se šotokomunita dojemně shodne na tom, že (podle ní) zrovna na železnici soutěžení nefunguje (a dokládá to více či méně absurdními příklady). No a cílem toho dalšího zákazníka těžko může být cena, kvalita nebo spolehlivost služby, když to prostě zas bude muset nabagrovat jednomu předem vybranému, co by při soutěžení zřejmě neuspěl (jinak by se mu to přece nemuselo bagrovat, že).

shodnete, že utrácet veřejné peníze v Humenném je škoda, a že slovenská vláda je hrozně divná, když má i takovou politickou prioritu
Ne, to se tu očividně snažíte podsunout akorát vy. Já bych spíš řekl, že za jedny peníze měla tehdejší vláda kvalitu jak v Humenném, tak v Dunajskej Strede. Jenže to ultras neradi slyší, protože to je fujfuj Jančura.

než přišla nějaká hlava, že se železnice "odstátní", čímž vznikl paskvil
No a všiml jste si, co bylo předtím? Máte jízdní řády třeba z osmdesátek, pamatujete si humusvlaky z devadesátek? Myslíte, že by se to bez nějakého zákroku proti "modré armádě" začalo zlepšovat samo od sebe? Tak se podívejte do zemí, kde žádnou liberalizaci neudělali, jak jim to tam dneska báječně funguje...
Teprve pod hrozbou RT Expresu zavedly ČD aspoň na pár relacích výhodnější jízdné, teprve pod tlakem Regiojetu začaly zlepšovat služby aspoň na Praha-Ostrava, teprve pohrůžka výběrkem v roce 2006 donutila ČD vyhodit z 036 všechny ty "osvědčené" 810 a dokonce ještě 830 (!) a nahradit je 843... kde by samojediná a všeobjímající Dráha (smrádek ale teploučko) jinak získala tyhle impulsy ke zlepšování se?
zároveň se musí chovat jako stát (veřejná výběrový řízení), což ji z konkurence téměř vylučuje
Nevylučuje, ale je to dobrá výmluva "nejde to" (nikdy se to tak nedělalo etc.). V různých soutěžích byly a jsou dostatečné lhůty, že se ČD do některých nebyly vůbec schopné přihlásit nebo to začaly řešit dva měsíce před koncem termínu není přece problém těch soutěží.

slovo výrazně bych zde nepoužil (Ampz, Apee, Bpee, Bmz, CityElefant, ...)
No tak třeba ojeté Ampz a Bmz od ÖBB by nebyly, protože to se nakupovalo natruc Jančurovi (předchozími možnostmi nákupu jiných ojetin, např. Bimz DB, ČD pohrdly, českému substrátu je přece dost dobré A150+B250). Honemhonem modernizace Apee+Bpee začala vznikat v době, když DB hrozily předáním "Hamburků" Regiojetu. Přiobjednání CityElefantů od 061 výše opět souvisí s hrozbou soutěží (kterou se na poslední chvíli podařilo "zažehnat" oněmi bianko účty bez soutěže do 2019). Opět - kde by samolibá samojediná Dráha tyhle motivy jinak získala?
může za to špatně nastavená liberalizace trhu
Jistěže tu je špatně nastavená, nebo spíš jen předstíraná liberalizace trhu železniční osobní dopravy, kde se to stejně rovnou bagruje rovnějšímu mezi rovnými. Ale v tomhle socíku se daří alespoň mírný pokrok v mezích zákona, třeba to Liberecko z let 2006-2009 (ze kterých tu žijí dodnes), kde se dosáhlo zvýšení kvality vozidel za menší peníze. Proč ne, soutěžení prostě funguje, i když se ultras postaví na hlavu.
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Sobota, 12. března 2016 - 20:26:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 501
Registrován: 5-2014
T._H.: "Všech devět vozů Ampz146 vyrobila v letech v letech 1998 a 1999 společnost MSV Studénka dle dokumentace dodané společností SGP Siemens" ... v té době jezdil Jančura s kachničkou [happy] To platí i o ostatních vozech.

Proč pořád mluvíte o něčem, o čem já vůbec nemluvím. Já tvrdím, že špatně nastavená liberalizace zapříčinila to, že jsou ČD ve výběrových řízeních nekonkurenceschopná (musí řešit veřejné zakázky a to stojí peníze a čas). Neřeším to, jestli jsou výběrová řízení dobrá nebo špatná (a dnes jsem již 3x napsal, že jsou dobrá).
Sobota, 12. března 2016 - 20:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3049
Registrován: 3-2006
BoH: Máte špatně citaci, správně má být: Všech šest vozů Bmz232 i 25 vozů Bmz235 České dráhy odkoupily od rakouských spolkových drah v letech 2013–2014.
V té době Jančura s kachničkou nejezdil.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Sobota, 12. března 2016 - 20:48:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3097
Registrován: 8-2012
"Všech devět vozů Ampz146 vyrobila v letech v letech 1998 a 1999 společnost MSV Studénka dle dokumentace dodané společností SGP Siemens"
Ale já mluvím (pro vás asi neviditelně) o ojetinách od ÖBB koupených z trucu v roce 2014, žejo? No a ty MSV/Siemens vozy byly taky z donucení, protože jinak by ČD vypadly ze souprav EC vlaků (tehdy se nežinýrovaly dát na EC do Rajchu RICové B250) a nebyly by tzv. "kevy", proto se taky první dělaly bez ohledu na substrát WRmz - za ty se KEVy násobily. Do Budějovic a Hradce tyhle vozy fakt jezdit neměly...
špatně nastavená liberalizace zapříčinila to, že jsou ČD ve výběrových řízeních nekonkurenceschopná (musí řešit veřejné zakázky a to stojí peníze a čas)
A že třeba tu Jizerskohorskou železnici vyhrály? To nezapadá do teorie o chudáku ubližované Dráze...
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Sobota, 12. března 2016 - 21:53:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 502
Registrován: 5-2014
T_._H_.: To je sice pěkné, ale pokud na mě reagujete, tak reagujte na to, co jsem napsal. A znovu opakuji "slovo výrazně bych zde nepoužil (Ampz, Apee, Bpee, Bmz, CityElefant, ...)" - tyto vozy byly dodávány v době na přelomu století (samozřejmě část z nich jako rekonstrukce). A Vašich ojetinách z předminulého roku jsem se nikde nebavil, a proto na ně nebudu dále ani reagovat.

