naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » provoz » starší články

Provoz (starší články)

V této rubrice je 168 článků.

Omezit výběr na území


13. 7. 2008, Jan Bonev
Zajímavé návštěvy na „Protivínce“

Zajímavé návštěvy na „Protivínce“ Železniční trať Zdice – Protivín je letos nejspíš naposledy svědkem provozu klasických souprav v pravidelné rychlíkové dopravě. Po tradičním Bezdrevu se chystá trakce 7 opustit ještě starší Otavu, která do konce září spojuje Prahu se Sušicí. Oba tradiční vlaky navíc v prosinci opustí tabulky jízdních řádů úplně a na trati č. 200 je nahradí moderní taktový provoz rychlíků Praha – České Budějovice.


29. 6. 2008, Jan Bonev, Martin Pospíšil
Odklony v roce 2008: Podhůřím Jeseníků

Odklony v roce 2008: Podhůřím Jeseníků Modernizace tranzitního železničního koridoru mezi stanicemi Zábřeh na Moravě a Červenka vedla letos, podobně jako loni, k podstatnému snížení kapacity tohoto úseku. Stavební práce mezi březnem a květnem vedly k vyloučení koleje v úsecích Zábřeh – Lukavice, Moravičany – Červenka a Červenka – Štěpánov. Vysokou koncentraci výluk dovršily zčásti vyloučené stanice Moravičany a Červenka.


11. 6. 2008, Tobiáš Fuks
Thajsko a jeho železnice

Thajsko a jeho železnice Thajsko je známo především jako populární „globální“ turistická destinace, nabízející svým návštěvníkům opravdu pestrou paletu atrakcí a zážitků. Jen málo jeho návštěvníků sem ale míří za krásami a zajímavostmi zdejších železnic; v podstatě jedinou vyhledávanou železniční pamětihodností je pochybná turistická atrakce „Železnice smrti“. I přes tento nezájem stojí zdejší železniční systém za podrobnější pohled.


28. 5. 2008, Antonín Němeček
Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem

Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem Podobně jako v minulých letech začala s prvními známkami jara čilá výluková aktivita na našich tratích. Ba co více, s rostoucími investicemi do oprav a modernizací infrastruktury bylo první pololetí roku 2008 na odklonou vozbu skutečně bohaté. V sérii článků se na toto téma už tradičně podíváme zblízka. Jako první zveřejňujeme krátký postřeh Anotnína Němečka ze západu Čech.


19. 4. 2008, Lukáš Soukup, Jan Vašíček
Railtrans s kontejnerovým vlakem

Railtrans s kontejnerovým vlakem Dne 16. 4. se uskutečnila zajímavá přeprava v trase Praha-Uhříněves – Norimberk. Z překladiště firmy Metrans v pražské Uhříněvsi byl totiž vypraven první vlak v režii jiného dopravce než ČD Cargo (resp. jeho předchůdce ČD). Zdejší překladiště, zdaleka největší nejen v ČR, ale i celém středoevropském prostoru, odbavuje denně několik ucelených vlaků především do přístavů Hamburg a Bremerhaven.


24. 3. 2008, Jaroslav Hofmeister
Kyrill neznamenal jen dvojčata „bardotek“ ve Volarech...

Kyrill neznamenal jen dvojčata „bardotek“ ve Volarech... Je 19. ledna 2007, 8 hodin, vyrážíme vyfotit Mn ze Sušice, který už od začátku zimy vozívá pěkný hádek vozů. Již na plzeňském hlavním nádraží je vidět, že se něco děje. Odjezdová tabule je na pravé straně doslova ověšena zpožděními. Vlaky z jihu mají zpoždění přes hodinu, ve směru na Šumavu se jezdí jen do Nýrska, od Chebu od noci nepřijelo vůbec nic. O rozsáhlých škodách nejen na železnici zatím nejsou zprávy...


19. 3. 2008, Lukáš Soukup
ČD Cargo v Reportérech ČT

ČD Cargo v Reportérech ČT Dne 3. března ve 21:30 odvysílala veřejnoprávní Česká televize na svém programu ČT 1 v pořadu Reportéři ČT materiál pana redaktora Havlíka nazvaný „Nákladní doprava Českých drah“. V reportáži zazněla řada mylných, resp. nesprávně interpretovaných informací. Následující text si klade za cíl tyto informace uvést na pravou míru, tak aby bylo možné celou situaci nákladní železniční dopravy zasadit do správného kontextu a přesněji pochopit.