naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » starší články

Články (starší články)

Ve všech rubrikách je celkem 389 článků.

Omezit výběr na území


10. 10. 2008, Petr Kuník
Putování po evropských železnicích

Putování po evropských železnicích V prvních srpnových dnech jsem podnikl za použití 5denního Interrailu cestu přes několik evropských zemí. Projel jsem se jak pod vrcholky Alp, tak podél mořského pobřeží. Zavítal jsem do jeskyní, historických měst i do mekky příměstské dopravy v Porýní. Vyzkoušel jsem vlaky ICE, noční spoje i zastávkové osobáčky. Zážitků a překvapení bylo dost a dost.


23. 9. 2008, Vít Hinčica, Alfonso Marco Pérez
PLAZA: Největší železniční terminál v jižní Evropě

PLAZA: Největší železniční terminál v jižní Evropě V následujících řádcích se slovem i obrazem vypravíme do španělské Zaragozy. V tomto 700tisícovém městě na severu země v posledních letech započala nebývale rozsáhlá přestavba železničního uzlu, která výrazně promlouvá do nákladní i osobní dopravy, zcela se mění konfigurace zázemí pro železniční techniku, dochází k uvolnění obrovských ploch pro městské funkce a k budování infrastruktury pro nově vznikající systém příměstských vlaků.


17. 9. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
ŠKODA 15T je zde!

ŠKODA 15T je zde! Nedlouho po představení elektrické lokomotivy 109E přichází plzeňský výrobce kolejových vozidel s další zásadní novinkou. Na středu 17. září 2008 připravila ŠKODA TRANSPORTATION na zkušební koleji svého závodu roll-out očekávané tramvaje ForCity typového označení 15T. Po rozpačité odezvě na předchozí typ 14T byly do nového vozu vkládány velké naděje – už pro oznámené parametry.


14. 9. 2008, Jan Vašíček, Jan Bonev
První tramvají do Radlic

První tramvají do Radlic S pokračující výstavbou tramvajové trati do pražských Radlic a rekonstrukcí stávající části trati na Laurovou jsme byli před pár dny svědky důležité události, do Radlic po necelých 25 letech přijela tramvaj. Na 10. září byla ohlášena první zkušební jízda po nově postaveném úseku Laurová – Radlická. Bohužel pro zdržení při rekonstrukci úseku Křížová – Laurová nemohla tramvaj přijet vlastní silou, ve zmíněném části tratě je dokončen svršek dokonce jen v jedné koleji, trakční vedení chybí úplně.


3. 9. 2008, Petr Kuník
Kudy jezdily „singrovky“ aneb z Krásného Jezu do Lokte předměstí

Kudy jezdily „singrovky“ aneb z Krásného Jezu do Lokte předměstí Zhruba po roce a čtvrt přicházím s pokračováním „občasníku“ o stavu tratí zrušených, či se zastavenou osobní i nákladní dopravou. Tentokrát směřovaly mé kroky (lépe řečeno kola vlaků) do Krásného Jezu, odkud vychází velmi romantická lokálka do Horního Slavkova, Lokte a Nového Sedla, respektive Chodova. Níže uvedené fotografie pochází z května tohoto roku. Úsek tratě z Nového Sedla do Lokte byl uveden do provozu již v roce 1877 jako místní místní dráha v Čechách, ještě na základně zvláštního zákona umožňujícího stavební úlevy.


24. 8. 2008, Karel Zeman
Ponorková základna St. Nazaire

Ponorková základna St. Nazaire Jednou ze zbraní, na kterou vedení hitlerovské „Třetí říše“ nejvíce spoléhalo, byly ponorky. Ponorkové loďstvo hrálo v Německu mnohem významnější roli než u jiných bojujících armád druhé světové války a v prvních fázích tohoto konfliktu, zhruba do roku 1942, skutečně naděje do něj vkládané splňovalo. Hlavním působištěm německých ponorek té doby byl severní Atlantik, kde úspěšně narušovaly námořní zásobování bojující Británie ze Severní Ameriky (USA a Kanady).


16. 8. 2008, Jindřich Hlaváček, Jan Bonev
Likvidace kalamity na „Horním pacifiku“

Likvidace kalamity na „Horním pacifiku“ Dne 25. června letošního roku zasáhla střední a východní Čechy ničivá vichřice, jakou do té doby nikdo ze zdejších nepamatoval. Druhý den byly patrné škody, které během cca 20 minut vichřice napáchala. Na mnoha železničních tratích a silnicích byl přerušen provoz, zejména v úsecích vedených lesy a údolími. Konkrétně v okresu Kutná Hora nebyl v provozu zhruba 20 hodin úsek trati mezi Ledečkem a Zručí nad Sázavou a též mezi Zručí a Zbraslavicemi.