Takže podle Vás je správné, že jsou ČD znevýhodněny v soutěžích? Nebo snad chcete říci, že tím, že vyhráli jednu soutěž, tak nutností vypisování výběrového řízení nejsou znevýhodněny? A jděte laskavě do háje s tvrzením o "teorii o chudáku ubližované Dráze" - taková adolescentní tvrzení z mých úst (respektive klávesnice) nikdy nepadla (možná až na kachničku [happy]).

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Neděle, 13. března 2016 - 00:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3110
Registrován: 8-2012
Takže podle Vás je správné, že jsou ČD znevýhodněny v soutěžích?
ČD nejsou znevýhodněny v soutěžích. Tudíž podle mě ani nemůže být správné, že znevýhodňovány jsou [happy]. Ostatně ČD si na "nekonkurenceschopnost" v soutěžích kvůli výběrkům ofiko nikdy nestěžovaly (naopak, psaly ta výběrka šikovně tak, že je náhodou vždycky vyhrála firma z Plzně nebo některá její dceruška - teda až na Linky, protože dieseljednotku nemá v portfoliu), výmluvy byly spíš v ranku "my chudáci udržujeme budovy" a "soukromníci nebudou uznávat režimky".
(Ano, občas nějaká modrá gumička použije trvání výběrka jako argument na obhajobu své nemakačenkovosti, to když se probere dva měsíce před koncem termínu na odevzdání, ale jinak je na to třeba pohlížet tak, že nebýt povinnosti dělat výběrka by ten hukot ke kámošům protékajících "ničích" peněz byl o dost výraznější...)

(Příspěvek byl editován uživatelem t_._h_..)
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Mimoň
Neděle, 13. března 2016 - 03:00:38  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
"Teprve pod hrozbou RT Expresu zavedly ČD aspoň na pár relacích výhodnější jízdné"
On vyjel? A měl jezdit třeba do Brna? Tam to jízdné zavedly také.

"Teprve pod tlakem Regiojetu začaly zlepšovat služby aspoň na Praha-Ostrava"
Já vám nevím, ale mně Elefanti, BMZ a další věci přišly, že tu byly dříve než RJ. Navíc tu do roku 2009 nebyly žádné pořádné smlouvy a byl to v zásadě stát, kdo dovolil či nedovolil ČD nakupovat.

A když jedu občas autobusem, tak jako zlatá Regionova. Ten prostorný wc, nízkopodlažnost pro kola, stolečky, záclonky. Je to vedle RS1 skřípající šotovozítko s otvíracími okny, jenže i vedle nových autobusů je to první liga dodnes. A Regionovy se také pořídily kvůli Regiojetu? Nebo tohle není služba? Služba je jen kafe zdarma, wifi, steward? Kvalita vozidel se za službu nebere?

A mohl byste mi vysvětlit třeba tu včasnou jízdenku z Prahy do Pelhřimova či z Ústí nad Labem do Benešova? To jsou relace, kde jezdí Jančura? (hádám, že se dozvím, že chudáci z Prackovic nad Labem při cestě do Benešova musí přijít na tu fintu, že si to mají koupit už z Ústí... ona je lepší žádná sleva alá Jančura, než nějaká, co se musí objevit...)

"teprve pohrůžka výběrkem v roce 2006 donutila ČD vyhodit z 036 všechny ty "osvědčené" 810 a dokonce ještě 830 (!) a nahradit je 843..."
Prosím pěkně, ony ČD jezdí na 036 dnes za stejnou dotaci jako v roce 2006, není přeci jen vyšší a zvyšovaná o inflaci a dnes to nestojí více než v době podepsání smlouvy? A ty nové RS1 stály v době pořízení stejně jako v roce 2006? Nešla cena dolu?

Aneb není nad další bláboly, ze kterých jsme se dozvěděli, že ČD by nemodernizvaly vozový park nejspíš do roku 2050. A že by je to v zásadě nenapadlo. Ony by se asi ty vozidla rozpadly, ale tak by se hold jezdilo s dírou v podlaze u 90% spojů. Všechno jen díky konkurenci.

A když si pan TH chce flusnout, popíše jakoukoli konzultaci ČD s krajem jako výhružku.

Jančura ignorující na Slovensku stížnosti zákazníků a objednatelů, to je ideál. [happy]

A pan TH napíše pár dalších nesmyslů, co kolem reality ani neprošly. Protože v zásadě rýpnout do ČD je jediná pointa příspěvků. [happy]

Nechtěl bych být tak frustrován, abych znal jen toto téma. [happy]
Neděle, 13. března 2016 - 07:09:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 503
Registrován: 5-2014
T_._H_.: Opravdu nevím, jestli si stěžovaly nebo ne (klidně Vám ale v tom budu věřit). Ale nutnost výběrového řízení rozhodně snižuje flexibilitu na trhu. Pokud má být trh skutečně liberalizovaný (a klidně ať tomu tak je, pokud si stát urdží kontrolu nad tím, "kde, co, kdy, za kolik"). Než to ale nastane, tak bych byl rád, aby měli všichni účastníci rovné podmínky. To je jediná věc, o kterou mi v celé této včerejší / dnešní diskusi jde.
bandita
Neděle, 13. března 2016 - 09:23:30  
Neregistrovaný host
90.181.10.174
Mimoň:
Já vám nevím, ale mně Elefanti, BMZ a další věci přišly, že tu byly dříve než RJ. Což samozřejmě bylo dost málo. Vzpomínáte jakým hnojem se jezdilo mimo EC/IC od roku 90 do začátku tisíciletí? posun v kvalitě cestování 0, krom pár motoráků ze Studenky a přírůstkem 3 elefantu za rok (kolem Prahy stěžejní řada 451 až do cca 2002/2003) a ještě pár vozejků na EC/IC. Do vozového parku ze začalo investovat až v posledních pár letech jinak nic.


