naše weby

Výpravní budova 16/H
aktualizace 2. 12. 2023
Tranzitní koridory
popisy, tabulky, foto...
Historie českých SPZ
aktualizace 12. 1. 2007
Elektrizace ve Slezsku
historie, mapy, tabulky

naši partneři

praktické

RSS 2.0RSS 2.0
mobilní verze

tiráž

© Společnost přátel kolejové dopravy,
2004–2024
ISSN 1801-6189
celá tiráž | přispěvatelé
ochrana osobních údajů
redakce@k-report.net

články » železnice » vozidla » etcs pro parní lokomotivy

ETCS pro parní lokomotivy

Jiří Němec
vloženo: 3. 3. 2023

Asi je všeobecně známo, že zavedení systému ETCS do praxe bude znamenat velice vážnou komplikaci pro provoz historických lokomotiv. V podstatě to znamená nemožnost provozu těchto lokomotiv na tratích vybavených tímto sytémem a současně provozovaných v tzv. výhradním režimu. Určitě by to vyvolalo odsunutí provozu těchto lokomotiv pouze na vedlejší, případně historické železnice a nemožnost provozu na hlavních tratích. V tomto okamžiku by se z většiny historických lokomotiv staly pravděpodobně statické exponáty v dopravních muzeích.

I přes velký počet samostatných historických tratí v Anglii se tento problém objevil i zde. Provoz historických vlaků na hlavních tratích je zde totiž poměrně častý. Na rok 2026 se chystá zavedení výhradního provozu ETCS na East Coast Main Line od Londýna po Peterborough, do roku 2030 má být takto provozována větší část hlavních tratí. To byl důvod, proč se začaly hledat cesty jak celou situaci řešit.

V rámci generální opravy lokomotivy 60136 Tornado bylo rozhodnuto namontovat a vyzkoušet palubní část systému ETCS na tuto lokomotivu. Po zkouškách a schválení by tak celosvětově prošlapala cestu pro další historické lokomotivy a umožnila jejich provoz pro další generace. Zmíněné zkoušky proběhnou po dokončení montáže a současně generální opravy lokomotivy letos na jaře na zkušební trati Network Rail u Melton Mowbray. V rámci téhož projektu se chystá vybavení ještě jedné lokomotivy West Coast Railway Co a jedné Locomotive Services.

Lokomotiva Tornado na trati. Lokomotiva Tornado na trati.
Montáž palubní části ETCS do lokomotivy Tornado. Montáž palubní části ETCS do lokomotivy Tornado. zdroj The A1 Steam Locomotive Trust

Pro upřesnění několik faktů pro méně znalé. Lokomotiva třídy A1 60136 Tornado není typickou historickou lokomotivou ani replikou historické lokomotivy. Jedná se o novostavbu, která byla slavnostně uvedena do provozu v roce 2008. Její stavba trvala 18 let a konečná cena byla 3 miliony liber. Vzorem jí byla řada A1 Pacifik, kterých bylo v letech 1948–49 vyrobeno pro společnost London & North Eastern Railway 49 kusů. Všechny však byly do roku 1961 sešrotovány.

Tornádo bylo pojmenováno 19. února 2009 na nádraží v Yorku Jeho Výsostí princem z Walesu a vévodkyní z Cornwallu. Lokomotiva byla pojmenována na počest posádek, které létaly s rychlými stíhačkami RAF Tornado během první války v Perském zálivu v letech 1990–91.

zdroj The A1 Steam Locomotive Trust

V roce 2017 bylo plánováno povolení zvýšení maximální rychlosti na 90 mil za hodinu (144km/h). Při zkouškách muselo jet Tornado (stejně jako kterákoliv jiná lokomotiva) rychlosti o 10 % vyšší než byla plánovaná nejvyšší povolená rychlost. Tento limit byl splněn v časných ranních hodinách 12. 4. 2017. Následně 15. 5. 2017 Tornado dosáhlo absolutního rychlostního rekordu 101,6 mph (162,56 km/h) s plnou zátěží. Viz též video na Youtube.

Lokomotiva 60163 Tornado se pravidelně objevuje v čele speciálních vlaků v celé Anglii. A teď se má šanci stát průkopníkem v boji o zachování parního provozu mimořádných vlaků.

Zdroj:

Zpráva A1 Steam Locomotive Trust.



diskuse k článku

založit diskusi