články » železnice » provoz » odklony v roce 2008: slavkovským lesem

Odklony v roce 2008: Slavkovským lesem

text a foto: Antonín Němeček
vloženo: 28. 5. 2008

Podobně jako v minulých letech začala s prvními známkami jara čilá výluková aktivita na našich tratích. Ba co více, s rostoucími investicemi do oprav a modernizací infrastruktury bylo první pololetí roku 2008 na odklonou vozbu skutečně bohaté. V sérii článků se na toto téma už tradičně podíváme zblízka. Jako první zveřejňujeme krátký postřeh Anotnína Němečka ze západu Čech.

Od 5. května 2008 začala na trati 149 Karlovy Vary – Mariánské Lázně série výluk, která potrvá až do 20. 6. První týden byl zavřený úsek v Karlových Varech z horního na dolní nádraží. Z toho důvodu opět vyjel manipulační vlak z opačného konce tratě z Mariánských Lázní do Bečova nad Teplou. Této trasy se využívá pouze výjimečně při výlukách a nemožnosti jízdy Mn 87700/1 od Karlových Varů do Teplé, který jezdí 2x týdně, přesněji v úterý a pátek. Pravidelné jízdy nákladních vlaků z Mariánských Lázní do Teplé a Bečova a s nimi spjaté lokomotivní řady T.466.0 nebo T435.0 jsou roky minulostí, „pilštyky“ ani „hektory“ už v malebné krajině jihu Slavkovského lesa nepotkáme. Historií je i nakládka v bývalé stanici Ovesné Kladruby a nákladištích Mrázov či Vlkovice.

„Kocour“ 742.194 při posunu v Teplé 9. 5. 2008.

První jízda manipulačního vlaku z Mariánských Lázní do Bečova a zpět se konala v úterý 6. května, druhá následovala v tradiční pátek. Přísun zátěže do Mariánských Lázní byl limitován nepřetržitou výlukou v úseku Kozolupy – Stříbro. Po oba dny se Mn vlak vydal z Mariánských Lázní už kolem sedmé hodiny ranní s příjezdem do Bečova před osmou. Zde vyčkal příjezdu posunové čety od Karlových Varů, s kterou po rozposunování vozů vyrazil v 9.45 zpět do Teplé. Po výměně zátěže a vykřižování s osobním vlakem odjela posunová četa zpět do Karlových Varů a nákladní vlak se vydal na zbývající úsek tratě do Mariánských Lázní. Lokomotivu řady 742 na Mn 87700/1 turnusově vystavuje provozní pracoviště Cheb.

Mn 87701 projíždí 9. 5. zastávkou Milhostov, která se nachází uprostřed luk a lesů s minimálním osídlením.

Během letošního nebo příštího roku dojde v Bečově nad Teplou k náhradě původního elektromechanického zabezpečovacího zařízení, což bude zmamenat konec pro tamní mechanická návěstidla.

V září 2008 je plánována rozsáhlejší údržba tratě v úseku Bečov – Karlovy Vary. Během dvacetidenní nepřetržité výluky bychom se s nákladními vlaky v okolí Ovesných Kladrub měli opět setkat.



diskuse k článku

založit diskusi

související diskuse

Tratě v Karlovarském kraji