tak jako zlatá Regionova. Ten prostorný wc, nízkopodlažnost pro kola, stolečky, záclonky. Je to vedle RS1 skřípající šotovozítko s otvíracími okny, jenže i vedle nových autobusů je to první liga dodnes. regiosráč je největší mrdka na kolejích co jezdí, vozidlo podobného formátu českou železnici fakt nespasí...
Neděle, 13. března 2016 - 09:36:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 504
Registrován: 5-2014
bandita: Do obnovy vozového parku se investovalo kontinuálně, nicméně v posledních letech je to více, s tím, že samozřejmě úměrně tomu roste zadlužení ČD. Je těžké jezdit v kvalitě vozového parku v Německu za ceny přepravy v Česku. To ani kouzelník nezachrání.
Neděle, 13. března 2016 - 10:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3115
Registrován: 8-2012
zlatá Regionova
[biggrin] Argument poslední záchrany, zlacení hypernovy [happy]

s tím, že samozřejmě úměrně tomu roste zadlužení ČD
Ale tak tohle prožírání peněz se v cca desetiletých intervalech řeší tzv. "oddlužením", kdy se dluhy ČD nalejou někam jinam (do ČKA, do SŽDC apod.), popř. nějakým "odprodejem majetku" v přemrštěné hodnotě ("mrtvá dopravní cesta" v hodnotě okolo 5 miliard za 12 a průser až u NKÚ). Já bych očekával, že se o to pokusí znova (mělo se to teď vlastně stát s tím převodem nádraží, kdy měl za majetek v hodnotě asi 4 miliardy stát "zaplatit" zhruba sedm, ale to nedopadlo kvůli fujfuj Jančurovi a nedovolené podpoře).
informuji vás, že své podezření na vaše opakované páchání trestného činu pomluvy prostřednictvím tohoto internetového diskuzního fóra dle § 184 zákona č. 40/2009 Sb. v platném znění vůči mně, dalším osobám i obchodním partnerům společností, pro které pracujete, jsem předal studentům práv a stáváte se součástí jejich projektu
Ernie
Neděle, 13. března 2016 - 10:40:48  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Moje nezapomenutelná jízda IC ČD v celém úseku Ostrava-Praha byla ve středu 27.4.2011. Zpáteční jízdenku za téměř 800 Kč mám ještě schovanou. Tam jsem jel IC Ostravan, v kupé pro šest lidí se nás mačkalo osm (dvě děti jely na klíně rodičů) a spolucestující byli překvapení, že jsem sehnal volnou sedačku bez nákupu místenky. Místo stevardů s občerstvením místo v chodbičkách zabírali od Zábřehu cestující, pro které sedačka nezbyla. Patrně šlo o vůz Bmee248. Dneska si nedovedu představit, jak se do těch vlaků mohli vlézt další cestující v páteční špičce.

Zpáteční jízda Šíravou po náročném dni překonala vše, koženkové neuzamykatelné kupé, mnohem méně cestujících (kteří ale stáli za to), jediná návštěva průvodčího za celou nekonečnou (skoro čtyřhodinovou) jízdu do Ostravy. A to vše za tu skvělou cenu se zpáteční slevou...

Tehdy jsem jako sváteční cestující opravdu těžce litoval svého rozhodnutí nechat auto doma a rozhodně jsem si vůbec nedokázal představit, že bych o rok později mohl vlakem na stejné trase začít dojíždět skoro denně a že by mě cestování vlakem mohlo začít i bavit. Nevěřím tomu, že by se bez nástupu konkurence tak rychle a tak vysoko změnil přepravní komfort.
Neděle, 13. března 2016 - 11:03:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8020
Registrován: 12-2009
Komfort se v Rakousku a Belgii, odkud je možné odkupem starých vozů zlepšit komfort u nás, se lepšil nástupem konkurence nebo prostým faktem, že státní dráhy měly od státu víc peněz?

když to prostě zas bude muset nabagrovat jednomu předem vybranému
Ano, cestující neřeší,kolik zaplatil kraj, ale řeší, kolik zaplatí za jízdenku. Pokud je krajská doprava v .odis, platí všude stejně bez ohledu na to,čím jede a kdo je dopravce.

Co se obecně výběrek týká, tak většina dopadá tak, buď se zájemci mezi sebou domluví předem nebo se vykonání zakázky provede ještě levnější firmou.
Neděle, 13. března 2016 - 11:13:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 12-2003
Ernie
To je prostě strašné. K tomu jste nedostal korbel chuťově nestravitelné kávy, a také nějaký ten dortíček. A přitom jste tady nedávno žvanil, že priorita by bylo dojet z bodu A do bodu B. Proč lidé jezdí s těmi fuj modrými, to je mi záhada. Už jste jako zdejší (nepřítomná) legenda Budulínek, ten považoval plné vlaky ČD za něco nepřijatelného [biggrin]
Majkl007
Neděle, 13. března 2016 - 11:39:15  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
Bevelo: Napsal snad Ernie něco špatně? To, co popisuje, opravdu byla všední realita cestování na trase Praha - Ostrava nebo opačně před nástupem konkurence. A jedině ten nástup konkurence byl důvodem k tomu, že ČD musely zvýšit kvalitu a snížit ceny, takže dnes už mohou být jejich zákazníci na této trase s kvalitou jimi nabízených služeb spokojeni. Včetně mne. Tudíž s poslední větou Ernieho příspěvku nelze nesouhlasit. Že to Vy něpřipustíte, to je jen a pouze Vaše zatvrzelost a neobjektivita.

"Budulínek, ten považoval plné vlaky ČD za něco nepřijatelného"
Zatímco Vy zase považujete za něco nepřijatelného plné vlaky RJ, ba dokonce i to, že vlaky této společnosti vůbec jezdí, že? Takže v čem se od Budulínka lišíte? Asi jen v zabarvení svých myšlenek... [biggrin]
Honzalb
Neděle, 13. března 2016 - 12:16:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 11-2010
BoH: od února prochází wifi v RJ velkou modernizací. Při poslední jízdě minulý pátek byl příjem už naprosto bezproblémový. Za cenu asi třetinovou.
Jaký byl legislativní rozdíl oproti roku 2009, kdy se soutěžil Liberecký kraj, oproti současnosti? V čem nebyly tehdy údajně diskriminovány, kromě vlastní neschopnosti, když najednou jsou?
ohl: ještě jednou: smyslem soutěží je najít reálnou cenu. Dosud tam, kde jezdí ČD bez smlouvy, cena reálná není. Nalhat do výkazů si umí cokoliv, což dobře ukázala legrace z roku 2011 a 2010, kdy MD poskytlo Jančurovi detailní rozúčtování nákladů a ukázalo se, že si tam ČD vymýšlí cokoliv
Neděle, 13. března 2016 - 12:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 8-2010
Majkl007: Na druhou stranu už tehdy existovala sice předražená, ale kvalitní Pendolina. Konkurence určitě pomohla této trati hodně, ale i předtím se ČD vždycky snažily dávat na Ostravu to lepší co měly (což je vlastně smutné že nic lepšího nebylo).

(Příspěvek byl editován uživatelem Honza7887.)
Cestování je můj život...
Neděle, 13. března 2016 - 13:22:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8021
Registrován: 12-2009
jedině ten nástup konkurence byl důvodem k tomu, že ČD musely zvýšit kvalitu a snížit ceny
To je nesmysl. Ne jen jedině. Protože jinak by tam, kde nebyly soutěže a nejezdí konkurence, dodnes by podle tohoto měly jezdit zásadně staré stroje. Není tomu tak.
Na zavádění nových vozidel má hlavně podíl to, že se peníze a objednávka na žel.dopravu neplánují na jeden rok, ale na delší dobu. Ani soukromník by nekupoval nová vozidla a žádná banka by nedala € na pořízení nových, kdyby nebyla jistota, že příští rok kraj nebo stát neřekne, že dopravu na tratích ruší. K tomu se musí připočítat obnova tratí, které začala ve větším měřítku až po roce 2000, či spíš později. Devadesátá léta byla pomalé odumírání-tj.min.10 let se ztratilo.
Počet nových elefantů(a vůbec nových vozidel i jiných krajích) byl prognózován podle objednávky a přepokládáného provozu v 90.letech. Tenkrát nikdo, kromě snílků, nepředpokládal takové zvýšení poptávky, podmíněné politickou podporu žel.dopravy.(takt 30,15 minut, PID, eSko, iDS, železnice páteř dopravy atd.) Na to fakt nějaký RJ nemá vliv.
RJ má vliv akorát na to, že na trati Praha-Ostrava se prioritně dávají nejlepší vozy.
Neděle, 13. března 2016 - 13:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8022
Registrován: 12-2009
kde jezdí ČD bez smlouvy, cena reálná není.
To nerozklíčuje nějaké něco vycucané z něčeho, co má vycucaná data.
Obecně má menší podnikatel, navíc bez předešlých závazků atd.menší náklady na provoz. Zmenšované třeba tím nezákonným mytím v kolejišti, na které musí ČD mít ISO a předpisové nakládání s odpady.
Honzalb
Neděle, 13. března 2016 - 13:42:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1002
Registrován: 11-2010
ohl: říkají vám něco úspory z rozsahu? Myslíte, že banka půjčí za nižší úrok s.r.o. se 100 tisíc ZJ nebo firmě vlastněné 100% státem?
Mimochodem, kam se účtuje třeba sponzoring pinkálistů v DavisCupu?
ale děkuji za potvrzení, že ČD ve výkazech lžou.
Desiro
Neděle, 13. března 2016 - 14:11:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3030
Registrován: 2-2004
bych byl rád, aby měli všichni účastníci rovné podmínky. To je jediná věc, o kterou mi v celé této včerejší / dnešní diskusi jde.
A jak byste to konkrétně zařídil?
Garfield
Neděle, 13. března 2016 - 14:30:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11694
Registrován: 10-2004
Honzalb:
od února prochází wifi v RJ velkou modernizací

Můžu potvrdit, za poslední měsíc pokaždé výborně funkční wifi) kvalita konečně podobná jako u ČD. [ok]

A celkově se kvalita servisu a chování personálu RJ po velkém výkyvu dolů někdy na přelomu roku stabilizovala a všechno funguje, jak má.
Slim
Neděle, 13. března 2016 - 14:31:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 2-2005
Těm soudnějším s očima nezaslepenýma žlutými brýlemi (i když zrovna pro ty by to bylo nejpotřebnější) doporučuju otevřít si v archivu ČT právě skončené Otázky Václava Moravce, kde v závěru druhé hodiny proběhla debata o DP Praha s ekonomem a bývalým předsedou výboru pro audit (a taky úspěšným novinářem v Euru, Jeníku) Miroslavem Zámečníkem.

Parafrázuji jeho vyjádření:

Nutno si uvědomit, že firma, která ze svých tržeb pokryje své náklady cca ze 30% a zbytek výkonu je nutno kompenzovat z rozpočtu města, je v jakémkoli rozhodnutí týkajícím se dalšího rozvoje firmy (nákup a obměna vozidel, budování a rekonstrukce tratí, tarifní politika, zvýšení komfortu služeb) zcela v rukou toho, kdo na tohle všechno poskytuje peníze. O těchto věcech tedy z principu rozhodují politici, kteří tyto peníze uvolňují. A nutno si také uvědomit, že jakékoli úspory v chodu firmy, sebelíp vysoutěžené zakázky na IT služby, opencard, outsourcované služby, dodávky jízdenek, paliv apod. činí pouze nepatrný zlomek z částky, o kterou se v totálu jedná a sebelepší úspory v této oblasti nemohou podstatným způsobem zasáhnout do celkové ekonomiky firmy. (zde uvedeno skončené outsourcování IT služeb s úsporou ca 150 mil ve srovnání s potřebou kompenzace výkonu ve výši přes 13 mld). Dál platí, že jakákoli investice se formou odpisů projeví i v tom každodenním hospodaření firmy, v tom, co leží na hromadě nákladů. Čili pokud koupí město 200 tramvají, zatíží to hospodaření firmy velkou pálkou bez toho, aby za ty tramvaje zaplatila korunu...A dál nutno si uvědomit, že pokud je tento poměr (70% náklad sanováno dotací) nadále neudržitelný, znamená to buď postupné omezování kvality a dostupnosti služby nebo postupné zásadní zvýšení ceny placené klienty, což obojí jsou tak výsostně politické věci, že se k nim těžko nějaká politická reprezentace odhodlá.

Podobnost s ČD nepochybně jen náhodná, že? Tak si na to, žlutí, vzpomeňte, až zase bude kydat hnůj na staré vagóny v roce 2011, za žabotlamy v roce 2015 a koženku ještě po rozzáření nejžlutějšího slunce nad našimi kolejemi. A taky se zkuste vžít do role toho politika, který rozhoduje o penězích na nákup vlaku a modernizaci koridoru a současně by si tam měl pustit konkurenta, který mu vysaje část peněz, které to celé má přinést a o které míň by to pak mělo pumpnout státní rozpočet.

Ale počítám, že žlutí si z toho vezmou jen to, že pléduju proti konkurenci na dráze a že považuju ušetřených 150 mil za IT služby v DPP za nevýznamný.

P.S.: Je obdivuhodné, s jakou profesionalitou dokáže o dopravě mluvit ekonomonovinář, který se na dopravu nespecializuje...
Slim
Neděle, 13. března 2016 - 14:32:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 2-2005
Garfield: A proč a jak mohlo vůbec dojít k nějakému výkyvu směrem dolů u tak dokonalé firmy?
Mimoň
Neděle, 13. března 2016 - 14:49:31  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
T.H.:
"prožírání peněz se v cca desetiletých intervalech řeší tzv. "oddlužením""
Když máte pocit, že je to špatně, proč si stěžujete tady? Ono se to tu vyřeší? Dělá vám dobře, že se ostatní pobaví tím, že máte depku z toho, že ČD dostaly prachy tu a támhle?

Zcela vážně... vy máte pocit, že příznivcům ČD tyhle občasné dosypy vadí? Mně teda opravdu ne. Já je vnímám jako investici do stabilnosti železnice. Jako něco správného, co jí stát dlužil.

Nemyslím, že tím někoho dojmete, že ty peníze závidíte.
Že slavíte,
že Jančura zmenšil ten další balík peněz (za nádraží) o vás vypovídá akorát to, že vám vyhovuje zpomalí obnovu vozidel na železnici. To je totiž jediné, co to reálně způsobí. Když je to dle vás dobře, prosím. Nechť si o vás za takové názory udělá názor každý sám.


bandita:
Srovnáváte nesrovnatelné. Přístup státu do roku 1997 byl k železnici velmi špatný... nutil ji udržovat tratě a obměňovat vozidla ze zisků nákladní dopravy. To samozřejmě nebylo udržitelné. Náprava pak trvala dlouho. Vzhledem k vašemu smotání všeho do jednoho dortu nemá cenu to více vysvětlovat. Ztráta času. Jak napsal Ohl "prostým faktem, že státní dráhy měly od státu víc peněz".

Jinak názor na Regionovu mezi běžnou veřejnosti je poměrně pozitivní a té nejde primárně o otvírací okýnka. Regionova hold i dneska strčí do kapsy autobusy, protože s těmi luxusními dálkovými busy se po vesničkách a maloměstech nejezdí. Zbytek vysvětlil BoH.


Ernie
"Místo stevardů s občerstvením místo v chodbičkách zabírali od Zábřehu cestující, pro které sedačka nezbyla."

Tehdy ale stát za linku do Ostravy platil 2 miliony, dneska platí 30 ČD, 70 Jančurovi a 40 Leošovi.

Vaše dnešní pohodlí vám platí daňový poplatníci z např. Znojma. Jistě jsou jim vlaky z Prahy do Ostravy hodně platné.
Babilon
Neděle, 13. března 2016 - 14:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2970
Registrován: 12-2007
Vaše dnešní pohodlí vám platí daňový poplatníci z např. Znojma.
Mně daňoví poplatníci nic neplatí, to platí studentům. Ostravským stejně jako znojemským.
Ernie
Neděle, 13. března 2016 - 15:06:30  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Bevelo:
A přitom jste tady nedávno žvanil, že priorita by bylo dojet z bodu A do bodu B.

Prosím, najděte aspoň jeden můj příspěvek, kde jsem takový blábol JÁ napsal, protože já o tom bohužel nemám ani potuchy a vůbec nevím, proč bych to dělal.

A žádám vás, abyste si na mou adresu přestal vymýšlet lži, ze kterých jste pak okamžitě usvědčen a místo sebrání zbytků slušnosti k obhajobě či omluvě na týden zmizíte.}
České dráhy
Neděle, 13. března 2016 - 15:09:39  
Neregistrovaný host
213.192.30.1
ČD jsou prostě zlo které musí být zničeno [lol] To tady slyšíme pořad [crazy]
Ernie
Neděle, 13. března 2016 - 15:10:44  
Neregistrovaný host
85.71.191.123
Vaše dnešní pohodlí vám platí daňový poplatníci z např. Znojma. Jistě jsou jim vlaky z Prahy do Ostravy hodně platné.

Pokud stát vymyslí sociální příspěvky pro studenty a hloupý systém jejich rozdělování, pak to daňový poplatník platí. Jestliže se dneska platí na té lince za kompenzace 70x víc, tak to buď znamená, že jezdí 70x víc studentů (opravdu se vlezou na trať?), nebo že ČD dřív sponzorovaly sociální systém ČR a pak neměly peníze na další či nové vagony, aby lidé neseděli v uličkách.
Mimoň
Neděle, 13. března 2016 - 15:15:10  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Babilon:
Platí to daňoví poplatníci i vám, pokud se vezete z Prahy do Ostravy v méně přecpaném vlaku a vyhovuje vám ta vzdušnost. Ty nové spoje, které snížily přeplněnost, se dotují. Bez dotací je velká otázka, zda by jezdily.

Já osobně dotování studentského jízdného v komerčních linkách bych zrušil. Ale bojovník za státní úspory Jančura bude proti a začne křičet do médií, jak stát nepodporuje mladé a zatěžuje studenty (jakoby nekomerčních spojů nebylo dost).

Stačí zavzpomínat, jak Jančura kvičel, aby Slovensko dotace pro komerční linky zavedlo. Jenže smůla, ono nenařizuje Slovensko v komerčních linkách slevy a tak na ně dopravcům nic nedá. Nařizuje je jen v dotovaných a v těch to kompenzuje.

A tak to má správně být. Škoda, že česká vláda nemá odvahu udělat to samé.
České dráhy
Neděle, 13. března 2016 - 15:23:53  
Neregistrovaný host
213.192.30.1
Tady v tom vlákně je to pořad dokola. Plive se tu na ČD jak to jen jde (ostatně takový je i celý RegioJet, takže žádné překvapení). Hlavně že si zanadává jeden novinář z regionu, kde je dodnes železniční pravěk a jezdí každý den žlutým autobusem (to samo o sobě je záruka objektivity [crazy])

Potom jeden odejitý výpravčí, který to dodnes nemůže zkousnout, že ho dráha nechtěla a tak na ní plive ve všech vláknech.

A pak ještě jeden z opačné strany barikády který si hraje na novináře a přitom jen kopíruje články.

Jo jo toto fórum je už taková klasika [biggrin]

Ale hlavně že se všichni podivují nad Babišem a spol. co schválili ty miliardy do regionální vlakové dopravy a nad tím že ANOČSSD kraje nechtějí výběrka. On někdo od ANOistů čekal něco jiného ? Zvláště když se do ČD na teplá místečka dosadili lidé z Agrofertu ? Voliči si za to můžou sami.
Neděle, 13. března 2016 - 15:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 505
Registrován: 5-2014
T_._H_.: No, uvidíme, jaká světlá budoucnost nás s Radimem čeká. Nemyslím si, že by ČD nějakým způsobem prožírali peníze od státu. Ale jestli bude Radim brát méně od státu než ČD, jezdit za stejnou cenu, tak ať vyhrává [happy] Je mi ale lidsky odporný, takže raději budu pak volit auto [happy]

Honzalb: Omlouvám se, tak ta náprava tedy trvala jen těch 5 let a nic víc. Vaší poznámce nerozumím. Přijde mi, že se snažíte velmi zvláštně argumentovat. To, že někdo uspěje, neznamená, že není znevýhodněn. Ale pokud si myslíte, že ČD i s handicapem mohou i nadále vyhrávat výběrová řízení, tak asi si o nich musíte myslet, že jsou prostě o třídu lepší [happy])

Desiro: Jednuduše. Jelikož se jedná o akciovou společnost, nemusely by ČD pro nákup souprav (a dalších věcí) vypisovat výběrová řízení. Pak budou rovné podmínky pro všechny a hurá soutěžit.
Babilon
Neděle, 13. března 2016 - 15:43:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2972
Registrován: 12-2007
Ty nové spoje, které snížily přeplněnost, se dotují.
Nové spoje čili soukromníci? Tam mi možná dotuje jízdné Jančura z autobusů nebo Leoš z bankovních úvěrů, ale stát mi tam nic dotuje. Stát dotuje jen a pouze studentskou slevu.

Bez dotací je velká otázka, zda by jezdily.
Studentské dotace tvoří u českého RegioJetu méně než 10 % z tržeb. Možná by tedy místo 8 vozů jelo 7, ale na existenci linky to podle mě žádný vliv nemá.
Neděle, 13. března 2016 - 16:13:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 506
Registrován: 5-2014
Babilon: To je moc pěkné, co jste napsal. Nicméně dedukce tam není úplně správná. Na lince Praha - Ostrava dopravci dotují své spoje 2 způsoby: 1) Od státu prostřednictvím studenských slev (například u RJ to bylo myslím kolem 70 mil. Kč za minulý rok, což je mimochodem 35x více, než kolik platil stát za objednání celé linky včetně kompenzací). 2) Z vlastních podnikatelských aktivit. ... Myslím, že není tak úplně jednuduché vydedukovat, že by některý subjekt by byl ochoten platit ještě větší ztráty, pokud by nedostával kompenzace za studenty.

(Příspěvek byl editován uživatelem BoH.)
Neděle, 13. března 2016 - 16:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10216
Registrován: 5-2004
Jo, taky si pamatuju jak pred nastupem konkurence se pred tunelem muselo zavrit okno aby clovek nebyl samy saze.
Neděle, 13. března 2016 - 17:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3723
Registrován: 12-2003
Ernie
V Alpách je pořád ještě dost kvalitního sněhu, jsem tam co 14 dnů, vždy tak na 3-4 dny. Musím vám ale říct, že se tam dobře přemýšlí [lol]
Majkl007
Neděle, 13. března 2016 - 17:41:41  
Neregistrovaný host
78.102.203.236
Bevelo: "dost kvalitního sněhu" Tak to ale s tím sněžením nepřehánějte, abyste nedopadl třeba jako jistý (ne)Dbalý ředitel jisté nemocnice! [biggrin]
Mimoň
Neděle, 13. března 2016 - 17:52:38  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Petr_vlček:

To je ale formát, ten Jančura!
Honzalb
Neděle, 13. března 2016 - 19:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 11-2010
Slimta: ano, DPP a ČD mají hodně společného:-)
Třeba DPP má nejdražší tramvaj svého druhu, ČD nejdražší lokomotivu na světě. V obou firmách jsou přebujelí odboráři, obě firmy jsou současně zaopatřovací ústav pro členy různých politických stran atd. atd.
Mimochodem, já nekydám na to, že ČD modernizují. Já kydám na to, že ta firma stále nehospodaří efektivně.
BoH: ČD nyní v posledních soutěžích prudily o tom, že jsou znevýhodněny už při vyhlášení soutěže. V roce 2009 při soutěži na JHŽ mlčely. Co se tedy změnilo?
mimochodem, tady proběhla jaká diskriminace? http://ekonomika.idnes.cz/ceske-drahy-ovladly-firmu-cd-restaurant -f0e-/eko-doprava.aspx?c=A160313_112421_eko-doprava_suj
Mimoň
Neděle, 13. března 2016 - 19:22:10  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
honzalb:
Pane Sůra, zdá se mi, že kromě kydání na ČD a vyzdvihování Regiojetu a Jančury dokola jako "Jánošíka bojujícího za lid proti korupci a klientelismu", jste toho zatím moc nezměnil...

Politici vaše články dost ignorují (inu Babiš nevládne sám, navíc když Jančura ho ještě uráží, motivace mu pomáhat klesá - i proto ten podpis rychlíků Brno-Břec-Olmík na 10 let s ČD) a Jančurovi se proniknout do jiných linek i přes vaše články nedaří a nedaří.

Vaše články jsou užitečné k tomu, aby si většinová (vlakem téměř nejezdící) veřejnost myslela, že je železnice neskutečný tunel a přežitek, nad kterou nemá nikdo moc a je potřeba železnici omezit a zprivatizovat ČD. V tomto připomínání ODSáckého myšlení 90. let jste dobrý.

Dále je třeba připomenout, že pokud se ušetřené peníze v tendrech dají jinam, tak budou chybět na valorizaci o inflaci a dost možná se nacpou do přímého konkurenta železnice (silnic). Nic co by pomohlo rozvoji železnice.

Z vašich článků jsem získal dojem, že podle vás by bylo dobré zmenšit počet tratí a spojů a dát ty peníze jinam (např. do silnici), tak jak to hlásala v 90. letech zmíněná ODS nebo před pár lety Jančura - přímo ve vašem článku. A u vás vidím, že se snažíte vašimi štvavými články pro tenhle negativní pohled na železnici získat podporu veřejnosti. To mi připadá jako jediná reálná pointa vašich článků.

Na názor máte právo, ale že ho vyjadřujete nikoli v hospodě či jen na káčku, ale i jako novinář v zaujatých článcích, to mi připadá silně nemorální a nechutné. Ve vašem případě (píšete o tom do významných novin) to není jen názor, ale vyloženě proti-železniční propaganda.

Nezbývá než doufat, že to železnice ustojí a přežije v téměř stejném rozsahu jako dnes, i přes existenci lidi, jako jste vy.

+dále podporujete vyhnat lidi z vlaků tím, že soukromník přinese nefungující klimu, nefungující wc a přecpané menší soupravy

"V obou firmách jsou přebujelí odboráři, obě firmy jsou současně zaopatřovací ústav pro členy různých politických stran atd. atd."
Pane Sůra, odborové organizace jsou legální. Že schválně použijete slova jako "přebujelí" či "zaopatřovací ústav" na tom nic nezmění. Právo na odborovou organizaci je dáno Ústavou.
Neděle, 13. března 2016 - 19:50:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 7-2014
No v Rakúsku to s 193 226 Regiojet mali fotografi zaujímavé keď ťahal kontajnery:
https://www.youtube.com/watch?v=Ks_OXlgZ0r8&feature=youtu.be

GAG 61825 Bischofshofen
Honzalb
Neděle, 13. března 2016 - 19:51:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 11-2010
Mimoň: jeden takový detail: porovnejte si někdy počet členů odborů v dozorčí radě Škody Auto a ČD. Pak si porovnejte tržby a zisk. Nikde nepíšu, že odborové organizace jsou nelegální. Zvláště legální jsou ty, co se u většiny bodů v dozorčí zdrží hlasování, taková známka hrdinství.
Co se týče dalších bodů, vidím, že platí nomen omen[happy]Zkuste vyhledat lékaře v místě bydliště.
Desiro
Neděle, 13. března 2016 - 20:11:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3031
Registrován: 2-2004
BoH: Jelikož se jedná o akciovou společnost, nemusely by ČD pro nákup souprav (a dalších věcí) vypisovat výběrová řízení. Pak budou rovné podmínky pro všechny a hurá soutěžit
No tak to by skončilo ohromným tunelem a státní Dráhou v konkurzu - což by vlastně taky bylo řešení.

Mimoň: Můžete mi prosím odpovědět na dříve položené otázky na vaši adresu? Děkuji
Leinad
Neděle, 13. března 2016 - 20:40:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 586
Registrován: 8-2009
Od státu prostřednictvím studenských slev (například u RJ to bylo myslím kolem 70 mil. Kč za minulý rok, což je mimochodem 35x více, než kolik platil stát za objednání celé linky včetně kompenzací) - dokud byla Ex1 objednávaná, žádný student nejezdil Ex/EC mimo závazek ani Pendolinem?
pacient
Neděle, 13. března 2016 - 20:43:15  
Neregistrovaný host
80.188.32.227
Honzalb: ČD nejdražší lokomotivu na světě.
No nevím, jestli by penále za pozdní placení měla patřit do položky "cena lokomotivy". Spíš to viděl na položku "(ne)schopnost managmentu". Díky právním radám ala "ale Máňa říkala", tam třeba přibude pokuta za WIFI.

Jediné co se ČD povedlo je PR - zlá Škodovka a nikoli "hloupý" managment.
Neděle, 13. března 2016 - 23:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8023
Registrován: 12-2009
Škody Auto a ČD. Pak si porovnejte tržby a zisk
Perfektní srovnání. A to jste ještě nezmínil, že CD zcela prohrávají v počtu vyrobených aut .
Jen tak dál, pulitzertka vás nemine.

říkají vám něco úspory z rozsahu?
Nijak zvlášť se neprojeví třeba v údržbě vlaků rozdílných trakcí a mnoha typů. Na rozdíl od údržby vlaků jednoho typu a trakce.

Myslíte, že banka půjčí za nižší úrok s.r.o. se 100 tisíc ZJ nebo firmě vlastněné 100% státem?
To bude u každé banky jiné.
Nicméně řeč byla o tom, že na roční nejistý výhled na podnikání si to většina rozmyslí. Jak bank, tak dopravců. Vy byste si koupil auto na splátky na 5let s tím, že příští rok možná nebudete mít důvod někam jezdit?

Mimochodem, kam se účtuje třeba sponzoring pinkálistů v DavisCupu?
Netuším, ale když se logo objevuje v tv a je vidět v celém světě, že by z reklamy?[wink]

ale děkuji za potvrzení, že ČD ve výkazech lžou.
Podobně, jako "lžou" třeba liberecké tramvaje o naplnění konkrétní tramvaje do Jablonce.
Kdybyste to nepochopil- tak některá data prostě v systému, kdy platí jízdenka celodenně na celou síť, případně kraj, přesná data prostě mít nikdy nebudete.
Honzalb
Pondělí, 14. března 2016 - 00:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1005
Registrován: 11-2010
ohl:fajn: jak se dají vyvětlit na stejné lince se stejným výkonem skoky ve mzdových nákladech meziročně o 50%?

tržby a zisk jsou standardním ukazatelem pro finanční analýzu. Co se vám na tom nezdá?
Jinak jak byl přínos nalití x desítek milionů do Davis Cupu? Kromě toho, že při finále se Španělskem viděli TV divái Žaludu vícekrát, než tenisty? Nebo přijel španělští diváci svézt se s ČD? btw, najděte mi někde v nákladových položkách pro objednatele položku reklamy.
ad úspory z rozsahu: to nemyslíte vážně, že?
ad financování: soutěže jsou 10-15 let. Tedy banka má stejnou jistotu, jako když ČD předloží cinklé memorandum na 10 let.
Mimoň
Pondělí, 14. března 2016 - 00:09:56  
Neregistrovaný host
89.176.66.131
Co se ten Sůra snaží říct?
Slim
Pondělí, 14. března 2016 - 00:28:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5377
Registrován: 2-2005
V obou firmách jsou přebujelí odboráři, obě firmy jsou současně zaopatřovací ústav pro členy různých politických stran atd. atd.
Mimochodem, já nekydám na to, že ČD modernizují. Já kydám na to, že ta firma stále nehospodaří efektivně.


Sůro, kdyby Tvoje drážněpolitická orientace nebyla dostatečně profláknutá, podezíral bych Tě z neschopnosti porozumět psanému textu. Ale protože nelze vyloučit kombinaci obou deformací, tak pro Tebe znovu:
firma, která ze svých tržeb pokryje své náklady cca ze 30% a zbytek výkonu je nutno kompenzovat z rozpočtu města, je v jakémkoli rozhodnutí týkajícím se dalšího rozvoje firmy (nákup a obměna vozidel, budování a rekonstrukce tratí, tarifní politika, zvýšení komfortu služeb) zcela v rukou toho, kdo na tohle všechno poskytuje peníze. O těchto věcech tedy z principu rozhodují politici, kteří tyto peníze uvolňují.

Ve světle toho musíš se svou mantrou
Já kydám na to, že ta firma stále nehospodaří efektivně
běžet aktuálně za tím pánem, co Ti posílá výplatu (myslím tu, co máš na pásce). Zkusíš to?

Jinak bych si moc rád přijel barevně vyfotit, jak Jančura posílá do hajzlu člověka, který ho zaměstnává, může rozhodnout o jeho vyhazovu a jím řízený firmě posílá peníze, bez kterých nemá šanci přežívat, až bude chtít v té firmě někde upíchnout svého kamaráda nebo až bude chtít přihrát kšeft kamarádově firmě. Asi podobně jako svýho času poslal do hajzlu toho pána, co pro něj kradl u Litvina světla do autobusů, že?

Jen naprostý idiot si může myslet (a Jančura a Ty vyslovit), že když někdo jakýmkoli způsobem tuneluje nebo dojí ČD, je v moci managementu ČD to stopnout. I zde lze najít analogii s DPP (ten pán, co to zkusil, se jmenoval Vladimír Lich, přijel na to až z Emeriky a nestačil se divit, když se zastavil až v Průhonicích.

V tom je i odpověď na Tvou stupidní otázku, jaký smysl mělo sponzorování tenisu. Já myslel, že s Gurunu spadla jen Majka.

Při troše soudnosti a nestrannosti si lze všimnout i toho, že jakýmkoli tunelováním a vysáváním ČD (i DPP) si k miliardám nepomohl k bohatství management těch firem. Vždycky jen politici nebo firmy politiků a jejich kamarádů. Snad jen Martin Dvořák za DPP je výjimkou, Ale ani on to nevynalezl a nepřišel s tím. Jen chopil štěstí za pačesy stylem Dbalého z Homolky.

Ostatně na pandurech se taky nenakapsovala Parkanová, že?



(Příspěvek byl editován uživatelem Slim.)
Pondělí, 14. března 2016 - 02:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 44
Registrován: 1-2016
Slimejši, kolikrát ještě vytáhneš ukradené světlo od Litvina, to fakt si jako myslíš, že Jančura si nechal krást nějaký náhradní díl u Litvina na svou objednávku? Kdysi jsi míval lepší argumenty než teď po návratu.
To bych ti mohl argumentovat tím, jak dlouhá léta platilo, že nádražáci si zásadně pořizovali dieselová auta, hádej proč. Ale možná za ty krádeže nafty taky mohl Jančura, ten může přece za všechno :-D

Že ČD vyhazovala a možná stále vyhazuje peníze oknem, to je taky fakt včetně sponzoringu Davis Cupu. Jinak pokud si management nechá se svým vědomím tunelovat firmu není o nic menší zloděj než ti kamarádi a politici.

Už tu chybí jen tradiční vyzobávání rozinek a zlý Jančura jezdící za kačku v Liberci, tam taky mohl za všechno zlo světa. Až na to, že pokutu dostalo ČSAD...
BoH666
Pondělí, 14. března 2016 - 07:14:17  
Neregistrovaný host
147.251.18.233
Honzalb: Upřímně nejsem takový fanda, abych zjišťoval, kdy ČD "prudily" a kdy nikoliv. Prostě říkám fakt, že jsou znevýhodněny. Není o čem diskutovat, prostě to tak je (ať "prudí" nebo "neprudí"). Až se narovnají podmínky na trhu, ať jsou vypisovány soutěže. Kauzu ČD Restaurant neznám a ani mě nezajímá. Nevím, o co v ní přesně jde a ani to nebudu zkoumat, protože se mě jakožto cestujícího nijak nedotýká [happy]

Desiro: Proč by to mělo skončit v tunelu? Nebo podle Vás každá akciová společně končí v tunelu? A jestli má někdo z politiků tuto úvahu, ať tedy převede tuto akciovku na státní podnik a buď ji zruší a nebo nespouští liberalizaci. Ale musí si vybrat. Tento kočkopes je úplně na ho...

Leinad: Dobře, možná nějaké drobné bude za Pendolino, ale rozhodně to není klientela, na kterou by Pendolino (narozdíl od RJ) cíleně mířilo.
Honzalb
Pondělí, 14. března 2016 - 08:27:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1006
Registrován: 11-2010
Petr Hubený (Slimta) Hubený, já opravdu nemůžu za to, že došly zase prášky. Tak bacha na cévku a žloutenku. Ale prosím, pokračujte, dnes mám hodně čekání na různých místech, tak se rád pobavím dalšími výplody.